Kako počinju porođaj

Zasnivanje

Devet mjeseci nosite bebu pod srcem i veselite se tom dugo očekivanom trenutku kada će se vaše oči konačno sresti. Međutim, prije nego što se to čudo dogodi, vi, zajedno s bebom, imaju naporan posao ispred, naime, proces rođenja. Proces porođaja trebao bi se približiti vrlo odgovorno, pa stoga, da bi detaljno upoznali kako se to događa. U ovom članku ćemo govoriti o znakovima početka rada i kako se ponašati tijekom procesa rođenja, tako da se dugo očekivani sastanak s bebom odvija što je prije moguće i bez komplikacija.

Znakovi početka rada

Najsigurniji znak početka trudnoće, onih koji upućuju na to da je proces isporuke već započeo - to je ispuštanje sluznice, izlijevanja amnionske tekućine i redovitih kontrakcija. Ali čak i nekoliko dana (1-2 tjedna) prije nego što beba počne "probiti" u ovaj svijet, žena obično osjeća prethodne znakove neizbježnog približavanja porođaja, tzv. Harbingera porođaja. Da, porođaj obično ne počinje iznenada i neočekivano: često osjećaju svoju neposrednu neizbježnost žene čak i prije nego što hitno mora ići u rodilište zbog povećanja kontrakcija i ispuštanja vode.

Znakovi početka porođaja, kojem je tek nekoliko dana ostalo, stručnjaci određuju sljedeće:

 • propust trbuha. Neki pomak dolje na abdomenu nastaju zbog bebe koja se sklizne u ulaz malene zdjelice - tako se priprema za slijedeće putovanje kroz rodni kanal. Kod žena koje prvi put rađaju, abdominalni prolapsi javljaju se otprilike 2-4 tjedna prije pojave rađanja, u višestruko, uoči porođaja. Međutim, također se događa da trbuh ne pada na sve;
 • bol donjeg dijela leđa. Bolni osjećaji u donjem dijelu leđa uzrokovani su istim pomakom djeteta. Međutim, žena može primijetiti povećani nagon za uriniranjem i neko razrjeđivanje stolice, to je učinak hormona;
 • promjene u apetit i gubitak težine. Češće nego ne, nekoliko tjedana prije početka rada, apetit se smanjuje, čak i ako se uvijek želi jesti cijelo vrijeme tijekom trudnoće. Međutim, vrlo često tjelesna težina trudnice se smanjuje za oko 1-2 kg - tako da se tijelo priprema za predstojeći rad;
 • promjena u ponašanju djeteta. Dijete se može ponašati aktivnije ili se, naprotiv, smiriti. Štoviše, ova druga mogućnost je vjerojatnije - s masom koja se stekla, usko se kreće u maternici;
 • lažnih kontrakcija. Nepravilne i gotovo bezbolne kontrakcije mogu se osjećati nekoliko dana prije porođaja. Tako se maternica "zagrijava" prije predstojećeg rođenja, priprema za njih;
 • ispuštanje sluznice. Spremnik sluzi ne mora nužno odstupiti neposredno prije rođenja - može se dogoditi tjedan ili dva prije početka isporuke.

Kako razumjeti da je rođenje počelo?

Međutim, svi gore navedeni simptomi mogu se pojaviti nekoliko dana ili čak tjednima prije isporuke. Ali kako razumjeti da je porođaj počeo?

Dakle, prvi znak početka rada je kontrakcije, koje karakteriziraju kontrakcije mišića maternice. Takve ritmičke kontrakcije pojavljuju se u donjem dijelu leđa i trbuhu i osjećaju se kao dosadna ili bolna bol. Kontrakcije su vrlo slične bolnim senzacijama tijekom menstruacije, a bol postaje vidljiv svakim satom. U intervalima između kontrakcija bol je obično potpuno odsutan. Kada se kontrakcije ponavljaju svakih 15-20 minuta, postupno smanjujući interval na 3-4 minute, to je znak da će amnionska tekućina uskoro umanjiti i započinjati proces djetetova rođenja. žene koje prvi put rađaju često se boji trudova i počnu paniku, ne želeći podnijeti bol. Preporučujemo da se unaprijed pripremite za činjenicu da je ta bol tolerantna i, što je najvažnije, nagrađena, jer ćete uskoro postati najsretnija žena s ponosnim statusom majke. Osim toga, ako vježbate neku tehniku ​​disanja tijekom kontrakcija, a također pitajte svoje najmilije da masažu području sakrale na donjem dijelu leđa tijekom teške boli, bol će se značajno smanjiti. U međuvremenu borite se, pokušajte spavati, jer još uvijek trebate snagu.

Nakon što su kontrakcije postale česte, ispuštanje amnionske tekućine je potpuno prirodan proces. Vode mogu proći u malim prugama ili, naprotiv, žuriti u iznenadnom tijeku - sve ovisi o tome kako amnionski mjehur probija. Tipično, voda izgleda kao bistra tekućina i ne mirisne. Međutim, ako primijetite da je voda stekla zelenkasto nijansu ili sumnjiv miris - vjerojatno je da postoji dojam određene patologije. To treba odmah prijaviti liječniku. Proces ispuštanja vode potpuno je bezbolan, tako da se uopće ne morate brinuti o tome. Osim toga, važno je napomenuti da ako ste izvan bolnice tijekom ispuštanja vode, trebali biste poželjeti, jer sljedeći korak uključuje rođenje djeteta.

Proces porođaja u svakoj ženi je čisto individualan. Neke žene osjećaju postupno razvijanje kontrakcija s kasnijom želje za guranjem. Drugi rađaju brže - kontrakcije i naredni pokušaji odmah postaju aktivni. U trećem, kontrakcije su odgođene za 5-6 sati, a pokušaji dolaze mnogo kasnije. U svakom slučaju, već je započeo proces porođaja, stoga trebate povjeriti majčinskoj prirodi i stručnjacima koji će se roditi na vašem mjestu i jednostavno slijediti njihove preporuke. Tako ćete izbjeći nepotrebnu paniku i pomoći svom djetetu da se što prije sretnete s vama. Uz to, uzalud se ne brinite, jer je porođaj prirodni proces određen prirodom, pa ćete intuitivno izvršiti odgovarajuće mjere kako biste sebi i vašoj bebi brzo mogli krenuti na taj način. I u kombinaciji s jasnim radom zdravstvenih radnika - proces porođaja bit će lako i pod strogom kontrolom. Glavna stvar - nemojte se bojati ničega i zapamtite da će vrlo brzo nestati sva neugodnost i postat ćeš druga sretna majka. Sretno, dobro zdravlje i lagano porođaj!

Kako odrediti da počnete raditi? Glavni znakovi i simptomi

Koji je termin (koji tjedan) počinje rođenje? Trajanje trudnoće smatra se 37 tjedana. Od sada pa do 40 tjedana, rad može započeti u bilo kojem trenutku.

