Sve o razvoju djeteta u 8 mjeseci (razvojni kalendar)

Hrana

U osmom mjesecu dijete se i dalje dinamično razvija u različitim smjerovima: fizički, emocionalno i društveno. U toj dobi stvara se temelj za budući razvoj osjetilnih organa, motiliteta, osjetilnih aparata i govornih sposobnosti.

Ipak, razina razvoja djeteta u 8 mjeseci može biti drugačija: netko će iznenaditi svoje roditelje prvom riječju, a netko nastavlja izgovarati samo pojedinačne zvukove, neke majke već uživaju djecu s osmijehom s četiri zuba, a netko još nije jedan. Prvi mjeseci druge polovice godine su vrijeme preduvjeta i poduzetnika.

Tjelesni razvoj

Djetetova stopa rasta neznatno se smanjuje, a osmog mjeseca beba dobiva oko 500-600 g, a raste za 1,5-2 cm. Do kraja mjeseca djeca se povećavaju na 8-9 kg (± 1 kg) i visinu 67-71 cm (± 3 cm ).

U 8 mjeseci, dijete može već rasti 4 zuba: dva donja i dva gornja središnja sjekutića. No, ako mrvice nemaju zube, onda je to također normalno i ne treba brinuti roditelje (o zubima).

Što ste naučili?

 1. Dijete sa sklone pozicije može sjesti sebe, a također i leći natrag sjedećeg položaja.
 2. Sva djeca mogu kružiti u različitim smjerovima (naučiti se svitati).
 3. Može ustati, držeći se na ogradu krevetića i kretati se postrance dok poduzima male korake. Ako uzmeš dijete za ruku, on pokušava hodati.
 4. Dječak može igrati "dame", valjati rukom.
 5. Neka djeca mogu dobro puzati (kako podučiti bebu za indeksiranje?). Oni također mogu puzati, držeći objekt u jednoj ruci.
 6. Može uhvatiti male stvari s dva prsta.
 7. Izvršite razne akcije igračkama: kotrljajte loptu, zakačite prstene i zakrenite lutku.
 8. Može se prepoznati u fotografijama i zrcalu.
 9. Pokazuje prst na objektu o kojem pričaju.
 10. Može piti iz šalice, jesti male komadiće hrane. "Tretira" majku.
 11. Može skidati čarape s nogama.
 12. Nemojte se oduprijeti kad sadite na loncu.
 13. Upoznati mamu, tatu, drugu blisku osobu među odraslima.

Mentalni razvoj

 1. Dijete bolje razumije vaš govor. Može čak i ispuniti neke zahtjeve: dati loptu, uzeti kocku.
 2. Jer majčina ljubav postaje još jača. Teže podnosi, smiruje se samo pored moje majke. No, brže je kontaktirati ako stranac iskazuje prijateljstvo prema djetetu.
 3. Percepcija glasnih zvukova (usisivač, sušilo za kosu) oštri. Mnoge se bebe u ovoj dobi boje tim uređajima (što ako se dijete boji glasnih zvukova?).
 4. Dijete ne samo da dočepa, dotakne i osjeća nove predmete, već ih i potezima prstom ili dlanom.
 5. Dječak ga pita da ga dovede na objekt za koji je zainteresiran. Doveda do prozora, u hladnjak, do ormarića i pokušava ih otvoriti.
 6. Nasmiješio se u svom odrazu u zrcalu.
 7. Shvaća zabranu, uvrijeđeno kad mu strogo razgovara.
 8. Oči djeteta se navikavaju gledati objekte iz različitih kutova. Dijete prepoznaje poznate stvari na udaljenosti na bilo kojem mjestu: u profilu, naopako. Sada je beba jasno svjesna kvalitete stvari: boja, tekstura, mekoću, oblik i sposobnost manipuliranja objektima, s obzirom na njihova svojstva: kotrljati loptu, suziti komad papira, povući uže.
 9. Dijete može učiniti nešto više od 10 minuta. Štoviše, ako je dijete rastreseno od nastave, nakon kratke stanke može se sjetiti njegove igre i nastaviti je.
 10. Postaje važno za dijete da nauči i postiže nešto, tako da mrvica već reagira na uspjeh i neuspjeh s radošću ili tugom. Sada je vrlo važno pohvaliti bebu i pružiti podršku u nastojanjima.
 11. Mogu vam pokazati prve pokušaje da vas manipuliraju. Nemojte dalje, neka beba shvati što je nemoguće i što je moguće.
 12. Pokušava emocionalne kontakte s drugom djecom: on gleda drugo dijete, osmjehuje ga i može doprijeti do dodira.

Testiranje razvoja bebe u 8 mjeseci

 • Kad dijete laže, pokazati mu igračku s daljine, dopusti mu da dođe do nje. Dijete bi trebalo moći sjediti bez vaše pomoći;
 • U sjedećem položaju beba bi trebala moći ukloniti pelenu s kojim ste ga prekrili;
 • Proširite igračku djetetu i kada ga uhvati, pokušajte ga odnijeti. U 8 mjeseci dijete bi trebalo imati reakciju otpora: oduzimanje, povlačenje, guranje ruku ako prosvjeduje;
 • Igranje skrivača i traženja, dijete se smije dobrodošlo vašem izgledu;
 • Prepoznaje poznata lica na fotografiji, može nazvati: "pa", "ma";
 • Stavite malu stavku na stol. Dijete bi ga trebalo uzeti s dva prsta;
 • Dijete u dobi od 8 mjeseci počinje kopirati vaše radnje: pokazati djetetu kako valjati loptu na podu, on će pokušati ponoviti;
 • Ime 2 - 3 predmeta o djetetu koje zna. Dijete ih mora pronaći jednim pogledom ili ih prstom pokazati.

Što treba upozoriti

 • Dijete ne sjede, ne pokušava ustajati, ne okreće se, ne pokušava puzati;
 • Ne mogu stajati na podršci ili uz podršku;
 • Nema dovoljno predložene igračke. Ne mijenja igračku iz jedne ručke u drugu;
 • Ne brbljati. Ne izgovara slogove;
 • Ne pokazuje emocije.

VIDEO: Dijete u 8 mjeseci. Razvoj djeteta

mamac

Jedući bebu u 8 mjeseci je pet puta dnevno. Dvoje dojenja treba zamijeniti. Prva i zadnja hranjenja (nakon spavanja i prije spavanja) trebaju ostati dojena. Intervali između hranjenja od 4 do 4,5 sati.

Sada je moguće proizvesti višekomponentne kikosti i pire krumpir, tj. Sastojati se od nekoliko povrća, voća i žitarica. Početkom osmog mjeseca možete raznovrsiti hranu s krumpirom od krumpira u kombinaciji s drugim povrćem (tikvice, mrkva, bundeva, cvjetača) i početi davati pšenični kruh 5 g. zamjenjujući drugu hranidbu. Općenito, osmi mjesec se troši na uvođenje još uvijek nepoznata povrća, voća i žitarica, te njihovu asimilaciju u kompleksu. Dakle, ako ste počeli davati laktaciju u 6 mjeseci, onda bi do kraja 8. mjeseca trebalo zamijeniti tri dojena.

Kako pomoći bebi da raste

 1. Držite bebu u rukama. Držanje (nošenje na rukama) ostaje važan element u psihološkom razvoju djeteta.
 2. Nadopuniti vokabular mrvica, čitati knjige, govoreći o svijetu. Razgovarajte s vašim djetetom natječajnim tonom, nazovite ga po imenu. Privucite pozornost bebe na sve što je novo. Znanstvenici kažu da broj riječi koje dijete čuje tijekom dana izravno utječe na intelektualnu razinu u budućnosti. Što više komunicirate s bebom, to je veći potencijal kada raste. Do 8 mjeseci djeca razumiju do 100 riječi.

Ne lizati s djetetom, ne izobličavati riječi, razgovarati s djetetom kao osobom koja razumije sve što kažete. Čak i ako dijete kaže da nešto nije u redu, koristi prvi slog riječi, još uvijek govorite što vam je potrebno. Češće reći maloj da ga volite.

