Koja je lutka bolja za novorođenčad? Preporuke za pravi izbor

Zdravlje

Dummy - subjekt koji oponaša bradavicu. Osmišljen je kako bi zadovoljio refleks sisanja novorođenčeta. Djeca koja su dojena praktički ne trebaju ovu stavku, jer češće privrženost dojki zadovoljava ovaj instinkt. Međutim, ako je vrsta hranjenja pomiješana, dijete postaje nemirno kada zaspi, trebate kupiti bradavicu. Što bradavica za bebu je bolje odabrati, razmotrite u ovom članku.

Što je bradavica za bebu?

Dummy se sastoji od tri dijela:

Kako kupiti?

Što bi trebalo biti bradavica za novorođenče? Ako majka ili tata dođu u trgovinu, biti će iznenađeni raznolikošću dječjih bradavica. Razlikuju se u obliku, materijalu, veličini i težini. Pa što je to izbor? Razmotrite više kriterije.

U ovom kriteriju, nedvojbeno je prednost jednostavnost bradavice, budući da će biti bešumno da ga dijete drži u rukama, ako već zna kako to učiniti.

veličina

Djeteta djeteta podignuta je za dijete u skladu s njegovom dobi. Različiti proizvođači mogu promijeniti vrijednosti veličine serije, pa se trebate usredotočiti na dob djeteta. Neke marke proizvode bradavice od dvije veličine, ostale tri s naglaskom na slabe i prerane bebe ili na velikim dečkima starijima od 1.6 godina.

Za mršave i prerane bebe, pacifiers imaju malu i meku bradavicu, laganu podlogu.

Veličina bi trebala odgovarati djetetu, inače će vrlo mala bradavica stalno ispadati iz usta, a velika ne dopušta potpuno disanje i povraćanje. Usne također ne bi trebale biti vrlo velike i teške.

Prije odabira bradavice, trebali biste biti upoznati s grafikonom veličine. Uglavnom, dimenzije su sljedeće:

 1. od 0 do 6 mjeseci;
 2. od 6 do 12 mjeseci;
 3. od godine do 18 mjeseci.

oblik

Bradavice dolaze u različitim oblicima:

 • klasična (okrugla);
 • anatomski;
 • ortodoncije.

Najčešći i poznati oblik je okrugli. Ova bradavica izgleda uska na graničniku, postupno se širi prema kraju, bradavica je zaobljena. Međutim, s produljenom upotrebom ove vrste bradavica, dijete može biti overbite.

Anatomski oblik odgovara strukturi desni djeteta. Bradavica je pored jezika, ravna na jednoj strani, ima oblik elipse. Struktura pacifiera osigurava ravnomjernu raspodjelu pritiska na bebino nebo. S takvim bradavicama dijete neće progutati zrak i ispravno će razviti svoj zagriz.

Najpopularnija bradavica je ortodontska. Njezina bradavica je nagnuta, blago je spljoštena s jedne strane i ispupčena na drugoj. Oblik suzavca prikladno se nalazi u usnoj šupljini. Podijeljeni su u nekoliko vrsta:

 1. "Butterfly" za sisanje leži na trbuhu.
 2. "Cherry" za djecu s velikom težinom i nebom.
 3. "Srce" za formiranje ugriza.

Ime se daje u obliku nosača. Tu je i simetrična bradavica, ravna s obje strane. To je prikladno jer se s obje strane može staviti u usta djeteta.

Sporovi o tome da li dumija pomaže da se formira zagriz, nemojte izblijedjeti. Neki stručnjaci skeptični su za ortodontski oblik i vjeruju da naprotiv to pogađa ugriz.

Proizvodni materijal

Latex, ili guma, je prirodni materijal. Izgleda žuto. Obično se ove bradavice preporučuju za slabe i prerane bebe, jer lateks u ustima kada se grije vrlo sličan majčinoj dojci. Glavni nedostatak tog materijala je prisutnost molekula proteina, što može dovesti do alergija. Također, lateks brzo prljava.

Latex - kratki životni materijal, boji se izravnog sunčevog svjetla. Zbog mekoće na površini se formiraju male pukotine. U takvim slučajevima bradavica treba zamijeniti:

 • ako je postala smeđa;
 • ako se usisavanje zidova počnu međusobno držati.

Pedijatri preporučuju proizvodnju 1 puta u 4-6 tjedana.

Silikonske bradavice su vrlo popularne. To je sintetički materijal, transparentan u izgledu. Glavna prednost je što djeca nisu alergična na silikon. Za razliku od lateksa, ne gubi oblik, zadržava svojstva dugo, ne apsorbira mirise i lako se čisti.

Djetet s punim radnim vremenom s razvijenim refleksom za usisavanje cijenit će bradavicu od takvog materijala. Također, proizvod se često može dezinficirati, ali sve se skloni pogoršanju. Nakon nekog vremena postaju tvrdi i raspadaju se. Iz tog razloga, pacifier ne bi trebao biti dano djetetu s zubima, jer može ugristi komad i gušiti.

Kako odabrati zaštitni disk?

Prsten na tjemenu zove se zaštitni disk koji sprječava gubljenje bradavice. Zahtjevi su sljedeći:

 1. Širina mora biti takva da dijete ne hvata usta.
 2. Jednostavnost diska; prisutnost na površini bubuljica i rupe - kako bi se izbjegavati bliski kontakt s kožom, ali i da stane na usta na bradavicu između usana i ne akumuliraju slinu.
 3. Monolitni oblik bez dodatnih dijelova.

Na donjoj slici možete vidjeti različite vrste dječjih dječjih igara:

Savjeti Komarovsky majke bebe

Poznati pedijatar vjeruje da, ako uopće ne dajete bebu mačem, početi će sisati prst. Nezadovoljan refleks sisanja prolazi sam po sebi u određenoj dobi - beskorisno je boriti se s instinktom.

Prilikom odabira lutke, bolje je davati prednost anatomskim ili ortodontskim silikonskim oblicima koji odgovaraju dobi djeteta. Nemojte odabrati glomazne dojke. Također biste trebali pregledati pacifiera zbog prisutnosti sklopivih dijelova - važno je da nisu.

Povezani videozapisi

Pogledajte videozapis o odabiru prave lutke:

zaključak

Dakle, pri odabiru bebe lutke, trebate biti vođeni svojim godinama, točno odrediti veličinu bradavice i odlučiti o odgovarajućem obliku. Ništa manje važno je briga o proizvodu, kao da nepravilna zamjena u djetetovom tijelu može dobiti infekciju. Spremnici bradavica trebaju biti u čistim zatvorenim slučajevima.

Je li beba potrebna lutka i kako odabrati pacifier za novorođenče?


Kada trudna majka napravi popis potrebnih stvari za novorođenče, lutka može stajati na kraju popisa ili biti potpuno odsutna. Postoji toliko mnogo nesuglasica oko ovih bradavica da roditelji ne mogu uvijek shvatiti da dijete treba "trikove" ili je bolje odbiti ih. Možda nećete trebati lutku, ali samo u slučaju da je bolje da ga imate u kompletu za prvu pomoć.

Dummy Argumenti

Kao i svaka druga stvar, pravilno korištenje lutke će imati koristi i za majku i za bebu, ali ako zlostavljate takvu "medicinsku sestru", to će uzrokovati štetu. Pogledajte lutke za igračke koje dolaze s bradavicom. Usne su otvorene, stvarajući kružnu rupu. Isti oblik uzima usta djeteta, koja neprestano sisati nešto. Kao rezultat, beba se navikla uhvatiti zrak ne samo nos, nego i usta. Nepravilno disanje tijekom zimskih šetnje može dovesti do prehlade.

