Kako prepoznati kontrakcije

Zdravlje

Trudnoća i porod - najuzbudljivije trenutke u životu svake žene. Posljednje tromjesečje posebno je teško. Trudnica se umorna od svojeg položaja, želi rađati što je prije moguće. U tom kontekstu, primiparas ima mnogo pitanja: "Kako odrediti kontrakcije? Koliko je jak bol? " Žene koje su prvi put trudne vrlo su zabrinute zbog porođaja. Mučene su priče djevojaka o neopisivom mučenju. Svaki generički proces je individualan, nemoj se mučiti sa pričama o užasima. Draga buduće majke, porod - prirodna situacija. Pozitivan stav je ključ uspjeha.

Kako razumjeti da su kontrakcije počele

Tijekom trudnoće, žena opetovano doživljava nepravilne kontrakcije maternice. Za razdoblje od više od 20 tjedana, očekivana majka osjeća malu nelagodu zbog treninga (lažnih) Braxton-Hicksova učenja. U budućnosti se povećavaju lažne kontrakcije. Simptomi kontrakcija maternice imaju izuzetno jedinstvo svojstava, ali generička aktivnost rezultira generičkom aktivnošću. Kako počinju kontrakcije u trudnica?

Najvažniji simptomi kontrakcije radne snage su:

 • trajanje kontrakcija je više od 30 sekundi;
 • povećana frekvencija: nestabilna - karakteristična za latentnu fazu, prisutnost istog intervala - za aktivnu fazu;
 • Želuca je "okrenuta kamenu";
 • nagging bol u donjem dijelu trbuha, "bol" u donjem dijelu leđa.

Kako započeti rad u figurijama: osjećaje

Generički je postupak konvencionalno podijeljen u nekoliko faza: latentno (latentno), aktivno, fazu progonstva. Na kraju se postane placenta. Majka koja se bavi radom osjetit će tešku bol samo u aktivnoj fazi rada. Ostatak neće donijeti posebnu bol. Faza egzila zahtijeva puno posla, tako da se u prijašnjim fazama trudna majka treba odmarati i uzaludno izgubiti snagu. Koliko često počinju kontrakcije i kako utvrditi nastaju li kontrakcije?

Simptomi proširenja vrata maternice uključuju: redovite kontrakcije, sluznicu, bol u donjem dijelu trbuha, kao i tijekom menstruacije. Frekvencija latentne faze je 20-30 minuta. Aktivna pozornica karakterizira povećanje učestalosti kontrakcija, trajanja i boli. Cervikalna dilatacija doseže 8 cm. Kontrakcija traje oko minutu, interval je 2-4 minute. Prijelaz na fazu izbjeglica prati povećanje kontrakcija maternice, povećanje njihovog trajanja, osjećaj "pucanja", otvaranje do 10 cm.

Jeste višestruki

Trajanje generičkog postupka tijekom drugog i kasnijeg rođenja značajno se smanjuje, a znakovi svake faze mijenjaju se. Kako počinju kontrakcije? Zbog fenomena "pamćenja maternice", razdoblje otkrivanja događa se mnogo puta brže, dajući mu majci najmanje bolne senzacije. Kontrakcije u mnogobrojnim ljudima dobivaju mutne simptome. Latentna faza prolazi neopaženo od strane žene. Intervali aktivnog razdoblja variraju. Kontrakcije postaju produktivne samo do razdoblja egzila.

Kako razlikovati lažan posao od stvarnog

Lažne kontrakcije važne su za buduće rađanje. Uz pomoć, maternica je trenirana, spremna za buduće događaje. U ranim fazama takva se izobrazba uopće ne osjeća. Lažne kontrakcije ne mogu dovesti do proširenja cerviksa, početka rada. U posljednjem tromjesečju kontrakcije Braxton-Hicks javljaju se redovito, uzrokujući da se trudna majka hitno pripremi za rodilište.

Simptomi lažnog rada

Kako prepoznati kontrakcije? Lažne kontrakcije maternice nemaju parametre redovitosti, boli. Razlike između Braxton-Hicksovih kontrakcija se ne smanjuju. Skraćenice su nepravilne, ponavljaju se svakih nekoliko sati. Bol koja je inherentna bolovima rada isključena je s lažnim. Kako prepoznati lažne kontrakcije? Opuštajuća masaža tuširanja potpuno eliminira nelagodu lažnih kontrakcija maternice. Taj učinak nije postignut u prenatalnom stanju.

Kada započne trening

Trening borbe započinje doslovno od samog početka trudnoće. Buduća majka jednostavno ih ne osjeća. Od drugog tromjesečja pozornost žene privlači kratkotrajni ton maternice. Na kraju trudnoće, kontraverzni komadi maternice daju majci primjetnu nelagodu. Mnoge žene ne doživljavaju kontrakcije Braxton-Hicks. Tjelesna aktivnost, neugodan položaj, u pravilu, dovodi maternicu da tonizira. U takvim slučajevima, trebali biste se jednostavno opustiti i promijeniti položaj.

Što učiniti ako kontrakcije počnu

Trebali biste potražiti znakove otvaranja vrata maternice - na početku trudova oni su više informativni. Tijekom latentne faze, učinite uobičajene stvari - to će ubrzati njegov prolaz. Aktivna faza se najbolje izvodi u prikladnom položaju za vas. Žene u radu često odabiru pozu s podrškom za bilo koju temu: kauč, leđa stolice. Bolje je brinuti se za svaku kontrakciju maternice, privući vokale na vrhuncu. Treba poslati zvuk. Vrlo je važno da se čeljust opusti. Donja leđna masaža pomoći će smanjiti bol. Interval je 5-7 minuta. - razlog za odlazak u bolnicu.

Kako znati kada će borba započeti

Neizravni uzroci ranog početka rada su njihovi prethodnici. Nemojte uzimati ova zvona previše ozbiljno. Generičke aktivnosti obično bez njih. Najprije morate slušati svoje tijelo. Ne bi smjela biti umjetno ubrzana procesa. Dijete će dati signal kada "dozrijeva" da napusti svoj utočište. Ne brinite o vremenu da, trudnoća se smatra do 42 tjedna uključujući. Slični su roditelji rodova u primiparusu i multiparousu:

 1. Voće "smrzne", tjelesna aktivnost se smanjuje.
 2. Braxton-Hicks kontrakcije su u usponu.
 3. 25-35% budućih majki ima "instinkt gniježđenja".
 4. Otkrivena su pražnjenja s krvnim prugama (čep mucusa se isključuje).
 5. Žena gubi na težini, nema apetita.

Prediktori rada trbušnog prolapsa

2 tjedna prije rođenja, žena osjeća nezabilježenu lakoću pri disanju, njezina dijafragma više nije stisnuta. To je zbog činjenice da je glava djeteta "umetnuta" u prsni kost. Zbog ovog kretanja, majčin trbuh pada. Kod ponovljenog poroda trbušni prolaps se javlja izravno u porodu. Premještanje je lako provjeriti. Da biste to učinili, pričvrstite dlan između prsa i trbuha. Ako se uklopi u ovaj prostor - vaš se želudac spušta.

