Popis testova (za žene i muškarce) pri planiranju trudnoće

Hrana

Rođenje djeteta jedno je od najznačajnijih događaja u životu. I mnogi se parovi pripremaju unaprijed. Ako budući roditelji brinu o planiranju obitelji i prođu niz testova, vjerojatnost uspješne trudnoće i rađanje zdravog djeteta povećat će se nekoliko puta.

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Nije tajna da mnoga rođena djeca nisu planirali roditelji. Međutim, svake se godine povećava broj parova koji ozbiljno pristupaju koncepciji djeteta. Bolje pripremljeni potencijalni roditelji, veća je vjerojatnost da će trudna majka lakše podnijeti trudnoću i roditi zdravu bebu. Kako bi se utvrdilo kako su budući roditelji spremni za začeće, potrebno je proći niz testova i posjetiti nekoliko liječnika.

Koje testove treba prijeći ženu prije trudnoće

Planiranje obitelji za ženu započinje posjetom ginekološkog ureda. Znatno će vam pomoći liječniku ako se prisjetite svih vaših bolesti prije recepcije i izračunate trajanje menstrualnog ciklusa. Nemojte zaboraviti zgrabiti medicinsku karticu. Dostavljene informacije pomoći će liječniku da cjelovitu sliku pregleda.

Dakle, popis analiza:

 • Ginekolog - savjetovanje ginekologa vrlo je važno, glavni je liječnik koji će voditi cijelu trudnoću.
 • Zubar - pravodobno ispitivanje usne šupljine i liječenje bolesnih zuba ublažit će opasnost od opasne infekcije.
 • Otorinolaringolog. Bolesti organa ENT-a također su opasne, pa čak iu kroničnom obliku će biti stalni izvor infekcije.
 • Kardiolog. Dodatni stres na kardiovaskularni sustav žene tijekom trudnoće i porođaja može biti štetan ako postoje bolesti ili patologije na ovom području.
 • Alergije.
 • vaginalni razmaz na flori;
 • opći, biokemijski test krvi;
 • mokrenje,
 • struganje od grlića maternice do PCR studije;
 • citologija struganja;
 • hormoni štitnjače;
 • Ultrasonografija mliječnih i štitastih žlijezda, organa malih zdjelica, kako bi se isključila prisutnost patologije;
 • prisutnost protutijela za toksoplazmozu, virus herpesa, rubeola, citomegalovirus, ljudski papilomavirus;
 • antitijela na HIV, sifilis, gonokkam, mycoplasma, gardnerella;
 • antitijela na Escherichia coli, stafilokok;
 • ispitivanje zgrušavanja krvi;
 • analiza hepatitisa B i C;
 • HIV analiza;
 • analiza sifilisa;
 • PCR za latentne infekcije;
 • kolposkopija;
 • PCR studija struganja proizvedenog iz cerviksa - zbog prisutnosti herpes patogena, citomegalovirusa, klamidije, mikoplazmoze, ureaplazmoze;
 • proučavanje razine hormona štitnjače TSH (hormon koji stimulira štitnjaču hipofize, koji regulira funkciju štitne žlijezde), T3 (tiroksin), T4 (triiodotironin).

1. Prije svega bit ćete pregledani na stolici i imat će kolposkopiju. Ovo je dijagnostički pregled uz upotrebu posebnog uređaja - kolposkopa. Korištenjem ovog postupka i uzimanjem citoloških testova, procjenjuje se stanje maternice. Glavni zadatak prije planiranja djeteta je uklanjanje izvora infekcija i uzrok upalnih bolesti. Stoga ćete napisati nekoliko smjera za testiranje i prolaz ultrazvučne dijagnostike.

2. Standardni popis testova prije trudnoće uključuje opću analizu urina i krvi. Prva analiza odražava opće stanje tijela i omogućuje prepoznavanje bolesti mokraćnog sustava. Test krvi određuje razinu hemoglobina i pomaže u praćenju upalnih procesa koji se javljaju u tijelu. Također je potreban test krvi za šećer, biokemijski test krvi, koji omogućuje procjenu rada najvažnijih organa i koagulograma. Posljednja analiza određuje zgrušavanje krvi.

3. PCR dijagnoza infekcija je jedan od najvažnijih postupaka. Ovo je krvni test za mnoge opasne infekcije koje predstavljaju značajnu opasnost za razvoj i život fetusa.

Jedna od najvažnijih komponenti pripreme za začeće je provjeriti tijelo zbog prisutnosti TORCH infekcija. Kratica TORCH je formirana od najopasnijih zaraznih bolesti za dijete: toksoplazmoza (toksoplazma), rubeola (rublja), citomegalovirus (cytomegalovirus) i genitalni herpes (herpes). Ako je žena tijekom trudnoće otkrivena barem jedan od tih patogena, onda je najvjerojatnije morala imati abortus. A ako trudnoća još nije došla, koncepcija treba odgoditi do oporavka.

Rezultati PCR dijagnostike će razjasniti jeste li bolesni i druge bolesti:

Ako niste sigurni da ste imali rubeola u djetinjstvu, svakako poduzmite analizu kako biste razjasnili postoji li rizik od infekcije tijekom trudnoće. Bolest može dovesti do fetalnih malformacija. Ako ste već pretrpjeli rubelu, možete sigurno planirati dijete. Ako nikada niste bili bolesni s tim, bolje je cijepiti kako biste izbjegli zaraze tijekom trudnoće. Trudnoća je dopuštena tri mjeseca nakon uvođenja cjepiva.

4. Ultrasonografija zdjeličnih organa otkriva bolesti i patološke procese koji sprečavaju koncepciju i normalnu trudnoću. Studija je zakazana za 5-7 i 21-23 dana ciklusa. U prvoj fazi se odvija procjena općeg stanja zdjeličnih organa.

U drugoj fazi, određena je transformacija endometrija i prisutnost korpus luteuma (bilo da je došlo do ovulacije). Tijekom ultrazvučnog pregleda, liječnici često dijagnosticiraju probleme koji zahtijevaju kirurški zahvat: cista jajnika, mioma maternice, polip polipeptičnog maternice.

5. Vaša krv će biti provjerena za takve opasne bolesti kao hepatitis B (HbSAg), hepatitis C (HCV), HIV i sifilis (RW).

6. Potrebno je otkriti skupinu i Rh faktor u krvi žene i njezina muža. Pozitivni Rh faktor u supruzi i negativ u mužu ne izazivaju zabrinutost. Ali ako je, prema rezultatima pretrage krvi, pronađena negativna rhesus u trudnoj majci, a pozitivan je pronađen kod muškarca, tada je u početku trudnoće Rh-sukob moguć.

To se posebno odnosi na žene koje su ikada imale transfuzije krvi, trudnoću, pobačaj ili druge kirurške operacije, jer se povećava vjerojatnost formiranja specifičnih protutijela u njihovoj krvi. Rh-konflikt se može pojaviti između Rh-pozitivne bebe i Rh-negativne majke, što dovodi do imunoloških komplikacija, kao što je hemolitička bolest novorođenčeta.

S negativnim rezom žene, pozitivni rhesus muškarca i u odsutnosti titra Rh antitijela, prije trudnoće, provodi Rh imunizacija. Konflikt preko krvi manje je uobičajen, ali liječnici moraju uzeti u obzir tu činjenicu.

