Glavni razlozi zbog kojih se novorođenčad treba okupati u kuhanoj vodi: koliko dugo dijete treba takve kupke?

Hrana

Rođenje djeteta velika je radost i sreća za obitelj, ali i puno pitanja vezanih uz skrb i odgoj dugo očekivanog djeteta. Roditelji u prvim mjesecima života djeteta okružuju ga s pojačanim stupnjem pažnje, više brige, pogotovo ako je to njihovo prvo dijete. Takva pozornost na bebu je neophodna i ugodno, on mora osjetiti od prvih dana svog života da mu se sviđa.

Jedan od prvih i najuzbudljivijih postupaka za roditelje - mrvice za kupanje. Mnogo je pitanja: Koja je to kupka? Kako zadržati? Kakvu vodu? Što znači oprati? i tako dalje. Danas ćemo ispitati pitanje koje vode kupati i treba li kuhati.

Je li to potrebno i potrebno?

Imunitet djeteta svakako je slabiji od onoga odrasle osobe, no dovoljno se nositi s prirodnim bakterijama okoliša. S centraliziranim protocima pročišćene i filtrirane vode, prema GOST-u treba biti pogodan ne samo za djecu za kupanje, već se također može koristiti kao voda za piće.

Međutim, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne rade uvijek dobro, i svakako nije svaka majka spremna riskirati zdravlje njezine bebe. Stoga je bolje vizualno procijeniti kakvoću vode, trebalo bi biti prozirno bez nečistoća i neutralnog mirisa.

Ako postoji sjena ili miris, morate kuhati kako biste izbjegli zarazu. Kuhanje najbolje dezinficira. Nije potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ako je čisto i bez mirisa.

Mnoge majke preporučuju kipuću vodu za kupanje tijekom ozdravljenja pupčane rane, tako da postoji manji rizik od infekcije rane, čak i ako se dobije.

Priprema i temperatura

Za prvo kupanje novorođenčadi, voda se kuha kako bi se izbjegla alergijska reakcija ili infekcija u pupčanu ranu. Nema potrebe kuhati ga dulje vrijeme, jer mikrobi odmah umiru, i toplina preko 100 stupnjeva (točka ključanja) nije moguća, a zatim isparava. Stoga je dovoljno da se kuhati i ugasiti.

Voda nakon kuhanja za kupanje mora se ohladiti. Ugodna temperatura za dijete će biti 36-37 ºê. Stupanj, poput tjelesne temperature, neće dopustiti prekomjerno zagrijavanje ili prekomjerno hlađenje, koža bebe nema neovisnu termoregulaciju pa će roditelji morati to neko vrijeme gledati.

Koliko dugo

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje, sve ovisi o razlogu zašto se dijete okupa u kuhanoj vodi. Ako se bojiš infekcije u pupčanu ranu, dovoljno je da se okupajte dok se ne liječi ranu. Preporuča se okupati u kuhanoj vodi za upale kože i alergije s osipa na koži sve do prolaska crvenila.

Dezinfekcija metodom ključanja s niskom kvalitetom isporučene vode također je jedan od razloga za kupanje djeteta u takvoj vodi i zaustavlja vrenje kada se normalizira i uklanja se miris i boja.

Pro i kontra

Kada kupanje novorođenčadi u kuhanoj vodi ima prednosti i nedostatke, majkama je potrebno odabrati i odlučiti koji je čimbenik važniji.

Pros:

 • Zlonamjerni mikrobi umiru.
 • Mekoću za bebinu kožu.

kontra:

 • Dulji proces pripreme (kuhati, ohladiti do željene temperature).
 • Teško je dobiti veliku kupku.

Pro i kontra su otprilike isti.

Kada mogu oprati dijete u tekućoj vodi?

Od prvog dana života pedijatri savjetuju majke da kupaju djecu u kuhanoj vodi, tako da se beba brže prilagođava okolišu. Ovaj savjet, naravno, pogodan je za apsolutno zdrave bebe i dobre kvalitete tekuće vode.

Novorođene mrvice su tako male i osjetljive da želim činiti sve što je potrebno da bi ih udobnije, čak i ako je to radno intenzivno. Mlade majke već imaju malo vremena, pa neka pitanja koja zahtijevaju puno vremena za provedbu, bolje je dobro proučiti. Na primjer, takvo pitanje kao plivanje u prokuhanoj vodi. Nema potrebe kupati svu novorođenčad u kuhanoj vodi, što znači da možete potrošiti spremljeno vrijeme sa bebom.

Korisni videozapis

Zatim, koristan videozapis o tome treba li kuhati vodu za bebe:

Temperatura vode za kupanje novorođenčadi, opće preporuke roditeljima

Uz rođenje djeteta pojavljuju se ugodne i uzbudljive nevolje. Dijete je rođeno apsolutno bespomoćno, sve brigu za njega pada na roditelje.

Kupanje je važan dio higijenskih postupaka, tako da novorođenče osjeća ugodno, temperatura vode u kupaonici treba biti ugodna za svoje tijelo.

Osnovna pravila za kupanje novorođenčeta

Voda tretmani su dobri za zdravlje i dobrobit novorođenčeta.

