Koje testove treba proći prije trudnoće?

Liječenje

Jedno od često postavljanih pitanja - trudnoća, koje testove trebam poduzeti prije planiranja i koje testove trebam poduzeti tijekom trudnoće? Ispod smo otkrili određeni algoritam za ispitivanje žena koje planiraju trudnoću, što će olakšati i olakšati povoljan razvoj fetusa i sam tijek trudnoće.

Algoritam za ispitivanje žena koje planiraju trudnoću

1. Inspekcija kod ginekologa, kolposkopija.

2. Putovanje zubaru, terapeutu, ENT (iznimno je važno liječenje kroničnog tonsilita).

3. Tip krvi, Rh faktor za oba supružnika.

Ako žena ima pozitivan Rh faktor, nema problema. Ako žena ima negativni Rh faktor - antitijela Rh faktora (čak i ako je čovjek negativan).

Ako su pozitivne - trudnoća je trenutno nemoguće, morate se prilagoditi.

Ako je negativno - ponovite ovu analizu jednom mjesečno, počevši od 8. tjedna trudnoće.

Ako žena ima 1 grupu, a muškarac ima neku drugu - nekompatibilnost krvnim skupinama je moguća. Analiza za grupna antitijela, kao i analiza antitijela Rh faktora, provodi se jednom mjesečno, počevši od 8. tjedna trudnoće.

4. TORCH kompleks. Protutijela protiv rubeole, toksoplazme, herpesa, CMV, klamidije - kvantitativna analiza (s titrom). Prisutnost IgG protutijela znači imunitet na te infekcije i nije prepreka trudnoći. Prisutnost IgM znači akutni stupanj, planiranje u ovom slučaju treba odgoditi do oporavka. Ako nema IgG antitijela za rubelu, potrebno ga je inokulirati i zaštititi još 3 mjeseca. Nemojte pitati svoje roditelje da ste imali rubelu, to je nemoguće znati sigurno - može se nastaviti pod maskom ORZ-a i obrnuto. Točne informacije mogu dati samo test krvi za antitijela.

5. Testovi za infekcije. Normalni razmaz, PCR za 12 najčešćih infekcija - oboje.

6. ultrazvuk zdjeličnih organa. Najmanje 2 puta po ciklusu: nakon menstruacije i prije menstruacije. Prvi put se procjenjuje opće stanje zdjeličnih organa, drugi je prisutnost korpus luteuma i transformacija endometrija, što ukazuje na to da je došlo do ovulacije.

Idealno, treći međuprostor uoči navodne ovulacije - za otkrivanje dominantnog folikula, spreman za ovulaciju.

7. Grafikon osnovne temperature. Od 6 do 8 ujutro, istodobno, bez izlaska iz kreveta, s žilnim termometrom 5 minuta u rektumu. Sva odstupanja od ovog moda i posebnih okolnosti (lijekovi, bolesti, poremećaji spavanja, menstruacija, seksualni život, poremećaji stolice itd.) Trebaju biti navedeni u posebnom stupcu.

8. Testovi za hormone. Adrenalni androgeni i karakterizira stanje štitne žlijezde. DHEA-sulfat, 17-hidroksiprogesteron, TSH, slobodni T4, protutijela na peroksidazu štitnjače. Na bilo koji dan ciklusa.

9. Hemostasiogram, koagulogram.

10. Čimbenici ranog spontanog pobačaja. Određivanje lupus antikoagulansa, antitijela na korionski gonadotropin, protutijela na fosfolipide.

11. Opći klinički krvni test (hemoglobin, crvene krvne stanice, leukociti, trombociti, ESR, indeks boja, leukocitna formula). Krv iz prsta.

12. Opća analiza urina (jutarnji dio mokraće) 7. Raspored bazalne temperature, potpuno sakupljen, a važno je da analiza ne uključuje ispuštanje iz susjednih organa.

13. Liječnik propisuje dodatni test krvi za hormone. S nepravilnim menstruacijskim ciklusom, odstupanjima na grafikonu ili ultrazvuku, pritužbama na masnu kožu, prekomjernom rastu kose, prekomjernom tjelesnom težinom ili manjom težinom, menstrualnim poremećajima (bol, obilje, oskudice).

Zadnja točka u svim algoritmima je konzultacija liječnika koji je pohađao i tumačenje dobivenih rezultata. Daljnja taktika pregleda i liječenja ovisi o rezultatima osnovnog algoritma.

Ispitivanje tijekom trudnoće

Ako žena nije pregledana prije trudnoće i njezin serološki status nije poznat, treba ga periodički (svakih 8-12 tjedana) ispitati zbog prisutnosti specifičnih protutijela klase M (IgM).

Ispitivanje novorođenčadi

Dijagnoza kongenitalne toksoplazmoze, rubeole, CMV ili herpes potvrđuje samo prisutnost odgovarajućih specifičnih antitijela klase M (IgM)

Što je TORCH infekcija?

"TORCH (TORCH)" je kratica latiničnih imena četiriju infekcija: toksoplazmoza (toksoplazmoza), rubeola (rubeola), cytomegalia (CMV), herpes simplex (herpes).

Razlozi zbog kojih se infekcije koje su toliko različite u prirodi kombiniraju u jednu skupinu su sljedeće:

1. Infekcije su rasprostranjene među stanovništvom.

2. Intrauterna infekcija često dovodi do pobačaja, mrtvorođenog tkiva, formiranja malformacija, invalidnosti i čak smrti djeteta.

3. Poraz fetusa događa se samo u slučaju primarne infekcije žene tijekom trudnoće, jer u ovom trenutku zaštitna protutijela u njenom tijelu još nisu formirana.

4. Raznolikost i blagi simptomi isključuju mogućnost dijagnoze samo na temelju kliničke slike.

5. Prevencija tih bolesti uključuje aktivnu detekciju zaraženih žena tijekom trudnoće putem masovnog serološkog pregleda.

Koje informacije moram dobiti od laboratorija?

Treba imati na umu da je rizik intrauterine infekcije vrlo visok samo kod početne infekcije (50%). U latentnom (latentnom) razdoblju, pa čak iu razdoblju reaktivacije infekcije, malo je vjerojatno intrauterinska infekcija (0,1-0,5%).

Stoga, kako bi se procijenilo koliko će biti povoljna trudnoća, važno je utvrditi ne toliko prisutnost ili odsutnost infekcije kao pozornica na kojoj se nalazi.

Pokazatelji primarne infekcije su specifična protutijela klase M (IgM), koja se obično pojavljuju u krvi drugi tjedan nakon infekcije i nestaju tijekom 2-3 mjeseca. IgM se također može pojaviti tijekom egzacerbacija (ali ne uvijek). Oni su zamijenjeni u krvi antitijelima klase G (IgG), koji se u prva 2-3 mjeseca bolesti samo povećavaju. Neko vrijeme (6-12 mjeseci) IgG titar ostaje stabilan, zatim se smanjuje malo, ali nikada ne nestaje. Zapravo, IgG može pokazati samo da je kontakt osobe s infekcijom već dogodio (nije poznato kada).

Koje bi se dijagnostičke metode trebale pouzdati?

