Ocjena dojenačke formule u 2018. godini

Zasnivanje

Ocjena mlijeka formule u 2018. godini kako bi se majke upoznale s tržištem za dojenčad. Proizvođači pokušavaju donijeti što je moguće bliže sastavu dojene mliječne mlijeka. Postoje linije proizvoda namijenjene zdravoj djeci i ljekovitim učinkom za djecu osjetljivu na alergije na komponente organskih mlijeka. Potonji se razlikuju precijenjen, jer u proizvodnom procesu, kravlje ili kozje mlijeko se uzima kao osnova za budući proizvod koji prolazi kroz nekoliko stupnjeva filtracije kako bi se smanjio sadržaj laktoze i kazeina u konačnom proizvodu.

Sva formula za dojenčad je podijeljena na "korake": 1 - novorođenčad, 2 - od 6-12 mjeseci, 3 od 1 godine, 4 od 18 mjeseci. Također obratite pozornost na sadržaj proteina sirutke. Prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije, zakonodavstvo Ruske federacije i CU, prilagođene mješavine uvezene ili proizvedene na području Ruske Federacije su proizvodi čiji sadržaj proteina sirutke iznosi najmanje 50% za djecu od 0 do 6 mjeseci i najmanje 35% za djecu mlađu od 6 mjeseci. Ova ocjena temelji se na mišljenjima stručnjaka i mišljenja potrošača o najboljoj mliječnoj formuli. Dakle, najbolja 10 dojenčadi:

Beba 4 (Nutricia)

Otvara ocjenu dječje marke dojenčadi, od Nutricia. Ova mješavina prikladna je za uporabu djece od 18 mjeseci. Sastav eliminira prisutnost šećera, škroba, glutena, štetnih aditiva, okusa, ostavljajući dijete samo osnovno: obrano mlijeko, prebiotici, kompleks biljnih ulja, puno vitamina i minerala i taurin. Omjeri kazeina u proteinima sirutke 4: 1 - to u potpunosti zadovoljava norme, pa čak i više. Kompleks vitamina i minerala uključuje po 13 komada. Cijena paketa od 600 grama iznosi 300 rubalja.

Kabrita 3 GOLD

Kabrita GOLD zauzima 9. mjesto na ljestvici dječje mliječnosti od 12 mjeseci. Balansirana dojenčeta sadrži 37% protein sirutke i 63% kazein. Proizvođač je stvorio optimalnu stolicu za omekšavanje koja poboljšava probavu i apsorpciju kalcija, kao i pomaže u optimizaciji metabolizma, nazivajući ovaj kompleks DigestX. Kubrita zlato je 100% sastavljeno od koncentrata proteina sirutke iz kozjeg mlijeka pomiješano s obranim mlijekom, isključujući dodavanje maltodekstrina, šećera, okusa i drugih štetnih aditiva. Formula je također bogata preciznim FOS-om, ekstrahiranim iz ekstrakta cikorije, GOS, uključenom u kozji mlijeko, kao i korisnih BB-12 bifidobakterija - sve to omogućava održavanje crijeva u "zdravom obliku". Trošak od 800 grama banaka je 1600 rubalja. Preporučuje se uporaba zdrave djece.

MD mil koza 2

8. mjesto na ljestvici formula za dojenčad od 6 mjeseci zauzima MD mil Kozochka 2. Španjolski brand MD može pohvaliti svoje proizvode na kozjem mlijeku proizvedenom u skladu s preporukama ove zajednice DA-CH društava: Njemačko prehrambeno društvo (DGE), Austrijski (ÖGE) i Švicarske prehrambene udruge (SSG / SSN). Međutim, sastav, nažalost, sadrži palmino ulje i laktozu, pa je proizvod pogodan samo za zdravu djecu. Palmino ulje se ne preporučuje stalno, jer U crijevima, palmitinska kiselina je vezana za kalcij, blokirajući ulazak strukturnih materijala za kosti potrebne za dijete kroz crijevne zidove, as druge strane, kada se NIJE sustavno konzumira, palmino ulje blagotvorno djeluje na djecu mlađu od 2 godine, potiče povećanje kolesterola potrebnog za to razdoblje. Prema standardima proizvođača, omjer proteina sirutke i proteina kazeina je 1: 1. Sastav dominira pristojnom količinom prebiotika CRP, a PUFA omega 6, omega 3 u omjeru 7: 1 je optimalni pokazatelj. Cijena banke od 400 grama je oko 900 rubalja.

Nestogen (Nestle) 1

Nalazi se na 7. mjestu za bebe za nestale Nestlé - Nestogen 1. Proizvod je pogodan za uporabu djece od prvog dana rođenja. Ne sadrži ništa suvišno, uključujući palmino ulje, samo obrano i demineralizirano mlijeko, suncokretovo i repičino ulje, maltodekstrin, kao i probiotici i prebiotici. U ulozi probiotičkog čina lactobacilli Reuteri - koji podupire oralnu higijenu i smanjuje vrijeme proljeva. Sastojci hrane za lakto i bifidobakterije u crijevu su prebiotici FOS i GOS, zahvaljujući njima, živi mikroorganizmi "jedu više", pasmine i borbu protiv patogenih bakterija. Maltodekstrin - izvor energije koji se dijeli u tijelu u glukozu. Kuktadel maltodekstrin se koristi u Nestogenu i, kao što je poznato, kukuruz ne sadrži gluten, čest uzročnik alergijskih reakcija. Ova mješavina nije hipoalergensna zbog metode obrade mlijeka, u kojem ostaje velika količina laktoze. Cijena pakiranja od 700 grama je 475 rubalja.

Nutrilon (Nutricia) Pepti Gastro

Nutricia je prepoznata kao najbolje ocijenjeno za kontrolu kupnje dojenčadi. Pepti gastro je dizajniran posebno za djecu s gastrointestinalnim problemima i netolerancijom na neke sastojke hrane. Mliječni Pepto gastro - koncentrira proteina seruma koji je podvrgnut dalje hidrolizira pomoću kojih je moguće proširiti seruma u odvojene frakcije - peptidima, nakon čega slijedi ultrafiltracija zadržati samo najpotrebnije od njih, gotovo potpuno uklanjanje laktoze, masti i kazein kao zadovoljavajući način majčino mlijeko. Takva pažljiva metoda pripreme s pristranosti na hipoalergentnost čini Pepti Gastro kompleks liderom u ljestvici dojenačke formule u kvaliteti. Proizvođač također dodaje nukleotide svom proizvodu kako bi smjesa što je moguće bliža majčinom mlijeku. Nukleotidi igraju važnu ulogu u sintezi antitijela - imunosti na oružje, poslužiti kao temelj za izgradnju DNA i RNA, odgovorni su za sintezu proteina, itd cijeni od 450 grama konzerve gipoallegennogo proizvod je 950 rubalja..

NAN (Nestle) 1 Optipro

Nestle zauzima 5. mjesto u najboljoj mliječnoj formi od rođenja za zdravu djecu, tj. One koje nemaju netolerancije za neke komponente, uključujući laktoza. Nestle NAS uklanja dodavanje palminog ulja, okusa, GMO-a, boja i drugih štetnih aditiva na vaš proizvod. Priprema dječjeg sastava demineralizirane sirutke s visokim udjelom albumina i globulina, a suprotan sadržaj kazeina - složeni protein koji često izaziva alergije. Osim važnih aminokiselina, NAS je zasićen s 13 vitamina i 14 minerala, kao i kultura bifidobakterija. Posebna značajka NAS je dodavanje ulja jednostaničnih gljiva Mortirella Alpina - proizvođača arahidonske kiseline, upravo onakav kakav se nalazi u majčinom mlijeku. Arahidonska kiselina je uljna tekućina koja sadrži omega-6 masne kiseline potrebne za sazrijevanje mozga. Cijena pakiranja od 800 grama varira od 700 do 750 rubalja.

