Korisne informacije o korištenju jastuka za novorođenče: treba li krevet

Liječenje

Novorođene bebe provode većinu svog vremena u snu. Vrlo je važno pravilno urediti postelju kako ne bi oštetili zdravlje djeteta i pridonijeli skladnom razvoju njegova tijela.

Prema pedijatri, ne preporuča se staviti jastuk pod glavu djeteta oko godinu dana, a osim toga, djeca se često okreću u snu toliko, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

Trebate li?

Da li dijete treba jastuk prema dr. Komarovskom? On smatra da dijete mlađe od 2 godine ne treba ga koristiti. Iz njegovih objašnjenja slijedi da jastuk (za ljude bilo koje dobi) namjerava nadoknaditi udaljenost od uha do ramena dok leži na svojoj strani. Ne dopušta da se kralježnica savijati i vrat iscuri.

Rizici pri korištenju jastuka:

 1. Ako se dijete u snu pretvori na trbuščić i zakopava nos u jastuk, onda jednostavno može ugušiti.

Mišići beba vrata još uvijek su vrlo slabi i on neće moći okrenuti glavu na stranu, otvarajući mlaznicu za pristup zraku.

 • Zbog spavanja na jastuku, lomljivi i nezreljeni kralješci djeteta lako se deformiraju.
 • Proizvodi s određenim vrstama prirodnih punila (detaljno opisani u nastavku) mogu uzrokovati alergijske reakcije.
 • Kada je to potrebno?

  Kada je potrebna upotreba jastuka:

  • Ako dijete ima dijagnozu kongenitalne mišićne tortikulije. U tom slučaju (pored glavnog liječenja) liječnik će propisati uporabu posebnog ortopedskog jastuka. Ona će poslužiti kao pomoć pri ispravljanju zakrivljenosti.
  • Kada beba stalno spava u jednom položaju, ona je puna deformacije mekih kosti lubanje. U tom se slučaju preporučuje kupiti dječji jastuk kako bi mogao zadržati glavu.
  • Ako je beba sklona učestaloj regurgitiranju, pomoći će vam jastuk s nagibom. Zato ne može zagušiti povraćanje.
  • Ako postoji kršenje mišićnog tonusa u području cerviksa djeteta, liječnik također može propisati uporabu jastuka. Njegov oblik ovisi o dijagnozi (hipotoničnom ili hipertonskom) i omogućit će stabilizaciju stanja mišića novorođenčeta.

  Pojedinosti o svakoj vrsti jastuka:

  Ima visinu od oko 10 centimetara i nagib od 15-30 stupnjeva. Širina jastuka bi trebala biti jednaka širini kreveta novorođenčeta, tako da se ne bi mogao zaglaviti između ruba i ruba jastuka kada se okreće.

  Izrađen je od gustih materijala. Pomaže ako dijete često regurgitirate - zbog povišenog položaja tijela, neće moći gušiti. Može se koristiti od rođenja do 3 godine.

  Takav jastuk trebao bi biti ne samo pod glavom, već i pod leđima mrvica. Vratni mišići će se držati u opuštenom stanju (s hipertonom), a kralježnica neće biti savijena.

 • Nasloni za glavu.

  Zbog sličnosti također ima naziv "leptir". To je jastuk s usjekom za glavu u sredini. To vam omogućuje da fiksirate glavu u ispravan položaj, a njegova strana će podržati vrat.

  Za takve jastuke se obično koriste elastični materijali kao što su rayon ili lateks.

  Koristi se za prevenciju i kao pomoćno liječenje tortikulusa. Dizajniran za djecu od 3 tjedna do 2 godine.

 • Pozicioner.

  Koristi se za držanje bebe u jednom položaju (na bočnoj ili stražnjoj strani).

  Sastoji se od 2 bočna valjka koji nježno drže dijete u jednom položaju. Posebna značajka jastuka položaja je da se položaj valjaka, kao i širina samog jastuka, može mijenjati.

  To će vam omogućiti prilagodbu veličine za rastuće dijete i krevetić. Koristi se do 2 godine.

 • Otvori prsten

  Nije preporučljivo koristiti takav jastuk za spavanje. Namijenjen je za dojenje. Mama postavlja jastuk na krilo, a ona stavlja bebu na nju.

  Jastuk u obliku otvorenog prstena, iako se prodaje u odjelu za novorođenčad, vjerojatno će postati dobar pomagač za majku tijekom dojenja.

  Nije preporučljivo staviti takav proizvod pod glavu tijekom spavanja, ali je potrebno postaviti pozadinu "na stranu" ispod leđa.

 • Protivoudushlivaya.

  Ima poroznu strukturu. Proizvod je monolitni blok od spužvastog materijala. Jastučić ima visoko poroznu strukturu ili perforaciju na cijeloj površini.

  To omogućava bebi slobodno disanje, čak i ako zakopava nos u njemu

  Čak i ako se beba pretvori na trbuh i zakopči nos u jastuku, struktura disanja proizvoda neće dopustiti da se uguši. Izrađen je, u pravilu, od poliuretanske pjene ili lateksa.

 • punjenje

  • Perje i dolje. Takvi jastuci su nepoželjni za djecu jer postoji rizik od alergijske reakcije. Oni su nepraktični i teško se brinu.
  • Ovčja vuna. Unatoč "prozračnim" i termostatskim svojstvima, ovaj materijal se također ne preporučuje kao punilo za dječji jastuk.

  Sintetička punila (treba napomenuti da su svi sintetički materijali hipoalergijski):

  • Sintepon. Lagana, bez mirisa, dobro prozračna, lagana za pranje i sušenje brzo. Nedostatak sintetičkog zimzelera u svojoj krhkosti - brzo pada i gubi oblik.
  • Komforel. Mekani, elastični materijal. Savršeno prozračna i sposobna zadržati toplinu. Ne uzrokuje poteškoće pri odlasku. Razlikuje trajnost.
  • Hollofayber. Elastično i prozračno punilo, ne apsorbira mirise, brzo vraća oblik, izdržljiv.
  • Latex. Mekani i lagani, ali izdržljivi materijali. Ima poroznu strukturu (koja značajno smanjuje rizik od gušenja u snu), ima antibakterijska svojstva, izdržljiva. Nedostatak lateksa u visokim troškovima.
  • Poliuretanska pjena. Elastična, izdržljiva, porozna punila. Potreban je oblik glave i sposoban je za termoregulaciju.

  Što je bolje odabrati?

  Odabir jastuka za dijete - težak zadatak. Slijedeći kriteriji pomoći će u rješavanju:

  1. Veličina. Širina jastuka bi se trebala podudarati s širinom krevetića (najčešće je 40-60 cm), duljina može biti između 30 i 45 centimetara, ali visina ovisi o dobi djeteta.