Nažalost, takve javno dostupne metode analize kao što su RGAER i RAC imaju više nedostataka nego prednosti jer daju vrlo veliki postotak lažnih negativnih (30-40%) i lažno pozitivnih rezultata (15-25%). Pogreške su često povezane s činjenicom da rezultat nije određen tehnikom, već vidom. Ali što je najvažnije, ove metode ne dopuštaju odrediti koja je vrsta protutijela (IgM ili IgG) prisutna u krvi. Prema tome, čak i uz apsolutno pozitivan testni rezultat, nemoguće je utvrditi kada je došlo do infekcije - tijekom trudnoće ili 10 godina prije. U svijetu, serološka dijagnostika TORCH se temelji na enzimski povezanom imunosorbenskom testu (ELISA), koji je bez gore navedenih nedostataka.

Ako trudnoća nastavlja bez komplikacija, plan posjeta ginekologu za opstetriciju na LCD-u otprilike je sljedeći:

 • u prvoj polovici trudnoće - najmanje 1 puta mjesečno;
 • nakon 20 tjedana - 2 puta mjesečno;
 • nakon 30 tjedana - 1 puta u 10 dana.

Tablica obveznih testova i liječnici trudni

Planiranje trudnoće: položili smo testove i položili ispit

Trudnoća je vrlo važno razdoblje ne samo u životu majke, već iu mnogim aspektima određivanja u životu nerođenog djeteta. Prema tome, potrebno je pripremiti se i pripremiti unaprijed.

U prosjeku, priprema traje od 3 do 6 mjeseci, u nekim slučajevima i do godinu dana. Prvo što morate posjetiti svim uskim specijalistima i proći testove potrebne pri planiranju trudnoće.

Tko i koje testove treba poduzeti pri planiranju trudnoće?

Postoji mišljenje da je priprema za trudnoću poslovanje žena, a muškarac nema veze s tim procesom. Nije. Prije nego što planirate trudnoću, trebalo bi i testirati muškarca. Uostalom, zdravlje djeteta ovisi o zdravlju oca.

Naravno, popis testova za planiranje trudnoće za muškarce bit će znatno kraći nego kod žena. Ipak, žena sudjeluje ne samo u koncepciji, a ona je odgovorna za zdravlje djeteta u mnogo većoj mjeri.

Ispitivanje ginekologa i mrlje

Prije svega, žena bi se trebala obratiti ginekologu koji će pregledati genitalni trakt, cerviks, kako bi se uvjerio da nema patologija. I, naravno, on će uzeti obrisak na mikroflore. To će omogućiti utvrđivanje prisutnosti patogenih mikroflora, na primjer Candida, prije uspostavljanja trudnoće, kao i utvrđivanja razvoja skrivenih infekcija, kao što je ureaplasmoza i klamidija. Pored toga, premaz može odrediti pretkancerozno stanje.

Kao što je poznato, ranije takve bolesti dijagnosticiraju, veće šanse za spašavanje života pacijenta. Utvrđeno je da trudnoća može izazvati razvoj stanica raka pa je ova analiza također potrebna prije trudnoće.

Testovi infekcije

Umak može otkriti prisutnost nekih infekcija, ali ne i sve. Stoga, prije trudnoće, test krvi za infekciju je potrebno. Ove testove obavljaju oba roditelja. Vrlo je važno, prvo, utvrditi da li roditelji nisu liječili infekcije. Ako ih ima, treba ih liječiti, a tek nakon toga pokušavaju zatrudnjeti dijete.

Drugo, potrebno je utvrditi koje su infekcije roditelji već imali, pa stoga, koji od njih već ima imunitet. Konkretno, analiza protutijela na rubelu vrši se odvojeno. Postoje dvije vrste: IgM i IgG.

Prva koja se javlja kod odraslih je vrlo rijetka i ukazuje na to da je osoba upravo imala rubelu po prvi put, a njegov imunitet još uvijek nastaje. Morate pričekati 3 mjeseca, a tek onda razmišljate o trudnoći. IgG antitijela znače da je imunitet već formiran, a trudnoća nije ugrožena. Ako nema ni tih niti drugih protutijela, to znači da osoba nije imala rubelu. Onda se trebate cijepiti za rubelu.

Cijepljenje i trudnoća trebaju trajati najmanje 3 mjeseca. Rubella - bolest koja je vrlo opasna za trudnice, posebno za fetus, jer izaziva razvoj kongenitalnih patologija.

Ni manje opasno, i toksoplazmoza. Nositelji su životinje. Stoga je obično imunitet da ova bolest postoji kod onih koji drže kućne ljubimce ili imaju takve ljude u bliskoj sredini. Ako se prema rezultatima analize ispostavlja da nema imuniteta na bolest, tada će tijekom trudnoće žena dobiti preporuku da se izbjegne kontakt sa životinjama.

Herpes je infekcija koja se javlja i više nego često. Nažalost, to je potpuno izliječeno, nemoguće. Međutim, to ne znači da herpes ne treba liječenje. Medicinski lijekovi pomoći će virusu neaktivnim tijekom trudnoće i porođaja. Lako je shvatiti da se trudnoća treba odgoditi u vrijeme liječenja.

Također testirana na HIV, sifilis i druge genitalne infekcije, i, naravno, za hepatitis B i C.

Određivanje krvnog tipa i Rh faktora

Popis testova za planiranje trudnoće uključuje krvnu skupinu i Rh faktor. Također su unajmili oba partnera. Kao što znate, ako vaš partner ima negativni Rh faktor, a partner ima pozitivan, tijekom trudnoće može doći do imunološkog sukoba: žensko tijelo odbija fetus, percipirajući ga kao strano tijelo.

Znajući unaprijed o mogućnosti sukoba Rhesusa, liječnik koji promatra problematičnu trudnoću unaprijed može razviti režim liječenja.

Analiza urina

Za otkrivanje bolesti urogenitalnog sustava, uključujući mokraćni sustav, mokraćni mjehur, pa čak i bubrege. Vrlo je važno sakupljati urin ispravno i na vrijeme za analizu. Ujutro je potrebno uranjati urin, čim izađete iz kreveta, i trebate ga dostaviti najkasnije 2 sata nakon toga. Analiza ne prolazi tijekom menstruacije. Krv u urinu će iskriviti rezultat.

Prije sakupljanja urina potrebno je potkopati i zatvoriti vaginu krpom. Prosječni dio urina podnosi se za analizu.

Jednako je važno odabrati kapacitet u kojem će se urin prikupiti. Trebao bi biti savršeno čist. To može biti mali posuda ili poseban spremnik za jednokratnu upotrebu koji se može naći u ljekarni.

Ultrazvuk zdjeličnih organa - postupak za planiranje trudnoće je nužan. Omogućuje vam razjasniti li razvojne patologije maternice, kako bi se utvrdilo da li sluznica maternice odgovara određenoj fazi ciklusa. Ultrazvuk također omogućuje, posrednim dokazima, da odrede ovulaciju koja se približava.

Osim toga, ultrazvučni ispit pokazuje stanje jajnika, prisutnost patologija kao što su endometritis, fibroidi maternice i tako dalje. Sve bolesti i upalni procesi u maternici mogu ometati skladan razvoj trudnoće.

Dodatna istraživanja

Sve gore navedene analize i studije bit će dodijeljene svim parovima. Međutim, ako govorimo o složenijem slučaju: postoje patologije ili su rezultati prethodnih studija nezadovoljavajući, potrebne su dodatne studije.

