Kontrakcije prije poroda: kako prepoznati i što učiniti?

Hrana

Posljednje tromjesečje trudnoće najuzbudljivije je razdoblje za ženu. Što je bliža dostavi, više se pitanja pojavljuju. Najrelevantniji od njih se odnose na to kako trudnoća započinje prije porođaja, kakvi se osjećaji pojavljuju i da li se osjećaju bol.

Ovaj proces se najviše boji fer spola čija je trudnoća prvi. Zapravo, nemojte se nervati zbog ovoga. Uz negativne emocije, bol može izgledati vrlo snažno. Što manje mislite o tome i strah od rada, to će lakše roditi.

Da, i postoje posebne tehnike za smanjenje boli u ovom prirodnom procesu.

Kako prepoznati rad prije rođenja?

Žena koja ima dijete pod njezinim srcem može biti prevarant lažnim (treninzima) kontrakcijama. Mogu započeti 20. tjedna trudnoće. Lažni rad prije isporuke daje vam malu nelagodu, ali je nepravilna, kratkotrajna i u većini slučajeva praktički bezbolna. Stresni stres i nemir utječu na uklanjanje tople kupke ili hodanja. Više o lažnim borbama →

Pravi kontrakcije - glavni promatrač porođaja. Kako su kontrakcije rada i kakve su one? Svaka kontrakcija žena manifestira se drugačije. To ovisi o fiziološkim karakteristikama trudnice i o položaju djeteta u trbuhu. Na primjer, neki mogu osjetiti slabe bolne bolove u lumbalnoj kralježnici, koja se nakon određenog vremenskog razdoblja proširila na područje abdomena i zdjelice, koja okružuje ženu.

Drugi pak primjećuju da su osjećaji tijekom rada usporedivi s nelagodom koja se javlja tijekom menstruacije. Bol kasnije povećava. S kontrakcijama, maternica može izgledati kao kamen. To se može dobro pratiti ako stavite ruku na trbuh.

Svi gore navedeni simptomi također mogu biti karakteristični za lažno kontracepcije maternice. Tada kako prepoznati pravi rad prije rođenja? Postoje uobičajeni znakovi ovog prirodnog procesa, kojim svaka trudnica može odrediti da će uskoro početi raditi:

 • pravilnost pojave;
 • postupno povećanje učestalosti;
 • povećala bol tijekom vremena.

Prvo, trudnica može nakon dugo vremena osjetiti trudove. Bol nije teška. U budućnosti, interval između kontrakcija postupno se smanjuje, bol ovog prirodnog procesa raste.

Na temelju općih znakova kontrakcija prije porođaja možemo razlikovati 3 faze procesa:

 • početno (latentno, skriveno);
 • aktivnog;
 • prijelaz.

Početna pozornica traje oko 7 do 8 sati u prosjeku. Trajanje borbe može trajati 30-45 sekundi, interval između njih je oko 5 minuta. Tijekom tog perioda cerviks se otvara na 0-3 cm.

Tijekom aktivne faze koja traje od 3 do 5 sati, kontrakcije mogu trajati i do 60 sekundi. Učestalost rada kod rođenja - 2-4 minute. Grlić maternice rasteže 3-7 cm.

Prijelazna faza (faza usporavanja) je najkraća. Žena može ostati u njemu od 0,5 do 1,5 sati. Kontrakcije postaju duže. Sada traju 70-90 sekundi. Razlika između kontrakcija također je kraća u usporedbi s drugim fazama. Nakon otprilike 0,5-1 minute, žena u tom položaju osjetit će kontrakcije maternice. Vrata ovog organa otvaraju se na 7-10 cm.

Kontrakcije u drugom rođenju podijeljene su u tri faze, ali ukupno trajanje svakog od njih je kraće nego tijekom prvog rođenja.

Što učiniti ako nastaju kontrakcije?

Kada se pojave kontrakcije, trudnica se mora smiriti, jer ispraznost nije najbolji pomagač. Preporučljivo je udobno sjediti na stolici, na stolici ili na krevetu i početi s fiksiranjem intervala između kontrakcija i trajanja. Svi ti podaci su poželjni za snimanje. Nema potrebe razmišljati o tome što je bolno: trudovi ili porođaj. Zbog straha bol će se činiti nepodnošljivim.

Ako kontrakcije ne traju dugo i trajanje između njih je dugačko (20-30 minuta), onda je prerano da beba rodi. Žena ima vremena za prikupljanje potrebnih stvari, nazovite hitnu pomoć. U ovom trenutku uz pomoć voljenih, možete uzeti topao tuš. Kada borbe, interne između kojih je 5-7 minuta, već morate ići u bolnicu.

Putovanje u medicinski objekt ne smije se odgoditi, unatoč činjenici da početna faza kontrakcija može trajati nekoliko sati. Amnionska tekućina može se ranije ukinuti, ali u ovom trenutku već je poželjno biti pod nadzorom opstetričara i ginekologa. U slučaju ispuštanja vode nikako ne smije se zagrijati topla ili topla kupka, jer to može povećati vjerojatnost razvoja zaraznih komplikacija, krvarenja, embolije, abrupcija placente.

Kako izazvati rad i porod?

Za mnoge žene, porođaj počinje u 37-40 tjednu. Međutim, postoje slučajevi kada se trudnoća nastavlja na 41, 42 i čak 43 tjedna. Predstavnici sajamskog spola u takvim situacijama već se počinju brinuti, biti nervozni, jer žele brže vidjeti bebu, no ipak se ne želi roditi. Da, a postoje i slučajevi kada je dijete umrlo u ovom trenutku u majčinom trbuhu, a kontrakcije nikada nisu počele.

Smrt djeteta može se pojaviti zbog činjenice da placenta počinje odrastati. Beba možda već nedostaje kisika i hranjivih tvari. Kako izazvati kontrakcije i porođaj - pitanje koje se brine o trudnim majkama koje imaju djete duže od datuma očekivanog rođenja, što je izračunao liječnik.

Da biste spriječili pojavu negativnih posljedica, možete izazvati kontrakcije i porođaj. Međutim, ovu odluku treba donijeti samo liječnik. Ako nema patologija i amnionska tekućina je čista, tada nema potrebe stimulirati generički proces. Sve ima svoje vrijeme. Ako se pronađu bilo kakve abnormalnosti, liječnik će sigurno predložiti stimulaciju trudova i porođaja. Napustiti ga ne vrijedi.

Borbe mogu biti uzrokovane samostalno. Na primjer, preporučujemo da budete više uspravni, hodajte, pomaknite se, ali ne trebate izazivati ​​izgled umora i stresa, jer to neće imati koristi.

Osjećaji rada prije rođenja mogu proizaći iz seksa. Sjeme sadrži prostaglandine, koji pripremaju cerviks za porođaj, omekšavajući ga. Seksualno uzbuđenje, orgazam, tonizira tijelo i uzrokuje kontrakcije maternice.

Možete izazvati kontrakcije masiranjem bradavica dojke. Može se početi od 37. tjedna trudnoće. Tijekom masaže, tijelo izlučuje hormon oksitocin kroz koji počinje kontrakcija mišića maternice. Masaža omogućuje ne samo stimulaciju porođaja, nego i pripremu kože bradavica za dojenje bebe.

