Prvi dani trudnoće: osjećaje i djela buduće majke

Zdravlje

One žene koje planiraju postati majke, s velikom odgovornošću, odnose se na osjećaje u prvim danima trudnoće. Gledajui svoje tijelo, traže da vide znakove nastanka novog života.

Stručnjaci primjećuju da postoje dva termina vaše trudnoće: opstetrički termin (računajući od prvog dana menstruacije) i pravi termin (računajući od dana začeća). U većini slučajeva vrlo je teško odrediti točan dan začeća, stoga u ženskim konzultacijama smatraju da je prvi dan menstruacije početak. Danas ćemo razgovarati o prvim znakovima trudnoće prema pravi datum.

Prvi dani trudnoće nakon začeća: što se događa u tijelu

Okrenuvši se znanosti, primjećuje se da se prvi tjedan nakon začeća još ne može nazvati trudnoća. Činjenica je da oplođeno jaje u roku od 7-10 dana odlazi na mjesto gdje će se razviti od embrija u fetus. Tek nakon vezanja na stijenke maternice možemo govoriti o početku trudnoće. Menstruacija se javlja ako se to ne dogodi, a žena čak ne sumnja da postoji koncepcija.

Ako je oplođeno jaje stiglo do maternice, onda se uvodi u zidove maternice (implantacija embrija). Nakon uspješne implantacije, pupak i placenta počinju formirati. Prvi tjedan nakon začeća vrlo je važan u razdoblju koncepcije novog života, jer žensko tijelo percipira embrij kao strano tijelo, na sve moguće načine pokušava ga rastrgati, a ne dopuštajući da se pravilno učvrsti.

Nakon uspješne implantacije embrija, hormonska promjena javlja se prvo u tijelu. Žena počinje proizvoditi poseban hormon koji je odgovoran za sigurnost fetusa u ženskom tijelu tijekom prvih faza trudnoće: poznat kao hCG. Prisutnost ovog hormona u krvi daje 100% jamstvo trudnoće. Većina liječnika i žena vjeruje u krvne testove za hCG više od testova trudnoće u prvih nekoliko dana, iako potonji također reagiraju na prisutnost hormona. Pročitajte više o hCG tijekom trudnoće →

Prvi dani trudnoće: kako prepoznati

Za zdravu ženu, prvi znak trudnoće uvijek je kašnjenje. No, ako ne pratite opće stanje i ne planirate trudnoću, kašnjenje se utvrđuje kada trudnoća traje 2-3 tjedna. Činjenica da se u prvim danima nakon začeća implantacija embrija odvija u zidovima maternice može se naznačiti s nekoliko znakova.

1. Manja krvarenja. U roku od 7-12 dana nakon začeća, kada je embrij uveden u stijenku maternice, žena može imati blago krvarenje (krvarenje implantata). Može biti u obliku smeđih ili žućkastih mrlja na donjem rublju ili papiru. Ako trudnoća nije planirana, tada se taj fenomen češće percipira kao početak menstruacije. Ako se takva mjesta pojave kad je već točno dijagnosticirana trudnoća, to može biti znak prijetnje pobačaja i zahtijeva hitan posjet liječniku. Ova osobina može biti odsutna u prvim danima trudnoće, sve ovisi o individualnosti organizma.

2. Povećanje temperature tijela i bazne temperature. Pri planiranju trudnoće često se koristi metoda mjerenja bazalne temperature za određivanje vremena ovulacije. Uz uspješno oplodnje jaja, ova temperatura najprije pada i potom raste. Niska bazalna temperatura u prvim danima trudnoće posljedica je dva faktora:

 • kada se pojavi trudnoća, otpušta se estrogen, što smanjuje temperaturu;
 • opet, progesteron se proizvodi snažnije, što povećava temperaturu.

Dakle, nakon vaše bazalne temperature, kada je već potvrđena trudnoća, na grafikonu možete vidjeti "jama" s padom temperature. Taj pad nastavlja samo jedan dan, a zatim se temperatura diže. Bazalna temperatura od 37 stupnjeva smatra se normalnim, dok placenta nije počela potpuno funkcionirati (prvih nekoliko tjedana). Ako ne primijetite recesiju, 2-3 tjedna nije moguće primijetiti povišenu temperaturu.

3. Osjećaj lagane neodlučnosti. Zdravlje žene u prvim danima trudnoće može se pogoršati. Često je pospanost, slabost. Mnogi se čak i malo razboljeti, žaleći se za grlo i curi nos. To je sve zbog smanjenja imuniteta i borbe tijela protiv napadačkog embrija.

U prvom tromjesečju, tjelesna temperatura je uvijek povišena, ali tek neznatno. Zbog toga je opća slabost. Glavni uvjet za normalni tijek trudnoće za takvu slabost ne treba liječiti lijekovima koji mogu naštetiti nerođenoj bebi. Kada planirate trudnoću, općenito je bolje odbiti lijekove, ako nisu apsolutno neophodni, te da se isključivo koriste narodnim lijekovima koji nisu kontraindicirani tijekom trudnoće.

Postoji osjećaj apatije, umora. To je povezano ne samo s općim restrukturiranjem tijela, već s povećanom proizvodnjom progesterona. Ti se osjećaji mogu brzo zaustaviti i mogu se povući do 10. tjedna trudnoće, kada se estrogen počne proizvoditi više.

4. osjetljivost na dojku. Prsa žene u prvim danima trudnoće počinju se nabubriti, bol se manifestira, tj. Povećava se osjetljivost. Čak i manji dodir može biti bolan.

Ponekad se događa upravo suprotno. Prije toga, žena je imala bolne senzacije prije svakog mjeseca, a sada je iznenađena što joj se prsa ne boli. Ubrzo nakon nevjerojatnog trenutka, ona uči o trudnoći. Često kada se pritisne na areolu, kolostrum se može otpustiti u ranoj trudnoći.

5. Jačina malih zdjelica. Prva doza trudnoće manifestacija može biti osjećaj težine u zdjeličnim organima. Mnoge žene počinju osjećati maternicu odmah nakon implantacije embrija. Stupanj ovog osjeta je individualan za svaki organizam.

6. Ubiranje u maternici. Također, pojedinacni pokazatelj trudnoće i može ukazivati ​​ne samo na uspješnu koncepciju i implantaciju.

Rana toksikoza, uz mučninu i povraćanje zajedno s drugima, znak je prvih dana trudnoće. Toksikoza se smatra posebnom osjetljivošću na određene mirise i hranu. Postoji svibanj biti osjećaj odvratnosti za prethodno omiljene proizvode.

