Kako odrediti početak rada

Zdravlje

Trudnice u posljednjoj fazi trudnoće, u pravilu, vesele se datumu rođenja. Za mnoge, pitanje što se još smatra znakovima početka rada još uvijek nije potpuno riješeno.

Jedna iskusna djevojka kaže jednu stvar, a drugu - drugu, i posebnu literaturu - treću informaciju. Ovdje ćete se zbuniti... I postaje zastrašujuće: "Što ako ne razumijem da je ovo porođaj, da je vrijeme da odemo u bolnicu? Bez obzira što se dogodilo. "

Takve misli nastaju zbog toga što zbog razbacanih pregleda iskusnih djevojaka ili nakon čitanja posebne literature, razlika između pripremnih faza (prekursora) rođenih i pravih znakova njihovog početka još nije postignuta.

U ovom članku o znakovima početka rada, dat će se maksimalan broj pitanja koja se javljaju kod trudnice o početku procesa rada. Kako bi sva pitanja bila riješena, strahovi su se raspršili bez traga, a samo čekajući sreću majčinstva ostalo je.

Uzroci i mehanizmi početka rada

Od oko 37-38 tjedana trudnoće, žensko se tijelo počinje pripremati za porođaj.

Glavni čimbenici za početak rada su:

 • Hormonalne promjene u tijelu žene. Proizvodnja progesterona, hormona koji čuva trudnoću, smanjuje se. Postoji stimulacija proizvodnje kompleksa estrogena - ženskih spolnih hormona koji stimuliraju generičku aktivnost;
 • Ugovorna spremnost maternice. Potpuno zrela mišićna vlakna maternice (mioometrija). Povećana je osjetljivost mišića maternice na oksitocin, hormon koji je glavni stimulator kontrakcije maternice i sve radne snage. U zadnjim fazama trudnoće maternica gubi sposobnost slobodnog rastezanja. Kao rezultat mehaničke stimulacije maternice od strane opuštene glave djeteta i povećane koncentracije hormona u krvi, koje stimuliraju generičku aktivnost, nastaje povećana kontraktilna pripravnost maternice i počinje se smanjivati;
 • Zrelost placente. Placenta je tzv. Dječje mjesto u maternici. Kroz posteljicu je veza organizama majke i djeteta, prehrane fetusa. Tijelo već "zna" da je placenta ispunila svoju funkciju i uskoro će postati nepotrebna. Postoje prirodni procesi starenja i uništenja (degeneracija) u potpuno zrelom posteljici;
 • Fetalni zrelost. Ograničavanje akumulacije u tijelu metaboličkih proizvoda fetusa, smanjenje volumena i smanjenje brzine formiranja amnionske tekućine ne dopušta održavanje metaboličkih procesa na istoj razini.

Svi gore navedeni razlozi i čimbenici usko su međusobno povezani. Njihova implementacija u kompleksu pokreće mehanizam za početak rada.

Vjerojatni znakovi porođaja (prekursori)

Harbingeri rađanja su brojni znakovi koji se promatraju u trudnoj ženi unaprijed, nekoliko tjedana ili dana prije pohvaljenog događaja. Oni svjedoče o spremnosti ženskog tijela na proces poroda. Ovisno o karakteristikama ženskog tijela, kombinacija tih znakova bit će strogo individualna u svakom pojedinom slučaju.

Dakle, prvi stvari. Jedan od prvih znakova približavanja rada je smanjenje aktivnosti fetusa. Već nekoliko tjedana prije rođenja, žena može primijetiti da je broj fetalnih pokreta tijekom trudnoće smanjen i postao je manje intenzivan. Budući da je dijete prerano dovoljno, a ostalo je malo prostora u maternici, njegova fizička aktivnost je ometena.

Znaš, postoji takva životna situacija kada se nalazite u sobi ili, na primjer, u kolima s kolicima. Tada kažemo: "Ovdje je toliko gužve da se ne okreće." Ili nemoj se pomaknuti. Ovo je situacija za bebu. I on se nije okrenuo, nije se pomaknuo.

Želuca pada, kosti zdjelice se razilaze.

To se događa kada beba ide dolje, priprema za prolazak kroz rodni kanal. U ovom trenutku glava je pritisnuta do mjesta ulaska u zdjelicu. Donja maternica (najviši dio nje) pomiče se prema dolje. U primiparas ovaj vjerojatan simptom može se pojaviti 2 tjedna prije nastupa rada. Majke koje su već imale radost majčinstva - nekoliko dana prije obećanog događaja, ali češće prije rođenja.

Trudna maternica, koja se spušta, više ne stavlja pritisak na dijafragmu. Žene istodobno kažu da im je lakše disati, žgaravica se ne smeta. Iako izvana spušteni trbuh, nisu svi obaviješteni samostalno.

Kako glava djeteta potone i pritisne kosti zdjelice, hod trudnice se mijenja. U ginekologiji to zovu "ponosni čin". Žena skida ramena i ramena unazad, središte gravitacije se pomiče, a trudna žena počinje hodati, lagano se osjeća.

Zbog prekomjernog pritiska glave fetusa na zdjelične organe (crijeva, mokraćnog mjehura), učestalosti mokrenja i nastojanja da se defekiraju promjene. Žena osjeća potrebu da mokri češće, rjeđe, ali postoji i inkontinencija. Zbog mehaničke iritacije crijevnih zidova, zatvor dolazi nekoliko dana prije isporuke. I ponekad to ne mora biti zatvor, već proljev.

Prije porođaja, volumen vaginalnih sekreta povećava se zbog hormonalnih promjena. Oni postaju manje viskozni. Ponekad žene mogu zbuniti ovaj iscjedak s curenja amnionske tekućine. Za diferencijaciju pražnjenja u bolnici obavljaju se posebni testovi.

Što trebate znati o ovome? Ako je razdoblje trudnoće dulje od 37 tjedana ili ako postoje preduvjeti za prijevremenu ili brzu dostavu, onda ako se otkrije obilato vaginalno iscjedak, hitno je potrebno otići u bolnicu.

Ispitajte sterilnim izrezom gaze

Ako ispuštanje nije puno, ali više nego obično, jednostavni test se može izvesti kod kuće s sterilnim izrezom gaze složenim u nekoliko slojeva. Amnionska tekućina, u pravilu, prozirna i brzo apsorbirana, ne ostavlja tragove. Ispuštanje apsorbira loše, često obojene gaze.

Ovaj test je jednostavan, ali uključuje subjektivnu procjenu rezultata. I ovdje ne može svaka žena to shvatiti. Stoga je bolje da se obratite bolnici za pravovremenu dijagnozu.

Ako liječnik potvrdi da je ovo samo iscjedak, moći ćete se sigurno vratiti kući. Ali ako se ispostavi da amnionska tekućina curi, onda ste postupili vrlo ispravno, da ste se prijavili u bolnicu što je prije moguće. Dugo bezvodno razdoblje vrlo je opasno za zdravlje djeteta.

Prije rođenja, buduća mama može primijetiti gubitak težine (od 1 do 2 kg). Zbog utjecaja modificirane hormonske pozadine, tijelo se oslobađa od suvišne tekućine. To se događa nekoliko dana prije isporuke.

Lažne kontrakcije

Lažne (trening, pripremne) kontrakcije mogu početi od 36-37 tjedana trudnoće i povremeno se javljaju do rođenja. Što je bliži datumu rođenja, češće maternica dolazi u povećanom tonu. Buduće mame opisuju ga kao "kameni" uterus. Istodobno, u donjem dijelu trbuha postoje nagle bolove, rjeđe u donjem dijelu leđa, a ponekad i strmim bolovima koji ga okružuju (od sakrale do pubisa). U intenzitetu, bol se može usporediti s osjećajima tijekom menstruacije.