Postoje folklorni lijekovi za poticanje porođaja i rada, ali ih nemojte sami testirati. Na primjer, određeni čajevi i biljni čajevi mogu nepovoljno utjecati na zdravlje majke i njezine bebe, jer su neke biljke kontraindicirane u trudnica jer mogu prouzročiti pobačaj.

Kako olakšati rad kod rođenja?

Liječnici mogu pomoći trudnoj ženi smanjiti bol tijekom rada i isporuke zbog posebnih lijekova. Međutim, nemojte se oslanjati na anesteziju. Postoji mogućnost da će lijek negativno utjecati na majku i njezinu bebu. Više o epiduralnoj anesteziji tijekom poroda →

Glavni način smanjenja boli je pravilno disanje tijekom porođaja i rada. Uz to, žena se može opustiti. Kada dođe do kontrakcije, preporučljivo je koncentrirati na izdisanje. U ovom trenutku vrijedi zamišljati da bol izlazi iz tijela zajedno s zrakom. Majka također može "napraviti malo buke" tijekom rada i porođaja. Uzdah, jauk i krik će olakšati stanje. Pravilno disanje treba naučiti unaprijed i biti osposobljeno češće, jer je porođaj stres, zbog čega se sve slabo naučene informacije lako zaboravljaju.

Majka u trudnoći može se opustiti zahvaljujući masaži i jednostavnom nježnom dodiru voljene osobe. Kontrakcije - početak rada. Tijekom napada je preporučljivo polagano masirajući donji dio leđa. Žena u ovom trenutku može stajati ili sjediti na stolici, naslonjena na leđa rukama.

Lumbalna masaža leđa tijekom porođaja smatra se vrlo učinkovitom. To je zbog činjenice da sakralni živac prolazi kroz leđnu moždinu iz maternice kroz donji dio leđa. Ako masirate ovo područje, bolovi tijekom kontrakcija će se manje osjetiti. Vrlo je dobro ako supružnik želi biti prisutan pri porodu i pomoći svom voljenom u ovom teškom trenutku.

Ništa manje važno je psihološki stav. Pozitivne emocije, misli da će uskoro biti moguće vidjeti bebu, pomoći će smanjiti bol. Da bi se pravilno odgovorilo na ono što se događa i da ne brinite, žena treba razumjeti kako se rodbina odvija i što se u ovom trenutku može osjetiti.

Između kontrakcija ne treba čekati sljedeći rez. Ovaj put je dana ženi za odmor. Uz intenzivan čekanje za sljedeću borbu, možete se brzo umoriti.

Zaključno, vrijedi napomenuti da su kontrakcije prirodni proces. Sve trudnice prolaze kroz ovo. Pitanje - kako započinju kontrakcije rada, brine mnoge trudnice. Treba napomenuti da je nemoguće točno opisati sva osjetila, budući da su individualni. Netko uspoređuje kontrakcije s boli tijekom menstruacije, a netko - s intestinalnim uzrujanjem.

U svakom slučaju, nemojte se bojati i boli koju mogu uzrokovati. Svi neugodni osjećaji zaboravit će se nakon rođenja malog sunca - dugo očekivanog djeteta.

Kako prepoznati borbe primiparous? Kako prepoznati lažne kontrakcije?

Bliže i bliže je dugo očekivani trenutak kada se napokon najčešće voli najdraže i željeno čudo - beba. Želite li biti spremni i osjećati se uvjereni, razumijete koji se procesi događaju s vama i vašom bebom i kada će sve početi? Zatim ćemo vidjeti kako prepoznati kontrakcije, utvrditi jesu li istiniti ili lažni i da li postoji razlika između kontrakcija u prvoj trudnoći i kod žena koje su već rodile.

Što su trudovi?

Kontrakcije su tzv. Zbog oštećenja mišića i trudna žena doživljava bolove u grčevima. Ovaj proces prvenstveno je signal spremnosti rodnog kanala za rođenje djeteta. Obično, zbog složenih fizioloških interakcija između djeteta i majčinog tijela, hormoni i biološki aktivne tvari se oslobađaju kako bi se olakšalo otvaranje vrata maternice i početak rada. U ovom trenutku, mišići prednjeg trbušnog zida i perineuma su ugovaranje, ali prije svega uterus sama.

Proces kontrakcija je vrlo jasan, a odgovor na pitanje kako prepoznati kontrakcije tijekom porođaja je jednostavno potrebno.

Bolne kontrakcije

Nažalost, ne postoji univerzalna gradacija intenziteta bolnog sindroma tijekom kontrakcija. Budući da svaka osoba ima svoj vlastiti prag boli, bol istog intenziteta različito se osjeća različitim ljudima. Neke žene uočavaju pojavu bolne bolove u donjem trbuhu i donjem dijelu leđa, poput menstrualnih bolova. Mogu se dogoditi mnogo prije datuma rođenja, počevši od trećeg trimestra trudnoće. Ovo je tzv. Lažno ili trening, kontrakcije. Posebno je teško identificirati takve kontrakcije u neupadljivim ženama. Unatoč činjenici da vam liječnici govore i upozoravaju kako prepoznati kontrakcije kad se prvi put pojave, mnoge trudnice možda ih ne primjećuju ili ne prihvate nelagodu povezanu s bolovima u mišićima ili, na primjer, neravnoteža probavnog sustava. Istodobno, drugi jednostavni pokret fetusa može se shvatiti za već započete kontrakcije.

To je sasvim drugo kada su istiniti i ukazuju na početak procesa rođenja djeteta. U ovom slučaju, postoji mnogo manje pitanja o tome kako prepoznati kontrakcije, jer bol više ne ostavlja nikakve sumnje da je proces počeo. U isto vrijeme povećava intenzitet i težinu boli. Žena ne osjeća samo nelagodu, već i napetost maternice. Većina opisuje ovo stanje kako slijedi: maternica postaje poput kamena.

Lažne ili kontrakcije treninga

Let's shvatiti kako prepoznati lažne borbe i zašto su im potrebne. Ne za ništa, zovu se drugačije i dalje treniraju. Stvarno su usmjereni na pripremanje ženskog tijela za nadolazeće poslove. Povremeno nastaju i ugovaraju mišiće maternice, oni ga treniraju na taj način. Uobičajeno, takve kontrakcije ne uzrokuju otvaranje vrata maternice, već se, naprotiv, stišću. Nepravilni su i neintenzivni.

Kako prepoznati stvarne kontrakcije?

Određene karakteristike stvarnih kontrakcija su učestalost njihove pojave, povećanje intenziteta i trajanja. Prvo, trudnice osjećaju nelagodu u abdomenu i donjem dijelu leđa, a zatim dolazi do bolova. Postupno (kako raste) povećava se težina, a rokovi između kontrakcija se skraćuju.

Trudnice često dijele informacije o tome kako prepoznati kontrakcije. Prvo rođenje je dugo očekivani događaj, a žene pokušavaju naučiti što je moguće više o nadolazećim promjenama u njihovom tijelu i razvoju djeteta.

