Od koje dobi i što je ortopedski jastuk za novorođenče?

Liječenje

Prije rođenja djeteta, roditelji se pokušavaju pripremiti što je više moguće za ovaj događaj. S obzirom na to da će dijete voditi znatnu količinu vremena vodoravno, potrebno je opremiti krevetić. Posteljina treba biti izrađena od prirodnih sastojaka, tvrdi od madraca. Prije su pedijatri vjerovali da je anatomski jastuk za novorođenčad strogo zabranjen. Međutim, sada je moguće raspravljati s tim, jer proizvođači proizvode takve modele koji ne mogu štetno utjecati na zdravlje djece.

Zašto dijete to treba

Upotreba redovitog jastuka za novorođenče strogo je zabranjena od strane pedijatara. To može nepovoljno utjecati na kralježnicu, vrat.

Razlozi zbog kojih beba ne može spavati na redovitom jastuku:

 1. Ako se dijete okreće na trbuhu, on može odmoriti nos na jastuku, što može uzrokovati gušenja.
 2. Kada je glava djeteta stalno u povišenom stanju, izaziva razvoj skolioze.
 3. Punilo je dolje ili perje. Oni mogu izazvati alergijsku reakciju kod djece.

Ortopedski jastuk je druga stvar. Ona se prilagođava fiziološkim karakteristikama djeteta i pozitivno utječe na njegovo zdravlje.

 1. Podržava cervikalnu regiju, normalizira tonus mišića.
 2. Pomaže u izbjegavanju ravnanja u okcipitalnoj regiji, od rođenja stvara ispravan oblik lubanje djeteta.
 3. Omogućuje vam da izbjegavate stavljanje kape, regulira temperaturu ugodnu za dijete.

U kojoj dobi vaša beba može spavati na takvom jastuku? Ovo pitanje interesira sve mlade roditelje. Sada proizvođači proizvode takve varijante jastuka na kojima možete staviti dijete od prvog dana života. Naravno, bilo bi poželjno konzultirati se s pedijatrom. On će vam reći kakav je jastuk potrebno beba.

Potreba za anatomskim jastucima za patologije

Ponekad je potreban ortopedski jastuk za djecu zbog prisutnosti kongenitalnih abnormalnosti. Pedijatar najprije mora ispitati dijete, kako bi razumio u kojem bi dobu ovo dijete trebalo spavati na anatomskom jastuku.

 1. Kada su mišići radilice vratne kralježnice loše razvijeni, što dovodi do činjenice da je stalno nagnuto u jednom smjeru. Ako ne započnete liječenje na vrijeme, beba će u budućnosti razviti skoliozu. Kod neispravnog pedijatara preporučuje beba spavanje na posebnom jastuku s udubljenjem (uključite bolnu stranu).
 2. Hipotoni i hipertoni. U tom slučaju često se propisuje masaža i fizioterapija. Ortopedski jastuk također doprinosi prilagodbi mišića. Svaki ortopedski kirurg savjetovat će da ga dobiju.
 3. S ozljedama kod rađanja kod bebe bol se može ublažiti na taj način. Iznenađujuće, dokazano je da anatomski ispravan oblik omogućuje vam smirivanje živčanih završetaka.
 4. Kada je rak jajnika bio dijagnosticiran u ranoj fazi, može se koristiti poseban anatomski jastuk kako bi se izbjegla deformacija cervikalne regije.

U svakom slučaju, prije uporabe ortopedskog proizvoda potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom i saznati koliko je staro dijete da spava na anatomskom jastuku.

Vrste jastuka

Proizvođači danas proizvode ogroman broj anatomskih jastuka za djecu, različite veličine, boje, debljine, karakteristike učinaka na tijelo.

 1. Naslon za glavu s malim udubljenjem. Naziva se "leptir". Vrlo je korisno u slučaju upaljenog djeteta. Postoje modeli u prodaji koji su različiti po veličini, a za vaše dijete morate odabrati onu koja će se uklopiti u veličinu glave. "Butterfly" podržava mišiće, održava ugodnu temperaturu za bebu.
 2. "Positioner". Ovaj ortopedski model sastoji se od dva valjka povezana u sredini pomoću vrpce. Model se može koristiti za djecu bilo koje dobi. Moguće je podesiti udaljenost između valjaka s čičakom.
 3. Sklon. Vrlo je slična uobičajenom. Oblik je isti, samo model ima nagib od 30 stupnjeva. Za dijete je ova opcija vrlo prikladna.
 4. Protivoudushlivaya. Kad roditelji čuju samo ime ovog modela, počinju imati najneugodnije misli. Naravno, ime je zastrašujuće, ali za djecu to je sigurno, udobno je spavati na njemu. Površina je perforirana, prekrivena posebnim pokrovom od pamuka. Kada se dijete vrti u snu, ovaj ortopedski jastuk će pružiti konstantan protok zraka djetetu.
 5. Višenamjenski model. Mame ga mogu koristiti kada hrane dijete. Čuva kralježnicu u pravom stanju i bit će potrebna kada dijete odrasta, kada polako sjedne.

Proizvodni materijali

Odabir ortopedskog jastuka za njegovo potomstvo je neophodno, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike njegovog tijela. Prije savjetovanja s ortopedistom i pedijatrom kako bi oni mogli savjetovati o optimalnom obliku i modelu jastuka kojeg dijete treba.

Anatomski jastuci za malu djecu izrađeni su od antialergenskih sintetičkih materijala, zbog čega se ne možete brinuti zbog činjenice da će beba imati osip na tijelu. To se neće dogoditi.

Punila koja se koriste za jastuke:

 • polipropilen;
 • viskoza;
 • poliuretan;
 • lateks.

Korisni savjeti

 1. Prilikom odabira jastuka, obratite pozornost na činjenicu da je napravio pouzdan proizvođač i ima certifikat kvalitete.
 2. Kupujte ortopedske proizvode za djecu samo u specijaliziranim prodavaonicama, kako ne bi postajali lažni.
 3. Odabirom jastuka, morate uzeti u obzir dob djeteta i veličinu glave. Vaša beba bi trebala biti udobna za spavanje.

Proizvođači ne odabiru samo ove materijale za proizvodnju svojih proizvoda. Njihova glavna značajka je elastičnost, izdržljivost i sporo trošenje. Kada beba spava na takvom jastuku, njegovo tijelo i glava će biti u ispravnom položaju. To će pridonijeti jačem i zdravijem snu, a ne možete se brinuti zbog nelagode - to nije.

Pravilno odabrani anatomski oblik jastuka za dojenčad - to je izvrsna opcija za brigu o djetetovoj kralježnici od ranog djetinjstva.

Je li novorođenčad potrebna jastuk?

Priprema prostora za svoje dijete, svaki roditelj teži za savršenstvom: netko je pažljivo odabrati boju pozadine za vrtić, netko ukrašava dječjom soba sa igračkama i svijetle slike, i sve pokušava napraviti mrvice vez ugodan i topao.

Ali, vodeći računa o dizajnu krevetića, svi roditelji se pitaju: trebate li kupiti jastuk za novorođenče?

