Drugi ultrazvuk tijekom trudnoće

Rođenja

Prije pojave ultrazvuka (ultrazvuk) bilo je teško odrediti spol nerođenog djeteta, veličinu fetusa i pojedinačne genetske abnormalnosti. Danas je ultrazvučna dijagnostika tijekom trudnoće jedna od najvažnijih postupaka. Iako neke buduće majke sumnjaju u njegovu nužnost, svaki profesionalni ginekolog će potvrditi da je čak i uz sigurnu trudnoću općenito moguće identificirati takve opasne anomalije kao, na primjer, starenje placente, samo uz pomoć ultrazvuka.

Ultrazvuk tijekom trudnoće: značajke postupka

Ultrazvuk, ili ultrazvuk, je hardver metoda za proučavanje ljudskog tijela koje koristi zvučne valove frekvencije od 2 do 10 MHz. Poseban uređaj, ekerkograf, šalje usmjerene zrake valova koji se ne šire dobro u zraku, ali se kreću 4-12 puta brže u gustom mediju. Ovisi o vrsti tkiva: najniža je brzina ultrazvuka u masnom tkivu, a najviša je u koštanom tkivu. Znanost zna točno koja je brzina zvučnih valova u kojoj se postižu tekućine, tkiva i organi neke osobe. Također je poznato u kojoj mjeri i pod kojim uvjetima ultrazvuk može rasipati, reflektirajući i reflektirajući s vremenom i udaljenosti. Senzor podiže izmijenjene (reflektirane) valove "vraćene" na uređaj, pojačavaju se pomoću računala i posebnog programa, a zatim se pretvaraju u sliku koja se zatim prikazuje na zaslonu monitora. Specijalist treba samo napraviti potrebna mjerenja organa, ispitati strukturu tkiva, mjeriti protok krvi i pulsiranje, tj. Interpretirati (dešifrirati) rezultirajuću sliku, a zatim ga "prevesti" u medicinski jezik pisanjem ključnih pokazatelja na listu s opisom.

Ultrazvuk danas je jedini neinvazivni i apsolutno siguran način za određivanje stanja zdravlja fetusa i trudnice, dok je njegova implementacija važna za cijelo razdoblje nošenja djeteta. Uz njegovu pomoć, u ranoj fazi moguće je potvrditi činjenicu pojave trudnoće, isključiti nepravilno privezivanje embrija, ektopičnu trudnoću, žučni mjehur, kako bi se procijenile značajke tijeka trudnoće, sukladnost razvoju fetusa s njezinim trajanjem i još mnogo toga. Osim toga, istraživanje omogućava određivanje broja fetalnih jaja u maternici i održivosti zametaka kako bi se utvrdili točni datumi trudnoće i očekivani datum isporuke, kao i procijeniti anatomske značajke zdjelice žene i predvidjeti mogućnost komplikacija.

Međutim, zbog nedostatka obrazovanja stanovništva, široko se vjeruje da ultrazvučno skeniranje može biti štetno za dijete i navodno je sposobno izazvati razvoj različitih patologija. No, prema znanstvenicima, jasan odnos između učinaka ultrazvuka i pojave malformacija u razvoju još nije uspostavljen. Američki institut za ultrazvuk u medicini još je jednom potvrđen i posljednji put 1993. godine: "Potvrđeni biološki učinci pacijenata ili ljudi koji rade na uređaju uzrokovanom zračenjem (ultrazvukom), intenzitet koji je tipičan za suvremenu ultrazvučnu dijagnostičku opremu nikada nisu bili prijavljeni" [1 ]. Slična izjava može se naći na web stranici WHO-a: "Ultrazvuk se smatra postupkom visokog stupnja sigurnosti s minimalnim poznatim nuspojavama. Zbog nepostojanja zračenja, ova je studija naširoko koristi tijekom antenatalne skrbi "[2]. Pored gore navedenih opravdanja, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da se ultrazvučni strojevi poboljšavaju jednom godišnje, a intenzitet ultrazvuka u njima se smanjuje.

