Kako mjeriti visinu dna maternice tijekom trudnoće

Rođenja

Visina dna maternice - indikator kojim ginekolog ocjenjuje pravilan razvoj bebe i trudnoće općenito. Svaka trudnica trebala bi znati što to znači, kako ga mjeriti i što se smatra normom.

Opće značajke koncepta

Tijekom trudnoće u ženskom tijelu mnogo se mijenja. Interne promjene često su povezane s činjenicom da se maternica razvija, a maternica postaje odgovarajuće veličine, a ostali organi se pomaknu da daju dovoljno prostora.

Udaljenost od stidne kosti do najvišeg mjesta gdje se osjećaju maternica zove se njegova visina. Ispada da je visina stanja dna maternice veličina do koje maternica raste tijekom trudnoće.

Ovo je jedan od mogućih indirektnih pokazatelja pomoću kojih možete odrediti razinu razvoja fetusa.

Mjerenje visine dna maternice: liječnik i sebe

U prvom tromjesečju povećana maternica može osjetiti ginekolog kroz vaginu. Ne biste to trebali učiniti kratko vrijeme. No, kako fetus raste, lakše je učiniti - na početku drugog tromjesečja maternica se proteže preko granica kostiju zdjelice i lako je probi kroz abdomen.

Tijekom recepcije, liječnik osjeća želudac i mjeri ga mjernom trakom, a zatim bilježi rezultate. Kod kuće možete pokušati ponoviti svoje postupke.

Prije mjerenja, mjehur treba isprazniti - inače rezultati mogu biti netočni.

Za mjerenje visine dna maternice trebat će mjernu traku - najčešća, koju krojači koriste za mjerenje. Morat ćete leći na leđima i ispraviti noge. Zatim nježno prstima osjetite trbuh, počevši od stidne artikulacije. Želuca će biti prilično teško do određene točke. Ova točka je dno maternice. Tada morate mjeriti udaljenost od početka puta do ove točke. Ovaj pokazatelj je visina dna maternice.

Pogledajte videozapis koji pokazuje kako ispravno izmjeriti:

Norme visine stanja dna maternice na različite uvjete

Ono što se u određenom slučaju može smatrati normom ovisi o nekoliko čimbenika:

 • broj ognjišta;
 • veličine djeteta;
 • fetalni položaj djeteta;
 • individualne osobine ženskog tijela;
 • prisutnost patoloških stanja.

Ako je dijete jedno, veličina je unutar norme, mjesto u krilu je točno i žena nema osobitosti koje utječu na veličinu maternice (na primjer, nema dovoljno vode ili niske vode, a visina je prosječna, a gradnja je normalna), tada će indikator biti

 • 6 cm na tjedan 16;
 • 12-14 cm u 20. tjednu;
 • 20 cm u 24. tjednu;
 • 24-26 cm u 28. tjednu;
 • 28-30 cm u 32. tjednu;
 • 32-34 cm u 36 tjedana;
 • 28-30 cm na 40 tjedana.

Norma se uzima u obzir ako je indikator otprilike jednak trajanju trudnoće u trajanju od tjedna: koliko tjedana - to je brojka u centimetrima.

Visina dna maternice se stalno povećava. Smanjena je za nekoliko centimetara samo nekoliko dana prije isporuke.

S višestrukim trudnoćama, slika se nešto promijeni. U 16. tjednu raspona standarda kreće se od 15 do 28 centimetara. Pokazatelji mogu premašiti normu od 2 do 12 cm u usporedbi s trudnoćom singletona.

Nije neuobičajeno kada do 28, pa čak i do 30 tjedana trudnoće s blizancima, pokazatelji jedva premašuju normu za trudnoću jednog djeteta. Nemojte paničariti: djeca mogu lagati i razvijati se drugačije, ali bolje je odbiti dodatno ispitivanje.

Ako odstupanja prelaze 3 cm, naši liječnici mogu postati zbunjeni traženjem razloga i poslati očekivanu majku za dodatne pretrage i čak propisati liječenje. Često, ankete pokazuju da su djeca u redu, ali svejedno, ginekolozi ustrajno propisuju Actovegin, Curantil i drugu nepotrebnu terapiju u ovoj situaciji. Stoga se u civiliziranim zemljama ne oslanjaju na ove pokazatelje i uopće ne mjere.

Mnogi akreditirani opstetri i ginekolozi smatraju mjerenje visine stanja dna maternice kao drevna učenja sovjetske medicinske škole i stoga se oslanjaju samo na rezultate ultrazvuka fetusa.

Mogući uzroci indikatora ispod normalnih

Postoje slučajevi kada je mjerenje visine stanja dna maternice manje od norme.

Pogrešno vrijeme je jedan od najčešćih uzroka. Ako je žena prvi put došla na LCD zaslon za registraciju u drugom tromjesečju, a ne do 12 tjedana, kako to treba biti, liječnik ne uspijeva točno izračunati koliko tjedana trudnoća traje. To je uglavnom zbog prisutnosti nestabilnog ili dugog menstrualnog ciklusa, kao iu njegovoj odsutnosti, na primjer, ako se sljedeća trudnoća dogodila tijekom dojenja prethodnog djeteta, a menstruacijsko razdoblje nije bilo nakon rođenja. Zbog toga se stvarni indikatori mogu razlikovati od onih koje, kao što je pogrešno pretpostavljeno, trebaju biti.

Malovodie (nedovoljna količina amnionske tekućine) također može biti uzrok odstupanja indikatora u manjem smjeru: malo je vode, stoga maternica ne povećava u odgovarajućoj mjeri. Može se pojaviti u pozadini dehidracije, upotrebe nikotina i nekih lijekova (na primjer, ACE inhibitori). Dodatni simptom izražene plitke vode je bol tijekom kretanja fetusa. Utvrditi dovoljno planiranu ultrazvuku niske vode.

Širok je zdjelica na niskim visinama maternice jednostavno objašnjenje: maternica ima dovoljno prostora između kostiju zdjelice, tako da nema potrebe za ustati. Nije patologija.

Uz široku zdjelicu mogu postojati i druge fiziološke značajke: minijaturna figura, utjecaj genetskog faktora i još mnogo toga.

Nepravilno (poprečno ili koso) mjesto fetusa također može uzrokovati nisku stopu. Objašnjenje je jednostavno - zbog ovog položaja djeteta, maternica se ne povećava, već prema stranama.

Odgođeni razvoj fetusa je najneugodniji od mogućih razloga kada dijete ne dobiva dovoljno težine dok je u maternici. Uz fiziološke uzroke (mali rast majke ili oca) može doći do oštećenja razvoja placente ili pupčane moždine, prisutnosti infekcije, loših navika, kao i zadebljanja krvi i zbog nedovoljne prehrane fetusa hranjivim tvarima i kisikom. Svijetli simptomi ne moraju biti, ali liječnik na pregledu primijetit će razvoj fetusa i propisati ultrazvuk.