Similac (Abbott) Premium 1

4. mjesto je najbolja formula za dojenčad bez palminog ulja. Prema nekim studijama, palmino ulje proizvodi negativan učinak na apsorpciju masti i kalcija u crijevima, jer Palmitinska kiselina, derivat palminog ulja, veže se na kalcij i tvori netopive spojeve koji inhibiraju apsorpciju nekih drugih komponenti. Sastav Similac Premium 1 sadrži luteinski pigment, koji se ne sintetizira samim ljudskim tijelom, što doprinosi povećanju vidne oštrine i filtriranju "štetnog" spektra zračenja ljudskom oku. Similak također sadrži "živ" bifidobakterije, koje se isporučuju s hranom za njih - prebiotik. Ovaj proizvod pogodan je za hranjenje djece iz prvog dana života koji nisu alergični na laktozu (budući da je dostupan Similacu). Trošak od 900 gr. banke - oko 1000 rubalja.

BIBICOL Dadilja Classic

Otvara TOP 3 formula za dojenčad od 0 do 6 mjeseci, proizvođač Bibikol. U pripremi svojih proizvoda, tvrtka koristi prirodno kozje mlijeko proizvedeno na farmama na Novom Zelandu. Dakle, ova mješavina je napravljena od kozjeg mlijeka, a to je veliki plus iz nekoliko razloga: prvo, ona ne sadrži alfa-S1 frakciju proteina kazeina, što uzrokuje "odbacivanje" kod nekih ljudi; Drugo, kozji mlijeko je manje slatko u okusu, što znači da u njemu nema laktoze - mliječni šećer, koji uzrokuje alergije; treće, kozji mlijeko sadrži oligosaharide - prebiotike, omega 3 i omega 6 polinezasićene masne kiseline, pridonoseći "ispravnom" razvoju mozga kod novorođenčadi i dojenčadi. Svojstva kozjeg mlijeka, možete napisati beskonačno, rezimirajući, možemo reći da je kozje mlijeko je bolje tolerirati djecu od kravljeg mlijeka, a ne zaostaje za potonji na prednosti za tijelo. Za 800 grama kanta Bibicol Nanny classic morate platiti oko 1.800 rubalja.

Friso frisopep

Friso postaje najbolja formula za mlijeko od 0 do 6 mjeseci u našem poretku. Prvo, ta kompozicija je potpuno hipoalergijska, i drugo, ima izražen terapeutski učinak. Iako su glavni sastojci mliječne formule izvedeni iz kravljeg mlijeka, Frisco je osigurao da smjesa sadrži laktozu u minimalnom iznosu. To je omogućeno zahvaljujući tehnologiji odvajanja proteina od laktoze i masti kroz hidrolizu proteina sirutke, čiji je izlaz proteinski koncentrat od 50% mase svih ostalih tvari. Frisco također se sastoji od oko 5 nukleinskih estera pomoć sintetizirati imunoglobulina M i A - galaktooligosaharida antitijela prebiotik - hrana za korisne bifidobakterija borave u crijevima, a također ogromna količina neophodna i ne-esencijalne aminokiseline, vitamine i minerale. Cijena od 400 grama može biti oko 900 rubalja.

Nutrilon (Nutricia) 1 Premium

Nutrilon Nutrition smatra se najboljom mliječnom formulom za novorođenčad. Ova mješavina nije pogodna za djecu koja su alergična na laktozu, jer Kompozicija sadrži demineralizirani sušeni sir sa suhim sirutkama, od kojih se soli uklanjaju, ali ostaje velika količina proteina i laktoze. Osim sirutke, složeni sastav uključuje ulja (repi, suncokret, kokos, palmin itd.), Kao i riblje ulje, vitamine, taurin, nukleotide, prebiotike itd. Proizvođač koristi patentirani kompleks prebiotika nazvan IMMUNOFORTIS. Ovaj dvokomponentni „hranjiv izbornik” za korisne bakterije u crijevima koja se sastoji od frukto-oligosaharidi, ne razgrađuju i ne apsorbira u ljudskom probavnom traktu, a oligosaharidi sadržani u majčino mlijeko, koji su također mamac bifidobakterija u crijevima, koja „jede” i oni uče samo. Na posudu sa sadržajem Nutrilon zaokruženi u okviru „pojačava imunitet i inteligencije”, a prvi smo shvatili da promoviraju probiotike i vitamin kompleks s nukleotida, ali za razvoj mozga odgovornog polinezasićenih masnih kiselina ARA i DHA, spomenuti jednostavnu terminologiju - je Omega Grupa 3 i Omega 6. Cijena za 800 grama je 650 rubalja. To je jasna prednost u odnosu na cijenu Nutrilona Premium koja omogućuje proizvodu da postane najbolja formula za dojenčad na ljestvici.

Koja je smjesa bolje odabrati?

Samo majka može odlučiti kako hraniti svoje dijete. I premda se dojenje smatra najprikladnijom opcijom, to se događa kada dijete mora biti hranjeno mješavinom. A onda je majčin zadatak odabrati najbolju vrstu hrane za svoju bebu.

Kada je mješavina jedini izlaz?

Dojenje nije moguće u svim životnim situacijama. Bez miješanja u takvim slučajevima ne mogu:

 • Ako je dijete rođeno puno prije vremena ili ima problema s živčanim sustavom, posljedica toga je bila suzbijanje usisavanja i gutanja refleksa.
 • Ako je mrvica u bolnici u jedinici intenzivne skrbi.
 • Ako majka ima ozbiljne bolesti, primjerice onkološke patologije, tuberkulozu i druge.
 • Ako je majka prisiljena uzeti lijekove koji ulaze u mlijeko i opasni su za bebu.
 • Kada se čišćenje mastitisa razvilo u majci koja je skrbila.
 • Ako je rođena više djece, a mlijeko za njihovo hranjenje nije dovoljno.
 • Ako žena ne podržava ideju dojenja.

U mnogim situacijama, kada je dojenje majčino dojke nemoguće zbog nezrelosti ili bolesti bebe, majka može dati izraženo mlijeko, a ne mješavinu.

Djeca mlađa od jedne godine hranjeni su tekućim i suhim nadomjescima na majčinom mlijeku. Takve zamjene mogu biti svježe, kao i fermentirano mlijeko.

Većina smjesa izrađena je od kravljeg mlijeka, koja je podvrgnuta posebnom tretmanu, s ciljem smanjenja rizika od alergijskih reakcija i maksimalne aproksimacije kemijskog sastava majčinom mlijeku.

Na temelju prilagodljivosti smjesa na majčino mlijeko, one su podijeljene na sljedeće vrste:

 1. Prilagoditi. Njihovo ime ukazuje na to da prilagodljivost na žensko mlijeko imaju maksimalnu vrijednost. Proteini u takvim namirnicama često su sirutka i lako se apsorbiraju mrvicama tijela. Oni sadrže optimalnu količinu fosfora i kalcija, koji su važni za mineralizaciju kostiju. Većina smjesa ovog tipa sadrži taurin aminokiselina, koja je neophodna za razvoj mozga i očiju. Neke formulacije uključuju nukleotide koji pomažu oblikovati mrvice imunološkog sustava. Primjeri su Nan, Nutrilon, Hipp, Frisolak, Bona, Heinz i drugi.
 2. Manje prilagođen. Budući da je glavni protein ovdje kazein, oni su također nazvani "formulama kazeina". Preporuča se djeci koja imaju tendenciju regurgitiranja. Budući da su ove smjese zasitjene, oni su najbolji izbor za mrvice koje ne podnose prekide između hranjenja.
 3. Djelomično prilagođen. Sastav slično djeluje samo djelomično na majčino mlijeko pa se njihova uporaba preporučuje za djecu stariju od dva do tri mjeseca. To uključuje Kid, Detolact, Vitalakt M, Milumil, Baby i druge.
 4. "Naknadne formule". Tzv. Mješavine namijenjene djeci starijoj od šest mjeseci, u nekim slučajevima - više od godinu dana. Oni imaju povećanu energetsku vrijednost, prikladnu za potrebe djece ove dobi.

Dodatno, dojenčad se dijeli s konzistencijom:

 • U obliku suhog praška koji se mora razrijediti prije hranjenja u kuhanoj vodi;
 • U tekućem obliku - treba ih zagrijati prije davanja djetetu.

Mješavine mlijeka koje su svježe i fermentirano mlijeko, koje uključuju različite mliječne i bifidobakterije, su izolirane. Fermentirane mliječne mješavine često se propisuju djeci s alergijskim reakcijama, disbakterijalijama ili jednostavno s nestabilnom stolicom.