Pobrinite se za sigurnost u kući jer beba je sada zainteresirana za sve i povlači u usta: stavljajte lijekove i kemijske proizvode izvan dosega djeteta, stavljajte utikače u utičnice, kupite pribor na uglovima za namještaj, uklonite sve užad i žice s poda, premjestite ih bebe sve nestabilne predmete, stavi biljke više.

Korisne igračke za bebu 8 mjeseci

 • Gumene kugle: Jačati loptu na prstima djeteta u krevetiću, rado će ga udariti;
 • Čekić s čarobnjakom: pokazati dijete kako kucati na stol. Po kockama. Ova će aktivnost razviti koordinaciju i jačanje mišića oružja;
 • Nastavite davati dijete vrećice ili jastučići s punilima (grašak, grah, kuglice), za razvoj fine motoričke sposobnosti;
 • Glazbene igračke: sva djeca igraju igračke s gumbima koji, kada se kliknu, reproduciraju glazbu ili stvaraju zvukove. Takve igračke dobro su razvijene logičko razmišljanje, kao i motoričke vještine i genijalnost;
 • Meke tekstilne ili kartonske knjige: beba može već okrenuti stranice;
 • Igranje u kadi: naučite svoje dijete da premjeste igračke u vodi, tapkanje dlanom vode, uzeti vodu u kalup, prelijte je iz jednog stakla u drugi.

Razredi s djetetom u 8 mjeseci

 • "Orkestar": pogodan za igranje drvenih žlica ili štapova iz bubnja, maracas. Rasporedite posuđe, kutije, zdjele pred bebom i pokazajte kako ih udariti.
 • "Ponavljivi": prvo, dijete se ponavlja nakon tebe, valjaste ruku, on se valovi, smiješ i pljeskate rukama, a zatim on. Nakon toga ponovite nakon djeteta.
 • Izgradite piramidu od kocke i pokažite svom djetetu kako baciti loptu tako da se piramida sruši.
 • Pokažite vaše posuđe za dijete: posude, žlice, ladles, općenito, sve što je sigurno. Mala djeca vole igrati sa objektima za odrasle.
 • Do devet mjeseci možete početi kotrljati loptu jedni na druge na podu.

VIDEO: odgojne igre kod kuće

U videu ćete naučiti kako izraditi odgojne igračke za dijete ispod 1 godine "iz ničega" :)

Tijekom kupanja, postepeno povlačite vodu u kadu kada je dijete već tamo, leži na trbuhu. Kad se skuplja voda, dijete diže i počinje stati na sva četiri. Pazite da beba ne proguta vodu.

"Pješačenje po rukama": uzmite dijete za noge, podignite ga i lagano lupkajte natrag i naprijed. Dijete će se početi odmarati ručkama i sortirati kroz njih.

Rasporedite djetetov "vrtuljak" na rukama, zakrenite u različitim smjerovima u vertikalnom i vodoravnom položaju. Swing s njim na ljuljački. Dobro je razvijen vestibularni aparat.

Osjećaj ravnoteže dobro su razvili šetači, već se mogu koristiti. Ali imajte na umu da možete držati dijete u njima ne više od 1 sata dnevno, a ne više od 15 minuta zaredom, jer to može nepovoljno utjecati na kralježnicu i hod. (O hodalu - za i protiv)

Prođite s djetetom najmanje 2 sata dnevno. Kod kuće nastavite svakodnevno vježbati, organizirati zračne kupke i masaže.

Kada odaberete nastavu za dijete, razmislite o njegovim željama i temperamentu. U ovom dobu djeca već imaju osobine ličnosti. Ako je beba nemirna, pružite mu aktivne igre s puzanjem, okretanjem i drugim pokretima. Mirno će djeca uskoro čitati knjigu, slušati bajku ili izgraditi piramidu kocke. Poštujte interese vašeg djeteta, nemojte ga prisiljavati da nešto poduzme, ako smatrate da dijete ne voli, ne radi i on izlazi na nešto drugo.

Način spavanja i budnosti ostaje isti kao i proteklih mjeseci: noću djeca spavaju do 10 sati, a neki čak i bez buđenja. U popodnevnim satima postoje dva snova za 1,5 do 2 sata.

Ono što svako dijete može raditi u 8 mjeseci: kriteriji za normalni razvoj dječaka i djevojčice

U dobi od 8 mjeseci, beba postaje aktivnija i znatiželjnija, njegov govor ispunjen je mnogim novim zvukovima, a igre su raznovrsnije - beba se intenzivno razvija. U ovoj fazi postavlja se temelj za daljnje stvaranje govora, pokretljivosti, psihe i fiziologije. Svaki roditelj koji se brine bavi se pitanjem: što bi morala biti mrvica? Sve se bebe razvijaju na različite načine: do 8 mjeseci, netko već pokušava napraviti prve nezavisne korake ili izgovoriti pojedinačne kratke riječi, dok se drugi nastavljaju kretati samo pužući i samo stvaraju zvukove. Međutim, postoje generalizirane norme (obično su opisane u posebnim tablicama), karakterizirajući vještine i razvoj djece.

U 8 mjeseci dijete aktivno razvija nove vještine i pokušava kopirati ponašanje odraslih osoba.

Aktivnost i fizičke sposobnosti

Do 8 mjeseci, dječji mišićni sustav postaje jači, a motoričke sposobnosti postaju savršenije. Većina djece uspijeva zadržati ravnotežu, oni ustanu i mogu stajati, držeći podršku. Ako mrvica padne na pod, nemojte se bojati - on još uvijek ne razumije kako pažljivo sjesti, morat će to naučiti. Neke bebe u dobi od 8 mjeseci i dalje ne mogu stati na svoje noge, čak i puzanje neizvjesno, ali ne bi trebalo biti nikakvih razloga za zabrinutost - nakon 9 mjeseci beba će se jačati i sve naučiti. Dječaci se obično ponašaju aktivnije i brže rastu od djevojaka.

U 8 mjeseci dijete ima sljedeće vještine:

 1. većina djece aktivno i pouzdano puze, a neki se ustanu, nagnuvši ruke na neki predmet, pokušavajući poduzeti male korake;
 2. dijete mora sama sjesti iz sklonog položaja i vratiti se u prvobitno stanje bez pomoći;
 3. oni sami prebacuju iz trbuha na leđa i natrag;
 4. djeca mogu pljeskati ruke i mahati odrasloj osobi;
 5. mogu uzeti male predmete, igračke s dva prsta i držati ih u ruci;
 6. protežu ruke za igračke, pokazuju na objekte s prstom;
 7. bacajući igračku, sigurno gledati svoju putanju s izgledom;
 8. beba može staviti igračke (na primjer, kocke) jedna na drugu, gurati ih i povući ili kotrljati sebi;
 9. dijete može ukloniti čarapu s nogu;
 10. beba ugriza i žvače meku hranu, piće iz šalice.

Emocionalni razvoj i komunikacija

U 8 mjeseci života, postoji veliki korak u razvoju dječje psihe (za više detalja, pogledajte članak: razvoj i prehrana djeteta u 8 mjeseci). Sada mrvica pokazuje svoje emocije svjetlije, teži kontaktu s drugima, bolje prepoznaje intonaciju i govor.

Osnovne vještine bebe:

 1. u to doba, uloga majke u životu djeteta se značajno povećava, neprestano ga traži sa svojim očima, akutno doživljavajući odvojenost od nje, nijedna od rodbine ne može je zamijeniti mrvicama;
 2. dijete brzo dolazi u kontakt s drugim ljudima, ako vidi svoju dobrohotnost, osmijehom zauzvrat, privlači ruke;
 3. oštro reagira na glasne zvukove, ponekad čak i prestrašen kad ih čuje;
 4. pokazuje zanimanje za nove subjekte, ukazuje ih prstom (ako ne može doći), pokušava ih uzeti, dotaknuti ili udariti, nastoji otvoriti ormariće, hladnjak, prozor;
 5. mrvica sada može naći posao i dati im neko vrijeme, ako je dijete rastreseno, a zatim se nakon nekoliko minuta vraća na prethodnu igru;
 6. dijete bolje odgovara na zahtjeve, razlikuje intonaciju, može biti uvrijeđeno zabranama;
 7. sposobni vidjeti i prepoznati objekte iz različitih kutova gledišta i udaljenosti;
 8. dijete uspijeva manipulirati i manipulirati predmetima, igračkama, lako ih razlikuje po boji, obliku, teksturi;
 9. dječak u interesu zuri u zrcalo, osmjehne mu;
 10. za dijete u ovoj fazi je važno postići nešto i postići cilj, reagira ljutito na neuspjeh ili, naprotiv, raduje se njegovom uspjehu, zadatak roditelja je da podrži mrvicu i ohrabri ga s pohvalom;
 11. pojavljuju se prve manipulacije bliskih, ali roditelji trebaju pravilno reagirati na njih - a ne dati i objasniti maloj da postoje i zabrane.

