Popis testova (za žene i muškarce) pri planiranju trudnoće

Zasnivanje

Rođenje djeteta jedno je od najznačajnijih događaja u životu. I mnogi se parovi pripremaju unaprijed. Ako budući roditelji brinu o planiranju obitelji i prođu niz testova, vjerojatnost uspješne trudnoće i rađanje zdravog djeteta povećat će se nekoliko puta.

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Nije tajna da mnoga rođena djeca nisu planirali roditelji. Međutim, svake se godine povećava broj parova koji ozbiljno pristupaju koncepciji djeteta. Bolje pripremljeni potencijalni roditelji, veća je vjerojatnost da će trudna majka lakše podnijeti trudnoću i roditi zdravu bebu. Kako bi se utvrdilo kako su budući roditelji spremni za začeće, potrebno je proći niz testova i posjetiti nekoliko liječnika.

Koje testove treba prijeći ženu prije trudnoće

Planiranje obitelji za ženu započinje posjetom ginekološkog ureda. Znatno će vam pomoći liječniku ako se prisjetite svih vaših bolesti prije recepcije i izračunate trajanje menstrualnog ciklusa. Nemojte zaboraviti zgrabiti medicinsku karticu. Dostavljene informacije pomoći će liječniku da cjelovitu sliku pregleda.

Dakle, popis analiza:

 • Ginekolog - savjetovanje ginekologa vrlo je važno, glavni je liječnik koji će voditi cijelu trudnoću.
 • Zubar - pravodobno ispitivanje usne šupljine i liječenje bolesnih zuba ublažit će opasnost od opasne infekcije.
 • Otorinolaringolog. Bolesti organa ENT-a također su opasne, pa čak iu kroničnom obliku će biti stalni izvor infekcije.
 • Kardiolog. Dodatni stres na kardiovaskularni sustav žene tijekom trudnoće i porođaja može biti štetan ako postoje bolesti ili patologije na ovom području.
 • Alergije.
 • vaginalni razmaz na flori;
 • opći, biokemijski test krvi;
 • mokrenje,
 • struganje od grlića maternice do PCR studije;
 • citologija struganja;
 • hormoni štitnjače;
 • Ultrasonografija mliječnih i štitastih žlijezda, organa malih zdjelica, kako bi se isključila prisutnost patologije;
 • prisutnost protutijela za toksoplazmozu, virus herpesa, rubeola, citomegalovirus, ljudski papilomavirus;
 • antitijela na HIV, sifilis, gonokkam, mycoplasma, gardnerella;
 • antitijela na Escherichia coli, stafilokok;
 • ispitivanje zgrušavanja krvi;
 • analiza hepatitisa B i C;
 • HIV analiza;
 • analiza sifilisa;
 • PCR za latentne infekcije;
 • kolposkopija;
 • PCR studija struganja proizvedenog iz cerviksa - zbog prisutnosti herpes patogena, citomegalovirusa, klamidije, mikoplazmoze, ureaplazmoze;
 • proučavanje razine hormona štitnjače TSH (hormon koji stimulira štitnjaču hipofize, koji regulira funkciju štitne žlijezde), T3 (tiroksin), T4 (triiodotironin).

1. Prije svega bit ćete pregledani na stolici i imat će kolposkopiju. Ovo je dijagnostički pregled uz upotrebu posebnog uređaja - kolposkopa. Korištenjem ovog postupka i uzimanjem citoloških testova, procjenjuje se stanje maternice. Glavni zadatak prije planiranja djeteta je uklanjanje izvora infekcija i uzrok upalnih bolesti. Stoga ćete napisati nekoliko smjera za testiranje i prolaz ultrazvučne dijagnostike.

2. Standardni popis testova prije trudnoće uključuje opću analizu urina i krvi. Prva analiza odražava opće stanje tijela i omogućuje prepoznavanje bolesti mokraćnog sustava. Test krvi određuje razinu hemoglobina i pomaže u praćenju upalnih procesa koji se javljaju u tijelu. Također je potreban test krvi za šećer, biokemijski test krvi, koji omogućuje procjenu rada najvažnijih organa i koagulograma. Posljednja analiza određuje zgrušavanje krvi.

3. PCR dijagnoza infekcija je jedan od najvažnijih postupaka. Ovo je krvni test za mnoge opasne infekcije koje predstavljaju značajnu opasnost za razvoj i život fetusa.

Jedna od najvažnijih komponenti pripreme za začeće je provjeriti tijelo zbog prisutnosti TORCH infekcija. Kratica TORCH je formirana od najopasnijih zaraznih bolesti za dijete: toksoplazmoza (toksoplazma), rubeola (rublja), citomegalovirus (cytomegalovirus) i genitalni herpes (herpes). Ako je žena tijekom trudnoće otkrivena barem jedan od tih patogena, onda je najvjerojatnije morala imati abortus. A ako trudnoća još nije došla, koncepcija treba odgoditi do oporavka.

Rezultati PCR dijagnostike će razjasniti jeste li bolesni i druge bolesti:

Ako niste sigurni da ste imali rubeola u djetinjstvu, svakako poduzmite analizu kako biste razjasnili postoji li rizik od infekcije tijekom trudnoće. Bolest može dovesti do fetalnih malformacija. Ako ste već pretrpjeli rubelu, možete sigurno planirati dijete. Ako nikada niste bili bolesni s tim, bolje je cijepiti kako biste izbjegli zaraze tijekom trudnoće. Trudnoća je dopuštena tri mjeseca nakon uvođenja cjepiva.

4. Ultrasonografija zdjeličnih organa otkriva bolesti i patološke procese koji sprečavaju koncepciju i normalnu trudnoću. Studija je zakazana za 5-7 i 21-23 dana ciklusa. U prvoj fazi se odvija procjena općeg stanja zdjeličnih organa.

U drugoj fazi, određena je transformacija endometrija i prisutnost korpus luteuma (bilo da je došlo do ovulacije). Tijekom ultrazvučnog pregleda, liječnici često dijagnosticiraju probleme koji zahtijevaju kirurški zahvat: cista jajnika, mioma maternice, polip polipeptičnog maternice.

5. Vaša krv će biti provjerena za takve opasne bolesti kao hepatitis B (HbSAg), hepatitis C (HCV), HIV i sifilis (RW).

6. Potrebno je otkriti skupinu i Rh faktor u krvi žene i njezina muža. Pozitivni Rh faktor u supruzi i negativ u mužu ne izazivaju zabrinutost. Ali ako je, prema rezultatima pretrage krvi, pronađena negativna rhesus u trudnoj majci, a pozitivan je pronađen kod muškarca, tada je u početku trudnoće Rh-sukob moguć.

To se posebno odnosi na žene koje su ikada imale transfuzije krvi, trudnoću, pobačaj ili druge kirurške operacije, jer se povećava vjerojatnost formiranja specifičnih protutijela u njihovoj krvi. Rh-konflikt se može pojaviti između Rh-pozitivne bebe i Rh-negativne majke, što dovodi do imunoloških komplikacija, kao što je hemolitička bolest novorođenčeta.

