Dojenčad formule za bebe: sorte i savjeti za odabir

Zasnivanje

Kako odabrati djetetovu formulu za novorođenče? Koji je najsigurniji, najkorisniji i dobro probavljen? Postoji li ocjena dojenačke formule koju možete "usvojiti"? Glavne vrste dječje hrane i pravila izbora u komentarima pedijatara i konzultanata za HB.

Umjetno hranjenje je alternativa dojenju, ali daleko od ekvivalenta. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se dojenčad hrani isključivo na majčinom mlijeku u prvoj godini života. I za potporu dojenju do dvije godine, dok je djetetovo tijelo u velikoj potrebi. Međutim, kada majka nema mlijeko, ili postoje dobre zdravstvene preporuke koje zabranjuju dojenje, dijete se prenosi na umjetno hranjenje.

Imajte na umu da su te situacije malo. Obično je razlog za uvođenje umjetne prehrane osobna nesigurnost žene, strah od napuštanja djeteta gladan, drugi razlozi subjektivne prirode. "Ako imate malo vlastitog mlijeka, nastavite dojiti", savjetuje savjetnica GW Maria Gudanova. - Miješano hranjenje, kombinirajući majčino mlijeko i mješavinu, mnogo puta poželjnije od potpuno umjetnog.

Vrste dječje hrane

Uvođenje umjetne smjese djeteta zahtijeva razumijevanje karakteristika proizvoda i vjerojatnu reakciju djeteta s njima. No, broj vrsta dječje hrane na modernom tržištu je toliko velika da izgleda nemoguće razumjeti. U 2011. godini stručnjaci Channel One programa "Test Purchase" pokušali su rasvijetliti nju: dojenačka formula - što je bolje? Pitanje su odlučili domaći kušari i laboratorijski stručnjaci.

Na programu je sudjelovala mješavina Hipp, Semper, Friso, Baby, Humana, Nutrilon i Nan. Prema narodnim ocjenjivačima, najbolji je bio mješavina bebe. Lako je otopljeno u vodi bez stvaranja grudica, a većina mu je se svidjela.

U laboratorijskim uvjetima ispitana je sigurnost i ravnoteža formulacija, kao i najvažniji parametar kvalitete dječje hrane, indikator osmolalnosti. Određuje koliko dobro tijelo apsorbira djetetovo tijelo. Prema rezultatima laboratorijske analize ustanovljeno je da Nan (Nestle) dojenčad u potpunosti zadovoljava zahtjeve svih parametara za hranjenje beba u prvoj godini života. Također je potvrdio kvalitetu dojenčadi Nutrilon i Baby, priznaju se kao pobjednici nacionalnih stručnjaka.

Unatoč objektivnosti rezultata studije, liječnici ga ne preporučuju kao vodič o odabiru mješavine za dojenčad. Glavni kriteriji odabira trebaju biti sastav i posebna svojstva proizvoda.

Po dobi

Formule mlijeka za bebe konvencionalno su podijeljene u tri velike skupine prema dobi beba koje su namijenjene hranjenju.

 • Do šest mjeseci. Ta se skupina naziva "prva formula". U takvim proizvodima koriste se posebno koncentrirane formulacije, namijenjene pružanju djetetovog tijela s ogromnim rasponom hranjivih tvari bez značajnog opterećenja na organima i sustavima. Činjenica je da djeci do pola godine, proces formiranja bubrega nastavlja, stoga ne mogu asimilirati veliku količinu vode. Hrana bi trebala doći u malom volumenu, bez viška vlage, ali s visokom razinom vrijednih komponenti za razvoj i rast.
 • Do godinu dana. U to doba, sastav mješavine "druge formule" obogaćen je proteinima i ugljikohidratima. Potrebno je osigurati povećane energetske potrebe za stariju bebu koja ima povećanu tjelesnu aktivnost.
 • Nakon godinu dana. Sastav takvih smjesa, nazvan "treća formula", uključuje vitamine, elemente u tragovima i tvari za stvaranje crijevne mikroflore, što osigurava dodatno stvaranje imuniteta djeteta.

U svakoj formuli, sastav dječje hrane značajno se razlikuje. Odabir određenog proizvoda je neophodan s obzirom na dob djeteta.

Iz zdravstvenih razloga

"Često čujem pitanje: recite liječniku koja je mješavina najbolja za novorođenče", kaže Natalia Ahmina, profesorica u RMAPO-u. - Odgovoram, pitaj dijete. To je reakcija njegovog tijela koje može dati jedini pravi odgovor na ovo pitanje. "

Ali kako odrediti koji proizvod najprije nudite? U tu svrhu napravljen je popis općih preporuka koji omogućuju odabir mješavine za novorođenčad, uzimajući u obzir njegove pojedinačne karakteristike.

 • Standardno. Ovi su proizvodi namijenjeni djeci koja nemaju problema s probavom. Oni su suhi kravlji mlijeko, obogaćen vitaminima, mikroelementima i nizom drugih tvari. Međutim, u praksi se standardni proizvodi ne koriste. "Cijelo mlijeko bogato je kalcijem, vitaminima A, B2 i raznim hranjivim tvarima", kaže pedijatar, gastroenterolog A.V. Eremeeva. "Ali u njemu ima previše proteina i minerala, pa je djetetovo tijelo jako teško apsorbirati." To uzrokuje probleme s probavom takvih smjesa, osim toga, mlijeko je jak alergen.
 • Prilagoditi. Najpopularnije mješavine za novorođenčad, recenzije koje od pedijatara omogućuju nam da ih preporučamo za hranjenje beba prvog mjeseca života. Proizvedeni su od kravljeg ili kozjeg mlijeka, ali glavna komponenta, bjelančevina, posebno je obrađena. Doslovno je podijeljen u atome, mijenja molekularnu strukturu. Kao rezultat, to je u tijesnoj strukturi proteina majčinog mlijeka i mnogo je puta lakše probaviti dječje tijelo. Sve marke na tržištu proizvode ovu vrstu hrane: odaberite dojenčad formule Nestozhen, Nutrilon, Hipp, Nan i drugi.
 • Bez laktoze. Posebni proizvod za dječju hranu namijenjen djeci s netolerancijom na laktozu. To je potpuno odsutan mliječni šećer, koji se ne apsorbira, uzrokuje abdominalnu distancu, povećanu nadutost, proljev. Pružanje brze normalizacije stanja u dugoj vožnji može rezultirati neugodnim nuspojavama. Proizvod bez laktoze stimulira perzistentnu crijevnu disbiozu, u kojoj tijelo doslovce gubi sposobnost da samostalno proizvede enzime potrebne za razgradnju šećera. Među vrstama proizvoda - s minimalnim sadržajem laktoze, uključuju Nutrilon i Nutrilak nisku laktozu, Humanu LP. I proizvodi u kojima laktoza nema: Bebelak-FL, All-100. U pripravcima Semper-bifiduma i Lactofidusa, laktoza se zamjenjuje laktozom koja je lakše probavljiva od crijeva djece.
 • Fermentirano mlijeko. Posebne formulacije za dojenčad, čija je preglednost dopuštala preporučiti ih za hranjenje beba s poremećajima crijevne mikroflore. Mliječni bjelančevine u svom sastavu su u stanju krava, tako da tijelo zapravo ne treba reciklirati. Osim toga, fermentirani mliječni proizvodi sadrže prebiotike - tvari koje potiču rast vlastite korisne crijevne mikroflore. Takve se smjese nude pod robnim markama Agush Gold, Nutrilon, Frisolak, Nestozhen. Međutim, pedijatri ne preporučuju da počnu umjetno hraniti od prvih dana života s mješavinom mliječne kiseline. "U prva dva ili tri mjeseca preporučljivo je koristiti svježe mješavine", kaže pedijatar A.V. Eremeeva, - jer fermentirano mlijeko može poboljšati regurgitiranje. U budućnosti, kombinirajte fermentirano mlijeko i beskvasan sastav u jednakim omjerima. "
 • Antireflux. Takvi su proizvodi namijenjeni bebama koji se ponovno vraćaju nakon hranjenja, dajući hranu fontanu. U svom sastavu koriste se komponente koje odmah povećavaju viskoznost želuca i dovode do deblje konzistencije proizvoda. Smjesa Nutrilon-antireflux i Frisov uključuje gume, Nutrilon Omneo i Samper Lemolak uključuju krumpirov škrob. Dodijelite takvo "bebino mlijeko" samo uz postojanu regurgitaciju, što je opasno za nedostatak hranjivih tvari i zaostajanje u debljanju.
 • Za prerane bebe. Kao dio proizvoda, količina proteina je povećana, što omogućuje djeci koja su rođena ranije nego pojam da se brže učvrste i razviju skladno. Za brzo dobivanje težine preporučuje se hrana Frisopre.