Lažne kontrakcije, za razliku od stvarnih kontrakcija, su kratke (40-60 sekundi) i nemaju jasnu pravilnost. Druga osobitost lažnih kontrakcija je njihov nestanak nakon promjene položaja trudnice ili kratkog odmora.

Kontrakcije vježbanja ne dovode do otkrivanja šupljine maternice, već ubrzavaju sazrijevanje i pripremaju mišiće maternice za nadolazeću aktivnu kontraktilnu aktivnost u porođaju. O pojavljivanju takvog prethodnika, kao treninga, svakako obavijestite svog liječnika.

Zahvaljujući svim gore opisanim čimbenicima, dolazi do promjene u cerviksu. Uglavnom pod utjecajem estrogena, cervikalni kanal se skraćuje vrijeme nastupa rada. Cerviks se omekšava i otvara oko jedan centimetar ("preskače jedan prst", kako kažu opstetri i ginekolozi). Unatoč činjenici da ovaj znak može odrediti liječnik samo tijekom pregleda, žena mora znati taj važan promatrač.

Budući da je cerviks malo otvoren, izlazi sluzni čep, koji tijekom trudnoće obavlja zaštitnu funkciju. To jest, ova cijev je spriječila prodiranje infekcija u maternicu. Čep sluzi je debelo svijetlo sluzavo izlučivanje, ponekad uz uključivanje krvne žile. Ponekad je pluta svijetlosmeđa u boji. Cork može ići u cijelosti. U nekim slučajevima ona ostavlja dijelove.

Kada točno nestane sluz mucus?

Vrijeme ovog simptoma može varirati od 2 tjedna ili nekoliko sati prije početka rada. Ako primijetite da je sluzni čep izgubljen, morate obavijestiti ginekologa koji vas prati.

Vrlo često se susrećem s činjenicom da se žene u kasnim razdobljima umorne od trudnoće, teško je za njih, vesele se terminu rada. Ali u isto vrijeme, mnoge buduće mame imaju emocionalnu visinu uoči porođaja. Žene aktivno pripremaju svoj dom za dolazak novog člana obitelji (pranje, čišćenje, preuređivanje namještaja, pa čak i mali popravci).

Analogno sa životinjskim svijetom, ta neobičnost objašnjava instinktom "gniježđenja". A ako ste iznenada osjetili nešto od manifestacija ovog "instinktnog gnijezda", na primjer, željeli ste žurno preurediti nešto u stanu, a zatim ga razmotriti također kao znak predstojećeg početka dragocjenog događaja.

Pouzdani znakovi porođaja

To uključuje pojavljivanje redovitih kontrakcija (istinito) i izlijevanje amnionske tekućine. Nemoguće je uspostaviti uzročnu vezu između njih. Ono što je primarno i ono što je sekundarno ne može se jasno reći. U svakom slučaju, početak radne aktivnosti nastavlja se pojedinačno.

trudovi

Pojava redovitih kontrakcija temelji se na početku rada. Prave kontrakcije određuju prvu fazu rada kad se otkrije cerviks. Žena ne može kontrolirati radnu snagu. Zbog kontrakcija maternica se omekšava i smanjuje, a otvor maternice se proteže do 10 cm (potpuno otvaranje). Maternica i vagine su povezani, tvoreći jedan rođeni kanal kroz koji dijete prolazi, pojavljuju se u svijetu (2. stupanj rada).

Ponekad je teško primiparus razlikovati lažne i prave kontrakcije. Gore je opis lažnog rada. Sada razgovarajmo više o stvarnim kontrakcijama.

Nastupaju nagging bol u donjem abdomenu. U primipari, ove bolove često počinju s bokovima. Njihovo trajanje i intenzitet se povećavaju. I što je najvažnije - postoji jasna pravilnost njihove pojave.

Mnogi ljudi postavljaju pitanje: "Koliko često morate ići u maternicu?" Samo liječnik koji vas promatra može vam dati jasan odgovor. U multiparativnim ženama, porođaj je brži. Oni ostaju kod kuće s kontrakcijama koje se ne isplati. Kako se osjećati kontrakcije - radije u bolnici.

U prvorazrednim ženama, prva faza rada je duža (u prosjeku 12 sati). U načelu, oni mogu čekati kod kuće neko vrijeme s kontrakcije, ali prije svega trebaju se posavjetovati sa svojim ginekologom o ovom pitanju. Ali, bolje je otići u bolnicu, čim budete sigurni da su to prave, a ne lažne kontrakcije.

Dat ću tablicu (jasnije) prosječnih vrijednosti trajanja i učestalosti kontrakcija.

Početak rada: znakovi primiparusa i onih koji nisu prvi

Trudnica nije uvijek lako odrediti početak procesa rađanja, ali postoje određeni znakovi koji ukazuju na neposredan izgled bebe u svijet.


U posljednjim tjednima trudnoće žene su nestrpljive i sve više traže: "Kada će se dijete roditi?". Prilično je teško utvrditi točan datum rođenja, jer ponekad rad započinje s 38, 40 ili čak 42 tjedna. Ako žena pomno promatra promjene koje se događaju u njenom tijelu, naravno, primijetit će znakove početka rada.

Emocionalno stanje uoči rođenja djeteta za žene mogu biti različiti: neki osjećaju perevozbudimost su na rubu kolapsa, dok drugi kažu da je doživio prije rođenja osjećaj smirenosti i mira.

Većina trudnica uoči porođaja probuditi takozvani "instinkt gniježđenja". Žena se počinje pripremati za izgled u kući novog stanovnika: pere, čisti, čisti. Ali što je najvažnije, nemojte pretjerivati, u suprotnom će vam porod može vas iznenaditi. Također, nemojte prekomjerno raditi u posljednjim tjednima trudnoće, pazite na snage koje će vam trebati za vrijeme poroda.

Što se događa s tijelom, ili simptom početka rada

Trajna trudnoća se smatra nakon 38 tjedana - žensko tijelo počinje se pripremati za nadolazeću isporuku. U krvi trudnice, razina hormona, koja su odgovorna za nošenje trudnoće, smanjuje se i razina hormona koji stimuliraju radnu aktivnost značajno raste.

Rođenja počinju kada koncentracija određenih hormona postane maksimalna. Naravno, hormonske promjene utječu na fizičko i psihičko stanje trudnice. Znakovi početka rada su dosta, ali ne i nužno ih sve promatra. Prisutnost barem nekoliko znakova u agregatu može ukazivati ​​na početak rada.

Neposredno prije dana rođenja, glava bebe ulazi čvršće u prsni prsten, a vezano uz to trbuh trudnice može dopustiti. Mnoge trudnice kažu da je lakše disati i biti u sjedećem položaju, žgaravica odlazi, a opstetričari popravljaju prolaps maternice. Oslobađanje glave može se javiti nekoliko tjedana prije isporuke ili točno uoči.

Prije rođenja, trudnica sve više doživljava lažne kontrakcije, koje mogu biti vrlo intenzivne i dugotrajne. Dakle, tijelo kao što trenira, priprema se za nadolazeću radnu aktivnost. Zadržavanje tekućine u tijelu trudne žene posljednjih dana prije porođaja je smanjeno, a time i žena može izgubiti težinu, nestaje oteklina.

Također, priprema tijela za porođaj može biti popraćena tekućom stolicom. Često, žene s primiparoznim i multihardnim ženama mogu doživjeti mučninu, proljev, pa čak i povraćanje. Često, broj poriva za mokrenjem postaje češći, tako da tijelo čisti, priprema se za porođaj. Ovi simptomi često prethode pojavi kontrakcija i mogu trajati čak i kada je cerviks otvoren.

Neke žene osjećaju bol u lumbalnoj regiji, drugi osjećaju pritisak djeteta u donjem dijelu trbuha. Također, buduće mame mogu primijetiti da je njihovo dijete postalo manje aktivno, štoviše, sve je teže da se starija beba pomakne u malom prostoru. Ovaj simptom pojavljuje se nekoliko dana prije isporuke.