Razvoj djeteta u 8 mjeseci: što može 8-mjesečno dijete?

U 8 mjeseci, razvoj djeteta i dalje se poboljšava u svim smjerovima: fizički, mentalni, socijalni. Dječak je otvoren prema svijetu i počinje aktivno komunicirati s drugima - nasmiješio se, hodajući, svirao "dame" i marljivo nagrizao nove slogove. Ovo doba može se opisati kao vrijeme početka i stjecanje novih vještina.

Rast i razvoj djeteta u 8 mjeseci

Za osam mjeseci stopa rasta djeteta nešto je smanjena. Dijete dobiva u težini 400-500 g mjesečno, a rastom - od 1,5 do 2 cm.

U osmomjesečnom djetetu 2-4 zuba već može rasti, obično prvo izbacuju dva donja i dva gornja središnja sjekutića. Ali ako vaše dijete još nije izbacilo u prvi zub, ne brinite - to je sasvim normalno, jer svaki organizam je individualan.

Razlike u razvoju dječaka i djevojčica

Postoji mišljenje da se od rođenja, dječaci i djevojčice razvijaju u potpuno različitim stopama, što dovodi do brojnih sporova "tko je jači u tome". Najčešće razlike koje su često vidljive roditeljima golim okom, prikazane su u tablici.

Unatoč takvim kontradiktornim razlikama, opažanja pedijatara dokazuju da u razvoju vještina nema apsolutno nikakvih spolnih razlika: svako dijete razvija i "sazrijeva" u vlastitom ritmu.

Psiholozi objašnjavaju takve zablude o razvoju djece različitih spola takozvanim "roditeljskim očekivanjima". To sugerira da često majke tjelesno snažnih dječaka preuveličavaju svoje motoričke sposobnosti, au djevojčicama ista postignuća prolaze nezapaženo.

Djeca vještina u 8 mjeseci: što možemo učiniti

Osmomjesečno dijete je iznimno pokretno. Dječak po ovoj dobi sjedi prilično pouzdano i može se preseliti s jednog mjesta na drugo. Aktivno se pokušava ustavati, držeći se nečim snažnim. Kada se naviknete na vertikalan položaj i odgurnu s nosača, dijete će pokušati zadržati svoju vertikalnu poziciju nekoliko sekundi bez njega.

Što dijete može učiniti do dobi od 8 mjeseci:

 • s položaja sklona, ​​dijete se može sjesti, naslonjeno na ruke, a također sa sjedišta može leći;
 • dijete se bez poteškoća okreće u svim smjerovima;
 • držeći stranu krevetića, mogu se kretati u malim koracima na njemu. A ako uzmete mrvice po ručici, dijete će pokušati korak naprijed, ali samo nekoliko sekundi - njegovi mišići još nisu spremni za punopravno hodanje;
 • dječak se mahnuo pozdravljajući se s rukom, pljeskao rukama, igranje "dame";
 • kod osam mjeseci beba aktivno i brzo puze, može se kretati malom igračkom / predmetom na dlanu;
 • male predmete koje mrvica drži dva prsta;
 • obavlja najjednostavnije akcije igračkama - kotrlja loptu, kucava kocke, sklapa male dijelove u razvrstavanje itd.;
 • pokazuje se u ogledalu, neka se djeca u ovom dobu prepoznaju na fotografiji;
 • pokazuje njegovu ruku (prst) u smjeru objekta, zvanu odrasla osoba ("gdje je lutka?", "pokazati gdje je automobil");
 • pokušavajući se piti iz šalice. On jede male komadiće hrane (sir, sir, kekse). Pokušava "hraniti" mamu;
 • kada sjedi na loncu sjedi s kamatama, ne odupire se;
 • uči srodnike iz svog okruženja (mama, tata) među ostalim odraslima.

I sada mali video pregled onoga što dijete može u 8 mjeseci:

Neuropomotorni razvoj jednog osmog mjeseca starog djeteta

Motilitet i mentalni razvoj djeteta tijekom 8 mjeseci i dalje se razvijaju i prolaze kroz promjene. Beba svakodnevno bolje razumije govor odraslih. On je već u stanju ispuniti jednostavne zahtjeve, što ukazuje na točan i sveobuhvatan razvoj djeteta. Prilog mami postaje još jači od prethodnih mjeseci. Dijete s plakanjem podnosi razdvajanje, a kad je mama blizu, mirna je. Neka djeca u ovoj dobi i dalje dolaze u kontakt s strancem brže ako igra sa svojim djetetom na sve moguće načine, pokazuje mu prijateljstvo.

Što je beba naučila u dobi od 8 mjeseci:

 • Dijete ne samo da podiže i dira, u dobi od osam mjeseci postaje zainteresiran za osjećaj materijala, miluje joj dlanom ili prstima;
 • pita za svoje ruke i proteže se na sve što je izvan dosega - na prozorska vrata, police, prozor. Prilikom približavanja predmetu, on sve uzima u obzir, pokušava otvoriti zatvoren, dodiruje sve rukama;
 • razumije je li mu nešto zabranjeno, uznemiren je i uvrijeđen striktnim tonom;
 • možda 10-15 minuta da se zauzimaju za igru, i ako su morali zaustaviti, nakon kratke stanke, mogli bi se vratiti na nedovršenu lekciju;
 • dijete već doživljava osjećaje radosti i neuspjeha, ako nije u stanju postići nešto, on je uzrujan. Od ovog doba, roditeljima treba dati vremena da podrže bebu, hvale ga i uživaju u njegovom prvom uspjehu s njim;
 • Prvi pokušaji manipulacije za postizanje željenih mogu započeti samo za 8-9 mjeseci. Ovdje je važno pažljivo ali čvrsto uspostaviti okvir - što je moguće i što nije;
 • pokazuje zanimanje za drugu djecu, nastoji uspostaviti emocionalni kontakt s njima: on se nasmiješi, odgovara vješanjem u razgovoru, pokuša dotaknuti ili, naprotiv, oklijeva i skriva iza svoje majke.

Približan način dana: kako je dan u 8 mjeseci

Osmomjesečno dijete spava više vremena u budnosti, proučavajući svijet oko sebe, a manje i manje vremena za spavanje svaki tjedan. Ako govorimo o trajanju sna, ukupna stopa odmora u snu za ovo doba se čuva na oko 15 sati. Noću, beba može spavati do 10 sati, a tijekom dana, u većini slučajeva, ostaju dva snova od 1,5-2 sata.

Približna dnevna rutina za dijete u 8 mjeseci može izgledati ovako:

1 hranjenje (majčino mlijeko / mliječna formula)

Higijena, noćni san

Umjetna djeca spavaju cijelu noć i ne probude se hraniti.

Pedijatri preporučuju hodanje s kikiriki u dobi od 8 mjeseci najmanje dva puta dnevno. Bolje je ako prva hoda pada ujutro (od 11 do 13 sati), a drugi san nakon ručka (u 15-18 sati). Neke bebe i dalje šeću u kolicima tijekom hodanja. No, mnoga djeca više ne spavaju cijelo vrijeme kad su na ulici, preferirajući sve oko sebe.