Faza pravih kontrakcija

Da biste se kretali i znali prepoznati kontrakcije, trebate se upoznati s tri glavne faze:

 • Faza I - skrivena ili početna. U prosjeku, borba traje do 20 sekundi i ne pojavljuje se više od jednom svakih pola sata. U pravilu, u tom razdoblju vrat maternice se skrati i poravnava, ali otvaranje grla još nije ili je minimalno (do 3 cm). Ovo je najduža faza i može trajati do osam sati.
 • Faza II - aktivna. Tijekom tog razdoblja trajanje kontrakcija povećava se na jednu minutu, oni se javljaju puno češće (svaka 3-5 minuta), a ždrijelo se postepeno otvara i doseže promjer od sedam centimetara. U pravilu je u aktivnoj fazi puštena amnionska tekućina. Što se tiče trajanja, to je od tri do pet sati.
 • Faza III - prijelazna. Ovo je najmanje duga faza (traje ne više od jednog sata, u prosjeku 30-40 minuta), ali istodobno najplodnija i intenzivna. U tom razdoblju kontrakcije postaju izražene i bolne, traju otprilike jednu minutu i ponavljaju svake dvije do tri minute. Zev se širi na 8-10 cm.

Kako se ponašati?

Nakon što je naučila prepoznati trudove prije porođaja, potrebno je tijekom njih naučiti ispravno ponašanje. Prije svega, morate se smiriti i opustiti što je više moguće. Odgoditi sva pitanja, prihvatiti bilo koji položaj prikladan za vas, čak i ako izvana izgleda smiješno i smiješno. Većina fizioloških i udobnih, posebno za dijete, je držanje koljena. Pomaže ukloniti višak tlaka i napetost maternice i trbušnih mišića. Preporučeno glatko kružno kretanje na fitballu.

Kako prepoznati kontrakcije i odabrati pravi mentalni stav?

Tijekom razdoblja rada posebno je važno ne gubiti dodatne sile i energiju koju će vam trebati vrlo brzo. Ako postoji takva prilika, leći i pokušati spavati ili barem odmoriti. Znanstvenici kažu da žene koje su uvjerene i pozitivne za dijete rađaju manje bolne stupnjeve od onih koji su mučeni od straha i straha od samog procesa isporuke.

Ako se radi o vježbama treninga i dogodi se mnogo prije rođenja, nemojte donositi bolne senzacije i nemate drugih simptoma, ne brinite se i poduzimajte bilo kakve akcije. Međutim, ako često osjećate kontrakciju maternice, osjećate se loše ili drugim simptomima koji nisu bili prisutni prije (osobito krvarenja), trebali biste odmah kontaktirati ginekolog-opstetričar, budući da su ti prvi znakovi preranog rođenja.

Trudnica koja zna prepoznati prve trudnoće vjerojatno neće propustiti svoj početak. Imajući na umu njihovu pojavu, potrebno je uzeti list papira, olovke i sat. Za objektivnu procjenu radne aktivnosti potrebno je bilježiti takve parametre kontrakcija: koliko često se javljaju i koliko dugo traju. Ako vidite da se trajanje kontrakcija povećava, a jaz između njih se smanjuje, onda, mirno prikupljajući sve potrebne stvari i dokumente, otiđite u bolnicu.

Zapamtite da tijekom rada postoji potreba za pravilnim disanjem. Disanje treba biti duboko i ravno. Duboko udahnite kroz nos i polako izdahnite usta. To će ne samo pomoći smirivanju i usredotočiti se na disanje, a time ne razmišljati i ne ostavljati loše misli i iskustva, ali što je još važnije, osigurat će potrebnu dostavu kisika u tijelu i imati analgetski učinak (tj. Smanjiti sindrom boli zbog oksidacije mliječna kiselina).

Kako početi rađanje?

Pouzdani znakovi pojave radne aktivnosti su pojava stvarnih kontrakcija i rupture amnionske tekućine. Ova dva procesa obično su sekvencijalna, no njihova se pojava može razlikovati. Neki prvi imaju kontrakcije, a zatim samo voda izlijeva, dok drugi mogu najprije pobjeći s vodom i tek tada imaju kontrakcije. U svakom slučaju, ako se voda već povuče, potrebno je odmah otići u rodilište, a ne čekati početak kontrakcija, jer dugo bezvremeno razdoblje predstavlja prijetnju životu djeteta.

Početak radne aktivnosti u prvom putu ženskog

Žena koja nije rodila mnogo je emocionalnija i uzbudljivija zbog bilo kakvih promjena u njenom tijelu. Mnoge žene doživljavaju čak i najmanju nelagodu kao početak rada. Uz to, bez znanja o tome što se događa tijekom trudnoće, a ne znajući kako prepoznati kontrakcije, žene čak i ne mogu primijetiti.

Ako je žena zdrava, trudnoća je neočekivana, kontrakcije i ruptiranje amnionske tekućine u životinjskim životinjama traju duže nego kod ponovljenih rađanja i traju oko deset sati. I to ne čudi, jer tijelo ne-trudnice zahtijeva dodatno vrijeme, rođeni kanal je manje elastičan, a potrebno je još malo vremena da ih pripremi.

Početak rada u multipedu

Ako je žena već rodila, onda se znakovi radne aktivnosti pojavljuju neposredno prije rođenja, ili najviše tjedan dana prije. Trudnice pouzdano znaju prepoznati kontrakcije u drugom rođenju i kako se ponašati.

Ponavljajući organizam je već pripremljen za nadolazeće rođenje, pa je stoga kontrakcija u njoj manje bolna, uzbudljiva i dugotrajna. Grlić maternice u tim ženama se brže i gotovo istovremeno popravlja s izravnavanjem vanjskog i unutarnjeg grla.

Što ako kontrakcije ne počnu?

U nekim slučajevima, bez ikakvog razloga, kontrakcije ne počinju. To može biti i tijekom prve trudnoće i kod žena koje već rade i znaju prepoznati kontrakcije u drugoj.

Nedostatak rada je vrlo zabrinut za budućnost, a ne uzalud. Uostalom, to može biti ne samo banalno neusklađenost između datuma trudnoće i prethodnog datuma rođenja, već i, što je još važnije, nosi pravi prijetnju životu bebe zbog starenja posteljice i nedostatka kisika i drugih vitalnih tvari.

Naravno, možete stimulirati i uzrokovati generičku aktivnost. Ali takva važna odluka može biti samo liječnica. Često se provode stimulacije lijekova ili se trudnice potiču da samostalno izazivaju generičku aktivnost. Nefarmakološke metode stimulacije uključuju prvenstveno dodatnu tjelesnu aktivnost, produženo uspravno držanje i seks. Orgazam i seksualno uzbuđenje povećavaju razinu endorfina u krvi, imaju opći tonik i uzrokuju kontrakciju maternice. Osim toga, sjeme sadrži veliki broj prostaglandina, koji omekšavaju cerviks i time ga pripremaju za nadolazeće rođenje.

Dodatna stimulacija kontrakcija može biti masaža bradavica tijekom kojega se izlučuje oksitocin (hormon koji doprinosi kontrakciji maternice). Također je korisno za pripremu grudi za nadolazeće dojenje.

