Prve senzacije tijekom trudnoće: simptomi i vrijeme njihova pojavljivanja

Rođenja

Sve žene koje planiraju trudnoću, zanimljivo je znati kakvi se osjećaji pojavljuju u ranoj trudnoći. Kako možete shvatiti da je trudnoća došla, na primjer, kada nema kašnjenja i test još nije u stanju potvrditi činjenicu trudnoće?

Treba napomenuti da su prva senzacija trudnoće različita za sve. Čak iu određenoj ženi, sve se može razlikovati u svakoj novoj trudnoći.

Danas ćemo pogledati fiziološke promjene u ženskom tijelu u prvim danima i tjednima trudnoće i na temelju toga raspravljat ćemo o najvjerojatnijim i tipičnim osjećajima budućih mama.

Promijenite hormonsku pozadinu nakon začeća

Gravensko doba se smatra od prvog dana posljednjih "kritičnih dana" kada sama gnojidba još ne može biti. Samo u sredini ženskog ciklusa, ženske zametne stanice, jajne stanice, oslobađaju se iz zrelog folikula jajnika.

U budućnosti se kreće kroz jajovodne cijevi, gdje se može dogoditi susret s muškom reproduktivnom stanicom, spermijskom ćelijom. Nakon spajanja dvije stanice nastaje oplođeno jajašce - zigote. Zigot se pomiče u reproduktivni organ maternice kako bi stekao uporište u stijenki maternice. Implantacija u zid uterusa (fiksacija) događa se 7-10 dana nakon začeća.

Nadalje, prema planu koji je precizno sastavio priroda tijekom evolucije, postoji stalni proces diobe stanica. Kao rezultat, u kratkom vremenskom razdoblju cijelo ljudsko tijelo se formira iz jedne stanice.

Na mjestu otpuštanja jaja u jajniku formira se žuto tijelo koje proizvodi hormon koji čuva trudnoću - progesteron.

Prije toga, glavna uloga među spolnim hormonima žena igrala je estrogen. Uz početak trudnoće, estrogeni odustaju od glavne uloge progesterona.

progesteron:

 • priprema endometrij (tkivo maternice) za ubacivanje embrija,
 • održava normalan ton maternice za sigurno nošenje,
 • pomaže pripremi mliječnih žlijezda i genitalnog trakta za porođaj i naknadno razdoblje nakon rođenja djeteta.

A sada razmotrimo osjete koje mogu nastati ako žena postane trudna.

Nagrišite bolove

Oko približno u sredini svakog menstrualnog ciklusa, žena može osjetiti laganu povlačenjem boli na desnoj ili lijevoj strani. Te boli su povezane s otpuštanjem jajašca iz jajnika. Njegov izlaz je popraćen ruptura folikula membrane jajnika, tj. Neka vrsta mikrotrauma.

Susret dviju genitalnih stanica, njihova spajanja, a potom napredovanje zigota kroz jajovodne cijevi propuštaju ženi neopaženo i bez ikakvih manifestacija.

Samo u trenutku implantacije embrija, posebno osjetljive žene mogu osjetiti lagano trnce ili trganje u donjem dijelu trbuha. To može biti posljedica činjenice da, kada se ugrađuju u stijenku maternice, čini se da je embrij mjesto za probijanje u slabo uterinskom sloju za dobro sidrenje.

U ovom trenutku, žena čak može izgledati slabo karamelno obojena ili nešto tamnija, budući da veća prostracija maternice uzrokuje oštećenje površinskih posuda i kapilara.

Mnoge žene mogu shvatiti da se to uočava kao znak promatranja menstruacije koja nije predodređena za siguran razvoj trudnoće. No, najčešće se implantacija javlja neprimjetno od strane žene.

Zašto tako mnoge buduće mame doživljavaju vučnu bol u donjem dijelu trbuha u ranoj fazi ili, kako kažu, "osjećaju maternicu"? Razlog je rast ovog genitalnog organa, kao i lagana promjena položaja maternice zbog povećanja njegove veličine.

izbor

Druga manifestacija može ukazivati ​​na početak trudnoće - povećanu sekreciju vaginalnih sekreta. Često se ta činjenica neprimijećuje. U praksi, većina žena, nakon saznanja o trudnoći, već je post factum napomenula da "da, bilo je." Ovu promjenu izaziva promjena hormonalnih razina.

Sada kada je došla trudnoća, tijelo želi spriječiti ulazak infekcije u genitalni trakt, stoga stvara tajnu iz koje se formira sluzni čep. Tijekom trudnoće, ova sluzavna barijera štiti ulazak u genitalni trakt i sprečava prodiranje infekcije kroz gore kroz usta do uterinske šupljine.

Osjetljiva prsa

Jedna od ranijih manifestacija trudnoće je priprema mliječne žlijezde, njezinih mliječnih kanala, za proizvodnju mlijeka.

Sve počinje s povećanjem veličine grudi. Čini se da je nabubri, osobito na otok. Sam bradavica postaje osjetljiviji, ponekad i bolan.

Zamračenje područja blizu vrha, zbog povećanja sadržaja melanina u ovoj zoni, događa se malo kasnije, bliže drugom tromjesečju trudnoće.

Posljedično tome, povećana pigmentacija nekih dijelova tijela, uključujući periplazmu dojke, ne može se nazvati ranom manifestacijom trudnoće.

Pospanost, bezosjećajnost

U početku, nakon rođenja novog života, žensko tijelo uključuje "način štednje energije". To je zbog promjene hormonskog podrijetla, što doprinosi činjenici da su sve snage "bacane" na očuvanje i razvoj jajašca. Čak i produljeni san ne može se nositi s ovim stanjem. Ovo "pospano" razdoblje je kratko, stoga budite strpljivi)

slabost

U ranoj fazi trudnoće, očekivana majka može imati slabu nelagodu, čije se manifestacije mogu razlikovati. Žena je kao SARS-ov percipiraju niz simptoma. Može se pojaviti nazalna zagušenja, bolno grlo, glavobolja, osjećaj slabosti.

Osjećaj topline u trudnica može se zamijeniti hladnošću uslijed smanjenja krvnog tlaka i blagog povećanja temperature u prvih tjedana. Zbog niskog krvnog tlaka, neke žene postaju bolesne u začepljenim sobama, u toplim kupkama.

U ranoj fazi trudnoće, herpesna infekcija na usnama onih koji su već upoznati s ovim virusom može čak i skočiti. Osobno sam to dvaput imala u ranoj fazi moje dvije trudnoće.

Sve je to zbog privremenog spontanog suzbijanja imuniteta tijekom trudnoće. Smanjenje tjelesne obrane tijekom tog razdoblja potrebno je. Dakle, tijelo pokušava spasiti fetus, koji imunološki sustav percipira kao antigen (opasno izvanzemaljsko sredstvo), budući da ima očev genetski materijal koji je strano majčinom tijelu.

Bazalna temperatura

Žene koje planiraju trudnoću mogu mjeriti datum ovulacije mjerenjem bazalne temperature. Nastavljajući mjerenje temperature u vagini, te žene mogu saznati i datum oplodnje podizanjem bazalne temperature iznad 37,1-37,4 ° C.

Obično, neko vrijeme prije nego jaje napusti jajnika, bazalna temperatura se smanjuje za 0,2-0,4 ° C, a onda kada se pojavi ovulacija, oštro se povećava za 0,4-0,6 stupnjeva.

Ako nastavite mjeriti baznu temperaturu, možete primijetiti nakon što temperatura normalizira još jedan porast temperature, već iznad 37 ° C. Ovo je siguran znak trudnoće. Naravno, ako lažno pozitivan rezultat porasta bazalne temperature nije uzrokovan akutnom infekcijom s općim porastom tjelesne temperature.

