Planiranje trudnoće: koje testove trebate prenijeti ljudima i gdje se to može učiniti?

Liječenje

Uspješna koncepcija i daljnji zdravi razvoj djeteta ovisi ne samo o zdravstvenom stanju majke. Čovjek se preporučuje podvrgnuti opsežnom liječničkom pregledu prije zamišljanja djeteta. Na temelju primljenih informacija, liječnik adekvatno procjenjuje stanje budućeg očinskog tijela.

Ako postoje problemi, stručnjak će propisati odgovarajuću terapiju. Pa kakvi se testovi daju za koncipiranje djeteta i gdje se to treba učiniti? Odgovori dalje.

Svrha promjene je uklanjanje rizika

Potrebno je provesti puno medicinsko ispitivanje kako bi prolazili ne samo mamac, već i supružnik. Neispravan rad organskih sustava sprječava dijete za koncepcijom. Prisutnost upalnih procesa ili spolno prenosivih infektivnih sredstava povećava rizik od razvoja bolesti fetusa različite težine.

Prepoznavanje i uklanjanje negativnih efekata pomoći će pravovremeno posjetiti urolog. Liječnik će provesti vanjski pregled i zakazati test. Studijski program uključuje posjet terapeutu koji na temelju pozitivnih rezultata ispitivanja i obiteljske povijesti može uputiti čovjeka na usko fokusirane stručnjake. Nakon odgovarajućeg liječenja, rizik od prirođenih bolesti bit će značajno smanjen.

vrijednost

Preporuča se proći testove i proći kroz istraživanja 3-4 mjeseca prije začeća. Pojam analiza djelovanja na krvi i spermi (sve vrste istraživanja, uključujući identifikaciju infektivnim agensima) je 90 dana od dana dostave.

PCR testovi vrijede od 3 do 6 mjeseci. Ubod od uretre za održavanje STI vrijedi od 10 do 30 dana.

Fluorogram - 6 mjeseci.

Uvod u temeljna istraživanja

Čovjek može biti nositelj skrivenih infekcija. Kada seksualnog prijenosa u ženskom tijelu za vrijeme oplodnje patogena koje mogu izazvati štetu na plod. Smrt u fetusu ili anomalije u razvoju.

Terapeut se bavi općim pregledom tijela. Liječnik određuje skrivene infekcije i propisuje odgovarajući tretman. Opći pregled u kombinaciji s brojnim studijama osigurava da nema simptoma ozbiljnih bolesti.

trening

Prije davanja krvi za laboratorijske testove, preporuča se ne jesti hranu 12 sati. U jutro je potrebno donirati krv za biokemijsku analizu, dok za opću analizu postoji vrijeme tijekom dana. 3-4 dana prije istraživanja potrebno je prestati konzumirati alkohol i poželjno pušiti. Osim toga, uoči ispitivanja, ne preporuča se jesti prženu, začinjenu i začinjenu hranu.

Popis potrebnih

Studije su podijeljene na dodatne i obvezne (glavne). Potonji su potrebni kako bi se dobile primarne informacije o upalnim i infektivnim procesima u tijelu. Na temelju nalaza, liječnik donosi kliničku dijagnozu i propisuje liječenje. Obvezne analize uključuju:

 • Opći test krvi. Istraživanje se provodi na temelju stanja krvi uzete iz prsta ili vene. Stručnjaci u laboratoriju izračunavaju krvne elemente - crvene krvne stanice, trombocite, leukocite. Broj potonjih ukazuje na prisutnost infektivnih i upalnih bolesti uzrokovanih patogenim mikroorganizmima.

Stanje eritrocita i hemoglobina omogućuju dijagnozu anemije, dok broj krvnih pločica povećava ili smanjuje zgrušavanje krvi. Uz odstupanja tih pokazatelja od norme, čovjek se šalje za dodatne studije.

 • Krvna biokemija. Za obavljanje biokemijske analize potrebno je donirati krv iz vena. Provjera brojnih pokazatelja kemijskih elemenata u krvnoj plazmi odražava rad organa i sustava. Analiza otkriva latentne kronične bolesti i dijagnosticira bolest u početnim fazama razvoja. Liječnik procjenjuje stanje endokrinog, kardiovaskularnog, mokraćnog, imunološkog sustava.
 • Prisutnost infekcija. Ova analiza potvrđuje ili opovrgava sadržaj tijela HIV, hepatitis B, C, RW (sifilis). Ako postoje pozitivni rezultati, preporučuje se otkazivanje planiranja trudnoće. Postoji visoki rizik prijenosa infektivnog sredstva na embrij i seksualni partner. Ako supružnici inzistiraju na začeću, trudnoća prolazi pod nadzorom stručnjaka.
 • Hemostasiogram ili koagulogram. Studija identificira različite pokazatelje zgrušavanja krvi. Muški pokazatelji ne utječu na trudnoću i fetus, ali mogu uzrokovati značajnu štetu zdravlju muškaraca uz značajna odstupanja od norme. Stoga je ova analiza obično uključena u standardni plan istraživanja.
 • Fluorografski. Rendgenski snimak prsnog koša otkriva prisutnost tuberkuloze, koja zahtijeva hitno liječenje drugih plućnih bolesti. Rok valjanosti je 12 mjeseci od trenutka izlaganja.
 • Analiza mokraće. Studija daje pregled stanja muškog urinarnog sustava. Povećani broj bijelih krvnih stanica i crvenih krvnih stanica ukazuje na aktivni upalni proces, praćen krvarenjem u organe mokraćnog sustava.

  Sadržaj soli ukazuje na predispoziciju za formiranje bubrežnih kamenaca. U slučaju odstupanja od norme, čovjek treba primiti pregled i liječenje od nefrologa i / ili urologa. Ako postoji infekcija, koja se može prenositi putem spolnog odnosa, postoji rizik da pronađete problema s začeća i naknadne trudnoće.

 • Krvni tip i Rh faktor. Ovo je popis standardnih analiza. Najvažniji pokazatelj je osi rhesus, jer se može razlikovati od majčine rhesus, a ta razlika može utjecati na tijek trudnoće. Na temelju rezultata laboratorijskih istraživanja, liječnik prepoznaje mogućnost razvoja sukoba između majke i fetusa tijekom trudnoće.
 • Popis dodatnih provjera

  Čovjek podliježe dodatnim istraživanjima s negativnim pokazateljima osnovnih testova. U nedostatku pozitivne reakcije na prisutnost upalnih i zaraznih procesa, oni otkrivaju razlog nemogućnosti začeća tijekom aktivnih pokušaja.

  TORCH

  Takve studije uključuju krv za TORCH infekciju. TORCH je zbirka bolesti koje predstavljaju rizik za embrionalni razvoj tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Bolesti uključuju toksoplazmozu, rubelu, citomegalovirus, herpes.

  Svrha istraživanja je otkrivanje prisutnosti ili odsutnosti antitijela kao što su IgG i IgM u krvi supružnika i njihovog titra. Potpuni nedostatak od njih kaže da je čovjek zdrav, a nije susret s infekcijom, prisutnost IgG ukazuje na to da je tijelo već u kontaktu s virusom, drugim riječima, bio bolestan, a prisutnost IgM tipa protutijela - akutne faze infekcije, za koju planiranje trudnoća se odgađa strogo do potpunog oporavka.

  Prisutnost spolno prenosivih infekcija

  Prisutnost u tijelu čovjeka izaziva upalu bolesti koja može utjecati na vjerojatnost i tijek trudnoće. Najčešća i najpreciznija metoda za otkrivanje infekcije je lančana reakcija polimeraze (PCR). Detekcija patogena je moguća kroz proučavanje razmazivanja sluznice muškog uretre.

  Metoda omogućava da se detektira prisutnost bakterija Mycoplasma (, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia, gardnerellas, Trichomonas, Ureaplasma) i virusa (Herpes simplex, Epstein-Barr virus, citomegalovirus, humanog papilomavirusa). Također vam omogućuje prepoznavanje toksoplazme.