7. Sljedeći važan kriterij za procjenu ženske reproduktivne sposobnosti je određivanje koncentracije hormona u njezinoj krvi. Testovi hormona su neobavezni. Ispitivanje se može propisati za menstrualne poremećaje, prekomjernu tjelesnu težinu, neuspješne pokušaje da dijete djeteta za više od godinu dana i prethodne trudnoće s neuspješnim ishodom.

Specifičan popis hormona za koje ćete morati testirati vaš će liječnik odrediti na temelju vaših okolnosti i zdravstvenog stanja. Većina hormona se testira na dan 5-7 i na dan 21-23 ciklusa. Na ovom popisu mogu biti:

 • prolaktin, koji utječu na ovulaciju;
 • testosteron, čija visoka stopa može uzrokovati pobačaj;
 • DGEA sulfat, na kojem ovisi aktivnost jajnika;
 • progesteron, odgovoran za održavanje trudnoće;
 • estradiol, koji određuje razvoj uterusa, jajovoda i endometrija;
 • prolaktin, koji je odgovoran za proces ovulacije;
 • hormoni štitnjače koji reguliraju metabolizam;
 • luteinizirajućeg hormona (LH), koji utječe na ovulaciju.

8. Priprema za koncepciju djeteta bit će nepotpuna bez istraživanja potencijalne buduće majke o čimbenicima pobačaja. Da bi to učinili, oni poduzimaju testove koji određuju sadržaj antitijela na kardiolipin, korionski gonadotropin, fosfolipide i otkriti lupus antikoagulant.

9. Sveobuhvatni pregled završava posjetom ENT liječniku, stomatologu i terapeutu. Liječnik ENT-a će utvrditi imate li kronične bolesti grla, nosa i uha. Ne možemo dopustiti da teško prebačena majka ORZ i ARVI ne ometaju razvoj živčanog sustava fetusa.

Tijekom trudnoće teško je provoditi puni zubni tretman, a istodobno infekcije usne šupljine izazivaju upalne procese. Stoga, za rješavanje zubnih problema idealno je potrebno prije nego što je žena na položaju.

Treba pokazati liječnicima opće urinske i krvne pretrage. Na temelju provedenih studija i pregleda stručnjak će donijeti zaključak o vašem zdravstvenom stanju. Možda vam je dodijeljena dodatna dijagnoza i odgovarajući tretman.

Koje testove treba poduzeti čovjek

Nosi buduće dijete da bude žena. Ipak, polovica genetskog materijala koju prima beba pripada muškarcu. Nisu svi muževi vole posjetiti liječnike, tako da žena može uvjeriti svog supruga da muškarac provodi testove i posjete klinici puno brže i lakše.

Što trebate proći budućem ocu:

 1. Opća analiza krvi i urina, određivanje stanja zdravlja, prisutnost infektivnih i upalnih bolesti u tijelu.
 2. Određivanje tipa krvi i Rh faktora kako bi se utvrdila mogućnost Rh-sukoba između majke i fetusa.
 3. Test krvi za spolno prenosive bolesti. Ako je čovjek zaražen infekcijom, treba ga izliječiti prije začeća.
 4. Dodatne studije koje je odredio liječnik. To može uključivati ​​hormonske krvne pretrage, spermogram (test sperme) i analizu lučenja prostate. Ako su svi testovi normalni, a trudnoća se nikada ne događa, čovjek će morati proći test kompatibilnosti za supružnike.

U kojim slučajevima možda trebate posjetiti genetičara

Prolazak genetskih testova trebao bi biti bračni parovi:

 • koji su naslijedili bolesti u obitelji (duševna bolest, hemofilija, Duchenneova miopatija, dijabetes i drugi);
 • gdje su muškarac i žena u odrasloj dobi, jer starenje stanica kromosoma povećava rizik od patologije u formiranju embrija;
 • rodbine koje pate od mentalne i tjelesne retardacije bez vidljivih vanjskih uzroka;
 • koji su već imali dvije ili više regresivnih trudnoća;
 • u kojem dijete ima nasljednu bolest.

Ako postoji dobar razlog za genetsko istraživanje, ne biste trebali zanemariti posjet genetičara. Zapamtite da se nasljedne bolesti mogu manifestirati kroz nekoliko generacija u vašem djetetu.

Ako su rezultati ispitivanja bili normalni, možete sigurno početi pripremati za začeće. Svi budući roditelji se savjetuju da ne puše nekoliko mjeseci, ne piju alkohol, ne uzimaju lijekove, ne idu u kupalište i štite njihovo zdravlje. Jedite zdravo i uzmite vitamine. Planiranje trudnoće znači brigu o svom nerođenom djetetu!

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Video: Priprema za trudnoću

Obstetrician detaljno govori o pripremanju žena za trudnoću. Popis testova koji moraju biti prošli prije trudnoće: spolno prenosive bolesti, infekcije baklji, hormoni, vaginalna kandidijaza. Također morate posjetiti stomatologa, ginekologa, terapeuta, itd. Slijedite pravila osobne higijene i vodite zdrav stil života.

Gdje trebate početi planirati roditelje trudnoće kako bi smanjili rizik od nezdravog djeteta? Morate početi sa sobom, sa svojim životnim stilom. Optimalno je proći liječnički pregled 2-3 mjeseca prije planiranog začeća. Opseg istraživanja u fazi planiranja trudnoće odabire se pojedinačno, na temelju dobi roditelja, prisutnosti kroničnih bolesti, nasljednosti i tako dalje. Stoga je plan pregleda pri planiranju trudnoće odabran pojedinačno.

Analizira se pri planiranju trudnoće. Što trebate proći?

Zajednička laboratorijska dijagnostika

Ako muž i žena misliti o rođenju djeteta, a zatim njihov prvi korak trebao bi biti posjet liječniku opće prakse, koji će reći nakon inspekcije, koje moraju proći testove u planiranju trudnoće kako bi se utvrdilo cjelokupno stanje tijela. Ako par nema pritužbi, imat će sljedeće testove:

 1. Potpuna količina krvi sa formulom dekodiranja leukocita.
 2. Klinička analiza urina.
 3. Krvna biokemija s određivanjem razine proteina, kreatinina i uree.
 4. Ispitivanje krvi za zgrušavanje.
 5. Analiza razina glukoze u mokraći i krvi.
 6. X-zrake na prsima.
 7. Elektrokardiogram.
 8. Istraživanja izmeta na jajašca crva.
 9. Analiza za AIDS, hepatitis B i C.
 10. Test krvi za Wassermanovu reakciju.

Ove studije se utvrdilo postoje li infektivne bolesti u budućim roditeljima, srčanih bolesti, virusnih infekcija, ako se ne otkriju abnormalnosti nije bio čovjek će biti zatraženo da obratiti urologu, a žena na Ginekolog za pojedinog istraživanja.

Ispitivanje buduće majke

Na što testovi proći prilikom planiranja trudnoće, žene se mogu naći na ginekologa, što žena treba vidjeti nakon pregleda od strane liječnika opće prakse. Izvorni je štapić od vaginalne flore i struganjem iz cerviksa u dijagnostici PCR, odnosno detekciju klamidija.