Štoviše, sve procjene gestacijskog doba primjenom ultrazvuka provode se od 1. dana posljednjeg menstrualnog perioda (u embriologijskim udžbenicima, 1. dan pojavljivanja jajeta služi kao referentna točka, pa je ovaj 5. tjedan prema ultrazvuku Treći - u smislu embriologije). Dakle, mogućnost vizualizacije fetalne vrećice u maternici javlja se 5. tjedan, tj. Na početku prvog tromjesečja. No, najtočnije odredivanje trajanja trudnoće u ovom ranom razdoblju (s točnosti od 2-3 dana) odvija se uglavnom od 6. tjedna [3].

Ovisno o trudnoći, žena može biti dodijeljena na dvije vrste istraživanja - transvaginalni i abdominalni.

 • Transvaginalni ultrazvuk obično se provodi u ranoj fazi, jer se može koristiti za otkrivanje jaja djeteta unutar 3 tjedna nakon začeća. U ovoj studiji koristi se poseban senzor, koji se umetne u vaginu pacijenta. Senzor je plastična šipka duljine 12 cm i promjera oko 3 cm. S obzirom na činjenicu da je osjetnik odvojen od ispitnih organa sa samo tankim zidom vagine, moguće je dobiti preciznije rezultate ispitivanja nego s normalnim ultrazvukom abdomena. Sam postupak omogućuje vam da isključite ili prepoznate patologije razvoja prve faze trudnoće - prijetnja pobačaja, placentalni abrupcija, utvrditi debljinu koriona, itd. Međutim, u kasnijim fazama transvaginalni ultrazvuk se ne izvodi jer senzor može uzrokovati pojavu maternice.
 • Abdominalni ultrazvuk se također izvodi pomoću posebnog senzora, ali u ovom slučaju senzor je u kontaktu samo s vanjskom zidom abdomena. Ova metoda ultrazvuka se koristi u II i III trimestrima trudnoće.

Ovisno o detaljima, pacijentu se može dodijeliti jedna od tri vrste studija.

2D istraživanje je tradicionalna varijanta u kojoj se na zaslonu prikazuje dvodimenzionalna crno-bijela slika koja izgleda kao fotografija. Ponekad je samo liječnik koji može dešifrirati sliku na ovoj slici. U većini javnozdravstvenih ustanova obično se izvodi 2D ultrazvuk. Ova vrsta ultrazvuka je prikazana u prvoj studiji, ali ako liječnik preuzme prisutnost mogućih komplikacija, tada je već u ovom trenutku potrebno napraviti trodimenzionalni ultrazvuk.

3D istraživanje vam omogućuje da što bolje pregledate voće na trodimenzionalnoj slici. Provođenje takve studije je optimalno od 20 do 33 tjedna trudnoće, u ranijim razdobljima detalji možda nisu dovoljno visoki, a kasnije dijete postaje manje mobilno, što također smanjuje informacijski sadržaj slike. Obično je propisana 3D studija kao dodatna procedura iz medicinskih razloga: komplikacije tijekom trudnoće, koje zahtijevaju kontinuirano praćenje fetusa, žene nakon IVF-a, surogatne majke itd. Informacijski sadržaj studije također ovisi o trajanju trudnoće, položaju fetusa, količini amnionske tekućine i majčini tjelesnoj težini,

4D-studija omogućuje vam da ne prikazujete statičku sliku djeteta, ali svoju video sliku u stvarnom vremenu - možete vidjeti što dijete radi u ovom trenutku. Preporučljivo je obaviti takvo ultrazvučno skeniranje tek nakon 20. tjedna trudnoće, jer je još uvijek nemoguće vidjeti sve male detalje prije tog roka. Kvaliteta slike ovisi o kvalifikacijama liječnika i o ponašanju pacijenta, bilo kakav najmanji pomak njene može podmazivati ​​sliku. Osim informacija za buduće roditelje, 4D ultrazvuk daje liječnicima mogućnost dijagnoze kongenitalnih anomalija i malformacija, kao što su rascjep usne, Downov sindrom, srčani defekti i još mnogo toga.

Pogrešno je usporediti različite tipove ultrazvuka jer su alati dizajnirani za različite svrhe i često je potrebno napraviti dijagnozu pomoću 2D ultrazvuka. Moderne klinike koriste sveobuhvatnu metodu praćenja trudnica, uključujući upotrebu nekoliko vrsta ultrazvuka.

Koliko često možete napraviti ultrazvuk tijekom trudnoće: vrijeme istraživanja

Ako ženska trudnoća prolazi bez patologija, a zatim duž cijele duljine, dovoljno je proći samo tri ultrazvuka. Oni su dodijeljeni svim ženama, bez iznimke, na pravodobno.