  Sadržaj bilo kojeg uzročnika genitalnih infekcija u testnom materijalu ukazuje na razvoj odgovarajuće bolesti. Potrebno je odmah liječiti i privremeno otkazati planiranje trudnoće.

  sjeme

  Ako se trudnoća nije dogodila tijekom duljeg razdoblja dok aktivni pokušaji oba partnera, onda se provodi čovjek kako bi se identificirali problemi s mogućnošću začeća od strane čovjeka. Metoda je studija spermija pod mikroskopom. Omogućuje određivanje statusa spermija:

  1. količina;
  2. koncentracija;
  3. morfološka struktura;
  4. mobilnost i brzina kretanja.

  Studija također daje ideju o stanju testisa, funkcioniranju prostate, genitalnih žlijezda male veličine. Dobivene informacije omogućuju izvući zaključke o sposobnosti muškog sperma da oplodi jaje. U slučaju dijagnoze neplodnosti, liječnik određuje taktiku liječenja i daje daljnju prognozu o učinkovitosti terapije.

  Potrebno je započeti pripremu za ovaj postupak 3-4 dana prije testa. Potrebno je pridržavati se sljedećih preporuka:

  • potrošnja alkoholnih pića i energetskih napitaka je kontraindicirana;
  • uporaba opojnih droga strogo je zabranjena;
  • nemojte jesti začinjene, začinjene i ukiseljene hrane;
  • radijacija je kontraindicirana;
  • izbjegavati prekomjerno hlađenje i pregrijavanje;
  • treba se suzdržati od seksualnog kontakta;
  • ukidanje tableta za spavanje, lijekova protiv bolova;
  • izbjegavajte stresne situacije.

  Materijal za ispitivanje - sjeme koje se oslobađa tijekom masturbacije. Između primitka materijala i laboratorijskih manipulacija trebalo bi trajati najviše 3 sata.

  Istraživanje tajne prostate

  U slučaju razdoblju urologu inspekcije u odstupanjima u morfološkoj strukturi prostate ili s znakovima prostate neispravnog rada (bol u međice, učestalo mokrenje, bol u raspodjeli uretre) dodjeljuje čovjeku niz studija prostate sekreta.

  Tajna se oslobađa iz uretre tijekom postupka masaže, nakon čega se skuplja u epruveti. Materijal se isporučuje u laboratorij. Metoda mikroskopije određena je prisutnošću upalnih procesa, kao i funkcioniranjem prostate.

  Laboratorijski tehničar obavlja sjetvu, što vam omogućuje prepoznavanje bakterijske okoline koja uzrokuje upalu. Na temelju dobivenih podataka liječnik bira adekvatnu i učinkovitu metodu liječenja.

  Genetske studije

  Imenovan muškarcima starijim od 35 godina, ili s nasljednim bolestima, deformacijama djece, mrtvorođenju, neplodnosti u povijesti. Odluku o imenovanju analiza donosi genetičar, a njegovo savjetovanje donosi vodeći liječnik u planiranju.

  Gdje prijeći na dijete?

  Raspon medicinskih ustanova za ispitivanje je vrlo širok.

  Pravovremeno pripremanje i testiranje prije trudnoće omogućuje izbjegavanje negativnih posljedica. Istraživanje i testiranje traju duže - 2-4 mjeseca. U nekim slučajevima, više ili manje, kao dodatni tretman je potrebno ili ništa nije potrebno jer je osoba zdrava. Međutim, planiranje trudnoće ne zahtijeva žurbu. Ozbiljni stav i kompetentna priprema pridonose rađanju zdravog djeteta.

  Analizira prije zamišljanja

  Bilo koji ginekolog-opskrbljivač će vam potvrditi: sve što je moguće, bolje je izliječiti prije početka trudnoće nego tijekom nje. Nositi dijete je vrijeme kada imunološki sustav slabi, a kronične bolesti postaju akutnije. Da biste izbjegli bolesti i nuspojave njihova liječenja, zaštitite se. Ostavite pola godine da se pripremi za koncepciju, za koju je poželjno proći sljedeće preglede.

  Ispitivanje ginekologa prije začeća

  Pripremite se unaprijed za posjet. Liječnik će postavljati pitanja o bolestima koje ste pretrpjeli, slučajevima ozbiljnih bolesti u vašoj obitelji, kao i sa supružnicima vašeg supružnika. Budite spremni razgovarati o obilježjima prethodnih trudnoća i porođaja (ako jesu), trajanje menstrualnog ciklusa i uzimanje lijekova. Ginekolog će provesti pregled, procijeniti stanje cerviksa pomoću kolposkopije i citoloških razmaza. Ultrazvučno ispitivanje jajnika i maternice može se zahtijevati da isključe abnormalnosti tih organa.

  Što treba testirati prije zamišljanja djeteta

  • Ginekolog će dati uputnicu za opći test krvi i urina, za test za hepatitis B i C, HIV, sifilis.
  • Da bi se izuzeli zarazne i upalne bolesti zdjeličnih organa potrebno je proći sijanje za floru i analizu PCR-a za spolno prenosive infekcije (klamidija, mikoplazma, ureaplazma, citomegalovirus, herpes, HPV). U slučaju njihovog otkrića, moguće je zatrudnjeti tek kad se potpuno izliječi. Preporučljivo je provjeriti ove infekcije i vašeg supružnika.
  • Postoje infekcije koje su opasne za bebu ako se po prvi put zaraze po trudnoći. Taj kompleks je ToRCH (kratica prvih slova latiničnih imena infekcija): toksoplazma (toksoplazmatska infekcija) - rubeola (rubeola) - citomegalovirus (cytomegalovirus) - herpes (herpes). Stoga, planiranje za dijete, važno je saznati imate li im antitijela.

  Procjenjujemo hormonsku pozadinu prije nego što počnemo dijete

  Procijenite hormone s obzirom na fazu menstrualnog ciklusa - važan zadatak. To će spriječiti pobačaj. Što točno proći - odlučuje liječnik, usredotočujući se na vaše zdravlje.

  Ako postoje znakovi nedostatka joda, kao i ostali endokrinološki poremećaji (hiperandrogenizam, šećerna bolest), bit će potrebno ispraviti ih, jer oni znatno kompliciraju trudnoću.

  Rhesus-sukob budućih roditelja

  Važno je za liječnika koji promatra vašu trudnoću da zna što je vaš tip krvi i Rh faktor za vas i vašeg partnera. Rh-negativna mama i Rh-pozitivni tata mogu dobiti dijete s negativnim i pozitivnim Rh faktorom. A ako u prvom slučaju nema razloga za strah, u drugom slučaju, trudnoća će biti pod posebnom kontrolom. Potrebno je redovito davati krv za pravovremeno otkrivanje Rh-sukoba s fetusom. To je učinjeno kako bi se spriječilo razvoj hemolitičke bolesti novorođenčeta, što se često događa tijekom ponovljenih trudnoća. Ako je majka Rh-pozitivna i otac je negativan, nema razloga za alarm.

  Liječnici i testovi prije zamišljanja

  • Prije začeća, oni također mogu propisati krvni test za biokemiju, koagulogram (provjeru zgrušavanja krvi).
  • Također će vam pomoći konzultirati stomatologa, ENT i terapeuta.
  • Ako postoje bilo kakve kronične bolesti, potrebno je dodatno ispitivanje prije začeća.
  • U slučaju nasljednih bolesti u obitelji jednog od supružnika, barem jedan od njih radi u opasnom radu, ako je starost buduće majke starijih od 35 godina, bit će potrebno i genetsko savjetovanje.

  Čini se da nekome netko posjeti više stručnjaka gubitak vremena. Ali vjerujte mi, rođenje zdravog djeteta sto puta će opravdati sve vaše napore!

