Dojenje: 8 glavnih grešaka Nuspojave

Hrana

Dojenje: 8 glavnih grešaka Nuspojave

Nepravilno organizirano dojenje može dovesti do zdravstvenih problema kod većine skrbničkih majki i do smanjenja, au najgorem slučaju, prestanka dojenja. Pogledajmo što se najčešće javljaju pogreške.

Larisa Shumina
Pedijatar, Elizabetanski sirotište, Moskva

Pogreška jedan. Planirano hranjenje

Pediatri i stručnjaci za dojenje preporučuju da se pridržavaju besplatnog dnevnog režima, u kojem dijete sam postavlja optimalan raspored prema vlastitim potrebama. Majčino mlijeko je potpuno prilagođeno gastrointestinalnom traktu djeteta i brzo se apsorbira pa se dijete može i treba ga primjenjivati ​​na prsa onoliko često koliko on želi. To je tzv. Hranjenje na zahtjev, pri čemu beba postavlja interval između hranjenja i trajanja usisavanja. Dječakov želudac ima mali volumen i namijenjen je primanju mlijeka u malim količinama. Ako se interval između hranjenja na rasporedu poveća do 3 sata, beba treba mnogo više od mlijeka nego što može apsorbirati, što dovodi do prekomjernog zagušenja želuca i regurgitacije.

Osim toga, usisavanje dojke za novorođenče je težak posao. Jednostavno se umori i ne usisava dovoljnu količinu mlijeka u jednom hranjenju. To jest, u jednom hranjenju, dijete može usisati malo mlijeka, ali nakon 20-30 minuta zatražite ponovno dojku da prestane jesti.

Važno je zapamtiti da češće majka stavlja djetetu na dojku, više će se proizvoditi u narednim danima. Dakle, kako bi se u početku održala punopravna lakta, potrebno je najmanje 10 do 12 primjena dnevno. S rijetkim hranjenjem na rasporedu, nema dovoljno stimulacije dojki i kao posljedica toga smanjuje se količina mlijeka.

Po načinu rada
Održavanje trosatnog intervala između hranjenja preporučuje se samo za bebe koje se hrane bocama, jer se mliječne formule razlikuju u sastavu od majčinog mlijeka i traje određeno vrijeme za probavu proteina, masti i ugljikohidrata.

Pogreška dva. Otkazivanje noćnih feedova

U vrijeme kada su naše majke i bake podigli djecu, smatralo se da dijete ne smije zanemariti majku i oca noću. Po svim mogućim metodama (kretanje na koljenima ili u krevetiću, hranjenje na vodi, usisavanje dude) roditelji su pokušali osigurati da dijete spava cijelu noć bez buđenja. Noćne hrane također su bile zabranjene jer se vjerovalo da se noću trbuh beba treba odmoriti od hrane.

Trenutačno postoji sasvim drugačija točka gledanja - potrebni su noćni izvori. I staviti mrvicu na prsa bi trebao biti toliko puta noću koliko želi. Tijelo djeteta je dizajnirano tako da trbuh može probaviti majčino mlijeko bez prekida. Osim toga, nakon kontinuirane intrauterine prehrane, beba ne može izdržati duge stanke između jela i prirodno je da se noću probudi i jede.

Noćna hrana doprinosi proizvodnji dovoljne količine mlijeka i uspostavljanju dobre laktacije. Maksimalna količina prolaktina (hormon na kojem ovisi količina laktacije) nastaje noću: od 3 do 7 sati. Ako se beba ne aplicira na dojku noću, prolaktin se proizvodi u malim količinama, a time i smanjenje proizvodnje mlijeka.

Pogreška tri. Ograničenje hranjenja 10-15 minuta

Pravilno organizirano dojenje podrazumijeva da sam dijete utvrđuje trajanje hranjenja. Jedno od pravila za uspješnu laktaciju je: bebu treba držati na dojci koliko god je potrebno, tj. hranjenje mora biti dovršeno kada sam oslobađa dojku.

Svako dijete traje drugačije vrijeme za hranjenje: netko treba 5 minuta, a netko 30 minuta. Neke bebe brzo sisaju i rastrgaju se od grudi, drugi zaspaju dok drugi sisaju dugo i sa zadovoljstvom. U velikoj mjeri ovisi o temperamentu djeteta, procesima prilagodbe, stanju živčanog sustava i dobi. U pravilu, bebe sisaju duge dojke u prvih tjedana života, kada zaspaju, kada su bolesne, u prisutnosti psihičke nelagode. Kratka hranjenja najčešće su povezana s potrebom za zaustavljanjem žeđi ili smirivanju majke dojke u stresnoj situaciji, strahu, boli.

Ograničavanje vremena hranjenja može dovesti do neugodnih posljedica. Ako majka prekine hranjenje prije vremena, beba ne prima "natrag" dio mlijeka, koji je bogat hranjivim tvarima i enzimima. Neželjene supstance (laktoza) iz "prednjeg" dijela mlijeka ulaze u debelo crijevo, gdje uzrokuju probavne smetnje u obliku fermentacije, povećane proizvodnje plina, abnormalnih stolica i kolike u želucu. Sve to, zauzvrat, dovodi do slabe težine u bebi, anksioznosti, poremećaja spavanja.

Osim toga, slaba pražnjenja dojke s nedovoljnim dugim sisanjem dovodi do smanjenja proizvodnje novog dijela mlijeka, a također može pridonijeti razvoju stagnirajućeg mlijeka (lactostasis).

Pogreška četiri. Hranite bebu s mješavinom

Mnoge majke koje skrbe misle da ako se beba često primjenjuje na dojku, to znači da ne jede dovoljno i treba ga hraniti s formulom mlijeka. Zapravo, nije.

Za bebe prvog mjeseca života, često je normalno i prirodno pričvrstiti se na prsa. Činjenica je da je u dobi od 3 mjeseca dječja prsa ne samo za hranu. Uz pomoć sisanja zadovoljava svoje brojne potrebe: u fizičkom i emocionalnom kontaktu s majkom, u toplini, sigurnosti, neprekinutoj njezi i ljubavi. Osjećajući bilo kakvu nelagodu, dijete poziva na mamu. Nemojte zaboraviti da malena djeca imaju dobro razvijeni refleks usisavanja i dijete treba zadovoljiti potrebu za sisanjem.

Posebno je česta povezanost s prsima tipična za djecu prvog mjeseca života. Novorođenče može zatražiti dojku do 12-16 puta dnevno. No, od oko 2 mjeseca on počinje to raditi rjeđe, a za 3 mjeseca njegov raspored hranjenja za bebe formiran je s pauzama od 2-3 sata.

Upozorenje!
Samo liječnik može unaprijediti dijete dojilje za dijete, procjenjujući njegovo opće stanje i dobitak na težini.

Peta pogreška. Podizanje djeteta s vodom

Pitanje potrebe za navodnjavanjem djeteta s vodom jedan je od najčešćih pitanja stručnjaka. Činjenica je da je u sovjetskim vremenima bilo uobičajeno davati vodu bebe između hranjenja. Danas je jedno od pravila uspješnog dojenja, kako je naznačila Svjetska zdravstvena organizacija: "Nedostatak dopunjavanja i uvođenje drugih stranih tekućina i proizvoda do 6 mjeseci". Dakle, dijete koje je dojena ne treba dodati nikakve dodatne tekućine do 6 mjeseci.