Malo oteklina

Nedavno trudnice obično primjećuju lagano oticanje lica ili prstiju. Odjednom obratite pozornost da je prsten, koji je upravo bio u pravu, ostavlja trag (dojam) na natečenom prstu.

Sve pogreške progesterona opet. Ovaj hormon, koji čuva trudnoću, potiče zadržavanje tekućine u tijelu trudne žene, tako da fetus ne treba.

Rana toksikoza

Rana toksikoza je, može se reći, klasični žanr. Ovaj simptom javlja se u različitim stupnjevima težine kod gotovo svake trudnice. Početak takvih senzacija, u pravilu, pada na razdoblje od 2-8 tjedana zanimljivog položaja žene.

U ovom trenutku, opisat ću sve moguće manifestacije koje se mogu podnijeti pod markom toksikoze, iako se u klasičnoj verziji ne smatra jednim od sljedećih toksikoza s gledišta medicine.

Poznati znak početka trudnoće je mučnina. Obično se pojavljuje ujutro, prije jela, a ponekad i neposredno nakon uzimanja.

Mučnina se obično prati povećanom salivacijom. Ozbiljnost i trajanje mučnine u različitim ženama obično su različiti. Štoviše, čak i kod različitih trudnoća jedne žene, manifestacije toksikoze, uključujući ozbiljnost mučnine, bit će različite.

Povraćanje je također čest znak kratkotrajne trudnoće. Treba shvatiti da je povraćanje, čak iu slučaju trudnoće, uvijek zaštitni mehanizam. U ovom slučaju, uz pomoć povraćanja, majčino je organizam zaštićen od trovanja proizvodima djetetovog metabolizma, jer do sada svi proizvodi metabolizma djeteta ulaze u majčinu krv.

Ovi neugodni simptomi nastavljaju se u prosjeku prije funkcioniranja glavnih metaboličkih organa - placente, tj. Do 12-15 tjedana trudnoće.

U budućnosti majke u ranim fazama mogu samo promijeniti okus i apetit, bez znakova mučnine. Može se okrenuti od bilo kojeg proizvoda.

To također može promijeniti želje okusa ili ideje o ukusnim ili neukusnim, o prihvatljivim kombinacijama proizvoda. Možda ste primijetili sebe ili svoje poznanike da mnoge žene na tom mjestu žele simultano kombinirati slanu i slatku hranu (na primjer, slani krastavci s čokoladom).

S mirisima također pojedinačno. Osjećaj mirisa neke osobe postaje sve lošiji, netko je volio one (čak i ako se čine čudnim prema drugima) ili, naprotiv, mirisi. Na primjer, često žene u malim razdobljima poput mirisa gume ili boje.

Mokrenje za uriniranje

Tijekom trudnoće povećava se opskrba krvlju zdjeličnih organa, uključujući mjehur. Stoga, žene mogu primijetiti porast u želji za mokrenjem.

Zatvor, nadutost

Tijekom trudnoće, djelovanje progesterona opušta ne samo mišiće maternice, već i druge mišiće unutarnjih organa. Na primjer, ton mišića crijeva također se smanjuje, stoga često trudnice trpi zatvore. U kasnim razdobljima, ova manifestacija se javlja češće, budući da se mehanički tlak crijeva također dodaje smanjenom tonu crijevne stijenke povećanim uterusom.

Češće od zatvora, u ranoj trudnoći žene su zabrinute zbog nadutosti. Atonski, opušteni crijevni zidovi ne rade dobro s funkcijom promicanja plinova. Rezultat je napuhani abdomen i neugodan osjećaj pretrpanog crijeva.

Odgođeno menstruacije

I konačno, postoji kašnjenje kritičnih dana. Ovo je jedan od glavnih znakova trudnoće. Kao i kod svih gore opisanih manifestacija, kašnjenje ne govori 100% o trudnoći, ali ima manje drugih mogućih uzroka za tu činjenicu, nego za sve druge znakove.

Medicina napreduje. Da biste utvrdili činjenicu trudnoće, mnoge metode su izmislene, čak i kada još uvijek nema odgode kao takve.

Možete koristiti test trudnoće. Postoje testovi koji imaju različitu osjetljivost na sadržaj hormona u mokraći. Možete podići osjetljivi test i doslovno uče o trudnoći u ranim danima.

Sigurno možete saznati o trudnoći - donirati krv iz vena na hormonski korionski gonadotropin. Ovo je vrlo precizna metoda.

Postoji izbor. Naravno, slušanje vašeg tijela, analiziranje senzacija je neophodno. No, ako se radi o korištenju subjektivnih senzacija i netočnih znakova kako biste potvrdili svoje sumnje o novoj trudnoći, možda je bolje da ne pogodite, ali da biste saznali upravo o tako važnom događaju kao i trudnoći koristeći jednostavne, dostupne i precizne metode, koja nam pruža modernu medicinu.

Kakvi su osjećaji tijekom rane trudnoće?

Nije tajna da je vrijeme kada žena očekuje dijete najljepša u životu. Tijekom tog razdoblja, tijelo sajamskog seksa prolazi kroz ogromne promjene. Zato se osjećaj u abdomenu u ranoj trudnoći može biti vrlo raznolik. Neke žene nemaju znakove začeća i nema pritužbi na određeno stanje.

Koncepcija i početak trudnoće

Za početak je vrijedno spomenuti kako se događa koncepcija. Približno usred ženskog ciklusa, dama oslobađa stanicu iz folikula. Nakon toga, jaje, rođeno i spremno za oplodnju, počinje se kretati duž jajovodnih cijevi prema reproduktivnom orgulju. Ovdje se može susresti s spermom. Nakon spajanja tih dviju komponenti počinje kontinuirana podjela stanica.

Kada novi organizam dođe do mišića maternice, stanice se uvode u njezin unutarnji sloj. Od ove točke, koncepcija se može smatrati valjanom.

Kako je razdoblje trudnoće podijeljeno?

Postoje različite faze trudnoće. Postoje tri od njih. Ti vremenski okviri nazivaju se trimesteri i prosječno traju 8 do 12 tjedana.

U svakoj fazi trudnoće liječnik propisuje odgovarajuća istraživanja za ženu. Mogu uključiti ultrazvučni pregled, uzimajući razmaz od vagine, krvni test za moguću patologiju fetusa. Također u trećem tromjesečju, ginekolog pregledava trudnoću uz pomoć CTG aparata. Tijekom postupka mjeri se brzina otkucaja srca.

Treće razdoblje nošenja djeteta završava porodom. Nakon toga, fetus postaje čovjek i već može disati, čuti i vidjeti, ali još treba majku.

Trbušne senzacije u ranoj trudnoći

Mnoge žene u ovom razdoblju, postoje nova senzacija. Za početak, vrijedi reći što su rane faze trudnoće i koje kasne. Kratkoročna trudnoća se dijagnosticira do 8 tjedana, što je otprilike prva dva mjeseca od datuma posljednje menstruacije. U tom razdoblju buduća majka može slaviti nove senzacije u želucu. U ranoj fazi trudnoće, dobrobit žena može se uvelike promijeniti. Razmislite o najčešćim osjećajima žena.

Tijekom ovulacije

U ovom trenutku žena može reći da se osjeća lukav ili pritiskom bolova s ​​lijeve ili desne strane. To je zbog rasta folikula i povećanja jajnika. Naravno, trudnoća u ovom trenutku još nije došla, ali s pozitivnim rezultatom, ovo razdoblje će biti uključeno u pojam nosi dijete.