  Analizira ljude prije zamišljanja

  Koji liječnici trebaju posjetiti i koji testovi trebaju prijeći čovjeka prije zamišljanja:

  • Urolog. Ovaj posjet pomoći će identificirati ili isključiti bolesti muškog reproduktivnog sustava. Na pregledu liječnik će provjeriti strukturu vanjskih genitalnih organa, veličinu, oblik i stanje testisa, proučava prostatu;
  • proći analizu prije zamišljanja genitalnih infekcija. Ako su identificirani, pravodobno liječenje će pomoći riješiti bolesti koje nepovoljno utječu na začeće. Genitalne infekcije, ako su prisutne u tijelu muškarca ili žene, mogu izazvati upalne procese i bolesti koje utječu na vjerojatnost začeća i tijek trudnoće. Stoga je testiranje genitalnih infekcija u pripremi za začeće jedan od glavnih;
  • napraviti spermogram, čiji je cilj dati ideju o koncentraciji, količini, mobilnosti i strukturi sperme;
  • proći studiju o tajnosti prostate - identificirati bakterije koje mogu uzrokovati upalu.

  Popis testova (za žene i muškarce) pri planiranju trudnoće

  Rođenje djeteta jedno je od najznačajnijih događaja u životu. I mnogi se parovi pripremaju unaprijed. Ako budući roditelji brinu o planiranju obitelji i prođu niz testova, vjerojatnost uspješne trudnoće i rađanje zdravog djeteta povećat će se nekoliko puta.

  PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

  Nije tajna da mnoga rođena djeca nisu planirali roditelji. Međutim, svake se godine povećava broj parova koji ozbiljno pristupaju koncepciji djeteta. Bolje pripremljeni potencijalni roditelji, veća je vjerojatnost da će trudna majka lakše podnijeti trudnoću i roditi zdravu bebu. Kako bi se utvrdilo kako su budući roditelji spremni za začeće, potrebno je proći niz testova i posjetiti nekoliko liječnika.

  Koje testove treba prijeći ženu prije trudnoće

  Planiranje obitelji za ženu započinje posjetom ginekološkog ureda. Znatno će vam pomoći liječniku ako se prisjetite svih vaših bolesti prije recepcije i izračunate trajanje menstrualnog ciklusa. Nemojte zaboraviti zgrabiti medicinsku karticu. Dostavljene informacije pomoći će liječniku da cjelovitu sliku pregleda.

  Dakle, popis analiza:

  • Ginekolog - savjetovanje ginekologa vrlo je važno, glavni je liječnik koji će voditi cijelu trudnoću.
  • Zubar - pravodobno ispitivanje usne šupljine i liječenje bolesnih zuba ublažit će opasnost od opasne infekcije.
  • Otorinolaringolog. Bolesti organa ENT-a također su opasne, pa čak iu kroničnom obliku će biti stalni izvor infekcije.
  • Kardiolog. Dodatni stres na kardiovaskularni sustav žene tijekom trudnoće i porođaja može biti štetan ako postoje bolesti ili patologije na ovom području.
  • Alergije.
  • vaginalni razmaz na flori;
  • opći, biokemijski test krvi;
  • mokrenje,
  • struganje od grlića maternice do PCR studije;
  • citologija struganja;
  • hormoni štitnjače;
  • Ultrasonografija mliječnih i štitastih žlijezda, organa malih zdjelica, kako bi se isključila prisutnost patologije;
  • prisutnost protutijela za toksoplazmozu, virus herpesa, rubeola, citomegalovirus, ljudski papilomavirus;
  • antitijela na HIV, sifilis, gonokkam, mycoplasma, gardnerella;
  • antitijela na Escherichia coli, stafilokok;
  • ispitivanje zgrušavanja krvi;
  • analiza hepatitisa B i C;
  • HIV analiza;
  • analiza sifilisa;
  • PCR za latentne infekcije;
  • kolposkopija;
  • PCR studija struganja proizvedenog iz cerviksa - zbog prisutnosti herpes patogena, citomegalovirusa, klamidije, mikoplazmoze, ureaplazmoze;
  • proučavanje razine hormona štitnjače TSH (hormon koji stimulira štitnjaču hipofize, koji regulira funkciju štitne žlijezde), T3 (tiroksin), T4 (triiodotironin).

  1. Prije svega bit ćete pregledani na stolici i imat će kolposkopiju. Ovo je dijagnostički pregled uz upotrebu posebnog uređaja - kolposkopa. Korištenjem ovog postupka i uzimanjem citoloških testova, procjenjuje se stanje maternice. Glavni zadatak prije planiranja djeteta je uklanjanje izvora infekcija i uzrok upalnih bolesti. Stoga ćete napisati nekoliko smjera za testiranje i prolaz ultrazvučne dijagnostike.

  2. Standardni popis testova prije trudnoće uključuje opću analizu urina i krvi. Prva analiza odražava opće stanje tijela i omogućuje prepoznavanje bolesti mokraćnog sustava. Test krvi određuje razinu hemoglobina i pomaže u praćenju upalnih procesa koji se javljaju u tijelu. Također je potreban test krvi za šećer, biokemijski test krvi, koji omogućuje procjenu rada najvažnijih organa i koagulograma. Posljednja analiza određuje zgrušavanje krvi.

  3. PCR dijagnoza infekcija je jedan od najvažnijih postupaka. Ovo je krvni test za mnoge opasne infekcije koje predstavljaju značajnu opasnost za razvoj i život fetusa.

  Jedna od najvažnijih komponenti pripreme za začeće je provjeriti tijelo zbog prisutnosti TORCH infekcija. Kratica TORCH je formirana od najopasnijih zaraznih bolesti za dijete: toksoplazmoza (toksoplazma), rubeola (rublja), citomegalovirus (cytomegalovirus) i genitalni herpes (herpes). Ako je žena tijekom trudnoće otkrivena barem jedan od tih patogena, onda je najvjerojatnije morala imati abortus. A ako trudnoća još nije došla, koncepcija treba odgoditi do oporavka.

  Rezultati PCR dijagnostike će razjasniti jeste li bolesni i druge bolesti:

  Ako niste sigurni da ste imali rubeola u djetinjstvu, svakako poduzmite analizu kako biste razjasnili postoji li rizik od infekcije tijekom trudnoće. Bolest može dovesti do fetalnih malformacija. Ako ste već pretrpjeli rubelu, možete sigurno planirati dijete. Ako nikada niste bili bolesni s tim, bolje je cijepiti kako biste izbjegli zaraze tijekom trudnoće. Trudnoća je dopuštena tri mjeseca nakon uvođenja cjepiva.

  4. Ultrasonografija zdjeličnih organa otkriva bolesti i patološke procese koji sprečavaju koncepciju i normalnu trudnoću. Studija je zakazana za 5-7 i 21-23 dana ciklusa. U prvoj fazi se odvija procjena općeg stanja zdjeličnih organa.

  U drugoj fazi, određena je transformacija endometrija i prisutnost korpus luteuma (bilo da je došlo do ovulacije). Tijekom ultrazvučnog pregleda, liječnici često dijagnosticiraju probleme koji zahtijevaju kirurški zahvat: cista jajnika, mioma maternice, polip polipeptičnog maternice.

  5. Vaša krv će biti provjerena za takve opasne bolesti kao hepatitis B (HbSAg), hepatitis C (HCV), HIV i sifilis (RW).

  6. Potrebno je otkriti skupinu i Rh faktor u krvi žene i njezina muža. Pozitivni Rh faktor u supruzi i negativ u mužu ne izazivaju zabrinutost. Ali ako je, prema rezultatima pretrage krvi, pronađena negativna rhesus u trudnoj majci, a pozitivan je pronađen kod muškarca, tada je u početku trudnoće Rh-sukob moguć.

  To se posebno odnosi na žene koje su ikada imale transfuzije krvi, trudnoću, pobačaj ili druge kirurške operacije, jer se povećava vjerojatnost formiranja specifičnih protutijela u njihovoj krvi. Rh-konflikt se može pojaviti između Rh-pozitivne bebe i Rh-negativne majke, što dovodi do imunoloških komplikacija, kao što je hemolitička bolest novorođenčeta.