Ako dijete dobro podnosi odabranu kombinaciju, ne mijenjajte ga samo na savjet prijatelja. Nova hrana - stres za djetetovo tijelo i test snage. Ne učitavajte dijete bez potrebe za dodatnim opterećenjima.

Vrste terapijskih smjesa i indikacije za njihovu primanje

Samo liječnik treba propisati medicinsku smjesu djetetu. Imaju stroge indikacije, na primjer:

 • Ako beba ima nedostatak enzima koji razdvaja laktozu, preporučljivo je imati mješavinu bez laktoze.
 • Postoje posebne mješavine za bebe koje su rođene prerano.
 • Za djecu koja ne podnose kravlje mlijeko nude se soje.
 • Crumb, koji je vrlo teško za alergije na hranu i poremećene probavne procese, pokazuje poluelemalne mješavine.
 • Ako dijete ima česte regurgitations i povraćanje, on je propisano smjesu u kojoj su zgušnjivači.

Pregled i analiza robne marke

Odabir prikladne mješavine za bebe važno je obratiti pažnju na sastav proizvoda, uzimajući u obzir glavne komponente.

Za početak, napominjemo koji su sastojci u smjesama i zašto su za bebu:

 1. Proteini. U pravilu, predstavlja iznos od 1,4 grama na 100 grama proizvoda. U ljudskom mlijeku, ovaj pokazatelj je nešto niži, jer je apsorpcija bolja.
 2. Omjer proteina sirutke i kazeina. U majčinom mlijeku, ona predstavlja brojeve od 80:20 do 60:40. Ovaj pokazatelj trebao bi biti u smjesi koju je primila beba ispod šest mjeseci. Ako je komponenta kazeina veća, naziva se kazein i ne smatra se visoko prilagodljivim.
 3. Taurin. Ova aminokiselina je važna za razvoj živčanog sustava bebe, kao i na viziju. Dodana je svim miješanjima.
 4. Biljna ulja. Da bi masna komponenta bila sličnija ženskom mlijeku, mješavine biljnog ulja se dodaju proizvodima. Postoje sporovi oko palminog ulja, iako je ovo ulje, kao repičino ulje, dopušteno za hranjenje beba.
 5. Masne kiseline. Među njima, jedan od najvažnijih je linolejska. Potrebno je za mrežnicu i mozak. Ova masna kiselina dobiva se od soje, suncokreta, kokosa i kukuruznog ulja. Jednako je važno omjer ove masne kiseline prema linolenima. Ne bi trebalo biti više od 7 do 1 - ako postoji više linoleinske kiseline, to je nepovoljno za razvoj imunosti, srca i živčanog sustava bebe.
 6. Laktoza. Ovaj ugljikohidrat iznimno je važan za bebe jer daje energiju beba, pomaže apsorpciji kalcija i željeza, a također je potrebna za razvoj dobre mikroflore.
 7. Maltodekstrin. Tvar koja pripada ugljikohidratima i također je potrebna za razvoj bakterija u crijevima. Dodavanje ovog sastojka čini smjesu slatko i zadovoljavajuće.
 8. Prebiotici. Oni su zastupljeni vlaknima, oligosaharidima i laktozom, čiji je utjecaj bora reguliranje probave.
 9. Probiotici. Ovo je naziv mikroorganizama koji su dio organizma koji stimulira razvoj normalne mikroflore u crijevu.
 10. Škrob. Važno je za zadebljanje prehrane, tako da se dodaje smjesi za bebe koje se jako regurgitirati.
 11. Vitamin i mineralna formula. Smjese uključuju sve važne za razvoj mrvica minerala i vitamina u većim količinama nego što su prikazane u mlijeku žene, jer se apsorbiraju mnogo gore. Prilikom odabira, treba obratiti pozornost na omjer kalcija na takav mineral kao fosfor. Najbolji pokazatelj je 2 do 1. Najbolji omjer natrija i kalija je 1 do 3, bakar i željezo su 1 do 20, cink i željezo 1 do 2. Ali takav element u tragovima kao što je mangan bi trebao biti niži kod dojenačkih formula, budući da viška može uzrokovati hiperaktivnost. Među vitaminima u sastavu, posebnu pažnju treba posvetiti askorbinskoj kiselini, kojoj bi malo od prve polovice života trebalo primiti više od 30 mg dnevno.
 12. Nukleotida. Ove tvari su važne za razvoj bebe, formiranje imuniteta i crijevnog rada.
 13. Kolin. Takva tvar je potrebna za živčani sustav mrvica.

Razmotriti sastav zajedničkih smjesa:

Savjeti, pravila i smjernice za odabir dojenačke formule

Pacijenti kažu stručnjaci za dojenje: svaka žena može dojiti bebu. Međutim, ponekad želja za hranjenjem djeteta zapada na ozbiljne prepreke. Glavne prepreke dojenju su bolesti čije liječenje nije u skladu s HB. Ponekad, nakon što je uspješno započeo, dojenje se dovršava za nekoliko mjeseci zbog činjenice da majka nije uspjela uspostaviti laktaciju i pravilno organizirati proces hranjenja. Postoje slučajevi kada majka, na temelju vlastitih stavova i uvjerenja, ne pokušava dojiti bebu na sve, rađajući mješavinu od rođenja. U svim tim slučajevima beba raste na umjetnoj hrani. Važno je da roditelji razumiju koje su mješavine novorođenčadi u njihovom sastavu i svojstvima. Činjenica je da je jedenje bebe u ranoj dobi jamstvo njegovog zdravlja za budućnost. Naravno, ništa ne može biti bolje od mama mlijeka, ali ako iz nekog razloga dijete raste na umjetnom hranjenju, izbor mješavine za prehranu mora se približiti vrlo temeljito.

Vrste smjesa: proučavamo i klasificiramo

Trgovina dječjom hranom ima veliki raspon vrsta mliječne formule, koji su u skladu sa zahtjevima GOST-a i Instituta za prehranu. U raznovrsnosti višestrukih staklenki i kutije s formulom za dojenčad vrlo je lako zbuniti. Stoga, za početak, predlažemo da saznamo tko je tko na polici trgovine i što znače brojevi i natpisi na pakiranjima s mješavinom. Drugim riječima, razmotrimo kakav oblik djeteta po svojoj dosljednosti, sastavu, dobnom indeksu i svrsi.

dosljednost

Konzistencija dojenačke formule može se podijeliti na suhu i tekuću.

 • Suha smjesa. Na ruskom tržištu ovo je 90% mliječne formule. Takve smjese su prašak pakiran u kartonsku kutiju ili limenku, koji se prije upotrebe mora razrijediti kuhanom vodom.
 • Tekućina. Takve smjese su spremne za uporabu i zahtijevaju samo grijanje. Prodaju se u pakiranjima od tetrapaksa i pakiraju u 200 ml. Jedini problem je da je u ruskim trgovinama udio takvih smjesa zanemariv. Takve smjese mogu se naći samo u velikim gradovima.

Najčešći su suhi, prikladni su za skladištenje, doziranje, lako transportni i imaju veliku raznolikost izbora. Tekuće smjese su jednostavnije za pripremu od suhih, jer oni trebaju samo grijanje. Ali oni imaju kratki rok trajanja (samo nekoliko dana).

struktura

Gotovo sve formule za mlijeko izrađuju se na osnovi kravljeg mlijeka. Budući da je protein kravljeg mlijeka strano našemu tijelu, on mora biti prisutan u smjesi u modificiranom obliku. Ovisno o stupnju prerade proteina mlijeka, dojenčad se može podijeliti na:

 • Prilagoditi. Napravljene su na temelju demineraliziranog seruma kravljeg mlijeka, pa su takve smjese što je moguće bliže majčinom mlijeku u njihovim svojstvima. Oni su prilično lagani, hranjivi, brzo apsorbiraju. Prilagođene mješine dizajnirane su samo za novorođenčad. Osim demineraliziranog seruma, polinezasićene masne kiseline, vitamini, minerali, nukleotidi dio su prilagođenih smjesa. Naravno, takve smjese su skuplje za proizvodnju, stoga, prema njihovim kriterijima cijena, mogu se pripisati vrhunskoj klasi. Najpopularnije mješavine prilagođene su:

- Nestle NAN (košta oko 400-500 rubalja po paketu 400 gr, ovisno o dostupnosti dodatnih komponenti);

- Nutricia Nutrilon (cijene kreću se od 375 do 650 rubalja na 400g);

- Semper (prodan u pakiranjima od 350g, raspon cijena 360-480r.);

Neke bebe pate od netolerancije na protein kravljeg mlijeka, tako da mješavine na osnovi sirutke takvog mlijeka ne odgovaraju njima. Za tu djecu postoje prilagođene formule za mlijeko na bazi koza:

- Bibikol dadilja (ambalaža 400g. Troškovi oko 1300r.);

 • Djelomično prilagođene određenom stupnju strukturalnog sastava majčinom mlijeku, one uključuju ne samo laktozu, već i saharozu, ne sadrže stabilizirani sastav mineralnih masnoća;
 • Naknadni su napravljeni od cjelovitog kravljeg mlijeka u prahu, kojem su dodani sukroza i škrob, ne sadrže sirutku.