U prvim danima trudnoće možeš voljeti ono što si mrzio. Također u ranim razdobljima karakteriziraju čudne kombinacije u hrani: haring s komotom, ovna s čokoladom, ananas s kobasicama. Okruženje oko sebe u očima takve hrane i trudnica je neopisivo blaženstvo.

Prvi dani trudnoće: lažni simptomi

Neki od gore navedenih simptoma mogu ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće. Oni mogu ukazivati ​​na crijevne bolesti, cervikalnu eroziju i druge bolesti ženskih spolova. Takvi simptomi uključuju krvarenje i mučnina, povećano uriniranje i oticanje dojke mogu također ukazivati ​​ne samo na početak trudnoće.

Prvi dani trudnoće: što učiniti

Bilo koja metoda za određivanje trudnoće počinje raditi samo s početkom menstruacije. Čak i znajući točan dan ovulacije, nikakva analiza ili test neće pokazivati ​​početak trudnoće dan nakon oplodnje. Analiza hCG-a, test trudnoće, ultrazvučni pregled organa zdjelice najbolje je obaviti u prvom tjednu kašnjenja menstruacije.

Planiranje trudnoće i preuzimanja svoje ofenzive, trebali biste u potpunosti promijeniti svoj stil života čak šest mjeseci prije začeća. Ako su prisutni prvi simptomi trudnoće, ali oni ne uzrokuju nelagodu, a zatim pričekajte odgodu i priliku za testiranje. Posjet ginekologu u prvom tjednu nakon začeća neće dati nikakav rezultat osim hrpe uputa za testiranje.

U tom razdoblju možete pročitati nešto korisno i ugodno o trudnoći, pitati o najbližim tečajevima za trudnice, obaviti svoje tijelo i početi igrati gimnastiku za trudnice (čak i ako nema trudnoće, vježba nikada neće ometati).

Samo provodite ovaj put s radošću i ugodnim dojmovima. Razgovarajte s budućim ocem o mogućem čudu. Trebali biste otići liječniku nakon pozitivnog testa trudnoće, 2 tjedna kašnjenja u menstruaciji ili ako imate ginekološke probleme. Pročitajte više o tome što učiniti ako ste uvjereni da ste trudni →

Ako se simptomi očituju vrlo intenzivno, a slabost se povećava, poziv liječniku trebao bi biti premješten u raniji period. To se posebno odnosi na one koji su ranije imali problema s shvaćanjem ili nošenjem trudnoće.

Prvi trimestar trudnoće najodgovorniji je. U ovom trenutku, polaganje svih vitalnih organa bebe. Prvi dani trudnoće igraju veliku ulogu u nastupu trudnoće općenito.

Ako niste planirali trudnoću, pokušajte ga predvidjeti (pri izvođenju nezaštićenog odnosa) i ne naštetite djetetu. Ako se planira trudnoća, onda se ponašajte kao i prije: slijedite pravilnu prehranu, izbjegavajte teški fizički napor i ne budite nervozni, onda će se čudo zasigurno dogoditi.

Kakvi se osjećaji pojavljuju nakon začeća

Mnoge žene, osobito tijekom ponovljenih trudnoća, uspijevaju saznati o svom nadolazećem majčinstvu mnogo prije nego što je potvrđeno pomoću testova i medicinskih testova. Kako mogu odrediti ovo? Oni samo slušaju svoje osjećaje i intuitivno prepoznaju prve znakove trudnoće nakon ovulacije, jer žensko tijelo odmah nakon implantacije embrija započinje pripreme za nošenje djeteta.

Mala fiziologija

Nažalost, ako je došlo do oplodnje, to je nemoguće pouzdano utvrditi jer se odvijaju svi procesi spajanja muških i ženskih kromosomskih stanica, čak i unutar ženskog tijela, ali potpuno samostalno. Vrijedno je razmotriti kako se proces embrija razvija, ako se oplodnja jaja odvija, dani do implantacije.

Prvi dan se spajaju muške i ženske skupine kromosoma, položi spol i druge karakteristike djeteta, a počinje i aktivna podjela stanica (blastomera). U ovom trenutku, očekivana majka može osjetiti samo uobičajene simptome ovulacije. Nemoguće je utvrditi je li nastala oplodnja, oslanjajući se samo na senzacije.

Do trećeg dana, 6-8 stanica već su u embriji, ponekad 10, a genetski kôd je u potpunosti formiran. Danas je položen blizak blizanac. Žensko tijelo u to vrijeme povećava proizvodnju estrogena, postoji svibanj biti blagi porast tjelesne temperature, bezobzirnog i druge blage simptome prehlade koje su mogle biti uzrokovane povećanom proizvodnjom hormona estrogena, a neki pad imuniteta na pozadini priprema za trudnoću.

Četvrtog dana fetusa je 10 do 16 stanica, a od jajovod u maternicu pada.

Od petog do sedmog dana, embrij se slobodno kreće unutar maternice, odabirom mjesta implantacije. Danas je žena na njezinim gaćicama nađena nekoliko krvavih mrlja koje će joj preuzeti za rano pojavljivanje menstruacije. U stvari, dogodilo se sljedeće: oplođeno jaje, nakon uspješnog pokušaja usađivanja, umetnuto je u stijenku maternice, a oštećeno područje je malo krvavo. Nemoguće je utvrditi pojavom oskudnog krvarenja da se implantacija dogodila, uz 100% jamstvo, ali ako uzmemo u obzir dodatne osjete, možemo pretpostaviti da je došlo do trudnoće.

Nakon sedmog dana, ako je došlo do implantacije, i počeli polaganje korionski (posteljice fetus) na 8. dana nakon začeća, aktivni proizvodnja hormona hCG (hormon trudnoće koji potiče normalnu trudnoće). Moguće je utvrditi njegovu prisutnost 12. dana nakon začeća uz pomoć testova na trudnoći. Osim toga, na kašnjenje menstruacije za 10 dana nakon očekivanog datuma ovulacije mogu donirati krv za hCG.

Trudnoća hormona koncentrirana je u krvi puno ranije nego u urinu, a 10. dana njezina razina je dovoljna za određivanje trudnoće.

Potrebno je provesti takvu ranu analizu ako imate bilo kakvu nelagodu sličnu znakovima toksikoze.

No, kada je rok 10 dana analize na prisutnost hCG može biti i lažno pozitivnih i lažno negativnih - na njegovu valjanost utječe mnogo faktora, javljaju u tijelu žene (odbacivanje fetusa jaja za do 10 dana ili, naprotiv, slaba proizvodnja hormona po nastupu zanimljiv položaj),

Neizravni znakovi

Vrlo je teško odrediti u ranoj fazi da li je oplodnja nastala ili ne, ali ako su nakon ovulacije prisutni sljedeći znakovi trudnoće, onda se može pretpostaviti koncepcija.

