Odgajanje treninga

Bol

Što više vaš tumor raste, a što se beba više aktivira, to se češće razmišlja o tome kako će se rođenje dogoditi. Sve trudnice bez iznimke postavljaju ovo pitanje, bez obzira na to kakva je to trudnoća. A ako postaneš majka po prvi put, onda ste više zabrinuti za nadolazeće rođenje. I kako se predloženi datum približava, svaki čudni ili sumnjičavi osjećaj spreman je da se smatra "sve je počelo. ”.

Žene iz rođenja kažu svojim mladim djevojkama da se početak rada ne može propustiti ili pomiješati s nečim: kad početi kontrakcije, sigurno ćete shvatiti da je proces započeo. Ipak, mnoge buduće majke dolaze u bolnicu ispred vremena. I sve zbog lažnih borbi.

Kada započne trening

Ispada da je maternica trudnice napeta tijekom trudnoće. Postoji teorija da se na taj način priprema za predstojeću isporuku. U kratkim razdobljima, žene ne osjećaju ove vježbe, ali nakon 20 tjedana mnogi doživljavaju tzv. Trening borbe, koji opisuju njihove osjećaje kao napetost ili grčeve u maternici, tijekom kojih se želudac stvrdnjava neko vrijeme. Činilo se da je kamen, a onda se vraća na normalu.

Takvi se osjećaji često zbunjuju s početkom tih napada.

Kako razlikovati borbe treninga od stvarne

"Nerealni" kontrakcije nazivaju se lažnim ili obučavanjem, a ime liječnika koji je prvi opisao fenomen Braxton Hicks bori se. Ali ovo nije borba. I tako da ste mirni, naučite ih razlikovati od onih pravih.

Ako je porođaj u stvari već početak, tada ćete sigurno osjećati redovne kontrakcije, ponoviti istim vremenskim razdobljem i postepeno postati intenzivniji, produlji i bolniji. Borbe za vježbanje su ne-ciklične, ne uzrokuju bol. Osjećaju se uglavnom u večernjim satima i noću, jer se tijekom tih sati žena opušta koliko god je to moguće, dnevna gužva se povlači u prošlost, trudnica sluša više pažljivo na svoje tijelo i, bez usredotočenja na vlastito blagostanje, osjeća različite promjene.

Osim toga, stvarne kontrakcije mogu biti popraćene grčevima ili proljevom: dodavanje bilo kojeg od ovih simptoma pomoći će vam da shvatite da je rođenje stvarno početak.

Brexton-Hicks trening napada - trbušni zagrijavanje

Kontrakcije vježbanja (kontrakcije Braxton-Hicks) su kontrakcije glatkih mišića maternice, koje ne dovode do otvaranja vrata maternice i, posljedično, porođaja. Ime je dobio po engleskom liječniku John Braxtonu Hicksu, koji je prvi put opisao ovu pojavu (već krajem 19. stoljeća).

Neke trudnice su upoznate s tim kontrakcijama, a neke čak i nisu čule za njih. Brexton-Hicks treniraju se nakon oko 20. tjedna trudnoće. Međutim, prisutnost ili odsutnost treninga u sebi i sama po sebi nije znak abnormalnog trenda trudnoće.

Nije teško naučiti borbene vježbe Braxton-Hicks, osjećaji s njima su obično sljedeći: s vremena na vrijeme dolazi do napetosti mišića maternice, a ta napetost ima karakter napada i traje oko 30-60 sekundi. Njihova učestalost varira od nekoliko puta dnevno do nekoliko puta na sat.

U ovom trenutku, maternica tenses toliko da žena ne može samo osjetiti, ali i osjetiti za nju. Takve kontrakcije ne donose nikakvu tjelesnu nelagodu, ne povećavaju ni intenzitet ni učestalost.

Kontrakcije Braxton-Hicks: simptomi

Slijedi obilježja koja će vam pomoći pri prepoznavanju borbi za treniranje:

 • osjećaj nepropusnosti u gornjem dijelu maternice, donjeg trbuha ili prepona;
 • nepravilnosti (tj. manje od 6 kontrakcija na sat);
 • nepredvidljivost i nepravilnosti;
 • koncentracija u bilo kojem području, a ne kroz trbuh u donji dio leđa, kao što je to slučaj s stvarnim kontrakcijama;
 • ne donose bol, samo neugodnosti;
 • postupno nestaju, a potom nestaju.

Što uzrokuje Brexton Hicks vježbe:

 • aktivnost majke (na primjer, tjelesna aktivnost), aktivno kretanje djeteta u maternici;
 • uzbuđenje, iskustva trudnice;
 • dehidracija;
 • punina mjehura;
 • seks, točnije, orgazam.

Borba može izazvati čak i ruku postavljenu na trbuh, bez obzira na tvoje ili tuđe. Neke se situacije ne mogu izbjeći, no neke su bolje ne dopustiti (piti potrebnu količinu čiste vode bez plina, pravovremeno isprazniti mjehur) kako ne bi izazvali kontrakcije Braxton-Hicks.

Dah tijekom treninga bori se za Brexton Hicks

Zanimljivo je da liječnici u cijelom svijetu još uvijek nisu došli do zajedničkog mišljenja o tome što su Brexton-Hicksove kontrakcije i zašto su priroda uključena u ženski organizam.

Neki ih nazivaju mehanizmom pripreme tijela za porođaj (tj. Pristaše ove teorije nazvane Braxton-Hicksov kontrakcijski trening), tijekom kojih se dogodila tzv. Zrenja maternice, mijenja se u pripremi za nadolazeću isporuku.

Drugi vjeruju da su kontrakcije mišića maternice tijekom trudnoće jednostavno odgovor tijela na hormonalne promjene i ne igraju nikakvu ulogu u pripremi za porođaj. Druga korisna i neophodna funkcija tih kontrakcija je osigurati protok kisika u posteljicu.

Pa, bilo bi to, trening vježbe pružiti nam veliku priliku da vježbamo vježbe disanja koje smo podučavali na prenatalnim tečajevima. Kao što kažu, teško je naučiti - lako je u borbi!

Ovdje su vježbe disanja koje ublažavaju stanje žena tijekom kontrakcija:

 1. "Učinkovito disanje" je sporo, čišćenje izdisaja u mjehuriću, a zatim duboko udahnuti. Nakon završetka borbe, ponovite sve;
 2. "Pas poput" je plitko disanje (ovo je način na koji psi udišu ekstremnu vrućinu - odakle dolazi ime). Takvo disanje je poželjno tijekom samog kontrakcije, međutim, moguće je disati na taj način ne duže od 220 do 30 sekundi - može početi vrtoglavica, jer dovoljna količina kisika ne ulazi u tijelo.
 3. "Svijeća" - ovaj tip disanja može zamijeniti prethodni: trebate uzeti duboko usporiti dah kroz nos, a zatim disati kroz usta, oštro i kratko.

