Adaptirana dojenačka formula za dojenčad: što odabrati

Rođenja

Adaptirana formula mlijeka u svojim sastojcima je što je bliža moguću sastavu majčinog mlijeka. Ova hrana sadrži proteine ​​sirutke, koje se lako apsorbiraju u tijelo novorođenčadi. Osim toga, fosfor i kalcij su prikazani u optimalnom omjeru potrebnom za puni razvoj djeteta.

Sastav i svojstva

Dječja prilagođena suha mliječna mješavina priprema se na osnovi kravljeg mlijeka i sadrži laktozu. Stoga, ova hrana nije prikladna za novorođenče s alergijom na kravlji protein i netolerancijom na laktozu. Ali za ostale bebe laktoza je potreban ugljikohidrat koji se nalazi u majčinom mlijeku.

Osim laktoze, sljedeće komponente su dio prilagođene prehrane:

 • Jod osigurava normalno funkcioniranje štitnjače, funkcioniranje i razvoj metabolizma materijala. U prvoj godini života beba bi trebala primiti najmanje 100 mikrograma joda dnevno;
 • Nukleotidi su uključeni u strukturu DNA i RNA. Oni stimuliraju dijete, poboljšavaju intestinalnu mikroflora, oblikuju i ojačavaju imunološki sustav;
 • Taurin je aminokiselina koja je potrebna za formiranje živčanog sustava, funkciju mozga i razvoj vida u novorođenčadi. Vrlo je važno u prvim danima života, jer tijelo počinje samostalno sintetizirati ovaj element tek nakon 1,5 mjeseca. Dnevni doplatak za taurine za dojenčad iznosi 40-50 mg;
 • Polinezasićene masne kiseline osiguravaju formiranje i razvoj mozga, živčanih stanica i vizualne funkcije. Pročitajte više o tome kako se vizije razvija u novorođenčadi.

Dodatno, sastav mješavine za novorođenčad može sadržavati različite vitaminima i mineralima, dijetalnu vlaknu i lutein, prebiotike i probiotike. Izbjegavajte formulacije koje sadrže glukozu, škrob, kokosovo ili palmino ulje. Takve smjese su teško probavljive, često uzrokuju koliku i povećanu formiranost plina.

Humana PRE i Humana 1,

Nan 1, Nutrilon 1,

HiPP 2 i 3, Nutrilon 2,

Humana 2 i 3, beba 2, nestogena 2

Agusha 1 i Agusha 2, Bifilin

Mješavine na kozjem mlijeku

Za novorođenče s alergijom na kravlje bjelance često se propisuje mješavina kozjeg mlijeka. Na prvim manifestacijama alergija na hranu odmah se obratite svom pedijatru. Uz ovu bolest, dojenčad može imati osip, crvenilo i piling na koži, kršenje stolice i česte uznapredovanje, povraćanje i oticanje. Među respiratornim simptomima ispuštaju nos i nosa, kihanje, kašalj i upalu grla, s teškim oblikom - astmom.

Liječnik će vam pomoći ispravno dijagnosticirati i razumjeti koji proizvod ima negativnu reakciju. Odabrat će odgovarajući tretman i hipoalergijsku hranu. Nemojte davati lijekove bebi bez preporuke liječnika! Više informacija o alergijama na hranu u novorođenčadi, pročitajte vezu http://vskormi.ru/problems-with-baby/pischevaya-allerguya-u-grudnichka/.

Nedavno su se pojavile mješavine na kozjem mlijeku koje su značajne zbog visokih troškova. Ali za novorođenče s umjerenim i teškim alergijama, pravi su spas. Proteini u kozjem mlijeku se digestiraju i apsorbiraju mnogo lakše nego kod krava. Usput, mnogi pedijatri ne preporučuju piti majčino mlijeko kravljeg mlijeka do 4-5 mjeseci od rođenja bebe i koristiti ovo piće za prvo hranjenje.

Danas se proizvode četiri marke mješavina kozjeg mlijeka. Pogledajmo prednosti i nedostatke svake od njih.

Kako odabrati smjesu

Izbor smjese treba tretirati vrlo odgovorno. Obavezno se posavjetujte s pedijatrom, on će vam pomoći odabrati najprikladniju prehranu. Zapamtite, što je mlađi dijete, to bi trebalo biti prilagođeno. Stoga, za novorođenčad treba odabrati visoko prilagođene smjese. za probleme želuca i jaka kolika, povećana nadutost će biti prikladna za fermentirano mlijeko i za alergiju proteina kod krave - za kozje mlijeko.

Odaberite hranu koja odgovara dobi djeteta. Na pakiranju navedite brojeve. Označavanje "0" ili "Pre" ("Pre") odabirete za prerane bebe ili djecu s nedovoljnom težinom, "1" - za novorođenčad mlađe od šest mjeseci, "2" - za dob 6-12 mjeseci, "3" - za dijete stariji od godinu dana.

Prije kupnje provjerite sastav i trajnost proizvoda, cjelovitost paketa. Po prvi put, dajte bebu mali dio mlijeka u prahu. Ako beba ima alergiju ili postoje nepravilnosti u radu probave, mješavinu treba mijenjati. Hrana nije prikladna ako dijete ne jede dobro, plače za vrijeme, prije i / ili nakon hranjenja. Kada pronađete pravu kombinaciju, nemojte više mijenjati snagu!

Kod kuhanja upotrijebite pravilnu dozu i samo čistu vodu za kuhanje ili posebnu bebu vodu. Kako razrijediti mlijeko u prahu i koliko dati djetetu, pogledajte članak "Kako pripremiti i pohranjivati ​​mlijeko za mlijeko".

Popis najbolje prilagođenih i visoko prilagođenih dojenačkih formula za novorođenčad

Ne postoji bolja prehrana za novorođenčad nego majčino mlijeko. Mama je također mnogo lakše živjeti kad nema potrebe za kupnjom, nema potrebe za djetetom kuhati ili zagrijavati, pranje posuđa nakon hranjenja. Nažalost, sve dojilje majke nemaju dovoljno mlijeka za hranjenje bebe do godinu dana. Također se ponekad događa da se majka razbolije od bolesti koja nije kompatibilna s dojenjem, a hranjenje mora biti zaustavljeno ili ona mora uzeti jake lijekove koji prodiru u mlijeko. U takvim situacijama postavlja se pitanje cijelog ili dijela umjetne prehrane, a najbolja alternativa majčinom mlijeku za dojenčad je prilagođena mješavina mliječnih proizvoda.

Prilagođena smjesa trenutno je najbolja zamjena za majčino mlijeko za malu djecu.

Kakav je sastav mliječne formule?

Formule dojenčadi nazivaju se prilagođene, budući da je njihova sastava vrlo slična majčinom mlijeku. U svom sastavu - optimalni sadržaj bjelančevina iz sirutke, koji se lako prerađuju probavnim organima djeteta. Mješavine za bebe koje su posebno izrađene za probavni sustav djeteta bogate su fosforom, kalijem i kalcijem u pravim omjerima. Oni su potrebni za tijelo djeteta za normalan rast i razvoj kosti i zuba.

U kravljem mlijeku sadržaj ugljikohidrata i vitamina niži je, a minerali i proteini - veći nego kod ljudi. Proizvođači svih prilagođenih mliječnih formula pokušavaju stvoriti prehrambeni proizvod s pripravkom koji je što bliže ženskom majčinom mlijeku.

Posebne tvari - nukleotidi, koji su uključeni u sastav mnogih modernih prilagođenih smjesa, nužni su za novorođenčad od prvog dana života. Uz njihovu pomoć, imunološki sustav bebe je potpuno razvijen. Oni su u strašnoj potrebi za svim njegovim razvojnim organima i tkivima: krvne stanice, kože, crijevne sluznice.

Prilagođene mliječne formule za bebe prvih 5-6 mjeseci života također sadrže taurin aminokiselina. Posebno je važno primati preuranjene bebe, jer je kiselina iznimno važna za pravilnu formiranost vizualnog analizatora i živčanog sustava novorođenčadi, a također sudjeluje u proizvodnji žučnih kiselina.

U dječjoj formuli sadrži 45-50 g / l taurina. Tijelo novorođenčeta do 1 mjeseca ne može samostalno sintetizirati ovu tvar pa ga treba primiti od hrane. Sve prilagođene mliječne formule podijeljene su u vrlo prilagodljive, manje prilagođene i djelomično prilagođene.

Visoko prilagođena dječja formula

Prilagođena mliječna formula ove vrste najbliža je u sastavu za ljudsko mlijeko. Osmišljen je za najmanji - od rođenja do šest mjeseci. Unatoč činjenici da su ovi proizvodi "početna formula" namijenjeni za vrlo rano doba, oni mogu hraniti djecu gotovo godinu dana. Glavni nedostatak ove vrste hrane je njezin vrlo velik trošak.

Ispod je popis najčešće korištenih za umjetnu prehranu suhih proizvoda ove vrste:

 • "Baby-1" - Nutricia, Rusija;
 • "Nan-1" (Nan-1) - Nestle, Švicarska (preporučujemo da pročitate: pregled mješavine NAS 1);
 • "Hipp PRE" (Hipp Pre) - Hipp, Austrija;
 • Humana PRE (Humana PRE) i Humana-1 (Humana-1) - Humana, Njemačka;
 • "Friso PRE" (Friso PRE) - Friesland Campina, Nizozemska;
 • "Hipp 1" (Hipp 1) - Hipp, Austrija;
 • Frisolac-1 Gold (Frisolac-1 Gold) i Frisolac-1 (Frisolac-1) - Friesland Campina, Nizozemska;
 • "Nutrilon-1" (Nutrilon-1) - Nutricia, Nizozemska (preporučujemo čitanje: pregled nutrilonskih smjesa);
 • "Semper Baby-1" (Semper Baby-1) - Semper, Švedska;
 • Lasana PRE (Lazana PRE) i Lasana-1 (Lazana 1) - Humana, Njemačka.
Visoko prilagođene formulacije za mlijeko za dojenčad mlijeka su što je moguće bliže majčinom mlijeku.

Manje prilagođene smjese

Dječja hrana ove vrste već je nešto drugačija u sastavu od majčinog mlijeka. U manje prilagođenim mliječnim formulama sadržani su svi vitamini, minerali i elementi u tragovima potrebni za drugu polovicu godine života.

Proizvodi "sljedeće formule", za razliku od visoko prilagođenih, sadrže više željeza. To je zbog činjenice da tijelo djeteta u prvim mjesecima života sadrži dovoljnu količinu željeza, koja je još uvijek naslijeđena od majke tijekom perioda intrauterinalnog života. Nakon što dijete dosegne dob 5-6 mjeseci, željezne rezerve moraju se nadopunjavati.

Izvrsni izvor željeza, poput cinka, kalcija i bakra, takve su smjese:

 • "Ialyutka-2" - Nutricia, Rusija;
 • Detolact - Ukrajina;
 • "Semper Baby-2" (Semper Baby-2) - Semper, Švedska;
 • Nan-2 (Nan-2) - Nestle, Švicarska;
 • "Humana-2" (Humana-2) i "Humana-3" (Humana-3) - Humana, Njemačka (preporučujemo da pročitate: što je sastav smjese "Humana" za djecu?);
 • Hipp-2 (Hipp-2) i Hipp-3 (Hipp-3) - Hipp, Austrija;
 • Frisolac-2 Gold (Frisolac-2 Gold) i Frisolac-2 (Frisolac-2) - Friesland Campina, Nizozemska;
 • Nutrilon-2 (Nutrilon-2) - Nutricia, Nizozemska.

Djelomično prilagođene mješavine za djecu

To su prilagođene mliječne formule takozvane "formule kazeina", koje imaju deblju konzistenciju. Preporuča se djeci od 5-6 mjeseci, posebno onih koji imaju poteškoća sa zadržavanjem hrane i često pljuvaju odmah nakon jela. Djelomično prilagođena mliječna formula ove vrste je najpovoljnija. U ovom proizvodu iz ugljikohidrata, osim laktoze, saharoze i škroba su prisutni.

Najčešće mješavine ove vrste su:

 • "Nestogen" (ne-carinski) - Nestle, Švicarska (preporučamo čitanje: kako se koristi mlijeko "Nestozhen"?);
 • "Sunce" - Nutritek, Rusija;
 • Similac (Similac) - Abbott Laboratories, SAD (preporučujemo čitanje: pregled Similac mješavina);
 • "Baby-1 Plus" - Nutricia, Rusija;
 • "Baby" i "Kid" - Ukrajina.

Tekuće prilagođene smjese "Agusha"

Mnogi roditelji vjeruju da je potpuno spremno za upotrebu tekuće mješavine bolje apsorbira mrvice od suhog, što mora biti razrijeđeno. Najpopularnije među majkama bila je ruska tekućina adaptirana mliječna formula Agusha, stvorena za hranjenje bebe do godinu dana. Agusha-1 i Agusha-2 su proizvedeni. Broj 1 u naslovu znači da se smjesa preporučuje djeci od rođenja do šest mjeseci, a broj 2 - od šest mjeseci i stariji. Smjese "Agusha" za svako doba razlikuju se po boji pakiranja. S druge strane, svaka od njih ima dvije vrste: sterilizirano i kiselo mlijeko.

Neupadljive mješavine mlijeka

Ti proizvodi su napravljeni od cijelog mlijeka životinja i nisu podvrgnuti specifičnoj obradi. Apsolutno ne mogu hraniti bebe u prvih šest mjeseci života, jer vrlo malo sliče majčinom mlijeku.

Ako uopće nije moguće kupiti skupu prilagođenu mliječnu formulu za bebu, onda je bolje u smjeru pedijatra da mu naređuje hranu u dječjoj mliječnoj kuhinji. Kuhani u mliječnoj kuhinji pomoću posebne tehnologije bebe kefirchik ili mlijeko donijet će više pogodnosti od neprilagođenih smjesa. U ovoj situaciji, trebate unijeti djetetu komplementarno hranjenje malo ranije nego što se očekuje prema dobi.

Kako odabrati smjesu za hranjenje djeteta?

Prehrana se odabire ovisno o dobi, zdravlju djeteta, njegovoj sklonosti alergijama, kao io stupnju prilagodbe proizvoda i materijalnih sposobnosti obitelji. Vrlo je teško odabrati prvu smjesu za bebu jer većina mliječnih formula vrlo je slična jedna drugoj u sastavu. Čak i visoko prilagođena smjesa može uzrokovati alergije, ali u isto vrijeme dijete koje je djelomično prilagođeno može tolerirati dobro, i obrnuto.

Novo za mrvice hrane treba dati da ga malo probati i postepeno povećavajte dio, kao na početku hranjenja. Istodobno, pažljivo pratiti stanje kože - jesu li crvene mrlje, dječja stolica - postoji li zatvor ili proljev, je li trbuh natečen? Na najmanje znakove netolerancije, mješavinu treba zamijeniti drugom. Ako se beba osjeća dobro, vesela, aktivna, normalno raste i razvija - to znači da ste napravili pravi izbor i hrana je potpuno prikladna za njega.

Mješavine mlijeka

Sva prilagođena suha mješavina mlijeka koja ispunjavaju suvremeno tržište podijeljena su u tri glavne kategorije prema stupnju njihove sastavine majčinom mlijeku:

 1. vrlo prilagođen,
 2. manje prilagođen i
 3. djelomično prilagođen.

Osim toga, nadomjesci za majčino mlijeko podijeljeni su u "osnovne formule", preporučljivije za djecu od rođenja do 6 mjeseci, "slijedite formule" preporučene za djecu od 6 do 12 mjeseci, njihova imena obično prate broj "2".

Ako naziv proizvoda ima prefiks "pre" ili broj "0", smjesa se preporučuje za novorođenče i prerane bebe.

Visoko prilagođena mliječna formula "osnovna formula"

 • Nutrilon, Nenatal; proizvodna tvrtka "Nutricia" (Nizozemska)
 • Alprem, Nan, Nestozhen; proizvođač Nestle (Švicarska)
 • Prehipp, Hipp-1; proizvođač Hipp (Austrija)
 • "Bullet-1"; proizvođač "Abbot Laboratories" (SAD)
 • "Enfamil-1"; proizvođač "Mead Johnson" (Nizozemska / SAD)
 • "Pre-Heinz"; proizvođač "Heinz" (SAD)
 • "MCA"; proizvođač "Byte Newtishinels" (SAD)
 • "Bona"; proizvođač Nestle (Finska)
 • "Piltti"; proizvođač Van der Berg Foods (Finska)
 • "Peak"; proizvođač "Krka" (Slovenija)

Visoko prilagođene smjese "slijedeće formule"

 • "Nutrilon 2"; proizvođač "Nutricia" (Nizozemska)
 • "Enfamil-2"; proizvođač "Mead Johnson" (Nizozemska / SAD)
 • "Hipp-2"; proizvođač Hip (Austrija)
 • "Nan"; proizvođač Nestle (Švicarska)

Ove smjese sadrže maksimalne hranjive tvari koje dijete treba u optimalnim omjerima, uz više važnih biološki aktivnih spojeva.

Mlijeko formule manje prilagođene

 • "Simpilak" "Simpilak sa željezom"; proizvođač "Abbot Laboratories" (SAD)
 • Impress, Enfamil; proizvođač "Kruger" (Njemačka)
 • "Enfamil s željezom"; proizvođač "Mead Johnson" (Nizozemska / SAD)

Ove se smjese također nazivaju "formulama kazeina", jer se priprema na osnovi kravljeg mlijeka, čiji je glavni protein kazein. Njima se najbolje daju djeci u drugoj polovici svog života.

Djelomično prilagođene mliječne formule

 • "Baby", "Baby", "Detolact", "Sunce"; MCC proizvođač (Rusija, Ukrajina, Belorus)
 • "Milumil"; proizvođač "Milupa" (Njemačka)
 • "Milazan": proizvođač "Mittelalbe" (Njemačka)

Sve navedene smjese su trenutačne i ne zahtijevaju vrenje.

Popis najbolje prilagođenih formula za novorođenčad. Vrste, svojstva i sastav

Adaptirana mliječna formula u sastavini njezinog sastojka što je bliže moguće sastavu majčinog mlijeka. Umjetna prehrana uključuje protein sirutke, koji je novorođen organizam lako probavljao i apsorbirao.

Osim toga, u prilagođenoj prehrani postoje važni elementi: kalcij i fosfor u potrebnom omjeru za razvoj bebe.

Sastav i svojstva

Dijete od rođenja do jedne godine trebao bi jesti proizvod koji svojom svojstvom i sastavom najbolje odgovara ženskom majčinom mlijeku. Ovi proizvodi se proizvode u dovoljnim količinama - postoje mnoge varijante i nazivi. I oni su na prodaju pod jednim uobičajenim nazivom "prilagođene mješavine".

Valja napomenuti da programer bilo koje mješavine za djecu pokušava uspješno riješiti glavni problem - što je više moguće kako bi sastav mješavine doveo majčinom mlijeku.

Ovisno o tome koliko je dobro riješen problem, sve proizvedene smjese su podijeljene u tri glavne skupine:

 1. Visoko prilagođen.
 2. Manje prilagodljive.
 3. Djelomično prilagođen.

Dječja formula pripremljena je na osnovi kravljeg mlijeka, sadrži laktozu. Ova hrana nije pogodna za djecu s alergijama na kravlje bjelančevine i osobnu netoleranciju na laktozu.

Međutim, druge bebe trebaju unos laktoze, što je važna komponenta majčinog mlijeka. Pored laktoze, u sastavu prilagođenih smjesa prisutne su sljedeće tvari:

 • Jod - pravilno funkcioniranje štitnjače, ovisi o razvoju metaboličkih procesa. Tijekom prve godine svakodnevno bi trebalo biti 10 μg joda u prehrani.
 • Nukleotidi su uključeni u stvaranje RNA i DNA. Oni stimuliraju dijete, poboljšavaju crijevnu mikroflora, ojačavaju imunološki sustav.
 • Taurin je protein koji je aktivno uključen u formiranje živčanog sustava, rad mozga i razvoj vizualnog kapaciteta novorođenčadi. Važno je pružiti dijete s taurinom tijekom prvih tjedana nakon rođenja, jer je neovisna proizvodnja ove tvari od strane tijela počinje samo od dobi od 1,5 mjeseci. Dijete na dan bi trebalo konzumirati prosječno 40 mg taurina.
 • Masne polinezasićene kiseline - zbog njih mozak, funkcija vida, stanice živaca se razvijaju i formiraju.

U raznim formulama za dojenčad, uz ove sastojke, tu su i:

 1. Vitamini i minerali.
 2. Lutein.
 3. Probiotici i prebiotici.
 4. Dijetalna vlakna.

Neke bebe od rođenja imaju netoleranciju na kravlje mlijeko. Za takve bebe pedijatri preporučuju davati formulacije na osnovi kozjeg mlijeka.

Postoje i neprilagođene mješavine koje su načinjene od suhog ili svježeg mlijeka koje nije podvrgnuto posebnom tretmanu. Takve smjese nisu namijenjene novorođenčadi i mogu biti uključene u prehranu djece od 1 godine.

Vrlo prilagođeno - od rođenja do 4 mjeseca

Maksimalni stupanj prilagodbe mješavine pokazuje njegovu najveću sukladnost s sastavom majčinog mlijeka. Ova hrana pogodna je za novorođenčad od rođenja do četiri mjeseca.

Sastav smjesa uključuje:

 • Sirutka.
 • Kolin.
 • Taurin.
 • Lecitin.
 • Inozitop.
 • Minerala.
 • Nukleotida.
 • Vitamini.

Taurin ima pozitivan učinak na probavu, pomaže u probavljanju masnoća u crijevnom sustavu i sudjeluje u razvoju mozga i organa vida. Unos taurina je osobito važan u prehrani preuranjenog djeteta.

indikacije:

 • Kompozicije su nužno propisane za prehranu preranih i slabih beba.
 • Umjetnici iz rođenja.
 • Djeca koja gube na težini ili ne dobivaju težinu.

kontraindikacije:

 • Netolerancija laktoze.
 • Pojedinačne značajke koje se otkrivaju kod liječnika.

Pros:

 • Visoko prilagođena prehrana pruža tijelu važne vitamine A, E, D, C, grupu B.
 • Sates baby.
 • Pruža ga mineralima: kalcij, kalij, jod, željezo, cink, fluor, itd.

kontra:

 • Umjetna prehrana često uzrokuje zatvor.
 • Ne daje odgovarajući imunitet, u usporedbi s majčinim mlijekom.

Popis najboljih proizvođača visoko prilagođenih smjesa:

 1. NAN 1 iz tvrtke Nestle. Hrana pruža dijete s esencijalnim mineralima i vitaminima, podupire ravnotežu crijevne flore. U sastavu se nalazi biljno ulje. Prosječna cijena od 500 rubalja.
 2. Nutrilon 1 - daje djetetu tijelo potrebne vitamine, elemente za njegov razvoj. Cijena može biti od 500 rubalja.
 3. Heinz 1 - ima obogaćenu kompoziciju, osjetljivu strukturu, lako se otapa u vodi. Cijena u prosjeku od 400 rubalja.
 4. Nije izbrisana 1-kvalitetna dječja hrana za dojenčad, koju preporučuju mnogi pedijatri. Trošak od 500 rubalja.
 5. Baby 1 je pristupačna dječja formula, obogaćena vitaminima i mineralima. Ali postoje padovi - prisutnost palminog ulja, previše slatkog okusa. Cijena je oko 300 rubalja.

Od 6 do 12

Kazein se stvara nakon primitka svježeg sira od cjelovitog mlijeka - zbog toga što smjesa postaje gušća i viskozna. To je ova vrsta hrane koju dijete treba primiti, što često u velikim količinama pije hranu.

sastojci:

 • Kazein.
 • Protein sirutke.
 • Vitamini.
 • Nukleotida.
 • Habitatika i probiotici (u nekim smjesama).
 • Lecitin.
 • Masti (riba ili povrće).
 • Minerala.

indikacije:

 • Dob od 5 mjeseci.
 • Nedostatak ili nedostatak dojenja.

kontraindikacije:

 • Alergija na komponente mješavina.
 • Intolerancija tvari.

Pros:

 • Mješavine brzo zasititi dijete.
 • Osigurajte dječje tijelo sa svim važnim vitaminima i mineralima.

kontra:

 • Uvijek nije moguće odabrati hranu od prvog puta.
 • Neke suhe mješavine su slabo topljive u vodi.

Popis najboljih manje prilagođenih proizvoda za bebe:

 1. NAN 2 - visoko kvalitetna smjesa, brzo otapa u toploj vodi, pogodna, rijetko uzrokuje alergije. Ima mali dio palminog ulja. Cijena od 500 do 900 rubalja.
 2. Ne miješano 2 - Švicarska smjesa s ugodnim okusom. Postoji prisutnost prebiotika, što je korisno za crijevnu funkciju. Cijena je oko 450 rubalja.
 3. Nutrilon 2 - ima obogaćenu vitaminsku kompoziciju, minerale i prebiotike, pogodne za djecu s zatvorom. Cijena 400-800 rubalja.
 4. Dijete je povoljan ruski proizvod, ima slatki okus, hrani dijete. Cijena - oko 300 rubalja.
 5. Frisolak 2 je njemački proizvod koji se temelji na kozjem mlijeku, pogodnom za djecu s netolerancijom na krave. Cijena od 400 do 900 rubalja.

Svi proizvodi iz ove kategorije označeni su na ambalaži s brojem "2".

Za hranjenje nakon godinu dana

Djelomično prilagođeni proizvodi sadrže:

indikacije:

 • Djeca koja imaju problema s probavnim sustavom.
 • Bebe koje često regurgitirati.
 • Artificialists, često tormented by kolika i povećanje plina stvaranja.

kontraindikacije:

 • Pojedinačna netolerancija.
 • Alergija.

Pros:

 • Dijete je brzo zasićeno.
 • Tijelo prima vitamine i minerale.

kontra:

 • Smjesa se samo djelomično prilagođava ženskom mlijeku.
 • U mnogim je formulacijama palmino ulje prisutno.

Najvažnija formula mliječnih proizvoda:

 1. Detolact je pristupačna i ukusna hrana za dijete, ali postoji minus - ponekad dovodi do zatvora. Cijena od 250 rubalja.
 2. Similac - ne sadrži palmino ulje, dobro se probavlja. Cijena od 400 rubalja.
 3. Baby - pristupačna hrana za bebe domaće proizvodnje. Minus - previše slatki okus. Cijena od 200 rubalja.

Fermentirano mlijeko

sastojci:

 • Kravlje vjeverica.
 • Probiotici i prebiotici.
 • Vitamini.
 • Minerala.
 • Elementi u tragovima

indikacije:

 • Poremećaji crijeva.
 • Alergija, koja se manifestira dijazom.
 • Dysbacteriosis.
 • Liječenje antibioticima.
 • Rahitis.
 • Pothranjenost.
 • Nedono.

kontraindikacije:

 • Alergija na komponente.
 • Pojedinačni imunitet.

Pros:

 • Mješavina fermentiranog mlijeka prolazi bakterijsku fermentaciju u industrijskim uvjetima i obogaćuje se esencijalnim kiselinama.
 • U ovoj prehrani, protein je u stanju ubrzanog, što ubrzava apsorpciju tijelom djeteta.
 • Usporava se evakuacija hrane iz želuca zbog čega se izlučuje gastrointestinalni trakt, a hrana u crijevu se više probavlja i apsorbira.
 • Ulazak u dječje tijelo, sastava mliječne kiseline pokazuje svojstva antibiotika u debelom crijevu, boreći se protiv patogene mikroflore i pružajući normalni bakterijski sastav.

kontra:

 • Nisu sva djeca prikladna.
 • Uz dugu i nekontroliranu uporabu, to može dovesti do proljeva.

Bolje mogućnosti miješanja:

 1. Nan 1 Kiselo mlijeko - pogodno za potpuni prijelaz djeteta na hranu od kiselog mlijeka, poboljšava gastrointestinalni trakt djeteta. Cijena od 400 rubalja.
 2. Nutrilak Kiselo mlijeko - ima uravnoteženu kompoziciju, pogodnu za liječenje probavnih problema kod beba od 3 mjeseca. Cijena od 300 rubalja.
 3. Nutrilon 1 Kiselo mlijeko - visoko kvalitetna hrana, pogodna za liječenje i prevenciju zatvora kod djece. Cijena od 400 rubalja.
 4. Agusha 1 i 2 - domaći proizvodi, nalaze se u suhom i tekućem obliku. Suho suhe cijene od 300 rubalja.
 5. Biolact prilagođena - terapijska smjesa, pomaže u borbi s konstipacijom. Cijena od 300 rubalja.

tekući

Neki roditelji su uvjereni da je gotova mješavina tekućine bolja nego suha, jer se ne moraju miješati. Sastav i oznake su isti kao i za suhe mješavine.

Pros:

 • Praktičnost - ne morate uzgajati.
 • Higijena i sigurnost - ne postoji rizik od nepoštivanja proporcija, ulazak mikroba, uporabe niske kakvoće vode.
 • Uštedite vrijeme.
 • Spremna mješavina izrađena je s točno poštivanjem omjera komponenata.
 • Proizvod se priprema u sterilnim uvjetima, dostupan je u aseptičnoj ambalaži, čuvajući njegovu svježinu.
 • Tekuće smjese mogu se kontinuirano primjenjivati ​​u obliku glavne prehrane djeteta;
 • Te formulacije također možete koristiti u posebnim situacijama, na primjer, na putovanju, tijekom izlaska u bolnicu, noću, tijekom dugog šetnje.

kontra:

 • Visoka cijena
 • Kratak rok trajanja.
 1. Nutrilak Premium - preporučuje pedijatri, ima uravnoteženu kompoziciju.
 2. Mlijeko za bebe - dolazi u prikladan paket, ima ugodan okus, korisne tvari.
 3. Agusha - hrana s kvalitetnim sastavom domaćih proizvođača.

Kako odabrati?

Izbor mješavine - odgovorno pitanje. Preporučljivo je razgovarati s pedijatrom. Liječnik će vam pomoći odrediti koja će hrana za određeno dijete biti najbolja, najkorisnija i neće učiniti nikakvu štetu. Što je starost djeteta manja, to je veći stupanj prehrambene prilagodbe.

Pri odabiru hrane, važno je uzeti u obzir dob. Da biste to učinili, proizvođači označavaju brojeve na pakiranju:

 • Proizvodi s oznakom "Pre" ili "0" namijenjeni su bebama s lošom težinom ili preuranjenim bebama.
 • Proizvodi s brojem "1" dostupni su za bebe od rođenja do 6 mjeseci.
 • Mješavine s brojem "2" prikladne su za bebe od 6 do 12 mjeseci.
 • Ako je broj na pakiranju "3", onda je ova hrana namijenjena djeci od 1 godine.

Ako uspijete pronaći prikladnu hranu, koju dijete jede sa zadovoljstvom, ne osjeća nikakvu nelagodu nakon njega i nije kapriciozan, onda bi taj izbor trebao biti zaustavljen. Nije preporučljivo mijenjati smjese i eksperimentirati s različitim kompozicijama. Ako naprotiv, dijete odbija jesti, često plakanje, možda ćete morati odabrati drugu mješavinu, ali samo nakon savjetovanja s pedijatrom.

S videozapisa naučit ćete kako odabrati mliječnu formulu. Koje su glavne hranjive tvari i količina koja bi trebala biti u obliku dojenčadi, kao i komponente koje treba obratiti pažnju na:

zaključak

Umjetno hranjenje bebe nije najbolja opcija. Poznato je da je majčino mlijeko korisnije i korisnije. Ali ako nema izbora, preporučljivo je dati djetetu najbolje. Prilagođena smjesa mora se odabrati uzimajući u obzir dob od djeteta i njegove pojedinačne osobine.

Savjeti, pravila i smjernice za odabir dojenačke formule

Pacijenti kažu stručnjaci za dojenje: svaka žena može dojiti bebu. Međutim, ponekad želja za hranjenjem djeteta zapada na ozbiljne prepreke. Glavne prepreke dojenju su bolesti čije liječenje nije u skladu s HB. Ponekad, nakon što je uspješno započeo, dojenje se dovršava za nekoliko mjeseci zbog činjenice da majka nije uspjela uspostaviti laktaciju i pravilno organizirati proces hranjenja. Postoje slučajevi kada majka, na temelju vlastitih stavova i uvjerenja, ne pokušava dojiti bebu na sve, rađajući mješavinu od rođenja. U svim tim slučajevima beba raste na umjetnoj hrani. Važno je da roditelji razumiju koje su mješavine novorođenčadi u njihovom sastavu i svojstvima. Činjenica je da je jedenje bebe u ranoj dobi jamstvo njegovog zdravlja za budućnost. Naravno, ništa ne može biti bolje od mama mlijeka, ali ako iz nekog razloga dijete raste na umjetnom hranjenju, izbor mješavine za prehranu mora se približiti vrlo temeljito.

Vrste smjesa: proučavamo i klasificiramo

Trgovina dječjom hranom ima veliki raspon vrsta mliječne formule, koji su u skladu sa zahtjevima GOST-a i Instituta za prehranu. U raznovrsnosti višestrukih staklenki i kutije s formulom za dojenčad vrlo je lako zbuniti. Stoga, za početak, predlažemo da saznamo tko je tko na polici trgovine i što znače brojevi i natpisi na pakiranjima s mješavinom. Drugim riječima, razmotrimo kakav oblik djeteta po svojoj dosljednosti, sastavu, dobnom indeksu i svrsi.

dosljednost

Konzistencija dojenačke formule može se podijeliti na suhu i tekuću.

 • Suha smjesa. Na ruskom tržištu ovo je 90% mliječne formule. Takve smjese su prašak pakiran u kartonsku kutiju ili limenku, koji se prije upotrebe mora razrijediti kuhanom vodom.
 • Tekućina. Takve smjese su spremne za uporabu i zahtijevaju samo grijanje. Prodaju se u pakiranjima od tetrapaksa i pakiraju u 200 ml. Jedini problem je da je u ruskim trgovinama udio takvih smjesa zanemariv. Takve smjese mogu se naći samo u velikim gradovima.

Najčešći su suhi, prikladni su za skladištenje, doziranje, lako transportni i imaju veliku raznolikost izbora. Tekuće smjese su jednostavnije za pripremu od suhih, jer oni trebaju samo grijanje. Ali oni imaju kratki rok trajanja (samo nekoliko dana).

struktura

Gotovo sve formule za mlijeko izrađuju se na osnovi kravljeg mlijeka. Budući da je protein kravljeg mlijeka strano našemu tijelu, on mora biti prisutan u smjesi u modificiranom obliku. Ovisno o stupnju prerade proteina mlijeka, dojenčad se može podijeliti na:

 • Prilagoditi. Napravljene su na temelju demineraliziranog seruma kravljeg mlijeka, pa su takve smjese što je moguće bliže majčinom mlijeku u njihovim svojstvima. Oni su prilično lagani, hranjivi, brzo apsorbiraju. Prilagođene mješine dizajnirane su samo za novorođenčad. Osim demineraliziranog seruma, polinezasićene masne kiseline, vitamini, minerali, nukleotidi dio su prilagođenih smjesa. Naravno, takve smjese su skuplje za proizvodnju, stoga, prema njihovim kriterijima cijena, mogu se pripisati vrhunskoj klasi. Najpopularnije mješavine prilagođene su:

- Nestle NAN (košta oko 400-500 rubalja po paketu 400 gr, ovisno o dostupnosti dodatnih komponenti);

- Nutricia Nutrilon (cijene kreću se od 375 do 650 rubalja na 400g);

- Semper (prodan u pakiranjima od 350g, raspon cijena 360-480r.);

Neke bebe pate od netolerancije na protein kravljeg mlijeka, tako da mješavine na osnovi sirutke takvog mlijeka ne odgovaraju njima. Za tu djecu postoje prilagođene formule za mlijeko na bazi koza:

- Bibikol dadilja (ambalaža 400g. Troškovi oko 1300r.);

 • Djelomično prilagođene određenom stupnju strukturalnog sastava majčinom mlijeku, one uključuju ne samo laktozu, već i saharozu, ne sadrže stabilizirani sastav mineralnih masnoća;
 • Naknadni su napravljeni od cjelovitog kravljeg mlijeka u prahu, kojem su dodani sukroza i škrob, ne sadrže sirutku.

Ovisno o dobi djece: Do 6 mjeseci - počevši, a više od šest mjeseci - sljedeći.

Također su prilagođene tekuće smjese. Najpoznatiji od njih su:

- Gotova mliječna formula NAN (cijena oko 60 rubalja po pakiranju 200 ml)

- Agush spremna mliječna formula (cijena oko 25 rubalja po pakiranju 200 ml)

 • Nepodešen. Ove smjese su izrađene na bazi proteina kravljeg mlijeka - kazein. Kao dodatne komponente, oni mogu sadržavati sve što je dostupno u prilagođenim smjesama. U sastavu su smjese vrlo "siromašne": ne sadrže taurin, masne kiseline. Prema toj značajci, u nekim izvorima neadaptirana dojenčeta je podijeljena u "manje prilagodljivu" (kazein umjesto demineralizirane sirutke, ostale komponente su kao prilagođene smjese) i "djelomično prilagođene" (kazein i loš sastav dodatnih komponenata). To nije sasvim točno jer je stupanj prilagodljivosti mješavine određen time koliko se mješavina apsorbira djetetovim tijelom i ovisi o tome što je prisutno u mliječnoj bazi: demineraliziranom sirutku ili proteinima kravljeg mlijeka. Mješavine kazeina, bez obzira na njihovu prehrambenu vrijednost, teže su probaviti pa su svi oni u svakom slučaju neprilagođeni i vrijedi ih davati tek nakon 6 mjeseci. Glavni "predstavnici" mješavina kazeina su:

- Similac (cijena od 350 do 650 rubalja za standardnu ​​ambalažu);

- Nestle Nestogena (težina pakiranja od 370 g prodana u prosjeku za 240 rubalja);

- beba (cijena za pakiranje je oko 210 rubalja).

Kako dijete raste, njegov se probavni sustav razvija. Ako su smjese na osnovi demineralizirane sirutke bolje prilagođene novorođenčadi, mješavine kazeina ili smjese čija je mliječna baza sušena kravlja mlijeka (mješavine druge i sljedeće razine) može se koristiti za djecu stariju od šest mjeseci.

Indikator dobi

Formula za dojenčad snažno ovisi o dobi djeteta za koju je namijenjen. To je zbog činjenice da kao dijete raste i razvija, dijete probavni sustav poboljšava i tijelo hranjivim zahtjevima promijeniti. Ovo je sasvim prirodan proces jer majčino mlijeko mijenja svoj sastav s rastom djeteta. Broj formule uvijek je naveden na pakiranju. Za svaki broj i oznaka određeni je dobni raspon.

Gradiranje smjesa prema dobi je kako slijedi:

 • "0" ili "pre" u naslovu - mješavina je namijenjena novorođenčadi prerane ili male težine;
 • "1" - mješavina za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • "2" - mješavina za bebe od 6 mjeseci do 1 godine;
 • "3" - mješavina za djecu stariju od godinu dana.

Kao što smo već ranije rekli, kako se mješavina dobne formule mijenja, mijenja se mliječna baza: povećava se količina neprilagođenih proteina kravljeg mlijeka. Osim toga, sadržaj vitamina i minerala se povećava, jer potreba za tim tvarima postaje veća. Također se smatra da je smjesa za stariju djecu više zadovoljavajuća i visoka kalorija.

Specijalizirane i terapijske smjese

Ponekad osobine tijela i zdravlje djeteta nameću posebne zahtjeve na mješavine mlijeka. U takvim slučajevima dijete treba specijalizirane ili terapijske smjese. Ovisno o tome kakav je plan problem u mrvicama, možete odabrati sljedeću maternicu:

 • Mješavine za prerane bebe: Imaju puno proteina, vitamina i proteina sirutke u sastavu i imaju veliku energetsku vrijednost. Proizvođači označavaju pakete s takvom hranom kao "0" ili s prefiksom u imenu.
 • Mješavina fermentiranog mlijeka. Koristi se za probleme s probavom (za kolike, zatvor, za vrijeme oporavka nakon uzimanja lijeka, za liječenje disbakterijusa). Takve smjese se sastoje od mliječne kiseline i bifidobakterija. Ako bebe imaju koliku bolest, povraćanje, proljev, regurgitiranje, koristite anti-refluksnu hranu koja sadrži tvari (guma ili škrob), koje djeluju kao zgušnjivači. Na primjer: "Nutrilon AR", "Enfamil AR", "Nutrilak AR", "Frisovom". Za konstipaciju u odnosu na hranu obogaćenu gumom koja ima svojstva prehrambenog vlakna ili laktuloza. Laktuloza je disaharid koji aktivira rast bifidobakterija. Laktuloza sadrži "Detolact Bifidus", "Semper Bifidus".

Općenitije i najpopularnije miješa:

- Nutrilac Kiselo mlijeko (cijena oko 400 rubalja)

- Nutrilon kiselo mlijeko (cijena oko 410 rubalja)

- NAN Kiselo mlijeko (cijena oko 450 rubalja).

 • Smjese s visokim sadržajem željeza. Takve smjese propisane su za bebe starije od 4 mjeseca za prevenciju i liječenje anemije nedostatka željeza. Signal za imenovanje smjese s visokim sadržajem željeza niskim razinama hemoglobina u krvi djeteta. Naravno, samo jedna smjesa ne može vratiti hemoglobin u normalu, a pedijatar će propisati dodatke za željezo. Smjese s visokim sadržajem željeza na ruskom tržištu nisu pozicionirane kao ljekovite tvari, one jednostavno imaju bogatiji sastav i udio željeza u njima veći je nego u ostalim smjesama.

- Enfamil Premium (cijena oko 390 rubalja)

- Similac Premium (cijena oko 350 rubalja).

 • Hypoallergenic smjesa. Takva prehrana je neophodna za bebe koje su sklone pojavi alergijskih reakcija. Protein kravljeg mlijeka je jak alergenski, pa se u takvim smjesama koristi hidrolizirana tj. već djelomično probavljeni protein digestiraju enzimima. Hypoallergenic infant formula često ima kraticu "ON" u naslovu.

- Nutrilon Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

- NAN Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

 • Bez mlijeka od laktoze i soje. Koristi se s netolerancijom na protein kravljeg mlijeka. To je izražen oblik alergije na hranu, u kojem čak i hipoalergenske smjese neće pomoći.

- Nutrilon soja (cijena oko 560 rubalja)

- Frisosa (cijena oko 450 rubalja)

- NAN bez laktoze (cijena oko 690 rubalja)

- Similac Isomil (cijena oko 410 rubalja)

 • Mješavine protiv refluksa. Potrebno je često lutati bebe. Ove mješavine sadrže posebna sredstva za zgušnjavanje: karob gluten, riža ili kukuruzni škrob. Na pakiranju takvih smjesa često se skraćuje "A.R."

- Enfamil A.R. (cijena je oko 670 rubalja)

- Frisov (cijena oko 610 rubalja)

- Nutrilon Antireflux (cijena oko 680 rubalja)

Važno je znati! Postoji također i "dopunjavanje tijekom dojenja". Formula za dodatak se koristi kada beba nema dovoljno majčino mlijeko. Zatim koristite visoko prilagođene mješavine (oni se mogu nazvati nadomjesci za majčino mlijeko).

Odabir mješavine za novorođenče

Izbor hrane za umjetno hranjenje djeteta mora se obaviti nakon savjetovanja i pregleda bebe od strane pedijatra. Osim toga, svaki pažljiv roditelj mora biti upoznat s temeljnim načelima koja će vam pomoći odabrati pravu kombinaciju.

Da biste odabrali mješavinu za novorođenče, trebate zapamtiti što su zahtjevi visokokvalitetne dojenčadi.

 1. Za novorođene bebe morate odabrati samo prilagođenu smjesu. Oni su najbliže u sastavu za majčino mlijeko, lako probavljaju i apsorbiraju dječje tijelo.
 2. Odabirom mješavine, morate strogo pridržavati se dobnih preporuka. Moguće je započeti umjetno hranjenje novorođenčadi tek od početne faze mješavina, nemoguće je prebaciti na mješavinu druge razine prije 6 mjeseci.
 3. Ako dijete ima bilo kakvih zdravstvenih problema ili ima poteškoća s probavom, odaberite specijalizirane ili terapijske smjese. Usput, uopće nije potrebno potpuno prenijeti dijete u terapijsku smjesu. U nekim slučajevima dovoljno ga je zamijeniti sa 1-2 izvora dnevno.
 4. Nemojte slijepo slijediti oglas, uvijek samostalno proučavajte sastav smjese, usporedite je s drugim varijantama smjesa. Ako je moguće, odaberite smjesu koja ne sadrži palmino ili ulje repice, bogato vitaminima i mineralima.
 5. Obratite pažnju na rok trajanja smjese. Nemojte kupiti mješavinu s graničnim rokom trajanja.
 6. Kupite dječju hranu samo u specijaliziranim prodavaonicama.
 7. Prisutnost karnitina, linoleinske kiseline, taurina je korisna - oni su uključeni u metabolizam masti, bjelančevina, vitamina i energije, stvaranje tkiva i stvaranje unutarnjih organa.
 8. Gledajte svoju bebu na hranu. Ako imate alergije ili probavne smetnje - savjetujte se s pedijatrom. Možda odabrana mješavina ne odgovara vašem malom i treba ju zamijeniti.

Kako razumjeti da mješavina nije prikladna

Iskustvo majki čije bebe rastu na umjetnoj hrani pokazuje da pronalaženje "njihove" mješavine nije uvijek lako i brzo. Jedini način pretraživanja je metoda pokušaja i pogrešaka. Kako ne bi zadivila probavne probleme i zdravstvene probleme, majke trebaju pažljivo pratiti bebu reakciju na smjesu. Neki savjeti pomoći će vašoj majci da krene i razumije je li odabrana mješavina prikladna za vaše dijete. Stoga valja razmisliti o novoj kombinaciji ako:

 • Postoje znakovi alergije u obliku osipa i crvenila kože;
 • Dijete ima česte slabe stolice s bijelim mrljama (neprobavljene čestice smjese);
 • Dijete pokazuje anksioznost, krikove i krikove nakon hranjenja, ne održava potrebni interval između jela;
 • Dijete ne dobiva težinu (oko težine djeteta);
 • Noću, dijete spava vrlo nemirno, često se budi.

Pripremite smjesu samo u skladu s oznakom na načinu pakiranja pripreme, promatrajte udio komponenata.

Umjetno hranjenje - skupo. Roditelji koji koriste mješavinu smatraju da jedenje bebe postaje vrlo opipljiva stavka troškova obiteljskog proračuna. Međutim, da biste spremili na mješavinu, odabir jeftinijih i nisko kvalitetnih opcija ne vrijedi. Najbolja opcija za uštedu novca i biti sigurni da beba ima dovoljno za rast i razvoj dojenja, stoga pokušajte prilagoditi laktaciju i hranu, i uzmite bočicu samo kad je GW stvarno nemoguć.

Kupujte mješavine (pročitajte mješavine skladbi i recenzije):

 • Možete se upoznati s asortimanom miješanja, pročitati recenzije, opise, dobiti cijene i mješavine narudžbi uz dostavu u kuću, možete u online trgovini BABADU.RU - vezom na asortiman miksera;
 • Ili u online trgovini OBSTETRICS - Mixes.

Što je važno znati pri odabiru mliječne formule?

Infant formula: kako odabrati?

Srećom, bogat izbor mješavina koji se nude u modernim trgovinama omogućava vam da odaberete najoptimalniji proizvod za dojenčad, ovisno o njihovim osobnim karakteristikama. Da biste shvatili kakvu dječju hranu želite dati prednost, morate shvatiti kako se razlikuju.

Vrste mliječne formule

Mješavine suvremenih inozemnih i domaćih proizvođača što je više moguće u kompoziciji za majčino mlijeko, tako da tijelo malog čovjeka lako apsorbira novi proizvod.

Normalni protein mlijeka zamijenjen je u suhoj prehrani za djecu sirutke. Sastav smjese sadrži optimalnu količinu korisnih vitamina i elemenata u tragovima za dojenčad, posebno kalcija i fosfora. Većina smjesa sadrži taurin, posebnu aminokiselinu koja pomaže u izgradnji imuniteta.

Sve suhe mješavine su sigurne i prikladne za hranjenje beba. Međutim, treba imati na umu da u smislu blizine majčinom mlijeku postoje vrlo prilagođene, djelomično prilagođene i neprilagođene mješavine. Prilagodba utječe na sastav proizvoda. Stoga su visoko prilagođene mješavine idealne za djecu od rođenja do 6 mjeseci, dok su manje prilagođene, u pravilu, za djecu nakon 6 mjeseci.

Odvojeno dodijeliti specijaliziranu medicinsku prehranu za dojenčad.

Visoko prilagođene smjese

Ova hrana je pogodna za bebe odmah nakon rođenja. Naravno, nemoguće je potpuno kopirati majčino mlijeko. Međutim, visoko prilagođene smjese praktički se ne razlikuju od njega u ukusu i sastavu.

Za djecu do 6 mjeseci proizvodi se suha hrana "početne formule", a starija se djeca trebaju prebaciti na tzv. "Naknadne mješavine". Oni sadrže više željeza, cinka i bakra, potrebnih za dijete u drugoj polovici svog života.

Djelomično prilagođene smjese

Takve smjese nisu potpuno blizu majčinom mlijeku. Samo neki od njih sadrže posebne aditive. Za razliku od visoko prilagođenih smjesa, ova dijeta sadrži škrob i saharozu. Sastav masnoća i masnoća nesavršeno je uravnotežen u njima.

Neupotrebljive mješavine

Proizvode se na osnovi kravljeg ili kozjeg mlijeka bez posebne obrade. Ponekad ove smjese uključuju zob, heljdu i rižu vodu. Vjeruje se da je hrana s dodatkom žitarica lakše apsorbira djetetovo tijelo.

U pravilu, svaki proizvođač u liniji dječje hrane ima početne i sljedeće mješavine, na primjer, određena tvrtka proizvodi vrlo prilagođenu mješavinu za djecu od rođenja do 6 mjeseci, a ista tvrtka proizvodi "naknadnu formulu" - smjesu za djecu od 6 mjeseci. tj jedna mješavina je nastavak druge.

Terapijska smjesa

Ti su proizvodi namijenjeni bebama s različitim poremećajima u radu unutarnjih organa. Može biti alergičan na protein kravljeg mlijeka, nedostatak laktoze, češku regurgitaciju, prijevremenu starost, konstipaciju ili labave stolice. Medicinska smjesa koju propisuje liječnik. Koriste se kao trajna ili privremena hrana.

Kako odabrati mješavinu za dijete

Potrebno je preuzeti najodgovorniji odnos prema prehrani umjetne bebe i proučiti karakteristike svih smjesa. Zdrave bebe do 6 mjeseci bolje su dajući visoko prilagođene proizvode. Malo tijelo neće doživjeti stres tijekom prijelaza na umjetno hranjenje i dobit će sve potrebne komponente za normalan život. Mješavine manje prikladne za djecu mogu dovesti do poremećaja u funkcioniranju unutarnjih organa.

Suhe mješavine na osnovu redovitog kravljeg mlijeka bez dodatne prerade nisu pogodne za hranjenje novorođenčadi. Može ih se koristiti tek nakon navršenih 6 mjeseci života.

Prije nego što kupite mješavinu, trebali biste pažljivo ispitati njegov sastav. Najbolje je kupiti vrlo prilagođenu suhu dječju hranu koja uključuje taurin, karnitin i linolensku kiselinu.

Ovi elementi u tragovima su neophodni za rastući organizam novorođenčeta.

Pročitajte više o sastavu smjese, njezinim sastavnim dijelovima, kao i obveznim i neprihvatljivim sastojcima u dječjoj formuli.

Stoga, pri odabiru mješavine, imajte na umu da je mješavina proizvod koji vam je potreban cijelo vrijeme, a ne biste trebali imati poteškoća s njegovom stjecanju. Procijenite svoje sposobnosti odjednom: trošak mješavine, uvijek je na prodaju - je li lako kupiti?

Video - kako odabrati kombinaciju:

Kako odabrati medicinsku smjesu za dijete

U nekim slučajevima čak i najbolja mješavina, blizu majčinog mlijeka u sastavu, ne odgovara djetetu. Suvremeni proizvođači uzimali su u obzir pojedinačne karakteristike bebe i stvorili specijaliziranu medicinsku prehranu za dojenčad.

Preuranjene bebe trebaju povećanu razinu proteina i vitamina A, C i D. Preporučuje se posebna mješavina za bebe s anemijom. S čestim regurgitiranjem pomoći će se proizvodima s dodatkom zgušnjivača. Imaju učinak protiv refluksa. Treba napomenuti da smjesa u kojoj se rižinski škrob koristi kao zgušnjivač neće biti prikladna za bebe sklone opstipaciji. Za hranu takvih beba koristite proizvod koji sadrži guma.

Posebna prehrana je potrebna za djecu s nedostatkom laktoze. Preporučuju se smjese fermentiranih mlijeka u kojima se laktoza djelomično podijeli. U nekim slučajevima koristite dječju hranu na bazi soje. Međutim, takve smjese mogu hraniti bebu samo na preporuku liječnika. Potrebna je dijeta koja ne sadrži kravlje mlijeko, novorođenčad čije tijelo ne dopušta ovu komponentu.

Prijelaz na terapijske smjese i njihova uporaba imaju svoje osobine, moguće mogućnosti:

 • hrana terapeutska smjesa se provodi samo na liječnički recept;
 • kada je potrebno prebaciti se na medicinsku smjesu, ponekad je bolje da ne mijenja proizvođača, već jednostavno promijeniti vrstu smjese u okviru prijedloga ove tvrtke (tj. ako npr. mješavina NAN-a uzrokuje zatvor kod djeteta, možda možda mješavine NAN)
 • s imenovanjem terapijske smjese, moguće je djelomično prijelaz na njega, tj. u nekoliko hranjenja dajte bebu uobičajenu mješavinu, i u nekom ljekovitom obliku;
 • imenovanje terapijske smjese je moguće samo za razdoblje do normalizacije djetetovog stanja.

Pročitajte više i vrste terapijskih smjesa koje su ovdje pročitane.

Označavanje suhih miješanja djece

Na ambalaži dječje hrane pod uvjetom da su sve potrebne informacije o proizvodu: ime, proizvođač, način uporabe, sastav i rok trajanja. Osim toga, ponekad postoji dodatna oznaka na kutiji ili banci:

0, + ili Pre - mješavina povećane sitosti, pogodna za hranjenje preranog dojenčadi ili djece s malom porođajnom težinom;

1 - hrana za djecu od 0 do 6 mjeseci;

2 - hrana za djecu od 6 mjeseci do jedne godine;

3 - hrana za djecu nakon godinu dana;

HA - hipoalergenska smjesa;

BL - proizvod ne sadrži laktozu;

AR - antirefluxor prehrana za bebe koje često regurgitirati;

Bio je europska oznaka kvalitete koja ukazuje na to da se u proizvodnji koriste samo ekološki prihvatljive sirovine;

Je li mješavina pogodna za bebu?

Čak i ako je riječ o visokokvalitetnoj i kvalitetnoj prehrani, nakon prvog hranjenja djeteta sa suhom smjesom, treba promatrati njegovo ponašanje i reakciju. Tako možete razumjeti je li ovaj proizvod prikladan bebin. Pratite sljedeće znakove upozorenja:

 • česte stolice s neprobavljenim mliječnim ugrušcima i sluzi, proljevom ili zatvorom;
 • povraćanje nakon gotovo svakog hranjenja;
 • kolike nakon hranjenja, popraćeno nadimanjem, napetosti i bolovima trbuha;
 • nemirni san, razdražljivost ili letargija djeteta;
 • osip na koži i druge alergijske reakcije;
 • nedovoljno povećanje težine

Ako dijete stalno ima jedan ili više od ovih simptoma, možda ćete morati promijeniti smjesu nakon savjetovanja s liječnikom.

Prvo, zamijenite smjesu samo u jednom hranjenju - po mogućnosti, koja se javlja u jutro i pratiti djetetovu reakciju (ponašanje, stolice, osip na koži). Ako je sve u redu, sljedeći dan zamijenite novom mješavinom s drugom hranom. I tako, postupno, svaki dan dodajte jedan hranjenje, i idite u potpunosti u novu smjesu.

Još jednom, ako se mješavina približi djetetu i ne uzrokuje nikakve probleme s dobrobiti, bolje je ostati na njemu. Ne biste trebali eksperimentirati i ponuditi djetetu novu mješavinu, samo zato što susjed vašeg djeteta hrani drugu mješavinu.

Do dobi kako bi dijete mješavilo

Postoji mnogo rasprava o tome koliko dugo treba dati djetetu prilagođenu smjesu.

Dijete treba dovoljnu količinu esencijalnih minerala i elemenata u tragovima koji nisu u kravljim ili kozjim mlijeku. Osim toga, ti proizvodi sadrže veliku količinu fosfora, zbog čega se slabo apsorbiraju vitamini C i D. Kvaliteta mliječnih proizvoda koje nude moderni proizvođači je također loša. Samo se neki od njih mogu nazvati prirodnim i stvarno korisnim.

Dječja formula ne šteti djetetu bilo koje dobi. Do 3 godine moguće je zamijeniti regularno mlijeko. Međutim, ne smijemo zaboraviti da u drugoj polovici godine dijete treba komplementarne hrane. Pored posebne dječje hrane, treba uvesti i dodatne proizvode.

U svakom slučaju, izbor mješavine i prehrane ovisi o individualnim karakteristikama djeteta. S tim pitanjem bolje je kontaktirati iskusni pedijatar koji će ispitati dijete i dati potrebne preporuke.

Koja je smjesa bolja

NAN (Nestle, Švicarska)

Nestle - jedan od najpoznatijih proizvođača dječje hrane, poznat po cijelom svijetu. Stručnjaci tvrtke razvili su cijelu liniju suhih mješavina za bebe. Ova hrana za prerane bebe, bebe do 6 mjeseci i nakon šest mjeseci, kao i specijalizirana hipoalergenska, mliječna kiselina, bez laktoze i mješavine konstipacije.

Mlade majke kažu da njihova djeca uživaju u jedenju ove mješavine s užitkom i dobro se dobivaju. NAN je jedan od visoko prilagodljivih proizvoda. U njihovom sastavu je potrebno za dojenčad dodataka.

Međutim, mnogi, pomno proučavajući ambalažu, primijetili su da ovaj proizvod sadrži palmino ulje. Osim toga, prehrambena tvrtka Nestle nalazi se na popisu zabranjenih proizvoda zbog sadržaja GMO-a. Štetni aditivi i visoke cijene čine mnogi roditelji odbiju kupiti NAN mješavine.

Procjena troškova - 500r.

Nestogen (Nestle, Švicarska)

Ova mješavina je u vlasništvu Nestla. Oni ga čine prema ažuriranoj formuli i dodaju L. reuteri i Prebio prebiotike na sastav lactobacilli, koji doprinose formiranju zdrave mikroflore.

Poput NAN, Nestogen sadrži palmino ulje i eventualno genetski modificirane organizme. Međutim, neki vjeruju da je njihova štetnost pretjerana. Dakle, Nestogen je prilično popularna mješavina. Općenito, recenzije su pozitivne. Međutim, u rijetkim slučajevima mame se žale da nakon uporabe Nestogena djeca imaju problema s stolicom i alergijama.

Procjena troškova - 250r.

Nutrilon (Nutricia, Nizozemska)

Nutricia proizvodi mješavine za djecu različitih dobnih skupina i potreba. Sastav ove prehrane uključuje jedinstvene komponente - prebiotike za jačanje imunološkog sustava i masnih kiselina, pridonoseći razvoju mentalnih sposobnosti. Proizvođači tvrde da su njihovi proizvodi praktički nerazlučivi od majčinog mlijeka.

Mnogo je recenzija o Nutrilonu, od kojih su većina pozitivne. Mlijeko je ugodno za ukus, razvedeno brzo i bez grudica. Neki se žale na neugodne učinke mješavine. Osim toga, palmino i repičino ulje pronađeno je u smjesi Nutrilon.

Detaljna analiza sastava ove mješavine dostupna je ovdje.

Procjena troškova - 700r.

Friso (FrieslandCampina, Holland)

Frisco mješavine su slične u sastavu za Nutrilon. Imaju prebiotike i posebne masne kiseline. Laboratorijske studije su pokazale značajna odstupanja u sastavu navedenoj na pakiranju. Povećan sadržaj željeza pronađen je u Frisco mješavinama. Kao iu prethodnim proizvodima, sastav tvrtke FrieslandCampina sadrži ulje repice i palmino ulje.

Prednosti ove mješavine uključuju dobar ukus, prikladnu ambalažu i mjernu žlicu.

Brojni pregledi ukazuju da proizvodi Fricso rijetko uzrokuju alergijske reakcije i probavne probleme.

Procjena troškova - 500r.

Hipp (HiPP, Njemačka)

Ova mješavina se smatra jednim od najboljih za hranjenje beba. Sadrži probiotike, koji imaju dodatni pozitivan učinak na probavni proces. Dodatna korist jedenja Hippa je odsutnost maltodekstrema i saharoze. 95% šećera u mješavini je laktoza. Mjerna žlica potrošača također privlači potrošače.

Unatoč visokoj kvaliteti, neki od tih proizvoda nisu prikladni. Nakon upotrebe, bebe imaju problema s stolicama i osipom kože.

Procjena troškova - 560r.

Dadilja (Bibicall, Novi Zeland)

Dadilja je elitna mješavina kozjeg mlijeka, što se smatra korisnijim za djecu nego krava. Sadrži pred- i probiotike, nukleotide i polisaturirane masne kiseline. Nedostatak ove mješavine je prisutnost maltodekstrina u sastavu.

Dadilja je jedan od najskupljih proizvoda za dječju hranu predstavljen u modernim trgovinama. Ova mješavina idealan je za alergije i ne sadrži palmino ulje.

Procjena troškova - 1100r.

Beba (Nutricia, Rusija)

Dijete je prilično kvalitetan i pristupačan proizvod. Smjesa sadrži potrebne dodatke za novorođenčad i što je bliže majčinom mlijeku. Međutim, ukus je previše slatko zbog visokog sadržaja maltodekstrina. Drugi nedostatak proizvoda je nezgodna ambalaža od kartona, koja se ne može dugo pohraniti.

Stručnjaci primjećuju da je neobična komponenta L-triptofana u djetetovoj smjesi. Koristi se za liječenje poremećaja spavanja i povećane razdražljivosti. U pravilu, to nije uključeno u dječju hranu.

Detaljna analiza sastava ove mješavine dostupna je ovdje.

Procjena troškova - 260r.

Similac (Abbott Laboratories, Danska)

Proizvodi tvrtke Similac klasificiraju se kao visoko prilagodljive mješavine. Hermetično pakiranje, relativno niske cijene i jednostavnost korištenja privlače mlade majke. Proizvod ne sadrži palmino ulje i maltodextreme. No, za razliku od ostalih smjesa, postoje korisne komponente za dijete kao beta-karoten i lutein, koji je dio majčinog mlijeka.

Međutim, pokazalo se da smjesa Similak sadrži transgene. Unatoč činjenici da njihova šteta još nije dokazana, mnogi odbijaju proizvode danske tvrtke.

Procjena troškova - 430r.

Humana (Humana, Njemačka)

Stručnjaci nazivaju humana spojem jedan od najboljih. Potrošači se slažu s njima. Naravno, ovaj proizvod možda neće biti pogodan za neku djecu zbog pojedinačnih karakteristika. Međutim, općenito, on ispunjava sve uvjete.

Smjesa sadrži sve korisne vitamine i elemente u tragovima. Humana ne sadrži GMO, a sadržaj maltodextreme u njoj ne prelazi dopušteni iznos.

Procjena troškova - 560r.

Bebi (Droga Kolinska, Slovenija)

Slovenska tvrtka Droga Kolinska proizvodi cijelu liniju dječje hrane. To su razni derali, kolačići, čaj, voda i mješavine mlijeka. Sudeći prema pregledima potrošača, Bebi je jedan od najboljih proizvoda za dječju hranu.

Sastav ove smjese nije apsolutno niži od skupljeg proizvoda ovog tipa. Pored toga, Bebi ne sadrži GMO-e.

Procjena troškova - 300r.

Agusha (Wimm-Bill-Dann, Rusija)

Na prvi pogled, smjesa Agush je gotovo jednaka. Kao dio uključene su sve potrebne komponente za dječje tijelo. Međutim, laboratorijske studije su pokazale da je količina kozjeg i mliječnih proteina u proizvodu jednaka, dok je u majčinom mlijeku njihov omjer nejednak.

Povratne informacije o Agushovoj smjesi vrlo su kontroverzne. Mnogi su zadovoljni hranom. Istodobno, neke mame imaju neugodne pojavljivanja proizvoda. Kažu da čak i ne daju bebu smjesu zbog neugodnog mirisa i okusa.

Procjena troškova - 300r.

Kakvu ste smjesu odabrali? Podijelite svoje komentare i povratne informacije.