Debeo krv tijekom trudnoće: iznad normalne - pojavit će se krvni ugrušci! Trebate li tanke?

Zdravlje

S početkom trudnoće, funkcioniranje ženskog tijela prilagođeno je potrebama fetusa, nastaje dodatna cirkulacija pluća. To zahtijeva znatno više krvi. U početku se njezin volumen povećava zbog plazme, ukapava se. No, od 10. tjedna povećava se proizvodnja crvenih krvnih zrna, stoga su mogući simptomi debele krvi. U određenim slučajevima to nije opasno, ali ponekad zahtijeva liječenje.

Zašto se viskoznost mijenja

Normalno, krv, koja je vezivno tkivo, 40% sastoji se od ujednačenih elemenata, a 60% plazme, njegov tekući dio. To je suspenzija koja se kreće kroz posude. Promjer mikročestica ponekad je manji od radijusa eritrocita. Prolazi kroz njih samo zbog činjenice da je u stanju mijenjati svoj oblik i ne držati se zajedno s drugim celularnim elementima.

Ako dođe do promjene viskoznosti, mikrokrižba je u opasnosti. Jedinstveni elementi gube sposobnost prolaska kroz uski lumen, njihova sposobnost da se drže zajedno i formira krvne ugruške se povećava.

Za trudnice, ti procesi su prilagodljivi odgovor koji je neophodan da se brzo zaustavi krvarenje koje je nastalo tijekom porođaja ili porođaja. Ali ponekad se zadebljanje odvija pretjerano, što može završiti neugodnim posljedicama.

Uzroci debele krvi tijekom trudnoće mogu biti fiziološki. Tijelo se priprema za porođaj, povećava broj formiranih elemenata, hemoglobina. Od prvog mjeseca trudnoće povećava se volumen i broj leukocita. Zbog toga se ESR ubrzava. Placentni laktogen dovodi do povećanja broja eritropoetina - tvari koja regulira sintezu crvenih krvnih stanica. Skok u svojim proizvodima počinje s 10 tjedana trudnoće i značajan porast od drugog tromjesečja. Do kraja trudnoće, ukupni broj crvenih krvnih stanica povećava se za 20-25%.

Debela krv može biti uzrokovana:

 • nedostatak tekućine s povećanom potražnjom;
 • prehrana neuravnotežena u mineralnom i vitaminskom sastavu;
 • nedostatak probavnih enzima;
 • prekomjerno konzumiranje šećera i pečenje;
 • nuspojave željeznih pripravaka;
 • povećana aktivnost slezene.

Viskoznost se još više povećava kada je izložena sljedećim patološkim čimbenicima:

 • opsežne ozljede i opekline;
 • masivni gubitak krvi;
 • hematološka patologija;
 • bolesti bubrega i probavnog trakta;
 • koagulabilnost, uključujući i nasljednu.

Znakovi promjena u gustoći krvi otkriveni su iu ranoj i kasnoj trudnoći.

Znakovi na kojima je moguće sumnjati u promjene viskoznosti

Primijetite da se gustoća krvi promijenila, možete čak i tijekom posjeta laboratoriju za uobičajene testove u ranoj trudnoći. Kapljica prsta bit će vrlo dobro skupljena u kapilari. I venska krv će imati vremena da se curl up dok je još tipkanje u špricu i začepiti svoje lumen. Ovo stanje treba biti prijavljeno svom liječniku.

Drugi znakovi nisu specifični, ne mogu se sigurno povezati samo uz sljedeće uvjete:

 • glavobolja;
 • slabost;
 • povećano umor;
 • problemi s pamćenjem;
 • smanjena sposobnost koncentracije;
 • depresivna stanja;
 • suha usta;
 • povećanje krvnog tlaka;
 • težina u nogama;
 • varikozne vene;
 • hladne ekstremitete.

Samo jedan od ovih simptoma rijetko se primjećuje. Češće simptomi se kombiniraju. Njihov izgled povezan je s oštećenom mikrocirkulacijom i razvojem hipoksije, od kojeg je mozak pogođen.

Što je opasno tijekom debljine krvi u trudnoći

Strogost posljedica ovisi o razdoblju trudnoće.

Povećanje viskoznosti odmah nakon začeća može dovesti do stvaranja mikrothroma koja će narušiti prehranu implantiranog embrija. Takvo stanje završava trudnoćom koja se ne razvija ili pobačajem. Ove promjene pojavljuju se kod žena s sistemskim lupus eritematosusom ili antifosfolipidnim sindromom.

U kasnijem razdoblju trudnoće zadebljanje, ako prelazi fiziološku normu, povećava rizik od tromboze. Krvni ugrušci nastaju na mjestima razgraničenja krvnih žila zbog osobitosti protoka krvi. Kao iu vodovodnim cijevima, javlja se turbulencija i protok krvi djelomično usporava. Pri visokoj viskoznosti, to su optimalni uvjeti za povezivanje stanica. Krvni ugrušci nastaju u velikim posudama, ali oni su opasni za male. Odvojeni trombus se šalje u pluća, mozak, gdje uzrokuje blokade u arterijama.

Krvni ugrušci mogu nastati u venama koje su pod utjecajem varikoznih vena. Upala krvnog ugruška izaziva upalne procese u zidovima vena.

Posljedice za dijete su oslabljen protok krvi u placentama, kroničnu hipoksiju i usporavanje rasta intrauterine. Povećava vjerojatnost rađanja nezrelog djeteta s malom težinom.

Način na koji gusta krv utječe na tijek trudnoće ne može se jednoznačno obilježiti. Kondenzacija u normalnom rasponu ima za cilj sprječavanje masivnog gubitka krvi i viskoznost je mnogo veća od fiziološke, opasne za majku i dijete.

Potrebna dijagnostika

Glavna studija koja odražava stanje viskoznosti je koagulogram (hemostasiogram). Popis pokazatelja koje on uzima u obzir omogućuje zaključivanje zaključaka o sposobnosti krvi da ugrozi:

 1. Fibrinogen - protein, normalna količina od 2-4 g / l. U trećem tromjesečju stope do 6 g / l smatraju se normalnima. To je sastavnica koagulacijskog sustava. Kod interakcije s drugim čimbenicima zgrušavanja, ispada u obliku niti koje čine kostur budućeg krvnog ugruška, koji je neophodan za zaustavljanje krvarenja.
 2. Prothrombin je složeni protein koji nastaje uz sudjelovanje vitamina K u jetri. To je preteča trombina - protein koji stimulira stvaranje krvnog ugruška. Norma je 78-142%. Znatan višak stopa pojavljuje se kao rezultat poremećaja placente, jer sadržane u njemu u velikim količinama.
 3. Vrijeme protrombina je razdoblje tijekom koje dolazi do zgrušavanja krvi. Norma - 11 sekundi.
 4. Aktivirani parcijalni tromboplastični period (APTT) je brzina stvaranja ugruška pod djelovanjem kalcijevog klorida i drugih tvari. Stopa je 21,1-36,5 sekundi, kada se krv zgusne, smanjuje se.
 5. Lupus antikoagulant, klasi G imunoglobulin, je prvi izoliran od pacijenta sa sistemskim lupus erythematosusom, za koji je dobio ime. Nedostaje zdravi ljudi. Njegova prisutnost povećava tendenciju tromboze. To je jedan od markera antifosfolipidnog sindroma, u kojem se pobačaj pojavljuje u ranijem razdoblju.