Jedite s apetitom - da je na stolu u 8 mjeseci staroj bebi

Dijete na 8 mjeseci i dalje prima majčino mlijeko 2-3 puta dnevno (ovisno o količini mlijeka majke). Od dojenja je postupno neuspjeh, zamijenjen je kefirom s natopljenim kecima za bebe, voćnim kistom ili sokom. U preostalim hranjenjima prevladavaju:

 • kaša;
 • sir;
 • jogurt (namijenjen djeci);
 • pire od povrća s dodatkom špinata, peršina, luka;
 • juhe od povrća;
 • pire od mesa, uklj. s dodatkom žljeba (jetra, jezika);
 • kuhani riblji filet;
 • pire od voća ili ogrebotina;
 • dječji biljni čaj.

4 osobine hranjenja 8-mjesečno dijete:

 1. U dobi od 7-8 mjeseci, važno je obučiti desni za postupno treniranje žvakati čvrstu hranu. Da biste to učinili, možete dati bebu ručku, koju će sisati i pokušati žvakati.
 2. Ako se mrvica može samostalno sjesti, onda ga možete hraniti za stolom, postavljajući ga na posebnu dječju visoku stolicu. Na vratu je stavljena kutija ili je vezana salveta. Ženku se daje djetetu u rukama, koja za sada igra simboličku ulogu u formiranju vještine samozadovoljavanja (jedna odrasla osoba hrani dijete drugom žlicom).
 3. Potrebno je potaknuti dijete na sve moguće načine da upotrijebi šalicu za piće. Dijete ne može držati čašu u 8 mjeseci, tako da odrasla osoba treba da je napuni, i neka maleni drži na sebi rukom.
 4. Prije hranjenja, svaki put kada trebate oprati ruke za bebe. To nije samo postupak higijene, već voda igra ulogu iritacije živčanih završetaka kože. Kada redovito operete ruke prije jela, formira se uvjetovan refleks koji stimulira proizvodnju probavnih sokova, što će povećati apetit i stvoriti neophodno raspoloženje bebe za nadolazeći obrok.

Učenje igrati - lekcije s bebom od 8 mjeseci

Da biste razumjeli da li se vaše dijete razvija ispravno, vrlo je jednostavno - preporučujemo da pređete točke i pokušavate igrati jednostavne igre s bebom. Ako mrvica lako ispunjava ono što ste planirali, onda ste na dobrom putu.

 • Vaša beba leži. Sjedi ispred njega i pokaži mu zanimljiv predmet (igračku, knjigu, itd.). Dijete bi trebalo doprijeti do nje i zauzeti sjedeći položaj bez vaše pomoći i podrške.
 • Postavite dijete i igrajte bocu laganu pelenu na njega. Dijete ga mora baciti.
 • Provjerite reakciju otpora: dajte bebu igračku i nakon nekoliko sekundi pokušajte ga uzeti od njega. Beba na 8 mjeseci mora pokazati prosvjed - odmaknite ruku, odnesite igračku natrag ili ga povucite prema sebi.
 • Igrajte s bebom u "ku-ku" (hide-and-seek). Dijete, kada se pojavi, mora pokazati radost, smijati se i pokazati olovku tako da se ponovno sakrijete.
 • Pokažite dijete na slici lica onih koji su u njegovu stalnom okruženju. Dobro je ako beba pokaže prstom gdje je, ili tata / majke. Do dobi od devet mjeseci, dijete može pratiti prikaz prsta s slogovima "ma", "pa".
 • Stavite nekoliko malih predmeta ispred djeteta. Barem jedan od njih, on mora uzeti dva prsta - "pinceta" stisak.
 • Dijete u dobi od 8 mjeseci već je u stanju ponoviti radnje za odraslu osobu. Pokažite djetetu kako su prstenovi zalijepljeni na piramidu - ponovit će nakon vas, neka to učini pogrešnim redoslijedom.

Što bi trebalo upozoriti roditelje?

 • Dijete ne pokazuje interes za tjelesnu aktivnost - ne puzanje, ne liječi, ne pokušava sjesti.
 • Dječak ne pokušava ustajati i stajati blizu podrške čak i uz vašu podršku.
 • Nije zainteresiran za igračke, ne uzima ih u ruke, ne mijenja ih s dlanova na drugu.
 • Ne pokazuje govorne aktivnosti - nema plača, ne pokušava izgovoriti najjednostavnije slogove.
 • Krhotina ne pokazuje emocije, ne osmijeh, ne izražava iznenađenje, tugu.

Prije završnog dijela članka pazite da gledate zanimljiv video, snimljen na temelju iskustva. 8 mjeseci stara beba - mama pregled:

Dijete 8 mjeseci

Rast djeteta u 8 mjeseci

Do kraja od 8 mjeseci beba raste oko 3 cm, a visina 67-71 cm. Dječaci mogu rasti nešto brže od djevojaka.

Težina djeteta na 8 mjeseci

Što se tiče dobitka na težini, mrvica dobiva oko 500-600 grama. Može postojati očita razlika između beba različitih spolova: djevojke mogu težiti 7,1-9,1 kg, a dječaci 7,7-9,6 kg.

Ali ponekad dosta velikih dama odraste u obiteljima, ili sitnim momcima. S dobi, genetika će se naplatiti, a vitke ljepote mogu izrasti iz pampusha, a od male djece bit će snažne ljepote.

Cijepljenje kod 8 mjeseci bebe

U 8 mjeseci dijete se ne cijepi (prema prihvaćenom rasporedu cijepljenja), cijepljenje je moguće ako je dijete prolazilo kroz ovaj postupak kao dio pojedinačnog rasporeda ili kada ste zakazali dodatna cijepljenja.

Što dijete izgleda u osmom mjesecu života?

Prije nego što je vrlo svjesno, inteligentno dijete. Usprkos ugodnoj zaobljenosti, mrvica je vrlo pokretna i aktivna. Ima glatku kožu, okrugle ružičaste obraze, prstiju prstiju i nabore.

Što može beba u 8 mjeseci

 • Preokreće se

U toj dobi, djeca su već u potpunosti savladala puč iz leđa i leđa, a naučila su i obratno. Ležeći na trbuhu, dijete diže na trbuhu, podiže i zateže svoje tijelo na humorističan način kako bi zgrabio igračku.

Minx slobodno prilagođava položaj glave kako bi mogao slušati nešto ili ispitati predmet zanimanja. Dijete je smiješno na stranu i cozily cozyed prije spavanja - on uči kontrolirati svoje tijelo.

Ako držite bebu pod rukama, on će sretno početi skakati i izbacivati ​​u vaše ruke. Poseban je užitak za dijete da sjedne na dno i gura tijelo svojim snagom vlastitih nogu. Djeca su jako voljena za takvu zabavu, jer se pripremite za činjenicu da ćete se uskoro moći ponositi na neviđenu snagu svojih ruku.

Najvjerojatnije je dijete već dobro svladalo vlastitu metodu indeksiranja, vrlo brzo. Može naizmjenično proći kroz ruke i noge, a može se podignuti na dvije štapiće istodobno, trgajući mu noge ispod njega.

Neka djeca pokazuju prekomjerne interese za putovanje po stubama. Dijete je posebno drago što se "bježi" od svoje majke i penje se na dosad nedostižne visine. Takva avantura oduzima dah i mnoga djeca pokazuju nevjerojatan užitak od vlastitog uspjeha. Shvatite kako možete ići dolje beba ne razumije, tako da može samo spustiti noge prema vrsti kako se spustiti niz brdo. Zadatak odrasle osobe je osigurati da dijete ne klizi prema dolje i udari. Često uzmite bebu s vrha pozornice, a vi ćete ga morati osigurati na putu do vrha.

Ako beba ne puze, kako bi zvučala alarm rano, sasvim je moguće, odmah će početi hodati.

Sjedeći na pape, dječak se pametno privuče na ručke. Na jednom mjestu sjedi samo kratko vrijeme i čim želi nešto podnijeti na podu, povuče se, diže se i poduzima nekoliko koraka, držeći ga za ruku, kauč ili majčinu ruku. Često djeca odabiru samo objekt koji im je najbliži kao podrška. Ponekad se koriste nestabilne ili neprikladne stvari, na primjer, niska stolica, bazen s odjećom ili kućna mačka, jer dijete riskira ne držati se i pasti.