Što učiniti kada vježbate borbe

Kako trudnica može pomoći u osposobljavanju? Kao što je gore spomenuto, bolje je proučiti situacije koje izazivaju borbe i pokušati ih izbjeći. Ako su kontrakcije počele, preporučujemo da isprobate sljedeće metode kako biste ublažili svoje stanje:

 • neugodna šetnja - hodanje pomaže opuštanju glatkih mišića maternice;
 • topli tuš ili kadu - topla voda također ublažava mišićni grč;
 • mijenja položaj tijela - možda se uterus napinje jer niste ugodno sjediti ili ležati, pokušajte se udobno smjestiti;
 • piće - voda, sok, sok;
 • vježbe disanja - uz ublažavanje stanja majke, također pomaže povećati pristup kisiku u fetus;
 • opuštanje - pokušajte pobjeći i opustiti, uključite ugodnu glazbu, leći, zatvoriti oči.

Ove mjere pomoći će vam da olakšate nelagodu i pričekajte trening vježbe.

Kontrakcije treninga prije porođaja

Treniranje vježbanja nakon 38. tjedna trudnoće može biti prilično teško razlikovati od generičkih, što čini ženu uzalud brinući se. Liječnici se uvjeravaju: nećete uopće zbuniti stvarne borbe sa svime, a kada počnu, svakako ćete to shvatiti. Glavna razlika između kontrakcija rada i treninga je njihova bol, povećana intenziteta, širenje kroz abdomen na donji dio leđa, grčevi, bol u donjoj kralježnici.

Trebam li vidjeti liječnika?

Sam po sebi lažni rad je potpuno normalan fenomen, ali postoji niz znakova koji upućuju na to da je bolje potražiti liječnički savjet:

 1. Krvavi ili vodeni vaginalni iscjedak;
 2. Bol u donjoj kralježnici, donji dio leđa;
 3. Svako krvarenje;
 4. Pošaljite vodu;
 5. Smanjenje brzine kretanja fetusa.

Ako već imate dugo vremena i osjećate da kontrakcije postaju redovitije, intenzivnije, česte i dugo - možda je to početak rada.

Zato neka vam lažne kontrakcije ne zastrasuju - samo se tijelo priprema za rođenje djeteta i imate priliku "vježbati" prije rođenja!

Kako razlikovati lažan rad od prave (generičke) tijekom trudnoće

Žena u procesu čekanja za djetetom živi novi život. Sve se mijenja: okus, način života. U različitim vremenima, s njom postoje promjene: u početku brutalna žudnja za jednim proizvodom se probudi, zatim toksičnost, teški tum počinje miješati u pokret, a kasnije se pojavljuju lažni kontrakcije. To je potonji koji trebaju posvetiti posebnu pozornost kako ne bi propustili početak rada (žene često zbunjuju lažne i prave kontrakcije).

Znakovi kontrakcija

lažan

Trening, lažne kontrakcije (naziv "Braxton-Hicks kontrakcije", nakon imena znanstvenika koji ih je prvi opisao) osjećaju se kao ritmičke kontrakcije trbuha. Često ne uzrokuju značajnu nelagodu, ali je individualna i ovisi o pragu osjetljivosti na bol. Počinju nasumično i završavaju naglo kao što se pojavljuju, bez ikakve sekvence koja se prati.

Ovo stanje može se pratiti od otprilike dvadesetog tjedna i može pratiti ženu sve do rođenja, malo povećavajući posljednjih mjeseci čekanja bebe. Češće, kontrakcije se osjećaju navečer ili noću, kada su svi drugi mišići opušteni i senzacije se usredotočuju na promjenu tonus maternice. Često se tijekom vježbanja javljaju kontrakcije. U nekim ženama, oni su asimptomatski.

Simptomi lažnog rada:

 • Nepravilne kontrakcije maternice (mogu se pojaviti nekoliko puta dnevno, a zatim nemojte smetati neko vrijeme i ponovno se pojaviti).
 • Češće, senzacije u lažnim borbama su bezbolne, ili uzrokuju manje nelagode.
 • Napadi dolaze prilikom mijenjanja položaja, prestanka aktivnosti ili povećanja aktivnosti.
 • Opaža se maternica dilatacija (samo liječnik može utvrditi).

Kako olakšati stanje

Kada počnu lažne kontrakcije, uz neugodnost, moguće je olakšati stanje na nekoliko jednostavnih načina. Prije svega, trebali biste se smiriti i pokušati se opustiti. Obavezno promijenite vrstu aktivnosti i položaj tijela. Neke žene mogu uživati ​​u toploj kupki, ugodnoj masaži ili snacku. Možete vježbati u respiratorne generičke gimnastike, a zatim tijekom tih kontrakcija i porođaja, trudnica će se osjećati sigurnijim.

opći

Prave kontrakcije se održavaju pojedinačno za svaku trudnicu. Neke žene u radu osjećaju ozbiljnu bol na početku, drugi samo blagi nelagodi, koji se povećava s povećanjem kontrakcija. Bol se može dati leđima, donjem dijelu leđa, donjem trbuhu, bočnom području, bedrima, nogama, mokraćnom mjehuru ili rektumu. Osjećaji se mogu usporediti s boli u prvim danima menstruacije s bolnim menstruacijom (dismenorejom) ili djelovanjem boli u proljevu.

Obilježja stvarnih kontrakcija su njihova periodičnost. Postoji jasno smanjenje intervala između napada boli, same napada postaje dulji, s promjenom položaja, promjenom vrste aktivnosti, ne slabe. Proljev, mučnina, pa čak i povraćanje često se javljaju. Istodobno se može otvoriti amnionska tekućina s ispuštanjem amnionske tekućine. Liječnik-ginekolog upozorava na postupno otvaranje cerviksa.

Pitanja čiji će odgovori pomoći u određivanju prirode kontrakcija

Razlika između lažnih kontrakcija i stvarnih za liječnike je sasvim razumljiva i jasna, no panika trudnica koja stalno brine o zdravlju djeteta često se ne može ispravno orijentirati u različitim znakovima i simptomima. Pitanja će vam pomoći da dobijete točan odgovor. Ako je prvi odgovor vaš slučaj, tada su kontrakcije lažne, ako je druga suprotnost istinita i trebate zatražiti pomoć.