Dječji plač je neugodan za sve članove obitelji, a neki roditelji koriste umak od umak od gavila kako bi zatvorili usta bijesnog djeteta. Dijete vam želi reći da je neugodno, nešto se boli ili se boji biti sam, ali ne sve majke razumiju njegov jezik. Pokušajte shvatiti uzrok dječjih suza i eliminirati je. Ponekad je dovoljno promijeniti prepunu pelenu kako bi se dijete smirilo bez bradavice. Ako, bez razmišljanja, sa svakim izgovorom, staviti dijete u usta s dudom, djeca s jakim karakterom i aktivnim temperamentom naučit će ga ispljunuti i nastaviti privlačiti pozornost na problem glasnim vapijama. Mirne pasivne novorođenčadi će šutjeti, ali uzrok neugode neće se ukloniti, to može dovesti do neželjenih posljedica: pelenskog osipa, stresa, psiholoških problema u budućnosti.

Nemojte se iznenaditi ako dojenčad nakon dojenja dojenčadi tijekom dojenja počne jesti slabo. Njegovi mišići lica samo su umorni i ne mogu raditi punom snagom kada sisaju majčinu dojku. Ostaci mlijeka daju tijelu signal: dijete ne treba tu količinu hrane. Kao rezultat, hrana za bebu proizvodi manje, ostaje gladna i ne dobiva na težini.

Svaka ženska bradavica je jedinstvena, nemoguće je pokupiti dud koji se točno podudara s oblikom majčine dojke. Dijete još uvijek ne može svladati različite načine usisavanja, nakon što se navikne na bradavicu, pogrešno uzima grudi. Ako spužva ne drži bradavicu čvrsto, dijete proguta zrak dok se hrani. Mjehurići u želucu uzrokuju nadimanje i kolik, dijete je u boli, plače.

Ponekad je potrebna bradavica.

Izvrsna nadomjestaka za pacifiera može biti majčinska dojka. Često, dobro hranjena beba ne ulaže mnogo truda da izvlači mlijeko, jednostavno obavi svoju bradavicu s spužvama i lagano puši kako bi se smirio i uživao u seksu s majkom. Ispada da bi lutka mogla biti potrebna samo za bebe koje se hrane u bocama? Nije tako jednostavno, bradavica i dojenje mogu biti prilično kompatibilni.

Mama je nakratko napustila bebu i tatu i otišla u kliniku radi postupaka. Neke nepredviđene okolnosti odgodile su je oko pola sata. Gladno dijete vrisne, muškarac ga ne može smiriti - pa je vrijeme da pozovem na pomoć svog pacifiera. Uz zimsku šetnju, beba može početi biti nestašna, ali još uvijek nije blizu kući. Ako jako plače, može podići hladan zrak i razboljeti se. Čovjek smiruje bebu i pruža vam priliku da dođete do toplog stana.

Mama ne može uvijek držati dijete u prsima, a refleks usne ne daje mu mir. Ako djetetu ne dobije mačja, on sam nađe rješenje problema - stavljajući prst, trbuščić ili rub nogu u usta. Uz ruku u ustima mogu dobiti mikrobe, a objekt neprikladnog oblika razvija krivi ugriz. Priroda želje za sisanjem ništa nije uzaludna, ovaj proces ima određenu funkciju:

 • smanjuje motornu aktivnost;
 • umirujuće;
 • stavlja na spavanje;
 • uzrokuje pozitivne emocije.

Ako dijete pokazuje karakter i ne želi uzeti pacifira, tada je njegova potreba za sisanjem potpuno zadovoljena. Nemojte inzistirati, nemojte skočiti bradavicu, naučiti ga smirivati ​​na druge načine.

Pedijatar može preporučiti pacifiera iz medicinskih razloga. U slučaju patologija ili nepravilnog razvoja oralnog aparata, liječnik odabire umak od posebnog oblika koji će pomoći u ispravljanju manjka. U ovom slučaju, majka ne bi trebala kupiti bilo koju marku i dati joj bebu nekontrolirano. Kako odabrati i primijeniti terapijski model i upotrijebiti ga, stručnjak će vam reći - slijedite njegove preporuke.

Koja je lutka bolja za novorođenčad?

Mama prolazi kroz tržnicu i na pultu vidi vrlo lijepu papigu kako bi se slagala s bojom kolica, deke i dječje kaputiće. Ruke odmah dođu do novčanika - i kupuje atraktivnu stavku. Ako ste kupili ovčara na taj način, možete ga popraviti na bočnoj strani kao ukrasni pribor za hodanje, ali ne morate dati bebu neshvatljiv proizvod u ustima.

Samo kupiti dude u ljekarni. Oni prodaju različite vrste bradavica, ali morate odabrati najbolju opciju za bebu. Prvo pogledajte što je napravljena lutka.

Za proizvodnju bradavica mogu se koristiti samo 3 vrste materijala:

Latex bradavice za novorođenčad su izrađene od prirodne gume, što može uzrokovati alergijske reakcije kod djece. Materijal je vrlo mekan, ugodan za usne usta, ali takvi proizvodi imaju veliki nedostatak: ne mogu ih kuhati. Ovi modeli trebaju biti tretirani s velikom pažnjom. Možete im dati samo bebe koje još nisu u stanju ispljunuti pacifiera ili ih baciti na pod. Koristiti proizvod čak i uz najstroža higijenska pravila, po mogućnosti ne duže od 3 tjedna. Ako slučajno ispustite pacifiera na tlu, ne pokušavajte ga isprati i odmah ga baciti u smeće.

Silikoni su najteži, s čestom uporabom mogu uzrokovati zamjenu rastućih mliječnih zubi. Kupite nekoliko primjeraka odjednom, jer odraslo dijete može pljunuti neugodne pacifiere bilo gdje, a nakon toga može se dati djetetu tek nakon kuhanja. Takvi modeli mogu se mijenjati jednom svakih 1,5 mjeseca i dati djeci sve dok se zubi ne počnu rezati.

Gumene bradavice su ružne ali univerzalne. Oni su prikladni za bilo koju dob, podnose sterilizaciju, ali mogu uzrokovati diatezu.

Kako odabrati pacifier?

Možete uzeti pacifiera samo u ljekarnama ili u specijaliziranom odjelu dječje trgovine. Svaki proizvod bi trebao imati naznake dobi za koju je prikladan, ali djeca mogu biti znatno veća ili manja od prosjeka. Pogreške prilikom odabira mogu dovesti do razvoja abnormalnog ugriza. Da biste zaštitili, kupite 2-3 modela različitih veličina i odredite koja je prikladnija za bebu.

Redovita lutka oponaša konfiguraciju bradavice ženske dojke. Možete odabrati pacifier s ortodontskim efektom, okruglog ili kapljastog oblika. Ove bradavice ne ozlijediti zubnog mesa, ne ometaju pravilnu formiranost ugriza. Anatomska lutka blago je spljoštena i ravnomjerno utječe na usnu šupljinu.

Obavezno pogledajte disk. Prekrasna fancy ploča može biti štetna za zdravlje djeteta. Odaberite najlakši monolitni model tako da štit ne vrši prekomjeran pritisak na dječje spužve i ne raspadne. Dijete može progutati premalen prsten, nos će se zatvoriti prevelik i teško će dijete disati.

Obratite pozornost na ostale točke.

 • Mali prsten, koji drži bradavicu, mora biti čvrsto pričvršćen.
 • Provjerite imaju li plastični dijelovi grube šavove ili oštre elemente.
 • Rupa su potrebna na ploči kroz koju se ispušta slina.

Kupac može vrednovati robu samo vizualno. Kako ne bi kupili malu pacifiera, uzmite samo proizvode poznatih specijaliziranih tvrtki.

Pedijatri preporučuju kupnju proizvoda iz sljedećih tvrtki:

Kada mogu dati pacifier i kada je vrijeme da odvoji bebu od nje?