U mami trgovini možete kupiti cipele za prve korake s kliznim potplatima (sigurnost i stabilnost zajamčena).

Vaša je beba temeljito savladala prethodno teško "pincetu" zahvat s dva prsta - palcu i indeksu. Sada mali objekti lako pada u sitne ruke i ravno u usta za proučavanje. Stoga, ako ste ranije još uvijek mogli dopustiti da se opustite malo u smislu mrvica ili kuglica, sad biste uvijek trebali biti na oprezu. Imajte na umu da je dijete vrlo interesantno kućanskim proizvodima, tako da on rado skida gumbe s upravljačke ploče ili se vrti u vaš novčanik, kako bi dobio novac. Dijete također rado suze papir u male komadiće i raspršuje ga posvuda. Zapamtite da se male komadiće papira također može odmah progutati. Stoga prije svega vodite računa o djetetu, kao i knjigama i važnim dokumentima.

Dijete čvrsto drži predmete u obje ruke, mijenja, ulijeva, guta ono što je pala u njegov strog prst.

Vaša beba je vrlo odrasla osoba, zna svoje obitelji, poznate procese (hodanje, kupanje, spavanje, jedenje), dijelove tijela i poznate predmete. Dijete se zabavlja ako iznenada okrenete glavu naopako svojim voljenim medvjedom ili pupsikom. Za njega, smiješne šapice ili glava lutke označavaju sve iste igračke.

Ako nazovete mrvicu po imenu, on će se okrenuti, nazvati osobu koja je ušla u sobu, a dijete će gledati na svoju stranu. Kad vas pitaš da pokažete ili dajte poznati objekt, beba će početi gledati kroz njegove oči i primijetiti da će biti drago što sve što zna na licu mjesta i da nigdje nigdje nigdje ne nestane.

Dječak je pozorno promatrajući kretanje vaše ruke, pogotovo kada želite sakriti nešto iz njegovih očiju. Već se sjeća točno gdje ste stavili telefon, kojeg ne možete poduzeti i agresivno nastojite na ovo mjesto.

Sada dijete shvaća da je zanimanje za igranje skrivača i traženja, on traži ono što tražite, uključujući i mamu ili tatu. Može se smiješno sakriti ispod pokrivača, otkrivajući magarca. Dijete ima dobro tijelo, tako da je lako izaći iz plahte ili baciti šešir koji nosiš na njega.

Dijete želi zaviriti iza ugla, potičući vas da sudjelujete u njegovoj potrazi.

Promjena odjeće je vjerojatno jedan od najcjenjenijih procesa svake djece. Djeca se vrte, okrećući se od leđa u trbuh, zatežući kapu. Možemo reći da se na svim mogućim načinima mali nasilnik pokušava izbjeći prerušavanje i nastoji pobjeći.

Često, djeca s lukavim izrazom lica, bacaju čarape. Potonji se može vidjeti stotinu puta na dan, ona postaje trening malih nogu i vrstu igre, jer je moja majka iz nekog razloga vrlo brzo pronalazi čarape i vratiti ih na svoje omiljene petama.

Uvelike će olakšati život udobne i praktične odjeće za mrvice. U mami možete odabrati i kupiti:

Mali čovjek postupno shvaća da je pod glatka i hladna, a tepih je toplo i sočno. Mama je prekrasna kaput od mekog, poput mačke, a smiješne tatine čekinje su mučkaste, poput četkice. Čaj je vruć i kaša je viskozna, voda je vlažna, a pijesak je slobodan. Plišane igračke su mekane, a zujanje je teško, možete ga kucati, izvlačeći različite zvukove. Možete kucati glasno ili malo po malo - tiho. Iz takvih jednostavnih i razumljivih stvari lijepo svijet postupno formira kroz oči djeteta.

Do sada je "sam" vrlo uvjetovan. Ali uporna želja da drži žlicu i pokušava poslati kašu u ustima, a ne u nosu, bit će prisutna i čak će se povećati. Dijete može samostalno piti iz posude za piće, držeći ga s obje ručke.

Postoji svibanj biti još jedan smiješno vještina, pokušaj ponoviti nakon majke sve svoje pokrete tijekom hranjenja. Dječak uze žlicu, uzima dio hrane i šalje ga u usta majke, tretira ga.

Ovo je sjajno, imaš pravi pomagač.

Budite oprezni, tijekom takvog hranjenja, dijete nehotice može poslati plastični utikač izravno majci u oku - iz osobnog iskustva.

Dijete je već dovoljno pametno, a ako ga neuobičajeno legne ili sjedne u prljavu pelenu, pokušat će ga skinuti po svaku cijenu. To znači da sadržaj može biti bilo gdje, uključujući i dlanove malog pereca. Dijete ne razumije "skalu tragedije" i ne dijeli bijes odraslih. Prema djetetu, to je samo zanimljiva tvar koja se može umijati i razmazati. Isto se može reći i na lokvama koje će beba dugo ostaviti u stanu.

Mnogi ljudi vjeruju da je u ovom dobu potrebno hitno priviknuti dijete u lonac. Mi ne dijelimo ovo mišljenje, jer zdravo dijete ima svako pravo da se oslobodi na posudi nakon 2 godine. U toj je dobi djeca razumiju istinsku svrhu ove teme i brzo i sa zadovoljstvom nauče taj proces.

Naravno, možete postaviti cilj i početi učiti upravo sada, a zatim se hvaliti drugim roditeljima o važnim postignućima. Ali zašto? Čak i ako beba ispuni vaše "recepte" i majstori lonac, on će to učiniti automatski samo kao obučeni štene. No, nakon svega, zadatak majke je dati još nekoliko znanja. Važno je da dijete razumije uzročno-posljedične odnose, a prije svega zna kako kontrolirati svoje tijelo. Do dvije godine, u osnovi je nemoguće. Stoga, sva djeca koja idu u posudu prije dvije godine, to rade za majku, a ne za sebe. Ako zaista želite svladati lonac već započeti, ali imajte na umu da se kazni dijete za ono što je ignorirao ovaj uređaj i prljava gaćice nije samo besmisleno, nego i štetno.

Pročitajte više o ovoj temi u članku Kako podučiti dijete u loncu.

Vrijeme je da pogledamo kupnju prvog lonca, tako da se beba počinje naviknuti na ovaj objekt u kući, znati svoje mjesto i svrhu.

U bliskoj budućnosti živjet ćete u pravom kazalištu parodija. Tada kao odrasla osoba držite telefon, pomicanje zaslona prstima, ruž za usne, kucati čekić, staviti stvari ili pranje posuđa, sve je podložno neposrednoj skeniranja. Dijete "uklanja" geste za odrasle i nastoji ih ostvariti, prateći karakterističnu intonaciju gnjevanja.

Stoga, prije svega obratite pažnju na svoje ponašanje tako da se ne pitate gdje vaše dijete ima takvo znanje ili riječi u leksikonu.

Možemo reći da je mama imala 10-15 minuta tišine i besposlice. U takvom kratkom vremenu dijete može biti odvedeno njegovim važnim poslovima. Prolazi kroz predmete, savija obojene spremnike u jednu drugu, pokušava navlačiti piramidu ili izvaditi sadržaj iz vrećice. Dakle, dijete određuje redoslijed stvari i položaj objekata u prostoru.

Nemojte se iznenaditi, sve što dijete uspije uhvatiti, odmah uđe u usta za detaljnu studiju. U ovoj fazi razvoja to je glavni način određivanja oblika, teksture i drugih svojstava predmeta. Glavna stvar je da mali istraživač ne guši ili proguta nešto štetno.

Ako se nešto zbunjuje dok dijete igra, onda će se s vremenom moći vratiti svojoj prethodnoj okupaciji. Dječak čini dobru razliku između primarnih boja i određuje oblike igračaka dodirom. Sada možete reći: "Daj mi crvenu loptu" ili "Gdje je plavi luk u medvjedu", dijete će vam rado pokazati svoje znanje.

