Kakvi se osjećaji pojavljuju nakon začeća

Bol

Mnoge žene, osobito tijekom ponovljenih trudnoća, uspijevaju saznati o svom nadolazećem majčinstvu mnogo prije nego što je potvrđeno pomoću testova i medicinskih testova. Kako mogu odrediti ovo? Oni samo slušaju svoje osjećaje i intuitivno prepoznaju prve znakove trudnoće nakon ovulacije, jer žensko tijelo odmah nakon implantacije embrija započinje pripreme za nošenje djeteta.

Mala fiziologija

Nažalost, ako je došlo do oplodnje, to je nemoguće pouzdano utvrditi jer se odvijaju svi procesi spajanja muških i ženskih kromosomskih stanica, čak i unutar ženskog tijela, ali potpuno samostalno. Vrijedno je razmotriti kako se proces embrija razvija, ako se oplodnja jaja odvija, dani do implantacije.

Prvi dan se spajaju muške i ženske skupine kromosoma, položi spol i druge karakteristike djeteta, a počinje i aktivna podjela stanica (blastomera). U ovom trenutku, očekivana majka može osjetiti samo uobičajene simptome ovulacije. Nemoguće je utvrditi je li nastala oplodnja, oslanjajući se samo na senzacije.

Do trećeg dana, 6-8 stanica već su u embriji, ponekad 10, a genetski kôd je u potpunosti formiran. Danas je položen blizak blizanac. Žensko tijelo u to vrijeme povećava proizvodnju estrogena, postoji svibanj biti blagi porast tjelesne temperature, bezobzirnog i druge blage simptome prehlade koje su mogle biti uzrokovane povećanom proizvodnjom hormona estrogena, a neki pad imuniteta na pozadini priprema za trudnoću.

Četvrtog dana fetusa je 10 do 16 stanica, a od jajovod u maternicu pada.

Od petog do sedmog dana, embrij se slobodno kreće unutar maternice, odabirom mjesta implantacije. Danas je žena na njezinim gaćicama nađena nekoliko krvavih mrlja koje će joj preuzeti za rano pojavljivanje menstruacije. U stvari, dogodilo se sljedeće: oplođeno jaje, nakon uspješnog pokušaja usađivanja, umetnuto je u stijenku maternice, a oštećeno područje je malo krvavo. Nemoguće je utvrditi pojavom oskudnog krvarenja da se implantacija dogodila, uz 100% jamstvo, ali ako uzmemo u obzir dodatne osjete, možemo pretpostaviti da je došlo do trudnoće.

Nakon sedmog dana, ako je došlo do implantacije, i počeli polaganje korionski (posteljice fetus) na 8. dana nakon začeća, aktivni proizvodnja hormona hCG (hormon trudnoće koji potiče normalnu trudnoće). Moguće je utvrditi njegovu prisutnost 12. dana nakon začeća uz pomoć testova na trudnoći. Osim toga, na kašnjenje menstruacije za 10 dana nakon očekivanog datuma ovulacije mogu donirati krv za hCG.

Trudnoća hormona koncentrirana je u krvi puno ranije nego u urinu, a 10. dana njezina razina je dovoljna za određivanje trudnoće.

Potrebno je provesti takvu ranu analizu ako imate bilo kakvu nelagodu sličnu znakovima toksikoze.

No, kada je rok 10 dana analize na prisutnost hCG može biti i lažno pozitivnih i lažno negativnih - na njegovu valjanost utječe mnogo faktora, javljaju u tijelu žene (odbacivanje fetusa jaja za do 10 dana ili, naprotiv, slaba proizvodnja hormona po nastupu zanimljiv položaj),

Neizravni znakovi

Vrlo je teško odrediti u ranoj fazi da li je oplodnja nastala ili ne, ali ako su nakon ovulacije prisutni sljedeći znakovi trudnoće, onda se može pretpostaviti koncepcija.

Bazalna temperatura tijekom 10 dana drži se na oko 37 ° C. Temperatura se mjeri umetanjem konvencionalnog medicinskog termometra u rektum 10 minuta. Termometar se mora provoditi u jutro u isto vrijeme, a prije mjerenja treba provesti ležanje u mirovanju barem 5-7 sati. Ako je bazalna temperatura stabilna na malim brojevima, to je znak oplodnje ili crijevne bolesti.

Termometrija se ne može pouzdano pokazati da je došlo do koncepcije, ali u kombinaciji s drugim znakovima pomoći će predložiti početak zanimljive situacije.

Pojava neobičnih ovisnosti ili neobičnih fizičkih senzacija. Kakvi su osjećaji? Postoji svibanj biti averzija prema uobičajene hrane, ili, obrnuto, žele nešto neobično, na primjer, sladoled sa slanim krastavacem.

Neke vrlo osjetljive žene mogu doživjeti takve neobične simptome već u 3. danu začeća nakon ovulacije, kada se embrij još nije pričvrgao na maternicu. Naravno, ne mogu pouzdano odrediti početak trudnoće, ali je moguće pretpostaviti pojam, ako je dostupan.

Vaginalni iscjedak koji ne mora nužno biti krvav i pomoći će odrediti da embrij bude podvrgnut implantaciji. Često, na pozadini pripreme tijela za majčinstvo, izlučevine su prozirne ili blago žućkaste, bez mirisa. Obilo bezbolno kratkotrajno pražnjenje, iako ne pomaže točno znati što se dogodilo o zanimljivom položaju, ali u kombinaciji s drugim znakovima može se pretpostaviti da je došlo do oplodnje.

Nelagoda u trbuhu, u maternici također može biti jedan od prvih znakova začeća.

U pravilu, to su mali periodicni trnci, koji nestaju nakon 10 dana od trenutka planirane gnojidbe. Ako takvi osjećaji traju dulje ili su popraćeni teškom boli, ukazuju na prijetnju pobačaja u ranom razdoblju ili bolesti zdjeličnih organa.

Promjene u stanju grudi. Vrlo često, čak i prije nego što se fetus pričvrsti na stijenku maternice, pod utjecajem povećanja razine hormona, može doći do oticanja dojki i preosjetljivosti bradavice.

Ako je embrij ugrađen, a zatim za 12-14 dana areola se nabubri i potamne.

Najlakši način da se utvrdi početak začeća u ranim fazama je korištenje testova trudnoće s preosjetljivosti na hormon HCG. Čak i ako se testiranje ispostavi negativnim, a pretpostavljani simptomi ukazuju na početak zanimljive situacije, trebali biste posjetiti antenatalnu kliniku kako bi razjasnili dijagnozu.

Znajući kakva se osjećaja javljaju u vrijeme oplodnje jaja, odmah se posavjetujte s liječnikom za diferencijalnu dijagnozu i savjete o prilagođavanju vašeg životnog stila. Ali čak i ako željena koncepcija nije potvrđena, a svi simptomi su pokazali znakove ginekoloških ili intestinalnih bolesti, onda ne biste trebali biti uzrujani.

Većina žena se vrlo brzo zatrudni nakon promjena načina života i liječenja ginekoloških bolesti.