Datumi zakazanih ultrazvuka:

 • 11-14 tjedan trudnoće - prva studija fetusa. Tijekom ove studije, liječnik procjenjuje mjesto vezivanja jajašca, strukturu fetusa radi isključivanja genetskih abnormalnosti, strukture ekstraembrijskih organa za otkrivanje prijetnje pobačaja, propušteni pobačaj. Osim toga, procijenjeni status male zdjelice majke. Ako tijekom prvog posjeta ultrazvuku nisu pronađene patologije u fetusu i majci, onda je sljedeći put studija provedena u drugom tromjesečju.
 • 18-21 tjedna trudnoće - druga studija probira fetusa. Glavna svrha ovog ultrazvuka je isključivanje kongenitalnih neizlječivih nedostataka. U ovom trenutku moguće je procijeniti prezentaciju fetusa, proporcionalnost njezine strukture, korespondenciju veličine s prenatalnom dobi, strukturu lubanje i naročito njegov dio lica, razvoj unutarnjih organa i funkcioniranje kardiovaskularnog sustava. Rok za drugu ultrazvučnu scenu mora se strogo pridržavati, budući da se temelji na svojim rezultatima da liječnik može predložiti abortus iz medicinskih razloga. Osim toga, tijekom drugog ultrazvučnog pregleda liječnik procjenjuje stanje maternice i dodavanja, količinu amnionske tekućine, strukturu posteljice i mjesto lokalizacije, strukturu i mjesto pupkovine. Na ovom ultrazvuku buduće roditelji mogu prepoznati spol svog djeteta.
 • 30-34 tjedan trudnoće - treći i posljednji obvezni ultrazvuk. Njezin je glavni cilj utvrditi položaj fetusa u maternici, procijeniti sukladnost veličine fetusa s prenatalnom dobi, procijeniti stanje placente i stupanj zrelosti, funkcioniranje kardiovaskularnog sustava djeteta. Da bi se postigao drugi cilj, ultrazvuk se provodi na temelju Doppler učinka, što omogućuje dodatno procijeniti kvalitetu protoka krvi u sustavu majke-placente-fetus, saznati da li dijete pati od gladovanja kisikom i da li nema embrij kuglastih pupova.

Selektivni ultrazvuk se izvodi samo u slučajevima kada liječnik sumnja u normalni tijek trudnoće ili sumnju na razvoj abnormalnosti fetusa. Budući da se takvi pregledi provode u vezi s patologijom ili bolesti, njihov se broj može razlikovati ovisno o stanju pacijenta. U nekim posebno teškim slučajevima, ultrazvuk se izvodi čak i nekoliko puta tjedno. Popis indikacija za neplaniranu selektivnu ultrazvuku je dovoljno širok:

 • višestruka trudnoća;
 • tijek trudnoće na pozadini kroničnih i zaraznih bolesti majke;
 • prisutnost patologije strukture ili bolesti maternice i zdjeličnih organa;
 • sumnja ugroženog pobačaja;
 • placenta previa ili njegovo ranije starenje;
 • niska voda ili visoka voda;
 • promjene u ponašanju fetusa itd.

Općenito je prihvaćeno u medicinskoj zajednici da su informativne prednosti selektivnog ultrazvuka znatno veće od neprocijenjene vjerojatnosti negativnog utjecaja ultrazvuka na fetus pa njihov broj tijekom trudnoće nije ograničen.

Postupak pripreme za ultrazvuk tijekom trudnoće

Priprema za ultrazvuk ovisi o specifičnom medicinskom centru, kao io odabiru metode istraživanja.

Na primjer, s metodom ultrazvuka abdomena u ranom razdoblju potrebno je da se mjehur napuni, tako da prije postupka trebate piti određenu količinu tekućine - volumen treba razjasniti liječniku. U drugoj polovici trudnoće neće biti potrebno napuniti mjehur, u ovom trenutku fetus je već prilično dobro vizualiziran.

Preporučljivo je prije izvođenja postupka u nekoliko dana slijediti posebna dijeta: ne jesti grah, pečene robe, mliječni proizvodi, suho voće - sve što može izazvati nadutost, jer je zrak okoliš i slab vodič ultrazvuk uzrokuje smetnje. Intestina prije ultrazvuka treba biti ispražnjena.