Neposredno tijekom rupture folikula, dama može imati oštru bol rezanja na jednoj strani. Nakon toga, neke žene izvješćuju krvavi iscjedak iz genitalnog trakta.

Tijekom razdoblja gnojidbe

Neki predstavnici fer seksova tvrde da su osjećaji u abdomenu u ranoj fazi trudnoće počeli upravo od trenutka oplodnje jaja. Najvjerojatnije, ovo je samo hipnoza, jer nitko ne može zauvijek reći što se dogodilo kad su se dvije stanice spojile.

Obično ovaj proces nije popraćen posebnim osjećajima. Ljudske stanice toliko su mala da njihova početna podjela ne daje nikakve simptome ili znakove.

Razdoblje implantacije

Nakon što se muška stanica susreće sa ženom, trudnoća po danu počinje se razvijati i napredovati. Svakog dana s novim organizmom postoje ogromne promjene i transformacije.

Kada oplođeno jaje stiže do reproduktivnog organa, ugrađeno je u endometrij i ostaje na mjestu za sva kasnija razdoblja njegova razvoja. U ovom trenutku, žena može osjetiti da se nešto događa u njenom tijelu. Isto tako, ovaj proces može ići potpuno nezapažen.

Statistika tvrdi da su one žene koje su planirale začeće i čekale ga posebice uočavaju posebne osjećaje tijekom tog razdoblja. Ove žene kažu da osjećaju lagano povlačenjem boli. Druge žene priznaju da su se utisnu u uterus. Slično kao i razdoblje ovulacije, u ovom trenutku žena može primijetiti lagano uočavanje iz vagine. Oni su objašnjeni činjenicom da se tijekom uvođenja stanica u stijenku maternice javlja oštećenje najmanjih krvnih žila i kapilara.

Bol tijekom trudnoće

Mnoge žene širom svijeta žale se na različite bolove tijekom trudnoće. Većina ih pada na rane uvjete. Kada embrij raste, a trudnoća napreduje po danu, dolazi do porasta uterusa. To je jedan od razloga takvih pritužbi. Međutim, potrebno je znati sve razloge zbog kojih trudnoća (rano razdoblje) povlači želudac. Slične pritužbe mogu biti i usred razvoja fetusa ili prije isporuke.

Prijetnja prekida razvoja embrija

Nije tajna da većina pobačaja i izbijanja embrija javljaju rano. To je zbog činjenice da se tzv. Prirodna selekcija odvija u ovom vremenskom razdoblju. Ako fetus ima bilo kakve abnormalnosti u genetici ili se dobije pogrešan skup kromosoma, onda jednostavno zaustavlja njegov razvoj.

Ovo stanje može biti popraćeno neugodnim bolnim senzacijama koja prijeti trudnoći. Povratak u tom razdoblju može vas također podsjećati na sebe. Tijekom kontrakcije organa za reprodukciju, žena se osjeća teško u donjem dijelu leđa.

Nedostatak ili višak određenih hormona

Tablica trudnoće (hormoni) upućuje na količinu supstance koju treba sadržavati u krvi žene tijekom različitih razdoblja nošenja bebe. Uz neke odstupanja od norme, predstavnik fer spolnog odnosa može osjetiti bolne senzacije u donjem dijelu trbuha i leđa.

U većini slučajeva, buduće majke su suočene s nedostatkom progesterona. Ovaj hormon proizvodi korpus luteum, koji se stvara u jajniku nakon raskida folikula. Izlučena tvar zadržava normalan ton organa za reprodukciju i ne dopušta da se ugovori i odbije oplođeno jaje. S malom količinom takvog hormona javlja se nehotična kontrakcija mišića maternice i odvajanje jajovoda.

Ako vrijeme ne poduzme mjere i ne provodi neophodno liječenje, može doći do samopodizanja trudnoće. Zato je s pojavom takvih simptoma potrebno proći potrebna ispitivanja i otkriti sadržaj krvi buduće majke određenih hormona.

Tablica trudnoće i hormona će vam reći koliko treba ženska krv u određenom razdoblju trudnoće.

Rast organa reprodukcije

Ponekad bol u donjem abdominalnom segmentu može biti uzrokovan rastom maternice. Vrijedno je reći da je tijekom gnojidbe prilično mala. Trudnoća također čini tijelo raste i proteže se, mijenjajući svoje uobičajeno mjesto.

Uz povećanje mišića maternice, susjedni organi su premješteni: jajnici, jajovodi i crijeva. U kasnijim razdobljima dolazi do pomaka nekih drugih struktura ljudskog tijela: bubrega, želuca, jetre i slezene.

Takav proces može biti praćen nagrizanjem boli. Važno je napomenuti da ovo stanje nije patologija i ne zahtijeva nikakav tretman.

Također, žene koje su imale upalne bolesti zdjeličnih organa ili bilo kakve kirurške intervencije mogu patiti od niže bolove u trbuhu. U većini slučajeva takve patologije ne prolaze nezapažene i uzrokuju stvaranje adhezija. Uz rast maternice, tanki filmovi se protežu i razbijaju. To dovodi do prilično jakih i oštrih bolova. Može ih se povlačiti, pritiskati ili rezati. U ovom slučaju, žena ne propisuje nikakav tretman, osim poštovanja prema miru i uzimanju sedativa.

Ektopična trudnoća

U ranoj fazi (otprilike tjedan dana u 4), trudnoća s ultrazvučnim pregledom gotovo je nemoguće dijagnosticirati. Međutim, tijekom tog razdoblja žena se može žaliti na nagnutanje boli s jedne strane ili drugog abdomena. U nekim slučajevima to može ukazivati ​​na razvoj ektopične trudnoće. Ako se takva patologija otkrije, mora se ukinuti što je prije moguće, budući da posljedice mogu biti nepopravljive i dovesti do smrti.

Kako dijagnosticirati ektopičku trudnoću u ranoj dobi? Vrlo često, test krvi za određivanje hormona hCG pomaže u upoznavanju ove patologije. Također, u nedostatku jakih bolova u žena, liječnik može odabrati taktiku čekanja. Uz povećanje osjećaja i pogoršanje dobrobiti, obavlja se hitna operacija na ženi tijekom kojega se uklanja patološka trudnoća, pokušavajući sačuvati sve reproduktivne organe. Ektopična trudnoća može se razviti u jajnicima, jajovodima ili u trbušnoj šupljini.

Patološki procesi

U nekim slučajevima, neugodne bolne senzacije u donjem dijelu abdomena tijekom trudnoće mogu biti simptom raznih patologija koje ni na koji način nisu povezane sa ženom koja je u zanimljivom položaju.

Tijekom nošenja novorođenčad, žena opušta sve mišiće trbušne šupljine. Ovo je neophodno kako bi se izbjegao spontani pobačaj. Budući da je crijeva također mišić, njegova se peristaltika može značajno smanjiti. To dovodi do zatvora i nakupljanja plina. Ovo stanje daje ženi ne samo nelagodu, već i nagging bol u donjem abdomenu.

Ovo stanje se lako može ispraviti. Ženama se daje odgovarajuća dijeta i blaga laksativa, koja je dopuštena tijekom trudnoće.

Dok nosi dijete, imunitet se smanjuje u fer spolnom odnosu. To se događa uglavnom u najranijim uvjetima. Priroda je to učinila kako bi osigurala da žensko tijelo ne percipira fetus kao izvanzemaljsko tijelo i ne odbacuje ga.

U tom razdoblju žena može osjećati nelagodnu bol u donjem dijelu trbuha, što je simptom razvoja upale mokraćnog mjehura, jajnika ili uterusa. Ova patologija treba izliječiti, jer može imati negativan utjecaj na rast i razvoj embrija.