  S negativnim rezom žene, pozitivni rhesus muškarca i u odsutnosti titra Rh antitijela, prije trudnoće, provodi Rh imunizacija. Konflikt preko krvi manje je uobičajen, ali liječnici moraju uzeti u obzir tu činjenicu.

  7. Sljedeći važan kriterij za procjenu ženske reproduktivne sposobnosti je određivanje koncentracije hormona u njezinoj krvi. Testovi hormona su neobavezni. Ispitivanje se može propisati za menstrualne poremećaje, prekomjernu tjelesnu težinu, neuspješne pokušaje da dijete djeteta za više od godinu dana i prethodne trudnoće s neuspješnim ishodom.

  Specifičan popis hormona za koje ćete morati testirati vaš će liječnik odrediti na temelju vaših okolnosti i zdravstvenog stanja. Većina hormona se testira na dan 5-7 i na dan 21-23 ciklusa. Na ovom popisu mogu biti:

  • prolaktin, koji utječu na ovulaciju;
  • testosteron, čija visoka stopa može uzrokovati pobačaj;
  • DGEA sulfat, na kojem ovisi aktivnost jajnika;
  • progesteron, odgovoran za održavanje trudnoće;
  • estradiol, koji određuje razvoj uterusa, jajovoda i endometrija;
  • prolaktin, koji je odgovoran za proces ovulacije;
  • hormoni štitnjače koji reguliraju metabolizam;
  • luteinizirajućeg hormona (LH), koji utječe na ovulaciju.

  8. Priprema za koncepciju djeteta bit će nepotpuna bez istraživanja potencijalne buduće majke o čimbenicima pobačaja. Da bi to učinili, oni poduzimaju testove koji određuju sadržaj antitijela na kardiolipin, korionski gonadotropin, fosfolipide i otkriti lupus antikoagulant.

  9. Sveobuhvatni pregled završava posjetom ENT liječniku, stomatologu i terapeutu. Liječnik ENT-a će utvrditi imate li kronične bolesti grla, nosa i uha. Ne možemo dopustiti da teško prebačena majka ORZ i ARVI ne ometaju razvoj živčanog sustava fetusa.

  Tijekom trudnoće teško je provoditi puni zubni tretman, a istodobno infekcije usne šupljine izazivaju upalne procese. Stoga, za rješavanje zubnih problema idealno je potrebno prije nego što je žena na položaju.

  Treba pokazati liječnicima opće urinske i krvne pretrage. Na temelju provedenih studija i pregleda stručnjak će donijeti zaključak o vašem zdravstvenom stanju. Možda vam je dodijeljena dodatna dijagnoza i odgovarajući tretman.

  Koje testove treba poduzeti čovjek

  Nosi buduće dijete da bude žena. Ipak, polovica genetskog materijala koju prima beba pripada muškarcu. Nisu svi muževi vole posjetiti liječnike, tako da žena može uvjeriti svog supruga da muškarac provodi testove i posjete klinici puno brže i lakše.

  Što trebate proći budućem ocu:

  1. Opća analiza krvi i urina, određivanje stanja zdravlja, prisutnost infektivnih i upalnih bolesti u tijelu.
  2. Određivanje tipa krvi i Rh faktora kako bi se utvrdila mogućnost Rh-sukoba između majke i fetusa.
  3. Test krvi za spolno prenosive bolesti. Ako je čovjek zaražen infekcijom, treba ga izliječiti prije začeća.
  4. Dodatne studije koje je odredio liječnik. To može uključivati ​​hormonske krvne pretrage, spermogram (test sperme) i analizu lučenja prostate. Ako su svi testovi normalni, a trudnoća se nikada ne događa, čovjek će morati proći test kompatibilnosti za supružnike.

  U kojim slučajevima možda trebate posjetiti genetičara

  Prolazak genetskih testova trebao bi biti bračni parovi:

  • koji su naslijedili bolesti u obitelji (duševna bolest, hemofilija, Duchenneova miopatija, dijabetes i drugi);
  • gdje su muškarac i žena u odrasloj dobi, jer starenje stanica kromosoma povećava rizik od patologije u formiranju embrija;
  • rodbine koje pate od mentalne i tjelesne retardacije bez vidljivih vanjskih uzroka;
  • koji su već imali dvije ili više regresivnih trudnoća;
  • u kojem dijete ima nasljednu bolest.

  Ako postoji dobar razlog za genetsko istraživanje, ne biste trebali zanemariti posjet genetičara. Zapamtite da se nasljedne bolesti mogu manifestirati kroz nekoliko generacija u vašem djetetu.

  Ako su rezultati ispitivanja bili normalni, možete sigurno početi pripremati za začeće. Svi budući roditelji se savjetuju da ne puše nekoliko mjeseci, ne piju alkohol, ne uzimaju lijekove, ne idu u kupalište i štite njihovo zdravlje. Jedite zdravo i uzmite vitamine. Planiranje trudnoće znači brigu o svom nerođenom djetetu!

  PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

  Video: Priprema za trudnoću

  Obstetrician detaljno govori o pripremanju žena za trudnoću. Popis testova koji moraju biti prošli prije trudnoće: spolno prenosive bolesti, infekcije baklji, hormoni, vaginalna kandidijaza. Također morate posjetiti stomatologa, ginekologa, terapeuta, itd. Slijedite pravila osobne higijene i vodite zdrav stil života.

  Gdje trebate početi planirati roditelje trudnoće kako bi smanjili rizik od nezdravog djeteta? Morate početi sa sobom, sa svojim životnim stilom. Optimalno je proći liječnički pregled 2-3 mjeseca prije planiranog začeća. Opseg istraživanja u fazi planiranja trudnoće odabire se pojedinačno, na temelju dobi roditelja, prisutnosti kroničnih bolesti, nasljednosti i tako dalje. Stoga je plan pregleda pri planiranju trudnoće odabran pojedinačno.

  Popis testova koji moraju biti prošli prije zamišljanja

  Planiranje koncepcije danas se sve više prakticira među modernim parovima, ali mnogi nisu svjesni potrebe prolaza testova prije začeća kako bi izbjegli neugodna iznenađenja pri nošenju i danju zdravih beba. Popis potrebnih studija odabran je za supružnike pojedinačno, nakon općeg pregleda.

  Zašto testovi pri planiranju

  Rođenje nasljednika u životu svakog bračnog para je najvažniji i najteži događaj koji se ne samo roditelji već i cijela obitelj veseli. Čini se da ništa nije komplicirano, trudnoće, trpjelo i rodilo. Ali ne, potrebno je pristupiti koncepciji s najvećom mogućom odgovornošću, proći kroz istraživanja i potrebne analize pri planiranju trudnoće. Ne možete žuriti, prvo morate dobiti rezultate ankete, na temelju koje će liječnik donijeti zaključak o spremnosti organizama potencijalnih roditelja za nadolazeću koncepciju i dugoročno nanošenje. Ponekad, na temelju analiza, stručnjaci propisuju tijek kompleksa vitamina, a ako se identificiraju upalni procesi u reproduktivnom i urinarnom sustavu, propisana je odgovarajuća terapija.

  Nakon neophodnog liječenja, par ponovno pregledava i prosljeđuje potrebne testove pri planiranju trudnoće, čiji popis određuje stručni suradnik. Pravovremena dijagnoza i terapija pomoći će supružnicima da rađaju snažno dijete. Ako djevojka prolazi kroz opasnu bolest tijekom devetomjesečnog razdoblja trudnoće, to može imati štetan učinak na razvoj fetusa, pa je bolje zaštititi fetus i sebe od takvih iznenađenja, isključiti skrivene patologije i prevenirati vjerojatne bolesti.

  Planirajte bebu - najprije liječniku

  Da bi se dijete dobro razlikovalo od rođenja, roditelji se prije oplodnje moraju podvrgnuti određenim stručnjacima i proći testove. Započnite pripreme trebate posjetiti ginekologa. Preporučljivo je da se obratite liječniku koji se već bavio s vama, ima ideju o vašoj povijesti. Ako ste prvi put došli do liječnika, najprije se pripremite za prijem.