Ovo pravilo ima jednostavno objašnjenje. Majčino mlijeko sadrži dovoljnu količinu vode, otprilike 85-90%, a može u potpunosti zadovoljiti potrebe djeteta u tekućini. Osim toga, dopunjavanje vodom nepovoljno utječe na laktaciju. Čak i mala količina vode ispunjava želudac i stvara osjećaj lažne zasićenosti. Rijetko ima želju da se prikaže na dojku, a količina proizvedenog mlijeka smanjuje.

Pogreška šestog. Squash nakon svakog hranjenja

Ako majka po potrebi hrani dijete, nema potrebe za redovitim pumpanjem dojki. U tom slučaju dovodi se dovoljna stimulacija mliječnih žlijezda, a žensko tijelo sama "broji" koliko mlijeka treba proizvesti. Majka koja skrbi daje djetetu na dojku na zahtjev i odrekne dojku nakon svakog hranjenja izaziva povećanje proizvodnje mlijeka. Dakle, grudi dobivaju "lažnu" informaciju o tome koliko je mlijeka potrošeno. Do sljedećeg hranjenja mlijeko će stići u količini: sisati dijete plus izraziti. Dijete ne može jesti veliku količinu mlijeka koji se formirao, stagnira u dojci i, zbog toga, povećava se vjerojatnost razvoja laktozaze i mastitisa (upala mliječnih žlijezda).

Naprezanje dlana je neophodno za takav problem kao i prigušivanje dojke, u liječenju laktozaze, mastitisa, pukotina bradavica, uz nedostatak mlijeka za povećanje proizvodnje, u slučaju prisilnog odvajanja majke i djeteta.

Pogreška sedam. Pijenje velike količine tekućine

Najčešća pogreška koju majke koje rađaju pijenje puno tekućine. Mnogi vjeruju da što više žena pije tekućine, to više proizvodi mlijeko. Zapravo, proces proizvodnje mlijeka nije reguliran količinom tekućine koja ulazi u majčino tijelo, već hormonima hipofize (prolaktin i oksitocin).

Osim toga, stručnjaci za dojenje tvrde da višak tekućine ne samo da ne stimulira laktaciju, već također može smanjiti. Prekomjerno unos tekućine često dovodi do formiranja više od djetetove potrebe, količine mlijeka, što zauzvrat često izaziva laktozu. Za stabilnu laktaciju, majka koja skrbi treba piti 1,5 do 2 litre dnevno.

Pogreška osam. Stroga prehrana

Za mnoge žene, dojenje je povezano sa strogom prehranom, koju su liječnici nedavno preporučili da slijede mamu tijekom prirodnog hranjenja. Značenje prehrane bilo je isključenje iz izbornika žene skrbništva svih proizvoda koji mogu uzrokovati alergijske reakcije ili poremećaje probavnog trakta u bebi. Mjerodavni pristup pitanju hranjenja majke koje njeguje trenutačno prati reakciju djeteta na jedan ili drugi proizvod koji je majka jedila, a ne odustaje od njih. To jest, proizvodi koji uzrokuju kršenja u bebi, isključeni su činjenicom, a ne unaprijed.

Osim toga, majka koja se brine ne bi trebala jesti dva puta više nego obično. Ovo nije ništa više od mitova. Količina hrane koju jede ne utječe na količinu i kvalitetu proizvedenog mlijeka. Svakog dana majka koja je skrbnik trebala bi dobiti potpunu i uravnoteženu prehranu. Njegov kalorijski sadržaj trebao bi biti 400-600 kcal dnevno više nego inače, budući da pri proizvodnji majčino mlijeka rade približno onoliko kalorija dnevno.

Da bi se izbjegle pogreške u laktaciji, u slučaju različitih pitanja i poteškoća, majka za skrb može potražiti pomoć od pedijatra ili dojilje.

Interval između hranjenja za 3 mjeseca na umjetno hranjenje

Dojenčad za 3 mjeseca

Kao žena »Dom i obitelj» Djeca »Hrana za djecu

Djeca u tri mjeseca dobivaju cijeli niz hranjivih tvari i vitamina iz majčinog mlijeka. Ali čak i ako je dijete hranjeno u bocama, prema mišljenju većine liječnika, još je prerano za njega davanje komplementarne hrane. I premda mnogi mame savjetuju da dodate žumanjake ili sokove, osobito jabuku ili mrkvu, na dijetu, nije pametnije slijediti takve preporuke - dječji probavni sustav i dalje je vrlo ranjiv i nije prilagođen obradi takve hrane.

Način rada napajanja

U tri mjeseca, dijete jede oko pet puta, trajanje noćne pauze može doseći 7-8 sati. Između obroka svakako treba dati vodu, osobito u toplini. Dijeta dojenčadi nešto je drugačija. Mogu jesti 5-6 puta dnevno, ako se mamac laktacije naglo smanjuje, ne biste trebali mučiti dijete - bolje je da ga hranite izvan vremena, nego da slušate kako gladna beba plače. Tromjesečne bebe spavaju noću do 6-6,5 sati.

Do tri mjeseca, skoro sva djeca izvučeni su u utvrđeni način dana i jedu na rasporedu. Mala odstupanja nisu razlog za bol, jer beba, kao i odrasli, može periodički pogoršati apetit. Ako je vrijeme hranjenja došlo, a dijete još spava, probudi je i dajte joj dojku ili bradavicu.

Očistite - jamstvo zdravlja

Praksa pokazuje da mnoge pogreške čine žene na preporuku djevojaka ili drugih mama. Dakle, vjeruje se da je tijelo starijeg djeteta otpornije na mikroorganizme, što znači da se dječja jela više ne mogu sterilizirati. Da, moguće je da će hranjenje iz ne-sterilne boce biti uspješno, ali je li vrijedno riskira zdravlje kćeri ili sina?

Temeljito prati sva dječja jela i ne zaboravite kuhati nakon svake uporabe. To se odnosi ne samo na boce s bradavicama, već i na sve kuhinjske posude za pripremu mješavina, kao i za "pacifiere". Za putovanja, vrijedi pripremiti set sterilnih bočica - zahvaljujući njima, možete čak i hraniti dijete od čistih jela u terenskim uvjetima.

Kriza dojenja

Tri mjeseca nakon rođenja je razdoblje kada mnoge žene imaju poteškoća s dojenjem. To je zbog sve većeg umora, povećanja potreba bebe i psihičke nelagode uzrokovane vanjskim uzrocima. Privremene poteškoće u pravilu ne traju duže od 2-3 dana, nakon čega se laktacija vraća. Preporučljivo je pridržavati se sljedećih preporuka za razdoblje krize:

 • ostalo više, ako je moguće, delegirati dio domaće zadaće mužem ili rođacima;
 • prilagoditi prehranu, uzeti vitamine;
 • koristiti posebna sredstva za povećanje laktacije;
 • privremeno smanjiti interval između hranjenja.

Jedan od važnih faktora koji doprinose normalnoj laktaciji je psihološka udobnost žene. Da, ponekad je teško riješiti obiteljske probleme, ali pokušajte se usredotočiti na pozitivno.