  Nudimo gledati videozapis o tome što treba uzeti u obzir pri odabiru dječjeg jastuka:

  Jastuci s različitim punilima zahtijevaju različitu njegu:

  • Perje i dolje. Takav jastuk bi trebao biti napitan svakodnevno i redovito ventiliran. Ispiranje pera ili jastuka kod kuće je vrlo složen postupak, tako da vlasnici obično pribjegavaju suhom čišćenju.

  Korisni videozapis

  Nudimo vam gledanje videozapisa o dječjim jastučićima i njihovoj ispravnoj upotrebi za miran san beba:

  zaključak

  Nepropisno odabrani jastuk ne samo da donosi neugodnosti djetetu, već također može ozbiljno štetiti. Uostalom, kosti, mišići i zglobovi djeteta još uvijek su slabi i lako se deformiraju. Treba imati na umu da do 2 godine upotreba jastuka obično nije preporučljiva. U slučaju kada postoje naznake za njegovu upotrebu, izbor proizvoda mora biti vrlo pažljiv.

  KUĆA ZA DJECU: ŠTO STOJTE ZABRINU?

  Jastuk - nezaobilazan pribor za pravilan i ugodan san odrasle osobe. Je li potrebno za dijete i kako odabrati prave jastuke koji mogu osigurati ispravnu anatomsku poziciju tijela tijekom spavanja?

  Što bi trebao biti jastuk za dijete?

  Veličina. Standardna veličina dječjeg jastuka ponuđena je u prodavaonicama 40 x 60 cm, ali treba napomenuti da je optimalna širina jastuka najmanje 10 cm manja od širine kreveta i visina je u prosjeku 3 cm.

  Općenito, određivanje visine jastuka može se uzeti kao dječja širina ramena kao referentna točka - optimalna visina je jednaka djetetovoj širini ramena podijeljenom na pola.

  Stupanj krutosti. Nije preporučljivo koristiti previše mekan ili jaki jastuk. Najbolja bi mogućnost bila model srednje tvrdoće, ali uvijek visoka elastičnost.

  Obrazac. Vanjski oblik jastuka nije bitan, pa imate ovdje potpunu slobodu izbora. Ali treba napomenuti da klasični kvadratni i pravokutni oblici pružaju visoku kvalitetu potpore glavi. Dakle, pitanje kupnje okruglih, trokutastih ili drugih oblika jastuka koje mogu biti neprikladne za dijete samo je vaša osobna odluka.

  Pokriti. 100% prirodni pamuk gustog tkanja - najbolja opcija za jastuk djeteta. Velika prednost poklopca je bočni zatvarač koji omogućuje smanjenje ili povećanje volumena jastuka uklanjanjem ili dodavanjem punila.

  Što je unutar jastuka?

  Punila za dječje jastuke podijeljena su u dvije vrste - sintetičke i prirodne. Prirodna punila uključuju dolje i perje ptica, ovčja vuna, pamučna vuna i heljde, sintetička hollofiber, sintetička vlakna, udobnost itd. Svaka od punila ima svoje prednosti i nedostatke:

  sintepon je najčešći i najjeftiniji opcijski popunjavanje

  + hipoalergenski, otporni na gljivice i mikroorganizme, prozračni i lako se peru

  - u kratkom vremenu izgubi oblik, može pridonijeti znojenju

  hollofayber - najpopularnija punila za bebe jastuke

  + visoka elastičnost i lakoća, zadržava svoj oblik, prozračne, otporan na deformacije, ne upija mirise, otporna na gljivice i mikroorganizama, hypoallergenic, možete koristiti stroj za pranje rublja

  - ponekad uzrokuje znojenje

  Komforel je lopta sintetičkih vlakana

  + hipoalergijska, visoka propusnost zraka i otpornost na deformaciju

  - ponekad uzrokuje znojenje

  Heljna ljuska je savršeno punilo među prirodnim mogućnostima

  + ima niz ljekovitih svojstava (za opuštanje i aromaterapije), stvara točku masažni učinak (i, stoga, poboljšava cirkulaciju krvi), koje je potrebno Željeni oblik lako, vrlo prozračna

  - šuškanje (za neku djecu se smiruje, za druge - smeta i čak nestaje)

  Dolje i perje

  + mekane, savitljive, prozračne, visoke toplinske osobine, brzo apsorbiraju i isparavaju vlagu, lako obnavljaju oblik, ne pada

  - može uzrokovati alergijske reakcije, zahtijevaju posebnu pažnju. Neki stručnjaci smatraju da su previše mekan za dijete, ne mogu pružiti kvalitetnu podršku vratu.

  Prirodna ovčja vuna

  + visoke topline (topli hladno vrijeme, hladi u toplini), brzo apsorbira vlagu (sprječava znojenje), ima niz ljekovitih svojstava (eliminira bol u leđima, stvara pozitivnu elektrostatiku), volumetrijski

  - lako se skupiti, skupiti zajedno, postati neupotrebljivim

  Pamučna vuna

  + hipoalergenski, jeftin

  - lako se odbaci i zgnječi, apsorbira mirise

  Prirodna punila su eko-friendly i udoban. Ali oni zahtijevaju pažljivu njegu, stalno sušenje i godišnje čišćenje. A njihov najveći nedostatak je mogućnost alergijskih reakcija. Jastuci s sintetičkim punilima lako se prati i suše, ne pokreću razne mikroorganizme i ne tvore plijesni. Također imaju dobru izmjenu zraka i ne apsorbiraju mirise. I što je najvažnije - apsolutno su sigurni za zdravlje djeteta. Život jastuka s sintetičkim punilom u prosjeku je 5 godina, s prirodnim - 2 godine.

  Unatoč svim prednostima prirodnih punila, za dijete najbolje bi bilo jastuci na osnovi sintetičkih vlakana, jer nisu sposobni izazvati alergiju i vrlo su higijenski, jer mogu se često isprati.

  U kojem dobu dijete treba jastuk?

  Mišljenje stručnjaka : pedijatri smatraju jastuk kao apsolutno nepotrebni pribor za dijete od 0 do 3 godine, jer Pose, koja uzrokuje prisutnost jastuka, neprihvatljivo je za pravilnu formiranost djetetovog koštanog sustava. U ovom dobu, dijete uopće ne treba glavu. A ta je činjenica znanstveno dokazana.

  Kako odabrati jastuk za dijete od 3, 4, 5, 6, 7 godina - glavni kriteriji za odabir:

  1. prikladne veličine i oblika: nužno ravne, poželjno kvadratne ili pravokutne

  2. visokokvalitetno elastično punjenje, koje ima niz prednosti: hipoalergenski, otpornost na deformaciju, mirise i učinke raznih mikroorganizama, visoki stupanj regulacije zraka i topline. Nemojte se ustručavati tresti jastuk prilikom kupnje - paziti kako će se punjenje ponašati

  3. razini, čestih i izdržljivih šavova

  4. nedostatak vanjskih nedostataka i neugodnog mirisa

  Prilikom kupnje pažljivo pregledajte informacije o materijalima proizvodnje i životu modela koji proizvođači u dobroj vjeri označavaju na pakiranju.

