Koja je najbolja hrana za novorođenče?

Hrana

Odgovarajući na pitanje "Koja je najbolja hrana za novorođenče?" Odgovor se predlaže: naravno, dojenje! Pedijatri iz cijelog svijeta slažu se s tim mišljenjem, preporučujući dojenje do 1 godine i duže. Međutim, svaka majka nema dosta vremena za hranjenje djeteta s majčinskim mlijekom, pa postoji hitna potreba za odabirom pravilne mješavine koja će zamijeniti majčino mlijeko što je više moguće i pružiti djetetu potrebne elemente u tragovima, hranjivim tvarima i vitaminima. Pokušajmo saznati koja je najbolja prehrana za novorođenče na tržištu umjetne mliječne formule.

Zadaća ove formule je, ako je moguće, nadomjestiti majčino mlijeko za novorođenče, ponoviti njezin sastav i biti prilagođena i pogodna za djetetovo tijelo. Naravno, suvremene mliječne mješavine razvijene su uzimajući u obzir obilježja djetetovog probavnog sustava, kao i uzimanje u obzir sastava majčinog mlijeka.

Međutim, do danas, nijedna smjesa ne može potpuno ponoviti majčino mlijeko čija je sastav jedinstvena. Govoreći o dostupnim smjesama danas treba napomenuti da se većina njih temelji na kravljem mlijeku, a neke se mješavine temelje na kozjem mlijeku.

Za djecu tijekom prvih 6 mjeseci života, taurin, nukleotidi, jod i polinezasićene masne kiseline iznimno su važni u prehrani. Puni razvoj djeteta, razvoj crijevne mikroflore, mozga, metabolizma i niz drugih važnih procesa u tijelu novorođenčeta ovisi o ulasku u tijelo tih elemenata. Važno je obratiti pozornost na prisustvo navedenih elemenata u smjesi, gledajući pakiranje smjese i upoznavajući se s kompozicijom.

Osim toga, postoji ocjena o najboljim i većini mliječnih formula za dijete, razmislite o njima. Na vrhu najboljih mješavina uključena je umjetna prehrana, koju je stvorio ruski proizvođač - mješavina "bebe". Ova mješavina sadrži u svom sastavu nukleotide, laktozu, taurin, prebiotike, koji su bez sumnje važni i nužni, među nedostatcima smjese zabilježiti prisustvo palminog ulja i soje lecitina u pripravku.

Nizozemske proizvođače koji stvaraju i prodaju Nutrilon Premium 1 također se vide u dodatku palminog ulja i soje lecitina za dječju hranu. Međutim, smjesa sadrži 89 ug joda, nukleotida, taurina.

Smjesa Similac 1 dolazi iz Danske, ne sadrži palmino ulje, nalazi se taurin, 100 μg joda, nukleotida i GOS prebiotika.

Švicarska smjesa Nestozhen 1 sadrži u svom sastavu prebiotike koji poboljšavaju probavu, laktozu, demineraliziranu sirutku i oko 36 mg taurina.

Nan 1 formula, proizvedena u Nizozemskoj, poznata je po dodavanju ribljeg ulja, 39,4 mg taurina i 93 μg joda.

Agush 1 smjesa sadrži malo joda - oko 10 mg, kada je dnevna stopa za dijete oko 110 mg elementa. Istodobno, sadrži nukleotide i taurin, što je važno za razvoj djeteta.

Često se javlja situacija kada izvanredna dojenčeta nije prikladna za dijete pa roditelji i dalje odabiru smjesu na temelju individualnih reakcija djeteta. Za odabir dojenačke formule za novorođenče, preporuča se pribjeći savjetu pedijatru.

Savjeti, pravila i smjernice za odabir dojenačke formule

Pacijenti kažu stručnjaci za dojenje: svaka žena može dojiti bebu. Međutim, ponekad želja za hranjenjem djeteta zapada na ozbiljne prepreke. Glavne prepreke dojenju su bolesti čije liječenje nije u skladu s HB. Ponekad, nakon što je uspješno započeo, dojenje se dovršava za nekoliko mjeseci zbog činjenice da majka nije uspjela uspostaviti laktaciju i pravilno organizirati proces hranjenja. Postoje slučajevi kada majka, na temelju vlastitih stavova i uvjerenja, ne pokušava dojiti bebu na sve, rađajući mješavinu od rođenja. U svim tim slučajevima beba raste na umjetnoj hrani. Važno je da roditelji razumiju koje su mješavine novorođenčadi u njihovom sastavu i svojstvima. Činjenica je da je jedenje bebe u ranoj dobi jamstvo njegovog zdravlja za budućnost. Naravno, ništa ne može biti bolje od mama mlijeka, ali ako iz nekog razloga dijete raste na umjetnom hranjenju, izbor mješavine za prehranu mora se približiti vrlo temeljito.

Vrste smjesa: proučavamo i klasificiramo

Trgovina dječjom hranom ima veliki raspon vrsta mliječne formule, koji su u skladu sa zahtjevima GOST-a i Instituta za prehranu. U raznovrsnosti višestrukih staklenki i kutije s formulom za dojenčad vrlo je lako zbuniti. Stoga, za početak, predlažemo da saznamo tko je tko na polici trgovine i što znače brojevi i natpisi na pakiranjima s mješavinom. Drugim riječima, razmotrimo kakav oblik djeteta po svojoj dosljednosti, sastavu, dobnom indeksu i svrsi.

dosljednost

Konzistencija dojenačke formule može se podijeliti na suhu i tekuću.

 • Suha smjesa. Na ruskom tržištu ovo je 90% mliječne formule. Takve smjese su prašak pakiran u kartonsku kutiju ili limenku, koji se prije upotrebe mora razrijediti kuhanom vodom.
 • Tekućina. Takve smjese su spremne za uporabu i zahtijevaju samo grijanje. Prodaju se u pakiranjima od tetrapaksa i pakiraju u 200 ml. Jedini problem je da je u ruskim trgovinama udio takvih smjesa zanemariv. Takve smjese mogu se naći samo u velikim gradovima.