Tretman i ljubav najbolji su pomagači

Početna briga i briga za bebu često sprečava ženama da se usredotoče na glavnu stvar - ljubav prema djetetu. I nije dovoljno da redovito mijenja pelene i hranjenja na rasporedu. Za bebu, svako hranjenje je 20 minuta bliskog kontakta s majkom, u tim trenucima je najsretnija osoba na zemlji. Dijete je vrlo osjetljivo na raspoloženje mame, ako je loše - i okus mlijeka je posve drukčiji i nije hranjiv. Ne zaboravite na to!

Nemojte dojiti bebu? Ovo nije zapreka manifestaciji privrženosti tijekom hranjenja. Držite dijete za sebe, neka fizički osjeti vašu ljubav i brigu. Pokušajte zadržati bebu baš kao da ste ga dojili. Ovo je vrlo važno za njega. I ne zaboravite razgovarati s njim - nježno i nježno. Sretno!

Dnevna rutinska beba od 3 mjeseca

Beba raste vrlo brzo, a sada je 3 mjeseca. Poštovanje ispravnog dnevnog režima je važno u bilo kojoj dobnoj kategoriji, kako za roditelje tako i za dijete. Ako se ne slijedi dnevna rutina, mama jednostavno neće imati vremena učiniti ništa, jer dijete će zahtijevati stalnu pozornost. Ako ispravno organizirate dnevnu rutinu, oslobodit ćete slobodno vrijeme majke za kućanske poslove i pridonijeti pravilnom tjelesnom i duševnom razvoju djeteta.

Fiziološke značajke razvoja

Svakog mjeseca, prilike za djecu povećavaju se, u 3 mjeseca, u djetetovom ponašanju pojavljuju se neke značajke koje utječu na dnevnu rutinu:

 • Vrijeme buđenja se povećava na 4-5 sati dnevno.
 • Dijete u položaju na abdomenu može podići gornji dio tijela, naslonjeno na podlakticu, može držati glavu dulje vrijeme.
 • Dijete postaje društvenije, prepoznaje mamu i tatu. Žalba odraslih reagira s oživljavanjem, čitavim nizom zvukova i pokreta motora. Ova reakcija treba biti podržana, jer To doprinosi daljnjem razvoju motoričkih sposobnosti.
 • Dijete pokazuje pojačani interes za igračke, dopire do njih, pokušava uhvatiti i držati. U roku od 3 mjeseca dijete treba podići igračke koje su udobne za držanje. Prilikom odabira čekića, bolje je odabrati ih s dugom i zaobljenom ručkom, što vam omogućuje pravilno oblikovanje hvatanja. Ako je ručka ravna, dijete se ne protivi palcem kada je uhvatio, što je loše za razvoj ručnih motoričkih vještina.
 • U dobi od tri mjeseca, fiziološki ton u mišićima ruku nestaje, a do kraja mjeseca se smanjuje u nogama, što pomaže u širenju motoričkih sposobnosti djeteta. Na primjer, pokušava samostalno izvršiti skretanje s leđa u trbuh.
 • Dijete počinje aktivno urlikati i razbiti kako bi izgovorila samoglasnike.

Brzina kojom dijete raste, uvijek je iznenađujuće, čini se da su imali samo sitni kvržicu. Prema propisima, dijete od 2 do 3 mjeseca treba dodati 800 g težine i visine 3 cm. Približan pojedinačni pokazatelj fizičkog razvoja može se izračunati samostalno ili koristiti posebne tablice.

U prosjeku, približan raspon pokazatelja za trogodišnje bebe je:

 • Dječaci težine 4900-7000 g, djevojke 4800-6300 g.
 • Visina dječaka je 56,5-62 cm, djevojčice 56,2-61,8 cm.
 • Opseg glave dječaka 39-45,5, djevojke 38-41,2.

Značajke prehrane djeteta

Djetetova prehrambena količina u 3 mjeseca neznatno se povećava (do 800-900 ml dnevno), tako da dijete treba nastaviti hraniti majčinskim mlijekom bez uvođenja dodatnih tekućina. Umjetno hranjene bebe mogu dodati malo vode u svoju prehranu. Postupno, potrebno je poučavati dijete na jednako vremensko razdoblje između hranjenja. U prosjeku, privremene stanke između hranjenja trebale bi trajati 3-3,5 sati, što je potrebno za normalnu probavu. Preporučljivo je da se uklopite u 6-7 obroka dnevno i uzmite u obzir broj obroka, koji čine dnevni režim.

Bezobzirno hranjenje svakih 15-20 minuta na prvi uklet djeteta potom dovodi do poremećaja želuca i crijeva. Poštovanje dugih pauze stvara točne reflekse prehrane, pridonosi akumulaciji enzima i poboljšava probavu. Do kraja trećeg mjeseca neki pedijatri savjetuju uvođenje komplementarne hrane, posebice djece koja se hrane bocama.

Prvi mamac može biti sok od jabuka. Za početak, dijete može dati 2-3 kapi soka razrijeđenog vodom i slijediti njegovu reakciju na novost. Glavno pravilo za uvođenje komplementarne hrane su male doze, koje se moraju davati ujutro. To će omogućiti praćenje reakcije djeteta novom sastojku u prehrani.

Način mirovanja

Spavanje je i dalje temelj dnevne rutine. U prosjeku, beba spava 15 do 17 sati dnevno, oko 10 sati dnevno treba dati spavati noću, a 5-7 sati raspoređeni na dan spavanja. Važno je da dijete spava najmanje 6 sati noću, a da se ne probudi. Tijekom dana, dijete zaspati 3-4 puta s intervalima budnosti od 1,5-2 sata.

Pješice s djetetom

Poželjno je uključiti dvije šetnje na svjež zrak tijekom dnevnog režima dojenčadi, mogu se dobro podudarati s vremenom sna, usput, puno je lakše smiriti dijete u kolicima i na svježem zraku. Poželjno je hodati u svim mogućim vremenskim uvjetima: zimi, vanjska temperatura zraka ne smije biti niža od -10 ° C, a ljeti ne više od 40 ° C. U slučaju lošeg vremena, balkon u apartmanu može biti pogodan za šetnju, ako je dostupan, naravno. Minimalno vrijeme za hodanje trebalo bi biti 20 minuta. Za šetnje je poželjno odabrati parkovnu zonu daleko od cesta.

Značajke higijenske skrbi

Svakodnevno kupanje mora biti uneseno u dnevnu rutinu. Navečer se češće kupaju, pri temperaturi vode od 30-37 ° C, na kraju kupanja preporuča se sipati dijete hladnom vodom uz smanjenje temperature od 1-2 ° C. U vodi za kupanje, možete dodati decoctions od različitih bilja - kamilica, serije. Također je potrebno obaviti svakodnevno pranje lica djeteta s pamučnim obrubom umočenim u kuhanu vodu. Očistite oči pamučnim jastučićem izvana prema unutrašnjosti kuta. Ako je potrebno, očistite nos i uši djeteta.

Igre i razgovor s djetetom

U satima budnosti u svakodnevnoj rutini, potrebno je komunicirati s djetetom što je više moguće, pokušavajući ga izazvati motoričke reakcije, smijeh i štovanje. Potrebno je odabrati odgovarajuće igračke, pogodne za hvatanje, iz različitih materijala i različite strukture. Dijete zna svijet, dakle, što više vidi i osjeća, brže se prilagođava i razvija. Dječak jako dobro razlikuje zvukove, tako da možete kupiti glazbene igračke s ugodnim nejasnim zvukom. Dijete s povjerenjem leži na trbuhu, već se može neko vrijeme složiti u igralište s igračkama ili na platnu.

Masaža i gimnastika

Dnevna izvedba masaže i gimnastike za dijete je neophodna za pravilan razvoj motoričkih vještina, uklanjanje povišenog tonusa, osobito u nogama. Stoga, sastavljanje režima dana djeteta, poželjno je razmotriti ovaj postupak.

Bilo koja majka može lako izvesti kompleks masaže kod kuće. Za trening, možete ići na nekoliko sjednica u klinici, a zatim ponoviti vježbe kod kuće. Masaža i gimnastika najbolje se koriste ujutro, a trajanje postupka treba biti oko 15-20 minuta.

Za 3 mjeseca, lagane trljanje može se dodati tehnikama masaže, koje se ne mogu vršiti do tri mjeseca života kako bi se izbjeglo povećanje mišićnog tonusa. Svakako koristite što više pasivnih pokreta kako biste mogli stvoriti motoričku vještinu. Kretanje kao što su prelazak ruke na prsa i boks su pogodne za ruke. Za noge koristite klizne korake, kao i istovremeno i alternativno savijanje i produžetak nogu. Ako dijete ne pokuša samostalno uključiti želudac, tada ga je moguće podučiti tijekom gimnastike.

Pojedinačne značajke dnevne rutine

Za sastavljanje pravilne dnevne rutine potrebno je uzeti u obzir biorhythms of the child, sate noći i dnevnog sna. Kada se prilagodite djetetu, potrebno ga je spavati i hraniti u istim satima, tako da je rutina za dijete uobičajena. Sastavljena tablica ili shema dana neće vam pomoći izbjeći određeno vrijeme. Prilikom sastavljanja pojedinačnog stola potrebno je vrijeme za spavanje, hranjenje, razgovor, igranje, hodanje, masažu i higijenu. U djeci u svakodnevnoj rutini možete jednostavno kombinirati vrijeme šetnje s dnevnim sanom ili s vremenom komunikacije.

Približna dnevna rutina treba izgledati ovako:

 • 6:00 - Buđenje i hranjenje.
 • 6: 30-7: 30 - vrijeme buđenja. Možete obavljati jutarnju bebu, držati zračne kupke.
 • 7:30 - 9:00 - vrijeme spavanja.
 • 9:00 - drugo hranjenje.
 • 9:30 - 11:00 - hodajte na svježem zraku, masaži i gimnastici.
 • 11:00 - 12:30 - spavanje tijekom dana, moguće je kombinirati sa šetnjom.
 • 12:30 - treće hranjenje.
 • 13:00 - 16:30 - vrijeme budnosti. Vrijeme za aktivnu komunikaciju i igre.
 • 16:30 - četvrto hranjenje.
 • 17:00 - 18:30 - spavanje.
 • 18:30 - 19:30 - vrijeme šetnje.
 • 19:30 - peti hranjenje.
 • 20:00 - 20:30 - plivanje.
 • 20:30 - 22:00 - budnost.
 • 22:00 - šesti hranjenje.
 • 22:30 - 6:00 - noćni san.

Svako dijete ima svoje osobine, ali praćenje dnevne rutine doprinosi zdravom rastu djeteta.

Poput ovog članka? Podijelite ga

Dojenčad u 3-4 mjeseca s dojenjem i hranjenjem bočicom. Mješovita hrana: što je to?

Što bi trebao biti način i prehrana djeteta u 3-4 mjeseca života? Kako izračunati koliko mlijeka i mješavina trebate? Koje su razlike između prirodnog, miješanog i umjetnog hranjenja?

Dojenčad

Dojenje djeteta u dobi između 2 i 5 mjeseci donosi mladu majku maksimalno ugodne senzacije i obično ne uzrokuje nikakve probleme. Većina je već ostavila bolne senzacije od neuobičajenog prelijevanja mliječnih žlijezda, lactostasis, bradavica pukotine zbog gotovo kontinuirano sisanje njihovih beba i ne znajući kako pravilno primijeniti dijete na prsa. Mama i beba naučili su osjećati međusobne želje, a ne dovoditi situaciju u histerici. Dovoljno je misliti da dijete želi jesti, jer odmah se ispostavilo da mu je mama htio ga hraniti. I dok nije potrebna dodatna hrana. Glavna stvar je da žena treba pravilno jesti.

Mnoge bebe već imaju više ili manje stabilan režim prehrane koji omogućava ženi da ne samo spava, nego i da nađe neko vrijeme za sebe. Dulji spavanje, česti šetnje na ulici, užitak hrane i pozitivno more, koje mlada mlada donose, dovode do činjenice da se problem nedostatka mlijeka u tom razdoblju vrlo rijetko događa. A ako se to dogodi, to je obično zbog aktivne uporabe pacifiera i prvog uzorka boca (ako majka mora dugo napustiti ili je previše lijen da pijete vodu iz žlice).

Ipak, prirodna djeca jedu majčino mlijeko onoliko često koliko je potrebno. U prosjeku piju mlijeko u volumenu (ml) od oko 1/6 do 1/5 njihove težine u gramima na dan. Ovisno o stanju zdravlja, temperamentu i težini pri rođenju, beba održava između 2 do 4 sata između hranjenja s noćnom pauzom od 4 do 6 sati.

Postoji staro pravilo za izračunavanje prosječne količine obroka po hranjenju, pogodno za bebe do 9 mjeseci: broj trenutnog mjeseca života bi trebao biti smješten u sredini između 1 i 0. Starija djeca trebaju 200 ml. Na primjer, u četvrtom mjesecu je 1-4-0 ml. Ali ova formula za bebe (isključivo) u slobodnom načinu rada ne radi dobro, jer majčino mlijeko je lakše probaviti, a dijete ne prejeda zbog straha od gladi do sljedeće hranjenja. Pogodnije je za djecu koja primaju mješavinu: dijelom ili u cijelosti, i jedu "na sat".

Mješovita hrana - što se miješamo?

Jeste li znali da dijete koje prima umjetnu zamjenu mlijeka može se smatrati bebom? Mi ćemo razumjeti s vrstama hranjenja. Postoje tri vrste njih:

Ovo je kada mrvica jede ne samo isključivo majčino mlijeko, već može piti smjesu u iznosu do 1/3 ukupnog dnevnog volumena kojeg mu treba. U takvim slučajevima majka može hraniti dijete iz boca svaki put nakon davanja majčino mlijeko ili potpuno zamijeniti hranu s jednim ili dva hranjenja dnevno. Kada bebu dobije odgovarajuće mamce za svoje doba, njihov volumen smatra se sastavnom dijelom prirodnog hranjenja. To znači da 150 ml čašice zamjenjuje 150 ml smjese i majčino mlijeko.

Mlijeko mlijeka dovoljno da bi zadovoljila samo pola dnevnih potreba djeteta. U takvim slučajevima često se prenosi hranjenjem, a druga potpuno zamjenjuje mješavinu. Ova je opcija opasna da dijete odbije od dojke. Bolje je nastaviti svaki put da prvo ispumpate jednu ili obje mliječne žlijezde, a zatim odmah završite s hranjenjem s unaprijed pripremljenom smjesom iz boce. Dakle, postoji veća vjerojatnost da će, kada se laktacija obnovi, beba dalje voljno hraniti majčino mlijeko.

To je primarna ili cjelovita hranjenja smjese. Mlijeko je vrlo mala, manje od 1/3 potrebnog volumena dnevno, ili nije uopće.

Dijeta i prehrana djeteta su umjetni

Ovdje smo već objasnili zašto je bolje da djeci umjetnu zamjenu mlijeka ne prema slobodnom režimu, već po satu. I zašto danas nema razlike u smislu uvođenja komplementarne hrane, bebe ili umjetne bebe. Stoga dodamo samo: u trećem i četvrtom mjesecu života, dijete će postupno povećati volumen hranjenja od 120 do 150 ml i interval između njih - od 2 do 4 sata. Koje će specifične brojke biti točno vaše mrvice ovisit će o:

 • o stanju njegova zdravlja, temperamentu;
 • o vrsti mješavine koju koristite;
 • od sukladnosti s pripremnim receptom navedenim na pakiranju;
 • kao i na vremenu izvan, o tome kako se stvaraju uvjeti za hranjenje (gosti, popravci iz susjeda, zagušljiv ili hladno, itd.).

Stoga je važno pitanje:

Kako utvrditi ima li dovoljno hrane za dijete?

Ako zdravo dijete pita da jede otprilike u isto vrijeme, aktivno sisanje grudi oko 20 minuta ili pije otprilike isti volumen smjese iz boce - ne bi trebalo biti nikakvih razloga za zabrinutost. Da biste bili sigurni da je sve normalno, pazite da redovito zamijenjene jednokratne pelene budu ispunjene urinom ne manje od jučer ili prije nekoliko dana. Tako da se stolica povukla redovito, bez sklonosti konstipaciji, i imala konzistenciju mekog žbuke i nije imala sličnost grašaku ovaca. To je na licu najatraktivnije djelujuće mjesto bile obraze, ali ne i naglo ukočena brada. Na crvenu rubu usana bio je baršun na dodir, a sluznica u ustima i jezikom blistala je vlagom. Tako da kad su plakali iz očiju, velike suze dodirujuće teku. I što je najvažnije: kada se liječi pedijatar, vaše dijete treba pohvaliti zbog dobrog dobitka na težini. Međutim, ako ste zabrinuti, nije potrebno čekati cijeli mjesec: idite na kliniku 2 tjedna nakon posljednjeg posjeta.

Težina djeteta je 3 mjeseca umjetna

Pravilna i cjelovita ishrana je sastavni dio normalnog razvoja djeteta. Dijete raste brzo, što zahtijeva mjesečnu prilagodbu prehrane i količini hrane. Da biste napravili normalnu prehranu, morate točno znati koliko dijete treba imati, ovisno o dobi.

Smjernice za proračun prehrane

U 3 mjeseca beba bi trebala biti na prirodnom hranjenju. Idealno, ako majka ima dobru laktaciju, nije potrebno uvesti dodatnu formulu i vodu bebu, ali sve je individualno.

Postoji nekoliko metoda za izračunavanje prehrane:

 • Ukupna količina dnevne hrane za bebe od tri mjeseca trebala bi biti 800-1050 ml. Broj hranjenja kod djece koja su dojena je 5-6 puta na dan, s intervalima od 3 sata između obroka. Kod djece s umjetnom hranom broj hranjenja treba biti 5 puta dnevno, u intervalima od 3,5 sata, budući da se mliječne formule apsorbiraju sporije od majčino mlijeka;
 • Kalorijska metoda uzima u obzir troškove energije novorođenčeta. Ova metoda je pogodna za izračun u djece na umjetnoj hrani. U prosjeku, beba u roku od 3 mjeseca potroši 115 kcal po 1 kg težine. Da biste izračunali dnevni volumen, morate znati masu djeteta i kalorijski sadržaj mješavine mlijeka. Za početak, potrebno je izračunati dnevnu potrebu za kalorijama pomoću formule (težina djeteta * 115 kcal). Zatim se računa koliko dijete treba jesti smjesu prema formuli - volumen mješavine mlijeka = (dnevna potreba kalorija * 1000 ml) / kalorijski sadržaj korištene smjese. Na primjer: dijete teži 4800 g, kalorijski sadržaj upotrijebljene smjese je 650 kcal / l. Dnevna potreba za kcal je 115 * 4.8 = 552 kcal. Volumen smjese je (552 * 1000) / 650 = 849 ml smjese dnevno;
 • Izračun dobi djeteta provodi se prema formuli 800 + 50 * (n - 2), gdje je n dob novorođenčeta u mjesecima;
 • Izračun prema težini i visini provodi se prema formuli (težina djeteta u gramima / visinu u cm) * 15.7.
 • Najlakši način za izračunavanje koliko dijete treba jesti je frakcijsko. U 3 mjeseca beba bi trebala jesti 1/7 svoje tjelesne težine;
 • Da bi se izračunao volumen jedne hrane, ukupni volumen podijeljen je brojem hranjenja, a u prosjeku je 150-180 ml.

Zbog ubrzavanja djece, neke formule mogu pokazivati ​​netočne podatke, pa ako je dijete veliko, valja se usredotočiti na dnevnu granicu od 1050 ml. Dijete ne smije jesti više od propisane količine. Da biste utvrdili je li dijete jede dovoljno, potrebno je pratiti povećanje njegove težine. Za treći mjesec, beba bi trebala dobiti 800-900 g, odnosno, trebao bi dodati 200-225 g tjedno

Visina djeteta (cm)

Ako postoji nedostatak majčinog mlijeka, morate pokušati povećati laktaciju. Redovito jedite, izbjegavajte stresne situacije, prekovremeni rad, češće se djetetu primjenjujte na dojku, tijekom dojenja, hranite jednim dojkom sve dok dojka nije potpuno prazna. Često, sve trikove ne pomažu vratiti dobru laktaciju.

Na tu činjenicu potrebno je konzultirati se s pedijatrom o mogućnosti uvođenja formule kao dopuna ili o punom prenošenju djeteta na umjetno hranjenje.

Koliko treba dijete pojesti tekućine?

Prema pedijatri, tijekom normalnog dojenja, voda može biti dani do 6 mjeseci, a djeci treba dati dodatnu tekućinu u umjetnoj ishrani. Također je potrebno uzeti u obzir klimatske uvjete - u toploj klimi, uvođenje vode je neophodno, možete dodatno dati bebi 60-100 ml vode dnevno. Da li dijete treba dodatnu tekućinu, može se procijeniti stanje kože i broj mokrenja. Ako je koža djeteta postala suha i broj uriniranja je smanjen, onda je bolje hraniti dijete.

Ne možete piti prije hranjenja, dijete treba jesti s apetitom, a prekomjerna količina vode u želucu će joj pomoći da se smanji.

Preporučujemo povezane članke:

Najbolje je dati vodu između obroka. Za dijete koristiti kuhanu vodu na sobnoj temperaturi, u vodi, kao aditiv, možete unijeti sok od limuna. Šećer je bolje ne koristiti, kako ne bi izazvao kršenje metabolizma ugljikohidrata u djeteta. Postupno, voda može biti zamijenjena čajem ili dogrose infuzija, čaj ili dogrose treba uvesti s malim volumenom od oko 5 ml (1 čajna žličica).

Je li moguće unijeti komplementarnu hranu?

Pedijatri dopuštaju ranu primjenu komplementarne hrane djeci od 3,5 mjeseca u nekim situacijama:

 • Djetešce zaostaje za tjelesnim razvojem, ne dobiva dobro,
 • Pate od raka, anemija, čestih prehlada;
 • Dijete je na umjetnoj prehrani.

Za prvo hranjenje djeteta, voćni sok ili povrtna pire najprikladnija je, iako neki preporučuju uporabu kefira iz mliječne kuhinje. U svakom slučaju, uvođenje komplementarne hrane vrlo je važno. Prije dojenja uvesti komplementarne hrane u malim količinama.

Ne možete odmah dati nekoliko vrsta hrane. Nakon dodavanja novog proizvoda u prehranu potrebno je pratiti reakciju djeteta i promjene stolice.

Bolje je koristiti sok od jabuke od voćnih sokova za prvo hranjenje, jer ne sadrži puno šećera, ali je ugodan okus. Morate dati sok od žličice, a ne iz boce, jer Ako beba nauči da lako dobije hranu kroz bradavicu, teško će se vratiti dojenju. Prvi put je dovoljno da dijete dade pola žličice, postupno se volumen može povećati na 30 ml.

Povrće za prvu hranidbu će biti prikladno za squash, mrkva ili cvjetača. Potrebno je početi davati pire krumpir s pola žličice, postupno povećavajući volumen na 30 g.

Umjetno hranjenje djeteta

Znanstveno je dokazano da dijete koje je primilo majčino mlijeko do najmanje 3 mjeseca ima bolji imunitet, manje sklono alergijama i gastrointestinalnim bolestima. Uostalom, nijedna prilagođena smjesa ne može zamijeniti prirodno majčino mlijeko. Samo mali postotak žena (samo 1%) ne može dojiti svoju djecu. Dakle, gdje ide mlijeko i koji su razlozi njegovog nestanka?

Stručnjaci zovu ove razloge:

 • rijetko, nenamjerno dojenje;
 • neadekvatna ekspresija ostataka mlijeka nakon hranjenja;
 • mama loša prehrana;
 • umor;
 • psihološka trauma;
 • stres;
 • nedostatak sna;
 • ograničeno piće;
 • u rijetkim slučajevima - različite bolesti žene.

Dijete slabo osvaja težinu, plače nakon svakog hranjenja, rijetko odlazi u toalet (mokrenje manje od 6 puta dnevno), njegova se stolica promijenila (prvo njegovo kašnjenje i zatim ukapljivanje) - to znači hipogalaktika. Tako se lijek naziva nedostatak majčinog mlijeka.

Usput, smanjenje proizvodnje mlijeka može biti uzrokovano nekom drugom krizom za laktaciju. U ovom trenutku ne morate hraniti mrvice, ali trebate staviti bebu na prsa što je češće moguće i pokušajte povećati laktaciju uz pomoć posebnih proizvoda (biljnih dekocija, čaj s mlijekom, sokovi).

Umjetno hranjenje djeteta: vrste mješavina

Ako se mlijeko više ne postaje, onda morate početi bocu hranjenja bebe i pod nadzorom pedijatra ili neonatologa dijete propisana adaptiranim formulu. On sadrži prethodno obrađen mlijeka, kalcij, natrij, povećane količine esencijalne masne kiseline su obogaćeni potrebne za rast i razvoj i svih drugih tvari korisnih mikronutrijenata.

Smjesa se vrši na osnovi kravljeg ili kozjeg mlijeka. Mješavine na bazi kozjeg mlijeka prikladne su za djecu sklona raznim alergijskim reakcijama. Nadalje, goveda i koza mliječne bjelančevine su različite u strukturi i malu djecu netolerantni kravljeg mlijeka proteina može metabolizirati na temelju mješavine koze. Postoje specijalizirani (kurativno) za nedonoščad, djeca s niskom težinom, s nepodnošljivosti hrane, povraćanje, zatvor, itd

Ako beba ima alergiju, propisuje se hipoalergenska mješavina tretmana temeljena na hidrolizatu mliječnih proteina. To znači da se proteinska komponenta podvrgava razdvajanju - hidrolizi za bolju apsorpciju.

Što su manifestacije kože jača, to je veći stupanj hidrolize proteina u smjesi. U slučaju pogoršanja stanja kože, liječnik može propisati smjesu s većim stupnjem hidrolize, ali ne okusa kao dobra kao i redovita mliječna mješavina ili slaba hidrolizat. Također, s netolerancijom na protein kravljeg mlijeka koriste se smjese na bazi soje proteinskog izolata.

Postoje i antirefluxne terapijske smjese koje smanjuju vjerojatnost regurgitacije. Ove smjese, za razliku od konvencionalnih, imaju deblji dosljednost. I s nedostatkom laktaze - stanje u kojem je apsorpcija mliječnih proizvoda poremećena - koriste se niske ili mješavine bez laktoze.

Uvođenje nove smjese preporučuje se počevši od čajne žličice i postepeno povećavajući volumen do punog hranjenja. Često ne možete mijenjati smjesu - to je loše za crijeva. Pri donošenju odluke o promjeni smjese konzultirajte svog liječnika.

Umjetno hranjenje djeteta: kada uvoditi komplementarne hrane?

Umjetno hranjenje djeteta uključuje uvođenje komplementarne hrane na oko 4,5-5 mjeseci - ovo je dva tjedna ranije od mrvice koja je dojena. Pravila dopunjavanja umjetnih tvari se ne razlikuju od drugih beba.

Počnite s hipoalergenskim tikvicama i bundom. Od žitarica bolje od ostalih odgovara riža, heljda ili kukuruz. Oni ne sadrže u svom sastavu protein gluten, često uzrokuju alergije kod male djece.

Fermentirani mliječni proizvodi nude oko 7-7,5 mjeseci.

Umjetno hranjenje djeteta: kontakt s majkom

Beba treba taktilni kontakt s mamom. Zagrlite ga, povucite ga u sebe i češće razgovarajte s njim - djetetova emocionalna percepcija o svijetu ovisi o tome. Čak i način na koji hranite dijete utječe na njegov osjećaj unutarnje udobnosti. Ne možete se hraniti i istodobno razgovarati telefonom, gledati televiziju, pa čak i još više raspravljati sa svojim suprugom ili majkom.

Umjetno hranjenje djeteta: pravila hranjenja

Približan broj hranjenja tijekom dana:

 • prvi tjedan života - 7-10;
 • 1 tjedan - 2 mjeseca - 7-8;
 • 2-4 mjeseca - 6-7;
 • 4-9 mjeseci - 5-6;
 • 9-12 mjeseci - 4-5.

Izračun hrane se provodi svakih 2-6 tjedana. Volumen smjese trebao bi biti 1/5 tjelesne težine djeteta. Interval između hranjenja je 3,5-4 sata. Noćna pauza - oko 6 sati.

Pokušajte odmah koristiti razrijeđenu smjesu, ne preporuča se da ga držite duže od 2 sata na sobnoj temperaturi. Obratite pozornost na razdoblje skladištenja naznačeno na banci. Također, nemojte zaboraviti hraniti bebu s kuhanom bebinom vodom između hrane, jer je smjesa teška i hranjiva.

Ako je dijete mješano, prvo ga pričvrstite na dojku, a tek onda dajte bocu. Ako želite zadržati laktaciju, odaberite boce s teškim zubima s nekoliko malih rupa. Nakon hranjenja, ne zaboravite držati dijete u koloni 15-20 minuta.

Tekst: Svetlana Kostyleva, konzultantica: Daria Dubovik, neonatolog, dr. Sc.

Najzanimljiviji majčinstva i djetinjstva - profesionalne stručne savjete iz područja ginekologije, ginekologije, pedijatrije, prehrane i psihologije, recenzije najboljih kozmetičkih proizvoda, korisnih savjeta koji će vam pomoći u postavljanju udoban dom i stvara sretnu obitelj.

Kolika je težina novorođenčad i dijete prve godine života

Kako povećati težinu novorođenčadi

Novorođenčad treba dovoljno kolostruma za jedno hranjenje. Na primjer, oko 150 g kolostruma 1 put. Samo dijete u početku sisati majčinu dojku gotovo stalno, svakih pola sata i još češće. Jer jednog dana može puno sisati. To je apetit koji dovodi do debljanje, počevši od trećeg dana života. A kod majke kod takvog aktivnog usisavanja kolostruma, mlijeko se brže pojavljuje.

Kako beba koja se hrani umjetno dobiva na težini?

Temelj umjetne dječje hrane je kozje ili kravlje mlijeko. Sve smjese koje se umjetno nude za hranjenje beba podijeljene su na jednostavne i prilagođene. Jednostavne umjetne mješavine su samo otprilike slične majčinom mlijeku. Ne mogu doći na svako dijete. Adaptirane smjese koje su što bliže majčinom mlijeku prikladnije su za bebe. U njihovom sastavu nalaze se svi dodatci koji sadrže prirodno majčino mlijeko.

Bebe koje se umjetno hrane, brže se povećavaju, ali to ne bi trebalo značiti da dijete treba prenijeti na umjetnu prehranu. Majčino mlijeko je bolje od umjetne mješavine. A ako mama ima mlijeko, ne biste trebali odbiti dojiti kako biste stekli težinu.

Prosječni podaci o dinamici tjelesne mase beba dani su u tablicama s kojima je Internet poplavljen. Ali ne smije se smatrati da je odstupanje od brojeva u tablici kršenje, da je potrebno hitno otići liječniku i poduzeti mjere. Dakle, koliko dijete treba povećati težinu? Pogledajte tablicu.

Tablica prikazuje prosječne vrijednosti, a oni zapravo ne bi trebali uzeti strog matrica. Ovo je samo grubi vodič. Postoje još detaljnije tablice s ekstremnim fluktuacijama. Minimalni prirast od 0,5 kg mjesečno je karakterističan samo za 4 mjeseca. Nakon toga, bebe dobivaju težinu, obično manje. Mnogi su zainteresirani zašto. Ali od četvrtog mjeseca dijete povećava svoju aktivnost. Spava manje. Ova aktivnost treba energiju. Pogotovo kada dijete počne ustajati, puzati i tako dalje. Na početku tog razdoblja djeca ponekad čak i gube na težini.

Zašto dijete slabo dobiva na težini

Dijete ne dobiva na težini? Razlozi za to mogu biti vrlo različiti. Treba razmotriti neke od njih:

 • Ako novorođenčad nije pričvršćena na prsa, a ne hranjena u prvim satima nakon rođenja, sve to može postati uzrok neishranjenosti bebe i poremećaja u dobi od težine. Često to ne ovisi o mojoj majci. Štoviše, često je majka i ne kriva. Ponekad je mama odmah nakon rođenja došla dolje ili se nije vratila u normalu nakon carskog rezima.
 • Ako beba netočno uzme grudi, može se smanjiti količina mlijeka ili puno zraka, a tada se neizbježan snažan trbuh.
 • Na težinu djeteta utječe i koliko mlijeka može sisati majčinom prsima. Majčino laktacije mogu se smanjiti ako je jako nervozna ili bolestan.
 • Ako je dijete iz nekog razloga slabo, rođeno prerano, pospano ili bolesno, onda također ne dobiva na težini.

Tijekom traženja razloga zbog kojih dijete ne dobiva težinu, morate učiniti nešto poput testa "mokrih pelena". Novorođenčad treba imati oko 12 mokrenja, koristite najmanje 5-6 pelena.

Većina majki prvi put vagati bebu tijekom prvog posjeta klinici, tj. mjesec dana nakon rođenja. Stoga ne primjećuju odmah da nije sve u redu s djetetom.

Kada trebam dopuniti?

U pravilu, potrebna je suplementacija:

 • Ako dijete nije dodalo barem minimalnu masu tijekom prvih 10-14 dana.
 • Ako dijete doda manje od 115 g u 7 dana ili manje od 450 g u mjesecu.
 • Dobitak težine djeteta pada ispod razine od 3% na grafikonima dinamike dimenzija.

Ako vam je potrebna prehrana, bolje je hraniti dijete s izraženim majčinskim mlijekom. Ako majka nema mlijeko ili je vrlo malo toga, nadopunu treba provesti s donatorskim mlijekom. Čini se da je ovo mlijeko odsutno, a beba se hrani umjetnim mješavinama.

Zašto beba slabo dobiva na težini

Djeca ne dobivaju dobru težinu iz raznih razloga. Također se događa da je ovaj čimbenik nasljedan. Baš kao slabo stekla težina u djetinjstvu, tata i mama, ili jedan od roditelja.

Manje dobitak težine dodaje se bebama koje roditelji odmah nauče plivati ​​ili obavljati druge aktivne vježbe s djetetom. Takvi razlozi obično nisu alarmantni za stručnjake. Ali postoje takvi slučajevi kada roditelji "nadilaze granice". Takve nesretne roditelje treba malo zaustaviti u njihovu revnosti.

Mnogi od razloga za djecu mršavljenja potpuno su identični onima opisanim gore za novorođenčad. Bolje je konzultirati liječnika i ispitati dijete o razlozima takvog odstupanja.

Nakon što je sjeo, ustao ili počeo puzati, dijete ne dobiva dobro, ponekad čak i potpuno prestane dobiti. Nemoj se bojati. Tek je na početku. Uostalom, dio hrane ide kako bi obnovio energetski potencijal djeteta.

Dijete dobiva na težini

Nema potrebe da mislite da samo dobitak težine treba biti alarmantno. Previše tjelesne težine nije tako dobro. I trebaju signalizirati roditeljima da nije sve u redu s djetetom.

Do četiri mjeseca dijete može dobro dobiti težinu ili više od kilograma, ali nakon 6 mjeseci takva povećanja već bi trebala izazvati zabrinutost. Chubby butuz ponekad čini da mislite da nije dobro njegovom zdravlju ili metabolizmu.

Iako ta činjenica nije uvijek alarmantna. Prije nego što zazvučite alarm, najprije se pitajte oko svoje obitelji, pogledajte svoje fotografije. Moglo bi biti da je jedan od roditelja djeteta bio tako plodni u to doba.

A ako roditelji nisu bili potpuni i nasljedstvo nema nikakve veze s tim, morate se obratiti dječjem endokrinologu. Prekomjerna težina može biti posljedica hormonalnih poremećaja u tijelu. I vrlo vjerojatno, potrebna je neka vrsta profilaktičkog liječenja kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice.

Kako zaraditi video

I na kraju, za one majke koje malo čitaju i vole slušati zvučne lekcije o toj temi ili gledati videozapis, postoji i mnogo takvih materijala na Internetu.

Videozapisi su osmišljeni kako bi mama rekla o tome koliko je težina za bebe norma:
Video iz niza lekcija dr. Komarovskog o pitanjima koja se odnose na tijelo djeteta.

A na ovoj adresi možete odmah pronaći cijeli niz videozapisa o razvoju djeteta, hranjenju i dinamici težine: https://www.youtube.com/watch?v=6yfBEYXAW_U.

Pedijatar vrhunske kategorije, dr. Kapitonova EK, govori o iznenađenjima koja su maleni građani u prvim mjesecima života, uključujući fluktuacije mase, prisutni u filmovima.

Koliko puta dnevno hraniti novorođenče s mješavinom?

Što je umjetno hranjenje?

Pravila odabira

 • sastav prehrane
 • odraslih beba
 • svoju težinu
 • značajke tijela,
 • reakcije na hranu.
 • svoju težinu
 • značajke tijela,
 • reakcije na hranu.

Razlozi zamjene

 1. Alergija na pripravak (jak osip).
 2. Zahtijeva drugu prikladnu za dob.
 3. Zbog bolesti (zahtijeva poseban sastav s ljekovitim svojstvima).
 4. Prestanak porasta tjelesne težine.

Koliko često mogu mijenjati umjetne mješavine

 1. Osip može proći sljedeći dan.
 2. U večernjim satima poboljšana je disfunkcionalna stolica.
 3. Trbuh ne ozlijedi sljedećeg jutra.
 4. Nema regurgitacije i slično.

Umjetne mješavine za hranjenje - vrste i sorte

 • suho, tekuće,
 • svježe i fermentirano nadomjeske mlijeka za majčino mlijeko,
 • Redovita (u sastavu sliči malom majčinom mlijeku) i prilagođava se (što je sličnije moguće).

Sorte formule za umjetno hranjenje novorođenčadi

 1. Maksimalno prilagođeno: s najvećim stupnjem sličnosti s majčinim mlijekom.
 2. Vrlo prilagođeno: zahvaljujući prisutnosti taurinske kiseline, prehrana je idealna za preuranjene bebe.
 3. S manje prilagodbe: od suhog kravljeg mlijeka, bez sirutke, ali s ostalim parametrima prilagodbe.
 4. S djelomičnom prilagodbom: bez sirutke, s nepotpunom prilagodbom ugljikohidrata i masti, škroba i saharoze; neprihvatljivo za novorođenčad.
 5. Posebna: za posebne slučajeve kada je potrebna posebna prehrana (bebe s oslabljenim imunitetom, prerano).
 6. Liječenje (bez laktoze, soja, polu-elementarno, s zgušnjivačima - s alergijama, oštećena apsorpcija hrane u crijevima, mala težina, kršenja crijevne flore itd.).

Koliko često hraniti novorođenče s mješavinom - način hranjenja

Kako ući mješavina - pravila kuhanja

Pravila za pripremu mliječne formule i hranjenja

Kako izračunati potrebnu količinu mješavine hrane

 • u prva dva mjeseca života - 1/5 tjelesne težine,
 • u 2-4 mjeseca - 1/6,
 • u 4-6 mjeseci - 1/7,
 • nakon pola godine - 1 / 8-1 / 9.

Koliko hrane treba u jednoj hrani?

Kako hraniti mješavinu bebe

 1. Prije dovođenja praha ili tekućih proizvoda pomiješanih s dječjom vodom treba provjeriti temperaturu rezultirajuće mase (ne smije biti veća od 36,6-37 stupnja).
 2. Važno je napomenuti da beba ne proguta zrak tijekom usisavanja.
 3. Ne koristite neiskorištenu mješavinu.
 4. Dijete bi trebalo biti u polu-vertikalnom položaju.
 5. Nakon jela, jela i mačja trebaju sterilizirati kvalitetu.

Koliko puta na način hranjenja

Pravila za umjetno hranjenje - ostali savjeti

 1. Prilikom kuhanja uzmite smjesu čistom žlicom za mjerenje.
 2. U prvih dana žetve željene količine, dodajte na 10-20 ml. Kada se prehrambeni način bebe "umjetno" poboljšava, broj će biti lakši za podizanje.
 3. Da, mlijeko tijekom umjetnog hranjenja duže je u trbuhu, a stoga se uspostavlja režim. Ali ako je dijete jako zabrinuto oko 15-20 minuta prije hranjenja, nemojte mučiti - hraniti.
 4. Bradavica treba biti s normalnom, a ne velikom rupom - mlijeko ne teče u potocima, već kaplje.
 5. Držite bocu na takav način da mlijeko ispunjava vrat. Inače, gutanje zraka s mlijekom, dijete će zanositi.
 6. Ne ostavljajte ga samo s rogom - gužva može gušiti.
 7. Nemojte se hraniti tijekom spavanja.
 8. Otiđite na kliniku ako primijetite česte regurgitacije, nedovoljno povećanje težine i visinu, česte (više od tri puta dnevno) stolica s neprobavljenim grudima, bilo kakvu anksioznost prije ili poslije jela.

Plus umjetno hranjenje

 1. Možete povjeriti hranjenje vašeg muža ili nekoga iz vaše obitelji i ostaviti na poslu.
 2. Hranivši dijete na taj način, majka zna koliko hrane treba. Budući da odmah primijetite zdravstvene probleme.
 3. Možete, za razliku od majke koje dojite, i dalje jesti kao i prije.
 4. Nisu vam prijeti mastitis i drugi problemi koji proizlaze iz dojenja.
 5. Zbog duže probavljive smjese smanjuje se broj obroka. Dakle, možete posvetiti mnogo više vremena za sebe, svoju obitelj i vaš omiljeni posao!

Nove promocije

Popularni postovi

Kako uzeti goji bobice? Goji plodine - dokazani alat koji pomaže ne samo da poboljšava vid ili ojačava imunološki sustav, već i izgubi težinu. O tome koliko i kako ih piti, pročitajte naš članak.

Prednosti i mane kontracepcije IVF-a U našoj zemlji, problem neplodnosti postao je aktualno pitanje za mnoge parove. ECO je dostojan način izlaska. Saznajte glavne prednosti i nedostatke IVF-a.

Varanje: Nisam kriv, došao je! Govoreći o ljubavnom trokutu sa položaja ţrtve-ţene, naravno, prihvaća se prvo kriv "ovo" koje je privuklo vjernike u mreţu. Netko nadalje gradi logički lanac i počinje razumjeti

Ne smije se: Yevgeny Petrosyan i Elena Stepanenko razveli 65-godišnja Elena Stepanenko podnijela je sudu sudski spor o podjeli imovine koja je zajednički stekla u braku s 72-godišnjim Jevgenijem Petrosyanom. Khamovnichesky sud će razmotriti tvrdnju glumice. Elena namjerava dobiti pic

10 jednostavnih savjeta za sretne roditelje 10 riječi i radnji koje će vam pomoći u komunikaciji s djetetom. Često zaboravljamo na jednostavne radnje i riječi koje nam pomažu u izgradnji odnosa s djetetom, kao i sa voljenima.