U parničnom, porođaj počinje, u pravilu, s ne previše intenzivnim kontrakcijama, koje se mogu intenzivirati tijekom dana i još više. U tom slučaju trebate biti strpljivi i pričekajte da se kontrakcije postanu trajne.

Mnoge žene vjeruju da je u mirnom okruženju domaće pomoći procesu rada i doprinosi činjenici da će se porod može dogoditi brzo i jednostavno. Žene koje se bave preljubima mogu si priuštiti da ostanu kod kuće što je dulje moguće ako još nisu izgubile vodu. U drugom i kasnijem porođaju ne smije se povući s odlazak u rodilište, jer rođenje može biti iznenadno.

U prvim kontrakcijama, ženama je savjetovano da imaju mali zalogaj kako bi tijelo imalo snage za nadolazeći energetski intenzivan proces poroda bebe.

Kontrakcije, ponavljane u razmacima od 10-15 minuta i traju najmanje minutu - najtočniji znak početka rada. Kada žena doživljava takve kontrakcije, mora ići u bolnicu. Pročitajte više o prenatalnim napadima →

Žene koje prvi put rađaju mogu smatrati lažne kontrakcije kao znak početka rada. Jako su bolne, ali nakon nekog vremena zaustavite se. Lažne kontrakcije mogu se nastaviti nakon nekoliko dana. Ovaj trening je vrlo važan za žensko tijelo, zahvaljujući lažnim kontrakcijama, cerviks se priprema za otvaranje u pravom trenutku.

Glavni znakovi početka porođaja

Tijekom trudnoće cervikalni kanal je čvrsto zatvoren i ispunjen posebnom sluzi koja štiti bebu od raznih infekcija. Izlazni sluzni čep znak je da je maternica zrela i spremna za porođaj. Pluto može nestati nekoliko tjedana prije rođenja, ili može ići odmah na početku rada.

Gotovo je nemoguće ne primijetiti ispuštanje pluta, može biti ako sluz izlazi s amnionskom tekućinom ili tijekom poroda.

Drugi glavni znak nastanka rada su kontrakcije. Primordične žene teško mogu razlikovati lažne kontrakcije od stvarnih. Međutim, valja istaknuti da stvarne kontrakcije ne prolaze, nego naprotiv, postaju češća, intenzivnost se povećava i sve više zabrinjava ženu. Često kontrakcije podsjećaju na periodične boli boli. Često tijekom rada, žena doživljava bolove u donjem dijelu leđa, rektumu, teladi i bedrima.

Glavni znak početka rada je razvoj kontrakcija. Povećavaju intenzitet i postaju duži, a interval između kontrakcija počinje se smanjivati.

Često znak početka rada je zimica, koja prati ženu tijekom rada i borbe. Ne brinite - to je sasvim normalna reakcija tijela.

Izlijevanje amnionske tekućine još je jedan od znakova početka rada. U idealnom slučaju, iscjedak bi trebao nastati neposredno prije početka pokušaja, drugim riječima, u trenutku kada je cerviks već dovoljno otvoren. Ali ponekad se voda izlije mnogo ranije, mogu se kretati i prije početka rada. Važno je napomenuti da postoje slučajevi kada kontrakcije ne dolaze nakon ispuštanja vode. Zatim se propisuje poticanje radne aktivnosti u bolnici uz pomoć lijekova.

Ako ste izgubili vodu, trebali biste odmah otići na rodilište, jer dijete ne može dugo ostati bez vode, to je dulji period, to je veća vjerojatnost komplikacija.

Postoje situacije kada liječnik sami otvara fetalni mjehur, tako da se proces poroda ubrzava. Znatna pozornost posvećuje se boji odvojenih voda, a tekućina mora biti lagana ili blago žućkasta. Zelena amnionska tekućina ukazuje na to da dijete u maternici doživljava manjak kisika.

Važno je napomenuti da su znakovi početka rada u višestrukim ženama i ženama koje prvi put rađaju isti. Jedina je razlika u tome što se drugi rođenje, u pravilu, pojavljuje brže. Stoga, kada prvi znak početka rada, žena koja je rođena ranije, trebala bi odmah otići u rodilište.

Mnoge žene se brinu da će propustiti početak rada ili neće moći razumjeti da je došlo vrijeme za rođenje. Svi ti strahovi su neutemeljeni. Čak i ako niste obraćali pozornost na rane simptome početka rada, izbacivanje sluznice membrane, izlijevanja amnionske tekućine i kontrakcija ne može se zanemariti!

Što učiniti ako imate znakove nastupa rada?

Ginekolozi unaprijed savjetuju da pripreme stvari koje su potrebne za trudnicu u porodničkoj bolnici: jastučići, spavaćica, pranje, češalj, pelene za novorođenče i tako dalje. Popis potrebnih stvari može se razjasniti u rodilištu. Također smo pripremili za vas informacije o tome što se stvari trebaju odvesti u bolnicu →

Budite sigurni da sve potrebne dokumente budete spremni da ih ne biste tražili u posljednjem trenutku. Također je vrijedno razmotriti unaprijed kako ćete doći u maternicu, složite se sa svojim rodbinom ako vas netko planira pratiti. Pokušajte predvidjeti sve da početak rada ne začuđuje vas. Glavna stvar na početku radne aktivnosti nije panika i pokušati se opustiti, olakšavajući kontrakcije. Nemojte se pokušavati zauzeti za volanom, ako imate znakove nastupa rada, bolje je nazvati taksi ili kola hitne pomoći.

Ako se pojavi očekivani datum rođenja, a znakovi nastanka radne aktivnosti i dalje se ne pojavljuju, trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste položili potrebne preglede i provjerili je li dijete dobro. Ako se otkrivaju znakovi produljene trudnoće, liječnik će odlučiti kako će se isporuka dogoditi. Pročitajte više o tome koliko dugo smatra da se trudnoća odgađa →

Važno je zapamtiti da je proces porođaja jedinstven, može početi rano ili prilično neočekivano. Zato svaka žena, počevši od 38. tjedna trudnoće, mora biti pažljiva na sve promjene koje se događaju u njenom tijelu, kako ne biste propustili trenutak početka rada.

Jednostavan porod i zdravlje za vas i vaše bebe!

Kako odrediti da počnete raditi? Glavni znakovi i simptomi

Koji je termin (koji tjedan) počinje rođenje? Trajanje trudnoće smatra se 37 tjedana. Od sada pa do 40 tjedana, rad može započeti u bilo kojem trenutku.

Kako odrediti početak rada? Nema predviđanja kada će se to dogoditi. No, postoji niz prvih znakova kojima se može suditi o neizbježnom početku rada.

Postoje mnoge teorije koje objašnjavaju početak generičkog procesa. U antici se vjeruje da je polazna točka porođaja ograničenje fetusa u malom prostoru i njegovoj gladi.

Suvremene teorije upućuju na to da počinje porođaj zbog formiranja generičkog dominantnog mozga, povećava koncentraciju tvari u krvi trudnice, potiče ekscitabilnost mišića maternice, povećava razinu spolnih hormona estrogena i akumulira dodatnu energiju u stanicama.

Glavni znakovi i simptomi

Dva do tri tjedna prije poroda, trudnice mogu primijetiti niz znakova i simptoma početka rada:

 1. Oslobađanje trbuha. To je zbog činjenice da glava fetusa skoči dublje u malu zdjelicu, dno maternice se smanjuje i počinje stavljati manje pritiska na membranu i želudac. Ženama je puno lakše disati, smanjene su manifestacije žgaravice. Međutim, pritisak u području mokraćnog mjehura povećava se, trudna žena počinje češće ići na zahod.