Kako odrediti početak rada? Nema predviđanja kada će se to dogoditi. No, postoji niz prvih znakova kojima se može suditi o neizbježnom početku rada.

Postoje mnoge teorije koje objašnjavaju početak generičkog procesa. U antici se vjeruje da je polazna točka porođaja ograničenje fetusa u malom prostoru i njegovoj gladi.

Suvremene teorije upućuju na to da počinje porođaj zbog formiranja generičkog dominantnog mozga, povećava koncentraciju tvari u krvi trudnice, potiče ekscitabilnost mišića maternice, povećava razinu spolnih hormona estrogena i akumulira dodatnu energiju u stanicama.

Glavni znakovi i simptomi

Dva do tri tjedna prije poroda, trudnice mogu primijetiti niz znakova i simptoma početka rada:

 1. Oslobađanje trbuha. To je zbog činjenice da glava fetusa skoči dublje u malu zdjelicu, dno maternice se smanjuje i počinje stavljati manje pritiska na membranu i želudac. Ženama je puno lakše disati, smanjene su manifestacije žgaravice. Međutim, pritisak u području mokraćnog mjehura povećava se, trudna žena počinje češće ići na zahod.

 • Pomicanje središta gravitacije ispred njega. Zbog toga, hod trudne žene mijenja, ramena su povučena natrag - žene ponosni hod.
 • Izbojni pupak. Prije poroda, zbog povećanog utjecaja estrogena, mišićni ton prednjeg abdominalnog zida se smanjuje, pupak postaje savitljiviji.
 • Promjene ponašanja trudnice: povećana nervozna razdražljivost ili, obrnuto, stanje slabe apatije. To je zbog promjena u fiziološkim procesima u cerebralnom korteksu u vezi s formiranjem generičkog dominantnog.
 • Smanjenje tjelesne težine trudnice na nekoliko kilograma. Prije porođaja, količina amnionske tekućine se smanjuje, metabolizam se mijenja, a višak tekućine u ženskom tijelu se smanjuje.
 • Smanjena motivacija fetusa. Taj je fenomen zbog smanjenja količine vode, fiksacije glave do ulaza u zdjelicu.
 • Nelagoda ili nagging bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa. Estrogeni povećavaju elastičnost ligamenta, postoji lagano širenje zdjeličnih kostiju.
 • Ispuštanje sluznice. Tijekom razdoblja sazrijevanja maternice, njezin je kanal skraćen i povećava se aktivnost žlijezda sluznice. U roku od nekoliko dana iscjedak iz genitalnog trakta postaje sve obilniji, nalik na debelu sluz koja je bistra ili blago smećkasta, ponekad s ružičastim venama.
 • Kada počinju prekursori rada? Počevši od 37. tjedna, trajanje prekursora početka rada različito je za žene i može biti od nekoliko sati do nekoliko tjedana.

  Šest do osam sati prije rođenja, neke žene imaju preliminarno razdoblje. Ovaj put karakterizira pojava nepravilnog u učestalosti, jakosti i trajanja kontrakcija maternice.

  U ovom slučaju, žena ne bi trebala doživjeti bilo kakvu neugodnost, poremećaj spavanja ili nedostatak apetita. Može se pojaviti blagi smeđi mrlje iz genitalnog trakta.

  Postupno, kontrakcije maternice povećavaju se, postaju redovite - počinje porođaj.

  Kako razumjeti da je rođenje počelo?

  Prisutnost redovitog rada, karakterizirana ponavljajućim bolnim kontrakcijama maternice - kontrakcije.

  Na početku rada, trajanje kontrakcija je 7-10 sekundi, a interval između njih je oko 15-20 minuta.

  Tijekom vremena, trajanje borbe se povećava na 40-50 sekundi, a vrijeme između njih skraćuje se na nekoliko minuta.

  Stanje žene se mijenja, nema mogućnosti zaspati. Zbog cervikalne dilatacije može doći do mučnine ili povraćanja.

  Ponekad generički proces počinje ispuštanjem amnionske tekućine - tekućeg, prilično velikog iscjedka iz genitalnog trakta.

  Kako razumjeti da je rođenje počelo? Kako početi rađanje?

  Kada žena očekuje dijete, najuzbudljiviji trenutak za nju je porođaj. Očekivana majka željno broji dane do dugo očekivanog sastanka s djetetom. Mnoge žene su poznati osjećaji kontrakcija i pokušaja. Ali što učiniti ako žena postaje njezina majka po prvi put? Kako razumjeti da je rođenje počelo? To je ono što ćemo dalje raspravljati. Otkrit ćete koji su znakovi početka rada. Također saznajte kako se taj proces odvija.

  Rođenje i njihove vrste

  Prije nego što razgovarate o tome kako žene počinju raditi, morate nešto reći o samom procesu. Rođenje djeteta može se dogoditi prirodno ili carski rez. Druga je mogućnost odabrana u slučaju da postoje patološke i odstupanja u zdravlju djeteta ili trudnice. Većina žena pokazuje prirodno porođaj.

  Razdoblja rođenja

  Ovaj proces je podijeljen u tri glavne faze. U prvom razdoblju, žena osjeća početnu radnu aktivnost. Ovo razdoblje može trajati od dva sata do jednog dana. Prvo razdoblje završava kada je cerviks potpuno spreman izbaciti fetus, a kontrakcije daju mogućnost pokušaja.

  Drugi dio rođenja karakterizira rođenje djeteta. Valja napomenuti da je ova faza najodgovornija. Drugo razdoblje završava činjenicom da beba u potpunosti gubi fizičku vezu s majkom zbog zatvora pupčane vrpce.

  Treći dio isporuke je najbrži i najjednostavniji. Nekoliko minuta nakon protjerivanja fetusa, maternica počinje djelovati aktivno i gura placentu. Liječnici to nazivaju obrazovnim potomstvom.

  Kako početi rađanje?

  Postoji nekoliko mogućnosti za početak rada. Valja napomenuti da mnoge žene zbunjuju prave kontrakcije s treninzima. Također, neiskusne buduće majke mogu podnijeti teške pražnjenje i ispuštanje čepa za rupturu amnionske tekućine. Kako razumjeti da je rođenje počelo? Ako imate bilo kakvih nedoumica, tada se trebate obratiti bolnici za majku na vašem mjestu registracije. Liječnik će vas ispitati i točno vam reći jesu li znakovi istiniti ili lažni. Razmislite o nekoliko mogućnosti za početak porođaja.

  trudovi

  Najčešće, prvo razdoblje počinje s redovitim kontrakcijama maternice. Da biste ih razlikovali od treninga, vrlo je jednostavna. Prava generička aktivnost praćena je ritmičkim kontrakcijama u redovitim razmacima. Kako razumjeti da je porođaj započeo u ovom slučaju?