Poseban užitak daje djetetu šanse za kućanstvo. Potaplja s malim žlicama, malim poklopcima od lonca i plastičnim čašama je ono što trebate. Najvažnija stvar je da se te stavke ne mogu slomiti, slomiti ili ugristi malom komadom. Vi svibanj biti suočeni s činjenicom da igrati dijete će trebati točno pan, što vam je potrebno za kuhanje. Nemojte biti pohlepni i podijelite, vaša beba pokušava teško biti poput vas.

Također, minx voli baciti igračke na pod i gledati ih pokupiti i staviti ih na mjesto. Ta se aktivnost može nastaviti na neodređeno vrijeme, ili bolje, sve dok majčini živci ne prođu. Dijete želi raspršiti sadržaj kutije, osobito ako su lako dostupni. Stoga, stotinu vremena, provjerite postoje li potencijalno opasni objekti.

Omiljene igračke, često glazbene, mogu se pojaviti u životu djeteta. Dijete konstantno zahtijeva da se uključe i zabavnije plesaju u vremenu s melodijom. Razmislite o tome da veliki broj igračaka ometa koncentraciju djeteta, prati njegovu pažnju. Stoga, ako u kući imate mnogo igračaka, odaberite svaki dan 2-3 i ponudite ih djetetu, sutradan sakriti otpadni materijal i ponuditi novu. Ne očekujte da dijete sve nauči, u razvoju novih znanja, kao i životu općenito, treba majku.

Dijete voli dječje pjesme, kratke pjesme i pjesme. Uživao je širi ruke da igraju u „krađa svraka”, čini „U redu”, „napuhan lopte,” kukavica „letio, letio na glavu sjeo”, mašući zbogom gostima. Sve ove zabavne aktivnosti kao što je beba i on svakodnevno podiže nova znanja i vještine na oduševljenje mladih roditelja.

Pročitajte više o korisnom razvoju u članku Igračke za djecu od 6-9 mjeseci.

Od ovih 8 mjeseci već postigao mnogo igračaka, vrijeme je za kupnju u majčinim trgovine kutije i košare za igračke, rezervni visi džepovi na krevetu, gdje je velik stane knjige i omiljeni kućni ljubimci za spavanje, kao i novi razvoju piramide i mozaika. Kako bismo Vam što ugodniji i pristupačniji mogli kupiti, pružamo brzu i ugodnu uslugu.

Dijete postupno shvaća da on, također, može izraziti svoje sklonosti i razumije kako dobiti svoje želje od svoje majke.

Možda ćete biti iznenađeni što dijete aktivno prosvjeduje i ima pravi otpor ako nešto ne ide prema svom planu. To je normalno, jer se nova snažna osobnost raste i razvija ispred vas i vrlo je važno da ga nećete slomiti svojim autoritetom i prekomjernim zabranama.

Skrenite pozornost bebe, vodite ga i slijedite ga, a ne odmarajte se dokazati tko je ovdje glavni. Naravno, dijete treba objasniti zašto ga ne možete dopustiti da dotakne određene stavke, ali prije toga ne zaboravite reći da razumijete koliko dijete želi. Tako dopustite bebi da podijeli "žalost zabrane" s mamom ili tatom.

Sjeti se također da su sva djeca različita u temperamentu, a to u velikoj mjeri određuje njegove reakcije i preferencije u ponašanju.

Dijete je već više puta gledalo u zrcalo, gledajući zaprepaštenje za sebe, djela njegova oca ili majke, ako su ga držali u rukama. Ali upravo sada prvo shvaćanje dolazi djetetu da je zgodan čovjek "iza stakla" sam.

Vaš pojačani glas, bijesan ton, nezadovoljan pogled ili povlačenje djeteta kad je nestašan može stvarno uzrujati ili čak zastrašiti dijete. Osjeća se iritiranost roditelja i osobno ga preuzima. Možete vidjeti smiješno pouting, frowning obrve, suza napunjene oči. Sada postaje mnogo lakše utvrditi uzrok plačanja beba. Najvjerojatnije ćete biti spušteni dubokim ramenima, zbunjenim izgledom i suzdržavanjem plakanja zbog dubokog neugodnosti.

Što može poremetiti bebu u 8 mjeseci

 • Povećana anksioznost

Obično u 8. mjesecu nešto čudno događa se bebama. Društveno u ovo doba, dijete počinje zahtijevati stalnu pozornost majci. On nikada ne želi ostati s jednim od članova obitelji, on plače i uporno traži majčinu ruku. Neke žene ne mogu ni napustiti sobu na minutu. Dječak neprestano čuva svoju majku na vidjelo i baca bijes svaki put kada nestane.

Roditelji i rodbina su zbunjeni, misleći da je dijete ponižavajuće, a njegov razvoj je spriječen. Prije mjesec dana bio je toliko društven, a sada ga zanima samo njegova majka. Zapravo, ovo je važan dio razvoja djeteta. Majka je definitivna konstanta koja kaže da dijete ima a priori ljubav, hranu, njegu, zaštitu, itd. A ako nema majke, što onda?

"Djetetu je došlo" da s odlaskom majke sve ove ugodne, vrlo važne i neophodne stvari mogu nestati. Dijete ne osjeća vrijeme i to 15 minuta dok ste krenuli za kruh može se činiti kao vječnost za njega.

Ako izlaziš čak i u kuhinju, s tobom razgovaraj s dječakom da čuje tvoj glas. Više informacija o tome kako napustiti dijete bez sebe u ovoj dobi potražite u članku Kako dijeliti s djetetom.

Dječak izbjegava i čak se boji stranaca. Najbliži rodbina opet pripadaju strancima koji se često pojavljuju u kući. Unatoč komunikaciji s njima do ove dobi, sada se dijete može udaljiti od svojih ljubljenih baka i pronaći utjehu samo u rukama svoje majke. Često to uzrokuje prekršaj gostima i tu su svađa vrste "Majka djeteta nam to ne daje". Zapravo, mama nema nikakve veze s tim.

Sada se beba osjeća samo zaštićenim pored svoje majke, pa čak i bolje ispod njezine dojke. Ona je definirala vlastite granice i, kao što je to, delineira krug svoje vlastite sigurnosti, izvan koje dijete je vrlo zastrašujuće. Taj je strah toliko jak da gotovo graniči s panikom. Stoga, za prijenos bebe iz ruke u ruku, bilo kome drugome, u svakom slučaju to je nemoguće. Pogotovo ako je u isto vrijeme ispunjeno gorčim suzama.

Za liječenje takvih manifestacija morate mirno, ali čvrsto držati obranu i biti na strani djeteta. Ako je moguće, ne ostavljajte bebu s drugim ljudima.

Trajna situacija će trajati neko vrijeme, ali prirodno je da beba ne može komunicirati nije zauvijek. Ako sada dopustite da dijete bude s vama koliko je potrebno za njegov mirni um, možete biti sigurni da će se njegovo pouzdanje u svijet oko njega i drugih ljudi postupno oporavljati. Pokaži bebu da je naš život lijep, ljubazan i nevjerojatan. Nasmiješite se, ljubazno se komunicirate s drugim ljudima i pronađite pozitivno u svemu što vas okružuje.

Budući da dijete u 8. mjesecu života može doživjeti opći stres, počinje se bojati novih zvukova ili predmeta. Na primjer, bučni usisavač, perilica rublja, sušilo za kosu ili svrdlo izazivaju djeci pravi horor. Morate biti strpljivi i reći maloj kravi svaki put što točno ćete koristiti i za koju svrhu. Prije nego što uključite kućanski aparat ispred svoje bebe, režite ili zarežite da biste ga pripremili za nadolazeću buku.

Imajte na umu da uz zabrinutost djeteta mogu biti zainteresirani za okolne objekte, posebno one koji otvaraju i zatvaraju, na primjer, hladnjak ili klizni ormar. Također, dijete dolazi do užitka kućanskih aparata, opremljenih atraktivnim gumbima i rupama. Stoga, pogledajte oko sebe, ako dijete ne može stezati prst, ili prilagoditi tehniku ​​na temelju vlastitih postavki.

Na primjer, kćer mojih prijatelja, koji je sada 15 godina, u dobi od 8 mjeseci, gurnuo gumeni flip flop u prijemnik za videokasete. Moj muž nije mogao nazvati ovaj neočekivani nalaz ugodan.