Djetinju djeteta može se dati djetetu od prvog mjeseca života. Modeli mekih lateksa pogodniji su za novorođenče. Na pakiranju bi trebao biti natpis da bradavica odgovara dobi - odaberite najmanju veličinu. Nemojte nametnuti dude za novorođenče, ali upotrijebite je samo kad nastane potreba.

Nakon 6 mjeseci, refleks usisa blijedi, a vrijeme je da dijete polako odvuče od mačjaka kako ne bi pokvarilo ugriz. Pokušajte na druge načine kako bi ga odvratio od plakanja. Nemojte držati bradavice na vidiku kako ne biste privukli pažnju bebe. Nemojte oduzimati svoj omiljeni predmet naglo, djelovati postupno, a do godine dijete će zaboraviti na lutku.

Neka djeca ne žele sudjelovati sa svojom voljenom bradavicom. Nemojte se baviti borbom s malim čovjekom, tvrda zabrana neće uzrokovati ništa osim histeriju. Objasnite djetetu da je već velik, može jesti s tanjur i piti iz šalice. Posjetite prijatelje koji su nedavno imali dijete, objasnite da djevojčica nema lutku, plače. Moramo joj dati papilla kako bi se dijete smirilo. Umjesto toga, kupite dijete zanimljivom igračkom.

Briga za bradavice

Čak i najkvalitetniji proizvod može brzo pokvariti pogrešnu skrb. Bradavice ulaze u usta beba, pa kad se koriste, potrebno je da ne izgube svojstva i sterilno su čiste. Dok nećete davati dud za djetetu, ne otvarajte tvornicu. Čak i novi proizvodi mogu dobiti bakterije, pa kuhajte bradavicu 2-3 minute prije prve uporabe. Nabavite poseban spremnik s čvrstim poklopcem koji ima prašinu, gdje ćete pohraniti sve predmete namijenjene za hranjenje i sisanje.

Preporučljivo je držati dude daleko od izvora topline i sunčeve svjetlosti. Prekomjerna toplina može uzrokovati sušenje, taljenje ili deformiranje materijala. Ako se to dogodi, odmah bacite proizvod.

Latex postaje sve jači tijekom vremena. Gubitak mekoće trebao bi poslužiti kao signal da je vrijeme za promjenu pacifiera.

Nemojte zaboraviti redovito kuhati bradavice. U tom slučaju, pazite da izgledate u rukama, silikona ili lateksa. Latex je kontraindiciran za jaku toplinu, isperite ga toplom vinom. Nemojte koristiti nikakve deterdžente ili dezinficijenske tvari, a ako kontaminacija ne može biti oprana, baci ga u smeće.

Ne morate uzeti u obzir lutku, jeftinu dadilju koja će vas spasiti od razgovora s djetetom, milovati ga. Dijete treba majčinu ljubav, ne može odrasti bez ljubljenog glasa, nježnih ruku. Pacifier treba smatrati nekom vrstom službe spašavanja, koja će pomoći u ekstremnim situacijama, a svi ostali problemi trebaju riješiti roditelji. Ako sada dijete smatrate neugodnim smetnjama, nemojte se iznenaditi kad tinejdžer u 12-14 godina razmišlja o normalnom razgovoru sa svojim roditeljima gubitak vremena koji ga razdvaja od računala ili zabave u društvu svojih vršnjaka.

Kako odabrati pacifier za novorođenče?

Bradavica (dummy) je objekt koji oponaša bradavicu dizajniranu da zadovolji refleks usisavanja u novorođenčadi. Bebe koje su dojene, u pravilu, zapravo ne trebaju ovu stavku, jer Često dojenje u potpunosti zadovoljava njihovu potrebu za sisanjem. Ali ako je novorođenče na mješovitom ili umjetnom hranjenju, ako dijete nemirno zaspati bez sisanja, onda takvo dijete treba zapečati. A bradavica će pomoći djeci koja su zabrinuta zbog malenih u trbuhu, jer sisanje doprinosi njihovom iscjetku.

Da bi se odabrao pravi bebinčić, potrebno je utvrditi koju veličinu i kakvu dummu treba.

Odabiremo oblik bradavica: klasični, anatomski, ortodontski

Bradavice su klasični (okrugli) i anatomski oblik. Okrugli oblik bradavica - najčešći i najčešći oblik svima. Usko je na graničniku i postupno se širi prema kraju, s zaobljenom bradom. Takav pacifier može biti davan djetetu s bilo koje strane. No, s vrlo čestom i dugom upotrebom takve bradavice može nastati abnormalni ugriz.

Anatomski oblikovane bradavice odgovaraju strukturi djetetovih desni. To je u susjedstvu jezika bradavice, spljošteno s jedne strane, ima oblik elipsoida. Ovaj oblik pacifiera omogućuje ravnomjerno raspoređivanje pritiska na nebo novorođenčeta. Anatomska bradavica sprječava gutanje zraka i pomaže ispravnom razvoju ugriza.

Fotografije običnih i anatomskih bradavica (kliknuti):

Tu su i umaci za ortodontske bradavice.

Najpopularniji sada stječe dummy ortodontski oblik. To je bradavica s nagnutim bradavicama, malo spljoštenom na jednoj strani i ispupčenjem na drugu. Zbog oblika suza, prikladno je smještena u ustima. Dijete ga bilježi baš kao majčino grudi. U smislu njihovog oblika, ortodontske bradavice podijeljene su u tri vrste:

 • "Cherry" je poseban oblik pacifiera, dizajniran za djecu "ratnika" s velikim nebom.
 • "Srce" je bradavica koja se koristi za formiranje ugriza.
 • "Leptir" je umak za sisanje koji leži na trbuhu.

Druga vrsta stana s obje strane bradavice naziva se simetrično. Ova bradavica je prikladna jer, kao okrugli, može ga staviti bilo koja strana u usta djeteta.

Sa svim bogatstvom izbora, teško je pogoditi koji dijete će odabrati praznu formu. Vjeruje se da odabire oblik koji uzima bradavicu majke u usta.

Fotografije različitih bradavica:

Video: kako odabrati pravi djetinju djeteta

Odaberite veličinu lutke

Općenito je prihvaćena klasifikacija bradavica po veličini. Sastoji se od 3 kategorije: veličina A (od 0 do 6 mjeseci), veličina B (od 6 do 18 mjeseci), veličina C (od 18 mjeseci).

Neke tvrtke proizvode mahunarke za najmanja s sljedećom podjelom:

 1. Za novorođenčad mase manje od 1750 g;
 2. Za bebe od 0 do 3 mjeseca;
 3. Za djecu od 3 do 6 mjeseci;
 4. Za tune od 6 mjeseci.

Potrebno je da veličina bradavice uvijek raste s rastom djeteta. Naravno, podjela bradavice je vrlo uvjetovana. Točan izbor veličine trebao bi ovisiti o individualnim fizičkim karakteristikama novorođenčeta. Ako je mrvica manja od njegovih vršnjaka, ne biste mu trebali dati veliku lutku, inače će se gušiti. A ako kikiriki raste brže od njegovih vršnjaka, tada bradavica bi trebala biti izabrana prikladna, jer malo kasnije može uzrokovati problem ugriza.

Odlučujemo o materijalu: gumi, od lateksa ili silikona

Pri odabiru bradavice važno je i materijal iz kojeg je izrađen. Bradavice mogu biti izrađene od gume, lateksa i silikona.

Gumena bradavica je bradavica koja se postupno povlači u prošlost. Od gume, dijete na obrazima i usnama može se pojaviti na dijatozu. I ova bradavica je vrlo kratkotrajna. Međutim, kada se zubi počnu rezati, onda je najbolje koristiti gumenu lutku.