Također obratite pažnju na razinu trombocita, crvenih krvnih stanica, hemoglobina, ukupnog proteina, koji se također može procijeniti na koncentraciji. Na sklonost stvaranju krvnih ugrušaka može se reći analiza D-dimera.

Državna ispravka

Status koagulacijskog sustava prati se tijekom trudnoće. Pri registraciji, u drugom i trećem trimestru, žena mora proći koagulogram. Ali ne možete pokušati sami uzeti sredstva protiv antitrombocita i antikoagulanse. To može dovesti do ozbiljnog krvarenja i krvarenja.

Kako razrijediti debelu krv tijekom trudnoće, liječnik mora odlučiti. Način ukapljivanja uključuje promjenu prirode prehrane i uporabe lijekova.

hrana

Smanjite gustoću krvi uzrokovanu manjkom tekućine, možete upotrijebiti ispravan režim pića. Na dan trebate piti najmanje 1,5 litara vode, ne više od 100 ml istovremeno.

Dijeta podrazumijeva ograničenje ili potpunu isključenost:

Ograničite izbornik krumpira, heljde, banane, gazirana pića, slatkiše. Hrana za povrće pomaže u nanjušenju krvi. Bogat je vitaminom C povrća i voća, obično obojan crveno-narančastom bojom. Među njima su:

 • agrumi;
 • bobice (malina, ribiz, brusnica, jagoda);
 • rajčice;
 • ananas;
 • repa;
 • granate;
 • suhe marelice;
 • birch sap;
 • čokolada, kakao;
 • maslinovo, canola ulje.

Pri odabiru proizvoda morate zapamtiti da su mnogi crveni plodovi, čokolada jaki alergeni. Ponekad s velikim udjelom takve hrane u prehrani može doći do netolerancije hrane. Ova reakcija podsjeća na alergije, ali ovisi o količini konzumiranog proizvoda.

Moguće je poboljšati cirkulaciju krvi i povećati ukupni ton pomoću mjerene vježbe. Za trudnice razvijene su posebne vježbe, plivanje ili joga su korisni.

lijekovi

Promjene u prehrani i načinu života su pozitivne s manjim promjenama u krvnoj slici. Za ozbiljne povrede koagulacije potrebno je korištenje posebnih lijekova koji smanjuju zgrušavanje. Liječenje tijekom trudnoće se provodi do 36 tjedana. Nakon tog razdoblja, potrebno je pričekati vraćanje visoke gustoće, tako da tijekom porođaja ne počinje opasno krvarenje. Dva tjedna za uklanjanje lijekova dovoljna su, a rođenje 38. tjedna smatra se da je došlo na vrijeme.

Lijekovi koji smanjuju koagulaciju krvi

Trudnice su dozvoljene za sljedeće lijekove:

 1. Chimes. On inhibira agregaciju trombocita, čime se smanjuje zgrušavanje, proširuje krvne žile i poboljšava mikrocirkulaciju. Ne možete sami propisati lijek, samo liječnik može procijeniti rizike i koristi. Tablete se uzimaju na prazan želudac, počevši od minimalne doze i postupno se povećavaju tijekom nekoliko dana.
 2. Aspirin. Kao antikoagulant upotrebljava se minimalna doza od 75-100 mg. Ponekad se koristi u obliku lijeka Cardiomagnyl, koji dodatno sadrži magnezij. U trudnica Aspirin i lijekovi koji se temelje na njemu koriste se samo u drugom tromjesečju prema strogim indikacijama.
 3. Fraxiparine. To je heparin male molekularne težine, koji je dostupan kao otopina za injekciju. U laboratorijskim pokusima nije utvrđen teratogeni učinak, ali u prvom tromjesečju Fraxiparin se koristi iz zdravstvenih razloga. Propisan je trudnicama za prevenciju venske tromboze, tijek liječenja je kratak. Injekcije se subkutano stavljaju u stranu trbuha, pri čemu svaka injekcija izmjenjuje desnu i lijevu stranu. Intramuskularna injekcija je zabranjena. Doziranje se određuje pojedinačno.

Oni koji se pitaju što trebaju raditi ako je tijekom trudnoće debela krv, morate se sjetiti da će samo takva liječnica odrediti ispravnu taktiku. Povećanje viskoznosti ne zahtijeva uvijek ozbiljnu terapiju, budući da Ovo je adaptivni odgovor tijela. Ali u slučaju teške dehidracije, nakon opekotina, ozljeda, zadebljanja krvi bit će patološka i zahtijevaju liječenje. Žene s tendencijom tromboze još uvijek u fazi planiranja trudnoće trebaju dobiti odgovarajući tretman za smanjenje rizika u budućnosti.

Preporučeno: Kada se pojavi konflikt rhesusa tijekom trudnoće, kako je opasno i kako izbjeći komplikacije? O ovom u članku na linku.

Trudnoća i "debela" krv

Jedan od najčešćih mitova o trudnoći postao je mit o "debeloj" krvi, što podrazumijeva zlouporabu izuzetno ozbiljnih i opasnih lijekova - antikoagulanata. To povećava rizik od abrupcija placente, krvarenja, uključujući krvarenje maternice, smrt djeteta i majke.

Zašto se taj mit pojavio? Jedan od razloga je i nedostatak znanja liječnika o normama trudnoće, osobito promjenama u krvi. Gotovo svi rezultati ispitivanja se još uvijek uspoređuju s rezultatima ne-trudnica.

Drugi razlog je rezultat neučinkovitog upravljanja zdravstvenim sustavom i stvaranja previše nepotrebnih stope liječnika, posebno hematologa. Poboljšanje stanja hematološke službe ne znači povećanje broja hematologa, jer ako uzmemo u obzir broj takvih liječnika po glavi stanovnika u zemljama s naprednom medicinom, onda će to biti znatno niže nego u post-sovjetskim zemljama. Pored stvaranja stopa, kvaliteta izobrazbe za hematolozima je iznimno niska. Kohl ima velik broj dodatnih stopa, za izvješća o zapošljavanju ustanove potrebno je osigurati osoblje specijalista s pacijentima (inače će se postaviti pitanje: zašto toliko stope?). Politika za izradu liječnika čini se da je zauzeta dio je oblaganja koja postoji u zdravstvu i drugim područjima ljudske aktivnosti u bivšim SSSR zemljama već više od desetljeća. Stoga je najčešća kombinacija "opstetričara-ginekologa + hematologa + genetičara", koja ne trudne žene, već planira zatrudnjeti.