 • uklanjanje povećane tonusa mišića;
 • održavanje normalnog stanja kože;
 • jačanje imuniteta;
 • opuštanje živčanog sustava.

Za kupanje djeca obično kupuju bebu kupku, ali možete koristiti zajedničku kupaonicu, pažljivo isprati prije svakog punjenja. Obrada mora biti korištenjem sode za pečenje. U prvom mjesecu, pupčana rana je podložna infekciji, pa se preporučuje kupanje u kuhanoj vodi.

Brodovi bilja - kamilica, sukcesija, plantaža pomažu u smanjenju upale, potiču ozdravljenje kože. Alternativa biljkama je kalijev permanganat, njegovo slabo rješenje savršeno dezinficira vodu. Nemojte zloupotrijebiti dodatke, one vrijede 1 put tjedno. Nježna koža nježna koža je osjetljiva na bilo kakve nadražujuće tvari, uz čestu uporabu dekocija, postaje pretjerano nadražena.

Kada kupate bebu, morate slijediti određena pravila:

 • temperatura zraka u prostoriji ne smije biti manja od + 24º;
 • procedure vode se poželjno izvode u večernjim satima, prije spavanja;
 • vrijeme kupanja - 5-10 minuta;
 • tijekom postupka, glava i ramena djeteta trebaju biti podržani;
 • potrebno je temeljito oprati sve nabore u kojima se skupljaju čestice prljavštine - ispod vrata, u prepona, ispod pazuha, između prstiju.

Koja je optimalna temperatura za kupanje novorođenčadi?

Tijelo novorođenčeta je u fazi formacije, nije sposobno za normalnu termoregulaciju. Vruća ili hladna voda zasigurno će izazvati nelagodu novorođenčadi. Stres zbog zamrzavanja ili pregrijavanja negativno će utjecati na stav djeteta na kupanje.

Koja je optimalna temperatura vode za kupanje? Biti u krilu majke dijete se navikne na temperaturu u rasponu od 36,6 do 37 stupnjeva C. Umetanje u sličnom okolišu bit će poznato i ugodno za bebu.

Što je opasno pregrijavanje djeteta?

Zbog bodeći se u vrućoj vodi kod djece, koža postaje crvena, temperatura može porasti, disanje postaje teško. Kada se pojave takvi znakovi, potrebno je izvući dijete iz kupaonice. Osim toga, grijana koža otvara pore koji dopuštaju infekcije da napadaju dječje tijelo. Kako ne bi pogriješili, svaka bi majka trebala kupiti vodeni termometar i pažljivo pratiti njezina očitanja. Termometar ne smije rasti iznad 37 ° C.

Hladna voda koriste roditelji kao sredstvo stvrdnjavanja djeteta. No, ovaj postupak zahtijeva postupno smanjenje stupnjeva. Ulijevanje u hladnu kupku uzrokuje nelagodu, dijete će plakati. Hipotermija prijeti nezrelom tijelu prehladama i problemima s urinarnim sustavom kod djece.

Prva kupka je važan događaj za mlade roditelje.

Prvo uranjanje djeteta u kadu postaje mali, ali nezaboravan događaj za mlade roditelje. Da biste ostavili samo lijepe uspomene, trebate učiniti sve što je u redu.

Pediatri ne daju definitivan odgovor kada se po prvi puta preporuča kupati novorođenče. Prije toga, liječnici su savjetovali da obrišu dijete mokrim maramicama tijekom prva dva tjedna, sve dok se umbilikalna rana ne obrati. Sada se preporuča kupati bebu nakon dolaska iz bolnice.

Kupnja zasebne kupelji trebala bi pojednostaviti život mlade majke. Mnogo je lakše oprati bebu postavljanjem kontejnera na ugodnu visinu. Dijete će se osjećati sigurnije u malom prostoru, a majka se neće morati malo spuštati.

Tijekom prvog kupanja koristi se kuhana voda, ohlađena na temperaturu od 36,5-37 ° C. Ako je dodan kalijev permanganat, najbolje je zamotati bebu u pelenama. Tkanina će isključiti kontakt nježne kože s kaustičnim neotopljenim kristalima. Posebna pozornost treba posvetiti izboru termometra za vodu, jer će to biti potrebno za svakodnevnu upotrebu.

Temperatura vode za kupanje novorođenčeta mjeri se posebnim termometrom za alkohol. Za razliku od žive, nema opasne toksične komponente. Uređaj je zatvoren u izdržljivu plastičnu kutiju koja se ne zagrijava ili ne tuku. Obično je napravljen u obliku svijetle igračke, ugodno dijete dok plivaju. Tako da mame ne zaboravite što temperatura kupanja novorođenčeta, na skali od oko 37º postoji posebna oznaka.

Neki roditelji provjeravaju temperaturu vode s laktovima. Unatoč činjenici da je koža toliko nježna, osjećaje odrasle osobe nisu objektivni. Kako bi se 100% sigurnije od djetetove sigurnosti, bolje je koristiti alkoholni termometar.

Prilikom popunjavanja kupke prvo ulijte hladnu vodu, a zatim ga razrijedite vrućom vodom. Temperatura treba izmjeriti nakon miješanja. Kada termometar pokazuje 36,6-37º, možete donijeti dijete.

Prvo kupanje ne bi trebalo trajati više od 5 minuta, a svaki dan se povećava. Do 6 mjeseci, dijete ostaje u kupaonici 15 minuta, a do godine - 40. Trebali biste lagano spustiti dijete u vodu, smirujući ga blagim riječima.

Optimalni deterdžent za pranje bebe je mekana rukavica, može se lako prati. Neće vam trebati šampon za vrijeme prvog kupanja, ako beba ima svjetlo, a kosu možete oprati bebom sapunom. Ručnik za djecu pripremljen je unaprijed, odmah je umotan, ali ne utrljava i lako se vlažna koža.

Roditelji trebaju odabrati vrijeme za plivanje, usredotočujući se na karakteristike dojenčadi. Ako se tretman vode djeluje opuštajuće, onda je potrebno provesti prije noći. U slučaju kada kupanje stimulira aktivnost, bolje je to raditi tijekom dana.

Stvrdnjavanje novorođenčeta - kada mogu pokrenuti postupak?

Stvrdnjavanje je dobro za djecu, ovaj postupak pomaže ojačati imunološki sustav. Dijete je manje bolesno od prehlade, njegov živčani sustav jača. Jako tijelo lakše se nositi s virusima i bakterijama koje napadaju dijete u hladnoj sezoni. Kako bi stvrdnjavanje imalo koristi, a ne štetu, postupak mora biti postupan.

Temperatura za kupanje novorođenčeta trebala bi se smanjiti za 1º u 4-5 dana. Ne smijemo zaboraviti da će nakon 15 minuta kupanja voda već biti hladna. Nježno otvrdnjavanje neće biti stresno za dijete. On će biti aktivan u hladnoj vodi ako se postupno navikne na to.

Posebnu pozornost treba paziti na otvrdnjavanje slabe djece. Preporuča se pokretanje postupka kada beba bude dobro raspoložena, ako plače i nestaje, bolje je odgoditi kupanje u hladnoj vodi.

Tijekom prva tri mjeseca temperatura vode ne smije pasti ispod 28º. Učinkovitost otvrdnjavanja utječe na sustavnu prirodu postupaka.

U procesu kupanja glavno je slušati osjetljivo raspoloženje i želje bebe. Ne možete ostaviti dijete samo u kadi, čak i kada već sjedi pouzdano.

Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Novoizgrađeni roditelji vrlo često imaju niz pitanja vezanih uz kupanje djeteta. Naime: kakva bi trebala biti temperatura vode za kupanje novorođenčeta i koliko dugo treba trajati vodeni tretman? Pojava ovih problema vrlo je uvjetovana, jer je koža djeteta nježna, još nije prilagođena za okoliš, ranjiva i osjetljiva na bilo kakav mehanički stres. Dakle, proces kupanja treba ublažiti mrvicu, a ne smetati. A kako bi vodni postupci bili u skladu s voljenom novog člana obitelji, trebali biste znati nešto više o njima.

Potrebno je pažljivo razmotriti temperaturu vode za kupanje djeteta (bolje je koristiti termometar vode), budući da je njegova koža još uvijek vrlo osjetljiva na visoke i niske temperature.

Zašto je važno pratiti temperaturu vode?

Novorođenčad ima nesavršeno tijelo. Njihova termoregulacija još nije formirana, što je glavni razlog zbog kojeg se lako podvrgavaju hlađenju i pregrijavanju. Zato je vrlo važno pratiti temperaturu vode tijekom plivanja. Ne bi trebalo biti vruće niti hladno. Temperatura vode treba biti nešto iznad sobne temperature. Za odraslu osobu, takva voda može se činiti hladnom i to je razumljivo. Uostalom, svi smo navikli na dugi prijem opuštajućih vrućih kupelji.

Međutim, takvi postupci mogu naštetiti djetetu. Uostalom, čak i odrasla osoba s dugim boravkom u toploj vodi može se osjećati loše, ali što je s dojenčadi? Prvo, tople vode će mu donijeti nelagodu, a drugo, dijete može jednostavno postati bolesno, što vam, na žalost, neće moći reći.

Novorođene bebe više su osjetljive na ekstremne temperature od odraslih osoba. Stoga, upotreba hladne vode također može uzrokovati neke neugodne trenutke za vrijeme kupanja - prvo, dijete će biti hladno i on će početi plakati teško, obavještavajući roditelje o nelagodnosti, a drugo, kupanje u hladnoj vodi ispunjeno je zamrzavanjem mokraćnog sustava, što može dovesti do bolnih senzacija u bebi tijekom mokrenja.

Tijekom kupanja djetetu ne smije doživjeti nelagodu, tako da temperatura vode ne smije prijeći 38 stupnjeva

Koja je temperatura vode u kupanju bebe?

Novorođenče je gotovo cijeli život proveo u maternici. Tamo je bio mirno i ugodno. Što mislite, koja je temperatura amnionska tekućina? Točno, ne više od 38 °. Stoga, za vrijeme kupanja potrebno je djetetu pružiti poznato okruženje, pa stoga temperatura vode tijekom kupanja djeteta ne smije biti iznad 38 ° C. Liječnici preporučuju zagrijavanje vode na 36,6 ° C - 37 ° C.

Ne biste se trebali bojati činjenice da se tijekom kupanja voda ohladi i dijete će hladno, jer u prvim mjesecima beba života, vodeni postupci trebaju se provoditi svaki dan i ne smiju prijeći 7-10 minuta na vrijeme. Tijekom tog vremena voda se hladi do najviše 2 ° C, što u ovoj situaciji nije presudno.

Topla voda doprinosi:

 • stvaranje povoljnog okruženja za liječenje pupčane rane;
 • zaštita kože bebe od prodora različitih infekcija.

Tijekom kupanja u vrućoj vodi, koža se isparava, pora se otvaraju, a sva vrata otvorena za infekciju. Ali ako je odrasla osoba imuna na različite infekcije, tijelo novorođenog djeteta još nije uspjelo uspostaviti prepreku za zaštitu od njih.

Stari i provjereni način za provjeru temperature vode u kupelji za bebe - spustite lakat

Kako razumjeti da je temperatura vode dostigla potrebnu razinu?

Da biste shvatili da je temperatura vode za kupanje novorođenčad dostigla željenu razinu, potrebno je:

 • prethodno zagrijte vodu (preporuča se kuhati i hladiti), u kotlu ili u velikoj tavi;
 • sipati u kadu ohlađena prokušana voda;
 • stavite u termometar vode za kupanje;
 • polako početi sipati vruću vodu, dok je neophodno stalno miješati vodu u kadi;
 • čim toplomjer pokazuje 37 ° C - 38 ° C, to znači da je temperatura vode postala optimalna za kupanje djeteta.

Mnogi iskusni majki koriste drugačiju metodu za određivanje temperature vode - umjesto korištenja termometra za vodu, koriste se laktovima. Da, da, to je na taj način da možete shvatiti hoće li ova voda biti udobna za bebu. Koža na laktovima je osjetljivija na promjene temperature. Stoga, ako se voda čini normalnom, onda možete sigurno početi kupati bebu.

Možete čak i provesti mali eksperiment, sipati vodu u spremnik temperature u kojoj ste se navikli, a za vas se čini optimalnim. Upijajte ruku u nju, vodu će vam se činiti tek lagano vrućima, a zatim smanjiti lakat u nju - naći ćete da je voda jako vruća. To je isto toliko vaša beba će se osjećati kada normalno kupate, kao što mislite, vodu.

Ako odlučite otvrdnuti dijete, počnite postupno, tako da mrvica ne doživljava neugodne osjete.

Trebam li početi otvrdnjavati bebe?

Većina roditelja je uvjerena da je stvrdnjavanje jamstvo zdravlja, a što prije počnete otvrdnuti, to bolje. Možda je to istina, ali još uvijek ne biste trebali početi umirivati ​​novorođenče od prvog dana njegova života.

Ali ako podržavate stvrdnjavanje i smatrate potrebnim započeti postupak od rođenja, onda je to potrebno postupno. To je, u početku, da se beba kupi u vodi, temperaturu od 38 ° C, a zatim postupno svaki tjedan smanjuje temperaturu vode za 1 ° C, inače ćete jednostavno obeshrabriti cijeli lov za kupanje u djeteta.

Temperatura u sobi nakon kupanja ne smije biti ispod 27 ° C, jer dijete može zamrznuti!

Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

Vruće ili hladno?

Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

Idealna temperatura vode

Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

Zanimljiva tema:

 • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
 • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
 • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

Organizirajte optimalnu temperaturu

Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

 1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
 2. Stavljamo u njega toplomjer.
 3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
 4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

Stvrdnjava ili ne?

Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

Prvi kupanje nije zastrašujuće!

Plivajući jastučići

Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Na kojoj će temperaturi kupovati novorođenče: kako ne bi štetilo mrvicama tijekom prvih postupaka

Prva beba za bebe

Prvo kupanje djeteta u vodi provodi se nakon što se umbilikalna rana potpuno osuši. Iscjeljenje obično javlja 1-3 tjedna nakon poroda.

Tijekom postupka roditelji bi trebali:

 • stalno razgovarati s djetetom, hvale;
 • kontinuirano održavati glavu i leđa;
 • držati kontakt očima;
 • slijedite raspoloženje djeteta.

Prije početka sesije morate osigurati da kupaonica ima sve uvjete za udobnost i sigurnost djeteta. Osim znanja o temperaturi koja bi trebala okupati novorođenče, trebali biste obratiti pozornost na navedene čimbenike.

 1. Čist kupka / beba kupka (čist s sodom za pečenje). Nemojte koristiti kemijske deterdžente.
 2. Na podu ima nepovezanu podlogu tako da se majka ili tata mogu udobno saviti prema djetetu.
 3. Postavite sapun, ručnik, termometar tako da je lako doći.
 4. U vrtiću, uredite mjesto gdje ćete odjenuti bebu: pripremite pelenu, odjeću i pelenu. U zasebnoj ladici stavite bebinu kožu i proizvode za njegu pupova: talk, krem, kalijev permanganat, pamučne jastučiće i štapove.
 5. Optimalno okruženje u kupaonici iznosi 25-27 ° C. Ako planirate umiriti bebu - stupanj kapi na 20-22 ° C.
Što je voda hladnija, to je veća aktivnost djeteta u vodi, a od samog rođenja moguće je koristiti takvu anatomsku kupelj za vodene postupke.

To je prikladno kupati bebu u bebu kade, kao iu samoj kupelji. Ono što je poželjno je vaša odluka. Prednosti korištenja prikazani su u donjoj tablici.

 1. Velika količina vode. Vaša beba ima mišiće dišnog sustava i cirkulaciju krvi.
 2. Voda može trajati dulje.
 3. Nije potrebno provjeriti čitanje termometra svake minute.
 4. Mnogo prostora za ručke, noge i pokret glave. Dječak troši više energije, a time se brže oporavlja.
 1. Dijete će se osjećati sigurnije.
 2. Manja površina za kupanje - manje vjerojatno da će učiniti nešto loše. Roditelji se osjećaju sigurnijima.

Prikladni uvjeti: hladni ili topli

Neke majke ne znaju na kojoj bi temperaturi trebala kupati dijete. Dječji pedijatri pridržavaju se ideja da termometar ne smije biti ispod 26 ° C i premašiti 37 ° C. Hladna voda doprinosi razvoju mišićno-koštanog sustava, respiratornih organa, potiče srce.

U ovom stanju, ne postoji želja za aktivnim pokretima. Proces će biti radostan, ali neće imati blagotvoran učinak na tijelo djeteta.

Kuhanje vode

Vjeruje se da se samo za kuhanu vodu treba koristiti za novorođenče, pogotovo ako dijete još nije ozdravilo pupak. Zapravo, nije nužno. Pedijatri preporučuju da je voda iz slavine zdravija od destilirane vode.

Ova voda sadrži potrebne sastojke u tragovima i bakterije koje pridonose ranoj adaptaciji djeteta u okoliš.

Korištenje tekuće vode važno je utvrditi koliko to suši kožu. Da biste spriječili piling kože kod bebe, instalirajte filteri i sredstva za čišćenje. Ako odlučite koristiti vodu iz kotla, nema potrebe da ga kuhate predugo - tako da neće biti obilnih šljiva.

Kako mjeriti temperaturu vode

Temperatura vode za kupanje djeteta može se mjeriti na dva načina. Prva je zastarjela i nepouzdana, iako su ga ispitivale naše majke i bake.

Lakat je uzeti kao mjerni instrument. Smatra se da je koža na ovom području tijela vrlo osjetljiva i najbolje prepoznaje toplinu ili hladnoću.

Ova metoda je izgubila svoju važnost, budući da su receptori kože kod novorođenčadi različiti od odraslih osoba. Prikladna temperatura za kupanje novorođenčadi bit će hladna za osobu koja se formirala.

Drugi način - poseban termometar za vodu. Može odrediti točnu temperaturu vode u nekoliko sekundi i može se koristiti tijekom cijelog procesa. Sve što trebate je staviti u vodu i pričekati dok ne pokaže potrebnu temperaturu za kupanje djeteta.

Odaberite termometar

Glavni uvjet za toplomjer je njegova sigurnost. Dječji termometar za vodu trebao bi biti izrađen od izdržljive, netoksične plastike. Često korištene vrste termometara:

 • živa;
 • e.

Prvi tip je više nesiguran, jer tijekom rada termometar može slučajno oštetiti nego stvoriti stvarnu prijetnju cijeloj obitelji.

Pri korištenju elektronskog termometra, temperatura vode za kupanje novorođenčeta bit će uspostavljena što je brže moguće. Takav alat bit će nezaobilazan pomoćnik za mumije.

Većina termometara izrađena je u obliku omiljenih likova i ukrašena svijetlim bojama. Dijete, pod strogom kontrolom majke, može koristiti objekt kao igračku dok se kupanje.

Učestalost i trajanje tretmana vodom

Nakon rođenja, dugotrajna koža djeteta zaštićena je jedinstvenom prirodnom maskom - mješavinom sebuma i tvari slične kvasca. Lakše je prilagoditi se novom okruženju, sve dok koža ne postane manje osjetljiva.

Teško je da se djeca zaprljavaju do te mjere da je tijelo odrasle osobe zagađeno. Pediatricima se u svojoj praksi savjetuje da obavljaju 2-3 sesije postupaka kupanja tjedno.

Trajanje prvog plivanja je 10-15 minuta. Naknadni postupci mogu se produžiti do 40 minuta.

Klase počinju čim se pupak bebe iscjeljuje. Prva 2-3 puta preporuča se pozvati instruktora i same roditelje da pomno prate kako se vježbe izvode.

kaljenje

Umiriti malu ili ne - pitanje je čisto individualno. Roditelji moraju sami odlučiti hoće li takve metode liječenja koristiti od tako male dobi. Ako odlučite poduzeti ovaj korak, zapamtite:

 • Stvrdnjavanje je najučinkovitiji način povećanja otpornosti djetetovog tijela na različite bolesti;
 • provoditi sustavno, bez prekida;
 • neophodno je postupati lagano, uz glatko smanjenje stupnja;
 • dijete bi trebalo biti u veselom raspoloženju.