Moderne bradavice izrađene su od lateksa ili silikona.

Latex čaša izrađena je od prirodne gume, tako da je mekana i podatna. Pogodnije je za novorođenčad u prvim mjesecima života i preporučuje se za slabe i prerane bebe. Boja pacifiera može biti prozirna ili svijetlosmeđa.

Nedostaci ove bradavice uključuju:

 • Ne može tolerirati visoke temperature, kao što je ključanje;
 • Pod utjecajem sunčeve svjetlosti potamni;
 • Uz dugotrajnu uporabu ona se lijepi i povećava volumen;
 • Latex sadrži proteinske molekule koje ponekad mogu uzrokovati alergije.

Lateksna čađa treba mijenjati svaka 4 tjedna.

Silikonska bradavica se smatra sigurnijim lateksom, jer otporniji na dezinfekciju (ključanje). Ova bradavica je izrađena od sintetičkog materijala, elastična i elastična. Takva bradavica nema miris i boju. Ne uzrokuje alergije. Međutim, ova bradavica je tvrđa od lateksa i može uzrokovati deformaciju mliječnih zubi. Stoga se ovaj pacifier preporuča koristiti prije pojave zuba. Silikonske bradavice moraju se mijenjati svakih 6 tjedana.

Bez obzira na materijal, bradavica treba biti izrađena od jednog komada. Tada novorođenče u procesu sisanja neće moći slomiti, a ne gušiti.

Malo o podlozi lutke

Svaka bradavica se sastoji od štitnika (baze), bradavica i prstenova. Ovaj dizajn je siguran, jer To je čvrsti objekt koji se ne može rastaviti. Prije kupnje bradavice, morate osigurati da se zakrilac prilagodi vašem djetetu u veličini. To bi trebalo biti široko kako bi se izbjeglo slučajno gutanje.

Ograničenja u obliku prstena u većini slučajeva, stavljaju pritisak na nos djeteta. Stoga je važno da ploča s instrumentima ima utor (izrez) za dječju čep.

Obvezna je prisutnost provrta za provjetravanje u podlozi dude. Nužne su za dijete da lakše diše.

Veliki plus je utisnuta unutarnja površina baze. Ovaj se štit ne uklapa u kožu. Inače, ispod nje može se akumulirati sline, što može izazvati iritaciju na bradi.

Kako bi se izbjeglo oštećenje, poželjno je da baza dušika bude monolitna.

Higijene bradavice

Korištenje bradavice trebalo bi biti sigurno za dijete, tako da ne možete zanemariti osnovna sanitarna pravila za njegu mačjaka.

Nove bradavice trebaju kuhati 2-3 minute prije uporabe. Svaka bradavica treba prati jednom dnevno u toploj vodi sapunom ili sterilizirati ili kuhati 2-3 minute. Ne možete lizati bradavicu ili ga zasušiti u šećeru ili medu. Posebni zatvoreni spremnici idealni su za skladištenje bradavica. Treba redovito, svaka 3 mjeseca, promijeniti lutku, čak i ako nemaju vanjskih nedostataka.

Popularni proizvođači lutke

Glavna prednost bradavica - kvaliteta koja može jamčiti samo proizvođače dječjih dobara.

 • Avent je engleska tvrtka čiji su proizvodi proizvedeni u skladu s najvišim sigurnosnim standardima, što jamči udobnost za bebu.
 • Canpol bebe - proizvodi proizvedeni u Njemačkoj, čija kvaliteta odgovara direktivi EU DIN-EN-1400.
 • Chicco je svjetski poznati i renomirani brand, od kojih su svi proizvodi sigurni, pouzdaniji, udobniji i estetski.
 • Nuby je američka tvrtka, najveća developer i proizvođač proizvoda za njegu novorođenčadi. Njegova nenadmašna kvaliteta i atraktivan dizajn voljeni su i prepoznatljivi diljem svijeta.
 • NUK je njemački brand čiji se koncept temelji na patentiranom obliku fiziološkog bradavica, razvijenom na temelju znanstvenih istraživanja.
 • TIGEX je francuski brand, prepoznatljiv po izvrsnom dizajnu, najvišoj kvaliteti materijala i detaljima dobro osmišljenim.

Možete vidjeti raspon bradavica, saznati cijene, pročitati recenzije, odabrati i kupiti bilo koji pacifier u online trgovini babadu - http://babadu.ru/store/1427/

Ili u bilo kojoj drugoj dječjoj trgovini - prodavaonicama

Mnogi proizvođači proširili su uobičajeni popis izrađenih bradavica, nadopunjujući ih s posebnim čašama. Tako će termometar bradavice pomoći u prikladnom mjerenju temperature novorođenčeta, a dummy dispenzer će biti od velike pomoći pri davanju lijekova. U hladnom periodu za inhalaciju, inhalator s malom spremnikom s eteričnim uljem jednostavno je neophodan.

Uz svu raznolikost bradavica i dude, dijete će moći odabrati svoj jedini. I nije nimalo neophodno da ona postane "posebna" ili draga lutka. Glavna stvar je da bradavica ima visoku kvalitetu i dijete je zadovoljno izborom.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.

Izaberite lutku za novorođenče. Top 10 najboljih lutka

Čak i prije rođenja djeteta, roditelji počinju sakupljati "miraz" za mrvice. Pelene, košulje - to nije sve što će biti potrebno za dijete. Jedan od prvih koji kupuje točno dojke / bradavice.

Prema zastarjelom stereotipnom mišljenju, mrvica ne može jednostavno rasti bez ovog uređaja. No, u međuvremenu, pacifieri imaju svoje "indikacije" za upotrebu i ograničeno razdoblje upotrebe. Pa čak i ako je zaista potrebno, kako odabrati najbolje?

Dajem li lutku novorođenčadi?

Glavni zadatak pacifiera je zadovoljiti refleks sisanja novorođenčeta. Samo oko ovog koncepta prenijet će se mnogo glasina i nagađanja. Usisni refleks formiran je prije rođenja.

Na ultrazvuku često je moguće vidjeti kako dijete u majčinoj utrobi sruši prst, tako da je mrvica pripremljena za neovisno življenje, a nakon rođenja sama može sisati majčinu dojku.

Nakon rođenja, refleks usisavanja osigurat će normalan i proporcionalan razvoj čeljusti.

U novorođenčadi izražava se refleks sisanja. Nakon hranjenja, kada se čini da je mrvica već puna, još uvijek puše usne, stvarajući ustajuće pokrete, ali nakon nekog vremena opušta i zaspi.

Neiskusne majke smatraju takav "simptom" kao nedostatak majčinog mlijeka ili formule.

Dummy: Pros i Cons

Bradavica za dijete je vrlo važna komponenta za njegov razvoj i asistent u potpunom zadovoljstvu refluksa usisavanja. Osim toga, ovaj uređaj će pomoći da brzo smiruje bebu, cijeli refleks usta također je vrsta sedative. Ali čak i bez pacifiera, možete uzgajati bebu, bez ikakve štete na njegovo zdravlje.

Postoji skupina djece koja se ne prikazuju imenovanja bradavica, pacifiera - to su dojene bebe. A za najbolju stimulaciju svih procesa rasta maksilofacijalnog aparata potrebno je hraniti dijete na njegov zahtjev.

Stavljanje djeteta na prsa na njegov zahtjev (oko 10 do 12 puta), mrvica skuha dovoljno mlijeka, troši potrebnu količinu snage, potpuno zadovoljava svoj refleks i sigurno spava.

U ovom slučaju, dječja bradavica nije potrebna, a najbolje je "ne uvesti" dijete s ovim uređajem. Osim toga, pedijatri i savjetnici za dojenje strogo zabranjuju kombiniranje hranjenja i dude.