Odgovor na to pitanje je dvosmislen. Čak se i mišljenja liječnika i stručnjaka o ovoj temi razlikuju. Neki ljudi ozbiljno tvrde da jastuk plijeni držanje i deformira dječju kralježnicu koja nije jaka. Drugi izvješćuju da, naprotiv, čini ispravnu strukturu kostura, ispravlja oblik glave i pomaže u uklanjanju problema s vratom.

Stoga sami roditelji trebaju odgovoriti na pitanje "Je li novorođenčad potrebna jastuk?" Prije konzultacije s pedijatrom i ortopedistima - oni će potaknuti odluku temeljenu na karakteristikama određenog djeteta.

Tko treba jastuk?

Unatoč kontroverzi, stručnjaci se slažu da, ako dijete nema očitih problema s strukture vrata, glave i kralježnice, jastuk za mrvice može zamijeniti nekoliko puta presavijeni pelene.

Ali ako dijete ima odstupanja i nedostatke, takva inicijativa neće biti dovoljna. Pa kako se djeca mogu spavati na ravnoj površini kontraindicirana?

 1. Djeca s pogrešnom strukturom lubanje. Identificiranje takvog odstupanja vrlo je jednostavno - samo gledajte mrvice. Ako najčešće drži glavu na istoj strani, najvjerojatnije ima određene probleme koji mogu biti fiksirani posebnim ortopedskim jastukom za novorođenčad.
 2. Djeca s mišićnom hipertonom. Pedijatar može prijaviti prisutnost takve bolesti.
 3. Bebe s kongenitalnim tortikulisima. U ovom slučaju, posebna podloga je jedan od glavnih sredstava za liječenje. Također na preporuku ortopeda, možete se provesti s masažom.
 4. Djeca koja se često spavaju u snu. Kako bi mrvica ne bi bila prigušena, pedijatar može savjetovati da beba spava na jastuku. To je osobito istinito ako dijete spava na svojoj strani.

U tim slučajevima liječnik propisuje jastuk novorođenčadi. Ako beba nema ozbiljnih problema i odstupanja, on bi dobro mogao učiniti bez ovog posteljine. Barem u prvim mjesecima svog života.

Vrste dječjih jastuka

Ladice za trgovinu pune su svih vrsta jastuka za djecu. Postoji nekoliko vrsta ovog proizvoda.

 • Jastuk leptira (ili ortopedski jastuci za novorođenčad)

To je meki valjak s udubljenjem u sredini, namijenjen glavi djeteta. Takva je stvar dopuštena za upotrebu od mjeseca (u nekim slučajevima od dva tjedna). Ona čini ispravnu držanje djeteta i sigurno fiksira glavu u san.

Ovo je cijeli skup od tri stavke. "Positioner" je tanak jastuk pod glavom i dva valjka koji učvršćuju novorođenče u snu, bez obzira na to leži li na svojoj strani ili na leđima. Ovaj dizajn ne dopušta djetetu da se prevrće na trbuhu, a također stvara uvjete koji podsjećaju bebu o životu u maternici. Nedavno, valjci su umetnuti posebne uređaje koji oponašaju otkucaje srca majke, ali to je mnogo jeftinije i korisnije bebu da spava s mamom, a ne skupo izuma.

 • Jastuk za hranjenje (otvoreni prsten)

Na takvom uređaju možete jednostavno staviti dijete tijekom hranjenja, ali će biti neugodno i nezdravo spavati na djetetu.

To je prilično mali madrac, kao što je napravljen na širinu jaslica - od strane do strane. Ona ima malu visinu, pa dijete će biti udobno spavati na njemu. Njezina glavna zadaća je održavanje vrata djeteta u snu.

 • Jastuk protiv prigušivanja

Namijenjen je posebno za mrvice koje vole spavati na trbuhu, a također se tjeraju u snu. Izrađen je od "disanja" poroznog materijala, tako da čak i ako se dijete okreće na trbuhu i zakopava nos u njemu, može mirno disati.

 • Plain jastuk

Klasični "odrasli" jastuk nije pogodan za novorođenčad, ali bit će neophodno kada dijete ima godinu dana.

Inače se zove krug za plivanje. Takav krug pouzdano pričvršćuje glavu djeteta kad se nalazi u vodi, i drži ga iznad površine vode, ne dopuštajući da potone. Takva stvar je nezamjenjiva ako se roditelj osjeća nesigurnim u vodi i bojao se da će se dijete skliznuti iz svojih ruku tijekom kupanja.

Ortopedski jastuk za dijete

Ortopedski jastuci za novorođenčad može imenovati podijatru ako beba tortikolis, nepravilan oblik lubanje, problemi, kao i za sprečavanje tih i drugih abnormalnosti.

Kao što je gore spomenuto, dječji ortopedski jastuci za novorođenče su tanki valjak s usjekom u sredini. To je kroz ovu udubinu smanjuje pritisak na vrat i kosti lubanje, a usklađen poboljšano disanje novorođenče ispravlja kralježnice je eliminiran podtonove.

Anatomski jastuk za dijete

Kao što naziv implicira, anatomska jastuk prilagođava se obliku i strukturi ljudskog tijela, u ovom slučaju, tijelo novorođenčeta. Ona nema kontraindikacije i može se koristiti čak i za djecu koja nemaju problema s kralježnicom.

Prednosti ove stvari su da njegova upotreba osigurava ispravnu poziciju glave mrvica u snu, čime se smanjuje vjerojatnost asimetričnog stvaranja kostiju lica.

Anatomski jastuk može se koristiti od rođenja do dvije godine. Izrađena je od prirodnih, prozračnih materijala, tako da je vjerojatnost gušenja djeteta u snu svedena na minimum.

No, valja istaknuti da to nije jeftino. Od svih vrsta baby jastuka, anatomski je najskuplji. No, bolje je ne udati se i dobiti takvu neophodnu stvar jer je zdravlje bebe mnogo važnije od materijalnih vrijednosti.

Sintepon - sigurno punilo za bebe jastuke

Kako odabrati jastuk za bebu?

Prije svega vrijedi konzultirati se s pedijatrom i ortopedistom. Oni će vam reći što je najbolje za vaše dijete, kao i dati preporuke i savjete.

Ostatak izbora jastuka za dijete - zadatak je vrlo jednostavan.

Prva stvar koju trebate obratiti pozornost na u trgovini je materijal.

Na prvi pogled izgleda da je pero i dolje najpoželjnije, ali to nije tako, jer prirodni materijali mogu uzrokovati alergije u mrvicama.

Možete kupiti jastuk od vune, ali neće biti moguće prati ga u slučaju onečišćenja. Uz to, to može biti i alergeni vašoj bebi.

 • Kokosovo, heljda, bilje

Ovo punilo je ekološki prihvatljivo, ali nije pogodno za novorođenče, jer je previše teško i neugodno koristiti. Bolje je odgoditi kupnju takve stvari "za kasnije" kada je dijete malo stariji.

Ova se opcija smatra najboljom. Sintetička vlakna su hipoalergijska, lagana za pranje, u njemu nema kliješta. Za novorođenče, najbolje je odabrati proizvode punjene poliesterskim poliesterom, poliesterskim vlaknima i drugim sintetičkim punilima.