Ovisno o dobi djece: Do 6 mjeseci - počevši, a više od šest mjeseci - sljedeći.

Također su prilagođene tekuće smjese. Najpoznatiji od njih su:

- Gotova mliječna formula NAN (cijena oko 60 rubalja po pakiranju 200 ml)

- Agush spremna mliječna formula (cijena oko 25 rubalja po pakiranju 200 ml)

 • Nepodešen. Ove smjese su izrađene na bazi proteina kravljeg mlijeka - kazein. Kao dodatne komponente, oni mogu sadržavati sve što je dostupno u prilagođenim smjesama. U sastavu su smjese vrlo "siromašne": ne sadrže taurin, masne kiseline. Prema toj značajci, u nekim izvorima neadaptirana dojenčeta je podijeljena u "manje prilagodljivu" (kazein umjesto demineralizirane sirutke, ostale komponente su kao prilagođene smjese) i "djelomično prilagođene" (kazein i loš sastav dodatnih komponenata). To nije sasvim točno jer je stupanj prilagodljivosti mješavine određen time koliko se mješavina apsorbira djetetovim tijelom i ovisi o tome što je prisutno u mliječnoj bazi: demineraliziranom sirutku ili proteinima kravljeg mlijeka. Mješavine kazeina, bez obzira na njihovu prehrambenu vrijednost, teže su probaviti pa su svi oni u svakom slučaju neprilagođeni i vrijedi ih davati tek nakon 6 mjeseci. Glavni "predstavnici" mješavina kazeina su:

- Similac (cijena od 350 do 650 rubalja za standardnu ​​ambalažu);

- Nestle Nestogena (težina pakiranja od 370 g prodana u prosjeku za 240 rubalja);

- beba (cijena za pakiranje je oko 210 rubalja).

Kako dijete raste, njegov se probavni sustav razvija. Ako su smjese na osnovi demineralizirane sirutke bolje prilagođene novorođenčadi, mješavine kazeina ili smjese čija je mliječna baza sušena kravlja mlijeka (mješavine druge i sljedeće razine) može se koristiti za djecu stariju od šest mjeseci.

Indikator dobi

Formula za dojenčad snažno ovisi o dobi djeteta za koju je namijenjen. To je zbog činjenice da kao dijete raste i razvija, dijete probavni sustav poboljšava i tijelo hranjivim zahtjevima promijeniti. Ovo je sasvim prirodan proces jer majčino mlijeko mijenja svoj sastav s rastom djeteta. Broj formule uvijek je naveden na pakiranju. Za svaki broj i oznaka određeni je dobni raspon.

Gradiranje smjesa prema dobi je kako slijedi:

 • "0" ili "pre" u naslovu - mješavina je namijenjena novorođenčadi prerane ili male težine;
 • "1" - mješavina za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • "2" - mješavina za bebe od 6 mjeseci do 1 godine;
 • "3" - mješavina za djecu stariju od godinu dana.

Kao što smo već ranije rekli, kako se mješavina dobne formule mijenja, mijenja se mliječna baza: povećava se količina neprilagođenih proteina kravljeg mlijeka. Osim toga, sadržaj vitamina i minerala se povećava, jer potreba za tim tvarima postaje veća. Također se smatra da je smjesa za stariju djecu više zadovoljavajuća i visoka kalorija.

Specijalizirane i terapijske smjese

Ponekad osobine tijela i zdravlje djeteta nameću posebne zahtjeve na mješavine mlijeka. U takvim slučajevima dijete treba specijalizirane ili terapijske smjese. Ovisno o tome kakav je plan problem u mrvicama, možete odabrati sljedeću maternicu:

 • Mješavine za prerane bebe: Imaju puno proteina, vitamina i proteina sirutke u sastavu i imaju veliku energetsku vrijednost. Proizvođači označavaju pakete s takvom hranom kao "0" ili s prefiksom u imenu.
 • Mješavina fermentiranog mlijeka. Koristi se za probleme s probavom (za kolike, zatvor, za vrijeme oporavka nakon uzimanja lijeka, za liječenje disbakterijusa). Takve smjese se sastoje od mliječne kiseline i bifidobakterija. Ako bebe imaju koliku bolest, povraćanje, proljev, regurgitiranje, koristite anti-refluksnu hranu koja sadrži tvari (guma ili škrob), koje djeluju kao zgušnjivači. Na primjer: "Nutrilon AR", "Enfamil AR", "Nutrilak AR", "Frisovom". Za konstipaciju u odnosu na hranu obogaćenu gumom koja ima svojstva prehrambenog vlakna ili laktuloza. Laktuloza je disaharid koji aktivira rast bifidobakterija. Laktuloza sadrži "Detolact Bifidus", "Semper Bifidus".

Općenitije i najpopularnije miješa:

- Nutrilac Kiselo mlijeko (cijena oko 400 rubalja)

- Nutrilon kiselo mlijeko (cijena oko 410 rubalja)

- NAN Kiselo mlijeko (cijena oko 450 rubalja).

 • Smjese s visokim sadržajem željeza. Takve smjese propisane su za bebe starije od 4 mjeseca za prevenciju i liječenje anemije nedostatka željeza. Signal za imenovanje smjese s visokim sadržajem željeza niskim razinama hemoglobina u krvi djeteta. Naravno, samo jedna smjesa ne može vratiti hemoglobin u normalu, a pedijatar će propisati dodatke za željezo. Smjese s visokim sadržajem željeza na ruskom tržištu nisu pozicionirane kao ljekovite tvari, one jednostavno imaju bogatiji sastav i udio željeza u njima veći je nego u ostalim smjesama.

- Enfamil Premium (cijena oko 390 rubalja)

- Similac Premium (cijena oko 350 rubalja).

 • Hypoallergenic smjesa. Takva prehrana je neophodna za bebe koje su sklone pojavi alergijskih reakcija. Protein kravljeg mlijeka je jak alergenski, pa se u takvim smjesama koristi hidrolizirana tj. već djelomično probavljeni protein digestiraju enzimima. Hypoallergenic infant formula često ima kraticu "ON" u naslovu.

- Nutrilon Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

- NAN Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

 • Bez mlijeka od laktoze i soje. Koristi se s netolerancijom na protein kravljeg mlijeka. To je izražen oblik alergije na hranu, u kojem čak i hipoalergenske smjese neće pomoći.

- Nutrilon soja (cijena oko 560 rubalja)

- Frisosa (cijena oko 450 rubalja)

- NAN bez laktoze (cijena oko 690 rubalja)

- Similac Isomil (cijena oko 410 rubalja)

 • Mješavine protiv refluksa. Potrebno je često lutati bebe. Ove mješavine sadrže posebna sredstva za zgušnjavanje: karob gluten, riža ili kukuruzni škrob. Na pakiranju takvih smjesa često se skraćuje "A.R."

- Enfamil A.R. (cijena je oko 670 rubalja)

- Frisov (cijena oko 610 rubalja)

- Nutrilon Antireflux (cijena oko 680 rubalja)

Važno je znati! Postoji također i "dopunjavanje tijekom dojenja". Formula za dodatak se koristi kada beba nema dovoljno majčino mlijeko. Zatim koristite visoko prilagođene mješavine (oni se mogu nazvati nadomjesci za majčino mlijeko).