Bazalna temperatura tijekom 10 dana drži se na oko 37 ° C. Temperatura se mjeri umetanjem konvencionalnog medicinskog termometra u rektum 10 minuta. Termometar se mora provoditi u jutro u isto vrijeme, a prije mjerenja treba provesti ležanje u mirovanju barem 5-7 sati. Ako je bazalna temperatura stabilna na malim brojevima, to je znak oplodnje ili crijevne bolesti.

Termometrija se ne može pouzdano pokazati da je došlo do koncepcije, ali u kombinaciji s drugim znakovima pomoći će predložiti početak zanimljive situacije.

Pojava neobičnih ovisnosti ili neobičnih fizičkih senzacija. Kakvi su osjećaji? Postoji svibanj biti averzija prema uobičajene hrane, ili, obrnuto, žele nešto neobično, na primjer, sladoled sa slanim krastavacem.

Neke vrlo osjetljive žene mogu doživjeti takve neobične simptome već u 3. danu začeća nakon ovulacije, kada se embrij još nije pričvrgao na maternicu. Naravno, ne mogu pouzdano odrediti početak trudnoće, ali je moguće pretpostaviti pojam, ako je dostupan.

Vaginalni iscjedak koji ne mora nužno biti krvav i pomoći će odrediti da embrij bude podvrgnut implantaciji. Često, na pozadini pripreme tijela za majčinstvo, izlučevine su prozirne ili blago žućkaste, bez mirisa. Obilo bezbolno kratkotrajno pražnjenje, iako ne pomaže točno znati što se dogodilo o zanimljivom položaju, ali u kombinaciji s drugim znakovima može se pretpostaviti da je došlo do oplodnje.

Nelagoda u trbuhu, u maternici također može biti jedan od prvih znakova začeća.

U pravilu, to su mali periodicni trnci, koji nestaju nakon 10 dana od trenutka planirane gnojidbe. Ako takvi osjećaji traju dulje ili su popraćeni teškom boli, ukazuju na prijetnju pobačaja u ranom razdoblju ili bolesti zdjeličnih organa.

Promjene u stanju grudi. Vrlo često, čak i prije nego što se fetus pričvrsti na stijenku maternice, pod utjecajem povećanja razine hormona, može doći do oticanja dojki i preosjetljivosti bradavice.

Ako je embrij ugrađen, a zatim za 12-14 dana areola se nabubri i potamne.

Najlakši način da se utvrdi početak začeća u ranim fazama je korištenje testova trudnoće s preosjetljivosti na hormon HCG. Čak i ako se testiranje ispostavi negativnim, a pretpostavljani simptomi ukazuju na početak zanimljive situacije, trebali biste posjetiti antenatalnu kliniku kako bi razjasnili dijagnozu.

Znajući kakva se osjećaja javljaju u vrijeme oplodnje jaja, odmah se posavjetujte s liječnikom za diferencijalnu dijagnozu i savjete o prilagođavanju vašeg životnog stila. Ali čak i ako željena koncepcija nije potvrđena, a svi simptomi su pokazali znakove ginekoloških ili intestinalnih bolesti, onda ne biste trebali biti uzrujani.

Većina žena se vrlo brzo zatrudni nakon promjena načina života i liječenja ginekoloških bolesti.

Bulgakova Olga Viktorovna

Liječnik opstetričar-ginekolog, Stavropol, Diplomirao je sa Stavropol Medical Academy s počastima. Prebivalište u opstetriji i ginekologiji. Napredna obuka za liječenje neplodnosti.

Prvi dani osjećanja trudnoće

Što znači pojam - 1 tjedan?

Brojeći prvi tjedan je drugačiji, sve ovisi o tome što treba uzeti kao početnu točku.

Obstetrijski prvi tjedan je razdoblje koje se broji od prvog dana posljednje menstruacije ciklusa tijekom kojeg je došlo do začeća. Od ovog je tjedna izračunato razdoblje do isporuke, što je obično 40 tjedana.

Prvi tjedan od začeća je treći tjedan opstetriranja.

Prvi tjedan kašnjenja je peti tjedan opstetriranja.

Znakovi trudnoće u prvom tjednu

Zapravo, prva dva tjedna opstetriranja prolaze pod velom tajne. Jer majka još uvijek ne zna da će joj jaje biti oplođeno. Stoga, u prvom tjednu nema znakova trudnoće, jer se tijelo samo priprema za to.

Što se tiče znakova u prvom tjednu začeća ili trećeg tjedna opstetriranja, onda kao takvi nisu izraženi znakovi lijeka. Možda ćete osjetiti malo slabosti, pospanost, osjećaj težine u donjem dijelu trbuha, promjenu raspoloženja. Sve to se često nalazi kod žena tijekom PMS-a.

No, svijetli znak može biti krvarenje implantata. Međutim, daleko je od svih, a ako se to dogodi, onda se možda neće dati važna važnost, često je pogrešna za početak menstruacije.

Što se događa u tijelu žene 1. tjedna?

Prvi tjedan nakon začeća je vrlo važan. Tijekom tog vremena, gnojidba stanica putuje od jajnika do maternice i učvršćuje se na zid maternice.

Ovaj tjedan je vrlo visok rizik od spontanog pobačaja, jer žensko tijelo uvijek ne prihvaća strano tijelo koje se priliježe zidu maternice, posebno - kada žena ima dobar imunitet. Ali naše tijelo je lukav, pridonosi trudnoći na svaki način, tako da možete osjetiti slabost, slabost, tako da temperatura može porasti.

Prvi tjedan kašnjenja je peti tjedan opstetrije, u kojem se simptomi mogu pojaviti vrlo jasno:

• Zapravo je glavni simptom vrlo kašnjenje menstruacije. • Slabost i pospanost, • Jutarnja mučnina i preosjetljivost na hranu, • Izbjeljivanje mirisa, • Neočekivano hranjenje hranom, mogući interes za proizvode koji prije nisu bili voljeni, • Bol nepoznatog porijekla i težina na dnu, • Povećanje grudi, bol u prsima, • promjene u vaginalnom iscjetku, • pozitivan test trudnoće.

Osjećaji očekivane majke u prvom tjednu opstetriranja

Osjećaji žene nakon začeća i u prvim danima trudnoće mogu biti vrlo različiti, sve to je vrlo individualno. Netko uopće ne osjeća promjene i čak ne sumnja da se iznutra pojavljuje novi život.