Idealan izbor

Pa što odabrati? Iz raznih roba na polici trgovine, roditelji imaju oči. Da ne biste napravili osip i nemojte pogriješiti u izboru, prije odlaska u trgovinu morate zapamtiti nekoliko pravila.

 1. Nema potrebe štedjeti i odabrati jeftiniji proizvod.
 2. Najbolja opcija za dojenčad je anatomski jastuk.
 3. Za djecu s problemima kralježnice i vrata, možete kupiti ortopedski jastuk za novorođenčad.
 4. Neka jastuk bude napravljen od spužvastog, disanja ili poroznog materijala tako da mrvica ne uguši, jer je u njemu zakopala nos.
 5. Materijal za punjenje ne bi trebao biti prirodan, bolje je davati prednost sintetičkim punilima.
 6. Prije kupnje, trebate se posavjetovati s ortopedistom.

zaključak

Odabir beba jastuka, bolje je dati prednost vrsta kao što su ortopedske i anatomske. Oni imaju blagotvoran učinak na kralježnicu i vrat djeteta, čine pravu lubanju, a također smanjuju mišićni ton.

Međutim, prije kupnje, morate se obratiti liječniku specijalisti. On će vam reći što je ispravno za vaše dijete i da će dati preporuke glede stjecanja i upotrebe.

Koji je najbolji ortopedski jastuk za bebu - odaberemo pravi put u obliku, punjenju, marki i cijeni

Za dijete, jastuk ima veliku ulogu od samog početka života. Zdravi razvoj kralježnice, sposobnost leđnih mišića da se potpuno opuštaju tijekom spavanja, proporcionalni razvoj oblika glave i ukupna dobrobit djeteta ovise o strukturi koju ima. Moderni jastuci su ušiveni iz sintetičkih materijala s antialergijskim svojstvima. Najpopularnije su punila poliuretan, lateks i viskoza. Oni dobro održavaju oblik, dugo zadržavaju svoj izvorni izgled, mogu se prati i brzo sušiti.


Trebam li ortopedski jastuk za novorođenče

Zašto nam je potreban ortopedski jastuk? Psihijatari često postavljaju pitanje mladih roditelja. Ideja takvog proizvoda za dojenčad je osigurati pravilan razvoj i rast kralježnice, osobito njegovu cervikalnu regiju. Jastuk bi trebao podupirati glavu i vrat djeteta, osiguravajući da se opterećenje na području cervike minimizira. Također bi trebala osigurati normalnu cirkulaciju krvi i mišićni ton dječje kralježnice.

Međutim, unatoč impresivnom broju prednosti ortopedskih jastuka za novorođenčad, koje nadahnjuju vodeće tvrtke, ortopedi ne dijele svoja stajališta. Prirodni proces razvoja dojenčadi uzrokuje stvaranje cervikalnog savijanja u razdoblju kada dijete uči držati glavu. Torakna zakrivljenost kralježnice nastaje kada mrvica počinje sjesti, a lumbalna kralježnica nastaje kada uči hodati. Ubrzanje ovog procesa ponekad dovodi do nepoželjnih posljedica.

Ako pitate liječnika ako dijete treba ortopedski jastuk, vjerojatno će reagirati negativno. Prije toga, sve dojenčad je bez ovakvog jastuka i zdravo. I samo rođena beba, koja još nije formirala zavoj na vratu, mora nositi punu opterećenost na nju. Stoga je logično zaključiti da bebe ne trebaju ortopedski jastuk, jer ne donosi nikakve koristi. Čak i naprotiv, stavlja pritisak na vrat, što negativno utječe na daljnji rast i razvoj djeteta.

Međutim, postoje iznimni slučajevi u kojima ortopedi savjetuju kupiti takav jastuk. Na primjer, tijekom liječenja torticollis. Ovdje sve ovisi isključivo o pogrešnom položaju kralježaka i općem zdravlju djeteta. U takvim slučajevima ortopedski jastuci prikazani su bebama:

 • U nazočnosti traume rađanja.
 • Ako glava djeteta nije glatka.
 • Kada spušta / povećava ton vratnih mišića.
 • Ako je napravljena dijagnoza torticollisa.
 • S ozljedama kod rođenja.

Vrste dječjih ortopedskih jastuka - kratki pregled

Ako je vrat Vašeg djeteta za jednog od navedenih razloga je potrebna podrška, onda se postavlja pitanje: kakav ortopedski jastuk odabrati? Moderni izbor takvih proizvoda za bebe je ogroman, svaka vrsta obavlja određenu funkciju. Najpopularniji modeli su: leptir jastuk, naslon za glavu, potporni, sklon i jastuk protiv gušenja.

Jastuk leptira

Ovaj model služi za zdrav razvoj i rast cervikalne kralježnice i lubanje djeteta. Jastuk je oblikovan poput leptira - ima oblik valjka s šupljom za glavu u sredini. Bočne stjenke (valjci) igraju ulogu stezaljki. Jastuk leptira koristi se od početka prvog mjeseca i dok dijete ne navrši 2 godine života. Širina i položaj valjaka tijekom rasta mrvica mogu se podesiti.

Naslon za glavu

Ova varijacija je vrlo popularna, jer je, prema majkama dojenčadi, najprikladnije. Širina je jednaka širini krevetića. To je prikladno jer dijete neće moći skliznuti iz nje. Visina proizvoda je mala, a kut nagiba ne prelazi 15 stupnjeva. Kako odabrati pravi ortopedski jastuk ovog tipa? Glavno pravilo - imajte na umu da njezin kut ne bi trebao biti prevelik (do 30 stupnjeva), jer u suprotnom dijete će imati problema s kralježnicom u budućnosti.

Uvučen jastuk

Model trapezoidnog oblika, namijenjen dojenčadi. Kopirajte ga elastičnim materijalima, kao što su poliuretan ili lateks. Glavna značajka proizvoda je nagib koji dijete daje priliku da lakše diše i osigurava siguran postupak kopiranja. Stavljanje nagnutog jastuka pod djetetom moguće je od prvih dana njegova života.

Šokantni jastuk

Pitanje pitanje koje ortopedske jastuke je najbolje kupiti, roditelji često pribjegavaju anti-gušenje model za sigurnost. Njena glavna ideja - sprečavanje nagle smrti bebe. Ovaj proizvod ima visoki stupanj elastičnosti i dolazi od materijala koji diše. Površina je prekrivena pamučnim poklopcem i ima perforacije, pa je stvar apsolutno sigurna za bebu, bez obzira koliko je nemirna.

Podrška jastuka

Ovaj model ima oblik spojenih ili zasebnih valjaka različitih veličina i visina. Ovi blokovi se razlikuju u obliku, tako da mogu biti zaobljeni (ovalni) i trokutasti. Veliki jastuk pruža potporu leđa djeteta, a druga (manja) se nalazi ispred i ne dopušta djetetu da se prevrće na trbuhu ili se aktivno vrti u snu.

Kako odabrati i koja je bolja?