Video: lažne i bolne napore

Imanje i beba je sjajno. Majčinstvo - nagrada za sve teškoće trudnoće, porođaja. Tijekom trudnoće, očekivana majka doživljava stresne situacije, njezina fizička snaga je iscrpljena. Rođenje djeteta vidljivo je kao dobrodošlo olakšanje, ali emocionalnost trudnih majki uzima svoj danak. Saznajte kako odrediti početak rada, kada se okupiti u rodilištu, kada amnionska tekućina mora proći. Videozapis će pomoći u razumijevanju razlike između vrsta kontrakcija maternice. Poznavanje znakova rada eliminirat će ispraznost, nerazumna putovanja u maternicu.

Informacije prikazane u članku služe samo u informativne svrhe. Materijali ovog članka ne traže samooblikovanje. Samo kvalificirani liječnik može dijagnosticirati i savjetovati liječenje na temelju individualnih karakteristika određenog pacijenta.

Lažne kontrakcije: kako odrediti. Koliko dugo traju lažne kontrakcije

Kada trudnica nosi bebu, nada se da će rođenje početi pravodobno i sve će biti u redu. Ali neočekivano za sebe, ona
odjednom počinje osjećati nelagodu.
Ono što buduća majka osjeća podsjeća na kontrakcije. Žena je posve zbunjena - još je prerano. To mogu biti lažne borbe, koje će se raspravljati u ovom informativnom članku. Mnoge žene, osjećajući takvu nelagodu, žure u rodilištu s povjerenjem da je rođenje počelo. No, nakon što stručnjak ispita trudnicu, obavještava je da se sigurno može vratiti kući. Još je prerano roditi se.

Promjene koje se javljaju kod trudnice

Što se događa s trudnicom? Zašto osjeća istu bol kao i za vrijeme rada? Ili misli samo tako?

Lažne kontrakcije tijekom trudnoće javljaju se u gotovo svakoj ženi. I sve to zato što tijelo prolazi nevjerojatne promjene. Bez njih, očekivana majka i njezina beba neće se moći pripremiti za porođaj. Restrukturiranje se uglavnom događa gdje se nalaze genitalije. Važno je da maternica pravilno sazrijeva i omekša. A kad se počne dogoditi, buduća mama osjeća da se mišići maternice počinju ugovoriti.

Odgajanje treninga

Kada počnu takvi grčevi, oni ne pokazuju da je maternica već zrela. Trudnice mogu početi osjećati takve vježbe do 20. tjedna. Nisu osobito zabrinuti za budućnu mamu i gotovo su bezbolni. A kad počinju lažni kontrakcije, trudnica ih jako osjeća. Posebno buduća mama će ih dobro osjetiti prije samog rođenja. Ali za svaku ženu, trajanje takvih kontrakcija jako varira u trajanju i osjeti. U nekima, oni počinju nekoliko tjedana prije očekivanog rođenja, au drugoj kategoriji trudnica, takvi grčevi mogu početi nekoliko sati prije događaja.

Lažne kontrakcije učinkovitih grčeva može biti teško razlikovati, čak i za takve mame koji imaju dijete koje nije prvo. Žene koje drugačije prati bol koja prati ovaj trenutak.

Kakva je to zvijer - lažne borbe?

Mnogi zamišljeni grčevi ili, kako se i zovu, prekursori porođaja, većinom počinju u 37. tjednu nošenja djeteta. I razlikuju se od "stvarnih" kontrakcija, načelno, samo na temelju toga što grlić maternice ostaje zatvoren. Postavlja se pitanje: "Je li to normalan fenomen?" S obzirom na činjenicu da ponekad postoje kontrakcije treninga, cerviks trudnice može se pripremiti za nadolazeće pokuse. Nakon toga, u procesu "stvarnih" grčeva, to će se jednostavno otkriti. Općenito, nema patologije.

U procesu kontrakcije grlića maternice dolazi do "događaja" - zaustavlja se u obliku krvarenja. Kada se to dogodi, cerviks će početi omekšati. Mnoge trudnice u ovom trenutku ni ne primjećuju (iscjedak pluta). Ali postoje iznimke. Tada će buduća mama i žuriti u bolnicu, osjećajući bol i lažni posao.

Kako odrediti?


Lažni rad tijekom trudnoće prilično je bolan proces. Ali to ne traje dugo. Kada se takvi trudovi pojave, buduća mama treba shvatiti da će uskoro morati roditi.

Lažne kontrakcije u tjednu 37 se manifestiraju u gotovo svim trudnicama. Oni su popraćeni boli, kao što počinje kontrakcija mišića. Donji trbuh povlači, vrijeme maternice, ali nema bolova u leđima. Stoga se preporučuje samo leći, a uskoro će se trudnica osjećati bolje. Također, kako biste olakšali kontrakcije, možete se kupati ili tuširati. Ali voda bi trebala biti topla. Savjetujemo liječniku da također zatraže od svoga supruga da masaže leđa. Ali ne mnogo. Bol će uskoro nestati.

Naravno, buduća mama može se razumjeti, jer je tako veselica izgledu djeteta. Kada se prve poremećaji rađanja počinju manifestirati, ona je spremna vjerovati da je vrijeme za odlazak u bolnicu. Ali ne treba žuriti. Neka sve ide kao i obično. Bolje je posvetiti ovom trenutku osobnoj njezi i pripremiti se za sastanak s malom. Možete ponovno provjeriti - je li sve spremno? A također je i vrijeme da počnemo prikupljati vrećicu u bolnici. Učinite to bolje od većine, a ne oslanjajte se na svog voljenog muža.

Ali tijekom tog razdoblja trudnice se preporučuju da budu vrlo oprezni. Lažne kontrakcije lako se mogu pretvoriti u prave harbingere porođaja. Može se dogoditi da buduća mama nema vremena za dolazak u bolnicu ako ne obratite pozornost na simptome. Stoga se situacija mora pratiti. To se najčešće događa kod žena koje su već rodile. To je zato što prethodnici nisu tako intenzivni ovoga puta kao one trudnice koje će prvi put roditi.

Komparativna analiza

Dakle, znamo da postoje lažne borbe. Kako ih prepoznati i ne paničariti?

 1. Priroda boli bez vremenskih praznina. U intenzitetu, oni ostaju isti kao u početku.
 2. Borbe se ne pojavljuju više od 4 puta u šezdeset minuta.
 3. Oni su blage, trudnice nemaju osjećaj da su grčevi postali jači.
 4. Kontrakcije se osjećaju samo u donjem dijelu trbuha ili na mjestu zdjelice.
 5. Ako prođu, onda nakon što je trudna legne. Ili, naprotiv, bilo je to.

"Pravi" borbe

 1. Trajanje "stvarnih" kontrakcija - do jedne minute. A trajanje odmora između njih postaje sve manje.
 2. Grčevi se pojavljuju više od pet puta za šezdeset minuta.
 3. Oni su bolni, njihova učestalost se stalno povećava.
 4. Bolni simptomi pojavljuju se u leđima, posebno u donjem dijelu. Trudnica osjeća neugodan pritisak.
 5. Čak i ako žena radi nešto ili samo laže, kontrakcije nisu "smirujuće", već naprotiv, postaju sve jače.