Kad hrane iz boce, mrvica troši mnogo manje energije, a sama hranjenja je kraća, tj. refleks sisanja nema vremena za realizaciju. Stoga, za bebe koje su u potpunosti ili djelomično umjetno hranjene, preporučuje se i neophodno je češalj.

Ali čim dijete duboko zaspi, bradavicu treba ukloniti iz usta djeteta.

Pedijatri i stomatolozi

Stomatolozi i pedijatri, osobito u lice dr. Komarovskog. Ponovno je izrazio svrhu bradavica i pravila za njegovu uporabu, tako da je bila korisna, a ne štetna.

Roditelji trebaju biti svjesni očitih nedostataka upotrebe lutki:

 • Materijal izrade. Zbog činjenice da je materijal umjetan, okus i miris djeteta je izvanzemaljac. Dojenje nije samo proces prehrane djeteta s hranjivim tvarima. No manifestacija majčinske ljubavi, na žalost, umjetna bradavica ne može dati takav osjećaj.
 • Nedostatak adekvatne higijenske obrade može uzrokovati da bradavica postane potencijalni izvor infekcije.
 • Kombinacija dojenja i bradavica za dusu pomoći će da beba odgodi grudi, zbog umora.

Koju lutku izabrati za novorođenče?

Ako je dummy još uvijek neophodan, mora se odabrati pravilno, uzimajući u obzir mnoge čimbenike.

Prije svega, treba ga prilagoditi dobi, a kako dijete raste, bradavica bi se trebala mijenjati. U apoteku gotovo svi proizvođači nude liniju bradavica namijenjenih bebama određene dobi: od rođenja do pola godine, od šest mjeseci do godinu dana itd.

Za praktičnost, iskusne majke se savjetuje da imaju odjednom 2 - 3 pacifiers. Srećom, nema problema s njihovom nabavom i odabirom.

U bilo kojoj ljekarni možete pronaći bradavice iz različitih materijala, sa ili bez dodatnih značajki.

Zubari i pedijatri savjetuju prije nego što odaberu obratiti pozornost na materijal bradavica - lateks ili silikon. Prilikom odabira materijala, prije svega, morate obratiti pozornost na prirodni materijal.

Ako dijete počinje smanjivati ​​zube, onda je najbolje odbiti latice bradavice. Ove bradavice su najprikladnije za novorođenče, slabe i prerane bebe.

Silikonski materijal je apsolutno sintetički materijal, takva bradavica će biti elastična, elastična i trajat će dulje od lateksa. Stoga, silikonske bradavice su dizajnirane za zdrave, snažne bebe s razvijenim refleksom usisavanja.

Osim veličine i materijala, potrebno je obratiti pažnju na oblik papila. Danas postoje dvije opcije na tržištu:

 1. Anatomski - s oblika elipsoidom ili izdužena papila.
 2. Ortodontski - papilski kosi. Vjeruje se da je ortodontski dušik prikladniji i pravilnije smješten u ustima i sličan je procesu hvatanja i sisanja majčinih dojki.

Koja bi beba beba bila bolja?

Pregledi roditelja i dječjeg stomatologa imali su priliku ocijeniti najpopularnije modele.

Nuk Dummy

Bradavica njemačkog ortopedskog oblika, s spljoštenom papilom, i udubljenje koje će spriječiti da mučenje padne iz usta djeteta.

Meka i fleksibilna bradavica praktički ne vrši pritisak na usnu šupljinu i zube. Posebna udubina na papili ostavlja više prostora za jezik, olakšavajući njegovo kretanje. Poseban prirodni oblik nalikuje majčini bradavici, a za usisavanje bradavice omjer čeljusti je isti kao kod sisanja bradavice.

Očigledne prednosti će biti prisutnost zračnog ventila, točnog oblika, što je prevencija ortodontskih patologija, izbor proizvodnih materijala.

Jedini nedostatak je cijena.

Golub

Japanski, najprikladniji za sve bebe i djecu do četiri mjeseca.

Ima neuobičajeni ortodontski oblik - spljošten u sredini. Ovo je samo idealan omjer cijene i kvalitete.

Očigledna prednost će biti jeftina cijena, lijep dizajn i zanimljiv dizajn koji će djeci voljeti.

Dummy Avent (Philips Avent)

To je lider u prodaji među silikonskim kopijama. Ovo je klasična verzija pacifiera, koji imaju šest otvora namijenjenih ventilaciji.

Ovo je jedna od najsigurnijih vrsta bradavica, jer ne pritisne na nebu. Prednosti će biti veliki izbor po dobi, potpuno drugačiji dizajn i prisutnost zaštitne kape u kompletu.

Nedostaci nisu sasvim točni oblik koji osigurava teško zadržavanje dude u usta djeteta, zbog prisutnosti ventilacijskih rupa, vlaga može ući u samu bradavicu.

Chicco Dummy

Meka, ali elastična, snažna i fleksibilna.

Latex bradavice brzo uzimaju temperaturu bebe.

Bradavica pripada ortodontskoj klasi.

Chicco lutke dobro oprati, mogu se kuhati i isprati vodom.

Svi nedostaci bradavica leže upravo u materijalu za proizvodnju, lateks - a ne najsporniji materijal.

Bibi dummy

To su bradavice za kreativne bebe, kako kažu moderni roditelji - cool lutka. Karakterizira ga trajnost i neobičan dizajn.

Bradavica je izrađena od dvokomponentnog silikona, koja će biti trajna i sigurna. Uključeno je poseban držač za otvorenu bradavicu i kućište.

Pros: ovo je bradavica trešnja, namijenjena velikim bebama (može se odabrati u veličini), bradavica je opremljena veselim i svijetlim natpisima koji privlače pažnju djece i ne brišu se. Poput Aventove lutke, postoje dvije mogućnosti - dan i noć (svijetli u mraku).

Nedostatak je skupe cijene i nedostatak otvora za provjetravanje.

Lutke za Canpol bebe

Poljski proizvođač nudi visokokvalitetne i udobne pacifiere, anatomski oblik. Bradavice mogu biti izrađene od različitih materijala: silikona ili lateksa.

Među prednostima prisutnosti zračnog ventila, razumne cijene i velikog izbora dizajna. Tommee Tippee lutke nude širok izbor različitih opcija. To su ortodontske bradavice koje se mogu prilagoditi dobi.

Posebni otvori na jastučiću promicat će normalnu cirkulaciju zraka i prevenciju kožnih bolesti.

Baby's lutka: uvjeti korištenja

Glavna stvar je da je čašica za novorođenčad bila sigurna, zbog čega je izuzetno važno poštovati osnovna higijenska pravila. Silikonsku lutku treba zamijeniti svakih pola mjeseca, a lateks jednom barem svaka 3 mjeseca.

Da bradavica ne bude izgubljena, a mrvica ga nije mogla progutati, pacifier treba biti pričvršćen na poseban zaštitni disk, koji bi trebao biti dovoljno širok. Nemoguće je da se disk sastoji od mnogih dijelova - mora biti monolitan.

Sam disk mora imati otvore za prozračivanje zraka. Osim toga, morate slijediti osnovna pravila za njegovu upotrebu:

 • Za promjenu bradavice prema uvjetima rada, čak i redovito sterilizirana bradavica treba zamijeniti novim, najkasnije 6 do 8 tjedana uporabe;
 • Ako je bradavica (ogrebotine, rupe, prsni koš) oštećena, treba ga izbaciti;
 • Zabranjeno je ostaviti bradavicu pod utjecajem sunčeve svjetlosti ili blizu uređaja za grijanje;
 • Za pohranjivanje bradavica morate koristiti poseban slučaj.

U kojem dobu treba odvući dijete od mačjaka?

