Kako odrediti višestruku trudnoću u ranoj fazi

Bol

Tipična trudnoća nosi jedno dijete. Ali istodobno se razvija u utrobi nekoliko plodova.

U različitim kulturama, rađanje blizanaca tretirano drugačije. Ali posvuda je povezana s misticizmom. Na primjer, u starom Rimu i Grčkoj, događaj je bio blagoslovljen božanski dar.

Više plodnosti stvara povećani stres na tijelu trudne žene. Stoga takvi pacijenti zahtijevaju posebnu pažnju i pažnju na razvoj bebe i dobrobit trudnice.

Poligamna multiplicitet (dvuayaytsoe, ne identičan) javlja se kao posljedica ovulacije i oplodnje nekoliko jaja.

U ovom slučaju, plodovi imaju oko polovice zajedničkih genetskih svojstava, ali se razlikuju u skupu kromosoma. Izgledaju poput obične braće ili sestara.

Usput, procesi ovulacije i oplodnje javljaju se na različite načine:

 • istodobna gnojidba - to se događa kada ovulacija nekoliko jaja iz oba ili jednog jajnika;
 • istodobna gnojidba - to se događa kada ovulacija para jaja u jednoj folikuli;
 • gnojidba nekoliko jajnih stanica, koje su sazrele u jednom ciklusu s sjemenom iz različitih mužjaka;
 • zamišlja jaje tijekom postojeće trudnoće.

Monozigotna višestruka trudnoća javlja se na pozadini cijepanja oplođenog jajašca ili u vrijeme koncepcije višestrukog jajašca.

Kao rezultat, formiraju se dva ili više istovjetnih, istospolnih, genetski identičnih fetusa. Takva djeca su rođena s istim osobinama lica, bolesna su u isto vrijeme, imaju slične sposobnosti učenja.

Usput, psihologija identičnih blizanaca smatra se vrlo zanimljivim fenomenom. Znanstvenici su dokazali da imaju vezu na emocionalnoj razini.

Još jedna klasifikacija ovog tipa:

 • ako se oplođena ćelija podijeli na dva u roku od tri dana nakon začeća, svaki će fetus imati svoju placentu i amnionsku tekućinu;
 • ako se embrionsko cijepanje dogodilo od 4. do 8. dana nakon začeća, zametci će se razviti na zajedničkom mjestu djeteta s zajedničkom korijenskom membranom, ali s odvojenim amnionskim šupljinama;
 • amniotske, korionske šupljine i posteljica formirane su zbog embrionalnog razdvajanja na dan 9-12;
 • kasnija podjela jajašca iznimno je rijetka i rezultira stvaranjem spojenih zametaka.

Što koristi štapiće od morske trave za porođaj?

I ovdje ćete saznati razliku između PMS i trudnoće.

Mogući uzroci

Nažalost, točno objašnjenje zašto se događa višestruka trudnoća još uvijek nedostaje. Pretpostavlja se da tijekom stvaranja monozigotnih blizanaca, cijepanje oplođene stanice javlja se zbog nedostatka kisika u krvi trudnice, kršenja kiselosti ili toksičnosti okoliša.

Također važnu ulogu genetske predispozicije na višestruko sazrijevanje jaja. Na višestruku plodnost također može utjecati stimulacija superovulacije s nekim lijekovima koji poboljšavaju proizvodnju nekoliko folikula u jajnicima ili utječu na sazrijevanje 2 ili više jaja u jednom foliku.

Slučajevi su zabilježeni kada je istodobno porastao nekoliko djece u majčinoj utrobi kao posljedica anomalija u razvoju maternice (dvogrudnog oblika), tijekom in vitro oplodnje i nakon produžene uporabe oralnih kontraceptiva (više od pola godine).

Vjerojatnost da se blizanci također povećaju ako se trudnoća pojavi nakon 35 godina.

U ovom odjeljku http://puziko.online/rody - sve informacije o porođaju.

Glavne značajke

Nakon učenja o trudnoći, teško je odoljeti i ne pitati tko je u želucu. No, pored spola, neki su roditelji prvenstveno zainteresirani za broj djece koja se razvijaju u maternici.

Postoji nekoliko načina da vam pomognu znati o prisutnosti višestrukih trudnoća.

Ova značajka je osnovana zahvaljujući posebnom istraživanju provedenom među majkama blizanaca. Budući da višestruke trudnoće znatno povećavaju razinu hormona HcG, može se odrediti već 10 dana.