  Ortopedski jastuci

  Ortopedski jastuci za bebe bilo koje dobi vrlo su oglašeni. Ali, takve uzorke možete koristiti strogo na preporuku liječnika, budući da oni su korektivni. Stručnjaci, u pravilu, propisuju takve modele samo s određenim medicinskim pokazateljima: održavanje ispravne pozicije s razvojnim defektima, raznih ozljeda tijekom poroda ili kao preventivna mjera za moguće bolesti kralježnice.

  Prije kupnje ortopedskog jastuka, svakako se posavjetujte s ortopedistom (ili pedijatrom) - detaljno će vam reći o potrebi kupnje takvog proizvoda i pravilnog rada. Također će dati preporuke o izboru, uzimajući u obzir određenu strukturu vašeg djeteta.

  Zapamtite: Stjecanje ortopedskog jastuka bez savjeta stručnjaka može dovesti do problema s bebinom kralježnice.

  Trebate jastuk za novorođenče

  Omjer glave i tijela novorođenčeta nije proporcionalan - glava je veća od tijela. Stoga, poravnavanje položaja tijela s jastukom neće funkcionirati, ali je lako ukidanje ispravne tvorbe kralježnice.

  Bez obzira na gore navedeno, za novorođenče se mogu koristiti razni uređaji, koji se nazivaju jastucima, ali zapravo nisu. Ti uređaji omogućuju vam da popravite dijete na određenom položaju. Postoje tri vrste takozvanih "jastuka" za novorođenčad:

  1. Regulator jastuka

  Uređaj ima oblik trokuta čiji je kut ne više od 30 stupnjeva. Takav model može se postaviti ispod madraca ili na njemu. Izrađene su od pjenaste poliuretanske pjene ili lateksa - hipoalergenskih i higijenskih materijala koji su apsolutno sigurni za bebu. Takvi modeli su jednostavni za održavanje i imaju visoku učinkovitost.

  Zadatak uređaja: dajte bebu anatomski ispravan, udoban položaj.

  Jastuk regulatora olakšava dišu djece i smanjuje rizik od gušenja kod regurgitiranja.

  1. Zaključavanje jastuka

  Dvodijelni uređaj visoko poroznog poliuretana, koji ima visoku prozračnost.

  Zadatak uređaja: sigurno je postaviti dijete na određeni položaj (na strani, trbuhu, leđima), bez nanošenja nelagode u pokretu

  1. Jastuk za buđenjem

  Ovaj uređaj je trodimenzionalni luk, koji djetetu daje prikladan položaj za buđenje i igru.

  Zadatak uređaja: dajte bebu udobnu i sigurnu poziciju koja ne ograničava njegove pokrete. Takvi slučajevi olakšavaju proces znanja, dopuštaju da beba bude aktivnija i snažna.

  Jastuk za brižljivošću i igrama vrlo je prikladan za djecu koja već drže glavu, ali još ne znaju sjediti.

  Također je nemoguće zanemariti takozvani leptirni jastuci, koji su dizajnirani za izjednačavanje položaja vratnih kralješaka s kralježnicom, koji djeluje kao jastuk. Takvi se modeli preporučuju za djecu od 2 mjeseca do 2 godine. Međutim, nakon pregleda internetskih recenzija mama o tim modelima, mogu zaključiti: relevantnost upotrebe tih modela nije visoka kao što prodavači kažu jer u većini slučajeva, dijete jednostavno odbije takav jastuk.

  Pročitajte više o uređajima za novorođenčad u videozapisu.

  Od koje dobi i što je ortopedski jastuk za novorođenče?

  Prije rođenja djeteta, roditelji se pokušavaju pripremiti što je više moguće za ovaj događaj. S obzirom na to da će dijete voditi znatnu količinu vremena vodoravno, potrebno je opremiti krevetić. Posteljina treba biti izrađena od prirodnih sastojaka, tvrdi od madraca. Prije su pedijatri vjerovali da je anatomski jastuk za novorođenčad strogo zabranjen. Međutim, sada je moguće raspravljati s tim, jer proizvođači proizvode takve modele koji ne mogu štetno utjecati na zdravlje djece.

  Zašto dijete to treba

  Upotreba redovitog jastuka za novorođenče strogo je zabranjena od strane pedijatara. To može nepovoljno utjecati na kralježnicu, vrat.

  Razlozi zbog kojih beba ne može spavati na redovitom jastuku:

  1. Ako se dijete okreće na trbuhu, on može odmoriti nos na jastuku, što može uzrokovati gušenja.
  2. Kada je glava djeteta stalno u povišenom stanju, izaziva razvoj skolioze.
  3. Punilo je dolje ili perje. Oni mogu izazvati alergijsku reakciju kod djece.

  Ortopedski jastuk je druga stvar. Ona se prilagođava fiziološkim karakteristikama djeteta i pozitivno utječe na njegovo zdravlje.

  1. Podržava cervikalnu regiju, normalizira tonus mišića.
  2. Pomaže u izbjegavanju ravnanja u okcipitalnoj regiji, od rođenja stvara ispravan oblik lubanje djeteta.
  3. Omogućuje vam da izbjegavate stavljanje kape, regulira temperaturu ugodnu za dijete.

  U kojoj dobi vaša beba može spavati na takvom jastuku? Ovo pitanje interesira sve mlade roditelje. Sada proizvođači proizvode takve varijante jastuka na kojima možete staviti dijete od prvog dana života. Naravno, bilo bi poželjno konzultirati se s pedijatrom. On će vam reći kakav je jastuk potrebno beba.

  Potreba za anatomskim jastucima za patologije

  Ponekad je potreban ortopedski jastuk za djecu zbog prisutnosti kongenitalnih abnormalnosti. Pedijatar najprije mora ispitati dijete, kako bi razumio u kojem bi dobu ovo dijete trebalo spavati na anatomskom jastuku.

  1. Kada su mišići radilice vratne kralježnice loše razvijeni, što dovodi do činjenice da je stalno nagnuto u jednom smjeru. Ako ne započnete liječenje na vrijeme, beba će u budućnosti razviti skoliozu. Kod neispravnog pedijatara preporučuje beba spavanje na posebnom jastuku s udubljenjem (uključite bolnu stranu).
  2. Hipotoni i hipertoni. U tom slučaju često se propisuje masaža i fizioterapija. Ortopedski jastuk također doprinosi prilagodbi mišića. Svaki ortopedski kirurg savjetovat će da ga dobiju.
  3. S ozljedama kod rađanja kod bebe bol se može ublažiti na taj način. Iznenađujuće, dokazano je da anatomski ispravan oblik omogućuje vam smirivanje živčanih završetaka.
  4. Kada je rak jajnika bio dijagnosticiran u ranoj fazi, može se koristiti poseban anatomski jastuk kako bi se izbjegla deformacija cervikalne regije.