Najčešći su suhi, prikladni su za skladištenje, doziranje, lako transportni i imaju veliku raznolikost izbora. Tekuće smjese su jednostavnije za pripremu od suhih, jer oni trebaju samo grijanje. Ali oni imaju kratki rok trajanja (samo nekoliko dana).

struktura

Gotovo sve formule za mlijeko izrađuju se na osnovi kravljeg mlijeka. Budući da je protein kravljeg mlijeka strano našemu tijelu, on mora biti prisutan u smjesi u modificiranom obliku. Ovisno o stupnju prerade proteina mlijeka, dojenčad se može podijeliti na:

 • Prilagoditi. Napravljene su na temelju demineraliziranog seruma kravljeg mlijeka, pa su takve smjese što je moguće bliže majčinom mlijeku u njihovim svojstvima. Oni su prilično lagani, hranjivi, brzo apsorbiraju. Prilagođene mješine dizajnirane su samo za novorođenčad. Osim demineraliziranog seruma, polinezasićene masne kiseline, vitamini, minerali, nukleotidi dio su prilagođenih smjesa. Naravno, takve smjese su skuplje za proizvodnju, stoga, prema njihovim kriterijima cijena, mogu se pripisati vrhunskoj klasi. Najpopularnije mješavine prilagođene su:

- Nestle NAN (košta oko 400-500 rubalja po paketu 400 gr, ovisno o dostupnosti dodatnih komponenti);

- Nutricia Nutrilon (cijene kreću se od 375 do 650 rubalja na 400g);

- Semper (prodan u pakiranjima od 350g, raspon cijena 360-480r.);

Neke bebe pate od netolerancije na protein kravljeg mlijeka, tako da mješavine na osnovi sirutke takvog mlijeka ne odgovaraju njima. Za tu djecu postoje prilagođene formule za mlijeko na bazi koza:

- Bibikol dadilja (ambalaža 400g. Troškovi oko 1300r.);

 • Djelomično prilagođene određenom stupnju strukturalnog sastava majčinom mlijeku, one uključuju ne samo laktozu, već i saharozu, ne sadrže stabilizirani sastav mineralnih masnoća;
 • Naknadni su napravljeni od cjelovitog kravljeg mlijeka u prahu, kojem su dodani sukroza i škrob, ne sadrže sirutku.

Ovisno o dobi djece: Do 6 mjeseci - počevši, a više od šest mjeseci - sljedeći.

Također su prilagođene tekuće smjese. Najpoznatiji od njih su:

- Gotova mliječna formula NAN (cijena oko 60 rubalja po pakiranju 200 ml)

- Agush spremna mliječna formula (cijena oko 25 rubalja po pakiranju 200 ml)

 • Nepodešen. Ove smjese su izrađene na bazi proteina kravljeg mlijeka - kazein. Kao dodatne komponente, oni mogu sadržavati sve što je dostupno u prilagođenim smjesama. U sastavu su smjese vrlo "siromašne": ne sadrže taurin, masne kiseline. Prema toj značajci, u nekim izvorima neadaptirana dojenčeta je podijeljena u "manje prilagodljivu" (kazein umjesto demineralizirane sirutke, ostale komponente su kao prilagođene smjese) i "djelomično prilagođene" (kazein i loš sastav dodatnih komponenata). To nije sasvim točno jer je stupanj prilagodljivosti mješavine određen time koliko se mješavina apsorbira djetetovim tijelom i ovisi o tome što je prisutno u mliječnoj bazi: demineraliziranom sirutku ili proteinima kravljeg mlijeka. Mješavine kazeina, bez obzira na njihovu prehrambenu vrijednost, teže su probaviti pa su svi oni u svakom slučaju neprilagođeni i vrijedi ih davati tek nakon 6 mjeseci. Glavni "predstavnici" mješavina kazeina su:

- Similac (cijena od 350 do 650 rubalja za standardnu ​​ambalažu);

- Nestle Nestogena (težina pakiranja od 370 g prodana u prosjeku za 240 rubalja);

- beba (cijena za pakiranje je oko 210 rubalja).

Kako dijete raste, njegov se probavni sustav razvija. Ako su smjese na osnovi demineralizirane sirutke bolje prilagođene novorođenčadi, mješavine kazeina ili smjese čija je mliječna baza sušena kravlja mlijeka (mješavine druge i sljedeće razine) može se koristiti za djecu stariju od šest mjeseci.

Indikator dobi

Formula za dojenčad snažno ovisi o dobi djeteta za koju je namijenjen. To je zbog činjenice da kao dijete raste i razvija, dijete probavni sustav poboljšava i tijelo hranjivim zahtjevima promijeniti. Ovo je sasvim prirodan proces jer majčino mlijeko mijenja svoj sastav s rastom djeteta. Broj formule uvijek je naveden na pakiranju. Za svaki broj i oznaka određeni je dobni raspon.

Gradiranje smjesa prema dobi je kako slijedi:

 • "0" ili "pre" u naslovu - mješavina je namijenjena novorođenčadi prerane ili male težine;
 • "1" - mješavina za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
 • "2" - mješavina za bebe od 6 mjeseci do 1 godine;
 • "3" - mješavina za djecu stariju od godinu dana.

Kao što smo već ranije rekli, kako se mješavina dobne formule mijenja, mijenja se mliječna baza: povećava se količina neprilagođenih proteina kravljeg mlijeka. Osim toga, sadržaj vitamina i minerala se povećava, jer potreba za tim tvarima postaje veća. Također se smatra da je smjesa za stariju djecu više zadovoljavajuća i visoka kalorija.