Jedan od najčešćih zahtjeva roditelja koji su došli na orthopedist imenovanje je "savjetovati ortopedski jastuk". Prilikom odabira proizvoda, trebali biste povjeriti pouzdanim tvrtkama koje priložite sve odgovarajuće certifikate kvalitete svojim proizvodima, potvrdivši da je stvar izrađena ekološki prihvatljivim materijalima i ne može izazvati alergiju u malom djetetu. Pri kupnji proizvoda razmotrite ova važna pravila:

 • Ne kupujte ga prije rođenja djeteta. Podiatrists se savjetuje da koriste jastuk nakon 2 tjedna nakon rođenja grudnichka, u tom razdoblju mogu razumjeti karakteristike mrvica.
 • Ako beba ima nemirno spavanje, trebali biste radije podržavati model podrške.
 • Naslon za glavu mora biti odabran prema dobi djeteta.
 • Ako dijete često regurgitirati, sklon proizvod će biti najbolje rješenje.
 • Varijacija protiv prigušenja odgovara bebama koje vole spavati na trbuhu.
 • Šavovi proizvoda moraju biti uredno i ravnomjerno izvedeni, a veličina ne smije prelaziti postelju.
 • Model izrađen od sintetičkog materijala ne smije mirisati neugodan.

Najpopularniji modeli ortopedskih jastuka:

 1. Feretti. Talijanski anti-budući ortopedski jastuci izrađeni su pomoću netkane tkanine i tkaju posebna perforirana vlakna. Veličina je od dvije vrste: 60x40 cm i 55x35 cm. Prosječna cijena je 1500 rubalja.
 2. Trelax P23 Banana. Multifunkcionalni ortopedski model ruskog puštanja. Izrađen je u obliku banane i ima uklonjivu pamučnu masku. Polipropilenske kuglice se koriste kao punila. Ovi materijali jamče proizvod za prozračnost bez da uzrokuje prekomjerno znojenje djeteta. Veličina: 135x26 cm. Prosječna cijena je 3200 rubalja.
 3. Klin TM Womar. Ortopedni jastuk kosi tip, proizveden u Poljskoj od poliuretana. Ima uklonjivu frotirnu jastučić. Veličina: 60x36 cm, nagib je 17 stupnjeva. Prosječna cijena od 900 rubalja.
 4. F-505 Luomma. Model rusko-finske proizvodnje ima funkciju pamćenja. Punilo u njemu je viskozoplastični poliuretan, koji pamti i ponavlja oblik glave djeteta. U sredini postoji poseban udubljenje za tu svrhu. Može se koristiti za djecu do 1,5 godina. Veličina: 25x23 cm. Prosječna cijena je 1100 rubalja.

Kako koristiti upute za jastuk

Niti svako dijete treba ortopedski podlakticu ispod glave, međutim, kad dijete dosegne godinu dana, ta stvar postaje relevantna. Međutim, mnogi roditelji nisu svjesni kako koristiti ortopedski jastuk, a to je važno. Tako da stvar ne povrijedi, ali postaje dobar dodatak, čak i tijekom kupnje, uzeti u obzir doba djeteta i njegovo stanje zdravlja. Prvo pitanje koje se može pojaviti tijekom rada proizvoda - kako staviti ortopedski jastuk?

 • Manji jastučić postavljen je ispod vrata djeteta ako spava na leđima.
 • Veliki valjak je zatvoren kada dijete spava na svojoj strani. Dakle, ostaje normalan položaj u odnosu na vratne kralježnice kralježnice u svemu, ravnomjerno distribuira opterećenje i čime se mišići opustiti.
 • Kako spavati na ortopedskom jastuku za održavanje normalnog položaja vrata? Pobrinite se da je njegova visina bila jednaka ramenu bebe. To je jedini način da zadržite ispravnu poziciju beba vrata.
 • Koliko bi trebao postaviti ortopedski valjci pod djetetovu glavu? Možete početi od 1 mjeseca do dvije godine.

Gdje kupiti i koliko košta - prosječne cijene

Mame i tate često su zainteresirani za pitanje: gdje kupiti dječji ortopedski jastuk za dijete? Takve se stvari prodaju u gotovo svakoj dječjoj trgovini, uključujući internetske usluge. Njihov raspon je ogroman i može zadovoljiti najzahtjevnije roditelje. Modeli su prikazani u različitim veličinama, oblicima i bojama, imaju različite punila i razlikuju se po drugim karakteristikama.

Ortopedski modeli ruske proizvodnje imaju nisku cijenu, njihova cijena može varirati unutar 400-1500 rubalja. Alternativna uvozna roba vrednuju se puno veća, prosječna cijena je 1500-3000 rubalja. Često se trošak proizvoda uvezenih iz inozemstva formira bez obzira na kvalitetu robe, ali na temelju svijesti o brandu.

Recenzije

Kupili smo ortopedski jastuk kad je dijete bilo šest mjeseci. Prije toga, pod glavu za noću stavljam pelenu nekoliko puta nabijenim, ali ne mogu reći da je beba udobna. Kupljeni model podupire kralježnicu i uzima potrebni oblik, ponavljajući siluetu djetetove glave. Za mene je važna potvrda da je dijete ugodno, da je počeo spavati 1-1.5 sati duže.

Moji roditelji su predstavili ortopedski jastuk mojoj bebi. Hvalili su ga, što štiti kralježnicu i glavu djeteta od zakrivljenosti. Kasnije sam upitao našeg liječnika o tome i on je potvrdio da, budući da moja kćer dugo želi spavati na leđima, ona treba takvu podršku. Drugi plus je mogućnost strojnog pranja. Vrlo brzo se suši, tako da nema nikakve gnjavaže.

Veronica, 27 godina:

Stavili smo svog sina pod glavu od prvog dana. Dijete na jastuku je vrlo udobno, dobro spava, skoro se ne baci i okreće. No, ako je prljav jastučnicu (ili dijete otrygnet slyunok je ostavljajući) - nevolje, jer je u to vrijeme odlučio nepraktičan model u kojem je uklonjivi poklopac nije predviđeno. A budući da model ima nestandardnu ​​veličinu - ne postoji mogućnost kupnje zasebnog slučaja. Ovo je možda jedini nedostatak našeg stjecanja.

Je li dijete potrebno jastuk?

Svi mi, odrasli i ljudi koji su umorni od posla i svakodnevnih problema, percipiraju jastuk kao dnevno oslobođenje od dnevnih problema, jer ako ga glava dotakne, došlo je vrijeme za dugo očekivani odmor. No jesu li jastuci potrebni za novorođenče i, ako je potrebno, koji bi trebao izabrati? Ovo je veliko pitanje koje ljudi obično ne pitaju dok se njihova djeca ne pojave.

Naravno, svi su položaji različiti. Možda se zbog toga roditelji pokušavaju temeljiti na vlastitu, a ne na tuđe iskustvo. I to je u redu, jer majka, koja voli dijete, pokušat će učiniti sve za njega točno onako kako je potrebno. I sve nejasne trenutke se bolje raspravljaju s lokalnim liječnikom - to je pravi način.

- Misliš li da je to prikladno za mene?

Može li novorođenče spavati na jastuku?