  U svakom slučaju, prije uporabe ortopedskog proizvoda potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom i saznati koliko je staro dijete da spava na anatomskom jastuku.

  Vrste jastuka

  Proizvođači danas proizvode ogroman broj anatomskih jastuka za djecu, različite veličine, boje, debljine, karakteristike učinaka na tijelo.

  1. Naslon za glavu s malim udubljenjem. Naziva se "leptir". Vrlo je korisno u slučaju upaljenog djeteta. Postoje modeli u prodaji koji su različiti po veličini, a za vaše dijete morate odabrati onu koja će se uklopiti u veličinu glave. "Butterfly" podržava mišiće, održava ugodnu temperaturu za bebu.
  2. "Positioner". Ovaj ortopedski model sastoji se od dva valjka povezana u sredini pomoću vrpce. Model se može koristiti za djecu bilo koje dobi. Moguće je podesiti udaljenost između valjaka s čičakom.
  3. Sklon. Vrlo je slična uobičajenom. Oblik je isti, samo model ima nagib od 30 stupnjeva. Za dijete je ova opcija vrlo prikladna.
  4. Protivoudushlivaya. Kad roditelji čuju samo ime ovog modela, počinju imati najneugodnije misli. Naravno, ime je zastrašujuće, ali za djecu to je sigurno, udobno je spavati na njemu. Površina je perforirana, prekrivena posebnim pokrovom od pamuka. Kada se dijete vrti u snu, ovaj ortopedski jastuk će pružiti konstantan protok zraka djetetu.
  5. Višenamjenski model. Mame ga mogu koristiti kada hrane dijete. Čuva kralježnicu u pravom stanju i bit će potrebna kada dijete odrasta, kada polako sjedne.

  Proizvodni materijali

  Odabir ortopedskog jastuka za njegovo potomstvo je neophodno, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike njegovog tijela. Prije savjetovanja s ortopedistom i pedijatrom kako bi oni mogli savjetovati o optimalnom obliku i modelu jastuka kojeg dijete treba.

  Anatomski jastuci za malu djecu izrađeni su od antialergenskih sintetičkih materijala, zbog čega se ne možete brinuti zbog činjenice da će beba imati osip na tijelu. To se neće dogoditi.

  Punila koja se koriste za jastuke:

  • polipropilen;
  • viskoza;
  • poliuretan;
  • lateks.

  Korisni savjeti

  1. Prilikom odabira jastuka, obratite pozornost na činjenicu da je napravio pouzdan proizvođač i ima certifikat kvalitete.
  2. Kupujte ortopedske proizvode za djecu samo u specijaliziranim prodavaonicama, kako ne bi postajali lažni.
  3. Odabirom jastuka, morate uzeti u obzir dob djeteta i veličinu glave. Vaša beba bi trebala biti udobna za spavanje.

  Proizvođači ne odabiru samo ove materijale za proizvodnju svojih proizvoda. Njihova glavna značajka je elastičnost, izdržljivost i sporo trošenje. Kada beba spava na takvom jastuku, njegovo tijelo i glava će biti u ispravnom položaju. To će pridonijeti jačem i zdravijem snu, a ne možete se brinuti zbog nelagode - to nije.

  Pravilno odabrani anatomski oblik jastuka za dojenčad - to je izvrsna opcija za brigu o djetetovoj kralježnici od ranog djetinjstva.

  Što je potrebno jastuk za novorođenče

  Dobar dan Pomozite odrediti pitanje: trebam li jastuk za novorođenče? S jedne strane, znam da je prije, bebe se ne preporučuje da se stavi na jastuk. S druge strane, u tim danima nije bilo takva široka raznolikost modela koji imaju ortopedski, dišni i hipoalergijski učinak.

  Ako pročitate opis modernih dječjih jastuka, čini se da ne mogu bez nje. Što da radimo, kupimo ili ne? A ako kupite, koji model točno? Idemo vidjeti!

  Koje su jastuci za novorođenčad

  Apsolutno si u pravu, danas je raznovrsnost proizvoda za djecu jednostavno nevjerojatna. Međutim, obilje izbora također je problem. Da biste shvatili kakav je model jastuka potreban, morate razumjeti karakteristike svake od njih.

  uobičajen

  Uobičajeni jastuk u krevetiću za novorođenče ima pravokutni ili kvadratni oblik. Sastoji se od poklopca i punila. Najčešće se koristi kao punilo:

  • pero ili dolje;
  • ovčja vuna;
  • sintetički zimski uređivač;
  • hollofayber;
  • komforel;
  • lateks.

  Svaki materijal ima svoje prednosti. Međutim, ne bih savjetovao da kupujete mali jastuk sa sobom ili vunom. Unatoč apsolutnoj prirodnosti, morate se sjetiti da mogu uzrokovati alergije u djeteta.

  Najbolja opcija je model s holofiber ili udobno punjenje. Takav materijal je također hypoallergen, ima antibakterijsku impregnaciju i ima dovoljnu propusnost zraka. Osim toga, ti proizvodi su lako za pranje i zadržati svoj oblik dugo vremena.

  1. Ordinarni jastuk je malen i odgovara djetetovoj glavi;
  2. Ako je proizvod kvadratni oblik, onda je sasvim moguće da će glava djeteta odustati od njega, stoga je takav model neprikladan za novorođenče;
  3. Pored toga, može ometati ispravnu tvorbu savijanja vratne kralježnice;
  4. Uobičajeni jastuk preporučuje se kupiti samo za djecu stariju od 1 godine.

  ortopedski

  Ortopedski jastuci su vrlo popularni sada. O takvim je modelima rečeno da imaju poseban oblik koji osigurava održavanje glave u željenom položaju. Ortopedni jastuci moraju imati poseban udubljenje i strane oko nje.

  Prema tvorcima, njihovi proizvodi pružaju:

  • smanjenje tonus mišića vrata;
  • normalizacija cervikalne cirkulacije;
  • ispravno formiranje vratne kralježnice.

  Za proizvodnju takvih proizvoda koriste se sintetički materijali koji imaju veliku elastičnost i dobro zadržavaju svoj oblik. To je lateks, poliuretanska pjena, polistiren.

  Postoji nekoliko vrsta ortopedskih jastuka.