U narodnoj medicini postoji mnogo biljaka i sredstava koja također doprinose toniranju maternice, no trebalo bi ih liječiti s oprezom, jer nekontrolirana uporaba može uzrokovati više štete nego dobro.

Često čak i iskusne majke misle kako prepoznati kontrakcije. Prvi porođaj često se sjeća s malo straha i očekivanja iskustava koja su već prošla.

zaključak

Kontrakcije su prirodni proces koji vam pomaže, a ne uzrokuje dodatno uzbuđenje i bol. Čak iu slučaju očaja i boli, zapamtite: svatko je prošao kroz njega i zasigurno ćete moći. Vaša beba tijekom tog razdoblja također nije jednostavna, stoga nemojte komplicirati proces s dodatnim uzbuđenjem i strahom, slijedite sve preporuke liječnika, a uskoro će vam patnja biti nagrađena, a bol u jednoj sekundi zaboravit će čim vidite svoje malo i tako dugo čekano čudo.

Što su harbingeri porođaja i kako razlikovati borbe treniranja od stvarnog?

Što je bliži procijenjenom datumu isporuke, to više očekivačka majka sluša promjene koje se događaju u njezinom tijelu. Kako nas harbingeri porođaja upozoravaju da će se glavni događaj dogoditi vrlo brzo?

Elena Trifonova
Opstetričar-ginekolog, Moskva

U posljednjim tjednima trudnoće dolazi do glatke promjene hormonskog podrijetla buduće majke. Budući da placenta prirodno raste, količina progesterona koje proizvodi (glavni hormon koji podržava trudnoću) smanjuje se, dok se razina estrogena, naprotiv, povećava. Pod utjecajem potonjeg, rotirajući kanal pripremljen je za nadolazeće rođenje, a mozak se formira generički dominantni - centri živaca se preuređuju i povećava njihova osjetljivost na impulse iz maternice. Osim toga, više estrogena, elastičniji i vlakni tkivo - cerviks, vaginalni zid i perineum. Zato ih tijelo počinje intenzivno razvijati prije rođenja.

Pored toga, maternica se skraćuje, omekšava i malo se širi, a sluz koji se nakuplja u svom kanalu izlazi. Glava fetusa bi trebala pasti što je moguće niže i čvrsto pritisnuta prema ulazu u zdjelicu. Sve to u tijelu žene očituje se specifičnim promjenama, koje se nazivaju harbingeri rađanja.

Treba imati na umu da se harbingeri porođaja mogu pojaviti i nekoliko sati i nekoliko tjedana prije razvoja redovitog rada. Stoga je nemoguće odrediti točno vrijeme početka rada, usredotočujući se na prekursore. Oni ne zahtijevaju hospitalizaciju ili liječenje i normalna su reakcija tijela na promjene hormonalnih razina.

U nekim ženama priprema tijela za porođaj događa se neprimjetno, bez pojave znakova upozorenja, a to je također apsolutno normalno. Najčešće se to odnosi na trudnice koje čekaju svoje prvo dijete. U žena koje drugi put rađaju, harbingeri rađanja su češće izraženije i počinju ranije. To je zbog činjenice da cerviks u tim majkama reagira brže na hormonske podražaje, omekšava i otvara malo ranije.

Treninzi za trening tijekom druge trudnoće počinju se ranije zanemarivati, međutim, najvjerojatnije je to zbog činjenice da žena već zna kako se očituju i ranije prepoznaju. Koji se znakovi odnose na harbingere porođaja?

Harbingeri poroda: abdominalni prolaps

Premještanje dolje maternice (tj. Gornji dio ispod rebra) događa se otprilike 10-14 dana prije isporuke. Matična majka primjećuje da je trbuh pao ispod. To je zbog činjenice da je prednji dio bebe (tj. Dio koji će se prvo rađati, najčešće glava) pritisne na ulaz u malu zdjelicu. Fetus zauzima najodgovornije mjesto za porod.

Kretanje dolje, maternica zaustavlja pritisak na dijafragmu i trbuh. Stoga, nakon što pada trbuh, trudna majka postaje lakše disati. Ako je u posljednjem mjesecu bila uznemirena trbuhom, žgaravicom i osjećajem težine u želucu koji se javlja nakon jela, nakon što se uterus spustio, ti fenomeni često nestaju bez traga. Međutim, kreće se niže, uterus će vršiti više pritiska na mjehur i rektum. U vezi s tim, znatno su češći uriniranje i stolica. Stoga se često majke počinju truditi češće nekoliko dana prije nego što rađaju.

Harbingeri porođaja: gubitak težine i slabljenje stolice

Kao što je već spomenuto, hormonski progesteron dominira tijekom trudnoće. Jedna od njezinih akcija je zadržavanje tekućine u tjelesnim tkivima (što može biti manifestirano kod edema). Uoči porođaja, uz smanjenje koncentracije progesterona i povećanje količine estrogena u krvi trudnice, aktivno se izlučuje višak tekućine iz svog tijela. To objašnjava smanjenje tjelesne mase 7-10 dana prije isporuke. Ovisno o težini edema, težina se može smanjiti od 300-500 g do 2-2,5 kg. U tom slučaju, žena obraća pozornost na činjenicu da je sada lakše nositi cipele, tragovi čarapa i pantyhose postaju manje izraženi, prstenovi se uklanjaju slobodnije.

Osim toga, gubitak težine uoči porođaja može biti povezan s povećanjem i stanjivanjem stolice. Potonji se također javlja zbog povećanja koncentracije ženskih spolnih hormona i povećane eliminacije tekućine iz tijela. Budući da se opuštanje stolice najčešće javlja kada su koncentracije estrogena dovoljno visoke, ovaj prekursor je prilično pouzdan i obično se javlja 1-2 dana prije početka redovitog rada. Međutim, kada je tekuće stolice u kasnoj trudnoći, osobito ako sadrži sluz, krv crtice, miris bi trebao konzultirati s liječnikom, budući da ove promjene mogu biti pokazatelj trovanja hranom.

Harbingeri poroda: nelagoda u donjem dijelu leđa i abdomenu

Oko 1-2 tjedna prije porođaja može se pojaviti nelagoda u donjem dijelu leđa (u području crvenila) iu donjem dijelu trbuha. Takve promjene u budućnosti zdravstvenog stanja majke uzrokovane su istezanjem zglobnih ligamenata i povećanim protokom krvi u zdjelične organe. Ti su osjećaji češće povlačenje ili bol, i ni u kojem slučaju ne smiju biti oštri i intenzivni.

Harbingeri porođaja: promjena apetita

Neke buduće majke, 5-7 dana prije rođenja, primijetiti da se apetit promijenio. Najčešće se smanjuje. To je posljedica promjena u autonomnom živčanom sustavu i hormonalnoj pozadini.

Harbingeri porođaja: emocionalna nestabilnost

Hormonalne promjene u tijelu trudnice prije porođaja mogu dovesti do emocionalne nestabilnosti, što se očituje čestom promjenom raspoloženja bez ikakvih vanjskih uzroka. Stanje umora i inertnosti iznenada se može zamijeniti olujnom aktivnošću. Ove manifestacije možete primijetiti otprilike 7-10 dana prije isporuke.