Po cijeni

Također slijedite sljedeće smjernice o proizvodu.

 • Što je skuplji, to je bolje. Ovo pravilo radi 100 posto u ovom slučaju. Visoka cijena je plaćanje ne za brend, već za nove tehnologije i kvalitetu proizvoda. Uključiti u smjesu bilo koju komponentu koja je prisutna u majčinom mlijeku, tvrtke troše milijune na laboratorijska istraživanja i istraživanja. Na kraju, to se ogleda u cijeni proizvoda.
 • Što je bolje. U sastavu majčinog mlijeka više od petsto komponenti. Proizvođači su danas mogli reproducirati samo desetinu ove količine potrebnih tvari. "Svaka tvar vrijedi svoju težinu u zlatu", rekla je Tala Tratsevskaja, savjetnica za dojenje. "Stoga, ako postoji prilika za kupnju proizvoda s taurinima, linolenskom kiselinom, oligosaharidima i drugim tvarima, učinite to".
 • Samo prilagođeni sastav. Standardna hrana je jeftinija, ali nedirnuta bjelančevina u njima ne samo trenutni negativni učinak. Prema kandidatu medicinskih znanosti, stručnjak za dojenje Yakov Yakovlev, neadaptirani protein stvara ogroman teret na bubrege, mijenja sastav crijevne mikroflore i hormona. S nesretnim posljedicama neishranjenosti, što dovodi do kroničnih bolesti, dijete će se morati boriti za cijeli budući život.

Formula za suhe mlijeko za djecu visoke cijene segmenta pripada vrhunskoj klasi. Oni sadrže glavni kompleks najvažnijih tvari koje je moderna znanost naučila reproducirati u umjetnoj prehrani.

Preporuke za uvođenje

Izbor mješavine iznimno je važan - odredite pedijatre. Ipak, ne manje važno je tehnika njegovog uvođenja i očuvanje uobičajene prehrane djeteta.

Moguće posljedice

Bilo koja mješavina ("Kid", "Nutrilon", "Nan") i ostali proizvodi čak i premium segmenta - stranoj hrani za dijete. Njegov probavni sustav nije namijenjen njihovoj probavi. Posebno je očigledno pokazala neprikladnost kod djece mlađe od četiri mjeseca. Problemi nakon uvođenja novog proizvoda nastaju u velikom broju slučajeva, a nažalost, mladi roditelji trebaju biti spremni za to.

Među mogućim posljedicama su:

 • pogoršanje djeteta;
 • osip kože;
 • probavne nuspojave, koje se manifestiraju opstipacijom, bol u abdomenu, izgled zelenog u izmetu;
 • belching za neko vrijeme nakon jedenja;
 • povećanje postojećih zdravstvenih problema.

Moguće je reći da mješavina nije prikladna za dijete, zadržavajući te reakcije tri dana i povećavajući njihov intenzitet.

Tehnika akcije

Kako smanjiti mogućnost negativnih reakcija uvođenjem smjese? Počnite s malom količinom. Na primjer, u jednom hranjenju dati dijete jednoj žlici, u drugom - već dva. Postupno povećanje volumena proizvoda omogućit će lakše prilagodbe na mrvice tijela.

Postoje i situacije kada dijete ne jede smjesu. Oni su tipični za bebe koje su dobile proizvod kao dodatak uz održavanje dojenja. Odbijanje miješanja u ovom slučaju sugerira da dijete ima dovoljno prirodne hrane. A ako se osjeća dobro, stalno dobiva na težini, potreba za dodatnom prehranom ne postoji.

Među vjerojatnim razlozima zbog kojih dijete odbacuje smjesu, njegovo loše stanje zdravlja. Kada je abdomen bolan ili opći poremećaj stanja tijela, apetit se smanjuje zbog prirodnih reakcija. Tijekom tog razdoblja, majka treba pažljivo pratiti stanje mrvica i hraniti ga na apetit.

Ako je dijete prihvatilo smjesu, a prilagodba je normalno prošla, slijedite ove smjernice.

 • Nemojte mijenjati smjesu. Hranite proizvod na koji tijelo djeteta reagira normalno.
 • Nemojte kombinirati proizvode različitih proizvođača. Za većinu beba starijih od tri mjeseca dijeta je idealna, kombinirajući prilagođene svježe i fermentirane mješavine mlijeka u jednakom volumenu. Ne biste smjeli upotrebljavati proizvode različitih marki jer se njihovi kompoziti obično razlikuju, što može uzrokovati probleme.
 • Obratite pažnju na proporcije. Važno je za ravnotežu tekućine i hranjivih tvari u sastavu.

Ako se dijete prilagodilo određenoj vrsti mješavine, pojavi se osip kože ili se odbija jesti, ne biste trebali tražiti uzrok u prehrani. Zamjena smjese tijekom tog razdoblja pogoršat će problem.

Pitanje koje vrste hrane je bolje za novorođenče ne može se nedvosmisleno tumačiti u korist jednog ili drugog proizvođača ili određene mješavine. Obično roditelji moraju probati nekoliko vrsta, kako bi došli do jedine ispravne odluke.

U tom procesu morate pratiti stanje mrvica koje zahtijevaju nekoliko dana da se prilagode novom proizvodu. I usredotočite se na preporuke pedijatara koji će odabrati vrstu hrane ovisno o trenutnom zdravstvenom stanju djeteta, sklonosti alergijama i nasljednim čimbenicima.

Kako odabrati smjesu za novorođenče

Neke majke su prisiljene hraniti bebu s formulom. To može biti uzrokovano nedostatkom bebe i nedostatkom majčinog mlijeka. Pored toga, žena možda ne može redovito dojiti dijete.

Dopuna je neophodna za bebe i prerane bebe. U ovom slučaju, važno je odabrati pravu mješavinu i sastaviti dijetu dojenčadi. Inače, dijete može imati problema s trbuščićem, osipom, crvenilom i svrbežom. Pogledajmo koju vrstu mješavine odabrati za novorođenče s mješovitim hranjenjem.

Vrste smjesa

Prije nego što odaberete mješavinu djeteta, važno je konzultirati se s pedijatrom i razmisliti o vrsti dječje hrane. Prilikom odabira važno je osloniti se na značajke razvoja mrvica. Dakle, postoje posebne mješavine mlijeka za male i prerane bebe, za djecu s problemima u radu probave, hrane za alergije i druge vrste.

Mješavine mlijeka podijeljene su na sljedeće vrste:

 • Prilagođene i visoko prilagođene vrste razlikuju se u sastavu što je moguće bliže majčinom mlijeku žene. Ova dojenčeta je pogodna za najmanju bebu, koja se lako i brzo apsorbira;
 • Kazein ili djelomično prilagođeni su pogodni za djecu od 3-6 mjeseci, oni se probavljaju duže, ali više zadovoljavajuće. Takva prehrana zadovoljava potrebe malo odraslog djeteta;
 • Prijelazni tip je odabran za djecu preko šest mjeseci. U toj dobi prehrana i potrebe djeteta se jako razlikuju, jer se uvodi prva komplementarna hrana;
 • Smjese su podijeljene u standard za zdrave bebe i ljekovito. Oni proizvode hipoalergensku hranu, proizvode za prerane bebe, mješavinu mliječne kiseline za zatvore, probleme kolike i trbuha, mješavine soje i kozjeg mlijeka, vrste niske laktoze i laktoze, antirefluxne mješavine s obilnom regurgitiranjem djeteta.

Osim toga, hrana je podijeljena po dobi. Proizvodi s oznakom "0" ili "Pre" prikladni su za novorođenče i prerane bebe, "1" - za mrvice do pola godine, "2" se bira za dijete od 6 do 12 mjeseci, "3" - za dojenčad stariju od godinu dana. Važno je odabrati pravu hranu. Neispravno odabrana smjesa može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući alergijsku reakciju, probavne smetnje i čak trovanja.