Testovi hormona

U nekim slučajevima, žena može trebati test hormona. Indikacije za ovu analizu mogu biti redoviti kvarovi ciklusa, akne, povećani rast kose i prekomjernu težinu. Osim toga, ako žena već ima pobačaja, kao i ako se trudnoća ne pojavi više od godinu dana.

Popis hormona za ispitivanje određuje liječnik, ovisno o simptomima i indikacijama.

Konzultacije o genetici

Genetički testovi za planiranje trudnoće nisu nužni za sve. Samo ako je obitelj majke ili oca imala ozbiljne nasljedne bolesti, kao što su Downov sindrom, shizofrenija i tako dalje. Osim toga, ako je otac nerođenog djeteta u vrijeme planiranja više od 40 godina, genetika također ne može učiniti. Oni se također odnose na genetiku onih žena koje su prethodno imale pobačaja, pobačaja ili njihova djeca rođena mrtvaca.

Spermogram i analiza kompatibilnosti

Ako par neuspješno pokušava zatrudnjeti dijete godinu dana, liječnici će definitivno propisati spermogram koji će odrediti aktivnost sperme i njihov broj u sjemenu. To vam omogućuje da odredite je li čovjek bezuspješan i, ako je potrebno, propisati liječenje.

Također, nakon godinu dana neuspjelih pokušaja, propisuje se studija o usklađenosti roditelja. Zapravo, vrlo je malo nespojivih parova, pa ta analiza nije propisana svima. Ipak, ovo je prilično skupe analize.

Također je korisno napraviti fluorografiju prije trudnoće, koja će isključiti tuberkulozu ili će pravovremeno pokazati različite tumore. Za razliku od drugih studija, fluorografija nakon trudnoće ne radi zbog rizika ozračivanja fetusa. I ovo je još jedan razlog za to prije trudnoće.

Može zahtijevati savjet i druge stručnjake. Pogotovo ako žena ima kronične bolesti. Svaki od njih može nekako komplicirati trudnoću i ugroziti zdravlje majke i djeteta. A ponekad i njihov život. U tom slučaju, trudnica mora uvijek biti pod nadzorom liječnika kako bi izbjegli komplikacije.

Ovdje, možda, i sve o testovima koje trebate proći kad planirate trudnoću. Popis je dosta impresivan, čak iu najjednostavnijem obliku. No zanemarivanje ankete ne vrijedi. Što je zdravije majka i otac u vrijeme začeća, to će se dijete zdravo roditi. Analize pri planiranju trudnoće mogu se obaviti na Invitro klinici, koja ima odjel u gotovo svim većim gradovima.

Čini se tako lako zamisliti dijete, bilo bi želja. A ako tijelo nije spremno? Bolje je saznati nekoliko mjeseci prije navodne koncepcije. U svakom slučaju, par će imati vremena za vraćanje zdravlja i rađanje zdravog djeteta.

Korak broj 1

Iscrpan dijagnostički pregled jedan je od najvažnijih zadataka s kojima se suočavaju budući roditelji. Gdje početi? Posjet ginekologu. Pa, ako je par pripremljen unaprijed za prvi prijem. Moramo se sjetiti naših kroničnih i nasljednih bolesti, približno trajanje menstrualnog ciklusa, i zaplijeniti medicinsku karticu za prijem, budući da neke bolesti koje su prenesene čak iu djetinjstvu mogu negativno utjecati na zdravlje nerođenog djeteta. Detaljne informacije pomoći će liječniku da daju najpotpuniju sliku o budućem pregledu i identificiraju probleme.

Tijekom recepcije, ginekolog će ispitati i uzeti mrlje, napisati upute za testove i opća klinička istraživanja: kompletan test krvi i urina, krvni test za HIV, hepatitis, ultrazvučnu dijagnostiku zdjeličnih organa (jajnici i maternica).

Glavna stvar prije trudnoće je uklanjanje svih mogućih unutarnjih izvora infekcije. Stoga se buduća majka šalje za dubinsko proučavanje svih tijela sustava.

Korak broj 2

Većina infekcija je opasna tijekom početne infekcije tijekom trudnoće. Stoga je napravljena analiza zaraze kako bi se utvrdilo jeste li imali neku bolest prije. A ako ne, onda tijekom trudnoće treba biti posebno oprezni. Kratica ToRCH pojavila se od prvih slova najopasnijih infekcija za fetus: toksoplazma (toksoplazmatska infekcija) - rubeola (rubeola) - citomegalovirus (citomegalovirus) - herpes (herpes).

Kada znate da ste imali rubeola u djetinjstvu, možete preskočiti ovu stavku. U slučaju nesigurnosti, morate proći test za protutijela - IgG i IgM. Ako se otkrije IgM, to znači da ste se prvo zarazili virusom (ova je situacija prilično rijetka). Trudnoća se ne može planirati za 3 mjeseca. Ali IgG, naprotiv, treba biti - njihova prisutnost ukazuje na prošlu bolest i stjecanje imuniteta na rubelu. Ako i IgM i IgG nedostaju, morate cijepiti tako da ne biste zaraženi tijekom trudnoće. Možete planirati trudnoću tri mjeseca nakon cijepljenja.

Toxoplazma je test antitijela za toksoplazmu, čija se infekcija javlja kod kućnih životinja, najčešće iz mačaka. Oko 15% žena reproduktivne dobi doživjelo je ovu infekciju, tj. 75% žena može postati zaraženo toksoplazmom tijekom trudnoće. Ako tijekom analize ne postoji IgG i IgM, postoji opasnost od dobivanja bolesti tijekom trudnoće. Preporuča se ograničiti komunikaciju s psima i mačkama, temeljito kuhati ili peći, svakako oprati i čistiti povrće i voće prije jela, ne čistiti mačji WC bez jednokratnih rukavica, operirati ruke nakon bilo kakve manipulacije mesom i plodovima mora.

Cytomegalovirus infekcija tijekom trudnoće ugrožava razvojne patologije i fetalne intrauterine infekcije. Infekcija se obično prenosi kapljicama u zraku. Ako se tijekom pripreme za trudnoću pronađe visoka razina citomegalovirusa u krvi, potrebno je podvrgnuti tijeku antivirusne terapije i tek onda planirati za začeće. U slučaju negativnog rezultata potrebno je poštovati mjere opreza: pranje ruku prije jela, ne ljubite malu djecu na usnama i preporučljivo je ograničiti komunikaciju s njima, pogotovo ako radite u vrtiću.

Herpes virus je u tijelu za život. Svako liječenje ima za cilj samo smanjenje njegove aktivnosti. Potpuno se riješiti toga neće uspjeti. Stoga se poduzimaju testovi kako bi se procijenio rizik primarne infekcije tijekom trudnoće.

U slučaju da je nešto uznemirujuće (svrbež, gori, teški iscjedak), bilo je neuspješnih trudnoća, ili se žena priprema za IVF, potrebno je analizirati spolno prenosive infekcije (klamidija, myco-ureaplasma, gardnerella). Ako je herpes ili klamidija pronađena u trudnici, suprug mora biti testiran i za ove infekcije.