Svi gore navedeni znakovi upućuju na to da ovo nije lažna borba. Kako odrediti? Morate posjedovati informacije i slušati sebe. Sada razumijemo da je glavna stvar pratiti situaciju i ne propustiti početnu fazu "aktivnih" borbi. Potrebno je vrlo ozbiljno pristupiti ovom trenutku, a ne zaboraviti da ovisi o ženinoj budnosti i mjestu gdje će se isporuka odvijati, a kako će to završiti.

Kako razlikovati kontrakcije od lažnih grčeva? Postaje jasno ako pažljivo pročitate članak.

A sada možete ići na jedno drugo važno pitanje: "Je li moguće smanjiti nelagodu koju trudnica osjeća tijekom zamišljenih kontrakcija?"

Smanjenje nelagode

Kako ne bi doživjeli agoniju tijekom zamišljenih kontrakcija, potrebno je da trudnica ostane češće. Uostalom, takvi grčevi se pojačavaju jer mumija odluči sve staviti u red prije rođenja. I ovdje počinje: pranje, čišćenje, glačanje, kuhanje. I dobro, ako žena nije počela s popravkom. Sve se to može postići postupno, bez preopterećenja već umornog tijela. Ako se imaginarni kontrakti počnu smetati kad trudnica laže, onda mora ustajati i malo se pomaknuti. Također se događa da samo trebate jesti nešto ili piti kako biste ublažili stanje. Bol koju trudnica može iskusiti može se koristiti kako bi naučila kako pravilno disati. To će zasigurno biti potrebno u procesu kontrakcije rada.

sumnje

Ako trudnica sumnja u prirodu njezinih grčeva, još je bolje igrati na sigurnom i otići u bolnicu. Koliko dugo traju lažne kontrakcije? Nitko ne može odgovoriti na to pitanje s povjerenjem. U nekim ženama dugo traju, dok u drugim mumijama lažni spasmi glatko prelijevaju u "glumačke" harbingere rođenja. Ako su vaši osjećaji vrlo bolni, onda ne možete učiniti bez pomoći stručnjaka. Za one koji su pokušali sve preporuke koje su dane u članku, ali nisu primile olakšanje, liječnik preporučuje lijekove. To će vam pomoći ukloniti tu bol. Mnoge se žene naviknu na stalno nelagodu, tako da im se iznenadujuće radne snage mogu pojaviti.

Kada trebaš žuriti u bolnicu?

 1. Ako je iznenada buduća mama počela krvariti vaginalno.
 2. U slučaju početka ili potpunog ispuštanja vode.
 3. Kada se kontrakcije intenziviraju, a svake minute postaju sve jače.
 4. Ako je kontrakcija maternice počela do 37 tjedana.
 5. U slučaju kad se maleni kreće loše, ali prije nego što se nešto slično primijetilo.

PRESUDA

 1. Trudnica bi trebala shvatiti da imaginarni kontrakcije nisu porođaj, ali samo harbingeri njihovog ranog početka.
 2. Bol tijekom zamišljenih kontrakcija je slična onoj koju je žena doživjela tijekom menstruacije.
 3. Nemoguće je naprezati kada se pojavi takav grč. Naprotiv, bolje se opustiti.
 4. Morate naučiti kako pravilno disati - to će biti praktično.

Sve u rukama trudne žene. Ako pokuša slijediti sve preporuke, osjećat će se dobro. Žena će moći pripremiti i sebe i svoju bebu za nadolazeći događaj.

Kontrakcije: kako razumjeti da su počele. Lažne kontrakcije i pravi znakovi

Neke žene ne osjećaju kontrakcije prije rođenja, dok se druge svibanj pojaviti nekoliko dana prije nego beba stigne. Kako se ne bi zamijenili, potrebno je znati osnovne znakove stvarnih i lažnih kontrakcija.

Prve harbingere budućeg rođenja (lažan rad)

Tijekom trudnoće, žene mogu povremeno doživjeti bol povezanu s različitim tipovima kontrakcija maternice, tzv. Lažnih kontrakcija.

Kako razumjeti da su počeli, i odrediti koliko će uskoro biti vrijeme za isporuku, možete na tim prekursorima:

 • spuštanje trbuha;
 • gubitak težine za trudnice 1-2 tjedna prije isporuke;
 • česte mokrenje i odmrzavanje u obliku proljeva;
 • smanjena aktivnost bebe zbog nedovoljnog prostora u maternici;
 • brza promjena raspoloženja;
 • lučenje sluzi sluzi.

Ne mogu se pojaviti svi ti prekursori, ali prisutnost barem jednoga može ukazivati ​​na početak rođenja.

Značajke borbe "trening"

Kontrakcije koje se događaju davno prije aktivnosti rođenja, prihvaćeno je da se zove obuka.

Njihova obilježja su takve osobine:

 • javljaju se u drugoj polovici trudnoće;
 • trajanje se kreće od sekunde do nekoliko minuta;
 • s povećanjem trajanja trudnoće, učestalost pojavljivanja kontrakcija vježbanja može se povećati bez promjene trajanja.

Takve kontrakcije razlikuju se od stvarnih u tome što su manje bolne i odvijaju se promjenom položaja ili tijekom hodanja. Također, oni nisu redoviti i ne postoji tendencija da ih ojača.

Braxton-Hicks borbe

Od otprilike dvadesetog tjedna, mnogo prije očekivanog rođenja, postoje kontrakcije iz razloga koji nisu sasvim objašnjeni. Postoji napetost u trbušnoj šupljini. Žena se žali zbog neugodnosti, ali bol se ne osjeća.

Natrag u 19. stoljeću, dr. John Braxton Hicks, koji je živio u Engleskoj, opisao je ovaj fenomen. To je objasnio rekavši da tijelo priprema cerviks za nadolazeću ekspanziju za proces izbacivanja fetusa.

Ako rođenje nije prvo, tada takve kontrakcije mogu biti popraćene boli. Priroda kontrakcija se najpreciznije određuje korištenjem kardiotokograma.

Pojava preranog kontrakcija, njihova opasnost

Ako imate kontrakcije u prvih mjeseci trudnoće, moguće je pobačaj.

Ako su kontrakcije počele nakon 6 mjeseci trudnoće, moguće je rođenje prerane bebe. Potrebno je puno truda da se dijete izvuče.

Stoga, u slučaju kontrakcija do 38 tjedana, potrebna je medicinska intervencija kako bi se uklonili.

Moguće je da snažna kontrakcija maternice, bol u donjem dijelu trbuha i krvarenje tijekom vremena uzrokuju tzv. Kontrakcije treninga. Kako razumjeti da su počeli, već je opisano gore, ali ne brinite - ako su kontrakcije rijetke s intervalom od nekoliko sati i trajanjem od samo nekoliko sekundi.

Potrebno je uzimati lijekove kako bi se smanjio rezultirajući ton. S prijetnjom pobačaja, prije nego što se pretvori u med. institucija može, na primjer, uzeti "Ginipral".

Ne biste trebali uzeti vruću kupku ako započne preuranjena kontrakcija, jer to može uzrokovati odstranjivanje posteljice.

Važno je znati! Ako ima teških krvarenja i bol je prilično visok, tada je potreban hitni poziv.

Znakovi kontrakcija neposredno prije porođaja

Shvatite da su se kontrakcije počele i trebale bi otići u rodilište čim žensko tijelo:

 • uterus mijenja položaj kako bi se olakšao protjerivanje fetusa;
 • cerviks se omekšava i skraćuje;
 • otvara cervikalni kanal koji povezuje maternicu s vagom.