Kako odabrati smjesu s miješanim hranom

Pažljivo proučite sastav prije kupnje. Hrana visoke kvalitete treba sadržavati jod, taurin, nukleotide, polinezasićene masne kiseline. Poželjno je da sastav sadrži niz vitamina i minerala, pro- i prebiotika. Dobra mješavina ne bi trebala uključivati ​​palmino ulje, velike količine šećera i škroba. Pri odabiru svakako razmotrite dob djeteta.

Za novorođenče s zatvorom, odaberite mješavinu fermentirane mlijeka, za dijete s akutnom crijevnom infekcijom, proizvodi s niskim sadržajem laktoze će učiniti. Dijeta bez laktoze odabire se ako dijete ima nedostatak laktoze. S produljenom i obilnom regurgitiranjem odabiru se anti-refluksni proizvodi visoke viskoznosti. Za prerane i male težine odaberite odgovarajuću smjesu.

Ako dijete ima rizik od alergijske reakcije ili je već alergično na nešto, trebate uzeti hipoalergensku smjesu označenu s "HA" ili "ON" i sadržaj hidroliziranog proteina. Prije uvođenja takve prehrane, svakako se posavjetujte sa svojim pedijatarom! Zapamtite da samo liječnik može propisati medicinske proizvode. Pročitajte više o kliničkoj ishrani u članku "Hypoallergenic mixtures for newborns". A onda ćemo razmisliti o najboljoj mješavini za novorođenčad mješovite hranidbe.

Vrh mješavine s miješanim hranom

 1. Friso (Friso) - optimalna mješavina s mješovitom hranom koja je pogodna za prerane i male težine. Proizvod uključuje jedinstvenu aminokiselinsku kompoziciju, visoku razinu joda. To osigurava pravilnu formiranost živčanog sustava i razvoj probave. Ali proizvod uključuje palmino ulje, nedovoljnu količinu cinka i željeza. Razlikuje se visokom cijenom koja doseže 800-900 rubalja za 400 grama;
 2. Dijete je pristupačna, jeftina mješavina koja sadrži probiotike, jod i korisne masne kiseline bez šećera. Lako se razrjeđuje, ali uključuje palmino ulje i soje lecitin, što može izazvati alergijsku reakciju. Prosječna cijena je 250 rubalja po 350 grama;
 3. Nutrilak (Nutrilak) - ruski proizvod s visokim sadržajem hranjivih tvari bez palminog i repice ulja. Povećava imunitet i poboljšava probavu, doprinosi pravilnom razvoju djeteta;
 4. Agusha je još jedan popularan ruski brand, koji uključuje veliku količinu vitamina i blagotvornih elemenata, nukleotida i taurina. Međutim, u sastavu nema dovoljno sadržaja joda i palminog ulja. Pomaže djeci s zatvorom, mogu uzrokovati alergije;
 5. Similac (Similac) - prilagođena hrana bez palminog ulja, pomaže kod kolika i zatvora, normalizira probavu i potiče razvoj mentalnih sposobnosti, ali je teško i dugo vremena da se rastopi. Osim toga, mnogi primjećuju gorak okus;
 6. Nestogen (Nestogen) s prebioticima i laktobacilima poboljšava i vraća dijete probavu. Djeluje lagano, ima pristupačnu cijenu i ugodan okus. Međutim, sadrži lecitin soje, koji može uzrokovati alergije;
 7. Dadilja na bazi kozjeg mlijeka trebala bi biti odabrana za djecu alergičnu na kravlje bjelančevine. Lako se probavlja i ne uzrokuje alergije, ali je vrlo skupo od tisuću rubalja na 400 grama;
 8. Nan (NAN) sadrži nukleotide i bifidobakterije, željezo i jod, fosfor, riblje ulje, vitamin C. Dobro se i brzo otapa, poboljšava probavu i jača imunološki sustav. Može uzrokovati alergije zbog sadržaja soje lecitina i palminog ulja;
 9. Humana sadrži ljudske masne kiseline i doprinosi razvoju inteligencije djeteta. Proizvod ima bogatu vitaminsku smjesu, blagu akciju. Što je moguće bliže majčinom mlijeku. Minimalni rizik od alergija. Visoka cijena, koja iznosi 500-600 rubalja za 350 grama;
 10. Hipp uključuje prebiotike, taurin, željezo i laktobacil, ali također sadrži palmino ulje i krumpirov škrob. Škrob se bubre u dječjoj trbuhu, što može povećati količinu u novorođenčadi. Smjesa je visoke kvalitete i skupih troškova. Prosječna cijena proizvoda je 400 rubalja po pakiranju 400 grama;
 11. Nutrilon - prilagođena mješavina za novorođenčad, koja smanjuje koliku i nadutost, poboljšava probavu. Razlikuje se u uravnoteženom sastavu koji se lako probavlja i probavlja. Ono jača imunološki sustav, ali sadrži sojino lecitin i palmino ulje. Može uzrokovati alergije.

Kako pravilno hraniti bebu

Prije uvođenja dodataka i prijelaza na miješano hranjenje, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. U isto vrijeme pokušajte održavati dojenje i pazite da održite laktaciju. Ako je prelazak na mješavinu mlijeka privremen, možete se vratiti na HB. Važno je da novorođenče primaju majčino mlijeko. Uostalom, samo ona ima potrebnu i najkonformniju kompoziciju za puni rast i razvoj mrvica.

Kako bi se očuvala dojenje, formulu treba dopuniti ne više od polovice dnevnog volumena dojenčadi. U ovom slučaju, pedijatri ne preporučuju uporabu boca na bradavicu. Unatoč jednostavnosti korištenja ovog uređaja, to je izravna prijetnja HB-u. Djeca koja su naviknuta na bradavicu i bocu, rijetko se vraćaju u prsa.

Za novorođenčad često se koristi poseban dodatak, koji se sastoji od cijevi. Stavlja se u bočicu s hranom i vodi do bradavice. Dakle, dijete prima i nadopunjuje i majčino mlijeko. Kako odabrati bocu za dijete, pročitajte ovdje.

Osim toga, možete koristiti čajnu žličicu i malu šalicu za dodatak. Usput, danas proizvode prikladne boce s mlaznicom u obliku šalice s izljevom ili zdjelom za piće. Novorođenčad koja još uvijek zahtijeva malu dozu smjese, pogodnu špricu ili pipetu. Ovo je dovoljno dugo, ali sigurno za GA proces.

Hranite bebu nakon što pojede majčino mlijeko. I u svakom obroku, pazite da dojite svoju bebu! Optimalna temperatura napajanja je 37-38 stupnja. Kada kuhate, koristite čistu filtriranu ili posebnu bebu vodu. Svaki put kada pripremite novi dio, nije poželjno pohraniti kuhanu hranu. Pročitajte više o tome kako pripremiti i pohranjivati ​​mliječne formule u ovom članku.

Kako izračunati omjer mješavine i mlijeka

Kada je mješovito hranjenje važno za praćenje težine bebe, kao u ovoj prehrani vrlo je lako nadjačati bebu. U ovom slučaju važno je poštivati ​​norme i dozu prehrane:

 • Od prvih dana života do četiri tjedna, dnevni volumen mješavine mlijeka je 30-55 ml;
 • U jednom mjesecu se povećava na 85-120 ml;
 • Od dva do šest mjeseci, to je 130-175 ml;
 • Za šest mjeseci - od 180 do 230 ml. Nakon šest mjeseci počinju uvoditi dodatnu hranu, a količine mješavine i majčinog mlijeka postupno se smanjuju.

Koja smjesa je bolja za izbor, ovisno o dobi, zdravlju i razvoju, kao io djetetovim ukusu. Ako je jedna hrana savršena za jednu bebu, možda ne može biti prikladna za drugu. Kada pokušate s novom smjesom, po prvi put pokušajte pola čajne žličice mrvica. Pratite reakciju bebe na dva dana.

Koja je najbolja hrana za novorođenče?

Koja je hrana bolja za novorođenčad?

Novorođeno dijete, kao nitko drugi, ne treba pravilnu uravnoteženu prehranu koja će ojačati svoj imunitet i pridonijeti normalnom razvoju probavnog sustava. Najbolja opcija za hranjenje novorođenčadi je majčino mlijeko ili smjesa odabrana s pedijatrom.