Koliko često se javljaju?

 1. Izgledajte s vremena na vrijeme, nemojte imati određeni interval.
 2. Postoji regularnost napada kontrakcija, interval između njih je od pola minute do minute, njihovo povećanje i trajanje se povećavaju postupno.

Da li kontrakcije maternice slabe kad mijenjaju položaj tijela i vrstu aktivnosti?

 1. Postoji slabljenje stanja prilikom promjene aktivnosti nakon odmora ili hoda.
 2. Kontrakcije se nastavljaju istim intenzitetom i nakon promjene položaja i vrste aktivnosti.

Koji je intenzitet?

 1. Postoji slabljenje kontrakcija, intenzitet boli se ne povećava.
 2. Svaka borba osjeća se jači od prethodne.

Gdje se nalaze bolovi?

 1. Postoji bol samo u prednjem dijelu trbuha, ili u području zdjelice.
 2. Bol i kontrakcija se prvo osjete u donjem području leđa, a zatim se šire do trbušne regije anteriorly.

Ako je većina odgovora druga opcija, a još je prerano rađati, trebate kontaktirati liječnika koji vodi trudnoću i razjasniti situaciju s njim ili otići izravno u bolnicu.

Kada trebate vidjeti liječnika zbog lažnih napada

To se događa da se sve ne ide glatko i postoje situacije u kojima trening također zahtijeva medicinsku intervenciju. I nije važno koliko dugo traju pogrešne kontrakcije, a koliko je njihov intenzitet, pomoć je odmah potrebna. Ti signali uključuju:

 • Pojava iscjedka iz vagine (mogu imati mješavinu krvi, ili biti vodene).
 • Ispuštanje amnionske tekućine ili njihovo propuštanje (u prvom slučaju, velika količina tekućine izlazi iz vagine, u drugoj - neprekidno osjeti vlagu u vaginalnom području, gaćice se brzo mokre).
 • Bol u kontrakciji maternice je teška, ali njegova pravilnost ne može se pratiti.
 • U lumbalnoj se regiji osjećaju teške boli.
 • Dijete se počeo kretati manje (manje od 10 pokreta za dva sata) ili se potpuno zaustavilo.
 • Snažne kontrakcije u bilo kojem trenutku do 37 tjedana trudnoće.
 • Kontrakcije nisu jake, ali često se ponavljaju (više od 4 napada u minuti).
 • Kontrakcije nisu redovne, ali intenzitet se povećava.
 • Pritisak na perineum se povećava i uzrokuje znatnu nelagodu i bol.

Zašto nam je potrebna treningka

Lažne kontrakcije sastavni su dio pripreme mišića maternice i vratova za porođaj. Kontrakcije potiču trening mišića (kao i vježbe za mišiće leđa, nogu, ruke i druge dijelove tijela). Bez njih, maternica neće biti u stanju pravovremeno ugovoriti i gurati dijete kroz rođendanski kanal (i to zahtijeva vrlo veliku trud). Postoji povećanje izdržljivosti mišića, jer u radu oni neće samo snažno naprezati jednom. Inače, maternica će "visjeti kao vrećica" i nije tonirana u pravom trenutku.

Kontrakcije treninga također stimuliraju cirkulaciju krvi u genitalnim organima i time povećavaju protok kisika i hranjivih tvari (uključujući bebu).

Ne brinite ako uopće ne osjetite smanjenje. Oni su tamo, imate samo visoku pragu boli ili ne dajete im značenje (stalno su zauzeti radom, u pokretu, zbunjuju ih s povećanim nakupljanjem plina, napadima abdominalne boli ili drugim fenomenom). Tijelo trudnice djeluje kao autonomni sustav i sam će izvršiti potrebne radnje.

Odgajanje treninga

Trudnoća za ženu postaje težak, važan period kada tijelo prolazi ozbiljni test. Borbene borbe su lažni osjećaji koji mogu započeti ili u drugoj polovici trudnoće ili bliže 40. tjednu. Ovo nije odstupanje u razvoju fetusa i nije razlog da se odmah oglasi alarm. Većina senzacija koje su iskusile žene usmjerene su na pripremu tijela za rad.

Što je trening borbe

Ovaj fenomen karakterizira paroksizmalna napetost maternice, ne donosi neugodne senzacije i ne uzrokuje nelagodu. Ta kontrakcija mišića također se naziva kontrakcija Braxton-Hicks. Odjednom mogu početi s nepravilnim periodicitetom. Neke žene kažu da imaju pripremne kontrakcije jednom dnevno, a neke čak i gotovo svaki sat. Tijekom lažnih kontrakcija, očekivana majka doživljava kako se mišići maternice pojačavaju, napadi abdominalnog naprezanja imaju različite interese.

razlozi

Nije svatko ima kontrakcije Braxton-Hicks, postoji niz razloga za pojavu kontrakcija lažnih mišića. Postoje sljedeći čimbenici koji mogu utjecati na ovo:

 • prekomjerna aktivnost majke ili fetusa;
 • dodirivanje trbuha;
 • dehidracija;
 • teški fizički napor;
 • nasilni intimni život;
 • psiho-emocionalni preokret;
 • pretrpan mjehur.

Tijekom ovog rođenja, žena će morati uložiti mnogo truda, pa taj proces priprema maternicu. Ako tijekom cijelog razdoblja trudnoće mišići nikada nisu zategnuti, ostat će u opuštenom stanju i za vrijeme stvarne radne aktivnosti, jednostavno nemate dovoljno snage. Neposredno prije rođenja, ova pojava pomaže omekšavanju cerviksa, zbog kontrakcije postaje kraća, što dovodi do otvaranja vrata maternice. Ovo je vrsta treniranja tijela kako bi se olakšao proces.

Svatko ima

Postoji velik broj žena koje nisu imale nikakvih smanjenja obuke. Ne kaže da mišići maternice nisu radili do rođenja. Buduće majke ih jednostavno ne mogu primijetiti zbog pragova, načina života i drugih čimbenika. Mnogo ovisi o individualnoj toleranciji, ali maternica će nužno s određenim sojevima periodičnosti i pripremiti se za rad. Često, primiparriums ne osjećaju senzacije, ali tijekom druge trudnoće primjećuje se kontrakcije maternice.