Smatra se da je mala težina buduće majke glavni znak da je dijete rođeno nisko u težini. Iako je ponekad to točno, ipak nije nužno uzeti u obzir ovaj čimbenik odlučujući. Suprotno tome, rode velike velike žene s malom djecom s malom težinom.

Mogući uzroci pokazatelja iznad normalne

Ako pokazivač visine matice maternice premašuje normu, postoji svibanj biti nekoliko razloga za to.

Ako fetus nadilazi norme za njegov razvoj u smislu njegovog razvoja, logično je da maternica bude veća nego inače. Često se to odnosi i na one koji imaju sličnu situaciju u obitelji u starijoj generaciji, a velika veličina fetusa je zbog genetike.

Drugi razlog je prisutnost u maternici dva, tri ili više voća. Svaki od njih treba mjesto, a svaki od njih raste - tako da se maternica uvelike povećava.

Uska zdjelica u ženi može spriječiti širenje maternice, a odozgo će zauzeti prostor koji mu treba. Stoga će visina dna biti više nego obično.

Drugi razlog - polihidramni, velika količina amnionske tekućine. Određivanje njihovog volumena ne mora biti lako. Simptomi uključuju guranje zvuka, bol i težinu, veliki abdominalni volumen na razini pupka, otežano disanje zbog pritiska na dijafragmu. Ako se ovi simptomi pojave na pozadini dijabetesa, zaraznih bolesti, poremećaja srca i krvnih žila, kao i Rh-sukoba, potrebno je podvrći ultrazvuku. Polyhydramnios se također može razviti tijekom višestrukih trudnoća, umanjena fetalna formacija, zbog velikog fetusa, au kasnijim razdobljima uslijed slabije funkcije gutanja u djeteta.

Sam po sebi, pokazivač visine dna maternice nosi vrlo malo informacija. Prema njemu, ne može objektivno ocijeniti normalni tijek trudnoće i puni razvoj fetusa, te ako je potrebno identificirati patologiju na vrijeme i poduzeti potrebne mjere. Za to postoji ultrazvuk fetusa.

Visina dna maternice: pitajte liječnika ili se mjeriti?

Trudnoća je takav trenutak u životu jedne žene, kada joj tijelo sve promijeni, čak se seli iz svog sjedišta kako bi dala više prostora takvom važnom tijelu kao maternici.

Naposljetku, kao što znamo sigurno, s maternicom je povezana trudnoća i to je da se odvija rođenje novog života. Kako dijete raste u maternici, maternica se širi, povećava, diže se više i više.

Vrlo su važne informacije o visini dna maternice, tako da ga često čuje od ginekologa o visini maternice. Ovo znanje čini ga razumjeti što mjesec trudnoće imate i kada imate približan datum rođenja.

Stoga ne čudi da svaki put kada ga pregledavate ginekolog, visina dna maka bit će izmjerena na obveznoj osnovi.

Visina poda u podnožju tjedno

U ranoj fazi, ginekolog uz pomoć sondiranja određuje koliko je maternica rasla. Ali će proći neko vrijeme, a doći će i drugi trimestar trudnoće. Od tog razdoblja počinju mjeriti visinu dna maternice.

Ali prvo, definirati što je visina dna maternice.

Dno maternice se zove najviša točka. Mjerenje visine maternice može biti centimetarska vrpca ili tazomerom, a ovo mjerenje se događa odmah s svakom inspekcijom.

Liječnik to čini kako bi se otkrila jasna slika vašeg zdravlja i zdravlja vašeg nerođenog djeteta. Ta mjerenja se svaki put unose na mjenjačnicu, tako da će ginekolog lako pratiti dinamiku rasta djeteta, što je vrlo važno.

Svaki je tjedan visina dna maternice sve više i više. Od 13. tjedna maternica počinje prodirati preko granica zdjelice, sve više i više. Dakle, mogućnost probiranja maternice kroz trbušni zid ne uzrokuje poteškoće, a svaki tjedan postaje lakše.

Na primjer, ako ste u 25. tjednu trudnoće, visina dna maternice će biti otprilike jednaka 25 centimetara.

Mjerenje visine dna maternice kod kuće

Postoji kategorija žena koje su zabrinute za njihov položaj do točke nemogućnosti. Ove vrste žena zainteresirane su za sve što im se događa, do najmanjih pojedinosti.

I, naravno, žele sami provjeriti sve, osobito kada je u pitanju trudnoća. Započnimo.

Za početak, morat ćete isprazniti mjehur kako bi vaša čitanja bila pouzdanija. Nakon toga, leći na kauču i poravnati noge, kao i kod posjete ginekologu.

Zatim morate utvrditi mjesto gdje maternica završava. Da biste to učinili, trebat ćete staviti ruku negdje na području stidne kosti usred abdomen i držati prste prema gore dok ne pronađete mjesto gdje trbuh iz tvrde postaje mek.

Ovo će biti mjesto gdje maternica završava. Ovo je dno maternice. Pomoću mjerne trake možete izmjeriti udaljenost koju ste putovali.

Uobičajeno, vaši će podaci odgovarati tjednu u kojem ste. I tek na kraju trudnoće, u vrijeme početka rada, uterus se spušta i postaje niži.

Pa, sada ste naučili mjeriti visinu dna maternice. Znači već si mali liječnik. Želimo Vam sigurnu isporuku!

Kako mjeriti veličinu maternice.

Zainteresirano pitanje: kako mjeriti visinu dna maternice. Evo što sam pronašla u nete:

pomoću mjerne trake možete mjeriti visinu maternice. U ovom slučaju, žena je u ležećem položaju s nogu ravno. Nulti kraj vrpce se nanosi na pubis, a drugi kraj na dno maternice, što se određuje probingom. U 16. tjednu trudnoće visina dna maternice iznosi 8 cm, 20. tjedna - 16 cm, 28. tjedna 25 cm. U 36. tjednu visina dna maternice doseže maksimalne vrijednosti (32-34 cm) - na razini donjeg ruba strijca. Prije rođenja, maternica se lagano smanjuje (do visine od 28-30 cm), to je zbog pripreme maternice za porođaj

Evo još jednog članka:

Kako mjeriti visinu dna maternice

Rast utrobe važan je pokazatelj ispravnog tijeka trudnoće. Možete se pobrinuti da raste u normalnom ritmu ili na ultrazvuku ili ručno. Do 12 tjedana trudnoće, maternica je mala, a veličina se može odrediti samo ginekološkim pregledom i uz pomoć ultrazvuka. Do kraja prvog tromjesečja, maternica je izvan maternice i može se osjetiti kroz trbušni zid. Obično liječnik poduzima mjere na svakom recepciji, ali ako trudnica ima dvojbe o točnosti svojih mjerenja, možete ih sami uzeti.