Bulgakova Olga Viktorovna

Liječnik opstetričar-ginekolog, Stavropol, Diplomirao je sa Stavropol Medical Academy s počastima. Prebivalište u opstetriji i ginekologiji. Napredna obuka za liječenje neplodnosti.

Prvi tjedan trudnoće

Žena u očekivanju trudnoće sluša njezine osjećaje, pokušavajući primijetiti moguće znakove začeća. Zapravo, u prvom tjednu trudnoće nakon začeća, nema očitih simptoma, ali oni su još uvijek tamo. U ženskom tijelu počinju se određene promjene koje ukazuju na razvoj novog života.

Ako se pojavi oplodnja, kako odrediti?

Do 1 tjedna beba je ugrađena u epitelni tkivo maternice. Počinje proizvoditi korionski gonadotropin.

Ovo je jasan znak trudnoće. Postoje dva načina za otkrivanje ove:

 • Proći klinički krvni test za hCG.
 • Da li trudnoća testiranje se koristi jutarnji urin, gdje je najviša koncentracija hCG nakon začeća.

Tada možete slušati promjene u tijelu, unutarnje senzacije. S razvijenom osjetljivošću, lako je razumjeti što signali šalje tijelo ako se u njemu rađa novi život.

Što se događa u 1 tjednu trudnoće?

Nakon začeća, oplođeno jaje prolazi kroz jajovodne cijevi do maternice, koja se priprema za prihvaćanje. Trudnoća u prvom tjednu je uvjetno vrijeme tijekom kojeg žensko tijelo prolazi važnim promjenama, priprema se za razvoj fetusa.

Jajna stanica je u fazi zdanja dok se kreće kroz jajovodne cijevi, postupno povećavajući veličinu. Posebna cilina i kontrakcije zidova jajovoda olakšavaju im pomicanje.

Ne oplođena jaja umiru nakon 12-24 sata, a oplođeno jaje implantata u maternicu kad ulazi u maternicu. U tijelu počinju promjene, hormoni se ponovno obnavljaju.

Stanje maternice

Promjene u ranoj trudnoći počinju uglavnom u maternici. U ranoj fazi rađanja života strukturne promjene počinju u ženskoj utrobi. Postoje kemijski procesi koji utječu na cijelo tijelo buduće majke.

Uterus ima sljedeće značajke:

 • Praktično ne mijenja svoju lokaciju.
 • Postaje mekana, a vrat je zbijen.
 • Na području cerviksa nastaje sluzni čep, sprečavajući penetraciju patogena u genitalni organ. Tako je fetus, dok je u maternici, zaštićen od infekcije.

Postoji svibanj biti blagi bol koja vuče u trbuhu kao rezultat opuštanje prsni ligamenata. Tako je žensko tijelo spremno za nadolazeće rođenje.

grudi

Matične žlijezde buduće majke postaju osjetljive, povećava elastičnost dojki.

Od 1 tjedna grudi raste, povećava se u veličinama.

Ali ne sve trudnice su gušene odmah nakon začeća.

Kondenzirane i rastuće dojke buduće majke zahtijevaju pažljivi tretman. Potrebno je odabrati pravu donje rublje, tako da nije sramežljiva oko disanja, bilo je ugodno i izrađena od prirodnih materijala.

trbuh

U ranoj fazi ženina želuca ne raste. Jedva primjetno zaokruživanje pojavljuje se samo za mame s iskustvom, a zatim ne odmah. U vrijeme implantacije jajašca ili u procesu kontrakcije jajovoda, kada se embrij pomiče u maternicu, lagano povlačenje boli u abdomenu može poremetiti.

Ako bol brzo prolazi i ne uzrokuje primjetnu nelagodu - ne brinite. Ova pojava je norma u prvom tjednu trudnoće. Kad se nagnu bol počinje intenzivirati, počinje teška krvarenja, to je razlog za odlazak liječniku.

Što se događa s fetusom?

Ne postoji takva stvar kao fetus. Buduća beba je samo oplođeno jaje koje se kreće kroz jajovodne cijevi do maternice kako bi implantiralo u zidove.

Ali on već nosi polovicu genetskog materijala majke i polovicu svog oca. Do kraja tjedna, embrij se ugrađuje u epitelni tkivo maternice.

Stanica jaja dijeli, postaje sve više i više. Tvorba placente, počinje pupkovina. U ovom trenutku, embrij je još uvijek malen, ne može se ni vidjeti na ultrazvuku, ali je usko povezan s majkom.

Žena može razgovarati s djetetom, razgovarati s njim. Takav bliski kontakt ima pozitivan učinak na njegov daljnji razvoj.

Promjene u majčinom tijelu

Prve promjene ukazuju na činjenicu trudnoće. Neki od njih su vidljivi samo tijekom ginekološkog pregleda, ali sama žena može primijetiti većinu promjena.

To uključuje sljedeće:

 • Maternica se lagano povećava, njezina se površina smekšava.
 • Vaginalna sluznica je malo plava.
 • Bez menstruacije i srodnih procesa.
 • Hormonska pozadina je obnovljena.
 • Česti uriniranje, zatvor.

Promjene su rezultat pripreme organizma za ležaj i sigurno rođenje djeteta. Svi se sustavi i organi prilagođavaju procesu razvoja fetusa.

Glavni znakovi začeća

U prvom tjednu nakon začeća, žena može imati stanje slično razdoblju menstruacije.

Žena je u ovom trenutku promatrala:

 • Odgoda menstruacije - s redovitim ciklusom.
 • Osjećaji boli nepoznatog podrijetla.
 • Nježnost na području maternice.
 • Abdominalna distenzija, kao da pucaju. Čini se da je bliska odjeća, iako trbuh ne raste.
 • Tingling u prsima, oteklina.
 • Pad krvnog tlaka.
 • Emocionalna nestabilnost.
 • Zamračivanje bradavica.
 • Poremećeni meteorizam.
 • Promjena prirode vaginalnog iscjedka.

Tako žensko tijelo signalizira pojavu trudnoće.

senzacija

Do tog vremena, oplođeno jaje mora biti ugrađeno u uterus. Ovo je opasno razdoblje - vjerojatnost pobačaja je visoka.

U budućem majčino tijelo se ne oslobađa jaja vezanog za maternicu, imunološki sustav je blago oslabljen. S tim u vezi, žena se osjeća blaga bolest, letargija. Tjelesna temperatura može porasti, često nastoji spavati.

Ujutro, bolesna mučnina, pogoršala je osjetljivost na mirise i hranu. Ima fancy i novi okus ukusa. Neke žene žele gnječiti kredu, ako u tijelu postoji značajan nedostatak kalcija. Izgubljeni ili rastući apetit.

izbor

Od glavnih znakova trudnoće razlikuje se implantabilno krvarenje. To se događa nakon uvođenja jaja u maternicu.

Nakon uspješnog vezanja embrija u maternicu pojavljuje se suptilno ružičasto ili smeđe iscjedak. Imaju mrljajuću osobu. Ponekad se odabir jednostavno ne primjećuje.

Tijekom trajanja implantacije krvarenje ne može trajati dulje od dva dana. Ako je duže - ovo je odstupanje od norme i razlog za traženje savjeta od stručnjaka.