Zašto se žene boje "guste" krvi? Zato što su im rekli da će to dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka i zbog toga će sigurno izgubiti trudnoću. Preostale pojedinosti o ozljedi "debele" krvi se obično previdi.

Sada razgovarajmo o fiziološkim promjenama u krvi tijekom trudnoće i koliko je zabrinutost oko "debele" krvi opravdana.

Doslovno od prvih tjedana trudnoće u krvi žene postoje mnoge promjene koje su dio prilagodbe majčinog tijela na povećanje opterećenja zbog rasta i razvoja fetusa. Prije svega, volumen krvi se povećava (za 25-50%) zbog povećanja volumena plazme. Istodobno, broj crvenih krvnih stanica (eritrociti) povećava se za 20%, ali u manjem omjeru u odnosu na tekući dio krvi (do 40%). Stoga, fiziološka anemija, kada se razina hemoglobina smanjuje, opažena je kod mnogih trudnica. Ovo nije najčešće anemija s nedostatkom željeza, što znači da se kisika krvi i tkiva žene ne pogoršava.

Naravno, s povećanjem volumena krvi povećava se opterećenje na kardiovaskularnom sustavu. Broj otkucaja srca povećava se za 120%, a kod trudnice (obično od 12. tjedna trudnoće) postoji tahikardija, koja najčešće ne zahtjeva liječenje. Snaga kontrakcije i oslobađanje krvi od strane srca također se povećava (za 30-50%).

Drastične promjene također se promatraju u sastavu krvi. Trudnoća je stanje u kojem je povećanje razine šećera, masnih kiselina i određenih čimbenika zgrušavanja krvi normalno, što znači da krv postaje "slađa", "debela" i "viskozna", što je bitan proces prilagodbe trudnoći i osigurava rastući fetus potrebnom količinom energije i hranjivih tvari.

Uz napredovanje trudnoće i bliže porodu u krvi, povećava se razina čimbenika zgrušavanja krvi. Neki od njih povećavaju se za 20 do 200% u usporedbi sa standardom u ne-trudnica. To je zbog činjenice da što je bliži porođaju, to povećava razinu zaštite od mogućeg gubitka krvi tijekom poroda, a posebno nakon rođenja. Zato se u trećem tromjesečju trudnoće i nakon porođaja promatraju značajne promjene u koagulograma.

Sustav koagulacije krvi sadrži niz tvari koje nazivamo koagulacijskim čimbenicima.

Tijekom trudnoće povećavaju se razine sljedećih čimbenika:

- značajno: fibrinogen, VII, VIII, X, XII, von Willebrand faktor (VWF);

- blago: II, V, IX, XI i XIII.

Tijekom trudnoće također se povećavaju fibrinolitički inhibitori PAI-1 i PAI-2 i aktivatora tkivnog plazminogena. Količina slobodnog proteina S koja potiskuje koagulaciju se smanjuje, dok trombin-antitrombin kompleks (TAT), naprotiv, raste.

Treba imati na umu da je D-dimer derivat fibrinogena pa se automatski povećava tijekom trudnoće. Određivanje razine fibrinogena i D-dimera u trudnica nije praktično, pa se ne radi. Ti krvni čimbenici nisu pokazatelji imenovanja antikoagulanata, uključujući heparinske pripravke.

Nakon završetka trudnoće, uključujući abortus i porođaj, koagulogram se vraća u normalu ne odmah, ali u roku od dva mjeseca, a kod nekih žena čak i duže. Stoga, hitan zaključci o "debeloj" krvi nakon završetka trudnoće mogu biti lažni i dovesti do nepotrebnog i istog opasnog tretmana.

Ali pored povećanja broja čimbenika zgrušavanja tijekom trudnoće, kompenzacijski proces nastaje u obliku smanjenja broja trombocita, iako je to smanjenje relativno zbog većeg volumena plazme. Ovo se stanje naziva trudna trombocitopenija i njeno liječenje se obično ne provodi.

Dakle, usporedba krvnih indeksa trudnica s onima ne-trudnica je pogreška.

Na temelju mita "debele" krvi, zapaža se takva dijagnoza kao trombofilija. Ta je zlouporaba također povezana s pojavom prevelikog broja stope genetičara čija priprema želi najbolje. Pored toga, smjer gotovo svih žena koje su trudne ili planiraju trudnoću identificirati određene gene (genotipiziranje) koji su uključeni u moguću pojavu trombofilije je komercijalno održiv test koji generira visoku zaradu za bolnicu ili laboratorij.

Za razliku od trombocitopenije, trombofilija je povezana s trombozom koja zauzvrat može dovesti do takvog opasnog stanja kao tromboembolizam, kada tromb oblikovan u dubokim venama donjih ekstremiteta ulazi u krvotok i putuje u srce, a od nje do plućnih žila, priključujući ih. To može dovesti do iznenadne smrti jedne žene.

Rizik od tromboze tijekom trudnoće povećava se za 5 ؘ -6 puta zbog stagnacije krvi u donjim ekstremitetima, ali čak i više, gotovo 10 puta nakon porođaja. Mobilnost je faktor broj jedan koji otežava formiranje krvnih ugrušaka. Stoga, prekomjerno preporuča se odmor tijekom trudnoće, osim u rijetkim slučajevima kad je stvarno potrebno. Žene moraju shvatiti da ostatak kreveta ne sprema trudnoću, kao što je prethodno bilo razmišljano.

Dijagnoza nasljedne ili genetske trombofilije je netočna jer postoji nekoliko vrsta kongenitalne trombofilije, a svi imaju svoje ime. Ako liječnik ne specificira vrstu trombofilije, onda je to znak njegove nesposobnosti u tim pitanjima.

Nasljedna trombofilija uključuje slijedeće:

Nedostatak proteina (protein) C
Nedostatak proteinskog S
Nedostatak antitrombina III
Genetski defekt protrombina
Faktor kvara V Leiden
hiperhomocistinemija
Neuspjeh faktora VIII
Postoji nekoliko nasljednih trombofilija.

Genotipizacija ne igra najvažniju ulogu u formulaciji ove dijagnoze. Pozornost se prvenstveno odnosi na povijest slučajeva: je li žena u prošlosti imala epizode duboke venske tromboze nogu i tromboembolizma. Ovo uzima u obzir uvjete za pojavu takvih epizoda. Na primjer, ako je žena imobilizirana kao posljedica slomljene nogu nekoliko tjedana i imala krvni ugrušak u jednom od ekstremiteta, to se ne smatra znakom trombofilije, a takva žena neće biti izložena visokom riziku od krvnih ugrušaka.

