Hipoalergenske smjese za bebe

Rođenja

Hipoalergenska smjesa se zove specijalizirana dječja hrana, namijenjena za prevenciju ili liječenje alergija na hranu kod djece od rođenja do jedne godine. Popis hipoalergenskih smjesa za novorođenčad prikazana u prodaji je vrlo opsežna. Prilikom odabira mješavine za bebu, potrebno je kretati se u njihovim sortama, budući da hrana s istom oznakom HA (što znači "hipoalergijsko") može biti radikalno različita u sastavu jer hrana netrpeljivost može biti uzrokovana raznovrsnom hranom u dječjoj hrani. Svaka od sorata antialergenskih smjesa daje zamjenu za određeni alergen. Stoga, prije donošenja izbora, morate se pobrinuti da dijete ima alergiju na hranu i da je alergen ispravno identificiran.

Izaberite iz cijele raznolikosti - jedina univerzalna opcija, savršena kombinacija za sve nemoguće je pronaći. Bilo bi ispravnije odrediti što je bolje za određenu bebu, uzimajući u obzir njegovu dob, intenzitet alergijskih manifestacija i, najvažnije, uzroke alergijske reakcije.

Simptomi alergija na hranu

Prije svega, trebate se pobrinuti da dijete ima alergije na hranu, a ne i druge bolesti, te da je alergija na mliječnu formulu.

Važno: Dojenje može pokazati znakove alergije na hranu. U ovom slučaju, majka bi trebala tražiti izvor problema u svojoj prehrani. Za bebe na mješovitoj hrani s alergenom, postoji svibanj biti i komponenta dodatak i proizvoda jede majke.

Nesanica hrane kod djeteta do jedne godine se očituje:

 • na koži - može biti blago crvenilo obraza ili osip cijelog tijela;
 • na dijelu probavnog sustava - upala stolica, kolika, regurgitacija;
 • rjeđe na dišnom sustavu - kratkoća daha, curenje nosa, kašalj.

Simptomi se mogu pojaviti zasebno iu kompleksu. Ako ne poduzmete korake na vrijeme, morat ćete liječiti ne samo alergije, ali i njegove posljedice (ozljede i rane na koži, disbakterija itd.).

Ako vaša beba ima znakove alergije, nemojte se trčati da biste se trčali u trgovinu za drugu mješavinu. Prije svega, trebali biste se obratiti svom pedijatru, proći potrebne testove i saznati koja je komponenta postala alergen u vašem slučaju. Liječnik će vam pomoći u određivanju izbora hipoalergenskih smjesa za novorođenčad.

Klasifikacija hranjivih alergičnih dojki djece

Sve hipoalergijske smjese mogu se razvrstati prema dobi za koju su namijenjene, prema obliku otpuštanja, prema intenzitetu terapeutskog učinka i prema supstanci koja zamjenjuje alergen.

Po dobnim skupinama, dječja hrana za bolesnike s alergijama podijeljena je na isti način kao i redovite mliječne formule:

 • S jedinicom na pakiranju, prilagođeni proizvodi za bebe proizvode se od rođenja do šest mjeseci.
 • Paketi s djelomično prilagođenim sastavom označeni su brojem "2" i namijenjeni su za bebe od 6 mjeseci do godinu dana.

U obliku otpuštanja higijenskih higijenskih dječjih hrana može se naći u obliku:

 • suhi prašak (ima veliko vrijeme skladištenja, razne pakete od malih kartonskih sanduka do kilograma limenki, zahtijeva razrjeđivanje vodom u skladu s uputama, većina smjesa se proizvodi u obliku suhog praha);
 • koncentrat za razrjeđivanje (razrijeđen vodom, lakše otapanje u usporedbi s praškom, manje pohranjeno);
 • piće za piće (samo trebate biti zagrijani prije upotrebe, ne treba razrjeđivanje s vodom, prikladno je uzeti sa sobom na cesti, ima visoku cijenu i mali asortiman).

Za bebe koje imaju samo genetsku predispoziciju za alergije, a za one s kojima se već manifestira, prehrana će biti vrlo različita. Važno je imati na umu da se mješavine za alergije razlikuju u njihovoj svrsi:

 • preventivno - pogodno za zdravu djecu koja imaju genetsku predispoziciju za alergiju hrane, beznačajne ili prve manifestacije, ili kao prijelazni stupanj od terapeutske do redovite hrane nakon dugotrajne remisije (za 3 mjeseca nema znakova netolerancije hrane);
 • medicinske - takve smjese može propisati samo liječnik, oni će vam pomoći čak i ako se zanemare alergije.

Pro i kontra specijalizirane hrane za alergije

Za mnoge roditelje, hipoalergijske smjese mogu biti pravi spas. Medicinska prehrana može ukloniti znakove alergije: očistiti kožu, normalizirati stolice. Dijete će biti veselo i veselo. Preventivne smjese će spriječiti pojavu alergija i prijeći na uobičajenu smjesu bez neugodnih posljedica. Ali ova hrana nije bez nedostataka.

Pri prebacivanju na hipoalergensku smjesu pripravi se zbog činjenice da ima specifičan, gorak okus zbog hidroliziranog proteina ili aminokiselina u pripravku. To je jedan od razloga za postupno uvođenje nove hipoalergenske smjese. Još jedno neugodno iznenađenje može biti visoka cijena takvih proizvoda, osobito terapeutskog tipa, u usporedbi s prehranom za zdrave bebe. Naravno, ne možemo isključiti mogućnost individualne reakcije organizma. Nova mješavina, čak terapeutska, može uzrokovati regurgitaciju i zatvora.

Preventivne hipoalergijske smjese

Sastav profilaktičkih smjesa za novorođenče s alergijama razlikuje se u strukturi bjelančevina. U ovoj se dijeti dijeli na manje molekule kako bi se olakšao probavni proces. Uz teške manifestacije alergije, ovaj proizvod neće pomoći, ali u remisiji ili s manje alergijske reakcije, to će učiniti.

Takve smjese proizvode mnogi proizvođači, od kojih su svi označeni kraticama HA - hipoalergenskim ili NA - niskim alergenom. Većina ih je podijeljena na potpuno (1) i djelomično (2) prilagođeno.

Ocjena najboljom hipoalergenskom profilaktičkom formulom za dojenčad, prema mišljenju potrošača, izgleda ovako:

 • Nutrilon HA s PronutriPlus kompleksom za razvoj inteligencije i imuniteta (obogaćen prebioticima, nukleotidima, biljnim uljima, ugljikohidratima predstavljaju laktozu koja je identična majčinom mlijeku);
 • NAS s proteinskom kompleksom OptiPro za rast i razvoj mrvica (sastav je obogaćen bifidobakterijama za poboljšanje mikroflore, nukleotide za razvoj živčanog sustava i masnih kiselina za imunološki sustav), prikladan je zato što se proizvodi ne samo za novorođenčad do 6 mjeseci i godinu dana, već također i za stariju djecu pod brojevima 3 (do jedne i pol godine) i 4 (od 18 mjeseci);
 • Similac HA je jedna od prvih smjesa proizvedenih bez palminog ulja, zasićene masnim kiselinama, prebiotikom i luteinom za razvoj organa vida;
 • Humana HA dostupna je kao tekućina spremna za upotrebu (brojčana oznaka 0, pogodna od rođenja) i prašak (broj 1 za do šest mjeseci, 2 za najviše 10 mjeseci, 3 za 10 mjeseci).