  Pokušajte se opustiti i leći. U nekim situacijama, liječnici preporučuju da se topla kupka i piju dvije tablete droga "No-Spa". Treninzi se obično vrše samostalno s tim manipulacijama. Međutim, ako se rezovi ne zaustave, onda ih treba računati. Podignite sat s drugom rukom ili štopericom. Uočite vrijeme kada vaš želudac dolazi na ton i vrijeme. Nakon toga, brojite koliko sekundi traje između kontrakcija. Ako se kontrakcije javljaju redovito i povećavaju se s vremenom, vjerojatno ćete roditi. Ako su kontrakcije spontane, a vrijeme između njih raste, smanjuje se, nije početak prvog razdoblja. Međutim, za sedaciju, vrijedi kontaktirati bilo koju medicinsku ustanovu radi pregleda.

  Ruptura amnionskog fluida

  Sada znate kako započinju trudovi. Može li prvo razdoblje imati alternativni početak? Naravno, da.

  Rodjenje može početi s ispuštanjem amnionske tekućine. U tom slučaju, nakon snažnog smanjenja volumena maternice, javljaju se intenzivni kontrakcije. Međutim, postoje slučajevi kada se dogodio izlijevanje, a kontrakcije ne počinju. Tada su neki lijekovi došli do spašavanja. Majka koja je očekivala ubrizgava tvar koja stimulira kontrakciju maternice. Najčešće takva korekcija vodi do pozitivnog ishoda. Kako razumjeti da je rođenje počelo u ovoj situaciji?

  Zbunjuje ispuštanje amnionske tekućine s nečim drugim, vrlo je teško. Vode protječu velikim volumenom i imaju poseban miris. Najčešće, taj proces počinje nakon nekog tjelesnog napora. Ako ste izgubili vodu, vrijedi što je prije moguće ići u rodilište. U tom slučaju ne možete se okupati jer se može pojaviti infekcija fetusa. Volite običnu dušu.

  Ispuštanje sluznice

  Prvi znakovi početka porođaja mogu se pojaviti davno prije početka aktivnosti. Dakle, jedan od glavnih dokaza pristupa prvog razdoblja jest odvajanje sluznice. Tijekom trudnoće, viskozna tekućina koja se odvaja cerviksom nakuplja se u cervikalnom kanalu. Pouzdano štiti dijete od infekcija i bakterija. Prije rođenja, ovaj grumen je odijeljen i izlazi. Ponekad ga žene mogu zbuniti s normalnim sekretima.

  Čep mucusa ima određenu boju i miris. Njegova sjena može biti od prozirnog do smeđe boje. Volumen ovog obrazovanja je oko dvije žlice. Izađite iz pluta sve odjednom ili u dijelovima. Najčešće, odvajanje gruda počinje nakon drugog pregleda na ginekološkoj stolici.

  Izlaz pluta ne znači da rodiš. Međutim, ovo je jasan znak da se uskoro susretnete s bebom. Rodjenje može početi dva sata ili tjedan dana nakon incidenta.

  Bol u leđima i donjem dijelu trbuha

  Povremeno se generička aktivnost ne prepoznaje kao kontrakcije. Mnoge žene bilježe samo herpesovu bol u abdomenu. Slični osjećaji slabijeg spolnog iskustva tijekom menstruacije. Kako razumjeti da je to upravo početak rada?

  Ako je razdoblje već dosta dugo i čekate dijete iz dana u dan, takvi osjećaji mogu dobro naznačiti početak prvog razdoblja. U ovom slučaju, bolje je ne čitati listove čaja, već ići na liječnički pregled. U nekim slučajevima bolovi u trbuhu mogu ukazivati ​​na patologiju. Međutim, ne brinite prije vremena.

  Carski rez

  Kako započinje rad u ovom slučaju? Najčešće se planira takva operacija. Žena se trenira nekoliko dana i provodi se razna istraživanja. Na dan operacije, budućoj majci dobiva anestetik. To može biti opća anestezija (kada žena koja je u trudnoći spava) ili epiduralna anestezija. Ovo je mjesto gdje počinje rođenje. Zatim, liječnik obavlja potrebne manipulacije i uklanja bebu s ženskog abdomena.

  Kako započinje prijevremeni rad?

  Poznato je prijevremeno rođenje, koje je počelo u razdoblju od 28 do 37 tjedna trudnoće. Je li moguće nekako prepoznati znakove tog procesa? Naravno, da.

  Najčešće, prijevremeni rad se ne razlikuje od normalnog. Majka koja boluje od rada ima abdominalnu bol, kontrakcije maternice i težinu u donjem dijelu leđa. Zapamtite da je u ovom slučaju veća vjerojatnost da odete u medicinsku ustanovu. U najranijim fazama, kada proširenje vrata maternice još nije počelo, liječnici mogu zaustaviti taj proces. Jedine iznimke su oni slučajevi kada je započeo rad s ispuštanjem amnionske tekućine.

  sažimanje

  Sada znate prepoznati početak rada. Zapamtite da svaki put proces se može odvijati na različite načine. Čak i za istu ženu, prvo razdoblje može početi drugačije nego prošli put. Treba napomenuti da je u multiparousnim predstavnicima slabijeg spola poroda jednostavnija i brža. To se događa zato što cerviks i sami genitalni organi već poznaju svoje glavne zadatke. Važnu ulogu igraju djelovanje majke u radu. Sve se događa mnogo lakše kada trudna majka zna što ju čeka.

  Ako sumnjate da je početak rada reinsuriran i potražite liječničku pomoć. Samo liječnik može sigurno reći je li aktivnost počela ili nije. Želim vam zdravlje i lako porođaj!

  Kako utvrditi da porođaj počinje u primiparanskim i multi-ljudskim ženama

  Posljednji tjedni trudnoće su najuzbudljiviji. Žena ne može čekati da zna kada će početi rođenje, kako će to biti, kako će njezina beba izgledati. Posebno se odnosi na one žene koje prvi put rađaju. Istodobno, oni su također zainteresirani za pitanje kako započinje rad, kako ne bi zbunili slabost i borbe s treninzima znakovima novog djeteta. Važno je pratiti sve promjene koje se javljaju u tijelu, a zatim lako možete shvatiti da je vrijeme za odlazak u bolnicu. Ovaj će članak pomoći da to shvatite.

  Kako saznati pristup prirodi, biti u stanju pripremiti se i doći u bolnicu?

  Ovo pitanje interesira svaku buduću majku, posebno primiparu. Činjenica da će rođenje uskoro početi, kažite samom tijelu. Sve njegove promjene za sebe će reći da je vrijeme roditi. Glavno je slušati ga i paziti na svaku sitnicu.