Moderni pedijatri potvrđuju da je najbolja prehrana za novorođenče, koju je sama oblikovao priroda, majčino mlijeko. Zbog jedinstvenog sastava, majčino mlijeko osigurava novorođenčad sa svim potrebnim tvarima, pomaže u jačanju imunološkog sustava, poboljšava funkcioniranje svih sustava unutarnjih organa i pomaže organizirati rad gastrointestinalnog trakta. Mnoge mlade majke se boje poteškoća vezanih uz dojenje, ali iskusni konzultanti za laktaciju pomoći će organizirati proces hranjenja kako bi donijeli pravi užitak i dobrobit majci i djetetu. Postoje situacije kada žena nema mlijeka, ili iz nekog razloga mora prerano zaustaviti prirodno hranjenje. U ovom slučaju, vrlo je važno odabrati odgovarajuću formulu za umjetno hranjenje, tako da beba ne doživljava nedostatak hranjivih tvari. Ni u kojem se slučaju ne možete osloniti na nečiji izbor ili savjete prijatelja pri odabiru mješavine za novorođenčad: pedijatar treba odabrati pravu hranu za dijete u skladu s individualnim karakteristikama bebe. Ako se dijete rodi umjetno, najbolje je koristiti mješavine koje su što bliže majčinom mlijeku. Ova mješavina smanjuje rizik od alergijskih reakcija i ne uzrokuje poremećaje u probavnom sustavu. Ako beba ima izražene alergijske reakcije, potrebno je podići hipoalergensku smjesu s pedijatrom.

U nekim slučajevima, dijete može trebati ljekovitu smjesu - na primjer, ako se tijekom ispitivanja pojavi nedostatak željeza. Terapijske smjese propisane su za anemiju u djetinjstvu, zbog netolerancije laktoze i proteina u sastavu kravljeg mlijeka, kao i zbog ozbiljnih kršenja gastrointestinalnog trakta.

Novorođene bebe koje se hrane bocama moraju se hraniti svježim mješavinama. Mješavine mlijeka s bifidobakterijama i laktobacilima mogu se uvesti u prehranu djeteta od šest mjeseci starosti.

Nemojte odustati od dojenja u korist umjetnih smjesa, ako se utvrdi laktacija. Majčino mlijeko je najprirodnija, uravnotežena i zdrava hrana za bebe. Pedijatri

Koja je hrana bolja za novorođenčad?

Kakvu vrstu hrane za novorođenče bolje: dojenje ili mješavina?

Pozdrav, dragi posjetitelji bloga!

Nedavno je pokušao shvatiti koja je najbolja hrana za novorođenče? Osobno, uvijek sam bio i bit će iza ruku i nogu za dojenje. Da, a liječnici kao jedan inzistiraju na dojenju.

Ali postoje majke koje se ne slažu sa mnom. Evo, koji su argumenti čuli od mama koji nisu htjeli dojiti:

 • Ne možete nastaviti poslovati. Što hraniti bebu ako plače, a mama nije u blizini?
 • Nećete davati svoje grudi još jednom za šetnju: ljudi gledaju, morate potražiti osamljeno mjesto.
 • I zdravstveni problemi? Kalcijeve soli se isperu, na trbuhu se pojavljuju strija.

Općenito, ništa ne govore.

To jednostavno nije tako jednostavno kao što se čini. Čak iu ovom dobu progresivne tehnologije, znanstvenici još uvijek ne mogu stvoriti umjetnu dječju hranu koja bi u potpunosti zamijenila majčino mlijeko u svom sastavu.

Smjese se, naravno, vitaminiziraju, pripremaju na demineraliziranoj sirutki, jodima, taurinima, masnim kiselinama, dodaju se nukleotidi - sve što dijete treba u prvih šest mjeseci života. I ne mogu ponoviti točno sastav majčino mlijeko.

Međutim, postoje takve situacije u životu kad majčino mlijeko nestane. Zatim ne možete dobiti nigdje: morate premjestiti bebu na miješanu ili umjetnu hranu. Kako odabrati pravu kombinaciju bebe?

Što dati dijete

Sve ovisi o percepciji djetetovog tijela. Ako mislite da je skuplja suha hrana za djecu, to je bolje, onda ste u zabludi. Ponekad najjeftinija domaća smjesa uzrokuje manje nuspojava kod djeteta od inozemnih proizvoda. Skupo ne znači dobro. Morate probati, eksperimentirati, gledati.

Koje nuspojave može izazvati mješavina?

 • alergični na neku komponentu;
 • zatvor ili nepravilni stolici;
 • neugodan okus, što dovodi do toga da dijete odbija jesti kašu;
 • prekomjerna regurgitacija.

A ovo nije cijeli popis. Bit će potrebno tražiti odgovarajuću mješavinu za bebe sve dok uopće ne postoje negativne reakcije.

Među proizvođačima dječje hrane, možete samo savjetovati najbolje, a svaka će majka odabrati za sebe ono što će odgovarati njezinom djetetu.

 1. Nutrilon. Proizvodi nisu jeftini i, prema ocjeni recenzija, nisu prikladni svi. Njegova glavna svojstva su održavanje normalne crijevne mikroflore i poboljšanje imunološkog sustava.
 2. National Academy of Sciences. Kao što kaže mama, često uzrokuje zatvor. Prednosti uključuju uravnotežena sastav i jačanje imunološkog sustava.
 3. Nutrilak. Pruža širok izbor različitih smjesa: za djecu s netolerancijom na laktozu, za alergije, s intestinalnim uzrujanjem itd.
 4. Humana. Izloženi su od proizvođača kao zamjena za majčino mlijeko. Doista, mnoge majke napominju da s njom nema problema s alergijama ili probavom. Smjesa je maksimalno obogaćena korisnim supstancama.
 5. Hipp. Smjesa je zasićena vitaminima i mineralima, ali sudeći po pregledima, ona se ne koristi uvijek.
 6. Beba. Iako je proizvod domaće proizvodnje prilično jeftin, prikladan je za mnoge i ne uzrokuje negativnu reakciju. Istovremeno, sadrži sve tvari koje dijete treba.

Mnoge od tih mješavina su dobre za hranjenje i hranjenje od prvih dana života. Potrebno je pažljivo pročitati upute na paketu: na njima navodi koliko mjeseci dijete može dobiti mješavinu Hranjiva stopa određuje se i prema dobi.

Kakvu vrstu hrane je bolja

Kada majka ima malo ili nimalo mlijeka, ništa se ne može učiniti: morate prenijeti dijete na umjetno ili mješovito (kad dijete jede obje hrane i majčino mlijeko) prehranu. Takvo hranjenje velika je alternativa ako morate podići blizance ili trojke.

Ali što bolji način da to učinite ako majka sama želi prenijeti bebu na umjetno hranjenje, a da ne čeka jednu godinu. Međutim, još uvijek je u stanju hraniti se. Ima li izbora?

S negativnim aspektima mliječne formule, već smo se upoznali. One mogu nepovoljno utjecati na zdravlje djeteta, njegovo imunitet. Ali dojenje uzrokuje nelagodu samo prema mami.

Razmislite o tome što vam je skuplje: vlastiti izgled, slobodno vrijeme ili zdravlje nerođenog djeteta? Svaka osjetljiva majka uvijek će se složiti s drugom.

Koja je vrijednost majčinog mlijeka?

Pa ipak: što je vrijedno majčino mlijeko, koje nije zamijenjeno mješavinama?

 • sadrži stotine bitnih komponenti;
 • sastav varira sa svakim hranjenjem, ovisno o potrebama djeteta;
 • uključuje jedinstvene enzime - laktozu i lipazu, kroz koje se sam mlijeko razgrađuje u želucu;
 • sadržaj nezasićenih masnih kiselina je 4 puta veći od kravljeg mlijeka;
 • uključuje antiinfektivne proteine, željezo, soli kalcija i fosfora, faktore rasta, žive stanice majčinog mlijeka i druge.

Razmislite o tome: znanstvenici još nisu uspjeli sintetizirati mnoge od tih komponenti. Dakle, u smjesama se ne mogu pojaviti. Oduzimanje bebe majčinog mlijeka, mi, mame, mijenjaju našu udobnost u dobro zdravlje naših potomaka.

Čini se da nema više razmišljanja. Odgovor na pitanje koje vrste hrane treba izabrati, jednu: dojku, ako priroda i zdravlje dopuštaju.

Da biste to ispravno radili, pogledajte video tečaj o dojenju. Postoje brojni primjeri kako hraniti prikladnim za majku i bebu. Nakon gledanja, naučit ćete zauvijek zaboraviti na koncept "laktatne krize".