U tom slučaju, postoje dodatne izražene znakove.

Redovite kontrakcije maternice

Česte i redovite kontrakcije ukazuju na ranu isporuku. Kako razumjeti da su počeli i vrijeme je da se pripremite za zabrinutost u bolnici gotovo sve primiparous.

Intervali između kontrakcija, za razliku od treninga, isti su, što privremeno smanjuje jaz između njih. U vrijeme kontrakcija, volumen maternice se smanjuje, povećava svoj pritisak iznutra i promovira kretanje djeteta kroz rođendanski kanal.

Prenatalni kontrakcije su vrlo bolni. Shvatite da su počeli, možete se boli, proširiti kroz trbuh i lumbalnu regiju.

Trajanje kontrakcija, što ukazuje na početak rađanja, je najmanje 20-30 sekundi. Pauza između njih stalno se smanjuje. I to može biti od 2 do 5 minuta. Aktivna generička faza u prosjeku od 2 do 5 sati.

Ispuštanje amnionske tekućine

Obično se fetalni mjehur pukne tijekom prenatalnih kontrakcija i tekućina teče iz vagine. Nakon toga, proces rođenja postaje brži.

Pravodobno pražnjenje vode javlja se tijekom redovnih kontrakcija, kada se cerviks otvori za više od 4 cm. Ako se drenaža ranije izvlači, dijete može biti zaraženo bakterijama u rodnom kanalu.

Oprez! Razmatrani proces može se pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće. Smatra se normom ako se voda povuče nakon 38 tjedana. U ovom trenutku beba je već u potpunosti formirana i spremna za rođenje.

Ispuštanje vode može se pojaviti kao rezultat potpunog raskida mjehurića. Istovremeno se može istjecati oko 200 ml tekućine. Ali ako je rupica u mokraćnom mjehuru mala i nalazi se na vrhu, onda voda teče postupno.

Kada se očekuje da žena ima kontrakcije, kako shvatiti da su počeli, može se pojaviti nekoliko simptoma, uključujući snažnu bol u abdomenu.

Često se zbune s urinarnom inkontinencijom ili ispiranjem. Da biste utvrdili prirodu iscjedak, trebali biste kontaktirati med. ustanovite ili sami napravite analizu uz pomoć testa kupljenog u ljekarnama.

Često generički proces počinje unutar 3-4 sata nakon uklanjanja amnionske tekućine iz maternice. Ali ako se to ne dogodi, nakon 12 sati generički se proces počinje stimulirati.

Prema standardima nekih europskih zemalja, pomoćna stimulacija se pribjegava samo dan nakon otvaranja fetalnog mjehura.

Ispuštanje sluznice

Na kraju trudnoće, ulaz u maternicu postupno uklanja ugrušak sluzi koji se formira u grliću maternice. Ovo služi kao prepreka protiv infekcije.

Prenatalna proizvodnja estrogena u tijelu omekšava pluto, i spontano napušta rodni kanal. Ta činjenica je signal da se rad ulazi u aktivnu fazu.

Povremeno, sluznica sluznice može se pojaviti samo tijekom poroda ili nekoliko sati prije tog postupka. Za izazivanje izlaza cijevi i inspekcije ginekologa. Istodobno, sluz može izlaziti sve odjednom (20-30 ml) ili tijekom dana u obliku sluzavih sekreta.

Liječnici vjeruju da se normalno ispuštanje sluznih čepova javlja ne prije 2 tjedna prije porođaja.

Obratite pažnju! Nakon ispuštanja sluznice, ne preporučuje se kupanje u ribnjacima i kupanje. Također je bolje odustati od intimnih odnosa i pažljivo pratiti pravila higijene.

Mučnina i proljev

Ponekad proljev se javlja nekoliko dana prije rođenja. U ovom trenutku, postoji svibanj biti čest nagon za urinirati. To se objašnjava činjenicom da se glava bebe postupno spušta u malu zdjelicu, što uzrokuje nelagodu kod žene.

Poticaj za izlučivanje može biti uzrokovan kontrakcijom maternice tijekom kontrakcija. Čišćenje crijeva prije porođaja ne uključuje dehidraciju, ako je stolica pasta s pulpom od 3 do 5 puta dnevno.

Potrebno je konzultirati liječnika s proljevom ako proljev prati povraćanje, temperatura se podiže, a stolica se miješa s krvi ili pjenom i ima jak miris. Možda je uzrok ovog stanja crijevna infekcija.

Neposredno prije rođenja, trudnice mogu razviti mučninu. Obično je to prirodan proces, ali u nekim slučajevima svjedoči o ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U kasnoj trudnoći, mučnina može često biti manifestacija toksemije. Uzrok ovog stanja mogu biti promjene u bubrezima ili u kardiovaskularnom sustavu.

Rizik od komplikacija zbog kasne toksikoze uključuje žene:

 • s negativnim Rh faktorom;
 • preko 35 godina;
 • s problemima kardiovaskularnog sustava i bubrega.

Potražite liječničku pomoć ako mučnina prati povraćanje, vrućica ili bol u stomaku ili glavi.

Neposredno prije rada s povraćanjem tijelo se oslobađa hrane u želucu, kako bi olakšalo rad. Stoga, ne brinite o tome.

Kontrakcije rada

Proces pripreme za rođenje djeteta pokazuje kontrakcije. Kako razumjeti da su počeli i kako se pravilno ponašati u ovom trenutku, žena treba unaprijed upoznati.

U ovom trenutku žena osjeća bol. Prvo, kontrakcije se javljaju za oko 15-20 minuta. Zatim se povećavaju na 5 minuta stanke. Njihovo trajanje kreće se od 40 do 60 sekundi.

Bolni osjećaji se ne uklanjaju ni prilikom mijenjanja položaja. Tlak počinje od gornjeg dijela maternice, a potom se širi na cijeli organ, gurajući bebu prema cervikalnom kanalu.

Intenzitet boli može utjecati na položaj fetusa unutar maternice. Dakle, ako dijete leži na leđima majke, žena doživljava jaku bol.

Otvaranje vrata maternice

Da bi se razlikovala lažna kontrakcija i da bi shvatili da je porođaj počeo, liječnici provode pregled zidova cerviksa. Tijekom trudnoće, oni su gusti, a gornji dio cerviksa, nazvan cervikalni kanal, čvrsto zatvara ulaz u maternicu.

U trenutku kada se pojavljuje proširenje vrata maternice počinje rad. Njeno otkrivanje u kratkom roku trudnoće prijeti preranog rođenja ili pobačaja.

Faza pripreme cerviksa za porođaj počinje oko 32-34 tjedna. Omekšava se i dopušta da se dječja glava utone u zdjelicu. Za multiparous, ovaj proces je brži i lakši.

Na početku rada, otvaranje vrata je 2 prsta, ali kada fetus izađe, otvaranje treba biti 10 do 12 cm, tako da glava djeteta prolazi kroz nju.

Snažne bolove od kontrakcija zabilježene su u dobu cervikalne dilatacije od 8 do 10 cm, a ova faza može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

pokušaji

U procesu kontrakcije rada prate se pokušaji. U normalnom porođaju, njihovo ukupno trajanje je samo nekoliko minuta. Da bi shvatili da su počeli, moguće je maksimalnim naponom intra-abdominalnog tlaka.

Kao što žene bilježe, bol trudova u pokušajima se osjeća manje snažno. Žena se počne ispraviti u trenutku kad je cerviks dovoljno otvoren da propusti glavu djeteta.

Pokušaji sila trebaju biti usmjereni na membranu i trbušne mišiće. Osjećaj pokušaja sličan je osjećaju defekacije.

U ovom trenutku, bez obzira na žudnju žene koja radi, mokraćni mjehur i crijeva mogu isprazniti. Takvi slučajevi nisu neuobičajeni i medicinsko osoblje je spremno za takvu "neugodnost". Sva pražnjenja će biti odmah uklonjena i njihov kontakt s djetetom neće se dogoditi.

Žene su dužne pažljivo slušati medicinsko osoblje i postupati po njihovom zahtjevu. Opstetričari pomno prate proces porođaja, savjetujući ženu koja je trudna da gurne ili zadrži malo želju, pokušavajući se opustiti. Za to se ženama savjetuje da se često i površno i kratko udahne.

Ponekad se dogodi da se pokušaji ne pojavljuju. Ali medicinsko osoblje zna što treba učiniti u ovom slučaju. Stoga je nužno pomno pratiti njihove naredbe.

Uzastopne kontrakcije

U sljedećoj fazi rada, nakon što dijete napusti, odrasli bi trebali izaći, tj. Placentu. U ovom trenutku žena može ponovno osjetiti potrebu za pokušajima. Ali nije tako moćan i gotovo bezbolan proces.

Uz malo napora, žena gura placentu. Nakon toga, smatra se da je generički postupak dovršen.

Kontrakcije nakon poroda

Ako je nakon porođaja počeo bol rezanja, kao što je tijekom kontrakcija, može se shvatiti da je započeo proces usmjeren na vraćanje volumena maternice. Primijetili smo da su kontrakcije nakon poroda u višestruki bolni. One se intenziviraju u vrijeme dojenja.

To je zbog proizvodnje oksitocina, hormona odgovornog za stvaranje mlijeka, što istodobno potiče kontrakciju maternice u postpartumnom razdoblju.

Maternica dolazi u prvobitno stanje oko šestog tjedna nakon rođenja. Njezina veličina, koja je sadržavala bebu tijekom trudnoće, posteljica i amnionska tekućina, trebala bi do tog trenutka biti približno jednaka ženskoj šaci.

Kada nazvati hitnu pomoć i otići u bolnicu

Možeš unaprijed otići u bolnicu, ali ako ima priliku brzo doći u bolnicu, dovoljno je doći u medicinsku ustanovu nedugo prije rođenja.

Ako rođenje nije započelo prije 40. tjedna, ne brinite. Normalno, porođaj dolazi od 38 do 43 tjedna trudnoće. Ali ako nakon maksimalnog dopuštenog rođenja ne počne, potrebno je intervenirati liječnika.

Potrebno je izazvati hitnu pomoć, s tim simptomima:

 1. Akutna bol u trbuhu ili krvavi grimiz.
 2. Odbaci vodu.
 3. Interval između kontrakcija je oko 10 minuta.

Što učiniti prije dolaska ambulante

Ako postoje znakovi porođaja, a trebate nazvati hitnu pomoć, preporučuje se sljedeće:

 1. Stavite se u red (izrežite nokte, tuširajte se).
 2. Prikupite osobne higijenske predmete (sapun, ručnik, pasta za zube i kist) u torbi.
 3. Uzmite pripremljenu torbu (jabuke, sušeno voće, čokolade, kolačiće), bocu vode i termos s vrućim slatkim čajem.
 4. Nosite udobnu odjeću za sezonu.
 5. Stavite dokumente, mobilni telefon i punjač za njega, kao i papuče, koje se mogu lako prati, u paketu prenatalnog pretinca.
 6. Uzmite odjeću za dijete po stopi od 3-4 dana, 20-25 komada jednokratnih pelena, odjeću za dijete i majku za pražnjenje.

Uobičajeno, odmah stiže hitna pomoć za trudnice, pa ako su optužbe gotove, možete nazvati hitnu pomoć.

Vjeruje se da ako se trudnica psihološki priprema za porođaj unaprijed, onda se taj proces odvija brzo i bez komplikacija za majku i dijete. U ovom slučaju, čak i bolno razdoblje rada trude se lakše.

U ovom ćete videu naučiti kako razumjeti da je posao i rad započeo nakon njih.

Ovaj će vam videozapis reći koje su lažne borbe i kako se razlikuju od stvarnih.

Što je trening borbe (lažne borbe) i kako ih razlikovati od stvarnih?

Ono što samo osjecaji i želje ne moraju truditi 9 mjeseci.

Netko želi nešto slano, jedan slatkiš, jedna noga proguta, jedan se povuče... A što sve to znači? Ili možda neće dati tu vrijednost?

No, buduća majka jednostavno ne može pustiti da sve ide naravno, ona sluša svaki pokret djeteta, a ako dijete ne krene dugo, majka počinje nervozno.

A kad počinje smanjiti želudac, povući donji dio leđa, a sve izgleda kao da je kontrakcija (je li stvarno vrijeme roditi?), A vrijeme je još uvijek kratko, onda ćete definitivno razmišljati o tome: je li prijetnja pobačaj ili trening (lažne) kontrakcije prije porođaja?

Kako prepoznati i kako se manifestaju borbe za treniranje? Pokušajmo to shvatiti zajedno.

Vrlo je važno razlikovati kontrakcije radne snage od treninga, inače se trudna majka jednostavno iscrpljuje nepotrebnim pitanjima i sumnjama. Međutim, ako jasno poznajete razlike i što trebate učiniti dok to radite, onda se ne možete bojati ni stvarnih ili vježbovnih borbi.

Treninzi za treniranje inače se zovu lažni. Prvo su ih opisali engleski Brexton-Hicks 1872. godine, pa se tako zovu i kontrakcije Braxton-Hicks.

Proučavamo sličnosti i razlike

Da ne bi bili zbunjeni lažni rad s generičkim, potrebno je znati točno njihove razlike.

Lažne kontrakcije (njihovi simptomi i znakovi):

 • nepravilni, interni između njih mogu biti bilo koji, a ne ciklički. Kontrakcije mogu poremetiti jednom dnevno ili nekoliko, i možda jednom tjedno;
 • bezbolno, u vrlo rijetkim slučajevima izaziva nelagodu (bolne lažne kontrakcije su vrlo rijetke);
 • napadi mogu biti neutralizirani promjenom položaja, toplom kupelji ili tušem, samo stoje na hodanje ili, naprotiv, leže, vježbaju disanje i razmišljaju o nečemu dobrom;
 • cerviks se ne otkriva.

Kontrakcije rada:

 • se razlikuju u pravilnosti i preciznoj periodicnosti. Postupno se smanjuju vremenski intervali između kontrakcija i produžuje trajanje kontrakcija;
 • vrlo bolno, nemoguće je olakšati ili ublažiti konvulzije;
 • kontrakcije se nastavljaju sve dok se dijete ne rodi;
 • cerviks se otvara i priprema za porođaj.

Kada počinju lažne borbe i koliko dugo traju?

Lažne kontrakcije mogu se pojaviti već u 20. tjednu trudnoće i, naravno, to ne znači da je vrijeme da se rađaju. Opustite se i olakšajte. Samo slušajte sebe i svoje osjećaje.

Sa lažnim kontrakcijama, maternica izgleda kao da je kamen, kao što mišići dolaze ton. U tom slučaju, donji dio leđa može bol i pijuckati donji trbuh.

No, te borbe se odvijaju, ne rastu, vrlo ih je lako ukloniti (za razliku od stvarnih, koje se više ne smiruju i smiruju, nego naprotiv, postaju sve češće).

Stoga, kako ne bi uzalud uzaludno, pokušajte hodati, mijenjati položaj tijela, piti vodu, čaj ili sok i što je najvažnije - smirite se. Ako se u redovitim razmacima kontrakcije ne ponavljaju, to je definitivno "lažni alarm" i još uvijek možete čekati.

Lažne kontrakcije traju 30-60 sekundi i prolaze, mogu se pojaviti jednom u satu ili dva puta dnevno.

Njihovo je vrijeme nemoguće predvidjeti. To se može dogoditi kada s paketima iz trgovine, šetnjom, kod kuće. Što je termin duži, to je opipljiviji, može postojati lažan posao. Ali dovoljno se boriti s njima jednostavno učenje vježbi disanja.

Kada se treniraju borbe jednostavno je čudo metoda za njihovo uklanjanje. Međutim, svaka žena može imati vlastitu metodu pojedinca da se riješi lažnih kontrakcija: jedno je dovoljno za šetnju, a drugo da pijete nešto slatko. Pokušajte na različite načine i zasigurno ćete naći pravu.

Kada trebam vidjeti liječnika?

S 37 tjedana trudnoće i više, žena je spremna za porod. U ovom trenutku potrebno je biti pažljivije prema vašem stanju.

U nekim slučajevima, jednostavno je potrebno odmah se posavjetovati s liječnikom, naime, kada se prate kontrakcije:

 • vodeni ili krvavi iscjedak;
 • teška bol u leđima;
 • ako vam se čini da su se voda vodila;
 • ako primijetite da je fetus zaustavljen ili je pokret oslabljen.

Trudnice često pitaju liječnike kako ne bi zbunjale vježbe treninga Braxtona-Hicksa s generičkim. Za to, liječnici neodvojivo odgovoriti da je nemoguće zbuniti pravi kontrakcije sa ništa.

Stoga, drage mumije, slušajte sebe, usporedite znakove stvarnih i lažnih sukoba s vašim osjećajima.

Tako ćete se osjećati sigurnijim i nećete biti nervozni, održavajući mir i snagu za nadolazeće rođenje.

Kako točno odrediti, lažne nabore ili ne? Trening razlike bori se iz stvarnog

U kasnijim fazama trudnoće, žena može doživjeti takav fenomen kao intenzivna kontrakcija mišića koja nije povezana s početkom rada. Kako odrediti lažne borbe ili ne, što trebam tražiti?

Ponekad trudnice osjećaju vrlo jaku nelagodu i ne razumiju kako prepoznati lažne kontrakcije, a ne zbuniti ih s početkom rada. Stručnjaci tvrde da se sve trudnice suočavaju s ovim fenomenom, ali istodobno neki ljudi osjećaju kontrakcije mišića vrlo su bolni.

Braxton-Hicks trening napada, kako ih zovu opstetricija, vrlo su važni. Oni pripremaju uterus za nadolazeće rađanje. Neke žene osjećaju svoje vrlo bolno.

Za početak je vrijedno objasniti da su te kontrakcije mišića varijanta norme. Nemojte paničariti kad se pojave. Braxton-Hicksove kontrakcije se mogu osjetiti iznenada, ali najčešće ih izazivaju čimbenici poput prekomjernog rada, dehidracije, prekomjernog fetalnog djelovanja, brige i stresa. Bolovi mogu nastati nakon duge šetnje.

Ali kako prepoznati lažne kontrakcije? Oni se razlikuju od sadašnjosti, prvenstveno zbog njihove nepravilnosti i nedostatka ritma. Kada se proces rođenja već izvodi, žena osjeća bol u približno jednakim intervalima. Sat je obično fiksiran preko 6 kontrakcija mišića. S vremenom intervalima između njih samo se smanjuju. Duljina kontrakcija je također približno jednaka, ali s vremenom se samo povećava.

Kada je riječ o smanjenju treninga, bol je nepravilan. Žena može osjetiti ozbiljnu neudobnost do nekoliko puta dnevno, ali intervali između kontrakcija uvijek su različiti, ne smanjuju se. Postupno, bol se smanjuje ili čak potpuno opada. U slučaju da je radna aktivnost već počela, to je jednostavno nemoguće.

Stručnjaci tvrde da se trudnoća trudnoće može početi osjećati već od 21. tjedna trudnoće, ali mnoge se trudnice suočile s ovim fenomenom nakon 30 tjedana, a neke čak priznaju da nisu osjetile nikakvu bol do sadašnjeg rođenja.

Drugi znak treninga - je koncentracija boli u određenom području. U pravilu, osjećaj nelagode u donjem abdomenu.

Kontrakcije Braxton-Hicks su manje intenzivne nego generičke, ali ova karakteristika je relativno relativna. Kada žena očekuje svoje prvo dijete, ne zna kako roditi. Čak i ako se trudnoća ponovi, gotovo je nemoguće razlikovati smanjenje obuke od generičkih, samo na temelju procjene intenziteta boli. Uostalom, ti su osjećaji izuzetno individualni i ovise o mnogim čimbenicima.

Ako ste u nedoumici, trebate uzeti štopericu i početi otkrivati ​​intervala između kontrakcija i trajanja. Ako postoje znakovi rada, trebali biste se odmah početi okupljati u bolnici. Kada su kontrakcije nepravilne, njihov se intenzitet može smanjiti. Da biste to učinili, leći i pokušati se opustiti. Možete uzeti topao tuš, pokušajte držati vježbe disanja. Sve to dovodi do opuštanja glatkih mišića, nakon čega se bol briše.

Na internetu možete pronaći mnogo besplatnih aplikacija koje vam omogućuju razlikovanje između stvarnih borbi i treninga. Načelo djelovanja tzv. Skvackoschitalok je vrlo jednostavno. Žena treba obilježiti početak svake kontrakcije mišića i njezin kraj za neko vrijeme i unijeti podatke u tablicu. Program obrađuje primljena mjerenja i daje spreman odgovor. Najčešće je moguće dobiti prilično točan rezultat, nakon čega trudna majka ima priliku odlučiti o daljnjim postupcima.

Čak i ako se kontrakcije ne razlikuju redovito, ali postoje krvavi iscjedak vagina, iscjedak vode, smanjenje intenziteta pokreta fetusa, teška bol, trebali biste odmah nazvati hitnu pomoć ili sami otići u bolnicu.

Borbe za treninge lako se razlikuju od sadašnjih za niz znakova. Ako je žena svjesna njih, gotovo je nemoguće zbuniti Braxton-Hicksove kontrakcije mišića s pravim porođajem. U nedoumici uvijek možete koristiti internetske aplikacije.

Kako razlikovati lažan rad od prave (generičke) tijekom trudnoće

Žena u procesu čekanja za djetetom živi novi život. Sve se mijenja: okus, način života. U različitim vremenima, s njom postoje promjene: u početku brutalna žudnja za jednim proizvodom se probudi, zatim toksičnost, teški tum počinje miješati u pokret, a kasnije se pojavljuju lažni kontrakcije. To je potonji koji trebaju posvetiti posebnu pozornost kako ne bi propustili početak rada (žene često zbunjuju lažne i prave kontrakcije).

Znakovi kontrakcija

lažan

Trening, lažne kontrakcije (naziv "Braxton-Hicks kontrakcije", nakon imena znanstvenika koji ih je prvi opisao) osjećaju se kao ritmičke kontrakcije trbuha. Često ne uzrokuju značajnu nelagodu, ali je individualna i ovisi o pragu osjetljivosti na bol. Počinju nasumično i završavaju naglo kao što se pojavljuju, bez ikakve sekvence koja se prati.

Ovo stanje može se pratiti od otprilike dvadesetog tjedna i može pratiti ženu sve do rođenja, malo povećavajući posljednjih mjeseci čekanja bebe. Češće, kontrakcije se osjećaju navečer ili noću, kada su svi drugi mišići opušteni i senzacije se usredotočuju na promjenu tonus maternice. Često se tijekom vježbanja javljaju kontrakcije. U nekim ženama, oni su asimptomatski.

Simptomi lažnog rada:

 • Nepravilne kontrakcije maternice (mogu se pojaviti nekoliko puta dnevno, a zatim nemojte smetati neko vrijeme i ponovno se pojaviti).
 • Češće, senzacije u lažnim borbama su bezbolne, ili uzrokuju manje nelagode.
 • Napadi dolaze prilikom mijenjanja položaja, prestanka aktivnosti ili povećanja aktivnosti.
 • Opaža se maternica dilatacija (samo liječnik može utvrditi).

Kako olakšati stanje

Kada počnu lažne kontrakcije, uz neugodnost, moguće je olakšati stanje na nekoliko jednostavnih načina. Prije svega, trebali biste se smiriti i pokušati se opustiti. Obavezno promijenite vrstu aktivnosti i položaj tijela. Neke žene mogu uživati ​​u toploj kupki, ugodnoj masaži ili snacku. Možete vježbati u respiratorne generičke gimnastike, a zatim tijekom tih kontrakcija i porođaja, trudnica će se osjećati sigurnijim.

opći

Prave kontrakcije se održavaju pojedinačno za svaku trudnicu. Neke žene u radu osjećaju ozbiljnu bol na početku, drugi samo blagi nelagodi, koji se povećava s povećanjem kontrakcija. Bol se može dati leđima, donjem dijelu leđa, donjem trbuhu, bočnom području, bedrima, nogama, mokraćnom mjehuru ili rektumu. Osjećaji se mogu usporediti s boli u prvim danima menstruacije s bolnim menstruacijom (dismenorejom) ili djelovanjem boli u proljevu.

Obilježja stvarnih kontrakcija su njihova periodičnost. Postoji jasno smanjenje intervala između napada boli, same napada postaje dulji, s promjenom položaja, promjenom vrste aktivnosti, ne slabe. Proljev, mučnina, pa čak i povraćanje često se javljaju. Istodobno se može otvoriti amnionska tekućina s ispuštanjem amnionske tekućine. Liječnik-ginekolog upozorava na postupno otvaranje cerviksa.

Pitanja čiji će odgovori pomoći u određivanju prirode kontrakcija

Razlika između lažnih kontrakcija i stvarnih za liječnike je sasvim razumljiva i jasna, no panika trudnica koja stalno brine o zdravlju djeteta često se ne može ispravno orijentirati u različitim znakovima i simptomima. Pitanja će vam pomoći da dobijete točan odgovor. Ako je prvi odgovor vaš slučaj, tada su kontrakcije lažne, ako je druga suprotnost istinita i trebate zatražiti pomoć.

Koliko često se javljaju?

 1. Izgledajte s vremena na vrijeme, nemojte imati određeni interval.
 2. Postoji regularnost napada kontrakcija, interval između njih je od pola minute do minute, njihovo povećanje i trajanje se povećavaju postupno.

Da li kontrakcije maternice slabe kad mijenjaju položaj tijela i vrstu aktivnosti?

 1. Postoji slabljenje stanja prilikom promjene aktivnosti nakon odmora ili hoda.
 2. Kontrakcije se nastavljaju istim intenzitetom i nakon promjene položaja i vrste aktivnosti.

Koji je intenzitet?

 1. Postoji slabljenje kontrakcija, intenzitet boli se ne povećava.
 2. Svaka borba osjeća se jači od prethodne.

Gdje se nalaze bolovi?

 1. Postoji bol samo u prednjem dijelu trbuha, ili u području zdjelice.
 2. Bol i kontrakcija se prvo osjete u donjem području leđa, a zatim se šire do trbušne regije anteriorly.

Ako je većina odgovora druga opcija, a još je prerano rađati, trebate kontaktirati liječnika koji vodi trudnoću i razjasniti situaciju s njim ili otići izravno u bolnicu.

Kada trebate vidjeti liječnika zbog lažnih napada

To se događa da se sve ne ide glatko i postoje situacije u kojima trening također zahtijeva medicinsku intervenciju. I nije važno koliko dugo traju pogrešne kontrakcije, a koliko je njihov intenzitet, pomoć je odmah potrebna. Ti signali uključuju:

 • Pojava iscjedka iz vagine (mogu imati mješavinu krvi, ili biti vodene).
 • Ispuštanje amnionske tekućine ili njihovo propuštanje (u prvom slučaju, velika količina tekućine izlazi iz vagine, u drugoj - neprekidno osjeti vlagu u vaginalnom području, gaćice se brzo mokre).
 • Bol u kontrakciji maternice je teška, ali njegova pravilnost ne može se pratiti.
 • U lumbalnoj se regiji osjećaju teške boli.
 • Dijete se počeo kretati manje (manje od 10 pokreta za dva sata) ili se potpuno zaustavilo.
 • Snažne kontrakcije u bilo kojem trenutku do 37 tjedana trudnoće.
 • Kontrakcije nisu jake, ali često se ponavljaju (više od 4 napada u minuti).
 • Kontrakcije nisu redovne, ali intenzitet se povećava.
 • Pritisak na perineum se povećava i uzrokuje znatnu nelagodu i bol.

Zašto nam je potrebna treningka

Lažne kontrakcije sastavni su dio pripreme mišića maternice i vratova za porođaj. Kontrakcije potiču trening mišića (kao i vježbe za mišiće leđa, nogu, ruke i druge dijelove tijela). Bez njih, maternica neće biti u stanju pravovremeno ugovoriti i gurati dijete kroz rođendanski kanal (i to zahtijeva vrlo veliku trud). Postoji povećanje izdržljivosti mišića, jer u radu oni neće samo snažno naprezati jednom. Inače, maternica će "visjeti kao vrećica" i nije tonirana u pravom trenutku.

Kontrakcije treninga također stimuliraju cirkulaciju krvi u genitalnim organima i time povećavaju protok kisika i hranjivih tvari (uključujući bebu).