Druge su žene osjetile simptome kao normalne znakove prije menstruacije. Uostalom, mnogi ljudi znaju senzacije kad povlače u donji dio trbuha ili njihove grudi malo povećavaju, bradavice bol, raspoloženje je promjenjivo.

I neke buduće majke iz samog začeća počinju osjećati hormonske promjene u tijelu.

Osjećaji i povratne informacije od žena na forumima:

Tjedan dana prije očekivanog menstrualnog perioda, grudi i bradavice počele su se ozlijediti, kao i obično prije menstruacije. Počeo sam nabrijati trbuh, 3 dana prije X. iz novog: dobio sam malo mučninu od pasta za zube kad sam četkanje zubi, moja koža potamnjela je oko usana, halos bradavica postali su pimply.

U desnu jajniku, malo bolno, ako sam se nisam slušao, vjerojatno ne bih ni primijetio... Moja prsa su počela ozlijediti nakon kašnjenja, a to se ne može nazvati bol, ali najvjerojatnije jake bradavice su osjetljive, vrlo pospanice.

Nema osjeta! Na sve! Ništa! Stoga, u početku, nisam vjerovala u oči - na sve toliko simptoma otkrio sam sve "prolazne" mjesece, a zatim tišinu - dobro, mislim, samo prošlost... I ovdje. No, negdje nakon tjedan dana zakašnjenja - prsa su se počela ozbiljno povrijediti i rasti, pa to malo oluje.

A mi, kao priopćenje matičaru, podneseno - tako da je odmah zatrudnjela. Prije ove godine živjeli su, nisu se zaštitili i ništa. Malo kako je smatrao da je vrijeme da se pojavi. Naš prvi ili drugi tjedan prošao je u neznanju, hodao na vlastitom vjenčanju, a onda jednom - već nas troje!

I u prvih tjedana na bol u prsima i preosjetljivost, povećao se snažan pad tlaka! Ali do 3. mjeseca sve to odlazi. Ali osjećaj donjeg trbuha još uvijek može biti povlačenje, kao kod menstruacije, ako nema iscjedak, to je normalno.

Fetalni razvoj u prvom tjednu intrauterinog života

Pojam 1 tjedan opstetrije znači da se začeće još nije dogodilo, a budući fetus još je uvijek zreli folikul na površini jajnika koji se priprema za ovulaciju.

U razdoblju od 1 tjedna od začeća, oplođena stanica prolazi kroz jajovodu do maternice i embrij prodire u stijenke maternice. Za to vrijeme formira se placenta i pupčana vrpca.

Fotografija i video zapis o prvom tjednu embrija

Slika embrija prvog tjedna

Ultrazvuk na 1 tjedan omogućuje vam da razmotrite dominantni folikul, procjenjujete debljinu endotela i predvidite kako će se trudnoća razvijati.

Video. Prvi tjedan od začeća

Video: Što se događa 1. tjedan?

Savjeti i savjeti za mamu

• Vrlo važno za zdravlje vašeg budućeg djeteta bit će vaše odbijanje od alkohola i pušenja, uključujući pasivno pušenje;

• Također, ako uzimate određene lijekove, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom i pažljivo pročitati upute o tome postoji li trudnoća na popisu kontraindikacija;

• Preporučljivo je uzimati multivitaminski kompleks za trudnice, sadrži folnu kiselinu koja je vrlo potrebna za trudnicu;

• Ako je moguće, izbjegavajte stres i vodite brigu o vašem psihičkom stanju. Uostalom, sve što vam se dogodi utječe na razvoj djeteta;

• Pokušajte smanjiti upotrebu čaja i kave, osobito ako ih obično koristite u velikim količinama tijekom dana.

 • Preporuke i savjeti za buduću majku

Prvi tjedan trudnoće: razumijmo uvjete

Zapravo, prvi tjedan nakon začeća ne može se smatrati početkom trudnoće. Iz raznih razloga, ginekolozi izračunavaju vrijeme različito. Tradicionalno, liječnici počinju računati od prvog dana posljednjeg menstruacije. Prvo, prikladno je za ženu, jer je datum početka mjeseca lako zapamtiti, a razdoblje koncepcije ponekad je vrlo teško odrediti. Pored toga, menstruacija je svojevrsno razdoblje obnove ženskog tijela. U tom se razdoblju tijelo priprema za ovulaciju i začeće.

Priprema za prvi tjedan trudnoće

Ako pristupite procesu zamišljanja djeteta svjesno i namjerno planirate li se truditi, trebali biste se pripremiti za prvi tjedan. Prije svega, trebali biste shvatiti da bilo koja od vaših bolesti i zdravstvenih problema, čak i kao netretirani zub, tijekom trudnoće može izazvati različite neugodne posljedice. Stoga bi bilo lijepo posjetiti sve liječnike prije nego što se osmisli i proći sveobuhvatni liječnički pregled. Također je potrebno napraviti sva potrebna cijepljenja. Ukratko, proces pripreme mora se približiti sa svim odgovornostima i skrbi.

Znakovi i simptomi trudnoće u prvom tjednu

Na samom početku trudnoće doživjet ćete iste osjećaje kao i tijekom prvih dana menstruacije. Mnoge žene u ovom trenutku osjećaju mukotrpnu bol u donjem trbuhu, mučnini, vrtoglavici. U nekim slučajevima, bol se javlja i kod lumbalne regije i trbuha. To se događa zbog aktivnih kontrakcija maternice zbog odbacivanja endometrija. Nakon nekoliko dana, u pravilu, ovi se simptomi povuku i stanje se vraća u normalu. Ako se u prvim danima osjećate nepodnošljivo snažne bolove, možete ih ukloniti lijekovima. Ali zapamtite da sada trebate koristiti samo sigurnu za vaše dijete, što znači da će vas vaš liječnik savjetovati.

Prvi tjedan trudnoće - promjene u ženskom tijelu

Prvi tjedan trudnoće smatra se iznimno važnim i presudnim stadijem, jer je u ovom trenutku položeno sve organe buduće bebe. U tom razdoblju embrij je još uvijek vrlo bespomoćan i podložan je utjecaju različitih vanjskih utjecaja. Stoga, trebate biti osobito pažljivi i pažljivi na svoje tijelo.