  • Sjetite se koje su patologije prethodno prenesene, svakako pokažite da li postoje slučajevi obiteljskih nasljednih patologija, javite nam o vašim kroničnim bolestima, ako ih ima.
  • Liječnik će pitati o datumu posljednjeg menstrualnog razdoblja, kasnijim odgodama i broju trudnoća ranije.
  • Ako je dječja medicinska kartica sačuvana u rukama, onda je bolje da je uzmete sa sobom, jer neke patologije mogu negativno utjecati na razvoj fetusa i tijek trudnoće.

  Sve navedene informacije pomoći će stručnjacima da dobiju cjelovitu sliku o zdravlju potencijalne mame i spremnosti za majčinstvo. Liječnik će napraviti test i uputiti vas na glavne testove pri planiranju trudnoće. To uključuje proučavanje urina i krvi, ultrazvučna dijagnostika itd.

  Kako zaštititi bebu od infekcija

  Opasna prijetnja događa se u procesu nošenja iz intraorganskih upalnih i zaraznih procesa. Stoga je najvažnije uklanjanje ove prijetnje dugo prije začeća. Zato je stanje buduće mame podvrgnuto detaljnom ispitivanju. Primarni zarazni procesi su osobito opasni, a nakon pravilne dijagnostike otkriva koje su patologije žene već imale, a koje nisu imale. Što je bolja bolest bila manja, imunološki sustav je više bespomoćan u odnosu na nedostajuće bolesti, pa će mama morati biti što opreznija nakon početka trudnoće.

  Najopasnije patologije fetusa su cytomegalovirus, infekcija herpes virusom, rubeola i toksoplazmoza. Stoga je potrebno proći laboratorijske pretrage za ove infekcije kako bi se izbjegla opasnost za bebu.

  citomegalovirus

  Ako mama u procesu prijenosa zaražena cytomegalovirus infekcijom, tada postoji povećan rizik od intrauterine infekcije fetusa i oslabljen razvoj. Vjerojatno je infekcija citomegalovirusa širena kapljicama u zraku, ali konačni put infekcije nisu utvrdili znanstvenici. U pripremi za nadolazeću trudnoću, može se otkriti povećani rizik od njezinog razvoja ili infekcije koja je već u ranom djetinjstvu. Tada će mama morati proći kroz neophodnu terapiju, nakon čega će, prije nego što se dijete zasniva, ponovo morati proći laboratorijski testovi.

  Ako infekcija nije identificirana, a dijagnostički rezultati pokazuju negativne rezultate, onda to ne štiti ženu od mogućih infekcija. Stoga, tijekom nošenja treba paziti na maksimalnu oprez, pažljivo se pridržavajte higijenskih pravila i zadržite udaljenost s malom djecom, budući da su podložni toj bolesti.

  Infekcija virusom herpesa

  Herpetski virus živi u ljudskom tijelu kroz život, može se otkriti čak iu djece. Međutim, pod utjecajem određenih čimbenika, ona se aktivira i transformira u infekciju herpes virusom. Načela liječenja u takvim slučajevima svode se na maksimalnu inhibiciju viralne aktivnosti, jer je jednostavno nemoguće ga se riješiti zauvijek. Test krvi za herpes omogućuje vam procjenu stupnja rizika od virusa tijekom trudnoće.

  rubeole

  Ako djevojka sumnja da li je imala rubeolu u djetinjstvu, trebalo bi provesti testove za otkrivanje IgM i IgG protutijela. Daljnje zadatke određuju rezultati:

  • IgM i IgG su odsutni, ukazujući na potrebu cijepljenja. Nakon cijepljenja planiranje koncepcije je moguće tek nakon najmanje tri mjeseca;
  • Otkriva se IgM, što ukazuje na primarnu infekciju. U sljedeća tri mjeseca nakon liječenja, apsolutno je nemoguće zatrudnjeti;
  • Otkrivena je IgG, što znači da je žena već prošla od rubeole i razvila određeni imunitet u njenom tijelu.

  toksoplazmoza

  Isto tako, testovi toksoplazmatskog antitijela uključeni su u popis analiza tijekom planiranja koncepcije. Infekcija se može pojaviti kod kućnih ljubimaca, uglavnom mačaka. Prema statistikama, oko 75% žena je u opasnosti od slične patologije u procesu trudnoće. Ako nema antitijela na patologiju, prijetnja infekcije je stvarna, pa se ovi pacijenti preporučuju da odbiju kontakt s mačjim pašama, jedu izuzetno dobro pripremljen ili kuhano meso, često pranje ruku i temeljito pranje povrća i voća.

  Genitalne infekcije

  Popis testova za planiranje trudnoće ponekad dopunjuje proučavanjem infekcija mokraćom koja može biti zaražena spolnim partnerom. No ova je dijagnoza neobvezna, dodjeljuje se samo djevojkama koje imaju neke patološke manifestacije poput gori ili neugodnih mirisa. Pacijenti koji su već imali spontani pobačaj ili neuspješne trudnoće, dijagnosticirani su za takve infekcije. Takvi postupci su obvezni za pacijente koji trebaju proći in vitro oplodnju.

  Proučavanje hormonskog statusa

  Također, analize prije planiranja trudnoće mogu uključivati ​​istraživanje hormona. Ali općenito, oni su sekundarni. Ako postoji neravnoteža u hormonskoj sferi, to ukazuje na neuspjeh koji se dogodio. Ponekad ove abnormalnosti uzrokuju neplodnost. Ako buduća mama ima znakove prekomjernog dlakavosti, problema kože, pretilosti i dobi nakon 35 godina, oni su također relevantni.

  Postoje neki čimbenici koji zahtijevaju takvu studiju. To uključuje pobačaja i zamrznute trudnoće, rođenje mrtve djece, dugotrajno odsutnost trudnoće ili menstruacijska disfunkcija. Posebna pozornost u dijagnozi se daje progesteronu i testosteronskom hormonu, LH i FSH, estradiolu i prolaktinu. Prije hormonalnih istraživanja, žena ne smije pušiti, doživjeti anksioznost i vježbu.

  Kompatibilnost je važna

  Tijekom pripremnih aktivnosti, supružnici mogu također trebati istraživanja kako bi odredili rhesus / grupu kako bi se uklonila moguća nekompatibilnost. Zašto je to nužno? Kada je muž pozitivan, a supružnik ima negativan rez, onda je vjerojatnost rhesuskog sukoba super. Općenito, važno je da žena ima pozitivan Rh, a njezin muž neće morati donirati krv.

  Konflikt se također može pojaviti u odnosu na krvnu skupinu, ali to je vrlo rijetko. Ponekad priprema za pregravid uključuje provođenje posebnih testova za prepoznavanje individualne bračne neusklađenosti.

  Isključite negativnu nasljednost

  Među suvremenim roditeljima koji planiraju trudnoću, sve je više parova koji su prethodno položili genetske testove. Danas je teško susresti potpuno zdrave obitelji, posebno nekoliko generacija. Svatko ima određene kronične ili nasljedne patologije. Stoga je otprilike tri mjeseca prije početka planiranja vrijedno pretvoriti se u genetiku. Posebno je važno da parove koji su pod rizikom da imaju dijete s nasljednim patologijama:

  1. Među supružnicima postoji krvni odnos;
  2. Postoje krvni rođaci koji pate od nasljednih patologija;
  3. Kasna dob roditelja 40 godina ili, naprotiv, previše mladih supružnika do 18 godina;
  4. U prošlosti je već postojalo mrtvo rođenje ili samoabort, rođenje djece s kongenitalnim anomalijama itd.;
  5. Ako djevojka redovito uzima lijekove koji su vitalni za njeno zdravlje, ali to može nepovoljno utjecati na razvoj ili formiranje fetusa;
  6. Ako supružnici žive u neprijateljskom okolišu ili se bave opasnim poslovima.