Korak broj 3

Procjena ženske hormonske pozadine, određivanje koncentracije hormona u krvi, uzimajući u obzir fazu menstrualnog ciklusa, važan je kriterij za ispitivanje. Hormoni su glavna veza u izgradnji funkcije plodnosti žena i muškaraca, čija uspješna implementacija ovisi o radu hipotalamus-hipofiza-jajnika. Kada jedna od komponenti ne uspije, cijeli se rad reproduktivnog sustava mijenja, a time i sposobnost zamišljanja smanjuje. Kada je ciklus uznemiren kod žene, uočena je povećana dlakavost, akne, pretilost, trudnoća s lošim ishodom (regresija, pobačaj), liječnik nužno šalje studiju. On određuje popis hormona za koje je potrebno proći testove. Svaki slučaj je individualan.

Korak broj 4

Tijekom razdoblja planiranja trudnoće, par se preporučuje za određivanje krvne grupe i rhesus, radi analize antitijela na Rh faktor. Pozitivni rhesus faktor u žena i negativan kod muškaraca ne predstavljaju nikakav razlog za zabrinutost. Ako žena ima Rh-negativnu krv, a njezin muž ima Rh-pozitivnu krv, onda se Rhesus može razviti tijekom trudnoće. Buduća majka, koja je podvrgnuta operaciji (uključujući pobačaj), transfuzija krvi ili trudnoća nije prva, vjerojatno će proizvesti specifična protutijela u krvi. U Rh-negativnim majkama s Rh-pozitivnim bebama moguće su imunološke komplikacije (hemolitička bolest novorođenčadi, itd.), Što se uglavnom očituje iz druge i kasnije trudnoće.

Manje uobičajena je sukob u krvi. Vjerojatnost sukoba povećava se u sljedećim kombinacijama: žena ima krvni tip I, čovjek ima bilo koji drugi; žena ima grupu II, a muškarac ima III ili IV; žena ima krvni tip III, a muškarac ima II ili IV. S takvim kombinacijama preporučuje se testiranje krvi za antitijela na grupne antigene, ako planirana trudnoća nije prva. Kada je prvi - potrebno je provesti istraživanje o grupnim antitijelima od 8. tjedna trudnoće.

Korak broj 5

U fazi planiranja trudnoće, ultrazvuk se provodi u prvoj fazi ciklusa. Otkrivene su razne bolesti zdjeličnih organa, kod kojih je sposobnost začeća oštećena. U nekim slučajevima može biti potrebna operacija: mioma - benigni tumor maternice, cista ili tumor jajnika, polip u sluznici maternice. Ultrazvučni pregled pomoći će eliminirati prisutnost patoloških procesa u genitalijama i osigurati mirni tijek trudnoće i uspješno rođenje djeteta.

Korak broj 6

Obvezni program za budućnost majke također uključuje posjet ENT stručnjaku, zubaru i liječniku opće prakse. Za koga?

Zubar. Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da tijekom trudnoće zubi nužno "ulijevaju". Prije trudnoće treba liječiti zube, a tijekom nje treba paziti da dovoljno kalcija. Tada neće trpjeti zub tijekom trudnoće.

Liječnik ENT. Ovo savjetovanje je vrlo važno, jer je potrebno utvrditi imate li kronične bolesti uha, nosa i grla. Svaka trudnoća prati slabljenje imunološke zaštite. To znači da ćete uhvatiti sve infekcije koje lebde u autobusu, podzemnoj željeznici i preko radnog mjesta, mnogo češće nego prije trudnoće. Ne možemo dopustiti da prođemo placentarnu barijeru kako bi došli do bebe. SARS, gripa, mama teško prebačena, može uzrokovati poremećaje u razvoju živčanog sustava mrvica.

Terapeut. S općim testovima krvi i urina trebate posjetiti terapeuta koji će na temelju podataka istraživanja i pregleda dati mišljenje o vašem zdravstvenom stanju. Ako je potrebno, liječnik će propisati detaljniju dijagnozu. Nakon toga, prema potrebi, odredite odgovarajući tretman.

U određenim slučajevima bit će potrebno posjetiti endokrinolog, genetičar i druge stručnjake.

Korak broj 7

Ako se sve pokazalo u redu, možete početi pripremati za začeće. Očekuju se roditelji da ne piju bilo kakve lijekove 2-3 mjeseca bez savjetovanja s ginekologom. Ne pušite, nemojte piti alkohol, nemojte zlostavljati kavu, jesti više voća i povrća, nemojte vruće kupke, ne idite u kupke i saune, pokušajte se ne razboljeti, početi uzimati vitamine folnom kiselinom. Pazite na svoje zdravlje - i ništa neće pokvariti dugo očekivani sastanak s bebom!

Stručnjak: Nina Ulyanova, načelnica fiziološkog odjela opstetrije Klinike za opstetričare i ginekologiju. Dr. Sc. VF Snegireva, doktor medicine visoke medicine

Planiranje trudnoće: koje testove trebate prenijeti ljudima i gdje se to može učiniti?

Uspješna koncepcija i daljnji zdravi razvoj djeteta ovisi ne samo o zdravstvenom stanju majke. Čovjek se preporučuje podvrgnuti opsežnom liječničkom pregledu prije zamišljanja djeteta. Na temelju primljenih informacija, liječnik adekvatno procjenjuje stanje budućeg očinskog tijela.

Ako postoje problemi, stručnjak će propisati odgovarajuću terapiju. Pa kakvi se testovi daju za koncipiranje djeteta i gdje se to treba učiniti? Odgovori dalje.

Svrha promjene je uklanjanje rizika

Potrebno je provesti puno medicinsko ispitivanje kako bi prolazili ne samo mamac, već i supružnik. Neispravan rad organskih sustava sprječava dijete za koncepcijom. Prisutnost upalnih procesa ili spolno prenosivih infektivnih sredstava povećava rizik od razvoja bolesti fetusa različite težine.

Prepoznavanje i uklanjanje negativnih efekata pomoći će pravovremeno posjetiti urolog. Liječnik će provesti vanjski pregled i zakazati test. Studijski program uključuje posjet terapeutu koji na temelju pozitivnih rezultata ispitivanja i obiteljske povijesti može uputiti čovjeka na usko fokusirane stručnjake. Nakon odgovarajućeg liječenja, rizik od prirođenih bolesti bit će značajno smanjen.

vrijednost

Preporuča se proći testove i proći kroz istraživanja 3-4 mjeseca prije začeća. Pojam analiza djelovanja na krvi i spermi (sve vrste istraživanja, uključujući identifikaciju infektivnim agensima) je 90 dana od dana dostave.

PCR testovi vrijede od 3 do 6 mjeseci. Ubod od uretre za održavanje STI vrijedi od 10 do 30 dana.

Fluorogram - 6 mjeseci.

Uvod u temeljna istraživanja

Čovjek može biti nositelj skrivenih infekcija. Kada seksualnog prijenosa u ženskom tijelu za vrijeme oplodnje patogena koje mogu izazvati štetu na plod. Smrt u fetusu ili anomalije u razvoju.

Terapeut se bavi općim pregledom tijela. Liječnik određuje skrivene infekcije i propisuje odgovarajući tretman. Opći pregled u kombinaciji s brojnim studijama osigurava da nema simptoma ozbiljnih bolesti.

trening

Prije davanja krvi za laboratorijske testove, preporuča se ne jesti hranu 12 sati. U jutro je potrebno donirati krv za biokemijsku analizu, dok za opću analizu postoji vrijeme tijekom dana. 3-4 dana prije istraživanja potrebno je prestati konzumirati alkohol i poželjno pušiti. Osim toga, uoči ispitivanja, ne preporuča se jesti prženu, začinjenu i začinjenu hranu.