  Jastuk leptira

  1. Doprinosi pravilnoj formaciji kostiju lubanje i savijanju vratne kralježnice;
  2. Preporuča se za nepoštivanje (pročitajte članak o temi lubanje u novorođenčadi >>>), oštećenja kralježaka vrata maternice tijekom porođaja, kao i za rakove.

  Važno je! Međutim, s krivom, ne bih preporučio žuriti pomoću posebnog jastuka. Uostalom, ovo nije bolest, već mišićni spazam koji se javlja kod mnogih novorođenčadi.

  Iskusni osteopat eliminira ovaj fenomen u 1-2 sesije. Jastuk se ne može pohvaliti takvim učinkom.

  Pozicioner jastuka

  • Ovaj se model naziva i "čahura". Osigurava fiksiranje tijela u željenom položaju;
  • Jastuk - pozicioner se koristi kada novorođenčad ima mišićnu distoniju;
  • Također može biti korisno ako se dijete uvijek uključi s jedne strane i to uzrokuje deformaciju lubanje;
  • Takav jastuk koristi se od trenutka rođenja i isključivo iz medicinskih razloga.

  Pročitajte više o značajkama ove vrste jastuka u članku Positioner za spavanje novorođenče >>>

  Uvučen jastuk

  1. Obično se ova širina jastuka podudara s širinom kreveta;
  2. U ovom se modelu gornja površina nalazi pod kutom (ne više od 30◦);
  3. Nakošeni jastuk pruža povišen položaj gornjeg dijela novorođenčeta. Ovo će zaštititi bebu tijekom pljuvanja;
  4. Ovaj se model može koristiti od prvih dana nakon rođenja.

  Važno je zapamtiti! Prije uporabe ortopedskog jastuka za novorođenčad, potrebno je konzultirati se s dječjim liječnikom.

  Jastuk za hranjenje


  Jedna od najnovijih inovacija je jastuk za hranjenje novorođenčadi. Naravno, majka je prirodnija i udobnija za držanje djeteta tijekom hranjenja na rukama. Zato je lakše prilagoditi razinu nagiba glave, brzo možete ispraviti položaj bebe tako da ne izgubi bradavicu. Pogotovo u ovom položaju, leđa glave ne zavoja.

  Nakon rođenja, ova pozicija za bebu je najdraži. Stoga je vrlo blizak svojoj majci i zato se osjeća udobno i zaštićeno. Često, novorođenčad čak i zaspi dok je hranio u naručju.

  Međutim, u slučaju da hranjenje traje vrlo dugo, ruke i leđa majke su jako umorni. Kako bi stvorili ugodno okruženje za majku i novorođenče, preporučuje se kupnja posebnog jastuka za hranjenje.

  Ima oblik otvorene prtljažnice s zadebljanjem u sredini. Ovaj se proizvod nosi na struku majke. Dijete bi trebalo položiti na prednju stranu jastuka. Dakle, glava će biti na razini dojke, a majka će moći držati dijete na željenom mjestu s jednom rukom.

  Više informacija o tome kako hraniti bebu udobno potražite u članku Puta za hranjenje novorođenčadi >>>

  Kolica za kolica

  Za šetnje na svježem zraku, možda ćete trebati jastuk u kolicima.

  • Potrebno je za omekšavanje točaka tijekom kretanja;
  • Takav model mora biti čvrst i elastičan;
  • Potrebno je izabrati tanki, ali dovoljno velik jastuk, tako da se ne samo glava novorođenčeta već i ramena nalaze na njemu.

  Freyka jastuk

  Tu je i poseban model - Frejka jastuk za novorođenčad.

  1. Takav proizvod ima isključivo medicinsku svrhu i koristi se u dijagnozi "displase zglobova kuka";
  2. Ovaj dizajn je prikazan u obliku elastičnog valjka, koji mora biti smješten između nogu bebe;
  3. Da bi ga pričvrstili na takav položaj, dva remenja pričvršćena na vješalice pričvršćena su na gornji dio valjka.

  Trebam li jastuk za zdravog djeteta?

  I sad dolazimo do glavnog pitanja: trebamo li jastuk za novorođenče?

  Moje mišljenje - možete to učiniti bez nje. Jednostavno, često mislimo da novorođenčad izgleda kao odrasla osoba, ali ne - ima druge želje, potrebe i osobine tijela.

  • Koristimo jastuk po potrebi. Zbog vidljive razlike između duljine ramena i veličine glave, ležeći na svojoj strani bez jastuka, odrasla osoba će doživjeti ozbiljnu nelagodu. Doista, u ovom položaju, vratni mišići su previše napeti;
  • U novorođenčadi, glava ima različite dimenzije u odnosu na tijelo. Kad leži na svojoj strani, njegova glava slobodno dodiruje površinu madraca i ne treba nikakav napor kako bi ga držao;
  • Ne samo da novorođenče ne osjeća nikakvu udobnost zbog nedostatka jastuka, već zbog toga može doći i do negativnih posljedica: formiranje vratne kralježnice u bebama postupno se događa tijekom svog učenja da održi glavu. Ne preporučuje se miješati se s ovim prirodnim procesom!

  I koristeći jastuk, to jednostavno radiš. Stavljajući ga pod glavu, vrat će vam neprirodno mjesto. Uzimajući u obzir činjenicu da dijete u prvih nekoliko mjeseci provodi dosta vremena ležeći, može biti siguran da takva intervencija neće proći bez traga.

  Budite svjesni! Stoga, ako je vaše dijete rođeno zdravo, a nema naznaka za upotrebu posebnih jastuka, ne trebaju se koristiti. Dovoljno je staviti presavijenu pelenu ispod glave novorođenčeta.

  To je isključivo iz higijenskih razloga. Pelena će apsorbirati znoj, sline ili tekućinu za regurgitiranje. I nakon toga se može brzo mijenjati i oprati.

  Ako doista želite kupiti jastuk za novorođenče, onda naravno, možete odabrati najslabiji model na prodaju. No, u ovom slučaju, morate odlučiti kako se nositi s potrebom za čestom zamjenom.

  Koliko godina može biti jastuk?

  Vrijeme kada možete početi stavljati jastuk na novorođenče prilično je nejasan.

  Tijekom prvog mjeseca nakon rođenja, dijete ne treba jastuk (saznajte što se događa s djetetom u tom razdoblju iz članka Što beba mora biti u mogućnosti učiniti za 1 mjesec >>>). Iako bih preporučio što je duže moguće suzdržati se od korištenja jastuka.

  Stavite novorođenče na spavanje na ravnoj površini ili neka zaspati u vašim rukama. Uostalom, ova opcija daje 100% jamstvo da na taj način ne nanosite štetu djetetu.

  Trebam li jastuk za novorođenče i što?

  03/07/2017 u 01:04

  Pozdrav najboljim mama i svima zainteresiranima za vaš blog! S tobom, Lena Zhabinsky i najvažnija stvar.