Kako razlikovati borbe treninga od stvarne

Mama bi trebala pažljivo slušati što se događa u njihovom tijelu. Iz tog razloga važno je znati razlikovati stvarne kontrakcije od onih koji ih obučavaju. Glavna razlika je da tijekom prenatalnih kontrakcija dođe do proširenja vrata maternice, a to se ne događa tijekom treninga, što ukazuje na pogrešno smanjenje. Postoje dva glavna čimbenika koji pomažu ženama razlikovati prave generičke aktivnosti od lažnih:

 • ritmičke kontrakcije;
 • bolna senzacija.

simptomi

Djevojka bi trebala znati razlikovati prave borbe od lažnih. U pravilu se tijekom treninga smanjuje lagana napetost u donjem dijelu trbuha. Često je senzacija locirana na jednoj strani (lijevo ili desno), traje nekoliko sekundi ili nekoliko minuta i prolazi. Vizualno, to može biti slično izbočini magare ili glave djeteta, a želudac ima "šiljastu" oblik. Buduća mama može dobiti dodatnu korist lažnih kontrakcija počevši od obavljanja vježbi disanja.

U pravilu, prolazak bez ikakvih bolova smanjuje trening. Njihov intenzitet može rasti s razdobljem trudnoće, ponekad postoji mala bol. Možete ih prepoznati po četiri glavne značajke:

 • jaz između njih nije jednak, nema predvidljivosti, sljedeća redukcija može trajati dulje ili će se pojaviti ranije nego prethodna;
 • nepravilnosti, manje od 6 napona na 1 sat;
 • koncentracija kontrakcije u jednom području može biti lokalizirana u donjem abdomenu, gornjem dijelu maternice ili u prepone;
 • postoji tjelesna nelagoda, ali ne i bol, postupno se smanjuje i potpuno nestaje.

senzacija

Žene opisuju ovo stanje kao iznenadna napetost u abdomenu. Osjećaji tijekom treninga ne donose bolne senzacije, oni se pojavljuju spontano, ponekad povećavaju, ali češće dramatično. Trajanje treninga smanjenje ne više od 2 minute, proći potpuno ili nakon nekog vremena ponoviti. U rijetkim slučajevima, česte rezove prati bol. Ako je dugačak i akutan, uz pražnjenje, trebate odmah nazvati liječnika i otići u bolnicu.

Kakav tjedan započinje trening

Djevojke žele znati kada počinju lažni grčevi, ali ni ginekolog neće moći reći točan tjedan. U nekim ženama pojavljuju se u drugom tromjesečju trudnoće, ako postoje poremećaji u radu endokrinih organa. U većini slučajeva, oni počinju za dva tjedna i postanu prividni porođaj. Hormonalni sustav počinje prilagoditi biokemijske reakcije koje su potrebne za ovu generičku aktivnost. Učestalost pojavljivanja je veća ako je fetus narastao prevelik.

Koliko dugo traju lažne kontrakcije

Trajanje napada jedan je od čimbenika koji ukazuju na to da su to smanjenja obuke. Lažne kontrakcije traju ne više od 2 minute, često čak i za nekoliko sekundi. Što je bliži porodu, češće će se dogoditi smanjenja, ali trajanje se neće promijeniti. Ako osjetite nelagodu, može se smanjiti određenim metodama. Često pomaže u tehnici disanja disanja ili prebacivanja pozornosti na nešto zanimljivo.

Što učiniti kada vježbate borbe

U pravilu, ne treba ništa učiniti, neke mame čak ne primjećuju napetost. Ako postoji krvavi iscjedak, teška bol, onda to ukazuje na moguće prerano rođenje - odmah se posavjetujte s liječnikom u bolnici. Da biste smanjili nelagodu tijekom rezanja treninga, možete koristiti sljedeće metode:

 1. Promijenite položaj tijela. Mame koje imaju iskustva, savjetujemo da idu lijevo i piju čašu vode bez plina. Odmor dobro pomaže u ublažavanju boli. Kada nije moguće sjesti, preporučuje se sjesti.
 2. Topli tuš. Voda pomaže u ublažavanju napetosti, opušta mišiće tijela.
 3. Uzmi no-shpa ili papaverine. To su lijekovi iz skupine antispasmodika, pomažu u ublažavanju boli, ali ih ne biste trebali piti. Prije uzimanja pazite da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

Svako ljudsko tijelo je jedinstveno, pa recept koji bi odgovaralo svim djevojkama ne postoji. Samo će sama djevojka moći prepoznati grčeve u treningu, osjetiti ih i razumjeti što se može učiniti kako bi se olakšalo. Ako je to prvo dijete, tada morate jasno razumjeti da li se ne počinje porođaj, a prije toga treba povećati neredovite i kratkotrajne kontrakcije. Inače, poremetiti ćete prirodni proces rada. Obratite se svom liječniku ako imate sljedećih simptoma:

 • otpadne vode;
 • uočavanje;
 • bol donjeg dijela leđa, donji dio leđa;
 • plod se počeo malo manje pomicati;
 • proljev, mučnina;
 • krvarenja;
 • bol grčeva, konvulzije.

Lažne ili "trening" kontrakcije

Što je Braxton Hicks?
Ovaj bezbolni fenomen slučajnih borbi dobio je ime po John Braxton Hicks, engleskom liječniku koji ga je prvi put opisao 1872. godine. Kontrakcije su kratke od pola minute do 2 minute, kontrakcija mišića maternice, koju trudnica osjeća kao povećanje tonus maternice. Pojavljuju se nakon 20 tjedana trudnoće, odnosno žena ih jednostavno ne osjeća. Povećanje tonus maternice je prilično često tijekom dana, ali žena tijekom dana je zauzeta kućanskim poslovima ili drugim aktivnostima i ne primjećuje ove kratkoročne smanjenja. Broj treninga povećava se s povećanjem gestacijske dobi, ali njihovo trajanje nije još dulje od 2 minute.

Što su to lažne borbe (Braxton Hicks)?
Vaša maternica treba obuku, jer ako se visi sve četrdeset tjedana poput vrećice, neće se nositi s opterećenjem porođaja. Cilj takvog treninga je priprema maternice i cerviksa za porođaj. U posljednjem mjesecu trudnoće, grlo maternice može se čak otvoriti do jednog centimetra, au višestrukoj ženi, do četiri centimetra.
I kratko prije rođenja, prethodne kontrakcije omekšavaju i skraćuju cerviks. Tijekom odsutnosti ultrazvučne dijagnoze, pojava preliminarnih kontrakcija u posljednjim tjednima trudnoće smatra se znakom rane dostave.