Nasljedstvo - ako ste u vašoj obitelji ili među rodbinom budućeg oca već bili slučajevi višestruke trudnoće, vjerojatnost nastavka ove obiteljske tradicije povećat će se nekoliko puta.

Prisutnost nekoliko djece u maternici najčešće se prvo prijavljuje trudnom ginekologu. Čak i na prvom pregledu, u ranoj dobi, liječnik može izračunati približan datum začeća i zabilježiti veću veličinu maternice.

Uzdužna depresija na prednjem zidu maternice može ukazivati ​​na razvoj višestruke trudnoće. To je formirana od strane fit voća jedni drugima.

Horizontalna brazda - pojavljuje se na prednjem zidu maternice s poprečnim položajem voća.

Dublje dno maternice - zbog izbočenja uglova maternice nekoliko plodova.

Obstetrijski pregled palpacijom određuje 3-4 velika dijela fetusa (2 glava i 2 zdjelica).

Osjećaj kretanja fetusa na različitim mjestima i istodobno sondiranje dijelova tijela mrvica u različitim dijelovima trbuha.

Slušanje jasnog srca u različitim mjestima maternice. Ako se pronađe zona u kojoj zvukovi srca nisu zacrnjeni ili imaju drugačiju frekvenciju, onda je to potvrda činjenice višestruke trudnoće.

Phonoelectrocardiography - provodi se od 20. tjedna trudnoće kako bi se registrirali srčani tonovi djece i odredili prisutnost dva ili više voća.

Abnormalni testni rezultat AFP, koji se obavlja u drugom tromjesečju radi otkrivanja abnormalnosti u razvoju djeteta.

Vanjski znakovi: teška toksemija, povraćanje, žgaravica, edem, eklampsija, nefropatija, konstipacija, varikozne vene, teški umor, pospanost, otežano disanje (zbog pomaka membrane maternice, čija veličina prelazi stopu jedne trudnoće).

Također, veliki trbuh ili ranije njegov izgled može ukazivati ​​na višestruku trudnoću.

Ultrazvuk - određuje višestruku trudnoću u 8-12 tjedana. Ali pogreške u takvim prognozama nisu isključene.

Ultrazvučni pregled trudnice neophodan je za sigurnu trudnoću i normalni ishod poroda. Sa svojom pomoći, prati stanje posteljice, moguće je da se komplikacije višestruke trudnoće pravodobno sprečavaju i da se planira optimalan radni proces.

I nakon 30 tjedana svaki tjedan, trudnica je dužna proći kardiotokografiju i dopplerografiju ploda. Za bilo kakvu abnormalnost, trudnica je hospitalizirana.

Ako ste identificirali višestruku trudnoću, onda budite dvostruko pažljivi prema sebi i svom zdravlju!

Višestruka trudnoća. Program Baby Bum

Ljudi često pitaju: zašto u ranoj fazi trudnoće želučana bolest? Saznajte upravo sada!

Naš će odjeljak govoriti o glavnim simptomima trudnoće.

Višestruka trudnoća: 10 znakova blizanaca

Kakav blagoslov! Saznao si da si trudna!

Ako se nasljedstvo ili IVF sije u nadi za blizance, onda biste željeli znati za takvu sreću što je prije moguće.

Sigurno će samo liječnik o tome obavijestiti nakon ultrazvuka, a ne prvi, ali već u drugom tromjesečju trudnoće.

Stoga, iako možete pogoditi samo dvostruku sreću ili se oslanjati na nekoliko znakova koji će potvrditi činjenicu trudnoće dvoje djece.

Dvostruko povećan umor

Svaka trudnica se doslovno umorila od prvog dana, ali mnoge žene koje su trudne s blizancima umorne su čak i više od žena koje nose jedno dijete. Normalno za prvo tromjesečje, letargija, umor, pospanost dvostruko u doslovnom smislu riječi, jer majčino tijelo radi veće snage da izdrži dvije karapuz.

Mama, koja ne čeka svoje prvo dijete, lakše je utvrditi da se više umara, ali prvenac (kao što nas liječnici vole nazvati) nije sasvim jasno o njezinu stanju.

Ako primijetite da trudna djevojka, iako je umorna, ali i dalje luta poput leptira, a za vas da hodate na posao je pravi izazov, tada je vjerojatnost blizanaca vrlo visoka. Iako je potrebno uzeti u obzir popratni čimbenici zbog kojih se može pojaviti letargija: stres, opterećenje ili loša prehrana.