  Prenatalni period smatra se 38. tjedna trudnoće. Od ove točke, možete primijetiti simptome prije porođaja, preteča činjenice da je uskoro vrijeme roditi. Trenutačno postoje vježbe treninga. Oni su nepravilni, javljaju se uglavnom kada se mijenja položaj tijela. U primiparas se pojavljuju 5 ili više dana prije isporuke. Oni pripremaju maternicu za buduće događaje, pa se ne brinite i odmah idite u bolnicu. Kako onda znati što rodite? Te kontrakcije se razlikuju po frekvenciji i ritmu. Ako je njihov interval 10-15 minuta, a traju barem jednu minutu, onda možete sigurno otići u bolnicu.

  Koje su preteče rođenja prve pasmine? Zapravo, oni su isti, bez obzira na vrstu rađanja. Prilikom pripreme tijela, možete osjetiti labave stolice, a nagovaranje na WC je još češće. Dijete postaje manje mobilno zbog nedostatka prostora. Međutim, glavna je značajka da je izgled rada u primiparama manje intenzivan i brz. Prethodnici prijevremenog rada jesu propuštanje amnionske tekućine ili njihovog odljeva.

  Glavni znakovi početka porođaja

  Početak rada ima svoje osobine za parnične i višekorisne ženke. Prvi znakovi porođaja su pojava redovnih kontrakcija, ispuštanje vode. Otići u rodilište, ako su kontrakcije periodične, pojavljuju se vrlo rijetko, a uglavnom iznenadnim pokretima, to ne vrijedi. To nisu znakovi početka rada, ali trening vježbe.

  Tijekom prve trudnoće, znakovi rada počinju unaprijed i ne podudaraju se s datumom tog događaja. Dakle, kako su rađanja u primiparas? Prvi znakovi porođaja u figurijama mogu početi još 1-2 tjedna ranije. Postoji bol u lumbalnom području, mučnina, povraćanje, promatranje abdominalnih prolapsa. Generički znakovi u obliku kontrakcija i ispuštanja vode dosta su dugi. To je posljedica neelastičnosti prethodno ne rođenog rođenja, kao i potrebe otvaranja vrata maternice, čiji proces traje duže.

  Simptomi porođaja u figuricama često se sastoje od pojave gori osjećaj u donjem abdomenu. To može biti emocionalne promjene povezane s nervnim preopterećenjem od nepoznatih znakova početka rada i pristupa procesu. Na koji tjedan rađanja počinju u figurijama? Odgovor je strogo individualan. Fetus može biti spreman da se pojavi i za 38 tjedana i 42 tjedna.

  Harbingeri drugog rođenja obično počinju u 37 tjedana. Znakovi nastupa radne aktivnosti razvijaju se puno brže nego u primipari. Prvi znakovi brzog dostave mogu se vidjeti samo 1-2 dana prije dostave. Želudac višekratnog tijela se obično spušta prije samih ognjišta. Rodni kanal je više pripremljen, pa je proces puno brži. Glavni znakovi porođaja i druge trudnoće su pojava kontrakcija, čiji interval postaje sve manji.

  10 znakova približavanja radu

  Tijek trudnoće i porođaja je individualan za svaku ženu. Uključujući znakove približavanja porođaju ne moraju se sve promatrati u skupini, a svaka trudnica ima svoje posebne kombinacije. Kako, dakle, saznati što je uskoro rođenje? Dakle, sljedeći znakovi govore o njihovu pristupu:

  1. Ispuštanje sluznice

  Za zaštitu djeteta od infekcije potreban je sluzni čep. Kada se vrata maternice otvore, pojavljuje se sluzni čep, koji može biti cijeli ili u dijelovima. Ovaj znak se može vidjeti i dva tjedna prije rođenja i prije samog početka procesa rođenja djeteta. Izgleda kao iscjedak vaginalnog iscjedka. U nekim slučajevima dopušteno je krvavo pražnjenje.

  2. Ispuštanje vode

  Izlijevanje vode ukazuje na početak rada. Taj se proces može dogoditi na različite načine. Voda može izliti čak i prije početka kontrakcija, može postupno curiti, au nekim situacijama potrebno je probušiti membrane mjehura tako da se onesposobiti.

  3. Kontrakcije

  Znakovi kontrakcija su bolovi valova koji se pojavljuju prvi u donjem dijelu leđa i krećući se niz trbuh. Oni imaju redovitu povremenu prirodu. Postupno, povećanje boli. U prvenstvenim borbama obično traju dulje od višestruke.

  4. Bol u donjem dijelu leđa

  Krajem trudnoće natrag bol početi da se pojavljuju zbog promjene težišta lažne rada, proizvodnju hormona rclaksina, grlića maternice pripreme. Bolni osjećaji. Dulje boli, pretvarajući se u agonizing mučenje, s nepravilnom prirodom, mogu ukazivati ​​na patologije koje zahtijevaju stručni ispit.

  5. Spuštanje trbuha

  U prvorazrednim ženama abdomena se smanjuje dva tjedna prije poroda. Ako trudnoća nije prva, onda se može dogoditi samo jedan dan ili dva prije rođenja. Ovo je takozvana priprema bebe za rođenje. Pada u područje zdjelice i pritisne prema izlazu. Istovremeno, stavlja još veći pritisak na mjehur, što uzrokuje povećanje mokrenja.

  Česti mokrenje i pokret crijeva.

  Česti mokrenje povezan je s promjenom položaja djeteta i njegovim spuštanjem u područje zdjelice. Međutim, žene se često pitaju zašto iscjedak tijekom utroba koljena postaje obilniji i fluidniji. To je zbog učinka hormona koji opuštaju cerviks na crijevima, što rezultira proljevom. Simptomi su relevantni 27 dana prije isporuke.

  7. Promjene u fetalnoj aktivnosti

  Aktivnost fetusa prije porođaja postaje mnogo manje primjetljiva, jer raste i nema dovoljno prostora u majčinoj utrobi.

  8. Promjene apetita i gubitka tjelesne težine

  Nedugo prije rođenja, žena koja je dobro trudnoću tijekom cijele trudnoće mogla bi izgubiti apetit. Ako je jadno cijela trudnoća, onda prije rođenja, naprotiv, apetit može povećati. Također tijekom tog perioda dolazi do apsorpcije fetalnih voda, zbog čega se neznatno pada.

  9. Sindrom gniježđenja i neočekivana promjena raspoloženja.

  Jedan od znakova rane dostave je želja za aktivnim pripremom za rođenje djeteta. Žena ide u sebe, počinje čišćenje, pranje i druge kućanske poslove. Istodobno, raspoloženje postaje vrlo promjenjivo. Može se nasmijati i za minutu plakati.

  10. Mekani vrat

  Ovaj znak može biti razmatran samo od strane opstetričara i ginekologa tijekom pregleda. Cerviks se izglađuje i postaje elastičniji zbog djelovanja hormona.

  Dakle, za određivanje početka radne aktivnosti nije tako teško. Kako ću znati da će uskoro početi rođenje? Glavna stvar je slušati svoje tijelo, njegove promjene i ne paničariti. Nakon identificiranja znakova ranog porođaja treba otići u bolnicu. Ne zaboravite da je rođenje u primiparasu obično manje u usporedbi s drugom i kasnijim trudnoćama.