Ako iscjedak od žene postaje krvav i povećava se njihov volumen, a u prolazu u donjem trbuhu postoji oštra bol u povlačenju, hitna je potreba da se posavjetuje s liječnikom. Svako povećano krvarenje tijekom tog razdoblja je rizik od pobačaja.

Što će ultrazvuk pokazati?

U prvom tjednu nakon začeća, nema potrebe za ultrazvukom ako se žena osjeća sjajno. To može naštetiti djetetu, stoga se preporučuje ultrazvučna studija ne ranije od tri mjeseca ili kao što je propisano od strane liječnika u izuzetnim slučajevima.

Ultrazvuk može pokazati abnormalnosti. To uključuje:

 • Ektopična trudnoća.
 • Cista ili tumor.
 • Upalni proces.

U normalnom tijeku trudnoće, studija može pokazati odsutnost dominantnog folikula, jer ovulacija više nije razmatrana, a začeća se već dogodila.

Ali to se ne može smatrati jasnim znakom trudnoće za one koji se raduju, jer žene imaju menstrualni ciklus bez ovulacije - 1 ili 2 puta godišnje, a to se smatra normom.

Kako se pripremiti za proces nošenja djeteta?

Kako bi beba budućeg majke trebala biti zdrava, a proces nošenja sigurno nastavlja, žena mora unaprijed brinuti o svom zdravlju. Prilikom planiranja trudnoće morate obratiti pažnju na mnoge čimbenike.

Tjelesna vježba

Sport je izvrstan način da se trudna majka pripremi za trudnoću i nošenje bebe. Posebno vrijedi vrijeme za svoje tijelo.

Jutro ili navečer sporo trčanje vlakovi izdržljivost, poboljšava rad dišnog sustava. Nakon redovite trke, leđa i noge ojačane su kod žena.

Ako se pojava već dogodila, trčanje je kontraindicirano. Tada se trudna majka može plivati ​​u bazenu, joga za trudnice, ići na šetnju.

Kegel vježbe

Uz pomoć određene kompleksne žene razviju vaginalne mišiće. Kada se učenje vježbi lakše podnosi porodu. Buduća majka smanjuje rizik od ozljeda i suza povećanjem elastičnosti vaginalnih mišića.

Vježbe se mogu izvoditi samostalno i kod kuće, ili se obratite specijalistu prijavom za pojedinačne ili grupne vježbe.

Pozitivan stav

Poželjno je da se žena podešava za sebe, da razmišlja na pozitivan način. Ugodne emocije korisne su za razvoj bebe. Buduća majka može slušati lijepu glazbu - klasične komade, zvukove prirode. Ova žena se smiruje, pacifizira.

Dobar raspoloženje buduće majke olakšava puni san od 8-10 sati, redovite šetnje na ulici. U ovom slučaju, žena bi trebala odabrati udobnu odjeću i obuću kako ne bi ozlijedio sebe i dijete.

Medicinski savjeti i savjeti o načinu života

Ako želite, da biste rodili zdravu bebu, trebate voditi zdrav stil života. Preporučljivo je započeti najmanje šest mjeseci prije navodnog začeća.

Za to vrijeme morate identificirati moguće skrivene patologije, kako biste prevladali loše navike.

Ako je već došla trudnoća, ne možete eksperimentirati s vašim tijelom. Svaka drastična promjena u zdravstvu neće dodati.

Prvo, preporučljivo je da se žena posavjetuje s ginekologom, proći liječnički pregled kako bi se osiguralo da reproduktivni i probavni sustavi rade ispravno.

Očekujuća majka treba obratiti pozornost na hormone. Pa, ako prije trenutka začeća, buduća majka će očistiti zube.

Žena mora proći sljedeća ispitivanja:

 • Krv za šećer.
 • Uzorak za toksoplazmozu, ako stan ima kućne ljubimce.
 • Krv na faktoru Rh.

Da bi se dijete moglo razviti udobno u majčinoj utrobi, žena treba slijediti preporuke liječnika:

 • Jesti male dijelove, ali često. Ne možete se gladovati ni previše jesti.
 • Dobar san. Zdravi spavanje korisno je i za majku i za bebu.
 • Uzmi vitamine.
 • Hodati na svježem zraku.
 • Izvršite vježbe disanja za opću relaksaciju tijela.
 • Izbjegavajte stres.
 • Nemojte kontaktirati osobe zaražene virusnim infekcijama.
 • Vrijeme je za odmor.
 • Slijedite prehranu.

To će pomoći ženskom tijelu da se nosi s teretom stavljenim na njega tijekom trudnoće.

dijeta

U ranoj fazi trudnoće, u proizvodima koji čine jelovnik trudnice, treba postojati dovoljna količina hranjivih tvari.

U prvom tjednu ovog pojma žene bi trebale biti prisutne u prehrani:

 • Niska masnoća u kuhanom ili pečenom obliku.
 • Omega bogata masne ribe.
 • Svježe voće, voće, povrće, zelje.
 • Proizvodi od kiselog mlijeka. Preporučljivo je napiti dnevno puno mlijeko ili koristiti jogurt.

Buduća majka šećera može, ali ne više od 50 grama dnevno. Umjesto šećera možete mediti. Masti životinjskog podrijetla bolje je zamijeniti biljnim uljem. Metoda kuhanja je također važna. Izuzetno je nepoželjno da se veliki interes za pržene, oštre, dimljene jela. Bolje je zamijeniti hranom za par, gulaš ili kuhanu hranu.

Što je zabranjeno?

Trudnoća nije bolest, već samo posebno stanje tijela. Žena ima vrlo dobro zdravstveno stanje, što joj omogućuje da obavlja svoje uobičajene aktivnosti. Ali buduća majka treba smanjiti fizički napor.

Od prvog tjedna trudnoće, ženi je zabranjeno:

 • Radite više od 6 sati i bez prekida.
 • Dugo sjedi na računalu.
 • Radite u noćnim smjenama, idite na poslovna putovanja.
 • Za dizanje utega - stvari preko 3 kg.
 • Dugo sjediti ili stajati.
 • Premjestite namještaj i sve prostrane predmete ili ih podignite.
 • Koristite pri čišćenju agresivnih deterdženata s klorom, naglašenim aromatskim aditivima.
 • Pijte jak čaj, kavu.
 • Pijte alkohol, dim.
 • Posjetite solarij, kadu.
 • Uzmi vruću kupku.
 • Uradi x-zrak.
 • Slušajte glasnu glazbu i nalazi se u blizini audio pojačala.

Ako slušate ove preporuke, razvoj fetusa ne šteti ništa.

Uzimanje vitamina

Vitamini moraju biti u izborniku buduće majke. Tijekom trudnoće potreba za kalcijem, jodom i ostalim elementima u tragovima povećava se dvostruko.

Ako žena nema dovoljno vitamina, rastući fetus će početi uzimati potrebne tvari iz njezina tijela. Bit će pogođene kosti, zubi, dlačica trudnice.

Liječnik može propisati folnu kiselinu kako bi se smanjili nasljedni problemi, poboljšali stanje embrija i smanjili negativni utjecaj vanjskog okruženja. Vitamin E, koji je uključen u formiranje posteljice i sprječava prijetnju pobačaja, također je koristan za trudnicu. Za normalni metabolizam, očekivana majka treba jod. Osobito je potrebno tijelo u ranoj trudnoći.