Braxton Hicks kontrakcije bolne
U pravilu, lažne bolove u radu su bezbolne, ali s povećanjem izraza postaju sve jače i donose više nelagode. Iako sve ovisi o vašem pragu osjetljivosti na bol. Apsolutno se ne treba stidjeti ako vam to boli što drugi ne primjećuju. Vi samo trebate biti bolje pripremljeni za porođaj, budite uvjereni u ideju da će ozlijediti, naravno, ali onda ćete vidjeti svoju bebu.

Nedostatak obučenih uzoraka (kontrakcije Braxton Hicks)
Braxton Hicksove kontrakcije ne osjećaju sve žene i to je apsolutno normalno. Izraz "kontrakcije treninga" ne priliči, jer trudna maternica i bez vježbe znaju što treba učiniti tijekom rada.

Kontrakcije Braxton-Hicks ili bolove u trudnoći?
Prije početka stvarnog porođaja, žena može imati tzv. Lažne kontrakcije ili kontrakcije Braxton-Hicks. Ove povremene kontrakcije maternice ne ukazuju na nepravilnosti i mogu se pojaviti u drugom tromjesečju, međutim to se događa češće u trećem tromjesečju. Ovo je jedinstveni način da pripremite svoje tijelo za pravi porod.
Kontrakcije Braxton Hicks
Kontrakcije Braxton-Hicks mogu se opisati kao povremene kontrakcije u abdomenu. Ovi rezovi su nepravilni i obično nisu popraćeni boli. Interval između njih se ne smanjuje, njihova učestalost se ne povećava pri hodu, trajanje ostaje isto kao i intenzitet koji se povećava s kontrakcijama rada.
Opis rada bolova
Kontrakcije rada su različite za svaku ženu. Bolovi u radu popraćeni su nelagodom, dosadnom boli u leđima i / ili donjem abdomenu, tlak u području zdjelice. Neki imaju bol u stranama i kukovima. Neke žene opisuju osjećaje tijekom bolova u radu kao teške menstrualne boli, drugi kažu da se osjećaju kao proljev kada bol utihne u valovima.
Kako prepoznati stvarne bolove u trudnoći?
Da biste utvrdili da li ćete roditi, zapitajte se nekoliko pitanja:

pokazatelj

Braxton-Hicks borbe

Borbe protiv rađanja

Koja je učestalost između kontrakcija?

Obično su kontrakcije nepravilne, njihova učestalost se ne povećava

Borbe se javljaju redovito, s intervalom od oko 30-70 sekundi. S vremenom se interveniraju između njih

Ima li frekvencija i priroda kontrakcija kada se kreće?

Kontrakcije se mogu zaustaviti nakon hodanja ili odmora ili čak nakon mijenjanja položaja.

Kontrakcije se nastavljaju nakon promjene položaja i kretanja

Koliko su jaki kontrakcije?

Kontrakcije su obično slabe, njihov intenzitet se ne povećava. Može biti i snažan početak, ali kasnije postaje slabiji.

Kontrakcije se stalno intenziviraju

Gdje se osjećate bol?

Kratice se osjećaju samo u prednjem dijelu trbuha ili zdjelice.

Rezovi počinju u donjem dijelu leđa, šireći se ispred abdomena.

Ako bolujete od posla - odmah se obratite svom ginekološkom odjelu za opstetriciju. Kontaktirajte liječnika, čak i ako niste sigurni u prirodu kontrakcija.

Dolje navedeni simptomi ukazuju na pojavu rada:

 • Kontrakcije (kontrakcije mišića maternice koje uzrokuju nelagodu ili dosadnu bol u donjem dijelu trbuha) javljaju se svakih 10 minuta ili više od 5 kontrakcija na sat.
 • Redovite kontrakcije u leđima ili donjem dijelu trbuha.
 • Pritisak u zdjelici ili vagini.
 • Colic sličan menstrualnoj kolici.
 • Krvarenje.
 • Tijek tekućine.
 • Simptomi kao što su mučnina, povraćanje, proljev.

S Braxton-Hicksovim kontrakcijama, ništa se ne smije učiniti, osim kada izaziva nelagodu. Ako uzrokuju bol, pokušajte:

 • Prošećite. Kontrakcije Braxton-Hicks često prolaze nakon šetnje ili promjene položaja.
 • Ostalo, pokušaj spavati.
 • Opustite se.
 • Pijte vodu, sok ili biljni čaj.
 • Snack malo.
 • Pitajte nekoga da vam pruži masažu.

Ponekad me smeta bol u stranama trbuha. Može li to ukazati na početak rada?
Vjerojatno ne. Akutni, bolovi u lijevom dijelu trbuha (bol okruglih ligamenata), pretvarajući se u prepone, mogu ukazivati ​​na to da se ligamenti protežu, podržavajući rastuću uterus.


Osloboditi nelagodu na stranama pomoći će:

 • promjena položaja, kretanja
 • tekućina koja se mora napiti u dovoljnoj količini (najmanje 6-8 čaša vode, sok ili mlijeko dnevno)
 • odmor.

Neugodno mi je da poremetim svog opstetričara i ginekologa zbog "lažnog alarma". Kada se netko okrene k njemu?
Vaš opstetričar-ginekolog može u bilo kojem trenutku odgovoriti na vaša pitanja, kao i pomoći razlikovati lažne od radnih bitaka. Nemojte se bojati poremetiti ginekologa ako imate bilo kakvih sumnji. Možda će vam postaviti nekoliko pitanja kako bi mu pomogli odrediti vrstu kontrakcija. Ako imate bilo kakvih sumnji u vezi s vašim stanjem, bolje je konzultirati liječnika i povjeriti njegovo profesionalno iskustvo.

 • vaginalno krvarenje
 • produljeni odljev tekućine ili osjećaj prisutnosti vlage, otpad vode (fluid se drastično izlijeva)
 • jake kontrakcije s intervalom od 5 minuta tijekom najmanje sat vremena
 • borbe su toliko jake da ste vrlo teško izdržati
 • zamjetna promjena u kretanju djeteta ili manje od 10 kretanja svakih 2 sata
 • bilo kakve znakove kontrakcije ako niste trudni za 37 tjedana.

Osjećaji tijekom treninga

Trudnoća je najjači stres za žensko tijelo. Ali svaka je žena spremna proći kroz ovo za rođenje najdraže male grudi ljubavi.

Čak i ako trudnoća nastavi bez komplikacija, žena još uvijek neće moći izbjeći borbe za treninge, tako da treba znati koje su lažne borbe i na koje vrijeme se javljaju.