Osjećaji trudne majke u prvom tjednu trudnoće

Tijekom ovog ključnog razdoblja, žene mogu doživjeti sljedeće senzacije:

 • Oko sedam dana nakon oplodnje može početi tzv. Krvarenje implantata. Nemojte se bojati ako se to dogodi. Ovo je posebna vrsta vaginalnog iscjetka, uzrokovana stvaranjem novih krvnih žila. Unatoč činjenici da se takav fenomen ne događa vrlo često, trebali biste biti spremni za to.
 • Mnoge žene u ovom trenutku primjećuju čestu želju za mokrenjem. Ovo je sasvim prirodno u ovoj situaciji, zbog činjenice da maternica raste u veličini i počinje pritisnuti mjehur. Dodatno, to može i dalje biti posljedica činjenice da hormonske promjene u tijelu dovode do povećanog unosa tekućine.

Koliko puta se treba i treba obaviti ultrazvuk tijekom trudnoće, kako ne bi naštetili djetetu.

Kada se registrira tijekom trudnoće, u koje vrijeme i koje testove treba poduzeti? U nastavku pročitajte sve o tome.

 • Većina žena u prvom tjednu trudnoće primjećuje određene promjene u obliku dojki. Mliječne žlijezde obično bubre i povećavaju veličinu. Osim toga, možete osjetiti neke nove senzacije: trnce, lupanje ili bolove. Naviknite se na činjenicu da će ti simptomi pratiti tijekom gotovo cijelog razdoblja trudnoće.
 • Drugi uobičajeni simptom je umor u tijelu. Gotovo sve trudnice u tom razdoblju počinju primijetiti da se umiru brže i ne mogu nositi s velikim fizičkim naporom. U pravilu, takvi osjećaji traju do dvadesetog tjedna trudnoće. Za borbu protiv povećanog umora pokušajte spavati više. Ako imate takvu priliku, uzmite par sati nakon večere za spavanje u popodnevnim satima. Ako radite do večeri, rano krećite u krevetu ili odgripite sat ili dva nakon posla. Zapamtite da sada dnevno trajanje sna treba biti najmanje deset sati.
 • Ovo je spektar najčešćih senzacija koje se mogu pojaviti u ovom trenutku. Naravno, nije nužno da se svi trebaju očitovati na tebi. Osjećaji i senzacije su individualni u svakom slučaju.

  Fetus i njegov razvoj u prvom tjednu trudnoće

  Kao što smo već spomenuli, u prvom tjednu nakon začeća još se ne može govoriti o trudnoći. U ovom trenutku, samo jaje sazrijevaju. U krvi povećava razinu progesterona (ženski spolni hormon). Kako se jaje sazrijeva, formira se prototip nerođenog djeteta. U procesu spajanja muških i ženskih stanica fetus stječe svoj jedinstveni genetski materijal. Bez obzira na to koji je rod beba, naslijedit će polovicu njegovih genetskih osobina od svog oca, a pola od majke.

  Prvi tjedan trudnoće: bol u trbuhu

  Bol u trbuhu je karakterističan simptom koji prati nastup trudnoće. Gotovo sve žene koje su u procesu očekivanja djeteta suočavaju se s takvim neugodnim osjećajima. Ovo razdoblje samo trebate proći, nakon nekoliko tjedana bol će se smanjiti, a stanje će se normalizirati. U slučaju da je bol vrlo jaka, ne biste ih trebali tolerirati. Posavjetujte se sa svojim liječnikom, on će vam savjetovati bezopasnu i učinkovitu protiv bolova.

  Otpuštanje tijekom prvog tjedna trudnoće

  Na početku trudnoće, mnoge žene doživljavaju specifične vaginalne sekrecije. U pravilu, oni su prozirni, s bjelkastim tonom i nemaju oštar miris. Ovo je potpuno prirodan fenomen povezan s razvojem ženskog tijela, tako da se ne biste trebali bojati toga. U pravilu, takve sekrecije su sigurne i bezbolne. Ako uzrokuju nelagodu, koristite higijenske salvete.

  Dijagnoza trudnoće u prvih tjedana

  Postoji nekoliko načina određivanja trudnoće u prilično ranom stadiju, čak iu prvom tjednu nakon začeća. Najlakši i najčešći način je kupiti test za ljekarne za trudnoću. Osim toga, možete uzeti krvni test kako biste odredili hormon HCG. Ovo je najpouzdanija i dokazana metoda za određivanje trudnoće. O svakoj od ovih dviju metoda govorit će malo više detalja.

  Test trudnoće

  Danas je na tržištu dostupan ogroman broj testova na trudnoću, koji vam omogućuju da lako odredite da li zaista očekuju dijete. U pravilu, većina žena primjenjuje ovu metodu kada imaju određene sumnje. Međutim, imajte na umu da niti jedan test ne može biti 100 posto pouzdani i točni. Mnogo je sigurnije proći testove u ranoj fazi trudnoće.

  Krvni test za određivanje razine hormona hCG

  Procjena razine hCG u tijelu omogućit će otkrivanje prisutnosti trudnoće u najranijim razdobljima, kada se još ne može obaviti pomoću ultrazvuka. U prvim danima trudnoće, u pravilu, razina hormona se značajno povećava, ponekad za pedeset do šezdeset posto. Stoga, takav test krvi omogućuje vam točno određivanje očekuje li dijete ili ne.

  Ultrazvuk u prvom tjednu trudnoće

  Treba napomenuti da u prvim danima nakon oplodnje ultrazvuk još nije u stanju biti informativan. Budući da se fetus tek počinje razvijati tijekom tog razdoblja, ultrazvučno skeniranje vjerojatno neće moći snimiti promjene koje su se dogodile u ženskom tijelu. Prisutnost trudnoće pomoću ove metode može se odrediti samo početkom drugog tjedna.

  Seks tijekom trudnoće. Koje su pozicije koje možete imati tijekom trudnoće? Što dijete osjeća tijekom seksa? Za sva ta pitanja imamo odgovore, pročitajte ovdje.

  Svaka buduća mama će htjeti znati procese koji se pojavljuju u trbuhu od trenutka začeća do rođenja mrvica, odmah saznajte.