Pedijatri i ortopedi odgovore na ovo pitanje negativno. Negdje do godinu dana ne preporučuje se staviti jastuk pod glavu djeteta, a osim toga, djeca često toliko pretvaraju svoj san, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

U slučaju problema s djetetom, povezanim s kralježnicom, deformacijama lubanja ili dijagnozom tortikulije, liječnici će savjetovati poseban ortopedski jastuk koji osigurava dijete u određenom položaju ili na drugi način izvan situacije. No, takvi ortopedski modeli također su dopušteni djeci nakon četvrtog mjeseca.

Opasnost od korištenja jastuka za djecu leži u činjenici da još nisu u stanju prevrnuti, a oni se ipak mogu suočiti.

Najčešće, bebu se preporuča postaviti presavijeni pelin za pelene ispod glave. Ova vrsta ručno izrađenog osebujnog jastuka daje željenu podiznu glavu i ne deformira kralježnicu. Ova varijanta sna na presavijeni pelen također su koristili naši roditelji i djedovi i bake. A budući da je većina od nas odrasla i više ili manje zdrava i sretna, to znači da su učinili sve što je u redu, a ova je metoda dokazala svoju vrijednost.

A na malom jastuku je ugodna!

Također možete podignuti glavu djeteta u krevetiću postavljanjem malog valjka ispod madraca. Dakle, integritet kreveta neće biti razbijen, no glava novorođenčeta bit će malo viša od nogu. To će olakšati disanje, spriječiti regurgitaciju i pomoći bolje spavati.

Dr. E.O., vrlo popularan i cijenjen. Komarovsky također vjeruje da jastuk nije potreban za novorođenče i da možete zaboraviti na ovu temu sve do oko dvije godine života. I nakon dvije godine, možete kupiti verziju bebe za bebe, obično veličine 40 do 60 cm.

Što staviti pod glavu u invalidskim kolicima?

Ovo je još jedno prilično česte pitanje među novim majkama. I ovdje sve ovisi o obliku kolica i načinu hranjenja.

Moderne preuređene kolica omogućuju vam da podignete glavu djeteta bez korištenja dodatnih sredstava. No, zimi, kada beba toplo umotana i staviti na, na primjer, u jumpsuit, a pokrivač je omotan na vrhu, glava svibanj biti dobro ispod nogu u kolica. U tom slučaju preporučljivo je staviti nešto ispod glave kako ne biste ometali djetetovo disanje i protok krvi, kao i potporu vratu. Osim toga, nešto mekano ispod glave djeteta će omogućiti jahanje i šetnje uz ruske staze i nogostupa udobnije.

Kako biti kad hranite?

Kada se hranite, važno je priložiti djetetu na dojku tako da je prikladno za vas i za njega. Da biste to učinili, koristite otvoreni valjak u kojem dijete počiva. Ovaj valjak odgovara majčinom krilu i utvrđuje položaj vašeg potomka tijekom hranjenja. Također za ove namjene možete koristiti one uređaje koji su prethodno bili korišteni za udoban položaj u snu tijekom trudnoće. Upute opisuju točno kako se primjenjuju za hranjenje bebe.

- Volim sisyu i volim kad nježno.

Vrste jastuka

Naravno, nemoguće je koristiti uobičajene, "bezbrižne" mekane vrećice za odrasle s perjem "za bebe. Tek nakon tri ili četiri godine ima smisla podučiti dijete da spava na njih. Stoga biste trebali ispitati vrste dječjih jastuka:

 • Oblique - najčešća opcija za djecu. To je upravo ono što su stavili ispod madraca u krevetiću. Tipično, ovaj dizajn podiže glavu za oko 15 °, što omogućuje poboljšanje spavanja za dijete koje ne spava dobro zbog činjenice da bacanje i okretanje.
 • Naslon za glavu - obično se kupuje zajedno s krevetom ili u potpunosti odgovara njegovoj širini. Podržava vrat novorođenčeta i ne dopušta mu da sklizne iz nje.
 • Tu su i posebni i vrlo udobni jastuci za kupanje beba. Isprva su korišteni obični ovratnici, koji su podržavali glavu i vrat djece, a sada su praktički "ležaljke za ležaljke" koje apsorbiraju vodu. Istodobno kupanje je u takvoj vrsti vodenog loungera, a ruke majke istodobno slobodne.
 • Liječnici mogu preporučiti anatomske jastuke ako dijete ima abnormalno oblikovanu glavu, vrat je ozlijeđen ili postoje neki neurološki problemi. Postoji posebna udubina za glavu, a ispod vrata je valjak, koji oslobađa napetost od njega. Ova opcija se također naziva "leptir", jer u obliku, ovaj ortopedski uređaj stvarno sliči ovom insekatu. Zdravo dijete će dobro raditi bez leptira.
 • Positioner je vrsta tankih ortopedskih jastučića koji fiksiraju položaj tijela kad je dijete u položaju na stražnjoj strani ili na bočnoj strani. Glava leži na samom jastučiću, a valjci su fiksirani na stranama tijela. U ovom slučaju dijete pomaže da zaspati i činjenica da cijela struktura sliči sanu pored majke. Ali kada koristite ovu opciju, pažljivo pratite bebu, jer postoji rizik da će u snu zakopati nos u svim tim predmetima i početi gušiti.

Odabir jastuka za dijete

Kada je vaša beba već odrasla i spremna za spavanje, kao odrasle osobe na pravom jastuku, posebnu pozornost treba posvetiti njegovom obliku, materijalu i punjenju. Sljedeći zahtjevi moraju biti ispunjeni:

 • Nedostatak traumatskih dijelova. na mjestu spavanja ne bi trebalo biti traumatskih čimbenika: munja, gumbi.
 • Hypoallergenic. Perje i dolje kao punila nisu najbolja opcija. Latex i silikon ne uzrokuju alergije kod beba, lako se čiste i suše vrlo brzo.
 • Prihvatljivi materijali koji ne dopuštaju bebu da puše puškom u snu.
 • Elastičnost. Ne bi trebao biti previše tvrdi ili previše neobrađen i mekan modeli. Kada pritisnete, sve se lako smanjuje, a zatim se lako vrati u suprotnu poziciju.
 • Točna veličina. Prilikom odabira jastučića trebate odrediti za koje dobi je namijenjen. Za djecu od 2 do 4 godine, veličine od 40 do 60 cm su optimalne.

Trebali biste razmisliti o opciji punoj heljde, koja može uzeti anatomski oblik. Ovo je korisno za odrasle i djecu. Zvuk "pilinga" zrna, smiruje živčani sustav i tako pomaže da zaspi brže.

Heljda smiruje živce i poboljšava raspoloženje.

Naravno, pri odabiru bilo kakve stvari za novorođenče, majka ga nastoji učiniti na najbolji mogući način, bez obzira na cijenu tog ili onog proizvoda. Ali ponekad se ispostavlja da se novac gubi. Nemojte misliti o kupnji jastuka prije rođenja djeteta. A kad se rodio i malo odrastao, razmislite o tome, nakon što ste prethodno razgovarali s liječnikom.

Želimo Vam zdrav san za svoju djecu i vas!