Patologija koja zahtijeva operaciju

Ponekad tijekom trudnoće žena može imati bolesti koje zahtijevaju operaciju. Oni također mogu dati simptome kao što su nagging ili bolan bol u leđima i donjem abdomena segmentu.

Trudnica može doživjeti veliku cistu ili uvijati noge. Također, žena može pogoditi apendicitis ili peritonitis. Sve ove patologije su prilično rijetke, posebno u ranoj trudnoći, ali nisu isključene.

Ako se odlučuje za izvršenje kirurške intervencije, odabire se najosobnija metoda. U većini slučajeva to je laparoskopija. Liječnik provodi operaciju što je moguće pažljivije, pokušavajući ne utjecati na genitalni organ i zadržati trudnoću.

Bol u kasnoj trudnoći

Ako ste vrlo blizu datumu rođenja, tada bol u donjem dijelu trbuha može značiti da ćete uskoro postati majka. Ako je fetus već punopravno, onda nema razloga za zabrinutost, no vrijedno je nazvati svog liječnika i obavijestiti ga o vašem zdravlju.

Ako dijete još nije u punom roku, hitno je hitno pozvati hitnu pomoć i otići u bolnicu. Pogotovo ako se bol povećava i postaje grč u prirodi. Možda ćete morati neko vrijeme hospitalizirati dok se ne osjećate bolje. Sve je to neophodno kako bi se trudnoća zadržala i donijela dijete u propisanom roku.

zaključak

Ako ste u zanimljivom položaju i imate bol u donjem dijelu trbuha, trebate što prije posjetiti stručnjaka koji vode vašu trudnoću. Moguće je da su trudnoća i vaše zdravlje izloženi riziku. Također može postati jasno da su vaše bolove fiziološke i nemaju prijetnju vama i budućem djetetu.

Posebno pažljivo liječite dobrobit tijekom trudnoće. Redovito posjećujete stručnjaka i razgovarajte s njim o svim vašim brigama. Slobodno pitajte liječnika o svemu što vas zanima. Blagosloviti i laganu dostavu za vas!

Trbuh u ranoj trudnoći. Bol u trbuhu i druge moguće senzacije

Iako trbuh u ranoj fazi trudnoće još nije zamjetljiv drugima, vrlo buduća mama može se sasvim redovito podsjećati na sebe. Osjećaji mogu biti vrlo različiti: od blage do intenzivne boli. Kako reagirati na njih? Kada odete liječniku?

Kako trbuh počinje u ranoj trudnoći

Izvana, u prvom tromjesečju - ni na koji način. Garderoba dodatno ažuriranje zasigurno neće morati. Prvo, jer tumor raste i postaje vidljiv, počet će puno kasnije. Drugo, toksično neće dopustiti toksikozu, čak i ako su slabe. Ponavljajući osjećaj blage mučnine učinit će te biti oprezni da ne bježite u neočekivanoj neugodnosti u najnepovoljnijem trenutku. No, postoje i mogući napadi realne zhore, tijekom kojih jedan bolesnik jedne misli pokušava uskratiti sebe ili (češće) slanu. U tom slučaju, opseg struka u početku ne trpi, iako se jamči abdominalna napetost i šum.

Trbušne senzacije u ranoj trudnoći

Ipak, buduće majke iz ranih faza trudnoće počinju češće osjetiti trbuščić. To je apsolutna norma, ali u nekim slučajevima, nelagoda može prijeti simptomima nadolazeće katastrofe. Analizirajmo po redu.

1. "Kamen" trbuh.

Kada spavate na trbuhu ili kada pričvršćete letjeti na traperice, odjednom imate osjećaj da duboko u sebi, iza stidnih kostiju, postoji čvrsti veliki kamen. U razdoblju nakon 2 mjeseca, vitke žene mogu čak, opuštajući trbuh, osjećati prstima gornji stup gustog okruglog obrazovanja. U pravilu, u isto vrijeme, česti poriv za mokrenjem uzrokuje probleme. Štoviše, pokušaj da se trpi i ne vodi izravno u zahod dovodi do povećanog osjećaja kamena u želucu.

Ova maternica je u stanju tzv. Hipertonije. To je, zbog privremenog nedostatka hormona progesterona koji čuva trudnoću, mišićni sloj tijela maternice se smanjuje i može biti u takvom stanju već dulje vrijeme. Iako se takav fenomen u ranoj trudnoći u većini slučajeva smatra fiziološkim, tj. Normom, postoji mali korak u patologiji. Stoga, ako ste zainteresirani za ovu trudnoću, trebate reći svoje osjećaje ginekologu. Možda će propisati uzimanje tableta progesterona kako bi hormoni vratili u normalu.

Čak i ako se kasnije namjeravate registrirati za trudnoću, bolje je ne odgoditi posjet liječniku. Zašto? Uz stalnu snažnu kontrakciju stjenke maternice, vezanje jajeta i stvaranje placente može se slomiti, a nedovoljne hranjive tvari se isporučuju kroz stisnute krvne žile. Ali trebamo zdravu i dobro razvijenu bebu?

Kako se kameni podlozi ne pojavljuju ili ometaju što je rijetko moguće, neophodno je da se bez potrebe ne opterećuju mišići perineuma i abdominalaca. Za ovo:

 • ne podići težine više od norme preporučene za trudnice;
 • privremeno zaustaviti sportsko osposobljavanje (ovo je važno u prvom tromjesečju trudnoće);
 • što je više moguće kako bi se zaštitili od udaraca i trzanja, uključujući i putovanje u prijevoz (čak i vaše) na rupe i "brzini bumps";
 • uspon i spusti stube na dizalu;
 • kad god je to moguće, odmorite se na nekom mjestu za sjedenje ili ležaj čak i nekoliko minuta, opuštajući mišiće prednjeg trbušnog zida;
 • Nemojte tolerirati osjećaj prelijevanog mjehura.

2. Osjećaj laganog tlaka ili punine u perineumu (kao kod hemoroida).

Čim oplođeno jaje prodire u zid maternice, ona počinje rasti, zahtijeva samo veću količinu krvi. Plovila koja ga hrane povećavaju promjer i raspoređuju. Ovaj neobično veliki krv iscuri u zdjelici i osjeća se kao lagani pritisak iznutra. Usput, iz istog razloga, trudnoća često prati hemoroide. To je povećano popunjavanje krvi u području rektuma, smješteno pored maternice.

Što učiniti Još malo da laže. U ovom slučaju, bilo bi lijepo ako istodobno pazite na očuvanje ljepote vaših nogu: podignite ih malo da spriječite varikozne vene. I obavezno slijedite gornje preporuke protiv pojave kamenog trbuha.

3. oštre kratke bolove u području inguinalnih nabora.

U drugom mjesecu trudnoće, pokušaj da se brzo ustaje iz sjedećeg položaja, okrenu u krevetu, čak i kihanje ili jak kašalj može izazvati ozbiljnu kratku bol u trbuhu na području inguinalnih nabora. To može biti toliko oštro da će vas prisiliti da ostaneš mirno, savijen, i prestati loviti dugo vremena. Tako trudna majka osjeća oštru napetost ligamenata koji drže rastuće i teže tijelo maternice.

To je norma, ako se doslovno u roku od nekoliko sekundi nakon opuštanja, bol u prepone nestaje i ponovno se pojavljuje samo sljedećim pokušajem da ga aktivira. Ako se bol ne povuče ili se ponovi bez razloga - brzo do liječnika!

4. bol koja boluje od mucanja.

Mjesečno razdoblje nakon začeća i dalje se očituje ne samo uobičajenim intenzitetom boli u abdomenu i donjem dijelu leđa, već čak i sa laganim slomljenim sekretima. Stoga, pri planiranju trudnoće, važno je registrirati kritične dane u kalendaru i znati trajanje menstrualnog ciklusa. Tada će jednostavan matematički izračun pomoći uštedjeti puno živčanih stanica. Ali pazite da nema velikih ugrušaka tamne i osobito crvene krvi u iscjedak, a bol se ne povećava.

5. Donji trbuh nosi stalno s jedne strane.

Postoje li stari postoperativni ožiljci? Zatim, najvjerojatnije će biti i šiljci. U drugoj polovici trudnoće pružit će nekoliko neugodnih dana kad im se rastući maternica uvelike proteže. Odmorite se i odmorite na bolnoj strani u udobnom položaju - i sve će proći.

Ali ako u ranoj fazi trudnoće vučete abdomen dolje na jednu stranu, onda takve pritužbe prije svega razmišljati o ectopic trudnoće. Ovo stanje u bilo kojem trenutku može biti prava prijetnja ženi. Stoga ne odgađajte posjet liječniku! Pogotovo ako želiš imati više djece: što prije otkrije i ukloni ektopičnu trudnoću, to je veća vjerojatnost da žena ima djetetu.

6. Sada intenziviranje, ponekad slabljenje, ali ne i potpuno nestajanje, povlačenje ili bolovi u grčevima intenzivniji su intenzitet nego tijekom normalnih razdoblja.

Oh, koliko je opasno! Vrlo slična kontrakcijama rada? Zapamtite: cerviks u ranoj fazi, da gurne oplođeno jaje, nemojte se potpuno otvoriti. Stoga takva snažna i produljena bol, kao u punoj trudnoći, vjerojatno neće. No, posljedice će biti više katastrofalne nego kasnije žena "sazrijeva" tražiti pomoć. Možda prestati s pobačajem neće uspjeti.

Tretiramo ili gajimo?

Postoji jedan opći savjet ako trbuh trpi u ranoj trudnoći: nemojte eksperimentirati s lijekovima, homeopatijom, biljem ili drugim narodnim lijekovima.

Prvo, dok je polaganje i formiranje svih unutarnjih sustava i organa fetusa u tijeku, mnogi naizgled bezopasni lijekovi mogu uzrokovati nepravilnosti. Stoga se u prvom tromjesečju preporučuje uzimanje lijekova samo kada je apsolutno neophodno.

Drugo, učinak lijekova često ovisi o razdoblju trudnoće. Na primjer, omiljeni mnogi papaverin ili ne-shpa ne mogu samo ukloniti hipertoničnost maternice (s kamenim trbuhom), već i prerano ublažiti cerviks, uzrokujući prijetnju pobačajem.

Treće, različita bilja može negativno utjecati na bebu i dovesti do patologije u majci. Na primjer, postoje informacije da timijan uzrokuje mentalnu retardaciju, kadulja krši laktaciju, digitalis izaziva česte otkucaje srca.

Četvrto, bočica s toplom vodom, topla parafinska kupka, vruće sjedenje i obične kupke mogu uzrokovati prijetnju pobačajem, pa čak i spontanog pobačaja.

Trudnoća nije bolest. A ako je mama još uvijek bolestan?

Još niste uklonili dodatak? Jeste li znali da je trudnoća faktor rizika za pojavu gallstones, a time i razvoj hepatične kolike? Može li buduća majka imati bol u želucu zbog upotrebe hrane loše kvalitete? Čak i kako možete! Za pojedinosti pogledajte ovdje. Stoga nije potrebno napisati sve bolove u trbuhu za trudnoću. Slušajte svoje dobro, pratite kvalitetu stolice, učestalost i bol u mokrenju, izmjerite temperaturu tijela i obratite pozornost na druge moguće simptome, barem za banalni rinitis ili upaljeno grlo.

Kakvi su osjećaji tijekom rane trudnoće?

Trbušne senzacije u ranoj trudnoći

Tijekom trudnoće, trudnica je pokazatelj dobrobiti i raspoloženja u mnogim trudnim majkama. Što da kažem, ako žena nije uznemirena, onda ima dobru raspoloženost i misli, koje se prenose na mrvice. Osjećaji u abdomenu u ranoj trudnoći mogu biti različiti. Vrlo često uzrokuju fiziološki procesi povezani s rastućom maternicom.

Osjećaji u donjem trbuhu u ranoj trudnoći uključuju sljedeće:

 1. Lagano trnce To je uzrokovano činjenicom da veća količina krvi počinje teći na mjesto maternice nego obično. Ovo stanje ne zahtijeva nikakve intervencije i nikada nije bolno za trudnicu.
 2. Povlačenje bolova u donjem dijelu trbuha. Ovo je još jedno od normalnih stanja. Hormon relaxin, koji se počinje proizvoditi tijekom trudnoće, čini žene osjećaju uganuće na području ingvinalnih mišića i donjeg trbuha. U pravilu, ove boli nisu jake i nemaju trajnu, lutalicu.
 3. Ton maternice. U kratkim razdobljima trudnoće, žena može osjetiti ovo stanje kao laganu petrifikaciju donjeg trbuha. Štoviše, maternica u ovom razdoblju takve male veličine da neće biti moguće potezati za to. Ali često ići na zahod, ona je već prisiljena. Maternica s ovumom raste brzo, pritiskom na mjehur, što uzrokuje česte poteze da posjete dame.
 4. Nadutost. Nadražaj trbuha za žene u ranoj trudnoći je također norma. Ovo stanje je zbog činjenice da se gastrointestinalni trakt buduće mame postepeno obnavlja, oslobađajući prostor za rastući trbuh. Osim toga, hormonski progesteron, koji počinje aktivno razvijati od prvih dana trudnoće, pomaže smanjiti mišićni tonus crijeva, što dovodi do zatvora i nadutosti. Da biste se riješili ovog ne baš ugodnog fenomena, dovoljno je malo ispraviti prehranu. Iz prehrane treba ukloniti svu hranu koja može izazvati nadutost: grah, kupus, crni kruh itd. I jesti male obroke 5-6 puta dnevno.

Osim toga, ginekolozi preporučuju da se bave osjećajem napuhnutog trbuha u ranoj trudnoći uz pomoć posebne gimnastike. To je skup nježnih vježbi za lumbalnu. U pravilu, to su različite zavoje s i bez produženog rukovanja, kao i podizanje nogu za jačanje mišića trbuha.

S obzirom na činjenicu da je u prvom tromjesečju žena sklona činjenici da se pobačaj može pojaviti, skup vježbi treba obaviti samo nakon savjetovanja s ginekologom.

Kada trebam nazvati liječnika?

No, svi osjećaji u trbuhu u ranoj fazi trudnoće nisu bezopasni. Postoji nekoliko kriterija za koje trebate nazvati hitnu pomoć:

 1. Crtež boli u donjem dijelu trbuha i krvarenje. Ako žena ima nagging bol u donjem dijelu trbuha ili grčevi, slične prirodi od bolova tijekom menstruacije, ona bi trebala slušati svoje tijelo. Možda počinje pobačaj. Ako je ova bol popraćena krvavim krvavim iscjetkom iz genitalnog trakta, tada je trudnica hitno potrebna u bolnici.
 2. Oštra bol u donjem dijelu trbuha na jednoj strani. Tako se ektopična trudnoća može očitovati. Štoviše, može se sumnjati prije prekida loma jajovoda: žena može doživjeti periodičnu bol na mjestu implantacije jajašca. Ako ga nije moguće otkriti na vrijeme, vrlo često kada se epruveta pukne, trudnica izgubi svijest od unutarnjeg krvarenja. Pacijentu je potrebna hitna operacija.
 3. Bol na desnoj strani trbuha. Ne zaboravite na upalu slijepog crijeva. Nitko nikad ne jamči ženi da njezin dodatak ne upali u prvim tjednima trudnoće. Stoga, ako buduća mumija još nije imala operaciju za uklanjanje, bilo koja bol na desnoj strani trbuha sugerira da je potrebno konzultirati liječnika.

Dakle, nisu svi osjećaji u trbuhu u ranim stadijima bezopasni. No, u pravičnosti mora se reći da priroda štiti trudnice i apendicitis u njima, u pravilu, ne proizlazi. Slušajte sebe, a vaša će trudnoća lako proći.

Osjećaji u ranoj trudnoći

Mnoge žene koje su već bile majke, uvjeravale su da znaju za svoju trudnoću mnogo prije posjeta ginekologu. Što je to - majčinski instinkt, šesto čulo, suptilna mentalna organizacija? A ako je moguće, što su tada osjećaji trudnoće u ranoj fazi? Slična pitanja daju ženi koja se raduje vijesti da je njen novi život nastao u svom srcu. Pretpostavlja se da se čudo dogodilo, možete, na temelju određenih specifičnih znakova. Čovjek mora samo slušati sebe, a tijelo će odgovoriti na sva pitanja buduće majke bez brzog ispitivanja i pregleda liječnika.

Osjećaj u ranoj fazi "zanimljiv"

Naravno, najkrvaviji simptom trudnoće je nedostatak redovite mjesečnice. Međutim, to nije pokazatelj koji će vam pomoći da odmah saznate o koncepciji. Na primjer, žena nije mogla postati majka u njezinim mislima, a raspored menstrualnog ciklusa nije mnogo pozornost posvetio. U tom slučaju, prva nagađanja da bi mogla biti trudna, posjetit će ju ne prije 2 ili čak 3 tjedna nakon uvođenja jajašca u maternicu.

Različito je stanje žena koje su planirale trudnoću. Oni su pažljivi na bilo koju metamorfozu njihovog tijela, tako da mogu jasno razumjeti da je njihov san postao istinit. Posjedujući visoku razinu odgovornosti i brige, neke žene čak i osjećaju fetalno jaje ugrađeno u utorne šupljine.

Dakle, što trebate obratiti pozornost na prvo? Navodimo najmarkantnije znakove trudnoće.

Temeljna promjena temperature

Pri planiranju trudnoće, žene mjere svaku svoju bazalnu temperaturu svakog jutra kako bi odredile kada se javlja ovulacija. Kad se jaje oplodi, dolazi do smanjenja temperature - to je olakšano skokom estrogena u krvi. Nakon gnojidbe, bazalna temperatura naglo raste, što je uzrokovano intenzivnom proizvodnjom progesterona u tijelu. Smanjenje bazalne temperature je kratkoročni proces i traje samo jedan dan. Nagli prijelaz u pokazatelje smatra se najstarijim znakom trudnoće.

Nejasno uočavanje

To se obično događa 7 do 12 dana nakon oplodnje jaja. Ispuštanje nastaje kada se gnojideno jaje učvrsti u maternici. Ako žena još nije razmišljala o majčinstvu, prihvaća uočavanje početaka menstrualnog ciklusa ili kasnog menstruacije. Međutim, ne treba zaboraviti da se privjesak zametka često događa bez izolacije krvi iz genitalnog trakta.

slabost

Nemir u ranoj trudnoći može se smatrati uzorkom. Na samom početku duga devet mjeseci, trudnice često osjećaju slabost, pospanost i konstantan umor. Nakon gnojidbe, imunitet ženskog tijela je nešto slabiji - to je prirodan proces koji osigurava sigurno razvijanje embrija i njegovu reinkarnaciju u punopravno dijete. U ovom trenutku, temperatura budućeg majčinskog tijela se neznatno povećava, ali to nesumnjivo utječe na njezino blagostanje. Osjećaj apatije i visokog umora u ranom razdoblju trudnoće rezultat je aktivne proizvodnje progesterona u tijelu. Tijekom trudnoće, blizanci u ranijem razdoblju su još izraženije: buduće mame mogu se osjećati iscrpljeno i doslovno spavati u pokretu.

Povećajte osjetljivost dojki

Prekomjeran broj žena koje su zatrudnile, ali još uvijek ne znaju za to, mliječne žlijezde "nagovještavaju" na njihovu osjetljivu poziciju. Oni postaju vrlo osjetljivi, mrzovoljni, bolni na dodir. Razlog leži u temeljitom restrukturiranju hormonskog sustava s početkom trudnoće. Ponekad se sve događa upravo suprotno - prsa, koja su svakog mjeseca davala bolnu nelagodu ženi, postaju manje osjetljiva i više ne boli. U pravilu, ubrzo nakon toga, žena će saznati što čeka dijete.

"Teška" maternica

Osjećaji u maternici u ranoj trudnoći također su specifični. Raspon senzacija je najrazličitija: od prešutnog osjećaja težine do lagane trnce. Žena počinje osjećati maternicu nakon implantacije jajne stanice u maternicu.

Osjećaji uzrokovani toksikozom toliko su specifični da je gotovo nemoguće zbuniti ih s neodlučnošću različite prirode. Jutarnja mučnina, koja ponekad završava povraćanjem, radikalna promjena u gastronomskim ovisnostima, vrtoglavica, nesvjestica - morate se složiti, sve ove "inovacije" trebale bi odmah gurati ženu na ideju trudnoće.

Trbušne senzacije u ranoj trudnoći

Na samom početku prvog tromjesečja, ne postoje vizualne promjene u trbuhu - one će se pojaviti mnogo kasnije. Dakle, s potpunim ažuriranjem ormara, možete pričekati malo, ali sada morate biti vrlo oprezni s osjećajima u želucu: neki simptomi mogu biti ozbiljni komplikacija. Navedimo najopasnije od njih.

"Petrified" trbuh

Odmarajući se na trbuhu, žena se iznenada osjeća kao da je u njoj, na području koje se nalazi iza stidnog zgloba, veliki kamen. U razdoblju od 2 mjeseca trudnoće, neke trudnice (najčešće tanke) mogu svojim prstima osjetiti gornji dio određenog zaobljenog tuljana u abdomenu. Istodobno, sve je više potrebno provoditi u zahod "na mali način". Ako ne zadovoljavate želju za mokrenjem tamo, osjećaj fosila trbuha povećava se.

To je manifestacija hipertoničnosti ili prekomjerne napetosti u maternici. Ovo se stanje razvija zbog nedostatka hormonskog progesterona koji štiti fetus u maternici. Kada progesteron nije dovoljno, veliki mišićni orgulje započinje s kontrakcijom i može dugo ostati u tom stanju. U većini slučajeva hipertoničnost maternice u ranoj fazi trudnoće smatra se fiziološkom normom, ali ne isključuje mogućnost razvoja patologije. Uz uzbudljiva pitanja trudnice morate se obratiti ginekologu. Za ravnotežu hormonskog sustava, trudnica može propisati tijek liječenja progesteronom.

Ni u kom slučaju se ne smije ignorirati hipertonija: trajni grčevi zidova maternice, poremećaji u opskrbi krvlju jajima, predstavljaju prijetnju njegovom položaju u maternici i spriječavaju normalno formiranje placente. Kako bi izbjegli komplikacije, trudnica bi se trebala pobrinuti za sebe:

 • nemojte dizati teške predmete;
 • u vrijeme da se zaustavi tjelovježba;
 • namjerno se zaštititi od trzanja i trese, osobito kada putujete javnim i privatnim prijevozom;
 • koristite dizalo kako bi se popeo ili spustio stepenicama;
 • iskoristiti bilo koju priliku za odmor (čak i za nekoliko minuta) sjesti ili leći da se opusti trbušne mišiće;
 • kako bi se zadovoljila potreba za uriniranjem na prvi poziv.

Pritisak ili oticanje u području prepona

Nakon uvođenja jajne stanice u šupljinu maternice polako ali neprekidno počinje rasti. Svakim novim danom trudnoće, cirkulacija krvi u velikom mišićnom organu postaje intenzivnija. Rešetka posuda koje okružuju maternicu i hrani je, povećava volumen i sve više grana. Preljev maternice sa krvlju također daje ženi dojam da nešto na području malih zdjelica pritišće iznutra. Kako bi se smanjila napetost, trudna žena opet treba više ležati, a bolje je malo podići noge tijekom odmora, ovo je prekrasna prevencija proširenih vena.

Kratka oštra bol blijeva se u prepone

Bliže drugom mjesecu trudnoće, buduća majka ima novi problem - nastojanje da se brzo ustaje sa sjedećeg položaja, neoprezan skretanje u snu, kašljanje, kihanje i ostali pokreti koji uzrokuju refleksno guranje u tijelu, praćeni su teškom ali kratkom boli na području inguinalnih nabora. Osjećaji su tako intenzivni i iznenadni da se trudna majka zamrzava nekoliko trenutaka.

Tako napeti ligamenti, koji drže rastući maternicu u ispravnom položaju, osjećaju se. Ako se bol raspršuje u roku od nekoliko trenutaka nakon pojave i nastaje samo s sljedećim bezbrižnim pokretom, ne brinite se. Međutim, ako se bol više ne povuče ili se ne ponovi sama po sebi, odmah obavijestite svog liječnika.

Bolne "predmenstrualne" senzacije u donjem dijelu trbuha

Bolovi i nemirni osjećaji u ranoj trudnoći zapravo su odjek menstruacije, koja nije bila predodređena za početak. Snagom manifestacije boli može biti bilo koji: od intenzivne nelagode u lumbalnoj regiji i donjeg trbuha na praktički bezbolan, slabo smećkasti iscjedak. U idealnom slučaju, trebate zabilježiti trajanje menstruacije u posebnom kalendaru, a očekivačka majka će shvatiti što su ove alokacije jednostavnim matematičkim proračunima i neće se mnogo brinuti. Ali čak iu ovom slučaju može doći do neplaniranog događaja: ako je iscjedak dovoljno obilno, s mješavinama krvnih ugrušaka crvene ili crvene boje, morate biti oprezni i posavjetujte se s liječnikom o tome.

Stalna jednostrana bol u donjem dijelu trbuha

Ako je žena prošla kroz operaciju, ona, naravno, ima postoperativne ožiljke. Najvjerojatnije, šiljci su skriveni ispod ožiljaka. Što je dulje razdoblje trudnoće, to se više protežu - dakle bol. Zdravlje budućnosti majke će poboljšati kratki odmor u udobnom položaju. Morate lagati na bolnoj strani.

Ako jednostrani bolovi u trbuhu smetaju ženi u ranoj trudnoći, stručnjak će vjerojatno sumnjati u ektopičnu trudnoću u pacijenta. Nakon što ste potvrdili tužnu dijagnozu, morate odmah djelovati - što prije uklanjanja patologije, to je veća vjerojatnost da žena mora ponovno zatrudnjeti i roditi zdravu bebu.

Povlačenje ili bol u grčevima, koja se potom smanjuje, potom ponovno pojačava

Ako se trudnica osjeća na ovakav način određenog vremenskog razdoblja, intenzitet boli je veći od nelagode povezane s menstruacijom, a nema tendenciju slabljenja (to boli "na jednu notu"), odmah se posavjetujte s liječnikom! Postoje svi znakovi pobačaja. Da biste dobili osloboditi od jajašca na početku trudnoće, cerviks nije u potpunosti otkriven, i jaka bol, kao u velikom razdoblju trudnoće, u većini slučajeva se ne dogodi. Što prije žena bude pomogla, to bolje - možda se pobačaj može prekinuti.

Preporuke za buduću majku

Trudnoća se može službeno potvrditi 2 tjedna nakon zakašnjenja menstruacije. Brzo ispitivanje trudnoće, ultrazvučno skeniranje i krvni test za hCG pomoći će u tome. Što učiniti ako žena vjeruje njezinom unutarnjem glasu, koji joj šapuće da očekuje dijete? U tom razdoblju važno je osigurati zdrav i udoban način života: ukloniti pušenje i druge loše navike, jesti, odmoriti više i ne brinuti se. Ako postoje uznemirujući ili bolni simptomi nepoznatog porijekla (teška bol u trbuhu, ispuštanje krvnih ugrušaka), savjetujte se s ginekologom.

Kada žena već dobije službenu potvrdu svoje trudnoće i suoči se s problemom u obliku bolova u trbuhu, treba se sjetiti glavnog pravila: nemojte samostalno donositi odluke o liječenju. Eksperimenti s lijekovima, homeopatskim lijekovima, biljem i popularnim receptima su neprihvatljivi!

U ranoj fazi trudnoće, izvana ništa nije vidljivo, no unutar majčinog organizma postoji čitava revolucija: unutarnji organi i sustavi budućih osoba položeni su i razvijeni. Mnogi lijekovi uzeti bez liječničkog recepta mogu uzrokovati nepopravljivu štetu fetusu, pa ginekolog propisuje lijekove za trudnicu samo u slučaju hitne potrebe.

Pretenzija trudnoće. video

Trudnoća i porod "Trudnoća" Trbuh u ranim fazama trudnoće. Bol u trbuhu i druge moguće senzacije

Trbuh u ranoj trudnoći. Bol u trbuhu i druge moguće senzacije

Iako trbuh u ranoj fazi trudnoće još nije zamjetljiv drugima, vrlo buduća mama može se sasvim redovito podsjećati na sebe. Osjećaji mogu biti vrlo različiti: od blage do intenzivne boli. Kako reagirati na njih? Kada odete liječniku?

Kako trbuh počinje u ranoj trudnoći

Izvana, u prvom tromjesečju - ni na koji način. Garderoba dodatno ažuriranje zasigurno neće morati. Prvo, jer tumor raste i postaje vidljiv, počet će puno kasnije. Drugo, toksično neće dopustiti toksikozu, čak i ako su slabe. Ponavljajući osjećaj blage mučnine učinit će te biti oprezni da ne bježite u neočekivanoj neugodnosti u najnepovoljnijem trenutku. No, postoje i mogući napadi realne zhore, tijekom kojih jedan bolesnik jedne misli pokušava uskratiti sebe ili (češće) slanu. U tom slučaju, opseg struka u početku ne trpi, iako se jamči abdominalna napetost i šum.

Trbušne senzacije u ranoj trudnoći

Ipak, buduće majke iz ranih faza trudnoće počinju češće osjetiti trbuščić. To je apsolutna norma, ali u nekim slučajevima, nelagoda može prijeti simptomima nadolazeće katastrofe. Analizirajmo po redu.

1. "Kamen" trbuh.

Kada spavate na trbuhu ili kada pričvršćete letjeti na traperice, odjednom imate osjećaj da duboko u sebi, iza stidnih kostiju, postoji čvrsti veliki kamen. U razdoblju nakon 2 mjeseca, vitke žene mogu čak, opuštajući trbuh, osjećati prstima gornji stup gustog okruglog obrazovanja. U pravilu, u isto vrijeme, česti poriv za mokrenjem uzrokuje probleme. Štoviše, pokušaj da se trpi i ne vodi izravno u zahod dovodi do povećanog osjećaja kamena u želucu.

Ova maternica je u stanju tzv. Hipertonije. To je, zbog privremenog nedostatka hormonskog progesterona, čuvanja trudnoće. mišićni sloj tijela maternice je smanjen i može biti u ovom stanju dosta za neko vrijeme. Iako se takav fenomen u ranoj trudnoći u većini slučajeva smatra fiziološkim, tj. Normom, postoji mali korak u patologiji. Stoga, ako ste zainteresirani za ovu trudnoću, trebate reći svoje osjećaje ginekologu. Možda će propisati uzimanje tableta progesterona kako bi hormoni vratili u normalu.

Čak i ako se kasnije namjeravate registrirati za trudnoću, bolje je ne odgoditi posjet liječniku. Zašto? Uz stalnu snažnu kontrakciju stjenke maternice, vezanje jajeta i stvaranje placente može se slomiti, a nedovoljne hranjive tvari se isporučuju kroz stisnute krvne žile. Ali trebamo zdravu i dobro razvijenu bebu?

Kako se kameni podlozi ne pojavljuju ili ometaju što je rijetko moguće, neophodno je da se bez potrebe ne opterećuju mišići perineuma i abdominalaca. Za ovo:

  • ne podići težine više od norme preporučene za trudnice;
  • privremeno zaustaviti sportsko osposobljavanje (ovo je važno u prvom tromjesečju trudnoće);
  • što je više moguće kako bi se zaštitili od udaraca i trzanja, uključujući i putovanje u prijevoz (čak i vaše) na rupe i "brzini bumps";
  • uspon i spusti stube na dizalu;
  • kad god je to moguće, odmorite se na nekom mjestu za sjedenje ili ležaj čak i nekoliko minuta, opuštajući mišiće prednjeg trbušnog zida;
  • Nemojte tolerirati osjećaj prelijevanog mjehura.

2. Osjećaj laganog tlaka ili punine u perineumu (kao kod hemoroida).

Čim oplođeno jaje prodire u zid maternice, ona počinje rasti, zahtijeva samo veću količinu krvi. Plovila koja ga hrane povećavaju promjer i raspoređuju. Ovaj neobično veliki krv iscuri u zdjelici i osjeća se kao lagani pritisak iznutra. Usput, iz istog razloga, trudnoća često prati hemoroide. To je povećano popunjavanje krvi u području rektuma, smješteno pored maternice.

Što učiniti Još malo da laže. U ovom slučaju, bilo bi lijepo ako istodobno pazite na očuvanje ljepote vaših nogu: podignite ih malo da spriječite varikozne vene. I obavezno slijedite gornje preporuke protiv pojave kamenog trbuha.

3. oštre kratke bolove u području inguinalnih nabora.

U drugom mjesecu trudnoće, pokušaj da se brzo ustaje iz sjedećeg položaja, okrenu u krevetu, čak i kihanje ili jak kašalj može izazvati ozbiljnu kratku bol u trbuhu na području inguinalnih nabora. To može biti toliko oštro da će vas prisiliti da ostaneš mirno, savijen, i prestati loviti dugo vremena. Tako trudna majka osjeća oštru napetost ligamenata koji drže rastuće i teže tijelo maternice.

To je norma, ako se doslovno u roku od nekoliko sekundi nakon opuštanja, bol u prepone nestaje i ponovno se pojavljuje samo sljedećim pokušajem da ga aktivira. Ako se bol ne povuče ili se ponovi bez razloga - brzo do liječnika!

4. bol koja boluje od mucanja.

Mjesečno razdoblje nakon začeća i dalje se očituje ne samo uobičajenim intenzitetom boli u abdomenu i donjem dijelu leđa, već čak i sa laganim slomljenim sekretima. Stoga, pri planiranju trudnoće, važno je registrirati kritične dane u kalendaru i znati trajanje menstrualnog ciklusa. Tada će jednostavan matematički izračun pomoći uštedjeti puno živčanih stanica. Ali pazite da nema velikih ugrušaka tamne i osobito crvene krvi u iscjedak, a bol se ne povećava.

5. Donji trbuh nosi stalno s jedne strane.

Postoje li stari postoperativni ožiljci? Zatim, najvjerojatnije će biti i šiljci. U drugoj polovici trudnoće pružit će nekoliko neugodnih dana kad im se rastući maternica uvelike proteže. Odmorite se i odmorite na bolnoj strani u udobnom položaju - i sve će proći.

Ali ako u ranoj fazi trudnoće vučete abdomen dolje na jednu stranu, onda takve pritužbe prije svega razmišljati o ectopic trudnoće. Ovo stanje u bilo kojem trenutku može biti prava prijetnja ženi. Stoga ne odgađajte posjet liječniku! Pogotovo ako želiš imati više djece: što prije otkrije i ukloni ektopičnu trudnoću, to je veća vjerojatnost da žena ima djetetu.

6. Sada intenziviranje, ponekad slabljenje, ali ne i potpuno nestajanje, povlačenje ili bolovi u grčevima intenzivniji su intenzitet nego tijekom normalnih razdoblja.

Oh, koliko je opasno! Vrlo slična kontrakcijama rada? Zapamtite: cerviks u ranoj fazi, da gurne oplođeno jaje, nemojte se potpuno otvoriti. Stoga takva snažna i produljena bol, kao u punoj trudnoći, vjerojatno neće. No, posljedice će biti više katastrofalne nego kasnije žena "sazrijeva" tražiti pomoć. Možda prestati s pobačajem neće uspjeti.

Tretiramo ili gajimo?

Postoji jedan opći savjet ako trbuh trpi u ranoj trudnoći: nemojte eksperimentirati s lijekovima, homeopatijom, biljem ili drugim narodnim lijekovima.

Prvo, dok je polaganje i formiranje svih unutarnjih sustava i organa fetusa u tijeku, mnogi naizgled bezopasni lijekovi mogu uzrokovati nepravilnosti. Stoga se u prvom tromjesečju preporučuje uzimanje lijekova samo kada je apsolutno neophodno.

Drugo, učinak lijekova često ovisi o razdoblju trudnoće. Na primjer, omiljeni mnogi papaverin ili ne-shpa ne mogu samo ukloniti hipertoničnost maternice (s kamenim trbuhom), već i prerano ublažiti cerviks, uzrokujući prijetnju pobačajem.

Treće, različita bilja može negativno utjecati na bebu i dovesti do patologije u majci. Na primjer, postoje informacije da timijan uzrokuje mentalnu retardaciju, kadulja krši laktaciju, digitalis izaziva česte otkucaje srca.

Četvrto, bočica s toplom vodom, topla parafinska kupka, vruće sjedenje i obične kupke mogu uzrokovati prijetnju pobačajem, pa čak i spontanog pobačaja.

Trudnoća nije bolest. A ako je mama još uvijek bolestan?

Još niste uklonili dodatak? Jeste li znali da je trudnoća faktor rizika za pojavu gallstones, a time i razvoj hepatične kolike? Može li buduća majka imati bol u želucu zbog upotrebe hrane loše kvalitete? Čak i kako možete! Za pojedinosti pogledajte ovdje. Stoga nije potrebno napisati sve bolove u trbuhu za trudnoću. Slušajte svoje dobro. pratiti kvalitetu stolice, učestalost i nježnost mokrenja, izmjeriti temperaturu tijela i obratiti pozornost na druge moguće simptome, barem za banalni rinitis ili upaljeno grlo.