Zašto mjeriti WMD po tjednu trudnoće u dobi dostupnog ultrazvuka?

Tijekom svake konzultacije u antenatalnoj klinici, liječnik mjeri visinu dna maternice.

Zašto je ova metoda sačuvana do danas, kada je dostupna točnija dijagnoza pomoću ultrazvuka?

Činjenica je da je ova jednostavna i pristupačna metoda dugo dokazala svoju informativnost.

Mjerenje HLM-a omogućuje određivanje trajanja trudnoće čak i kada ultrazvučno skeniranje nije preporučljivo ili iz bilo kojeg razloga nije dostupno. Uz razvoj trudnoće, visina maternice će pokazati da li vaša beba raste pravilno.

Što visina dna maternice?

Normalno, maternica je mala vrećica mišića, veličina stisnutog šaka. Nalazi se u zdjelici, a stomakna kost mehanički štiti ovaj važan organ.

No, tijekom trudnoće, kada fetus raste, postane placenta i dobiva amnionsku tekućinu, maternica je rastegnuta, značajno povećava.

Najviše plastični gornji dio maternice naziva se svojim dnom. Donji dio vrata maternice, koji je dizajniran da zadrži fetus u tijelu žene, ima gustu strukturu.

Istezanje, maternica postupno se proteže dalje od stidne kosti. Mjerenje visine dna maternice postaje dostupno od trenutka kada se maternica diže iznad pubisa. To se obično događa tijekom 4. mjeseca trudnoće (16 tjedana), ali mnogo ovisi o tijelu žene i mjestu kosti zdjelice. Ponekad možete osjetiti dno maternice i razdoblje od 10-12 tjedana.

Kako se WMM mjeri?

Visina dna maternice mjeri se u ležećem položaju. Pacijent bi trebao opustiti, širiti noge, mjehur bi trebao biti prazan. Liječnik palpatorno određuje najvišu točku maternice i uobičajena mjerna traka mjeri udaljenost od nje do ruba stidne kosti.

Neke žene sumnjaju u ovu inspekciju. Naravno, uz pomoć ultrazvuka možete točnije vidjeti maternicu i fetus, izvršiti sva mjerenja. Ipak, nedvojbene prednosti ručnog mjerenja su da su uvijek dostupne i apsolutno sigurne.

Ovi pokazatelji omogućuju vam da procijenite tijek trudnoće i čak izračunati približnu težinu fetusa pomoću posebnih formula. Osim toga, dinamika rasta maternice može reći o mogućim patologijama trudnoće i žena će biti poslana na vrijeme za dodatne preglede.

Naravno, točnost dijagnoze i korištenje takvih mjera ovisi o kvalifikacijama liječnika. Varijante odstupanja od norme ne znače uvijek ozbiljnu patologiju, ali pomažu ne propustiti važnost.

Razlozi za mjerenje

U razdobljima aktivnog razvoja budućeg djeteta, visina dna maternice (WYD), izmjerena u centimetrima, otprilike se podudara s gestacijskom dobi u nekoliko tjedana. I samo prije porođaja malo se smanjuje pomicanjem glave fetusa u zdjelicu.

Tablica: Visina udova tjedno

Uzroci odstupanja od prosjeka

Budući da su mjerenja napravljena na vanjskom zidu trbuha, ten, ženina, njezin fizički razvoj i potkožni sloj masti igraju značajnu ulogu.

Stoga glavna dijagnostička vrijednost nije visina maternice, već dinamika njenog rasta. Ipak, značajna odstupanja rezultata mjerenja od prosječnih podataka mogu puno reći:

 • Pogreška u određivanju trajanja trudnoće.

To je moguće kod žena s nepravilnim ciklusom, ako je menstruacija odsutna u mjesecu koji prethodi koncepciji zbog disfunkcije jajnika (HLM je ispod normalnog).

Osim toga, pojam greška u slučaju s majkama koje ne planiraju trudnoću i uzimanje nastao u vrijeme implantacije embrija, blagog krvarenja za sljedeći mjesec (GMR iznad normale).

Najčešće se placenta oblikuje bliže dnu maternice i donekle sprječava istezanje. Ali u slučaju placente previa ništa ne rasteže pod.

Osim toga, na primjer, u slučaju djelomičnog ili potpunog previa, koji se nalazi na unutarnjoj OS placente obratno, kao da je plod gura naprijed, te u kasnijim fazama sprječava pomicanje glave u zdjelici.

Placenta previa zahtijeva posebno upravljanje trudnoćom, a ultrazvuk je propisan radi razjašnjavanja podataka.

WDM veći od normalne može biti znak razvoja velikog fetusa. To zauzvrat može govoriti o gestacijskom dijabetesu trudnice ili drugim endokrinim patologijama. Razjasniti dijagnozu dodijeljenih odgovarajućih testova.

U obrnutom položaju - odgođenog razvoja fetusa, GMO će biti ispod normalne. Ali ovdje važan dijagnostički faktor neće biti odstupanje od vrijednosti tablice, ali nedostatak dinamike u usporedbi s prethodnim pregledom.

Obično, čekanje blizanaca dijagnosticira se na ultrazvuku. No, postoje neke situacije povezane s anatomskim obilježjima ženske zdjelice i položaju beba u maternici, kada je drugi fetus slabo vidljiv. Nedosljednost stope rasta maternice s trajanjem trudnoće bit će razlog ponovnog testiranja.

Mogu se pojaviti kao posljedica upalnog procesa, a mogu biti uzrokovane kroničnim bolestima majke ili patologijom posteljice.

Velika količina amnionske tekućine, kao i njihov nedostatak, opasni su za fetus i dodatno su opterećeni majčinom tijelu.

Važno je utvrditi uzrok i, ako je moguće, provesti tijek liječenja.

Prisutnost postoperativnih šavova, učestalih rekurentnih upalnih procesa u genitalijama ili kroničnu endometriozu utječu na stanje maternice. Mišićno tkivo postaje gusto, postoje područja vezivnog tkiva, elastičnost se smanjuje.

U ovom slučaju, visina dna maternice može nešto zaostajati za normom tijekom trudnoće. Ali hoće li biti opasno za fetus ili će se moći razviti normalno u predviđenom prostoru - pokazat će CTG i ultrazvuk.

Mjerenje visine dna maternice tijekom priručnog opstetrijskog pregleda može biti vrlo informativno, pa stoga i dalje rabe doktori u antenatalnim klinikama. Tehnika je apsolutno sigurna za fetus, ali vam omogućuje da odredite postoji li potreba za dodatnim instrumentalnim pregledima ili analizama.