Je li jastuk potreban za novorođenče i kako to ispravno odabrati? Kaže dječji neurolog

Dobar bebin san je jamstvo njegovog zdravlja i prirodnog načina odmora za tijelo. Dijete počiva za vrijeme spavanja nakon novih trenutaka buđenja zasićene novim dojmovima i senzacijama. Tijekom spavanja, u tijelu djeteta proizvodi se hormon rasta, pa u snu dijete raste, stječući snagu za nova otkrića i postignuća. U kojoj dobi vaša beba može spavati na jastuku? Zadatak mame i tate je stvoriti optimalne uvjete za spavanje i zdravo spavanje. Ključ za dobar i miran san je povoljna atmosfera, udoban krevet i dobro odabrana posteljina (madrac, jastuk, deka i posteljina). Da biste odabrali prave osobine sna, trebate znati neke značajke razvoja djetetovog tijela, posebno kralježnice.

Značajke razvoja dječje kralježnice

 1. Dijete se rađa s gotovo ravnom kralježnicom, koja se uglavnom sastoji od hrskavice. Stoga, kralježnica novorođenčeta je vrlo meka.
 2. Novorođenčad nema fiziološke zakrivljenosti kralježnice, poput odraslih i starijih. Oni se formiraju u procesu rasta i razvoja djeteta.
 3. Prvi, otprilike tri mjeseca, pojavljuje se cervikalna kljuna naprijed (lordoza). To se događa kada dijete leži na trbuhu pokušavajući podići glavu i naučiti ga držati samostalno.
 4. Prsna zavoja leđne kralježnice (kyphosis) formirana je za šest mjeseci, kada beba pokušava sjesti.
 5. Posljednji lumbalni zavoj naprijed (lordozu) izgleda bliže godini kada dijete stoji na nogama i pokušava sami hodati.

Kupite jastuk ili ne?

Pri odabiru krevetića za novorođenče postavlja se pitanje da se brine budući roditelji: "Je li potreban jastuk?". U tom smislu, mišljenja pedijatara i ortopeda slažu se i tvrde da zdravo novorođenče ne treba jastuk. Jako je udoban za spavanje na ravnom madracu.

Razlozi zbog kojih dojenčad nije moguće položiti na jastuk:

 • Pogrešan je razvoj kralježnice;
 • to je opasno, u snu bi dijete moglo pasti u jastuk i ugušiti.

Međutim, u nekim je slučajevima ipak potreban jastuk. Postoje bolesti u kojima je potrebna upotreba jastuka. U takvim situacijama liječnici preporučuju ortopedski jastuk.

Te bolesti uključuju:

 • ozljeda rođenja kralježnice vrata maternice;
 • tortikolis;
 • oslabljena ili povećana mišićna tonus vrata;
 • deformacija (zakrivljenost) kosti lubanje.

U blagom obliku bolesti, ortopedski jastuk pomaže u borbi protiv bolesti. U tešim slučajevima potrebno je složeno liječenje.

Danas farmaceutske tvrtke nude veliki izbor takvih jastuka. Razmotrite nekoliko opcija.

Modeli ortopedskih jastuka

 1. Jastuk leptir. U izgledu, to stvarno sliči leptiru, u čijem je središtu šuplje glave. Ispravlja glavu, točno ponavlja krakove vrata i konfiguraciju vratnog dijela djeteta, doprinoseći pravilnom razvoju.
 2. Sklon. Podsjeća na jednostavan jastuk za odrasle. To je pravokutni oblik s lagano podignutim rubovima i poseban usjek u sredini tako da dijete ne rotira. Pri odabiru ovog modela razmislite o širini kreveta.
 3. Pozicijski. Namijenjen je za prerane bebe. Pomoću nje možete ispraviti bebu na ispravan položaj. To vam omogućuje uklanjanje prekomjernog opterećenja na kralježnici, koja još uvijek nije potpuno ojačana.
 4. Jastuk, koji se koristi za hodanje u kolicima. Fiksiranje glave i gornjeg dijela tijela omekšavajući udarce kada se kolica kreću.

Punila su važna za odabir jastuka. Ne kupuj jastuk ispunjen perjem, dolje i vunom. Oni su čest uzrok alergije kod djece. Najbolje je odabrati jastuk s sintetičkim punilom. Sigurno je i pristupačno. Kvalitetan, ali skupo punilo je komforel u obliku malih kuglica i lateksa. Dobre preporuke daju prirodno punilo na bazi heljde.

Također je vrlo važno da materijal koji pokriva jastuk je mekan, prirodan i ugodan za dodir.

U kojoj dobi dijete može spavati na redovitom jastuku?

Dijete može koristiti obični jastuk od dvije godine, kada je kralježnica već prilično snažna. Mogu spavati na jastuku cijelu noć, a ne skliznuti. Osim toga, redovito spavanje na ravnoj površini bez jastuka u to doba opasno je za zdravlje vaše bebe.

U vratnoj kralježnici, protok krvi može biti poremećen, a mozak će patiti od nedostatka opskrbe krvlju, što rezultira češćim glavoboljama i drugim zdravstvenim problemima.

Savjeti za odabir pravih jastuka

 1. Odaberite jastuk koji odgovara vašem krevetu.
 2. Ne kupujte previše mekan jastuk, dječja glava ne bi smjela biti pokopana u njemu.
 3. Idealno - niska, umjerena gustoća, ravni jastuk.
 4. Dajte prednost jastucima od prirodnih materijala.

Jednako važno za pravilan razvoj kralježnice je položaj tijela u snu. Sada znate da do dvije godine starih jastuka u dječjem krevetu ne smije biti. Kako položiti mrvicu na spavanje noću bez štete zdravlju?

5 sigurnih položaja za spavanje novorođenčadi

 1. S druge strane. Ovo je najsigurniji stav za spavanje u djeteta prve polovice svog života. Iskusni pedijatri i neonatolozi (pedijatrijski liječnici u porodničkoj bolnici) savjetuju majke da stavljaju dijete na bok. To je zbog strukturnih značajki sfinktera, vrste ventila između jednjaka i želuca. Zbog svoje nezrelosti, dijete obično pljuje nakon jela. Ova pozicija neće dopustiti da se beba guši za vrijeme spavanja ako se pojavi.
 1. Polu-strana. Još je sigurnije spavati s polu-stranom ako dijete često regurgitates i da je uznemiren od strane kolike. Spavanje na ovom položaju pomaže radnicima plina da se lakše odmaknu. Kako biste spriječili da se mrvica okreće, postavite valjak iz valjane pelene pod natrag.
 1. Na poleđini. Spavanje na leđima opasno je za novorođenče jer beba, gužva, može zagušiti u snu. Ali ako vaše dijete voli spavati na leđima, nemojte paničariti i pokušati ga prisiliti da stavi na svoju stranu. Samo pazite da je glava okrenuta na stranu i popraviti ga valjkom od pelene tako da dijete ne može okrenuti glavu na vlastitu.
 1. Na trbuhu. Ova pozicija je pogodna za djecu koja su zabrinuta zbog kolike. U položaju na trbuhu, plinovi su dobro odstupni, osim toga, mišići vratu, leđima i kralježnici ojačati.
 1. Embrijski pozi. U prvom mjesecu dijete može spavati s nogama nabijenim do trbuha i rukama pritisnutih prema prsima. Ova pozicija je savršeno normalna za mjesečnu bebu. Obično nakon mjesec dana dijete se uspravi i odabere drugi položaj za spavanje.
 1. Ako dijete voli spavati na trbuhu, bolje je kupiti ortopedski madrac.
 2. Ako beba povuče ručke u snu i spriječi spavanje, možete ga mučiti. Ako mu se to nije svidjelo, pokušajte ga staviti na trbuh, na tom položaju dijete se neće bojati olovaka.
 3. Ne ostavljajte igračke na glavi kreveta i pazite na bebu kada spava na trbuhu.