Odabir mješavine za novorođenče

Izbor hrane za umjetno hranjenje djeteta mora se obaviti nakon savjetovanja i pregleda bebe od strane pedijatra. Osim toga, svaki pažljiv roditelj mora biti upoznat s temeljnim načelima koja će vam pomoći odabrati pravu kombinaciju.

Da biste odabrali mješavinu za novorođenče, trebate zapamtiti što su zahtjevi visokokvalitetne dojenčadi.

 1. Za novorođene bebe morate odabrati samo prilagođenu smjesu. Oni su najbliže u sastavu za majčino mlijeko, lako probavljaju i apsorbiraju dječje tijelo.
 2. Odabirom mješavine, morate strogo pridržavati se dobnih preporuka. Moguće je započeti umjetno hranjenje novorođenčadi tek od početne faze mješavina, nemoguće je prebaciti na mješavinu druge razine prije 6 mjeseci.
 3. Ako dijete ima bilo kakvih zdravstvenih problema ili ima poteškoća s probavom, odaberite specijalizirane ili terapijske smjese. Usput, uopće nije potrebno potpuno prenijeti dijete u terapijsku smjesu. U nekim slučajevima dovoljno ga je zamijeniti sa 1-2 izvora dnevno.
 4. Nemojte slijepo slijediti oglas, uvijek samostalno proučavajte sastav smjese, usporedite je s drugim varijantama smjesa. Ako je moguće, odaberite smjesu koja ne sadrži palmino ili ulje repice, bogato vitaminima i mineralima.
 5. Obratite pažnju na rok trajanja smjese. Nemojte kupiti mješavinu s graničnim rokom trajanja.
 6. Kupite dječju hranu samo u specijaliziranim prodavaonicama.
 7. Prisutnost karnitina, linoleinske kiseline, taurina je korisna - oni su uključeni u metabolizam masti, bjelančevina, vitamina i energije, stvaranje tkiva i stvaranje unutarnjih organa.
 8. Gledajte svoju bebu na hranu. Ako imate alergije ili probavne smetnje - savjetujte se s pedijatrom. Možda odabrana mješavina ne odgovara vašem malom i treba ju zamijeniti.

Kako razumjeti da mješavina nije prikladna

Iskustvo majki čije bebe rastu na umjetnoj hrani pokazuje da pronalaženje "njihove" mješavine nije uvijek lako i brzo. Jedini način pretraživanja je metoda pokušaja i pogrešaka. Kako ne bi zadivila probavne probleme i zdravstvene probleme, majke trebaju pažljivo pratiti bebu reakciju na smjesu. Neki savjeti pomoći će vašoj majci da krene i razumije je li odabrana mješavina prikladna za vaše dijete. Stoga valja razmisliti o novoj kombinaciji ako:

 • Postoje znakovi alergije u obliku osipa i crvenila kože;
 • Dijete ima česte slabe stolice s bijelim mrljama (neprobavljene čestice smjese);
 • Dijete pokazuje anksioznost, krikove i krikove nakon hranjenja, ne održava potrebni interval između jela;
 • Dijete ne dobiva težinu (oko težine djeteta);
 • Noću, dijete spava vrlo nemirno, često se budi.

Pripremite smjesu samo u skladu s oznakom na načinu pakiranja pripreme, promatrajte udio komponenata.

Umjetno hranjenje - skupo. Roditelji koji koriste mješavinu smatraju da jedenje bebe postaje vrlo opipljiva stavka troškova obiteljskog proračuna. Međutim, da biste spremili na mješavinu, odabir jeftinijih i nisko kvalitetnih opcija ne vrijedi. Najbolja opcija za uštedu novca i biti sigurni da beba ima dovoljno za rast i razvoj dojenja, stoga pokušajte prilagoditi laktaciju i hranu, i uzmite bočicu samo kad je GW stvarno nemoguć.

Kupujte mješavine (pročitajte mješavine skladbi i recenzije):

 • Možete se upoznati s asortimanom miješanja, pročitati recenzije, opise, dobiti cijene i mješavine narudžbi uz dostavu u kuću, možete u online trgovini BABADU.RU - vezom na asortiman miksera;
 • Ili u online trgovini OBSTETRICS - Mixes.

Što je važno znati pri odabiru mliječne formule?

Koja je najbolja hrana za novorođenče?

Svaka majka nastoji pružiti bebu samo najvišu prehranu. S tim u vezi, pojavljuju se mnoga pitanja. Kako hraniti novorođenče? Kakva će mu hrana dati maksimalnu korisnost i neće štetiti nezrelom organizmu? Kako odabrati pravu hranu za novorođenčad?

Majčino mlijeko ili umjetna hrana?

Svugdje je poznato da je najbolja hrana za bebe majčino mlijeko. Takva hrana se apsorbira gotovo 100% i nikada ne može štetiti mrvicama. Sve je u majčinom mlijeku kako bi dijete moglo rasti i razvijati se skladno i potpuno.

WHO inzistira da bi do šest mjeseci dijete trebalo jesti samo majčino mlijeko. I to je u redu! Novorođenčad nema ni dobre crijevne mikroflore niti enzime koji su odgovorni za pravilnu probavu i asimilaciju hrane. Majčino mlijeko pomaže mrvicama tijela da poboljšaju rad gastrointestinalnog trakta, razvijaju enzime, koloniziraju crijeva s korisnim bakterijama. Sve se to ne događa u jednom danu, potrebno je vremena. Čak je pola godine stvoren ispravni rad gastrointestinalnog trakta, tako da ne trebate preopteretiti crijeva i želudac djeteta s nečim drugim od majčinog mlijeka.

Nažalost, nisu svi mame mogu isključivo dojiti bebu. Postoje različite situacije. Mlijeko ne mora biti dovoljno ili ne biti uopće. Zatim dođite u spasilačku mliječnu formulu. Danas ih ima širok izbor. Međutim, odabir pravilne hrane nije tako lako kao što se čini na prvi pogled.

Vrste smjesa

Umjetna prehrana za novorođenčad danas je podijeljena u nekoliko kategorija. Koja smjesa odabrati?

Prilagođeno i djelomično prilagođeno

Prilagođena mješavina je najudobniji i najjednostavniji izbor. Sastav hrane najviše se podudara s majčinim mlijekom. Prilagođena hrana obično se izrađuje na temelju kravljeg mlijeka. Ova mješavina prikladna je za većinu zdravih novorođenčadi u odsutnosti alergijskih reakcija na mliječne bjelančevine.

Djelomično prilagođena smjesa je nešto lošiji izbor od prethodnog, ali jeftiniji i pristupačniji izbor. Tipično, takva hrana voli odabrati mame koji ne mogu dojiti dijete, a istodobno su ograničeni sredstvima. To ne znači da su takve smjese loše. Mnoge zdrave bebe odrasle su na takvoj hrani. Ali ako postoji prilika, onda je bolje odabrati prilagođenu prehranu. To će spasiti dijete od mnogih problema s gastrointestinalnim traktom, kolikom, zatvorom i drugim mogućim problemima.

Kiselo mlijeko i svježe

Kiselo mlijeko ili acidofilna dojenčeta koriste se samo prema svjedočenju liječnika. Ne preporučuje se sama uzimanje takve hrane. Takva hrana može biti potrebna za dijete ako postoje problemi s probavom, disbakterijem, alergijskim osipom ili rijetkom nepravilnom stolicom.
Svježe smjesu - to je čest prilagoditi ili djelomično prilagođena prehrana za dojenčad, koja se dodjeljuje od rođenja, a za vrijeme trajanja dojenja, ako ne postoje indikacije za korištenje drugih vrsta hrane.

Sirutka i kazein

Ovdje je razlika u prisutnosti proteina kravljeg mlijeka. Mješavine sirutke što je moguće bliže sastavu ljudskog mlijeka, tako da su najpoželjniji.
Kazein, također nazvan nedodirljiv, sadrži protein kravljeg mlijeka (kazein). Proizvod je teži apsorbira tijelo novorođenčeta. Ova hrana pogodna je za zdravo dijete u dobi od šest mjeseci, koja nema alergijske reakcije.

Tekuće i suho

Po proizvodnji oblika za novorođenčeta je u obliku suhog praha, koji je potreban za otapanje u kipućoj vodi ili kao gotov tekućine koja je dovoljna da se zagrije do željene temperature (35-37 °). Tekuće smjese su mnogo prikladnije za upotrebu, ali skuplje od analoga praha.