Određivanje vrste i broja bakterija provodi se razmaz na flori, a također vam omogućuje određivanje osjetljivosti na antibiotike. Zbog toga se procjenjuje broj leukocita i eritrocita, sastav flore, prisutnost gljiva, laktobacili.

Struganje otkrivanje klamidija je također vrlo važno, jer klamidija može dovesti do upale jajovoda, što je teško zamisliti, u slučaju trudnoće zarazi novorođenče. Osim ginekološke testove tijekom planiranja trudnoće će biti potrebna za studij zaraze za otkrivanje protutijela na broj virusa i infekcija:

 • Toksoplazmoza.
 • Herpes virus.
 • Rubeola.
 • Citomegalovirus.
 • Humani papiloma virus.
 • Gonokkoki.
 • Mikoplazme.
 • Gardnerella.

U tom slučaju, ako je žena pronađena manifestaciju bilo koje bolesti koja će biti dodijeljeni potrebnom liječenju i tek nakon ponovnog uzimanja ispitivanja i negativne rezultate, možete početi planiranje. Ovi testovi su vrlo važna za žene, jer su neki od bolesti, kao što su rubeole, gotovo 100% faktor za razvoj fetalnih malformacija, pa čak i smrt fetusa.

Hormonske studije buduće majke

Hormoni su odgovorni za sve procese koji se javljaju u ljudskom tijelu. Od trudnoće hormonska promjena žene Prikupljanje uzoraka na njihov broj je vrlo važno prije začeća. Analize na hormone kada planirate trudnoću sredinu, nisu svi parovi, obično takav pregled je dodijeljen one žene koje imaju problema s začeća djeteta ili rađanje prethodne trudnoće. Također pokazatelj takvih analiza je prisutnost sljedećih faktora kod žene:

 1. Nepravilan menstrualni ciklus
 2. Muški tip
 3. Pretilost ocjena 3 ili 4
 4. Dob žene starije od 35 godina.

Odluka o tome kakvu hormonsku studiju ženama treba napraviti samo od endokrinologa i ginekologa.

Tijekom planiranja trudnoće, fokus je na slijedećim hormonima:

 • Progesteron, glavni hormon trudnoće. Na svom "radu" ovisi o procesu koncepcije i daljnjem normalnom razvoju fetusa. Ona priprema površinu maternice da prikaže embrij i odgovara za nošenje fetusa bez patologija. Hormon se proizvodi u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama. Analiza se provodi ujutro na prazan želudac 6-7 dana prije početka menstruacije.
 • Folikul-stimulirajući hormon (FSH). Ovaj hormon je odgovoran za rast folikula u jajnicima i formiranje estrogena, također stimulira ovulaciju. Za analizu, klinika bi trebala doći ujutro na prazan želudac u određenim danima ciklusa.
 • Luteinizirajući hormon (LH) - to je proizveden od strane hipofize i kontrolira sazrijevanje jajašca, pravovremene ovulacije i stvaranje žutog tijela pravom. Studija prikazuje omjer hormona LH i FSH. Analiza se provodi u skladu s istim pravilima kao i prethodna.
 • Prolaktin je stimulator ovulacije i odgovoran je za dojenje nakon isporuke. Vrlo često, abnormalnost je uzrok neplodnosti. Potrebno je predati analizu ujutro na prazan želudac, obavezno stanje - potpunu smirenost žene, predaju se u prvu ili drugu fazu ciklusa.
 • Estradiol - odgovoran je za pripremu sluznice maternice za nadolazeću trudnoću, također je uključen u proces sazrijevanja jaja. Analiza se može uzeti u bilo koje doba dana, bez obzira na menstrualni ciklus.
 • Testosteron - visoka razina ovog muškog hormona kod žena dovodi do nedostatka ovulacije. Prije testiranja, ne smijete jesti hranu i piti bilo koje piće osim vode 12 sati, alkoholna pića i tjelesna aktivnost isključuju se 24 sata. Analiza se obavlja ujutro.
 • DHA-S i DHEA sulfat. Razvijen u adrenalnom korteksu, prekoračenje norme dovodi do neplodnosti i poremećaja jajnika. Potrebno je predati ujutro na prazan želudac.
 • Zajednički i slobodni tiroksin (TSH) - ovaj hormon sprječava fetusnu hipoksiju i anemiju u trudnoj ženi.
 • 17-ketosteroidi - hormon koji je odgovoran za rad nadbubrežnih žlijezda. Za analizu je potrebno napuniti urin tijekom dana, tri dana prije toga, odreći se loših navika, sporta i proizvoda s bojama.

Ako će se utvrditi rezultat ankete u žena hormonalne poremećaje, onda će biti dodijeljen poseban terapiju, a tek nakon njegovih rezultata će biti spreman za pokušaje začeća.

Dakle, testovi za hormone za vrijeme planiranja trudnoće je važno začeti zdravo dijete. Konačna odluka o tome predati analize kada se planira trudnoća ostati za buduće majke, ali donošenja odluke, ne smije se zaboraviti da je sva odgovornost za dijete će ležati na njemu.

Dijagnoza muškaraca

Ako se beba planira pojaviti u obitelji, onda bi muškarac također trebao proći niz studija. U početku, analize pri planiranju trudnoće za muškarca bit će dodijeljene isto kao i supružnik. Ako je, prema tim analizama, čovjek zdrav, tada će daljnja dijagnoza biti tretirana od strane urologa ili androloga.

Kada posjetite urolog, čovjeku će se dijagnosticirati da identificiraju moguće bolesti seksualne sfere. Muškarci će se održati:

 1. Ispitivanje penisa i testisa
 2. Ispitivanje prostate,
 3. Analiza funkcionalnog renalnog testa,
 4. Analiza genitalnih infekcija.

Jedan od najvažnijih testova za muškarce je analiza prisutnosti u tijelu spolno prenosivih infekcija, kao što su oni, što dovodi do upalnih bolesti ima negativan utjecaj na vjerojatnost začeća u budućnosti može dovesti do neplodnosti.

Najtočnija metoda za otkrivanje genitalne infekcije, kao kod žena, je metoda polimerne lančane reakcije (PCR). Da bi to učinio, čovjek uzima ogrebotine iz sluznice mokraćne cijevi da bi otkrila DNA patogena:

 • klamidija,
 • Trichomonas,
 • gonococcus,
 • Mycoplasma,
 • toksoplazmoza,
 • gardnerelly,
 • Herpes virus,
 • Pappilomovirusa,
 • Epstein-Barr virus,
 • Citomegalovirus.

U tom slučaju, ako je analiza pokazala prisutnost infekcije, zatim liječenje provodit će se odjednom oba partnera, čak ako žena patogen nije otkriven. Ako je, prema svim analizama čovjek je zdrav, ali trudnoća nije dogodilo, čovjek će biti ponuđen širok raspon istraživanja, a to će morati proći „specifični” muški analizira pri planiranju trudnoće. Prva sperma i analiza tajne prostate.

Spermogram - glavna metoda koja omogućuje određivanje mogućnosti čovjeka da zatrudni, nakon dobivanja rezultata, čovjeku se može dijagnosticirati neplodnost.

Od sjemena liječnik otkrije:

 1. Na koncentraciju, količinu, mobilnost i strukturu sperme;
 2. Na rad prostate i drugih spolnih žlijezda.

Da bi dobili prave rezultate, čovjek četiri dana prije datuma sjemena ne mogu piti alkohol i energetska pića, tablete za spavanje i protiv bolova i druge lijekove, koristite začinjenu hranu treba držati apstinencije.