 • Pomicanje središta gravitacije ispred njega. Zbog toga, hod trudne žene mijenja, ramena su povučena natrag - žene ponosni hod.
 • Izbojni pupak. Prije poroda, zbog povećanog utjecaja estrogena, mišićni ton prednjeg abdominalnog zida se smanjuje, pupak postaje savitljiviji.
 • Promjene ponašanja trudnice: povećana nervozna razdražljivost ili, obrnuto, stanje slabe apatije. To je zbog promjena u fiziološkim procesima u cerebralnom korteksu u vezi s formiranjem generičkog dominantnog.
 • Smanjenje tjelesne težine trudnice na nekoliko kilograma. Prije porođaja, količina amnionske tekućine se smanjuje, metabolizam se mijenja, a višak tekućine u ženskom tijelu se smanjuje.
 • Smanjena motivacija fetusa. Taj je fenomen zbog smanjenja količine vode, fiksacije glave do ulaza u zdjelicu.
 • Nelagoda ili nagging bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa. Estrogeni povećavaju elastičnost ligamenta, postoji lagano širenje zdjeličnih kostiju.
 • Ispuštanje sluznice. Tijekom razdoblja sazrijevanja maternice, njezin je kanal skraćen i povećava se aktivnost žlijezda sluznice. U roku od nekoliko dana iscjedak iz genitalnog trakta postaje sve obilniji, nalik na debelu sluz koja je bistra ili blago smećkasta, ponekad s ružičastim venama.
 • Kada počinju prekursori rada? Počevši od 37. tjedna, trajanje prekursora početka rada različito je za žene i može biti od nekoliko sati do nekoliko tjedana.

  Šest do osam sati prije rođenja, neke žene imaju preliminarno razdoblje. Ovaj put karakterizira pojava nepravilnog u učestalosti, jakosti i trajanja kontrakcija maternice.

  U ovom slučaju, žena ne bi trebala doživjeti bilo kakvu neugodnost, poremećaj spavanja ili nedostatak apetita. Može se pojaviti blagi smeđi mrlje iz genitalnog trakta.

  Postupno, kontrakcije maternice povećavaju se, postaju redovite - počinje porođaj.

  Kako razumjeti da je rođenje počelo?

  Prisutnost redovitog rada, karakterizirana ponavljajućim bolnim kontrakcijama maternice - kontrakcije.

  Na početku rada, trajanje kontrakcija je 7-10 sekundi, a interval između njih je oko 15-20 minuta.

  Tijekom vremena, trajanje borbe se povećava na 40-50 sekundi, a vrijeme između njih skraćuje se na nekoliko minuta.

  Stanje žene se mijenja, nema mogućnosti zaspati. Zbog cervikalne dilatacije može doći do mučnine ili povraćanja.

  Ponekad generički proces počinje ispuštanjem amnionske tekućine - tekućeg, prilično velikog iscjedka iz genitalnog trakta.

  Kako shvatiti trudnicu da će rad uskoro početi

  Od devetoga mjeseca trudnoće, svaka buduća mama ima strahove povezane s porođajem. Nije bitno je li to prvo dijete ili ne, svaki put za ženu kao prvi put. Naročito se često javljaju strahovi zbog nesigurnosti buduće mame da prepozna kontrakcije na vrijeme i da će imati vremena za dolazak u bolnicu.

  No, takvi slučajevi su izuzetno rijetki, češće trudnice šalju se kući da bi se prisustvovale datumu dospijeća. Uostalom, vrlo je teško ne prepoznati početak porođaja, a kada beba želi biti rođena, odmah ćete shvatiti.

  Ako slušate svoje tijelo, naći ćete da oko 14 dana prije očekivanog datuma rođenja, značajne promjene će započeti. Što je bliži rok, to će biti opipljivije ove promjene.

  14 dana prije rođenja djeteta

  U ovom trenutku, tijelo se počinje pripremati za važan događaj - rođenje djeteta. U tom razdoblju mama počinje osjećati poremećaje porođaja - znakove koji ukazuju na pristup dragocjenog datuma.

  Odgajanje treninga
  Kontrakcije su kontrakcije maternice koje pomažu djetetu da izlazi iz maternice. Osjećam se kao bol tijekom menstruacije, samo mnogo intenzivnije. Treninzi za treniranje su potrebni za pripremu maternice i zdjeličnih organa za porođaj. Za razliku od ovih kratica, nisu periodični i manje bolni.

  Abdominalni prolaps
  Drugi prekursor porođaja je abdominalni prolaps. To se ne samo da može osjetiti, već i vidjeti. Sami ćete primijetiti kako je želudac postao znatno niži, kao da se privlači na pod. To znači da je beba već spremna za njeno rođenje i pritisne glavu na donjem dijelu maternice. Stoga se postupno pomiče iz trbušne šupljine u zdjelicu. Buduća majka počinje osjećati lakoću u abdomenu i prsima, jer prestanu tiskati. Istodobno, često se javlja mokrenje i nemir u području prepona.

  4-5 dana prije rođenja djeteta

  Što je ovaj događaj bliži, to je novo iskustvo očekivana majka. Ponekad se to može uzeti kao problem tijekom trudnoće, pa se za samozadovoljstvo više vrijedi komunicirati s voljenima i, ako je potrebno, s liječnikom.

  nelagodnost
  Očekujuća majka prije porođaja može osjetiti bolnu bol u donjem dijelu leđa. Ovo sugerira zdjelu zdjelu, širenje kukova i uganuće. Tako je tijelo pripremljeno za porođaj.

  Hormonalne promjene
  Kad se približava neko dragocjeni događaj, mali mozak počinje proizvoditi hormone odgovorne za porođaj. Oni izazivaju borbe i druge promjene. To možete primijetiti ako se vaš ukus promijeni, apetit nestaje, vaše raspoloženje skokne, stolica postaje češća. Često trudnice u posljednjih nekoliko tjedana gube na težini, to je zbog činjenice da hormoni više ne utječu na akumulaciju tekućine u tijelu.

  Smanjena aktivnost bebe
  Sada dijete zauzima gotovo cijelu šupljinu maternice i jednostavno se ne može ispravno okrenuti. Istovremeno, analize i pokazatelji ostaju normalni i ništa ne ugrožava zdravlje djeteta.

  Ako ne osjećate da se roditelji rađaju, a najdraži datum se približava, ne brinite, možda je vaše tijelo manje osjetljivo od drugih trudnica, ili su simptomi manje intenzivni.

  1 dan prije isporuke

  Dan prije rođenja ili nešto kasnije, trudna majka ima simptome koji ne dovode do dvosmislenog nagovještaja da ćete se uskoro susresti s bebom. Ako osjetite sljedeće osjećaje, obavijestite svoje najmilije da im je uskoro potrebna pomoć.

  Izlaz iz priključka sluzi
  Zubni čep je prepreka koja je tijekom cijele trudnoće zaštitila dijete od prodora mikroba, bakterija i virusa. Prije rođenja, tijelo ga odbacuje, oslobađa put i odlazi postupno ili odmah. Nemojte se uznemirivati ​​kada na rubu pronađete žuti sluz, ako nema krvnih ugrušaka, onda sve ide prema planu.

  trudovi
  Kontrakcija maternice prije rođenja postaje periodična. U početku biste mogli pomisliti da je ovo još jedno "treniranje" tijela, no kada se takvi napadi gnjave svakih 15-20 minuta, to će ukazivati ​​na početak radne aktivnosti. Tijekom vremena, interval će postati manji dok ne dosegne 3-5 minuta.

  Propuštena voda
  U igranim filmovima i TV emisijama heroina, porođaj uvijek počinje s iznenadnim oslobađanjem vode. Zapravo, to se događa vrlo rijetko. Iskusne majke to znaju sami. U početku postoje borbe, a tek onda svi ostali znakovi. Štoviše, mjehurić ne može sama rasprsnuti, već je proboden već u bolnici. Ovo je apsolutno bezbolan postupak koji ne šteti djetetu.