Drugi važan dijagnostički kriterij je prisutnost bliskih srodnika koji pate od trombofilije, kod slučajeva tromboze i tromboembolije, kao i smrti u dobi od 50 godina od kardiovaskularnih bolesti, osobito od tromboembolije.

Varikozne vene ekstremiteta nisu faktor rizika za tvorbu tromba, jer je potkožna venska mreža slabo povezana s dubokim venama - samo kroz male posude.

Treba shvatiti da je u pozadini fizioloških promjena u koagulograma teško i često nemoguće ispravno dijagnosticirati trombofiliju. Definicija gena samo je pokazatelj prisutnosti različitih kombinacija gena i nalazi se u većini ljudi, ali daleko je od pokazatelja prisutnosti bolesti kao takve. Osim toga, postoji izuzetno velik broj gena koji su uključeni u proces koagulacije krvi, tako da još uvijek nema jasne ideje o tome koja kombinacija gena može dovesti do pojave bolesti i pod kojim okolnostima, a što nije.

Suvremeni pogledi na prevenciju krvnih ugrušaka u trudnica značajno su se promijenili. Korištenje heparina i njegovih analoga nije samo neučinkovito već i opasno zbog ozbiljnih nuspojava, stoga se ne preporučuje. Iznimka je skupina visokog rizika, tj. Žene koje su imale slučajeve tromboze i tromboembolije, a rjeđe i drugi slučajevi trombofilije.

Također je važno razumjeti da progesteron i njegovi sintetički analozi značajno povećavaju rizik od krvnih ugrušaka. Zbog toga je kombinacija imenovanja progesterona i prisutnosti ili sumnji na trombofiliju u trudnoj ženi apsurdna i opasna.

Debeo krv tijekom trudnoće je ozbiljna patologija

Tijekom razdoblja trudnoće žena treba redovito podvrgavati niz studija, uključujući krvne pretrage. To su nužne mjere, jer prema rezultatima pretrage liječnik prati stanje i zdravlje budućeg djeteta i njegove majke.

Na primjer, ako u općoj analizi nalazimo tzv. Debelu krv u vremenu, tada se mogu izbjeći mnogi neugodni problemi koji se pojavljuju u vezi s tim fenomenom.

Treba napomenuti da zadebljanje nije bolest, ali se percipira kao neku vrstu simptoma. Zašto je debela krv tijekom alarmantnih liječnika u trudnoći? Činjenica je da prolazi loše kroz posude, posebno male i kapilare.

Kao rezultat toga, opskrba krvlju na sve organe je oštećena, dolazi do zagušenja, što zauzvrat doprinosi formiranju krvnih ugrušaka i proširenih vena.

Mozak je najosjetljiviji organ tijela. Čak i najmanji poremećaji u njegovoj krvi dovode do osjećaja letargije, smanjenja performansi i smanjenja pamćenja. Međutim, ovo nije najgore.

Ako se ovim znakovima doda sedentarni stil života, postoji rizik od razvoja prilično opasnih i kobnih bolesti, na primjer, tromboflebitisa, ateroskleroze, srčanog udara i moždanog udara.

Uzroci debele krvi tijekom trudnoće

Svatko tko je naišao na takav problem, ili ga želi spriječiti, treba prvo upoznati sa uzrocima bolesti. Gustoća ovisi o brojnim čimbenicima.

Najčešći razlozi su:

 • Povećani hemoglobin, trombociti, crvene krvne stanice;
 • Povećana zgrušavanje krvi;
 • Nedostatak enzima;
 • Zakiseljavanje tijela;
 • Hiperfunkcija slezene;
 • izloženost;
 • Dehidracija zbog nedovoljnog unosa vode ili slabe probavljivosti debelog crijeva;
 • Nedostatak vitamina i minerala koji su uključeni u proizvodnju hormona i enzima;
 • Pretjerana potrošnja šećera i ugljikohidrata.

Obično, prevladava samo jedan razlog, koji osim toga može biti privremen. Na primjer, u razdoblju odrastanja žensko tijelo prolazi kroz niz metamorfoza, a opterećenje na njemu dvostruko povećava.

Ponekad se ne može u potpunosti nositi s time. No, u nekim slučajevima zadebljanje je pokrenuto nizom čimbenika. To se najčešće događa s teškim gubitkom krvi, krvnim bolestima i šokom boli.

Često gusta krv koja se nalazi u planiranju djeteta rezultat je antifosfolipidnog sindroma. Ova bolest dovodi do povišenog zgrušavanja krvi u apsolutno svim plovilima, što često postaje uzrok fetalne smrti ili preranog rođenja.

Neki mogu povećati ovaj parametar željeznih pripravaka, koji uzimaju mnoge trudnice s niskim hemoglobinom.

Simptomi debele krvi koji se pojavljuju tijekom trudnoće

Važno je napomenuti da se znakovi kršenja često pojavljuju kada tijelo ne prima potrebnu količinu tekućine. Zbog nedostatka vode, unutarnje tjelesne tekućine (krv, limfe) sami postaju gušće.

Nodules na vene, osjećaj težine u nogama, stalno pospanost - pojava tih simptoma ukazuje na kršenje.

Liječenje debele krvi tijekom trudnoće

Neovisno eliminirati problem, naravno, nemoguće. Liječnik, nakon rezultata pretrage, propisuje potrebnu terapiju. Ali žena može sama napuniti nedostatak vode. Potrebno je napuniti bočicu (0,5 l) s običnom vodom bez plina. Bolje je da se filtrira ili kuha.

Uvijek bi trebao nositi s vama i povremeno popiti nekoliko gutljaja. Nema potrebe piti sve odjednom, inače će biti malo dobro. Ova jednostavna navika pomoći će trudnici da izbjegava mnoge neugodne trenutke tijekom trudnoće. No, koristiti puno vode ne mogu biti oni koji pate od edema.

Mnogi lijekovi mogu brzo i učinkovito razlagati krv, ali su kontraindicirani tijekom trudnoće, tako da liječnik vjerojatno propisuje posebnu prehranu koja u većini slučajeva pomaže eliminirati simptome poremećaja.

dijeta

Potrebno je slijediti prehranu: eliminirati pržene, masne, konzervirane hrane iz prehrane; uključuju mliječne proizvode s niskim sadržajem masti. Ne preporučuje se konzumirati šećer, slatku hranu, heljde, krumpir, banane, alkohol, soda, dimljenu mesu i kiseli krastavci.

Ove preporuke ne odnose se samo na one koji imaju debelu krv, ali općenito sve trudnice.