Analiza tajne prostate pokazala je prisutnost upalnih procesa i punog funkcioniranja prostate, također provedena sjetva za identifikaciju bakterija.

Hormonska dijagnoza muškaraca

Testovi za planiranje trudnoće kod muškaraca uključuju hormonsku dijagnostiku. Hormoni, koji se zovu muški, sadržani su u tijelu muškaraca i žena, glavna stvar je njihova prava količina.

Liječnik odlučuje o testovima hormona pri planiranju trudnoće jedne osobe, obično se provjerava količina sljedećih hormona:

 • FSH - kod muškaraca, hormon je odgovoran za količinu testosterona i normalan seksualni razvoj, uključen je u proizvodnju sperme.
 • DHT je prirodni androgen koji regulira rad prostate, odgovoran je za seksualnu želju.
 • Testosteron - igra veliku ulogu u normalnom funkcioniranju genitalnih organa, potiče proizvodnju sperme.
 • LH je odgovoran za sintezu testosterona i globulina za njegovo vezivanje.
 • Prolaktin - potiče proizvodnju testosterona i normalno stvaranje spermija.

Da bi pokazatelji bili istiniti, trebate prestati uzimati bilo koji lijek za jedan dan, a ne pušiti, odbiti raditi na sportu. Ako je tijekom analize otkriveno kršenje razine hormona, muškarcu će se primiti odgovarajuća terapija, a tek nakon ponovnog uzimanja testova i dobivanja dobrih rezultata, moguće je započeti zatrudnjivanje djeteta.

Svaki bračni par koji odluči imati dijete u obitelji treba biti svjestan potrebe da provjerava stanje svog tijela, možete proći sve testove pri planiranju trudnoće u laboratoriju, moderna oprema omogućuje vam da dobijete najtočnije rezultate. Budući roditelji trebaju se sjetiti da su studije i analize provedene tijekom planiranja trudnoće ključ za rođenje zdravog djeteta.

Koje testove treba proslijediti ženi koja planira trudnoću: potpuni popis

Ako čitate ovaj članak, onda ste odgovorna buduća majka. Budući da neodgovorni djevojke prvi put postaju trudni i tek tada razmišljaju o svom zdravlju. A budući da pokušavate otkriti koje testove trebate proći kad planirate trudnoću, to znači da vam je stalo do zdravlja nerođenog djeteta i općenito ste na dobrom putu.

Postoje dvije kontrolne liste za ženu koja planira trudnoću - minimalnu i produženu. Prva se preporučuje svim ženama bez iznimke. Nema smisla proći testove s drugog popisa svatko, liječnik ih propisuje pojedinačno.

Koje testove treba prenijeti ženi pri planiranju trudnoće

Popis je prilično opsežan, ali sve su točke važne. Veliki plus je da se većina anketa u Rusiji može pokriti u okviru politike OMS-a. Imenuje ga ginekolog ili lokalni terapeut, on također daje besplatne kupone za ispite.

Ispitivanje ginekologa i mrlje

Prije svega, idite na lokalnog ginekologa ili svog liječnika u privatnoj klinici. On će vas ispitati u stolici, izvaditi struganje od cerviksa (citologija). Ovo je važna analiza koja će pokazati je li maternica zdrava, ima li upala i degenerirane stanice (erozija, displazija). Ginekolog će vam reći koje testove treba poduzeti pri planiranju trudnoće i dati upute. Prva stvar vjerojatno će biti mrlja na vaginalnoj mikroflori.

To će pokazati ima li upala, drozd i ostale neprijateljske mikroflore, što može ometati začeće ili negativno utjecati na tijek trudnoće. Ako se otkriju sumnjivi "agenti", bit ćete upućeni na PCR pregled, koji će vam pomoći identificirati određene zarazne agense. Bolesti seksualne sfere važne su za liječenje prije začeća, kako ne bi oštetile dijete.

Potpuna količina krvi i šećer u krvi

Na popisu obaveznih testova pri planiranju trudnoće za žene navodi se popis KLA. Potpuna količina krvi može reći mnogo liječniku: Postoji li upala u tijelu, postoji li dovoljno tkiva zasićenih kisikom (to je naznačeno razinom hemoglobina) i još mnogo toga.

Davanje šećera u krvi (glukoza) je dano kako ne biste propustili početne stupnjeve dijabetesa. Doista, u takvoj situaciji tijekom trudnoće šećer u krvi će biti čak i veći, što će dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Šećerna bolest je podmukla patologija, koja klinički ne manifestira, ali može dati puno komplikacija tijekom trudnoće. Takva analiza također otkriva stanje tzv. "Pred-dijabetesa", kada je poremećaj glukoze u žena porasta tkiva.

biokemija

Takva analiza može biti potrebna kako bi se procijenilo opće funkcioniranje različitih organa (na primjer, jetra, gušterača, itd.). Uostalom, ako postoji čak i inicijalna, neprimjetna senzacionalnom stadiju bolesti unutarnjih organa, tijekom trudnoće ovo stanje može se razviti u ozbiljnu bolest. Što je izuzetno loše za majku i dijete. Zato je važno proći ove testove prije trudnoće.

Analiza mokraće

Na popisu testova za planiranje trudnoće potreban je OAM. Činjenica je da tijekom trudnoće bubrezi doživljavaju povećana opterećenja, rade u doslovnom smislu riječi za dvoje. Stoga je toliko važno da su zdravi. Analiza urina pomoći će utvrditi je li mjehur i bubrezi zdravi.

Krv po skupini krvi i Rh faktor

Ti se testovi moraju poduzeti u slučaju nužde (na primjer, trebat će vam transfuzija krvi). I što je najvažnije, morate osigurati da žena ima pozitivan Rh faktor (Rh faktor). Ako ima Rh negativnu, a njezin muž je pozitivan, moramo spriječiti Rh-sukob.

Situacija je pogoršana ako nije prva trudnoća, ako je žena prethodno proživjela abortus. U slučaju Rhesusovog sukoba između fetusa i majke, majčinska antitijela će utjecati na djetetovo tijelo, što može rezultirati takvim patologijama kao, na primjer, hemolitičkoj bolesti novorođenčeta. Kako bi se to izbjeglo, ženama se daje Rh imunizacija.

Dakle, definicija Rh faktora jedna je od glavnih točaka ovog popisa. Ako oba supružnika imaju Rh pozitivnu ili negativnu, onda ne može biti konflikta.

Više o tome pročitajte u članku o kompatibilnosti krvi za koncepciju djeteta.

Na RW i HIV

Jednostavno rečeno, ovo je test za HIV i sifilis - potrebni testovi za planiranje trudnoće. Jao, broj mladih ljudi koji žive s HIV pozitivno raste, a ne svi znaju svoj status. Pozitivan HIV status ne znači zabranu koncepcije. Ali on zahtijeva posebne, vrlo ozbiljne korektivne mjere prije začeća i za vrijeme trudnoće kako bi rodila HIV-negativno dijete.