Pridržavajući se preporuka, moći ćete izbjeći mnoge bolesti, naučiti kako ispravno izraziti mlijeko i upoznati se s dodatnim sustavima. Svaki put kada pogledate videozapis, otkrit ćete nove tajne koje su sadržane u maminom ukusnom mlijeku.

Vidimo se sljedeći put, prijatelji! Ako vam se svidio članak, podijelite svoj dojam i preporučujemo da ga pročitate svojim prijateljima i poznanicima. Vaše mišljenje je vrlo važno za nas.

Koja je najbolja dječja hrana za bebe?

Posebnu pozornost treba posvetiti prehrani novorođenčeta. Uostalom, od prvih je dana postavljena baza za puni razvoj djeteta. Stoga je potrebno znati koja će hrana biti najbolja.

Nitko ne sumnja da će majčino mlijeko biti najkorisnije za novorođenče. Sadrži sve potrebne tvari za puni razvoj i daljnji rast djeteta. U mlijeku postoje proteini koji služe kao građevni blokovi stanica, kao i zaštitu djeteta od infekcija. Supstance za optimalno funkcioniranje djetetovog tijela sadržane su u majčinom mlijeku u idealnim omjerima. Pored blagotvornih svojstava, hranjenje mlijekom potiče potpunu komunikaciju majke s djetetom, njihov konstantan kontakt. Novorođeno hranjenje osjeća se vrlo udobno i zaštićeno.

Međutim, postoje situacije kada dojenje jednostavno nije moguće. Razlozi za to mogu biti: nedostatak mlijeka, majčinska bolest, antibiotici. U takvim slučajevima, novorođenče treba brzo odabrati najbolju hranu.

Industrija hrane posebno je odgovorna za proizvodnju hrane za najmanja. U apoteku, možete vidjeti suhu smjesu, tekućinu koja se ne bi trebala rastopiti. Za dojenčad možete naći svježe i mliječne zamjene mlijeka. Fermentirane mliječne mješavine osiguravaju ravnotežu crijevne mikroflore, čuvaju i podržavaju. Proizvodi proizvođači u manjim količinama.

Ali prije svega vrijedi pogledati pakiranje, bez obzira na to je li smjesa prilagođena. Budući da je upravo u sastavu najbliži majčinom mlijeku. U prilagođenoj smjesi u pripravku bit će nužno proteini sirutke koji su dobro apsorbirani djetetovim tijelom. Da bi se poboljšali metabolički procesi novorođenčadi, u proizvode se uvode karnitin i vitamini. Obvezna komponenta je taurin - osiguravajući puni razvoj mozga.

Kada koristite prilagođene mliječne formule, kod djece nema alergijskih reakcija. Novorođenčad vrlo dobro podnosi ovaj proizvod.

Od ruskih proizvođača, Agusha i Alesya mješavine se pokazale dobro. Prilozi uključuju mješavinu "bebe" (Danska), "Damil" (Francuska) i "Lemolac" (Švedska).

Da biste odabrali najbolju mješavinu za novorođenče, potrebno je detaljno proučiti njegov sastav.

Koja je najbolja dječja hrana za bebe?

Formulacija suhog mlijeka u dobi od 0 do 6 mjeseci: koja je bolja? Značajke odabira i pregled popularnih proizvoda

Nije uvijek majka ima dovoljno mlijeka za dojenje ili vrijedni proizvod nestaje iz raznih razloga. Ponekad žena mora uzimati jake lijekove, dojenje nije pitanje.

Kakvu mliječnu formulu za novorođenče odabrati? Koji brandovi dječje hrane su bolji? Dajte mišljenje pedijatara.

Prednosti i nedostaci hranjenja smjese

Zamjenske dojke mlijeka prodaju se suhe. Priprema traje malo vremena. Ali zašto su pedijatri čvrsto savjetovali dojiti bebu? Jesu li korisna svojstva dječje hrane ograničena? Shvatimo.

Pozitivni aspekti:

 • hranjenje bebe može obaviti bilo koji član obitelji, majka dobiva dodatnu priliku za odmor;
 • poznata je točna količina hrane koja se pojede jednom hranom;
 • s alergijskim reakcijama ne treba slagati, što je izazvalo negativne manifestacije.

nedostaci:

 • tijekom kuhanja, važno je strogo promatrati razmjere, sterilnost boce i druge posude. Kršenje pravila ugrožava prodor infekcije, probavne smetnje, pogoršanje zdravlja;
 • kod djece s umjetnom djecom, češće se javljaju konstipacija / labav stolici, pojavljuje se kolik. Mnoge bebe često regurgitirati;
 • treba odmah dati razrijedeni prašak, ne smijete uzeti bocu na cesti ili šetnju;
 • suhe mješavine za novorođenčad i bebe do godinu dana (čak i najskuplje i najkvalitetnije) ne ojačavaju imunološki sustav. Samo majčino mlijeko sadrži posebne enzime koji povećavaju tjelesnu obranu;
 • prisilni prijelaz na umjetno hranjenje uzrokuje da žena stalno eksprimira, pogoršavajući stanje grudi. Često dolazi do stagnacije mlijeka, razvijajući mastitis.

Saznajte više o simptomima i liječenju pijelonefritisa kod djece.

O liječenju rinitisa kod kuće uz pomoć narodnih lijekova napisanih u ovom članku.

Trošak

Kvalitetna dječja hrana je vrlo skupo, roditelji ne mogu uvijek priuštiti savršeni proizvod. Visoka cijena je karakteristična za specijalizirano dojenčad bez glutena, protiv regurgitacije, s alergijom kravljeg mlijeka.

Roditelji moraju zamijeniti korisne praške s jeftinijim kolegama s maltodekstrinom, glukozom, palminim uljem, tako da dijete bude zasićeno. Smanjena kvaliteta dovodi do probavne smetnje, alergija, još jednom morate trošiti velike iznose na droge, krug je zatvoren.

Nijanse izbora

Obratite pozornost na sljedeće točke:

 • odgovarajuće doba. Na paketu uvijek postoji oznaka, jer koliko je mjeseci dopuštena ova vrsta dječje hrane. Zabranjeno je davanje mjesec dana bebe za djecu od godinu dana: mala ventrikula nije u stanju probaviti grube čestice;
 • rok trajanja. Odustati od neplaćenih proizvoda, nemojte biti u iskušenju popusta, ako istekne jedan mjesec;
 • Razmotrite zdravlje mrvica. Pacijenti koji pate od alergija su prisutni na tržištu, za jačanje imunološkog sustava, proizvode s visokim postotkom željeza za djecu s anemijom;
 • najelitnija formula plus visok postotak hranjivih tvari. Odsutnost / minimalni broj sastojaka koji daju sitost, ali ne nose posebne pogodnosti (popis dolje);
 • biti prvi koji nudi bebu hranu na temelju umjetno probavljenih proteina, rijetko izazivajući alergije.

Komponente dječje hrane: korisne i ne jako

Kada kupujete, svakako pročitajte sastav. Povoljniji sastojci, hranjivija hranjivi proizvod, ali i bolji. Niska cijena često ukazuje na prisutnost komponenti koje produljuju osjećaj sitosti, ali izazivaju razvoj karijesa, alergijske reakcije, zatvor i probavne smetnje.

Hranjiva:

 • prebiotici;
 • kazein;
 • željezo;
 • selena;
 • nukleotida;
 • beta karoten;
 • vitamin C;
 • lutein;
 • folna kiselina;
 • taurin;
 • inozitol;
 • demineralizirana sirutka;
 • jod;
 • riblje ulje;
 • polinezasićene masne kiseline.

Zasićeni, ali ponekad uzrokuju nuspojave:

 • maltodekstrin;
 • palmino ulje;
 • lecitin;
 • kokosovo ulje;
 • sukroza;
 • glukoza.

Koja je mješavina prikladna od rođenja do šest mjeseci

Pedijatri i neonatolozi preporučuju mama da kupuju visoko prilagođene formulacije renomiranih proizvođača. Proizvodi su hypoallergenic, zadovoljit će potrebu za hranjivim tvarima što je više moguće.