S negativnim rezom žene, pozitivni rhesus muškarca i u odsutnosti titra Rh antitijela, prije trudnoće, provodi Rh imunizacija. Konflikt preko krvi manje je uobičajen, ali liječnici moraju uzeti u obzir tu činjenicu.

7. Sljedeći važan kriterij za procjenu ženske reproduktivne sposobnosti je određivanje koncentracije hormona u njezinoj krvi. Testovi hormona su neobavezni. Ispitivanje se može propisati za menstrualne poremećaje, prekomjernu tjelesnu težinu, neuspješne pokušaje da dijete djeteta za više od godinu dana i prethodne trudnoće s neuspješnim ishodom.

Specifičan popis hormona za koje ćete morati testirati vaš će liječnik odrediti na temelju vaših okolnosti i zdravstvenog stanja. Većina hormona se testira na dan 5-7 i na dan 21-23 ciklusa. Na ovom popisu mogu biti:

 • prolaktin, koji utječu na ovulaciju;
 • testosteron, čija visoka stopa može uzrokovati pobačaj;
 • DGEA sulfat, na kojem ovisi aktivnost jajnika;
 • progesteron, odgovoran za održavanje trudnoće;
 • estradiol, koji određuje razvoj uterusa, jajovoda i endometrija;
 • prolaktin, koji je odgovoran za proces ovulacije;
 • hormoni štitnjače koji reguliraju metabolizam;
 • luteinizirajućeg hormona (LH), koji utječe na ovulaciju.

8. Priprema za koncepciju djeteta bit će nepotpuna bez istraživanja potencijalne buduće majke o čimbenicima pobačaja. Da bi to učinili, oni poduzimaju testove koji određuju sadržaj antitijela na kardiolipin, korionski gonadotropin, fosfolipide i otkriti lupus antikoagulant.

9. Sveobuhvatni pregled završava posjetom ENT liječniku, stomatologu i terapeutu. Liječnik ENT-a će utvrditi imate li kronične bolesti grla, nosa i uha. Ne možemo dopustiti da teško prebačena majka ORZ i ARVI ne ometaju razvoj živčanog sustava fetusa.

Tijekom trudnoće teško je provoditi puni zubni tretman, a istodobno infekcije usne šupljine izazivaju upalne procese. Stoga, za rješavanje zubnih problema idealno je potrebno prije nego što je žena na položaju.

Treba pokazati liječnicima opće urinske i krvne pretrage. Na temelju provedenih studija i pregleda stručnjak će donijeti zaključak o vašem zdravstvenom stanju. Možda vam je dodijeljena dodatna dijagnoza i odgovarajući tretman.

Koje testove treba poduzeti čovjek

Nosi buduće dijete da bude žena. Ipak, polovica genetskog materijala koju prima beba pripada muškarcu. Nisu svi muževi vole posjetiti liječnike, tako da žena može uvjeriti svog supruga da muškarac provodi testove i posjete klinici puno brže i lakše.

Što trebate proći budućem ocu:

 1. Opća analiza krvi i urina, određivanje stanja zdravlja, prisutnost infektivnih i upalnih bolesti u tijelu.
 2. Određivanje tipa krvi i Rh faktora kako bi se utvrdila mogućnost Rh-sukoba između majke i fetusa.
 3. Test krvi za spolno prenosive bolesti. Ako je čovjek zaražen infekcijom, treba ga izliječiti prije začeća.
 4. Dodatne studije koje je odredio liječnik. To može uključivati ​​hormonske krvne pretrage, spermogram (test sperme) i analizu lučenja prostate. Ako su svi testovi normalni, a trudnoća se nikada ne događa, čovjek će morati proći test kompatibilnosti za supružnike.

U kojim slučajevima možda trebate posjetiti genetičara

Prolazak genetskih testova trebao bi biti bračni parovi:

 • koji su naslijedili bolesti u obitelji (duševna bolest, hemofilija, Duchenneova miopatija, dijabetes i drugi);
 • gdje su muškarac i žena u odrasloj dobi, jer starenje stanica kromosoma povećava rizik od patologije u formiranju embrija;
 • rodbine koje pate od mentalne i tjelesne retardacije bez vidljivih vanjskih uzroka;
 • koji su već imali dvije ili više regresivnih trudnoća;
 • u kojem dijete ima nasljednu bolest.

Ako postoji dobar razlog za genetsko istraživanje, ne biste trebali zanemariti posjet genetičara. Zapamtite da se nasljedne bolesti mogu manifestirati kroz nekoliko generacija u vašem djetetu.

Ako su rezultati ispitivanja bili normalni, možete sigurno početi pripremati za začeće. Svi budući roditelji se savjetuju da ne puše nekoliko mjeseci, ne piju alkohol, ne uzimaju lijekove, ne idu u kupalište i štite njihovo zdravlje. Jedite zdravo i uzmite vitamine. Planiranje trudnoće znači brigu o svom nerođenom djetetu!

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Video: Priprema za trudnoću

Obstetrician detaljno govori o pripremanju žena za trudnoću. Popis testova koji moraju biti prošli prije trudnoće: spolno prenosive bolesti, infekcije baklji, hormoni, vaginalna kandidijaza. Također morate posjetiti stomatologa, ginekologa, terapeuta, itd. Slijedite pravila osobne higijene i vodite zdrav stil života.

Gdje trebate početi planirati roditelje trudnoće kako bi smanjili rizik od nezdravog djeteta? Morate početi sa sobom, sa svojim životnim stilom. Optimalno je proći liječnički pregled 2-3 mjeseca prije planiranog začeća. Opseg istraživanja u fazi planiranja trudnoće odabire se pojedinačno, na temelju dobi roditelja, prisutnosti kroničnih bolesti, nasljednosti i tako dalje. Stoga je plan pregleda pri planiranju trudnoće odabran pojedinačno.

Koje testove treba proći prije trudnoće?

Jedno od često postavljanih pitanja - trudnoća, koje testove trebam poduzeti prije planiranja i koje testove trebam poduzeti tijekom trudnoće? Ispod smo otkrili određeni algoritam za ispitivanje žena koje planiraju trudnoću, što će olakšati i olakšati povoljan razvoj fetusa i sam tijek trudnoće.

Algoritam za ispitivanje žena koje planiraju trudnoću

1. Inspekcija kod ginekologa, kolposkopija.

2. Putovanje zubaru, terapeutu, ENT (iznimno je važno liječenje kroničnog tonsilita).

3. Tip krvi, Rh faktor za oba supružnika.

Ako žena ima pozitivan Rh faktor, nema problema. Ako žena ima negativni Rh faktor - antitijela Rh faktora (čak i ako je čovjek negativan).

Ako su pozitivne - trudnoća je trenutno nemoguće, morate se prilagoditi.

Ako je negativno - ponovite ovu analizu jednom mjesečno, počevši od 8. tjedna trudnoće.