  Ako ste izgubili vodu, ali nema kontrakcija, hitno nazovite hitnu pomoć ili zamolite svoje rodbine da vas odvesti u bolnicu. Takva povezanost okolnosti može komplicirati tijek porođaja, stoga je izuzetno potrebno promatranje liječnika.

  proljev
  Nekoliko sati prije rođenja, crijevna muskulatura počinje se slagati i oslobađati sve nepotrebne stvari tako da sadržaj ne ometa prirodni tok poroda. Stoga, često ćete naići na "velike i velike" poteze. Štoviše, postoji osjećaj mučnine, do želje za povraćanjem.

  zimica
  Neke majke slave zimice, pojavljuju se malo prije isporuke. Buduća mama dobiva hladnoću, ona se malo tresti.

  Vrijeme je za rodilište

  Dok se kontrakcije ne postanu previše česte, otprilike svakih 5-7 minuta, ostanite mirni i pripremite se za put u maternicu. U ovom trenutku, pokušajte ne leći, ali se više micati i duboko disati, tako da stimulirate radnu aktivnost. Ako je bolnica daleko, morate se pripremiti mnogo ranije ili idite unaprijed.

  Bol će se povećati, stoga pazite da uzmite i pripremite torbu unaprijed. Dobro je, ako u to doba nalazite neku rodnu osobu, osobito majku. Uz to, osjećat ćete se samouvjereno i smireno.

  Ako su kontrakcije počele prije očekivanog, ne biste se trebali brinuti zbog toga. Danas se smatra normom da beba već ima trudnoće od 35 tjedana. Liječnici kažu da se do tog datuma sve važne funkcije djeteta u potpunosti formiraju i spreman je za ekstraktni život. Ali ako radna aktivnost ne započne na vrijeme, a dani prolaze, onda je vrijedno početi brinuti i otići liječniku. Dijete postaje preveliko, već nije dovoljno hrane koja dolazi od majke i kisika.

  Što prikupiti da bude poslana u bolnicu

  Da ne biste skupili stvari prije putovanja, vodite računa o tome za nekoliko tjedana. U bolnici će morati poduzeti:

  • Mjenjačnica
  • Rodni list
  • putovnica
  • Polica osiguranja
  • Ugovor s bolnicom, ako postoji
  • tenisice
  • Telefon i punjač
  • bade-mantil
  • spavaćica
  • Jednokratni gaćice
  • Brtve dizajnirane za žene nakon porođaja
  • Dječji sapun
  • Pelene za novorođenče
  • Pasta za zube i zubna četkica
  • šampon

  Ostatak, ako je potrebno, donijet će vam rodbina.

  Korisni savjeti

  Ukratko, sve što ste ranije opisali, možete primijetiti glavne savjete koji će vam pomoći da ostanete mirni, shvatite da je rođenje počelo i da morate otići u bolnicu:

  1. Saznajte kako razlikovati borbe treninga od stvarnih. Potonji počinju nakon jednakih vremenskih razdoblja, postupno postaju sve bolniji.
  2. Zapišite vrijeme rada i njihovo trajanje. Nemojte leći tijekom rada, jer postaju bolniji.
  3. Pazite na trbuh. Kad se počne srušiti, odmah ćete ga vidjeti. Kada ispuštanje vode hitno nazovete hitnu pomoć.
  4. Izlaz sluznice opada početak radne aktivnosti.
  5. Uvijek držite telefonski liječnik s vama. On će vam odgovoriti na pitanja i dati vam potrebne upute ako je potrebno.

  Rođenje bebe je dugo očekivani i odgovorni događaj za svaku majku, tako da morate biti spremni za sve poteškoće i osobitosti ovog procesa. Držite se mirno, budite sigurni u svoje znanje i snagu, a onda će rođenje dobro napredovati.

  Kako saznati što uskoro roditi? Harbingers: 9 simptoma nadolazećeg rada

  Znakovi početka rada: lažne kontrakcije, abdominalni prolaps i druge promjene u tijelu

  Najčešća pitanja koja se postavljaju budućim majkama i njihovim prijateljima već rođenima su: "Kako znam da je rođenje počelo?" Hoću li propustiti početak rada? Ima li kakvih znakova da će rođenje uskoro početi? " Naravno, teško je precizno predvidjeti datum rođenja, ali još uvijek postoje neki znakovi kojima se može utvrditi da se dijete može uskoro roditi.

  Obično, porođaj se ne događa odjednom, naše tijelo se ne može mijenjati preko noći - ne događa se da prije sat vremena ništa nije predvidalo početak rada, a odjednom su započeli naglo. Rođenja uvijek imaju prethodne promjene u tijelu. Što bi budućnost trebala obratiti pozornost?

  Postoje tzv. Prekursori rađanja - vanjske opipljive promjene u tijelu, koje ukazuju na pripremu za početak rada. Razlog njihovog pojavljivanja je oštar porast količine estrogena prije rođenja. Aktivnost tih hormona utječe na dobrobit i ponašanje žene. Netko se harbingers pojavljuju čak 2 tjedna prije nadolazeće isporuke, a netko samo nekoliko sati prije njih. Neki prekursori rada izrazeni su intenzivno, za nekoga koga prolaze nezapaženo. Postoji nekoliko prekursora porođaja, ali kako bi shvatili da će rođenje uskoro početi, dovoljno je jedno ili dvoje.

  Lažne kontrakcije

  Lažne kontrakcije mogu se javiti nakon 38. tjedna trudnoće. Lažne kontrakcije su intenzivnije od Braxton-Hicksovih kontrakcija koje je žena već mogla osjetiti od drugog trimestra trudnoće. Lažne kontrakcije, poput Braxton-Hicksovih kontrakcija, treniraju maternicu prije nadolazećeg rada, one su nepravilne i bezbolne, interval između njih ne smanjuje. Stvarna bol rada, naprotiv, redovita, njihova snaga se postepeno povećava, postaju dulje i bolnija, a intervalima između njih se smanjuje. Tada možemo već reći da je rođenje počelo za stvarno. U međuvremenu, postoje lažne kontrakcije, nije potrebno otići u maternicu - oni se lako mogu preživjeti kod kuće.

  Abdominalni prolaps

  Oko dva do tri tjedna prije porođaja, dijete, u pripremi za rođenje, pritisne predočeni dio (obično glavu) na donji dio maternice i povlači je. Maternica, koja je prethodno bila u trbušnoj šupljini, prelazi u područje zdjelice, gornji dio maternice (dno), pada, prestaje pritisnuti unutarnje organe škrinje i trbušne šupljine. Čim trbuh padne, budućnost, majka primjećuje da je lakše disati, iako postaje teže sjediti i hodati. Također, žgaravica i belching nestaju (nakon svega, maternica više ne stavlja pritisak na dijafragmu i trbuh). Ali, dolje, maternica počinje pritisnuti mjehur - naravno, mokrenje postaje sve češće.

  Za nekoga, prolaps maternice uzrokuje osjećaj težine u donjem dijelu trbuha, pa čak i laganu bol u području ingvinalnog ligamenta. Ponekad se čini da netko na nogama i donjem dijelu leptira prolazi kroz električne pražnjenja. Svi ti osjećaji također se javljaju zbog činjenice da se dio koji pokazuje dio fetusa pomiče dolje i "umetne" u ulicu male zdjelice žene, a iritirajući njegove živčane završetke.

  U drugom i kasnijem porođaju trbuh kasni kasnije - neposredno prije rođenja. To se događa da ovaj prekursor rođenja nije uopće.

  Gubitak težine

  Otprilike dva tjedna prije isporuke, težina se može smanjiti, obično se smanjuje za 0,5-2 kg. To se događa zato što se višak tekućine izlučuje iz tijela i oteklina se smanjuje. Ako je ranije tijekom trudnoće pod utjecajem hormona progesterona, tekućina u tijelu trudne žene akumulirana, ali sada, prije rođenja, učinak progesterona smanjuje, ali drugi ženski spolni hormoni - estrogeni - počinju intenzivno raditi. Također uklanjaju višak tekućine iz tijela buduće majke. Vrlo često, buduća majka primjećuje da je na kraju trudnoće postalo lakše staviti na prstene, rukavice, cipele - oteklina na rukama i nogama smanjena.