Popis potrebnih

Studije su podijeljene na dodatne i obvezne (glavne). Potonji su potrebni kako bi se dobile primarne informacije o upalnim i infektivnim procesima u tijelu. Na temelju nalaza, liječnik donosi kliničku dijagnozu i propisuje liječenje. Obvezne analize uključuju:

 • Opći test krvi. Istraživanje se provodi na temelju stanja krvi uzete iz prsta ili vene. Stručnjaci u laboratoriju izračunavaju krvne elemente - crvene krvne stanice, trombocite, leukocite. Broj potonjih ukazuje na prisutnost infektivnih i upalnih bolesti uzrokovanih patogenim mikroorganizmima.

Stanje eritrocita i hemoglobina omogućuju dijagnozu anemije, dok broj krvnih pločica povećava ili smanjuje zgrušavanje krvi. Uz odstupanja tih pokazatelja od norme, čovjek se šalje za dodatne studije.

 • Krvna biokemija. Za obavljanje biokemijske analize potrebno je donirati krv iz vena. Provjera brojnih pokazatelja kemijskih elemenata u krvnoj plazmi odražava rad organa i sustava. Analiza otkriva latentne kronične bolesti i dijagnosticira bolest u početnim fazama razvoja. Liječnik procjenjuje stanje endokrinog, kardiovaskularnog, mokraćnog, imunološkog sustava.
 • Prisutnost infekcija. Ova analiza potvrđuje ili opovrgava sadržaj tijela HIV, hepatitis B, C, RW (sifilis). Ako postoje pozitivni rezultati, preporučuje se otkazivanje planiranja trudnoće. Postoji visoki rizik prijenosa infektivnog sredstva na embrij i seksualni partner. Ako supružnici inzistiraju na začeću, trudnoća prolazi pod nadzorom stručnjaka.
 • Hemostasiogram ili koagulogram. Studija identificira različite pokazatelje zgrušavanja krvi. Muški pokazatelji ne utječu na trudnoću i fetus, ali mogu uzrokovati značajnu štetu zdravlju muškaraca uz značajna odstupanja od norme. Stoga je ova analiza obično uključena u standardni plan istraživanja.
 • Fluorografski. Rendgenski snimak prsnog koša otkriva prisutnost tuberkuloze, koja zahtijeva hitno liječenje drugih plućnih bolesti. Rok valjanosti je 12 mjeseci od trenutka izlaganja.
 • Analiza mokraće. Studija daje pregled stanja muškog urinarnog sustava. Povećani broj bijelih krvnih stanica i crvenih krvnih stanica ukazuje na aktivni upalni proces, praćen krvarenjem u organe mokraćnog sustava.

  Sadržaj soli ukazuje na predispoziciju za formiranje bubrežnih kamenaca. U slučaju odstupanja od norme, čovjek treba primiti pregled i liječenje od nefrologa i / ili urologa. Ako postoji infekcija, koja se može prenositi putem spolnog odnosa, postoji rizik da pronađete problema s začeća i naknadne trudnoće.

 • Krvni tip i Rh faktor. Ovo je popis standardnih analiza. Najvažniji pokazatelj je osi rhesus, jer se može razlikovati od majčine rhesus, a ta razlika može utjecati na tijek trudnoće. Na temelju rezultata laboratorijskih istraživanja, liječnik prepoznaje mogućnost razvoja sukoba između majke i fetusa tijekom trudnoće.
 • Popis dodatnih provjera

  Čovjek podliježe dodatnim istraživanjima s negativnim pokazateljima osnovnih testova. U nedostatku pozitivne reakcije na prisutnost upalnih i zaraznih procesa, oni otkrivaju razlog nemogućnosti začeća tijekom aktivnih pokušaja.

  TORCH

  Takve studije uključuju krv za TORCH infekciju. TORCH je zbirka bolesti koje predstavljaju rizik za embrionalni razvoj tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Bolesti uključuju toksoplazmozu, rubelu, citomegalovirus, herpes.

  Svrha istraživanja je otkrivanje prisutnosti ili odsutnosti antitijela kao što su IgG i IgM u krvi supružnika i njihovog titra. Potpuni nedostatak od njih kaže da je čovjek zdrav, a nije susret s infekcijom, prisutnost IgG ukazuje na to da je tijelo već u kontaktu s virusom, drugim riječima, bio bolestan, a prisutnost IgM tipa protutijela - akutne faze infekcije, za koju planiranje trudnoća se odgađa strogo do potpunog oporavka.

  Prisutnost spolno prenosivih infekcija

  Prisutnost u tijelu čovjeka izaziva upalu bolesti koja može utjecati na vjerojatnost i tijek trudnoće. Najčešća i najpreciznija metoda za otkrivanje infekcije je lančana reakcija polimeraze (PCR). Detekcija patogena je moguća kroz proučavanje razmazivanja sluznice muškog uretre.

  Metoda omogućava da se detektira prisutnost bakterija Mycoplasma (, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia, gardnerellas, Trichomonas, Ureaplasma) i virusa (Herpes simplex, Epstein-Barr virus, citomegalovirus, humanog papilomavirusa). Također vam omogućuje prepoznavanje toksoplazme.

  Sadržaj bilo kojeg uzročnika genitalnih infekcija u testnom materijalu ukazuje na razvoj odgovarajuće bolesti. Potrebno je odmah liječiti i privremeno otkazati planiranje trudnoće.

  sjeme

  Ako se trudnoća nije dogodila tijekom duljeg razdoblja dok aktivni pokušaji oba partnera, onda se provodi čovjek kako bi se identificirali problemi s mogućnošću začeća od strane čovjeka. Metoda je studija spermija pod mikroskopom. Omogućuje određivanje statusa spermija:

  1. količina;
  2. koncentracija;
  3. morfološka struktura;
  4. mobilnost i brzina kretanja.

  Studija također daje ideju o stanju testisa, funkcioniranju prostate, genitalnih žlijezda male veličine. Dobivene informacije omogućuju izvući zaključke o sposobnosti muškog sperma da oplodi jaje. U slučaju dijagnoze neplodnosti, liječnik određuje taktiku liječenja i daje daljnju prognozu o učinkovitosti terapije.

  Potrebno je započeti pripremu za ovaj postupak 3-4 dana prije testa. Potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

  • potrošnja alkoholnih pića i energetskih napitaka je kontraindicirana;
  • uporaba opojnih droga strogo je zabranjena;
  • nemojte jesti začinjene, začinjene i ukiseljene hrane;
  • radijacija je kontraindicirana;
  • izbjegavati prekomjerno hlađenje i pregrijavanje;
  • treba se suzdržati od seksualnog kontakta;
  • ukidanje tableta za spavanje, lijekova protiv bolova;
  • izbjegavajte stresne situacije.

  Materijal za ispitivanje - sjeme koje se oslobađa tijekom masturbacije. Između primitka materijala i laboratorijskih manipulacija trebalo bi trajati najviše 3 sata.

  Istraživanje tajne prostate

  U slučaju razdoblju urologu inspekcije u odstupanjima u morfološkoj strukturi prostate ili s znakovima prostate neispravnog rada (bol u međice, učestalo mokrenje, bol u raspodjeli uretre) dodjeljuje čovjeku niz studija prostate sekreta.