Što se tiče onoga što je potrebno, ide na pacijenta javnoj bolnici će trebati pelene na koje će ići u ultrazvuk, prijeđite ukloniti ostatke gela nakon zahvata, prezervativ za transvaginalni ultrazvuk, medicinske dokumentacije, politike i drugih dokumenata.

U privatnim medicinskim centrima pacijent je u potpunosti opremljen sa svim potrošnim materijalima - od pelena do pelena, stoga morate uzeti samo dokumente i novac. Trošak postupka u Moskvi, ovisno o vremenu koji se održava, varira u prosjeku od 1600 rubalja za ultrazvučno skeniranje u ranom razdoblju do 3000 rubalja za ultrazvučni pregled trećeg trimestra. Trošak 2D, 3D, 4D ultrazvuka ovisi o specifičnom medicinskom centru. Na primjer, trošak 3D ultrazvučnog pregleda u prosjeku iznosi 3.300 rubalja i više, au 4D formatu je 3.300 rubalja i više [4], [5].

Vrlo je važno slušati preporuke liječnika i ispuniti sve svoje obveze tijekom trudnoće. Zahvaljujući ultrazvuku postalo je moguće identificirati ili isključiti prisutnost bilo koje patologije od nerođenog djeteta ili trudnice i poduzeti sve moguće mjere kako bi se ispravio zdravlje.

Gdje mogu napraviti ultrazvuk tijekom trudnoće?

Na pitanje gdje se ultrazvuk može obaviti tijekom trudnoće, Nadezhda Kiriyenko, liječnica ultrazvučne dijagnostike klinike ABC-a na parku kulture, odgovorila je na nas:

"U većini slučajeva liječnik liječnik propisuje ultrazvučni pregled zdjeličnih organa, a često preporučuje kliniku na kojoj možete proći ovaj postupak. Ali vrlo je važno da ova klinika u potpunosti zadovoljava sve moderne zahtjeve, jer zdravlje majke i njezine buduće bebe ovisi o točnosti studije. Nitko nije tajna da u državnim konzultacijama često postoji oprema koja ne dopušta potpuno dobivanje pune i točne slike fetusa. Kvalifikacija stručnjaka koji će dešifrirati sliku također je vrlo važna - ne treba propustiti detalj.

Mogu savjetovati pacijente da idu u kliniku "ABC-medicine" u "Parku kulture" iz nekoliko razloga. Ovo je naš vodeći medicinski centar s moćnom i modernom dijagnostičkom opremom. Osoblje klinike zapošljava kvalificirane stručnjake. Posebnost centra je odsutnost redova, možete se upisati pravom liječniku doslovce iz dana u dan. Poliklinica je udaljena od stanice podzemne željeznice. Osim toga, mi smo osjetljiv na svakom pacijentu, uzeti u obzir njezino mentalno i fizičko stanje, predloženi program trudnoće, jer pridaje do 14 tjedana, od 14. do 27. i 28. tjedna trudnoće. "

P. S. Danas je mreža klinika ABC-Medicina devet medicinskih centara u različitim dijelovima Moskve.

Klinike "ABC-medicine":

 • Poliklinika u Chistye Prudy - licenca LO-77-01-012180 od 21. travnja 2016., izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika za Baumanskaya - dozvola LO-77-01-013027 od 1. rujna 2016., izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika na "ulici 1905" - licenca LO-77-01-013523 od 23. studenoga 2016., izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika za Kolomenskaya licencirana je kao LO-77-01-012454 od 8. lipnja 2016. godine i izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika na "Begovaya" - licenca LO-77-01-013720 od 28. prosinca 2016. godine, izdana od strane Moskve Department of Health.
 • Poliklinika u Balashiku - licenca LO-50-01-007895 od 28. srpnja 2016, koju izdaje Ministarstvo zdravstva Moskovske regije.
 • Poliklinike u Kommunarki i Romashkovu - dozvola LO-50-01-009187 od 14. studenoga 2017. Ministarstva zdravstva Moskovske regije.
 • Poliklinika u "Parku kulture" - licenca LO-77-01-014762 od 30. kolovoza 2017, izdana od strane Moskve Department of Health.