Žena može uzeti vitamine koje je propisao liječnik ili ih pronaći - da jedu hranu koja sadrži potrebne aktivne tvari. 40 jagoda dnevno sadrži dnevnu stopu folne kiseline. Jod je u alge, plodovima mora, smokvama. Vitamin C može se dobiti od svježih naranče.

Ali u svemu je potrebno poštivati ​​mjeru. Ako žena ima želju da se osloni na povrće i voće umjesto gotovih vitamina, o tome se raspravlja s liječnikom. Prevelik broj aktivnih tvari također je štetan.

Korisni savjeti

Da bi se dijete razvilo sigurno, žena mora voditi zdrav stil života, jesti i prilagoditi se pozitivnom.

Za skladan razvoj fetusa 1 tjedan nakon začeća, buduća majka se preporučuje:

 • Prestanite pušiti, uključujući pasivno pušenje - pokušajte ne disati duhanski dim.
 • Prestanite uzimati propisane lijekove prije trudnoće. To se posebno odnosi na antibiotike.
 • Izbjegavajte stres i živčani pritisak.
 • Ako se u kući nalazi mačka, čistite samo WC rukave i temeljito oprati ruke.
 • Rijetko se pojavljuju na javnim mjestima tijekom razdoblja hladne epidemije.
 • Izbjegavajte gužvu i gužvu u javnom prijevozu.

Prvi tjedan je uzbudljivo i teško za budućnu majku. Žena ne zna uvijek o zanimljivoj situaciji, ali ako su svi znakovi na licu, odmah razmislite o ispravnosti vašeg životnog stila i slušajte preporuke stručnjaka.

video

Pogledajte kratki videozapis o prvom tjednu trudnoće.

Značajke senzacija u početnoj fazi koncepcije

Bilo žensko tijelo je individualno pa prve dane nakon začeća svaki se osjeća drugačije. Posebno žena koja sanja o djetetu zainteresirana je za pitanje je li moguće osjetiti koncepciju. Koji su znaci čudesnog rođenja novog života?

Ginekolozi stručnjaci vjeruju da postoje dva razdoblja trudnoće. Ovaj, koji počinje od dana začeća. A opstetrički termin, broji se od prvog dana početka menstruacije. Često, zbog toga, nije tako lako odrediti pravi dan oplodnje jaja.

Prvi znakovi trudnoće

Neki kažu da mogu točno odrediti nazočnost zanimljive situacije. Žena u takvom trenutku postaje posebna, kao da počinje sjati iznutra.

Osjećaji u prvim danima začeća, doslovno prvog dana, postaju neobični. Smatra se najsigurnijim znakom kašnjenja trudnoće mjesečno. Osim toga, morate slušati sebe, slijediti opće stanje zdravlja. Obično, tijelo sama šalje određene signale, što ukazuje na to da je embrij ugrađen u maternicu.

 1. U donjem trbuhu postoji osjećaj nelagode i težine. Čini se da je maternica ispunjena nečim. Valja napomenuti da je sve vrlo individualno.
 2. Mliječne žlijezde su jednostavno preosjetljive. Mnoge žene ne mogu ni spavati puni san tijekom ovog razdoblja. Činjenica je da natečeni prseni bolno reagira na najmanji dodir.
 3. Postoji promjena u sastavu vaginalnog iscjedka. U trenutku konsolidacije embrija, oni dobivaju smećkastu ili ružičastu boju. To znači da je došlo do oplodnje.
 4. Počinje aktivna proizvodnja hormona hCG. U tijelu je žena prava globalna hormonska prilagodba. Ovaj hormon je odgovoran za očuvanje fetusa. Ako je hCG prisutan u krvi, tada se koncepcija točno dogodila.

Dodatni simptomi

Postoji povećana zamor i lagana neodlučnost tijekom začeća. Činjenica je da se tijekom tog razdoblja imunitet značajno oslabljuje, a njegove zaštitne funkcije se smanjuju. Isprva, žensko tijelo pokušava odbiti embrij, pokušavajući suzbiti određeno strano tijelo. U prosjeku, razdoblje lošeg zdravlja traje oko osam tjedana. Onda dolazi do poboljšanja.

Postoje fluktuacije tjelesne temperature. To je zbog hormonskih poremećaja, aktivnog oslobađanja hormona estrogena. Prva dva ili tri tjedna mogu stabilno održavati temperaturu 37. Progesteron povećava temperaturu.

Rana toksikoza može neko vrijeme izbaciti uobičajenu rutinu. Prilikom osvješćivanja pojačanog osjećaja mirisa, čini se da su prethodno omiljena jela bila neugodna. Okus se mijenja nekoliko puta dnevno.

Upozorenje! Ponekad se događa da gore navedeni simptomi nemaju nikakve veze s trudnoćom. To može ukazivati ​​na moguću prisutnost bolesti genitalnih organa. Također može ukazivati ​​na crijevne abnormalnosti ili eroziju. U svakom slučaju potrebno je posjetiti liječnika specijalista.

Što se događa na samom početku

Zametak se zove embrij prije 8 tjedana trudnoće. Zove se fetus samo od 9. tjedna. Tijekom embrionalnog razvoja, počinje se oblikovati, karakteristično za ljude. Stvaranje organa, visina, boja očiju i kose položili su genetski kod. Fiksirana je tijekom evolucije i položena pojedinačno u zametnim stanicama.

Nakon ženskog jajašca spojenog s spermijskom gnojidbom. Zatim gnijezdi ovum prestaje podijeliti, a za pet dana spušta se duž jajovode u maternicu. Tijekom podjele stanica nastaje morula, multicelularni organizam, sličan maloj kupini (morus je latinski).

Nakon otprilike tjedan dana morula je ugrađena u stijenku maternice. Postoji kombinacija maternice i zametnih stanica, što rezultira formiranjem posteljice. Od preostalih vanjskih stanica morula nastaje pupčana vrpca. A od stanica unutar će početi formirati različite organe fetusa i tkiva.

Postupak stanične diobe je kontinuiran. Blastomeri su formirani unutar ljuske. Oni pomažu svojim enzimima da konsolidiraju embrij što je najbolje moguće na zidu maternice. Petoga dana, jajna stanica pojavljuje se u maternici, ukorijenjena do endometrija s vlaknima.

Tjedan dana kasnije, razina progesterona u trudnica znatno se povećava. To pridonosi temperaturnim fluktuacijama, tjelesna temperatura postaje veća. Intrauterni razvoj bebe je kontinuirani proces. Oblikovanje neuronske cijevi započinje danom 8-9. Također počinje razvoj placente, koji će trajati još 12 tjedana.

Čimbenici rizika

Tijekom cijelog razdoblja nošenja djeteta, prvi trimestar smatra se najopasnijim. Potrebna je maksimalna pažnja posvetiti trudnici iz prvih dana nakon začeća.

S pravodobnim liječenjem liječniku možete izbjeći sve vrste problema. Zato nemojte zaboraviti na sumnjive simptome.