Standardno i specijalizirano

Standardna dječja hrana je ono što se nudi za zdravu djecu. Specijalizirani smjesa (amino kiselina, antireflux et al.), Potrebno je nabaviti samo na recept u slučaju kada dijete dobro nedonoshen, oslabljeni skloni alergijski dermatitis, povraćanje i obiluje u drugim slučajevima.

Razdvajanje smjesa prema dobi

Za djecu različitih dobnih skupina potrebna je odgovarajuća prehrana. Zato proizvođači dijele smjesu u nekoliko kategorija:

 • "1" - proizvod je prikladan za bebe od rođenja do šest mjeseci.
 • "2" - smjesa za hranu od šest mjeseci do 12 mjeseci.
 • "3" - mješavina za djecu od jedne godine.

Pri kupnji ambalaže za dojenčad, nužno je obratiti pažnju na ovu numeričku vrijednost. Obično su ti brojevi napisani velikim svijetlim fontom odmah nakon naziva proizvoda.

Kako izračunati stopu mješavine

Umjetna prehrana mora biti jasno izračunata. Ne možete hraniti bebu previše velikih dijelova, ili, obrnuto, ispod krvi. Izračun količine hrane za djecu različitih dobnih skupina može se vidjeti u tablici.

Kako razumjeti ako dijete odgovara smjesi?

Zapravo, ništa nije teško, a svaka će majka odmah shvatiti je li ta hrana prikladna za dijete ili ne. Kada je prehrana neprikladna, uočeni su sljedeći simptomi:

 • U izobilju i čestoj regurgitaciji. Ponekad "fontana".
 • Povećana nelagoda u trbuhu, koliku, dysbiosis, nadutost - dijete je zabrinuto, plakanje.
 • Alergijski osip koji se pojavio nekoliko sati nakon uzimanja dijela smjese.
 • Zatvor.
 • Značajno razrjeđivanje stolice je proljev.

Odabir nove marke i raznolikosti dojenačke formule treba provoditi samo pod nadzorom pedijatara. Nova hrana se postupno uvodi. Ne možete se naglo prebaciti na drugi proizvod. Stara smjesa zamijenjena je novom, počevši od 30 ml dnevno. Postupno se količina novog proizvoda u prehrani povećava do potpune zamjene.
Ako dijete ne pokazuje zabrinutost, redovito i bez problema se srati, ne pojavljuju se bilo osip na tijelu, možemo reći da je mješavina dijete odgovara s povjerenjem.

Važno: ne biste trebali mijenjati odgovarajući proizvod na nešto drugo samo iz kapa, po savjetu prijatelja ili iz želje da isprobate drugu marku skupljom ili jeftinijom. To samo boli djetetu, kao novu hranu - stresno je za novorođenče.

Ocjena dječje formule

Sada u trgovinama postoji velika raznolikost marki dječje hrane. Koji je bolji? Mnogo se može tvrditi o tome, budući da su sva djeca individualna i odabiru različite mješavine u različitim obiteljima. Ipak, postoji ocjena koju su stvorili stručnjaci, temeljeni na sastavu proizvoda i potencijalnim prednostima za djecu.

Među najkvalitetnijim, korisnijim i popularnijim proizvodima uključuju:

1. NAN (Nan) (Nizozemska)

Vrlo popularna marka visoko kvalitetnih prilagođenih smjesa za prehranu djece od rođenja do dvije godine. U asortimanu možete jednostavno pronaći suhe opcije, proizvode za spremanje hrane, kao i mliječne, hipoalergijske, protu-refluks i ostale vrste mješavina.

 • Veliki asortiman.
 • Dostupnost, možete kupiti u bilo kojoj trgovini.
 • Sadrži korisne prebiotike, nukleotide, kompleks vitamina i minerala.
 • Doprinosi normalizaciji probave, crijevne mikroflore, poboljšavaju imunitet.

2. Nutrilon Premium (Nutrilon) (Nizozemska)

Još jedan proizvod koji će biti izvrstan izbor za mrvice. Linija miješa bogat izbor hrane za djecu svih uzrasta, kao i za djecu s osobitosti u obliku alergijske reakcije, povećana refluks, nedostatak laktoze i ostalih.

 • Potpuno prilagođena, savršeno upijena novorođenčadi.
 • Sadrži masne kiseline, koje su potpuno neophodne i blagotvorno djeluju na razvoj organa vida, kao i na mozak.
 • Sadrži veličanstveni kompleks vitamina, minerala, mikroelemenata, nukleotida.

3. Humana (Humana) (Njemačka)

Vrlo kvalitetan proizvod, kojeg mnogi mumije preferiraju iu Rusiji iu Europi. U liniji se nalaze razni tipovi hrane (temelji se na elektrolitima, anti-refluksa, soje, itd.), Među kojima će biti lako odabrati pravu mješavinu za svako dijete.

 • Potpuno prilagođen.
 • Sadrži masne kiseline, kalcij, aminokiseline, kompleks vitamina i minerala korisnih za bebe.
 • Višestabilno čišćenje sirovina i moderne tehnike proizvodnje čine smjesu visoke kvalitete i praktički eliminiraju pojavu alergijskih reakcija.

4. Similac Premium (Similac Premium) (Danska)

Jedna od rijetkih mješavina koja ne uključuje palmino ulje. Ovo je definitivan plus jer ovaj sastojak može uzrokovati koliku bolest, konstipaciju, nadutost u novorođenčadi. Relativno nedavno, pojavljujući se na policama, ta je hrana s pravom postala jedna od najboljih za djecu.

 • Izvrsna kompozicija bez palminog ulja.
 • Potpuno prilagođen proizvod za hranjenje novorođenčadi.
 • Kao dio su bifidobakterije i prebiotici, koji su odgovorni za udobnu probavu.
 • Lutein, Omega-3, Omega-6 će pomoći bebi u pravilnom razvoju vida i mozga.

5. Nestogen (Švicarska)

Izvrsni kvalitetni proizvod koji ima pristupačnu cijenu. Ova mješavina odabiru majke koje više ne žele prekomjerno plaćati glasnu robnu marku.

 • Atraktivna cijena.
 • Dobar sastav (vitamini, minerali).
 • Prebiotici i laktobacili čine dobru probavu i redovite meke stolice.
 • Ne sadrži palmino ulje.

6. beba (Rusija)

Jedna od rijetkih ruskih mješavina koja zaslužuje pažnju i povjerenje, tvrde stručnjaci. U redu je hrana za djecu od rođenja do 2 godine starosti. Također su prisutni fermentirani zamjenski mlijeko za majčino mlijeko.

 • Povoljna razumna cijena.
 • Smjesa je prilagođena.
 • Sastav koji daje bebu dobru prehranu.
 • Prisutnost prehrambenih vlakana, masnih kiselina i nukleotida.
 • Izvrstan kompleks vitamina i minerala.

7. Hipp Combiotic (Hipp) (Njemačka)

Vrlo popularan proizvod u Rusiji. Ova mješavina se ne može nazvati jeftinom, ali potpuno opravdava cijenu odlične europske kvalitete. Među dječjom hranom ove marke nalaze se hipoalergenske zamjene za mlijeko i dodatno su obogaćene kompleksima prebiotika i probiotika.

 • Smjesa je potpuno prilagođena.
 • Veličanstveni sastav savršeno uravnotežen.
 • Izvrstan kompleks vitamina, minerala i minerala.
 • Sadrži prebiotike koji poboljšavaju probavu.

Svaka mješavina je dobra na svoj način i može savršeno zamijeniti djetetovo majčino mlijeko. Međutim, u izboru raznolikosti mješavine, ne biste se trebali oslanjati na intuiciju, bolje je povjeriti ovu stvar pedijatru. Pa, kvalitetni brand dječje hrane, možete sami odabrati, na temelju savjeta članka.

Koje bebe miješaju

Nitko se ne boji korisnosti i idealnosti majčinog mlijeka za hranjenje malog djeteta. Ali postoje slučajevi kada beba od rođenja ili malo kasnije mora biti hranjena uz pomoć umjetnih mliječnih formula. Danas je ova vrsta dječje hrane zastupljena širokim asortimanom proizvoda različitih tvrtki, vrstama, kompozicijama, cjenovnim kategorijama itd. Ponekad čak i iskusni roditelji teško mogu odabrati pravu formulu za svoju bebu. Što možemo reći o mladim i neiskusnim majkama?