  Promijenite stolicu

  Osim toga, hormoni opuštaju mišiće crijeva, što može dovesti do poremećaja stolice. Ponekad takav porast stolice (do 2-3 puta dnevno) s razrjeđivanjem fekalne mase žene poduzimaju za crijevnu infekciju. Međutim, ako ne postoje mučnina, povraćanje, obezbojenje i miris izmeta, svi ostali simptomi opijenosti, ne brinite: ovo je jedan od prethodnika nadolazećeg rođenja.

  Smanjeni apetit

  Uoči rođenja, svaka se želja nestaje za dvoje, a ponekad i ne želite jesti. Sve to je i priprema tijela za prirodno porođaj.

  Promjena emocionalnog stanja

  Primjećeno je da mnoge žene mijenjaju raspoloženje nekoliko dana prije rođenja. Obično, buduća majka osjeća se umorno, želi više odmarati, spavati, pojaviti se apatija. Ovo stanje je sasvim razumljivo - potrebno je prikupiti snagu za pripremu za porođaj. Često, prije samog rođenja, žena želi otići u mirovinu, u potrazi za osamljenim mjestom gdje možete lagati i usredotočiti se na sebe i svoje osjećaje.

  Promjena ponašanja djeteta

  Dijete u zadnjim danima prije rođenja također se smiruje. Njegova tjelesna aktivnost se smanjuje, dok je prema CTG, ultrazvučnoj i drugim studijama potpuno zdrav. Samo je dijete već steklo dovoljno težine i visine, i on se često ne može okrenuti u uterus. Osim toga, dijete dobiva snagu i prije dugog rada.

  nelagodnost

  Nekoliko dana prije rođenja, mnoge trudnice osjećaju nelagodu u donjem dijelu trbuha i na području crkvenog križa. Najčešće su slični onima koji se javljaju uoči ili tijekom menstruacije - povremeno se povlači želudac ili donji dio leđa, ponekad je to slaba bolna bol. Pojavljuju se tijekom ispuštanja sluzi ili prije. Takva neudobnost nastaje zbog istezanja zglobnih ligamenata, povećanja protoka krvi u maternicu ili kao posljedica prolapsa maternice.

  Ispuštanje sluznice

  Ovo je jedan od glavnih i eksplicitnih harbingera porođaja. Tijekom trudnoće, žlijezde u vratu maternice proizvode tajnu (izgleda kao gusta žele i tvore takozvani pluto), što sprječava prodiranje različitih mikroorganizama u maternicu. Prije rođenja, pod utjecajem estrogena, maternica se omekša, otvori se cervikalni kanal, a čep se može pojaviti - žena će vidjeti da se na praonici pojavljuje ugrušak sluzi konzistencije poput žele. Pluto može biti različitih boja - bijela, prozirna, žućkasto-smeđa ili ružičasto-crvena. Često je obojena krvlju - to je sasvim normalno i može ukazivati ​​na porođaj u sljedećih 24 sata. Ušijeni čep odmah se može istaknuti (istodobno) ili izlaziti u dijelove tijekom dana. Uobičajeno, ispuštanje čepa ne utječe na stanje zdravlja budućeg majke, ali ponekad u trenutku njezinog iscjetka postoji osjećaj usporavanja u donjem dijelu trbuha (kao i prije menstruacije).

  Čep mucusa može nestati dva tjedna prije rođenja, i može ostati unutar gotovo sve dok se dijete ne rodi. Ako je zastoj u prometu, a nema kontrakcija, ne biste trebali odmah otići u maternicu: samo nazovite liječnika i konzultirajte se. Međutim, ako je plutao prije dva tjedna prije očekivanog datuma isporuke ili u njoj ima puno svijetlo crvene krvi, trebali biste odmah stupiti u kontakt s majčinom bolnicom.

  Obično, buduća majka ima dva do tri znaka približavanja radu. No, dogodilo se da uopće nema ponašanja. To ne znači da se tijelo ne priprema za porođaj: moguće je da žena jednostavno ne primjećuje prekursore ili će se pojaviti neposredno prije rođenja.

  Što ako ima bilo kakvih poremećaja rađanja? Obično, ne morate ništa učiniti, jer su prethodnici potpuno prirodni, jednostavno kažu da je tijelo obnovljeno i priprema se za rođenje djeteta. Stoga nemojte brinuti i otići u bolnicu, čim se, primjerice, počnu borbe treninga ili nestati čep za sluz.

  Kako prepoznati porod

  Bilo koja žena koja je očekivala dijete, zna da su posljednji tjedni prije predstojećeg rođenja dovoljno dugi. Poseban osjećaj tjeskobe svojstven je budućim mama koji prvi put moraju roditi.

  Članak će se baviti generičkim harbingerima - ove će informacije biti korisne i za žene koje čekaju rođenje prvog djeteta i za žene koje su već rodile.

  Sadržaj članka:

  10 od najvjernijih znakova uskog rođenja

  1. Trbuh dolje
   Otprilike četrnaest dana prije pojave rada, abdominalni prolapsi se mogu vidjeti u prvorazrednim ženama. To se događa zato što mrvica, u pripremi za rođenje, pritisne prema izlazu, spuštajući se u područje zdjelice. Za žene čekaju rođenje ne-prvo dijete, želuca se može spustiti par dana prije rođenja.
   Žena nakon abdominalnog prolapsa može doživjeti lakše disanje, kao i nelagodu povezanu s oticanjem i čestim mokrenjem. Međutim, nemojte se bojati toga. Edem i učestalo mokrenje bit će ključni znak pristupa porođaja - to jest, vrlo brzo vaš rođendan.
  2. Nesavršeni gubitak težine
   Tijekom cijelog razdoblja čekanja bebe, žena dobiva težinu, ali prije početka rada može dramatično izgubiti težinu za nekoliko kilograma. To ukazuje na to da ćete uskoro naći svoju bebu. Gubitak težine je zbog apsorpcije fetalne vode i ne smije uzrokovati uzbuđenje u budućoj majci. Gubitak težine je oko jedan do dva kilograma. Kada se ovo svodi na oteklinu.
  3. Varijabilnost raspoloženja
   Psihološka metamorfoza javlja se u ženskom tijelu, zajedno s fiziološkim promjenama. Jedan do dva tjedna prije nego beba stigne, žena osjeća pristup ovog sastanka i priprema se za to. Postoje snage za obavljanje kućanskih poslova. Želim sve odjednom.
   Ljubav i karakter buduće mame postaju toliko promjenjive da se, onda se smije, a onda plače. To je vrlo primjetljivo tijekom cijele trudnoće, ali je savršeno vidljiva prije rođenja. Ne zanemaruj ovu značajku.
  4. Zbogom gorušica!
   U zadnjim danima prije porođaja, pritisak iz membrane i želuca se eliminira, postoji osjećaj da disanje postaje puno lakše. Dispneja i žgaravica koje progoni jedna žena nestaju tijekom cijele trudnoće. Istodobno, pojavljuju se neke poteškoće - postaje teže sjediti i hodati, teško je pronaći udobno držanje, postoje poteškoće sa spavanjem.
  5. Nestabilan apetit
   Za one koji su imali dobar apetit za cijelu trudnoću i odjednom primijetili pad, taj znak bi bio signal za pripremu za porođaj. O pristupu rođenja će svjedočiti i povećati apetit za one koji su prethodno jeli loše.
  6. Loose stolice i učestalo mokrenje
   Sve devet mjeseci, žena je uspjela ući u toalet. Ali sada je sve drugačije. Potiče na čestu mokraću. Crijeva se najprije počnu bistri i ovdje je proljev. Hormoni opuštaju cerviks početi utjecati na crijeva, što je rezultiralo u labav stolice. Ovi simptomi obično se javljaju dva do sedam dana prije isporuke. Neke žene mogu čak zbuniti početak rada s bilo kojim trovanjem.
  7. Gniježđenje instinkt
   Neko vrijeme prije rođenja, žena ima želju da se povuče u sebe, osamljeno od svih. Ako želite sklupčati i sakriti se u osami, ne možete vidjeti svoje rođake - čestitke, porođaj nije daleko, a možda i brojenja otišao na sat. Žensko tijelo to osjeća, i zahtijeva odsjaj za buduću majku, tako da se prilagođava psihološki izgled djeteta.
  8. Recesija beba
   Pokreti djeteta u maternici znatno se mijenjaju prije početka rada. Dijete raste i postaje mali prostor u maternici. Zato on ne može dugo potisnuti i gurati. CTG aparat će pokazati mama da je dijete aktivnost i otkucaja srca normalne, nema razloga za brigu. U protekla četiri tjedna, prije isporuke, CTG se preporuča obaviti barem dva puta tjedno, a bolje svaki dan.
  9. Povlačenje boli u stidnom području
   Neposredno prije pojave djeteta na svijetu, žena počinje osjećati bol u području pubične kosti. To je zato što je za porođaj potrebno ublažiti kosti kako bi se olakšao proces pojave djeteta. Prateći proces bezbojne bolne boli. Ti simptomi nisu uopće strašni, možete pripremiti stvari za bolnicu.
  10. Izlaz iz priključka sluzi
   Svaka žena nesumnjivo je čula da čep za sluz štiti bebu od raznih infekcija tijekom cijele trudnoće. U procesu cervikalne dilatacije izlazi čep. Zapamtite, u prvom rođenju maternica se otvori dovoljno polagano i mnogo brže - u kasnijim rađanjima.