Ne brinite ako uopće ne osjetite smanjenje. Oni su tamo, imate samo visoku pragu boli ili ne dajete im značenje (stalno su zauzeti radom, u pokretu, zbunjuju ih s povećanim nakupljanjem plina, napadima abdominalne boli ili drugim fenomenom). Tijelo trudnice djeluje kao autonomni sustav i sam će izvršiti potrebne radnje.

Kako razumjeti da su kontrakcije počele: najistinitiji osjećaji

Približavanje porođaju jedan je od glavnih strahova koji prate većinu žena koje očekuju dijete. Mame koji su barem jednom doživjeli ovaj proces mogu samouvjereno dovoljno dati svoje početke radne aktivnosti.

Prilično se razlikuje od žena koje su prvi put trudne. Značajnu ulogu u takvim nevoljama igranje strah od borbe: kako ne propustiti trenutak na početku, a ne da ih brkati s kontrakcija trening maternice i vremena da dođe u bolnicu.

Što uzrokuje početak rada?

Kontrakcije su nehotične i povremene kontrakcije mišićnog sloja maternice - miometrija. Mehanizam za razvoj takve redovite radne aktivnosti vrlo je složen: predstavlja točno interakciju živčanog sustava s promjenama u endokrinom sustavu.

Sve trudnoće u tijelu žene dominiraju hormoni gestageni (to uključuje progesteron), koji imaju antispazmetički učinak. Oni sprječavaju preranu kontrakciju mišića maternice.

Do kraja gestacijskog razdoblja smanjuje se broj proizvedenih progestagena, a sinteza estrogena se povećava. To dovodi do činjenice da se u mišićnim stanicama maternice povećava broj receptora za supstance koje stimuliraju kontrakcije - oksitocin i prostaglandine.

Takve hormonske promjene ne nastaju istodobno - restrukturiranje razine spolnih hormona je postupni proces.

U posljednjoj trećini trudnoće, očekivana majka može primijetiti prisustvo "treninga" ili "lažnih" kontrakcija, koje se manifestiraju u obliku nepravilnih kontrakcija maternice.

Do 37-40 tjedana u središnjem živčanom sustavu trudnice dolazi do "generičkog dominantnog" - segment živčanih stanica koji konačno kontroliraju proizvodnju svih spolnih hormona i biološki aktivnih tvari i koji aktiviraju mehanizam rada.

Koja je uloga rada u radnom odnosu?

U procesu rada, kontrakcije igraju važnu ulogu - zahvaljujući im se vrata maternice otvaraju do veličine potrebne za djetetovu glavu. Istodobno, nije toliko snaga kontrakcija važna kao ispravna kombinacija s razdobljima opuštanja maternice.

Sloj mišića uterusa u kontrakcijama nije ravnomjerno smanjen. Prvi koji ulazi u smanjenje su mišići koji se nalaze na dnu maternice. Dakle, grudica se širi od vrha do dna, dopire do cerviksa i "zateže".

U drugoj fazi porođaja, kada se dijete promovira kroz genitalni trakt, kontrakcije zajedno s pokušajima aktivno pomažu ovom procesu. I u trećem razdoblju, kontrakcije maternice doprinose normalnom odjeljivanju placente, raspodjeli placente i sprečavanju postpartum hemoragije.

Kako odrediti i shvatiti da su kontrakcije počele: glavni znakovi nastupa rada

Prave kontrakcije su kontrakcije, koje su redovite kontrakcije maternice, što dovodi do proširenja vrata maternice.

Obično na početku rada, njihovo trajanje nije više od 10-15 sekundi, a interval između kontrakcija maternice je 10-15 minuta.

Kako napredovanje radne aktivnosti napreduje, trajanje kontrakcija povećava se na 40-50 sekundi, a razdoblja opuštanja skratiti na jednu minutu.

Osjećaji tijekom rada u različitim ženama mogu značajno varirati.

Ako trudna majka ima visok prag osjetljivosti na bol, tada kontrakcije mogu uzrokovati manje boli i mogu se osjetiti samo kao dovoljno snažne kontrakcije maternice.

Zbog činjenice da se tijekom kontrakcija otvara vrata maternice, koja ima mnoge receptore povezane s živčanim sustavom, može doći do osjećaja mučnine, pa čak i povraćanja, na vrhuncu kontrakcije kod žena.

Kako razumjeti da su kontrakcije počele na prvom i drugom rođenju?

Različiti se mogu osjećati kontrakcije tijekom prvog i drugog poroda. Budući da je u prvobitnim ženama ovaj proces dulji, povećanje vremena kontrakcije maternice i skraćivanje razdoblja opuštanja neće biti tako očiti.

U multiparativnim ženama, prve prave kontrakcije mogu se bezbolno i neprimjetno nastaviti, tako da majke s drugom ili naknadnom porođaja primijetit će brzi početak rada, tijekom kojih su kontrakcije početno duže s malim intervalima između njih.

Unutarnja senzacija: kako razlikovati kontrakcije "treninga" od onih istinskih?

Postoji nekoliko objektivnih kriterija kojima se može prepoznati je li žena započela redovitu radnu aktivnost ili je li kontrakcija maternice imala obuku ili lažno svojstvo.

Što učiniti ako počinju kontrakcije?

Ako žena ima bol u grčevima u donjem dijelu trbuha tijekom punog trudnoće, onda je najpotrebnija stvar za takvu situaciju smiriti što je više moguće.

Ako to nije potpuno razumljivo, "trening" je kontrakcija ili istina, onda biste trebali:

 • pokušajte se odvratiti: pregledajte pakete koji su prikupljeni u bolnici, provjerite sve potrebne dokumente;
 • uzeti topao tuš, leći, opustiti se i pokušati zaspati ili hodati polaganim ritmom, uključiti opuštajuću glazbu;
 • izračunati i zabilježiti trajanje kontrakcija maternice i razmake između njih na zasebnom listu.

Ako gore navedene mjere ne dovode do poboljšanja u trajanju od sat vremena, a kontrakcije postaju sve jače, dulje i razmak između njih se skrati, tada je potrebno osobno voziti ambulantu ili, uz pratnju rodbine, otići u maternicu.

Ako buduće majke prestanu s kontrakcijom, to znači da je trenutak rođenja djeteta odgođen i može nastaviti normalni život.

U kojim situacijama biste trebali odmah otići u bolnicu?

Postoje slučajevi kada su čak i kontrakcije "treninga" razlog hitne hospitalizacije:

 • lažno - praćeno raskidom amnionske tekućine ili pojavom čak manjeg krvarenja iz genitalnog trakta;
 • trening - nepravilan, ali vrlo bolan, izaziva nelagodu kod žena i poremećaja spavanja;
 • u trudnoći, trudna majka osjeća mučninu, povraćanje, slabost, vrtoglavicu ili gubitak svijesti;
 • trajanje svake borbe je više od 20-30 minuta, a prekidi između njih su beznačajni;
 • nakon završetka borbe označio je brz ili neobičan pomak djeteta.

Nije teško razlikovati početak stvarnih borbi od "treninga" i to je apsolutno nemoguće propustiti. U svakom slučaju, ako se buduća majka opterećuje sumnjama u vezi s njezinim stanjem, tada se trebate obratiti majčinoj bolnici ili liječniku koji promatra trudnoću u klinici.