Osim toga, možete odabrati preventivne mješavine prikladne za djecu s nedostatkom laktoze. Uz djelomično probavljeni protein, njihov sastav također je različit po tome što ugljikohidrati u njemu predstavljaju mješavinu maltodekstrina i laktoze:

 • Frisolak HA;
 • Nutrilak HA (lutein, koji je uključen u razvoj vizualnog analizatora, dodaje se pripravku, a sadržaj laktoze se smanjuje);
 • Celia HA (smatra se manje prilagođenim, budući da se proizvodi bez dobnih ograničenja za djecu od rođenja do jedne godine).

Na raspolaganju su i mješavine bez laktoze, na primjer, Bellakt HA bjeloruske proizvodnje. Ovo je velika proračunska opcija za novorođenčad s hranom netolerancije na laktozu. Ova mješavina je također bogata probioticima i vitaminima.

Kategorija hipoalergenskih smjesa ne uključuje mješavine soje (Friso COY, Similac Isomil) i kozji mlijeko (Dadilja, MAMACO, Kabrita). Postoji mogućnost da će odgovarati djeci s netolerancijom hrane na protein kravljeg mlijeka. Ugodni su okus i ne utječu na stolac. Ali protein soje i kozji mliječni proteini također mogu uzrokovati alergije!

Hypo-alergijske terapijske smjese

Smjese s potpuno hidroliziranim bjelančevinama klasificiraju se kao terapeutski i propisuju liječnik za akutne alergijske reakcije, apsorpciju i probavu, nakon operacija na želucu i crijevima te kod davanja preuranjenih beba.

Takav proizvod se također može nazvati visoko hidroliziranim ili potpunim hidrolizom proteina. Nije podijeljen po dobnim kategorijama, izdaje se u jednom univerzalnom obliku za dojenčad od rođenja do jedne godine.

Proteinska komponenta u medicinskoj prehrani za osobe koje pate od alergija može biti zastupljena hidrolizom proteina sirutke ili kazeinom. Postoji dječja hrana i nema proteina uopće.

 • Dječja hrana koja se temelji na hidrolizatu proteina sirutke ima najvišu nutritivnu vrijednost, među ostalim terapijskim smjesama za osobe koje pate od alergije, što je posebno važno za prijevremenu i malnutrenu prehranu. Ali to je također više alergeni nego kazein. Najpopularnije među smjesama sirutke su Friso PEP zbog ugodnog slatkog okusa, Nutrilon Pepti zbog svog sastava bogatog prebiotikom i nukleotidima, te Nutrilak Pepti zbog nedostatka laktoze i niskih troškova.
 • Medicinska prehrana bazirana na kazeinskom hidrolizatu rijetko uzrokuje alergiju i preporučuje se za najteže oblike, ali ima još gorljivi ukus i nižu nutritivnu vrijednost u odnosu na sirutku. U prodaji možete pronaći dijetnu hranu za kazein pod robnim markama Nutramigen, Progestimil i Friso PEP AS. Njihovi su sastavi vrlo slični, ali Friso je više fiziološki, jer sadrži minimalnu količinu laktoze. Mješavine Nutramigen, jedino među terapijskim, podijeljene su prema stupnju prilagodbe za djecu mlađu od 6 mjeseci (1) i nakon (2).
 • Hrana koja se temelji na sintetskim aminokiselinama uopće ne uzrokuje alergiju na proteine, budući da u njemu nema proteinske strukture, kao i laktoza. Na tržištu dječjih hrane zastupljene su tvrtke Nutricia (Nutrilon Amino Acids, Neocate) i Nestlé (Alfaré Amino). Pod markom Neocate proizvodi i pije za djecu do 12 mjeseci - Neokate Edvans. Značajan nedostatak tih proizvoda je njihova cijena - od 2.000 do 5.000 rubalja po paketu. Proizvodi na bazi aminokiselina propisani su ako se tretman s visoko hidroliziranim smjesama tijekom 2 tjedna nije popravio.

Budite spremni za činjenicu da može izazvati alergijsku reakciju. Zato ne stavljajte mješavine za buduću uporabu i obratite pažnju na rok trajanja proizvoda. U slučaju dugoročne remisije, liječnik će preporučiti prebacivanje na preventivnu, a zatim na konvencionalnu umjetnu dječju hranu. To je neophodno za razvoj probavnog sustava mrvica i punu uravnoteženu prehranu.

Pri odabiru dječje hrane za alergije, postoji mnogo pitanja. Pediatri obično nude nekoliko prikladnih opcija s gotovo identičnim skladbama. Roditelji će morati odabrati najbolju kombinaciju za bebu, a to nije uvijek skup ili poznati proizvod. Prvenstveno se usredotočite na sastav proizvoda, bez obzira ispunjava li sve zahtjeve malog organizma. Povratne informacije od drugih mama također mogu biti od velike pomoći. Ipak, moguće je da će hipoalergenska prehrana biti odabrana empirijski, jer je reakcija tijela individualna.

Popis hipoalergenskih smjesa za novorođenčad: odaberite najbolju dječju hranu za djecu s alergijama do jedne godine

U idealnoj situaciji beba bi trebala biti potpuno dojeno tijekom prvih 6 mjeseci života, a zatim prije godine dodaje se dodatak s glavnom mliječnom prehranom. Iz određenih razloga, majka ne može uvijek dojiti bebu, a zatim se mrvica mora prenijeti na dojenčad. Određivanje koji je bolji za hranjenje bebe je težak zadatak, osobito kada je riječ o odabiru pravih hipoalergenskih smjesa za novorođenčad s alergijama i bebama koji su skloni alergijama na hranu.

Ako mama ne može nastaviti dojenje, trebate pronaći odgovarajuću mješavinu za bebu.

Vrste hipoalergenskih smjesa

Neke bebe koje se hrane u bocama mogu doživjeti alergijske reakcije na kravlje mlijeko, što je osnova za većinu dojenčadi. Alergije se mogu očitovati kao:

 • osip na koži djeteta;
 • kolike;
 • kršenje stabilne defekacije;
 • česte regurgitacije i druge probleme vezane uz funkcioniranje gastrointestinalnog trakta.

U takvim slučajevima, pedijatri preporučuju da roditelji zamijene smjesu s hipoalergenskim. Ukupno se razlikuju po tri vrste:

 1. Preventivna. To je propisano djeci koja su sklona alergijama.
 2. Terapeutski i profilaktički. Ova hipoalergenska smjesa se koristi u prisutnosti blagih simptoma alergije na hranu.
 3. Terapijski. Njezina se upotreba obično odnosi na slučajeve gdje dijete ima visok stupanj netolerancije bjelančevina u kravljem mlijeku.

Izbor suvremenih hipoalergenskih formula za mlijeko je ogroman. Osnova nekih je proteina podijeljenog mlijeka (hidrolizat), a osnova druge mliječne mlijeko je izolat soje proteina.

Mješavina na bazi soje bez mlijeka

Kada dijete nije netolerantno od dojenčadi, čija je osnova kravlje mlijeko, njihovi analozi soje koriste se za hranjenje mrvica. Oni imaju slađi okus u usporedbi s mliječnim proizvodima. Ako nakon nekoliko hranjenja, dijete dobro percipira tijelo i apsorbira hypoallergenic smjesu soje, onda se može sigurno ostaviti za buduću uporabu u prehrani djeteta. Ispod je popis najpoznatijih mješavina soje bez mlijeka:

 • Nizozemski: Frisosa i Nutrilon soja iz FrieslandCampina i Nutricia;
 • gost iz Njemačke, Humana SL, proizvođač Humana;
 • Američka reprezentativka Endfamil soja, koju proizvodi Mead Johnson Nutritionals;
 • Bjeloruska tvrtka Volkovysk OJSC Bellakt nudi BelTA SON potrošač;
 • Ukrajinski Detolact Soya iz Balta mliječne konzerve za dječje proizvode;
 • Danski Similac Isomil.

Kako ući u smjesu soje?

Formule mlijeka na bazi soje zahtijevaju pridržavanje određenih pravila unosa:

 1. Bliski rođaci mrvica ne smiju biti alergični na proizvode soje ili grah.
 2. Postizanje djeteta 5-6 mjeseci starosti.
 3. Faza uvođenja u prehranu 5 dana ili tjedan dana.
 4. Potreba za potpuno uklanjanjem iz jelovnika mliječnih proizvoda, s obzirom na sekundarne proizvode poput sira, svježeg sira i maslaca.
 5. Zabrana ulaska - osobna netrpeljivost na komponente hipoalergenske smjese. Može biti praćeno pojavljivanjem novih lezija na koži ili povećanim starim dermatitisom, povraćanjem, regurgitiranjem, poremećajem normalnih stolica i drugih manifestacija.
 6. Prijava u roku od tri mjeseca.
Regurgitacija nakon pijenja određene smjese može ukazivati ​​na pojedinačno netrpeljivost tijelu.

Nažalost, hipoalergenska smjesa soje ne može uvijek pomoći u rješavanju problema prehrane bebe, posebno za djecu izravno u razdoblju nakon rođenja. Prema statističkim podacima, 30-40% djece koja su alergična na protein kravljeg mlijeka neće tolerirati niti protein soje. U slučaju kada je dijete plus alergijski enterokolititis prisutan, ti brojevi rastu do 60%.

Prednosti i štete koje se koriste mješavinama sojinih mlijeka u prehrani najmlađe djece već dugo se razgovaralo, ali već 60 godina upotreba formula soje dojenača za hranjenje bebe još nije bila u stanju dokazati da je ta vrsta prehrane opasna za zdravlje djeteta.

Mješavina hidrolize

Nedostatak dokaza o štetnosti proteina soje za umjetno zahvaćene djece, koji su skloni alergijama na hranu, ne čini mješavine soje djece više popularnima. U većini slučajeva, liječnici i roditelji vole hipoalergenske mješavine hidrolize. Oni se proizvode hidrolizom proteina koji se nalaze u kravljem mlijeku. Mogu se podijeliti u dvije skupine: kazein i hidrolizat proteina sirutke.

Temelj kazeina uključuje hidrolizirani kazein. Rijetki su na našem tržištu, iako je njihova upotreba za liječenje djece s alergijama na hranu vrlo česta. Primjeri kazein hidrolizata su:

 • Alimentum tvrtke Abbott Laboratories. Izrađen je u SAD-u.
 • Frisopep AU iz Nizozemske. Proizvođač FrieslandCampina.
 • Nutramigen i Pregestimil iz američke tvrtke Mead Johnson Nutritionals.
Frisopep AS je jedna od najpopularnijih mješavina hidrolize dostupnih na našem tržištu.

U usporedbi s kazeinom, hidrolizati proteina sirutke imaju važnu prednost, naime, blizinu standardnog sastava majčinog mlijeka. One se mogu nazvati punopravnim zamjenama za majčino mlijeko, ali zbog gorkih okusa, oni nisu uvijek popularni kod beba. Ako novorođenče odbije hraniti hidrolizu ove vrste, potrebno je prvo napraviti smjesu manje koncentriranu, tj. Razrijediti manju količinu suhog praha u propisanom iznosu vode.

Vrlo hidrolizirano

U skladu s stupnjem cijepanja proteina, izolirane su visoko hidrolizirane i djelomično hidrolizirane smjese. Visoko hidrolizirani uključuju:

 • Alfaro. Proizvođač Švicarska tvrtka Nestle.
 • Frisopep. Proizvodi se u Nizozemskoj, tvrtki FrieslandCampina.
 • Nutrilak PEPTIDI STR proizvodnja ruske tvrtke Nutritek.
 • Nutrilon Pepti Allergy iz tvrtke Nutricia iz Nizozemske.

Njihova je svrha važna za izraženu alergijsku reakciju, popraćenu atopijskim dermatitisom ili poremećajima u funkcioniranju probavnog trakta. Korištenje takvih smjesa dovodi do dobrog i brzog rezultata.

Djelomično hidrolizirane smjese

Ocjena djelomično hidroliziranih smjesa:

 • Frisolak 1 HA i Frisolak 2 HA. Proizvedeno u Nizozemskoj od strane FrieslandCampina.
 • Humana GA 1, Humana GA 2 i Humana GA 3. Proizvedeno od njemačke tvrtke Humana.
 • Austrijska tvrtka HiPP proizvodi HiPP Combiotic GA 1 i HiPP Combiotic GA 2.
 • Nutrilak Hypoallergenic 1 i Nutrilak Hypoallergenic 2 iz Nutriteka, Rusija.
 • NAS je hipoalergenska smjesa NAS GA 1 i NAS GA 2. Proizvodnja Nestle, Švicarska (preporučamo čitanje: pregled mješavine NAS hypoallergenic 1).
 • Tema 1 HA i Tema 2 HA ruske tvrtke Unimilk.

Te se opcije preporučuju djeci koja su sklona alergijama. Njihova uporaba doprinosi razvoju dobre podnošljivosti mliječnih proizvoda u budućnosti.

Aminokiselina i fermentirane mliječne mješavine

U smjesama aminokiselina ne sadrže bjelančevine, a postoje samo aminokiseline koje ne mogu izazvati alergiju. Među njima su:

 • nutrilon aminokiseline;
 • Alphare Amino;
 • Neocate LCP.

U prisutnosti alergija, posebne fermentirane mješavine mlijeka su izvrsne, ali njihov udio u prehrani djeteta ne smije prelaziti 50% dnevne količine hrane. Druga polovica pada na svježe kolege.

Ako se alergijske manifestacije ne umanjuju, mješavinu fermentiranog mlijeka trebate zamijeniti hipoalergenskom smjesom od soje ili hidrolizatom. Oni bi trebali biti uvedeni u fazama tijekom tjedan dana i ne bi trebali biti korišteni predugo četveromjesečno razdoblje (vidi također: racionalni režim dana četveromjesečnog djeteta).

Nakon što su alergični simptomi potpuno nestali, dijete bi se prvo trebalo prenijeti na liječenje-profilaktičku, a zatim na profilaktičku, a tek na kraju običnih smjesa. Takav slijed prijelaza objašnjava činjenicom da terapeutske i terapeutske smjese ne sadrže alergene, pa se u tijelu djeteta ne pojavljuje razvoj zaštitnih mehanizama za mlijeko.

Rangiranje najboljih hipoalergenskih smjesa za novorođenčad na popisu

Mladi roditelji često traže pomoć od pedijatra kada primijetimo da dječje tijelo ne dopušta toliki ili onaj proizvod. Loša reakcija na laktozu, mlijeko ili protein soje nije problem s hipoalergenskim smjesama za novorođenčad. Posebna prehrana je dizajnirana ne samo za liječenje, već i za prevenciju bebe. S ovom hranom, možete smanjiti opterećenje lijeka na tijelu i eliminirati simptome alergija na hranu.

Što je hipoalergenska smjesa

Hipoalergenske smjese su hrana koja je namijenjena za hranjenje male djece. Koristi se ako je otkrivena negativna nuspojava tijela uobičajene hrane. Prilagođena sadrži sve korisne tvari koje djetetovo tijelo treba za puni rast. Od velikog broja opcija možete odabrati ono što je najprikladnije za određenu bebu.

Indikacije za uporabu hipoalergenskih smjesa

Koristi se u sljedećim slučajevima:

 1. Neinfektivna proljev, akutna crijevna infekcija - sindrom probave i apsorpcije hranjivih tvari.
 2. Alergijska reakcija tijela na proteine ​​koza i kravljeg mlijeka. Koristi se kao liječenje i prevencija.
 3. Za bebe koje imaju mješovitu i umjetnu hranu.
 4. Hranjenje prerano djeteta.