  Hranjenje žena u prvom tjednu trudnoće

  Ako ste u procesu čekanja bebe, posebnu pažnju posvetite prehrani. Mnoge žene u ovoj situaciji moraju promijeniti svoje prehrambene navike, a to bi trebalo biti učinjeno od prvih dana trudnoće. Evo nekoliko smjernica koje biste trebali slijediti kako bi se dijete prirodno i uspješno razvijalo:

  • Najčešća pogreška koju čine mnoge trudnice je "za dvoje". Ni u kojem slučaju to ne može biti učinjeno. Težina tijekom trudnoće može naštetiti nerođenoj djeci i izazvati različite bolesti i abnormalnosti. Stoga, ako ste skloni prekomjernoj težini, morat ćete promijeniti vašu prehranu. Ali ni u kojem slučaju ne može izgladnjeti i držati stroge dijete.
  • Pregledajte svoj sustav napajanja. Vaš dnevni jelovnik treba sadržavati dovoljnu količinu svih potrebnih tvari i vitamina. Bolje se konzultirati s dijetetičarom koji će vam pomoći u stvaranju individualnog sustava prehrane tijekom trudnoće.
  • Pokušajte odustati od prženog, dimljenog, masnog i slatkog, kao i kave i jakog čaja.
  • Osnova vaše prehrane trebala bi biti svježe povrće, voće, mliječni proizvodi, mršav meso i riba.

  Slijedeći ove preporuke nećete se samo osjećati bolje, već i pomažete uobičajenom razvoju djeteta.

  Što učiniti ovaj tjedan?

  Ako primijetite simptome trudnoće, najprije morate početi odlaziti liječniku. Provedite potrebne testove kako biste bili sigurni da stvarno očekuju dijete, kao i da provjerite stanje vašeg tijela. Nakon toga, vaš osobni liječnik trebao vam dati potrebne preporuke i opisati budući plan vaših akcija za blisku budućnost. Psihološka obuka je također vrlo važna. U tom razdoblju morate shvatiti da se sada vaš život radikalno mijenja. U skoroj budućnosti moći ćete pokušati na ulogu majke i to će vam zasigurno donijeti puno radosti, sreće i pozitivnih emocija.

  Preporuke i savjeti za buduću majku

  Ukratko, obilježit ćemo nekoliko preporuka koje bi trebale slijediti buduće majke koje su upravo saznale o svojoj trudnoći:

  • Nemojte biti zastrašeni promjenama koje će se dogoditi u vašem tijelu. Bolovi u trbuhu, mučnina, vrtoglavica, promjene raspoloženja, umor, česte mokrenje, pospanost - to su prilično prirodni fenomeni. U skoroj budućnosti ćete naučiti prilagoditi se njima, a proces trudnoće nastavit će se mirnije i udobnije.
  • Teške boli mogu se ukloniti lijekovima, ali samo one koje vam liječnik propisuje.
  • Zapamtite da sada trebate biti pod kontrolom stručnjaka. Čim saznate o svojoj trudnoći, odmah se obratite svom liječniku koji će vas pratiti u narednih 9 mjeseci.
  • Promijenite svoju prehranu. Vaša prehrana treba biti ispravno pripremljena i zamišljeno pružiti vam i dijete sve što vam treba.
  • Pokušajte spavati više (barem deset sati dnevno).
  • Psihološki svjesna činjenice da ćete uskoro postati majka. Vaš novi status će vas donijeti puno briga i posebnu odgovornost, ali ona će također pružiti vam izvanrednu sreću, koja uvijek prati majčinstvo.

  Nadamo se da će ti savjeti i preporuke pomoći da prežive ovo, možda, najvažnije razdoblje trudnoće.

  Prvi tjedan trudnoće

  Osjeti u prvim danima trudnoće

  Jeste li znali da već u prvim danima trudnoće vaše tijelo može vas obavijestiti o promijenjenom stanju? Naravno, ne postoji definitivan popis simptoma, međutim, najčešći osjećaji u prvim danima trudnoće još uvijek imaju mjesto. Radi se o tim osjećajima, danas ćemo detaljno razgovarati. Napominjemo unaprijed da neki osjećaji tijekom trudnoće mogu ili nisu potpuno prisutni. Sve ovisi o individualnim karakteristikama svakog organizma, stoga ne brinite ako ne osjetite nikakve senzacije s pozitivnim testom trudnoće. Ponavljamo - sve čisto individualne!

  Dakle, koji su najčešći simptomi i prekursori "zanimljivog položaja" najčešće u mnogim ženama?

  Mučnina i povraćanje

  Čudno, ali mišljenje da se rana toksikoza pojavljuje najčešće ujutro nije u redu. Mnoge žene, nesvjesne da su u "zanimljivom položaju", osjećaju se prilično dobro ujutro, ali samo odvratno - u drugom. U prvim danima trudnoće, mučnina i povraćanje najčešće se zbunjuju s otrovima ili katarhalnim bolestima s karakterističnom slabosti i averzijom na hranu. Osim toga, toksičnost se može pojaviti samo na određenim mirisima: pušenje, Cologne, miris kave. To je zbog činjenice da tijelo sam štiti dijete od učinaka nikotina ili podsjeća da će kava u jutro morati biti zamijenjena svježe stisnutim sokom. Naravno, jutarnja toksemija je prvi znak trudnoće.

  Pročitajte i Prvi znakovi trudnoće nakon začeća.

  Slabost i umor

  U prvim danima trudnoće, mnoge žene primjećuju svojstven umor, slabost i apatiju. Ovo stanje je zbog činjenice da se određene promjene pojavljuju u tijelu, koje zahtijevaju snagu i strpljenje. U ovom stanju, uvijek žele spavati ili jednostavno leći. Stoga, ako primijetite povećani umor u sebi - nemojte se oduprijeti. Odvojite trenutak za pasivno odmaranje i povećajte noćni san da biste se oporavili. Uz to, svakako uključite prehrambenu hranu bogatu vitaminima, posebno magnezijem, što je vrlo korisno za trudnice.

  Nove kulinarske sklonosti

  U prvim danima trudnoće mnoge buduće mame primijetile su neodoljivu žudnju za određenom hranom. I nije nužno slan. Vrlo često, trudnice počinju blagovati o onim proizvodima koji su izazvali gnu prije trudnoće. Stoga, trebate slušati svoje tijelo i dopustiti malo maženje. Jedino što treba zapamtiti je da alkoholna pića nisu na ovom popisu pod izgovorom i strogo su zabranjena, a slatkiši trebaju biti konzumirani u umjerenim količinama.

  Povećanje grudi i bolovi u trbuhu

  U prvim danima trudnoće, mnoge žene primjećuju značajan porast i nježnost žlijezda mliječnih žlijezda. To je zbog hormonalnih promjena u tijelu i prilično je normalno tijekom trudnoće. Osim toga, manja bol u trbuhu, pa čak i manja krvarenja iz vagine, koja često prolaze brzo, također su harbingeri trudnoće.