Pretjerana jutarnja mučnina

Višestruka trudnoća povećava ne samo umor ili pospanost, već i jutarnju mučninu. Ali to ne mora nužno biti mučnina ili povraćanje s osvetom, može se pojaviti samo kao kvar, koji će se odvijati bliže sredini dana.

Sjeti se da je svaki organizam individualan. U nekim budućim mumijama, toksikoza se povećala, u drugima, uopće nije postojala i osjećali su se dobro. Dakle, dobrobit nije pokazatelj da ćete imati samo jedno dijete.

Julijina mama iz našeg foruma govori joj priču: "Kad sam nosila svoje dvoje momaka, osjećala sam se dobro. Nije bilo toksikoza tijekom trudnoće. Istina, bila je umorna, htjela je cijelo vrijeme spavati, ali je prošla kasnije kad je rodila, a dječaci su odrasli :) No, ozbiljno, moje trudnoće s dvoje djece bilo je gotovo isto kao ona sestre koja je rodila jednu djevojku. Istina, moj trbuh postao je veoma velik, pa nisam mogao bez veze. "

Nasljedstvo + intuicija

Ako su blizanci već rođeni u obiteljskoj povijesti, povećava se vjerojatnost da postane majka dvoje djece. Plus - vaša intuicija. Zloglasna ženska intuicija, osobito buduća majka, vjerojatno neće uspjeti. Ako se pojave sumnje, podijelite ih s vašim liječnikom.

Česti ili rani pokreti djeteta

Prvi pokret bebe se žena osjeća u prosjeku 18-19 tjedna trudnoće (u očekivanju drugog djeteta - u 16. tjednu). Ako osjetite rane pokrete, onda to može značiti da u maternici postoje dvije bebe.

Elena Bezuglova, ginekologica: "U ranim fazama, žena koja ima dvije ili više djece imat će jasnu odstupanja između veličine maternice i vremena kašnjenja menstruacije. U kasnijim razdobljima, liječnik će odrediti nekoliko velikih dijelova fetusa i 2 ili više otkucaja srca. Majka može osjetiti višestruku trudnoću velikom količinom perturbacija. Usput, pokreti djeteta s višestrukim trudnoćama ne razlikuju se od onih koji se javljaju tijekom trudnoće s jednim djetetom. "

Povišeni hCG

To je razina ljudskog korionskog gonadotropina (hCG) te je zatraženo da se test za trudnoću na novi položaj. Od tada, nakon 10 dana od trenutka začeća, liječnici kontroliraju razinu hormona u tijelu. Ponekad trudnoća s blizancima može dovesti do ekstremnog porasta razine hCG.

U pravilu, u očekivanju blizanaca, trudna majka dobiva 4-5 funti više nego njezina prijateljica, trudna s jednim djetetom. Ali imajte na umu da povećanje tjelesne težine može biti prvenstveno povezano s prehranom. Dobitak težine također ovisi o konstituciji ženskog tijela, njegovoj visini i težini "pregenerate". Stoga, bolje je ne prejedati, i općenito pravilno jesti, jer zdravlje nerođenog djeteta ovisi o tome.

Rezultati visokog gestacijskog doba

Tijekom posjeta vašem liječniku morate izmjeriti udaljenost od gornjeg dijela maternice do gornjeg dijela pubisa kako biste saznali gestacijsko doba djeteta. Rezultat iznad norme može se pojaviti zbog trudnoće blizanaca, jer dvije bebe proširuju maternicu više od jednog (sve je logično, zar ne?). Ali opet: mogu postojati i drugi čimbenici koji utječu na rezultate.

Abnormalni rezultati u AFP testovima

U drugom tromjesečju dobit ćete test krvi za razinu alfa-fetoproteina (AFP). To je učinjeno kako bi se utvrdilo rizik od porođajnih defekata u bebi. Ako čekate blizanke, može se postići neuobičajeno visok ili pozitivan rezultat. U drugom slučaju liječnik će obaviti ultrazvučni pregled kako bi bio siguran.

Fetalni otkucaji srca

Da bi se poboljšale bebe zvukovi srca, koristi se Doppler sustav. Ako liječnik otkrije dva otkucaja srca, onda vam se može čestitati - pričekajte uskoro pojavu dvoje djece! Istina, ponekad drugi otkucaji srca mogu biti samo pozadina majčinog srca. Konačno, možete biti sigurni da je ultrazvuk.