Karakteristični pimples na tijelu djeteta trebaju upozoriti roditelje. Ali to ne znači da moraju sami donositi odluku o tome kako postupati u ovoj situaciji.

Strogo je zabranjeno prebaciti se na hipoalergensku prehranu bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Ovaj proizvod mora biti odabran prema medicinskim pokazateljima.

Pedijatar prije imenovanja smjese treba pregledati dijete i poduzeti potrebne testove. Na osnovu rezultata dobiva se dijagnoza i odabire se hrana.

Kako odabrati hipoalergensku smjesu

Za učinkovito liječenje važno je odabrati pravu kompoziciju za djecu. Ima sljedeće karakteristike:

 • prisutnost lako probavljivih masti;
 • 1 litra mješavine od samo 7 g ugljikohidrata
 • udjeli proteina sirutke i kazeina trebaju biti u rasponu od 60:40 do 80:20;
 • za 1 l gotovih proizvoda iznosilo je 12 do 14 g proteina.

Ti se podaci lako mogu provjeriti na ambalaži prije kupnje smjese. Proizvođači posebne hrane za bebe stavljaju oznaku na ambalažu - "ON" ili "GA". Obvezne komponente u sastavu - žive mikrokulture, folna kiselina, vlakna, jod i željezo. Dobre hipoalergijske smjese u potpunosti zadovoljavaju dnevnu stopu folne kiseline.

Ocjena gornjih hipoalergenskih spojeva na čelu je nizozemski proizvođač (Nizozemska). One poboljšavaju intestinalnu mikroflora i zaštitne funkcije imunološkog sustava. Prirodni sastojci pružaju puni razvoj djetetovog tijela. Istodobno imaju nedostatke - visoku cijenu, uzrokuju zatvor, a također sadrže i palmino ulje. Nije preporučljivo u slučajevima netolerancije na laktozu.

Sojine mješavine

Odabir iz velikog broja posebnih namirnica treba obratiti pažnju na sojine mješavine. Oni su dobra zamjena za mješavine kravljeg i kozjeg bjelančevina. Pripravci soje su kontraindicirani u dojenčadi. Može se koristiti kada dijete ima šest mjeseci.

U 3 od 10 djece, bilježi se alergija na protein soje. Stoga se mora paziti da ne uzrokuju dodatnu štetu umjesto koristi. Istovremeno s soje smjesom, dati maslac, tvrde sireve i sir. Ako roditelji ne znaju koji proizvođač hrane daje prednost, bolje je konzultirati se o ovom pitanju.

Mješavine s protein hidrolizatima

Popis dokazanih spojeva za djecu koja imaju tendenciju alergije na hranu:

Zbog sadržaja proteinskog hidrolizata predstavljaju novu generaciju dječje hipoalergijske hrane. Prikazano je za konzumaciju s netolerancijom soje. Koristi se za prevenciju od rođenja dojenčadi. Nemojte uzrokovati probleme s apsorpcijom crijeva. Imajte specifičan gorak okus, tako da beba treba postupno koristiti.

Mješavine mlijeka za koze

Najpopularnije za djecu:

Sastav uključuje proizvode koji se bolje apsorbiraju probavnim traktom u usporedbi s analognim sredstvima. U drugom slučaju, osnova proteina krava. Koristite ne samo djecu s alergijama na hranu, već i savršeno zdravo. U rijetkim slučajevima izazvati alergijsku reakciju.

Suptilnosti hranjenja djeteta s hipoalergenskom prehranom

Poučavanje djece o hipoalergenskoj prehrani ne dobiva se odmah. Da biste to učinili, slijedite značajke programa:

 1. Alergije na hranu možda se neće pojaviti na početku. Da bi to učinili, roditelji bi trebali znati prebaciti bebu na posebnu prehranu. Postupajte to postupno. Mala količina novog proizvoda dano je djetetu nakon običnog obroka. Ovo je obično drugo hranjenje. Svakodnevno se doziranje povećava, a jednostavna hrana zamjenjuje se hipoalergenskom smjesom.
 2. Jednostavna hrana ne smije se miješati s mliječnom hranom. Prvo, dijete mora jesti uobičajenu hranu i nakon toga medicinsku hranu. Za svaku komplementarnu hranu trebat će vam nova boca kako ne bi pomiješali komponente.
 3. Alergija na redovnu hranu odlazi nakon 2 tjedna redovitog hranjenja.
 4. Takav proizvod se ne preporučuje bez savjetovanja pedijatru. Hypoallergenic dječja hrana nije namijenjena za kontinuirano hranjenje. Trajanje prehrane određeno je ozbiljnošću bolesti i stanju djeteta.

U potonjem slučaju, iznimke su moguće.

Postoje slučajevi kada su alergije na hranu prevelike.

Da biste uklonili simptome bolesti, morate premjestiti dijete na hipoalergensku prehranu prije no što se prebacite na stol za odrasle. Ponekad liječenje traje od 1,5 do 2 godine.

Pripremljena smjesa se ne preporuča pohranjivati ​​u hladnjak. Prije svake upotrebe bolje je napraviti novi dio. Ulijte hranu u čistu posudu nakon sterilizacije i bradavice. Za djecu upotrijebite boce od stakla ili visokokvalitetnu plastičnu hranu.

Pro i kontra specijalizirane hrane za alergije

Medicinska smjesa vam omogućuje brzu uklanjanje alergija na hranu. Tijekom vremena koža postaje čista, stolica se normalizira, dijete se veselo i veselo ponaša. Preventivne smjese sprečavaju razvoj alergija. Ako roditelji hrane dijete takvom hranom, jednostavno se prebacite na redovnu hranu. Unatoč pozitivnom učinku, hrana ima nedostatke.

mane

Među minusom hipoalergenske prehrane, postoje:

 1. Oni imaju neugodan gorak okus, tako da im nije lako naviknuti bebu. Gorčina je uzrokovana sadržajem slobodnih aminokiselina. Hidrolizeri u serumu imaju puno više neugodnosti od kazeina.
 2. Visoke cijene
 3. Nuspojava kod regurgitacije i zatvora.

Sastav hipoalergenske prehrane uključuje peptide i aminokiseline, koje dijete uvijek ne probavlja. Zbog toga izmet mogu postati zelene boje.

Roditelji se ne bi trebali brinuti zbog toga jer je to normalan fenomen. Nedostaci se ne smatraju ozbiljnim, zbog čega biste trebali odbiti snagu.

Preventivne hipoalergijske smjese

Pored terapijskih smjesa, također se koristi profilaktička. Oni su također i mliječni proizvodi. Možeš dati djecu od rođenja. Probavljanje je puno lakše, tako da u rijetkim slučajevima uporaba vodi do razvoja alergija. Na razvoj nuspojava utječe molekularna težina peptida.

zaključak

Hypoallergenih terapeutskih i profilaktičkih smjesa prikazane su na tržištu u širokom rasponu. To može varirati u sastavu, što utječe na cijenu. Teško je pronaći proizvođača čija je hrana najprikladnija za svako dijete. Takva pitanja rješavaju pedijatri i alergisti zajedno.

Glavna prednost hipoalergenske prehrane je sadržaj cijepanih bjelančevina, koji ne dovode do pojave osipa na tijelu i drugih negativnih znakova. Smjesa se sastoji od tvari namijenjenih potpunom razvoju mozga, mišića i koštanih tkiva. Pomažu u jačanju imunološkog sustava i normaliziraju dječja stolice.

Ocjena najboljih hipoalergenskih smjesa za dječju hranu

Ako je vaše dijete sklono alergijama, onda je u njegovoj prehrani poželjno uvesti hipoalergenske smjese jer su obično bez mliječnih proizvoda i sadrže hidrolizu proteina. Na tržištu postoji ogroman asortiman takve hrane za dijete, a ponekad i roditelji, osobito neiskusni, vrlo je teško napraviti pravi izbor. Čitanje, od različitih vrsta hipoalergenskih proizvoda razlikuju se jedna od druge, koja su njihova svojstva. To će vam pomoći da donesete pravu odluku.

Što je hipoalergenska smjesa

Svaka mama želi hraniti svoju bebu samo s majčinskim mlijekom, ali iz raznih razloga ponekad nije moguće. U takvoj situaciji, posebna dječja hrana dolazi u spašavanje. Međutim, ako se pronađe alergija kod djeteta, vodi mlade roditelje u stanje šoka. Ne biste trebali paničariti, jer su moderni proizvođači uzeli u obzir ovu situaciju i objavili hipoalergijske smjese za novorođenčad.

Koja je hrana drugačija od običnih? Hipoalergenska mješavina za novorođenčad ima druge komponente u svom sastavu, u pravilu, u njemu nema prirodnih mliječnih proizvoda. Posebno je dizajniran tako da, jednom u tijelu mrvica, ne izaziva alergijske reakcije i može se koristiti za liječenje, tijekom remisije i za profilaksu. Postoji nekoliko vrsta hipoalergenske hrane:

 1. Formula bez mlijeka za dojenčad. Pogodno za djecu koja imaju apsolutnu netoleranciju na kravlje mlijeko. Sadrži protein soje.
 2. Niska i bez laktoze. Dizajniran za djecu s intolerancijom na laktozu. Koristi se s proljevom i crijevnim infekcijama.
 3. Prilagođeni protein. Dizajniran za djecu s teškim alergijama na mlijeko, cističnu fibrozu, prerane bebe i djecu koja ne dobivaju težinu.
 4. Mliječni bez fenilalanina. Dizajniran za djecu s fenilketonurijom.
 5. Bez glutena. Za djecu koja imaju potpunu netoleranciju na žitarice.

Smjese su dostupne u sljedećim oblicima:

 1. Suha. Prašak s ekonomičnom potrošnjom i duži rok trajanja. Razrijeđena vodom u omjerima navedenim na pakiranju.
 2. Tekućina koncentrirana. Razrijeđen vodom jedan do jedan, pohranjen dugo.
 3. Završen. Ova se snaga treba grijati.

Hypo-alergijske terapijske smjese

Imenovani od strane stručnjaka (alergolog ili pedijatar), ako dijete ima alergije na hranu ili druge poremećaje. Temelji se na kravljem mlijeku visokog stupnja hidrolize (cijepanja) proteinskog supstrata. Ljekovite smjese za djecu s alergijama sadrže vitamine, elemente u tragovima, minerale. Oni su propisani za:

 • alergije na hranu blage, umjerene, teške;
 • problema s probave i apsorpcije (može biti uzrokovana operacijama u crijevu, kronična dijareja, gušterače insuficijencija, cistična fibroza i drugih stanja);
 • pothranjenost;
 • sindrom apsorpcije u crijevima teškog oblika.

Terapeutske smjese mogu biti:

 1. Serum. Sadrže peptide dobivene tijekom razgradnje proteina sirutke. Takvi proizvodi karakteriziraju visoka biološka vrijednost.
 2. Kazein. S peptidima je podijeljeno kazein.
 3. Soja.

Preventivne hipoalergijske smjese

Hrana za djecu koja imaju povećani rizik od alergija (na primjer, zbog toga što jedan ili oba roditelja imaju). Preventivna hipoalergenska smjesa sadrži djelomično hidrolizirani mliječni protein, koji se lakše probavlja u cijelosti. Takva prehrana je propisana za:

 • povećani rizik od alergija;
 • prva reakcija na kravlje mlijeko;
 • produljena remisija nakon alergije.

Nan hypoallergenic

Ovaj proizvođač se dokazao na tržištu dječjih jela. Nanova hipoalergenska smjesa smatra se profilaktičnom, ali je pogodna i za blage alergije. Ima sljedeće značajke:

 • cijena: 320-690 rubalja za 400 g;
 • sastav: djelomično hidrolizirani protein sirutke, laktoza, polinezasićene masne kiseline, lakto i bifidobakterije, maltodekstrin (u Nan-2 proizvodu);
 • za koje doba: Nan-1 od rođenja do pola godine, Nan-2 od 6 mjeseci do godinu dana, Nan-3 od 12 mjeseci;
 • Prednosti: Vrlo brzo otapa, ugodan okus, praktički nema karakterističan gorak okus za hipoalergensku hranu, prisutnost masnih kiselina, sigurnu kompoziciju, prikladnu ambalažu s mjernom žlicom, ekonomičnu potrošnju;
 • Cons: skupo, moguće zatvora i izmet zelene boje.

Nutrilon je hipoalergenski

Proizvođač dječje hrane proizvodi više vrsta proizvoda za djecu s visokom osjetljivošću hrane. Hipoalergenska smjesa Nutrilon je vrlo sličan u sastavu za majčino mlijeko i prikladan je za prevenciju bolesti. Ima sljedeće karakteristike:

 • cijena: 400 g troškovi 650-800 p;
 • Sastojci: djelomično hidrolizirani mliječni proteini, masne kiseline, laktoza, palmino ulje, prebiotici, soja lecitin, vitamini, minerali, taurin;
 • za koje dobi: Nutrilon br. 1 od 0 do 6 mjeseci, br. 2 - od šest mjeseci;
 • Pros: prebiotici proizvode jak imunitet, masne kiseline doprinose normalnom razvoju središnjeg živčanog sustava, mozga, vizualne funkcije, prehrane sprečava crijevne infekcije; prikladna ambalaža;
 • kontra: skupo, ponekad uzrokuje povredu stolice.

Similac hipoalergenski

Proizvodi ove marke izrađeni su u Španjolskoj. Hypoallergenic mix Similac ima puno pozitivnih povratnih informacija od roditelja koji su ga koristili, ali neka djeca se ne uklapaju. Popis glavnih obilježja:

 • cijena: 615-770 p.;
 • Sastojci: djelomični proteinski hidrolizati, vitamini, laktoza, minerali, lutein, biljna ulja, nukleotidi, masne kiseline, prebiotici, maltodekstrin;
 • za koju dob: broj 1 - do pola godine, broj 2 - od 6 mjeseci do godine;
 • Prednosti: smanjuje rizik nadutosti, pridonosi potpunom razvoju mozga, podržava normalnu crijevnu mikroflora, dobar učinak na formiranje živčanog sustava, kao dio palminog ulja;
 • Cons: Neka djeca se ne uklapaju i uzrokuju poremećaje crijeva.

Nije hipoalergensko

Nestlé proizvodi. Smjesa Nestozhena hipoalergenskog sastava što je bliže moguće majčinom mlijeku žene. Mnogi roditelji preferiraju ovu marku zbog pristupačne cijene, dobre kompozicije. Međutim, postoje i negativne recenzije majki, što ukazuje na to da takva dijeta ne odgovara njihovom djetetu. Opis:

 • cijena: 270-490 p.;
 • sastav: protein hidrolizat, prebiotici, maltodekstrin, vitamini, minerali;
 • za koje dob: od rođenja;
 • Pros: ugodan miris, slatki okus, brzo razvedena, pristupačna cijena, obilje korisnih komponenti u sastavu osigurava puni razvoj djetetovog tijela;
 • Cons: neugodna ambalaža, ne svu pogodnu hranu, neki izazivaju teške zatvor i bol u trbuhu.

Nutrilak je hipoalergenski

Odmah je napomenuti da su recenzije ovog proizvoda nejasne. Hypoallergenic mix Nutrilak ima gorak okus više od svojih kolega, tako da neke bebe apsolutno odbijaju jesti. Glavne karakteristike snage:

 • cijena: 200-410 rubalja;
 • Sastav: niska laktoza, maltodekstrin, djelomično probavljeni sirutki protein, prebiotici, omega-3-6 masne kiseline arakonoid i dokozaheksenoični, nukleotidi, probiotici, vitamini, lutein, palmino ulje ne;
 • za koju dob: №1 - 0-6 mjeseci, № 2 - više od pola godine;
 • Pros: niska cijena, komponente mješavine imaju pozitivan učinak na mozak, živčani sustav, kosti i mišićno tkivo djeteta;
 • Cons: ponekad nije pogodan, gorak okus i neugodan miris.

Bellakt hipoalergenski

Proizvodi bjeloruske tvrtke. Mješavina Bellakt hypoallergenic izdana na tržištu za dugo vremena i uspio dobiti puno obožavatelja među roditeljima.

 • cijena: 240-450 rubalja;
 • Sastojci: maltodekstrin, prebiotici, proteini sirutke djelomično hidrolizirani, biljna ulja, minerali, vitamini, aminokiseline, nukleotidi;
 • za koju dob: broj 1 do pola godine, broj 2 od 6 do 12 mjeseci;
 • Pros: niska cijena, bez konzervansa, boja, pojačivača okusa, lako probavljiva, ne nadražuje crijeva, pomaže u oslobađanju kolike, promiče zdrav rast i razvoj djeteta.
 • Cons: neka djeca imaju netolerantnost na komponente ove mješavine.

Friso hipoalergenski

Proizvod se smatra profilaktičnom jer sadrži djelomično hidrolizirani mliječni protein. Prema brojnim pregledima roditelja, friso hipoalergensku mješavinu smatra se jednim od najboljih na tržištu, iako pripada visokom cjenovnom segmentu. Značajke:

 • cijena: 620-850 p.;
 • Sastojci: djelomično hidrolizirani proteini kravljeg mlijeka, masne kiseline, nukleotidi, prebiotici, hranjive tvari, elementi u tragovima, minerali, vitamini, kalcij, laktoza, biljna ulja, kalija, maltodekstrin, taurin, karnitin, kolin.
 • za koju dob: broj 1 do pola godine, broj 2 do godinu dana;
 • Prednosti: profilaktična i glatka podnošljivost kravljeg mlijeka, doprinosi pravilnom razvoju mozga, organima vida, poboljšava imunitet, poboljšava intestinalnu mikroflora, vrlo prikladan ekonomičan paket s fotografijom s detaljnim opisom sastava;
 • Cons: U vrlo rijetkim slučajevima, to nije pogodno za djecu, ali to je zbog okusa, a ne na komponente.

Hipoalergensko dijete

U liniji dječje hrane ove tvrtke postoji fermentirani mliječni proizvod prikladan za osjetljive mrvice, no ne može se samo upozoriti da su recenzije o njoj previše dvosmislene. Ovaj prašak dobro percipiraju neke bebe, dok za druge alergiju iz nje samo povećava. Hypoallergenic smjesa Baby ima sljedeće značajke:

 • cijena: 430-650 p.;
 • sastav: laktoza, vitamini, elementi u tragovima, djelomični hidrolizat mliječnih proteina, masne kiseline, škrob, hranjive tvari, elementi u tragovima, biljna ulja,%
 • za koju dob: od rođenja do jedne godine;
 • Pros: ukusna, lako otopljena, pomaže djetetu da raste i razvija se brzo.
 • Cons: visoka cijena, mnogi se ne uklapaju.

Kako odabrati hipoalergensku smjesu

Ako ste uočili znakove alergije u vašoj bebi ili znate da ima tendenciju prema njoj, onda bi najoptimalnije rješenje bilo posjetiti liječnika. Poželjno je da odaberete hipoalergensku smjesu pod njegovim nadzorom i nadzorom, osobito ako ste prvi put naišli na taj problem. U isporuci možete kupiti proizvode u običnim supermarketima, ljekarnama ili narudžbi u online katalogu kataloga. Postoji nekoliko savjeta koje svakako trebate koristiti prilikom kupnje određene hrane:

 1. Potrebna vam je hidrolizirana dojenčeta, označena "HA" ili "ON".
 2. Poželjno je da sastav ne uključuje kokosovo, repičasto ili palmino ulje.
 3. Obavezno provjerite datum proizvodnje i rok trajanja.
 4. Svaka nova mješavina postupno se uvodi u prehranu bebe, promatrajući njegovu reakciju. Držite poseban dnevnik hrane i zapamtite sve što se odnosi na hranjenje. Zapišite koja je hipoalergenska smjesa po vašem mišljenju bolja, napraviti usporednu analizu.
 5. Nemojte previše mijenjati smjesu, tijelo se mora prilagoditi svakom proizvodu, ali treba vremena.
 6. Odaberite proizvod za hranjenje u skladu s dobi djeteta. U pravilu djeca od rođenja do šest mjeseci trebaju uzeti kutije s oznakom "1", starijom od 6 mjeseci - s "2", nakon godinu dana - "3". Ako je dijete preuranjeno ili premalo, kupuju mješavine s oznakama "0" ili "Pre", ali samo nakon savjetovanja s liječnikom. U svakom je dobu drugačija potreba za hranjivim tvarima u mrvicama.
 7. Pri kupnji nemojte se oslanjati na cijenu, već na sastav. U elitnoj i masovnoj mješavini tržišta mogu postojati apsolutno identične komponente. Proučite recenzije drugih mumija i ocjena kako biste shvatili što je određeni proizvod. Jeftina hrana također može biti visoke kvalitete.

Video: hipoalergenske mješavine za bebe

Recenzije

Miroslava, 29 godina

Nikad nije bilo problema s hranom mog sina, ali moja je kći postala teško od prvog dana. Majčino mlijeko nije bilo. Obiteljska alergija na hranu otišla je i pomogla nam sojinoj mješavini za djecu. Dok smo išli na ovaj izbor, pokušali smo veliku količinu proizvoda, ali ni najskuplji ne pomažu. A na hrani s alergijama soje počele su odmah proći.

Ekaterina, 24 godina

Naš sin ima predispoziciju za alergije, jer je pedijatar odmah preporučio odabir posebnih smjesa. Tiny Tiny, Nestozhen, obojica se nisu uklapali. Dijete od jednog mirisa pošlo je plakati. Odlučili su zamijeniti Frisu, iako to nije jeftino. Konačno, beba je počela jesti s apetitom i izdahnuli smo relaksacijom s cijelom obitelji.

Alexandra, 32 godine

Do šest mjeseci, ja sam hranio kćer i sve je bilo u redu, a onda je mlijeko nestalo. Kupio sam Nutrilakovu običnu hranu, a nakon nekoliko dana recepcije šišam obraze. Pomogao mu je mješavina kravljeg proteina Similac, koju je preporučio pedijatar. Međutim, alergije su postupno napredovale, ali teško je naviknuti kćer na takvu ishranu zbog gorčine u okusu.

Elizaveta, 26 godina

Samo mješavine aminokiselina za djecu s Nutrilonom pogodne su za mog sina. Pokušali smo mnoge druge, ali nešto nije u redu sa svakim od njih: ili osip ne odlazi, onda problemi počinju stolicom. Odlučili smo se zadržati na aminokiselini Nutrilone, jer zdravlje našeg djeteta nije nešto za eksperimentiranje.

Hipoalergenska formula za dojenčad: kako odabrati

Dojenje je najbolja hrana za novorođenče. Samo majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebe djeteta, hrani tijelu sa svim potrebnim vitaminima i elementima.

Međutim, majka ne može uvijek hraniti dijete. Tada mliječne formule dolaze u spašavanje. Prije prelaska na umjetno ili mješovito hranjenje pažljivo razmislite i posavjetujte se s pedijatrom. Pročitajte više o prednostima dojilje i dojenja.

Kada vam je potrebna hipoalergenska smjesa

Mala djeca, osobito u prvih 3-4 mjeseca, osjetljiva su na alergije i poremećaje hranjenja. U ovom trenutku, probavljanje bebe se samo navikla na nove uvjete, dakle, često reagira negativno na hranu. Ako je dijete na mješovitoj ili umjetnoj hrani, vjerojatno je da se alergija manifestira u smjesi. Onda vam je potrebna hipoalergenska formula za dojenčad.

Među simptomima alergije na hranu su:

 • Osip i crvenilo na tijelu;
 • Svrab i ljuštenje;
 • Osip i pušenje;
 • Iscrpna regurgitacija i povraćanje;
 • Promjena konzistencije i boje stolice;
 • Teška kolika, nadutost i bolovi u trbuhu;
 • Nervusna kongestija, curenje nosa i kihanje;
 • Kašalj i upalu grla;
 • Teškoća grla i astme;
 • Izbjeljivanje i iritacija očiju.

Ako se pojave ti simptomi, odmah se posavjetujte s liječnikom. Samo stručnjak će moći ispravno dijagnosticirati i odabrati odgovarajuću smjesu. U slučaju osipa na koži, ni u kojem slučaju ne brišite mrlje s vunenim štapićem umočenim u toploj vodi! Ne dajte svoje bebe lijekove bez savjetovanja s liječnikom. Za više informacija o alergije na hranu u novorođenčeta pročitati na http://vskormi.ru/problems-with-baby/pischevaya-allerguya-u-grudnichka/ link.

Hipoalergenske smjese za novorođenče mogu se koristiti ne samo za alergije. Prikladni su za djecu s povećanim plinovima i probleme u crijevima, s jakom kolikom. Osim toga, ova hrana je bolje odabrati za djecu koja su sklona alergijskoj reakciji. Sjetite se da su alergije često nasljedna bolest. Ako je majka ili tata alergični, bolje je biti siguran. Smjesa će biti dobra prevencija bolesti.

Kako odabrati hipoalergensku smjesu

 • Kod prvog znaka alergije, obratite se liječniku. On će moći odrediti koje supstance dijete ima negativnu reakciju i, ovisno o tome, odabrati odgovarajuću smjesu;
 • Odaberite mješavinu prikladnu za dob. Na pakiranju ćete naći oznake. Za nedonoščad i bebe sa težinom niske porođajne uzeti „0” ili „pre” ( „pre”), za novorođenčad i bebe do šest mjeseci stane „1”, za dobi 6-12 mjeseci - „2” za godinu dana bebe i stariji - "3". Neke marke proizvode posebne bebe mlijeko za zamjenu krave za djecu od 1,5 godina pod brojem "4";
 • Hypoalergenske smjese sadrže "HA" ili "HA" naljepnicu na pakiranju;
 • Poželjno je da pripravak uključi prebiotike i probiotike, dijetalnu vlaknu, jod, željezo i folnu kiselinu u dovoljnim količinama;
 • Izaberite proizvode bez dlana, uljane repice i kokosovog ulja s odgovarajućom oznakom;
 • Nemojte zaboraviti provjeriti datum proizvodnje i rok trajanja;
 • Prilikom uvođenja smjese, dajte novorođenčad mali dio i promatrajte reakciju. Ako postoje negativne posljedice, smjesa mora biti promijenjena. Mješavina mora biti promijenjena ako dijete ne dobiva dobro i spava nemirno, često plače tijekom, prije ili poslije hranjenja;
 • Kada pronađete pravu kombinaciju, nemojte više mijenjati prehranu. Česta promjena dovodi do pogoršanja dobrobiti djeteta.

Preventivne i terapijske smjese

Da biste odabrali pravu kombinaciju i vidjeli koja je bolja, trebate uzeti u obzir vrstu. Prije svega, podijeljeni su na preventivno i kurativno. Preventivne smjese - prehrana, u kojoj se protein djelomično razgrađuje u male molekule (peptide). Lakše je probaviti i pogodno je za djecu s rizikom od alergija. U slučaju umjerenih i teških alergija treba odabrati terapijske smjese koje sadrže visoko hidrolizirani protein.

Preventivne mješavine prikladne su za kontinuirano hranjenje djece koja su prvi put pokazala alergiju na kravlje mlijeko ili povećani rizik pojave takve bolesti. Većina tvrtki koje proizvode takvu hranu uključuju probiotike i prebiotike. Te tvari olakšavaju stanje djeteta i poboljšavaju probavu. Neki također uključuju nukleotide za jačanje imunološkog sustava i luteina za razvoj vizije novorođenčadi.

Ljekovite mješavine ne sadrže cijele proteine ​​kravljeg mlijeka pa su prikladne za bebe s alergijama umjerene i visoke teške. Sastav takve prehrane je fiziološkiji i bolje apsorbiran. Ona promiče brzu dobitak težine i nema podjelu prema dobi. No pedijatri preporučuju prebacivanje na profilaktičke smjese nakon 5-6 mjeseci remisije nakon bolesti.

Mješavine mlijeka soje, sirutke i koza

Sojine mješavine pogodne su za djecu koja su alergična na krave i kravlje mlijeko. Budite oprezni, budući da 30% beba ima alergiju na protein soje. Ova hrana nije prikladna za novorođenčad, preporučljivo je koristiti nakon 5-6 mjeseci. Istovremeno, pored soje, fermentirani mliječni proizvodi (sir, sir, maslac) moraju biti uključeni u dječji jelovnik.

Mješavine bez seruma ili laktoze dobro su probavljene i pogodne su za djecu s problemima u crijevima i probavu. Takva prehrana propisana je novorođenčadi s netolerancijom na laktozu i šećer, s akutnom crijevnom infekcijom. Ali nije prikladan za nedostatak laktoze.

Mješavine u kozjem mlijeku pogodne su za novorođenčad s netolerancijom na kravlje i soje. Ova hrana ima visoku nutritivnu vrijednost, sadrži prave količine životinjskih bjelančevina za potpuni razvoj bebe. Dobro je apsorbirana, normalizira rad probave i stolicu djeteta.

Hipoalergenske mješavine za novorođenčad - kako odabrati i koje su bolje

Vidi također:

Izbornik 8-mjesečno dijete na umjetnoj hrani: što može i ne može

Koliko novorođenče treba jesti mješavine dnevno i za hranjenje

Zelena stolica u dojenčadi koja se hrani

Pozdrav, dragi prijatelji! Danas ćemo govoriti o prvoj hrani za malu alergiju. Uostalom, ona je u stanju dati im snagu da bi ih hardier, ljepše i još sretniji, ili naprotiv, izazvati hrpu neugodnih posljedica u obliku alergijske reakcije, zatvor, proljev, povraćanje i nadutost.

Stoga smjesa mora biti izabrana s posebnom pažnjom, na temelju preporuka pedijatara. Prikupili smo ih u ovom članku. Dakle, hipoalergenske smjese za novorođenčad - koja je bolja i po kojim kriterijima odabrati.

1. Hypoallergenic smjesa - što je to i zašto

Hipoalergensko se naziva prilagođena mješavina, stvorena posebno za hranjenje bebe koje imaju popratne reakcije na uvođenje uobičajene. Koja je njihova priroda? Teško je odgovoriti nedvosmisleno, jer svaki dijete je individualan.