Sadržaj članka:

Bogati asortiman mliječnih formula

Do nedavno su u Rusiji bile poznate samo domaće mješavine "Baby", "Malysh". No, u 90. godina na ruskom tržištu počeo brzo napuniti uvoze suhe mlijeko mješavine - nadomjestaka majčinom mlijeku, kao i pakiranog žitarica, pire krumpir, konzervirane hrane za djecu koja ne zahtijevaju dugo kuhanje, spremno za jesti. Blizina pažnje i pedijatara i roditelja zakvačena je na miksima hrane za bebe u prvoj godini, jer je u to doba formula suhe mlijeko glavna hrana bebe ili glavni dodatak.

Danas ulaze u rusko tržište mješavine mlijeka za malu djecu koju su proveli proizvođači Amerike, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Engleske, Finske, Švedske, Austrije, Japana, Izraela, Jugoslavije, Švicarske i Indije. Šteta je da se među svim bogatim asortimanom beba prehrambenih proizvoda ruski i ukrajinski mliječna formula predstavljen samo nekoliko imena, a skromno izgubio na pozadini gotovo 80 vrsta stranih spojeva.

Glavne vrste i njihove razlike

Sve mlijeko (suha i tekuća) dojenčeta je podijeljeno u dvije velike skupine:

 • prilagođene mješavine (približno u sastavu na majčinom mlijeku žena);
 • djelomično prilagođene smjese (daljinski oponaša pripravak majčinog mlijeka).

Velika većina mliječne formule temelji se na cjelovitom ili obrano mlijeku. Također poznate mliječne formule zasnovane na soje mlijeku i kozjem mlijeku. Formule mlijeka za bebe izrađene od kravljeg mlijeka podijeljene su u dvije skupine:

 • acidofilno (fermentirano mlijeko);
 • mješavine svježeg mlijeka.

U obliku izradu formula za bebe mlijeko su:

 • suhe (praškaste smjese koje treba razrijediti vodom u pravim omjerima ili kuhati, ovisno o načinu pripreme);
 • u tekućem obliku (spreman za izravno hranjenje djeteta, potrebno je samo grijanje).

Formula mlijeka za bebe, zamjena za majčino mlijeko, prema kvaliteti i količini proteinske komponente u njima podijeljena su na:

 • sirutka (što je bliže moguće sastavu majčinog mlijeka za protein sirutke);
 • kazein (uz prisutnost kazeina kravljeg mlijeka).

Prilikom odabira prave formule za bebu, roditelji trebaju imati na umu da su zamjene za majčino mlijeko

 • standard (prilagođene mješavine od kravljeg mlijeka, namijenjene prehrani djece);
 • specijalizirane (ove specijalne mješavine namijenjene su određenim kategorijama beba - na primjer, djeca s alergijama na hranu, s preuranjenom i mršavom, djeci s probavnim poteškoćama itd.).

Popularni brandovi

Unatoč činjenici da je danas na domaćem tržištu mliječna formula za bebe zastupljena vrlo širokim rasponom proizvoda, među kojima postoje jasni favoriti koji su najviše traženi od roditelja koji se brinu kao najbolja hrana za bebu.

1. Dječja formula "Nutrilon" (tvrtka "Nutricia", Nizozemska) namijenjena je zdravoj bebi od rođenja. Te mješavine su u stanju normalizirati crijevnu mikroflora bebe, spriječiti i ukloniti crijevnu koliku, regurgitaciju i konstipaciju djetinjstva, poboljšati imunitet djeteta. Tvrtka "Nutricia" proizvodi posebne mješavine (bez mlijeka, pepti-gastro, soja, pepti alergije, aminokiseline, mješavine za prerane, male težine) za bebe s posebnim prehrambenim i drugim potrebama, kao i kiselim mlijekom, prilagođene formule za dječju hranu zdrave djece od rođenja. (Nutrilon @ Comfort, Hypoallergenic, Fermented Milk).

Cijena Nutrilonovih mješavina u Rusiji varira od 270 do 850 rubalja po loncu, ovisno o obliku proizvodnje i vrsti mješavine.

 • Dostupnost mješavine - može se kupiti u različitim dijelovima zemlje.
 • Širok raspon proizvoda za djecu s različitim poteškoćama, kao i za zdravu djecu.
 • Mješavine su dizajnirane da pomažu bebama od rođenja.
 • Mnoge majke primjećuju poboljšanje probave djeteta kao rezultat hranjenja te mješavine.

kontra:

 • Neki roditelji ne vole miris i okus mješavine.
 • Loše je otopljen, s grumenima.
 • Visoka cijena

Roditelji ocjenjuju mješavinu "Nutrilon":

Ludmila:

Završite dojenja s mješavinom «Nutrilon @ Comfort”, dijete jede dobro, ali postoji jedan problem - smjesa se miješa u stanje mlijeka su žitarice koje začepljuju bradavicu.

Tatjana:

Lyudmila, imali smo isto. U ovom trenutku koristimo bateriju NUK (ima ventil za zrak), ili "Aventa" bradavice (promjenjivi protok) za hranjenje te mješavine.

Katja:

Recite mi, nakon što je "Nutrilon @ Comfort 1" dijete ima zatvor i zelenu stolicu - je li to normalno? Trebam li se prebaciti na druge mješavine?

Maria:

Katya, trebali biste se savjetovati s pedijatrom o bilo kakvim promjenama u stolici, kao io izboru mješavine za dijete.

2. Mliječna dječja formula "NAN" (tvrtka Nestle, Nizozemska) zastupa nekoliko vrsta, za djecu različitih kategorija po dobi i zdravlju. Smjese ove tvrtke imaju jedinstveni sastav koji vam omogućuje da povećate imunitet djeteta, normalizirajte stolac, kako bi vam mrvicama omogućili najpotrebnije korisne tvari. Mješavine "NAN" su od nekoliko vrsta - "Hypoallergenic", "Premium", "Lactose-free", "Fermentirano mlijeko", kao i posebne smjese - "Prenan" (za prerane bebe), ALFARE (za dijete s vrlo jakom proljevom, može se nadzirati samo pedijatar).

Cijena 1 komad mješavine mlijeka "NAN" u Rusiji varira od 310 do 510 rubalja, ovisno o obliku otpuštanja, tipa.

Pros:

 • Brzo se otapa i bez grudica.
 • Osjeća se slatko.
 • Prisutnost u sastavu omega 3 (deoksaginska kiselina).

kontra:

 • Visoka cijena
 • Neke mame govore o zelenim stolicama, konstipaciji kod beba nakon što je hranila tu mješavinu.

Roditelji recenziraju o smjesi "NAN":

Elena:

Prije ove smjese, dijete je hranilo Nutrilon, Bebilak - strašnu alergiju, zatvor. S "Nan" stolica se vratila u normalu, dijete se osjeća dobro.

Tatjana:

Dječak jede "NAN" tekućinu s užitkom, u paketi - i puno je prikladnije da ga hranim. Isprva su došlo do problema s zatvorskom stolicom, dodano u prehranu fermentiranog mlijeka "Nan" (na savjet pedijatara) - sve je bilo u redu.

Angela:

Nismo se uklopili u ovu smjesu (jako je žao!) - beba je imala vrlo jak zatvor, kolik.

alla:

Kći je imala najjaču alergiju na smjesu "Nestozhen" i "Baby". Prebacili smo se na "NAN" - svi su problemi završeni, smjesa nam je odgovarala vrlo dobro.

4. hrana za dojenčad «Nutrilak» (tvrtka Nutritek, Rusija, Estonija) izdaje od strane proizvođača, koji je na tržištu proizvoda za malu djecu bonovima za hranu „Winnie”, „Baby”, „The Kid”. Nutrilak „mješavina Klinci proizveo širok raznolikost vrsta (kiselo mlijeko, laktozu, hypoallergenic, antireflux) - za zdrave hrane mrvicama od trenutka rođenja, i za pravilnu prehranu djece s alergijama i razne crijevne probleme, prerano. U proizvodnji ove mliječne formule koriste se samo prirodni i visokokvalitetni proizvodi.