  U ovom članku pregledali smo samo najčešće senzacije u prvim danima trudnoće. U stvari, ovaj popis može se nadopuniti s mnogo više "čudnoće" koje se javljaju u različitim ženama tijekom trudnoće. Međutim, budući da ti osjećaji nisu toliko česti i da su individualni, nema smisla govoriti o njima. Stoga, ako ste primijetili barem jedno od gore navedenih senzacija i sumnjate da je moguće trudnoću, savjetujemo vam da nađete test trudnoće ili saznajte razlog vašeg liječnika. Sretno i željeni rezultati!

  Značajke senzacija u početnoj fazi koncepcije

  Bilo žensko tijelo je individualno pa prve dane nakon začeća svaki se osjeća drugačije. Posebno žena koja sanja o djetetu zainteresirana je za pitanje je li moguće osjetiti koncepciju. Koji su znaci čudesnog rođenja novog života?

  Ginekolozi stručnjaci vjeruju da postoje dva razdoblja trudnoće. Ovaj, koji počinje od dana začeća. A opstetrički termin, broji se od prvog dana početka menstruacije. Često, zbog toga, nije tako lako odrediti pravi dan oplodnje jaja.

  Prvi znakovi trudnoće

  Neki kažu da mogu točno odrediti nazočnost zanimljive situacije. Žena u takvom trenutku postaje posebna, kao da počinje sjati iznutra.

  Osjećaji u prvim danima začeća, doslovno prvog dana, postaju neobični. Smatra se najsigurnijim znakom kašnjenja trudnoće mjesečno. Osim toga, morate slušati sebe, slijediti opće stanje zdravlja. Obično, tijelo sama šalje određene signale, što ukazuje na to da je embrij ugrađen u maternicu.

  1. U donjem trbuhu postoji osjećaj nelagode i težine. Čini se da je maternica ispunjena nečim. Valja napomenuti da je sve vrlo individualno.
  2. Mliječne žlijezde su jednostavno preosjetljive. Mnoge žene ne mogu ni spavati puni san tijekom ovog razdoblja. Činjenica je da natečeni prseni bolno reagira na najmanji dodir.
  3. Postoji promjena u sastavu vaginalnog iscjedka. U trenutku konsolidacije embrija, oni dobivaju smećkastu ili ružičastu boju. To znači da je došlo do oplodnje.
  4. Počinje aktivna proizvodnja hormona hCG. U tijelu je žena prava globalna hormonska prilagodba. Ovaj hormon je odgovoran za očuvanje fetusa. Ako je hCG prisutan u krvi, tada se koncepcija točno dogodila.

  Dodatni simptomi

  Postoji povećana zamor i lagana neodlučnost tijekom začeća. Činjenica je da se tijekom tog razdoblja imunitet značajno oslabljuje, a njegove zaštitne funkcije se smanjuju. Isprva, žensko tijelo pokušava odbiti embrij, pokušavajući suzbiti određeno strano tijelo. U prosjeku, razdoblje lošeg zdravlja traje oko osam tjedana. Onda dolazi do poboljšanja.

  Postoje fluktuacije tjelesne temperature. To je zbog hormonskih poremećaja, aktivnog oslobađanja hormona estrogena. Prva dva ili tri tjedna mogu stabilno održavati temperaturu 37. Progesteron povećava temperaturu.

  Rana toksikoza može neko vrijeme izbaciti uobičajenu rutinu. Prilikom osvješćivanja pojačanog osjećaja mirisa, čini se da su prethodno omiljena jela bila neugodna. Okus se mijenja nekoliko puta dnevno.

  Upozorenje! Ponekad se događa da gore navedeni simptomi nemaju nikakve veze s trudnoćom. To može ukazivati ​​na moguću prisutnost bolesti genitalnih organa. Također može ukazivati ​​na crijevne abnormalnosti ili eroziju. U svakom slučaju potrebno je posjetiti liječnika specijalista.

  Što se događa na samom početku

  Zametak se zove embrij prije 8 tjedana trudnoće. Zove se fetus samo od 9. tjedna. Tijekom embrionalnog razvoja, počinje se oblikovati, karakteristično za ljude. Stvaranje organa, visina, boja očiju i kose položili su genetski kod. Fiksirana je tijekom evolucije i položena pojedinačno u zametnim stanicama.

  Nakon ženskog jajašca spojenog s spermijskom gnojidbom. Zatim gnijezdi ovum prestaje podijeliti, a za pet dana spušta se duž jajovode u maternicu. Tijekom podjele stanica nastaje morula, multicelularni organizam, sličan maloj kupini (morus je latinski).

  Nakon otprilike tjedan dana morula je ugrađena u stijenku maternice. Postoji kombinacija maternice i zametnih stanica, što rezultira formiranjem posteljice. Od preostalih vanjskih stanica morula nastaje pupčana vrpca. A od stanica unutar će početi formirati različite organe fetusa i tkiva.

  Postupak stanične diobe je kontinuiran. Blastomeri su formirani unutar ljuske. Oni pomažu svojim enzimima da konsolidiraju embrij što je najbolje moguće na zidu maternice. Petoga dana, jajna stanica pojavljuje se u maternici, ukorijenjena do endometrija s vlaknima.

  Tjedan dana kasnije, razina progesterona u trudnica znatno se povećava. To pridonosi temperaturnim fluktuacijama, tjelesna temperatura postaje veća. Intrauterni razvoj bebe je kontinuirani proces. Oblikovanje neuronske cijevi započinje danom 8-9. Također počinje razvoj placente, koji će trajati još 12 tjedana.

  Čimbenici rizika

  Tijekom cijelog razdoblja nošenja djeteta, prvi trimestar smatra se najopasnijim. Potrebna je maksimalna pažnja posvetiti trudnici iz prvih dana nakon začeća.

  S pravodobnim liječenjem liječniku možete izbjeći sve vrste problema. Zato nemojte zaboraviti na sumnjive simptome.

  Najčešći rizici su:

  • ektopična trudnoća;
  • trudnoća koja nije u razvoju (ektopička);
  • patološki razvoj fetusa;
  • značajna prijetnja pobačaja.

  Što može uzrokovati komplikacije

  Da biste izbjegli neugodne posljedice, ne smijete zanemariti znakove upozorenja. Pogrešno je vjerovati da će sve otići sama po sebi. U ovom slučaju, ne smijete zanemarivati ​​ni jednu malu stvar, čak i ako se čini beznačajnim. Tako je moguće u vremenu spriječiti neželjene posljedice.

  Najčešće, pojava opasnih simptoma doprinosi:

  • zlostavljanje alkohola i pušenje;
  • razne prehlade, virusi;
  • bolno vaginalno pražnjenje;
  • bol u zdjelici;
  • genitalne infekcije;
  • stresne situacije;
  • prekomjerna vježba.