Najčešći rizici su:

 • ektopična trudnoća;
 • trudnoća koja nije u razvoju (ektopička);
 • patološki razvoj fetusa;
 • značajna prijetnja pobačaja.

Što može uzrokovati komplikacije

Da biste izbjegli neugodne posljedice, ne smijete zanemariti znakove upozorenja. Pogrešno je vjerovati da će sve otići sama po sebi. U ovom slučaju, ne smijete zanemarivati ​​ni jednu malu stvar, čak i ako se čini beznačajnim. Tako je moguće u vremenu spriječiti neželjene posljedice.

Najčešće, pojava opasnih simptoma doprinosi:

 • zlostavljanje alkohola i pušenje;
 • razne prehlade, virusi;
 • bolno vaginalno pražnjenje;
 • bol u zdjelici;
 • genitalne infekcije;
 • stresne situacije;
 • prekomjerna vježba.

Kako bi izbjegli takve probleme, preporučljivo je da se pripremite unaprijed za nošenje bebe. Morate jesti pravilno, jesti puno svježeg povrća i voća, oraha, mliječnih proizvoda. Svakodnevne šetnje također će donijeti znatne prednosti tijelu buduće majke.

Kako odrediti zanimljiv položaj

Prvi dani odgođene mjesečnice mogu uzbuditi svaku ženu koja sanja o majčinstvu. Osjećaji u prvim danima nakon začeća očituju se različito. Kako bi se osigurala sto posto činjenice njihove trudnoće, postoji nekoliko dokazanih metoda.

Prvi korak je da dogovorite sastanak s vašim primarnim ginekologom. Iskusni stručnjak tijekom inspekcije moći će pouzdano utvrditi je li trudnoća 4-5 tjedana. Maternica povećava veličinu, dobiva nijansu plave boje.

Možete donirati krv za analizu hCG-a. Prema razini korionskog gonadotropina, odsutnost ili prisutnost trudnoće može se jasno dijagnosticirati. Nakon trudnoće, hormon počinje aktivno proizvoditi žensko tijelo. U ovom trenutku njegov sadržaj u krvi postaje vrlo visok.

Testovi ovulacije su osobito popularni. Prema mjesečnom kalendaru određuju se dani koncepcije. Sve je individualno, jer svaka žena ima svoj vlastiti ciklus. Da biste odredili početnu točku predloženog dana, morate oduzeti 18 dana od najkraćeg menstrualnog ciklusa. Da biste izračunali kraj razdoblja plodnosti, oduzmite 12 dana od najduljeg ciklusa. Dobiveni jaz je najbolji trenutak za pojavak.

Najjednostavnija vrsta provjere trudnoće je test. Može se kupiti u bilo kojoj ljekarni. Do danas je veliki izbor tih proizvoda. Obično petoga dana kašnjenja, postoji aktivno oslobađanje hormona hCG. Treba imati na umu da je dan nakon začeća, a drugi dan začeća, traka vjerojatno neće dobro izgledati. Uostalom, razina hormona je i dalje slaba.

Pojedinačne senzacije nakon začeća

Poznato je da svaka buduća majka na svoj način podnosi početnu fazu trudnoće. Mnogi ne mogu napustiti kuću zbog najsnažnije toksikoze, dok se drugi osjećaju sjajno. Određivanje osjetila je norma vrlo teško.

Teško je razumjeti postoji li trudnoća ili ne odmah nakon začeća. Gotovo je nemoguće. Važno je biti u mogućnosti slušati sebe, svoje unutarnje osjećaje i dobro poznatu žensku intuiciju.

Češće nego ne, žene koje jednostavno opsjedaju postati majka mogu to osjetiti odmah. Od trenutka začeća znaju i čvrsto vjeruju da je došlo do začeća. U takvim slučajevima, to se događa. I nakon 9 mjeseci, sretna mlada majka uzima dijete u naručju.

Ne uvijek u prvom tromjesečju postoji mučnina, slabost, povećana nervozna razdražljivost. Vjeruje se da su to pouzdani znakovi začeća. To ne mora biti slučaj tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Tako na samom početku također nije pouzdan znak trudnoće.

U slučaju pojave opasnih simptoma u obliku krvarenja, dugotrajne boli, potrebno je što prije konzultirati liječnika. To može biti vrlo opasno za fetus.

Korisne preporuke

Za uspješnu koncepciju i sigurnu isporuku važno je unaprijed pripremiti se za pripremu. Pozitivan stav može raditi čuda.

Emocionalna pozadina - jamstvo zdravlja budućnosti majke i djeteta. Stres i dugoročna iskustva koja na najbolji način ne utječu na zdravlje odrasle osobe. Može se samo zamisliti kakvu štetu može učiniti za krhko dijete. Ali to nije razlog da postanete pustinjak.

Naprotiv, ugodan društveni krug, šetnje na svježem zraku samo će dodati boju svakodnevnom životu. Morate uživati ​​u životu, cijeniti ugodne trenutke. Uostalom, dijete treba zdravu i sretnu majku, zračeći radost i pozitivno.

Što je više moguće, pokušajte razmišljati o ugodnim stvarima. Čekanje dijete bi trebalo biti uzbudljivo. Stil života prije i poslije ne smiju se jako razlikovati. Ali ne zaboravite na trudnoću na minutu.

Prvi dani trudnoće: osjećaje i djela buduće majke

One žene koje planiraju postati majke, s velikom odgovornošću, odnose se na osjećaje u prvim danima trudnoće. Gledajui svoje tijelo, traže da vide znakove nastanka novog života.

Stručnjaci primjećuju da postoje dva termina vaše trudnoće: opstetrički termin (računajući od prvog dana menstruacije) i pravi termin (računajući od dana začeća). U većini slučajeva vrlo je teško odrediti točan dan začeća, stoga u ženskim konzultacijama smatraju da je prvi dan menstruacije početak. Danas ćemo razgovarati o prvim znakovima trudnoće prema pravi datum.

Prvi dani trudnoće nakon začeća: što se događa u tijelu

Okrenuvši se znanosti, primjećuje se da se prvi tjedan nakon začeća još ne može nazvati trudnoća. Činjenica je da oplođeno jaje u roku od 7-10 dana odlazi na mjesto gdje će se razviti od embrija u fetus. Tek nakon vezanja na stijenke maternice možemo govoriti o početku trudnoće. Menstruacija se javlja ako se to ne dogodi, a žena čak ne sumnja da postoji koncepcija.

Ako je oplođeno jaje stiglo do maternice, onda se uvodi u zidove maternice (implantacija embrija). Nakon uspješne implantacije, pupak i placenta počinju formirati. Prvi tjedan nakon začeća vrlo je važan u razdoblju koncepcije novog života, jer žensko tijelo percipira embrij kao strano tijelo, na sve moguće načine pokušava ga rastrgati, a ne dopuštajući da se pravilno učvrsti.

Nakon uspješne implantacije embrija, hormonska promjena javlja se prvo u tijelu. Žena počinje proizvoditi poseban hormon koji je odgovoran za sigurnost fetusa u ženskom tijelu tijekom prvih faza trudnoće: poznat kao hCG. Prisutnost ovog hormona u krvi daje 100% jamstvo trudnoće. Većina liječnika i žena vjeruje u krvne testove za hCG više od testova trudnoće u prvih nekoliko dana, iako potonji također reagiraju na prisutnost hormona. Pročitajte više o hCG tijekom trudnoće →

Prvi dani trudnoće: kako prepoznati

Za zdravu ženu, prvi znak trudnoće uvijek je kašnjenje. No, ako ne pratite opće stanje i ne planirate trudnoću, kašnjenje se utvrđuje kada trudnoća traje 2-3 tjedna. Činjenica da se u prvim danima nakon začeća implantacija embrija odvija u zidovima maternice može se naznačiti s nekoliko znakova.

1. Manja krvarenja. U roku od 7-12 dana nakon začeća, kada je embrij uveden u stijenku maternice, žena može imati blago krvarenje (krvarenje implantata). Može biti u obliku smeđih ili žućkastih mrlja na donjem rublju ili papiru. Ako trudnoća nije planirana, tada se taj fenomen češće percipira kao početak menstruacije. Ako se takva mjesta pojave kad je već točno dijagnosticirana trudnoća, to može biti znak prijetnje pobačaja i zahtijeva hitan posjet liječniku. Ova osobina može biti odsutna u prvim danima trudnoće, sve ovisi o individualnosti organizma.

2. Povećanje temperature tijela i bazne temperature. Pri planiranju trudnoće često se koristi metoda mjerenja bazalne temperature za određivanje vremena ovulacije. Uz uspješno oplodnje jaja, ova temperatura najprije pada i potom raste. Niska bazalna temperatura u prvim danima trudnoće posljedica je dva faktora:

 • kada se pojavi trudnoća, otpušta se estrogen, što smanjuje temperaturu;
 • opet, progesteron se proizvodi snažnije, što povećava temperaturu.

Dakle, nakon vaše bazalne temperature, kada je već potvrđena trudnoća, na grafikonu možete vidjeti "jama" s padom temperature. Taj pad nastavlja samo jedan dan, a zatim se temperatura diže. Bazalna temperatura od 37 stupnjeva smatra se normalnim, dok placenta nije počela potpuno funkcionirati (prvih nekoliko tjedana). Ako ne primijetite recesiju, 2-3 tjedna nije moguće primijetiti povišenu temperaturu.

3. Osjećaj lagane neodlučnosti. Zdravlje žene u prvim danima trudnoće može se pogoršati. Često je pospanost, slabost. Mnogi se čak i malo razboljeti, žaleći se za grlo i curi nos. To je sve zbog smanjenja imuniteta i borbe tijela protiv napadačkog embrija.

U prvom tromjesečju, tjelesna temperatura je uvijek povišena, ali tek neznatno. Zbog toga je opća slabost. Glavni uvjet za normalni tijek trudnoće za takvu slabost ne treba liječiti lijekovima koji mogu naštetiti nerođenoj bebi. Kada planirate trudnoću, općenito je bolje odbiti lijekove, ako nisu apsolutno neophodni, te da se isključivo koriste narodnim lijekovima koji nisu kontraindicirani tijekom trudnoće.

Postoji osjećaj apatije, umora. To je povezano ne samo s općim restrukturiranjem tijela, već s povećanom proizvodnjom progesterona. Ti se osjećaji mogu brzo zaustaviti i mogu se povući do 10. tjedna trudnoće, kada se estrogen počne proizvoditi više.

4. osjetljivost na dojku. Prsa žene u prvim danima trudnoće počinju se nabubriti, bol se manifestira, tj. Povećava se osjetljivost. Čak i manji dodir može biti bolan.

Ponekad se događa upravo suprotno. Prije toga, žena je imala bolne senzacije prije svakog mjeseca, a sada je iznenađena što joj se prsa ne boli. Ubrzo nakon nevjerojatnog trenutka, ona uči o trudnoći. Često kada se pritisne na areolu, kolostrum se može otpustiti u ranoj trudnoći.

5. Jačina malih zdjelica. Prva doza trudnoće manifestacija može biti osjećaj težine u zdjeličnim organima. Mnoge žene počinju osjećati maternicu odmah nakon implantacije embrija. Stupanj ovog osjeta je individualan za svaki organizam.

6. Ubiranje u maternici. Također, pojedinacni pokazatelj trudnoće i može ukazivati ​​ne samo na uspješnu koncepciju i implantaciju.

Rana toksikoza, uz mučninu i povraćanje zajedno s drugima, znak je prvih dana trudnoće. Toksikoza se smatra posebnom osjetljivošću na određene mirise i hranu. Postoji svibanj biti osjećaj odvratnosti za prethodno omiljene proizvode.

U prvim danima trudnoće možeš voljeti ono što si mrzio. Također u ranim razdobljima karakteriziraju čudne kombinacije u hrani: haring s komotom, ovna s čokoladom, ananas s kobasicama. Okruženje oko sebe u očima takve hrane i trudnica je neopisivo blaženstvo.

Prvi dani trudnoće: lažni simptomi

Neki od gore navedenih simptoma mogu ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće. Oni mogu ukazivati ​​na crijevne bolesti, cervikalnu eroziju i druge bolesti ženskih spolova. Takvi simptomi uključuju krvarenje i mučnina, povećano uriniranje i oticanje dojke mogu također ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće.

Prvi dani trudnoće: što učiniti

Bilo koja metoda za određivanje trudnoće počinje raditi samo s početkom menstruacije. Čak i znajući točan dan ovulacije, nikakva analiza ili test neće pokazivati ​​početak trudnoće dan nakon oplodnje. Analiza hCG-a, test trudnoće, ultrazvučni pregled organa zdjelice najbolje je obaviti u prvom tjednu kašnjenja menstruacije.

Planiranje trudnoće i preuzimanja svoje ofenzive, trebali biste u potpunosti promijeniti svoj stil života čak šest mjeseci prije začeća. Ako su prisutni prvi simptomi trudnoće, ali oni ne uzrokuju nelagodu, a zatim pričekajte odgodu i priliku za testiranje. Posjet ginekologu u prvom tjednu nakon začeća neće dati nikakav rezultat osim hrpe uputa za testiranje.

U tom razdoblju možete pročitati nešto korisno i ugodno o trudnoći, pitati o najbližim tečajevima za trudnice, obaviti svoje tijelo i početi igrati gimnastiku za trudnice (čak i ako nema trudnoće, vježba nikada neće ometati).

Samo provodite ovaj put s radošću i ugodnim dojmovima. Razgovarajte s budućim ocem o mogućem čudu. Trebali biste otići liječniku nakon pozitivnog testa trudnoće, 2 tjedna kašnjenja u menstruaciji ili ako imate ginekološke probleme. Pročitajte više o tome što učiniti ako ste uvjereni da ste trudni →

Ako se simptomi očituju vrlo intenzivno, a slabost se povećava, poziv liječniku trebao bi biti premješten u raniji period. To se posebno odnosi na one koji su ranije imali problema s shvaćanjem ili nošenjem trudnoće.

Prvi trimestar trudnoće najodgovorniji je. U ovom trenutku, polaganje svih vitalnih organa bebe. Prvi dani trudnoće igraju veliku ulogu u nastupu trudnoće općenito.

Ako niste planirali trudnoću, pokušajte ga predvidjeti (pri izvođenju nezaštićenog odnosa) i ne naštetite djetetu. Ako se planira trudnoća, onda se ponašajte kao i prije: slijedite pravilnu prehranu, izbjegavajte teški fizički napor i ne budite nervozni, onda će se čudo zasigurno dogoditi.

Kako znati je li pojava nastala odmah nakon ovulacije?

U zdravih žena, ovulacija se javlja redovito. Kako znati je li došlo do začeća nakon ovulacije? Ni test trudnoće ni ultrazvuk neće dati nikakav rezultat odmah nakon ovulacije, jer hCG nije proizveden u razdoblju prije implantacije. Nakon što je oplođeno jaje pričvršćeno na stijenki maternice i počinje izlučivanje hormona, može se provesti ispitivanje. Do ove točke, žena može snimiti početne znakove trudnoće, koje su daleko od uvijek objektivne.

Povoljno razdoblje za začeće

Mogu li zatrudnjeti prije ili poslije ovulacije? Maksimalna vjerojatnost začeća postoji na dan ovulacije. Povoljno vrijeme nakon što se izračunava u satima i prosječno manje od jednog dana. To proizlazi iz činjenice da oocita živi samo 12-24 sata. Potencijalno opasno razdoblje je oko 8 dana (7 dana prije otpuštanja oocita i 1 dan nakon njega), budući da spermatozoidi žive od 2 do 7 dana. To jest, oni mogu prodrijeti u epruvete prije nego što se ova ovulacija dogodi i čekati na jajnu stanicu. U tom slučaju, koncepcija se javlja na dan oslobađanja oocita.

Za izračunavanje ovulacije, potrebno je podijeliti prosječno vrijeme ciklusa u dva, pogreška je tri dana u oba smjera. Ova metoda nije vrlo precizna, jer ovulacija može doći ranije ili kasnije u sredini ciklusa. Točno određivanje izlaza oocita može testirati LH (luteinizirajući hormon) u mokraći. Povećanje sadržaja LH ukazuje na približavanje ovulacije. Test vam omogućuje da saznate više o ovulaciji dan prije njene pojave s točnošću od 99%.

Znakovi trudnoće

Da biste razumjeli što se dogodilo začeće, pomoći će određenim znakovima koji signaliziraju promjenu hormonalnih razina. Simptomi preimplantacije začeća i oplodnje nisu pouzdani, ali ponekad točno ukazuju na prisutnost trudnoće.

brljanje

Manje krvarenje koje se pojavilo nakon ovulacije, može govoriti o koncepciji, to je implant krvarenje koje prati uvođenje embrija u maternicu. Ove sekrete često se uzimaju za početak mjesečnog. Ali ne možete zanemariti krvoproliće, koji se ponavljaju tijekom dana i još mnogo toga. To može značiti prijeteći pobačaj - stanje koje zahtijeva liječničku pomoć.

u trbuhu rastegnutost

Dugo prije početka toksikoze, žena se može žaliti na povećanu količinu plina i nadutost. Ovi se simptomi mogu smatrati znakom trudnoće ako se pojave blizu kraja ciklusa.

Neki primjećuju netoleranciju određene hrane i mirisa, neobičnih prehrambenih navika. Ti se fenomeni nestaju s vremenom, ali nakon što se opet trudne, žena već jasno zna što počinje simptom.

Abdominalni grčevi

Također, mnoge žene pokazuju znakove trudnoće kao što je težina u donjem dijelu trbuha i grčevi, ponekad trnci i bolovi koji zagušljavaju. Ovi simptomi također mogu ukazivati ​​na povećani ton maternice, pa ako se nastave tjedan dana, trebali biste se obratiti specijalistu.

Promjene u mliječnim žlijezdama

Bol, proširenje i gutanje dojke, proširenje i zamračivanje areola su glavni znakovi pojave začeća. Te pojave su prije menstruacije, ali na početku trudnoće oni su izraženije i mogu trajati dulje. Također, žena može primijetiti svjetlosni iscjedak iz bradavica, mliječne žlijezde počinju proizvoditi kolostrum.

Visoka bazalna temperatura

Ako je došlo do oplodnje, tada bi cijela druga polovica ciklusa trebala održavati povišenu bazalnu temperaturu. Ponekad je osjećaj na izlasku iz jaja pogrešan zbog pojave gnojidbe, jer simptomi koji se javljaju tijekom ovulacije slični su znakovima začeća. Sigurno je da se ne oslanjate na subjektivne osjećaje, već da pričekate 10 dana od namjeravane trudnoće i provodite test.

Nakon oplodnje, bazalna temperatura raste. Ako je termometar 37 stupnjeva, dopušta zaključiti o mogućnosti trudnoće čak i prije odgode. Nakon ovulacije i gnojidbe počinje pojačana proizvodnja progesterona. To daje povećanje do 37 stupnjeva.

Normalna temperatura nakon oplodnje je nepovoljan prognostički znak i ukazuje na nedostatak progesterona. Ovo stanje predstavlja prijetnju pobačaja i potreba liječenja.

umor

Početni znakovi trudnoće uključuju umor, pospanost i stalan osjećaj nelagode, što je uzrokovano hormonskim promjenama. Tijelo, nakon ovulacije i začeća, prilagođava se novoj državi i pruža zaštitu za zametak. Ako se trudnoća pojavi nakon ovulacije, imunitet se automatski smanjuje, tako da majčin organizam ne odbije embrij, koji percipira kao strano tijelo.

razdražljivost
Informativni znak trudnoće je jaka razdražljivost i emocionalna labilnost, što je također reakcija na hormonalne promjene u tijelu. Ako je žena iz bilo kojeg razloga nervozna i iritirana, onda to može ukazivati ​​na nastanak koncepcije.

Povećani simptomi PMS-a

Nemir nakon ovulacije i začeća može nalikovati neudobnosti prije početka menstruacije. Oni su dokaz početka trudnoće. Teška i produljena bol može ukazivati ​​na abnormalno vezanje jaja, pa ako traje više od 14 dana, trebate posjetiti liječnika.

Bol u trbuhu

U prvim danima nakon začeća, ponekad su blagi bolovi u žrtvu i nelagodu u donjem dijelu trbuha. Izraženija bol pojavljuje se kada postoji prijetnja pobačaja ili ektopična implantacija, ali postoje krvarenja.

Disfunkcija GI

Ponekad su prvi znakovi začeća nakon ovulacije povezani s disfunkcijom gastrointestinalnog trakta. Ako je prošlo više od tjedan dana od očekivanog trenutka začeća, žena može doživjeti sljedeće simptome:

 • mučnina, želja za povraćanjem;
 • žgaravica;
 • povećano stvaranje plina;
 • težina u trbuhu;
 • perverzija okusa.

Ovi simptomi nastaju kada se, nakon ovulacije, pojavi koncepcija i jaje se ugrađuje u debljinu maternice. Prije nego što se to dogodi, hormonska pozadina ostaje na istoj razini, a sve promjene u funkcijama gastrointestinalnog trakta nisu informativne.

cistitis

Rane faze razvoja fetusa u mnogim ženama popraćene su upalom mokraćnog mjehura. Razlog tom fenomenu nije toliko da raste maternica stavlja pritisak na mjehur (još uvijek ima veličinu ne više od pilećeg jaja), kao u hormonskom preuređivanju tijela. Imuno obrana je oslabljena, kao rezultat, infekcija prodire u organ uriniranja i nastaje cistitis. Problemi ove prirode mogu progoniti ženu cijelo vrijeme trudnoće. Liječenje se provodi s antibakterijskim lijekovima koji nemaju negativan učinak na fetus.

Znakovi začeća po danu

Za spajanje gameta, potrebno je da se cijela stanica jajeta izlazi iz folikula. Zrela stanica je sposobna oploditi i naknadnu podjelu. Na koji dan nakon ovulacije se dogodi koncepcija i oplodnja? Najčešće na isti dan, život jaja je kratak - oko 12-24h.

Prvi dan

Spermatozoa mora prijeći određenu duljinu staze kako bi prodrla u jajovodnu cijev, gdje ih čeka stanica jajne stanice. Ovaj proces traje oko 2-6 sati. Nakon borbe, sperma prodire i oplodnja se odvija. Znakovi začeća nakon ovulacije prije implantacije su u većini slučajeva odsutni. Žena ne osjeća ništa na prvi dan trudnoće.
Drugi dan
Imunološki sustav percipira oplođeno jaje kao strano tijelo pa stoga 2. dana trudnoće počinje proizvodnja antitijela, takozvani imunološki napad. Od ove buduće majke osjeća se umorno i slomljeno. Osim toga, drugi dan može doći do promjena u preferenciju ukusa, nadimanja i mučnine, kao i na takve znakove oplodnje jaja, kao što su oteklina i nježnost žlijezda mliječnih žlijezda.

Treći dan

Prvih nekoliko dana, uključujući 3 dana razvoja embrija, nastavlja se u jajovodu. Žena može izgubiti apetit, mučninu i vrtoglavicu. Počevši od trećeg dana, žensko tijelo počinje se obnavljati i pripremiti za implantaciju.

Četvrti dan

4. dan nakon spajanja gameta, zbog peristaltike cijevi, embrij ulazi u maternicu. Znakovi trudnoće na ovaj dan: povećano stvaranje plina, nadutost. Osjećaj stranog tijela u želucu.

Peti dan

Implantacija znači proces povezivanja embrija na sluznicu maternice, koja se javlja 5 do 9 dana nakon oplodnje i traje oko 40 sati. Ako se embrij ne preseli u šupljinu maternice, ali nastavi razvijati u cjevčici, formira se ektopična trudnoća. 5. dan nakon spajanja gameta, temperatura može porasti, vrtoglavica i zimice mogu nastati. Žena se osjeća hladno.

Šesti dan

Na dan 6, postoji povećanje osnovne temperature, koje treba mjeriti a da se ujutro ne izlazi iz kreveta. U donjem dijelu trbuha, bol se osjeća kao prije početka menstruacije.

Sedmi dan

Znak trudnoće 7. dan je: lagano svijetlosmeđi ili ružičasti iscjedak. Mogu se javiti od petog do sedmog dana nakon spajanja gameta, što odgovara implantaciji embrija.

Osmi dan

Početak drugog tjedna embrionalnog razvoja odgovara prvome kritičnom razdoblju formiranja. Tijekom tog perioda, teratogeni čimbenici dovode do smrti embrija. Ali ako preživi, ​​onda nema nikakvih malformacija. Dan 8, osjećaj je stalnog umora, glavobolja i vrtoglavice. Očekuje se majka blijeda.

Deveti dan

Zametak, koji je u fazi razbijanja, dopire do maternice i počinje uranjati u sluznicu. To ponekad uzrokuje manje krvarenja implantata. Do 9 dana znakovi trudnoće su vrlo rijetki i slično. Zbog činjenice da se hormonska pozadina počinje mijenjati, trudnica se osjeća jako umorna pa tako 9. dan nakon spajanja gameta, žena se osjeća pospana.

Deseti dan

10. dan, embrij je konačno ugrađen u sluznicu maternice. Sada možete odrediti prisutnost gonadotropnog hormona u krvi. Biokemijska analiza krvi, koja se može obaviti od danas, objektivno potvrđuje početak trudnoće. Nakon 10 dana možete koristiti vrlo osjetljivi test.

Jedanaesti dan

U većini žena, pristup menstruacije popraćen je nekim karakterističnim senzacijama: labilarnosti, bolova u leđima ili leđima, migrenu, anksioznosti i povećanja grudi. I ako se 11. dana ti znakovi odsutne, onda je moguće da ne vrijedi čekati menstruaciju.

Dvanaesti dan

12. dana embrionalnog razvoja moguća su dispeptička pojava: promjene u okusu, mučnina, emetski poticaji, odbijanje određenih mirisa. Ti simptomi oplodnje javljaju se u velikoj većini trudnih majki. U ovom trenutku, tijelo sama može predložiti ono što je potrebno za ispravno formiranje fetusa, tako da žene primijetiti promjenu u ukusu preferencije. Oni mogu privući one proizvode koji su se prije trudnoće činili neukusnima, a prethodno omiljena hrana uzrokuje gađenje.

Trinaesti dan

Promjene u mliječnim žlijezdama počinju se pojaviti odmah nakon začeća, paralelno s procesima koji se javljaju u maternici. U 13. danu trudnoće, česti znakovi oplodnje su nemir u mliječnim žlijezdama, au nekim slučajevima i beznačajno iscjedak od njih. Tijelo se priprema za dojenje, rezultat promjena može potamnjati i oticanje areole oko bradavica.

Šesnaesti dan

Od 16. dana trudnoće nastaje neuralna ploča u embrij, čiji se krajevi povezuju i formiraju cijev. Ovo je početak živčanog sustava. Nakon toga polaže se embrionalni koštani sustav.

Kako saznati je li došlo do začeća i došlo je do trudnoće nakon ovulacije? Točnost rezultata ispitivanja ovisi o vremenu ispitivanja. Kako bi se zabilježila trudnoća prije menstruacije, potrebno je stjecati test s visokom osjetljivošću. Neki proizvodi mogu pokazati koncentraciju hCG počevši od 10 mU / ml i popraviti gnojidbu već 10. dana. Druga vrsta testova ima nižu osjetljivost i bilježi prisutnost hCG sa samo 15-25 mU / ml, tj. Nakon prvog dana kašnjenja menstruacije.

Često se događa da dođe do začeća, ali test je negativan. Jedan od razloga za taj fenomen može biti nepridržavanje točnog redoslijeda testa navedenog u uputama. Također, na objektivnost studije može utjecati pijenje previše tekućine i provođenje testa u večernjim satima, što utječe na koncentraciju hormona u mokraći.

Ako je druga traka slabo vizualizirana, preporučljivo je provesti sekundarni test nakon nekoliko dana. Ponekad, hCG se polako povećava, a test će zabilježiti lažno negativan rezultat do 3 tjedna nakon spajanja gameta. U tom se slučaju žena može usredotočiti na subjektivne znakove trudnoće. Pojedinosti o ranim simptomima oplodnje u videozapisu: