Kako podučiti dijete da pliva

Rođenja

Mnogi roditelji su usko uključeni u razvoj svoje bebe, uključujući i početak učenja novorođenčeta rano plivanje od nule. Pojavljuju se mnoga legitimna pitanja: koliko je korisno, koja je korist, nije li prerano i da li je opasno za zdravlje i život bebe? Pokušajmo odgovoriti na ta pitanja.

Kada početi učiti djecu da plivaju?

Tatyana Elizarova, dječji trener za plivanje, kaže da nema dobnih granica za lekcije za plivanje za djecu. Od nula do jedne godine, možete koristiti kupelj kuće, a od godine do bazena.

Jedino što pedijatri savjetuju je čekati da se pupčana vrpca ozdravi, i tek onda početi kupati. To jest, 15-20 dana nakon rođenja. Do tog vremena, mrvica će odrasti, dodati težinu, prilagoditi se novoj stvarnosti. I urođeni refleksi neće biti zaboravljeni, beba će se lako sjetiti svoje vještine i iskoristiti ga.

Ne možete naučiti djecu da plivaju s vremena na vrijeme, klase bi trebale biti redovne. Ponovljeni pokreti šalju signale na moždani korteks, koji aktivira pojavu novih neuronskih veza. Nove veze utječu na motorne, respiratorne i druge funkcije. Ona regulira i ubrzava koherentnost svih tjelesnih funkcija.

Kongenitalni instinkti

Plivajući refleks

Do rođenja svih devet mjeseci, mrvica je plovila, uronila i razvila se u tekućem mediju. To znači, da se rodi, dijete je nominalno sposobno plivati. Udio svoga tele je mali, pa mrvice prirodnog uzgona, voda lako drži dijete. A ako ne podržavate refleks plivanja, ne podučavajte bebu da pliva u prvih tjedana i mjeseci, a nakon tri mjeseca zaboravit će njegovu vještinu.

Jerk refleks

Druga važna beba vještina je trzaj refleks. Ako dijete dotakne dno s nogama, noge će se savijati pod težinom tijela. Ovdje dolazi do brzog refleksa: noge se odmiču, guraju od dna, sruši se mrvica.

Samokontrolazni instinkt i refleksi pomoći će bebi da pliva i zaroni s radošću za sebe i svoje roditelje.

Što podučava trener djece do jedne godine

Tatjana Elizarova objašnjava da s malom djecom do godine nije baš plivanje. Iskusni instruktor ih uči voditi, uči ih da drže dah, a 4-5 mjeseci dijete može zaroniti do 40 puta u jednoj lekciji.

Prije rođenja, dijete je uspjelo zadržati dah u tekućini pa je zadatak odraslih da mu pomogne da ne zaboravi ovo znanje. Držeći dah u vodi, dijete se lako može roniti. Sposobnost ronjenja i ne disanje pod vodom je ozbiljna vještina koja nije dostupna svakoj odrasloj osobi. Dječak se neće gušiti, refleks će ga prisiliti da zadrži dah nekoliko sekundi. Refleksivno, srčani mišić usporava kontrakcije, većina krvi dolazi u mozak i srce. To zadržava kisik u plućima i plovilima, omogućujući mladom roniocu duže zadržavanje pod vodom.

Prednosti plivanja

Drevni su govorili o neznanju: "Ne može čitati niti plivati". Stoga su drevni ratnici iz djetinjstva bačeni u vodu za otvrdnjavanje i učenje plivanja. Sada roditelji dovode svoju djecu u bazene, gdje, počevši od 2-3 tjedna ili 1-2 mjeseca, novorođenčad se podučava i pliva. Međutim, mnogi se i dalje pitaju je li potrebno podučavati tako mali plivanje, spuštati se u vodu, riskirati njihovo zdravlje, a možda čak i život mrvica?

Dječji kupanje nije nova pojava. Poznato je da su metode obuke za malu djecu razvijene od 1939. zahvaljujući gospođi Timmerman iz Australije. Danas nema sumnje da su rane lekcije u vodi korisne za zdravlje i tjelesni razvoj djeteta. Voda je više uobičajena za kestenjastu vjevericu od zraka, stoga tijelo jača, razvija i iscjeljuje u vodi brže nego u zraku.

U vodi se dijete kreće, aktivno radi s rukama i stopalima, pliva, postavlja temelje za zdrav organizam. Kada se kupanje, dijete razvija brže od ležanja u krevetiću. Brzo formirana respiratorna, kardiovaskularna, mišićna, mišićno-koštana, imunosustava.

Nakon kupanja i plivanja, beba jede bolje, osjeća se mirno, a ne kapricijsko. Nakon vodenih postupaka, dnevni i noćni režim uspostavlja se brže, beba se lakše spava.

Ciljevi vodenog okoliša

Roditelji bi uvijek trebali imati ciljeve, zašto poučavaju svoje dijete plivajući. Ciljevi su sljedeći:

 • kaljenje;
 • pozitivne emocije;
 • tjelesni razvoj djeteta.

Kuće u kadi

Kod kuće, beba je navikla, svatko je poznat oko, tako da plivanje u kući kupka će biti bezbolno za dojenčad.

Da bi se brzo naučila beba, razgovarajte s njim tiho, nježno, s osmijehom. Lagano i nježno poduprite ga svojim rukama. Isprva, koristite krug ili stavite prsluk za plivanje na bebu.

Kupka roditelja mora se temeljito očistiti i isprati jakim mlazom vode. Početna temperatura vode, kao kod kupanja, jednaka je tjelesnoj temperaturi ili 36-37 ° C. Postupno, svaki mjesec, smanjite temperaturu za 1 stupanj, sve dok ga ne dovede do 34 ° C.

Detaljne upute treba dobiti liječniku ili instruktoru za plivanje za bebe. Idealno - pozvati dječji trener za plivanje, specijaliziran za treniranje novorođenčadi od nule. Ali općenito, upute se upuštaju na činjenicu da trening započinje kupanjem na leđima, a zatim na trbuhu, a zatim se ronjenje svlada.

Saznajte kako plivati

 • Na stražnjoj strani mrvica može plivati, samo trebate pomoći mu da se sjeti sposobnosti. S jedne strane mama ili tata podupire glavu, drugu guzicu. Tako se dijete lagano kotrlja po kadi. Po prvi put, to može biti ograničeno. U sljedećem putovanju, dijete podržite samo za glavu. Promijenite ruke pod glavom u intervalima tako da ponekad dijete pliva neovisno. A za nekoliko tjedana (za neke bebe u nekoliko dana) moći će se plivati.
 • Kada je beba na trbuhu, poduprijet će ga pod bradom i ispod trbuha. Baš kao na leđima, dajte svom djetetu mogućnost da pliva na svoje. Tvoj je zadatak podučiti mrvicu da održi glavu iznad vode.

Naučite roniti

Sljedeća tehnika će vam pomoći da naučite bebu da uroni.

Faza 1
Započnite vježbu ispred sudopera. Izgovori glasno: "Sasha, ronite!", Udahnite mrvice na licu. Dijete će zadržati dah, a vodu s glave i lice vodom slobodnom rukom. S velikim zadovoljstvom, reci mu da je dobro učinio. Svakako slavite malu. Učinite to vježbanje svaki put kad dovedete dijete u sudoper.

Faza 2
Sada radimo isto u kupaonici. Spuštamo bebu u kadi ili u kadi, pušujemo na lice, zapovijedamo: "Sasha, zaroni!" I ulijte vodu na lice.

Faza 3
Povećajte količinu vode. Sada, nakon što ste pušili na mrvicu i naredili mu da se zaroni, izliješ vodu s velikog stakla ili lonca.

4 stupnja
Ovdje vam je potrebno 4 ruke. Potrebno je voditi dijete u pokretu, postepeno povećavajući volumen vode. Jedan roditelj drži mrvicu na stražnjoj strani glave i brade, s njim u kadi ili jednostavno ga vodi natrag i naprijed, a drugi zalijevanje na licu (nakon naredbe naravno!).

5. stupanj
Vrijeme je da uronite dijete jednu sekundu u vodu s punim uranjanjem glave. Ne zaboravite reći prije ronjenja: "Pažnja, zaronite!".

6 stupanj
Povećavamo boravak bebe pod vodom. U ovoj fazi beba već može biti izdana samostalno u "besplatnom kupanju" nekoliko sekundi.

Tijekom odmora i pauze između ronjenja, držanje bebe mora biti vertikalno uz rebra.

Sretno kupanje

Plivanje za djecu do godinu dana je stvrdnjavanje, pozitivne emocije, veselje, promicanje zdravlja i opći razvoj. Kad roditelji mogu podučiti dijete da se drži vode i pod vodom, disati i zadržati dah, pomicati ruke i noge, vidjet će kako je lako i slobodno djeca plivaju.

Jedna važna "ali": nemojte početi razgovarati s djetetom, ne uvjeravajući se u svoje sposobnosti. Nije potrebno umočiti bebu, ako ne znate kako točno trebate djelovati; moglo bi biti opasno. Preporučljivo je pozvati iskusnog stručnjaka koji će vam sve pokazati i sve vas naučiti.

Prednosti plivanja u kadi za dojenčad. Kako pripremiti dijete za "plivanje"? Osnovna pravila plivanja i vježbanja za pravilan razvoj djeteta. Obrazovni videozapisi

Suvremeni roditelji od rođenja djeteta prakticiraju bebu u kupki. Iako je postotak sumnji u potrebi za ovim postupkom još uvijek velik. Pokušajmo shvatiti trebate li plivati ​​u tako ranoj dobi.

Prednosti plivanja za novorođenčad

Rani plivanje nije samo dnevni higijenski postupak, već i sredstvo za razvoj bebe, pomažući da svladaju određene vještine i oblikuju osjećaj samopouzdanja.

Vodeni okoliš za dojenčad - poznati element. Budući da je u majčinom trbuhu u tekućem mediju, dijete je steklo refleks plivanja, koji traje do tri mjeseca života. Budući da je kupanje ugodna i korisna aktivnost za dijete.

Istraživanja su pokazala da su prednosti djetetovog kupanja kako slijedi:

 1. Dobar tjelesni razvoj: "plutajuća" djeca su manje vjerojatno da će imati hladnoću, prije nego što gospodare puzeći i neovisno hodaju. Postupci vode ojačavaju imunološki sustav, uklanjaju povećani / smanjeni tonovi mišića, sprječavaju raka;
 2. Poboljšanje sustava regulacije termoregulacije. Redovite vježbe za plivanje razvijaju sposobnost održavanja konstantne tjelesne temperature, povećavaju osjetljivost na promjene u vanjskim uvjetima, smanjuju rizik od bolesti;
 3. Povećana hemoglobina u krvi poticanjem oslobađanja crvenih krvnih zrnaca izazvanih poteškoćama disanja i nedostatka kisika tijekom plivanja;
 4. Jačanje pluća, srca i krvnih žila, poticanje protoka krvi i normaliziranje krvnog tlaka;
 5. Formiranje ispravnog lijepog držanja. Iskrcavanje kralježnice i zglobova i djelotvorno djelovanje svih mišićnih skupina u vodi razvijaju snažan mišićni korzet za kralježnicu;
 6. Čišćenje maksilarnih sinusa je dobra prevencija prehlade, pranje nosa i ubijanje štetnih bakterija;
 7. Jačanje nezrelog živčanog sustava. Voda tretmani umiruju, poboljšavaju san, povećavaju izdržljivost, poboljšavaju apetit;
 8. Osposobljavanje za pravilno disanje, promicanje razvoja bronhopulmonalnog sustava i sposobnost zadržavanja daha;
 9. Poboljšanje cirkulacije krvi u krvnim žilama zbog izloženosti koži i malim krvnim žilama pridonosi ranom mentalnom razvoju bebe;
 10. Nježna masaža kože;
 11. Socijalizacija djeteta: strah od vode, uključujući i otvorenu vodu, nestaje, što povećava sigurnost;
 12. Zajednička komunikacija povećava emocionalnu privrženost, uspostavlja topla i povjerljiva odnosa;
 13. Glavna stvar je da u procesu aktivnog kupanja dijete se raduje, osmjehnuje, komunicira s roditeljima, stvara sve vrste zvukova, a onda spava čvrsto i dugo.

Kada početi plivati?

Prirodno pitanje roditelja koji su ozbiljno odlučili svladati trikove plivanja za bebama u kupaonici, s kojim će se vremenom početi kupati u kadi. Stručnjaci savjetuju od 2-3 tjedna. Do tog će vremena dijete odrasti, naviknuti se na nove uvjete i neće izgubiti reflekse za kupanje.

Vodič također može poslužiti kao umbilikalna rana. Čim se iscjeljuje, možete početi plivati ​​s djetetom u kućnoj kupaonici. Nema razloga za zabrinutost roditeljima: voda je prirodno okruženje za novorođenče. Odrasli važno je da ne plašite mrvice, postupno navikavane na vodu i svladavate nove pokrete.

Za samopouzdanje, prije početka nastave, bolje je da se roditelji savjetuju s pedijatrom ili plivajućim trenerom i, ako je moguće, da se prvi plivaju u kućnoj kupelji s instruktorom specijaliziranim za dojenčad. On će davati preporuke roditeljima o tehnici plivanja, naučiti kako držati dijete i pokazati neke jednostavne vježbe.

Priprema kupaonice

Prije početka postupka, pripremite kupelj najprije pranje običnom sredstvom za čišćenje, a zatim s sapunom za pranje rublja i temeljito ispiranjem.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Pediatri ne savjetuju da promatraju prekomjernu sterilnost: treba formirati jak imunitet koji dolazi u dodir s različitim mikroorganizmima.

Temperatura vode

Prosječna temperatura vode kada kupanje treba biti 34-36 ° C, kako se dijete koristi, smanjuje se. Prije početka 3 mjeseca temperatura vode ne može biti manja od 32 ° C. Ako je tijekom kupanja tekućina blago hladno, ne biste trebali dodati toplo i dovesti do prvobitnog stanja. Znači, to bi trebalo biti, postupno smanjenje temperature vode je dobar način da se umiruje tijelo.

Pokazatelj ugodnih stanja bit će ponašanje djeteta:

 • ako ronjenje prati plač, onda je voda previše hladno;
 • ako se aktivno vreli u vodi, temperatura je optimalna;
 • pasivnost i opuštanje pokazatelj prekomjerno topla tekućina.

Novorođenče mora biti hranjeno najmanje jedan sat prije kupanja. Plivanje treba pratiti stalna komunikacija s djetetom.

Masaža, kako se pripremiti za kupanje

Temelj za kupanje u kupelji su položaji na leđima i prsima s ručnom podrškom ili posebnim uređajima i nezavisnim pokretima.

Važno je pripremiti dijete za takve akcije uz pomoć masaže i specijalne gimnastike, koja traje 20-30 minuta. i zahtijeva strogo pridržavanje slijeda izvršenja.

Možete mazati dijete na promjenjivom ili redovitom stolu. Gola beba stavite leđa na tvrdu površinu. Počnite s laganim potezima donjih ekstremiteta (s rukom i nogom) gore. Okrenite se, glačajte leđa i stražnjicu. Ležite na leđima i masažu trbuh, prsa, vrat, glavu. Slično tome, poštujući redoslijed, gnječite tijelo djeteta. Masiranje trbuha trebalo bi biti četiri prsta desne ruke, izvodeći kretnje u krugu u smjeru kazaljke na satu.

Pripremna gimnastika

Nakon masiranja, počnite plivati ​​na kopnu, olakšavajući apsorpciju veslanja.

Da biste to učinili, morate izvršiti na 10 pristupa sljedećim vježbama:

 1. Omotajte ruke oko gležnja djeteta koje leži na leđima i naizmjence pomiče noge gore / dolje;
 2. Savijanje nogu na zglobovima koljena i kuka stavite dijete u žabu. Širite udove na strane, držite se, polako poravnajte i vratite se na polaznu poziciju;
 3. Polaganje beba na leđima, povucite gornje udove na strane. Držite četku, izvodite pokrete slične udarcima. Zatim podignite ruke i počnite ponoviti pokrete, koji podsjećaju na plivanje;
 4. Okrenuvši mrvicu na trbuh, obavljajte akcije dviju prethodnih vježbi.

Nakon završetka masaže i gimnastike, valja se kretati procesu na vodi.

Postupak novorođenčeta

Mnogi stručnjaci savjetuju da se u kupaonici najprije plivaju isključivo kod kuće, a nakon dobi od jedne godine majstora specijaliziranih dječjih bazena.

Temeljna pravila plivanja strogo se pridržavaju postupnog postupka doziranja kako se dijete razvija. Povećanje vremena za svaku sesiju trebalo bi biti 10-15 sekundi. (mjesečna varijacija od 2 -5 minuta), voda ohlađena na 0,5 ° C

Naglasak bi trebao biti na uranjanju glave. Kada vježbate zadržavanje daha kroz nosnu stranu u djetetu od 1-2 mjeseca, uronite u vodu 2-4 sekunde. na usmenom otvaranju. Djetetu od šest mjeseci može biti dopušteno da se s dna kupke dobiju predmeti iz sjedećeg položaja, postupno povećavaju dubinu i potiču glavu da potone na područje oko očiju.

Za dramatično povećanje trajanja postupaka i smanjenje režima temperature strogo je zabranjeno.

Relativno je lako naučiti povratak. Položaj na prsima zahtijeva trening dišnog sustava i pravilno uranjanje.

Nastava bez uređaja

Vježbe su jednostavne za izvođenje i praćene su komentarima glasom ili čitanjem posebnih pjevanja i šala. Baza se sastoji od tri mjesta za plivanje: prtljažnik, figura-osam, križanje s izmjeničnim hodanjem i stojećem stazom.

Evo primjera seta vježbi koje se izvode neposredno nakon masaže i suhe gimnastike:

 1. Uzimajući dijete pod rukama sa leđima u sebe, postupno ući u vodu, počevši od donjih ekstremiteta. Govoreći izraz "stand", držite 15 sekundi. ravno okomito. Brada je fiksirana strogo iznad površine vode;
 2. Na signalu "go" slijedite cijelu kupelj, promatrajući da se dijete prvi put oslanja na noge, a nakon nekog vremena naučio je napraviti korake;
 3. Opet, signaliziramo "stand" i omogućavamo 15 sekundi. na mrvicama za disanje u stojećem položaju. Ovo je neophodan postupak za sprječavanje umora motora;
 4. Držeći se s dvije ruke, stavite bebu na leđa uranjanjem u uši i sternum. Nije zastrašujuće ako može uzeti malo vode;
 5. Izvršite vježbu "Shuttle", krećući se od ruba do ruba kupelji i guranjem nogama. Lagano držite dijete rukama, dajući mogućnost raditi samostalni instinkt. Kao što djetetu sazri, koristite jednostranu podršku koja vam omogućuje da izvodite udarce;
 6. Premjestite novorođenče u vertikalni stalak. Govoreći "stand", držite položaj 15 sekundi, pričvrstite područje vrata iza lijeve ruke. Pravi dio odrasle osobe ispod brade djeteta;
 7. Uhvatite desnu ruku, stavite dijete na prsa. Signal u glasu "mi plutaju" i, držeći se s dvije ruke, izvodimo pokrete oko oboda kupke, uobičajeno crtajući lik osam na vodi. Promatrajući oprez, obavite 6-8 ponavljanja i vratite dijete na vertikalni stalak za 0,25 minuta.
 8. Ne zaboravite komentirati akciju, ponoviti prolaz kroz kupelj i odmoriti se.
 9. Napravite križnu vježbu. Držeći bebu na leđima, polagano polagano dijagonalno ožičenje s jednog kuta u drugi. Zamijenite se stojećem i mirovanom, ponovite 6-8 puta.

Više jasne i detaljne upute možete vidjeti na videozapisu u nastavku.

Zapamtite da ostatak treba biti jednak polovici cijelog postupka plivanja. Tijekom ciklusa (3-4 minute) komunicirajte s djetetom. U prosjeku, dijete će plivati ​​oko pola metra i proći 6 metara u jednoj lekciji. Ne zaboravite na postupni porast trajanja kompleksa.

Ove vježbe mogu se izvoditi zajedničkim kupanjem s djetetom u kupaonici. Odrasla osoba će postati vrsta podrške za dijete. Pogodno je držati ga na krilu, rukama uhvatiti glavu i lagano ga zamahnuti. Dobro je podizati na trbuhu i prsima roditelja, pričvršćivanjem vrha glave.

Dobro je ako je u procesu zapošljavanja beba pila vodu. Kongenitalni refleksi neće joj dopustiti da uđe u dišni sustav, a kašljanje i kihanje pomoći će tijelu da se prirodno oslobađa od neželjenih bakterija. Važno je nastaviti plivati.

Učenje na ronjenje

Postupak ronjenja je težak i neophodan za zdravlje i sigurnost djeteta. Učenje ove vještine treba započeti treningom djeteta glasovnom timu "roniti / zaroniti" i zalijevati čelo i lice vodom.

Stvarno trebate zaroniti u drugom mjesecu ciklusa vodenih postupaka i izvesti je s položaja na prsima. Plivanje "osam", svake tri vježbe, provodi uranjanje, izgovara naredbu i prskajući vodu u lice. U početku, dijete će moći piti mala količina vode, to nije štetno. Kada je refleksno beba spremna (stisne oči, zatvori usta i drži dah), potpuno ga spuštaju pod vodom nekoliko sekundi.

Pribor za kupanje

Ako se bojite držanja djeteta u punoj kupki, možete koristiti posebne alate.

Za domove stane šešir i krug za kupanje.

Kapica s umetnutim blokovima pjene uvelike će olakšati zadatak roditelja, pomažući da se glava zadrži iznad vode. Kada kupujete šešir, odaberite pamučnu tkaninu. Kada plivate, pobrinite se da voda ne uđe u uši.

Krug za novorođenče je komora na napuhavanje s usjekom za bradu i zadržavanjem velcro. Roditelji trebaju samo kontrolirati dijete. Korištenje ove dodatke omogućuje djeci da se kreću neovisno, kako bi pomaknuli svoje udove. Možete ga primijeniti od rođenja.

Da bi kupanje zabavno i korisno, pokrenite razne igračke u kadi.

Ako imate priliku plivati ​​s djetetom u posebnom dječjem bazenu, trebali biste kupiti posebne gaće, rukave.

Glavni uvjet - ne ostavljajte bez nadzora i stalno pratite stanje mrvica.

U kojim se slučajevima treba suzdržati od kupanja u kupki

Prije početka nastave u kupaonici s djetetom, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom, jer postoji niz kontraindikacija za provođenje postupaka za vodu.

Trebali biste se suzdržati od njih ako je dijagnosticirana vaša beba:

 • upalni procesi u akutnom obliku, popraćeni vrućicom; s groznicom;
 • bolesti epidermisa;
 • prisutnost površina rane;
 • gnusne upale;
 • mentalna patologija, konvulzije;
 • kardiovaskularnih poremećaja, kongenitalne bolesti srca;
 • zatajenje bubrega i jetre;
 • infekcija.

Nije nužno provoditi vodene postupke, ako beba plače, nervozna.

Ako distrakcija od strane igračke nije uspjela, a histerija se nastavila, prebacujte vježbu kako biste izbjegli neugodne udruge poslije.

Ne zaboravite da ne možete:

 • baviti se umornim, pospanim, gladnim djetetom;
 • žuriti u stvari, prisiljavajući ih da svladaju nove elemente za koje dijete nije spremno.
 • ostati u lošem stanju uma, nervozan: važno je ostati mirno
 • zaustaviti klase ako prvi postupak ne uspije.

Zapamtite da jednom napravljena pogreška može trajno oduzeti djetetu želje za plivanjem.

Glavni cilj roditelja - zadovoljstvo i zdravlje djeteta.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Dječji kupanje. Kako podučavati novorođenče plivati

Mnoge majke i očevi iznenađeni su činjenicom da se njihova mrvica osjeća sjajno u vodenom okolišu, s velikim zadovoljstvom pomiče i vesla ruke i noge. U stvari, ne postoji ništa čudno u ovom ponašanju djeteta, jer je cijelo devet mjeseci bio u amnionskoj tekućini u majčinoj utrobi. Nakon što je rođen, dijete je još uvijek oko tri mjeseca sposobno zadržati dah pod vodom, ali postupno se ta instinktivna vještina gubi.

Ako znate o prednostima dječjeg kupanja i želite naučiti svoje dijete da pliva u kupaonici, video na kraju ovog članka pomoći će vam da postignete cilj. Ako ste prvi put došli na ovaj članak, preporučujemo da se upoznate s razlogom zašto je beba plivanje tako korisna za djecu. Također bih želio započeti članak s videom za podcjenjivanje kako bih davao ideju o tome što je beba plivanje u akciji.

Kupanje za bebe - Olya 6 mjeseci

Kako je počela priča o kupanju djeteta?

Sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, obični instruktor za plivanje, za koga je voda prirodni element, imala je preuranjenu kćer. Budući da je Igor Borisovich ostao sam sa svojim problemom, prva misao koja mu je došla na um bila je stavljanje djeteta u kupaonicu s vodom kako bi stvorili uvjete gravitacije za tijelo do trenutka prilagodbe novim uvjetima. Kako bi preživjeli u novim uvjetima, bebino tijelo trebalo je snage da ona u to vrijeme nije imala. I upravo se to dogodilo. Tijelo, stalno u vodi, koristi sve resurse za izgradnju potrebnih tkiva. A tri mjeseca kasnije, djevojka je počela ostati naprijed u razvoju novorođenčadi koji su rođeni na vrijeme. I ona je bila ispred ne samo u fizičkoj ravnini već i na intelektualnoj razini. Djevojka je tiho uronila na dubinu od nekoliko metara u bazenu osmišljenu za odrasle, a 11 godina postala je prvak zemlje u plivanju.

Jednostavna, sigurna i učinkovita metoda bila je toliko neobična da se odmah proširila širom svijeta. Ne postoji ništa iznenađujuće u činjenici da je u našoj zemlji bio priznat kao opasan i nije dobio dozvolu za provedbu. Ali u stranim zemljama ozbiljno zainteresirani za ovu tehniku, i približavalo se pitanju razvoja djece u vodenom okolišu, sa svim ozbiljnošću. Počeli su se otvoriti posebni instituti za proučavanje razvoja djece u vodi i vježbati plivanje djeteta. Potom su se počeli otvarati i školama u Europi, Americi i gradovima u Japanu.

Nakon što je vidio sličan uspjeh metode, do kraja 70-ih naše Ministarstvo zdravstva omogućilo nam je da plivamo dojenčadi u našoj zemlji. I vrlo brzo u dječjim medicinskim centrima počele su se otvoriti zdravstveni tečajevi plivanja.

Predsjednik federacije plivanja, medicinska struka - Zakhariy Firsov, od velike je pomoći u stvaranju plivanja djeteta u stvarnosti objavljivanjem publikacije knjige o dječjem plivanju pod nazivom "Plivajte prije nego ste prošetali". U svojoj je knjizi detaljno opisao učinak vodenog okoliša na dječje tijelo od prvih dana njegova rođenja. Pokazao je da mozak djeteta u stanju bezubvenosti i. u vodi, oslobođen od gravitacije, razvija se puno brže. Prva škola plivanja za kupanje otvorena je u Lenjingradu 1934. godine, a Firsov je postao ravnatelj kora.

Ima plivanje za dojenčad

Mnogi roditelji su svjesni mogućnosti vodenih aktivnosti s djetetom djetinjstva. Ali nisu svi mame i tati takvi pothvati zaneseni. Vrlo je čudno i neobično gledati beba novorođenčad mirno i slobodno pomicati ruke i noge u vodi. Odrasli smatraju da je vodeni okoliš neprirodan za život osobe, a za maleno dijete opasno. Ali je li to stvarno slučaj?

Važno je zapamtiti da je devet mjeseci embrij plutaju u fetalnoj tekućini, što je za njega pouzdana zaštitna ljuska od nepovoljnih vanjskih utjecaja, dobavljača hranjivih tvari. Stoga, za novo rođene mrvice, vodeni medij je prirodniji i ugodniji od zraka.

Novorođeno dijete percipira zračni prostor kao nešto strano i tečno, što dišete na svoje. Nekoliko tjedana nakon rođenja, beba zadržava instinkt za plivanje, što mu omogućuje izvanredno ostanak na površini vode, ronjenje, bez gušenja.

Ova nevjerojatna osobina ponašanja djeteta koristi se za razvojne i terapijske svrhe od strane medicinskih stručnjaka. Pediatricians tvrde da dojenčad plivanje dopušta novorođenju da ne zaboravi na instinkt pluća, pa čak i više da ga razvije. Rekreacijsko kupanje za dojenčad koristi se za učinkovitu prevenciju i liječenje dječjih bolesti, promicanje zdravlja i punog razvoja novorođenčeta.

Prednosti dječjeg kupanja

Redovno kupanje za bebe u bazenu ili kadi pomaže poboljšanju fizičkog i mentalnog stanja. Plivanje za dojenčad stimulira respiratornu funkciju plućnog sustava, jača srce i krvne žile, povećava fleksibilnost i pokretljivost kostura, razvija mišiće i blagotvorno djeluje na jetru i bubrege.

Plivanje djeteta normalizira metaboličke reakcije u tijelu, aktivira imunološki sustav, ubrzava cirkulaciju krvi. Posebno povoljne plivačke bebe u kupaonici utječu na funkcioniranje središnjeg i autonomnog živčanog sustava djeteta.

Dijete koje ponaša plivanje od rođenja, dobro pamti, brzo razumije, ne pokazuje mentalne abnormalnosti, kapricioznost ili anksioznost, rijetko pati od bolesti probavnog trakta.

Kako plivanje za bebe utječe na tijelo:

 • Srce i krvne žile. U vodi, dijete aktivira kretnje udova, što pomaže ojačati mišiće srca, zidove arterija i kapilara, te povećati brzinu protoka krvi.
 • dišnog sustava. Tijekom plivanja dijete proizvodi dublje i rjeđe pokrete disanja u prsima. Pluća se intenzivno opskrbljuju kisikom, a nazofarinksa dobro probija protok zraka. Stoga, dijete koje voli kupanje, rjeđe od svojih vršnjaka, trpi od hladnoće, preuzima virusnu infekciju i trpi od hladnoće.
 • Živčani sustav Plivanje u dojenčadi stimulira cirkulaciju krvi i metabolizam u krvnim žilama mozga, ubrzava uklanjanje proizvoda koji proizlaze iz tkiva. Plivanje novorođenčeta u kupaonici povećava ton i raspoloženje djeteta, pomaže održavanju normalnog mentalnog stanja.
 • Muskuloskeletni sustav. Kada je beba u vodi, jednako se opterećuje na kosti, ligamente, tetive i mišiće. Kostur se pravilno i proporcionalno razvija, mišićno tkivo je ojačano zbog potrebe za konstantnom otpornosti na tlak protoka vode.
 • Mokraćni organi. Tijekom kupanja mišići dječjeg torza aktivno se smanjuju, što ubrzava cirkulaciju i metabolizam krvi u bubrezima i zdjeličnim organima. Šljive i otrovne tvari uklanjaju se iz tkiva.
 • Koža. Voda je blaga i sigurna nadražujuća za bebinu kožu. To uzrokuje povećanu aktivnost žlijezda lojnih i znojnih žlijezda, otvara pore, pomaže uklanjanju akumuliranih štetnih tvari od njih, omogućuje stanicama da dišu lako i potpuno.

Što je još korisno za bebu?

 1. S redovitim satima plivanja, djeca su ojačana imunitet, otpornost na promjene temperature, kao i prehlade. Djeca koja su uključena u plivanje, fizički se razvijaju bolje i manje su vjerojatno da imaju zdravstvene probleme.
 2. Mali plivači se razlikuju po pravilnom položaju i snažnom mišićnom korzetu. Oni gotovo nikada nemaju problema s kralježnicom.
 3. Bebe koje obavljaju vježbe vode ne dobivaju masažu, jer u vodi mišići cijelog tijela jačaju i opuštaju se istodobno. Takva djeca prije nego što njihovi vršnjaci počnu hodati.
 4. U vodenom okolišu u smislu opstanka tijelo oslobađa dodatni dio crvenih krvnih stanica u krvi, koji povećavaju razinu hemoglobina.
 5. Tijekom plivanja obučen je dišni sustav, koji aktivira opskrbu krvlju unutarnjim organima.
 6. Voda ispire i čisti maksilarne sinuse i nosne prolaze od bakterija i virusa. Stoga, dijete plivanje je dodatna prevencija od prehlade i alergija u djeteta.
 7. U vodi dijete postaje samouvjereno. Njegovi strahovi nestaju i on bolje percipira njegov govor tijela. Metoda Charkovskog također govori o nadahnutim strahovima i iskustvima koja ometaju razvoj djeteta, koje je majka doživjela tijekom trudnoće.
 8. Dijete koje se naučilo plivati ​​u kadi ili bazenu od djetinjstva, dijete se nikada neće bojati otvorenih ribnjaka.
 9. Važan i najveći plus plivanja je kompletan spavanje malih plivača. Ako se djeca plivaju, imaju dobar san i to znači dobro zdravlje. Uostalom, u snu je obnova tjelesnih sila i jačanje imuniteta.

Plivanje beba u kupaonici. Pravila za bebu.

 • Pogodna dob Ne možete naučiti novorođenče da plivaju u kupaonici odmah nakon rođenja. Dijete treba naučiti plivati ​​i roniti od 3-4 mjeseca, kada se pupčani kabel u potpunosti iscjeljuje. Dječak bi se trebao barem naviknuti na novu situaciju i neuobičajene uvjete postojanja. Četiri mjeseca beba je već prilično jaka i visoka, ali nisam zaboravio na instinkt za plivanje.
 • Priprema kupaonice. Ne biste trebali započeti prvu okupaciju vode u bazenu. Dijete se može uplašiti od stranaca i čudnih prostora. Bolje je početi s vježbanjem u mirnom i opuštajućem kućnom okruženju. Prije nego što napunite kupelj toplom vodom, morate ga temeljito oprati običnim sapunom. Ne preporučuje se korištenje biljnih ekstrakata ili kalijevog permanganata za kupanje djeteta. Kada dijete pliva, on može nenamjerno progutati vodu s aditivima i dobiti otrovan. Jednom tjedno dječja kupka treba čistiti sodom.
 • Optimalna temperatura vode. Prva vježba se poželjno provodi pri temperaturi vode od + 35 ° C Kada se dijete malo navikne na kupanje, malo vode možete koristiti malo hladnije. Ali mama treba zapamtiti da novorođenče ne može biti okupana na temperaturama ispod + 32 ° C. Lako je shvatiti koliko je udobno dijete osjeća u kadi, prema njegovom ponašanju. Ako mrvica poviče srce, bez zaustavljanja, kada uranja u vodu, onda je hladno, ako naprotiv, šuti i izgleda spor, onda je previše vruć. Temperatura je savršeno odabrana kada je beba zabavna i aktivno ljulja ruke i noge. Dok dijete kupanje u kadi, voda polako hladi, ali nije potrebno vratiti na svoju izvornu temperaturu. Novorođenče je korisno za otvrdnjavanje.

Indikacije za kupanje

Kupanje i ronjenje za bebe korisno je i potrebno za promicanje zdravlja. Postoje bolesti u kojima su klase u vodi stvarni spas za dijete. Popis takvih teških kongenitalnih i stečenih patologija djetinjstva uključuje:

 • hipotonično ili hipertonsko mišićno tkivo;
 • teški gubitak težine;
 • rođenje carskim dijelom;
 • abnormalnosti razvoja mišićno-koštanog sustava;
 • cerebralna paraliza;
 • zakrivljenost cervikalnih kralješaka;
 • disfunkcija zglobova.

Kontraindikacije za plivanje djeteta

Prije plivanja s novorođenim djetetom, trebate se obratiti svom pedijatru za dopuštenje. Liječnik ne dopušta djetetu vodene vježbe u prisutnosti slijedećih bolesti:

 1. upala kože s čireve;
 2. otvorene rane;
 3. akutne respiratorne infekcije s visokom temperaturom;
 4. zatajenje bubrega ili jetre;
 5. bilo koji poremećaj funkcioniranja kardiovaskularnog sustava;
 6. prisutnost purulentnih sekreta na koži;
 7. hepatitis, tuberkuloza, sifilis i druge infekcije koje se prenose od roditelja;
 8. mentalnih poremećaja, popraćeno epileptičkim napadajima.

Kako podučiti novorođenče da pliva u kupaonici?

Poučavanje novorođenčeta za plivanje mnogo je zanimljivije od neiskusnih majki i očeva može misliti. Kod kuće, za dijete, naravno, teško je pokazati vježbe koje trener u bazenu podučava. No, u videozapisima koji su pripremljeni u ovom članku o kupanju dojenčadi, pomoći će vam da podučavate dijete sljedeće vježbe:

 • Odbacivanje i udari. Mama bi trebala donijeti noge djeteta bliže zidovima kupelji. Kada dijete počiva na nogama na glatkoj površini, sigurno će pokušati gurati i samostalno plivati. Dijete se može prebaciti s leđa u trbuščić. U tom slučaju trebao bi biti lagano podržan.
 • Prskanje. Dijete bi se trebalo uranjati u vodeni trbuh, držeći mu glavu za bradom rukom. Mama bi trebala pokazati djetetu koliko je zanimljivo prskati ruke i noge uz vodu, promatrajući krugove koji se divergiraju na zidove kupelji.
 • Brodova. Kao brod, možete koristiti bilo koju igračku. Mama stavlja dijete u vodu niz trbuh, postavlja improvizirani čamac pred očima. Dijete bi trebalo doprijeti do igračaka, aktivno veslati rukama i nogama.
 • Osam. Ova vježba se treba poduzeti kada dijete uči da pliva ravno. Može se izvoditi i na trbuhu i na leđima. Podupirući dijete za bradinu ili stražnju stranu glave, majka ga peciva iznad vode, ispisujući broj osam. Brzina kretanja ovisi o želji mrvica.
 • Ljuljačka. Mama bi trebala okrenuti dijete na trbuh, uroniti ga u vodu, držeći joj glavu za stražnjim dijelom glave i brade, te glatko kretnje s lijeva na desno, gore i dolje.

Kako učiti bebu ronjenje u kupaonici?

Dojenčad je najteže vodene aktivnosti. Neiskusni roditelji strašno su zabrinuti prije ovog postupka, boje se da će njihova draga beba progutati vodu i prestati disati. Kako podučiti dijete da zaroni? Zapravo, obično se ne pojavljuju problemi.

Dijete od rođenja zna kako zadržati dah, samo malo zaboravio. Požurite s ovom vježbom nemoguće je: dijete mora biti dobro pripremljeno za nova pojavljivanja.

Prvo morate podučiti dijete da drži dah na zapovijed. Mama jasno izgovara riječ "roniti" i lagano puše dijete u lice. Mali zatvara oči, namršti se i za kratko vrijeme zaustavlja disanje. Postupak se mora ponoviti deset puta. Nadalje zadatak postaje kompliciran. Sada, majka slijedi nakon riječi "roniti" ne samo da puše, nego i da prskaju vodu na licu djeteta. Nakon takvih manipulacija, možete sigurno ići na stvarni ronjenje. Prvo, preporučljivo je da dijete bude plitko uronjeno i samo dvije sekunde tako da nema vremena da se uplaši. Zatim je dopušteno povećanje vremena ronjenja na šest ili sedam sekundi.

Ukratko

Djeca koja se bave plivanjem od rođenja brzo se prilagođavaju uvjetima vrtića i škole. Čak i ako dijete pliva uz vodu spašavanja, uvijek će biti nekoliko koraka naprijed u razvoju svojih vršnjaka koji nisu u kontaktu s vodom.

Jedan i svi roditelji žele vidjeti svoju djecu zdravom. Temelj zdravlja je tjelesna aktivnost, koju dijete dobiva na punopravni način u vodi. Samo mu trebaš dati tu priliku.

Učimo dojenčad da pliva i zaroni: kako i kada započeti nastavu s novorođenčadi kod kuće u kadi. Mnoge video upute

Većina modernih roditelja voli rane razvojne tehnike, uključujući podučavanje novorođenčadi koje plivaju. Što je to - novi hobotnica ili nužan uvjet za skladan razvoj djeteta? Je li potrebno naučiti dojenčad da pliva, kada će početi i kako to učiniti, kako ne bi štetilo zdravlju djece? U našem ćemo članku pokušati odgovoriti na ova i druga pitanja.

Kako je plivanje dobro za bebe?

Od rođenja, djeca su već sposobna plivati: mogu zadržati dah pod vodom i sretno prskati u kupaonici. To je zbog kongenitalnih refleksa - prije nego što je rođenje djeteta u majčinom trbuhu bilo u tekućem mediju. Oko tri do četiri mjeseca, ova urođena reakcija blijedi, a podučavanje mrvica da ostane na površini imat će puno kasnije.

Ipak, suština takvih aktivnosti s novorođenčadi nije da ga postane budućni olimpijski prvak. Sve više, pedijatri su izrazili da dojenčad plivanje donosi neprocjenjive koristi.

 1. Redoviti tretmani vode poučavaju djecu da budu zadovoljni promjenama temperature. Zahvaljujući otvrdnjavanju, jača imunitet, što smanjuje vjerojatnost prehlade, potiče dinamičan tjelesni razvoj i pomaže u sprečavanju raznih zdravstvenih problema.
 2. Rezultat sustavnog treninga je stvaranje ispravnog, lijepog položaja, snažnog mišićnog korzeta za dječju kralježnicu.
 3. Vodene vježbe su mnogo učinkovitije za poboljšanje motornog sustava od masaže i milovanja. Ojačavaju ili naprotiv opuštaju mišiće leđa, ruke, noge i vrat. Usput, mladi plivači ranije počnu puzati, ustati i hodati (što dijete može raditi u dobi od 1 godine).
 4. Tijekom kupanja, kada dijete ima malo poteškoća s disanjem, a tijelo nema dovoljno kisika, dječje tijelo dodatno oslobađa crvene krvne stanice (eritrocite), što doprinosi rastu razine hemoglobina.
 5. Plivanje i ronjenje imaju pozitivan učinak na pluća i kardiovaskularni sustav, pomaže stimulirati opskrbu krvlju u organima i normalizirati krvni tlak.
 6. Kada dijete zaroni, tekuća voda čisti maksilarne sinuse. I ovo je prevencija rinitisa u novorođenčadi. Također se isprati bebin kljun, uklanjaju se sve bakterije, čestice prašine i mogući alergeni.
 7. U vodi se dijete smiri, oslobađa strahova. Također, vodeni postupci jačaju vezu između majke i djeteta, uzimajući vrijeme za svoje dijete dok plivaju, bolje možete razumjeti njegov govor tijela i geste, što će vam omogućiti brzo pronalaženje uzajamnog razumijevanja s bebom.
 8. Dijete koje je naučeno plivati ​​od rođenja neće se bojati otvorene vode.

Još jedna nedvojbena prednost je to što mnoga djeca, nakon plivanja i ronjenja, brzo zaspaju i ne ometaju mladu majku skoro cijelu noć. Ono što, vidite, važno je!

ČITANJE NA TEMU:

Plivanje s djetetom

Poučavanje novorođenčeta za plivanje neće biti teško za roditelje ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Optimalno doba

Započnite trening trebao biti od tri do četiri tjedna. Prvo, po ovom trenutku umbilikalna rana iscjeljuje. Drugo, dijete dobiva na težini, postupno se prilagođava novoj stvarnosti. Konačno, dječji refleksi (plivanje i disanje) još uvijek nisu izumrli.

Priprema za kupanje

Svi postupci trebaju biti provedeni u poznatom ozračju za mrvice. Prije uranjanja, operite kupelj običnim sapunom i isperite ga jednom tjedno s natrijevim vodom, nemojte zaboraviti temeljito isprati. Budite oprezni s otopinom kalijevog permanganata i biljnim izlučevinama - dijete može progutati tekućinu. Nakon primanja osnovnih vještina za plivanje možete ići na više stručnih lekcija - u bazenu.