Važno je zapamtiti da odstupanje mjernog rezultata iz tabelarnih indikatora ne govori uvijek o patologiji i ne bi trebalo biti uzrok nemira budućnosti majke.

Visina poda u podnožju tjedno

Nije nikome tajna da uterus igra veliku ulogu u nošenju bebe, jer je to ženski organ koji je zapravo "kuća" u kojoj se odvija puni razvoj fetusa. I uopće nije iznenađujuće da liječnici najbrižnije liječe stanje maternice, neprestano ispitivanje i mjerenje tog orgulja.

U početku, prema stanju maternice, opstetričar-ginekolog određuje prisutnost ili odsutnost trudnoće i duljina vremena žena je u "zanimljivom položaju". Pa, počevši od 20. tjedna trudnoće, liječnici posvećuju posebnu pozornost takvom pokazatelju kao i visinu dna maternice. Činjenica je da je u ovoj fazi maternica raste s budućim mrvicama, što znači da se granica zdjelice širi i maternica raste sve više i više.

Visina dna maternice tijekom trudnoće najvažniji je pokazatelj koji vam omogućuje određivanje ispravnog tijeka trudnoće i razvoja fetusa.

Kako je visina dna maternice?

Za početak, visina dna maternice omogućuje ne samo određivanje trajanja trudnoće i očekivanog datuma isporuke, već i otkrivanje vremenskih patologija u intrauterini stanja fetusa, kao i određivanje brzine njegovog razvoja. Mjerenje visine dana maternice tijekom trudnoće određuje lokalni ginekolog pomoću mjerne vrpce ili takozvanog tazomera. U tom slučaju, žena mora biti u ležećem položaju s nogu ravno i mjehur prazan.

Pokazivač visine dna maternice je udaljenost od najviše točke stidne simfonije do najviše točke maternice. Visina dna maternice trudnice mjerena je na svakom prijemu i rezultati se bilježe na karti.

Što određuje visinu dna maternice?

Imajte na umu da, unatoč postojećim standardnim normama, koje ukazuju na normalni tijek trudnoće, postoje slučajevi kada se brojke mogu razlikovati za 2-4 cm.

Ova razlika brojeva može ovisiti o sljedećim čimbenicima:

 • posebni položaj fetusa;
 • fetalna veličina;
 • pojedinačne fiziološke karakteristike ženskog tijela;
 • količina amnionske tekućine;
 • broj zametaka.

Kao i po tablici za mjerenje visine dna maternice tjedno

Da bi točno slijedili tijek trudnoće i pratili sve moguće patološke uvjete u vremenu.

Stoga, čim znate da ste vjerojatno očekivali bebu, odmah se obratite ginekologu kako bi vas on mogao registrirati. Liječnik, zauzvrat, nužno će odrediti potrebne preglede, ultrazvučno skeniranje i vizualizirati ženu na stolici za preglede. Sve je to prvenstveno potrebno kako bi se dovoljno učinkovito procijenilo fizičko zdravlje pacijenta, kao i kako će se trudnoća nastaviti.

Ali najvažnija stvar je da svaki od vaših posjeta liječniku određuje određene pretrage, ali visina dna maternice će se izmjeriti tjednima za svaku imenovanju kako bi se utvrdilo da trudnoća nastavlja točno po potrebi i da dijete razvije ispravno.

Kako mjeriti visinu dna maternice tijekom trudnoće kod žena

U početku treba napomenuti da ginekolog može pravilno mjeriti dno maternice. Dakle, vi to ne možete, a rezultat u ovom slučaju može biti posve netočan. Dakle, točnost mjerenja ovog parametra ovisi prije svega o kvalifikacijama stručnjaka, kao io tome koliko dobro to čini.

Osnovna pravila o mjerenju dna maternice tijekom trudnoće kod žena:

 • prije ulaska u ginekolog, neophodno je što više isprazniti mjehur;
 • liječnik bi trebao preporučiti pacijentu da leći na kauču i izravnati noge ispred njega što je moguće glatko. Istovremeno se trebate opustiti što je više moguće, čak možete zatvoriti oči;
 • ginekolog treba mjeriti maternicu iz pubisa na najvišu točku pomoću jednostavnog mjernog uređaja (mekan centimetar);
 • nakon završetka mjerenja, rezultat u centimetrima u centimetru provjerava se s podacima u tablici indikatora kako bi se jasno odredilo kako fetus razvija i ima li patologija amnionske tekućine;
 • Glavno vrijeme mjerenja ne može biti više od jedne minute, dok su svi bolni osjećaji isključeni.

U biti, tablica predstavlja određeni skup brojeva koji bi trebali odgovarati jednom ili drugom razdoblju trudnoće što je više moguće. Međutim, ovi pokazatelji nisu idealni, budući da svaki pojedini ženski organizam postoji u skladu s vlastitim biološkim režimima, stoga su brojke u tablici mjerenja prosječni pokazatelji. Standard se smatra devijacijama od tri centimetra naprijed ili nazad. Stoga, nakon što ste saznali da se stopa ne podudara u potpunosti s onom u tablici, ne biste se trebali uzrujavati i počnete paničariti, liječnik će moći sve objasniti i utvrditi je li to normalni pokazatelj ili trebate li provesti dodatne pretrage radi razjašnjavanja situacije., Osnovno pravilo je potpuno povjerenje u vaš generalni ginekolog.

Treba također napomenuti da u četrdesetom tjednu glava djeteta pada i ne biste trebali očekivati ​​da će se lik podudarati s brojem tjedana u trudnoj ženi.

Utvrdite visinu dna maternice na kalendar trudnoće

Stručnjaci su stvorili poseban podsjetnik koji odražava takav pokazatelj kao visina dna maternice za žensku tjednu tablicu. Gotovo svi ginekolozi su se koristili ovim brojkama prilikom mjerenja i uspoređivanja pokazatelja centimetara u žena tijekom trudnoće.

Međutim, potrebno je izdvojiti glavne često naišle situacije kada pokazatelji u tablici ne podudaraju s realnošću i to se ne smatra prisustvom bilo kakve patologije u trudnica:

 • vrlo velik ili mali plod. U tom slučaju, pokazatelji apsolutno ne odgovaraju tabličnim podacima;
 • ozbiljno sužene ili proširene zdjelice;
 • nepravilno mjesto djeteta u maternici;
 • trudnoća, koja u svom sastavu ima više od jednoga fetusa;
 • polihidramnios ili obrnuto nedostatak tekućine.