Harbingeri rođenja: "instinkt gniježđenja"

Često, "gnijezdo instinkt" vrlo je izražen prije rođenja, kada trudna majka počinje šivati, oprati, čistiti, pripremiti stvari za bebu itd. Treba imati na umu da je nemoguće dugo podnijeti noge, podizati teške da ne bi izložili sebe i dijete opasnosti.

Harbingeri rađanja: promjena motoričke aktivnosti fetusa

3-5 dana prije rođenja, fizička aktivnost fetusa obično se mijenja. Najčešće, dijete se smiruje. Rastuća beba je već tijesna u maternici, a pored toga, prije rođenja, količina amnionske tekućine je neznatno smanjena što mu otežava kretanje.

Harbingeri rađanja: ispuštanje sluznice

Jedan od najvažnijih prekursora porođaja je ispuštanje sluznice, što često izaziva zabrinutost za trudnice, prisiljavajući ih da hitno traže medicinsku pomoć. Zapravo, nema razloga za zabrinutost. Čep sluzi je velika količina debele sluzi, obično prozirne ili žućkaste, ponekad s tragovima krvi, što mu daje ružičastu boju. Može se dodijeliti istovremeno ili u nekoliko dijelova. Ispuštanje sluzi utikač se može pojaviti kao nekoliko sati ili nekoliko dana prije početka rada, te je dobrodošao znak vrata maternice priprema za rad, njegova omekšavanje i „sazrijevanja”. Tijekom trudnoće, žlijezde sluznice vrata maternice (cervikalni kanal) luče posebnu tajnu. To je gusta, ljepljiva, mliječna masa koja oblikuje neku vrstu pluta. Čep mucusa potpuno ispunjava cervikalni kanal, sprečavajući penetraciju bakterija iz vagine u maternicu. Tako štiti fetus od infekcije. Prije porođaja, kada se djelovanjem estrogena, cerviks počinje omekšati, njegov se kanal lagano otvara i sluz mucus koji ga ispunjava može se osloboditi prema van.

Nakon ispuštanja sluzi utikač nije pogodan za bazen, kupanje u lokvama i kadu, kao i povećava rizik od infekcije fetusa i ljuske membrane kroz otvorena vrata maternice. Tijekom tog razdoblja, ograničite se na tuš.

Predviđanja ili kontrakcije treninga

Od 37.-38. Tjedna pojavljuju se takozvani treninzi (oni se nazivaju i lažni, prethodnici, ili Braxton-Hicksovi napadi). Njihova pojava je zbog povišene razine estrogena u majci, tako da maternica postaje više uzbudljiva i počinje se smanjivati. Dakle, ona "vlakovi", priprema za nadolazeći veliki posao, a vrat joj je omekšan i skraćen. Borbe za treniranje su nepravilne, traju od 30 sekundi do 2 minute. Značajna osobina je različita vremenska intervala između njih: na primjer, za sat vremena može biti nekoliko kratkih kontrakcija maternice, zatim slijedeće nakon sat vremena, a zatim nakon 20 minuta. U većini slučajeva borbe treninga su slabe, bezbolne, njihove promjene karaktera ovise o položaju tijela i tjelesnoj aktivnosti.

Te kontrakcije nestaju nakon uzimanja antispazmike, a toplim tušem također im može olakšati. Neće se povećavati niti produžavati, a razlike između njih ostat će neujednačene. Glavna stvar je njihova razlika od "stvarnih" kontrakcija - ne dovode do otvaranja cerviksa.

Kako razlikovati borbe treniranja od stvarnog?

Stvarna bol rada imaju određene karakteristike. Oni su redoviti, ponavljaju se u pravilnim intervalima, na primjer, svakih 20 minuta, i traju 20 sekundi. Snaga, trajanje i učestalost kontrakcija rada postupno se povećavaju. U tom slučaju, interval između njih se postupno smanjuje. Borba, otkrivajući vrata maternice obično bolniji od treninga, ne prođe promjenom položaja tijela ili topli tuš, recepcija antispasmodic, ometati normalan ritam života trudne žene, ne dopuštaju da spavaju.

U vrijeme borbe, trudnica se osjeća postupno povećavajući, a zatim postupno smanjujući napetost u abdomenu. Ako u ovom trenutku stavite dlan na nju, može se primijetiti da trbuh postaje vrlo teško - "poput kamena", ali nakon kontrakcije potpuno se opušta i ponovno postaje mekana.

Kada vam je potrebna medicinska briga za prekursore rada?

Harbingeri porođaja mogu se pojaviti tijekom posljednja dva tjedna trudnoće, ne zahtijevaju posjet liječniku i ne smiju uzrokovati zabrinutost ženi. Međutim, postoje situacije koje zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Te promjene uključuju:

 • teška bol u trbuhu;
 • svijetle skrletne izlučevine iz genitalnog trakta, bez obzira jesu li obilne ili rijetke;
 • povećanje krvnog tlaka na 140/90 mm Hg. Čl. i iznad;
 • jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, zamagljena vizija, napadaji;
 • odsutnost unutar 6 sati od fetalnog kretanja, oštro smanjenje ili oštar porast perturbacija, bolno kretanje bebe;
 • rupture amnionske tekućine ili sumnje na curenje;
 • redovne borbe koje traju 10-15 minuta, a svaka od 20-30 sekundi.

Kako razlikovati prekursore od pravih borbi

Što su lažne borbe?

Jesu li bolni kontrakcije bolne?

Kako razlikovati lažne kontrakcije treninga od stvarnog?

Prva stvar koju možete učiniti u bilo kojoj kontrakciji je uzeti komad papira i olovku na koju trebate snimiti vrijeme i trajanje prvih i svih drugih kontrakcija. Ti zapisi, nakon nekog vremena pomoći će razumjeti, stvarne borbe počele su ili lažne.

Lažne kontrakcije su mnogo bezbolnije od općih kontrakcija, tako da može biti lako za vas razlikovati prave harbingere rođenja od lažnih kontrakcija, Braxton Hicksova kontrakcija. Ove borbe mogu prilično proći za promjenu položaja ili za hodanje. Lagana masaža ili čaša vode, sok, biljna infuzija mogu pomoći.

Ako je došlo do rupture amnionske tekućine, dijete bi se trebalo roditi ne više od 12 sati kasnije, inače će različite infekcije ući u maternicu, nije dobro ni za dijete ni za parove.

Također, ako žena ima krvavo ili drugo iscjedak, to može značiti početak stvarnih kontrakcija i trebalo bi ga uputiti u maternicu radi dobivanja stručne pomoći i pregleda. Znaju razlikovati kontrakcije od prekursora.

Kada trening borbe ne može biti krv ili druge sekrete.