Snažni refleks je urođen, ali nastoji izblijedjeti - da nestane. I samo s vremenom njegova istrebljenja, vrijeme odustajanja od bradavice treba podudarati.

Do ovog doba, refleks sisanja nestaje u potpunosti, ali navika usisavanja prsta ili bilo čega što dolazi u ruke može ostati.

Ako dojenčad beba ostaje u djetetovoj ustima nakon godinu dana, može se razviti patologija ugriza djeteta - progenicni ugriz, izbočenje prednjih zuba prema naprijed itd.

Nije tako teško razdvojiti dijete od bradavice kako se to može činiti. Dovoljno je odabrati pravi trenutak i dati bebu više pozornosti.

Po prvi put, on samo treba zamijeniti bradavice, na primjer, zaustaviti bradavica zamjena. Za djecu nakon jedne i pol godine plastični ili posebna dječja glina za modeliranje može biti zamjena za bradavice.

Roditelji bi trebali biti svjesni da će sve ekscesije na bradavicama biti atraktivne ne samo za djecu nego i za roditelje. To daje proizvođačima pravo na overcharge, ponekad nerazumno.

I ne zaboravite kada je to potrebno, a kada ne! Jedina bradavica koju će svako dijete trebati je termometar za kuhanje.

Kakva lutka odabrati za bebu

Gotovo svako dijete zna što je bradavica. Mnogi roditelji kupuju majke prije rođenja djeteta. Danas, u ljekarnama, prodavaonice za djecu, možete pronaći veliki raspon različitih modela ovog nezamjenjivog proizvoda. Ali često odrasli ne znaju odabrati pravi pacifier. Uostalom, dude su izrađene od različitih materijala, oni se razlikuju po obliku, a namijenjeni su i djeci određene dobi. Mnogi roditelji ne znaju da nepravilno odabrana bradavica može uzrokovati deformaciju mliječnih zubi, neodgovarajuće stvaranje ugriza itd. Da ne biste naškodili vašem djetetu, trebate znati što tražite prilikom kupnje dude.

Zašto dijete treba lutku

Da bi se djetetu pridružilo dude ili ne, samo roditelji odlučuju. Međutim, mišljenja stručnjaka o ovom pitanju su podijeljena. No, mnogi liječnici ne zabranjuju majkama da daju bebu bečaku. Glavna stvar - na vrijeme da počnemo odvikavati svoje dijete. Činjenica je da novorođenče snažno izražava refleks sisanja. Ova fiziološka osobitost zahvaljujući načinu hranjenja: kako bi se dobila hrana, dijete treba sisati majčinsku dojku ili bocu s bradavicom.

Stručnjaci ne preporučuju da podučavaju bebu koja je dojena bradavici u prvom mjesecu nakon rođenja.

Nakon poroda, žena počinje proizvoditi mlijeko, ali laktacija još nije uspostavljena. Tijelo određuje koliko mlijeka treba proizvesti prema načelu ponude i potražnje. To jest, koliko dijete će jesti u jednoj hrani, toliko će doći do sljedećeg. Ali ako bebi odmah dobije pacifiera, njegov će refleks usta biti zadovoljan. To može dovesti do činjenice da će novorođenče biti manje vjerojatno da će uzeti grudi. Tako će majčino mlijeko biti proizvedeno u nedovoljnim količinama.

Najčešće, refleks sisanja je nezadovoljan djeci koja se hrane bocama. Krhotina može početi sisati ruke, pokrivač, pelenu ili druge predmete koje može doći. Dječji psiholozi objašnjavaju da dijete tijekom sisanja ne samo da dobiva hranu, već i smiruje. Stoga, lutka je vrsta sredstva za opuštanje i smirivanje mrvica. Mnogi stručnjaci inzistiraju na prednostima bradavica za dijete:

 • beba brzo i tiho spava s pacifier bez bolesti pokreta;
 • beba se može uvjeriti u bilo koje vrijeme. I ne samo mama to može učiniti uz pomoć bradavice;
 • aktivno usisavanje pomaže poboljšati rad crijeva: štedi bebu od plina;
 • umjetna djeca stavljaju mnogo manje napora u hranjenje. Dakle, mišići lica su nerazvijeni. Nakon navikavanja na bradavicu, beba trenira maksilofacijalni aparat, što doprinosi njegovom pravilnom razvoju.

Dr. Komarovsky upozorava da ne možete stalno koristiti lutku. Potrebno je doziranje vremena. Na primjer, beba je zaspao, morate izvaditi bradavicu iz usta. Kad dijete krikne, nemojte se žuriti i odmah mu dati duda. Roditelji moraju odrediti što dijete daje nelagodu. Možda samo želi svoje ruke ili mu je oštećen šavom na odjeći. To znači da bi beba trebala biti ponuđena djetetu u ekstremnim slučajevima, au drugim slučajevima trebate slušati bebu i naučiti razumjeti njegove potrebe.

Trebam li lutka: pro i kontra - video

Koji odabrati: vrste majčinstva

Stručnjaci su razvili nekoliko vrsta pacifiera, koji se međusobno razlikuju po brojnim kriterijima. Prilikom kupnje ovog proizvoda najprije morate obratiti pozornost na dobne kriterije. Bradavica za stariju djecu ima dulji tip i veću bazu. Nije prikladna za novorođenče.

Liječnici upozoravaju da lutka pogrešne veličine može uzrokovati promjene u maksilofacijalnom aparatu: overbite, nerazvijenost gornje čeljusti, deformacija položaja mliječnih zubi.

Za koje dob: odrediti veličinu

Postoji međunarodna klasifikacija pacifiera, ovisno o dobi djeteta:

 • za djecu od rođenja do šest mjeseci: veličina A;
 • za bebe od šest mjeseci do godinu i pol: veličina B;
 • nakon jedne i pol godine: veličina C.

Ali na policama možete pokupiti dude za bradavice posebno za prerane bebe. Oni su proizvod s malom bazom kako ne bi pokrili nosne dijelove djeteta i mali vrh koji je oblikovan kao majčinska bradavica. Takvi su pacifieri namijenjeni razvoju refleksa za sisanje, tako da nakon nekog vremena mrvica nauči jesti sami, a ne kroz sondu.

Danas mnoge tvrtke proizvode mačjake s različitim veličinama: od rođenja do tri mjeseca, od tri mjeseca do šest mjeseci, od šest mjeseci i starijih. Roditelji moraju pokupiti dud za bebu u skladu s njegovom dobi. Uostalom, ako dajete bebu veliku bradavicu, neće ga moći sisati, ali on će se gušiti na njemu. Ali lutka koja je manja od nužnog, može negativno utjecati na formiranje ugriza kod djeteta.

Slatke različite veličine - foto galerija

Silikonska i lateksna pacifiers

Nije posljednja vrijednost i materijal koji se koristi za proizvodnju dojenčadi. Sljedeće se smatra suvremenim silikonima i lateksima:

 • Silikonski je sintetički materijal koji se smatra hipoalergenskim. U djece nema iritacije i alergijskih reakcija tijekom uporabe dojki iz ovog materijala. U izgledu je potpuno prozirna i ne zatamnjena tijekom rada. Silikonske bradavice dobro održavaju oblik, ne drže se zajedno, ne podliježu deformaciji. Također se lako brinuti: oni izdržavaju visoke temperature i ne boje se vrenja. Silikonske dude su najprikladnije za punopravne bebe koje imaju dobro razvijeni refleks sisanja. No, liječnici upozoravaju da je dijete čiji su zubi već prošli, bolje je kupiti lateks kozoricu. Činjenica je da se silikon dijete lako može ugristi. Lutke od silikona trebaju se mijenjati svakih pola do dva mjeseca;
 • lateks je prirodni materijal svijetlo smeđe boje, izrađen od gume. Ove bradavice su mnogo mekše i elastičnije od silikona. Liječnici preporučuju djeci koja su rođena prije vremena. U ustima, lateks se zagrijava i podsjeća na majčinu bradavicu. Ali jedan od nedostataka ovog materijala ima ozbiljan nedostatak - lateks može uzrokovati alergije. Stoga, ako se tijekom uporabe bradavice razvije osip, crvenilo ili nadraženost, preporuča se zamjena dude s silikonom. Treba imati na umu da se latex nipples ne mogu kuhati. Oni su također inferiorni od silikona u izdržljivosti: lateks brzo gubi oblik, ljepila. Ovaj pacifier treba mijenjati barem jednom svaka 4 tjedna.