Glavne vrste:

 • za jake, zdrave bebe: Humana, Nutrilon, Frisolak, Nan, Mamex, Bon, Hipp;
 • za nedostatak laktoze, sastavi s minimalnom razinom laktoze ili s potpunim izostankom ove komponente prikladni su: Humana LP s prebioticima, mješavine niske laktoze Nutrilaka i Nutrilona, ​​Mamex bez laktoze;
 • s čestim, obilnim regurgitiranjem preporučuju se mješavine protiv refluksa: Lemolac, Nutrilon anti-refluks;
 • lijekovi za praškaste proizvode za male alergije: Adfare, Frisopep, Nutrilon peptid TSSC;
 • s tendencijom alergijskih reakcija trebaju sorte s najblažom sastavu: Humana i Nan hypoallergenic, Hipp;
 • s tendencijom za zatvora. Hranite mrvice Nutrilon comfort formulacije, Nutrilon fermentirane mliječne formule, Nan, Nutrilak;
 • niskokvalitetne marke dobre kvalitete: Similak, Agusha, beba, beba, košarka baka, Nutrilak.

Vrste nadomjestaka za majčino mlijeko za novorođenčad

Klasifikacija nadomjestaka majčinog mlijeka:

 • standard (pogodan za zdravu djecu) i specijaliziran (za alergičare, slabe, prerane bebe);
 • prilagođeno (sastav skoro sliči majčinom mlijeku), djelomično prilagođen (s kazeinom), prijelazno (za bebe od šest mjeseci);
 • fermentirano mlijeko i svježe.

Kako se hraniti

Količina umjetnog mlijeka:

 • Za novorođenče do 10 dana, izračunajte dnevni volumen kako slijedi: pomnožite 70-80 ml brojem dana življenja. Na primjer, četvrti dan, mrvica mora dobiti 80 x 4 = 320 ml dječje hrane dnevno;
 • od 10 dana do 2 mjeseca volumen dnevne mješavine jednak je jednoj petini tjelesne mase;
 • Starosti od 2-4 mjeseca - 1/6 dijela težine bebe;
 • od 4 mjeseca do šest mjeseci - 1/7 dio tjelesne težine je dovoljno;
 • od 6 do 12 mjeseci, optimalna količina umjetnog mlijeka dolazi do 1/9 djetetove težine.

Savjet:

 • odaberite pravu bradavicu. Rupa ne smije biti prevelika za bebu da se postupno popuni;
 • temeljito sterilizirajte bocu, uvijek operite ruke, čvrsto zatvorite posudu ili kutiju s početkom dječje hrane;
 • s mješovitim načinom hranjenja, prvo pričvrstite mrvicu na dojku, a zatim ga hranite žlicom (ne obratno, inače će beba baciti dojku iz koje je teže dobiti mlijeko);
 • kontrolirajte djetetovu reakciju na novu smjesu, ako ste alergični, odmah idite na pedijatra, uzmite testove. Možda ćete morati kupiti specijaliziranu vrstu bez laktoze;
 • prikorm kamion kiddies uveden je u 4 ili 4,5 mjeseci, uzimajući u obzir stanje djeteta. Prva vrsta je povrće. Najprije dodajte ½ tsp. pire od povrća, a zatim završiti smjesu. Postupno zamijenite jedno hranjenje povrća, žitarica, mliječnih proizvoda. Kasnije unesite sokove, voće, ribani jela od mesa.

Kako uzgajati

preporuke:

 • pažljivo pročitajte upute na pakiranju;
 • strogo promatrati volumen praha;
 • koristiti samo kuhanu vodu. Temperatura - 36 stupnjeva.

postupak:

 • sterilizirajte bocu, ulijte potrebnu količinu vode, grijte do određene temperature. Velika pomoć za mamu - grijač za dječja jela;
 • ako je u nedoumici, provjerite temperaturu tako da tekućina bude umjereno topla;
 • izmjeriti određenu količinu praha, sipati u bočicu;
 • čvrsto pokrijte poklopac, nekoliko puta tresti dok masa ne bude glatka, bez grudica;
 • otvorite bocu, stavite bradavicu i odmah ponudite bebu nadomjestku za majčino mlijeko.

Pregled i značajka popularnih proizvoda

Pri odabiru, razmotrite preporuke pedijatara, pročitajte karakteristike popularnih mješavina za bebe.

Kako i kako liječiti povraćanje kod djeteta bez vrućice? Saznajte učinkovite metode.

Na ovoj stranici možete vidjeti izbor narodnih lijekova za zatvor kod djece.

Slijedite vezu http://razvitie-malysha.com/novorozhdennye/zdorovje/koliki-i-gaziki.html i pročitajte pravila o uzimanju lijekova za kolike u novorođenčadi.

Značajke novorođenčeta Nan:

 • dobra kvaliteta, proizvodnja - Nizozemska;
 • nekoliko tipova za sve dobne kategorije;
 • korisni sastojci: taurin, riblje ulje, jod;
 • plus: nedostaje maltodekstrin;
 • minus: jesti malo palmino ulje;
 • prašak je dobro topljiv u vodi;
 • cijena - od 500 do 900 rubalja, težina - od 0,4 do 3,4 kg.

Nije izbrisan

Značajke dojenačke formule Nestozhen:

 • kvalitetni proizvod iz Švicarske;
 • Prednosti: prisutnost prebiotika, taurina, laktoze, demineralizirane sirutke, bez saharoze;
 • lako razvod, ugodan, slatki okus;
 • s konstantnom uporabom, rad trbuha i crijeva normalizira, stolica postaje redovita;
 • kontra: malu količinu melase za održavanje osjećaja sitosti;
 • cijena - od 290 do 580 rubalja, težina - od 350 do 700 g.

Nutrilon

Značajke novorođenčeta Nutrilon:

 • visoko kvalitetni prilagođeni proizvod;
 • proizvodnja - Nizozemska;
 • Prednosti: prisutnost polinezasićenih kiselina, nukleotida, prebiotika, 29 minerala i vitamina;
 • kontra: tu je palmino ulje i lecitin;
 • cijena varira znatno ovisno o vrsti - od 500 do 2700 rubalja, težine - od 350 do 900 g.

beba

Značajke dojenčadi Kid:

 • visokokvalitetni flauti proizvod po razumnoj cijeni;
 • proizvođači - Rusija, Ukrajina;
 • za bebe od 3 mjeseca;
 • aditivi: heljde ili zobene pahuljice - do 12%;
 • korisne komponente: više od 10 vitamina, mineralnih sastojaka, kalijevog jodida, željeznog sulfata i cinka, natrijevog selenita, normaliziranog kravljeg mlijeka;
 • kontra: prisutnost šećera u prahu - 22% (rizik od karijesa), kukuruzno ulje - 6,8% (visok udio masti u proizvodu);
 • pogodan za djecu s gastrointestinalnim bolestima, anemija;
 • cijena - oko 200 rubalja, težina - 350 g

beba

Značajke dojene mlijeka Baby:

 • popularna vrsta dječje hrane proizvedene u Ukrajini i Rusiji;
 • razumna cijena, dobra kvaliteta;
 • pozitivne strane: više od deset minerala, vitamini PP, E, D, K, A, C, skupina B, nukleotidi, prebiotici. Nema boja, konzervansa;
 • kontra: palmino ulje, lecitin, prekomjerna slatkoća gotovog proizvoda, masa se snažno pjeni;
 • cijena - 350 rubalja, težina - 350 g

Frisolac

Značajke:

 • mješavina kozjeg mlijeka proizvedenog u Nizozemskoj;
 • pogodan za netoleranciju željeza;
 • pros. Mnogi korisni sastojci: linolna kiselina, korisna za mozak, nukleotide, prebiotike, beta-karoten, vitamin C, neki željezo, dijetalna vlakna, vrijedne masne kiseline;
 • maltodekstrin se nalazi u minimalnoj količini;
 • smjesa bez palminog ulja;
 • dobro razrijeđen s nekom vodom, hranjivim, hipoalergenskim proizvodom;
 • cijena - od 290 do 900 rubalja, težina - 400 i 900 g.

Roditeljske recenzije

Mamice i pedijatri preporučuju mješavine s maksimalnom količinom korisnih sastojaka, po mogućnosti uvezenih, Hipp, Nestozhen, Similak, Nan, Nutrilon, Frisolak. Od jeftinih formulacija, Baby, Kid i Agusha dobile su pozitivne povratne informacije.