Jedini način da potvrdimo više trudnoća. Već će slika pokazati točno jedan u maternici bebu ili dva. Istina, prvi ultrazvuk, najvjerojatnije, neće dati točne rezultate, ali 20-22 tjedana trudnoće, liječnik će sve detaljno razmotriti. U rijetkim slučajevima, ultrazvuk može "ne primijetiti dijete", a to se može dogoditi samo u slučaju trudnoće s pet ili šest blizanaca.

Elena Bezuglova, ginekolog: "Ultrazvuk može pokazati višestruku trudnoću u 6-8 tjedana. To, naravno, pod uvjetom da majku promatra liječnik. Mnoge žene čak i ne shvaćaju da su blizanci do 12. ili čak 16. tjedna trudnoće, kada se prijavljuju u klinici. Stoga, ako žena ima predispoziciju za rođenje blizanaca, bolje je konzultirati liječnika nakon 9. tjedna. "

Čak i ako se vaše sumnje blizanaca ne ostvare, nemojte se obeshrabriti: naposljetku, ovo će biti vaša omiljena beba i uvijek možete imati vremena da rodite brata ili sestru. Možda sljedeći put imate blizanke?

Dobar raspoloženje za vas, lagana trudnoća i porođaj!

Kako prepoznati blizanke trudnoće i zašto se rađaju blizanci i blizanci

Rođenje djeteta uvijek je čudo, a rođenje blizanaca je dvostruko čudo, što se događa prilično rijetko. Neke buduće majke boje se dvostruke trudnoće, a neke stvarno to žele.

Kako to ide?

Prije nego što naučite kako roditi blizanke ili kako se zaštititi od dvostruke trudnoće, prvo morate razumjeti uzroke dvostrukog čuda:

 • Nasljeđe. 10% žena koje su rodile blizance, u obitelji su već imale blizance.
 • Hormonska kontracepcija. Ako je žena već dugo uzimala takve lijekove, a onda odjednom prestane to raditi, povećava se vjerojatnost da dvije ovule rastu istodobno.
 • Dob 35-40 godina. Prije menopauze dolazi do hormonskog vala u ženskom tijelu, zbog čega se povećavaju šanse da postanu trudne s blizancima.
 • Koncepcija u toploj sezoni. Kada su ljetni sati dulji od noći, hormon koji stimulira jajnike najbolje je proizvesti. Stoga se u proljeće i ljeto mogu pojaviti koncepti blizanaca.
 • Medicinska intervencija, IVF (in vitro oplodnja). Koncepcija in vitro često dovodi do rađanja blizanaca ili tripleta.

blizanci

Govorimo o bratskim ili dizinjoznim blizancima. Razvijaju se u maternici ako tijekom koncepcije dvije sperme istodobno oplode dva jaja. Ova djeca imaju različite genetske strukture, imaju samo 50-60% zajedničkih gena. Dakle, oni su slični jedni drugima, poput običnih braće i sestara, razlikuju se po izgledu, karakteru, vrsti krvi i mogu biti različitih spolova.

Blizanci

Trudnoća s identičnim ili monozigotnim blizancima započinje činjenicom da se oplođeno jaje počinje podijeliti u dvije potpuno identične stanice koje se zatim nastavljaju razvijati odvojeno. Blizanci imaju istu genetsku strukturu pa imaju puno zajedničkog: jedan spol, jedan tip krvi, vrlo su slični izgledu i karakteru.

Kako prepoznati blizanke

Višestruke trudnoće imaju dosta znakova, ali nisu sve moguće u ranoj fazi. Evo nekoliko:

 • Test trudnoće jasno pokazuje drugu traku već u prvim danima kašnjenja.
 • Trbuh raste mnogo brže nego kad čeka jedno dijete: u 10. tjednu to je ista veličina kao što bi trebalo biti u 14. tjednu.
 • Žena dobiva na težini vrlo brzo i 2 puta više od trudna dijete.
 • Maternica se brzo povećava, što liječnik može odrediti u 6-8. Tjednu.
 • Guranje u želucu se već od 15. tjedna osjećaju ranije nego obično: nema dovoljno prostora za dvije bebe pa se počinju kretati i gurati.

Mama dobro

Znak blizanaca uključuje snažnu toksikozu, što se osjeća u ranoj trudnoći. Ono se očituje u lošem zdravstvenom stanju buduće majke:

 • mučnina, povraćanje i vrtoglavica;
 • povećan umor, teška slabost i pospanost;
 • razdražljivost, nervoza i raspoloženje.