Nema i ne može biti stereotipni opis senzacija tijekom kontrakcija - oni su različiti za svaku ženu: netko ih opisuje kao teške menstrualne bolove; netko kaže da su kontrakcije poput osjećaja kada... proljev, kada bol baca u valovima.
Kad sam započela kontrakciju na dan porođaja, nisam razumjela zašto djevojke toliko vrište susjeda u susjednim roditeljima)) Nije me povrijedilo, to jest, moja razdoblja, na primjer, uvijek su imala teške boli, takve boli ja i rođenje, što mi je poznato, a ne tako zastrašujuće. Čekao sam cijelo vrijeme kad bi bilo gore, ali nije čekala, rodila ranije.

Kako prepoznati kontrakcije u prvom rođenju

Nije tajna da se sve žene na tom položaju boje predstojećeg rođenja, ali se najčešće boje propustiti njihov početak, tj. Izgled borbe. To se posebno odnosi na trudnice koje očekuju rođenje prvog djeteta. Uostalom, oni znaju o prekursorima samo iz priča o već održanim mama. Što oni obično govore? Prvo se pojavila borba - to znači da porod nije daleko. To je ispravna tvrdnja, stoga trebate imati na umu da kontrakcije mogu biti lažne. Drugo, većina žena koje su već rodile spominje nevjerojatne bolne senzacije koje nastaju u procesu rada. Da, doista, bol je sastavni dio poroaja, ali, na sreću, to je brzo zaboravljeno.

Ako govorimo o prvom rođenju, uz strah od žena koje muče neznanje. Kada čekati pojavu grčeva napada? Kako ih ne propustiti? Koje senzacije prate? Ova pitanja se često javljaju kod žena tijekom prve trudnoće.

Odmah je napomenuti da je prilično teško propustiti kontrakcije, ali je vrlo moguće zbuniti ih lažnim ili, kako se i nazivaju, obučavajući ih. Stoga ne čudi da, čekajući prvo dijete, žena se osjeća strahom.

Što se žene počinju osjećati prije rađanja?

Obično, 4-3 tjedna prije već dugo očekivanog i sretnog trenutka, buduća majka počinje biti uznemirena bolnim senzacijama, pomalo poput menstruacije, u području lumbalne regije i donjeg trbuha, kao i osjećaj pritiska u pubičnoj zoni. Pojava svih gore navedenih simptoma smatra se normalnim. Uostalom, žensko tijelo je spremno za nadolazeće rođenje mrvica, a osim toga, sam dijete u majčinoj utrobi sve više počinje stavljati pritisak na donji trbuh njegove majke.

Također, trudna nedugo prije satnog "X" može se osjećati, budući da joj trbuščić povremeno otežava, a zatim opet postaje mek. Ova pojava je posljedica kontrakcija maternice - dakle pojava grčeva napada. Maternica počinje s kontrakcijom, a mišićna vlakna zadebljaju i skraćuju, dopuštajući grlić maternice da postupno otvori željenu veličinu. Ako se maternica otvori na 12 cm, uskoro će se novi muškarac roditi.

Kontrakcije: kako ne propustiti?

Svaki organizam je individualan, stoga je nemoguće tvrditi da sve buduće mame imaju kontrakcije u istom razdoblju. Osim toga, osjećaji koje žene doživljavaju prije početka rada također su različite za svakoga. Neke borbe mogu započeti četiri ili dva tjedna prije planiranog datuma, a neke imaju nekoliko sati. Neke trudnice u potpunosti mogu iskusiti sve "čari" generičkih prekursora, dok će drugi doživjeti samo blagu "nelagodu".

Pojava kontrakcija u velikoj mjeri ovisi o ispravnosti postavljenog razdoblja i dobrobiti majke. Stoga, razdoblje pojave generičkih prekursora može varirati od 4 do 2 tjedna prije isporuke. No trening treninga može poremetiti ženu već od sredine drugog tromjesečja, a glavna razlika od stvarnih je kaotična periodicnost. S vremena na vrijeme trbuh će napregnuti, ali neće biti redovnih pojava napadaja.

38 tjedana trudnoće kako prepoznati nastup kontrakcija

38. tjedan trudnoće ima svoje iznenađenje: u ovom razdoblju cure se češće rađaju, a dječaci vole ostati duže u trbuhu moje majke.

Sada je vaša beba prava ljepota. Značajke njegovog malog lica postale su jasne, koža je bila omekšana i dobila je ružičastu boju, s glavom na glavi.

Što se tiče aktivnosti bebe, sada je nešto smanjeno, jer on nema toliko prostora koliko je imao i svaki dan postaje sve manji, jer raste i dobiva na težini. No, količina perturbacije mora i dalje biti fiksna jer pokazuju kako se osjeća.

U posljednjim danima trudnoće beba može biti vrlo rijetko udarena nogama i rukama, ali, kako kažu, prikladno. Već je dovoljno jak, a mamini organi su vrlo blizu njega, tako da jedan pokret može biti dovoljan da uzrokuje bol. I tijekom dana bit će nekoliko takvih pokreta.

U 38. tjednu trudnoće, težina fetusa doseže 3000-3100 grama s visinom od 50 centimetara.

Dobrobit i simptomi

Pravi užitak za vas će biti padajući dolje (ako ste sretni), jer će vam zahvaljujući opet moći disati. Nažalost, za mnoge trudnice, problemi s nedostatkom kisika mogu izazvati veliku anksioznost. Uostalom, ako majka ne može duboko udahnuti, kako onda dijete može dobiti potrebnu količinu? Zato je snižavanje trbuha radost.

U trideset osmom tjednu trudnoće, bol u donjem dijelu leđa, abdomenu, pubičnom, zdjelicom i dojkama je prilično prirodan. U cjelini, neće biti značajnih promjena u blagostanju u odnosu na tjedan 37.

Iznimka je povećana oteklina i glavobolja. Ako su toliko jaki da dolazi do mučnine, pa čak i povraćanja, hitno je nazvati hitnu pomoć. Srećom, to se događa prilično rijetko.

izbor

Otpuštanje u trudnoći od 38 tjedana može biti različito po prirodi i značajno različite jedna od druge. Žena mora imati dovoljno informacija kako bi znala postupati u ovom ili onom slučaju. U nekim slučajevima može čak i spasiti život bebe.

Dakle, normalne vaginalne sekrecije koje su prisutne tijekom trudnoće smatraju se normalnima. Oni bi trebali imati svijetlu boju, jednoliku konzistenciju i suptilan kiseli miris. Takvo iscjedak sugerira da je žena zdrava.

A što je s izlučevinama koje su patološke? One uključuju, prije svega, sirove ili pjenaste ispuste s odvratnim mirisom i neobičnim bojama: zelene, sive, gnusne. Takvo iscjedak je znak da je prisutna genitalna infekcija u ženskom tijelu. Njezina prisutnost nije poželjna za sebe i vrlo je štetna za fetus. Zbog toga je potrebno što prije posjetiti liječnika, podvrgnuti pregledu i potrebnom liječenju. Inače, zbog ozbiljne infekcije, ženi se čak može propisati carski rez, kako bi se spriječilo da dijete prođe kroz rodni kanal, zbog čega se može zaraziti.

Krvarenje u 38 tjedana trudnoće treba biti odsutno.

