Što liječnici trebaju prije trudnoće?

Bol

Rođenje djeteta jedno je od najznačajnijih događaja u životu. I mnogi se parovi pripremaju unaprijed. Ako budući roditelji brinu o planiranju obitelji i prođu niz testova, vjerojatnost uspješne trudnoće i rađanje zdravog djeteta povećat će se nekoliko puta.

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Nije tajna da mnoga rođena djeca nisu planirali roditelji. Međutim, svake se godine povećava broj parova koji ozbiljno pristupaju koncepciji djeteta. Bolje pripremljeni potencijalni roditelji, veća je vjerojatnost da će trudna majka lakše podnijeti trudnoću i roditi zdravu bebu. Kako bi se utvrdilo kako su budući roditelji spremni za začeće, potrebno je proći niz testova i posjetiti nekoliko liječnika.

Koje testove treba prijeći ženu prije trudnoće

Planiranje obitelji za ženu započinje posjetom ginekološkog ureda. Znatno će vam pomoći liječniku ako se prisjetite svih vaših bolesti prije recepcije i izračunate trajanje menstrualnog ciklusa. Nemojte zaboraviti zgrabiti medicinsku karticu. Dostavljene informacije pomoći će liječniku da cjelovitu sliku pregleda.

Dakle, popis analiza:

 • Ginekolog - savjetovanje ginekologa vrlo je važno, glavni je liječnik koji će voditi cijelu trudnoću.
 • Zubar - pravodobno ispitivanje usne šupljine i liječenje bolesnih zuba ublažit će opasnost od opasne infekcije.
 • Otorinolaringolog. Bolesti organa ENT-a također su opasne, pa čak iu kroničnom obliku će biti stalni izvor infekcije.
 • Kardiolog. Dodatni stres na kardiovaskularni sustav žene tijekom trudnoće i porođaja može biti štetan ako postoje bolesti ili patologije na ovom području.
 • Alergije.
 • vaginalni razmaz na flori;
 • opći, biokemijski test krvi;
 • mokrenje,
 • struganje od grlića maternice do PCR studije;
 • citologija struganja;
 • hormoni štitnjače;
 • Ultrasonografija mliječnih i štitastih žlijezda, organa malih zdjelica, kako bi se isključila prisutnost patologije;
 • prisutnost protutijela za toksoplazmozu, virus herpesa, rubeola, citomegalovirus, ljudski papilomavirus;
 • antitijela na HIV, sifilis, gonokkam, mycoplasma, gardnerella;
 • antitijela na Escherichia coli, stafilokok;
 • ispitivanje zgrušavanja krvi;
 • analiza hepatitisa B i C;
 • HIV analiza;
 • analiza sifilisa;
 • PCR za latentne infekcije;
 • kolposkopija;
 • PCR studija struganja proizvedenog iz cerviksa - zbog prisutnosti herpes patogena, citomegalovirusa, klamidije, mikoplazmoze, ureaplazmoze;
 • proučavanje razine hormona štitnjače TSH (hormon koji stimulira štitnjaču hipofize, koji regulira funkciju štitne žlijezde), T3 (tiroksin), T4 (triiodotironin).

1. Prije svega bit ćete pregledani na stolici i imat će kolposkopiju. Ovo je dijagnostički pregled uz upotrebu posebnog uređaja - kolposkopa. Korištenjem ovog postupka i uzimanjem citoloških testova, procjenjuje se stanje maternice. Glavni zadatak prije planiranja djeteta je uklanjanje izvora infekcija i uzrok upalnih bolesti. Stoga ćete napisati nekoliko smjera za testiranje i prolaz ultrazvučne dijagnostike.

2. Standardni popis testova prije trudnoće uključuje opću analizu urina i krvi. Prva analiza odražava opće stanje tijela i omogućuje prepoznavanje bolesti mokraćnog sustava. Test krvi određuje razinu hemoglobina i pomaže u praćenju upalnih procesa koji se javljaju u tijelu. Također je potreban test krvi za šećer, biokemijski test krvi, koji omogućuje procjenu rada najvažnijih organa i koagulograma. Posljednja analiza određuje zgrušavanje krvi.

3. PCR dijagnoza infekcija je jedan od najvažnijih postupaka. Ovo je krvni test za mnoge opasne infekcije koje predstavljaju značajnu opasnost za razvoj i život fetusa.

Jedna od najvažnijih komponenti pripreme za začeće je provjeriti tijelo zbog prisutnosti TORCH infekcija. Kratica TORCH je formirana od najopasnijih zaraznih bolesti za dijete: toksoplazmoza (toksoplazma), rubeola (rublja), citomegalovirus (cytomegalovirus) i genitalni herpes (herpes). Ako je žena tijekom trudnoće otkrivena barem jedan od tih patogena, onda je najvjerojatnije morala imati abortus. A ako trudnoća još nije došla, koncepcija treba odgoditi do oporavka.

Rezultati PCR dijagnostike će razjasniti jeste li bolesni i druge bolesti:

Ako niste sigurni da ste imali rubeola u djetinjstvu, svakako poduzmite analizu kako biste razjasnili postoji li rizik od infekcije tijekom trudnoće. Bolest može dovesti do fetalnih malformacija. Ako ste već pretrpjeli rubelu, možete sigurno planirati dijete. Ako nikada niste bili bolesni s tim, bolje je cijepiti kako biste izbjegli zaraze tijekom trudnoće. Trudnoća je dopuštena tri mjeseca nakon uvođenja cjepiva.

4. Ultrasonografija zdjeličnih organa otkriva bolesti i patološke procese koji sprečavaju koncepciju i normalnu trudnoću. Studija je zakazana za 5-7 i 21-23 dana ciklusa. U prvoj fazi se odvija procjena općeg stanja zdjeličnih organa.

U drugoj fazi, određena je transformacija endometrija i prisutnost korpus luteuma (bilo da je došlo do ovulacije). Tijekom ultrazvučnog pregleda, liječnici često dijagnosticiraju probleme koji zahtijevaju kirurški zahvat: cista jajnika, mioma maternice, polip polipeptičnog maternice.

5. Vaša krv će biti provjerena za takve opasne bolesti kao hepatitis B (HbSAg), hepatitis C (HCV), HIV i sifilis (RW).

6. Potrebno je otkriti skupinu i Rh faktor u krvi žene i njezina muža. Pozitivni Rh faktor u supruzi i negativ u mužu ne izazivaju zabrinutost. Ali ako je, prema rezultatima pretrage krvi, pronađena negativna rhesus u trudnoj majci, a pozitivan je pronađen kod muškarca, tada je u početku trudnoće Rh-sukob moguć.

To se posebno odnosi na žene koje su ikada imale transfuzije krvi, trudnoću, pobačaj ili druge kirurške operacije, jer se povećava vjerojatnost formiranja specifičnih protutijela u njihovoj krvi. Rh-konflikt se može pojaviti između Rh-pozitivne bebe i Rh-negativne majke, što dovodi do imunoloških komplikacija, kao što je hemolitička bolest novorođenčeta.

S negativnim rezom žene, pozitivni rhesus muškarca i u odsutnosti titra Rh antitijela, prije trudnoće, provodi Rh imunizacija. Konflikt preko krvi manje je uobičajen, ali liječnici moraju uzeti u obzir tu činjenicu.

7. Sljedeći važan kriterij za procjenu ženske reproduktivne sposobnosti je određivanje koncentracije hormona u njezinoj krvi. Testovi hormona su neobavezni. Ispitivanje se može propisati za menstrualne poremećaje, prekomjernu tjelesnu težinu, neuspješne pokušaje da dijete djeteta za više od godinu dana i prethodne trudnoće s neuspješnim ishodom.

Specifičan popis hormona za koje ćete morati testirati vaš će liječnik odrediti na temelju vaših okolnosti i zdravstvenog stanja. Većina hormona se testira na dan 5-7 i na dan 21-23 ciklusa. Na ovom popisu mogu biti:

 • prolaktin, koji utječu na ovulaciju;
 • testosteron, čija visoka stopa može uzrokovati pobačaj;
 • DGEA sulfat, na kojem ovisi aktivnost jajnika;
 • progesteron, odgovoran za održavanje trudnoće;
 • estradiol, koji određuje razvoj uterusa, jajovoda i endometrija;
 • prolaktin, koji je odgovoran za proces ovulacije;
 • hormoni štitnjače koji reguliraju metabolizam;
 • luteinizirajućeg hormona (LH), koji utječe na ovulaciju.

8. Priprema za koncepciju djeteta bit će nepotpuna bez istraživanja potencijalne buduće majke o čimbenicima pobačaja. Da bi to učinili, oni poduzimaju testove koji određuju sadržaj antitijela na kardiolipin, korionski gonadotropin, fosfolipide i otkriti lupus antikoagulant.

9. Sveobuhvatni pregled završava posjetom ENT liječniku, stomatologu i terapeutu. Liječnik ENT-a će utvrditi imate li kronične bolesti grla, nosa i uha. Ne možemo dopustiti da teško prebačena majka ORZ i ARVI ne ometaju razvoj živčanog sustava fetusa.

Tijekom trudnoće teško je provoditi puni zubni tretman, a istodobno infekcije usne šupljine izazivaju upalne procese. Stoga, za rješavanje zubnih problema idealno je potrebno prije nego što je žena na položaju.

Treba pokazati liječnicima opće urinske i krvne pretrage. Na temelju provedenih studija i pregleda stručnjak će donijeti zaključak o vašem zdravstvenom stanju. Možda vam je dodijeljena dodatna dijagnoza i odgovarajući tretman.

Koje testove treba poduzeti čovjek

Nosi buduće dijete da bude žena. Ipak, polovica genetskog materijala koju prima beba pripada muškarcu. Nisu svi muževi vole posjetiti liječnike, tako da žena može uvjeriti svog supruga da muškarac provodi testove i posjete klinici puno brže i lakše.

Što trebate proći budućem ocu:

 1. Opća analiza krvi i urina, određivanje stanja zdravlja, prisutnost infektivnih i upalnih bolesti u tijelu.
 2. Određivanje tipa krvi i Rh faktora kako bi se utvrdila mogućnost Rh-sukoba između majke i fetusa.
 3. Test krvi za spolno prenosive bolesti. Ako je čovjek zaražen infekcijom, treba ga izliječiti prije začeća.
 4. Dodatne studije koje je odredio liječnik. To može uključivati ​​hormonske krvne pretrage, spermogram (test sperme) i analizu lučenja prostate. Ako su svi testovi normalni, a trudnoća se nikada ne događa, čovjek će morati proći test kompatibilnosti za supružnike.

U kojim slučajevima možda trebate posjetiti genetičara

Prolazak genetskih testova trebao bi biti bračni parovi:

 • koji su naslijedili bolesti u obitelji (duševna bolest, hemofilija, Duchenneova miopatija, dijabetes i drugi);
 • gdje su muškarac i žena u odrasloj dobi, jer starenje stanica kromosoma povećava rizik od patologije u formiranju embrija;
 • rodbine koje pate od mentalne i tjelesne retardacije bez vidljivih vanjskih uzroka;
 • koji su već imali dvije ili više regresivnih trudnoća;
 • u kojem dijete ima nasljednu bolest.

Ako postoji dobar razlog za genetsko istraživanje, ne biste trebali zanemariti posjet genetičara. Zapamtite da se nasljedne bolesti mogu manifestirati kroz nekoliko generacija u vašem djetetu.

Ako su rezultati ispitivanja bili normalni, možete sigurno početi pripremati za začeće. Svi budući roditelji se savjetuju da ne puše nekoliko mjeseci, ne piju alkohol, ne uzimaju lijekove, ne idu u kupalište i štite njihovo zdravlje. Jedite zdravo i uzmite vitamine. Planiranje trudnoće znači brigu o svom nerođenom djetetu!

PUNO POPIS ANALIZE MOŽETE PREUZIMATI I ISPISITI OD NAŠA YANDEX DISC - https://yadi.sk/i/f2jmnijGj5F93

Video: Priprema za trudnoću

Obstetrician detaljno govori o pripremanju žena za trudnoću. Popis testova koji moraju biti prošli prije trudnoće: spolno prenosive bolesti, infekcije baklji, hormoni, vaginalna kandidijaza. Također morate posjetiti stomatologa, ginekologa, terapeuta, itd. Slijedite pravila osobne higijene i vodite zdrav stil života.

Gdje trebate početi planirati roditelje trudnoće kako bi smanjili rizik od nezdravog djeteta? Morate početi sa sobom, sa svojim životnim stilom. Optimalno je proći liječnički pregled 2-3 mjeseca prije planiranog začeća. Opseg istraživanja u fazi planiranja trudnoće odabire se pojedinačno, na temelju dobi roditelja, prisutnosti kroničnih bolesti, nasljednosti i tako dalje. Stoga je plan pregleda pri planiranju trudnoće odabran pojedinačno.

7 koraka koje treba zamisliti: kako planirati trudnoću

Kako se pripremiti za trudnoću? Potrebne analize i ispiti

Čini se tako lako zamisliti dijete, bilo bi želja. A ako tijelo nije spremno? Bolje je saznati nekoliko mjeseci prije navodne koncepcije. U svakom slučaju, par će imati vremena za vraćanje zdravlja i rađanje zdravog djeteta.

Korak # 1. Istraživanje prije začeća

Iscrpan dijagnostički pregled jedan je od najvažnijih zadataka s kojima se suočavaju budući roditelji. Gdje početi? Posjet ginekologu. Pa, ako je par pripremljen unaprijed za prvi prijem. Moramo se sjetiti naših kroničnih i nasljednih bolesti, približno trajanje menstrualnog ciklusa, i zaplijeniti medicinsku karticu za prijem, budući da neke bolesti koje su prenesene čak iu djetinjstvu mogu negativno utjecati na zdravlje nerođenog djeteta. Detaljne informacije pomoći će liječniku da daju najpotpuniju sliku o budućem pregledu i identificiraju probleme.

Tijekom recepcije, ginekolog će ispitati i uzeti mrlje, napisati upute za testove i opća klinička istraživanja: kompletan test krvi i urina, krvni test za HIV, hepatitis, ultrazvučnu dijagnostiku zdjeličnih organa (jajnici i maternica).

Glavna stvar prije trudnoće je uklanjanje svih mogućih unutarnjih izvora infekcije. Stoga se buduća majka šalje za dubinsko proučavanje svih tijela sustava.

Korak # 2. Testovi za infekciju: rubeola, toksoplazma, citomegalovirus i drugi

Većina infekcija je opasna tijekom početne infekcije tijekom trudnoće. Stoga je napravljena analiza zaraze kako bi se utvrdilo jeste li imali neku bolest prije. A ako ne, onda tijekom trudnoće treba biti posebno oprezni. Kratica ToRCH pojavila se od prvih slova najopasnijih infekcija za fetus: Toxoplasma (infekcija toksoplazmom) - Rubela (rubeola) - Citomegalovirus (citomegalovirus) - Herpes (herpes).

Kada znate da ste imali rubeola u djetinjstvu, možete preskočiti ovu stavku. U slučaju nesigurnosti, morate proći test za protutijela - IgG i IgM. Ako se otkrije IgM, to znači da ste se prvo zarazili virusom (ova je situacija prilično rijetka). Trudnoća se ne može planirati za 3 mjeseca. Ali IgG, naprotiv, treba biti - njihova prisutnost ukazuje na prethodnu bolest i stjecanje imuniteta protiv rubeole. Ako i IgM i IgG nedostaju, morate cijepiti tako da ne biste zaraženi tijekom trudnoće. Možete planirati trudnoću tri mjeseca nakon cijepljenja.

Toxoplazma je test antitijela za toksoplazmu, čija se infekcija javlja kod kućnih životinja, najčešće iz mačaka. Oko 15% žena reproduktivne dobi doživjelo je ovu infekciju, tj. 75% žena može postati zaraženo toksoplazmom tijekom trudnoće. Ako tijekom analize ne postoji IgG i IgM, postoji opasnost od dobivanja bolesti tijekom trudnoće. Preporuča se ograničiti komunikaciju s psima i mačkama, temeljito kuhati ili peći, svakako oprati i čistiti povrće i voće prije jela, ne čistiti mačji WC bez jednokratnih rukavica, operirati ruke nakon bilo kakve manipulacije mesom i plodovima mora.

Cytomegalovirus infekcija tijekom trudnoće ugrožava razvojne patologije i fetalne intrauterine infekcije. Infekcija se obično prenosi kapljicama u zraku. Ako se tijekom pripreme za trudnoću pronađe visoka razina citomegalovirusa u krvi, potrebno je podvrgnuti tijeku antivirusne terapije i tek onda planirati za začeće. U slučaju negativnog rezultata potrebno je poštovati mjere opreza: pranje ruku prije jela, ne ljubite malu djecu na usnama i preporučljivo je ograničiti komunikaciju s njima, pogotovo ako radite u vrtiću.

Herpes virus je u tijelu za život. Svako liječenje ima za cilj samo smanjenje njegove aktivnosti. Potpuno se riješiti toga neće uspjeti. Stoga se poduzimaju testovi kako bi se procijenio rizik primarne infekcije tijekom trudnoće.

U slučaju da je nešto uznemirujuće (svrbež, gori, teški iscjedak), bilo je neuspješnih trudnoća, ili se žena priprema za IVF, potrebno je analizirati spolno prenosive infekcije (klamidija, myco-ureaplasma, gardnerella). Ako je herpes ili klamidija pronađena u trudnici, suprug mora biti testiran i za ove infekcije.

Korak broj 3. Hormonska pozadina

Procjena ženske hormonske pozadine, određivanje koncentracije hormona u krvi, uzimajući u obzir fazu menstrualnog ciklusa, važan je kriterij za ispitivanje. Hormoni su glavna veza u izgradnji funkcije plodnosti žena i muškaraca, čija uspješna implementacija ovisi o radu hipotalamus-hipofiza-jajnika. Kada jedna od komponenti ne uspije, cijeli se rad reproduktivnog sustava mijenja, a time i sposobnost zamišljanja smanjuje. Kada je ciklus uznemiren kod žene, uočena je povećana dlakavost, akne, pretilost, trudnoća s lošim ishodom (regresija, pobačaj), liječnik nužno šalje studiju. On određuje popis hormona za koje je potrebno proći testove. Svaki slučaj je individualan.

Korak # 4. Krvni tip

Tijekom razdoblja planiranja trudnoće, par se preporučuje za određivanje krvne grupe i rhesus, radi analize antitijela na Rh faktor. Pozitivni rhesus faktor u žena i negativan kod muškaraca ne predstavljaju nikakav razlog za zabrinutost. Ako žena ima Rh-negativnu krv, a njezin muž ima Rh-pozitivnu krv, onda se Rhesus može razviti tijekom trudnoće. Buduća majka, koja je podvrgnuta operaciji (uključujući pobačaj), transfuzija krvi ili trudnoća nije prva, vjerojatno će proizvesti specifična protutijela u krvi. U Rh-negativnim majkama s Rh-pozitivnim bebama moguće su imunološke komplikacije (hemolitička bolest novorođenčadi, itd.), Što se uglavnom očituje iz druge i kasnije trudnoće.

Manje uobičajena je sukob u krvi. Vjerojatnost sukoba povećava se u sljedećim kombinacijama: žena ima krvni tip I, čovjek ima bilo koji drugi; žena ima grupu II, a muškarac ima III ili IV; žena ima krvni tip III, a muškarac ima II ili IV. S takvim kombinacijama preporučuje se testiranje krvi za antitijela na grupne antigene, ako planirana trudnoća nije prva. Kada je prvi - potrebno je provesti istraživanje o grupnim antitijelima od 8. tjedna trudnoće.

Korak broj 5. Ultrazvuk

U fazi planiranja trudnoće, ultrazvuk se provodi u prvoj fazi ciklusa. Otkrivene su razne bolesti zdjeličnih organa, kod kojih je sposobnost začeća oštećena. U nekim slučajevima može biti potrebna operacija: mioma - benigni tumor maternice, cista ili tumor jajnika, polip u sluznici maternice. Ultrazvučni pregled pomoći će eliminirati prisutnost patoloških procesa u genitalijama i osigurati mirni tijek trudnoće i uspješno rođenje djeteta.

Korak broj 6. Klinički pregled prije nego što dijete dobiva dijete

Obvezni program za budućnost majke također uključuje posjet ENT stručnjaku, zubaru i liječniku opće prakse. Za koga?

Zubar. Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da tijekom trudnoće zubi nužno "ulijevaju". Prije trudnoće treba liječiti zube, a tijekom nje treba paziti da dovoljno kalcija. Tada neće trpjeti zub tijekom trudnoće.

Liječnik ENT. Ovo savjetovanje je vrlo važno, jer je potrebno utvrditi imate li kronične bolesti uha, nosa i grla. Svaka trudnoća prati slabljenje imunološke zaštite. To znači da ćete uhvatiti sve infekcije koje lebde u autobusu, podzemnoj željeznici i preko radnog mjesta, mnogo češće nego prije trudnoće. Ne možemo dopustiti da prođemo placentarnu barijeru kako bi došli do bebe. SARS, gripa, mama teško prebačena, može uzrokovati poremećaje u razvoju živčanog sustava mrvica.

Terapeut. S općim testovima krvi i urina trebate posjetiti terapeuta koji će na temelju podataka istraživanja i pregleda dati mišljenje o vašem zdravstvenom stanju. Ako je potrebno, liječnik će propisati detaljniju dijagnozu. Nakon toga, prema potrebi, odredite odgovarajući tretman.

U određenim slučajevima bit će potrebno posjetiti endokrinolog, genetičar i druge stručnjake.

Korak 7. Priprema za začeće

Ako se sve pokazalo u redu, možete početi pripremati za začeće. Očekuju se roditelji da ne piju bilo kakve lijekove 2-3 mjeseca bez savjetovanja s ginekologom. Ne pušite, nemojte piti alkohol, nemojte zlostavljati kavu, jesti više voća i povrća, nemojte vruće kupke, ne idite u kupke i saune, pokušajte se ne razboljeti, početi uzimati vitamine folnom kiselinom. Pazite na svoje zdravlje - i ništa neće pokvariti dugo očekivani sastanak s bebom!

Stručnjak: Nina Ulyanova, načelnica fiziološkog odjela opstetrije Klinike za opstetričare i ginekologiju. Dr. Sc. VF Snegireva, doktor medicine visoke medicine

Kakve li liječnici prolaze prije trudnoće?

Da bi rodili zdravog djeteta, potrebni su barem zdravi roditelji i nije nimalo važno je li to prva trudnoća ili peta. Osim zdravlja, trebate jesti pravilno, riješiti se loših navika, izuzeti većinu lijekova, ne umoriti, nemojte se nervozirati, nemojte se truditi.

Sve te stavke mnogo je lakše provoditi kada se planira trudnoća, a ne iznenađenje.

Kako započeti planiranje?

Prvi je zdravlje. To je od njega i trebao bi započeti s planiranjem trudnoće. Samu koncepciju treba planirati najkasnije tri mjeseca od početka planiranja. To je upravo prosječno vrijeme koje će zdrava žena proći kroz sve potrebne liječnike, testirati i piti vitamine koji pripremaju tijelo za budući stres.

Prema statistikama, do 20% trudnoće završava pobačajem u ranoj fazi. To se događa zbog činjenice da žena ne planira trudnoću i možda čak ne bi bila svjesna toga u prvim mjesecima.

liječnici

Dok čeka dijete, opstetričar-ginekolog postaje glavni liječnik za ženu koja prati njezino zdravlje, propisuje testove i po potrebi ih šalje drugim stručnjacima na konzultacije. Ali prije nego što saznate o svom sretnom položaju, posjet liječnicima je također nužno. Prije trudnoće morat ćete proći:

 1. Ginekolog koji uzme štapić za provjeru prisutnosti zarazne bolesti, obavit će kolposkopiju - pregled koji ima za cilj pravovremeno otkrivanje takve opasne bolesti kao i rak vrata maternice.
 2. Terapeut koji će propisati potrebne testove i istraživanja u nazočnosti kroničnih bolesti.
 3. Endokrinolog će morati posjetiti one koji imaju bilo kakve probleme povezane s hormonima, štitnjačom ili visokim šećerom u krvi.
 4. Stomatolog, kako bi se usmeni ispit, vratio svima koji trebaju liječenje u zubima ili se riješe onih koji se ne mogu spasiti. Tijekom trudnoće takvi se postupci ne preporučuju.
 5. Mamolog, kako bi utvrdili jesu li mliječne žlijezde spremne za proces dojenja.
 6. Genetika, obvezno je posjetiti one parove koji su naslijedili bolesti u obitelji. Na temelju istraživanja i krvnih pretraga, liječnik će moći predvidjeti vjerojatnost da će imati zdravu bebu.

Ako imate kronične bolesti, tada bi ovaj popis trebao biti nadopunjen s oculist, urolist, ENT, allergist, kardiolog i gastroenterologist.

Oni koji pate od problema s težinom i bez obzira na to jesu li povezani s viškom ili nedostatkom, trebate se sjetiti da se posavjetujte s nutricionista i stvorite vlastitu prehranu s njim. Možda ćete morati dijeliti s dodatnim kilogramima prije nego što počnete zaraditi ili, obrnuto, dobiti ih.

analize

Tijekom trudnoće, tijelo žene pada dvostruko opterećenje. Važno je unaprijed znati može li to podnijeti. Doista, tijekom trudnoće, većina lijekova može biti zabranjena, pa će stoga bolest koja je propuštena u fazi planiranja biti teže liječiti. Obično liječnik propisuje:

 1. Krvni test za prisutnost antitijela na infekcije u djetinjstvu, kao što je rubeola, koja tijekom trudnoće uzrokuje nepravilnosti u životnoj dobi bebe.
  rhesus conflictAnaliza
 2. još uvijek za toksoplazmozu, analizu jedne infekcije koja može prouzročiti propušteni pobačaj i pobačaj.
  analiza
 3. Sljedeći testovi su za herpes i cytomegalovirus, koji uzrokuju abnormalnosti u razvoju mozga i srčanih defekata. Vještina ovog virusa leži u činjenici da se s dobrim imunitetom uopće ne pokazuje, a žena, bez znanja, može ga nositi dugi niz godina. Stoga je važno prepoznati i provesti neophodno liječenje prije trudnoće.
  na dalje
 4. krv za HIV i različite vrste hepatitisa.

Gore navedene analize često se nazivaju izrazom TORCH kompleks. Samo vaš liječnik treba procijeniti svoje rezultate.

Pored toga, ženama se dodjeljuju rhesusni sukobi:

 1. Potpuna količina krvi za biokemiju i određivanje Rh faktora, što može ukazivati ​​na skrivene bolesti koagulogrammulichie ili vjerojatnost hemostasisogram.
  premazati
 2. by ili chlamydia, što je učinjeno kako bi se utvrdilo stanje ureaplazma krvi.
  dijete
 3. ozbiljno na mikroflori koja pomaže u uspostavljanju prisutnosti bolesti koje prenose seksualnim odnosom, kao što su, na primjer, prijem, gonokoki ili alkohol. Bilo koja od njih može dovesti do poremećaja razvoja zm vidi, propuštenog pobačaja i preranog rođenja. I u fazi planiranja postati analiza zapreka uspješnoj koncepciji.

Većina liječnika danas umjesto razmazivanja vole napraviti PCR ispit, što je preciznije i štedi vrijeme.

Osim toga, za nekoliko mjeseci prije začeća, žena mora imati fluorografiju i ultrazvučni pregled organa zdjelice.

Način života

Međutim, posjeti liječnicima i brojni testovi nisu jedine stvari koje treba učiniti prilikom planiranja trudnoće. Potrebno je promijeniti način života i prehrane, a prije svega, odreći se loših navika. Preporuke koje liječnici daju za ovu analizu su jednostavni i poznati gotovo svima. No unatoč tome, oni ne gube važnost. Pri planiranju trudnoće morate:

 1. Revidirati prehranu i uravnotežiti ga u proteinima, mastima i ugljikohidratima. Pogotovo ako imate problema sa težinom ili ste podupirali nekonvencionalne sustave hrane, kao što su, primjerice, sirova hrana ili vegetarijanstvo.
 2. S liječnikom, pokupite odgovarajući vitaminski i mineralni kompleks za koji morate početi tri mjeseca prije namjeravanog začeća.
 3. Stvorite naviku hodanja na svježem zraku, idealno najmanje dva sata dnevno.
 4. Isključite andrologist, pušite, oko satu privitak na računalo, popijte puno kave i nemojte dovoljno spavati.
 5. Ako je moguće, izbjegavajte pregršt mjesta, posebno tijekom hladne sezone.

Planiranje nakon smrznute trudnoće

Ako ste u prošlosti imali pobačaj ili propustili pobačaj, onda se nova koncepcija treba odgoditi za najmanje šest mjeseci. U nekim slučajevima, liječnici savjetuju povećati ovo razdoblje na godinu dana. Tijekom tog vremena organospermogram se može oporaviti, a stručnjaci mogu obaviti sve potrebne preglede i otkriti uzrok incidenta.

Analize u ovom slučaju, prije svega, usmjerene su na otkrivanje uzroka incidenta.

Ako se pobačaj dogodio više od jednom, onda se analiza kariotipova sigurno dodaje na popis. Ovo genetsko istraživanje omogućuje vam određivanje stupnja kompatibilnosti supružnika i vjerojatnost da će roditi zdravu bebu. Trudnoća sama odvija se pod strogim nadzorom liječnika od samog početka i do rođenja djeteta.

Što čovjek treba učiniti?

Čovjek također mora proći liječnike i proći testove. Osim x-zraka, ukupnog volumena krvi i Rh faktora, snažna polovica obitelji mora:

 1. Uzmite krvni test za infekcije u djetinjstvu i citomegalovirus, koji se može prenijeti od supružnika trudnice.
 2. PCR ispitivanje prisutnosti zaraznih bolesti koje također mogu utjecati na koncepciju i mogu se prenijeti majci i djetetu.
 3. Posjetite i donirajte kako biste odredili pokretljivost i održivost spermija.

Nemojte se bojati takvog plana pripreme za trudnoću. Zahvaljujući suvremenim metodama koje se koriste u medicini, većina ispitivanja i pregleda koje liječnici rade u jednom danu. I budući će se roditelji osjećati mnogo smireniji, znajući da su zdravi i spremni da se nova osoba pojavi u svojoj obitelji.

Planiranje trudnoće. Koji liječnici trebaju stupiti u vezu s muškarcem i ženom prije zamišljanja djeteta?

Trudnoća bi trebala biti ne samo poželjna nego i planirana. Pravi pristup pomoći će smanjiti rizike za ženu i budućnost bebe i roditi zdravu bebu.

Ovaj će članak detaljno opisati koji će liječnici trebati proći kroz fazu planiranja trudnoće za oba partnera, kao i kada treba obaviti i koje testove treba poduzeti prije začeća.

Zašto prijeći na tjelesne i prolaznosti?

Čak i ako budući roditelji vjeruju da su zdravi, korisno je osigurati sljedeće:

 • Za ženu je prije svega potrebno prijeći na liječnike. Nakon začeća, može početi doživjeti probleme s imunološkim sustavom. To dovodi do pogoršanja kroničnih bolesti, koje će se morati tretirati konzervativnim metodama kako ne bi štetile fetusu. Bolje je ne dopustiti razvoj bolesti, već ga spriječiti. Zbog toga, trudnica mora posjetiti nekoliko stručnjaka.
 • Čovjek je također važno pratiti svoje zdravlje u fazi planiranja trudnoće. Posjet liječniku i procjena općeg zdravlja pomoći će eliminirati rizik prijenosa i pojavu problema s začećem.

Kada biste trebali početi pripremati ženu i muškarca?

Minimalno razdoblje pripreme za trudnoću za muškarca i ženu je 3 mjeseca. Tijekom tog vremena, budući će roditelji imati vremena da posjete sve potrebne liječnike, prolaze testove i isporučuju profilaktička cijepljenja.

Ako žena ili muškarac pati od kroničnih bolesti ili ima neuspješnih trudnoća u povijesti parova, onda bi to razdoblje trebalo produljiti na 6 mjeseci. U ozbiljnijim slučajevima imenuje se pojedinačni mandat, koji može povećati do jedne godine.

Koji liječnici trebaju kontaktirati?

I muškarci i žene trebaju posjetiti sljedeće stručnjake:

 • Terapeut je liječnik kojemu i muškarac i žena moraju ići. Procjenjuje opće stanje tijela. Osim toga, terapeut određuje stručne konzultacije. Međutim, on to ne čini s obzirom na planiranje trudnoće, ali s obzirom na potrebu za ispitivanjem akutnih i kroničnih bolesti.
 • Genetski - odgovoran je za proučavanje kromosomskog skupa muškaraca i žena. Specijalist provodi genetsku analizu koja će pomoći predviđanju osjetljivosti nerođenog djeteta na genetske i druge bolesti. Studija je obavezna za žene starije od 35 godina i muškarce starije od 40 godina, kao iu slučajevima u kojima postoje nasljedne bolesti u obitelji ili povijest parova ima problema s ležanjem.

Žena se također može poslati na genetsko istraživanje na temelju abnormalnih rezultata istraživanja.

 • Reproduktivni stručnjak - liječnik koji se bavi pitanjima reproduktivnog zdravlja. On je taj koji tretira neplodnost muškaraca i žena, kao i priprema za IVF postupak. Potrebno je posjetiti stručnjaka ako par ima problema s koncepcijom, kao i za njihovu prevenciju u fazi planiranja trudnoće.
 • Pored toga, žena prolazi liječnika:

  1. Ginekolog je glavna ženska liječnica, od posjeta kojoj se treba početi priprema za trudnoću. Onaj koji provodi početni ispit i dodjeljuje potrebna ispitivanja. U slučaju otkrivanja problema u tijelu buduće majke, stručnjak šalje ženu u užim liječnicima, uključujući i specijaliste za plodnost.
  2. Endokrinolog - specijalizirao se za bolesti povezane s endokrinim poremećajem. Ovaj sustav ima veliki utjecaj na metabolizam, kao i na fizički, mentalni i seksualni razvoj žene, pa je savjetovanje endokrinologa prije trudnoće svoje mjesto. Kontrola stručnjaka osobito je važna ako žena zna o prisutnosti problema s štitnjačom i uzima hormonske lijekove kako bi prilagodila razinu lučenja hormona.
  3. ENT je liječnik. Odgovara za stanje uha, nosa i grla. Tijekom trudnoće, u pozadini niskog imuniteta, žena može razviti virusne bolesti, kao i pogoršanje kroničnih ENT patologija. To može naškoditi ne samo ženi, nego i nerođenoj djeci. Stoga je važno provesti istraživanje ovih tijela sustava u fazi planiranja trudnoće.
  4. Oftalmolog - prati stanje gledanja budućnosti majke. Pored utvrđivanja prisutnosti kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma, te preporuka u vezi s tim patologijama u fazi planiranja, liječnik zaključuje ginekologu o mogućnosti porođaja na prirodan način. Posebno je važno posjetiti ga prije nego što žene dobiju značajne abnormalnosti organa vidljivosti.
  5. Stomatolog je drugi obvezni stručnjak koji se mora posjetiti u fazi pripreme za rođenje djeteta. Tijekom trudnoće hormoni se dramatično mijenjaju, a potrošnja vitamina i minerala raste. To dovodi do problema s zubima i desnima. Osim toga, bolesti usne šupljine mogu dovesti do komplikacija tijekom trudnoće.
  6. Imunolog - proučava bolesti koje se odnose na imunološki sustav i utječu na njega. Posjet liječnika smatra se obveznim ako je u povijesti žene pobačaj ili propušteni pobačaj.

  Kakav liječnik trebate kontaktirati čovjeka ako žena ne može zatrudnjeti?
  Liječnici za muškarce:

  • Urolog - glavni muški liječnik pri planiranju trudnoće. On je taj koji tretira većinu bolesti koje mogu dovesti do problema s koncepcijom. Provodi primarni pregled i dodjeljuje potrebne testove budućem ocu, na temelju kojih se, po potrebi, šalje specijaliziranijim stručnjacima.
  • Andrologist je specijalist u liječenju patoloških procesa i bolesti muškog genitalnog područja. Uz liječenje impotencije, erektilne disfunkcije i problema s prostatom, bavi se tako ozbiljnim problemom kao i muška neplodnost. Stoga, ako žena ne uspije postati trudna, čovjek se prije svega mora obratiti ovom specijalistu.

  Ovo je potpuni popis najčešće potrebnih stručnjaka pri planiranju trudnoće. Odluku o imenovanju liječničkog savjetovanja donosi promatrački ginekolog za žene ili urolog za muškarce. To je tipično bez pronalaženja ambulanta za ljude.

  Ako jedan od budućih roditelja pati od kroničnih bolesti i redovito se promatra od strane stručnjaka, on može samostalno, u fazi planiranja trudnoće, posavjetovati se s liječnikom kako bi utvrdio prisutnost ili odsutnost recidiva bolesti, kao i njegove komplikacije i potrebu za prevencijom. To se posebno odnosi na žene jer trudnoća smanjuje zaštitne funkcije tijela i vjerojatnost pogoršanja kronične bolesti značajno raste.

  Gdje proći anketu?

  U mnogim gradovima Rusije postoje centri za planiranje obitelji. Tu budući roditelji mogu se preusmjeriti i uputiti svim potrebnim stručnjacima.

  Posjet liječniku je važna faza tijekom planiranja začeća, što je bolje ne zanemariti ženu, a ne muškarca. Ako par brine o svom zdravlju i zdravlju budućeg djeteta, mora kontaktirati stručnjake i prijeći potrebne testove 3 mjeseca prije namjeravanog začeća. Važno je isključiti prisutnost infekcija urogenitalnog sustava, kao i pogoršanje kroničnih bolesti.