Ako žena ima 1 grupu, a muškarac ima neku drugu - nekompatibilnost krvnim skupinama je moguća. Analiza za grupna antitijela, kao i analiza antitijela Rh faktora, provodi se jednom mjesečno, počevši od 8. tjedna trudnoće.

4. TORCH kompleks. Protutijela protiv rubeole, toksoplazme, herpesa, CMV, klamidije - kvantitativna analiza (s titrom). Prisutnost IgG protutijela znači imunitet na te infekcije i nije prepreka trudnoći. Prisutnost IgM znači akutni stupanj, planiranje u ovom slučaju treba odgoditi do oporavka. Ako nema IgG antitijela za rubelu, potrebno ga je inokulirati i zaštititi još 3 mjeseca. Nemojte pitati svoje roditelje da ste imali rubelu, to je nemoguće znati sigurno - može se nastaviti pod maskom ORZ-a i obrnuto. Točne informacije mogu dati samo test krvi za antitijela.

5. Testovi za infekcije. Normalni razmaz, PCR za 12 najčešćih infekcija - oboje.

6. ultrazvuk zdjeličnih organa. Najmanje 2 puta po ciklusu: nakon menstruacije i prije menstruacije. Prvi put se procjenjuje opće stanje zdjeličnih organa, drugi je prisutnost korpus luteuma i transformacija endometrija, što ukazuje na to da je došlo do ovulacije.

Idealno, treći međuprostor uoči navodne ovulacije - za otkrivanje dominantnog folikula, spreman za ovulaciju.

7. Grafikon osnovne temperature. Od 6 do 8 ujutro, istodobno, bez izlaska iz kreveta, s žilnim termometrom 5 minuta u rektumu. Sva odstupanja od ovog moda i posebnih okolnosti (lijekovi, bolesti, poremećaji spavanja, menstruacija, seksualni život, poremećaji stolice itd.) Trebaju biti navedeni u posebnom stupcu.

8. Testovi za hormone. Adrenalni androgeni i karakterizira stanje štitne žlijezde. DHEA-sulfat, 17-hidroksiprogesteron, TSH, slobodni T4, protutijela na peroksidazu štitnjače. Na bilo koji dan ciklusa.

9. Hemostasiogram, koagulogram.

10. Čimbenici ranog spontanog pobačaja. Određivanje lupus antikoagulansa, antitijela na korionski gonadotropin, protutijela na fosfolipide.

11. Opći klinički krvni test (hemoglobin, crvene krvne stanice, leukociti, trombociti, ESR, indeks boja, leukocitna formula). Krv iz prsta.

12. Opća analiza urina (jutarnji dio mokraće) 7. Raspored bazalne temperature, potpuno sakupljen, a važno je da analiza ne uključuje ispuštanje iz susjednih organa.

13. Liječnik propisuje dodatni test krvi za hormone. S nepravilnim menstruacijskim ciklusom, odstupanjima na grafikonu ili ultrazvuku, pritužbama na masnu kožu, prekomjernom rastu kose, prekomjernom tjelesnom težinom ili manjom težinom, menstrualnim poremećajima (bol, obilje, oskudice).

Zadnja točka u svim algoritmima je konzultacija liječnika koji je pohađao i tumačenje dobivenih rezultata. Daljnja taktika pregleda i liječenja ovisi o rezultatima osnovnog algoritma.

Ispitivanje tijekom trudnoće

Ako žena nije pregledana prije trudnoće i njezin serološki status nije poznat, treba ga periodički (svakih 8-12 tjedana) ispitati zbog prisutnosti specifičnih protutijela klase M (IgM).

Ispitivanje novorođenčadi

Dijagnoza kongenitalne toksoplazmoze, rubeole, CMV ili herpes potvrđuje samo prisutnost odgovarajućih specifičnih antitijela klase M (IgM)

Što je TORCH infekcija?

"TORCH (TORCH)" je kratica latiničnih imena četiriju infekcija: toksoplazmoza (toksoplazmoza), rubeola (rubeola), cytomegalia (CMV), herpes simplex (herpes).

Razlozi zbog kojih se infekcije koje su toliko različite u prirodi kombiniraju u jednu skupinu su sljedeće:

1. Infekcije su rasprostranjene među stanovništvom.

2. Intrauterna infekcija često dovodi do pobačaja, mrtvorođenog tkiva, formiranja malformacija, invalidnosti i čak smrti djeteta.

3. Poraz fetusa događa se samo u slučaju primarne infekcije žene tijekom trudnoće, jer u ovom trenutku zaštitna protutijela u njenom tijelu još nisu formirana.

4. Raznolikost i blagi simptomi isključuju mogućnost dijagnoze samo na temelju kliničke slike.

5. Prevencija tih bolesti uključuje aktivnu detekciju zaraženih žena tijekom trudnoće putem masovnog serološkog pregleda.

Koje informacije moram dobiti od laboratorija?

Treba imati na umu da je rizik intrauterine infekcije vrlo visok samo kod početne infekcije (50%). U latentnom (latentnom) razdoblju, pa čak iu razdoblju reaktivacije infekcije, malo je vjerojatno intrauterinska infekcija (0,1-0,5%).

Stoga, kako bi se procijenilo koliko će biti povoljna trudnoća, važno je utvrditi ne toliko prisutnost ili odsutnost infekcije kao pozornica na kojoj se nalazi.

Pokazatelji primarne infekcije su specifična protutijela klase M (IgM), koja se obično pojavljuju u krvi drugi tjedan nakon infekcije i nestaju tijekom 2-3 mjeseca. IgM se također može pojaviti tijekom egzacerbacija (ali ne uvijek). Oni su zamijenjeni u krvi antitijelima klase G (IgG), koji se u prva 2-3 mjeseca bolesti samo povećavaju. Neko vrijeme (6-12 mjeseci) IgG titar ostaje stabilan, zatim se smanjuje malo, ali nikada ne nestaje. Zapravo, IgG može pokazati samo da je kontakt osobe s infekcijom već dogodio (nije poznato kada).

Koje bi se dijagnostičke metode trebale pouzdati?

Nažalost, takve javno dostupne metode analize kao što su RGAER i RAC imaju više nedostataka nego prednosti jer daju vrlo veliki postotak lažnih negativnih (30-40%) i lažno pozitivnih rezultata (15-25%). Pogreške su često povezane s činjenicom da rezultat nije određen tehnikom, već vidom. Ali što je najvažnije, ove metode ne dopuštaju odrediti koja je vrsta protutijela (IgM ili IgG) prisutna u krvi. Prema tome, čak i uz apsolutno pozitivan testni rezultat, nemoguće je utvrditi kada je došlo do infekcije - tijekom trudnoće ili 10 godina prije. U svijetu, serološka dijagnostika TORCH se temelji na enzimski povezanom imunosorbenskom testu (ELISA), koji je bez gore navedenih nedostataka.

Ako trudnoća nastavlja bez komplikacija, plan posjeta ginekologu za opstetriciju na LCD-u otprilike je sljedeći:

 • u prvoj polovici trudnoće - najmanje 1 puta mjesečno;
 • nakon 20 tjedana - 2 puta mjesečno;
 • nakon 30 tjedana - 1 puta u 10 dana.

Tablica obveznih testova i liječnici trudni

Planiranje trudnoće: položili smo testove i položili ispit

Trudnoća je vrlo važno razdoblje ne samo u životu majke, već iu mnogim aspektima određivanja u životu nerođenog djeteta. Prema tome, potrebno je pripremiti se i pripremiti unaprijed.

U prosjeku, priprema traje od 3 do 6 mjeseci, u nekim slučajevima i do godinu dana. Prvo što morate posjetiti svim uskim specijalistima i proći testove potrebne pri planiranju trudnoće.

Tko i koje testove treba poduzeti pri planiranju trudnoće?

Postoji mišljenje da je priprema za trudnoću poslovanje žena, a muškarac nema veze s tim procesom. Nije. Prije nego što planirate trudnoću, trebalo bi i testirati muškarca. Uostalom, zdravlje djeteta ovisi o zdravlju oca.

Naravno, popis testova za planiranje trudnoće za muškarce bit će znatno kraći nego kod žena. Ipak, žena sudjeluje ne samo u koncepciji, a ona je odgovorna za zdravlje djeteta u mnogo većoj mjeri.

Ispitivanje ginekologa i mrlje

Prije svega, žena bi se trebala obratiti ginekologu koji će pregledati genitalni trakt, cerviks, kako bi se uvjerio da nema patologija. I, naravno, on će uzeti obrisak na mikroflore. To će omogućiti utvrđivanje prisutnosti patogenih mikroflora, na primjer Candida, prije uspostavljanja trudnoće, kao i utvrđivanja razvoja skrivenih infekcija, kao što je ureaplasmoza i klamidija. Pored toga, premaz može odrediti pretkancerozno stanje.

Kao što je poznato, ranije takve bolesti dijagnosticiraju, veće šanse za spašavanje života pacijenta. Utvrđeno je da trudnoća može izazvati razvoj stanica raka pa je ova analiza također potrebna prije trudnoće.

Testovi infekcije

Umak može otkriti prisutnost nekih infekcija, ali ne i sve. Stoga, prije trudnoće, test krvi za infekciju je potrebno. Ove testove obavljaju oba roditelja. Vrlo je važno, prvo, utvrditi da li roditelji nisu liječili infekcije. Ako ih ima, treba ih liječiti, a tek nakon toga pokušavaju zatrudnjeti dijete.

Drugo, potrebno je utvrditi koje su infekcije roditelji već imali, pa stoga, koji od njih već ima imunitet. Konkretno, analiza protutijela na rubelu vrši se odvojeno. Postoje dvije vrste: IgM i IgG.

Prva koja se javlja kod odraslih je vrlo rijetka i ukazuje na to da je osoba upravo imala rubelu po prvi put, a njegov imunitet još uvijek nastaje. Morate pričekati 3 mjeseca, a tek onda razmišljate o trudnoći. IgG antitijela znače da je imunitet već formiran, a trudnoća nije ugrožena. Ako nema ni tih niti drugih protutijela, to znači da osoba nije imala rubelu. Onda se trebate cijepiti za rubelu.

Cijepljenje i trudnoća trebaju trajati najmanje 3 mjeseca. Rubella - bolest koja je vrlo opasna za trudnice, posebno za fetus, jer izaziva razvoj kongenitalnih patologija.

Ni manje opasno, i toksoplazmoza. Nositelji su životinje. Stoga je obično imunitet da ova bolest postoji kod onih koji drže kućne ljubimce ili imaju takve ljude u bliskoj sredini. Ako se prema rezultatima analize ispostavlja da nema imuniteta na bolest, tada će tijekom trudnoće žena dobiti preporuku da se izbjegne kontakt sa životinjama.

Herpes je infekcija koja se javlja i više nego često. Nažalost, to je potpuno izliječeno, nemoguće. Međutim, to ne znači da herpes ne treba liječenje. Medicinski lijekovi pomoći će virusu neaktivnim tijekom trudnoće i porođaja. Lako je shvatiti da se trudnoća treba odgoditi u vrijeme liječenja.

Također testirana na HIV, sifilis i druge genitalne infekcije, i, naravno, za hepatitis B i C.

Određivanje krvnog tipa i Rh faktora

Popis testova za planiranje trudnoće uključuje krvnu skupinu i Rh faktor. Također su unajmili oba partnera. Kao što znate, ako vaš partner ima negativni Rh faktor, a partner ima pozitivan, tijekom trudnoće može doći do imunološkog sukoba: žensko tijelo odbija fetus, percipirajući ga kao strano tijelo.

Znajući unaprijed o mogućnosti sukoba Rhesusa, liječnik koji promatra problematičnu trudnoću unaprijed može razviti režim liječenja.

Analiza urina

Za otkrivanje bolesti urogenitalnog sustava, uključujući mokraćni sustav, mokraćni mjehur, pa čak i bubrege. Vrlo je važno sakupljati urin ispravno i na vrijeme za analizu. Ujutro je potrebno uranjati urin, čim izađete iz kreveta, i trebate ga dostaviti najkasnije 2 sata nakon toga. Analiza ne prolazi tijekom menstruacije. Krv u urinu će iskriviti rezultat.

Prije sakupljanja urina potrebno je potkopati i zatvoriti vaginu krpom. Prosječni dio urina podnosi se za analizu.

Jednako je važno odabrati kapacitet u kojem će se urin prikupiti. Trebao bi biti savršeno čist. To može biti mali posuda ili poseban spremnik za jednokratnu upotrebu koji se može naći u ljekarni.

Ultrazvuk zdjeličnih organa - postupak za planiranje trudnoće je nužan. Omogućuje vam razjasniti li razvojne patologije maternice, kako bi se utvrdilo da li sluznica maternice odgovara određenoj fazi ciklusa. Ultrazvuk također omogućuje, posrednim dokazima, da odrede ovulaciju koja se približava.

Osim toga, ultrazvučni ispit pokazuje stanje jajnika, prisutnost patologija kao što su endometritis, fibroidi maternice i tako dalje. Sve bolesti i upalni procesi u maternici mogu ometati skladan razvoj trudnoće.

Dodatna istraživanja

Sve gore navedene analize i studije bit će dodijeljene svim parovima. Međutim, ako govorimo o složenijem slučaju: postoje patologije ili su rezultati prethodnih studija nezadovoljavajući, potrebne su dodatne studije.

Testovi hormona

U nekim slučajevima, žena može trebati test hormona. Indikacije za ovu analizu mogu biti redoviti kvarovi ciklusa, akne, povećani rast kose i prekomjernu težinu. Osim toga, ako žena već ima pobačaja, kao i ako se trudnoća ne pojavi više od godinu dana.

Popis hormona za ispitivanje određuje liječnik, ovisno o simptomima i indikacijama.

Konzultacije o genetici

Genetički testovi za planiranje trudnoće nisu nužni za sve. Samo ako je obitelj majke ili oca imala ozbiljne nasljedne bolesti, kao što su Downov sindrom, shizofrenija i tako dalje. Osim toga, ako je otac nerođenog djeteta u vrijeme planiranja više od 40 godina, genetika također ne može učiniti. Oni se također odnose na genetiku onih žena koje su prethodno imale pobačaja, pobačaja ili njihova djeca rođena mrtvaca.

Spermogram i analiza kompatibilnosti

Ako par neuspješno pokušava zatrudnjeti dijete godinu dana, liječnici će definitivno propisati spermogram koji će odrediti aktivnost sperme i njihov broj u sjemenu. To vam omogućuje da odredite je li čovjek bezuspješan i, ako je potrebno, propisati liječenje.

Također, nakon godinu dana neuspjelih pokušaja, propisuje se studija o usklađenosti roditelja. Zapravo, vrlo je malo nespojivih parova, pa ta analiza nije propisana svima. Ipak, ovo je prilično skupe analize.

Također je korisno napraviti fluorografiju prije trudnoće, koja će isključiti tuberkulozu ili će pravovremeno pokazati različite tumore. Za razliku od drugih studija, fluorografija nakon trudnoće ne radi zbog rizika ozračivanja fetusa. I ovo je još jedan razlog za to prije trudnoće.

Može zahtijevati savjet i druge stručnjake. Pogotovo ako žena ima kronične bolesti. Svaki od njih može nekako komplicirati trudnoću i ugroziti zdravlje majke i djeteta. A ponekad i njihov život. U tom slučaju, trudnica mora uvijek biti pod nadzorom liječnika kako bi izbjegli komplikacije.

Ovdje, možda, i sve o testovima koje trebate proći kad planirate trudnoću. Popis je dosta impresivan, čak iu najjednostavnijem obliku. No zanemarivanje ankete ne vrijedi. Što je zdravije majka i otac u vrijeme začeća, to će se dijete zdravo roditi. Analize pri planiranju trudnoće mogu se obaviti na Invitro klinici, koja ima odjel u gotovo svim većim gradovima.

 • Zašto nam je potrebna genetska testiranja pri planiranju trudnoće

Popis potrebnih testova za žene prije trudnoće

Potrebno je pripremiti za trudnoću prije začeća jer će vam pomoći izbjeći mnoge moguće komplikacije. Ako želite imati dijete, prvo idite u bolnicu i poduzmite sljedeće testove:

 1. Ginekolog konzultacije. Provest će potpuni pregled, a uz pomoć citoloških razmaza i kolposkopije, liječnik će provjeriti stanje cerviksa. Također treba provjeriti imate li upalne ili zarazne bolesti. Za to se provodi sjetva flore i provodi se PCR dijagnoza infekcija (herpes, HPV, klamidija, ureaplazmoza itd.). Ako se otkrije bilo koja bolest, s koncepcijom, morat ćete pričekati do potpunog oporavka.
 2. SAD. Na 5-7. Dan ciklusa provjerava se opće stanje zdjeličnih organa, 21-23. Dan - stanje korpus luteuma i transformacija endometrija.
 3. Opća ispitivanja krvi i urina, biokemijska analiza krvi.
 4. Test krvi za hormone. U svakom pojedinačnom slučaju, liječnik određuje u kojem razdoblju ciklusa i za koje hormone je potrebno analizirati.
 5. Hemostasiogram i koagulogram pomoći će odrediti značajke koagulacije krvi.
 6. Potrebno je odrediti skupinu i Rh faktor krvi, kako u žena tako iu muškarcu. Ako muškarac ima pozitivan Rh, a žena ima negativnu Rh i nikakav titar Rh antitijela, prije začeća, propisana je Rh imunizacija.
 7. Važno je provjeriti žensko tijelo zbog prisutnosti TORCH infekcija (toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes). Ako je barem jedna od tih infekcija prisutna u tijelu, morat ćete imati pobačaj.
 8. Potrebno je provjeriti čimbenike pobačaja djeteta. Za to morate proći krvni test za protutijela.
 9. Krvni test za HIV, sifilis i hepatitis C i B obvezan je.
 10. Posljednje, ali ne manje važno, obratite se zubaru. Uostalom, infekcije usne šupljine imaju negativan učinak na cijelo tijelo. Osim toga, tijekom trudnoće, zubni postupci će biti puno teži, jer trudnice ne mogu poduzimati nikakve lijekove protiv bolova i napraviti rendgensku snimku.

Naveli smo vam glavni popis analiza i postupaka. No, u svakom pojedinom slučaju, može se proširiti ili smanjiti.

Koje testove morate proći čovjeku u zajedničkom planiranju trudnoće - potpuni popis

Uspjeh koncepcije ovisi o ženama i muškarcima. Stoga će vaš partner također morati proći kroz niz specifičnih studija:

 1. Potpuna količina krvi pomoći će odrediti zdravlje čovjeka, prisutnost upalnih ili infektivnih bolesti u tijelu. Nakon pregleda rezultata pretrage, liječnik može propisati dodatne studije.
 2. Određivanje faktora krvi u skupini i rhesu. Uspoređujući rezultate ove analize u bračnom paru, možete odrediti postoji li vjerojatnost konflikta Rhesusa.
 3. Test krvi za prisutnost spolno prenosivih bolesti. Sjetite se da ako barem jedan od partnera ima slične infekcije, može zaraziti drugu. Sve te bolesti moraju se izliječiti prije začeća.
 4. U nekim slučajevima, muškarcima je također preporučljivo napraviti spermu, analizu krvi hormona i analizu tajne prostate.

Zašto nam je potrebna genetska testiranja pri planiranju trudnoće - kada i gdje da se testirate

Za parove preporučuje se posjet genetičara:

 • u kojem postoje nasljedne bolesti u obitelji (hemofilija, diabetes mellitus, Huntingtonova koreja, Dyuchenova miopatija, duševne bolesti).
 • čije je prvo dijete rođeno s nasljednim bolestima.
 • koji imaju obiteljske veze. Uostalom, oni imaju zajedničke predaka, tako da mogu biti nositelji istih neispravnih gena, što povećava rizik od nasljednih bolesti u djeteta. Znanstvenici tvrde da je srodstvo nakon šestog koljena sigurno.
 • gdje su žene i muškarac već u zrelom dobu. Kada se formira klica, stanice kromosoma starenja mogu se neobično ponašati. Samo jedan dodatni kromosom može uzrokovati razvoj Down sindroma kod djeteta.
 • ako bilo koji od rodbina bračnog para ima kašnjenje u fizičkom, mentalnom razvoju bez vanjskih uzroka (infekcija, trauma). To može ukazivati ​​na prisutnost genetske bolesti.

Nemojte zanemarivati ​​posjete genetičaru, jer su nasljedne bolesti vrlo podmukao. Oni svibanj ne uspjeti za nekoliko generacija, a zatim nastati u vašem djetetu. Stoga, u slučaju najmanje sumnje, obratite se stručnjaku koji će vam dodijeliti potrebne testove i pravilno pripremiti za njihovu dostavu.

Objavljeno 13. listopada 2014. u naslovu: Trudnoća

Planiranje trudnoće: koje testove trebate prenijeti ljudima i gdje se to može učiniti?

Uspješna koncepcija i daljnji zdravi razvoj djeteta ovisi ne samo o zdravstvenom stanju majke. Čovjek se preporučuje podvrgnuti opsežnom liječničkom pregledu prije zamišljanja djeteta. Na temelju primljenih informacija, liječnik adekvatno procjenjuje stanje budućeg očinskog tijela.

Ako postoje problemi, stručnjak će propisati odgovarajuću terapiju. Pa kakvi se testovi daju za koncipiranje djeteta i gdje se to treba učiniti? Odgovori dalje.

Svrha promjene je uklanjanje rizika

Potrebno je provesti puno medicinsko ispitivanje kako bi prolazili ne samo mamac, već i supružnik. Neispravan rad organskih sustava sprječava dijete za koncepcijom. Prisutnost upalnih procesa ili spolno prenosivih infektivnih sredstava povećava rizik od razvoja bolesti fetusa različite težine.

Prepoznavanje i uklanjanje negativnih efekata pomoći će pravovremeno posjetiti urolog. Liječnik će provesti vanjski pregled i zakazati test. Studijski program uključuje posjet terapeutu koji na temelju pozitivnih rezultata ispitivanja i obiteljske povijesti može uputiti čovjeka na usko fokusirane stručnjake. Nakon odgovarajućeg liječenja, rizik od prirođenih bolesti bit će značajno smanjen.

vrijednost

Preporuča se proći testove i proći kroz istraživanja 3-4 mjeseca prije začeća. Pojam analiza djelovanja na krvi i spermi (sve vrste istraživanja, uključujući identifikaciju infektivnim agensima) je 90 dana od dana dostave.

PCR testovi vrijede od 3 do 6 mjeseci. Ubod od uretre za održavanje STI vrijedi od 10 do 30 dana.

Fluorogram - 6 mjeseci.

Uvod u temeljna istraživanja

Čovjek može biti nositelj skrivenih infekcija. Kada seksualnog prijenosa u ženskom tijelu za vrijeme oplodnje patogena koje mogu izazvati štetu na plod. Smrt u fetusu ili anomalije u razvoju.

Terapeut se bavi općim pregledom tijela. Liječnik određuje skrivene infekcije i propisuje odgovarajući tretman. Opći pregled u kombinaciji s brojnim studijama osigurava da nema simptoma ozbiljnih bolesti.

trening

Prije davanja krvi za laboratorijske testove, preporuča se ne jesti hranu 12 sati. U jutro je potrebno donirati krv za biokemijsku analizu, dok za opću analizu postoji vrijeme tijekom dana. 3-4 dana prije istraživanja potrebno je prestati konzumirati alkohol i poželjno pušiti. Osim toga, uoči ispitivanja, ne preporuča se jesti prženu, začinjenu i začinjenu hranu.

Popis potrebnih

Studije su podijeljene na dodatne i obvezne (glavne). Potonji su potrebni kako bi se dobile primarne informacije o upalnim i infektivnim procesima u tijelu. Na temelju nalaza, liječnik donosi kliničku dijagnozu i propisuje liječenje. Obvezne analize uključuju:

 • Opći test krvi. Istraživanje se provodi na temelju stanja krvi uzete iz prsta ili vene. Stručnjaci u laboratoriju izračunavaju krvne elemente - crvene krvne stanice, trombocite, leukocite. Broj potonjih ukazuje na prisutnost infektivnih i upalnih bolesti uzrokovanih patogenim mikroorganizmima.

Stanje eritrocita i hemoglobina omogućuju dijagnozu anemije, dok broj krvnih pločica povećava ili smanjuje zgrušavanje krvi. Uz odstupanja tih pokazatelja od norme, čovjek se šalje za dodatne studije.

 • Krvna biokemija. Za obavljanje biokemijske analize potrebno je donirati krv iz vena. Provjera brojnih pokazatelja kemijskih elemenata u krvnoj plazmi odražava rad organa i sustava. Analiza otkriva latentne kronične bolesti i dijagnosticira bolest u početnim fazama razvoja. Liječnik procjenjuje stanje endokrinog, kardiovaskularnog, mokraćnog, imunološkog sustava.
 • Prisutnost infekcija. Ova analiza potvrđuje ili opovrgava sadržaj tijela HIV, hepatitis B, C, RW (sifilis). Ako postoje pozitivni rezultati, preporučuje se otkazivanje planiranja trudnoće. Postoji visoki rizik prijenosa infektivnog sredstva na embrij i seksualni partner. Ako supružnici inzistiraju na začeću, trudnoća prolazi pod nadzorom stručnjaka.
 • Hemostasiogram ili koagulogram. Studija identificira različite pokazatelje zgrušavanja krvi. Muški pokazatelji ne utječu na trudnoću i fetus, ali mogu uzrokovati značajnu štetu zdravlju muškaraca uz značajna odstupanja od norme. Stoga je ova analiza obično uključena u standardni plan istraživanja.
 • Fluorografski. Rendgenski snimak prsnog koša otkriva prisutnost tuberkuloze, koja zahtijeva hitno liječenje drugih plućnih bolesti. Rok valjanosti je 12 mjeseci od trenutka izlaganja.
 • Analiza mokraće. Studija daje pregled stanja muškog urinarnog sustava. Povećani broj bijelih krvnih stanica i crvenih krvnih stanica ukazuje na aktivni upalni proces, praćen krvarenjem u organe mokraćnog sustava.

  Sadržaj soli ukazuje na predispoziciju za formiranje bubrežnih kamenaca. U slučaju odstupanja od norme, čovjek treba primiti pregled i liječenje od nefrologa i / ili urologa. Ako postoji infekcija, koja se može prenositi putem spolnog odnosa, postoji rizik da pronađete problema s začeća i naknadne trudnoće.

 • Krvni tip i Rh faktor. Ovo je popis standardnih analiza. Najvažniji pokazatelj je osi rhesus, jer se može razlikovati od majčine rhesus, a ta razlika može utjecati na tijek trudnoće. Na temelju rezultata laboratorijskih istraživanja, liječnik prepoznaje mogućnost razvoja sukoba između majke i fetusa tijekom trudnoće.
 • Popis dodatnih provjera

  Čovjek podliježe dodatnim istraživanjima s negativnim pokazateljima osnovnih testova. U nedostatku pozitivne reakcije na prisutnost upalnih i zaraznih procesa, oni otkrivaju razlog nemogućnosti začeća tijekom aktivnih pokušaja.

  TORCH

  Takve studije uključuju krv za TORCH infekciju. TORCH je zbirka bolesti koje predstavljaju rizik za embrionalni razvoj tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Bolesti uključuju toksoplazmozu, rubelu, citomegalovirus, herpes.

  Svrha istraživanja je otkrivanje prisutnosti ili odsutnosti antitijela kao što su IgG i IgM u krvi supružnika i njihovog titra. Potpuni nedostatak od njih kaže da je čovjek zdrav, a nije susret s infekcijom, prisutnost IgG ukazuje na to da je tijelo već u kontaktu s virusom, drugim riječima, bio bolestan, a prisutnost IgM tipa protutijela - akutne faze infekcije, za koju planiranje trudnoća se odgađa strogo do potpunog oporavka.

  Prisutnost spolno prenosivih infekcija

  Prisutnost u tijelu čovjeka izaziva upalu bolesti koja može utjecati na vjerojatnost i tijek trudnoće. Najčešća i najpreciznija metoda za otkrivanje infekcije je lančana reakcija polimeraze (PCR). Detekcija patogena je moguća kroz proučavanje razmazivanja sluznice muškog uretre.

  Metoda omogućava da se detektira prisutnost bakterija Mycoplasma (, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia, gardnerellas, Trichomonas, Ureaplasma) i virusa (Herpes simplex, Epstein-Barr virus, citomegalovirus, humanog papilomavirusa). Također vam omogućuje prepoznavanje toksoplazme.

  Sadržaj bilo kojeg uzročnika genitalnih infekcija u testnom materijalu ukazuje na razvoj odgovarajuće bolesti. Potrebno je odmah liječiti i privremeno otkazati planiranje trudnoće.

  sjeme

  Ako se trudnoća nije dogodila tijekom duljeg razdoblja dok aktivni pokušaji oba partnera, onda se provodi čovjek kako bi se identificirali problemi s mogućnošću začeća od strane čovjeka. Metoda je studija spermija pod mikroskopom. Omogućuje određivanje statusa spermija:

  1. količina;
  2. koncentracija;
  3. morfološka struktura;
  4. mobilnost i brzina kretanja.

  Studija također daje ideju o stanju testisa, funkcioniranju prostate, genitalnih žlijezda male veličine. Dobivene informacije omogućuju izvući zaključke o sposobnosti muškog sperma da oplodi jaje. U slučaju dijagnoze neplodnosti, liječnik određuje taktiku liječenja i daje daljnju prognozu o učinkovitosti terapije.

  Potrebno je započeti pripremu za ovaj postupak 3-4 dana prije testa. Potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

  • potrošnja alkoholnih pića i energetskih napitaka je kontraindicirana;
  • uporaba opojnih droga strogo je zabranjena;
  • nemojte jesti začinjene, začinjene i ukiseljene hrane;
  • radijacija je kontraindicirana;
  • izbjegavati prekomjerno hlađenje i pregrijavanje;
  • treba se suzdržati od seksualnog kontakta;
  • ukidanje tableta za spavanje, lijekova protiv bolova;
  • izbjegavajte stresne situacije.

  Materijal za ispitivanje - sjeme koje se oslobađa tijekom masturbacije. Između primitka materijala i laboratorijskih manipulacija trebalo bi trajati najviše 3 sata.

  Istraživanje tajne prostate

  U slučaju razdoblju urologu inspekcije u odstupanjima u morfološkoj strukturi prostate ili s znakovima prostate neispravnog rada (bol u međice, učestalo mokrenje, bol u raspodjeli uretre) dodjeljuje čovjeku niz studija prostate sekreta.

  Tajna se oslobađa iz uretre tijekom postupka masaže, nakon čega se skuplja u epruveti. Materijal se isporučuje u laboratorij. Metoda mikroskopije određena je prisutnošću upalnih procesa, kao i funkcioniranjem prostate.

  Laboratorijski tehničar obavlja sjetvu, što vam omogućuje prepoznavanje bakterijske okoline koja uzrokuje upalu. Na temelju dobivenih podataka liječnik bira adekvatnu i učinkovitu metodu liječenja.

  Genetske studije

  Imenovan muškarcima starijim od 35 godina, ili s nasljednim bolestima, deformacijama djece, mrtvorođenju, neplodnosti u povijesti. Odluku o imenovanju analiza donosi genetičar, a njegovo savjetovanje donosi vodeći liječnik u planiranju.

  Gdje prijeći na dijete?

  Raspon medicinskih ustanova za ispitivanje je vrlo širok.

  Pravovremeno pripremanje i testiranje prije trudnoće omogućuje izbjegavanje negativnih posljedica. Istraživanje i testiranje traju duže - 2-4 mjeseca. U nekim slučajevima, više ili manje, kao dodatni tretman je potrebno ili ništa nije potrebno jer je osoba zdrava. Međutim, planiranje trudnoće ne zahtijeva žurbu. Ozbiljni stav i kompetentna priprema pridonose rađanju zdravog djeteta.

  Ispitivanje muškaraca prije začeća - najvažnije analize

  Vidi također:

  Je li moguće napraviti rendgensku snimku pri planiranju trudnoće i kada je bolje učiniti

  Mjerenje bazalne temperature pri planiranju trudnoće - kako, za što

  Ispitivanje kompatibilnosti supružnika za planiranje trudnoće

  Dobar dan, dragi moji čitatelji! Nedavno sam razmišljala o tome: obično su sve teme koje se odnose na planiranje trudnoće posvećene ženama. Mi vrlo dobro da se moramo zamisliti u što dani su bolje pokušati začeti dijete, što vježbe raditi ono što nam je potrebno da prođe ispit, koje lijekove da se, i tako dalje znate. Zar ne? A muškarci?

  U procesu osmišljavanja djeteta uključeno je dvije! A ako žena ne uspije dugo ostati trudna, to ne znači da je problem u njemu. A zdravlje novorođenčeta ovisi ne samo o majci, nego io oca. Bilo bi logično da je ispitivanje čovjeka prije koncepcije djeteta dogodilo s ženom.

  Opet, ako žena dobro zna da mora kontaktirati svog liječnika ili da ima plaćeni stručnjak, onda muškarac odmah postavlja pitanje: gdje treba ići na liječnički pregled i treba li ga uopće podvrći. Shvatimo!

  1. Zašto bi čovjek trebao biti ispitivan

  Već sam spomenuo da zdravlje novorođenčeta ovisi ne samo o majci, nego i o ocu. Stoga, pri planiranju trudnoće iznimno je važno podvrgnuti sveobuhvatnom pregledu. Nažalost, to je tako prihvaćeno: žena je zatrudnjela, ona također nosi - čak i ako odlazi u kliniku jednom ili dva puta tjedno kroz 40 tjedana.

  Međutim, čak i stanje trudnice u razdoblju nošenja djeteta u velikoj mjeri ovisi o budućnosti pape. Mi, odrasli, su svjesni da za vrijeme spolnog odnosa, postoji rizik „uhvatiti” infekcija, što zauzvrat može negativno utjecati na stanje majke i fetusa.