Bradavice iz različitih materijala - foto galerija

Raznolikost oblika: kako odabrati pravu

Ako su ranije bradavice bile u istom obliku, sada se broj modela povećavao. Postoje takvi tipovi lutki po ovom kriteriju:

 • klasična: takvi pacifiers su kružni vrh koji nalikuje majci bradavice. Takav dude može se dati djetetu s bilo koje strane, ovdje se vrh i dno ne razlikuju. Međutim, stručnjaci upozoravaju da upotreba klasičnih oblika lutke za dugo vremena može dovesti do pogrešnog formiranja ugriza;
 • anatomski: pacifiers ovog oblika su napravljeni na takav način da stane snugly protiv neba djeteta. Na obje strane imaju blago oblikovan oblik, nalikuju elipsi. Proizvođači čine anatomske bradavice, ovisno o težini djeteta: male za novorođenče i prerane bebe, a veće za veće bebe. Ispravno postavljanje pacifiera takvog oblika u djetetovim ustima je čvrsto, tako da tijekom sisanja pritisak se ravnomjerno raspoređuje na nepcu;
 • ortodontski: danas su ove bradavice najpopularnije. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da ortodontski bradavice ne pokvariti zagriz djeteta. Glavno pravilo je da djetetu dajete bradavicu ovog obrasca. To je izduženi vrh s bradavom skošenim: ravnodušan s jedne strane, ali zakrivljen s druge, nalik na kap. U pravu je da takvu bradavicu daske nagnete. To su takvi pacifiers koje ortodontisti preporučuju za formiranje ispravnog ugriza bebe.

Kukci u obliku kapljica imaju prednost nad drugim bradavicama. Takvi modeli odgovaraju točnoj formiranju zuba i donje čeljusti bebe. Dummy-kapi su povoljno smješten u ustima djeteta, tako da dijete ne proguta veliku količinu zraka tijekom sisanja. Ovo je dobra prevencija crijevne kolike. Pedijatri preporučuju bradavice u obliku kapljica za novorođenčad i djecu do tri mjeseca: ne zauzimaju puno prostora u ustima mrvica.

Usporedite bradavice ovisno o obliku - foto galeriji

Dr. Komarovsky objašnjava da znanstvenici i liječnici još nisu shvatili razlog zašto jedno dijete preferira samo ortodontski dud, dok se klasično neprestano pljuje, a drugo obratno. Postoji teorija da dijete odabire umak od oblika koji majčina bradavica uzima tijekom hranjenja. Ali to nije dokazano. Stoga, ako dijete ne želi uzimati dude, trebali biste mu pokušati ponuditi dud drugog oblika. Mogao bi mu se svidjeti više.

Ima li uporaba dude koji utječu na ugriz: mišljenje dr. Komarovskog - video

Zaštitni disk

Zaštitni disk posebno je dizajniran tako da dijete ne proguta bradavicu dude. No, najčešće roditelji obraćaju pažnju samo na oblik bradavica, materijala za proizvodnju. Ali oni smatraju zaštitni disk samo kao estetski element: da bi imali željenu shemu boja ili na njemu prikazane su određene slike. Ali disk igra važnu ulogu. Stoga, prilikom odabira bradavice, svakako razmotrite sljedeće nijanse:

 • tjelesna težina: zaštitni disk ne bi trebao biti previše teški za bebu da bi zadržao dude u ustima bez napora;
 • širina: svaki model djeteta za bebe vrši se ovisno o dobi djeteta. Što je stariji dijete, širi i veći zaštitni disk tako da dijete ne može progutati bradavicu tijekom uporabe;
 • metoda proizvodnje: neki zaštitni diskovi sastoje se od nekoliko dijelova. Stručnjaci preporučuju kupnju bradavica s čvrstim diskom. Tako se niti jedan dio ne može slučajno otrgnuti i neće dobiti dijete u ustima;
 • materijal: neki proizvođači koriste jeftinu plastičnu i slabo kvalitetnu boju kako bi disk dobili određenu boju. Dijete uzima bradavicu u usta, tako da svi materijali moraju biti sigurni, tako da dijete ne dobije otrov ili ne započne alergiju. Prilikom odabira lutke, dajte prednost poznatim brandovima koji se pozitivno preporučuju među roditeljima i liječnicima;
 • otvori za ventilaciju: to je preduvjet pri odabiru bradavice. Različiti modeli mogu se razlikovati u obliku i veličini, ali ove rupe moraju biti na zaštitnom disku. Ako nisu tamo, u procesu sisanja zaštitnog diska dobro se stavlja na dječju kožu, pod time se nakuplja slina. Takva situacija može izazvati iritaciju na osjetljivoj koži djeteta.

Što treba tražiti prilikom odabira lutke - video

Što je noćna lutka

Toddlers često zaspati s dudom. Liječnici preporučuju uzimanje bradavice od bebe kada čvrsto spava. Ali postoje situacije u kojima mrvica počinje zaspati i okreće se na svojoj strani ili na drugoj strani, a zaštitni je dio pacifiera pritisnuo na obraz. To donosi nelagodu bebi i on se probudi. Kako bi izbjegli takve slučajeve, razvijene su posebne noćne bradavice.

Noćna lutka razlikuje se od dnevnog oblika zaštitnog diska, a također svijetli u mraku. Na bradavici za spavanje, njegova površina je ravna, prati obrise lica bebe. Također, prsten na disku je manji i izrađen od silikona, ili je potpuno odsutan.

Postoje modeli noćnih lutki koje su potpuno izrađene od silikona, stoga nemojte miješati u mrvice tijekom spavanja, jer Nemojte pritisnuti kožu. Ove bradavice također se razlikuju u dobnim kategorijama: možete naći silikonske dude za bebe, djecu preko šest mjeseci i bebe koje imaju jednu godinu. Najpopularnije su lutke, potpuno izrađene od tvrtki Chicco, Camera, Babyland, Tommee tippee.

Bradavice izrađene od silikona - foto galerija

No, liječnici upozoravaju kako se pacifier za spavanje ne može ostaviti preko noći u ustima djeteta. Također treba ukloniti čim beba čvrsto spava.

Kako se brinuti za bradavicu

Bradavica se često nalazi u djetetovim ustima, tako da se ovaj proizvod mora pažljivo posvetiti kako bi spriječio štetne bakterije da uđu u tijelo djeteta. Da biste to učinili, slijedite osnovna pravila za brigu o pacifieru:

 • Prije nego što djetetu dadete novu bradavicu, trebate ga kuhati. Ali zapamtite, ovo se odnosi samo na silikonske i gumene kravate. Dovoljno je za pranje modela s lateksima bebinski sapun i obilno isprati kuhanom vodom. Kuhati bradavice ne treba više od 2-3 minute;
 • Sada se većina modela pacifiera prodaje s posebnim spremnikom poklopca. Ako dijete ne koristi bradavicu, trebate ga spremiti u ovaj spremnik tako da prašina i bakterije ne sjednu na njemu;
 • Latex i silikonski proizvodi ne smiju se skladištiti na izravnoj sunčevoj svjetlosti i blizu baterija i drugih vrućih površina.
 • Svakoga dana morate prati bradavicu vodom i bebinskim sapunom. Nakon što je potrebno temeljito isprati;
 • stalno provjeravajte lutku tako da na njemu nema pukotina ili suza. Ako se prilikom pritiska na bradavicu zidovi drže jedni na druge, oblik se deformira, takva bradavica treba zamijeniti novim;
 • Dummy se mora mijenjati ovisno o preporukama: lateks modeli služe manje, ali silikoni traju mnogo dulje.

Moram li sterilizirati lutke - video

Najpopularniji proizvođači bradavica

Liječnici preporučuju kupnju lutkica poznatih robnih marki. Tako roditelji mogu biti uvjereni u kvalitetu proizvoda i sigurnost materijala od kojeg su pacifieri proizvedeni. Najpoznatije su lutke takvih proizvođača:

 • Avent je engleski brend, pod markom koja proizvodi mnoge dječje proizvode. Postoji ogroman izbor modela pacifiera raznih oblika: klasične, anatomske i ortodontske, materijale i namijenjene djeci različitih dobi. Proizvodi ove tvrtke zaradili su veliki broj pozitivnih recenzija među stručnjacima i roditeljima. Za proizvodnju se koriste samo sigurni materijali;
 • Nuk je njemački brand koji proizvodi bradavice s patentiranim bradavicama. Ortodontske bradavice se proizvode s posebnim udubljenjem s jedne strane, koja ponavlja oblik majčine bradavice. Znanstvena istraživanja pokazala su da uporaba takvog pacifiera smanjuje rizik od nepravilnog stvaranja ugriza. Korisnici primjećuju da se proizvodi ove marke razlikuju po prilično visokoj cijeni, tako da sve obitelji ne mogu priuštiti kupnju Nuk soothers;
 • Nuby je američka marka čiji se proizvodi prodaju diljem svijeta. Za proizvodnju pacifiera koristili su se visokokvalitetni materijali koje provjeravaju dermatolozi. Nipples ove tvrtke su također popularni zbog svog dizajna. Tvrtka proizvodi i anatomske i ortodontske pacifiere. Također na prodaju su bradavice u obliku "trešnje", dizajnirane posebno za djecu s malim nepce ili prerane bebe;
 • Canpol bebe je poljska marka koja proizvodi lateksa i silikonske napitke. Bradavice su dostupne u tri oblika: klasična, anatomska i ortodontska. Visoka kvaliteta, uz prihvatljivu cijenu, učinila je proizvodima ove marke među najviše kupljenih u Rusiji. Također privlači izvorni dizajn i svijetle boje bradavice;
 • Chicco je talijanski brend, također popularan u našoj zemlji. Klinički je dokazana sigurnost materijala iz kojih su pacifieri napravljeni. Na policama se nalaze anatomske i ortodontske utičnice od lateksa i silikona.

Dummies najpoznatijih brandova - foto galerija

Roditelji ocjenjuju koji bič za odabir novorođenčeta

Imam dvije kćeri, a obje su drage Aventove majke. Jedan savršeno hranio 1 g. i 2 mjeseca, hranim drugu već gotovo godinu dana. Jedna ne utječe na druge, ni problemi s ugrizom.

vjera

https://www.babyblog.ru/community/post/perambulator/1761387

Moja je beba rođena u svibnju, bila je vruća, a za bebe toplina je na licu i tijelu. Na njegovu su se licu nalazili tragovi jednostavnih pacifiera i iza njih je bilo strašne vrzne vrućine, samo nismo pokušali što bradavice, on se toliko snažno drži da su takvi svijetli tragovi ostali. Ovdje naš dragi otac donio nam je prekrasan Aventac pacifier, u početku nisam vjerovao da je tako divna. Ali to je čudo. Prvo, sonulka joj se jako svidjela i odmah se zagleda u nju. Drugo, o čudu tragova, ne ostavlja, koža diše. Paničnica na licu počela je proći. A činjenica da je ova prekrasna bradavica s poklopcem. To je ono što razumijem za djecu mudro učinjeno. Čini mi se da bi trebao biti poklopac na svakoj bradavici. Moja sestra uopće nije imala lutke koje nije kupila. Umjesto njezinih bradavica imala je prst, što je zaista zabrinulo moju sestru. Savjetovao sam isprobati Aventovu čarobnu mačkicu. Sonya je sad jedini način.

sveageeva

http://otzovik.com/review_108577.html

Moju pozornost privukla je Chiccu "Physio Soft" lutka od 0 mjeseci. Volio sam je izvana. Prvo, potpuno je izrađen od silikona, ne sadrži plastične dijelove i stoga je potpuno sigurno za dijete. Silikon je hipoalergenski materijal, nema okus i miris, dovoljno je izdržljiv. Postoje različite boje, odabrao sam "hrabro" plavo. Kod kuće sam kuhala i ponudila ga djetetu. I vrlo se naviknuo na to! Nije ni čudo, jer je vrlo sličan oblik bradavice, jer je u podnožju vrlo tanak i mekan. To znači da će ugriz biti pravilno oblikovan. Postoje i četiri rupe koje omogućuju da zrak prođe između dude i usta djeteta, što ne dopušta da ostane crvene oznake na koži. Djevojka je bila samo mirna i rjeđe se probudila. A poslije podne nisam se sjećao toga. Sada je sin od 9 mjeseci, pacifier, on više nije sisan.

InnaKopach

http://www.babyplan.ru/questions/30748-nuk-avent-ili-chicco/

Kupili smo sve dječje pribor iz njemačke tvrtke Nuk. Kad smo trebali lutku, uzeli smo ortodontsku Nukovsku. No, dijete ga nije htjelo sisati, nije mu se sviđalo oblika od bradavice. Tada sam otišao u potragu za okruglom lutkom, jer nema takvih. Bilo je uglavnom jeftinih pacifiers koji nisu potaknuti povjerenje. Također sam vidio Canpol Bebe okrugle majke. Izgledali su pristojno i kupio sam lutku. Kao što se ispostavilo, moja je kći odmah uzela ovog pacifiera i zaspala samo s njom.

Anya a

http://otzovik.com/review_1754501.html

Nekad smo koristili Avenovu dude. Kad smo ih izgubili, kupio sam mu Nuby Pacifier s prirodnim pokretom bradavice. Oscilirajući pokreti ponavljaju proces usisavanja dojke i povećavaju ton mišića lica. Nakon ove bradavice dijete je počelo pravilno uzimati grudi. Na bradavici postoje prištići koji nježno masiraju dječje gumbe. Sada sinalik ne prepoznaje druge bradavice. Jednom sam zaboravio bradavicu u baki, tako da je razvalio takve tantrume, ne želi druge bradavice. Usred noći morala sam otići u baka za svoju ljubljenu bradavicu. Izgleda toliko zanimljivo da se čak može vidjeti kako je dijete sranje.

Katia-Katerina

http://irecommend.ru/content/stal-pravilno-brat-grud

Majke su postale svojevrsni pomagači za mlade roditelje. Doista, u mnogim slučajevima je nemoguće smiriti bebu na drugi način. Liječnici ne zabranjuju korištenje bradavica, ali morate slijediti pravila rada. Ti proizvodi mogu biti korisni, ali produljena i česta uporaba dude može dovesti do problema s razvojem maksilofacijalnog aparata. Kada kupujete proizvod, roditelji bi trebali obratiti pažnju na kvalitetu proizvoda: ako na paketu nema kompozicije, ne postoje dobna ograničenja, bolje je ne kupiti takav proizvod. Na bradavicama su sve potrebne informacije o pakiranju, kao i pravila za brigu o proizvodu. Stručnjaci preporučuju kupnju dummy samo dokazanih proizvođača.