  Ovo je važno jer se tiče spavanja, a roditelji bebe obično imaju problema s tim. Je li vrijedno povećati ih tako što neodgovarajuće odgovara na pitanje jesu li jastuci potrebni za novorođenče?

  Siguran sam da ne, to uopće ne trebate, pa pažljivo pročitajte i do kraja - dosegnuli ste pravi portal.

  Već smo odabrali krevetić i kolica za novorođenče. U raznim prijedlozima odbijali smo štetne i opasne opcije i pronašli najbolje u smislu cijene i kvalitete. Bio je to okret jastuka.

  Trebam jastuk za novorođenče

  Naravno, police za trgovine su napunjene tim proizvodima, a njihovi proizvođači obećavaju veliki san za dijete, ispravnu formaciju kralježnice, idealni oblik kosti lubanje i još mnogo toga.

  Ali nemojmo biti naivni. Prije svega, proizvodnja dječjih dobara je poslovanje s više milijuna dolara. Proizvođač je zainteresiran za obećavajuće planine zlata i prodaju vam svoju robu.

  Stoga se nećemo usredotočiti na jamčevine proizvođača i prodavača dječjih jastuka, jer su zainteresovane osobe, a to se usput odnosi na zdravlje našeg voljenog djeteta!

  Umjesto toga proučit ćemo mišljenja pedijatara i povezati zdrav razum i logiku.

  Pa, zašto osobno koristite jastuk? Da bi vam udobno spavali na vašoj strani. I zašto se neugodno spavate s vaše strane bez jastuka? Budući da je udaljenost od uha do ramena značajna, a ako ležiš na stranu bez svega, kralješci su savijeni, što stvara nelagodu - želim staviti barem dlan pod uho.

  A sada pogledajmo novorođenče. Što odmah ulovi oku? A činjenica da su proporcije glave i ramena mrvica potpuno drugačiji! Naime, glava je mnogo veća, a ramena su mnogo manja od onih mama i tata.

  Stoga je prikladnije da beba leži bez svega, a istodobno nema nikakvu nelagodu. Ja ću reći više. Jastuk za novorođenče može biti čak i opasno, o čemu ćemo kasnije razgovarati.

  Dakle, zbog anatomske osobine novorođenčeta prikladno je spavati na ravnoj ravnoj površini. Ne treba nikakve vezanosti ispod glave.

  U kojoj dobi dijete treba jastuk?

  Roditelji imaju razumno pitanje: sve je jasno kod novorođenčeta. Ali u kojoj dobi to postaje neugodno za dijete da spava na ravnoj, ravnoj površini?

  Dječji liječnici preporučuju se prema pravilu sljedeće.

  1. Do dobi od 12 mjeseci dijete ne treba jastuk. Jako. Ne.
  2. Od 12 mjeseci, to je još uvijek nepoželjan, ali ako zaista želite roditelje, možete pokušati podići ih prema pravilima koja ćemo raspravljati u nastavku.
  3. Od 24 mjeseca možete koristiti jastuk za dijete.

  Zašto je uporaba jastuka u novorođenčadi opasna?

  Opasnost od gušenja

  Bebe prvog mjeseca života nemaju zaštitni mehanizam kao odgovor na stiskanje nosnica. To znači da se mrvica ne može osloboditi i pozvati pomoć ako iznenada ne može disati.

  Zbog toga madraci za novorođenče podliježu najstrožim zahtjevima za njihovu tvrdoću, ravnotežu i sigurnost.

  Ako stavite jastuk neposredno ispod djetetove glave, postoji prava prijetnja gušenja ako stavlja nos u nju i ne može okrenuti glavu kako bi udahnuo.

  Grozan? Po mom mišljenju, jako puno. To je dovoljno da prođe pokraj jastuka. Ali nastavit ćemo.

  Problemi s vratnom kralježnicom

  Već smo shvatili da je anatomski tijelo djeteta dizajnirano tako da praktički nema udaljenost od uha do ramena. Stoga mu je prikladno spavati na ravnoj površini i nema potrebe da nešto stavite pod glavu radi udobnosti.

  Ali zamislimo da smo ipak zasadili nešto. Što ćemo onda dobiti? Glava će biti značajno povećana u odnosu na torzo. Cervikalna kralježnica će biti u krivom položaju.

  Stalna prisutnost kralježnice u nepravilnom, neprirodnom i zakrivljenom položaju jamči bebu u budućnosti bol u području vrata maternice, skolioze i drugih poremećaja.

  Dislokacija vrata.

  Novorođenčad premjestiti malo samo u prvim danima nakon rođenja. Ali nikada ne možete znati sigurno kada mrvice žele početi valjati.

  Na primjer, u meni se Eva okrenula od leđa na trbuhu već krajem prvog mjeseca.

  Ako je beba čvrsto omotana u dvije pelene i smještena u krevetu na visokom jastuku, rizik od ozljeda vrata kada se pokušava prevrtati je posve realan.

  Kako zamijeniti jastuk

  pelene

  Bake će vam reći da je lako napraviti jastuk kod kuće s vlastitim rukama: da biste to učinili, morate namotati pelenu četiri puta i staviti ga u maleni komad pod glavom.

  Visina ovog dizajna je oko 1-2 mm, pa bih htio izraziti sumnju u činjenicu da to značajno mijenja nešto u usporedbi s opcijom kada ništa ne stavljaš uopće.

  Ipak, to je barem sigurno, i ako osobno trebate staviti barem nešto ispod glave kako biste smirili savjest, onda, naravno, neka bude bolje pelene.

  Kut nagiba

  Također se možete susresti s savjetima kako biste povećali kut madraca ili dječjeg krevetića (podignite ih) tako da mrvica leži kao da je na nagnutoj površini.

  Zbog toga se valjak stavlja ispod madraca na glavi kreveta ili se podnožje kreveta podigne sa strane glave. Smatra se da će to smanjiti učestalost regurgitacije kod dojenčadi.

  Moje dugogodišnje iskustvo majčinstva omogućuje mi da autorizirano kažem da to nije tako. Ako je dijete previše konzumiralo, on će ga zapaliti, bez obzira na to gdje se nalazi: stupac, ležanje na jastuku, ležanje na krevetu, mama, tata itd. Položaj tijela ne utječe na sposobnost trbuha. A ako je mrvica pojela (a djeca su vrlo sklona prejedanju), višak, što god se kaže, izlazi.

  Stoga je ova opcija također beskorisna, iako je također sigurna za dijete i, svakako, bolje od uobičajenog jastuka.

  Kako odabrati pravi jastuk

  Dakle, dijete je sazrelo i vrijeme je za kupnju prvog jastuka. Kako to učiniti? Uzmimo u obzir za opći razvoj koji nam proizvođači nude.