Ultrazvučna dijagnoza tijekom trudnoće koristi se za praćenje razvoja fetusa, kao i zdravlje majki.

Ultrazvučno ispitivanje zdjeličnih organa može se preporučiti za:

 • sumnja na trudnoću
 • sumnjivom neoplazmom
 • kršenje menstrualnog ciklusa,
 • bolovi u donjem dijelu trbuha.
Indikacije i troškovi.

Servis "ultrazvučne dijagnostike" možete koristiti ne samo u javnim klinikama već iu privatnim medicinskim centrima.

Kako biste spremili medicinske usluge, možete koristiti sveobuhvatne programe koje nude medicinski centri.

Prilikom odabira klinike trebate obratiti pozornost na dostupnost potrebnih dozvola, dobru tehničku opremu, visoko kvalificirane stručnjake.

Saznajte više o trenutačnim promocijama i posebnim ponudama.

 • 1 Vodič za ultrazvučnu dijagnostiku (CD 2001 g). Vol. I. Poglavlje "Fizika ultrazvuka". Stavak "BIOLOŠKI UČINCI ULTRAĐENJA I SIGURNOSTI". Odjel za ultrazvučnu dijagnostiku ruske medicinske akademije poslijediplomskog obrazovanja, ur. Mitkova V.V.
 • 2 http://www.who.int/diagnostic_imaging/imaging_modalities/dim_ultrasound/ru/
 • 3 https://www.medison.ru/si/art66.htm
 • 4 https://abc-medicina.com/uzi/
 • 5 https://prodoctorov.ru/moskva/diagnostika/uzi/uzi-beremennosti/?page=3

Moderne ultrazvučni skeneri ili ultrazvuk je moguće dobivanje trodimenzionalne slike fetusa s rezolucijom do 0,1 mm, a više Doppler tehnike - procijeniti protok krvi u krvnim žilama, srce zid gibanje i drugih tkiva s brzina manja od 1 cm / s. U pozadini sigurnosne metode, ultrazvuk postaje nezamjenjiv dijagnostički alat u upravljanju trudnoćom.

Kontrola otkucaja srca od Holtera: dobivamo cjelovitu sliku o radu srca

Ultrazvuk u Moskvi: gdje mogu učiniti i koliko košta istraživanja?

© 2017 Argumenty i Fakty JSC generalni direktor Ruslan Novikov. Glavni urednik tjednika "Argumenti i činjenice" Igor Chernyak. Direktor digitalnog razvoja i novih medija AiF.ru Denis Khalaimov. Glavni urednik AIF.ru Vladimir Shushkin.

Ultrazvuk tijekom trudnoće

Rutinski ultrazvuk (SAD) tijekom trudnoće trebao bi se obaviti tri puta kao dio pružanja medicinske skrbi za žene tijekom trudnoće besplatno. Broj ultrazvučnih studija iz kliničkih razloga može se povećati. Danas, ultrazvuk je najtočniji, praktički bezopasni i vrlo učinkovit način ispitivanja trudnica.

Tijekom trudnoće, ponovnim ultrazvukom u različito vrijeme, može se pratiti fiziološki razvoj fetusa.

Koliko vremena treba ultrazvuk tijekom trudnoće?

Intrauterni razvoj fetusa je dinamičan proces, pa se ultrazvučno skeniranje mora provesti u terminima koji daju maksimalne informacije o anatomiji fetusa.

Rusko ministarstvo zdravstva Reda 01.11.2012 №572n „o odobrenju postupka medicinske skrbi na profilu” Obstetrics i Gynecology „” Ultrazvuk u normalnoj trudnoći provodi 3 puta. Nema potrebe za ultrazvučnim pregledom svaki mjesec ili svaki put kad trudni liječnik posjeti antenatalnu kliniku, osim ako nema razloga sumnjati da postoji patologija koja zahtijeva dinamično praćenje. Na primjer, kada je pobačaj, broj ultrazvuka povećava se za kontrolu dinamike razvoja fetusa.

Ultrazvuk tijekom trudnoće obavlja se u svakom tromjesečju:

 • u prvom tromjesečju - u razdoblju od 11-14 tjedana;
 • u drugom tromjesečju - u trajanju od 18 do 21 tjedna;
 • u trećem tromjesečju - za razdoblje od 30-34 tjedana.