Ako primijetite čak i malu prisutnost smeđe ili krvave iscjedak, trebate odmah nazvati hitnu pomoć i otići u bolnicu. Prisutnost krvi povezana je s odstranjivanjem ili posteljom previa, tako da bilo kakvo kašnjenje može koštati život vašeg nerođenog djeteta.

Ne smije se miješati s krvožilnim debelim sluznjim ispuštanjem krvave pruge - ostavlja cijev koja je zatvorila ulaz u maternicu i zaštitila fetus od infekcija. Taj fenomen pripada navjestiteljima poroaja, ali se mogu dogoditi dan poslije, a mogu se dogoditi za tjedan ili dva. U ovom slučaju, nema potrebe ići u bolnicu, ali vrijedi jačati pripreme za ovaj događaj.

Čak i kod 38 tjedana trudnoće, žena može primijetiti vodeni iscjedak. Njegove daljnje akcije ovise o količini tih sekreta. Ako ih ima malo, tada će amnionska tekućina vjerojatno curiti zbog činjenice da fetalna membrana nije dovoljno gusta. U takvoj situaciji, očekivana majka bi trebala otići liječniku u sljedeća dva dana i izvijestiti o tome što se događa. To je neophodno s obzirom na činjenicu da se u roku od 24 sata fetus može zaraziti i ozbiljno ozlijediti, a to se ne može dopustiti.

Iscrpna količina vodenog iscjedka pokazuje da se amnionska tekućina povukla i da je započela radna aktivnost - u takvoj situaciji trebate odmah otići u maternicu.

Način života

Sada buduća majka ima puno briga. Prije svega, mora biti sigurna da je potpuno spremna putovati i ostati u bolnici. Žena treba pripremiti potrebne stvari i predmete, razmjenjivati ​​karticu i raspraviti s rodbinom sve detalje vezane uz porođaj. Bolje je to učiniti unaprijed, tako da ne riješite važna pitanja u pokretu.

Pokušajte ne misliti još jednom o nadolazećem rođenju i hoće li sve ići glatko. Nema potrebe sada slušati zastrašujuće priče o tome što su druge žene navodno doživjele tijekom boravka u rodilištu. Mnoge od tih priča previše su ukrašene, a neke uopće nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

Sve što vam treba sada je mir, pozitivne emocije, dobra prehrana, šetnje na svježem zraku i psihološka priprema za nadolazeće majčinstvo. Učinite sve što možete da biste dobili sve, jer u stvari nema ništa komplicirano. Zapamtite da vaša beba čuje sve i osjeća se, stoga je u velikoj potrebi da sve bude dobro, jer se odražava na to. Na žalost, mnoge žene gube na vidjelo činjenicu da formiranje osobnosti počinje intrauternim životom bebe.

Ako vas zamaraju bolovi drugačije prirode, pokušajte što je više moguće kako biste ublažili vaše stanje. To će vam pomoći svakodnevno masaža stopala, nosi prenatalni zavoj, udoban krevet, jastuk za trudnice, redoviti odmor, udobne cipele i još mnogo toga. Čini se da su sve ove stvari, ali su neprocjenjivi pomoćnici u nošenju bebe.

Još jedan važan podsjetnik: nemojte zanemarivati ​​posjete liječniku. Sada ga treba posjetiti jednom tjedno i, ako je potrebno, obaviti ultrazvučni pregled. To će pomoći liječniku da kontrolira situaciju, pazeći da nema razloga za brigu.

Harbingeri porođaja

Po rođenju u 38. tjednu trudnoće, trebate se potpuno pripremiti kako ne bi postali neugodno "iznenađenje" za vas. Da biste shvatili da će započeti u narednim danima, možete:

borbe

Sada ne govorimo o kratkim treninzima koji se s vremena na vrijeme pojavljuju i ne uzrokuju bol. To se odnosi izravno na bolove u trudnoći. Oni su bolni i u početku prilično rijetki, ali postupno rastu i pojavljuju se u kraćim vremenima. Ako postoje kontrakcije, morate odmah otići u maternicu - radna aktivnost je u punom zamahu.

Ispuštanje amnionske tekućine

To se događa iznenada i brzo, kao da je žena urinirala. Amnionska tekućina (čak iu odsutnosti kontrakcija) ukazuje na početak rada. Jasno je da je potrebno pozvati hitnu pomoć ili otići u bolnicu vlastitim automobilom.

Ptoza trbuha

Važno je napomenuti da to nisu sve žene, ali u pravilu, ako se želuca spusti, tada će nakon tjedan dana ili dva rođenja sigurno početi. Za sada će spušteni trbuh olakšati problem nedostatka kisika.

Nedostatak apetita

Da, to se događa. Umjesto da još jede za dvoje, trudnica može odbiti jesti, ili će joj se apetit značajno smanjiti. Neke mame čak i izgubiti težinu zbog toga! S ovim simptom, porod može se očekivati ​​za 3-5 dana.

Sjeti se da je sve individualno: netko ima sve znakove nadolazećeg rada "tamo", a dijete ne dolazi sve na svijet, a netko ima samo jedan ili dva znaka i započinje aktivnu radnu aktivnost. U svakom slučaju, beba će uskoro biti rođena!

Članci o istoj temi

Pravi kontrakcije - glavni promatrač porođaja. Kako su kontrakcije rada i kakve su one? Svaka kontrakcija žena manifestira se drugačije. To ovisi o fiziološkim karakteristikama trudnice i o položaju djeteta u trbuhu. Na primjer, neki mogu osjetiti slabe bolne bolove u lumbalnoj kralježnici, koja se nakon određenog vremenskog razdoblja proširila na područje abdomena i zdjelice, koja okružuje ženu.

Drugi pak primjećuju da su osjećaji tijekom rada usporedivi s nelagodom koja se javlja tijekom menstruacije. Bol kasnije povećava. S kontrakcijama, maternica može izgledati kao kamen. To se može dobro pratiti ako stavite ruku na trbuh.

Svi gore navedeni simptomi također mogu biti karakteristični za lažno kontracepcije maternice. Tada kako prepoznati pravi rad prije rođenja? Postoje uobičajeni znakovi ovog prirodnog procesa, kojim svaka trudnica može odrediti da će uskoro početi raditi:

 • pravilnost pojave;
 • postupno povećanje učestalosti;
 • povećala bol tijekom vremena.

Prvo, trudnica može nakon dugo vremena osjetiti trudove. Bol nije teška. U budućnosti, interval između kontrakcija postupno se smanjuje, bol ovog prirodnog procesa raste.

Na temelju općih znakova kontrakcija prije porođaja možemo razlikovati 3 faze procesa:

 • početno (latentno, skriveno);
 • aktivnog;
 • prijelaz.

Početna pozornica traje oko 7 do 8 sati u prosjeku. Trajanje borbe može trajati 30-45 sekundi, interval između njih je oko 5 minuta. Tijekom ovog perioda, maternica se dilata 0-3 cm. Tijekom aktivne faze, koja traje od 3 do 5 sati, kontrakcije mogu trajati i do 60 sekundi. Učestalost rada kod rođenja - 2-4 minute. Grlić maternice rasteže 3-7 cm.