  Tajna se oslobađa iz uretre tijekom postupka masaže, nakon čega se skuplja u epruveti. Materijal se isporučuje u laboratorij. Metoda mikroskopije određena je prisutnošću upalnih procesa, kao i funkcioniranjem prostate.

  Laboratorijski tehničar obavlja sjetvu, što vam omogućuje prepoznavanje bakterijske okoline koja uzrokuje upalu. Na temelju dobivenih podataka liječnik bira adekvatnu i učinkovitu metodu liječenja.

  Genetske studije

  Imenovan muškarcima starijim od 35 godina, ili s nasljednim bolestima, deformacijama djece, mrtvorođenju, neplodnosti u povijesti. Odluku o imenovanju analiza donosi genetičar, a njegovo savjetovanje donosi vodeći liječnik u planiranju.

  Gdje prijeći na dijete?

  Raspon medicinskih ustanova za ispitivanje je vrlo širok.

  Pravovremeno pripremanje i testiranje prije trudnoće omogućuje izbjegavanje negativnih posljedica. Istraživanje i testiranje traju duže - 2-4 mjeseca. U nekim slučajevima, više ili manje, kao dodatni tretman je potrebno ili ništa nije potrebno jer je osoba zdrava. Međutim, planiranje trudnoće ne zahtijeva žurbu. Ozbiljni stav i kompetentna priprema pridonose rađanju zdravog djeteta.

  Što provjeriti prije trudnoće

  Često je broj testova koji se predlažu da se žena prije nego što se kreće izravno na koncepciju, prelazi sve razumne granice. Svi trebaju?

  Planiranje trudnoće danas je postalo norma. No, često se broj testova koji se predlažu da prođe ženu, prije nego se kreće izravno na začeće, prelazi sve razumne granice. Svi trebaju?

  Neki liječnici savjetuju prije trudnoće kako bi provjerili sadržaj mikroelemenata u krvi, drugi kažu da se može ograničiti na TORCH kompleks, a drugi preporučuju testiranje svih postojećih spolno prenosivih infekcija. O tome što se testovi moraju poduzeti prije trudnoće, i zašto treba biti učinjeno, ginekolog-endokrinolog, k. M. Tatiana Nosacheva, voditeljica VitaMed klinike.

  Nedavno sam počeo primijetiti da je prosječna starost trudnica i žena koje žele postati trudne, koje dolaze u našu kliniku, oko 27-30 godina. Žene su kasnije počele roditi i svjesno se približavaju ovom problemu. I ovo je divno jer planirana trudnoća uvijek glatko nastaje nego spontano, jer pravilna priprema (popunjavanje nedostatka vitamina, ispitivanje, prepoznavanje predispozicija i nepovoljnih stanja, dijagnosticiranje mogućih bolesti i njihovo ispravljanje) sprječava većinu komplikacija koje se javljaju tijekom trudnoće.

  Postoje uvjeti čije se štetno djelovanje na trudnoću može potpuno ukloniti ako se unaprijed identificiraju. Na primjer: nedostatak imuniteta na rubelu. Ako žena postaje zaražena tijekom trudnoće, onda, u pravilu (u 50% slučajeva), to će dovesti do fetalnih razvojnih nedostataka. Međutim, nakon što ste unaprijed (za tri mjeseca) napravili samo jedno cijepljenje, možete u potpunosti zaštititi sebe i nerođeno dijete.

  Još jedan uvjet koji se može spriječiti je nedostatak joda. Dijagnoza je u 30-40% ruskih žena. Prijem svakodnevno 150 mcg kalij jodida i 200 mcg tijekom trudnoće potpuno rješava ovaj problem. Komplikacije statusa nedostatka joda mogu biti: pobačaj, fetalna fetalna smrt, mentalna retardacija kod djeteta itd.

  Postoje uvjeti koji se ne mogu spriječiti, ali pravovremeno dijagnosticiranje i ispravljanje (prije trudnoće ili ranih pojmova) omogućuje spremanje i provođenje željenog djeteta. Na primjer, antifosfolipidni sindrom, hiperandrogenizam (povećanje razine muških spolnih hormona), različite endokrinopatije (dijabetes, bolesti štitne žlijezde).

  Možemo samo govoriti o radosti majčinstva kada dijete rodi zdravo. Da biste to učinili, morate uzeti svoju želju da djeca vrlo ozbiljno shvate.

  Dakle, što je potrebno za ženu koja planira zatrudnjeti u bliskoj budućnosti?

  1. Posavjetujte se s ginekologom. Liječnik treba provesti pregled, procijeniti stanje cerviksa koristeći kolposkopiju i citološki test. Također morate osigurati da nemate infektivne i upalne bolesti zdjeličnih organa. Da biste to učinili, prođite sljedeća ispitivanja: sjemenje za floru i PCR analizu za spolno prenosive infekcije (klamidija, mikoplazma, ureaplazma, citomegalovirus, herpes, HPV) i njihova osjetljivost na vaginalne antibiotike. Ako se otkriju infekcije ili upale, tada trenutačno ne možete zatrudnjeti. Potrebno je liječiti i dobiti negativne testove, nakon toga - zeleno svjetlo prema dragocjenom cilju. Preporuča se proći testove za infekcije ne samo vama nego i vašem mužu.
  2. Ultrazvuk zdjeličnih organa na dan 5-7 i 21-23 ciklusa. U prvom slučaju, opće stanje zdjeličnih organa procjenjuje se u drugoj prisutnosti korpusovog luteuma (bilo da je došlo do ovulacije) i transformacije endometrija.
  3. Krvni hormoni. Na prvom (5-7 dan menstrualnog ciklusa) i drugoj (21-23 dan) fazi ciklusa (TSH, T3, T4 bez ATTPO, LH, FSH, PG, T, estradiol, DHA-S, 17-OH i drugi ).. Samo liječnik može propisati koji hormoni i u kojoj fazi ciklusa morate proći.
  4. Hemostasiogram, koagulogram - obilježja koagulacije krvi.
  5. Biokemijska analiza krvi.
  6. Saznajte krvnu skupinu i Rh faktor žene i muža. Ako žena ima Rh negativnu krv, a njezin muž je Rh-pozitivan i nema Rh titar, tada je prije planirane trudnoće potrebno provesti Rh-imunizaciju. Ako se titar antitijela detektira (u kvantitativnom smislu), tada je potrebno pratiti rast titra tijekom trudnoće. Ako žena ima krvni tip 1, a njezin suprug ima bilo koju drugu, a tijekom trudnoće jednom mjesečno, trebate donirati krv za grupna antitijela.
  7. Određivanje antikoagulansa lupusa, antitijela na fosfolipide, protutijela na kardiolipin, korionski gonadotropin - oni su čimbenici pobačaja fetusa.
  8. Opći klinički krvni test.
  9. Analiza mokraće.
  10. Stomatološka konzultacija - za rješavanje zubnih problema izvan trudnoće. Ako se tijekom trudnoće pojavljuje problem sa zubima, nećete moći napraviti rendgensku snimku ako je to potrebno, a osim toga, liječnici će biti ograničeni u izboru medicinskih pripravaka.
  11. TORCH-kompleks - skupina infekcija koje su opasne za fetus: rubeola, toksoplazmoza, herpes, infekcija cytomegalović, itd. Bilo koja od njih u ženi "na položaju" izravna je indikacija za pobačaj, a prije trudnoće antitijela za toksoplazmu, citomegalovirus, klamidiju, rubeola i herpes patogena - kvantitativna analiza (s titrom). Prisutnost IgG protutijela znači imunitet na te infekcije i nije zapreka trudnoći. Prisutnost IgM znači akutni stupanj bolesti - planiranje u ovom slučaju treba odgoditi do oporavka. Ako nema IgG antitijela za rubelu, potrebno je inokulirati. Nemojte pitati roditelje da ste imali rubelu, nemoguće je znati sigurno - bolest se može pojaviti pod maskom akutnih respiratornih infekcija i obrnuto. Točne informacije mogu dati samo test krvi za antitijela. Cjepivo protiv rubeole je živ, imunitet se razvija za 2-3 mjeseca, tijekom kojega je potrebna stroga zaštita. U slučaju slučajnog cijepljenja u ranoj trudnoći nije neophodno prekinuti - soj cjepiva je siguran za fetus. Također je sigurno komunicirati trudnicu bez imuniteta s osobama koje su upravo cijepljene, uključujući djecu, za razliku od ljudi koji su stvarno bolesni. Ako se otkrije citomegalovirusna infekcija, potrebno je antivirusno liječenje, au nekim slučajevima je potrebna imunizacija. Ova infekcija je vrlo opasna. To uzrokuje različite abnormalnosti u razvoju fetusa i tijekom trudnoće - polihidramni, hidrocefalus, hepatomegalija, pobačaj, smrt fetusa itd.
  12. Krvni test za HIV, hepatitis B, hepatitis C, RW.