Dodatne analize

U pripremi za trudnoću, liječnik će propisati testove koji su vam potrebni. Na primjer, u dobi od preko 35 godina prisutnost nasljednih bolesti uključuje obaveznu genetiku konzultacija. Ako ste obilježeni kršenjem mjesečnog ciklusa, trebate testove za hormone i tako dalje.

Nije potrebno proći sve ispite s popisa, čak i ako ste hipohondri i istodobno savršenik. Prvo, to je skupo. Drugo, potrebno je puno snage i živaca koje još trebate. Učinite samo ono što preporučuje dobar liječnik.

O genitalnim infekcijama

Zapravo, testovi za seksualno prenosive infekcije (spolno prenosive infekcije - spolno prenosive infekcije) preporučuju se da prenesu na sve bez iznimke tijekom planiranja trudnoće. Međutim, ti testovi su plaćeni, prilično skupe, pa vas lokalni ginekolog ne može obvezati da odete na plaćeni laboratorij u pripremi za trudnoću. Može samo preporučiti. Ali ako ste odgovorna osoba, trebali biste biti testirani barem za velike bolesti, spolno prenosive i opasne za dijete. Obično se daje test PCR. Evo popisa mogućih STI:

 • citomegalovirus;
 • klamidija;
 • ureaplasmosis;
 • mikoplazmoza;
 • trihomoneaz;
 • hepatitis;
 • gonoreja;
 • human papiloma virus.

Ako žena ima snažan imunitet, ona može biti zaražena, ali nije ni sumnjala. Međutim, tijekom trudnoće infekcija se može ponašati nepredvidivo i agresivno. Uključivanje može dovesti do pobačaja, hipoksije, infekcije i deformacije fetusa.

Ako se tijekom trudnoće otkrije spolno prenosiva bolest, teško je liječiti, jer je većina lijekova zabranjena tijekom tog razdoblja. Stoga je važno izliječiti oba partnera u fazi planiranja trudnoće.

Ultrazvuk zdjeličnih organa

Na najmanju sumnju u kršenja u reproduktivnom sustavu, žena će biti poslana na zdjelicu ultrazvuka. Datumi pregleda imenovat će opstetričarsko-ginekologa. Standardni pregled provodi se na 5-7 dan mjesečnog ciklusa. Ako sumnjate na ultrazvuk endometrioze učinjen prije menstruacije. Kako bi se utvrdilo da li se folikuli zrele, tijekom ciklusa se izvode nekoliko ultrazvuka.

Ovo je vrlo informativna studija koja će vam pomoći da naučite:

 • da li zreli folikuli;
 • Postoje li policistične promjene?
 • je li veličina i oblik maternice normalan;
 • postoji li ovulacija;
 • postoje li tumori, žarišta upale maternice i dodavanja

i još mnogo toga.

na hormone

Popis testova za planiranje trudnoće za žene može se dopuniti studijom hormonskog profila.

Gotovo svatko treba provjeriti hormone štitnjače (barem morate proći analizu TSH-a). Hipotireoza (disfunkcija štitnjače) vrlo je česta u Rusiji kod mladih žena. Da bi se mentalno kompletno dijete imalo s takvom povredom, važno je slijediti preporuke endokrinologa. Prvo morate barem saznati kako funkcionira štitnjača.

O tome kako je zdrava reproduktivni sustav žene, što je stanje jajnika, reći će mu ženski hormoni. Glavne naznake za imenovanje takvih analiza:

 • Poremećaj menstruacijskog ciklusa;
 • Težina je vrlo različita od norme (u bilo kojem smjeru);
 • Vanjske manifestacije hormonskih poremećaja: prekomjerno rast kose na tijelu, grubi glas, neujednačena pretilost itd.;
 • Pobačaja i propušteni pobačaj u povijesti;
 • Sumnja na neplodnost.

Koji testovi obično propisuju ginekolozi:

Nisu sve studije s ovog popisa nužne za svaku ženu. Pojedinačni popis (koji označava koji će vam dani ciklusa trebati uzimati određene hormone) sastojat će vas od ginekologa ili endokrinologa.

Genetske analize

Istraživanje genetskog profila nije potrebno za sve. Glavne naznake za pristup liječničkoj genetici:

 • godina supružnika preko 35 godina;
 • nasljedne bolesti u rodu bilo kojeg supružnika;
 • propušteni pobačaji i povijest trudnoće.

Genetičar će vam dati popis potrebnih testova nakon konzultacija.

koagulacija

Ovaj se pregled provodi radi ispitivanja zgrušavanja krvi. Ako postoje poremećaji krvarenja, tijekom trudnoće može dovesti do preeklampsije i drugih ozbiljnih problema.

TORCH analiza - infekcije

Ovo se odnosi na sljedeće infekcije:

Istraživanje TORCH infekcije uključuje proučavanje krvi žene zbog prisutnosti protutijela IgM i IgG vrste.

IgM antitijela se sintetiziraju i ulaze u krvotok kao odgovor na akutnu patologiju, gotovo odmah od trenutka infekcije. Povećanje razine krvi ukazuje na to da žena sada pati od infekcije i prvi put je zarazila. Tijekom tog razdoblja ne možete zatrudnjeti.

Sljedeći tip imunoglobulina, IgG, ukazuje da je žena bila u kontaktu s infekcijom, a kao odgovor na to razvila je imuni odgovor. Ako se ta antitijela nalaze u krvi, ovo je dobar znak. Dakle, žena se već oporavila, razvila je imunološki sustav. I tijekom trudnoće ništa joj prijeti.
Zašto je tako važno proći ovaj test tijekom planirane trudnoće? Činjenica je da su infekcije TORCH vrlo opasne za buduće bebe. Oni uzrokuju ozbiljne malformacije fetusa, mogu dovesti do pobačaja.

U nedostatku imuniteta kod žena, prikazano je cijepljenje protiv ovih patologija (osobito rubela). Ali imajte na umu da pri planiranju cjepiva protiv rubeole treba obaviti unaprijed - nekoliko mjeseci prije začeća!

Analiza kompatibilnosti partnera

Ova specifična analiza se provodi kako bi se utvrdilo postoji li imunološki sukob u budućim supružnicima. Takav sukob može uzrokovati neplodnost, pobačaj. Bit istraživanja: liječnici određuju broj normalno funkcioniranih spermija u cervikalnoj sluzi žene 6-12 sati nakon spolnog odnosa. Analiza se zove poslije testiranja.

Da bi vaša trudnoća nastavila bez komplikacija, a ništa nije ugrozilo zdravlje vašeg djeteta, važno je unaprijed ispitati. Imajte na umu da muškarci također trebaju biti testirani pri planiranju trudnoće. Ako su rezultati svih ispitivanja bili unutar normalnog raspona, ostaje prilično malo - zatrudnjeti, nositi i roditi zdravo dijete.

7 koraka koje treba zamisliti: kako planirati trudnoću

Kako se pripremiti za trudnoću? Potrebne analize i ispiti

Čini se tako lako zamisliti dijete, bilo bi želja. A ako tijelo nije spremno? Bolje je saznati nekoliko mjeseci prije navodne koncepcije. U svakom slučaju, par će imati vremena za vraćanje zdravlja i rađanje zdravog djeteta.