Prijelazna faza (faza usporavanja) je najkraća. Žena može ostati u njemu od 0,5 do 1,5 sati. Kontrakcije postaju duže. Sada traju 70-90 sekundi. Razlika između kontrakcija također je kraća u usporedbi s drugim fazama. Nakon otprilike 0,5-1 minute, žena u tom položaju osjetit će kontrakcije maternice. Vrata ovog organa otvaraju se na 7-10 cm.

Kontrakcije u drugom rođenju podijeljene su u tri faze, ali ukupno trajanje svakog od njih je kraće nego tijekom prvog rođenja.

Što učiniti ako nastaju kontrakcije?

Kada se pojave kontrakcije, trudnica se mora smiriti, jer ispraznost nije najbolji pomagač. Preporučljivo je udobno sjediti na stolici, na stolici ili na krevetu i početi s fiksiranjem intervala između kontrakcija i trajanja. Svi ti podaci su poželjni za snimanje. Nema potrebe razmišljati o tome što je bolno: trudovi ili porođaj. Zbog straha bol će se činiti nepodnošljivim.

Ako kontrakcije ne traju dugo i trajanje između njih je dugačko (20-30 minuta), onda je prerano da beba rodi. Žena ima vremena za prikupljanje potrebnih stvari, nazovite hitnu pomoć. U ovom trenutku uz pomoć voljenih, možete uzeti topao tuš. Kada borbe, interne između kojih je 5-7 minuta, već morate ići u bolnicu.

Putovanje u medicinski objekt ne smije se odgoditi, unatoč činjenici da početna faza kontrakcija može trajati nekoliko sati. Amnionska tekućina može se ranije ukinuti, ali u ovom trenutku već je poželjno biti pod nadzorom opstetričara i ginekologa. U slučaju ispuštanja vode nikako ne smije se zagrijati topla ili topla kupka, jer to može povećati vjerojatnost razvoja zaraznih komplikacija, krvarenja, embolije, abrupcija placente.

Kako izazvati rad i porod?

Za mnoge žene, porođaj počinje u 37-40 tjednu. Međutim, postoje slučajevi kada se trudnoća nastavlja na 41, 42 i čak 43 tjedna. Predstavnici sajamskog spola u takvim situacijama već se počinju brinuti, biti nervozni, jer žele brže vidjeti bebu, no ipak se ne želi roditi. Da, a postoje i slučajevi kada je dijete umrlo u ovom trenutku u majčinom trbuhu, a kontrakcije nikada nisu počele.

Smrt djeteta može se pojaviti zbog činjenice da placenta počinje odrastati. Beba možda već nedostaje kisika i hranjivih tvari. Kako izazvati kontrakcije i porođaj - pitanje koje se brine o trudnim majkama koje imaju djete duže od datuma očekivanog rođenja, što je izračunao liječnik.

Da biste spriječili pojavu negativnih posljedica, možete izazvati kontrakcije i porođaj. Međutim, ovu odluku treba donijeti samo liječnik. Ako nema patologija i amnionska tekućina je čista, tada nema potrebe stimulirati generički proces. Sve ima svoje vrijeme. Ako se pronađu bilo kakve abnormalnosti, liječnik će sigurno predložiti stimulaciju trudova i porođaja. Napustiti ga ne vrijedi.

Borbe mogu biti uzrokovane samostalno. Na primjer, preporučujemo da budete više uspravni, hodajte, pomaknite se, ali ne trebate izazivati ​​izgled umora i stresa, jer to neće imati koristi.

Osjećaji rada prije rođenja mogu proizaći iz seksa. Sjeme sadrži prostaglandine, koji pripremaju cerviks za porođaj, omekšavajući ga. Seksualno uzbuđenje, orgazam, tonizira tijelo i uzrokuje kontrakcije maternice.

Možete izazvati kontrakcije masiranjem bradavica dojke. Može se početi od 37. tjedna trudnoće. Tijekom masaže, tijelo izlučuje hormon oksitocin kroz koji počinje kontrakcija mišića maternice. Masaža omogućuje ne samo stimulaciju porođaja, nego i pripremu kože bradavica za dojenje bebe.

Postoje folklorni lijekovi za poticanje porođaja i rada, ali ih nemojte sami testirati. Na primjer, određeni čajevi i biljni čajevi mogu nepovoljno utjecati na zdravlje majke i njezine bebe, jer su neke biljke kontraindicirane u trudnica jer mogu prouzročiti pobačaj.

Kako olakšati rad kod rođenja?

Liječnici mogu pomoći trudnoj ženi smanjiti bol tijekom rada i isporuke zbog posebnih lijekova. Međutim, nemojte se oslanjati na anesteziju. Postoji mogućnost da će lijek negativno utjecati na majku i njezinu bebu. Pročitajte više o epiduralnoj anesteziji tijekom poroda>

Glavni način smanjenja boli je pravilno disanje tijekom porođaja i rada. Uz to, žena se može opustiti. Kada dođe do kontrakcije, preporučljivo je koncentrirati na izdisanje. U ovom trenutku vrijedi zamišljati da bol izlazi iz tijela zajedno s zrakom. Majka također može "napraviti malo buke" tijekom rada i porođaja. Uzdah, jauk i krik će olakšati stanje. Pravilno disanje treba naučiti unaprijed i biti osposobljeno češće, jer je porođaj stres, zbog čega se sve slabo naučene informacije lako zaboravljaju.

Majka u trudnoći može se opustiti zahvaljujući masaži i jednostavnom nježnom dodiru voljene osobe. Kontrakcije - početak rada. Tijekom napada je preporučljivo polagano masirajući donji dio leđa. Žena u ovom trenutku može stajati ili sjediti na stolici, naslonjena na leđa rukama.

Lumbalna masaža leđa tijekom porođaja smatra se vrlo učinkovitom. To je zbog činjenice da sakralni živac prolazi kroz leđnu moždinu iz maternice kroz donji dio leđa. Ako masirate ovo područje, bolovi tijekom kontrakcija će se manje osjetiti. Vrlo je dobro ako supružnik želi biti prisutan pri porodu i pomoći svom voljenom u ovom teškom trenutku.

Ništa manje važno je psihološki stav. Pozitivne emocije, misli da će uskoro biti moguće vidjeti bebu, pomoći će smanjiti bol. Da bi se pravilno odgovorilo na ono što se događa i da ne brinite, žena treba razumjeti kako se rodbina odvija i što se u ovom trenutku može osjetiti.

Između kontrakcija ne treba čekati sljedeći rez. Ovaj put je dana ženi za odmor. Uz intenzivan čekanje za sljedeću borbu, možete se brzo umoriti.

Zaključno, vrijedi napomenuti da su kontrakcije prirodni proces. Sve trudnice prolaze kroz ovo. Pitanje - kako započinju kontrakcije rada, brine mnoge trudnice. Treba napomenuti da je nemoguće točno opisati sva osjetila, budući da su individualni. Netko uspoređuje kontrakcije s boli tijekom menstruacije, a netko - s intestinalnim uzrujanjem.

U svakom slučaju, nemojte se bojati i boli koju mogu uzrokovati. Svi neugodni osjećaji zaboravit će se nakon rođenja malog sunca - dugo očekivanog djeteta.