Specijalizirane i terapijske smjese

Ponekad osobine tijela i zdravlje djeteta nameću posebne zahtjeve na mješavine mlijeka. U takvim slučajevima dijete treba specijalizirane ili terapijske smjese. Ovisno o tome kakav je plan problem u mrvicama, možete odabrati sljedeću maternicu:

 • Mješavine za prerane bebe: Imaju puno proteina, vitamina i proteina sirutke u sastavu i imaju veliku energetsku vrijednost. Proizvođači označavaju pakete s takvom hranom kao "0" ili s prefiksom u imenu.
 • Mješavina fermentiranog mlijeka. Koristi se za probleme s probavom (za kolike, zatvor, za vrijeme oporavka nakon uzimanja lijeka, za liječenje disbakterijusa). Takve smjese se sastoje od mliječne kiseline i bifidobakterija. Ako bebe imaju koliku bolest, povraćanje, proljev, regurgitiranje, koristite anti-refluksnu hranu koja sadrži tvari (guma ili škrob), koje djeluju kao zgušnjivači. Na primjer: "Nutrilon AR", "Enfamil AR", "Nutrilak AR", "Frisovom". Za konstipaciju u odnosu na hranu obogaćenu gumom koja ima svojstva prehrambenog vlakna ili laktuloza. Laktuloza je disaharid koji aktivira rast bifidobakterija. Laktuloza sadrži "Detolact Bifidus", "Semper Bifidus".

Općenitije i najpopularnije miješa:

- Nutrilac Kiselo mlijeko (cijena oko 400 rubalja)

- Nutrilon kiselo mlijeko (cijena oko 410 rubalja)

- NAN Kiselo mlijeko (cijena oko 450 rubalja).

 • Smjese s visokim sadržajem željeza. Takve smjese propisane su za bebe starije od 4 mjeseca za prevenciju i liječenje anemije nedostatka željeza. Signal za imenovanje smjese s visokim sadržajem željeza niskim razinama hemoglobina u krvi djeteta. Naravno, samo jedna smjesa ne može vratiti hemoglobin u normalu, a pedijatar će propisati dodatke za željezo. Smjese s visokim sadržajem željeza na ruskom tržištu nisu pozicionirane kao ljekovite tvari, one jednostavno imaju bogatiji sastav i udio željeza u njima veći je nego u ostalim smjesama.

- Enfamil Premium (cijena oko 390 rubalja)

- Similac Premium (cijena oko 350 rubalja).

 • Hypoallergenic smjesa. Takva prehrana je neophodna za bebe koje su sklone pojavi alergijskih reakcija. Protein kravljeg mlijeka je jak alergenski, pa se u takvim smjesama koristi hidrolizirana tj. već djelomično probavljeni protein digestiraju enzimima. Hypoallergenic infant formula često ima kraticu "ON" u naslovu.

- Nutrilon Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

- NAN Hypoallergenic (cijena oko 550 rubalja)

 • Bez mlijeka od laktoze i soje. Koristi se s netolerancijom na protein kravljeg mlijeka. To je izražen oblik alergije na hranu, u kojem čak i hipoalergenske smjese neće pomoći.

- Nutrilon soja (cijena oko 560 rubalja)

- Frisosa (cijena oko 450 rubalja)

- NAN bez laktoze (cijena oko 690 rubalja)

- Similac Isomil (cijena oko 410 rubalja)

 • Mješavine protiv refluksa. Potrebno je često lutati bebe. Ove mješavine sadrže posebna sredstva za zgušnjavanje: karob gluten, riža ili kukuruzni škrob. Na pakiranju takvih smjesa često se skraćuje "A.R."

- Enfamil A.R. (cijena je oko 670 rubalja)

- Frisov (cijena oko 610 rubalja)

- Nutrilon Antireflux (cijena oko 680 rubalja)

Važno je znati! Postoji također i "dopunjavanje tijekom dojenja". Formula za dodatak se koristi kada beba nema dovoljno majčino mlijeko. Zatim koristite visoko prilagođene mješavine (oni se mogu nazvati nadomjesci za majčino mlijeko).

Odabir mješavine za novorođenče

Izbor hrane za umjetno hranjenje djeteta mora se obaviti nakon savjetovanja i pregleda bebe od strane pedijatra. Osim toga, svaki pažljiv roditelj mora biti upoznat s temeljnim načelima koja će vam pomoći odabrati pravu kombinaciju.

Da biste odabrali mješavinu za novorođenče, trebate zapamtiti što su zahtjevi visokokvalitetne dojenčadi.

 1. Za novorođene bebe morate odabrati samo prilagođenu smjesu. Oni su najbliže u sastavu za majčino mlijeko, lako probavljaju i apsorbiraju dječje tijelo.
 2. Odabirom mješavine, morate strogo pridržavati se dobnih preporuka. Moguće je započeti umjetno hranjenje novorođenčadi tek od početne faze mješavina, nemoguće je prebaciti na mješavinu druge razine prije 6 mjeseci.
 3. Ako dijete ima bilo kakvih zdravstvenih problema ili ima poteškoća s probavom, odaberite specijalizirane ili terapijske smjese. Usput, uopće nije potrebno potpuno prenijeti dijete u terapijsku smjesu. U nekim slučajevima dovoljno ga je zamijeniti sa 1-2 izvora dnevno.
 4. Nemojte slijepo slijediti oglas, uvijek samostalno proučavajte sastav smjese, usporedite je s drugim varijantama smjesa. Ako je moguće, odaberite smjesu koja ne sadrži palmino ili ulje repice, bogato vitaminima i mineralima.
 5. Obratite pažnju na rok trajanja smjese. Nemojte kupiti mješavinu s graničnim rokom trajanja.
 6. Kupite dječju hranu samo u specijaliziranim prodavaonicama.
 7. Prisutnost karnitina, linoleinske kiseline, taurina je korisna - oni su uključeni u metabolizam masti, bjelančevina, vitamina i energije, stvaranje tkiva i stvaranje unutarnjih organa.
 8. Gledajte svoju bebu na hranu. Ako imate alergije ili probavne smetnje - savjetujte se s pedijatrom. Možda odabrana mješavina ne odgovara vašem malom i treba ju zamijeniti.