  Sve su to neizravni znak početka rada. A samo liječnik-ginekolog tijekom ispita može reći o stvarnom početku radne aktivnosti - on sudi po proširenju vrata maternice.

  Započela su dva znaka rada

  1. Ruptura amnionskog fluida
   Ispuštanje vode iz svake žene može se odvijati na različite načine. U nekim ženama, voda još uvijek može biti kod kuće, u nekim se curi, a postoje i slučajevi kada se voda razilazi nakon probijanja fetalnog mjehura u dvorani.
  2. Pojava redovitih napada
   Kontrakcije su točan znak brzog dostave. Nemoguće ih je ne primijetiti. Kontrakcije su slične boli valova, počevši od slabina i spuštanja do donjeg trbuha. Bolovi se pojavljuju s određenim vremenom, osjetljivost se povećava s vremenom.

  Simptomi početka prijevremenog rada

  • Prethodno rođenje može se usporediti s prijetnjom pobačaja. Početak procesa - ispuštanje amnionske tekućine u vrijeme trudnoće, još uvijek daleko od planiranog datuma rođenja.
  • Preteče preranog rođenja mogu biti kontrakcije maternice, povlačenjem leđa, nekim napetost trbuha. Dodjela se povećava dok postoje crte krvi.

  Primjećujući takve znakove, žena treba odmah potražiti liječničku pomoć kako bi spriječila prijevremeno rođenje. Ako se vrata maternice počela otvarati, nemojte ništa učiniti, moraju roditi.

  Kako odrediti početak rada

  Trudnice u posljednjoj fazi trudnoće, u pravilu, vesele se datumu rođenja. Za mnoge, pitanje što se još smatra znakovima početka rada još uvijek nije potpuno riješeno.

  Jedna iskusna djevojka kaže jednu stvar, a drugu - drugu, i posebnu literaturu - treću informaciju. Ovdje ćete se zbuniti... I postaje zastrašujuće: "Što ako ne razumijem da je ovo porođaj, da je vrijeme da odemo u bolnicu? Bez obzira što se dogodilo. "

  Takve misli nastaju zbog toga što zbog razbacanih pregleda iskusnih djevojaka ili nakon čitanja posebne literature, razlika između pripremnih faza (prekursora) rođenih i pravih znakova njihovog početka još nije postignuta.

  U ovom članku o znakovima početka rada, dat će se maksimalan broj pitanja koja se javljaju kod trudnice o početku procesa rada. Kako bi sva pitanja bila riješena, strahovi su se raspršili bez traga, a samo čekajući sreću majčinstva ostalo je.

  Uzroci i mehanizmi početka rada

  Od oko 37-38 tjedana trudnoće, žensko se tijelo počinje pripremati za porođaj.

  Glavni čimbenici za početak rada su:

  • Hormonalne promjene u tijelu žene. Proizvodnja progesterona, hormona koji čuva trudnoću, smanjuje se. Postoji stimulacija proizvodnje kompleksa estrogena - ženskih spolnih hormona koji stimuliraju generičku aktivnost;
  • Ugovorna spremnost maternice. Potpuno zrela mišićna vlakna maternice (mioometrija). Povećana je osjetljivost mišića maternice na oksitocin, hormon koji je glavni stimulator kontrakcije maternice i sve radne snage. U zadnjim fazama trudnoće maternica gubi sposobnost slobodnog rastezanja. Kao rezultat mehaničke stimulacije maternice od strane opuštene glave djeteta i povećane koncentracije hormona u krvi, koje stimuliraju generičku aktivnost, nastaje povećana kontraktilna pripravnost maternice i počinje se smanjivati;
  • Zrelost placente. Placenta je tzv. Dječje mjesto u maternici. Kroz posteljicu je veza organizama majke i djeteta, prehrane fetusa. Tijelo već "zna" da je placenta ispunila svoju funkciju i uskoro će postati nepotrebna. Postoje prirodni procesi starenja i uništenja (degeneracija) u potpuno zrelom posteljici;
  • Fetalni zrelost. Ograničavanje akumulacije u tijelu metaboličkih proizvoda fetusa, smanjenje volumena i smanjenje brzine formiranja amnionske tekućine ne dopušta održavanje metaboličkih procesa na istoj razini.

  Svi gore navedeni razlozi i čimbenici usko su međusobno povezani. Njihova implementacija u kompleksu pokreće mehanizam za početak rada.

  Vjerojatni znakovi porođaja (prekursori)

  Harbingeri rađanja su brojni znakovi koji se promatraju u trudnoj ženi unaprijed, nekoliko tjedana ili dana prije pohvaljenog događaja. Oni svjedoče o spremnosti ženskog tijela na proces poroda. Ovisno o karakteristikama ženskog tijela, kombinacija tih znakova bit će strogo individualna u svakom pojedinom slučaju.

  Dakle, prvi stvari. Jedan od prvih znakova približavanja rada je smanjenje aktivnosti fetusa. Već nekoliko tjedana prije rođenja, žena može primijetiti da je broj fetalnih pokreta tijekom trudnoće smanjen i postao je manje intenzivan. Budući da je dijete prerano dovoljno, a ostalo je malo prostora u maternici, njegova fizička aktivnost je ometena.

  Znaš, postoji takva životna situacija kada se nalazite u sobi ili, na primjer, u kolima s kolicima. Tada kažemo: "Ovdje je toliko gužve da se ne okreće." Ili nemoj se pomaknuti. Ovo je situacija za bebu. I on se nije okrenuo, nije se pomaknuo.

  Želuca pada, kosti zdjelice se razilaze.

  To se događa kada beba ide dolje, priprema za prolazak kroz rodni kanal. U ovom trenutku glava je pritisnuta do mjesta ulaska u zdjelicu. Donja maternica (najviši dio nje) pomiče se prema dolje. U primiparas ovaj vjerojatan simptom može se pojaviti 2 tjedna prije nastupa rada. Majke koje su već imale radost majčinstva - nekoliko dana prije obećanog događaja, ali češće prije rođenja.