  Vrste jastuka

  klasična

  To je blago smanjena verzija redovitog odraslog jastuka.

  U pravilu, veličina 40 do 60 cm.

  Anatomski ili ortopedski

  Ponavlja oblik ljudskog tijela i ima udubljenje za glavu. Najpopularnija opcija - leptir jastuk - dobio je ovo ime zbog svojeg oblika, koji nalikuje leptiru.

  Osim toga, to je uobičajeni pravokutni oblik, ali i s udubljenjem za glavu.

  sklon

  Stavlja se ne samo pod glavu, već ispod cijelog gornjeg dijela tijela. Pruža položaj djeteta pod kutom.

  položajni

  Ili je pozicioner jastuka osmišljen kako bi popravio čitavo tijelo djeteta na određenom položaju, na primjer, da spava na svojoj strani.

  Bočni jastuk

  Bočni jastuci obično se kupuju u dječjem krevetiću kako bi spriječili noge i ručke između šipki, kao i udarajući glavu s njima.

  Istovremeno, oni nisu zatvoreni izravno ispod glave.

  punjenje

  Dolje i pero

  Bolje je ne kupiti takve, jer:

  • nehigijenski;
  • može uzrokovati alergije kod bebe;
  • može postati uzgojni teren za grinje i druge insekte,
  • napornu njegu (ne opere).

  vuna

  Ima jedinstvenu toplinsku vodljivost, obično ljeti na takvom jastuku nije vruća, a zimi nije hladno.

  Međutim, to je kratkotrajan, može uzrokovati alergije, a također postaje i okolina za razvoj grinja.

  Umjetno (sintetičko) punilo.

  Poželjan je jer:

  • hipoalergijsko (ne uzrokuje alergije);
  • lako se čisti (moguće je pranje rublja;
  • grinje ne započinju tamo;
  • izdržljiv.

  Takvi materijali uključuju sintepon, udobnost, lateks, holofiber itd.

  Dob djeteta

  Orijentacija je sljedeća: debljina jastuka mora biti jednaka širini ramena djeteta.

  Dakle, jastuci za dvogodišnjake trebaju biti različiti od jastuka za petogodišnjake.

  Pokriti.

  Prikladno kad se poklopac odvoji odvojeno za pranje i izrađuje se od sto posto pamuka. Potonji će isključiti mogućnost elektrifikacije proizvoda od kose.

  Dakle, sada znate da novorođenče ne treba jastuk, štoviše, njegova uporaba može biti opasna. Dijete starijoj od dvije godine treba odabrati jastuk visine jednako udaljenost od uha do ramena, sintetički punilo i pokrivač od 100% pamuka.

  Spremite članak na zid u društvenim mrežama, ne gubite, pretplatite se na ažuriranja bloga i napišite u komentare, jeste li kupili jastuk za svoju djecu, a ako je tako, u kojoj dobi i koji?

  Nadam se da je članak pomogao mama novorođenčadi i umjesto kupnje jastuka kupiti, na primjer, novu maskaru ili otići na manikuru, to jest, bilo je korisno! Vodite brigu o sebi i djeci, Lena Žhabinskaya bila je s tobom, bye-bye!

  Je li jastuk potreban za novorođenče i kako to ispravno odabrati? Kaže dječji neurolog

  Dobar bebin san je jamstvo njegovog zdravlja i prirodnog načina odmora za tijelo. Dijete počiva za vrijeme spavanja nakon novih trenutaka buđenja zasićene novim dojmovima i senzacijama. Tijekom spavanja, u tijelu djeteta proizvodi se hormon rasta, pa u snu dijete raste, stječući snagu za nova otkrića i postignuća. U kojoj dobi vaša beba može spavati na jastuku? Zadatak mame i tate je stvoriti optimalne uvjete za spavanje i zdravo spavanje. Ključ za dobar i miran san je povoljna atmosfera, udoban krevet i dobro odabrana posteljina (madrac, jastuk, deka i posteljina). Da biste odabrali prave osobine sna, trebate znati neke značajke razvoja djetetovog tijela, posebno kralježnice.

  Značajke razvoja dječje kralježnice

  1. Dijete se rađa s gotovo ravnom kralježnicom, koja se uglavnom sastoji od hrskavice. Stoga, kralježnica novorođenčeta je vrlo meka.
  2. Novorođenčad nema fiziološke zakrivljenosti kralježnice, poput odraslih i starijih. Oni se formiraju u procesu rasta i razvoja djeteta.
  3. Prvi, otprilike tri mjeseca, pojavljuje se cervikalna kljuna naprijed (lordoza). To se događa kada dijete leži na trbuhu pokušavajući podići glavu i naučiti ga držati samostalno.
  4. Prsna zavoja leđne kralježnice (kyphosis) formirana je za šest mjeseci, kada beba pokušava sjesti.
  5. Posljednji lumbalni zavoj naprijed (lordozu) izgleda bliže godini kada dijete stoji na nogama i pokušava sami hodati.

  Kupite jastuk ili ne?

  Pri odabiru krevetića za novorođenče postavlja se pitanje da se brine budući roditelji: "Je li potreban jastuk?". U tom smislu, mišljenja pedijatara i ortopeda slažu se i tvrde da zdravo novorođenče ne treba jastuk. Jako je udoban za spavanje na ravnom madracu.

  Razlozi zbog kojih dojenčad nije moguće položiti na jastuk:

  • Pogrešan je razvoj kralježnice;
  • to je opasno, u snu bi dijete moglo pasti u jastuk i ugušiti.

  Međutim, u nekim je slučajevima ipak potreban jastuk. Postoje bolesti u kojima je potrebna upotreba jastuka. U takvim situacijama liječnici preporučuju ortopedski jastuk.

  Te bolesti uključuju:

  • ozljeda rođenja kralježnice vrata maternice;
  • tortikolis;
  • oslabljena ili povećana mišićna tonus vrata;
  • deformacija (zakrivljenost) kosti lubanje.

  U blagom obliku bolesti, ortopedski jastuk pomaže u borbi protiv bolesti. U tešim slučajevima potrebno je složeno liječenje.

  Danas farmaceutske tvrtke nude veliki izbor takvih jastuka. Razmotrite nekoliko opcija.

  Modeli ortopedskih jastuka

  1. Jastuk leptir. U izgledu, to stvarno sliči leptiru, u čijem je središtu šuplje glave. Ispravlja glavu, točno ponavlja krakove vrata i konfiguraciju vratnog dijela djeteta, doprinoseći pravilnom razvoju.
  2. Sklon. Podsjeća na jednostavan jastuk za odrasle. To je pravokutni oblik s lagano podignutim rubovima i poseban usjek u sredini tako da dijete ne rotira. Pri odabiru ovog modela razmislite o širini kreveta.
  3. Pozicijski. Namijenjen je za prerane bebe. Pomoću nje možete ispraviti bebu na ispravan položaj. To vam omogućuje uklanjanje prekomjernog opterećenja na kralježnici, koja još uvijek nije potpuno ojačana.
  4. Jastuk, koji se koristi za hodanje u kolicima. Fiksiranje glave i gornjeg dijela tijela omekšavajući udarce kada se kolica kreću.