Kako razumjeti da mješavina nije prikladna

Iskustvo majki čije bebe rastu na umjetnoj hrani pokazuje da pronalaženje "njihove" mješavine nije uvijek lako i brzo. Jedini način pretraživanja je metoda pokušaja i pogrešaka. Kako ne bi zadivila probavne probleme i zdravstvene probleme, majke trebaju pažljivo pratiti bebu reakciju na smjesu. Neki savjeti pomoći će vašoj majci da krene i razumije je li odabrana mješavina prikladna za vaše dijete. Stoga valja razmisliti o novoj kombinaciji ako:

 • Postoje znakovi alergije u obliku osipa i crvenila kože;
 • Dijete ima česte slabe stolice s bijelim mrljama (neprobavljene čestice smjese);
 • Dijete pokazuje anksioznost, krikove i krikove nakon hranjenja, ne održava potrebni interval između jela;
 • Dijete ne dobiva težinu (oko težine djeteta);
 • Noću, dijete spava vrlo nemirno, često se budi.

Pripremite smjesu samo u skladu s oznakom na načinu pakiranja pripreme, promatrajte udio komponenata.

Umjetno hranjenje - skupo. Roditelji koji koriste mješavinu smatraju da jedenje bebe postaje vrlo opipljiva stavka troškova obiteljskog proračuna. Međutim, da biste spremili na mješavinu, odabir jeftinijih i nisko kvalitetnih opcija ne vrijedi. Najbolja opcija za uštedu novca i biti sigurni da beba ima dovoljno za rast i razvoj dojenja, stoga pokušajte prilagoditi laktaciju i hranu, i uzmite bočicu samo kad je GW stvarno nemoguć.

Kupujte mješavine (pročitajte mješavine skladbi i recenzije):

 • Možete se upoznati s asortimanom miješanja, pročitati recenzije, opise, dobiti cijene i mješavine narudžbi uz dostavu u kuću, možete u online trgovini BABADU.RU - vezom na asortiman miksera;
 • Ili u online trgovini OBSTETRICS - Mixes.

Što je važno znati pri odabiru mliječne formule?

Formulacija suhog mlijeka u dobi od 0 do 6 mjeseci: koja je bolja? Značajke odabira i pregled popularnih proizvoda

Nije uvijek majka ima dovoljno mlijeka za dojenje ili vrijedni proizvod nestaje iz raznih razloga. Ponekad žena mora uzimati jake lijekove, dojenje nije pitanje.

Kakvu mliječnu formulu za novorođenče odabrati? Koji brandovi dječje hrane su bolji? Dajte mišljenje pedijatara.

Prednosti i nedostaci hranjenja smjese

Zamjenske dojke mlijeka prodaju se suhe. Priprema traje malo vremena. Ali zašto su pedijatri čvrsto savjetovali dojiti bebu? Jesu li korisna svojstva dječje hrane ograničena? Shvatimo.

Pozitivni aspekti:

 • hranjenje bebe može obaviti bilo koji član obitelji, majka dobiva dodatnu priliku za odmor;
 • poznata je točna količina hrane koja se pojede jednom hranom;
 • s alergijskim reakcijama ne treba slagati, što je izazvalo negativne manifestacije.

nedostaci:

 • tijekom kuhanja, važno je strogo promatrati razmjere, sterilnost boce i druge posude. Kršenje pravila ugrožava prodor infekcije, probavne smetnje, pogoršanje zdravlja;
 • kod djece s umjetnom djecom, češće se javljaju konstipacija / labav stolici, pojavljuje se kolik. Mnoge bebe često regurgitirati;
 • treba odmah dati razrijedeni prašak, ne smijete uzeti bocu na cesti ili šetnju;
 • suhe mješavine za novorođenčad i bebe do godinu dana (čak i najskuplje i najkvalitetnije) ne ojačavaju imunološki sustav. Samo majčino mlijeko sadrži posebne enzime koji povećavaju tjelesnu obranu;
 • prisilni prijelaz na umjetno hranjenje uzrokuje da žena stalno eksprimira, pogoršavajući stanje grudi. Često dolazi do stagnacije mlijeka, razvijajući mastitis.

Saznajte više o simptomima i liječenju pijelonefritisa kod djece.

O liječenju rinitisa kod kuće uz pomoć narodnih lijekova napisanih u ovom članku.

Trošak

Kvalitetna dječja hrana je vrlo skupo, roditelji ne mogu uvijek priuštiti savršeni proizvod. Visoka cijena je karakteristična za specijalizirano dojenčad bez glutena, protiv regurgitacije, s alergijom kravljeg mlijeka.

Roditelji moraju zamijeniti korisne praške s jeftinijim kolegama s maltodekstrinom, glukozom, palminim uljem, tako da dijete bude zasićeno. Smanjena kvaliteta dovodi do probavne smetnje, alergija, još jednom morate trošiti velike iznose na droge, krug je zatvoren.

Nijanse izbora

Obratite pozornost na sljedeće točke:

 • odgovarajuće doba. Na paketu uvijek postoji oznaka, jer koliko je mjeseci dopuštena ova vrsta dječje hrane. Zabranjeno je davanje mjesec dana bebe za djecu od godinu dana: mala ventrikula nije u stanju probaviti grube čestice;
 • rok trajanja. Odustati od neplaćenih proizvoda, nemojte biti u iskušenju popusta, ako istekne jedan mjesec;
 • Razmotrite zdravlje mrvica. Pacijenti koji pate od alergija su prisutni na tržištu, za jačanje imunološkog sustava, proizvode s visokim postotkom željeza za djecu s anemijom;
 • najelitnija formula plus visok postotak hranjivih tvari. Odsutnost / minimalni broj sastojaka koji daju sitost, ali ne nose posebne pogodnosti (popis dolje);
 • biti prvi koji nudi bebu hranu na temelju umjetno probavljenih proteina, rijetko izazivajući alergije.

Komponente dječje hrane: korisne i ne jako

Kada kupujete, svakako pročitajte sastav. Povoljniji sastojci, hranjivija hranjivi proizvod, ali i bolji. Niska cijena često ukazuje na prisutnost komponenti koje produljuju osjećaj sitosti, ali izazivaju razvoj karijesa, alergijske reakcije, zatvor i probavne smetnje.