  Konačno, želio bih svim ženama koje se pripreme za majke: ljubav i povjerenje - svoje tijelo, suprug, buduće dijete, liječnika, sudbinu. Sve će biti tada i tako, kada i kako treba biti ti.

  Koje su testovi prije planiranja trudnoće?

  Provođenje pripreme za trudnoću pomaže izbjeći različite probleme povezane s procesom porođaja i zdravljem majke i djeteta. Sve veći broj očekivanih roditelja počinje obratiti pozornost na ovo pitanje. Priprema za začeće uključuje mnoge testove, laboratorijske testove za žene i muškarce. Zbog toga je moguće predvidjeti tijek same trudnoće, kao i vjerojatnost tih ili bolesti.

  Pročitajte u ovom članku.

  Popis testova potrebnih za oba roditelja

  Da bi se dijete rodilo zdravo i bez abnormalnosti, oba potencijalna roditelja moraju biti pregledani. I, unatoč činjenici da će žena nositi dijete, oba partnera moraju proći niz standardnih testova i navesti sve bolesti koje su imali u životu. Čak i dugo zaboravljene "čireve" u djetinjstvu oca mogu ozbiljno utjecati na razvoj fetusa. Stoga bi partneri trebali proći sljedeće studije:

   • Analiza mokraće. Zahvaljujući njemu, možete saznati rad bubrega, kvalitetu metaboličkih procesa u tijelu. Da biste to učinili, prijeđite prvi jutarnji dio urina.
   • Opća krvna ispitivanja. Kao rezultat toga, možete otkriti prisutnost upalnih procesa, uobičajenih infekcija. Analiza također daje ideju o stanju krvi, razini zgrušavanja i ostalim pojedinostima. Oni su više potrebni za žensko tijelo.

  Važna su razina hemoglobina, broj leukocita i trombocita. Prvi pokazatelj u padu govori o anemiji. To je ispunjeno korionskim odvajanjem i neodgovarajućim nastankom posteljice. Broj trombocita pokazuje brzinu zgrušavanja krvi. Ova analiza će jasno utvrditi je li sve u redu roditelja, kao i koja dodatna istraživanja mogu biti potrebna.

   • Biokemija. Stoga specijalist uči o stanju i radu unutarnjih organa, te o tome koji problemi mogu biti skriveni. Prikazuje razinu bilirubina, kreatinina, ukupnog proteina. Također vam omogućuje praćenje količine glukoze. To je važno jer se dijabetes može razviti tijekom trudnoće, što može dovesti do smrti embrija.
   • Na određivanje krvnog tipa i faktora rhesusa. Ova je analiza izuzetno važna. To pokazuje kako je kompatibilna krv budućih roditelja. Ako, prema imunološkim indikacijama partnera, postoji neusklađenost, postoji mogućnost da će žensko tijelo percipirati razvoj fetusa kao izvanzemaljski objekt i pokušati ga se riješiti.

  U tom slučaju često se javljaju zamrznute trudnoće i pobačaja. Ali to nije uvijek slučaj. Kako bi pomogli roditeljima otkriti patologiju na vrijeme, liječnik bi trebao biti svjestan toga. Krv se ujutro izvađuje iz krvne žile na prazan želudac.

  • Krvni testovi za infektivne bolesti kao što su hepatitis B i C, HIV, sifilis, antitijela na rubinu, herpes, citomegalovirus, toksoplazmoza. Sve te bolesti prijete djetetu s različitim posljedicama, odnosno razvojem teških patologija u njemu. Prije zamišljanja moraju se izliječiti ili potisnuti kako ne bi oštetili dijete. Identificirati njihovu prisutnost za analizu krvi se uzima iz vena.
  • Fluorografski. Podaci pokazuju patologiju pluća, prisutnost tuberkuloze.
  • Konzultacijska genetika i istraživanje genetičkih bolesti. Ova analiza može se dodijeliti ako povijest jednog od partnera, kao i njihovi rodbina, otkrio kromosomske, genomske patologije. Također se preporučuju za prethodne neuspješne trudnoće.

  Vrijedi početi s posjetom ginekologu ili se obratite centru za planiranje obitelji. U tom slučaju oba partnera moraju se pojaviti na recepciji. Također je važno napraviti mala domaća zadaća - zapamtiti i bilježiti sve bolesti i probleme koji su pretrpjeli u djetinjstvu i adolescenciji.

  I ovdje više o tome što trebate znati o prvoj trudnoći.

  Što trebate proći prije planiranja žene

  Pored gore navedenih analiza, glavni dio istraživanja morat će proći kroz ženu, jer njezino tijelo ima glavni teret nošenja djeteta.

  Istraživanje u planiranju trudnoće započinje pregledom zdjelice. Liječnik obavlja sljedeće aktivnosti:

  • Probijte se od stražnje vaginalne snage. Tako se detektira upala i poremećena mikroflora. Ovisno o rezultatu, liječnik može propisati dodatne testove.
  • Ispitivanje grlića maternice. To pokazuje probleme, promjene na ovom području, kao i pretkancerozne uvjete.
  • Pronalaženje veličine i položaja maternice. To može utjecati na postupak isporuke. A kad se otkriju miomi čvorovi, prilagođava se planiranju trudnoće, liječenje je propisano.

  hormoni

  Često, kada se planira za začeće, stručnjaci mogu preporučiti da žena bude testirana za testiranje hormona. Ali nije uvijek opravdano. Ova analiza je skupna, potrebno ga je izvršiti samo u izuzetnim slučajevima.

  Često je vrlo teško identificirati pouzdane pokazatelje, a određena razina progesterona, prema najnovijim medicinskim istraživanjima, daleko je od svojih istinitih vrijednosti pa je nemoguće provoditi liječenje na temelju svojih rezultata. Ima smisla testirati hormone s:

  • policistični jajnici;
  • visoka razina androgena, često označena jake kose tijela;
  • menstrualni poremećaji;
  • problemi s prethodnim trudnoćama (smrznuti ili pobačaj, pobačaj);
  • neplodnost, umanjena plodna funkcija;
  • bolesti hipofize.

  Analiza se može dodijeliti za identifikaciju različitih vrsta hormona:

  • LH;
  • folikula;
  • razine testosterona, budući da njegov nadmoć izaziva pobačaj;
  • količina prolaktina koja utječe na ovulaciju;
  • razina estradiola koja je odgovorna za razvoj uterusa i formiranje endometrija;
  • DGEA sulfat, koji regulira funkciju jajnika;
  • hormoni štitnjače su odgovorni za metabolizam tijela.

  koagulacija

  Ova studija ima za cilj odrediti kvalitetu rada hemostaze u tijelu. U nekim bolestima, koagulacija krvi uvelike se povećava, dok se broj D-dimera povećava. Ova analiza pomoći će identificirati prisutnost APS i nasljedne trombofilije. Također je važno proći studiju onima koji uzimaju lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi.

  Pogledajte video o testovima koji moraju biti prošli prije planiranja trudnoće:

  Test šećera

  Kroz ovu analizu moguće je utvrditi početnu fazu razvoja dijabetesa ili drugih poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Njihova opasnost je da su na samom početku praktički bez simptoma, ali mogu imati destruktivan učinak na razvoj i gestaciju fetusa.

  Ujutro je krv izvučena iz prsta na prazan trbuh. Ako se, kao rezultat, ispostavi da razina glukoze uvelike premaši normu, ne biste trebali paničariti. Moderna medicina ima dovoljan broj metoda liječenja i održava količinu šećera u krvi na odgovarajućoj razini. Ovo će biti dovoljno za uspješno rođenje.

  PCR struganje od cerviksa

  Ova metoda istraživanja pomaže liječnicima otkriti prisutnost takvih infekcija kao herpes, citomegalovirus, ureaplazma, mikoplazma, klamidija, trichomonas, gonokoki, HPV. To je najtočniji i najpotpuniji pregled, koji omogućuje otkrivanje bakterija u najmanjoj količini. Njihova prisutnost može negativno utjecati na budućnost bebe.

  Rezultati analize uzoraka

  Ultrazvučno istraživanje

  Ovaj ispit provodi se u prvoj fazi ciklusa. Zahvaljujući njemu, možete naći kršenja u strukturi zdjeličnih organa, što može ometati začeće i nošenje trudnoće

  Pravovremeno istraživanje pomaže u otkrivanju bolesti u ranoj fazi i provođenju potrebnog liječenja.

  Izvršene su sljedeće vrste ultrazvuka:

  • Zdjelični organi. Ako se pronađu fibroidi ili ciste, možda je potrebna operacija.
  • Mliječne žlijezde. Pomaže otkriti različite vrste mastopatije.
  • Štitnjače. Rad ovog tijela unutar normalnog raspona važan je za začeće, očuvanje fetusa, ali također utječe na puni mentalni razvoj djeteta. Ako majka ima nekompenziranu hipotireozu, dijete će se vjerojatno roditi s mentalnom retardacijom. Također se često propisuje za hormone TSH i protutijela na TPO.

  Klinički pregled

  Drugi popis važnih medicinskih pregleda žena prije planiranja trudnoće je prijelaz uskih stručnjaka. Ovaj popis uključuje:

  • Zubar. Često se žene žale na dramatično pogoršanje zuba tijekom i nakon trudnoće. Počinju se "rušiti". No, u stvari, to je povezano s neurednim stavom na usnu šupljinu mnogo prije planiranja. Stoga je potrebno prethodno riješiti karijes, riješiti probleme s desnima i tako dalje. I na početku trudnoće, osobito u prvom i drugom tromjesečju, konzumiraju više kalcija.
  • Ent. Često se ovaj liječnik zanemaruje. U međuvremenu, undertreated bolesti respiratornog sustava će postati izvor infekcije. Tijekom trudnoće, imunitet i zaštitne funkcije su uvelike oslabljene, sve kronične bolesti postanu akute. U ovom trenutku žena može "uhvatiti" sve infekcije koje ju okružuju. Prolazeći kroz posteljicu, predstavljaju prijetnju razvoju bebe.
  • Kardiolog. Ako žena ima bolesti kardiovaskularnog sustava, povećano opterećenje tijekom trudnoće može pogoršati opće stanje buduće majke. Osim toga, prisutnost nekih bolesti je pokazatelj za carski rez.
  • Optičar. Također je važno znati o oku bolesti. S visokim unutarnjim pritiskom i nekim bolestima prirodni porod može se zamijeniti kirurškim zahvatom.
  • Alergije. Ovaj liječnik će vyvit predispoziciju ženskog tijela na razne reakcije na proizvode i tvari, razviti prikladnu shemu za borbu protiv alergija, ako je potrebno.

  Analizira se prije planiranja za muškarce

  Glavni zadatak čovjeka u planiranju trudnoće je otkrivanje svih bolesti i njihovo izliječenje. Broj analiza je znatno manji. Štoviše, često su mnogo jednostavniji i brži.

  sjeme

  Ova vrsta analize otkriva razinu aktivnosti sperme i njihov omjer postotka. Tako se otkriva neplodnost i propisuje se liječenje.

  MAR test

  Kao rezultat ovog istraživanja nalazi se prisutnost imunoglobulina. Ovo je antispermna antitijela. Oni sami u muškom tijelu inhibiraju spermu. Također može uzrokovati neplodnost.

  Ispitivanje prostate

  Treba istražiti skrivene infektivne i upalne bolesti (na primjer, prostatitis) koje utječu na plodnu funkciju. Da biste to učinili, uzmite jutarnji dio urina ili tajnu iz žlijezde.

  Krugerova istraživanja

  Ova vrsta analize omogućuje vam da saznate oblik sperme i odredite brzinu začeća. Dogodilo se da zbog svojeg oblika ne mogu prodrijeti u maternicu i spojiti se s jajnim stanicama. Normalni spermogram ne otkriva ovo.

  Krugerova analiza sperme

  hormoni

  Popis hormona je gotovo isti kao i kod žena: TSH, testosteron, inzulin, stimulira folikule, luteinizirajući, prolaktin i mnogi drugi. Potrebna je lista liječnik. Svi oni utječu na proizvodnju visoko kvalitetnih, aktivnih, zdravih spermija. Čovjek može uzeti analizu svaki dan kad je prikladno. Da biste to učinili, uzmite krv iz vena.

  I ovdje više o laparoskopiji za neplodnost.

  Odgovorni stav prema planiranju trudnoće, prolazak svih potrebnih istraživanja pomaže eliminirati ozbiljne probleme s ležanjem i rađanjem zdrave bebe. Važno je imati na umu da sve analize traju dosta vremena. Može potrajati od nekoliko mjeseci do više od šest mjeseci.

  Liječenje je također potrebno za otkrivanje bolesti. Ali sve napore nadoknađuju uspješna trudnoća i rođenje zdravog djeteta.