Zatim morate unijeti pokazatelje u tablicu koja odgovara određenim razdobljima trudnoće kod žena:

 • do trećeg mjeseca, maternica praktički nije opipljiva, jer ne dolazi do stidne regije;
 • 10-13 tjedana - 10-11 cm;
 • 14 - 16 tjedana - 13 - 14 cm;
 • 16 - 15 cm;
 • 18 - 17-18 cm;
 • 20-21 cm;
 • 22-24-23-24 cm;
 • 28 - 28 cm;
 • 30 - 30 - 31 cm;
 • 36 - 35 - 36 cm;
 • 38 - 36 - 37 cm;
 • 40 - 32 - 33cm (s obzirom na to da glava djeteta pada na izlaz).

Kada je visina maternice manja od potrebne figure

U slučaju kada indikator u centimetrima dna maternice ne doseže onaj prikazan u tablici, to može ukazivati ​​na to da gestacijska dob žena nije ispravno postavljena ili da fetus ne razvija. Također u ovom slučaju, postoji svibanj biti određeni nedostatak vode, što je također određena patologija razvoja trudnoće.

Što se tiče slučaja kada su takvi pokazatelji granica norme - ovo je vrlo širok bazen u ženi. U tom slučaju, visina stanja dna maternice ne mjeri se sukladno tabličnim podacima.

Dakle, ako promatrate da vaši indikatori uopće nisu u skladu s normama, ne biste trebali odmah paničariti, jer samo ginekolog, a ne trudnica, ne bi trebali donositi zaključke o tome.

Najčešće, ova situacija proizlazi zbog pogrešnog postavljanja razdoblja trudnoće ili zbog činjenice da u šupljini vašeg trbuha nema jako velikog djeteta. Kako bi osigurala ženu, ultrazvuk je najčešće propisan, što pomaže razjasniti cijelu sliku.

Međutim, ako liječnik ima bilo kakve sumnje da trudnica ima neku vrstu patologije za razvoj trudnoće, preporučuje se da ode u bolnicu radi sveobuhvatnog pregleda i izbjegavanja opasnih situacija. Dakle, ako liječnici otkriju bilo kakvu patologiju, onda u ovom slučaju ne biste trebali paničariti, ali samo trebate slušati preporuke svog liječnika i slijediti ih točno.

Kada mjerenja maternice premašuju brojke prikazane u tablici normalnih vrijednosti

U slučaju kada mjerenja dna maternice ukazuju da se indikatori razlikuju u vrlo velikoj mjeri, to može biti posljedica sljedećih stanja u trudnica:

 • velika fetalna veličina;
 • identificiranje specifične polihidramnoze u trudnica;
 • položaj fetusa nije potreban;
 • niti jedan fetus u maternici.

Što se tiče takve situacije, kada pokazatelji premašuju normu, laboratorijski testovi i ultrazvučni pregled nužno se dodjeljuju kako bi se isključila prisutnost bilo kakvog infektivnog procesa, što može negativno utjecati na zdravlje djeteta.

Stoga, ako se vaši pokazatelji ne podudaraju s tabličnim, ne biste trebali paničariti, ali samo trebate konzultirati liječnika koji će razjasniti situaciju što je više moguće i raspršiti vaše strahove.

Visina dna maternice kako mjeriti

Visina maternice i opseg trbuha tijekom trudnoće

Jedan od pokazatelja uobičajenog razvoja ženske trudnoće je postupna promjena oblika trbuha i povećanje njegovog opsega. Ako se dijagnosticira patologija i dijete ne odstupa bez abnormalnosti, trbuh trudnice će se povećavati razmjerno rastu fetusa unutar maternice.

Što bi trebalo biti veličina abdomena u različitim fazama trudnoće

U 20. tjednu trudnoće trbuh postaje vrlo primjetljiv, čak i za one trudnice koje su imale rano vrlo maleno. On počinje aktivno rasti i preuzima određeni oblik. Od ovog tjedna ginekolog počinje aktivno pratiti veličinu trbuha tijekom pregleda u antenatalnoj klinici. Pri procjeni veličine, usredotočuje se na dva parametra: opseg abdomena i visina maternice. Liječnik uspoređuje prethodno dobivene pokazatelje s onima identificiranima na trenutnoj konzultaciji. Dakle, ginekolog traži promjene u performansama tijekom vremena i može donijeti zaključke o gestacijskom razdoblju, razvoju fetusa, približnoj fetalnoj masi, prisutnosti polihidramina ili nedostatku vode. Ako trbuh ne raste ili, naprotiv, snažno raste, trudnica ide na ultrazvučni pregled radi isključivanja patologije.

Visina dna maternice

Da bi se odredio ovaj parametar, liječnik procjenjuje udaljenost od gornjeg ruba stidne simfize do dna maternice. Dakle, ako žena ima 20 tjedana dijete, a dno je 2 cm ispod pupka, nakon četiri tjedna će ustati i biti na istoj razini kao i pupak. Kao što je već u 28. tjednu trudnoće, maternica je dno iznad pupka po nekoliko centimetara, a 36-38 tjedna trudnoće, maternica dosegne dno prsne kosti, maksimalnu visinu za cijele trudnoće i iznosi 36-38 cm. Može biti nekih odstupanja od norme, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike, rast, tjelesna težina žene, stopa razvoja fetusa, ali preduvjet je stalni rast dinamike u dinamici. Obično, visina maternice (u cm) tijekom drugog i trećeg trimestra podudara se s razdobljima određenim ultrazvukom u nekoliko tjedana. Ako je visina dna maternice manja od razdoblja trudnoće ili više - to nije razlog za zabrinutost, glavna stvar je da se pokazatelj postupno povećava od izvornika. Dakle, taj pokazatelj se povećava tijekom trudnoće, samo kratko prije rođenja maternice počinje padati.

Kako mjeriti visinu dna maternice

Mokraćni mjehur treba isprazniti prije postupka, inače indikacije mogu biti netočne.

Tehnika mjerenja visine poda maternice

1. Trudna žena skida gornju odjeću i leži na kauču.

2. Liječnik mjeri udaljenost od gornjeg ruba symphysis (pubis) do najistaknutijih točaka dna maternice pomoću mjerne vrpce ili tasomera.

3. Dobiveni podaci bilježe se na mjenici i kartici, što je u ženskoj konzultaciji.

Tablica visine dna maternice tjedno trudnoće

Opseg abdomena tijekom trudnoće

Tijekom rađanje maternicu u veličini znatno postaje sve više takve promjene su povezane ne samo s rastom fetusa kao takvog, ali također se javljaju u vezi s povećanjem posteljice, amnionske tekućine i fetalnih membrana. Na pregledi od strane liječnika prije 12. tjedna trudnoće, ginekolog ne može uvijek odrediti palpaciju prisutnosti fetusa u maternici, jer je još uvijek unutar zdjelične kosti. Ali već u 13-14 tjedana trudnoće maternica se podiže iznad stidnog zgloba. Međutim, preporučljivo je mjeriti opseg trbuha samo od 20. tjedna trudnoće, jer od tog trenutka trbuh je zaobljen i postaje vidljiv. Stoga, u sljedećim posjetima liječnik će stalno mjeriti opseg abdomena.

Neki se specijalni uređaji ne upotrebljavaju, a potrebna je samo obična mjerna traka. Zatim, liječnik pregledava prethodne zapise i procjenjuje dinamiku razvoja djeteta. Kako raste, opseg abdomena povećat će se proporcionalno (rast abdomena tijekom trudnoće prikazan je u donjoj tablici u tjednima). Takvi podaci omogućuju nam da zovemo približnu težinu djeteta i odredimo približno trajanje trudnoće, usredotočujući se na prosječne pokazatelje.

Određivanje procijenjene mase fetusa na obodu abdomena i visine dna maternice

Za određivanje procijenjene težine fetusa treba pomnožiti dva indikatora - visinu dna maternice i opseg abdomena. Pogreška s ovom metodom istraživanja može biti prilično velika - od 150 do 300 grama.

Dakle, formula za izračun:

Procjena težine fetusa (kg) = visina stanja dna maternice (cm) * opseg abdomena (cm).

Koja je stopa pokazatelja i odakle ovisi

Pri procjeni mjerenja opsega abdomena uzimaju se u obzir mnogi čimbenici. Jedan od njih je i tjelesna težina pacijenta. Dakle, ako prije nego što nosi dijete u matičnim primijetio abnormalnosti su težine, rezultati dobiveni uz pomoć trake nisu kao informativno, jer u isto vrijeme uzeti u obzir debljinu potkožnog masnog sloja. Zbog toga je liječnik dužan mjeriti u svakom kasnijem posjetu antenatalnoj klinici i promatrati promjene u dinamici.

Najveći porast opsega abdomena opažen je u drugoj polovici trećeg tromjesečja (povećanje od 80 cm do 95-100 cm dijagnosticirano je između 32. tjedna trudnoće i 36.-38. Tjedna). Kao što je ranije navedeno, kako se povećava opseg trbuha, položaj maternice se mijenja - raste. To se događa do 36 tjedana. Kao rezultat toga, liječnik može utvrditi da je maternica smještena na rubu obalne arke.

Nadalje, prilikom približavanja promjenama rađanja se javljaju. Ako dijete leži longitudinalno u maternici, tada je prednji dio spušten na malu zdjelicu, a zabilježeno je i smanjenje visine maternice. Međutim, želudac i dalje raste - to govori o pristupu trenutka isporuke. Kada liječnik dijagnosticira takav postupak, poželjno je poslati ženu u hitnu službu porodnične bolnice, najčešće je poželjno ako postoje patologije srca, bubrega, rhesusa majke i fetusa ili drugih bolesti koje zahtijevaju hospitalizaciju u specijaliziranoj bolnici.

Tablica opsega abdomena tijekom trudnoće

Kako mjeriti opseg trbuha tijekom trudnoće

Prvi uvjet je horizontalna pozicija žene. Mjerenje opsega u ovom položaju omogućuje eliminiranje utjecaja na rezultate slabljenja prednjeg trbušnog zida i stanja kralježnice. Također je neophodno da su mokraćni mjehur i crijeva trudne žene prazni jer će to omogućiti izbjegavanje umjetnog povećanja volumena trbuha. Tijekom mjerenja, ginekolog koristi konvencionalnu centimetarsku vrpcu koja je smještena tako da radi u točki najdublje zakrivljenosti kralježnice (lumbalna lordoza), a traka je postavljena strogo uz pupak ispred. Smatra se da udovoljavanje metodologiji mjerenja omogućuje dobivanje najpouzdanijih rezultata.

Što znače odstupanja od norme?

Osnovne informacije za liječnika su svi podaci dobiveni tijekom prethodnih posjeta, na temelju njih se provodi analiza usklađenosti povećanja opsega abdomena i statističkih standarda. Ako se ispostavi da je pokazatelj prevelik ili, naprotiv, premalen za određeno razdoblje, onda je to zvono za pronalaženje razloga za takve neobične promjene.

Abdominalni opseg iznad normalne

Veličina trbuha veće od 100 cm volumena u kasnim fazama trudnoće može ukazivati ​​na visoku brzinu protoka vode, više fetusa, veliku veličinu djeteta, abnormalni položaj i pretilost. Ako je ginekolog otkrio da je opseg ozbiljno premašuje normu, žena je poslana na dodatno ispitivanje, što će pomoći u prepoznavanju uzroka.

To mogu biti intrauterine infekcije, teške abnormalnosti u razvoju fetusa. Također, ako prekoračite granicu od 100 cm nakon 38 tjedana trudnoće, potreban je hitni pregled mogućeg poprečnog položaja djeteta u maternici. Ako je sumnja potvrđena, to povećava vjerojatnost komplikacija u prvom i drugom razdoblju vaginalne dostave. U tom slučaju trudnica je hitno smještena u bolnicu gdje se odabiru najprikladnija taktika isporuke. Uobičajeno se obavlja carski rez, ponekad kada postoje kontraindikacije operativne isporuke, moguće je intervenirati izravno tijekom rada, ali to je iznimno rijetko jer je vjerojatan rizik od oštećenja fetusa.

Također, u nekim slučajevima, postoji blagi porast opsega trbuha tijekom trudnoće, za razliku od normi za takve rijetke bolesti kao cistična klizačica i chorionepithelioma. Ako, ipak, sumnja nije lažna i potvrđena ultrazvukom pacijent se šalje na onkolog ginekologa radi daljnjeg liječenja.

Opseg abdomena manji od normalne

Uz prekomjerno povećanje opsega abdomena, postoji odstupanje od norme, tada je također potrebno provesti dodatno ispitivanje trudnice, što će omogućiti prepoznavanje moguće placentarne insuficijencije koja prijeti fetusu s pothranjenom prehranom i usporenjem rasta. Također, nedovoljna veličina trbuha ukazuje na nedostatak vode, što može biti posljedica kasne gestoze ili istinskog ili lažnog repozicioniranja. Nedostatak vode može dovesti do prisilnog pobačaja, zaostajanja u fizičkom i mentalnom razvoju fetusa i preranog rođenja.

Prilikom provjere opsega abdomena (podložno redovitim posjetima liječniku) pokazuje značajno smanjenje volumena, kao i smanjenje aktivnosti fetusa ili njegovo potpuno odsutnosti, žena treba biti hospitalizirana što je prije moguće. Ovi simptomi i indikatori znak su razvoja teških komplikacija, čak i prije smrti fetalnih fetusa ili razvojnog uhićenja nisu isključeni.

Ženama se ne preporučuje samostalno mjerenje opsega abdomena, najbolje je povjeriti sličnu proceduru ginekologu u antenatalnoj klinici, budući da može postojati pogreška u samodijaganju, a nema previše brige za previše uzbuđenja za trudnicu. Također treba imati na umu da nema smisla mjeriti volumen trbuha samo nekoliko puta tijekom cijelog razdoblja trudnoće, budući da je važnost takve naizgled jednostavne manipulacije u njegovoj pravilnosti. Periodično promatranje omogućuje nam procjenu rasta fetusa u dinamici. Ali istodobno ne smijemo zaboraviti da se abdominalni opseg svake žene može razlikovati u istom terminu, tj. Indikatori su čisto individualni. Ako liječnik ima sumnje ili sumnje, propisuje nepredviđeni ultrazvuk.

Abdominalni oblik tijekom trudnoće

Oblik abdomena tijekom trudnoće može se razlikovati, ali obično kod žena to je ovoid: za one koji prvi put rađaju, to je malo ukazuje prema gore, a za one koji ponovno zatrudniti - trbuh nagnuti malo od dna.

Osim toga, oblik trbuha može ovisiti o anatomskim osobinama. Trudnice s uskim zdjelicama i napuhanim trbušnim tkivom su usmjerene prema gore i usmjerene prema gore. U trudnica s uskim zdjelicom i slabim trbušnim zidom, trbuh je naprotiv, usmjeren prema dolje i saggy.

Procjenjujući oblik trbuha, ginekolog može identificirati abnormalnosti. U slučajevima kada je abdomen sličan poprečnoj ovalnoj, postoji sumnja da se beba nalazi nepravilno unutar maternice, au tom slučaju bit će potrebno utvrditi položaj fetusa koristeći metodu Leopold-Levitsky, no bolje je propisati ultrazvuk.

Na temelju pokazatelja opsega trbuha, visina maternice i oblik trbuha ne mogu se dijagnosticirati. Mjerenje tih pokazatelja samo pomaže opstetričar-ginekolog da donese zaključke o tijeku trudnoće i preporuča propisivanje drugih postupaka i studija. Osim toga, ti pokazatelji mogu biti čisto pojedinačni i ne uklapaju se u standardna pravila, pa ih se promatra samo u dinamici.

Kako je točno određeno visina dna maternice

Od velike važnosti tijekom cijelog razdoblja trudnoće dodjeljuje se dinamika rasta maternice. Svaki tjedan trudnoće raste i doseže maksimum do 37. tjedna. Zahvaljujući pokazatelju stanja dna maternice, moguće je utvrditi koji je tjedan trudnoće žena i hoće li se fetus pravilno razvijati. Mjerenja također omogućuju primijetiti razvojne poremećaje u ranim fazama. Iz tog razloga, ginekolog svaki put na planiranom prijemu čini mjerenja.

Kako mjeriti visinu dna maternice?

U prvom tromjesečju trudnoće, veličinu maternice možete utvrditi palpiranjem kroz vaginu. Ali nakon 14 tjedana trudnoće, maternica raste, diže se i već je malo iznad pubisa. Tekuće dimenzije omogućuju mjerenje visine stanja kroz prednji zid abdominalne šupljine.
Visina maternice (WYD) je udaljenost (vertikalno duž abdomena) od vrha pubisa do vrha dna dna. Postupak mjerenja obavlja se svaki put kad žena dođe na zakazani sastanak s liječnikom. Određivanje visine dna maternice proizvedene standardnom mjernom trakom ili tazomeromom.

Videozapis pokazuje kako mjeriti:

Puno mjehur može utjecati na rezultat ispitivanja pa se preporučuje da ga ispraznite prije postupka, što je posebno važno nakon 17 tjedana. Žena leži na leđima i malo podiže glavu. Ne bi smjela nositi odjeću, stoga je poželjno da se prebaci u bolničku košulju. Morate disati glatko, dok liječnik osjeća želudac, procjenjuje elastičnost, mjeri visinu dna i određuje učestalost djetetove glave. Svi dobiveni pokazatelji zabilježeni su na matičnoj kartici i provjereni prema normama.

Visina dna se mjeri u centimetrima i mora udovoljavati trajanju trudnoće, u skladu s utvrđenim standardima. Ako mjerni podaci nadilaze ove granice, to ukazuje na moguće kršenje normalnog tijeka trudnoće.

Rezultati ankete nisu razlog za paniku, ako visina dna nije u skladu sa standardima. Razlog za to može biti višestruka trudnoća. Osim toga, važan je čimbenik dinamika promjena u njenom povećanju, a ne jednokratni pokazatelj. Ipak, ako liječnik vidi potencijalnu prijetnju, dodatno se propisuju i drugi načini pregleda, na primjer, ultrazvukom ili deplerometrijom.
Treba imati na umu da se bliže porodu dijete diže u zdjelicu, a donji dio maternice također nestaje, pa će se smanjenje WDM pokazatelja pratiti na shemi rasta.

Uzroci koji utječu na podizanje i spuštanje visine dna

Ako je indikator ispod utvrđene norme:

 • Nedostatak vode;
 • Spori razvoj fetusa;
 • Široka zdjelica (kod žena s velikim stupnjem);
 • Neispravno postavljen termin trudnoće;
 • Nevažeći mjerenje WYD-a.

Ako je indikator iznad norme:

 • Višestruka trudnoća;
 • hidramnion;
 • Uskočna zdjelica;
 • Velika veličina fetusa;
 • Neispravno previa;
 • Pogreška u mjerenju.

Mjerenjem dna, liječnik može odrediti količinu amnionske tekućine koja je također vrlo važna za pravilan razvoj djeteta. Volumen vode ovisi o tijelu žene, debljini potkožnog sloja masnoća i ostalim osobnim karakteristikama tijela. Prema ovim 2 pokazatelja u posljednjim tjednima trudnoće, izvršen je preliminarni izračun težine djeteta.

Visina dna maternice tjedno

Najčešće, žena dolazi na konzultacije ginekologa kako bi potvrdila simptome trudnoće bliže 4-5 tjedana od trenutka začeća. U tom razdoblju maternica se malo bljedila i omekšala, a njegova veličina se praktički ne mijenja, jer dijete doseže duljinu od 5 mm i širinu od 2 mm. Ali rast se nastavlja i do 12. tjedna dolazi do gornjeg ruba pubisa. Iz tog trenutka izmjerite visinu stanja dna maternice pomoću centimetarske vrpce i počnite održavati grafikon usklađenosti.

Kako utvrditi da li dijete pravilno razvija visina indikatora donje razine? Na primjer, 15 tjedana trudnoće treba biti jednako 15 cm GMR-a. Svaki mjesec, prema utvrđenim normama, trebao bi se povećati za 1 cm.

U 24 tjedna trudnoće, oznaka bi trebala doseći razinu pupka i biti 24 cm.