Hranjiva:

 • prebiotici;
 • kazein;
 • željezo;
 • selena;
 • nukleotida;
 • beta karoten;
 • vitamin C;
 • lutein;
 • folna kiselina;
 • taurin;
 • inozitol;
 • demineralizirana sirutka;
 • jod;
 • riblje ulje;
 • polinezasićene masne kiseline.

Zasićeni, ali ponekad uzrokuju nuspojave:

 • maltodekstrin;
 • palmino ulje;
 • lecitin;
 • kokosovo ulje;
 • sukroza;
 • glukoza.

Koja je mješavina prikladna od rođenja do šest mjeseci

Pedijatri i neonatolozi preporučuju mama da kupuju visoko prilagođene formulacije renomiranih proizvođača. Proizvodi su hypoallergenic, zadovoljit će potrebu za hranjivim tvarima što je više moguće.

Glavne vrste:

 • za jake, zdrave bebe: Humana, Nutrilon, Frisolak, Nan, Mamex, Bon, Hipp;
 • za nedostatak laktoze, sastavi s minimalnom razinom laktoze ili s potpunim izostankom ove komponente prikladni su: Humana LP s prebioticima, mješavine niske laktoze Nutrilaka i Nutrilona, ​​Mamex bez laktoze;
 • s čestim, obilnim regurgitiranjem preporučuju se mješavine protiv refluksa: Lemolac, Nutrilon anti-refluks;
 • lijekovi za praškaste proizvode za male alergije: Adfare, Frisopep, Nutrilon peptid TSSC;
 • s tendencijom alergijskih reakcija trebaju sorte s najblažom sastavu: Humana i Nan hypoallergenic, Hipp;
 • s tendencijom za zatvora. Hranite mrvice Nutrilon comfort formulacije, Nutrilon fermentirane mliječne formule, Nan, Nutrilak;
 • niskokvalitetne marke dobre kvalitete: Similak, Agusha, beba, beba, košarka baka, Nutrilak.

Vrste nadomjestaka za majčino mlijeko za novorođenčad

Klasifikacija nadomjestaka majčinog mlijeka:

 • standard (pogodan za zdravu djecu) i specijaliziran (za alergičare, slabe, prerane bebe);
 • prilagođeno (sastav skoro sliči majčinom mlijeku), djelomično prilagođen (s kazeinom), prijelazno (za bebe od šest mjeseci);
 • fermentirano mlijeko i svježe.

Kako se hraniti

Količina umjetnog mlijeka:

 • Za novorođenče do 10 dana, izračunajte dnevni volumen kako slijedi: pomnožite 70-80 ml brojem dana življenja. Na primjer, četvrti dan, mrvica mora dobiti 80 x 4 = 320 ml dječje hrane dnevno;
 • od 10 dana do 2 mjeseca volumen dnevne mješavine jednak je jednoj petini tjelesne mase;
 • Starosti od 2-4 mjeseca - 1/6 dijela težine bebe;
 • od 4 mjeseca do šest mjeseci - 1/7 dio tjelesne težine je dovoljno;
 • od 6 do 12 mjeseci, optimalna količina umjetnog mlijeka dolazi do 1/9 djetetove težine.

Savjet:

 • odaberite pravu bradavicu. Rupa ne smije biti prevelika za bebu da se postupno popuni;
 • temeljito sterilizirajte bocu, uvijek operite ruke, čvrsto zatvorite posudu ili kutiju s početkom dječje hrane;
 • s mješovitim načinom hranjenja, prvo pričvrstite mrvicu na dojku, a zatim ga hranite žlicom (ne obratno, inače će beba baciti dojku iz koje je teže dobiti mlijeko);
 • kontrolirajte djetetovu reakciju na novu smjesu, ako ste alergični, odmah idite na pedijatra, uzmite testove. Možda ćete morati kupiti specijaliziranu vrstu bez laktoze;
 • prikorm kamion kiddies uveden je u 4 ili 4,5 mjeseci, uzimajući u obzir stanje djeteta. Prva vrsta je povrće. Najprije dodajte ½ tsp. pire od povrća, a zatim završiti smjesu. Postupno zamijenite jedno hranjenje povrća, žitarica, mliječnih proizvoda. Kasnije unesite sokove, voće, ribani jela od mesa.

Kako uzgajati

preporuke:

 • pažljivo pročitajte upute na pakiranju;
 • strogo promatrati volumen praha;
 • koristiti samo kuhanu vodu. Temperatura - 36 stupnjeva.

postupak:

 • sterilizirajte bocu, ulijte potrebnu količinu vode, grijte do određene temperature. Velika pomoć za mamu - grijač za dječja jela;
 • ako je u nedoumici, provjerite temperaturu tako da tekućina bude umjereno topla;
 • izmjeriti određenu količinu praha, sipati u bočicu;
 • čvrsto pokrijte poklopac, nekoliko puta tresti dok masa ne bude glatka, bez grudica;
 • otvorite bocu, stavite bradavicu i odmah ponudite bebu nadomjestku za majčino mlijeko.

Pregled i značajka popularnih proizvoda

Pri odabiru, razmotrite preporuke pedijatara, pročitajte karakteristike popularnih mješavina za bebe.

Kako i kako liječiti povraćanje kod djeteta bez vrućice? Saznajte učinkovite metode.

Na ovoj stranici možete vidjeti izbor narodnih lijekova za zatvor kod djece.

Slijedite vezu http://razvitie-malysha.com/novorozhdennye/zdorovje/koliki-i-gaziki.html i pročitajte pravila o uzimanju lijekova za kolike u novorođenčadi.

Značajke novorođenčeta Nan:

 • dobra kvaliteta, proizvodnja - Nizozemska;
 • nekoliko tipova za sve dobne kategorije;
 • korisni sastojci: taurin, riblje ulje, jod;
 • plus: nedostaje maltodekstrin;
 • minus: jesti malo palmino ulje;
 • prašak je dobro topljiv u vodi;
 • cijena - od 500 do 900 rubalja, težina - od 0,4 do 3,4 kg.