Temperatura vode

Izvršite prve vježbe uz prosječnu temperaturu od 35 ° C. Malo po malo, može se spustiti, ali zapamtite - mala djeca do tri mjeseca ne mogu plivati ​​u vodi čija je temperatura ispod 32 ° C. Da biste stvorili savršeno okruženje, pazite na ponašanje djeteta:

 • ako dijete plače kad rone nekoliko minuta, voda je previše hladno za njega;
 • ako najprije pukne, a zatim šuti i aktivno pomiče rukama i nogama, pokupili ste optimalnu temperaturu;
 • ako je previše opušteno i pasivno, kupka je previše topla.

Tijekom kupanja, voda se postepeno hladi, ali nemojte žuriti da ga dovedete na svoju izvornu temperaturu. To je značenje postupka - pojavljuje se stvrdnjavanje beba.

Kako provesti nastavu na plivanju beba?

Proces vode trebao bi se izvesti oko sat vremena nakon jela: beba nije gladna, a mlijeko je već asimilirano. Druga važna točka je raditi samo s djecom koja su pospana kako bi se izbjegle suze i kapsule.

Savijanje nad kadom, držeći dijete u vodi, dovoljno je teško - ide na obje leđa i na ramenima. Pokušajte dok sjedite na stolcu. Poda u kupaonici mora biti prekrivena gumenom podlogom tako da nije tako skliska. Uzmite čistu pelenu s njom - s njim možete obrisati novorođenče nakon plivanja. Također je moguće staviti bebu u njega prije no što ga dovede u vrtić. Međutim, ako u apartmanu nema pukotina, liječnici preporučuju da malo mokri kožu mrvica, bez brisanja suha i odnesu ga na krevet golu. Ovo je još jedna učinkovita metoda kaljenja.

Dakle, sve je spremno za kupanje - kupka se napuni malo toplom vodom, a vaše dijete je u velikom raspoloženju. Prvo, dodirnite je rukom do površine vode, a zatim uronite bebine noge u njega. Spustite mrvicu uspravno, ne zaustavljajući se da razgovarate sa sigurnijim, mirnim glasom.

U plivanju djeteta koriste se dvije vrste podrške: ispod brade i ispod stražnjeg dijela glave. U prvom slučaju, dijete leži na vodi s trbuhom dolje, a vi držite glavu tako da je beba brada na dlanu. U drugoj verziji, dijete leži na leđima, a vi pokupite glavu za stražnjom stranom glave. Pokušajte s obje pozicije i odaberite onu koju vaše dijete najviše sviđa.

Osnovne vježbe u kadi

(Na kraju članka postoji mnogo video uputa o vrsti vježbi koje možete učiniti s novorođenčadi u kadi)

Ako mislite da obrada vode kod kuće nije zanimljiv događaj, onda ste pogriješili. Naravno, dijete neće biti u mogućnosti izvoditi složene kose pod vodstvom instruktora, ali sami možete napraviti jednostavne manipulacije.

Savjet: Za svoj mir uma, dobit ćete kuglu ili kapu "spašavanja" na napuhavanje s pjenom. Izgledaju lijepo i pomažu djetetu da bude na površini vode, čak i bez podrške mame.

Dovedite dječja stopala na zidove kupelji. Nakon što je osjetio potporu, on će početi gurati s leđa i pokušati plivati. U ovoj fazi vaša pomoć je minimalna - samo trebate podupirati mrvice, koje će se preokrenuti od leđa do trbuha.

Dijete se nalazi na trbuhu, potpuno uronjen u neku vodu, a vi držite glavu uz njegovu bradu. Pokažite mu kako neobični krugovi vode u vodu, ako malo prskate.

Početni položaj, kao u prethodnoj lekciji. Stavite igračku za kupanje ispred bebe i pokušajte ga dobiti, govoreći: "Gledaj, naš brod pliva. Uhvatimo je. " Potrebno je postupno povećavati brzinu i duljinu "udaljenosti".

Kada dijete uči da se kreće ravno, pokušajte prijeći na sljedeću lekciju. Može se izvoditi na leđima i trbuhu. "Nacrtajte" broj djeteta 8, pojedinačno odabirom brzine zadatka.

Preokrenite bebu na trbuh, držeći glavu za stražnjim dijelom glave i brade tako da ostane iznad vode. Simulirajte plivanje natrag i naprijed i gore i dolje (podizanje i podizanje), čineći glatke pokrete.

Pažnja, zaronimo!

Možda je najteži element plivanja za dijete ronjenje. A to nije teško za djecu, već za roditelje zbog straha da će njihovo voljeno dijete zagušiti. Međutim, dijete od rođenja može zadržati dah, samo mu treba podsjetiti na to.

Prije nego što umočite bebu s glavom, trebali biste se pripremiti. Reci ključnu riječ "Ronimo se!" I puhati dijete u lice. On će odmah zatvoriti oči i zadržati dah. Ponovite vježbu 10 dana.

Zatim zadatak postaje malo složeniji: nakon propisane fraze potrebno je puhati i prskati vodu na licu. Jeste li svladali ovu fazu? Idite, zapravo, za dovršetak uranjanja. Pokušajte napraviti prve ronjenje kada je vaš mali plivač dobro raspoložen i malo pliva. Izgovorite poznatu naredbu i spustite ga ne duboko nekoliko sekundi. Kasnije, vrijeme ronjenja se može povećati na pet do šest sekundi.

Kontraindikacije za nastavu

Prije početka sustavnog postupanja s vodom, obratite se svom pedijatru. Objasnit će vam je li to prikladno za vašeg sina, te će identificirati moguća ograničenja. Plivanje je kontraindicirano u sljedećim odstupanjima u zdravstvu:

 • poremećaji mišićno-koštanog sustava, koji zahtijevaju učvršćivanje udova;
 • kongenitalna srčana bolest;
 • purulentni dermatitis;
 • prehlade i virusne bolesti (nakon liječenja možete plivati);
 • poremećaja neurološkog tipa, koji su popraćeni konvulzijama.

Ne zaboravite da ne možete inzistirati i prisiliti djecu da plivaju, plivaju i pogotovo zarone. Takvi napori neće dodavati mrvice zdravlja, već će, naprotiv, dovesti do psiholoških problema.

Dakle, beba plivanje je izuzetno uzbudljiv i iznimno koristan događaj. Dijete je uronjeno u poznato okruženje za njega, razvija mišićni sustav, jača imunološki sustav i uči svijet oko sebe. Djeca koja su počela plivati ​​od prvog dana života, bolje prilagođene uvjetima vrtića i škole. Nije li to dobar razlog za kupanje s djetetom?