Početak trudnoće

Hrana

Sve žene koje planiraju trudnoću, zanimljivo je znati kakvi se osjećaji pojavljuju u ranoj trudnoći. Kako možete shvatiti da je trudnoća došla, na primjer, kada nema kašnjenja i test još nije u stanju potvrditi činjenicu trudnoće?

Treba napomenuti da su prva senzacija trudnoće različita za sve. Čak iu određenoj ženi, sve se može razlikovati u svakoj novoj trudnoći.

Danas ćemo pogledati fiziološke promjene u ženskom tijelu u prvim danima i tjednima trudnoće i na temelju toga raspravljat ćemo o najvjerojatnijim i tipičnim osjećajima budućih mama.

Promijenite hormonsku pozadinu nakon začeća

Gravensko doba se smatra od prvog dana posljednjih "kritičnih dana" kada sama gnojidba još ne može biti. Samo u sredini ženskog ciklusa, ženske zametne stanice, jajne stanice, oslobađaju se iz zrelog folikula jajnika.

U budućnosti se kreće kroz jajovodne cijevi, gdje se može dogoditi susret s muškom reproduktivnom stanicom, spermijskom ćelijom. Nakon spajanja dvije stanice nastaje oplođeno jajašce - zigote. Zigot se pomiče u reproduktivni organ maternice kako bi stekao uporište u stijenki maternice. Implantacija u zid uterusa (fiksacija) događa se 7-10 dana nakon začeća.

Nadalje, prema planu koji je precizno sastavio priroda tijekom evolucije, postoji stalni proces diobe stanica. Kao rezultat, u kratkom vremenskom razdoblju cijelo ljudsko tijelo se formira iz jedne stanice.

Na mjestu otpuštanja jaja u jajniku formira se žuto tijelo koje proizvodi hormon koji čuva trudnoću - progesteron.

Prije toga, glavna uloga među spolnim hormonima žena igrala je estrogen. Uz početak trudnoće, estrogeni odustaju od glavne uloge progesterona.

progesteron:

 • priprema endometrij (tkivo maternice) za ubacivanje embrija,
 • održava normalan ton maternice za sigurno nošenje,
 • pomaže pripremi mliječnih žlijezda i genitalnog trakta za porođaj i naknadno razdoblje nakon rođenja djeteta.

A sada razmotrimo osjete koje mogu nastati ako žena postane trudna.

Nagrišite bolove

Oko približno u sredini svakog menstrualnog ciklusa, žena može osjetiti laganu povlačenjem boli na desnoj ili lijevoj strani. Te boli su povezane s otpuštanjem jajašca iz jajnika. Njegov izlaz je popraćen ruptura folikula membrane jajnika, tj. Neka vrsta mikrotrauma.

Susret dviju genitalnih stanica, njihova spajanja, a potom napredovanje zigota kroz jajovodne cijevi propuštaju ženi neopaženo i bez ikakvih manifestacija.

Samo u trenutku implantacije embrija, posebno osjetljive žene mogu osjetiti lagano trnce ili trganje u donjem dijelu trbuha. To može biti posljedica činjenice da, kada se ugrađuju u stijenku maternice, čini se da je embrij mjesto za probijanje u slabo uterinskom sloju za dobro sidrenje.

U ovom trenutku, žena čak može izgledati slabo karamelno obojena ili nešto tamnija, budući da veća prostracija maternice uzrokuje oštećenje površinskih posuda i kapilara.

Mnoge žene mogu shvatiti da se to uočava kao znak promatranja menstruacije koja nije predodređena za siguran razvoj trudnoće. No, najčešće se implantacija javlja neprimjetno od strane žene.

Zašto tako mnoge buduće mame doživljavaju vučnu bol u donjem dijelu trbuha u ranoj fazi ili, kako kažu, "osjećaju maternicu"? Razlog je rast ovog genitalnog organa, kao i lagana promjena položaja maternice zbog povećanja njegove veličine.

izbor

Druga manifestacija može ukazivati ​​na početak trudnoće - povećanu sekreciju vaginalnih sekreta. Često se ta činjenica neprimijećuje. U praksi, većina žena, nakon saznanja o trudnoći, već je post factum napomenula da "da, bilo je." Ovu promjenu izaziva promjena hormonalnih razina.

Sada kada je došla trudnoća, tijelo želi spriječiti ulazak infekcije u genitalni trakt, stoga stvara tajnu iz koje se formira sluzni čep. Tijekom trudnoće, ova sluzavna barijera štiti ulazak u genitalni trakt i sprečava prodiranje infekcije kroz gore kroz usta do uterinske šupljine.

Osjetljiva prsa

Jedna od ranijih manifestacija trudnoće je priprema mliječne žlijezde, njezinih mliječnih kanala, za proizvodnju mlijeka.

Sve počinje s povećanjem veličine grudi. Čini se da je nabubri, osobito na otok. Sam bradavica postaje osjetljiviji, ponekad i bolan.

Zamračenje područja blizu vrha, zbog povećanja sadržaja melanina u ovoj zoni, događa se malo kasnije, bliže drugom tromjesečju trudnoće.

Posljedično tome, povećana pigmentacija nekih dijelova tijela, uključujući periplazmu dojke, ne može se nazvati ranom manifestacijom trudnoće.

Pospanost, bezosjećajnost

U početku, nakon rođenja novog života, žensko tijelo uključuje "način štednje energije". To je zbog promjene hormonskog podrijetla, što doprinosi činjenici da su sve snage "bacane" na očuvanje i razvoj jajašca. Čak i produljeni san ne može se nositi s ovim stanjem. Ovo "pospano" razdoblje je kratko, stoga budite strpljivi)

slabost

U ranoj fazi trudnoće, očekivana majka može imati slabu nelagodu, čije se manifestacije mogu razlikovati. Žena je kao SARS-ov percipiraju niz simptoma. Može se pojaviti nazalna zagušenja, bolno grlo, glavobolja, osjećaj slabosti.

Osjećaj topline u trudnica može se zamijeniti hladnošću uslijed smanjenja krvnog tlaka i blagog povećanja temperature u prvih tjedana. Zbog niskog krvnog tlaka, neke žene postaju bolesne u začepljenim sobama, u toplim kupkama.

U ranoj fazi trudnoće, herpesna infekcija na usnama onih koji su već upoznati s ovim virusom može čak i skočiti. Osobno sam to dvaput imala u ranoj fazi moje dvije trudnoće.

Sve je to zbog privremenog spontanog suzbijanja imuniteta tijekom trudnoće. Smanjenje tjelesne obrane tijekom tog razdoblja potrebno je. Dakle, tijelo pokušava spasiti fetus, koji imunološki sustav percipira kao antigen (opasno izvanzemaljsko sredstvo), budući da ima očev genetski materijal koji je strano majčinom tijelu.

Bazalna temperatura

Žene koje planiraju trudnoću mogu mjeriti datum ovulacije mjerenjem bazalne temperature. Nastavljajući mjerenje temperature u vagini, te žene mogu saznati i datum oplodnje podizanjem bazalne temperature iznad 37,1-37,4 ° C.

Obično, neko vrijeme prije nego jaje napusti jajnika, bazalna temperatura se smanjuje za 0,2-0,4 ° C, a onda kada se pojavi ovulacija, oštro se povećava za 0,4-0,6 stupnjeva.

Ako nastavite mjeriti baznu temperaturu, možete primijetiti nakon što temperatura normalizira još jedan porast temperature, već iznad 37 ° C. Ovo je siguran znak trudnoće. Naravno, ako lažno pozitivan rezultat porasta bazalne temperature nije uzrokovan akutnom infekcijom s općim porastom tjelesne temperature.

Malo oteklina

Nedavno trudnice obično primjećuju lagano oticanje lica ili prstiju. Odjednom obratite pozornost da je prsten, koji je upravo bio u pravu, ostavlja trag (dojam) na natečenom prstu.

Sve pogreške progesterona opet. Ovaj hormon, koji čuva trudnoću, potiče zadržavanje tekućine u tijelu trudne žene, tako da fetus ne treba.

Rana toksikoza

Rana toksikoza je, može se reći, klasični žanr. Ovaj simptom javlja se u različitim stupnjevima težine kod gotovo svake trudnice. Početak takvih senzacija, u pravilu, pada na razdoblje od 2-8 tjedana zanimljivog položaja žene.

U ovom trenutku, opisat ću sve moguće manifestacije koje se mogu podnijeti pod markom toksikoze, iako se u klasičnoj verziji ne smatra jednim od sljedećih toksikoza s gledišta medicine.

Poznati znak početka trudnoće je mučnina. Obično se pojavljuje ujutro, prije jela, a ponekad i neposredno nakon uzimanja.

Mučnina se obično prati povećanom salivacijom. Ozbiljnost i trajanje mučnine u različitim ženama obično su različiti. Štoviše, čak i kod različitih trudnoća jedne žene, manifestacije toksikoze, uključujući ozbiljnost mučnine, bit će različite.

Povraćanje je također čest znak kratkotrajne trudnoće. Treba shvatiti da je povraćanje, čak iu slučaju trudnoće, uvijek zaštitni mehanizam. U ovom slučaju, uz pomoć povraćanja, majčino je organizam zaštićen od trovanja proizvodima djetetovog metabolizma, jer do sada svi proizvodi metabolizma djeteta ulaze u majčinu krv.

Ovi neugodni simptomi nastavljaju se u prosjeku prije funkcioniranja glavnih metaboličkih organa - placente, tj. Do 12-15 tjedana trudnoće.

U budućnosti majke u ranim fazama mogu samo promijeniti okus i apetit, bez znakova mučnine. Može se okrenuti od bilo kojeg proizvoda.

To također može promijeniti želje okusa ili ideje o ukusnim ili neukusnim, o prihvatljivim kombinacijama proizvoda. Možda ste primijetili sebe ili svoje poznanike da mnoge žene na tom mjestu žele simultano kombinirati slanu i slatku hranu (na primjer, slani krastavci s čokoladom).

S mirisima također pojedinačno. Osjećaj mirisa neke osobe postaje sve lošiji, netko je volio one (čak i ako se čine čudnim prema drugima) ili, naprotiv, mirisi. Na primjer, često žene u malim razdobljima poput mirisa gume ili boje.

Mokrenje za uriniranje

Tijekom trudnoće povećava se opskrba krvlju zdjeličnih organa, uključujući mjehur. Stoga, žene mogu primijetiti porast u želji za mokrenjem.

Zatvor, nadutost

Tijekom trudnoće, djelovanje progesterona opušta ne samo mišiće maternice, već i druge mišiće unutarnjih organa. Na primjer, ton mišića crijeva također se smanjuje, stoga često trudnice trpi zatvore. U kasnim razdobljima, ova manifestacija se javlja češće, budući da se mehanički tlak crijeva također dodaje smanjenom tonu crijevne stijenke povećanim uterusom.

Češće od zatvora, u ranoj trudnoći žene su zabrinute zbog nadutosti. Atonski, opušteni crijevni zidovi ne rade dobro s funkcijom promicanja plinova. Rezultat je napuhani abdomen i neugodan osjećaj pretrpanog crijeva.

Odgođeno menstruacije

I konačno, postoji kašnjenje kritičnih dana. Ovo je jedan od glavnih znakova trudnoće. Kao i kod svih gore opisanih manifestacija, kašnjenje ne govori 100% o trudnoći, ali ima manje drugih mogućih uzroka za tu činjenicu, nego za sve druge znakove.

Medicina napreduje. Da biste utvrdili činjenicu trudnoće, mnoge metode su izmislene, čak i kada još uvijek nema odgode kao takve.

Možete koristiti test trudnoće. Postoje testovi koji imaju različitu osjetljivost na sadržaj hormona u mokraći. Možete podići osjetljivi test i doslovno uče o trudnoći u ranim danima.

Sigurno možete saznati o trudnoći - donirati krv iz vena na hormonski korionski gonadotropin. Ovo je vrlo precizna metoda.

Postoji izbor. Naravno, slušanje vašeg tijela, analiziranje senzacija je neophodno. No, ako se radi o korištenju subjektivnih senzacija i netočnih znakova kako biste potvrdili svoje sumnje o novoj trudnoći, možda je bolje da ne pogodite, ali da biste saznali upravo o tako važnom događaju kao i trudnoći koristeći jednostavne, dostupne i precizne metode, koja nam pruža modernu medicinu.

Simptomi rane trudnoće

Početak trudnoće (trudnoće) smatra se najvažnijim stupnjem razvoja fetusa. U tom razdoblju su položeni svi organi i sustavi. Svaki utjecaj na takav pojam može imati posljedice u budućnosti.

Početak trudnoće

U opstetriji se smatra da trudnoća počinje prvog dana posljednjeg menstruacije. Ali ovo je uvjetni datum. Zapravo, odrastanje započinje od dana kada se to dogodilo. Međutim, ni sama žena niti liječnik ne mogu točno odrediti kada se to dogodilo.

Gnojidba se ne provodi uvijek na dan kada je par seksalo. Spermatozoa može preživjeti u genitalnom traktu žene do tjedan dana i zadržati sposobnost fertilizacije jaja 3-5 dana.

Koncepcija se obično podudara s danom ovulacije, jer zrele ženske spolne stanice žive ne više od jednog dana. Međutim, ne znaju sve žene kada se javlja ovulacija. Samo nekoliko napomena u ovom trenutku bol u odgovarajućoj polovici abdomen i promjena u vaginalnom iscjedak.

Radi praktičnosti izračuna očekivanog datuma isporuke i izdavanja bolovanja (porodni dopust), liječnici su razmotrili početak trudnoće posljednja menstruacijska razdoblja. Tako će razdoblje opstetrije uvijek biti dulje od 2 tjedna (u prosjeku).

simptomi

Početak trudnoće karakterizira pojava karakterističnih simptoma. Obično su svima poznati. Rijetko, ove manifestacije su slične premenstrualnom sindromu i ne uzrokuju nikakve sumnje u vezi budućnosti buduće majke.

Možete sumnjati u stanje takvih znakova:

 • Povećanje grudi, njezina stezanja i nježnost, ponekad vrlo izražena.
 • Bol, bol u donjem dijelu leđa ili abdomenu.
 • Razdražljivost, emocionalna nestabilnost.

Ali to su simptomi koje mnoge žene promatraju prije svake menstruacije, a većina njih poznata je kao PMS.

Vjerojatnije se dijagnosticira ako žena uočava sljedeće simptome trudnoće:

 • Promjena okusa. Može poželjeti ranije nezadovoljna jela ili napustiti svoje omiljene.
 • Povećana osjetljivost mirisa. Često gnječe buduću majku do te mjere da ne može biti u kuhinji, u kafiću ili u trgovini.
 • Mučnina. Ovaj simptom prati većinu trudnica u prvom tromjesečju i vrlo je karakteristično za ovo stanje. Iako ponekad mučnina smeta ženi s problemima s gastrointestinalnim traktom ili trovanjem.
 • Povraćanje. Poput mučnine, ova neugodna manifestacija čest je pratilac trudnoće.

Međutim, prva i druga skupina znakova nisu specifična za nošenje djeteta. Mogu se pojaviti u raznim oboljenjima i stanjima - pojedinačno i u kombinaciji.

Najpoznatiji znakovi tijekom trudnoće su amenoreja (odsutnost menstruacije) u kombinaciji s gore navedenim simptomima.

Ako kašnjenje traje nekoliko dana, možete kupiti poseban test u ljekarni za potvrdu trudnoće.

Potvrda početka trudnoće

Potvrdite da je početak trudnoće lako. Ako žena nema kronične ginekološke i endokrine bolesti, tada je produljena amenoreja potvrdni znak.

Međutim, treba imati na umu da u rijetkim slučajevima to može biti rezultat problema u tijelu. Također, menstruacija ponekad nestaje na pozadini neuravnotežene prehrane, posta, teške mentalne i fizičke iscrpljenosti.

Razlikovati patološku amenoreju iz fiziološkog testiranja trudnoće. Indikator koji sadrži reagira na poseban hormon u tijelu buduće majke. Naziva se korionski gonadotropin i proizvodi se samo pri nošenju djeteta.

Testiranje ljekarni - informativno sredstvo za potvrdu trudnoće u ranoj fazi. Važna prednost je njegova jednostavnost korištenja, sve se mora obaviti kod kuće ili čak na poslu.

Također na početku trudnoće, možete se obratiti svom liječniku za ultrazvuk. Izvođenje ultrazvuka ima smisla od drugog mjeseca trudnoće, onda će biti informativan.

Razvoj fetusa

Početak trudnoće vrlo je važan period za nerođeno dijete. Upravo je u ovom trenutku najrazvijeniji njegov razvoj, postavljeni su temelji cijelog organizma.

Odmah nakon začeća, dijete je samo oplođeno jaje, ali dok se kreće kroz jajovod, aktivno se dijeli, a vrijeme implantacije broj stanica embriona približava se 200.

Prvi trimestar je embrionalno razdoblje razvoja. To uključuje fragmentaciju oplođenog jaja, razvoj organa i sustava, stvaranje embrija. U roku od 21 dana sve je više uronjen u podlakticu maternice. U ovom trenutku, prvi cirkulacijski sustav embrija aktivno se razvija.

Spinalna moždina i mozak, kao i periferni živci, počinju se razlikovati od 17-18. Dana. Živčani sustav dolazi iz neuronske cijevi.

U tom razdoblju, glava i prtljažnik, formiraju se udovi. Polažu se početci vitalnih organa, koji kasnije potiču na sustave - kardiovaskularne, živčane, endokrine, mišićno-koštane, urogenitalne sustave.

Na kraju trećeg mjeseca, embrij je sličan oblik čovjeku. Formirao je vanjske genitalije - prema podu.

Utjecaj vanjskih čimbenika

Na početku trudnoće treba posebno paziti da slijedite vanjske čimbenike koji mogu utjecati na njezin tijek i razvoj djeteta. Najopasniji su:

 • Alkohol.
 • Pušenje.
 • na lijekove.
 • Učinak zračenja, uključujući i rendgensko ispitivanje.

Ali često se događa da žena ne zna za njezinu trudnoću u razdoblju kada uzima lijekove, puši ili uzima alkohol. Uostalom, moguće je posumnjati ovaj uvjet samo nakon kašnjenja u menstruaciji, do kojeg vremena stvarni razvoj embrija traje 10-14 dana.

Međutim, priroda štiti nerođeno dijete u tom razdoblju. Prva tri tjedna trudnoće, on je pod zakonom "sve ili ništa". Ovo ime se uzima u opstetriciji i objašnjava osobitosti djelovanja raznih faktora na samom početku trudnoće.

Prema ovom zakonu, što god se dogodilo majčinom tijelu u ovom trenutku, i što su agenti postupali na njemu, trudnoća će ili završiti ili nastaviti s razvojem bez posljedica.

Međutim, počevši od četvrtog tjedna, treba izbjegavati korištenje opasnih tvari, budući da njihov učinak na fetus nije nepredvidljiv i u većini slučajeva je opasan.

Utjecaj unutarnjih čimbenika

Unutarnji čimbenici također mogu nepovoljno utjecati na razvoj bebe i tijek same trudnoće. Neravnoteža ženskih spolnih hormona često dovodi do prijetnje pobačaja ili spontanog pobačaja na samom početku. To se obično događa kada je progesteron nizak.

Negativan učinak na trudnoću i poremećaj štitne žlijezde i povećanje i smanjenje njegove funkcije je opasno.

Ako je žena prethodno vidjela endokrinolog s sličnom patologijom ili živi u području gdje nedostaje prirodni jod, mora provjeriti razinu hormona koji stimulira štitnjaču (TSH) prije začeća.

Opasan tijekom trudnoće i bolesti, uz groznicu. To može negativno utjecati na fetus, pa čak i uzrokovati pobačaj. Ako je termometar pokazao 37,5 °, očekivana majka hitno treba uzeti febrifugu. Dozvoljene su u ranim fazama tablete na bazi paracetamola.

Sve promjene u stanju zdravlja u prvom tromjesečju trebale bi upozoriti ženu. U takvoj situaciji potrebno je što je prije moguće javiti ginekologu, jer pobačaj na samom početku nije neuobičajeno.

pobačaj

Pobačaj se može pojaviti na početku trudnoće. Ponekad je prekinuta prije kašnjenja menstruacije, a žena čak ne sumnja da se to dogodilo prije 2 tjedna.

Najčešći pobačaj povezan s kromosomskim i genetskim oštećenjem zbog kojeg je fetus nepremostiv. Također, uzrok može biti imunološki i hormonalni poremećaji u tijelu buduće majke.

Sumnja na pobačaj može biti posljedica sljedećih simptoma:

 • Uočavanje iz genitalnog trakta.
 • Mračna bol u donjem dijelu leđa i donjem dijelu trbuha.
 • Oštre bolove u grčevima.

Ispuštanja mogu biti u rasponu od teških krvarenja do blijedo ružičastih znakova na donjem rublju. Međutim, oni su uvijek znak upozorenja i alarm. Kada se pojavi takav simptom, potreban je medicinski pregled.

Bolovi u bolovima se također mogu pojaviti u normalnoj trudnoći, međutim njihov iznenadni nastup ili povećanje također se odnosi na štetne simptome.

Cramping bol je najopasniji simptom, često posljedica pobačaja koji je započeo - pobačaj u tijeku.

U mnogim zemljama nije uobičajeno održavati trudnoću do kraja prvog tromjesečja, ali u Ruskoj Federaciji i susjednim zemljama, liječnici nastoje pomoći trudnici i najranije.

Prvi mjeseci trudnoće je vrijeme kada žena treba biti što brižljivija, jer siguran razvoj djeteta ovisi o njoj.