Potrebno je koristiti više proizvoda koji mogu razrijediti.

Dijeta terapija uključuje:

 • Bilo agruma - grejp, narančasta, limun, vapno;
 • Bobice - duda, malina, jagoda, crni ribiz, brusnica, šljiva, morska pustinja;
 • Suho voće;
 • Šipak i njezin sok;
 • ananas;
 • Šumske gljive;
 • Rajčica, repa, luk i mladi češnjak;
 • Košuljac. Također će biti korisno dekocije kora i pupova;
 • Gotovo sva biljna ulja - masline, laneno sjeme, canola, itd.;
 • Kurkuma, curry, origano, sušena kopra i paprika, paprika, đumbir, dušica, cimet.

Važno je da biljna hrana odgovara sezoni. Nemojte zaboraviti da se maline, gljive i viburnum ne mogu previše nositi. Osim toga, bilo koji proizvod u prevelikim količinama može uzrokovati alergije, pa je sve gore navedeno ne treba biti gorljiv.

Malo fizičke vježbe će također biti korisne. Osnovne vježbe mogu poboljšati cirkulaciju krvi u tijelu.

Prije poduzimanja bilo kakvih mjera trebate se posavjetovati s nadzornim liječnikom koji će uzeti u obzir osobine tijela, kao i kontraindikacije nekim proizvodima, jer posljedice nepravilne terapije mogu biti teške kao i nepostojanje samog liječenja.

Medicinske metode

Ne uvijek ispravak prehrane ili životnog stila daju potrebne rezultate. Ako zadebljanje predstavlja prijetnju fetusu ili majci, onda je potrebno koristiti ozbiljnije metode moderne medicine.

Vrlo često se propisuje lijek kao što je Curantil, ali može biti potrebno koristiti više moćnih lijekova. U obliku injekcija također su propisane Cardiomagnyl, Frasiparin, Phleboid, Thrombone ACC itd. Liječnik odabire lijek, uzimajući u obzir pokazatelje koagulograma i vođen stanja pacijenta.

Svaki tijek terapije otkazan je u trudnoći od 36 tjedana. U nekim slučajevima, 14 dana prije očekivanog datuma isporuke. To je učinjeno kako bi se izbjeglo niz problema izravno tijekom rođenja.

Posljedice debele krvi za fetus i majku tijekom trudnoće

Glavna opasnost je krvni ugrušak. Vrlo često, nakon rođenja djeteta, nastaju varikozne vene, osobito kada su rezultati testova pokazali prekomjernu gustoću tijekom rođenja djeteta.

Jedan od najvjerojatnijih rizika je blokada krvnih žila. Ova patologija može nepovoljno utjecati i na rastući fetus, koji će doživjeti nedostatak kisika, i majka. U ovom slučaju značajno se povećava mogućnost pobačaja ili prijevremenog poroda, kao i srčanog i moždanog udara.

Kada se otkrije gusta krv, često se pojavljuje spontan krvarenje. U takvoj situaciji, endometrija, u kojoj postoji slaba cirkulacija, ne može opskrbiti fetus s potrebnim hranjivim tvarima. Pored toga, zametak se neće moći normalno pričvrstiti.

Planiranje trudnoće

Čak i kada planirate dijete, morate proći odgovarajuću analizu hemostaze. To će izbjeći komplikacije, ukloniti kršenje i napraviti bebu prije dosta vremena. Liječnik mora propisati hemostasiogram (koagulogram).

To se osobito odnosi na žene iz rizične skupine:

 • Netko iz rodbine imao je srčani udar, moždani udar, tromboza;
 • Prethodna trudnoća završila je pobačaj ili je zamrznuta;
 • Vježba s teškim fizičkim naporima;
 • Varikozne vene u žena ili bliske srodnike.

Tjedan dana prije analize, ne možete piti alkohol i uzimati bilo koji lijek koji sadrži aspirin, jer utječe na zgrušavanje i rezultati testa bit će nepouzdani.

Čak i ako žena nije u opasnosti, ali želi odrediti gustoću, liječnik joj može propisati smjer za istraživanje. Važno je napomenuti da se u trudnica krv malo zadebljava, ali ti indikatori bez prisutnosti patologije fluktuiraju unutar normalnog raspona.

Debeo krv tijekom trudnoće

Svaka trudnica tijekom cijelog razdoblja čekanja bebe više puta prolazi različitim testovima. U nekim slučajevima, u rezultatima ovih pregleda mogu se primijetiti određene abnormalnosti, što može biti i varijanta norme za trudnice i simptom nekih ozbiljnih bolesti.

Uključujući, prilično često žene nakon prolaska sljedećeg pregleda tijekom trudnoće saznat će da imaju vrlo gustu krv. O tome zašto se to događa, bilo da je opasno, i što da radimo u takvoj situaciji, reći ćemo vam u našem članku.

Zašto krv može biti previše gusta tijekom trudnoće?

U većini slučajeva, sljedeći čimbenici postaju uzrok ove povrede:

 • razne bolesti jetre i gušterače;
 • hiperfunkcija slezene;
 • nedostatak vitamina, enzima i mineralnih soli, posebno vitamina C i cinka;
 • prekomjerna težina;
 • sjedeći način života, ležaj s prijetnjom pobačaja;
 • dehidracija;
 • dugoročni lijekovi za liječenje ili prevenciju anemije nedostatka željeza;
 • zloupotreba hrane obogaćene ugljikohidratima, osobito brašna i slatkih jela;
 • pojedinačne osobine.

Kako debela krv utječe na trudnoću i kako to može biti opasno?

Ako buduća majka ima previše debele krvi, neće moći lako i slobodno proći kroz posude i u potpunosti obavljati sve zadatke koji joj se dodjeljuju, pa stoga mogu patiti i svi unutarnji organi i tkiva. U nekim slučajevima takvo kršenje utječe na opće zdravstveno stanje budućeg majke i uzrokuje simptome kao što su:

 • opća slabost, povećani umor;
 • glavobolja, zbunjenost, gubitak pamćenja i koncentraciju;
 • visoki krvni tlak;
 • suha usta;
 • hladnoća i ukočenost udova;
 • osjećaj težine u nogama i proširenih vena;
 • depresija i pogoršanje raspoloženja.

Istodobno, većina trudnica uopće ne osjeća ovo stanje i doznaje da imaju odstupanja tek nakon donošenja redovitih testova. Istodobno, gotovo sve buduće majke počinju brinuti o tome što prijeti debelu krv tijekom trudnoće za njih i nerođeno dijete.

U nekim slučajevima, u nedostatku odgovarajućeg liječenja i kontrole zdravstvenih djelatnika, učinci debele krvi tijekom trudnoće mogu biti katastrofalni. Dakle, buduće majčino srce počinje raditi puno puta intenzivnije, tako da povećava rizik od krvnih ugrušaka i pojavu takvih teških bolesti kao što su moždani udar i srčani udar.