Korak # 1. Istraživanje prije začeća

Iscrpan dijagnostički pregled jedan je od najvažnijih zadataka s kojima se suočavaju budući roditelji. Gdje početi? Posjet ginekologu. Pa, ako je par pripremljen unaprijed za prvi prijem. Moramo se sjetiti naših kroničnih i nasljednih bolesti, približno trajanje menstrualnog ciklusa, i zaplijeniti medicinsku karticu za prijem, budući da neke bolesti koje su prenesene čak iu djetinjstvu mogu negativno utjecati na zdravlje nerođenog djeteta. Detaljne informacije pomoći će liječniku da daju najpotpuniju sliku o budućem pregledu i identificiraju probleme.

Tijekom recepcije, ginekolog će ispitati i uzeti mrlje, napisati upute za testove i opća klinička istraživanja: kompletan test krvi i urina, krvni test za HIV, hepatitis, ultrazvučnu dijagnostiku zdjeličnih organa (jajnici i maternica).

Glavna stvar prije trudnoće je uklanjanje svih mogućih unutarnjih izvora infekcije. Stoga se buduća majka šalje za dubinsko proučavanje svih tijela sustava.

Korak # 2. Testovi za infekciju: rubeola, toksoplazma, citomegalovirus i drugi

Većina infekcija je opasna tijekom početne infekcije tijekom trudnoće. Stoga je napravljena analiza zaraze kako bi se utvrdilo jeste li imali neku bolest prije. A ako ne, onda tijekom trudnoće treba biti posebno oprezni. Kratica ToRCH pojavila se od prvih slova najopasnijih infekcija za fetus: Toxoplasma (infekcija toksoplazmom) - Rubela (rubeola) - Citomegalovirus (citomegalovirus) - Herpes (herpes).

Kada znate da ste imali rubeola u djetinjstvu, možete preskočiti ovu stavku. U slučaju nesigurnosti, morate proći test za protutijela - IgG i IgM. Ako se otkrije IgM, to znači da ste se prvo zarazili virusom (ova je situacija prilično rijetka). Trudnoća se ne može planirati za 3 mjeseca. Ali IgG, naprotiv, treba biti - njihova prisutnost ukazuje na prethodnu bolest i stjecanje imuniteta protiv rubeole. Ako i IgM i IgG nedostaju, morate cijepiti tako da ne biste zaraženi tijekom trudnoće. Možete planirati trudnoću tri mjeseca nakon cijepljenja.

Toxoplazma je test antitijela za toksoplazmu, čija se infekcija javlja kod kućnih životinja, najčešće iz mačaka. Oko 15% žena reproduktivne dobi doživjelo je ovu infekciju, tj. 75% žena može postati zaraženo toksoplazmom tijekom trudnoće. Ako tijekom analize ne postoji IgG i IgM, postoji opasnost od dobivanja bolesti tijekom trudnoće. Preporuča se ograničiti komunikaciju s psima i mačkama, temeljito kuhati ili peći, svakako oprati i čistiti povrće i voće prije jela, ne čistiti mačji WC bez jednokratnih rukavica, operirati ruke nakon bilo kakve manipulacije mesom i plodovima mora.

Cytomegalovirus infekcija tijekom trudnoće ugrožava razvojne patologije i fetalne intrauterine infekcije. Infekcija se obično prenosi kapljicama u zraku. Ako se tijekom pripreme za trudnoću pronađe visoka razina citomegalovirusa u krvi, potrebno je podvrgnuti tijeku antivirusne terapije i tek onda planirati za začeće. U slučaju negativnog rezultata potrebno je poštovati mjere opreza: pranje ruku prije jela, ne ljubite malu djecu na usnama i preporučljivo je ograničiti komunikaciju s njima, pogotovo ako radite u vrtiću.

Herpes virus je u tijelu za život. Svako liječenje ima za cilj samo smanjenje njegove aktivnosti. Potpuno se riješiti toga neće uspjeti. Stoga se poduzimaju testovi kako bi se procijenio rizik primarne infekcije tijekom trudnoće.

U slučaju da je nešto uznemirujuće (svrbež, gori, teški iscjedak), bilo je neuspješnih trudnoća, ili se žena priprema za IVF, potrebno je analizirati spolno prenosive infekcije (klamidija, myco-ureaplasma, gardnerella). Ako je herpes ili klamidija pronađena u trudnici, suprug mora biti testiran i za ove infekcije.

Korak broj 3. Hormonska pozadina

Procjena ženske hormonske pozadine, određivanje koncentracije hormona u krvi, uzimajući u obzir fazu menstrualnog ciklusa, važan je kriterij za ispitivanje. Hormoni su glavna veza u izgradnji funkcije plodnosti žena i muškaraca, čija uspješna implementacija ovisi o radu hipotalamus-hipofiza-jajnika. Kada jedna od komponenti ne uspije, cijeli se rad reproduktivnog sustava mijenja, a time i sposobnost zamišljanja smanjuje. Kada je ciklus uznemiren kod žene, uočena je povećana dlakavost, akne, pretilost, trudnoća s lošim ishodom (regresija, pobačaj), liječnik nužno šalje studiju. On određuje popis hormona za koje je potrebno proći testove. Svaki slučaj je individualan.

Korak # 4. Krvni tip

Tijekom razdoblja planiranja trudnoće, par se preporučuje za određivanje krvne grupe i rhesus, radi analize antitijela na Rh faktor. Pozitivni rhesus faktor u žena i negativan kod muškaraca ne predstavljaju nikakav razlog za zabrinutost. Ako žena ima Rh-negativnu krv, a njezin muž ima Rh-pozitivnu krv, onda se Rhesus može razviti tijekom trudnoće. Buduća majka, koja je podvrgnuta operaciji (uključujući pobačaj), transfuzija krvi ili trudnoća nije prva, vjerojatno će proizvesti specifična protutijela u krvi. U Rh-negativnim majkama s Rh-pozitivnim bebama moguće su imunološke komplikacije (hemolitička bolest novorođenčadi, itd.), Što se uglavnom očituje iz druge i kasnije trudnoće.

Manje uobičajena je sukob u krvi. Vjerojatnost sukoba povećava se u sljedećim kombinacijama: žena ima krvni tip I, čovjek ima bilo koji drugi; žena ima grupu II, a muškarac ima III ili IV; žena ima krvni tip III, a muškarac ima II ili IV. S takvim kombinacijama preporučuje se testiranje krvi za antitijela na grupne antigene, ako planirana trudnoća nije prva. Kada je prvi - potrebno je provesti istraživanje o grupnim antitijelima od 8. tjedna trudnoće.

Korak broj 5. Ultrazvuk

U fazi planiranja trudnoće, ultrazvuk se provodi u prvoj fazi ciklusa. Otkrivene su razne bolesti zdjeličnih organa, kod kojih je sposobnost začeća oštećena. U nekim slučajevima može biti potrebna operacija: mioma - benigni tumor maternice, cista ili tumor jajnika, polip u sluznici maternice. Ultrazvučni pregled pomoći će eliminirati prisutnost patoloških procesa u genitalijama i osigurati mirni tijek trudnoće i uspješno rođenje djeteta.

Korak broj 6. Klinički pregled prije nego što dijete dobiva dijete

Obvezni program za budućnost majke također uključuje posjet ENT stručnjaku, zubaru i liječniku opće prakse. Za koga?