Borbe treninga ili kontrakcije Braxton-Hicks pojavljuju se usred trudnoće. Namijenjeni su za pripremu rodnog kanala za rođenje djeteta.

Lažne kontrakcije su kontrakcije mišića maternice na nenamjeran način. Za žene je potrebno pripremiti mišiće za porođaj.

Ne brinite, ova pojava ne šteti djetetu. Ali često su zbunjeni pri prijetnji pobačaja.

Tablica: simptomi

Ako su kontrakcije česte, redovite, jake i izazivaju bol, onda je to početak rada ili prijetnja pobačajem.

Važno je zapamtiti da smanjenje treninga ne uzrokuje teške boli. No, žena se i dalje treba opustiti ili promijeniti položaj tijela. To će olakšati proces rezanja.

Ako donose snažnu nelagodu, trebali biste primijeniti tehniku ​​ritmičkog disanja.

Koliko dugo prije početka rada počinje trening?

Svako žensko tijelo je individualno, pa je vrlo teško reći točno od toga tjedna koji počinju takve promjene.

Ali se jasno može primijetiti da se taj fenomen počinje očitovati nakon dvadesetog tjedna trudnoće.

No, Valja napomenuti da ovaj proces ponekad prolazi s apsolutno bez simptoma, tako da mnoge žene tijekom trudnoće možda nisu svjesne da su pripreme za porođaj počele u njihovim tijelima. Ali ovo se događa vrlo rijetko.

Kada započne trening:

 1. U prvoj trudnoći. Ako je žena trudna po prvi put, onda joj je teže prepoznati taj proces.

Čimbenici koji izazivaju kontrakcije Braxton-Hicks

Često pojavljivanje kontrakcija treninga mišića maternice izaziva:

 1. Prekomjerna aktivnost trudne djevojke.
 2. Prekomjerna fetalna aktivnost u maternici.
 3. Nedovoljna količina vlage u ženskom tijelu.
 4. Pun mjehur.
 5. Živčani soj.
 6. Stres, uzbuđenje, prekovremeni rad.
 7. Izvođenje snošaja.
 8. Česti dodir i stroking abdomen.

Ako ovaj proces donosi nelagodu je:

 1. Kontrolirajte količinu potrošene tekućine.
 2. Smanjite tjelesni napor.
 3. Za neko vrijeme, prestani živjeti seksualni život.

Kako razlikovati kontrakcije od treninga: simptomi

Lažne kontrakcije nije teško razlikovati od stvarnih. No kako bi se to odredilo, teško je.

Stručnjaci na početku ovog postupka preporučuju naknadno savjetovanje s liječnikom.

Da biste saznali kako prepoznati ove kratice iz lažnih, najprije morate znati za što su. Kontrakcije treninga imaju za cilj produžiti mišiće maternice za daljnju dostavu.

Oni povećavaju protok krvi u maternicu i promiču transport kisika u nerođeno dijete.

Kada je lažno, cerviks ostaje zatvoren. Ovo je glavni kriterij za određivanje lažnih ili stvarnih kratica.

Nemoguće je samostalno odrediti stanje vrata maternice, stoga je neophodno savjetovanje s liječnikom.

Tablica: razlika između lažnih borbi i stvarnih

Kontrakcije: što su oni?

Najpopularnije pitanje o bilo kojem "trudnom" forumu - što su stvarne borbe i kako ih ne možete zbuniti? Pitanje nije u stanju mirovanja: nakon svega, kontrakcije su različite, a neke od njih se normalno mogu pojaviti već od drugog tromjesečja trudnoće. Danas ćemo pogledati kako postoje borbe, što ih razlikuje od drugih i kako reagirati na njihov izgled.

Prije nego što počnemo proučavati što su borbe i kako se međusobno razlikuju, potrebno je odrediti sam pojam "borbe". Uostalom, buduće majke, očekujući svoje prvo dijete, nikada nisu imale takvo osjećaje i najviše su zabrinute da neće primijetiti, propustiti ili biti zbunjene s nečim drugim. Dakle, što je - borba, ili bolje, ono što je zajedničko svima, bez iznimke, vrste borbi, koje će se raspravljati u ovom članku?

Konvulzije su senzacije povezane s kratkotrajnim povećanjem tonus maternice tijekom trudnoće i porođaja. U svojoj srži, oštećenje je samo jedna kontrakcija mišićnog zida maternice. Tipično, takvo smanjenje traje nekoliko sekundi. U vrijeme borbe, trudnica se osjeća postupno povećavajući, a zatim postupno smanjujući napetost u abdomenu. Ako u ovom trenutku stavite dlan na trbuh, vidjet ćete da postaje vrlo teško - "poput kamena", ali nakon kontrakcije potpuno se opušta i ponovno postaje mekana. Pored nenamjerne napetosti maternice, obično se ne promatraju druge promjene u budućem zdravstvenom stanju majke tijekom lažnih kontrakcija.

Braxton-Hicks borbe

Ti su napadi imenovani po Ivanu Braxton-Hicksu, engleskom liječniku koji je živio u kasnom devetnaestom stoljeću i prvo ih opisao 1872. godine. Kontrakcije koje je Hicks spomenuo su kratke, jednostavne i potpuno bezbolne kontrakcije mišića maternice s trajanjem ne više od minute. Mogu se pojaviti najčešće nakon 20. tjedna trudnoće. Oni se razlikuju od ostalih tipova kontrakcija Braxton-Hicks-a potpunim odsutnosti periodičnosti: oni su samo kratki pojedinačni kontrakcije miometrija (mišići maternice) koji se normalno pojavljuju tijekom dana i odvojeni su značajnim vremenskim intervalima: na primjer, nekoliko puta ujutro, jedan u sredini dana na večeri i još jednu prije spavanja.

U početku, naravno, novi osjećaji mogu uzbuditi buduću majku, ali vrlo brzo većina žena se navikla na te borbe, dobro, oni se pojavljuju rijetko i nepravilno i potpuno ih prestanu primjećivati. Kako se razdoblje povećava, broj takvih treninga koji se javljaju tijekom dana obično raste, ali čak i tada oni i dalje ostaju kratki i potpuno bezbolni. Potreba za Braxton-Hicksovim kontrakcijama za buduće majčino tijelo jednostavno je objašnjena: maternica je mišićav orgulje koji barem ponekad treba raditi, naprezati, ugovoriti, u jednoj riječi, vlak za pripremu za porođaj. Mnoge trudnice zapažaju da se takve kontrakcije često pojavljuju u određenoj neugodnoj situaciji, na primjer, kada hodaju brzo, naginju ili dugo ostaju u neugodnom položaju. Ako su osjećaji povezani s fizičkim poteškoćama, možete pokušati uzeti udobniji stav: sjesti ili leći na jednoj strani. Ako su kontrakcije uzrokovane neugodnim stavom, bolje je premjestiti malo: ustajte, zagrijte, hodajte ili čak i kratku šetnju. Te se kontrakcije nazivaju i treninzi, a to nije slučajno: naposljetku, oni postupno pripremaju majčino tijelo i živčani sustav za nova osjećanja koja će se susresti tijekom porođaja.

Odgajanje treninga

Prihvaćeno je pozvati preteča vanjskog rada, opipljivog za trudnu majku, manifestacije tih promjena u tijelu koje postaju izravne pripreme za početak rada.

Takvi kontrakcije, koji se javljaju neposredno prije porođaja i nisu generički, jer ne dovode do otvaranja vrata maternice, nazivaju se prekursor, trening ili lažno. To su samo borbe koje buduće roditelji često zbog neiskustva poduzimaju za početak stvarne radne aktivnosti. Zapravo, vrlo je jednostavno razlikovati borbe treninga od stvarnih: trebate pronaći tri razlike.

Dugi intervali. Lažne kontrakcije se ponavljaju u redovitim razmacima; između susjednih senzacija može postojati interval od 20, 30, 40 minuta i čak sat vremena.

Nepravilnost kontrakcija. "Imaginarni" djelovi senzacija slični su stvarnim, no međusobno se međusobno znatno razlikuju. Na primjer, prve bolove na radu bit će jasno svakih 20 minuta. "Lažni alarm" karakterizira neravnomjeran ritam kontrakcija i intervala: 20 minuta - 15 minuta - 30 minuta - 10 minuta - 45 minuta itd.

Nedostatak dinamike. Borbe za obuku, za razliku od stvarne, generičke, neće biti ojačane niti produžene, a razlike između njih će ostati neujednačene. Čak i ako se "vježbe" idu često i izmjenjuju u istim intervalima, one se ne razvijaju u nešto veće: praznina i osjećaje same borbe ostat će isti nakon sat, dva i tri.

Borbe za trening mogu imati dva različita ishoda. U prvom slučaju, oni će se zaustaviti sami. Valja napomenuti da je ovaj scenarij najčešći za ženu koja se po prvi put priprema za majčinstvo. Uostalom, uterus je mišićav organ i ima pravo trenirati prije odlučujućeg događaja. Rjeđe, takva "proba" može biti opća. Tada će postupno narediti nepravilne u prvim razmacima između kontrakcija, a trening će tiho postati redovite generičke aktivnosti. U svakom slučaju, ako je postalo očito da su borbe koje su se dogodile bile nepravilne (i da bi se to razumjelo, dovoljno je usporediti nekoliko praznina između susjednih borbi), najbolja stvar za učiniti. otići u krevet. Uostalom, prije porođaja posebno je važno spasiti snage - naposljetku, oni će biti toliko korisni za to, najvažniji događaj u životu! Čak i ako će se događaji razvijati prema drugom scenariju, a prekursori će postati "probe na haljini" - nemoguće je preživjeti rođenje! U prvom slučaju, trudnica će jednostavno spavati i mirno će čekati pravi početak rada. U drugom, on će također dobiti dovoljno spavati i probuditi se već s dobrom redovnom generičkom aktivnošću.

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?
U bolnici treba poslati čim se interval između kontrakcija smanji na 10 minuta, ali ne kasnije! Do ove točke, trudna majka može biti kod kuće. Međutim, to je moguće samo ako je njezino dobro. Ako žena počne povlačiti amnionsku tekućinu, povišeni krvni tlak ili krvavi iscjedak iz genitalnog trakta - odmah idite u bolnicu!

Bolovi u radu

Klasični početak radne aktivnosti jest pojava nevažnih kontrakcija u trajanju i osjećajima. Prve bolove u radu obično nisu povezane s boli ili značajnom nelagodom. Zapravo, oni su gotovo isti kao prethodnici. Opisujući njihove osjećaje u ovom trenutku, žene u radu kažu da je želudac vrlo jak, ali bezbolno se napinje i postaje teško za jedan ili dvadeset sekundi, poput kamena. Istodobno unutar trbuha postoji osjećaj pritiska - također potpuno bezbolan, ali čudno i neobičan. Tada se nestaju svi novi osjećaji, jednako neočekivano kao i oni, a budući majčin trbuh potpuno se opušta do sljedeće borbe. Mnoge žene čekaju i jako se bore za bol u ovom trenutku. Međutim, ti su strahovi potpuno uzaludni: prve borbe mogu se nazvati neobičnim osjećajem, možda - neugodnim, sigurno - uzbudljivim, ali sigurno ne bolnim. Jedini subjektivni osjećaj u ovoj varijanti početka rada može biti blagi "sifon" u donjem dijelu trbuha i na području lumbalne regije. Većina žena doživljava slične senzacije u predmenstruacijskom razdoblju (PMS).

Kontrakcije rada se javljaju povremeno, u redovitim razmacima. Intervali između kontrakcija maternice nazivaju se intervalima. U stanku, maternica se opušta i buduća majka počiva, ne doživljavajući neobične senzacije. Zbog kontrakcija:

 • cervikalna dilatacija, potrebna za bebu da napusti maternicu (I period rada);
 • kretanje fetusa kroz rodni kanal i njegovo rođenje (II. razdoblje rada);
 • odvajanje placente od stijenke maternice i rađanja posteljice - placente s ostatkom fetalnog mjehura i pupčane vrpce (treća faza rada).

Svaka se borba razvija u određenom slijedu. Na početku kontrakcije, kontrakcija mišićnog zida je minimalna, zatim se postepeno povećava, doseže vrh (najviši stupanj), a zatim se postupno i postupno smanjuje. Na kraju kontrakcije maternica se opušta. Može se reći da su osjećaji tijekom kontrakcija valoviti po prirodi: bilo koja kontrakcija, bez obzira na to koliko je značajna, započinje jedva osjetljivim osjećajem napetosti u abdomenu, koji se postepeno povećava prema sredini kontrakcije i postupno nestaje do kraja, Na početku fiziološkog (prirodnog) rada, svaka kontrakcija obično traje ne više od 10-15 sekundi. Kako se razvija rad, kontrakcije se postupno povećavaju i produžuju; do kraja rada, jedna borba traje oko jedne minute. A interni između kontrakcija, na početku procesa su dosta dugi (15 minuta ili više), postupno se skraćuje, a na kraju rada ne traje duže od 2-3 minute. Kontrakcije u bilo kojem trenutku rođenja nastaju nenamjerno, buduća majka ih ne može kontrolirati po volji.

Bolne bitke

U drugoj fazi rada, kada je cerviks potpuno otvoren, svaka nova kontrakcija gura bebu naprijed i počinje napredovati duž rođendana. Od ove točke, svaki kontrakcija popraćen je lažnim naglaskom na izlučivanje (želja za oslobađanjem crijeva). Taj je osjećaj tako sličan želji da otiđe do toaleta "velikim i velikim", da mnoge mame očekuju da je nastala u vezi s lošom klimom. To pogrešno shvaćanje jednostavno je objašnjeno: to je uzrokovano pritiskom glave fetusa na rektumu, koji se nalazi pored vagine. U ovoj fazi, trudna majka treba izbjegavati preuranjene pokušaje, što često dovodi do povećanja intrakranijalnog tlaka fetusa, a samoj se majci ispunjava lomom tkiva rodnog kanala. Na početku moćnog razdoblja, dovoljno je da se buduća majka opušta što je više moguće, pomažući dijete da se spusti duž rodnog kanala zbog kontrakcija maternice. I samo na samom kraju, kada se mrvica mrvica pada što je više moguće, zapovjedništvo osoblja, žena koja je u radnom procesu će se početi izravnavati - zadržati dah i napregnuti tisak, gurajući dijete van.

Ova faza je također povezana s većinom budućih majki sa strahom od nepodnošljive boli, no čak i ovdje očekivanja nisu opravdana. Trenutak rođenja djeteta prati se majci, već jakom fizičkom napetošću nego boli. Činjenica je da dijete s glavom proteže tkivo perineuma toliko da je opskrba krvlju uznemirena neko vrijeme. Bez napajanja krvi, prijenos živčanih impulsa je nemoguć, što je također signal boli. Stoga, bol u perineumu, koji se tako boji budućih majki, u ovom trenutku tamo! Postoji samo osjećaj kidanja unutar vagine, koju je stvorila beba.

Kontrakcije nakon poroda

Nakon poroda novorođenčad, kontrakcija privremeno prestaje, ali nakon 5-10 minuta, nova majka ponovno osjeća kontrakciju, koja označava odvajanje odraslih - placente, pupčanu vrpcu i fetalne membrane. Nakon toga se rodi rođendan i rođenje se smatra dovršenim.

Međutim, čak i nakon što je dostava izvršena nekoliko dana, žena i dalje trpi kontrakcije nakon poroda. Glavni kriterij za oporavak tijela mlade majke nakon porođaja je stopa povratka maternice na normalnu veličinu, stanje mišićavog i sluznog sloja, što je karakteristično za nju izvan trudnoće. Involucionom maternice javlja se zbog periodičkih kontrakcija ili kontrakcija nakon poroda. Tijekom takvih kontrakcija maternica se smanjuje u veličini, šupljina se oslobađa višak sluznice nastao tijekom trudnoće, ubrzava zacjeljivanje placentnog mjesta (rana ostavljena na mjestu vezanja posteljice u maternicu).

Ove kontrakcije značajno se razlikuju od onih generičkih: osjećaj napetosti u njima gotovo je zanemariv, a bolna senzacija više nalik na crijevni grč menstrualnih bolova. Kako bi se maternica brzo vratila na "pregenerativnu" veličinu, a kontrakcije nakon poroda više ne smetaju mladoj majci, moguće je stimulirati proces involucije maternice na sljedeći način:

 • Malo više leži na abdomenu - u tom položaju dolazi do napetosti abdominalnih mišića, koja se prenosi na mišiće maternice (miometrij) i stimulira njezine kontrakcije.
 • Nadzire redovito mokrenje - ispunjeni mokraćni mjehur sprječava maternicu da sklapa i izbriše iscjedak.
 • Primjena djeteta na dojku na zahtjev, svakih 1,5-2 sata: tijekom sisanja u majčinom tijelu proizvodi se oksitocin - hormon koji stimulira kontrakciju maternice.

Ono što trebate znati o ponašanju porođaja

 1. Pojava kontrakcija prekursora već za razdoblje od 35 do 37 tjedana je norma i ne zahtijeva nepredviđeni posjet liječniku, poziv na hitnu medicinsku njegu ili hospitalizaciju. Harbingeri rođenja - samo manifestacija planirane prilagodbe u tijelu buduće majke, "konačni dodir" pripreme za nadolazeći radosni događaj!
 2. Odsutnost kontrakcija prekursora bliže očekivanom datumu isporuke nije također patologija. Nisu sve buduće majke slave uoči rađanja one promjene zdravstvenog stanja, koje se obično nazivaju prethodnicima. To ne znači da se netko ne priprema za porođaj. Samo "posljednje pripreme" ponekad posve nezapažu trudnica. Dakle, subjektivna (tj. Povezana s osjećajima trudnice) nedostatak prekursora rada ne bi trebao biti uzrok uzbuđenja buduće majke i prekovremeni tretman specijalistima.
 3. Pojava kontrakcija prekursora ukazuje na vjerojatnost razvoja redovitog rada u sljedeća dva sata - dva tjedna. Slijedom toga, odsutnost rada u satu, danu ili čak tjednu nakon prethodnih događaja koji su prvi puta zabilježeni ne smatra se kršenjem i ne zahtijeva poseban liječnički savjet.

Stvarne kontrakcije ili ne?

Vrlo važan znak pravilne radne aktivnosti ili stvarnih kontrakcija je pravilnost senzacija, tj. Susjedni kontrakcije moraju biti isti u snazi, trajanju i intervalima između njih. Istodobno, jednaki intervali između kontrakcija smatraju se glavnim kriterijem njihove pravilnosti - uostalom, same borbe su u početku tako kratke i beznačajne u osjećajima da bi ih očekivana majka mogla objektivno usporediti.

Druga svojstva sadašnje radne aktivnosti su rast ili sposobnost dinamičnog razvoja. Od početka rada, kontrakcije se trebaju postupno povećavati u senzibilizaciji i produljiti tijekom vremena; dok će se razlike između kontrakcija, naprotiv, kraći. Ako na početku rada kontrakcija traje oko 5-7 sekundi, a interval je 20 minuta, a do trenutka kada se cerviks potpuno otvori, kada se dijete počinje spuštati kroz rodni kanal, trajanje kontrakcije može se povećati na 40-50 sekundi, a interval će se smanjiti na 1-2 minuta.