Osim toga, s takvom povredom potrebnih hranjivih tvari i, posebice kisika, dolazi do fetusa u manjim količinama. Proizvodi njegove vitalne aktivnosti, naprotiv, mnogo su duže nego što je potrebno, zadržavaju se u posteljici, jer prevelika krv u trudnica ne može ih ukloniti. Sve to često dovodi do kašnjenja u intrauterini razvoj budućeg djeteta, hipoksije ili preranog rođenja. U nekim slučajevima, debela krv može izazvati propušteni pobačaj.

Što učiniti ako tijekom trudnoće previše debela krv?

Prije svega, da ličite previše debele krvi tijekom trudnoće, potrebno je organizirati posebnu prehranu, kao i osigurati dovoljno tjelesne aktivnosti i redovite šetnje na svježem zraku. Dijeta za ovo kršenje uključuje sljedeće preporuke:

 1. Svakog dana morate piti najmanje 2 litre čiste ne-karbonirane vode.
 2. Minimizirajte potrošnju krumpira, heljde, banane, slatkiša, konzervirane hrane, dimljenog mesa i kiselog mesa, kao i previše masne hrane.
 3. Uđite u prehranu svježeg povrća, voća i bobica, kao i proizvoda kao što su smokve, orasi, med, sjemenke, kefir, suncokretovo ulje, đumbir i češnjak.

Ponekad, za razrjeđivanje debele krvi tijekom trudnoće, možda je potrebno liječiti. U takvim slučajevima, trudnica je obično propisana unosom Curantile tečaja, au teškim situacijama kada takvo stanje može ugroziti vitalnu aktivnost fetusa, takvi lijekovi poput Thrombo ACC, Cardiomagnyl, Fraxiparin ili Phlebodia.

Debeo krv tijekom trudnoće

Tijekom različitih laboratorijskih pregleda da trudnica opetovano prolazi kroz cijelo razdoblje nošenja djeteta, često čuje liječnika da pojedinačni urin i krvni broj su abnormalni. Ali to ne znači uvijek da su stvari loše: brojne promjene karakteristične su za tijelo buduće majke - u tome nema ništa iznenađujuće. Pa ipak, zato što je tako često potrebno proći testove, da te vrlo promjene mogu odmah upozoriti liječnika o ozbiljnim kršenjima koja predstavljaju opasnost za buduće dijete i majku. Jedan od njih može biti debeli krv tijekom trudnoće.

Čak i ako ustanovite da imate debelu krv, nemojte se tresti brinuti! Opstetričari uvjeravaju da je takvo stanje karakteristično za trudnice i često ne predstavlja nikakvu opasnost. Međutim, u nekim slučajevima potrebno je podvrgnuti prikladnom tretmanu kako bi se spriječili eventualni rizici.

Debeo krv tijekom trudnoće: pregled

Vrlo često se određuje debela krv "od oka": kod uzimanja testova laboratorijski tehničar može primijetiti da trudnica ima vrlo gustu krv - rupa igle je blokirana ili jednostavno viskoznost može se vidjeti da je previše gusta. Međutim, treba shvatiti da nakon trudnoće krv nije bolest ili dijagnoza. Umjesto toga, to je manifestacija nekih poremećaja uzrokovanih ili dovodi do bolnog stanja.

Krv postaje gusta zbog odstupanja određenih pokazatelja homeostaze (sustav zgrušavanja krvi). I od čega je stopa jednog od njih razbijena, predviđanja i tretman ovise. Zato, prije nego što izvadite bilo kakve zaključke, a kamoli da poduzmete bilo kakve mjere, potrebno je usmjeriti trudnicu na koagulogram (ili hemostasiogram) - sveobuhvatnu studiju koagulacijskog sustava krvi koja se provodi isključivo na praznom želucu!

Razlog za ovu analizu može poslužiti kao rezultat općeg testiranja krvi, koji je pokazao povećani broj žutih krvnih zrnaca.

Sljedeći pokazatelji koagulograma imaju određujuću vrijednost u debeloj krvi:

 • fibrinogen - normalno ne smije prelaziti 2,0-4,0 g / l, a fibrinogena B ne smije biti u krvi. No tijekom trudnoće, razina fibrinogena prirodno raste tijekom cijelog razdoblja i do kraja može doseći 6 g / l;
 • APTT - aktivirano djelomično tromboplastinsko vrijeme ili vrijeme zgrušavanja krvi - normalno je 24-35 s, ali zbog porasta razine fibrinogena kod trudnica, zgrušavanje krvi prirodno ubrzava (za 17-20 s);
 • televizija - vrijeme trombina obično iznosi 11-18 s; zbog povećane razine fibrinogena tijekom trudnoće, ona također raste, ali ipak ne prelazi normu;
 • lupus antikoagulant - normalno bi trebao biti odsutan, njegova prisutnost ukazuje na razvoj patologija, autoimunih poremećaja i prati povećanje APTT;
 • protrombinsko - obično unutar raspona od 78-142%; Višak normi u trudnica može ukazati na prerano odjeljivanje posteljice.

Debela krv tijekom trudnoće: što očekivati?

Vrlo često, liječnici čak ne pridaju važnost činjenici da trudnica ima debelu krv. Takvo stanje može biti fiziološka norma i proći neovisno nakon porođaja. Usput, čak i željezni pripravci koji se često propisuju trudnicama s niskim hemoglobinom sposobni su povećati gustoću krvi.

Međutim, ako je žena tijekom trudnoće pronašla debelu krv, a nekoliko tjedana prije porođaja morat će proći dodatnu analizu kako bi pratila pokazatelje (oni se, usput, stalno mijenjaju tijekom cijelog razdoblja).

Utjecaj guste krvi na trudnoću: kako spriječiti razvoj komplikacija?

U potrazi za uzrocima neuspješnog začeća, djevojke koje nemaju reproduktivne organe patologije i hormonalne poremećaje često ne mogu ni pretpostaviti da je prekomjerna krv uzrok svih njihovih problema.

Kako zadebljanje ove tekuće supstance koja opskrbljuje tijelo s hranjivim tvarima, može spriječiti početak prirodne trudnoće i njegov uspješan tijek - o tome ćemo govoriti u našem članku.

Znači li zgrušavanje koja utječe na začeće?

Suvremene studije pokazale su da je kršenje hemostaze prilično čest uzrok problema s porođajem. Zaražena krv ne doseže najtanjuće kapilare, a to su one koje se nalaze u endometru, koja pokriva maternicu i mjesto je vezivanja embrija nakon što se oplođeno jaje ostavlja jajovodu do "glavne lokacije dislokacije".