Proces pojave mliječnih zubi test je za mladu obitelj. Neki prolaze kroz njega, neprestano brišu dječje suze, a drugi prisiljavaju temperaturu. U svakom slučaju, ovaj prirodni proces je neugodan za vas ili dijete. To je nemoguće mijenjati, možete prihvatiti i pravilno shvatiti sve značajke zubiranja.

U ovoj fazi, beba je već rasla od 4 do 8 zuba, ali ima malo odstupanja od rasporeda. Sada je korisno za dijete da ojača zubno meso, što znači da bi sastav predložene komplementarne hrane mogao postati malo teži, tako da je dijete ispravno žvakalo hranu, stisnulo mu desni, a ako već ima zube, to će također gnječiti.

Kada je dijete nestašno i pokušava sve gnječiti, olakšajte njegovo stanje uz pomoć gelova za hlađenje ili posebnih zubaca, ali nemojte očekivati ​​da će stvoriti čudo. Zubi moraju rasti, što znači da možemo samo čekati da se to dogodi. Pročitajte više prvih dječjih zuba, pročitajte članak Prvi zubi djeteta.

Promjene na uobičajeni način zbunjuju, pa čak i plaše dijete. Ozbiljno je zabrinut zbog svega novog, na primjer, ako se kupa u nepoznatom okolišu, jede u nečijem stolu, odlazi u krevet koji nije u svom krevetu.

Ako se dogodi privremena promjena prebivališta, pokušajte zadržati vremenski okvir za sve potrebne postupke: hranjenje, kupanje, odlazak u krevet. Morate biti spremni da dijete počne djelovati bez ikakvog razloga. U stvari, postoji razlog, dijete je u stanju stresa, stoga budite bliski tako da je njegovo povjerenje u vlastitu sigurnost obnovljeno.

Kao komplementarna hrana možete već sigurno ponuditi bebu najraznovrsnijoj hrani. Ali prilično često prekomjeran revnost majke ili bake odvraća dijete od lova za novim ukusima. Zato uzmite svoje vrijeme i budite dosljedni u upravljanju novim jelima.

Ne brinite ako dijete bez entuzijazma cijeni vaše kulinarske užitke, on oblikuje vlastiti ukus.

Imajte na umu da dijete ne razumije da su neke hrane kisele, ostale su svježe, ostale su slatke, itd., Tako da ne trebate dodati sol, zaslađivače ili koristiti začine. Čini se da vam je ukusna kaša bez okusa, ali za dijete to je samo kašica s nekim okusom vlastitog.

Tijekom dana beba se mnogo rjeđe opskrbljuje grudima nego prije, relativno je odrasla hrana, a također je zauzeta svojim važnim poslovima. Ali ujutro i noću, mlijeko bi trebalo apsolutno biti dostupno bebi. To je važno za skladan mentalni razvoj djeteta, normalno funkcioniranje dječjih crijeva i opće stanje djeteta. Stoga, držite najmanje 2 dojenja - ujutro i noć.

Ako beba odbija jesti ništa osim vašeg mlijeka, nemojte biti tužni. Taj je fenomen privremen, vjerojatno psihološki, beba još uvijek nije spremna da vas pusti, dajte mu vremena.

Prikladno je za vas i vaše dijete važno je imati vlastiti pribor za jelo.

Kupite u trgovini mama:

Jamčimo Vam besplatnu dostavu. U slučaju da vas kupnja ne odgovara iz bilo kojeg razloga, uvijek možete računati na zamjenu / povrat proizvoda. Naš tim pokušava učiniti vašu kupnju prikladnom i ugodnom za održavanje.

Što dijete od 8 mjeseci pokušava reći?

Dijete razumije značenje riječi "Daj" i može zahtijevati ono što želite s dlanom. Poziva i poziva svoju majku. Ako ne hodate dugo, dijete čak može vrištati s nezadovoljstvom pokazujući svoju nestrpljivost.

U ovom dobu, dijete je dobro upućeno u ime određenih predmeta. On je sretan što prepoznaje poznate stvari i pažljivo promatra nove, kao da traži pogled: "Što je to?". U pogrešnom govoru pojavili su se ponavljajući zvukovi ma-ma-ma, ba-ba-ba, ta-ta-ta, da-da-da. Rijetki i dalje dodaju slogove, shvativši što se događa na kraju. Ponekad roditeljima čini da dijete izgovara stvarne, odrasle riječi, ali za sada je to samo dobra kombinacija vokala i suglasnika među sobom. Ovaj govor će se pojaviti kasnije.

Kako bi dijete moglo nadopuniti rječnik, što ga uskoro neće moći u potpunosti reproducirati, roditelji trebaju malo obnoviti svoj govor. Govorite kratke, ponavljajuće fraze s bebom. Na primjer: "Ovo je stroj" W-W ", ide. Ovo je bubanj s bumom, možete ga kucati. Ovo je vreteljica cvrkutanja, ugriza sjeme. " U početku, dijete će ponoviti isti "W-W" ili "boom-boom", ali svaki će novi dan njegov govor postati zreliji.

Neka djeca počinju aktivno govoriti u dobi od jedne i pol godine, a drugi se otkrivaju tek nakon 2,5 godine. To su individualne osobine svakog djeteta. Vaš zadatak je nastaviti komunikaciju s bebom, uvijek i svugdje, pričati o svemu što vidite. A ako vam dijete ne može dati pristojan odgovor, to ne znači da se ne sazrijeva u maloj glavi.

Čitajte pjesme i knjige, pjevajte i razmišljate glasno, uvijek imate pozoran slušatelj pokraj vas.

Što beba treba za 8 mjeseci

 • Društvo mama i tata

U ovom dobu korisno je da dijete većinu vremena bude okruženo njegovom obitelji i da sa svojom majkom i tatom obavlja jednostavne i sigurne aktivnosti. Pokušajte barem jednom dnevno doručkovati ili večerati s cijelom obitelji na istom stolu. Sjednite ga u visoku stolicu na zajedničkom stolu i ulijte hranu kao odrasla osoba. Načinite jela naizmjenično na svoj tata, mama i bebu, davajte pribor za jelo i pokazajte kako jesti i piti sa svojim primjerom. Prije jela, pazite da operete ruke vašeg djeteta, a nakon jela lagano obrišite usta s ubrusom. Ubrzo će beba naučiti potrebne vještine i pozvat će vas ako želite odstupati od točnog slijeda radnji.

Vrijeme je da ponudimo igračke od mrvice koje oponašaju stvari kućanstva. Možete kupiti igračku telefon, TV daljinski upravljač ili tipke za automobil. S velikim zadovoljstvom, dijete će igrati sa stvarnim objektima, pomažući vam na svoj način. Ne zabranjujte, pokažite kako pravilno koristiti ovu ili onu stvar, a potencijalno opasne male, oštre, vruće, rasute i druge dijelove čistite. O onim pravilima o sigurnosti koje treba poštivati ​​kada beba raste u kući, pročitajte članak Sigurnost u kući.

Za takve igre, trebali biste odabrati i kupiti setove igara uloga u mami trgovini, kao i voditi brigu o dječjim bravama ili sigurnosnim uređajima.

Unatoč činjenici da ste vjerojatno već uveli prvu komplementarnu hranu, trebate nastaviti dojenje. Dijete treba ne samo potrebne tvari koje ga štite u ovoj fazi razvoja, već i blizinu majke, mirisa njezinog tijela, vrućine.

Rodom se dijete fizički odvaja od majke, ali to ne znači da je slobodan u mentalnom smislu. Gruba joj je potrebna društvo, milovanje, odobravanje, stalni dodir i zaštita. U tom slučaju majčinska dojka igra ulogu vrste veze koja nastavlja povezivati ​​dijete s majkom i podupire osjećaj jedinstva među njima mnogo puta dnevno.