  Da, to stvarno! Svatko je čuo za takvu stvar kao Rh faktor, zar ne? Ako ženska krvna skupina nije prikladna za krvnu skupinu oca, problemi kao što su:

  • nemogućnost začeća;
  • spontani pobačaji;
  • Rhesus-sukob (trudnica će uvijek biti pod nadzorom liječnika);
  • i drugima.

  Ako se ova činjenica utvrdi u fazi planiranja trudnoće, liječnici će nastojati osigurati da razdoblje trudnoće bebe bude što sigurnije za majku i dijete.

  2. Najmanji skup anketa za muškarce

  Općenito, postoji nekoliko mogućnosti za polaganje liječničkog pregleda. Ovo može biti redovito kliničko ispitivanje u lokalnoj klinici (nije najbolja opcija, ali je bolja od ništa), prolazak programa je minimalan ili program maksimalan.

  Minimalni program uključuje najpotrebnije preglede, uključujući:

  1. pregled urologa (liječnik će donijeti zaključak o spolnoj funkciji čovjeka);
  2. lančana reakcija polimeraze (PCR).

  Sama PCR metoda ima za cilj identifikaciju mogućih bakterija (ureaplazma, gonokokusa, klamidija i drugih) i virusa (herpes, citomegalovirus i drugi). Također, tijekom PCR metode, čovjek će morati proći testove za toksoplazmu.

  Muškarci vole podvrgavati PCR testovima, jer obično liječnik preporučuje da pacijent uoči ispitivanja uzme lijek ili hraniteljicu kako bi dobio rezultat (a to može biti omiljeno pikantno jelo ili alkohol).

  Ako se tijekom pregleda pronađe jedan patogen u muškarcu, morat će proći liječenje prije zamišljanja (baš kao i njegov partner).

  3. Maksimalni ispitni kompleks za muškarce

  Mladi parovi koji vrlo ozbiljno shvaćaju dijete. U tom slučaju muškarac može proći potpun pregled. Pored gore navedenih medicinskih testova, takav kompleks se dodaje niz dodatnih ispitivanja.

  U početku, budući otac morat će posjetiti terapeuta koji će ga upoznati s predstojećim medicinskim pregledom, a također dati upute za obavezne testove:

  1. analiza urina (za istraživanje urogenitalnog sustava);
  2. test krvi prsima i / ili venu (abnormalni rezultati ispitivanja često su prvi "prsten" prisutnosti bolesti);
  3. biokemijski krvni test (pomaže u prepoznavanju bolesti unutarnjih organa prije pojave prvih znakova bolesti);
  4. analiza usmjerena na određivanje krvne grupe;
  5. test krvi za hormone (razjasniti razinu testosterona);
  6. test krvi za HIV i hepatitis B, C;
  7. analiza, utvrditi Rh faktor (često uzimanje krvi se provodi istodobno s biokemijskom analizom).

  Osim toga, čovjek će trebati učiniti elektrokardiogram (pogotovo ako je on pati od prekomjerne težine ili imaju problema sa srcem), a ultrazvuk u prsima.

  Takav popis ispita je važan, jer čak i ako budućnost pape nema problema s mogućnošću koncepcije, to ne znači da nema drugih bolesti (osobito kroničnih) koje se prenose na genetskoj razini.

  3.1. Ispitivanje muškog sperma

  Za razliku od skraćenog programa za muški pregled, analiza spermija je osigurana u potpunom kliničkom pregledu. Ovaj ispit je usmjeren na proučavanje sperme. Rezultat vam omogućuje da saznate:

  • što je mobilnost i struktura sperme;
  • predispozicija čovjeka na prirodnu koncepciju;
  • funkcioniranje testisa;
  • metode liječenja neplodnosti (u slučaju dijagnoze);
  • i drugi.

  Da bi prolazili spermogram, bolesnik treba pripremiti - 4 dana prije analize, budući otac mora odbiti:

  • od alkoholnih pića;
  • od opojnih droga (uključujući iz tablete za spavanje i bolova);
  • od začinjene, masne i začinjene hrane;
  • od fizičkog napora;
  • od snošaja.

  Štoviše, čovjek također treba izbjegavati hipotermiju (i obratno) i stresne situacije.

  U slučaju otkrivanja abnormalnosti u analizi potrebno je ponovno ispitati.

  3.2. Ispitivanje sekrecije prostate

  U početku se ova analiza dodjeljuje ako se pacijent žali na bol tijekom uriniranja ili perineuma. Obično su ti simptomi simptom upalnog procesa. Često, analiza pokazuje mušku osjetljivost na takvu bolest kao i prostata (ili njegova prisutnost).

  Uz ovu bolest, koncepcija djeteta mora biti odgođena do završetka liječenja.

  A to nije čitav popis onih liječnika koje čovjek može posjetiti tijekom prolaska maksimalnog sveobuhvatnog pregleda. Na popisu mogu biti uključeni i drugi stručnjaci:

  • oftalmolog;
  • otorinolaringolog;
  • neuropatolog i neurolog;
  • psihoterapeut;
  • stomatolog;
  • i drugima.

  Često, u plaćenim klinikama, čovjek može odabrati pojedinačni "maksimalni" program, koji će uključivati ​​točno stručnjake za koje će budućni otac žele ići. Ovdje je pitanje već u želji pacijenta i u cijeni.

  4. Koje su cijene za složene ankete

  Svatko zna da trudnoću može provoditi ne samo ženska liječnica iz lokalne klinike, već i stručnjak u privatnoj klinici. Naravno, nije slobodna. Muškarac također ima priliku potražiti pomoć od plaćene institucije.

  Srećom, u našem vremenu vrlo je lako naći takvu instituciju. Mnoge klinike nude svoje usluge.

  • Prvo, čovjek može proći opći medicinski pregled u redovitoj klinici (možda će trebati više vremena i truda), a posebne pretrage (na primjer spermogram) mogu se odvesti u privatnu kliniku. Cijena izdavanja: 1.000 - 1.500 rubalja.
  • Drugo, budući otac može dovršiti "minimum" ili "maksimalni" program u specijaliziranoj ustanovi. Cijena varira ovisno o odabranom programu i broju stručnjaka. Prosječna cijena takvog istraživanja u Moskvi iznosi 7.000 rubalja.
  • Treće, bračni par može proći zajednički pregled. Postoje klinike koje pružaju usluge pod programima "sretna obitelj". Ovdje je teško razgovarati o cijeni, jer se u svakom pojedinom slučaju trošak uvelike razlikuje.

  U svakom slučaju, očigledno je činjenica da je čovjeku potrebno proći sveobuhvatno ispitivanje od strane čovjeka. Sigurno se ne može sa sigurnošću reći što utječe na teškoću zamišljanja djeteta. Štoviše, ako takvih problema nema, ali planiraš zatrudnjeti zdravo i punopravno dijete, medicinski pregled je obavezan!

  Možete pogledati videozapis o pripremanju muškaraca za planiranje trudnoće ovdje:

  Na ovu bilješku, predlažem da se oprostite, ali ne dugo! Pretplatite se na moje ažuriranje, imam nešto za reći. Bye bye!