Optimalni vremenski rokovi za trostruko selekciju su 12, 22 i 32 tjedna. Ako sumnjate na komplikaciju trudnoće (krvarenje, bol, itd.), Ultrazvučno skeniranje može biti propisano neplanirano.

Ultrazvuk u ranoj trudnoći (u prvom tromjesečju trudnoće)

Uz transvaginalnu ultrazvučnu metodu pomoću vaginalnog senzora, trudnoća se može postaviti na 4-5 tjedana. S transabdominalnim ultrazvukom (preko abdominalnog zida), trudnoća se može uspostaviti 2-2.5 tjedna kasnije.

U ranim fazama dijagnoza trudnoće postavkama, temelji na određivanju u maternice šupljinu jajašca, žumanjčana vreća embrija otkucaja srca, a kasnije - zbog fetalnog slike (ili fetusa u višestruke trudnoće).

Prva ultrazvučna scena preporučuje se za trudnu majku u ranoj fazi - od 11 do 14 tjedana. U nekim slučajevima, prvi ultrazvuk tijekom trudnoće može se izvesti ranije:

 • za potvrdu trudnoće. Visoke razine hCG u krvi ili urinu ukazuju na moguće trudnoće, što može biti potvrđeno ultrazvukom. Otkrivanje hCG-a u krvi žene bez ultrazvuka i kliničkih znakova nije apsolutna potvrda trudnoće. Transvaginalni ultrazvuk je u stanju otkriti trudnoću u ranoj fazi (već u petom tjednu trudnoće), kada je veličina vrećice vrećice samo 2-3 mm, odnosno menstruacija od 1-3 dana.
 • kako bi se razjasnilo mjesto jajeta (za potvrdu normalne ili ektopične trudnoće). Ako se na razini hCG-a više od 750-1000 IU fetusna vrećica ne može otkriti u maternici, ili ako se fetalna vrećica detektira izvan maternice, to znači da postoji ektopična (ektopična) trudnoća. Detekcija vrećice žumanjaka ultrazvukom u maternici potvrđuje normalnu trudnoću maternice.
 • da se isključi mjehurić skliznuti - opasna komplikacija u kojoj postoji povećana maternica sa ili bez jajeta, ali se normalni razvoj embrija ne pojavljuje, a korionske sile rastu u obliku mjehurića napunjenih tekućinom.
 • za potvrdu održivosti embrija. Srce embrija počinje opadati 23. dana razvoja (tj. Polazeći od šestog tjedna trudnoće), koji se zabilježi na monitoru. U ovom trenutku, fetalni broj otkucaja srca obično iznosi 90-100 u minuti. Nakon 8. tjedna trudnoće, fetalna srčana frekvencija uvijek treba odrediti.
 • odrediti trajanje trudnoće. Prije nego što je embrij vidljiv, gestacijsko doba određuje prosječni unutarnji promjer jajovoda. Pojavom embrija od 7. tjedna do 14. tjedna, gestacijska dob (gestacijska dob) određena je veličinom parietala koktela (CTE) embrija ili fetusa. Ako menstrualni ciklus nije bio nepravilan prije trudnoće ili datuma posljednje menstruacije nije točno poznat, razdoblje trudnoće može se pouzdano utvrditi ultrazvukom obavljenim u prvom tromjesečju kada se mjeri CTE.
 • identificirati više beba. U slučaju višestrukih trudnoća u najranijim razdobljima, možete vidjeti zasebno smještene dvije ili više gestacijskih jajašaca.
 • s prijetnjom pobačaja. U prisustvu krvarenja vrlo je važno procijeniti održivost fetusa (otkucaja srca, motorička aktivnost). Ultrazvuk s prijetnjom pobačaja jedan je od glavnih i važnih dijagnostičkih metoda. Tijekom ultrazvuka, glavni znak prijetnje prekida je lokalno zadebljanje mišića maternice (hipertonija miometrija), kao i povećanje promjera unutarnjeg ždrijela. U većini slučajeva, hipertonični miometrij je praćen boli u donjem dijelu trbuha.

Kod 11-14 tjedana trudnoće, prikazan je prvi trimestar. Probira za prvo tromjesečje je kompleks sljedećih studija:

 • mjerenje debljine svemirskog prostora (TVP) embrija pomoću ultrazvuka.
 • "Dvostruki test" (krvni test za hCG i PAPP-A (PAPP-A)).