  Tijekom genetskog istraživanja liječnik može uputiti na dodatnu dijagnostiku kao što je sjeme, HLA tipizacija ili citogenetska analiza.

  Dodatni savjeti

  Sada znamo koji testovi prolaze pri planiranju trudnoće. No, pored njih, žena i dalje mora proći konzultacije s običnim liječnicima poput terapeuta, ENT pacijenta i stomatologa. Terapeut će procijeniti izvršene testove, izvršiti sastanke s ultrazvučnim pregledom ili ECG-om. Stomatolog će procijeniti stanje usne šupljine, ukloniti karijesne procese koji se smatraju zaraznim izvorima. ENT će eliminirati prisutnost infekcije u nazofarinku i ušima, jer u prisutnosti takvih patologija u trudnica postoji ozbiljno slabljenje imunološke obrane.

  Ako potencijalna mumija pati od bilo kakvih intraorganskih abnormalnosti poput bubrežne, jetrene, srčane, crijevne patologije, tada je potrebno konzultirati se s odgovarajućim stručnjacima.

  Čovjek je također testiran

  Iako je glavna odgovornost za nošenje i isporuku počiva na supruzi, čovjek također mora proći ispit. Koje testove prolaze supružnik, nakon terapeutskog pregleda određuje terapeuta i urologa. Obično se propisuje opći urin, krv, biokemija i dijagnoza za različite protutijela i hormone. Nadalje, preporuča se provođenje reakcije polimerazne lanca za različite patogene i virusne agense kao što su gonokoki ili klamidija, papilomavirus ili citomegalovirus itd.

  Što će spermogram

  Osim testova za planiranje trudnoće za žene, muškarci također podvrgavaju odgovarajućoj dijagnostici. Ako je prethodno bilo patoloških trudnoća ili, naprotiv, dugo nije moguće zamisliti, test sperme često se prikazuje mužu. Sjeme i, preciznije, njezine karakteristike kvalitete od presudne je važnosti za koncepciju. Spermogram pomaže u procjeni broja održivih i aktivnih spermija. Osim toga, spermogram pomaže identificirati prisutnost mogućih problema u aktivnosti testisa ili prostate.

  preporuke

  Da bi se došlo do koncepcije, nošenje nije zamagljeno bilo kojim komplikacijama, a dijete je sigurno rođeno, stručnjaci preporučuju da se pridržavaju nekih principa i preporuka.

  • Mirno - ključ uspješne oplodnje. Ako je žena stalno nervozna, pod stresom, onda joj je ciklus izgubljen, ovulacija nestaje, što čini koncepciju teškom.
  • Zdravi stil života u kombinaciji s zdravom prehranom jamči uspješnu koncepciju.
  • Uzmite dodatke folne kiseline.

  Potrebno je više pješice krenuti, izbjegavati stres, potpuno spavati, a problemi s koncepcijom neće uslijediti.

  Kada početi zanijeti

  Trajanje pripreme za začeće i prolazak svih stručnjaka je oko dva do četiri mjeseca, uzimajući u obzir vrstu analize koju oba roditelja trebaju proći. Ako se pronađe prijetnja fetusu ili ženi, propisana je odgovarajuća terapija, a začeće se odgađa za traženo razdoblje, i to do nekoliko godina, ovisno o specifičnoj situaciji.

  Ako je zdravlje budućih roditelja relativno, onda počinju pripremati, isključujući nezdrave navike, uključujući prehranu, uzimanje lijekova itd. Oba partnera moraju slijediti način života, budući da svaki od njih daje polovicu biomaterijala za obrazovanje novog čovjeka.

  Što provjeriti prije trudnoće

  Često je broj testova koji se predlažu da se žena prije nego što se kreće izravno na koncepciju, prelazi sve razumne granice. Svi trebaju?

  Planiranje trudnoće danas je postalo norma. No, često se broj testova koji se predlažu da prođe ženu, prije nego se kreće izravno na začeće, prelazi sve razumne granice. Svi trebaju?

  Neki liječnici savjetuju prije trudnoće kako bi provjerili sadržaj mikroelemenata u krvi, drugi kažu da se može ograničiti na TORCH kompleks, a drugi preporučuju testiranje svih postojećih spolno prenosivih infekcija. O tome što se testovi moraju poduzeti prije trudnoće, i zašto treba biti učinjeno, ginekolog-endokrinolog, k. M. Tatiana Nosacheva, voditeljica VitaMed klinike.

  Nedavno sam počeo primijetiti da je prosječna starost trudnica i žena koje žele postati trudne, koje dolaze u našu kliniku, oko 27-30 godina. Žene su kasnije počele roditi i svjesno se približavaju ovom problemu. I ovo je divno jer planirana trudnoća uvijek glatko nastaje nego spontano, jer pravilna priprema (popunjavanje nedostatka vitamina, ispitivanje, prepoznavanje predispozicija i nepovoljnih stanja, dijagnosticiranje mogućih bolesti i njihovo ispravljanje) sprječava većinu komplikacija koje se javljaju tijekom trudnoće.

  Postoje uvjeti čije se štetno djelovanje na trudnoću može potpuno ukloniti ako se unaprijed identificiraju. Na primjer: nedostatak imuniteta na rubelu. Ako žena postaje zaražena tijekom trudnoće, onda, u pravilu (u 50% slučajeva), to će dovesti do fetalnih razvojnih nedostataka. Međutim, nakon što ste unaprijed (za tri mjeseca) napravili samo jedno cijepljenje, možete u potpunosti zaštititi sebe i nerođeno dijete.

  Još jedan uvjet koji se može spriječiti je nedostatak joda. Dijagnoza je u 30-40% ruskih žena. Prijem svakodnevno 150 mcg kalij jodida i 200 mcg tijekom trudnoće potpuno rješava ovaj problem. Komplikacije statusa nedostatka joda mogu biti: pobačaj, fetalna fetalna smrt, mentalna retardacija kod djeteta itd.

  Postoje uvjeti koji se ne mogu spriječiti, ali pravovremeno dijagnosticiranje i ispravljanje (prije trudnoće ili ranih pojmova) omogućuje spremanje i provođenje željenog djeteta. Na primjer, antifosfolipidni sindrom, hiperandrogenizam (povećanje razine muških spolnih hormona), različite endokrinopatije (dijabetes, bolesti štitne žlijezde).

  Možemo samo govoriti o radosti majčinstva kada dijete rodi zdravo. Da biste to učinili, morate uzeti svoju želju da djeca vrlo ozbiljno shvate.

  Dakle, što je potrebno za ženu koja planira zatrudnjeti u bliskoj budućnosti?