Bilje i lijekovi

Možete koristiti:

 • tradicionalni kalijev permanganat za dezinfekciju;
 • decocija kamilice i serija;
 • izvarak hrasta lužnjaka;
 • decoction od koprive;
 • morska sol;
 • baby sapun;
 • dječji šampon (koristi se od 2-4 tjedna nakon rođenja).

Ne preporučuje se dodavanje bilja bez konzultacija s liječnikom, jer može izazvati alergijsku reakciju.

vježbe

Kao takav, nema igara za bebe u vodi, jer u toj dobi oni sami ne držati na površini, ne znam kako držati leđa i glavu. Da biste privukli pozornost malenih, možete koristiti nekoliko gumenih igračaka.

nalazi

Sada znate na kojoj se temperaturi nanose novorođene bebe, koje su alate i uređaji korišteni, koje su rokove za postupke. Možda ako uletite ljubav prema vodi iz prvog dana života, vaša će djeca odrasti prvaci plivanja!

Što bi trebala biti temperatura vode za kupanje novorođenčadi

Kada se dijete rodi, s njim dolaze s njim mnogo ugodnih, ali vrlo uznemirujućih dužnosti: hranjenja, sklizanja i drugih važnih manipulacija. Popis uključuje i dnevno kupanje djeteta.

Oprati, plivati!

Ako su roditelji mladi i ovo je njihovo prvo dijete, prvi higijenski postupci postavljaju pitanja, a ponekad i strahove: što ako voda nije dovoljno čista ili previše hladna ili previše vruća za ovaj sitni kvržicu? Koja je optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta? Gdje početi?

30 tjedana trudnoće: što se događa s trudnicom i djetetom može se naći u našoj publikaciji.

Kako napraviti djevojku lijepu kosu, možete naučiti iz ovog članka.

Odavde ćete naučiti o toplotnom udaru djece - njezinih znakova i prve pomoći.

Prvi "kupanje"

Ne preporuča se kupati bebu odmah nakon dolaska iz rodilišta - bolje je koristiti rubdown s mokrim wipes za bebe. No, drugi dan, postupci vode su prilično prihvatljivi - ako nema problema s pupakom. Ako jesu, posavjetujte se s pedijatrom o plivanju.

Odrasli bi trebali biti dobro pripremljeni za prvi "kupanje". Popis dodataka za kupanje je sljedeći:

 • Plastična kupka - obavezna stavka. Mora se temeljito očišćavati i očistiti. Nepotrebno je, nesigurno kupati bebu u velikom kupku za odrasle - može iznenada skliznuti iz svojih ruku - i nije higijenski.
 • Termometar, koji se koristi za određivanje točne temperature vode.
 • Veliki frotirni ručnik - čak i ako je posve nova, mora se oprati. Ručnik iz ovoga neće samo postati čišći, već i mekši.
 • Meka pelena.
 • Voda ili velika šalica gdje će biti voda za ispiranje.

37 - a ne stupanj veći

Pogledajmo što će temperatura vode za kupanje novorođenčadi biti normalna? Amnionska tekućina, u kojoj se odvija prenatalni razvoj fetusa, ima temperaturu blizu onoga tijela - oko 37 stupnjeva.

Iz tog razloga, samo je takav pokazatelj temperature vode za kupanje za bebe najoptimalniji. Za odraslu osobu, takva voda može izgledati previše super.

Prijelaz iz intrauterine na ono što obično zovemo život je veliki stres za dojenčad: tlak se mijenja, svi unutarnji organi počinju raditi u neobičnom načinu. I samo u toploj vodi, oslobodio se. Međutim, kada joj temperatura nije ugodno za njega, povećava opterećenje stresa.

Povećanje samo jednog stupnja, do +38, dovodi do pregrijavanja i uzrokuje porast srca. Koža djeteta postaje crvena, postaje trom. Ali ako je razlika u smjeru minusa viša od tri stupnja, tj. voda je hladnija od +34, što je također vrlo nepoželjno. Koža i usnice postaju plavkasto, beba pokuša da se skoči, a zatim počinje drhtati.

Na toj temperaturi vode, dijete može previše hraniti, što će dovesti do najmanje hladnoće. Novorođenče obavještava odrasle osobe da plaču o svim neugodnostima, pa moraju pažljivo pratiti izgled malog kupatelja, slušajući najmanji potres.

Termometar ili lakat?

Kako odrediti da je temperatura vode u kadi optimalna? Obično se u nju ulijeva neka voda, a zatim, spuštanjem termometra, počinju dodavati struju iz vrućeg čajnika, stalno miješajući i gledajući termometar. Čim njen učinak dosegne 37 ° C, prestanite dodavati tople vode.

Neke majke s iskustvom koriste vlastiti lakat umjesto termometra. Koža na lakat je osjetljivija na razlike u temperaturi nego u drugim dijelovima tijela. Dodirujući ih vodom, lako je vidjeti je li dovoljno dobra za kupanje djeteta.

Kao eksperiment, možete pokušati uranjati cijelu ruku na temperaturu na koju ste navikli, a ako se čini da je samo malo toplije da četka bude topla, to će biti vrlo vruće za lakat.

Često se roditelji boje da se voda može prebrzo hladiti. Nemojte se bojati toga: budući da higijenski postupak traje najmanje 7, ali ne više od 10 minuta, zagrijavanje tekućine za to vrijeme pada za samo 1-2 stupnjeva, što nikako nije kritično.

Kuhajte - nemojte kuhati

Grijana voda za kupanje ulijeva se u kupku za bebe, posteljinu na dnu čiste pelene. Stavljajući bebu tamo, glava mora biti držana na površini tako da tekućina ne ulazi u uši, nos i oči.

Održavajte udobnije ispod lopatica, pričvrstite tijelo dlanom na strani koja je dalje od vas.

Nakon toga, ako je kvaliteta vode iz slavine normalna - čista i prozirna, bez stranih nečistoća i mirisa, prethodno kuhanje, kao i dodavanje kalijevog permanganata je moguće, ali nije potrebno.

U prisustvu pelenskog osipa ili drugih kožnih problema (često u prvim tjednima života, kada se tijelo podvrgne adaptaciji, dječja koža, prema popularnom izrazu "cvjeta", prekrivena prištićima) možete dodati izvarak vlakova.

No, ako centralizirano čišćenje ostavlja mnogo želje, bit će potrebno kuhati i dezinficirati vodeni okoliš cijelo vrijeme. Kada je stanje vodovoda - iz ruke, za kupanje morate koristiti piće u bocama vode. Savjetujemo vam da odmah kupite velike kontejnere.

Ako želite biti zdravi!

Sada među roditeljima, osobito mladima, razne teorije o zdravlju i stvrdnjavanju beba vrlo su popularne.

To bi trebalo biti učinjeno, naravno, postupno, ne više od jednog stupnja u jednom koraku. Preporuke o tempom su različite: netko savjetuje da to napravi svaki dan, ali ipak je bolje da se ne žuri.

Jednom tjedno - vrlo prikladna frekvencija. No, u najmanjoj mjeri neodlučnosti djeteta, postupci kaljenja treba odmah zaustaviti - sve do potpunog oporavka.

Još nekoliko savjeta o kupanju djece iz Dr. Komarovskog u sljedećem videu.

Temperatura vode za udobno kupanje novorođenčeta

Novorođenče je ranjivo prema uvjetima vanjskog svijeta. Bio je toplo i ugodno u majčinom trbuhu. Nakon rođenja beba će morati naučiti živjeti samostalno. Dišite, jedite, pomaknite se, izražavajte svoje neugodnosti, potrebe i želje uz glasno vapaj.

Novorođenčad treba brigu o majci i tati kako bi se navikla na nove uvjete života u prvim mjesecima života i ugodno se smjestila u veliki svijet. I svijet počinje majčinim mlijekom, roditeljskom toplinom, dječjim krevetom i kadom. Prvo kupanje djeteta ključni je trenutak. Što bi trebala biti temperatura vode za udobno kupanje novorođenčad?

Zašto je važno pratiti temperaturu vode?

Kupanje djeteta od prvog dana njegova rođenja bit će večernji događaj. Voda tretmani za novorođenče traju samo nekoliko minuta. Kupanje treba biti udobno i umirujuće. Važne informacije o kupanju novorođenčeta po prvi put kod kuće >>>

Pri pripremama za kupanje važno je uzeti u obzir osobine tijela vrlo male osobe i pravilno pripremiti vodu za kadu:

 • Voda ne smije biti jako vruća ili previše hladna;

Toplinska kontrola djetetovog tijela još nije uspostavljena, pa pogrešna temperatura vode kod kupanja može uzrokovati pregrijavanje ili hipotermiju bebe.

 • Topla voda doprinosi isparavanju kože;

Njega kože za njegu djeteta još nije razvila imunitet na infekcije, pa je u steamed stanju postaje ranjiva na bakterije.

 • Previše hladne vode u kupelji za bebe mogu naštetiti urinarnom sustavu djeteta, a nakon toga uzrokovati nelagodu tijekom mokrenja.

Pravilna temperatura za kupanje malog djeteta

Novorođenčad je nedavno u maternici i okružena je amnionskom tekućinom na najudobnijoj temperaturi za njega - 37-38 stupnjeva Celzijusa. To je temperatura vode koja će biti najprikladnija za kupanje djeteta u kadi. Pročitajte kako odabrati kadu za kupanje novorođenčeta >>>

Mi smo odrasli navikli dugo opustiti u vrućim kadama. Za bebu je takva mogućnost kupanja neprihvatljiva.

Odrasli, temperatura vode za kupanje u bebi na 37-38 stupnjeva izgleda cool. Međutim, koža bebe je toliko nježna i osjetljiva da je temperatura vode za kupanje samo najudobnija. Topla voda:

 1. ublažiti dijete i pomoći liječiti pupčanu ranu;
 2. pomoći će malom tijelu da stvori imunitet protiv različitih infekcija;
 3. pomoći će postupno razvijati i uspostaviti proces termoregulacije malog organizma.

Kako pripremiti vodu za kupanje idealne temperature?

Proces pripreme kupke za bebu je jednostavan. Potrebno je samo uzeti u obzir sljedeća pravila:

 • Za kupanje malog djeteta preporuča se kuhati vodu za kadu, a zatim ga ohladiti;
 • Možete dodati tratinčicu ili niz;
 • Temperatura vode u kadi može se mjeriti pomoću termometra za vodu;

Da biste to učinili, postavite termometar na dno kupke i dodajte vodu. Pričekajte dok se voda ne ohladi na željenu temperaturu, ili razrijedi vodu hladnom prokuhanom vodom.

 • Voda se mora miješati tako da je temperatura cijele tekućine ujednačena, a termometar će pokazati najpouzdaniju figuru;
 • Temperatura vode za kupanje novorođenčeta ne bi trebala prelaziti 38 stupnjeva Celzijusa;
 • Ako nemate termometar za vodu, možete koristiti staru "staromodnu" metodu mjerenja temperature vode u kadi za bebu;

Savijte ruku i uronite u lak. Ako je za vaš lakat temperatura vode djelovala udobno, onda bi to bilo idealno za kupanje bebe.

Zanimljivo! Činjenica je da je naša koža na području lakta vrlo osjetljiva. A ako se čini da je voda normalna za dlan, tada za osjetljive dijelove tijela može se činiti prilično vruće.

Mnoge majke od davnine mjere temperaturu vode u kadi za kupanje djeteta s lakat i nisu u zabludi.

 • Budući da dnevno kupanje bebe traje ne više od nekoliko minuta, ne brinite se da će se voda ohladiti i dijete će se zamrznuti. Ukupna temperatura vode će pasti za 1-2 stupnjeva, što neće učiniti oštećenje mrvice.

Važno je! Obratite pažnju na to kako je toplo u sobi u kojoj se kupa novorođenče. Temperatura zraka ne bi smjela biti ispod 25 stupnjeva.

Dakle, uklanjanje djeteta iz kupke, ne riskirate ga da ga ohladite. Pročitajte što temperatura treba biti u sobi za novorođenče >>>

O načelima pravilnog kupanja novorođenčadi pogledajte videozapis:

Treba li početi otvrdnjavati bebu kada se kupaju?

Stvrdnjavanje je trening sustava toplinske regulacije tijela. Mjere za otvrdnjavanje mrvica trebaju biti kratkoročne i prirodnije. Prekomjerna revnost s otvrdnjavanjem može dovesti do suprotnog učinka - iscrpljivanja zaštitnih rezervi tijela.

Suvremene mame tvrde da se beba učvršćuje uz pomoć vodenih postupaka. Stvrdnjavanje, prema mišljenju poznatih pedijatara, korisno je, ali ako je beba vrlo mala, ne biste trebali eksperimentirati s hladnim vodama.

Hladna voda i imunitet

Dousing s hladnom vodom je stres, neprirodna vježba za dijete. Staro dijete će se aktivno oduprijeti želji odrasle osobe da ga ispusti vodom na neugodnoj temperaturi.

Savjet! Prema promatranjima iskusnih roditelja, u obiteljima koji prakticiraju prisilno otvrdnjavanje, djeca su bolesna rjeđe.

Djeca bi trebala uživati ​​u užitku i radosti kupanja svake večeri. Umjesto toga, počnu se bojati kupanja, napeti, čekajući trik od odraslih kada vode vodene postupke. Kako bi se ne bi naškodili psihološkoj ravnoteži i zdravlju djeteta, vrijedno je započeti temperiranje prirodnim metodama, ali ne s hladnom vodom.

Samozakalivanie

Stvrdnjavanje bi trebalo biti nastavak djetetovog načina života, tzv. Self-hardening:

 1. Hodanje bosonogi;
 2. Pješačenje gola ljeti ili u prozračenim, a ne pregrijanim prostorijama;
 3. Nedostatak pretjeranog omatanja;
 4. Pranje, trljanje i prskanje vode s kontrastnom temperaturom;
 5. Ljeto plivanje.

Postupci samozavaravanja ulaze u život malog čovjeka na svoju vlastitu inicijativu, kroz igru, samozadovoljstvo. Zadatak roditelja da podupre pokuse malog čovjeka i štiti ih.

Ako u toploj sezoni beba igra s vodom, voli se tuširati i upuštati - to može biti prirodan početak postupaka stvrdnjavanja. U ovom slučaju, nezavisne manipulacije odrastanjem dijete s vodom će imati blagotvoran učinak za jačanje imuniteta. Dok lijevanje hladne vode na nespremne mrvice neće biti korisno, ali će samo naštetiti djetetovu fizičkom i psihičkom imunitetu.

Sjeti se! Djeca kopiraju odrasle osobe i, prije ili kasnije, svakako će se povezati s vježbama koje tata radi ujutro, zdravim životnim stilom i otvrdnjavanjem.

Ako se hladnjaci s hladnom vodom nakon trčanja ili intenzivnog punjenja u obitelji provode od strane roditelja, tada će za takvo dijete od trinaest godina takvi postupci također postati prirodni proces.