Ne preporučuje se provjera Doppler (boja) u prvom tromjesečju trudnoće, bez razloga za to.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće

Drugi ultrazvuk se izvodi u periodu od 20-24 tjedna. Glavni cilj drugog ultrazvuka, koji se provodi u drugom tromjesečju trudnoće, treba pažljivo procijeniti anatomiju fetusa kako bi dijagnosticirala najveći broj kongenitalnih malformacija fetusa (CDF) kako bi bila prenatalna detekcija.

Ultrazvuk u drugom tromjesečju za trudnice najvažniji je i dugo očekivani jer u ovom razdoblju možete saznati spol djeteta. Određivanje spola djeteta nije znak za ultrazvuk, osim u slučajevima kada postoji nasljedna bolest povezana s seksom u rodu (na primjer, hemofilija, koja se javlja samo kod dječaka).

Također u drugom tromjesečju obavlja se neometana fetometrija - određivanje ultrazvuka fetalnih veličina. Izmjerite parametre fetusa: biparetal size (BPR), duljinu kuka (DB), opseg abdomena (OJ), opseg glave (OG) i druge. Uspoređujući dobivene vrijednosti s fetometrijskim tablicama, liječnik donosi zaključak o tome koliko dugo gestacija odgovara veličini fetusa i da li postoji intrauterinska usporenost rasta (IUGR).

Osim toga, tijekom drugog ultrazvuka, dijagnostici također određuju:

 • Otkrivanje fetalnih malformacija. Polazeći od drugog tromjesečja, moguće je pretpostaviti kašnjenje u razvoju fetusa. U slučaju sumnje na IUGR, ultrazvuk se ponavlja u intervalima od 2-3 tjedna.
 • Dužina nosne kosti. Procjena duljine nazalne kosti fetusa trenutno se smatra vrlo osjetljivim markerom (simptomom) kromosomskih abnormalnosti (prvenstveno Downovog sindroma). U genetskoj patologiji, nosna kost fetusa je skraćena u odnosu na pokazatelje za određeno razdoblje trudnoće (hipoplazije) ili potpuno odsutan (aplasia).
 • Količina amnionske tekućine određuje se izračunavanjem indeksa amnionske tekućine (IAG). Utvrditi nisku vodu ili visoku vodu.
 • Karakteristike placente - njegova debljina, položaj i stupanj zrelosti. Ako se placenta nalazi blizu cerviksa, oni govore o niskoj postopcenciji. A ako posteljica djelomično ili potpuno blokira izlaz iz maternice - to se zove djelomična ili potpuna placenta previa. Važan pokazatelj stanja posteljice je njegova debljina. Razrjeđivanje ili zadebljanje placente ukazuje na vjerojatnost placentalne insuficijencije.
 • Stanje cerviksa. Cerviks mora ostati zatvoren tijekom trudnoće do isporuke. Ako se počinje skratiti i otvarati prerano, postoji rizik od pobačaja. U tom slučaju potrebne terapijske mjere - nametanje pessara ili posebnih šavova.
 • Pupčana vrpca. Ultrazvuk može otkriti upadanje pupčane vrpce oko glave fetusa. No, jedan ili dvostruki zaplet u drugom tromjesečju ne bi trebao uzrokovati alarm - dijete je u stalnom pokretu i može se "odvijati" u suprotnom smjeru. Glavna stvar je da zaplet ne bi trebao biti neposredno prije porođaja (to će biti poznato krajem trećeg trimestra).

3 ultrazvuk tijekom trudnoće

Treći planirani ultrazvuk provodi se u razdoblju od 32 do 34 tjedna i obvezan je, što mora proći očekivana majka. Ultrazvučno ispitivanje u kasnim razdobljima omogućuje ne samo određivanje razvoja fetusa u ovoj fazi, već i procjenu točnosti položaja placente, položaja fetusa u maternici kako bi konačno odredili taktiku isporuke - prirodnog rođenja ili isporuke carskim rezom.

Tijekom trećeg ultrazvuka, dijagnostici određuju:

 • Predstavljanje fetusa. Na ultrazvuku možete vidjeti koji je dio na izlazu iz maternice - glava djeteta ili dijete leži dolje. Najbolja opcija za prirodni porod - prezentacija glavobolje. Zdjelica ili poprečna prezentacija mogu biti znak za carski rez.
 • Fetometrija fetusa. Kao iu drugom tromjesečju, pokazatelji razvoja fetusa određeni su ultrazvukom: BPR, OG, OJ, duljina udova. Prema dobivenim podacima i izračunu trudnoće. Norme trećeg ultrazvuka tijekom trudnoće mogu biti 1-2 tjedna prije ili zaostaju za standardnim pokazateljima za ovu gestacijsku dob. To je zbog činjenice da dijete raste i razvija se naglo. Na temelju rezultata ultrazvuka izračunava se težina fetusa.
 • Interni organi fetusa. Treći ultrazvuk ispituje ispravnost strukture unutarnjih organa: organa trbušne šupljine (želuca, jetre, slezene), bubrega, srca, pluća, mozga, strukture lica. Na trećem ultrazvuku spol djeteta obično je jasno vidljiv, pod uvjetom da dijete ne prelazi noge.
 • Motorna aktivnost fetusa. Uobičajeno, u 3 ultrazvuka tijekom trudnoće, treba vidjeti da fetus aktivno pomiče ruke i noge, udovi su napola savijeni, a prsti se stisnu u kamere. Opušteni mišići govore o hipoksiji (gladovanje kisikom). Pokret bi trebao biti najmanje dva ili tri po pola sata inspekcije.
 • Posteljica. Treći planirani ultrazvuk tijekom trudnoće vrlo pažljivo ispituje posteljicu. Danas se ovo tijelo može teško nositi s rastućim potrebama fetusa, zbog čega dijete može osjetiti gladovanje kisikom. Ultrasonografija procjenjuje parametre kao što su lokalizacija, debljina, struktura, stupanj zrelosti placente.
 • Dopplerova sonografija, kada se procjenjuje protok krvi u krvnim žilama fetusa, maternice i pupčane vrpce. Studija uteroplacentalnog protoka krvi omogućuje procjenu i sprečavanje stanja hipoksije (nedostatka kisika) u fetusu i identificiranje patologije posteljice (na primjer, njegovo odstranjivanje). Proučavanje pluća pupkovine omogućilo je saznati ima li dovoljno hrane za bebu, kako bi se utvrdilo da je pupčana pupčana napetost prije isporuke. Doppler nije dodijeljen svim ženama, već prema indikacijama.

Je ultrazvuk opasan tijekom trudnoće?

Ultrazvuk je osnova za prenatalnu dijagnozu različitih fetalnih bolesti, najsigurnija i pristupačnija metoda.

Strani su studiji pokazali da ultrazvuk u standardnom, tzv. B-modu je siguran za fetus. Ultrazvuk se može izvoditi tijekom trudnoće onoliko puta koliko je potrebno za dobivanje važnih informacija. Jedino je pitanje koje su vremenske linije najsigurnije. Beskonačan broj ultrazvuka koji se provodi većina trudnica, u načelu, je bezopasna, ali često ne nose dodatne informacije o fetusu, stoga su beznačajni.

Vodeći inozemni i domaći stručnjaci za ultrazvučnu dijagnostiku tijekom ultrazvučnih pregleda tijekom trudnoće vode načelo "što je manje potrebno".

3D i 4D ultrazvuk

Posljednjih godina razvijene su nove ultrazvučne tehnologije temeljene na trodimenzionalnoj ekografiji (3D) i stvarnom vremenu (4D). Sada ultrazvuk može biti dvodimenzionalan, trodimenzionalan i četverodimenzionalan. S dvodimenzionalnim ultrazvukom, vidljivi su obrisi fetusa u crnoj i bijeloj boji na monitoru. Trodimenzionalni - 3D ultrazvuk je trodimenzionalna slika u boji. 4D ultrazvuk pokazuje fetus u pokretu u realnom vremenu.

Trodimenzionalni ultrazvuk kao dijagnostička metoda se najčešće koristi samo za posebne indikacije propisane od strane liječnika i nije preporučljivo za standardni pregled u svakom slučaju trudnoće, a još više za dobivanje slika fetusa bez medicinskih indikacija. Uostalom, znanstvenici još uvijek nisu bili u stanju dokazati je li ultrazvuk štetan za fetus (bilo dvodimenzionalni, 3D ili 4D) ili ne, osobito u ranim fazama kada su organi i tkiva djeteta samo položeni.