  1. Posavjetujte se s ginekologom. Liječnik treba provesti pregled, procijeniti stanje cerviksa koristeći kolposkopiju i citološki test. Također morate osigurati da nemate infektivne i upalne bolesti zdjeličnih organa. Da biste to učinili, prođite sljedeća ispitivanja: sjemenje za floru i PCR analizu za spolno prenosive infekcije (klamidija, mikoplazma, ureaplazma, citomegalovirus, herpes, HPV) i njihova osjetljivost na vaginalne antibiotike. Ako se otkriju infekcije ili upale, tada trenutačno ne možete zatrudnjeti. Potrebno je liječiti i dobiti negativne testove, nakon toga - zeleno svjetlo prema dragocjenom cilju. Preporuča se proći testove za infekcije ne samo vama nego i vašem mužu.
  2. Ultrazvuk zdjeličnih organa na dan 5-7 i 21-23 ciklusa. U prvom slučaju, opće stanje zdjeličnih organa procjenjuje se u drugoj prisutnosti korpusovog luteuma (bilo da je došlo do ovulacije) i transformacije endometrija.
  3. Krvni hormoni. Na prvom (5-7 dan menstrualnog ciklusa) i drugoj (21-23 dan) fazi ciklusa (TSH, T3, T4 bez ATTPO, LH, FSH, PG, T, estradiol, DHA-S, 17-OH i drugi ).. Samo liječnik može propisati koji hormoni i u kojoj fazi ciklusa morate proći.
  4. Hemostasiogram, koagulogram - obilježja koagulacije krvi.
  5. Biokemijska analiza krvi.
  6. Saznajte krvnu skupinu i Rh faktor žene i muža. Ako žena ima Rh negativnu krv, a njezin muž je Rh-pozitivan i nema Rh titar, tada je prije planirane trudnoće potrebno provesti Rh-imunizaciju. Ako se titar antitijela detektira (u kvantitativnom smislu), tada je potrebno pratiti rast titra tijekom trudnoće. Ako žena ima krvni tip 1, a njezin suprug ima bilo koju drugu, a tijekom trudnoće jednom mjesečno, trebate donirati krv za grupna antitijela.
  7. Određivanje antikoagulansa lupusa, antitijela na fosfolipide, protutijela na kardiolipin, korionski gonadotropin - oni su čimbenici pobačaja fetusa.
  8. Opći klinički krvni test.
  9. Analiza mokraće.
  10. Stomatološka konzultacija - za rješavanje zubnih problema izvan trudnoće. Ako se tijekom trudnoće pojavljuje problem sa zubima, nećete moći napraviti rendgensku snimku ako je to potrebno, a osim toga, liječnici će biti ograničeni u izboru medicinskih pripravaka.
  11. TORCH-kompleks - skupina infekcija koje su opasne za fetus: rubeola, toksoplazmoza, herpes, infekcija cytomegalović, itd. Bilo koja od njih u ženi "na položaju" izravna je indikacija za pobačaj, a prije trudnoće antitijela za toksoplazmu, citomegalovirus, klamidiju, rubeola i herpes patogena - kvantitativna analiza (s titrom). Prisutnost IgG protutijela znači imunitet na te infekcije i nije zapreka trudnoći. Prisutnost IgM znači akutni stupanj bolesti - planiranje u ovom slučaju treba odgoditi do oporavka. Ako nema IgG antitijela za rubelu, potrebno je inokulirati. Nemojte pitati roditelje da ste imali rubelu, nemoguće je znati sigurno - bolest se može pojaviti pod maskom akutnih respiratornih infekcija i obrnuto. Točne informacije mogu dati samo test krvi za antitijela. Cjepivo protiv rubeole je živ, imunitet se razvija za 2-3 mjeseca, tijekom kojega je potrebna stroga zaštita. U slučaju slučajnog cijepljenja u ranoj trudnoći nije neophodno prekinuti - soj cjepiva je siguran za fetus. Također je sigurno komunicirati trudnicu bez imuniteta s osobama koje su upravo cijepljene, uključujući djecu, za razliku od ljudi koji su stvarno bolesni. Ako se otkrije citomegalovirusna infekcija, potrebno je antivirusno liječenje, au nekim slučajevima je potrebna imunizacija. Ova infekcija je vrlo opasna. To uzrokuje različite abnormalnosti u razvoju fetusa i tijekom trudnoće - polihidramni, hidrocefalus, hepatomegalija, pobačaj, smrt fetusa itd.
  12. Krvni test za HIV, hepatitis B, hepatitis C, RW.

  Konačno, želio bih svim ženama koje se pripreme za majke: ljubav i povjerenje - svoje tijelo, suprug, buduće dijete, liječnika, sudbinu. Sve će biti tada i tako, kada i kako treba biti ti.

  Koje su testovi prije planiranja trudnoće?

  Provođenje pripreme za trudnoću pomaže izbjeći različite probleme povezane s procesom porođaja i zdravljem majke i djeteta. Sve veći broj očekivanih roditelja počinje obratiti pozornost na ovo pitanje. Priprema za začeće uključuje mnoge testove, laboratorijske testove za žene i muškarce. Zbog toga je moguće predvidjeti tijek same trudnoće, kao i vjerojatnost tih ili bolesti.

  Pročitajte u ovom članku.

  Popis testova potrebnih za oba roditelja

  Da bi se dijete rodilo zdravo i bez abnormalnosti, oba potencijalna roditelja moraju biti pregledani. I, unatoč činjenici da će žena nositi dijete, oba partnera moraju proći niz standardnih testova i navesti sve bolesti koje su imali u životu. Čak i dugo zaboravljene "čireve" u djetinjstvu oca mogu ozbiljno utjecati na razvoj fetusa. Stoga bi partneri trebali proći sljedeće studije:

   • Analiza mokraće. Zahvaljujući njemu, možete saznati rad bubrega, kvalitetu metaboličkih procesa u tijelu. Da biste to učinili, prijeđite prvi jutarnji dio urina.
   • Opća krvna ispitivanja. Kao rezultat toga, možete otkriti prisutnost upalnih procesa, uobičajenih infekcija. Analiza također daje ideju o stanju krvi, razini zgrušavanja i ostalim pojedinostima. Oni su više potrebni za žensko tijelo.

  Važna su razina hemoglobina, broj leukocita i trombocita. Prvi pokazatelj u padu govori o anemiji. To je ispunjeno korionskim odvajanjem i neodgovarajućim nastankom posteljice. Broj trombocita pokazuje brzinu zgrušavanja krvi. Ova analiza će jasno utvrditi je li sve u redu roditelja, kao i koja dodatna istraživanja mogu biti potrebna.

   • Biokemija. Stoga specijalist uči o stanju i radu unutarnjih organa, te o tome koji problemi mogu biti skriveni. Prikazuje razinu bilirubina, kreatinina, ukupnog proteina. Također vam omogućuje praćenje količine glukoze. To je važno jer se dijabetes može razviti tijekom trudnoće, što može dovesti do smrti embrija.
   • Na određivanje krvnog tipa i faktora rhesusa. Ova je analiza izuzetno važna. To pokazuje kako je kompatibilna krv budućih roditelja. Ako, prema imunološkim indikacijama partnera, postoji neusklađenost, postoji mogućnost da će žensko tijelo percipirati razvoj fetusa kao izvanzemaljski objekt i pokušati ga se riješiti.

  U tom slučaju često se javljaju zamrznute trudnoće i pobačaja. Ali to nije uvijek slučaj. Kako bi pomogli roditeljima otkriti patologiju na vrijeme, liječnik bi trebao biti svjestan toga. Krv se ujutro izvađuje iz krvne žile na prazan želudac.

  • Krvni testovi za infektivne bolesti kao što su hepatitis B i C, HIV, sifilis, antitijela na rubinu, herpes, citomegalovirus, toksoplazmoza. Sve te bolesti prijete djetetu s različitim posljedicama, odnosno razvojem teških patologija u njemu. Prije zamišljanja moraju se izliječiti ili potisnuti kako ne bi oštetili dijete. Identificirati njihovu prisutnost za analizu krvi se uzima iz vena.
  • Fluorografski. Podaci pokazuju patologiju pluća, prisutnost tuberkuloze.
  • Konzultacijska genetika i istraživanje genetičkih bolesti. Ova analiza može se dodijeliti ako povijest jednog od partnera, kao i njihovi rodbina, otkrio kromosomske, genomske patologije. Također se preporučuju za prethodne neuspješne trudnoće.

  Vrijedi početi s posjetom ginekologu ili se obratite centru za planiranje obitelji. U tom slučaju oba partnera moraju se pojaviti na recepciji. Također je važno napraviti mala domaća zadaća - zapamtiti i bilježiti sve bolesti i probleme koji su pretrpjeli u djetinjstvu i adolescenciji.

  I ovdje više o tome što trebate znati o prvoj trudnoći.

  Što trebate proći prije planiranja žene

  Pored gore navedenih analiza, glavni dio istraživanja morat će proći kroz ženu, jer njezino tijelo ima glavni teret nošenja djeteta.