  Trudna maternica, koja se spušta, više ne stavlja pritisak na dijafragmu. Žene istodobno kažu da im je lakše disati, žgaravica se ne smeta. Iako izvana spušteni trbuh, nisu svi obaviješteni samostalno.

  Kako glava djeteta potone i pritisne kosti zdjelice, hod trudnice se mijenja. U ginekologiji to zovu "ponosni čin". Žena skida ramena i ramena unazad, središte gravitacije se pomiče, a trudna žena počinje hodati, lagano se osjeća.

  Zbog prekomjernog pritiska glave fetusa na zdjelične organe (crijeva, mokraćnog mjehura), učestalosti mokrenja i nastojanja da se defekiraju promjene. Žena osjeća potrebu da mokri češće, rjeđe, ali postoji i inkontinencija. Zbog mehaničke iritacije crijevnih zidova, zatvor dolazi nekoliko dana prije isporuke. I ponekad to ne mora biti zatvor, već proljev.

  Prije porođaja, volumen vaginalnih sekreta povećava se zbog hormonalnih promjena. Oni postaju manje viskozni. Ponekad žene mogu zbuniti ovaj iscjedak s curenja amnionske tekućine. Za diferencijaciju pražnjenja u bolnici obavljaju se posebni testovi.

  Što trebate znati o ovome? Ako je razdoblje trudnoće dulje od 37 tjedana ili ako postoje preduvjeti za prijevremenu ili brzu dostavu, onda ako se otkrije obilato vaginalno iscjedak, hitno je potrebno otići u bolnicu.

  Ispitajte sterilnim izrezom gaze

  Ako ispuštanje nije puno, ali više nego obično, jednostavni test se može izvesti kod kuće s sterilnim izrezom gaze složenim u nekoliko slojeva. Amnionska tekućina, u pravilu, prozirna i brzo apsorbirana, ne ostavlja tragove. Ispuštanje apsorbira loše, često obojene gaze.

  Ovaj test je jednostavan, ali uključuje subjektivnu procjenu rezultata. I ovdje ne može svaka žena to shvatiti. Stoga je bolje da se obratite bolnici za pravovremenu dijagnozu.

  Ako liječnik potvrdi da je ovo samo iscjedak, moći ćete se sigurno vratiti kući. Ali ako se ispostavi da amnionska tekućina curi, onda ste postupili vrlo ispravno, da ste se prijavili u bolnicu što je prije moguće. Dugo bezvodno razdoblje vrlo je opasno za zdravlje djeteta.

  Prije rođenja, buduća mama može primijetiti gubitak težine (od 1 do 2 kg). Zbog utjecaja modificirane hormonske pozadine, tijelo se oslobađa od suvišne tekućine. To se događa nekoliko dana prije isporuke.

  Lažne kontrakcije

  Lažne (trening, pripremne) kontrakcije mogu početi od 36-37 tjedana trudnoće i povremeno se javljaju do rođenja. Što je bliži datumu rođenja, češće maternica dolazi u povećanom tonu. Buduće mame opisuju ga kao "kameni" uterus. Istodobno, u donjem dijelu trbuha postoje nagle bolove, rjeđe u donjem dijelu leđa, a ponekad i strmim bolovima koji ga okružuju (od sakrale do pubisa). U intenzitetu, bol se može usporediti s osjećajima tijekom menstruacije.

  Lažne kontrakcije, za razliku od stvarnih kontrakcija, su kratke (40-60 sekundi) i nemaju jasnu pravilnost. Druga osobitost lažnih kontrakcija je njihov nestanak nakon promjene položaja trudnice ili kratkog odmora.

  Kontrakcije vježbanja ne dovode do otkrivanja šupljine maternice, već ubrzavaju sazrijevanje i pripremaju mišiće maternice za nadolazeću aktivnu kontraktilnu aktivnost u porođaju. O pojavljivanju takvog prethodnika, kao treninga, svakako obavijestite svog liječnika.

  Zahvaljujući svim gore opisanim čimbenicima, dolazi do promjene u cerviksu. Uglavnom pod utjecajem estrogena, cervikalni kanal se skraćuje vrijeme nastupa rada. Cerviks se omekšava i otvara oko jedan centimetar ("preskače jedan prst", kako kažu opstetri i ginekolozi). Unatoč činjenici da ovaj znak može odrediti liječnik samo tijekom pregleda, žena mora znati taj važan promatrač.

  Budući da je cerviks malo otvoren, izlazi sluzni čep, koji tijekom trudnoće obavlja zaštitnu funkciju. To jest, ova cijev je spriječila prodiranje infekcija u maternicu. Čep sluzi je debelo svijetlo sluzavo izlučivanje, ponekad uz uključivanje krvne žile. Ponekad je pluta svijetlosmeđa u boji. Cork može ići u cijelosti. U nekim slučajevima ona ostavlja dijelove.

  Kada točno nestane sluz mucus?

  Vrijeme ovog simptoma može varirati od 2 tjedna ili nekoliko sati prije početka rada. Ako primijetite da je sluzni čep izgubljen, morate obavijestiti ginekologa koji vas prati.

  Vrlo često se susrećem s činjenicom da se žene u kasnim razdobljima umorne od trudnoće, teško je za njih, vesele se terminu rada. Ali u isto vrijeme, mnoge buduće mame imaju emocionalnu visinu uoči porođaja. Žene aktivno pripremaju svoj dom za dolazak novog člana obitelji (pranje, čišćenje, preuređivanje namještaja, pa čak i mali popravci).

  Analogno sa životinjskim svijetom, ta neobičnost objašnjava instinktom "gniježđenja". A ako ste iznenada osjetili nešto od manifestacija ovog "instinktnog gnijezda", na primjer, željeli ste žurno preurediti nešto u stanu, a zatim ga razmotriti također kao znak predstojećeg početka dragocjenog događaja.

  Pouzdani znakovi porođaja

  To uključuje pojavljivanje redovitih kontrakcija (istinito) i izlijevanje amnionske tekućine. Nemoguće je uspostaviti uzročnu vezu između njih. Ono što je primarno i ono što je sekundarno ne može se jasno reći. U svakom slučaju, početak radne aktivnosti nastavlja se pojedinačno.

  trudovi

  Pojava redovitih kontrakcija temelji se na početku rada. Prave kontrakcije određuju prvu fazu rada kad se otkrije cerviks. Žena ne može kontrolirati radnu snagu. Zbog kontrakcija maternica se omekšava i smanjuje, a otvor maternice se proteže do 10 cm (potpuno otvaranje). Maternica i vagine su povezani, tvoreći jedan rođeni kanal kroz koji dijete prolazi, pojavljuju se u svijetu (2. stupanj rada).

  Ponekad je teško primiparus razlikovati lažne i prave kontrakcije. Gore je opis lažnog rada. Sada razgovarajmo više o stvarnim kontrakcijama.

  Nastupaju nagging bol u donjem abdomenu. U primipari, ove bolove često počinju s bokovima. Njihovo trajanje i intenzitet se povećavaju. I što je najvažnije - postoji jasna pravilnost njihove pojave.

  Mnogi ljudi postavljaju pitanje: "Koliko često morate ići u maternicu?" Samo liječnik koji vas promatra može vam dati jasan odgovor. U multiparativnim ženama, porođaj je brži. Oni ostaju kod kuće s kontrakcijama koje se ne isplati. Kako se osjećati kontrakcije - radije u bolnici.

  U prvorazrednim ženama, prva faza rada je duža (u prosjeku 12 sati). U načelu, oni mogu čekati kod kuće neko vrijeme s kontrakcije, ali prije svega trebaju se posavjetovati sa svojim ginekologom o ovom pitanju. Ali, bolje je otići u bolnicu, čim budete sigurni da su to prave, a ne lažne kontrakcije.

  Dat ću tablicu (jasnije) prosječnih vrijednosti trajanja i učestalosti kontrakcija.