Većina recenzija na internetskim forumima potvrđuju mišljenje pedijatara da najbolje vrste dječje hrane ne sadrže palmino ulje, saharozu, maltodekstrin. Što manje komponenti koje pružaju sitost bez puno koristi za tijelo, to bolje želuca i crijeva rade u mrvicama.

Korištenje istekle, jeftine hrane za bebe, proizvoda iz nejasnih tvrtki neprihvatljivo je: uštede se često pretvaraju u probleme s probavom, povećava se rizik od alergija. Skuplje, kvalitetne smjese za djecu bez palminog ulja bolje se apsorbiraju, ne iritiraju nježnu ventriculu i crijeva.

Video - savjeti o tome kako odabrati pravu formulu djeteta:

Savjeti, pravila i smjernice za odabir dojenačke formule

Pacijenti kažu stručnjaci za dojenje: svaka žena može dojiti bebu. Međutim, ponekad želja za hranjenjem djeteta zapada na ozbiljne prepreke. Glavne prepreke dojenju su bolesti čije liječenje nije u skladu s HB. Ponekad, nakon što je uspješno započeo, dojenje se dovršava za nekoliko mjeseci zbog činjenice da majka nije uspjela uspostaviti laktaciju i pravilno organizirati proces hranjenja. Postoje slučajevi kada majka, na temelju vlastitih stavova i uvjerenja, ne pokušava dojiti bebu na sve, rađajući mješavinu od rođenja. U svim tim slučajevima beba raste na umjetnoj hrani. Važno je da roditelji razumiju koje su mješavine novorođenčadi u njihovom sastavu i svojstvima. Činjenica je da je jedenje bebe u ranoj dobi jamstvo njegovog zdravlja za budućnost. Naravno, ništa ne može biti bolje od mama mlijeka, ali ako iz nekog razloga dijete raste na umjetnom hranjenju, izbor mješavine za prehranu mora se približiti vrlo temeljito.

Vrste smjesa: proučavamo i klasificiramo

Trgovina dječjom hranom ima veliki raspon vrsta mliječne formule, koji su u skladu sa zahtjevima GOST-a i Instituta za prehranu. U raznovrsnosti višestrukih staklenki i kutije s formulom za dojenčad vrlo je lako zbuniti. Stoga, za početak, predlažemo da saznamo tko je tko na polici trgovine i što znače brojevi i natpisi na pakiranjima s mješavinom. Drugim riječima, razmotrimo kakav oblik djeteta po svojoj dosljednosti, sastavu, dobnom indeksu i svrsi.

dosljednost

Konzistencija dojenačke formule može se podijeliti na suhu i tekuću.

 • Suha smjesa. Na ruskom tržištu ovo je 90% mliječne formule. Takve smjese su prašak pakiran u kartonsku kutiju ili limenku, koji se prije upotrebe mora razrijediti kuhanom vodom.
 • Tekućina. Takve smjese su spremne za uporabu i zahtijevaju samo grijanje. Prodaju se u pakiranjima od tetrapaksa i pakiraju u 200 ml. Jedini problem je da je u ruskim trgovinama udio takvih smjesa zanemariv. Takve smjese mogu se naći samo u velikim gradovima.

Najčešći su suhi, prikladni su za skladištenje, doziranje, lako transportni i imaju veliku raznolikost izbora. Tekuće smjese su jednostavnije za pripremu od suhih, jer oni trebaju samo grijanje. Ali oni imaju kratki rok trajanja (samo nekoliko dana).

struktura

Gotovo sve formule za mlijeko izrađuju se na osnovi kravljeg mlijeka. Budući da je protein kravljeg mlijeka strano našemu tijelu, on mora biti prisutan u smjesi u modificiranom obliku. Ovisno o stupnju prerade proteina mlijeka, dojenčad se može podijeliti na:

 • Prilagoditi. Napravljene su na temelju demineraliziranog seruma kravljeg mlijeka, pa su takve smjese što je moguće bliže majčinom mlijeku u njihovim svojstvima. Oni su prilično lagani, hranjivi, brzo apsorbiraju. Prilagođene mješine dizajnirane su samo za novorođenčad. Osim demineraliziranog seruma, polinezasićene masne kiseline, vitamini, minerali, nukleotidi dio su prilagođenih smjesa. Naravno, takve smjese su skuplje za proizvodnju, stoga, prema njihovim kriterijima cijena, mogu se pripisati vrhunskoj klasi. Najpopularnije mješavine prilagođene su:

- Nestle NAN (košta oko 400-500 rubalja po paketu 400 gr, ovisno o dostupnosti dodatnih komponenti);

- Nutricia Nutrilon (cijene kreću se od 375 do 650 rubalja na 400g);

- Semper (prodan u pakiranjima od 350g, raspon cijena 360-480r.);

Neke bebe pate od netolerancije na protein kravljeg mlijeka, tako da mješavine na osnovi sirutke takvog mlijeka ne odgovaraju njima. Za tu djecu postoje prilagođene formule za mlijeko na bazi koza:

- Bibikol dadilja (ambalaža 400g. Troškovi oko 1300r.);

 • Djelomično prilagođene određenom stupnju strukturalnog sastava majčinom mlijeku, one uključuju ne samo laktozu, već i saharozu, ne sadrže stabilizirani sastav mineralnih masnoća;
 • Naknadni su napravljeni od cjelovitog kravljeg mlijeka u prahu, kojem su dodani sukroza i škrob, ne sadrže sirutku.

Ovisno o dobi djece: Do 6 mjeseci - počevši, a više od šest mjeseci - sljedeći.

Također su prilagođene tekuće smjese. Najpoznatiji od njih su:

- Gotova mliječna formula NAN (cijena oko 60 rubalja po pakiranju 200 ml)

- Agush spremna mliječna formula (cijena oko 25 rubalja po pakiranju 200 ml)

 • Nepodešen. Ove smjese su izrađene na bazi proteina kravljeg mlijeka - kazein. Kao dodatne komponente, oni mogu sadržavati sve što je dostupno u prilagođenim smjesama. U sastavu su smjese vrlo "siromašne": ne sadrže taurin, masne kiseline. Prema toj značajci, u nekim izvorima neadaptirana dojenčeta je podijeljena u "manje prilagodljivu" (kazein umjesto demineralizirane sirutke, ostale komponente su kao prilagođene smjese) i "djelomično prilagođene" (kazein i loš sastav dodatnih komponenata). To nije sasvim točno jer je stupanj prilagodljivosti mješavine određen time koliko se mješavina apsorbira djetetovim tijelom i ovisi o tome što je prisutno u mliječnoj bazi: demineraliziranom sirutku ili proteinima kravljeg mlijeka. Mješavine kazeina, bez obzira na njihovu prehrambenu vrijednost, teže su probaviti pa su svi oni u svakom slučaju neprilagođeni i vrijedi ih davati tek nakon 6 mjeseci. Glavni "predstavnici" mješavina kazeina su:

- Similac (cijena od 350 do 650 rubalja za standardnu ​​ambalažu);

- Nestle Nestogena (težina pakiranja od 370 g prodana u prosjeku za 240 rubalja);

- beba (cijena za pakiranje je oko 210 rubalja).

Kako dijete raste, njegov se probavni sustav razvija. Ako su smjese na osnovi demineralizirane sirutke bolje prilagođene novorođenčadi, mješavine kazeina ili smjese čija je mliječna baza sušena kravlja mlijeka (mješavine druge i sljedeće razine) može se koristiti za djecu stariju od šest mjeseci.

Indikator dobi

Formula za dojenčad snažno ovisi o dobi djeteta za koju je namijenjen. To je zbog činjenice da kao dijete raste i razvija, dijete probavni sustav poboljšava i tijelo hranjivim zahtjevima promijeniti. Ovo je sasvim prirodan proces jer majčino mlijeko mijenja svoj sastav s rastom djeteta. Broj formule uvijek je naveden na pakiranju. Za svaki broj i oznaka određeni je dobni raspon.

Gradiranje smjesa prema dobi je kako slijedi:

 • "0" ili "pre" u naslovu - mješavina je namijenjena novorođenčadi prerane ili male težine;
 • "1" - mješavina za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • "2" - mješavina za bebe od 6 mjeseci do 1 godine;
 • "3" - mješavina za djecu stariju od godinu dana.

Kao što smo već ranije rekli, kako se mješavina dobne formule mijenja, mijenja se mliječna baza: povećava se količina neprilagođenih proteina kravljeg mlijeka. Osim toga, sadržaj vitamina i minerala se povećava, jer potreba za tim tvarima postaje veća. Također se smatra da je smjesa za stariju djecu više zadovoljavajuća i visoka kalorija.