  Istraživanje u planiranju trudnoće započinje pregledom zdjelice. Liječnik obavlja sljedeće aktivnosti:

  • Probijte se od stražnje vaginalne snage. Tako se detektira upala i poremećena mikroflora. Ovisno o rezultatu, liječnik može propisati dodatne testove.
  • Ispitivanje grlića maternice. To pokazuje probleme, promjene na ovom području, kao i pretkancerozne uvjete.
  • Pronalaženje veličine i položaja maternice. To može utjecati na postupak isporuke. A kad se otkriju miomi čvorovi, prilagođava se planiranju trudnoće, liječenje je propisano.

  hormoni

  Često, kada se planira za začeće, stručnjaci mogu preporučiti da žena bude testirana za testiranje hormona. Ali nije uvijek opravdano. Ova analiza je skupna, potrebno ga je izvršiti samo u izuzetnim slučajevima.

  Često je vrlo teško identificirati pouzdane pokazatelje, a određena razina progesterona, prema najnovijim medicinskim istraživanjima, daleko je od svojih istinitih vrijednosti pa je nemoguće provoditi liječenje na temelju svojih rezultata. Ima smisla testirati hormone s:

  • policistični jajnici;
  • visoka razina androgena, često označena jake kose tijela;
  • menstrualni poremećaji;
  • problemi s prethodnim trudnoćama (smrznuti ili pobačaj, pobačaj);
  • neplodnost, umanjena plodna funkcija;
  • bolesti hipofize.

  Analiza se može dodijeliti za identifikaciju različitih vrsta hormona:

  • LH;
  • folikula;
  • razine testosterona, budući da njegov nadmoć izaziva pobačaj;
  • količina prolaktina koja utječe na ovulaciju;
  • razina estradiola koja je odgovorna za razvoj uterusa i formiranje endometrija;
  • DGEA sulfat, koji regulira funkciju jajnika;
  • hormoni štitnjače su odgovorni za metabolizam tijela.

  koagulacija

  Ova studija ima za cilj odrediti kvalitetu rada hemostaze u tijelu. U nekim bolestima, koagulacija krvi uvelike se povećava, dok se broj D-dimera povećava. Ova analiza pomoći će identificirati prisutnost APS i nasljedne trombofilije. Također je važno proći studiju onima koji uzimaju lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi.

  Pogledajte video o testovima koji moraju biti prošli prije planiranja trudnoće:

  Test šećera

  Kroz ovu analizu moguće je utvrditi početnu fazu razvoja dijabetesa ili drugih poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Njihova opasnost je da su na samom početku praktički bez simptoma, ali mogu imati destruktivan učinak na razvoj i gestaciju fetusa.

  Ujutro je krv izvučena iz prsta na prazan trbuh. Ako se, kao rezultat, ispostavi da razina glukoze uvelike premaši normu, ne biste trebali paničariti. Moderna medicina ima dovoljan broj metoda liječenja i održava količinu šećera u krvi na odgovarajućoj razini. Ovo će biti dovoljno za uspješno rođenje.

  PCR struganje od cerviksa

  Ova metoda istraživanja pomaže liječnicima otkriti prisutnost takvih infekcija kao herpes, citomegalovirus, ureaplazma, mikoplazma, klamidija, trichomonas, gonokoki, HPV. To je najtočniji i najpotpuniji pregled, koji omogućuje otkrivanje bakterija u najmanjoj količini. Njihova prisutnost može negativno utjecati na budućnost bebe.

  Rezultati analize uzoraka

  Ultrazvučno istraživanje

  Ovaj ispit provodi se u prvoj fazi ciklusa. Zahvaljujući njemu, možete naći kršenja u strukturi zdjeličnih organa, što može ometati začeće i nošenje trudnoće

  Pravovremeno istraživanje pomaže u otkrivanju bolesti u ranoj fazi i provođenju potrebnog liječenja.

  Izvršene su sljedeće vrste ultrazvuka:

  • Zdjelični organi. Ako se pronađu fibroidi ili ciste, možda je potrebna operacija.
  • Mliječne žlijezde. Pomaže otkriti različite vrste mastopatije.
  • Štitnjače. Rad ovog tijela unutar normalnog raspona važan je za začeće, očuvanje fetusa, ali također utječe na puni mentalni razvoj djeteta. Ako majka ima nekompenziranu hipotireozu, dijete će se vjerojatno roditi s mentalnom retardacijom. Također se često propisuje za hormone TSH i protutijela na TPO.

  Klinički pregled

  Drugi popis važnih medicinskih pregleda žena prije planiranja trudnoće je prijelaz uskih stručnjaka. Ovaj popis uključuje:

  • Zubar. Često se žene žale na dramatično pogoršanje zuba tijekom i nakon trudnoće. Počinju se "rušiti". No, u stvari, to je povezano s neurednim stavom na usnu šupljinu mnogo prije planiranja. Stoga je potrebno prethodno riješiti karijes, riješiti probleme s desnima i tako dalje. I na početku trudnoće, osobito u prvom i drugom tromjesečju, konzumiraju više kalcija.
  • Ent. Često se ovaj liječnik zanemaruje. U međuvremenu, undertreated bolesti respiratornog sustava će postati izvor infekcije. Tijekom trudnoće, imunitet i zaštitne funkcije su uvelike oslabljene, sve kronične bolesti postanu akute. U ovom trenutku žena može "uhvatiti" sve infekcije koje ju okružuju. Prolazeći kroz posteljicu, predstavljaju prijetnju razvoju bebe.
  • Kardiolog. Ako žena ima bolesti kardiovaskularnog sustava, povećano opterećenje tijekom trudnoće može pogoršati opće stanje buduće majke. Osim toga, prisutnost nekih bolesti je pokazatelj za carski rez.
  • Optičar. Također je važno znati o oku bolesti. S visokim unutarnjim pritiskom i nekim bolestima prirodni porod može se zamijeniti kirurškim zahvatom.
  • Alergije. Ovaj liječnik će vyvit predispoziciju ženskog tijela na razne reakcije na proizvode i tvari, razviti prikladnu shemu za borbu protiv alergija, ako je potrebno.

  Analizira se prije planiranja za muškarce

  Glavni zadatak čovjeka u planiranju trudnoće je otkrivanje svih bolesti i njihovo izliječenje. Broj analiza je znatno manji. Štoviše, često su mnogo jednostavniji i brži.

  sjeme

  Ova vrsta analize otkriva razinu aktivnosti sperme i njihov omjer postotka. Tako se otkriva neplodnost i propisuje se liječenje.

  MAR test

  Kao rezultat ovog istraživanja nalazi se prisutnost imunoglobulina. Ovo je antispermna antitijela. Oni sami u muškom tijelu inhibiraju spermu. Također može uzrokovati neplodnost.

  Ispitivanje prostate

  Treba istražiti skrivene infektivne i upalne bolesti (na primjer, prostatitis) koje utječu na plodnu funkciju. Da biste to učinili, uzmite jutarnji dio urina ili tajnu iz žlijezde.

  Krugerova istraživanja

  Ova vrsta analize omogućuje vam da saznate oblik sperme i odredite brzinu začeća. Dogodilo se da zbog svojeg oblika ne mogu prodrijeti u maternicu i spojiti se s jajnim stanicama. Normalni spermogram ne otkriva ovo.

  Krugerova analiza sperme

  hormoni

  Popis hormona je gotovo isti kao i kod žena: TSH, testosteron, inzulin, stimulira folikule, luteinizirajući, prolaktin i mnogi drugi. Potrebna je lista liječnik. Svi oni utječu na proizvodnju visoko kvalitetnih, aktivnih, zdravih spermija. Čovjek može uzeti analizu svaki dan kad je prikladno. Da biste to učinili, uzmite krv iz vena.

  I ovdje više o laparoskopiji za neplodnost.

  Odgovorni stav prema planiranju trudnoće, prolazak svih potrebnih istraživanja pomaže eliminirati ozbiljne probleme s ležanjem i rađanjem zdrave bebe. Važno je imati na umu da sve analize traju dosta vremena. Može potrajati od nekoliko mjeseci do više od šest mjeseci.

  Liječenje je također potrebno za otkrivanje bolesti. Ali sve napore nadoknađuju uspješna trudnoća i rođenje zdravog djeteta.