Nije izbrisan

Značajke dojenačke formule Nestozhen:

 • kvalitetni proizvod iz Švicarske;
 • Prednosti: prisutnost prebiotika, taurina, laktoze, demineralizirane sirutke, bez saharoze;
 • lako razvod, ugodan, slatki okus;
 • s konstantnom uporabom, rad trbuha i crijeva normalizira, stolica postaje redovita;
 • kontra: malu količinu melase za održavanje osjećaja sitosti;
 • cijena - od 290 do 580 rubalja, težina - od 350 do 700 g.

Nutrilon

Značajke novorođenčeta Nutrilon:

 • visoko kvalitetni prilagođeni proizvod;
 • proizvodnja - Nizozemska;
 • Prednosti: prisutnost polinezasićenih kiselina, nukleotida, prebiotika, 29 minerala i vitamina;
 • kontra: tu je palmino ulje i lecitin;
 • cijena varira znatno ovisno o vrsti - od 500 do 2700 rubalja, težine - od 350 do 900 g.

beba

Značajke dojenčadi Kid:

 • visokokvalitetni flauti proizvod po razumnoj cijeni;
 • proizvođači - Rusija, Ukrajina;
 • za bebe od 3 mjeseca;
 • aditivi: heljde ili zobene pahuljice - do 12%;
 • korisne komponente: više od 10 vitamina, mineralnih sastojaka, kalijevog jodida, željeznog sulfata i cinka, natrijevog selenita, normaliziranog kravljeg mlijeka;
 • kontra: prisutnost šećera u prahu - 22% (rizik od karijesa), kukuruzno ulje - 6,8% (visok udio masti u proizvodu);
 • pogodan za djecu s gastrointestinalnim bolestima, anemija;
 • cijena - oko 200 rubalja, težina - 350 g

beba

Značajke dojene mlijeka Baby:

 • popularna vrsta dječje hrane proizvedene u Ukrajini i Rusiji;
 • razumna cijena, dobra kvaliteta;
 • pozitivne strane: više od deset minerala, vitamini PP, E, D, K, A, C, skupina B, nukleotidi, prebiotici. Nema boja, konzervansa;
 • kontra: palmino ulje, lecitin, prekomjerna slatkoća gotovog proizvoda, masa se snažno pjeni;
 • cijena - 350 rubalja, težina - 350 g

Frisolac

Značajke:

 • mješavina kozjeg mlijeka proizvedenog u Nizozemskoj;
 • pogodan za netoleranciju željeza;
 • pros. Mnogi korisni sastojci: linolna kiselina, korisna za mozak, nukleotide, prebiotike, beta-karoten, vitamin C, neki željezo, dijetalna vlakna, vrijedne masne kiseline;
 • maltodekstrin se nalazi u minimalnoj količini;
 • smjesa bez palminog ulja;
 • dobro razrijeđen s nekom vodom, hranjivim, hipoalergenskim proizvodom;
 • cijena - od 290 do 900 rubalja, težina - 400 i 900 g.

Roditeljske recenzije

Mamice i pedijatri preporučuju mješavine s maksimalnom količinom korisnih sastojaka, po mogućnosti uvezenih, Hipp, Nestozhen, Similak, Nan, Nutrilon, Frisolak. Od jeftinih formulacija, Baby, Kid i Agusha dobile su pozitivne povratne informacije.

Većina recenzija na internetskim forumima potvrđuju mišljenje pedijatara da najbolje vrste dječje hrane ne sadrže palmino ulje, saharozu, maltodekstrin. Što manje komponenti koje pružaju sitost bez puno koristi za tijelo, to bolje želuca i crijeva rade u mrvicama.

Korištenje istekle, jeftine hrane za bebe, proizvoda iz nejasnih tvrtki neprihvatljivo je: uštede se često pretvaraju u probleme s probavom, povećava se rizik od alergija. Skuplje, kvalitetne smjese za djecu bez palminog ulja bolje se apsorbiraju, ne iritiraju nježnu ventriculu i crijeva.

Video - savjeti o tome kako odabrati pravu formulu djeteta:

Odabir mješavine za novorođenčad - kakva je umjetna dječja hrana bolja?

Dijete koje je upravo rođeno je ranjivo i nije prilagođeno vanjskom svijetu. Majčino mlijeko je najbolje što možete dati novorođenčad od prvih minuta svog života. S obzirom na sve okolnosti, mlada majka ne može uvijek dojiti dijete.

Razlozi su različiti: stanje zdravlja, prehrambena korekcija koja zahtijeva uzimanje lijekova koji nisu kompatibilni s dojenjem, nemogućnost utvrdivanja laktacije, osobnih uvjerenja. Bilo koji od čimbenika ukazuje na potrebu prehrane dojenčadi mliječnim formulama. Zahvaljujući prehrani, novorođenčadi bi trebali dobiti maksimalnu količinu hranjivih tvari, stoga je potrebno vrlo pažljivo pristupiti izboru smjese.

Najbolja umjetna hrana za hranjenje beba

Police trgovina i ljekarne su pune svijetlih paketa, što je kompliciralo već teško odabir roditelja. Nitko od proizvođača ne može duplicirati jedinstveni sastav majčino mlijeka, ali postoje i oni koji pokušavaju približiti proizvod idealu.

Takve smjese sadrže kompleks sastojaka sličnih majčinom mlijeku: proteini, masti, ugljikohidrati, vitamini i mineralne komponente. Prije nego što kupite bilo koju smjesu, morate imati opću ideju o tome što su oni.

klasifikacija

 • Konzistencija: suha i tekućina.

Suhi izgled je napravljen u obliku praha koji se mora razrijediti kuhanom vodom; Tekuće mješavine su spremne za uporabu, prodaju se u kartonima za skladištenje hrane (tetrapak).

 • Sastav: prilagođen, djelomično prilagođen i neprilagođen.

  Količina proteina u prilagođenim smjesama bliska je majčinom mlijeku, komponente su optimalno uravnotežena, čime se smanjuje opterećenje želuca i bubrega djeteta. Ova mješavina sadrži polinezasićene masne kiseline, vitamine, minerale i nukleotide. U djelomično prilagođenom stanju nema stabiliziranog sastava mineralne masti. Sadrže laktozu i saharozu.