Točan položaj djeteta u rukama

 1. Klasik. Na zavoju, stavite glavu djeteta, dok podlaktica podupire leđa, a dlan - stražnjice. Dječja stopala mogu poduprijeti slobodnu ruku.
 2. Položaj trake. Držite dijete uspravno kako bi ležao na prsima i ostavio mu obraz na ramenima. Istodobno je držite jednom rukom na stražnjoj strani glave i natrag, a na stražnjici - s druge strane.

Nosite dijete u različitim položajima, zatim na jednom, a zatim s druge strane. Uređaj koji je vrlo sličan majčinoj ruci je remen. U njemu možete nositi bebu od rođenja. Od 6 mjeseci možete nositi bebu uspravno i koristiti torbu "klokan" za to.

Slijedeći ove jednostavne preporuke, osigurat ćete da beba ima pravo razvoj kralježnice.

Odabir krevetića i madraca

Izbor klupe je odgovoran. Prilikom odabira, dajte prednost onima od prirodnih sirovina.

Stručni savjeti za odabir pravog:

 1. Najprikladnija je drvena krevetića s nekoliko visina i podesivim bočnim stjenkama.
 2. Krevet bi trebao biti stabilan, ne smije se odrezati, a ne izobličiti.
 3. Njegov dno mora biti glatka i ne smije se podleći tjelesnoj težini djeteta.
 4. Udaljenost između donjih poprečnih traka mora biti takva da glava, držač ili noga ne začuđuju i dijete ne može slučajno pasti iz krevetića.

Jednako je važno odabrati pravi madrac. Mora biti jedan od onih materijala koji su odobreni za uporabu u dojenčadi, s ekološki prihvatljivom punilom. Na primjer, kokos. Izaberite madrac srednje tvrdoće koji odgovara težini tijela i dobi djeteta. Madrac je postavljen u krevetić tako da nema mjesta između zidova i samog madraca.

zaključak

Stjecanje jastuka djetetu mlađoj od dvije godine trebao bi propisati samo liječnik. Čim beba ima dvije godine, a noću spava u krevetu, možete mu sigurno kupiti jastuk.

Sada znate osobitosti razvoja kralježnice u dojenčadi i moći ćete ispravno i pravilno odabrati bebu ne samo jastuk, već i krevetić s madracem, odabirom one opcije proizvoda koje su pogodne za dob, kvalitetu i doprinose pravilnom razvoju mrvica.

Pouzdan odgovor na pitanje: trebamo li jastuk za novorođenče u krevetiću

Roditelji novorođenčadi pokušavaju sve organizirati tako da su mrvice ugodne i dobre. Naravno, važno pitanje je uvijek raspored jasle. S mekanim krevetom sve izgleda kao da je jasno. Trebao bi biti visoke kvalitete, ugodan za tijelo i sigurno. Ali, treba li novorođenčad jastuk? Ovo pitanje nije retoričko.

Fotografije sa stranice: blog-travuscka.ru

Trebam li redoviti jastuk u krevetu

Mnogi roditelji ne znaju jesu li potrebni jastuci za novorođenče u krevetu. Ovo je normalno, jer nisu stručnjaci. U ovom slučaju bolje je nositi se s iskusnim pedijatrom.

Većina stručnjaka vjeruje da beba uopće ne treba jastuk. Njegova kralježnica još nije dovoljno skošena pa stoga zahtijeva pažljivo rukovanje. Zbog previsokog jastuka, leđa beba može se savijati, a vrat će također patiti. Sve to će uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju bebe. Zato je pitanje, jesu li jastuci za novorođenčadi neophodni ili ne, liječnici negativno reagiraju. Prema njihovom mišljenju, potpuno je nepotrebno barem za prva četiri mjeseca, a bolje je izbjegavati ga uopće za godinu dana.

Drugi razlog da ne koristite jastuk je da bez nje beba će biti sigurnija. To je stvarno. Novorođenče se može spinati u snu. U ovom slučaju, dijete još uvijek ne kontrolira svoje tijelo. Može se prebaciti i pokopati njegovo lice u jastuku. To može dovesti do problema ako ne primijetite i obratite bebu na vrijeme. Budući da je nemoguće pratiti sve, bolje je učiniti sve da izbjegne takve situacije. Bez jastuka dijete će biti sigurnije i udobnije.

Ako stvarno želite malo podići ramena i glavu djeteta, možete to učiniti na sljedeći način. Stavite mali valjak ispod podloge. Dakle, dijete će i dalje spavati na ravnoj površini, ali glava će lagano podići. To će mu olakšati da diše, i učvrstiti regurgitaciju.

Davno, u sovjetskom dobu, situacija je izašla uz pomoć pelene. Bila je presavijena 4 puta, a zatim stavila dijete pod glavu. Takav improvizirani jastuk bio je ugodno za dijete i nije mu nanio štetu. Nešto slično može biti učinjeno kod kuće.

Valja napomenuti da je poznati liječnik Evgeny Komarovsky također protivi jastucima u krevetiću za bebu. On preporučuje zaboraviti o ovom atributu kreveta do vremena kada beba ima dvije godine.

Fotografije sa stranice: buzunov.ru

Trebam li ortopedski jastuk za novorođenče

Postoje posebni ortopedski jastuci. Mnogi roditelji vjeruju da su oni najbolji. Ali trebate li ortopedski jastuk za novorođenče u svakom slučaju?

Ortopedski jastuk, kao i većina ljudi vjeruje, namijenjen je bebama kako bi se osiguralo normalni razvoj kralježnice. Ova je izjava logična s obzirom da jastuk ovog tipa uzima u obzir anatomiju malog djeteta i njegovu fiziologiju. S ovim jastukom vrat i kralježnica bebe trebaju biti u ispravnom položaju, što poboljšava cirkulaciju krvi i ublažuje područje cerviksa. Mogu se vidjeti i bonusi, o njima govore i proizvođači ortopedskih jastuka. Oni također izvješćuju o drugim, manje važnim prednostima. Posebno se govori o kvaliteti materijala iz kojeg se izrađuje ortopedski jastuk. Takvi proizvodi su hipoalergijski, što je važno ako smatrate da će ih vrlo mala djeca morati koristiti. Također, tkanina ortopedskih jastuka se lako peru i ne deformira nakon ponovljenog čišćenja.