A kod 28 tjedana, mjerna traka bi trebala porasti 2 cm od razine pupka, ali ukupni broj treba odrediti za 28 centimetara. Kod 32 tjedna, oznaka 32 cm trebala bi završiti na osnovu mokraćnog procesa.

Određivanje najvišeg stupnja stanja dna maternice događa se 36 tjedana trudnoće. Nakon tog razdoblja dijete počinje padati zdjelicu i do 40. tjedna visina dna iznosi 32 cm.

Ovi se pokazatelji smatraju normom, ali je nemoguće ne uzeti u obzir one značajke ženskog tijela koje bezuvjetno utječu na ovaj pokazatelj - visinu i težinu. Kada visina od 3 cm ili više ne zadovolji rok, liječnik propisuje dodatne dijagnostičke metode kako bi potvrdio ili opovrgnuo patologiju.

Ultrazvuk se smatra jednim od točnih načina određivanja visine dna, količine amnionske tekućine, razvoja djeteta i drugih stvari. No, u većini slučajeva, mjesečna ultrazvučna dijagnostika smatra se neprimjerenim, jer nedužnost ultrazvučnih valova nije potpuno potvrđena. Metoda mjerenja VDM pomoću mjerne vrpce se naziva najoptimalnija vrsta dijagnoze.

Svi materijali na našim stranicama namijenjeni su onima koji se brinu za njihovo zdravlje. Ali ne preporučujemo samoobranjivanje - svaka osoba je jedinstvena i ne može se koristiti bilo koji drugi način i način bez konzultacije s liječnikom. Blagosloviti!

"O ljudi! Ako sumnjate u uskrsnuće, onda smo vas stvorili od zemlje, zatim iz kapi, potom iz krvnog ugruška, zatim od žvakanja, stvorenog ili ne formiranog. Tako vam objasnimo istinu. Stavili smo maternice ono što želimo prije određenog vremena. Onda vas vodimo kao bebe tako da možete stići do zrelog doba. "(Surah al-hajj ayat 5)

02. prosin 2012 u 4:49

Kako mjeriti visinu dna maternice

Rast uterusa je pokazatelj razvoja trudnoće. Do 12 tjedana trudnoće maternica je mala, a teško je samostalno odrediti njezinu veličinu. Do kraja prvog tromjesečja, maternica je izvan maternice i može se osjetiti kroz trbušni zid. A možete ih potrošiti sami.

1. Ispraznite mjehur. To je neophodno za točno mjerenje visine dna maternice.

2. Ležite na krevetu ravnim nogama.

3. Odredite gdje završava maternica. Da biste to učinili, stavite ruke na sredinu trbuha u blizini stidne kosti. Postupno pomaknite prste gore, pokušavajući pronaći mjesto gdje gusti dio trbuha postaje mek. Ovo će biti dno maternice.

4. Uzmite centimetarsku vrpcu i izmjerite rezultirajuću udaljenost. Normalno, visina dna maternice odgovara opstetrijskom vremenu u tjednima plus ili minus 2-3 centimetra. I samo do kraja trudnoće, nekoliko tjedana prije rođenja, dijete se upadne u malu zdjelicu, a visina dna maternice ispadne nekoliko centimetara niže.

5. Prevelika razlika između mjerenja i razdoblja opstanka može ukazivati ​​na pogrešno određivanje razdoblja trudnoće ili nedostatka vode / puno vode itd. Preporuča se pratiti dinamiku rasta maternice kako bi se osiguralo da dijete normalno razvija.

Visina fundusa maternice u centimetrima približno odgovara razdoblju trudnoće u tjednima plus ili minus 2,3 cm. Taj raspon fluktuacije u vrijednosti GMR uzima u obzir individualne karakteristike svakog trudna, a ako ta brojka je znatno niža od očekivane tjedna beremenngsti, kada sovokupnosi faktori mogu poprimiti propušteni pobačaj,

Zbog visoke učestalosti krađe i neke preinake našeg mišljenja članke, bez obzira na izvor (čak i ako je nepotpuna tekst, i djelomične citat), molimo za kopiranje ukazuju aktivni link na stranicu u ovom obliku: www.rodibio.com, u drugim varijantama, smatramo krađu, i odlazimo na Sudnji dan. Jazakum Llahu Khairan za razumijevanje.

komentari:

Assalamu Alaikum. Imam 9 tjednu trudnoću. Čini mi se da moj trbuh raste prebrzo. Čitao sam da u ovom trenutku trudnoće želudac nije primjetan. I ja sam to znatno povećao. Je li to normalno? Zabrinuta sam. Čitao sam to kad se dogodi mjehurić. I, često, imam bol i bol u trbuhu. Što učiniti kako bi bili sigurni da je sve u redu? Molim te, recite mi. JazakiLlahu hoiran.

Assalama valeikum va rakhmatullahi wa barakatuh. Nisam znao u kojem odjeljku postavljati moje pitanje i odlučiti ovdje. Nažalost, ako moje pitanje nije u toj temi. Kad radim domaću zadaću ili idem niz ulicu, to jest, provodim vrijeme aktivno, onda moje dijete samo stavlja pritisak na moj urin. Po mom mišljenju je niska. A kad ležem i odmaram, postaje moja norma. Koje su preporuke o tome? razdoblje od oko mjesec dana i aktivno miješanje)

Wa alaikum aszalam wa rakhmatuLlahi wa barrakatuha. Sestre, mnoge su žene suočene s ovim fenomenom. Možda postoji prolaps organa od vas - nakon rođenja potrebno je ozbiljno oporavak. Za sada, samo odmorite, ležite, ako vam je lakše; Nemojte pretjerati.

Assalama Alaikum, sestre. imam sestru da ima puno vode. kako postupati sa suncem? ona ima prve trudnoće brige

Wa alaikum asalam. Kako je njezina sestra znala da ima puno vode? Naravno, samo ultrazvukom. Ne liječimo dijagnozu ultrazvuka, sestre. Štoviše, riječ je o sumnjivoj dijagnozi i sumnjivom i opasnom postupku (ultrazvuk). Pročitajte članke o opasnostima ultrazvuka, članku "zastrašujuća dijagnoza" i "priprema za porođaj". Također savjetujemo vašoj sestri da bude vođena njezinom zdravstvenom stanju i da ne ide na rutinski ultrazvuk.

Postoji više komentara!

Dodajte komentar Odustani od odgovora

Nedavni komentari

27. srpnja 2017 u 2:29

Wa alaikum kao salam. Pijte tečajeve za kyst, često čine hijam.

27. srpnja 2017 u 2:28

Wa alaikum kao salam ya rakhmatullahi wa barakyatuha. Ako niste sigurni u prednosti takve prehrane, zašto biste to trebali zadržati? Jeste li pročitali o sirovoj hrani? Za.