Kao rezultat slabe opskrbe krvlju, endometrija polako raste, pa se oplođeno jaje ne može privući. Dakle, ne očekuje se očekivana trudnoća, pa čak i ako se to dogodi, posljedice mogu biti vrlo nepovoljne, kao što ćemo detaljnije opisati u sljedećim odjeljcima članka.

Uzroci patologije

Može postojati nekoliko problema s koncepcijom zbog gustoće krvi.

 1. Kršenja genetske prirode (nasljedni oblik trombofilije). Ako je u ženskom podrijetlu bilo sličnih bolesti, trebali biste provjeriti stanje vlastite krvi za povećanu trombozu i druge hematološke patologije.
 2. Takozvani fibrinogen polimorfizam. Pod ovim složenim imenom leži kršenje sustava stvaranja krvi (hemostaza), koji djeluje na koagulabilnost krvi, naime, to ga jača (uzrokuje hiperkagulaciju). Taj proces dovodi do tromboze - nastanak ugrušaka u krvi koji ometaju normalan protok krvi i začepljuju lumen kapilara, uključujući i organe malih zdjelica.
 3. Antifosfolipidni sindrom (APS ili Hughesova bolest). Ova bolest također čini krv većom od uobičajenog i dovodi do formiranja mikrotromba kao posljedica poremećaja koji se javljaju u imunološkom sustavu. Tijelo također može proizvesti protutijela vlastitim stanicama (ubojitim stanicama), koje uništavaju život. To je zbog prisutnosti lupusovog sindroma, praćeno zadebljanom krvlju i upalnim procesima koji povećavaju vjerojatnost tromboze.

Unatoč patogenezi (razvojnom patologijskom mehanizmu), fetalni jaje koje nije uspjelo, izlazi čak i prije kašnjenja u obliku redovite mjesečnice ili se ne može nastaviti razvoj zbog gladovanja kisika i nedostatka hranjivih tvari potrebnih za stvaranje organa i tkiva embrija.

Znakovi

Na žalost, žena ne može samostalno uspostaviti vezu između stanja krvi i propale trudnoće, jer je gotovo nemoguće odrediti od vanjskih znakova da je to upravo razlog. Znakovi bolesti otkriveni su uz pomoć posebnih laboratorijskih testova.

Moguće je sljedeće:

 1. kompletan broj krvi s formulom;
 2. produženi koagulogram;
 3. testovi antitijela (lupus antikoagulant, anticardiolipin antitijela, protutijela protiv β-glikoproteina);
 4. d-dimer analiza;
 5. fibrinogen test.

Razlozi za zabrinutost su:

 • povišena razina hemoglobina, uzimajući u obzir da je norma za prosječne žene 120-140 g / l (u pušačima i sportu, te brojke mogu biti veće);
 • povišeni broj trombocita (normalno 180-320 tisuća U / μl);
 • povišene razine fibrinogena, poput d-dimera manje od 0,5, što također ukazuje na debelu krv.

U svakom slučaju, ne smijete sami postaviti bilo koju dijagnozu - vaše stanje treba procijeniti od strane stručnog stručnjaka.

Posljedice pri planiranju djeteta

Prvi i glavni problem povezani s debelom krvlju - dugo očekivana trudnoća se ne pojavljuje, unatoč činjenici da je par seksan, bez korištenja kontracepcije.

Drugi problem je povećana vjerojatnost ektopične trudnoće (oplođeno jaje koje se polako kreće kroz jajovodne cijevi zbog slabe opskrbe krvlju u reproduktivnoj zoni prilijepljeno je prije dolaska u maternicu). U tom slučaju, ako posebna stimulacija nema učinak, često je potrebna kirurška intervencija.

Treća poteškoća povezana je s rizicima pobačaja i rađanja zdravog djeteta.

 1. trajna pobačaja u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće;
 2. placental abruption;
 3. zamrzavanje fetusa u fazi prenatalnog razvoja, to jest smrznute trudnoće;
 4. rođenje preranog djeteta;
 5. anatomske nedostatke u novorođenčadi;
 6. odgađanje psihofizičkog razvoja kod djeteta.

Konačno, debela krv može dovesti do onesposobljenosti trudnice, ozbiljnih bolesti majke i djeteta, pa čak i (u slučaju kasnog liječenja) imaju smrtonosne posljedice.

Liječenje neplodnosti

Ni u kojem slučaju nemojte samorigirajte lijekove. Ovo je predodžba liječnika.

Za liječenje zadebljanja krvi za trudnoću, koristite:

 • antikoagulantni lijekovi (oni ometaju zgrušavanje krvi);
 • kao i antiplateletni agensi koji tanke krvi, čineći ga manje debelim i pokretljivijim, što sprječava nakupljanje ugrušaka u kapilarnama i većim plovilima.

Na primjer, kada planirate trudnoću, oni mogu propisati "Aspirin", koji pomaže u nanjušenju krvi.

Tablica: Primjeri propisanih sredstava i njihovih terapeutskih učinaka.

Opasnost od debele krvi tijekom trudnoće

Mnogo vezivnog tkiva u tijelu je krv. Samo ta tkanina je tekućina koja se u prosjeku sastoji od 60% plazme i 40% jednolikih elemenata. Ljudska krv, u svom agregatnom stanju, je suspenzija. Sposobnost krvi da se kreće kroz krvne žile ovisi o viskoznosti takve suspenzije. Krvava krv tijekom trudnoće česta je pojava.

U pravilu, nakon porođaja, viskozitet krvi žene postupno postaje normalan. Iznimno, zgrušavanje krvi tijekom trudnoće može izazvati razvoj patoloških abnormalnosti i predstavljati rizike za zdravlje i život majke i djeteta.

Ako se krv zgusne iznad optimalnog stanja, postoji rizik od vaskularne tromboze, stvaranja stanja opstrukcije i razvoja teških patologija - srčanih napada i moždanog udara.

Pokazatelj viskoznosti krvi smatra se hematokritom. Stopa mjerenja hematokrita kod žena u dobi trudnoće iznosi 35-45%. Ne tako sa trudnicama. Tijelo štiti trudnu majku i dijete od opasnog krvarenja koje se javlja tijekom porođaja.

razlozi

Postoje dva razloga za debelu krv tijekom trudnoće kod djevojke: vrlo fiziološko stanje i bolesti koje su pogoršane tijekom ovog razdoblja bolesti. Slijedom toga, povećanje viskoznosti krvi povezano s trudnoćom uglavnom je rezultat sljedećih okolnosti:

 • Pojedinačne značajke tijela;
 • Povećanje potreba za tekućinom i njegovim nedostatkom u prehrani;
 • Povećanje potreba za vitaminima i mikroelementima;
 • Neravnoteža vitamina i minerala;
 • Pretjerana konzumacija slatkiša i muffina;
 • Niska aktivnost probavnog enzima;
 • Nuspojave dodataka željeza koje su propisane tijekom trudnoće;
 • Povećana aktivnost slezene.