Specijalizirane i terapijske smjese

Ponekad osobine tijela i zdravlje djeteta nameću posebne zahtjeve na mješavine mlijeka. U takvim slučajevima dijete treba specijalizirane ili terapijske smjese. Ovisno o tome kakav je plan problem u mrvicama, možete odabrati sljedeću maternicu:

 • Mješavine za prerane bebe: Imaju puno proteina, vitamina i proteina sirutke u sastavu i imaju veliku energetsku vrijednost. Proizvođači označavaju pakete s takvom hranom kao "0" ili s prefiksom u imenu.
 • Mješavina fermentiranog mlijeka. Koristi se za probleme s probavom (za kolike, zatvor, za vrijeme oporavka nakon uzimanja lijeka, za liječenje disbakterijusa). Takve smjese se sastoje od mliječne kiseline i bifidobakterija. Ako bebe imaju koliku bolest, povraćanje, proljev, regurgitiranje, koristite anti-refluksnu hranu koja sadrži tvari (guma ili škrob), koje djeluju kao zgušnjivači. Na primjer: "Nutrilon AR", "Enfamil AR", "Nutrilak AR", "Frisovom". Za konstipaciju u odnosu na hranu obogaćenu gumom koja ima svojstva prehrambenog vlakna ili laktuloza. Laktuloza je disaharid koji aktivira rast bifidobakterija. Laktuloza sadrži "Detolact Bifidus", "Semper Bifidus".

Općenitije i najpopularnije miješa:

- Nutrilac Kiselo mlijeko (cijena oko 400 rubalja)

- Nutrilon kiselo mlijeko (cijena oko 410 rubalja)

- NAN Kiselo mlijeko (cijena oko 450 rubalja).

 • Smjese s visokim sadržajem željeza. Takve smjese propisane su za bebe starije od 4 mjeseca za prevenciju i liječenje anemije nedostatka željeza. Signal za imenovanje smjese s visokim sadržajem željeza niskim razinama hemoglobina u krvi djeteta. Naravno, samo jedna smjesa ne može vratiti hemoglobin u normalu, a pedijatar će propisati dodatke za željezo. Smjese s visokim sadržajem željeza na ruskom tržištu nisu pozicionirane kao ljekovite tvari, one jednostavno imaju bogatiji sastav i udio željeza u njima veći je nego u ostalim smjesama.

- Enfamil Premium (cijena oko 390 rubalja)

- Similac Premium (cijena oko 350 rubalja).

 • Hypoallergenic smjesa. Takva prehrana je neophodna za bebe koje su sklone pojavi alergijskih reakcija. Protein kravljeg mlijeka je jak alergenski, pa se u takvim smjesama koristi hidrolizirana tj. već djelomično probavljeni protein digestiraju enzimima. Hypoallergenic infant formula često ima kraticu "ON" u naslovu.

- Nutrilon Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

- NAN Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

 • Bez mlijeka od laktoze i soje. Koristi se s netolerancijom na protein kravljeg mlijeka. To je izražen oblik alergije na hranu, u kojem čak i hipoalergenske smjese neće pomoći.

- Nutrilon soja (cijena oko 560 rubalja)

- Frisosa (cijena oko 450 rubalja)

- NAN bez laktoze (cijena oko 690 rubalja)

- Similac Isomil (cijena oko 410 rubalja)

 • Mješavine protiv refluksa. Potrebno je često lutati bebe. Ove mješavine sadrže posebna sredstva za zgušnjavanje: karob gluten, riža ili kukuruzni škrob. Na pakiranju takvih smjesa često se skraćuje "A.R."

- Enfamil A.R. (cijena je oko 670 rubalja)

- Frisov (cijena oko 610 rubalja)

- Nutrilon Antireflux (cijena oko 680 rubalja)

Važno je znati! Postoji također i "dopunjavanje tijekom dojenja". Formula za dodatak se koristi kada beba nema dovoljno majčino mlijeko. Zatim koristite visoko prilagođene mješavine (oni se mogu nazvati nadomjesci za majčino mlijeko).

Odabir mješavine za novorođenče

Izbor hrane za umjetno hranjenje djeteta mora se obaviti nakon savjetovanja i pregleda bebe od strane pedijatra. Osim toga, svaki pažljiv roditelj mora biti upoznat s temeljnim načelima koja će vam pomoći odabrati pravu kombinaciju.

Da biste odabrali mješavinu za novorođenče, trebate zapamtiti što su zahtjevi visokokvalitetne dojenčadi.

 1. Za novorođene bebe morate odabrati samo prilagođenu smjesu. Oni su najbliže u sastavu za majčino mlijeko, lako probavljaju i apsorbiraju dječje tijelo.
 2. Odabirom mješavine, morate strogo pridržavati se dobnih preporuka. Moguće je započeti umjetno hranjenje novorođenčadi tek od početne faze mješavina, nemoguće je prebaciti na mješavinu druge razine prije 6 mjeseci.
 3. Ako dijete ima bilo kakvih zdravstvenih problema ili ima poteškoća s probavom, odaberite specijalizirane ili terapijske smjese. Usput, uopće nije potrebno potpuno prenijeti dijete u terapijsku smjesu. U nekim slučajevima dovoljno ga je zamijeniti sa 1-2 izvora dnevno.
 4. Nemojte slijepo slijediti oglas, uvijek samostalno proučavajte sastav smjese, usporedite je s drugim varijantama smjesa. Ako je moguće, odaberite smjesu koja ne sadrži palmino ili ulje repice, bogato vitaminima i mineralima.
 5. Obratite pažnju na rok trajanja smjese. Nemojte kupiti mješavinu s graničnim rokom trajanja.
 6. Kupite dječju hranu samo u specijaliziranim prodavaonicama.
 7. Prisutnost karnitina, linoleinske kiseline, taurina je korisna - oni su uključeni u metabolizam masti, bjelančevina, vitamina i energije, stvaranje tkiva i stvaranje unutarnjih organa.
 8. Gledajte svoju bebu na hranu. Ako imate alergije ili probavne smetnje - savjetujte se s pedijatrom. Možda odabrana mješavina ne odgovara vašem malom i treba ju zamijeniti.

Kako razumjeti da mješavina nije prikladna

Iskustvo majki čije bebe rastu na umjetnoj hrani pokazuje da pronalaženje "njihove" mješavine nije uvijek lako i brzo. Jedini način pretraživanja je metoda pokušaja i pogrešaka. Kako ne bi zadivila probavne probleme i zdravstvene probleme, majke trebaju pažljivo pratiti bebu reakciju na smjesu. Neki savjeti pomoći će vašoj majci da krene i razumije je li odabrana mješavina prikladna za vaše dijete. Stoga valja razmisliti o novoj kombinaciji ako:

 • Postoje znakovi alergije u obliku osipa i crvenila kože;
 • Dijete ima česte slabe stolice s bijelim mrljama (neprobavljene čestice smjese);
 • Dijete pokazuje anksioznost, krikove i krikove nakon hranjenja, ne održava potrebni interval između jela;
 • Dijete ne dobiva težinu (oko težine djeteta);
 • Noću, dijete spava vrlo nemirno, često se budi.

Pripremite smjesu samo u skladu s oznakom na načinu pakiranja pripreme, promatrajte udio komponenata.

Umjetno hranjenje - skupo. Roditelji koji koriste mješavinu smatraju da jedenje bebe postaje vrlo opipljiva stavka troškova obiteljskog proračuna. Međutim, da biste spremili na mješavinu, odabir jeftinijih i nisko kvalitetnih opcija ne vrijedi. Najbolja opcija za uštedu novca i biti sigurni da beba ima dovoljno za rast i razvoj dojenja, stoga pokušajte prilagoditi laktaciju i hranu, i uzmite bočicu samo kad je GW stvarno nemoguć.

Kupujte mješavine (pročitajte mješavine skladbi i recenzije):

 • Možete se upoznati s asortimanom miješanja, pročitati recenzije, opise, dobiti cijene i mješavine narudžbi uz dostavu u kuću, možete u online trgovini BABADU.RU - vezom na asortiman miksera;
 • Ili u online trgovini OBSTETRICS - Mixes.

Što je važno znati pri odabiru mliječne formule?