  Kako razumjeti da je rođenje počelo? Podijelite svoje osjećaje.

  Kada te očekivati?

  U modernoj opstetriciji, trudnoća se smatra punim radnim vremenom u 38 tjedana. Davanje djeteta više od 41,5 tjedana smatra se pereplavaniem. Dakle, hitno, to jest, porođaj koji se dogodio na vrijeme je u rasponu od 270 do 290 dana. Međutim, postoje žene koje rađaju savršeno normalne, zdrave i punoljetne bebe u 36 ili 42 tjedna. Štoviše, ovi tjedni mogu se računati na različite načine, od neposrednog datuma začeća ili od prvog dana posljednjeg menstruacije. Uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike svake žene, bilo bi fer da ne govorimo o stvarnom trajanju rada, već o najvjerojatnijoj intervalu kada se mogu pojaviti. Taj se interval obično kreće od 2 do 5 tjedana, tj. u smislu od 38 do 42 tjedna.
  Opstetričari krajem 19. stoljeća počeli su vjerovati da bi se zrelo dijete moglo roditi između 240 i 320 dana nakon posljednjeg menstrualnog razdoblja, a da u iznimnim slučajevima može proći više od 300 dana od dana začeća do rođenja. Njemački zakon početkom 20. stoljeća odredio je krajnje trajanje trudnoće 302 dana od dana začeća. Tek nakon tog razdoblja pretpostavlja se da je predložena medicinska intervencija tijekom trudnoće, kao što je stimulacija rada ili carski rez.
  Čim dođe prvi dan očekivanog vijeka žene u uzbuđenja počinje vrlo pažljivo pratiti njihovo stanje i može interpretirati nelagodu kao znak početka rada. Otišavši u maternicu s nesigurnom radnom snagom, žena u opasnosti može biti "zaglavljena" nekoliko dana u patologiji ili biti podvrgnuta izravnoj stimulaciji. Stoga je potrebno ići u maternicu s već uspostavljenom radnom aktivnošću. I da biste mogli kretati u ovome, nije uvijek potrebno nazvati stručnjaka. Na primjer, postoje brojni fenomeni koji prate posljednja tjedna trudnoće, koji se nazivaju harbingeri porođaja. Prisutnost jednog ili više prethodnika sugerira da rođenje vrlo brzo, a to nije potrebno, na primjer, da ide u posjet gradu, ali i da ide u bolnicu prerano.

  Bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa

  U posljednja 3-4 tjedna prije porođaja, mogu se pojaviti povremene bolove u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa. Mogu biti spastični. Pojava takve boli posljedica je povećanja ekscitacije NA, kao i zamjene kralješaka u žrtvu, što može dovesti do oštećenja živaca. Ponekad kao rezultat takve ozljede u posljednjim tjednima trudnoće, nogu se može periodički oduzeti i imobilizirati. Taj fenomen ima fiziološku osnovu i nakon poroda postaje bez traga.
  Pored toga, u pubičkoj regiji može doći do osjećaja punine, trnjenja i boli, što je povezano s povećanjem tlaka prisutnog dijela fetusa na simfizi (stidne kosti). Oslobađanje ovog stanja pomaže u nošenju zavoja, kao i čestog odmora u skloni položaj. Taj fenomen također prolazi nakon porođaja.

  2. Spuštanje trbuha

  2-4 tjedna prije rođenja trudna žena smanjuje trbuh. Kao spuštanje trbuha, žena primjećuje da je jasno promijenio oblik i kao da je postao manji. Istovremeno postaje mnogo lakše disati i jesti. To se događa uslijed smanjenja prisutnog dijela fetusa, čime se oslobađa membrana, želudac i pluća.

  3. Uzbudljivost maternice

  Zbog povećane ekscitabilnosti maternice, ona počinje sve više reagirati na bilo kakve podražaje. Vrlo često, tonicne napetosti maternice javljaju se 5-6 tjedana prije isporuke. Prvo, 1-2, a zatim 3-4 puta tjedno, a bliže porodu i 1-2 puta dnevno, maternica može biti vrlo napeta. Istodobno, postaje čvrsta i ta je napetost dulje vrijeme prisutna.

  4. Lažne kontrakcije

  Pored tonicnih naprezanja maternice, 3-4 tjedna prije rođenja, mogu se pojaviti periodičke kontrakcije, koje se nazivaju prekursori rada ili lažne kontrakcije. Harbingeri ne vode u razvoj rada. Lažne kontrakcije također se nazivaju kontrakcije Braxton Hicks. Očigledno je da je ova pundita često osjećala lažne kontrakcije koje nisu dovele do razvoja rada u njemu, pa je ušao u povijest porodništva.
  Lažne kontrakcije mogu se pojaviti za 7-10 minuta (i ponekad u 4-5 minuta) i trajati 2-3 sata, a zatim izblijediti. Oni nisu sustavni, ali mogu biti popraćeni prilično teškim bolovima u žrtvu, donjem dijelu leđa i donjem abdomenu. Ponekad žene doživljavaju mnogo više nelagode i tjeskobe od lažnih kontrakcija nego od generičkih.
  Lažne kontrakcije u većini slučajeva primjećuju višeparozne žene koje su mnogo opreznije od svega što im se dogodi. Primiparous žena ih primjećuje samo ako je preosjetljiva. Da biste se nosili s neugodnim osjećajima koji se javljaju tijekom lažnih borbi, pomaže toplu kupku. Ako zaronite u vodu na ugodnoj temperaturi 20 minuta - 1 sat, lažnih kontrakcija ili prestati u potpunosti, ili su mnogo manje i ujedno njihov intenzitet postaje osjetno manje.

  Prije trudnoće, oko 3-4 tjedna prije njih, trudnica ima promjenu raspoloženja. Čak i ako se tijekom trudnoće žena bojao porođaja i pokušala na svaki način odgoditi njihovu ofenzivu, a prije rođenja svakodnevno provodi u njihovu agonizirajućem čekanju. "Pa, kada ću roditi? Pa, uskoro će roditi! Kada će ove porođanje početi? Radije bih rodila! "Ona cijelo vrijeme misli. Čitavo biće žene je usredotočeno na tu želju, a rijetko tko može pobjeći od tih drhtavih, slatkih i bolnih očekivanja porođaja. Ponekad ove misli mogu ići tako daleko da žena počinje ozbiljno razmišljati o tome kako ubrzati početak rada. Međutim, najbolje je biti strpljiv i izbjegavati nezgrapne postupke: sve ima svoje vrijeme!
  Ova promjena raspoloženja povezana je s neuroendokrinim procesima koji se javljaju u tijelu trudnice prije porođaja. Glavni razlog za promjenu stava je neugodnost koja se počinje osjećati kako se približavate poroda: osjećaj težine, nedostatak daha, žgaravica, neugodan položaj tijekom spavanja itd Ova nelagoda akumulira i postepeno raste i doseže apogeju 2 tjedna prije isporuke. U ovom je trenutku promjena raspoloženja trudnice.

  6. Apetit i težina

  1-2 tjedna prije poroda žena može pogoršati apetit i jaz se oslabiti osjećaj akutne gladi, koja je promatrana tijekom trudnoće. Ona počinje hraniti hranu mirnije. Takva ravnodušnost, pa čak i odbijanje hrane posebno je vidljivo u posljednja 3-4 dana prije porođaja. Ponekad žena prestaje žele jesti samo jedan dan prije rođenja, au nekim slučajevima, prije rođenja, njen apetit ne trpi.
  Oko 7-10 dana prije rođenja, težina žene može pasti za 1-2 kg. Smanjenje tjelesne težine nije uvijek, ali u svakom slučaju postoji zaustavljanje u povećanju težine. 1-2 tjedna prije rođenja, težina žene stabilizira i povećanje se više ne promatra. Smanjenje ili stabilizacija težine trudnice prije porođaja povezano je s povećanom sekrecijom tekućine iz njezina tijela.

  Do kraja trudnoće stvaraju se svi uvjeti za razvoj rada u ženskom tijelu. Povećana je ekscitacija maternice i povećava se razina hormona i tvari koje pridonose njegovoj kontraktilnoj aktivnosti, pojavljuju se brojni mehanički podražaji koji doprinose njegovoj ekscitaciji: snižavanje glave fetusa, njegovo kretanje, izazivanje tonike napetosti maternice. Stoga, do kraja trudnoće nastaju uvjeti vrlo nestabilne ravnoteže, koja će biti uznemirena prema razvoju rada, ali porođaj nastaje samo u određenoj točki. Moguće je pouzdano utvrditi da je rad već započeo praćenjem dinamike cervikalne dilatacije vaginalnim pregledom. To može učiniti samo stručnjak. No, sama žena je također u stanju primijetiti simptome činjenice da je vrijeme da se obratite ovakvom stručnjaku - otiđite u obitelj ili ga nazovite kod kuće. Koje znakove možemo razumjeti da je porođaj već počeo?

  Za 1-3 dana ili nekoliko sati prije porođaja, smeđkasta sluz, slično početku menstruacije, može se početi izdvajati iz genitalija žene. Može izaći s pamukom (doista, "pluta" izbačena, kao rezultat sile intrauterinalnog tlaka uzrokovanog, na primjer, većom težinom fetusa: preko 4.5 kg), a može izlaziti postupno, u malim obrocima. Izgled sluznice ukazuje na početak otvaranja vrata maternice. Ovo je definitivan znak početka rada.
  Obilje sekreta i svojstva njihovog izgleda su individualne. U vrlo rijetkim slučajevima, lučenja vratnih žlijezda su toliko rijetke da se sluzni čep uopće ne pojavljuje prije rođenja. U tom se slučaju možda neće pojaviti tijekom njih. U drugim slučajevima, naprotiv, sazrijevanje cerviksa događa se vrlo sporo, a izlučivanje njezinih žlijezda vrlo je intenzivno. U tom slučaju, sluzni čep može početi istaknuti 7-14 dana prije početka rada. Međutim, u velikom broju slučajeva pojavljuje se sluzni utikač s početkom rada ili nekoliko sati prije početka.

  Nesumnjivi dokazi o nastupu rada su redoviti kontrakcije, tj. periodične kontrakcije mišića maternice, postižući stalni ritam. Kontrakcije rada uvijek prate dilata vrata maternice i ne mogu se neutralizirati opuštajućim postupcima, kao što je topla kupka. Ali ako žena pojavila nekoliko puta uoči lažnih porođajni bolovi, to može biti teško izdvojiti svoje osjećaje i razlikovati porođajni bolovi. Ako je pojava kontrakcija praćeno smeđim sekrecijama iz genitalija, tada možemo razgovarati s punim pouzdanjem o početku rada.

  Uoči rođenja, u pravilu dolazi do crijevnog pražnjenja. Žena može više puta ići na zahod, a stolica istodobno izlazi malo većom količinom nego obično. Neposredno prije početka rada, tj. Nekoliko sati prije nego što se pojave bolovi u radu, mučnina, povraćanje, potpuni gubitak apetita ili probavne smetnje. Ova reakcija probavnog sustava povezana je s djelovanjem hormona koji stimuliraju generičku aktivnost. Ovi se fenomeni mogu pojaviti i zajedno i zasebno i pratiti pojavu prvih slabih kontrakcija. Osim toga, prve kontrakcije mogu se osjetiti kao bol u abdomenu, pojačani perestaltik i česte praznine potiče na toalet.

  Ponekad rada počinje s pojavom nejasne tupa bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa bol ili opasač (trbuh i donji dio leđa). Oni mogu biti periodični i mogu poslužiti kao bolna pozadina, tj. nastavite bez zaustavljanja.

  Vrlo često, sve ove pojave prati osjećaj hladnoće i zimice. Generički zimice mogu pratiti početak rada.

  Kako prepoznati da je porođaj počeo

  Bilo koja žena koja je očekivala dijete, zna da su posljednji tjedni prije predstojećeg rođenja dovoljno dugi. Poseban osjećaj tjeskobe svojstven je budućim mama koji prvi put moraju roditi.

  Članak će se baviti generičkim harbingerima - ove će informacije biti korisne i za žene koje čekaju rođenje prvog djeteta i za žene koje su već rodile.

  Sadržaj članka:

  10 od najvjernijih znakova uskog rođenja

  1. Trbuh dolje
   Otprilike četrnaest dana prije pojave rada, abdominalni prolapsi se mogu vidjeti u prvorazrednim ženama. To se događa zato što mrvica, u pripremi za rođenje, pritisne prema izlazu, spuštajući se u područje zdjelice. Za žene čekaju rođenje ne-prvo dijete, želuca se može spustiti par dana prije rođenja.
   Žena nakon abdominalnog prolapsa može doživjeti lakše disanje, kao i nelagodu povezanu s oticanjem i čestim mokrenjem. Međutim, nemojte se bojati toga. Edem i učestalo mokrenje bit će ključni znak pristupa porođaja - to jest, vrlo brzo vaš rođendan.
  2. Nesavršeni gubitak težine
   Tijekom cijelog razdoblja čekanja bebe, žena dobiva težinu, ali prije početka rada može dramatično izgubiti težinu za nekoliko kilograma. To ukazuje na to da ćete uskoro naći svoju bebu. Gubitak težine je zbog apsorpcije fetalne vode i ne smije uzrokovati uzbuđenje u budućoj majci. Gubitak težine je oko jedan do dva kilograma. Kada se ovo svodi na oteklinu.
  3. Varijabilnost raspoloženja
   Psihološka metamorfoza javlja se u ženskom tijelu, zajedno s fiziološkim promjenama. Jedan do dva tjedna prije nego beba stigne, žena osjeća pristup ovog sastanka i priprema se za to. Postoje snage za obavljanje kućanskih poslova. Želim sve odjednom.
   Ljubav i karakter buduće mame postaju toliko promjenjive da se, onda se smije, a onda plače. To je vrlo primjetljivo tijekom cijele trudnoće, ali je savršeno vidljiva prije rođenja. Ne zanemaruj ovu značajku.
  4. Zbogom gorušica!
   U zadnjim danima prije porođaja, pritisak iz membrane i želuca se eliminira, postoji osjećaj da disanje postaje puno lakše. Dispneja i žgaravica koje progoni jedna žena nestaju tijekom cijele trudnoće. Istodobno, pojavljuju se neke poteškoće - postaje teže sjediti i hodati, teško je pronaći udobno držanje, postoje poteškoće sa spavanjem.
  5. Nestabilan apetit
   Za one koji su imali dobar apetit za cijelu trudnoću i odjednom primijetili pad, taj znak bi bio signal za pripremu za porođaj. O pristupu rođenja će svjedočiti i povećati apetit za one koji su prethodno jeli loše.
  6. Loose stolice i učestalo mokrenje
   Sve devet mjeseci, žena je uspjela ući u toalet. Ali sada je sve drugačije. Potiče na čestu mokraću. Crijeva se najprije počnu bistri i ovdje je proljev. Hormoni opuštaju cerviks početi utjecati na crijeva, što je rezultiralo u labav stolice. Ovi simptomi obično se javljaju dva do sedam dana prije isporuke. Neke žene mogu čak zbuniti početak rada s bilo kojim trovanjem.
  7. Gniježđenje instinkt
   Neko vrijeme prije rođenja, žena ima želju da se povuče u sebe, osamljeno od svih. Ako želite sklupčati i sakriti se u osami, ne možete vidjeti svoje rođake - čestitke, porođaj nije daleko, a možda i brojenja otišao na sat. Žensko tijelo to osjeća, i zahtijeva odsjaj za buduću majku, tako da se prilagođava psihološki izgled djeteta.
  8. Recesija beba
   Pokreti djeteta u maternici znatno se mijenjaju prije početka rada. Dijete raste i postaje mali prostor u maternici. Zato on ne može dugo potisnuti i gurati. CTG aparat će pokazati mama da je dijete aktivnost i otkucaja srca normalne, nema razloga za brigu. U protekla četiri tjedna, prije isporuke, CTG se preporuča obaviti barem dva puta tjedno, a bolje svaki dan.
  9. Povlačenje boli u stidnom području
   Neposredno prije pojave djeteta na svijetu, žena počinje osjećati bol u području pubične kosti. To je zato što je za porođaj potrebno ublažiti kosti kako bi se olakšao proces pojave djeteta. Prateći proces bezbojne bolne boli. Ti simptomi nisu uopće strašni, možete pripremiti stvari za bolnicu.
  10. Izlaz iz priključka sluzi
   Svaka žena nesumnjivo je čula da čep za sluz štiti bebu od raznih infekcija tijekom cijele trudnoće. U procesu cervikalne dilatacije izlazi čep. Zapamtite, u prvom rođenju maternica se otvori dovoljno polagano i mnogo brže - u kasnijim rađanjima.

  Sve su to neizravni znak početka rada. A samo liječnik-ginekolog tijekom ispita može reći o stvarnom početku radne aktivnosti - on sudi po proširenju vrata maternice.

  Započela su dva znaka rada

  1. Ruptura amnionskog fluida
   Ispuštanje vode iz svake žene može se odvijati na različite načine. U nekim ženama, voda još uvijek može biti kod kuće, u nekim se curi, a postoje i slučajevi kada se voda razilazi nakon probijanja fetalnog mjehura u dvorani.
  2. Pojava redovitih napada
   Kontrakcije su točan znak brzog dostave. Nemoguće ih je ne primijetiti. Kontrakcije su slične boli valova, počevši od slabina i spuštanja do donjeg trbuha. Bolovi se pojavljuju s određenim vremenom, osjetljivost se povećava s vremenom.

  Simptomi početka prijevremenog rada

  • Prethodno rođenje može se usporediti s prijetnjom pobačaja. Početak procesa - ispuštanje amnionske tekućine u vrijeme trudnoće, još uvijek daleko od planiranog datuma rođenja.
  • Preteče preranog rođenja mogu biti kontrakcije maternice, povlačenjem leđa, nekim napetost trbuha. Dodjela se povećava dok postoje crte krvi.

  Primjećujući takve znakove, žena treba odmah potražiti liječničku pomoć kako bi spriječila prijevremeno rođenje. Ako se vrata maternice počela otvarati, nemojte ništa učiniti, moraju roditi.

  Kako saznati što uskoro roditi? Harbingers: 9 simptoma nadolazećeg rada

  Znakovi početka rada: lažne kontrakcije, abdominalni prolaps i druge promjene u tijelu

  Najčešća pitanja koja se postavljaju budućim majkama i njihovim prijateljima već rođenima su: "Kako znam da je rođenje počelo?" Hoću li propustiti početak rada? Ima li kakvih znakova da će rođenje uskoro početi? " Naravno, teško je precizno predvidjeti datum rođenja, ali još uvijek postoje neki znakovi kojima se može utvrditi da se dijete može uskoro roditi.

  Obično, porođaj se ne događa odjednom, naše tijelo se ne može mijenjati preko noći - ne događa se da prije sat vremena ništa nije predvidalo početak rada, a odjednom su započeli naglo. Rođenja uvijek imaju prethodne promjene u tijelu. Što bi budućnost trebala obratiti pozornost?

  Postoje tzv. Prekursori rađanja - vanjske opipljive promjene u tijelu, koje ukazuju na pripremu za početak rada. Razlog njihovog pojavljivanja je oštar porast količine estrogena prije rođenja. Aktivnost tih hormona utječe na dobrobit i ponašanje žene. Netko se harbingers pojavljuju čak 2 tjedna prije nadolazeće isporuke, a netko samo nekoliko sati prije njih. Neki prekursori rada izrazeni su intenzivno, za nekoga koga prolaze nezapaženo. Postoji nekoliko prekursora porođaja, ali kako bi shvatili da će rođenje uskoro početi, dovoljno je jedno ili dvoje.

  Lažne kontrakcije

  Lažne kontrakcije mogu se javiti nakon 38. tjedna trudnoće. Lažne kontrakcije su intenzivnije od Braxton-Hicksovih kontrakcija koje je žena već mogla osjetiti od drugog trimestra trudnoće. Lažne kontrakcije, poput Braxton-Hicksovih kontrakcija, treniraju maternicu prije nadolazećeg rada, one su nepravilne i bezbolne, interval između njih ne smanjuje. Stvarna bol rada, naprotiv, redovita, njihova snaga se postepeno povećava, postaju dulje i bolnija, a intervalima između njih se smanjuje. Tada možemo već reći da je rođenje počelo za stvarno. U međuvremenu, postoje lažne kontrakcije, nije potrebno otići u maternicu - oni se lako mogu preživjeti kod kuće.

  Abdominalni prolaps

  Oko dva do tri tjedna prije porođaja, dijete, u pripremi za rođenje, pritisne predočeni dio (obično glavu) na donji dio maternice i povlači je. Maternica, koja je prethodno bila u trbušnoj šupljini, prelazi u područje zdjelice, gornji dio maternice (dno), pada, prestaje pritisnuti unutarnje organe škrinje i trbušne šupljine. Čim trbuh padne, budućnost, majka primjećuje da je lakše disati, iako postaje teže sjediti i hodati. Također, žgaravica i belching nestaju (nakon svega, maternica više ne stavlja pritisak na dijafragmu i trbuh). Ali, dolje, maternica počinje pritisnuti mjehur - naravno, mokrenje postaje sve češće.

  Za nekoga, prolaps maternice uzrokuje osjećaj težine u donjem dijelu trbuha, pa čak i laganu bol u području ingvinalnog ligamenta. Ponekad se čini da netko na nogama i donjem dijelu leptira prolazi kroz električne pražnjenja. Svi ti osjećaji također se javljaju zbog činjenice da se dio koji pokazuje dio fetusa pomiče dolje i "umetne" u ulicu male zdjelice žene, a iritirajući njegove živčane završetke.

  U drugom i kasnijem porođaju trbuh kasni kasnije - neposredno prije rođenja. To se događa da ovaj prekursor rođenja nije uopće.

  Gubitak težine

  Otprilike dva tjedna prije isporuke, težina se može smanjiti, obično se smanjuje za 0,5-2 kg. To se događa zato što se višak tekućine izlučuje iz tijela i oteklina se smanjuje. Ako je ranije tijekom trudnoće pod utjecajem hormona progesterona, tekućina u tijelu trudne žene akumulirana, ali sada, prije rođenja, učinak progesterona smanjuje, ali drugi ženski spolni hormoni - estrogeni - počinju intenzivno raditi. Također uklanjaju višak tekućine iz tijela buduće majke. Vrlo često, buduća majka primjećuje da je na kraju trudnoće postalo lakše staviti na prstene, rukavice, cipele - oteklina na rukama i nogama smanjena.

  Promijenite stolicu

  Osim toga, hormoni opuštaju mišiće crijeva, što može dovesti do poremećaja stolice. Ponekad takav porast stolice (do 2-3 puta dnevno) s razrjeđivanjem fekalne mase žene poduzimaju za crijevnu infekciju. Međutim, ako ne postoje mučnina, povraćanje, obezbojenje i miris izmeta, svi ostali simptomi opijenosti, ne brinite: ovo je jedan od prethodnika nadolazećeg rođenja.

  Smanjeni apetit

  Uoči rođenja, svaka se želja nestaje za dvoje, a ponekad i ne želite jesti. Sve to je i priprema tijela za prirodno porođaj.

  Promjena emocionalnog stanja

  Primjećeno je da mnoge žene mijenjaju raspoloženje nekoliko dana prije rođenja. Obično, buduća majka osjeća se umorno, želi više odmarati, spavati, pojaviti se apatija. Ovo stanje je sasvim razumljivo - potrebno je prikupiti snagu za pripremu za porođaj. Često, prije samog rođenja, žena želi otići u mirovinu, u potrazi za osamljenim mjestom gdje možete lagati i usredotočiti se na sebe i svoje osjećaje.

  Promjena ponašanja djeteta

  Dijete u zadnjim danima prije rođenja također se smiruje. Njegova tjelesna aktivnost se smanjuje, dok je prema CTG, ultrazvučnoj i drugim studijama potpuno zdrav. Samo je dijete već steklo dovoljno težine i visine, i on se često ne može okrenuti u uterus. Osim toga, dijete dobiva snagu i prije dugog rada.

  nelagodnost

  Nekoliko dana prije rođenja, mnoge trudnice osjećaju nelagodu u donjem dijelu trbuha i na području crkvenog križa. Najčešće su slični onima koji se javljaju uoči ili tijekom menstruacije - povremeno se povlači želudac ili donji dio leđa, ponekad je to slaba bolna bol. Pojavljuju se tijekom ispuštanja sluzi ili prije. Takva neudobnost nastaje zbog istezanja zglobnih ligamenata, povećanja protoka krvi u maternicu ili kao posljedica prolapsa maternice.

  Ispuštanje sluznice

  Ovo je jedan od glavnih i eksplicitnih harbingera porođaja. Tijekom trudnoće, žlijezde u vratu maternice proizvode tajnu (izgleda kao gusta žele i tvore takozvani pluto), što sprječava prodiranje različitih mikroorganizama u maternicu. Prije rođenja, pod utjecajem estrogena, maternica se omekša, otvori se cervikalni kanal, a čep se može pojaviti - žena će vidjeti da se na praonici pojavljuje ugrušak sluzi konzistencije poput žele. Pluto može biti različitih boja - bijela, prozirna, žućkasto-smeđa ili ružičasto-crvena. Često je obojena krvlju - to je sasvim normalno i može ukazivati ​​na porođaj u sljedećih 24 sata. Ušijeni čep odmah se može istaknuti (istodobno) ili izlaziti u dijelove tijekom dana. Uobičajeno, ispuštanje čepa ne utječe na stanje zdravlja budućeg majke, ali ponekad u trenutku njezinog iscjetka postoji osjećaj usporavanja u donjem dijelu trbuha (kao i prije menstruacije).

  Čep mucusa može nestati dva tjedna prije rođenja, i može ostati unutar gotovo sve dok se dijete ne rodi. Ako je zastoj u prometu, a nema kontrakcija, ne biste trebali odmah otići u maternicu: samo nazovite liječnika i konzultirajte se. Međutim, ako je plutao prije dva tjedna prije očekivanog datuma isporuke ili u njoj ima puno svijetlo crvene krvi, trebali biste odmah stupiti u kontakt s majčinom bolnicom.

  Obično, buduća majka ima dva do tri znaka približavanja radu. No, dogodilo se da uopće nema ponašanja. To ne znači da se tijelo ne priprema za porođaj: moguće je da žena jednostavno ne primjećuje prekursore ili će se pojaviti neposredno prije rođenja.

  Što ako ima bilo kakvih poremećaja rađanja? Obično, ne morate ništa učiniti, jer su prethodnici potpuno prirodni, jednostavno kažu da je tijelo obnovljeno i priprema se za rođenje djeteta. Stoga nemojte brinuti i otići u bolnicu, čim se, primjerice, počnu borbe treninga ili nestati čep za sluz.