  Punila su važna za odabir jastuka. Ne kupuj jastuk ispunjen perjem, dolje i vunom. Oni su čest uzrok alergije kod djece. Najbolje je odabrati jastuk s sintetičkim punilom. Sigurno je i pristupačno. Kvalitetan, ali skupo punilo je komforel u obliku malih kuglica i lateksa. Dobre preporuke daju prirodno punilo na bazi heljde.

  Također je vrlo važno da materijal koji pokriva jastuk je mekan, prirodan i ugodan za dodir.

  U kojoj dobi dijete može spavati na redovitom jastuku?

  Dijete može koristiti obični jastuk od dvije godine, kada je kralježnica već prilično snažna. Mogu spavati na jastuku cijelu noć, a ne skliznuti. Osim toga, redovito spavanje na ravnoj površini bez jastuka u to doba opasno je za zdravlje vaše bebe.

  U vratnoj kralježnici, protok krvi može biti poremećen, a mozak će patiti od nedostatka opskrbe krvlju, što rezultira češćim glavoboljama i drugim zdravstvenim problemima.

  Savjeti za odabir pravih jastuka

  1. Odaberite jastuk koji odgovara vašem krevetu.
  2. Ne kupujte previše mekan jastuk, dječja glava ne bi smjela biti pokopana u njemu.
  3. Idealno - niska, umjerena gustoća, ravni jastuk.
  4. Dajte prednost jastucima od prirodnih materijala.

  Jednako važno za pravilan razvoj kralježnice je položaj tijela u snu. Sada znate da do dvije godine starih jastuka u dječjem krevetu ne smije biti. Kako položiti mrvicu na spavanje noću bez štete zdravlju?

  5 sigurnih položaja za spavanje novorođenčadi

  1. S druge strane. Ovo je najsigurniji stav za spavanje u djeteta prve polovice svog života. Iskusni pedijatri i neonatolozi (pedijatrijski liječnici u porodničkoj bolnici) savjetuju majke da stavljaju dijete na bok. To je zbog strukturnih značajki sfinktera, vrste ventila između jednjaka i želuca. Zbog svoje nezrelosti, dijete obično pljuje nakon jela. Ova pozicija neće dopustiti da se beba guši za vrijeme spavanja ako se pojavi.
  1. Polu-strana. Još je sigurnije spavati s polu-stranom ako dijete često regurgitates i da je uznemiren od strane kolike. Spavanje na ovom položaju pomaže radnicima plina da se lakše odmaknu. Kako biste spriječili da se mrvica okreće, postavite valjak iz valjane pelene pod natrag.
  1. Na poleđini. Spavanje na leđima opasno je za novorođenče jer beba, gužva, može zagušiti u snu. Ali ako vaše dijete voli spavati na leđima, nemojte paničariti i pokušati ga prisiliti da stavi na svoju stranu. Samo pazite da je glava okrenuta na stranu i popraviti ga valjkom od pelene tako da dijete ne može okrenuti glavu na vlastitu.
  1. Na trbuhu. Ova pozicija je pogodna za djecu koja su zabrinuta zbog kolike. U položaju na trbuhu, plinovi su dobro odstupni, osim toga, mišići vratu, leđima i kralježnici ojačati.
  1. Embrijski pozi. U prvom mjesecu dijete može spavati s nogama nabijenim do trbuha i rukama pritisnutih prema prsima. Ova pozicija je savršeno normalna za mjesečnu bebu. Obično nakon mjesec dana dijete se uspravi i odabere drugi položaj za spavanje.
  1. Ako dijete voli spavati na trbuhu, bolje je kupiti ortopedski madrac.
  2. Ako beba povuče ručke u snu i spriječi spavanje, možete ga mučiti. Ako mu se to nije svidjelo, pokušajte ga staviti na trbuh, na tom položaju dijete se neće bojati olovaka.
  3. Ne ostavljajte igračke na glavi kreveta i pazite na bebu kada spava na trbuhu.

  Točan položaj djeteta u rukama

  1. Klasik. Na zavoju, stavite glavu djeteta, dok podlaktica podupire leđa, a dlan - stražnjice. Dječja stopala mogu poduprijeti slobodnu ruku.
  2. Položaj trake. Držite dijete uspravno kako bi ležao na prsima i ostavio mu obraz na ramenima. Istodobno je držite jednom rukom na stražnjoj strani glave i natrag, a na stražnjici - s druge strane.

  Nosite dijete u različitim položajima, zatim na jednom, a zatim s druge strane. Uređaj koji je vrlo sličan majčinoj ruci je remen. U njemu možete nositi bebu od rođenja. Od 6 mjeseci možete nositi bebu uspravno i koristiti torbu "klokan" za to.

  Slijedeći ove jednostavne preporuke, osigurat ćete da beba ima pravo razvoj kralježnice.

  Odabir krevetića i madraca

  Izbor klupe je odgovoran. Prilikom odabira, dajte prednost onima od prirodnih sirovina.

  Stručni savjeti za odabir pravog:

  1. Najprikladnija je drvena krevetića s nekoliko visina i podesivim bočnim stjenkama.
  2. Krevet bi trebao biti stabilan, ne smije se odrezati, a ne izobličiti.
  3. Njegov dno mora biti glatka i ne smije se podleći tjelesnoj težini djeteta.
  4. Udaljenost između donjih poprečnih traka mora biti takva da glava, držač ili noga ne začuđuju i dijete ne može slučajno pasti iz krevetića.

  Jednako je važno odabrati pravi madrac. Mora biti jedan od onih materijala koji su odobreni za uporabu u dojenčadi, s ekološki prihvatljivom punilom. Na primjer, kokos. Izaberite madrac srednje tvrdoće koji odgovara težini tijela i dobi djeteta. Madrac je postavljen u krevetić tako da nema mjesta između zidova i samog madraca.

  zaključak

  Stjecanje jastuka djetetu mlađoj od dvije godine trebao bi propisati samo liječnik. Čim beba ima dvije godine, a noću spava u krevetu, možete mu sigurno kupiti jastuk.

  Sada znate osobitosti razvoja kralježnice u dojenčadi i moći ćete ispravno i pravilno odabrati bebu ne samo jastuk, već i krevetić s madracem, odabirom one opcije proizvoda koje su pogodne za dob, kvalitetu i doprinose pravilnom razvoju mrvica.