  Proizvod je načinjen od cjelovitog kravljeg mlijeka, kojem se dodaju škrob i saharoza. Neusklađeni proizvodi izrađeni su od kazeina (proteina kravljeg mlijeka). Takve smjese su slabe i teško probavljive.

 • Posebne mješavine.

  Ovi proizvodi uključuju ljekovite i specijalizirane mješavine:

  1. za prerane bebe - zasićene proteinom proteina sirutke zbog kojih imaju visoku energetsku vrijednost;
  2. fermentirano mlijeko - sadrže bifidobakterije, pridonose normalizaciji probave;
  3. s visokim sadržajem željeza - koristi se za dijagnozu anemije;
  4. hipoalergensko - u sastavu se koristi kravlji protein probavljen enzimima, kako bi se spriječile alergijske manifestacije;
  5. soje miješa - ne sadrže proteina krava, koriste se za izražene alergije na hranu;
  6. antireflux - imenovan s čestim regurgitacijom i sadržavati kukuruz, rižin škrob ili gluteni rogač.

  Svaki proizvođač dijeli smjesu ovisno o dobi djeteta, označavajući ih brojevima:

  • 0 - pogodan za nisku težinu rođenja i prerane bebe;
  • 1 - proizvod za djecu od rođenja do 6 mjeseci;
  • 2 - od 6 do 12 mjeseci;
  • 3 - za djecu preko 12 mjeseci.

  Ocjena: prvih 5 preporučenih tvrtki za dječju hranu

  Unatoč širokom izboru proizvoda za umjetno hranjenje dojenčadi, nalazi se ocjena najpopularnijih dojenačkih formula, na temelju sklonosti i iskustva roditelja. Detaljan pregled dječje hrane za bebe pomoći će napraviti pravi izbor.

  Nutricia Nutrilon Premium 1

  Proizvod je proizveden u Nizozemskoj preko 30 godina i visokokvalitetan. Ova suha smjesa sadrži modificirani sirutke, mješavinu biljnih ulja, vitamina kompleksa, laktoze, obrano mlijeko, koncentrata proteina sirutke, minerali, riblje ulje, kolin, soja lecitin, taurin, prebiotike, minerala, nukleotida, inozitol, L-triptofan.

  Mješavina se može dati djeci od 0 do 6 mjeseci, pažljivo promatrajući moguću prisutnost alergijskih manifestacija. Smjesa je kontraindicirana kod djece s atopijskim dermatitisom ili netolerancijom hrane na laktozu, kravljeg proteina.

  Prednosti smjese:

  • Sastav je što bliže sastavu majčinog mlijeka.
  • Ima neutralan okus i ugodan okus.
  • Brzo se otopi u vodi, ne stvara grudice.
  • Potiče razvoj imunosti zbog masnih kiselina ARA i DHA.
  • Patentirani Gos / Fos prebiotici kontroliraju normalno funkcioniranje mikroflore, oblikuju i održavaju kiseli okoliš crijeva.
  • Pogodno za djecu od prvih dana života.
  • Zgodna ambalaža.

  Od minusa, možete istaknuti visoku cijenu, koja je u prosjeku 850 rubalja po pakiranju težine 800 grama.

  Nestle nan

  Premium formula za bebe, pogodna za hranjenje zdrave djece. Sadrži potrebnu skupinu hranjivih tvari koje doprinose mentalnom i fizičkom razvoju djeteta.

  Uvrštenje u Nestle Nan pročiste sirutke, nemasno mlijeko, mliječni šećer, biljno ulje, protein iz sirutke, L-karnitin, bakrov sulfat, kalijev jodid, mangan sulfat, kalcijev citrat i kalij, riblje ulje, soja lecitin, natrijev klorid, L-arginin, magnezijev klorid, kalcijev klorid, taurin, nukleotide, L-histidin, željezni sulfat, inozitol, cinkov sulfat, natrijev selenat i vitamine.

  Proizvod se koristi u slučajevima kada dojenje nije moguće. Pokazano je da djeci koja pate od alergija na hranu, netolerancije na sastojke sadržane u sastavu, ova smjesa je kontraindicirana.

  Pros:

  • Zasićena smjesa doprinosi razvoju jakog imuniteta.
  • Podržava zdravu crijevnu mikroflora zbog zaštitnog kompleksa komponenti.
  • Sadrži masne kiseline koje potiču razvoj djetetove vizije i inteligencije.
  • Patentirani Optipro sustav pruža pravu količinu proteina za rast i razvoj djeteta.
  • Jednostavno pomiješano s vodom.
  • Ima dobnu gradaciju.

  kontra:

  • Visoka cijena
  • Neobičan miris.

  Prosječna cijena proizvoda iznosi 700 rubalja po 800 grama.

  Humana Expert 1

  Suha mješavina od njemačkog proizvođača. Pokazalo se pozitivno zbog visoke kvalitete, kao i širokog asortimana proizvoda namijenjenih zdravoj djeci i djeci s alergijama, kolikom, pa čak i netolerancijom na laktozu.

  Sastojci sadržani u pripravku: obrano mlijeko u prahu, surutka obrađuju, laktoza, sirup galaktooligosaharida, kalijev citrat, L-fenilalanin, L-tirozin, magnezijev karbonat, kalcijev karbonat taurin, natrijev citrat, kalijev klorid, riblje ulje, L-triptofan, vitamini, željezni sulfat, nukleotidi L-mliječne kiseline, kalijev jodit, natrijev selenat.

  Zamjena za kategoriju majčinog mlijeka Expert 1 je indicirana za djecu koja nemaju problema ili odstupanja u zdravstvenom stanju. Kontraindicirana kod novorođenčadi s atopijskim dermatitisom, alergijama na hranu, problema s stolicom.