Cijena od 1 komad Nutrilak mix je od 180 do 520 rubalja (ovisno o obliku otpuštanja, vrsti mješavine).

Pros:

 • Cijena mješavine.
 • Kartonska kutija.
 • Dobar ukus.
 • Odsutnost šećera i škroba.

kontra:

 • U sastavu je protein kravljeg mlijeka, kod nekih djece uzrokuje dijazu.
 • Pjenušava teško tijekom kuhanja dijelova djeteta.
 • Ako se razrijeđena smjesa malo podigne u bočici, može doći do ugrušaka.

Recenzije roditelja o Nutrilak mixu:

Valentinovo:

Podigla sam dvoje djece u toj smjesi - nismo imali alergije, niti probleme s probavom ili stolicama, naši su sinovi uživali.

Catherine:

Imali smo dijatezu na mješavini, morali smo se prebaciti na "NAS".

Elena:

Moja je kava s užitkom pojela mješavinu Nutrilaka, ali iz nekog razloga nije dobila dovoljno - morala sam se prebaciti na Nutrilon.

5. Hipp infant formula (tvrtka Hipp, Austrija, Njemačka) koristi se za hranjenje male djece od trenutka rođenja. Te mješavine za bebe potpuno su u skladu s potrebama brzo rastućeg tijela djeteta, one sadrže samo organsku materiju, bez GMO-a i kristala šećera. U tim smjesama nalazi se uravnoteženi vitaminski kompleks, kao i elemente u tragovima koji su potrebni za bebu.

Cijena 1 kutija Hipp mješavine - 200-400 rubalja za kutiju od 350 gr.

Pros:

 • Dobro se otapa.
 • Ugodan ukus i miris proizvoda.
 • Bioorganski proizvod.

kontra:

 • Dijete može imati zatvor.
 • Visoka cijena

Roditeljske recenzije o Hippovim mješavinama:

Anna:

Vrlo slabo topivo u bocu, cijelo vrijeme nekakve grudice!

Olga:

Anna, pokušate uliti smjesu u suhu bocu, a zatim dodati vodu - sve se dobro otapa.

Ludmila:

Doista mi se svidjelo okus mješavine - kremast, hranjiv. Moj sin jede sa zadovoljstvom, nije bilo problema s probavljanjem mješavine, stolicom.

6. Friso mliječna formula (Friesland Fuds Company, Nizozemska) proizvodi proizvode za hranjenje zdravih beba od rođenja i za bebe s invaliditetom. Mlijeko za proizvodnju mješavina "Friso" kupuje se samo visoko kvalitetno i sigurno za okoliš.

Cijena od 1 komada (400 gr.) Od Friso mješavine je od 190 do 516 rubalja, ovisno o obliku otpuštanja, tipa.

Pros:

 • Dobar ukus.
 • Prehrambena mješavina, dječji hridi.

kontra:

 • Loše se promiješalo.
 • Ponekad smjesa sadrži inkluzije u obliku mrvica visoko sušenog mlijeka.

Roditelji ocjenjuju mješavinu "Frisa":

Anna:

Od prvog hranjenja beba je posuta, alergija je tretirana dva mjeseca!

Olga:

Pri pripremanju dijela smjese za mrvice pronađene su plutajuće tamne mrvice koje se ne miješaju. Ista stvar mi je rekla i moji prijatelji koji hrane bebe s tom mješavinom.

7. Formula Agusha mlijeka (tvrtka AGUSHA zajedno s tvrtkom Wimm-Bill-Dann, postrojenje Lianozovo, Rusija) može biti suha ili tekućina. Tvrtka proizvodi od rodenja nekoliko vrsta mliječnih formula koje sadrže najkorisnije i najkvalitetnije komponente. Mješavine "Agusha" povećavaju imunitet mrvica, doprinose njegovom rastu i pravilnom razvoju.

Cijena 1 kutija od Agusha mješavine (400 gr.) Je 280-420 rubalja, ovisno o obliku otpuštanja, vrstu mješavine.

Pros:

kontra:

 • Šećer u sastavu određenih vrsta mješavine često uzrokuje teške alergije i kolike u djeteta.
 • Vrlo kruti poklopac na pakiranju (jar).

Roditelji recenziraju o smjesi "Agusha":

Anna:

Dijete je alergično. Fed sa mješavinom "Agush" antialergijskih - dijete je bilo prekriveno malim osipom, crvenim mrljama oko usta.

Maria:

Kada uzgajanje po stopi od 3 mjeseca dijete nije zaraženo. Mješavina tekućine, čini se da jedna obojen voda.

Natalia:

Moje dijete nakon "NAN" jede ovu smjesu s velikim zadovoljstvom! Ne žalimo što smo se prebacili na Agusha.

Kupnja testa

U 2011. godini program "Test Purchase" proveo je nacionalno i profesionalno ispitivanje suhih mješavina dječjeg mlijeka HIPP, Friso, Semper, Nutricia, Malyutka, Nestle i Humana. Nacionalni "žiri je dao prednost" Malyutka "mliječnoj formuli, uočavajući njegov ugodan okus, sposobnost da se brzo otopi u vodi," mliječni "ugodan miris. Formula mlijeka "Friso" u ovoj fazi natjecanja ispala je.

Stručnjaci ispitnog centra provjerili su sve mješavine mlijeka za prisutnost štetnih i neprobavljivih tvari, kao i za uravnoteženu kompoziciju. Glavni pokazatelj bio je rezultat osmolarnosti proizvoda - ako je previsoka, tada će dijete biti slabo apsorbirano. U ovoj fazi mješavine suhih mješavina marki "HIPP", "SEMPER" i "HUMANA" izbačene su iz konkurencije jer indeks osmolarnosti ovih proizvoda prelazi utvrđene standarde, a mješavina mlijeka "HIPP" sadrži krumpirov škrob. Mješavine mlijeka "NUTRILON", "MALYUTKA", "NAN" prepoznaju stručnjaci, skladno uravnoteženi u svim pokazateljima, sigurni za bebe, korisni za dječju hranu - postali su pobjednici programa.

Kako uštedjeti na kupnji dječje formule?

Iako se dojenčad razlikuje po cijeni, roditelji ponekad ne mogu uštedjeti novac na njih. Ako dijete treba posebne, posebne mješavine - i oni uvijek cijene puno više nego obično, onda ovo suptilno pitanje trebalo bi jasno voditi savjetima liječnika, a ne se baviti samoizborom jeftinijih proizvoda.

Ali ako je dijete zdravo, raste i razvija normalno, treba mu punu osnovnu prehranu. Ako beba nema kontraindikacije za jednu ili drugu komponentu mješavina, među kojima roditelji žele odabrati ono što je najkorisnije za sebe i optimalno za dijete, tada možete upotrijebiti neke savjete za izračunavanje korisne formule:

 • Potrebno je zabilježiti cijenu mliječnih formula iz različitih tvrtki koje su zastupljene u trgovini, kao i težinu smjese u limenci (kutiji). Izračunavanjem koliko ćete morati platiti za 30 grama suhe mješavine, možete usporediti troškove različitih marki, odabirom najprofitabilnije. beba je prikladna mliječna formula određene marke, možete kupiti pravu količinu limenki tih smjesa na prodaju ili u veleprodajnim mjestima gdje jeftinije. Potrebno je uzeti u obzir, naravno, starost bebe, računajući koliko će mješavina trebati prije mijenjanja te pažljivo provjeravati datume isteka proizvoda. Prilikom skladištenja dojenačke formule, potrebno je ispuniti sve uvjete kako se ne bi pogoršalo ispred vremena.
 • Ne biste trebali odabrati mješavinu za bebu, vođena samo glasnom robom i javno objavljenim nazivom proizvoda. "Najskuplja mješavina" uopće ne znači "najbolji" - dijete treba dati proizvod koji mu odgovara. U slučaju izbora dojenačke formule, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom. Rezultati programa "Test Purchase" pokazuju najbolje od svega što najbolje za mrvice može biti mlijeko u prahu po vrlo povoljnoj cijeni.

Ako vam se svidio naš članak i imate bilo kakve misli o tome, podijelite s nama! Vrlo je važno da znamo vaše mišljenje!