Sada proces hranjenja dobiva potpuno nove boje. Dijete dijeli, osjeća, privlači dojku, pokuša jesti sjedeći, stojeći, gurajući guzicu. Primijetivši poznatu odjeću, ugodne krugove, dijete ustrajno nastoji izvući "njegov šarm" i započeti jelo. Mogućnost dobivanja gola na najneočekivanijim mjestima nije uvijek uključena u planove mlade majke, a prva svađa može potamniti poštujući prijateljstvo majke upornom mrvicom.

Mora se reći da je dojenje na javnim mjestima potpuno normalna, zdrava pojava. Ne postoji ništa sramotno u ovom, pa ako vidite da je potrebno hraniti bebu, ne oklijevajte, sjednite u udobnu trgovinu i smirno se hrane. Naravno, možete vidjeti osuđujući poglede, čak i čuti neugodne komentare o sebi, ali to je demonstracija unutarnjih kompleksa i neznanja drugih ljudi. Ne idete "topless" i ne ponašajte se defiantly. Vi ste sretna majka koja hrani divno dijete, a sve ostalo je nevažno.

Ako imate nelagodu, kupite posebne kape koji pokrivaju vaše dojke u maminskoj trgovini ili koristite udobne pelene za muskulaturu. Neće dopustiti drugima da ometaju tajnu dojenja.,

Ovo je zanimljivo u 8. mjesecu djetetovog života.

Sada je beba vrlo osjetljiva na pohvalu od odrasle osobe, stoga svakako hvale mrvice za nova dostignuća. No, postoji mali trik, koji kaže da bi dječak trebao biti pohvaljen zbog onoga što je učinio, i djevojke - za ono što je ona. To je neophodno kako bi se pravi čovjek i prava dama odrasli u budućnosti.

Da bismo detaljnije razumjeli ovaj problem, definirajte prirodne uloge muškarca i žene.

 • Čovjek je kreator odluke, ne boji se preuzeti odgovornost, pomaže i štiti. Naravno, ovaj popis može se proširiti, ali glavni zadaci "muškaraca" su da dominira obitelji, osigurava njegovu udobnost i zaštitu.

To ne znači da čovjek samo zarađuje novac, ili postaje bum, raspoređujući naredbe. Njegova uloga također nije ograničena na "zamahivanje djetelina" u slučaju opasnosti. Ne, govorimo o čovjekovom unutarnjem samopouzdanju i samodostatnosti, što mu omogućuje da bude snažna i hrabra.

Korijen u djetinjstvu, kada maleni dječak čini jednostavne, ali važne stvari koje pomažu svojoj majci, ženi, da postane slaba čak i za sekundu, kada on, tako snažan i hrabar, donese joj vrećicu ili pomaže u presavijanju stvari.

 • Žena - lijepa, dobro njegovana, privlačna, ugodna, lagana i duhovita. To je žena koja stvara obiteljsku atmosferu u kojoj je čovjek udoban i iskreno želi brinuti i zaštititi to slabo, krhko stvorenje.

Takve osobine ne podcjenjuju ulogu ženskog intelekta i uma, naprotiv, inteligentna žena ne naglasi, prezire ili ne voli skandal. Ona izgleda i ponaša se na takav način da muškarcu bude moguće realizirati i brinuti se za nju, brinuti se za nju i zaštititi je s užitkom.

No, u suvremenom društvu, sve je pomiješano, neki ljudi "sjedaju na vratu" svojih majki ili žena, a žene "plove" na poslu, osjećaju se depresivno i nesretno.

To je zbog činjenice da je većina roditelja u post-sovjetskom prostoru uglavnom bila tvrdoglava od pohvala, ili su iz bilo kojeg razloga dostojanstvo dječaka. A djevojke uopće nisu bile lako, nisu se osjećale lijepim, princeze zraka, morale su zaslužiti pohvalu. Očišćena, kuhana juha, oprana - dobro učinjeno! Stavio sam elegantnu haljinu - što je istrošilo! Takav odgoj stimulira mušku neodgovornost i "zaklali" prirodnu ženstvenost.

U nekim obiteljima takve roditeljske pogreške i dalje postoje. Kao rezultat toga, odrastajte slabe, kukavice i jake, ali nesretne žene koje rade cijeli život, pokušajte "biti dobre" kako bi stekli odobrenje.

Stoga, zapamtite da kad dječak prima hvalu za pomoć svojoj majci (on je dao žlicu, povukao jastuk, odložio igračke, prala ruke, itd.) - počinio je čin. To jest, budući čovjek preuzima odgovornost za svoje postupke i to ga čini osjećajem snažnim, prije svega. Takve situacije također ga poučavaju da budu dosljedne, ispuniti obećanje, ispuniti očekivanja.

Pohvala za dječaka: jak; pravi čovjek; prvak; moj pomoćnik; Tako sam ponosan na vas; bilo je tako teško za mene, i ti si to popravio; toliko si učinio; napravili ste vrlo talentirane / obojene; mislili ste sjajno; stavi to savršeno; Još vas molim da me spasiš, itd.

Što se tiče djevojaka, treba ih pohvaliti za stvari koje se mogu činiti vrlo uobičajenim. Na primjer, vaša kćer je obrijao kosu - moja prekrasna ste! Obukla se - kako ste pametni!

Ako djevojka odrasta u obitelji, riječi bi se trebale pojavljivati ​​u vašem govoru: princeza, čarobnica, pupa, šarmantan, ljubljen, sunčan, divan, plesač, pametan, talentiran, oh, ti si moj gadan, smijeh, umjetnik, domaćica itd.

Postoje još važnija pravila:

 • Pohvalite djecu, ali nemojte pohvaliti.

Ako je sada, kada je dijete vrlo maleno, on će biti osjetljiv na vašu svaku riječ, a s vremenom će neka pohvala u kategoriju stvari koje dijete više neće čuti, osobito u odnosu na procese kućanstava. Na primjer, dijete bi trebalo imati određene "reflekse", na primjer, ako igračke i stvari budu položeni na mjestima, a jela se opiru, to je normalno, a ne razlog za uzbune uzbuđenja i proslave u obitelji. Stoga, hvala na starijoj dobi treba doista zaslužiti.

Nikada nemoj zlostavljati dijete ako mu nešto nije riješeno jer je pokazao nelagodu. Roditelji koji mahnito vikaju svojoj djeci da nešto puste, razbiju, prolijevaju, raspršuju, ne shvaćaju da tako trajno, ako ne zauvijek, oduzimaju dijete samopouzdanja, uništavaju svoju želju da istraže nešto. saznati.

Loši savjeti

Neki vam ljudi mogu savjetovati da napravite neke "korisne" kupnje, za koje misle da će uvelike olakšati vaš život. Najčešće se takve preporuke odnose na roditelje čija djeca su vrlo aktivna ili oni čija su djeca naučila stajati na nogama. Čini se onima oko sebe da prva djeca zasigurno moraju biti zaštićena od svijeta stavljajući ih u igralište. I drugo - hitno poučavati hodati, što ih je definiralo u posebnim šetačima na kotačima.

No, igralište i hodalice vjerojatno neće biti loši izumi ako ih roditelji koriste oko 15 minuta dnevno. Na primjer, košaru za igranje može napraviti dobar posao za obitelj putnika koji ne mogu ili ne žele nositi veliki ili sklopivi krevet s njima.

No, u stvarnosti, takva ispravna uporaba tih pribora nikada ne događa, a mala je osoba prisiljena odstupiti od prirodnog razvoja, sjediti zaključano u areni, a ne znati svijet ili "hodati neustrašivo" kada su njegovi fizički podaci u dobi potpuno nepripremljeni za ovaj događaj.

Stoga, sve što usporava ili nadvlada razvoj djeteta je bolje da se uopće ne koristi.

Što bi pedijatra trebao postaviti u 8. mjesecu života djeteta?

Ako se tijekom tog razdoblja namjeravate sastati s liječnikom, pripremite standardni popis pitanja, na primjer:

 • Kako liječnik procjenjuje ukupnu razinu razvoja bebe?
 • Moram li proći testove ili položiti ispite?
 • Moram li se obratiti specijalistu za održavanje masaže?
 • Kako će liječnik procijeniti vaš napredak u svladavanju prve hranidbe?
 • Postoje li kakvi preduvjeti za razvoj anemije ili raka?