  Pros:

  • Izrađen je od svježeg mlijeka.
  • Uključeni u prebiotike podupiru zdravu crijevnu mikroflora i pomažu u jačanju imunološkog sustava.
  • Omega-3 i omega-6 masne kiseline osiguravaju pravilan razvoj organa vida i stvaranje mozga.
  • Kompleksne biološke tvari sastava povećavaju zaštitnu funkciju tijela protiv različitih infekcija.
  • Sadrži kompleks vitamina za puni rast.
  • Zbog uravnoteženog i bogatog sastava, smjesa je slična majčinom mlijeku.
  • Jednostavno apsorbira tijelo djeteta.
  • Ima ugodan ukus.

  kontra:

  • Visoka cijena
  • Mali paketi.

  Prosječna cijena je 650 rubalja po pakiranju težine 350 grama.

  Bibikol dadilja 1 s prebiotikom

  Segment premium premije, proizveden na Novom Zelandu, napravljen na temelju prirodnog kozjeg mlijeka.

  Bibikol Nannie sastoji od cijelog susi kozjeg mlijeka, laktoza, miješati biljna ulja, maltodekstrin, prebiotik kompleks Orafti Sinergija, kapsulirane masti morske ribe, minerala, ulja Mortierella Alpina (izvor arahidonske kiseline), vitamine, regulator kiselosti (limunska kiselina), triptofan i taurin.

  Preporučuje se djeci netolerantan na kravlje mlijeko i rizik od razvoja alergijskih reakcija u slučaju da dojenje nije moguće.

  Prednosti proizvoda:

  • Struktura kozjeg mlijeka je blizu majke.
  • Izjednačena količina proteina smanjuje opterećenje na tijelu.
  • Prisutnost Omega-3 i Omega-6 ima pozitivan učinak na razvoj mentalnih sposobnosti i vida bebe.
  • Ne sadrži zaslađivače, osim laktoze (prirodni mliječni šećer).
  • Ima ljekovita svojstva.
  • Sprječava rizik od razvoja alergija.
  • Ima mekani kremasti okus.

  Cons - visoka cijena, koja je 1200 rubalja po 400 grama.

  Nestogen

  Izravna zamjena za majčino mlijeko, bogata svim potrebnim sastojcima. Proizvodi se izrađuju prema dobnoj gradaciji.

  Pripravak: obrano mlijeko, obradi sirutke, laktoza, biljna ulja, soja lecitin, kalcijev citrat, vitamin kompleks, magnezijev klorid, natrijev klorid, kalcijev klorid, kalijev klorid, taurin, željezov sulfat, kultura laktobacila, cink-sulfat, L-karnitina, bakreni sulfat, kalijev jodid, natrijev selenat.

  Smjesa se preporučuje djeci bez odstupanja od zdravlja, ako dojenje nije moguće. Kada je hrana netolerancija na mlijeko ili alergije na komponente sastava, bolje je zamijeniti smjesu.

  Pros:

  • Sadrži aktivne probiotike kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje crijeva.
  • Sadrži dijetalnu vlakna koja normalizira stolice i smanjuje vjerojatnost zatvora.
  • Jednostavno apsorbira tijelo djeteta.
  • Ne sadrži palmino ulje.
  • Pomaže u uklanjanju kolike.

  Cons: nije otkriven.

  Prosječna cijena za veliki paket težine 700 grama je 550 rubalja.

  Similac Comfort 2

  Zamjena mlijeka, koju proizvodi nizozemska tvrtka koja se temelji na djelomično hidroliziranom proteinu sirutke. Serija je pogodna za djecu od 6 do 12 mjeseci.

  Smjesa se sastoji od kompleksa biljnih ulja, koje se djelomično hidroliziranog proteina sirutke, galaktooligosaharida, minerali, vitamini, emulgatora, soja, bifidobakterija dokozaheksaenske kiseline, taurin, m-inozitol. Smjesa također sadrži složene biološke spojeve, l-karnitine i karotenoide.

  Preporuča se davati ovu vrstu tijekom hranjenja dojenčadi koja pati od zatvora, pretjeranog stvaranja plina i crijevne kolike, u slučaju prirodnog hranjenja nemoguće.

  Pros:

  • Ne sadrži palmino ulje.
  • Promiče formiranje meke stolice.
  • Live bifidobakterije i probiotici podupiru zdrava crijevna mikroflora.
  • Lako se probavlja s hidroliziranim proteinom.
  • Nizak sadržaj laktoze smanjuje stvaranje plina.

  Cons: nije otkriven.

  Trošak Similac Comfort 650 rubalja za 375 grama.

  Savjeti za kupnju i pohranu

  Odlučujući o tipu i tvrtki smjese, važno je ne zanemariti nijanse kupnje i skladištenja:

  1. Najbolje je kupiti dječju hranu u velikim dječjim trgovinama ili ljekarnama, gdje su svi potrebni dokumenti za kvalitetu i standarde proizvoda.
  2. Vrijedi obratiti pozornost na integritet ambalaže, osobito ako je proizvod pakiran u karton. Suze, udubljenja, zamućenje natpisa trebao bi biti odsutan. U suprotnom, postoji opasnost od nabave proizvoda ili proizvoda koji su nepravilno pohranjeni u niskoj kvaliteti.
  3. Provjerite datum isteka, naveden na paketu.
  4. Strogo se pridržavajte dobnih preporuka proizvođača.
  5. Za proučavanje sastava prije kupnje trebao bi biti dovoljan u masnim kiselinama i vitaminima.
  6. Slijedite vremena čuvanja navedena na pakiranju. Otvoreni paket može se pohraniti u prosjeku za 3-4 tjedna.

  Kad dojenje dojenje nije moguće, izlaz će biti mješavina za novorođenče i odrasle djece. Moderni veliki proizvođači cijene njihov ugled i nude roditeljima kvalitetne proizvode s bogatim sastavom.

  Kada je potrebna umjetna hranjenja da se usredotočite na dijete: njegove sklonosti okusu, nedostatak reakcija na kožu, stabilnost stolice. Odabir najbolje opcije je bolje konzultirati se s pedijatrom, kako bi početno hranio bebu najkorisnijima.

  Korisni videozapis

  Pozivamo vas da gledate videozapis o poretku dojenačke formule: