Kako odabrati krevet za novorođenče - što su kolijevci

Hrana

Isprva, novorođenče troši puno više vremena u snu od buđenja (koliko novorođenče beba spava). Tijekom tog razdoblja analiza i asimilacija svih novih informacija koje je beba dobila. Zato je tako važno stvoriti novorođenče za ugodan san. Za ovo, prije svega, dijete će trebati udoban krevet, gdje bi bilo prikladno spavati. Unatoč činjenici da danas postoji ogromna količina informacija o njima, mnoge mlade majke ostaju zainteresirane za pitanja: kako odabrati pravi krevet za novorođenče, bez obzira trebate li kotače na njemu, trebate li ugrađenu ladicu i druge. Neka se nosimo s njima.

Odabir pravog krevetića!

Sigurnosni zahtjevi za krevet za novorođenče.

Bez obzira na vrstu u krevetiću za novorođenče:

 1. Ne bi trebalo biti nikakvih izbočina ili oštrih rubova, tako da dijete ne ih pogoditi, kao nepouzdane ventilima, zbog kojih možete patiti prste.
 2. Suprotno mišljenju da krevet treba biti isključivo drvena, pedijatri sada predlažu razmatranje kao alternativu metalnim modelima. Doista, većina drvenih kreveta je lakirana kako bi se izbjeglo isušivanje i lomljenje dijelova. Ako odlučite kupiti drvne proizvode, onda biste s prodavateljem trebali provjeriti kakav je lak ili boja prekriven, a još bolje, na površinama koje vaša beba može gnjaviti s pojavom zuba, tu su posebna obloga netoksičnih materijala.
 3. Dno i bočne površine ne bi trebale biti čvrste kako bi se osiguralo dobro prozračivanje zraka u krevetu i ispod madraca.
 4. Šipke sa strane ne smiju biti pretjerano česte, tako da noga ili ruka djeteta ne bude zaglavljena između njih. Također, ne bi trebalo biti previše rijetko, tako da dijete nije pokušalo staviti glavu kroz njih. Optimalna širina između njih je 7-8 centimetara.
 5. Drugi zahtjev je uklonjivi zid. Nemoguće ga je nazvati obveznim, ali takav detalj može život učiniti lakšim za majku noću ako se krevet s pregradnim zidom pomakne u blizini odrasle osobe.
 6. Također, dodatno, ali ne i obvezatan zahtjev - prisutnost dvije razine dna kreveta. Onda je moguće da se stavi novorođenče na krevet veći, a kada dijete odraste bez poteškoća i da će pokušati izaći iz krevetića, a zatim razini krevet i može biti smanjena.

Ako oklijevate koji krevet odabrati za novorođenče, onda može biti koristan sljedeći pregled raznih modela kreveta. Izbor željenog modela, uglavnom, bit će sveden na značajke koje biste željeli vidjeti u njemu.

Cots u obliku kolijevke ili pojedinačnih kolijevka

Čini se da su takvi kolci posebno dizajnirani kako bi se osiguralo da maleni i bespomoćni bebin bude okružen maksimalnom količinom toplote i udobnosti. Oni su najčešće izrađeni od hipoalergenskih materijala koji se mogu disati (na primjer, iz vrba vrbe). Oni su male veličine, a prostor novorođenčeta je vrlo ograničen (kao u majčinom trbuhu), što stvara u njemu osjećaj dodatne sigurnosti. Osim toga, lako ih se može preseliti tamo gdje je to potrebno, budući da mnogi modeli nisu samo svjetlo u vlastitom pravu, već i opremljeni s kotačima. Poznati proizvođači nadopunjuju krevete, krevetić madraca, krović (kao opcija - mreža za komarce), posteljinu i zabavne igračke. Neki od tih kreveta čak su opremljeni sustavom bolesti kretanja.

Cots u obliku kolijevke ili pojedinačnih kolijevka

Varijanta takvog kreveta za novorođenče može biti posebna kolijevka koja je pričvršćena na običan drveni ili metalni krevet s mogućnošću da ljulja bebu. Primjereno je da se, na primjer, odveze.

Njihov glavni nedostatak je da, s obzirom na njihovu visoku cijenu, ti modeli neće trajati dulje od 6 mjeseci, jer će ih dijete jednostavno izrasti.

Klasični model. Dječji krevetić

To su najčešći modeli dizajnirani za novorođenčad i bebe do tri godine. Ako nije obložena lakom, ali jednostavno je polirana, onda je lakše pronaći ekološki prihvatljivu verziju. Kreveti opremljeni kotačima mogu se slobodno pomicati po sobi na željeno mjesto. Kreveti na trkačima s labavim zatvaračem omogućuju vam da razvedete bebu prije spavanja i s fiksnim - da čvrsto postavite krevet na pod.

Tipično, ovi modeli imaju dvostruku donju razinu i standardnu ​​veličinu od 120 do 60 cm. Mnogi od njih nadopunjuju ladice, što naravno olakšava pohranjivanje svih vrsta dječjih sitnih predmeta s malom veličinom prostorije, ali također čine krevet težim i nestvarnijim. kretanje po sobi.

Kreveti za ljuljanje i pendule

Sjenčanje - tradicionalni model, lukovice omogućuju vam da ga ljuljaju s jedne strane na drugu. Minus: kada dijete odrasta, on, naslonjen na bočne trake, može pasti iz kreveta. Kutija za skladištenje na dnu je niska funkcionalnost: kad se ljulja, predmeti u njemu će se kotrljati i stvoriti šum.

Penduli mogu biti uzdužni i poprečni. Imaju lakšu izvedbu koja se može slomiti ili početi trgnuti. No, model njihala ima snažne prednosti: bolest putovanja smatra se da su manje štetna nego u stolici za ljuljanje, a prisutnost mehanizam za zaključavanje ne daju dijete na ljuljački samostalno.

Pretvorba kreveta

Takav model će biti prikladan za praktične roditelje koji će racionalno koristiti ne samo vlastite financije, već i prostor u sobi. Transformatori se zovu jer su u većini slučajeva opremljeni s dodatnim izmjenjivim komadima namještaja poput stola za prematanje, komode ili ormarića, razne police i ladice za odjeću ili igračke. Osim toga, neki se modeli mogu pomaknuti, pretvarajući se od krevetića za novorođenče u lijep krevet za učenika. A ako uklonite sve dijelove i police, oni mogu dobro poslužiti kao mali kauč.

Među glavnim nedostacima je da u nekoliko godina ta boja i krevet sama mogu jednostavno zamarati dijete ili značajno pogoršati njezin izgled zbog umjetničkih i zanatskih sposobnosti mlađe djece.

Ovalni transformatori za krevetić

Ovi modeli su izuzetno elegantni - glatki, zaobljeni oblici izgledaju vrlo elegantno. Osim toga, apsolutni odsutnost oštrih kutova povećava sigurnost proizvoda, a beba je vrlo udobna. Da, i takav krevet traje manje od pravokutnog.

Ovalni transformatori za krevetić

Ali to nisu sve prednosti takvih struktura. Oni su i dalje vrlo pametno preobraženi. Okrugla pregradna krevetića mogu postati krevetić, kružna igrivica, mali ili veliki (ako guraš zidove) ovalni krevet, kauč, fotelje sa stolom. Zbog raznolikosti nikada neće dosaditi.

Pomoćni ležaj

Možete spavati pored bebe, bez brige o tome da vam je tata drobljen, ako kupite dječji krevetić za novorođenče. Međutim, beba može spavati u njemu do tri godine. Bočni zid takvog kreveta leži natrag, a majka, bez izlaska iz kreveta, može hraniti ili smiriti dijete. S gledišta psihologije, takva je blizina korisna i prikladna kao beba, a za mamu.

Pročitali smo detaljno o dodatnim krevetima, o pravilima izbora, o popularnim modelima - http://razvitie-krohi.ru/veshhi-dlya-malyisha/pristavnyie-krovatki-dlya-novorozhdennyih.html

Metalni krevetići

Oblik sliči tradicionalnim drvenim modelima, ali može biti dodatno opremljen kolijevkom. Dijete nije u izravnom kontaktu s metalnim dijelovima jer su svi dijelovi prekriveni zaštitom od tkanine. Ponekad se ti kreveti mogu polagati, stvarajući krevet za djetetovo predškolsko doba. Dno u mnogim modelima ima dvije razine, a krevet se može koristiti kao igralište.

Možete pročitati recenzije, saznati cijene, odabrati i kupiti dječji krevetić (i pribor) u online trgovinama:

Praktično i sigurno mjesto, ili kako odabrati krevet za novorođenče?

U očekivanju rođenja djeteta, budući roditelji pokušavaju mu unaprijed kupiti igračke i odjeću. No, jedna od osnovnih stvari koje će novorođenčad trebati od prvih tjedana života je dječji krevet jer će većinu vremena provesti u njemu.

Moderne tržištu nudi kupcima široku paletu različitih modela i kolijevke, ide u kupovinu, važno je naučiti osnovne kriterije odabira, kao i razumjeti što dječji namještaj će biti bolje, praktičnije i sigurnije za novorođenčad. Članak će pomoći u rješavanju kako odabrati pravi krevet za dijete.

Opcije koje biste trebali obratiti pozornost prilikom odabira koji namještaj je bolji?

veličina

Najčešće je ovaj parametar od interesa za kupce koji su prisiljeni dodijeliti strogo ograničeni prostor namještaja zbog malog stambenog prostora.

Dostupne su sljedeće veličine kreveta:

 • 1,2 h0,6 m - normalna veličina (europski standardi - 1,25 h, 0,6 m);
 • 1,4 h0,7 m - povećane dimenzije (isti pretvarajući kreveti odgovaraju kreacijama za preoblikovanje);
 • 0,97х0,55 m - takve su dimenzije svojstvene kolijevkama za novorođenčad.

Povremeno model može se naći u dužini od 0,59 m (kolijevka za najmanji) do 1,8 m, a širine 0,55 m do 1,4 m.

Dimenzije su uzeti u obzir, ne samo kako bi se uspješno ući namještaja u interijeru - u prosjeku orijentiranih proizvođača madraca, posteljine, jastuci, deke i ostale potrepštine. Izbor nacrta s uobičajenim dimenzijama omogućit će da ne troše vrijeme i novac na šivanje tekstilnih elemenata prema individualnim mjerenjima.

materijal

Tradicionalno, kreveti su izrađeni od drveta, ali danas su drvene konstrukcije ozbiljne konkurencije za druge vrste materijala. Prednosti i nedostaci mogu se razmotriti pomoću tablice.

Možete pronaći nacrte u kojima se plastično djelomično koristi. Ne razlikuje se od velike izdržljivosti, stoga su izrađeni zakovice i ručke.

Važno je osigurati netoksičnost materijala - ne smije sadržavati formaldehid i olovo. Koristi se u proizvodnji sigurne boje može se sastojati samo od vode i sorti smola.

Stručnjaci podsjećaju da oštar miris laka može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, te je poželjno staviti nove krevete u prozračenu sobu. Da biste to učinili, morate ukloniti ambalažu i staviti namještaj za 2-3 tjedna na ostakljenom balkonu.

Glavni zahtjevi za sigurnost, što bi trebalo biti kolijevka?

Bez obzira na odabranu veličinu i vrstu gradnje, pažnja se posvećuje takvim detaljima:

 • Nedostatak čipova, pukotina, izbočina, nepouzdanih učvršćenja i oštrih kutova - mogu uzrokovati ozljede. Komponente koje su u bliskom međusobnom kontaktu neće dopustiti da se krevet popusti i ne prihvati prst djeteta.
 • Udaljenost između šipki - trebala bi biti od 5 do 8 cm, tako da dijete ne može staviti glavu ili zaglavi udove.
 • Donji i bočni dijelovi - bolje je odabrati detalje tipa stalka (nije čvrsta). To će osigurati dobru razinu ventilacije ispod madraca i krevetića.
 • Održivost - dječji namještaj trebao bi dobro stajati na površini, inače aktivno dijete može ga preokrenuti ili ispasti. Iz istog razloga, vrijedi suzdržati se od kupnje svjetlosnog modela sa suženom bazom. Stručnjaci savjetuju da preferiraju široku bazu i spuštaju gravitacijski centar.

Dječja kolica s kotačima se lako kretati, ali kako bi se izbjegli daljnji problemi, morate osigurati da postoje pričvrščivači. Postoje modeli kreveta, u kojima se kotači koji se mogu ukloniti kombiniraju s trkačima.

Madrac i posteljina

Većina dječjih krevetića se prodaju bez madraca, što omogućava kupcu samostalno odabir odgovarajuće opcije. Prisutnost opcije posteljine omogućuje vam da ne gubite vrijeme na izbor odgovarajućeg pribora. Idete u potragu za madracom, važno je shvatiti da ne samo dječji san, već i stanje zdravlja ovisit će o njegovoj kvaliteti.

Glavni kriteriji za odabir madraca u dječjem krevetu:

 • Veličina - mora odgovarati dnu kreveta. Ako odaberete mali madrac, a između njega i zidova konstrukcija bit će pukotine u kojima će beba držati ruke ili prste. Pretjerano veliki madrac će se nabrijati, neodgovarajuće i deformirati.
 • Mekoća - za pravilan razvoj dječje kralježnice preporučuje se odabrati trajnu površinu. Prisutnost opruga između slojeva punila bit će samo prednost.
 • Punilo - budući da pjena ne dopušta zrak, a pamučna vuna se brzo uvalja u grudice, preporučuje se kupiti madrace s kokosovim vlaknima, prirodnim konjskim dlakama, pusta ili suhom algama.
 • Poklopac - mekani pokrov spriječit će madrac klizanje na dnu kreveta. Neki moderni modeli izrađeni su od vodonepropusnih vinilskih umetaka ili upijajućih jastučića.

Budući da novorođenče mora čvrsto spavati na horizontalnoj površini, ne treba jastuk tijekom prve godine života.

Koje je posteljinu bolje kupiti? Mora biti izabrana iz prirodnih tkanina (pamuk, frotir ili flanel) kako bi se izbjegao pojava alergijske reakcije. Za dječji krevetić trebat će vam 1-2 uklonjivih pokrivača, 2 velika lista i 3 manja koja će zamijeniti pokrivač u toploj sezoni.

Kako bi izbjegli plijesan, preporuča se periodično sušenje madraca.

Kutija ispod kreveta

Dječje stvari, pelene i igračke zauzimaju puno prostora i možete uštedjeti prostor pomoću prostrane ladice koja se nalazi ispod krevetića. Dizajn mnogih modela nije opremljen tim kapacitetom, stoga je potrebno ili ne, vrijedno je odlučiti na fazi kupnje jer će kasnije biti gotovo nemoguće pronaći kutiju koja je prikladna po veličini i stilu.

Nedostaci da imaju pod-krevet kutiju:

 • loše koncipirano izvršenje može uzrokovati samoljepljenje iz police tijekom rada kreveta (problem je relevantan za modele s trkačima ili mehanizmom klatnaša);
 • dok se ljuljačka, mali predmeti u ladici mogu kotrljati i stvarati buku;
 • u nedostatku poklopca, prašina se nakuplja u kutiji i sadržaj se mora prekriti polietilenom ili presavijati u vrećama.

Treba napomenuti, broj kutije može varirati, a takvi dizajni su skuplji od redovitih.

Dodatni elementi

Osim osnovne opreme, proizvođači proizvode namještaj s dodatnim komponentama koje nisu važne. Na primjer, prisutnost mreže protiv komaraca pomoći će zaštiti bebu od kukaca. Nadstrešnica, gumbi, kovrčavi ili krivotvoreni rubovi leđa i drugi prekrasni ekscesi neće biti obvezni. Odjeća se obično prilijepljuje ili vam se može ozlijediti.

Silicone jastučići pričvršćeni na gornje dijelove namještaja su u velikoj potražnji od roditelja. Takav uređaj će pomoći u zaštiti površine za vrijeme dlačica, kada djeca gnuju detalje kreveta. Zahvaljujući prilagodbi, dijete neće progutati dijelove koji se odvajaju.

Jastučići su izrađeni od istog materijala kao i zubci za zube. Smatraju se potpuno sigurnima.

Važan dodatak je prisutnost uklonjivih bočnih zidova. Zahvaljujući ovim strukturnim značajkama, dijete se može penjati u krevetić i izvući iz njega. Uklonjeni dio stranice omogućit će roditeljima da kreću krevet u blizini kreveta.

Postavljanje mrvica u krevet će biti prikladno ako postoji dno s podesivom visinom. Obično postoje 2 do 5 razina. Glavni položaj omogućit će majci lakše smještanje novorođenčeta i istodobno ne zavoja. Kako dijete sazri, dno se spušta tako da je nemoguće ispasti iz krevetića ili izlaziti sami.

Koji krevet treba odabrati za novorođenče

Moderni raspon čudi s velikim izborom dječjih krevetića. Oni se razlikuju po funkcionalnosti, dizajnu, boji, kvaliteti, cijeni i drugim parametrima. Važno je odabrati udoban i siguran proizvod, jer većinu vremena novorođenčad provodi u krevetiću. U ovom članku ćemo pogledati kako odabrati krevetić. I saznajte koji su modeli najprikladniji za djecu jedne dobi ili drugog.

Kako odabrati krevetić

 • Proizvodi moraju biti sigurni za bebu i izrađeni od netoksičnih materijala. Ne bi trebalo biti nikakvih izbočina i oštrih kutova, koji mogu biti udarni, i labav ventili, gdje možete stezati prst;
 • Najviše ekološki prihvatljiv materijal je neobojeno drvo;
 • Kao materijal za proizvodnju također su prikladne i metalne strukture koje su prekrivene hipoalergenskom tkaninom. Čelik i aluminij razlikuju se po snazi ​​i izdržljivosti;
 • Ako je krevet izrađen od iverice ili MDF-a, odaberite materijale s razredom emisije do E1. Parametri ukazuju na certifikatu na proizvodu;
  Stručnjaci ne preporučuju uzimanje plastike, jer nije izdržljiv. Osim toga, mnogi proizvođači ne nadziru kvalitetu plastičnih proizvoda, zbog čega krevet može biti toksičan i izazvati alergiju kod dojenčadi;
 • Odaberite poklopac kreveta koji se može sigurno grickati kada se pojave prvi zubi. U tom se slučaju modelu može pričvrstiti posebna obloga netoksičnih sigurnih materijala;
 • Prikladan razmak između šipki u bočnim zidovima je 7-8 cm. Da biste spriječili zaglavljivanje djetetove noge ili držača između rešetki, važno je da se oni ne postaviše prečesto. Ne smiju biti previše rijetke, inače se glava može zaglaviti;
 • Za novorođenčad, bolje je odabrati krevet s dvoetažnim dnom. Zatim možete jednostavno staviti bebu na višu razinu, a kad se pojavi, ona se spušta, tako da mrvica nije mogla izaći iz krevetića;
 • Prilikom odabira dimenzija, morat ćete odabrati madrac i posteljinu u veličini. Stoga je bolje ne odabrati nestandardne parametre;
 • Klasična veličina krevetića je 120-60 centimetara. Međutim, češće roditelji odabiru kompaktnije modele s podesivom duljinom. Stoga proizvode proizvode duljine 59-180 centimetara i širine 42-140 centimetara;
 • Model na kotačima pogodan je za one koji planiraju premjestiti krevetić oko stana. Prikladno rješenje bilo bi uklonjivi kotači, koji, ako je potrebno, mogu biti zamijenjeni nogama ili čak i trkačima da bi razbijali dijete. Obavezno kupujte brave za kotače tako da se krevet ne pomiče sam po sebi;
 • Prije nego što odaberete krevet za novorođenče, pregledajte različite tipove i modele ovog uređaja.

Klasični drveni krevetići

Tradicionalni drveni ležaj se koristi za djecu od rođenja do tri ili četiri godine. Izrađen je od sigurne i ekološki prihvatljivog materijala. Odaberite modele na kotačima, a uređaj se može lako premjestiti na pravo mjesto. Proizvodi na trkačima, kada ih se otpuštaju, mogu se zakrenuti pomoću stezaljke, a kada se pričvršćuju, mogu se čvrsto postaviti na pod.

Da biste odabrali pravi krevet za novorođenče, obratite pozornost na preradu drva. Dizajn bi trebao biti kvalitetan poliran, a ne obojan lakom. Ovo je najsigurnija i najskodivanija opcija za dijete. Ali budite spremni da bez takvog tretmana, uskoro će se razbiti i izgubiti atraktivan izgled. Kako bi se to spriječilo, stručnjaci preporučuju odabir bukve ili hrastovine, koji se odlikuju snagom, lakoćom i trajnošću. Međutim, postoje drveni kreveti od bukve i hrastovine su prilično skupe.

Više dostupnih opcija - drveni proizvodi od jasle, breze i bora. Međutim, potonji mogu tijekom vremena početi raspodijeliti smolu, piling. Kao rezultat toga nastaju čipsovi i ogrebotine. Košulja s dugim životom prekrivena je pukotinama. Ako još uvijek kupite drveni krevet, lakiran ili obojan, svakako odaberite neodoljive, hipoalergijske, netoksične formulacije. To mogu biti posebne dječje boje, akrilne ili silikonske lakove.

Drveni kreveti često su opremljeni dvostrukom dnom i imaju standardnu ​​veličinu od 120x60 centimetara. Neki modeli nadopunjuju ladice, što je prikladno za pohranu različitih dječjih stvari. Ovaj prah, vlažne maramice, pelene i još mnogo toga. Međutim, takve kutije čine strukturu teľom, zbog čega uređaj nije moguće pomicati po sobi.

Tako da su potrebne stvari bile uvijek pri ruci bez ponderacije proizvoda, možete napraviti džep debele tkanine s vezama. Ovo je praktičan i racionalan objekt koji će biti velik pomagač za mamu i istodobno ukrasiti jasle. Džep koji se može skinuti može se objesiti na krevet i mijenjati stol ili se s tobom voziti u kolicima.

Metalni i pomoćni kreveti

Ponovljeni su metalni proizvodi u obliku drvenih modela. Istodobno mogu dodati i kolijevku. Metal nije štetan za bebu, jer je tijelo prekriven zaštitnom hipoalergenskom tkaninom. Dijete ne dolazi u kontakt s metalnim strukturama. Moderni metalni kreveti su postavljeni i povećani u duljini, što omogućuje uporabu proizvoda za dijete od 5-7 godina. Dno u takvim krevetima je dvostruko, tako da se uređaj može koristiti kao igralište.

Mnoge majke u prvim mjesecima beba života vole koristiti zajednički san. Imajte na umu da je u prvih 10-12 tjedana konstantan tjelesni kontakt s majkom vrlo važan za novorođenče, jer pruža psihološku udobnost i pravilan razvoj djeteta. Osim toga, zajednički san u ranoj dobi pomaže djetetu da zaspati brže i poboljšava laktaciju. Žena će moći hraniti bebu noću, a da ne izađe iz kreveta.

Za organizaciju zajedničkog spavanja savršen model za dodatak, koji je instaliran blizu kreveta majke. Ali ne zaboravite da nakon 3-4 mjeseca pedijatri preporučuju da nauče bebu da spava u zasebnom krevetu. Međutim, ovdje možete upotrijebiti dodani dizajn. Ako je potrebno, možete ukloniti i ugraditi zidove ili odbojnike u krevetiću. Takav uređaj pogodan je za djecu od rođenja do tri godine.

Dječja kolijevka

Kolijevka je prikladna za bebe od rođenja do 3-6 mjeseci. Međutim, neki proizvođači nude modele koji se mogu koristiti do godinu dana. Među prednostima kolijevke je kompaktna veličina. U takvom krevetu beba će se osjećati ugodno, udobno i zaštićeno. Osim toga, u kolijevci možete gurati dijete tako da se smiri ili spava. Neki modeli preuzimaju prisutnost glazbe.

Moderne kolijevke izrađene su od sigurnih hipoalergenskih i "disanja" materijala. Često su opremljeni ručkama ili kotačima tako da se košara može lako premjestiti. Kolijevka se može postaviti na stacionarni stalak ili u krevetić na remenima. Prva opcija je veća.

Krevetić može biti već opremljen dječjim madracem i nadstrešnicom ili mrežicom protiv komaraca, posteljinom. Ali ti proizvodi možete sami odabrati. Kako odabrati madrac za novorođenče, pročitajte ovdje.

Pendule i stolice za ljuljanje

Klasično ljuljanje već je stvar prošlosti, kako liječnici kažu o štetnosti takvog ljulja. Osim toga, dizajn je izuzetno neugodno i opasno za odraslu dijete. Stolica za ljuljanje predstavlja trkače u obliku lukova, uz pomoć kojih se ljulja s jedne na drugu stranu. Ispod uređaja je opremljen kutijama gdje možete pohraniti dječje i druge potrebne predmete. No, zbog klimanja stvari će se početi kotrljati i stvoriti neobičnu buku koja će uplašiti i probuditi bebu ili, naprotiv, neće dopustiti zaspati.

Sa starošću, beba će se početi odmarati na bočnom roštilju, zbog čega može ispasti iz krevetića. Osim toga, beba može samostalno zamahnuti. Prema liječnicima, intenzivno i snažno ljuljanje štetno je za vestibularni aparat i zdravlje srca, ponekad uzrokujući vrtoglavicu.

Dječji krevet s njihalom je mobilna suspenzija na pojasevima, s kojima se utiče novorođenče. Prsten može biti poprečno, uzdužno ili univerzalno, ljuljanje djeteta duž ili preko tijela ili u svakom smjeru. Glazba u takvom krevetu smatra se manje štetnom nego u stolici za ljuljanje. Osim toga, ovi modeli opremljeni su mehanizmom za zaključavanje koji neće dopustiti da mrvice djeluju samostalno.

Među minuses, imamo na umu da je krevet s klatna zauzima puno prostora. Prilikom ugradnje proizvod treba ostaviti barem deset centimetara duljine i širine za udoban zamah. Osim toga, ovaj dizajn nije izdržljiv, može se slomiti ili se početi nicati. Ljuljanje i pendule nisu preporučljivi za djecu stariju od šest mjeseci.

transformatori

Ovi proizvodi su udobni, praktični i funkcionalni. To uključuje dječji krevetić i bočne ploče, koji se pretvaraju u stol za presvlačenje ili komode. Osim toga, dizajn može sadržavati dodatne uklonjive police, ladice za odjeću i igračke.

Mnogi modeli u budućnosti mogu se pretvoriti u krevet za stariju bebu. Kako dijete odrasta, uklanjaju dodatne elemente koji produžuju jasle. A ako potpuno uklonite stranice, police i odjeljke, krevet će se pretvoriti u kauč. Takvi dizajni su pogodni za djecu od prvih dana života i do sedam godina.

Transformirajući kreveti su idealni za praktične i racionalne roditelje. Takav se proizvod može koristiti već godinama i uštedjeti prostor u sobi. Osim toga, uočavamo ovalne transformatore za krevete koji izgledaju izvorno, elegantno, uredno i estetski ugodni. Oni zauzimaju manje prostora od pravokutnih i sigurniji su za dijete, jer ovdje nema oštrih kutova.

Ovalni krevet pretvara se u jasle, okrugli ormar, kauč ili stolice s stolom. Elegantne glatke zaobljene oblike čine model elegantnim. To će se skladno uklopiti u bilo koji prostor i zbog proširene funkcionalnosti nikada nećete dosaditi.

dvorana za jahanje

Moderni sklopivi modeli koji su prikladni za šetnje i izlete. Kako organizirati zajedničko putovanje s malim djetetom, pročitajte članak "Prvi putovanje s bebom". Takvi su proizvodi izrađeni od laganih materijala, uključujući metal, plastiku i posebnu tkaninu. Zbog toga se oprema može lako prenijeti, transportirati, operirati. Arena ne zahtijeva posebnu njegu i odvojeni madrac.

Dječje igračke su kraće i šire od klasičnog krevetića. Međutim, oni obavljaju iste funkcije kao i tradicionalna verzija. Ovdje se nalazi gornja razina položaja dna, što je nužno za djecu od rođenja do tri godine. Modeli su opremljeni dodatnim elementima, uključujući stol za prebacivanje, police, mobitel i džep za male predmete.

Osim toga, na bočnoj stijenci dječjeg krevetića nalazi se patentni zatvarač, kojeg dijete može samostalno otvoriti iznutra i izaći iz skloništa. Zbog praktične upotrebe, funkcionalnosti i jednostavne njege, igračke se često koriste u svakodnevnom životu, ne samo za putovanje. Takvi uređaji pogodni su za djecu do tri godine.

U pravilu, arene ukazuju na dob djeteta do kojega se struktura može koristiti. Lagani modeli prikladni su za bebe s težinom od 6-7 kg, a za djecu do 15 kg više se održavaju opcije.

Koji je krevet bolje odabrati za novorođenče: vrste i sigurnosne zahtjeve

Kolijevka nije samo komad namještaja. To je ključna stvar pri prikupljanju "mirazu" za bebu. Čak i ako idete na praksu spavati zajedno, dijete treba vlastiti teritorij. Da, i za majku, ako imate krevet, lakše je izvući slobodno vrijeme tijekom dana: ostavljajući dijete u areni, možete napustiti kuhinju ili kupaonicu. Štoviše, "ispravan" krevet će godinama služiti bebu, pa čak i "naslijediti" mlađa djeca. Savjeti o tome kako odabrati krevetić za novorođenče u našem materijalu.

Danas tržište profila nudi krevetiće za bebe za svaki ukus. U trgovini, jednostavno se podigne oči, a cijene ovise o "ugađanju" modela. No, svijetli kreveti u obliku zrakoplova, automobila, životinja su za tinejdžere. Bebe trebaju modele manje privlačne, ali potpune, udobnije i sigurnije. Najviše banalnih može se kupiti za oko 2000 rubalja, a kreveti s ozbiljnijim mogućnostima koštat će 10.000 - 20.000 rubalja.

Vrste krevetića: prednosti i mane

To je ozbiljna kupnja, pa prije odlaska u trgovinu, bolje se nositi s informacijama i razumjeti koji proizvod je pravo za bebu i sigurno će stati na svoje četvornih metara i stil života. Razmislite o glavnim vrstama kreveta, njihovim pro i kontra.

kolijevka

Opis. Kompaktan krevet. Izgleda kao kolijevka na visokom mjestu. Dovršeno je s igračkama za vješanje i košaricom za stvari, postoje modeli s daljinskim upravljanjem. Proizvodnjom se koriste metalne konstrukcije i tkanina. Prosječna cijena je oko 8000 rubalja.

 • Krevet za bebu je mali i topao. To je u suštini imitacija intrauterinih stanja, tako da se beba ne plaši velikih prostora i lakše se prilagođava "velikom svijetu";
 • Ovaj krevet ne zauzima puno prostora. A kotači koji su opremljeni većini modela omogućuju vam da ga premjestite oko kuće;
 • kotači se mogu sakriti okretanjem kreveta u kolijevku za ljuljanje.
 • u takvom krevetu, dijete ne luta. Mjesta su ovdje poput u invalidskim kolicima - samo dovoljno za spavanje;
 • za rast takvi modeli neće raditi. Takav je krevetić dovoljan za dijete oko pola godine - godinu dana.

klasik

Opis. Noćenje bez ruba. Izrađen uglavnom od prirodnog drva, ali ima i metala. Na četiri strane zaštićen zidovima tračnica. Visina dna i jednog od uzdužnih zidova su podesivi. Prosječna cijena je oko 2000 rubalja.

 • standardne dimenzije takvog krevetića za novorođenčad su 120 × 60 cm, što omogućuje korištenje ne samo za spavanje: beba može ovdje igrati;
 • u takvom krevetu dijete može spavati do tri godine;
 • ako spuštate uzdužni zid, krevet se može pričvrstiti na roditeljski ležaj;
 • odozgo možete postaviti pelenatora i pričvrstiti krov;
 • okvir je često pričvršćen na trkače za ljuljanje mrvica;
 • razumna cijena;
 • dizajn je toliko elementaran da takav krevet za novorođenče može biti izrađen ručno. No, naravno, znanje stolarije je neophodno.
 • zauzima puno prostora. Čak i model s kotačima da se presele na standardni Hruščov iz sobe u sobu je problematičan;
 • nema opcija: kutije za stvari, vješanje igračke, glazba itd.

Pretvorba kreveta

Opis. Mnoge majke sanjaju o takvom krevetu. Transformatori za bebe za bebe novorođenčadi - veliki izum koji rješava problem opremanja dječje sobe do tinejdžerskog razdoblja. Ovaj krevet je izrađen od prirodnog drva. Moguće je rasti u veličini, preoblikovan u stol, opremljen s platnenim ladicama, kolijevkom za ljuljanje dojenčadi, ima mjesta za swaddling. Prosječna cijena je oko 15.000 rubalja.

 • dijete može koristiti takav kompleks do 12 godina;
 • mama ima sve što je u ruci u skrbi o djeci;
 • postoje modeli s i bez njihala;
 • izgleda stilski;
 • skuplji od natječenih kreveta;
 • prostran dizajn nije prikladan za male stambene prostore;
 • krevet se povećava po duljini, ali širina ostaje standardna - 60 cm. Za tinejdžera to može biti skučeno;
 • svi modeli nemaju zidni nosač;
 • dug životni vijek - nije uvijek dobro, jer s vremenom model može izaći iz mode ili smetati djetetu.

Bed arena

Opis. Dvoje u jednom: krevet i prijenosno, sigurno mjesto za igranje djeteta. Opremljen promjenjivom pločom, luka s igračkama za vješanje, mreže za komarce. Metalna konstrukcija, prekrivena tkaninom. Na bočnoj strani nalazi se šaht za otvaranje koji dopušta zrelom djetetu da samostalno izlazi iz kreveta. Prosječna cijena je oko 5500 rubalja.

 • lagan i prefab dizajn, možete uzeti sa sobom kada putujete;
 • kotači omogućuju vam pomicanje kreveta oko kuće;
 • Bočne stijenke izrađene su od prozirnog materijala, što omogućuje kontrolu djelovanja djeteta.
 • u jednoj razini modela, krevet je prenizak, što može uzrokovati da dijete bude hladno i mama neugodna za savijanje;
 • u modelima s dvije razine u položaju spavanja, dobiva se niska zaštitna ploča. Dijete koje već zna kako ustati lako će prevladati takvu prepreku;
 • u laganoj konstrukciji modela, obrnuto - beba će, nakon što je naučila ustajati, moći preokrenuti;
 • u takvim modelima nema mehanizma ljuljačke.

Ako imate blizanke

Posebna tema je dječji krevetić za blizance. Ovdje mnogo ovisi o tome kako roditelji namjeravaju organizirati spavanje malih, bilo da se mrvice režima podudaraju. Ako djeca spavaju i budni u isto vrijeme, onda u prvim mjesecima života obitelj može imati dovoljno standardnog kreveta.

Djeca su još uvijek sitna, ne znaju kako se kretati, stoga se međusobno ne miješaju, bit će dovoljno prostora. Možete staviti djecu i preko, i napona. Zbog praktičnosti prostor se može odvojiti valjkom iz pokrivača. Usput, mnogi liječnici čak preporučuju zajedničko spavanje za novorođenče blizanke. Budući da su zajedno, lakše im se prilagođavaju uvjetima života izvan maternice.

Iako postoje protivnici ovog pristupa. Kao što roditelji mogu zbuniti bebe spavajući u istoj kolijevci. To je opasno, na primjer, kada jedna od djece uzima lijekove, a neke ne. Odjednom će napitak dati krivo dijete?

Tri opcije za organiziranje kreveta za dvoje djece

U svakom slučaju, djeca će odrastati. I pitanje kako dogovoriti mjesto za spavanje za svaku od njih i dalje će se pojaviti. Koje su opcije?

 • Dva odvojena kreveta. U ovom slučaju, roditelji odabiru svoj krevet za svaku bebu. Model - ovisi o proračunu i životnim uvjetima obitelji. Ponekad su kreveti čak instalirani u različitim sobama.
 • Krevet na kat. Najčešće se takvi proizvodi vrše po narudžbi. Ovdje je načelo isto kao iu proizvodnji "dvokatne" tinejdžerskog namještaja. Uglavnom govoreći, jedan klasični krevet nalazi se na vrhu druge. Svaki "pod" ima svoje zasebne zaštitne i uklonjive zidove. Međutim, treba shvatiti da će nakon godinu dana dijete koje "živi" odozdo postati tjeskobno.
 • Susjedni krevet. Dimenzije takvog krevetića su 120 x 125 cm. U sredini se nalazi pregrađivanje, a na stranama su zasebni spušteni zidovi. Ovaj model bi trebao biti postavljen na zid, oslobađajući pristup na krevet s obje strane.

Važna dopuna beba krevetu

Cijena kreveta također ovisi o dodatnom kompletu. Trebate li luk s igračkama, pelenatorom, mrežicom za komarce - manje pitanje. Ovi pribor mogu se kupiti u bilo koje vrijeme ili tiho bez njih. Ali postoji popis dodatnih atributa koje morate odmah odlučiti.

Na primjer, trebate li silikonske jastučiće na šumama? Iskusni roditelji kažu da je pogodno u razdoblju dojenja: dijete može "dijeliti" gumu. Također razmotrite hoće li kupiti krevet s odvojivim letvicama. Takvi modeli se uzimaju tako da s vremenom dijete može sami otići u krevet ili izlaziti iz njega. Evo, što još vrijedi brinuti unaprijed.

madrac

To bi trebao odgovarati veličini, jer postoji poseban udubljenje za stavljanje u krevete. Ako se ispostavi da je manji, stvaraju se praznine, a ako je veće, jednostavno neće ući. Standardni krevet za jednu osobu je 120 × 60. Postoje okrugli modeli krevetića, ali uglavnom su izrađeni na pojedinačnim projektima i već imaju odgovarajući madrac u kompletu.

Izaberite proizvode s premazom otporne na vlagu ili uklonjivim poklopcem. Bolje je da slučaj ima skriveni zatvarač: dijete može odgurnuti gumbe i progutati ih.

Materijal od kojeg je napravljen madrac mora biti prirodan. Za djecu mlađu od godinu dana, proizvodi od filca, kokosovog vlakna i vune bolje su prilagođeni. Bez opruga, s ortopedskim svojstvima. Dječji madrac može koštati od 5.000 do 20.000 rubalja. Ako kupite krevet gdje madrac dolazi u set, to automatski povećava troškove namještaja.

Swing mehanizam

Ako odlučite kupiti krevet s mehanizmom ljuljačke, važno je shvatiti da su različiti. Dječji konzervativci će reći da će biti pravo odabrati krevet za novorođenče s tradicionalnim trkačima. Takvi modeli omogućuju bebu ljuljanje na starinski način - u poprečnim kretanjima.

No, moderni liječnici kažu da su pokreti duž djetetovog tijela korisnija kada glava ne zamahuje s jedne strane na drugu. Taj učinak osiguravaju kreveti s njihalom. U tom slučaju, osnovica kreveta u slučaju trzanja ostaje nepokretna, a samo se mjesto spavanja može zamahati. No postoje pendule s poprečnim, kao i univerzalnim učinkom.

Još jedan plus ovih modela: ovdje ispod kreveta možete lako postaviti kutiju za pranje rublja. I za razliku od modela na trkačima, krevet za ljuljanje neće moći sama zamahivati ​​dijete. Prigušni mehanizam može se ukloniti kad dijete odrastu bez ljuljanje.

Kako odabrati krevetić za novorođenče - stručne recenzije

U očekivanju rođenja dugo očekivanog djeteta, budući roditelji, žurno da bi dobili sve što im je potrebno, prvenstveno razmišljaju o kupnji dječjeg krevetića. I to je točno: nakon svega, prvih mjeseci života novorođenčad mora puno spavati. A ako ne možete pogriješiti s izborom, onda se možete dobro odmoriti.

Najbolji proizvođači krevetića - koja tvrtka odabrati

Deseci proizvođača dječjeg namještaja zastupljeni su na domaćem tržištu. Najpopularniji proizvodi ruskih tvrtki i zemalja ZND-a. Njihovi kreveti karakteriziraju visoka izdržljivost, prihvatljiva cijena i izrađeni su od prirodnih materijala (čitati ekološki).

Preporučujemo da obratite pažnju na modele sljedećih robnih marki:

2. Crvena zvijezda

U ovom članku možete pročitati o najboljim cribs navedene marke. Ali nemojte se baviti izborom proizvođača. Još morate razumjeti razne dječje krevete i njihove osobine.

Uređaj za dječji krevetić

Klasični krevetić - namještaj je jednostavan, a stotinama godina njegov dizajn nije prošao značajne promjene. Glavni elementi ovdje su okvir, sastavljen od leđa i susjednih visokih strana, kao i kruto dno, prekriven madracom.

Međutim, oprema nekih modela može se lagano razlikovati i sadržavati dodatne pojedinosti:

 • Štapovi za ljuljanje;
 • Pendulum mehanizam;
 • točkovi;
 • Promjena stola, predsoblja, ormara, stola;
 • Kutije za posteljinu.

Vrste krevetića za bebe

klasik

Najpopularnija i proračunska verzija dječjeg namještaja. Ovi kreveti su izrađeni od metalnih cijevi ili drveta. Za proizvodnju se najčešće koriste bukva, breza, bor, šupljina ili javor. Štoviše, bolje je kupiti model koji je dobro poliran, ali nije izložen lakovima. Ako želite metalni okvir, morat ćete dodatno potražiti meki oblog za strane.

Gotovo svi moderni klasični kreveti opremljeni su kotačima za prikladan pomak i podešavanje visine dna (gornji položaj namijenjen je samo novorođenčadi). Kada dijete raste, moguće je spustiti donji donji dio. Općenito, svi su klasici dizajnirani za djecu od rođenja do 3 godine i imaju standardne veličine kreveta od 120x60 cm.

Skupni modeli mogu biti opremljeni ladicom u kojoj je pogodno za pohranu dječjih stvari i igračaka. Ali cijela struktura čini tešku i nezgrapanu. Još jedno dobro rješenje su uklonjivi bočni zidovi. Zahvaljujući njemu, uobičajeni krevet lako se pretvara u konzolu.

Pros:

 • održivost;
 • Ekološki prihvatljivi materijali;
 • Jednostavnost dizajna;
 • Niski troškovi;
 • Dugi vijek trajanja.

kontra:

 • Barovi bočnih zidova ponekad moraju biti zatvoreni mekanim zavjesama;
 • Nedostatak lukova i drugih mehanizama za ljuljanje djeteta.

Ljuljanje i pendule


Prigušna verzija smatra se korisnijom za razvoj vestibularnog aparata djeteta, a osim toga ima i sustav za fiksaciju koji sprečava spontano ljuljanje. Nažalost, nakon nekog vremena, takav mehanizam počinje kvrcnuti ili ne uspije. Bilo koji krevet za ljuljanje je varijanta teme klasičnih modela, ali već opremljena lukovima na nogama ili mehanizmom klatna. Takav namještaj je idealan za kapriciozne i "ručne" dječake koji moraju biti dugo trčali prije spavanja.

Pros:

 • Lako se ljulja beba;
 • Može koristiti do 3 godine;
 • Zaključavanje zakretanja

kontra:

 • Pendulum modeli su kratkotrajni, iako su skupi.

Kolijevci

Kolijevka - idealno za mrvice mlađe od 4 mjeseca. Kompaktan je i omogućava bebu da se osjeća udobnije, kao u trbuhu moje majke. Lagan ležište može se pričvrstiti na stacionarni visoki okvir ili obješen na posebne pojaseve u krevetu veličine standardne veličine ako dobijete model 2-u-1.

Ova je opcija idealna za aktivne roditelje: mnoge male dječje krevete lako se mogu nositi posebnim ručkama kako ne bi probudili bebu. Pored toga, kolica male veličine ne zauzimaju puno prostora u sobi. A ako ste spremni postati velikodušni kupnjom skupog funkcionalnog modela, naći ćete mnogo ugodnije opcije u njemu, poput pozadinskog osvjetljenja ili elektronskog sustava bolesti kretanja.

Pros:

 • kompaktnost;
 • mobilnost;
 • Relativno lagana težina;
 • Uzrok djetetovog osjećaja sigurnosti.

kontra:

 • Dijete će brzo prerasti kolijevku i morate kupiti redoviti dječji krevetić;
 • Neki modeli imaju prazne zidove.

transformatori

Preobrazba kreveta vrlo je popularna među mladim roditeljima zbog svoje svestranosti, iako su skupi i zauzimaju puno prostora u vrtiću. No, to je već zid koji se služi za bebu barem do prve klase, ili još dulje.

To, pored kreveta, može uključivati ​​stol za presvlačenje, ladicu, obloge i donje kutije za igračke. I tijekom vremena, svi ti elementi lako se uklanjaju, preklapaju ili guraju i dobivaju puni krevet za učenika. I na prodaju možete pronaći neobične verzije transformatora ovalnog ili okruglog oblika, koji su rastavljeni, pretvarajući se u par dječjih sjedala i stol.

Pros:

 • multifunkcionalnost;
 • Velik broj ladica i ladica za pohranu dječjih stvari;
 • Moderan dizajn;
 • Krevet se može koristiti do školske dobi.

kontra:

 • Potrebno je mnogo prostora;
 • Visoka cijena;
 • Nakon nekoliko godina može se dosaditi.

Bed arena

Lagani, ali stabilni modeli 2-u-1 imaju meke rešetke tkanine s umetcima umetka. Također u jednoj od strana nalazi se ventil-u, pričvršćen patentnim zatvaračem. Za novorođenče, ovaj vagon može se koristiti kao krevet, naročito ako je moguće instalirati donji dio više. Djeca koja već znaju sjediti moći će ovdje igrati, kao u uobičajenoj areni.

Zbog niske težine i sklapanja dizajna, prikladno je uzeti takve krevete s vama na izlete ili ih jednostavno odvesti na dvorište kako bi dijete moglo spavati ili igrati na otvorenom.

U pogledu dimenzija, modeli 2 u 1 su nešto bolji od klasičnih krevetića: malo su kraći, ali mnogo širi od običnog namještaja. No, s obzirom na njihovu funkcionalnost, već se približavaju transformatorima, budući da mogu biti opremljeni stolom za presvlačenje, visećim policama, džepovima, mrežicom protiv komaraca i sunčevim vizirom.

Pros:

 • mobilnost;
 • multifunkcionalnost;
 • Svijetle, lijepe boje;
 • Apsolutno sigurno;
 • Će služiti dijete do 2-3 godine.

kontra:

 • Bez tvrdih bočnih traka, teško je da beba nauči uspon;
 • Dno je prilično nisko;
 • Nije namijenjeno djeci mlađoj od 15 kg.

Mogućnosti za odabir kreveta

Nakon što se bavite glavnim vrstama krevetića, razmislimo o onim parametrima koje svakako trebate obratiti pažnju na kupnju.

Proizvodni materijali

Osnovni zahtjevi za materijale iz kojih se izrađuju dječji namještaj odnose se i na dječje krevete. To je dovoljna snaga, zaštita okoliša i sigurnost za zdravlje djeteta.

Prihvatljivi parametri u većoj ili manjoj mjeri, sljedeći materijali:

Prirodno tvrdog drveta (bukva, breza, čelika, hrast), kvalitetna polirana i ne prekrivena lakom ili bojom, najsigurnija je opcija. Proizvodi od borovine su obično jeftiniji, ali zbog mekane strukture ovog drveta, ogrebotine i čips se lako formiraju na njemu, a tu nije daleko od krhotina.

Dječji krevetić čija se proizvodnja koristi od drvenih vlakana (MDF ili iverica), mogu se kupiti samo ako njihova razina emisije nije veća od E1. Taj je parametar naveden u higijenskoj potvrdi, stoga svakako zatražite ovaj dokument od prodavatelja. Imajte na umu da prešane ploče takve visoke kvalitete troše mnogo novca, tako da nećete moći uštedjeti novac.

3. Čelik ili aluminij

Metalni kreveti imaju visoku čvrstoću, veliku težinu i visoku cijenu. Ali služe zauvijek i dopuštaju bilo kakvo čišćenje. Ali pazite da su sve bočne stijenke prekrivene poklopcem tkanine.

4. Polipropilen i visoko kvalitetna plastika ABS

Plastika se razlikuje ne samo po svojoj maloj težini, već i po niskoj čvrstoći, stoga se krevet, gdje se takav materijal koristi, neće trajati dugo. Problem je u tome što svi proizvođači ne prate kvalitetu plastičnih dijelova, a zapravo su toksični i mogu uzrokovati alergije u novorođenčadi. Stoga, ili odnesite krevet poznate tvrtke ili čak odustanite od plastičnih dijelova - čak i ako su to male stvari poput ručica, zakovica i zatvarača.

veličina

Ovaj je pokazatelj osobito važan za vlasnike malog stambenog prostora, gdje je ograničen prostor rezerviran za krevetić.

Usredotočite se na ove brojeve:

 • Klasična duljina i širina mjere 120x60 cm (europski standard 125x65 cm);
 • Transformatori su u početku bili veći - 140x70 cm, au razvijenom stanju "rastu" do 190x80;
 • Kolijevci za najmanji ne prelaze 97x55 cm.

Poznavanje veličine kreveta je potrebno ne samo da ga uklopiti u sobi izgled. Proizvođači posteljine za djecu, madraci i ostali pribor za spavanje također se vode standardnim dimenzijama. Bolje je odmah uzeti model nekih uobičajenih veličina, inače ćete morati sami šivati ​​listove ili naručiti skupi madrac prema individualnim mjerenjima.

Sigurnosni problemi

Sigurnost je glavni uvjet za sva dječja dobra, a krevetići nisu iznimka. Spavaćica bebe do 3 godine trebala bi imati zaštitne strane koje će ga zaštititi od slučajnog pada tijekom spavanja i igara. Ako se sastoje od drvenih letvica, optimalna udaljenost smatra se udaljenost između crossbeams od ne više od 6 cm: onda mali noge ili ručka sigurno neće zaglavi ovdje.

Svi dijelovi uređaja trebali bi stati točno jedan prema drugome - bez zastoja i praznina. To će zaštititi bebu od slučajnog prignječenja. Kutevi moraju biti zaobljeni (bez oštrih rubova), a metalni zatvarači su uronjeni u tijelo.

Nije poželjno odabrati previše lagani krevet, pa čak i uz usku bazu. Takav model će biti nestabilan, a mali će ga moći preokrenuti. Preferiraju širok proizvod s niskim središtem gravitacije i sposobnost da spusti dno kad dijete odrasta.

U modernim krevetićima pruža se od 2 do 5 stupnjeva visine ležaljke. Najviša pozicija prikladna je za novorođenče: oni nisu previše pokretni, još uvijek ne znaju sjediti, a majci će biti prikladnije brinuti se za mrvice bez savijanja u tri smrti. Starijim djetetom treba visoka odbojnika tako da se ne može penjati preko njih niti se ispadati, nagnuvši se preko ruba.

Koji krevet za novorođenče bira

1. Ako imate malu količinu novca ili želite kupiti bebu jednostavan i ekološki prihvatljiv krevet, odaberite klasični drveni namještaj od bukve ili breze.

2. Dijete je nemirno i bolje spava s tobom u istoj sobi? Tada vam je potreban model s uklonjivim ili spuštenim bočnim zidom. Napravi se krevet za ljuljanje - s lukovima ili mehanizmom klatna.

3. Roditelji blizanaca, kao i oni koji imaju mali životni prostor, na prvom dovoljno kompaktnom kolijevku.

4. Za one koji više godina vole kupiti praktični namještaj, savjetujemo vam da dobijete klizni transformator koji će "rasti" sa svojim djetetom. Najčešće se takvi setovi izrađuju od drva, iverice ili MDF-a, tako da prije kupnje provjerite potvrde o sukladnosti za robu.

5. Ako planirate imati više djece i želite uštedjeti na kupnju namještaja za njih, odmah uzeti čvrste željezo krevet.

6. Ljubitelji izleta u zemlju i stanovnici privatnog sektora idealno su prilagođeni za garderobu, koja je lako presavijati i odvesti s vama na cestu, ili jednostavno iznijeti na dvorište na lijep dan.

Koliko su kolijevci

1. Cijene klasičnih drvenih krevetića kreću se od 2500-107000 rubalja - ovisno o vrsti drva, dostupnosti dodatnih elemenata i promociji robne marke.

2. Isti klasik, ali već izrađen od metala, košta od 6.500 do 13.000 rubalja.

3. Kolijevci, unatoč smanjenoj funkcionalnosti i minijaturnim veličinama, prilično su skupi - od 3.000 do 55.000 rubalja.

4. Još će više morati platiti za transformator (4,5-85 tisuća rubalja), ali ovdje je barem razumljivo, za ono što plaćate takvu vrstu novca.

5. Jednostavna stolica za ljuljanje ili model klatna može se naći po cijeni od 1.800-3.000 rubalja, ako pogledate niz domaćih proizvođača. Izvrsne marke proizvode namještaj za 9000-25000.

6. 2-u-1 (igralište i krevet) mogu se kupiti za 3500 i 20 tisuća rubalja. Sve ovisi o kvaliteti materijala, opremi i nazivu proizvođača.