Rast debele krvi kod žena povezanih s postojećim patologijama potaknut je sljedećim čimbenicima:

simptomi

Povećana viskoznost krvi uzrokuje pogoršanje zdravlja. Simptomi debele krvi tijekom trudnoće kod žena, najčešće uzrokovane samim fiziološkim stanjem, ali mogu biti komplicirani iz drugih razloga. Tijekom razdoblja trudnoće, buduće majke doživljavaju pospanost, letargija, razdražljivost, težinu u nogama, bolove u mišićima, rukama i nogama i donjim udovima.

Sa debelom krvlju, letargijom i pospanost

dijagnostika

Najpoznatija studija trebala bi se smatrati koagulogramom u trudnica. Ova dijagnostička tehnika omogućuje određivanje prisutnosti ili odsutnosti poremećaja zgrušavanja krvi i razvijanja mjera prevencije i terapije.

Najčešće obratite pozornost na sljedeće pokazatelje, određene koagulograma:

 • Protrombinski indeks (PTI u krvi). To je postotak brzine koagulacije seruma bolesnika s standardnom plazmom. 110 ± 32% se smatra normalnim;
 • Sadržaj fibrinogena. U prvom tromjesečju se smatra standardom 3 ± 1 g / l, a na kraju trudnoće dopušteno je povećanje do 6 g / l;
 • Vrijeme trombina. Uobičajeno je uzeti u obzir vrijeme stvaranja krvnog ugrušaka u roku od četvrtine minute. Za trudnice dopušteno je 25 sekundi;
 • Lupus koagulant. Kvalitativni uzorak. Pozitivan rezultat ukazuje na sistemski eritematozni lupus ili toksemija trudnoće. Normalno, rezultat je negativan.

Opasnost od debele krvi

Uz visoku viskoznost, cirkulacija krvi unutar posuda je poremećena, rizik od krvnih ugrušaka u plućima se povećava, organi i tkiva daleko od srca ne dobivaju dovoljno kisika i hranjivih tvari. Posljedice debele krvi tijekom trudnoće za dijete su nepredvidive i vrlo opasne. Postoji i opasnost od guste krvi zdravlju majke.

Sljedeći su najopasniji učinci viskozne krvi:

 • Varikozne vene nogu;
 • Stvaranje krvnih ugrušaka;
 • Povećani rizik od srčane tromboze i krvarenja u mozgu;
 • Hipoksija embrija;
 • Fetalne razvojne patologije;
 • Visoka vjerojatnost pobačaja.

Stoga, tijekom trudnoće, nužno je stanjivanje krvi. Budući da je bilo kakva medicinska intervencija popraćena nepopravljivim posljedicama za razvoj fetusa, farmakološka sredstva za rješavanje problema nisu prikladna. Razrjeđivanje debele krvi tijekom trudnoće leži u organizaciji uravnotežene prehrane.

Prehrana i dijeta

Nutricionisti preporučuju da slijedite sljedeća pravila za prehranu tijekom trudnoće:

 • Pružite mnogo pića. Potreba za vodom određuje se ovisno o izmjeničnoj masi tijela, ali smjernica može biti dvoslojni dnevni unos. Od spritova koji su voljeli djevojčicu i brojanje treba napustiti, zamjenjujući ih čistom vodom. Pjenušava i destilirana voda strogo je zabranjena. Ne možete piti puno vode odmah: tijelo trudne žene ne može se boriti s procesom uklanjanja viška vlage, što može dovesti do stvaranja edema. Kontrola potrošnje vode najbolje se provodi svakodnevno stjecanje dvotratnih spremnika ne-karbonirane vode za piće;
 • Sol je zabranjen iz istog razloga: zadržavanje tekućine i stvaranje edema;
 • Osigurajte unos koliko vitamina C što je više moguće kroz hranu bogatu askorbinskom kiselinom koja tanki krvi: voće, povrće, bogato crvenim pigmentima, bobičastim sokovima i sokovima, iscijediti iz plodova prije uporabe.
Vitamin C bogata hrana

Nutricionisti preporučuju da slijedite principe prehrane s debelom krvlju: ima više grejpa, limuna, naranče, vapna i šljiva. Ukusna i ujedno i zdrava hrana su bobice jagode, crnog ribizla, duda, morskog psa i drugih. Nisu svi začini dobri za trudnice, ali kopra, paprika, origano, timijan i cimet mogu i trebaju se koristiti.

Korisno povrće za buduću majku i razvoj fetusa su repa, rajčica, češnjak, luk. Ananas, šipak, marelice i suhe marelice preporučuju se voćnim delicijama.

Ali proizvodi koji pridonose zgušnjavanju krvi trebaju biti isključeni iz prehrane ili ograničeni. To su banane, kaša od heljde, krumpir, masne i oštro slana jela, alkoholna pića, sve vrste sode. Suncokretovo ulje pada pod ograničenje, bolje je zamijeniti maslinovim, uljanim ili repice uljem.

Ispravljanje prehrane ne može pomoći ako životni stil ostaje isti. Kako bi se poboljšala cirkulacija krvi, trudnice moraju dobiti umjereno mišićno opterećenje u obliku terapeutskih vježbi. Istodobno je potrebno pridržavati se posebnog načina korištenja vode.

Lagano punjenje može poboljšati zdravlje, uništiti letargiju, eliminirati apatiju i pospanost. Vježbanje umjereno pomaže da se riješi oteklina i bolova u nogama. Naravno, prije nego što naučite skup vježbi, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Umjerena vježba ublažava oticanje nogu.

lijekovi

U onim rijetkim slučajevima gdje promjene u prehrani i ponašanju ne daju željene rezultate, a povećani simptomi kondenzirane krvi predstavljaju prijetnju zdravlju majke i fetusa, počinju liječiti debelu krv tijekom trudnoće.

Sljedeći lijekovi propisuju se u tabletama za debeli krv ili oblik ubrizgavanja:

 • Acetilsalicilna kiselina, kardiomagnl;
 • Anopirin (Trombot ACC);
 • Vazoket, Diavenor, Phlebodia,
 • Dipyridamole, Curantil;
 • Calcic nadroparin, Fraksiparin.

Krvava krv u trudnica je vjerojatnije privremena fiziološka anomalija nego neovisna samosvjesna bolest. Međutim, takvo odstupanje, kako bi se izbjegli negativni rezultati, zahtijeva ispravak od strane liječnika. Nadamo se da ćete saznati zašto je ženama i djevojčicama tijekom trudnoće zaražena debela krv.