Zubar. Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da tijekom trudnoće zubi nužno "ulijevaju". Prije trudnoće treba liječiti zube, a tijekom nje treba paziti da dovoljno kalcija. Tada neće trpjeti zub tijekom trudnoće.

Liječnik ENT. Ovo savjetovanje je vrlo važno, jer je potrebno utvrditi imate li kronične bolesti uha, nosa i grla. Svaka trudnoća prati slabljenje imunološke zaštite. To znači da ćete uhvatiti sve infekcije koje lebde u autobusu, podzemnoj željeznici i preko radnog mjesta, mnogo češće nego prije trudnoće. Ne možemo dopustiti da prođemo placentarnu barijeru kako bi došli do bebe. SARS, gripa, mama teško prebačena, može uzrokovati poremećaje u razvoju živčanog sustava mrvica.

Terapeut. S općim testovima krvi i urina trebate posjetiti terapeuta koji će na temelju podataka istraživanja i pregleda dati mišljenje o vašem zdravstvenom stanju. Ako je potrebno, liječnik će propisati detaljniju dijagnozu. Nakon toga, prema potrebi, odredite odgovarajući tretman.

U određenim slučajevima bit će potrebno posjetiti endokrinolog, genetičar i druge stručnjake.

Korak 7. Priprema za začeće

Ako se sve pokazalo u redu, možete početi pripremati za začeće. Očekuju se roditelji da ne piju bilo kakve lijekove 2-3 mjeseca bez savjetovanja s ginekologom. Ne pušite, nemojte piti alkohol, nemojte zlostavljati kavu, jesti više voća i povrća, nemojte vruće kupke, ne idite u kupke i saune, pokušajte se ne razboljeti, početi uzimati vitamine folnom kiselinom. Pazite na svoje zdravlje - i ništa neće pokvariti dugo očekivani sastanak s bebom!

Stručnjak: Nina Ulyanova, načelnica fiziološkog odjela opstetrije Klinike za opstetričare i ginekologiju. Dr. Sc. VF Snegireva, doktor medicine visoke medicine

Koje su testovi prije planiranja trudnoće?

Provođenje pripreme za trudnoću pomaže izbjeći različite probleme povezane s procesom porođaja i zdravljem majke i djeteta. Sve veći broj očekivanih roditelja počinje obratiti pozornost na ovo pitanje. Priprema za začeće uključuje mnoge testove, laboratorijske testove za žene i muškarce. Zbog toga je moguće predvidjeti tijek same trudnoće, kao i vjerojatnost tih ili bolesti.

Pročitajte u ovom članku.

Popis testova potrebnih za oba roditelja

Da bi se dijete rodilo zdravo i bez abnormalnosti, oba potencijalna roditelja moraju biti pregledani. I, unatoč činjenici da će žena nositi dijete, oba partnera moraju proći niz standardnih testova i navesti sve bolesti koje su imali u životu. Čak i dugo zaboravljene "čireve" u djetinjstvu oca mogu ozbiljno utjecati na razvoj fetusa. Stoga bi partneri trebali proći sljedeće studije:

  • Analiza mokraće. Zahvaljujući njemu, možete saznati rad bubrega, kvalitetu metaboličkih procesa u tijelu. Da biste to učinili, prijeđite prvi jutarnji dio urina.
  • Opća krvna ispitivanja. Kao rezultat toga, možete otkriti prisutnost upalnih procesa, uobičajenih infekcija. Analiza također daje ideju o stanju krvi, razini zgrušavanja i ostalim pojedinostima. Oni su više potrebni za žensko tijelo.

Važna su razina hemoglobina, broj leukocita i trombocita. Prvi pokazatelj u padu govori o anemiji. To je ispunjeno korionskim odvajanjem i neodgovarajućim nastankom posteljice. Broj trombocita pokazuje brzinu zgrušavanja krvi. Ova analiza će jasno utvrditi je li sve u redu roditelja, kao i koja dodatna istraživanja mogu biti potrebna.

  • Biokemija. Stoga specijalist uči o stanju i radu unutarnjih organa, te o tome koji problemi mogu biti skriveni. Prikazuje razinu bilirubina, kreatinina, ukupnog proteina. Također vam omogućuje praćenje količine glukoze. To je važno jer se dijabetes može razviti tijekom trudnoće, što može dovesti do smrti embrija.
  • Na određivanje krvnog tipa i faktora rhesusa. Ova je analiza izuzetno važna. To pokazuje kako je kompatibilna krv budućih roditelja. Ako, prema imunološkim indikacijama partnera, postoji neusklađenost, postoji mogućnost da će žensko tijelo percipirati razvoj fetusa kao izvanzemaljski objekt i pokušati ga se riješiti.

U tom slučaju često se javljaju zamrznute trudnoće i pobačaja. Ali to nije uvijek slučaj. Kako bi pomogli roditeljima otkriti patologiju na vrijeme, liječnik bi trebao biti svjestan toga. Krv se ujutro izvađuje iz krvne žile na prazan želudac.

 • Krvni testovi za infektivne bolesti kao što su hepatitis B i C, HIV, sifilis, antitijela na rubinu, herpes, citomegalovirus, toksoplazmoza. Sve te bolesti prijete djetetu s različitim posljedicama, odnosno razvojem teških patologija u njemu. Prije zamišljanja moraju se izliječiti ili potisnuti kako ne bi oštetili dijete. Identificirati njihovu prisutnost za analizu krvi se uzima iz vena.
 • Fluorografski. Podaci pokazuju patologiju pluća, prisutnost tuberkuloze.
 • Konzultacijska genetika i istraživanje genetičkih bolesti. Ova analiza može se dodijeliti ako povijest jednog od partnera, kao i njihovi rodbina, otkrio kromosomske, genomske patologije. Također se preporučuju za prethodne neuspješne trudnoće.

Vrijedi početi s posjetom ginekologu ili se obratite centru za planiranje obitelji. U tom slučaju oba partnera moraju se pojaviti na recepciji. Također je važno napraviti mala domaća zadaća - zapamtiti i bilježiti sve bolesti i probleme koji su pretrpjeli u djetinjstvu i adolescenciji.

I ovdje više o tome što trebate znati o prvoj trudnoći.

Što trebate proći prije planiranja žene

Pored gore navedenih analiza, glavni dio istraživanja morat će proći kroz ženu, jer njezino tijelo ima glavni teret nošenja djeteta.

Istraživanje u planiranju trudnoće započinje pregledom zdjelice. Liječnik obavlja sljedeće aktivnosti:

 • Probijte se od stražnje vaginalne snage. Tako se detektira upala i poremećena mikroflora. Ovisno o rezultatu, liječnik može propisati dodatne testove.
 • Ispitivanje grlića maternice. To pokazuje probleme, promjene na ovom području, kao i pretkancerozne uvjete.
 • Pronalaženje veličine i položaja maternice. To može utjecati na postupak isporuke. A kad se otkriju miomi čvorovi, prilagođava se planiranju trudnoće, liječenje je propisano.

hormoni

Često, kada se planira za začeće, stručnjaci mogu preporučiti da žena bude testirana za testiranje hormona. Ali nije uvijek opravdano. Ova analiza je skupna, potrebno ga je izvršiti samo u izuzetnim slučajevima.