Međutim, nemojte zaboraviti da su gotovo sve formule za dojenčad načinjene od sirutke ili kravljeg mlijeka. Bez sumnje, ovo je nevjerojatno koristan proizvod, ali samo za djecu s zrelim probavnim sustavom. Oni koji još nisu u potpunosti razvili, nemaju dovoljno enzima da razgrađuju proteine ​​mlijeka. Kao rezultat toga, oni propuštaju u krv, u kombinaciji s alergenima i dovode do pojave tih vrlo neugodnih posljedica.

A sam mliječni protein već je alergen. I ne samo novorođenčadi, već i odrasli samo to ne mogu podnijeti. Isto "svojstva", usput, su različite, i bjelanjak i gluten, koji su također često uključeni u većinu smjesa. Od njih je proizvođači hypoallergenic prehrane za bebe spasili svoje male potrošače.

Imajte na umu da nije moguće propisati takvu smjesu sami. Štoviše, zbog osobitosti tehnološkog procesa, to nije najukusnije, već suprotno. Da, i apsolutno zdrava djeca mogu uzrokovati avitaminozu, spori porast tjelesne mase i druge probleme povezane s neishranjenjem.

Liječnik to može preporučiti samo na temelju rezultata analize, što ukazuje da je njegov pacijent malo alergičan. U nekim slučajevima može to učiniti čak i bez testova ako u obitelji mrvica postoje izražene alergije, kako bi se spriječila pojava alergijskih reakcija.

2. Vrste hipoalergenskih smjesa

Da biste odabrali pravu smjesu, trebate razumjeti što jesu.

Na modernom tržištu postoje tri vrste takvih proizvoda:

 1. mješavine od split mlijeka. U njima se protein unaprijed cijepa, zbog čega se rizik od alergijske reakcije svodi na ništa. Ovisno o ozbiljnosti posljednjih mrvica može propisati preventivno smjese ( "NAN hipoalergen", "Similac") terapeutski i profilaktički ( "Humana HA1", "Hipp HA") ili terapeutski ( "Nutrilon Pepto", "Frisopep", "Nutramigen" ). Naravno, međusobno se razlikuju je stupanj razdvajanja i prema tome među njima možete odabrati savršen izbor za bilo jare;
 2. sojinih hipoalergenskih smjesa - imenuju se pod uvjetima netolerancije na kravlje mlijeko. Nepotrebno je reći da to mora biti potvrđeno rezultatima relevantnih analiza. Takve smjese su bez mliječnih proteina, glutena i laktoze - glavnih alergena. Istovremeno, uključuju maltoza i biljna ulja, uključujući palmino ulje. Teško je reći koliku korist ili štetu donose novorođenčadi pa se u praksi propisuju samo za djecu stariju od 6 mjeseci. Prednosti smjesa soje su ogromna količina vitamina i minerala, jer su oni najčešći od njih apsorbirani, a prisutnost phytoestrogena su prirodne antivirusne tvari. Takve smjese uključuju: "Humana", "Nan soja", "Nutrilak soja";
 3. hipoalergenske smjese na osnovi kozjeg mlijeka - možete ih hraniti djetetu u slučaju netolerancije na kravlje mlijeko. Postoji percepcija da je kozje mlijeko bliže u sastavu majčino mlijeko. A najbolji dokaz ove je izvrsna probavljivost takvih smjesa. Štoviše, oni jačaju imunološki sustav, poboljšavaju probavu i imaju izvrstan okus. Ovdje je samo izbor na modernom tržištu je vrlo mala. Proizvedeni su pod robnim markama: "Nanny", "Mamako", "Goat".

Općenito hipoalergenske smjese dosta. Koji od njih bi trebao odabrati u svakom slučaju bi trebao odlučiti kvalificirani liječnik kako bi zaštitio dijete od još većih neugodnih posljedica.

3. Savjeti za odabir smjese


Ova hipoalergenska smjesa za uobičajene novorođenče razlikuje sljedeće karakteristike:

 • količina proteina - u 1 l gotovih proizvoda bi trebala biti u rasponu od 12-14 g;
 • omjer proteina sirutke prema kazeinu - trebao bi biti u rasponu od 60:40 - 80:20;
 • količina ugljikohidrata - idealno, brojka bi trebala biti jednaka 7 g po 1 l;
 • kvaliteta masti - oni moraju biti lako probavljivi.

Svi ovi podaci nalaze se na pakiranju, pa se, ako je potrebno, uvijek mogu provjeriti.

4. Ocjena hipoalergenskih smjesa za novorođenčad

 1. "Nan hypoallergenic" - jedan od najpopularnijih. Sastoji se od bjelančevina, podijeljenog na aminokiseline pa gotovo nikada ne uzrokuje alergijske reakcije, abdominalnu distancu, probleme s stolicom;
 2. "Similac hypoallergenic" - često je propisano za djecu koja su u obitelji bili alergični. Stvorena je na bazi mliječnih bjelančevina i obogaćena je prebioticima, masnim kiselinama, vitaminima i mikroelementima.
 3. „Nutrilon hypoallergenic” - temelji se na kravlje mlijeko, te je obogaćen s masom korisnih tvari potrebnih za rast i razvoj mrvica. Ipak, sadrži palmino ulje, zbog čega ga mladi roditelji ponekad odbijaju.
 4. „Friso” - sadrži sirutke i kazeina proteina, vitamina C, željeza i drugih hranjivih tvari koje su odgovorne za rast, debljanje i imunitet djeteta.
 5. "Nanny" - od kozjeg mlijeka bez sintetskih aditiva, palminog ulja i šećera. Omogućuje brzo dobivanje novorođenčadi, ublažava probleme s stolicom, ne izaziva razvoj alergijskih reakcija.

Naravno, ovo nije potpuni popis hipoalergenskih smjesa za najmanji. Zapravo, njihova težina. I teško je reći koja će biti najbolja u svakom slučaju. Uostalom, ponekad ih je odabrano više od mjesec dana.

Jedina stvar koja može pomoći mrvicama u tom razdoblju je kupnja kvalitetnih proizvoda. Možete ih pronaći u specijaliziranim prodavaonicama za djecu. Jednom sam pisao o online trgovini akusherstvo.ru. Trgovina nudi popuste za redovite kupce. U jednoj riječi, vrijedan pažnje, pogledaj.

5. Recenzije

Pogledajmo što mlade majke kažu o upotrebi različitih hipoalergenskih smjesa u djetetovoj prehrani.

Angela:

Dugo je podigao smjesu. Pokušao je Nestozhen, Nutrilon, još nešto, a Friso se približio.

Karina:

Moja je majka jela Nan Ha. Počeo je prvi put, osip i problemi s stolicom nije bilo.

svjetlo:

Odabrali su između Frisolak, Similak, Nan i Nutrilak. Na posljednjem i zaustavljenom. Do sada, tako dobro, mmm.

Rita:

Mi alergičar savjetovali smo Koza, sve druge strašne alergije. Bio je vrlo zadovoljan, sve je otišlo.

Ovdje možete pogledati video pregled raznih dojenačkih formula:

Suvremeni proizvođači su osigurali da na policama ima dovoljno alergičnih smjesa za bebe. Ali kako odabrati jedan od njih samo liječnik zna. Zapamti ovo!
I dijelite ovaj članak u društvenim mrežama i pretplatite se na naše ažuriranje! Vidimo se uskoro!

Sad su pročitali:

Mješavina "bebe" za novorođenčad - sastav, prednosti, recenzije

Pozdrav dragi čitatelji! Jeste li osobno upoznati s formulama za dojenčad namijenjene novorođenčadi? Na modernom...