Sve te prednosti rezoniraju običnim ljudima, ali ne uvijek s profesionalnim ortopedistima. Koji je problem? Zašto stručnjaci ne preporučuju uvijek korištenje ovih proizvoda?

Činjenica je da kralježnica i njegovi zavoji nisu odmah formirani u djeteta. Sve se to događa ne samo s vremenom, već i pokretom. Ispada da, dok dijete ne može držati glavu, to znači da niti jedan odjel nije formiran. Sve ubrzanje u ovom slučaju samo šteti. Primjenjuje se i ortopedski jastuk. Doista, zbog njezinog opterećenja dolazi do vratne kralježnice, ali to ne bi trebalo biti. Bolje je pričekati dok dijete ne nauči da drži glavu i tek onda razmišlja o jastuku, premda ortopedskoj.

Stručnjaci ukazuju na još jedan nedostatak takvih proizvoda. Ovo ograničenje kretanja djeteta u glavi. To je zapravo vrlo opasno, jer dijete može zanositi u bilo kojem trenutku. Zajedno s nepokretnošću glave nije nimalo poželjno.

Zbog svih tih razloga, liječnici se slažu da do tri mjeseca beba ne treba nikakav jastuk. Ali onda morate pogledati situaciju. Ali postoje iznimke. Ponekad je poželjan ortopedski jastuk.

Fotografije sa stranice: moy-kroha.info

Kada staviti bebu u krevetić ortopedski jastuk

Poseban jastuk u obliku leptira potreban je u nekim slučajevima kako bi se ispravili neki nedostaci. Često se ortopedski jastuci preporučuju djeci za torticollis. Uz ovaj proizvod možete ubrzati uklanjanje problema. No, takav će jastuk biti moguć samo ako regurgitiranje nije karakteristično za dijete.

Važno je napomenuti da često u liječenju torticollis ne koristite nikakve dodatne naprave. Uostalom, problem je stvoren kao rezultat neravnoteže u tonu različitih mišića. U takvoj situaciji, jednostavno uređenje kralježnice tijekom spavanja ne može riješiti problem. Potrebne su sveobuhvatne mjere koje uključuju fizikalnu terapiju, masažu, a ponekad i lijekove. To je samo ortopedski jastuk učinak neće dati.

Prije kupnje ortopedskog jastuka, najbolje je konzultirati liječnika. On će dati točan odgovor je li ona potrebna u krevetiću ili ne.

Fotografije sa stranice: moy-kroha.info

Jastuk za novorođenčad: je li potrebno tijekom hranjenja

Mnoge majke koriste se za korištenje jastuka radi lakšeg hranjenja bebe. Koliko je to opravdano?

Tijekom procesa hranjenja dijete bi trebalo biti prikladno za njega i mamu. Ovo je vrlo važno, jer neugodnosti koje nitko ne treba može zasjeniti majčinstvo. Zašto ih podnosite ako možete izbjeći?

Obično tijekom hranjenja jastuk se ne koristi. Nema smisla. Bolje da dobiješ malu meku valjku. Njegova mama može staviti u krilo. Uz pomoć proizvoda beba će biti podržana u jednom položaju. Bit će mu zgodno jesti, a ruke njezine majke neće naštetiti, jer je njezin posao držanje djeteta da izvodi valjak.

Fotografije sa stranice: www.mamindom.ua

Je li dijete potrebno jastuk: što treba koristiti umjesto umjesto kolica

Trebam li jastuk u novorođenčadi kolica? Ovo je također ozbiljno pitanje koje zahtijeva odgovor.

Mnogi kolica već su opremljeni sa svime što vam je potrebno. Ili imaju položaj u kojem je glava djeteta lagano podignuta ili gotov madrac s laganim uzvisinama u željenom području. Dakle, jastuk će već biti suvišan, jer će lagani porast biti tako.

Ali postoje slučajevi kada je pitanje jesu li jastuk potreban za kolica za novorođenče treba odgovoriti potvrdno. To je slučaj ako je dijete preplodno zimi i glava je ispod cijelog tijela. To se događa zbog rasute odjeće i dodatnih deka. U tom je slučaju potreban mali jastučić. To će omogućiti malo da razina položaja djetetova tijela, što će mu omogućiti lakše disanje zraka.

Fotografije sa stranice: www.babyblog.ru

Dijete treba jastuk za 2 godine

Trebate jastuk za dijete do godinu dana, već razumijete. U ovom slučaju mišljenje svih stručnjaka je isto. No, jedno godišnje dijete treba jastuk ili čak dvije godine?

Na pitanje je li djetetu potrebna jastuk nakon godinu dana i dalje, stručnjaci neodgovarajuće odgovoriti. Mnogi smatraju da je potrebno napustiti ovaj uređaj što je dulje moguće. No, često liječnici preporučuju da počinju s godinom da poučavaju dijete na jastuku. To treba učiniti pažljivo, prvo primjenjujući samo najsplatnije i male mogućnosti. Od dvije godine već možete koristiti redoviti jastuk za bebu, koji ima odgovarajuću veličinu.

Ono što je najvažnije, uvijek vodite potrebama vašeg djeteta. Ako on gurne štapić ili odlazi iz njega, to znači da jednostavno ne treba. Ali ako se sam počinje posipati nešto ispod glave, onda je očito da mu treba malo uzdizanja.

Fotografije sa stranice: Mamaplus.MD

Što su dječji jastuci i kako ih odabrati

Nakon što utvrdite treba li dijete jastuk, trebali biste odabrati i najprikladniji. Moderni proizvođači nude mnogo opcija. Da biste razumjeli tu raznolikost, morate jasno definirati ono što tražite.

Prije svega, provjerite je li jastuk izrađen od visokokvalitetnog materijala. Mora biti nealergijska. U tom smislu sintetičke tkanine su bolje. Ali moraju biti visoke kvalitete. Pazite da boja iz proizvoda nije izbrisana. Dječji jastuci izrađeni od prirodnog tkanina dopuštaju prolaz zraka, a također su i higroskopni. Ovo je također plus. Ali postoji minus - alergenost. Može se pojaviti prirodna alergijska reakcija.

Jastučni punjač mora biti prozračan. To je osobito važno za najmlađu djecu koja bi slučajno udarila glavu u nju i ugušiti zbog toga. Ako će jastuk proći zrak, onda se tragedija neće dogoditi. Za starije dijete također je koristan i prozračni jastuk. To će omogućiti djetetovoj glavi da se ne znoji i ima pristup zraku.

Odvojeno obratite pozornost na elastičnost jastuka. Mora biti dobra. Nakon pritiskanja, proizvod mora brzo uzeti isti oblik koji je bio prije. Takav jastuk nije štetan za bebu. Ali premali i labavi proizvodi neće raditi. Nemojte ih odabrati.

Veličina jastuka mora odgovarati dobi djeteta. Budite oprezni s tim. Također provjerite je li proizvod mogao biti prati. Doista, bez periodičnog čišćenja, stvar će postati uzgojni teren za mikrobe. Pa, ako poklopac jastuka nije čvrsta, ali zatvara zatvaračem. To će vam omogućiti jednostavno uklanjanje vrha i operi ga.