Često je vrlo teško identificirati pouzdane pokazatelje, a određena razina progesterona, prema najnovijim medicinskim istraživanjima, daleko je od svojih istinitih vrijednosti pa je nemoguće provoditi liječenje na temelju svojih rezultata. Ima smisla testirati hormone s:

 • policistični jajnici;
 • visoka razina androgena, često označena jake kose tijela;
 • menstrualni poremećaji;
 • problemi s prethodnim trudnoćama (smrznuti ili pobačaj, pobačaj);
 • neplodnost, umanjena plodna funkcija;
 • bolesti hipofize.

Analiza se može dodijeliti za identifikaciju različitih vrsta hormona:

 • LH;
 • folikula;
 • razine testosterona, budući da njegov nadmoć izaziva pobačaj;
 • količina prolaktina koja utječe na ovulaciju;
 • razina estradiola koja je odgovorna za razvoj uterusa i formiranje endometrija;
 • DGEA sulfat, koji regulira funkciju jajnika;
 • hormoni štitnjače su odgovorni za metabolizam tijela.

koagulacija

Ova studija ima za cilj odrediti kvalitetu rada hemostaze u tijelu. U nekim bolestima, koagulacija krvi uvelike se povećava, dok se broj D-dimera povećava. Ova analiza pomoći će identificirati prisutnost APS i nasljedne trombofilije. Također je važno proći studiju onima koji uzimaju lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi.

Pogledajte video o testovima koji moraju biti prošli prije planiranja trudnoće:

Test šećera

Kroz ovu analizu moguće je utvrditi početnu fazu razvoja dijabetesa ili drugih poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Njihova opasnost je da su na samom početku praktički bez simptoma, ali mogu imati destruktivan učinak na razvoj i gestaciju fetusa.

Ujutro je krv izvučena iz prsta na prazan trbuh. Ako se, kao rezultat, ispostavi da razina glukoze uvelike premaši normu, ne biste trebali paničariti. Moderna medicina ima dovoljan broj metoda liječenja i održava količinu šećera u krvi na odgovarajućoj razini. Ovo će biti dovoljno za uspješno rođenje.

PCR struganje od cerviksa

Ova metoda istraživanja pomaže liječnicima otkriti prisutnost takvih infekcija kao herpes, citomegalovirus, ureaplazma, mikoplazma, klamidija, trichomonas, gonokoki, HPV. To je najtočniji i najpotpuniji pregled, koji omogućuje otkrivanje bakterija u najmanjoj količini. Njihova prisutnost može negativno utjecati na budućnost bebe.

Rezultati analize uzoraka

Ultrazvučno istraživanje

Ovaj ispit provodi se u prvoj fazi ciklusa. Zahvaljujući njemu, možete naći kršenja u strukturi zdjeličnih organa, što može ometati začeće i nošenje trudnoće

Pravovremeno istraživanje pomaže u otkrivanju bolesti u ranoj fazi i provođenju potrebnog liječenja.

Izvršene su sljedeće vrste ultrazvuka:

 • Zdjelični organi. Ako se pronađu fibroidi ili ciste, možda je potrebna operacija.
 • Mliječne žlijezde. Pomaže otkriti različite vrste mastopatije.
 • Štitnjače. Rad ovog tijela unutar normalnog raspona važan je za začeće, očuvanje fetusa, ali također utječe na puni mentalni razvoj djeteta. Ako majka ima nekompenziranu hipotireozu, dijete će se vjerojatno roditi s mentalnom retardacijom. Također se često propisuje za hormone TSH i protutijela na TPO.

Klinički pregled

Drugi popis važnih medicinskih pregleda žena prije planiranja trudnoće je prijelaz uskih stručnjaka. Ovaj popis uključuje:

 • Zubar. Često se žene žale na dramatično pogoršanje zuba tijekom i nakon trudnoće. Počinju se "rušiti". No, u stvari, to je povezano s neurednim stavom na usnu šupljinu mnogo prije planiranja. Stoga je potrebno prethodno riješiti karijes, riješiti probleme s desnima i tako dalje. I na početku trudnoće, osobito u prvom i drugom tromjesečju, konzumiraju više kalcija.
 • Ent. Često se ovaj liječnik zanemaruje. U međuvremenu, undertreated bolesti respiratornog sustava će postati izvor infekcije. Tijekom trudnoće, imunitet i zaštitne funkcije su uvelike oslabljene, sve kronične bolesti postanu akute. U ovom trenutku žena može "uhvatiti" sve infekcije koje ju okružuju. Prolazeći kroz posteljicu, predstavljaju prijetnju razvoju bebe.
 • Kardiolog. Ako žena ima bolesti kardiovaskularnog sustava, povećano opterećenje tijekom trudnoće može pogoršati opće stanje buduće majke. Osim toga, prisutnost nekih bolesti je pokazatelj za carski rez.
 • Optičar. Također je važno znati o oku bolesti. S visokim unutarnjim pritiskom i nekim bolestima prirodni porod može se zamijeniti kirurškim zahvatom.
 • Alergije. Ovaj liječnik će vyvit predispoziciju ženskog tijela na razne reakcije na proizvode i tvari, razviti prikladnu shemu za borbu protiv alergija, ako je potrebno.

Analizira se prije planiranja za muškarce

Glavni zadatak čovjeka u planiranju trudnoće je otkrivanje svih bolesti i njihovo izliječenje. Broj analiza je znatno manji. Štoviše, često su mnogo jednostavniji i brži.

sjeme

Ova vrsta analize otkriva razinu aktivnosti sperme i njihov omjer postotka. Tako se otkriva neplodnost i propisuje se liječenje.

MAR test

Kao rezultat ovog istraživanja nalazi se prisutnost imunoglobulina. Ovo je antispermna antitijela. Oni sami u muškom tijelu inhibiraju spermu. Također može uzrokovati neplodnost.

Ispitivanje prostate

Treba istražiti skrivene infektivne i upalne bolesti (na primjer, prostatitis) koje utječu na plodnu funkciju. Da biste to učinili, uzmite jutarnji dio urina ili tajnu iz žlijezde.

Krugerova istraživanja

Ova vrsta analize omogućuje vam da saznate oblik sperme i odredite brzinu začeća. Dogodilo se da zbog svojeg oblika ne mogu prodrijeti u maternicu i spojiti se s jajnim stanicama. Normalni spermogram ne otkriva ovo.

Krugerova analiza sperme

hormoni

Popis hormona je gotovo isti kao i kod žena: TSH, testosteron, inzulin, stimulira folikule, luteinizirajući, prolaktin i mnogi drugi. Potrebna je lista liječnik. Svi oni utječu na proizvodnju visoko kvalitetnih, aktivnih, zdravih spermija. Čovjek može uzeti analizu svaki dan kad je prikladno. Da biste to učinili, uzmite krv iz vena.

I ovdje više o laparoskopiji za neplodnost.

Odgovorni stav prema planiranju trudnoće, prolazak svih potrebnih istraživanja pomaže eliminirati ozbiljne probleme s ležanjem i rađanjem zdrave bebe. Važno je imati na umu da sve analize traju dosta vremena. Može potrajati od nekoliko mjeseci do više od šest mjeseci.

Liječenje je također potrebno za otkrivanje bolesti. Ali sve napore nadoknađuju uspješna trudnoća i rođenje zdravog djeteta.

Zanimljive Činjenice O Trudnoći