  Kako bi izbjegli takve probleme, preporučljivo je da se pripremite unaprijed za nošenje bebe. Morate jesti pravilno, jesti puno svježeg povrća i voća, oraha, mliječnih proizvoda. Svakodnevne šetnje također će donijeti znatne prednosti tijelu buduće majke.

  Kako odrediti zanimljiv položaj

  Prvi dani odgođene mjesečnice mogu uzbuditi svaku ženu koja sanja o majčinstvu. Osjećaji u prvim danima nakon začeća očituju se različito. Kako bi se osigurala sto posto činjenice njihove trudnoće, postoji nekoliko dokazanih metoda.

  Prvi korak je da dogovorite sastanak s vašim primarnim ginekologom. Iskusni stručnjak tijekom inspekcije moći će pouzdano utvrditi je li trudnoća 4-5 tjedana. Maternica povećava veličinu, dobiva nijansu plave boje.

  Možete donirati krv za analizu hCG-a. Prema razini korionskog gonadotropina, odsutnost ili prisutnost trudnoće može se jasno dijagnosticirati. Nakon trudnoće, hormon počinje aktivno proizvoditi žensko tijelo. U ovom trenutku njegov sadržaj u krvi postaje vrlo visok.

  Testovi ovulacije su osobito popularni. Prema mjesečnom kalendaru određuju se dani koncepcije. Sve je individualno, jer svaka žena ima svoj vlastiti ciklus. Da biste odredili početnu točku predloženog dana, morate oduzeti 18 dana od najkraćeg menstrualnog ciklusa. Da biste izračunali kraj razdoblja plodnosti, oduzmite 12 dana od najduljeg ciklusa. Dobiveni jaz je najbolji trenutak za pojavak.

  Najjednostavnija vrsta provjere trudnoće je test. Može se kupiti u bilo kojoj ljekarni. Do danas je veliki izbor tih proizvoda. Obično petoga dana kašnjenja, postoji aktivno oslobađanje hormona hCG. Treba imati na umu da je dan nakon začeća, a drugi dan začeća, traka vjerojatno neće dobro izgledati. Uostalom, razina hormona je i dalje slaba.

  Pojedinačne senzacije nakon začeća

  Poznato je da svaka buduća majka na svoj način podnosi početnu fazu trudnoće. Mnogi ne mogu napustiti kuću zbog najsnažnije toksikoze, dok se drugi osjećaju sjajno. Određivanje osjetila je norma vrlo teško.

  Teško je razumjeti postoji li trudnoća ili ne odmah nakon začeća. Gotovo je nemoguće. Važno je biti u mogućnosti slušati sebe, svoje unutarnje osjećaje i dobro poznatu žensku intuiciju.

  Češće nego ne, žene koje jednostavno opsjedaju postati majka mogu to osjetiti odmah. Od trenutka začeća znaju i čvrsto vjeruju da je došlo do začeća. U takvim slučajevima, to se događa. I nakon 9 mjeseci, sretna mlada majka uzima dijete u naručju.

  Ne uvijek u prvom tromjesečju postoji mučnina, slabost, povećana nervozna razdražljivost. Vjeruje se da su to pouzdani znakovi začeća. To ne mora biti slučaj tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Tako na samom početku također nije pouzdan znak trudnoće.

  U slučaju pojave opasnih simptoma u obliku krvarenja, dugotrajne boli, potrebno je što prije konzultirati liječnika. To može biti vrlo opasno za fetus.

  Korisne preporuke

  Za uspješnu koncepciju i sigurnu isporuku važno je unaprijed pripremiti se za pripremu. Pozitivan stav može raditi čuda.

  Emocionalna pozadina - jamstvo zdravlja budućnosti majke i djeteta. Stres i dugoročna iskustva koja na najbolji način ne utječu na zdravlje odrasle osobe. Može se samo zamisliti kakvu štetu može učiniti za krhko dijete. Ali to nije razlog da postanete pustinjak.

  Naprotiv, ugodan društveni krug, šetnje na svježem zraku samo će dodati boju svakodnevnom životu. Morate uživati ​​u životu, cijeniti ugodne trenutke. Uostalom, dijete treba zdravu i sretnu majku, zračeći radost i pozitivno.

  Što je više moguće, pokušajte razmišljati o ugodnim stvarima. Čekanje dijete bi trebalo biti uzbudljivo. Stil života prije i poslije ne smiju se jako razlikovati. Ali ne zaboravite na trudnoću na minutu.

  Što se žena osjeća tijekom gnojidbe

  Oni koji prvi put na testu gledaju prema dragim prugama često žele znati što se žena osjeća tijekom gnojidbe. Liječnici i znanstvenici tvrde da proces začeća ne daje nikakve osjećaje. To je razumljivo, i jaje i spermij nisu povezane s trudnica, oni stapaju u šupljinu jajovod bez dodira zidove. Čak i ako ga dodirnu, stanice su tako male da ne mogu dati nikakve boli ili druge senzacije. Stoga, da odgovorite na pitanje - može li žena osjećati gnojidbu može biti negativna.

  No mnogi od onih koji očekuju bebu mogu opisati ono što su osjećali kada su oplodili jaje. Ali oni su više povezani s emocijama, osjećajem očekivanja čuda, a ne fizičkim promjenama. Ponekad govore o škakljanju, osjećaju plimu na donjem trbuhu. Najčešće su prvi znakovi i osjeti što se dogodilo oplodnju, postoji nekoliko tjedana, kada je došlo do implantacije i postao postupno povećati razinu progesterona u krvi trudnice.

  Ono što će se prvo zapažati kada se oplodi, embrij se počinje razvijati. Ovo je, prije svega, kašnjenje menstruacije na pozadini nekih napetosti i boli u prsima, pospanosti i nekakve nejasnoće. Neke trudnice imaju mučninu i slabost. Ali ti znakovi se ne bi trebali očekivati ​​odmah, na dan začeća, a kasnije i za nekoliko tjedana.


  Oni koji mjere regularnu bazalnu temperaturu mogli su primijetiti nešto ranije pojavu oplodnje zbog promjena u rasporedu. Otkrivat će neuspjeh implantata i stalno povećanje temperature u drugoj fazi, bez sklonosti smanjenju. Prema tim podacima može se sumnjati u prisutnost trudnoće, ali to se može potvrditi testom trudnoće i razinom hormona krvi. Povećanje količine progesterona koji se svakodnevno mijenja pokazat će da ćete uskoro postati majka.

  Zanimljive Činjenice O Trudnoći