Ultrazvučni pregled

Nema znakova trudnoće s blizancima može biti točniji od ultrazvuka. Ultrazvuk otkriva:

 • jedan ili dva fetusa;
 • točan datum;
 • patologija, ako postoji;
 • veličine plodova u razvoju;
 • identični ili bratski blizanci.

Značajke dvostruke trudnoće

Jedna od značajki trudnoće blizanaca je prerano rođenje. Malo tko rodi na vrijeme. Blizanci se mogu pojaviti u 35-36 tjedana, a trojke čak i ranije. Ali najbolje vrijeme za dvostruku isporuku je od 36 do 38 tjedana. Morate ići u bolnicu 2-3 tjedna prije toga da budu pod bliskim nadzorom liječnika. Rođenje može biti neovisno ako je trudnoća normalna. Ali oni često čine carski rez, jer djeca preuzmu pogrešnu poziciju.

Pozitivne i negativne strane

Dvostruka trudnoća ima svoje pro i kontra.

Koje su prednosti?

Sve su prednosti, naprotiv, emocionalne razine, ali su superiorniji od svih nedostataka:

 • Rođenje dvoje djece odmah će donijeti dvostruku radost svojim roditeljima.
 • Budući da su se rodili u maternici, blizanci će se ubirati u budućnosti. Žudnja i ljubomora između blizanaca, osobito identični, vrlo rijetko se javljaju.

Moguće prijetnje i negativne posljedice

 • Višestruka trudnoća prekinuta je pobačajem mnogo češće nego trudnoća singletona. Ova prijetnja posebno je dobra u drugom i trećem tromjesečju.
 • Liječnici često ne mogu predvidjeti položaj beba u majčinom abdomenu, prirodni porod bez carskog reza je rijedak.
 • Pri rođenju mogu doći do komplikacija zbog zapetljanih pupčanih kabela. U tom slučaju majka unaprijed odlazi u bolnicu, 3-4 tjedna prije rođenja.

Je li moguće planirati blizanke?

Nemoguće je planirati ili na neki način utjecati na rođenje identičnih blizanaca, jer znanstvenici još uvijek nisu riješili tajnu dijeljenja oplođenog jaja u jednakim dijelovima. No kako bi utjecalo na pojavu bratskih blizanaca, teoretski je moguće:

 • Uzmi hormonske lijekove koji stimuliraju jajnike, ali samo pod liječničkim nadzorom.
 • Možete uzeti juhu iz prutnyak običnog, enoterny ulje, vitamina grupe B i folne kiseline.
 • Pratiti menstrualni ciklus, kako ne biste propustili ovulaciju - najprikladnije razdoblje za začeće.
 • Umjetna koncepcija IVF-a.

Sve ove metode povećavaju šanse za buduće rođenje dvoje djece, ali ne daju 100% jamstvo.

Točno poznavanje dvostruke trudnoće pomoći će trudnici da se bolje prilagodi osobitoj poziciji i da ne izgubi radost u očekivanju svojih beba.

10 ranih znakova višestruke trudnoće

Poštovani, dragi pretplatnici! Neke majke sigurno znaju da su trudne s dvije ili više beba od samog početka. Možda imaju snažnu intuiciju, ili, najvjerojatnije, pod nadzorom reproduktivnog stručnjaka. U današnjem članku, navodit ću glavne simptome višestruke trudnoće u ranoj fazi.

Gledajući unatrag, mnogi simptomi su očiti za mene - strašna toksikoza, ekstremni umor (sve što sam želio bilo je ležati na kauču). Nakon vijesti da ćemo imati blizanke, moj suprug i ja doživjeli oluju emocija: od užasa do sreće. No, vjerojatnost višestruke trudnoće je tako mala (1 slučaj od 80).

Sumnjivi simptomi

Većina žena ima višestruke trudnoće tek nakon ultrazvuka. Međutim, postoji li način da znate da nosiš više od jednog djeteta? Da, to možete shvatiti prije posjeta liječniku. Rani znakovi višestruke trudnoće uključuju:

Netolerancija određene hrane i mirisa prati mnoge žene na početku njihovog putovanja. No, višestruka trudnoća povećava simptome slabosti, kao što je mučnina i povraćanje, koje se mogu pojaviti tijekom dana.

Prekomjerni zamor je uobičajena žalba žena koje nose blizanke, kako u ranoj fazi, tako i tijekom trudnoće. Moćna hormonska prilagodba odvija se u njihovim tijelima, tako da je toliko malo energije za svakodnevnu rutinu.

Dijete raste - to je težak posao za tijelo, pogotovo ako ih ima dvoje. Vi ne jedete za dvoje, ali za tri, kao što tijelo jasno pokazuje kada treba više goriva. Kao što sam već spomenuo, majke često ne znaju za blizance u ranoj fazi, tako da ne jedu dovoljno i osjećaju neprestani osjećaj gladi.

 • Nemojte stati na staru odjeću.

  Dobitak težine može varirati ovisno o visini žene, njezinu tijelu, koliko je prije izmjerila. Kod jednoroditeljske trudnoće majka dobiva prosječno 1-2 kg. Ako više, onda govori o višestrukim rađanjima ili prekomjernoj potrošnji nezdrave hrane. Ako imate jasno velik trbuh za 8-10 tjedana, to ukazuje na prisutnost nekoliko beba.

 • Vaši hormoni su izvan kontrole.

  Budući da tijelo proizvodi hormone u povećanoj količini, promjene raspoloženja tijekom dvostruke trudnoće mogu biti lošije nego kod PMS-a. Stoga, da se presele od suza do radosti, od melankolije do akcije i natrag u pet minuta nije neuobičajeno.

 • Povećana razina ljudskog korionskog gonadotropina.

  Ovaj hormon brzo raste, dosežući maksimalno oko 10 tjedana. Zbog činjenice da je razina hCG veća u višestrukim trudnoćama, pozitivan test pojavljuje se ranije nego inače i izgledat će kao dvije masne trake.

 • Ekstremni žgaravica i hiperaktivno mjehura.

  Ovi simptomi su izraženije jer dvoje djece zauzimaju više prostora od jednog. Osim toga, djeca rastu brže, uterus s višestrukom trudnoćom stavlja još više pritiska na želudac i mjehur.

 • Nekoliko otkucaja srca.

  Slušanje srčanog ritma vašeg djeteta po prvi je put jedan od najvažnijih događaja koji ćete često susresti kao majka. Pomoću zvučnih valova Doppler detektor pojačava melodije srca fetusa. Nažalost, ovo nije najučinkovitiji način u ranoj fazi.

  Značajan ritam srca obično se bilježi do kraja prvog tromjesečja. Čak i ono što čini se da je srčano udaranje drugog beba može biti uobičajena odjeća zvuka majčine srce. Ili djeca mogu biti tako blizu jedna drugoj u maternici, osobito one identične, koje se ritmovi ne razlikuju i spajaju u jedan zvuk.

 • Visoki rezultati ispitivanja za alfa-fetoprotein.

  AFP test, također poznat kao trostruki screening, obično se obavlja u drugom tromjesečju kako bi se uklonili rizici od porođajnih defekata fetusa. Sa parovima titri ovog markera su povišeni.

  Pored fizičkih simptoma, mnoge majke govore o neobjašnjivom predanju ili nejasnoj sumnji. Često postoje neobični slučajevi. Jedna je trudna majka blizanaca otkrila da sve jaja koju je kupila za svečane kolače sadrže dvostruko žumance. Nakon nekoliko dana ultrazvuk je pokazao da čeka blizanke!

  Najsigurniji način dijagnosticiranja blizanaca

  Vjeruje se da samo vidi nekoliko embrija, možete samo uz pomoć ultrazvuka. Koji je termin utvrditi višestruku trudnoću? Stručnjak može vidjeti ovu činjenicu u 5-6 tjedana. No, u pravilu se dijagnosticira tijekom prvog pregleda u 12 tjedana.

  Iako postoje slučajevi kada ultrazvuk nije otkrio blizanke (postoji jednostavno previše nosa kako bi se točno utvrdilo tko je tko). Ponekad kada se blizanci detektiraju vrlo rano (do 10 tjedana), samo se jedno dijete kasnije pronađe. Ovo je naziv sindroma "nestajućeg blizanca".

  Usput, najveća višestruka trudnoća u modernom svijetu dogodila se 33-godišnjoj Nadia Suliman u 2009. godini, koja je zatrudnjela s IVF-om i rodila osam zdrave djece. Zanimljivo je da je već imala šest beba. Rekordna knjiga bilježi i devet i deset djece rođenih istodobno, ali nitko od njih nije preživio.

  Sada znate odrediti višestruku trudnoću, a ova vijest neće vas iznenaditi, poput mene.

  Obratite se članku svojim prijateljima na društvenim mrežama i ne zaboravite se pretplatiti na newsletter. Bit će to još zanimljivije!