Način dana djeteta u 4 mjeseca

Rođenja

Sažetak članka

Dnevni režim djeteta u trajanju od 4 mjeseca značajno se razlikuje od rasporeda tromjesečnog djeteta. To je zbog povećanja trajanja noćnog sna - većina djece između četvrtog i petog mjeseca života idu na jednokratnu noćnu hranu, a trajanje noćnog odmora traje 8-9 sati. Osobitosti psiho-emocionalnog i fiziološkog razvoja također zahtijevaju korekciju režima, budući da dijete počinje aktivno istraživati ​​okolni prostor, a razdoblja kontinuirane budnosti mogu doseći 3-4 sata.

Približna dnevna rutina i dječja prehrana u četiri mjeseca

Ispod je približna dnevna rutina četveromjesečnog djeteta, koju svaka majka može prilagoditi osobinama djeteta, kao i potrebama drugih članova obitelji.

Nije nužno nastojati za gore prikazanu rutinu. Prema statistikama, manje od 10% beba živi prema režimu prihvaćenom kao standardna stopa. Sva djeca su individualna, svaka ima svoj karakter i tempo tjelesnog i fiziološkog razvoja, koji izravno utječu na dnevnu rutinu. Roditelji mogu ispraviti zadani raspored, ali ako dijete postane nemirno, odbija jesti i često je hirovito, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Pediatric će pomoći stvoriti režim koji najbolje odgovara određenom djetetu i zadovoljava njegove potrebe.

Dnevni režim djeteta s tri mjeseca dojena

Režim prehrane djece na početku petog mjeseca života zahtijeva određenu korekciju. Probavni sustav djeteta već proizvodi dovoljnu količinu enzima potrebnih za apsorpciju hrane, tako da količina mlijeka koje dijete može apsorbirati tijekom hranjenja treba povećati od 150 ml do 180-200 ml. U tom smislu, hranjenje od šest hranjenja treba zamijeniti pet obroka dnevno, povećavajući interval između hranjenja do 4 sata.

Ako majka doji i pridržava se "hranjenja na zahtjev", možete ostaviti rutinu za dijete, ali minimalni interval između primjene trebao bi biti 3 sata. Potrebno je za normalno funkcioniranje probavnog sustava, udobnu probavu i prevenciju tešine u želucu. Osim toga, česte i obilne hranidbe s majčinim mlijekom mogu uzrokovati regurgitaciju čak i kod četiri mjeseca starosti, pa je najbolje ne preopteretiti bebin trbuh.

Važno je! Neke majke daju dojku djetetu, potrebno je samo plakati. Roditelji trebaju biti svjesni da samo u 13-20% slučajeva, plač zdravog djeteta između hranjenja znači gladiti glad. Postoji mnogo uzroka nemirnog ponašanja: strah, hladnoća (ili, naprotiv, pregrijavanje), neugodna odjeća, umor. Prije davanja dojki, morate pokušati odvratiti dijete i eliminirati moguće negativne čimbenike.

Način dana djeteta na umjetnom ili mješovitom hranjenju

Djeca koja prime nadomjestke za majčino mlijeko kao glavnu hranu trebaju se hraniti 5 puta dnevno od petog mjeseca života. Interval između hranjenja tijekom tog perioda raste od 3 do 4 sata. Potrebno je za prevenciju probavnih poremećaja, crijevne kolike, grčeve i normalnu asimilaciju hrane. Bjelančevine sadržane u djetetovoj formuli apsorbiraju dječji probavni sustav duže i teže od proteina koji čine osnovu majčinog mlijeka.

Do 4 mjeseca beba bi trebala pojesti 200 ml smjese. Ako dijete i dalje treba hraniti svaka 3 sata, dječja hrana nema vremena da u potpunosti razumiju, jer su enzimi koji razgrađuju proteine ​​i mliječni šećer, neće se proizvoditi u dovoljnim količinama. Posljedice nepravilnog hranjenja mogu biti:

 • crijevne grčeve i bolovi u trbuhu;
 • obilna regurgitacija neprobavljenog mlijeka;
 • belching;
 • povećana nadutost.

Pedijatar može preporučiti uvođenje komplementarne hrane nekoj djeci u to doba. Tipično, dodatna snaga je potrebna za dojenčad s niskom porođajnom težinom, retardirani tjelesnom razvoju, koji pate od raznih oblika anemije. Preporuča se da počnete hraniti s ne-mliječnim žitaricama, u kojima gluten nedostaje - složeni protein, koji je dio glutena većine žitarica. Heljda ili riža kaša će biti idealan izbor za prvo poznanstvo sa žitaricama, ali rižina jela ne smije se davati djeci sklona opstipaciji do dobi od šest mjeseci.

Šećerni sok od jabuka, šunka i pire od jabuka i krušaka također se mogu koristiti kao prvi obrok. Svježe voće i povrće s visokim sadržajem purina uvedeni su najranije u dobi od pet mjeseci. Grašak se može dati djetetu samo 7-8 mjeseci.

Izbornik djeteta u trajanju od 4 mjeseca na umjetno hranjenje

U sljedećoj tablici naveden je izbornik uzorka djece koja primaju dodatke. Volumen jela označen je krajem petog mjeseca života.

Pročitajte i članke o prehrani:

Važno je! Za djecu u mješovitim hranjenja, možete koristiti iste hranjenja shemu, ali umjesto mlijeka smjese u jutarnjim i poslijepodnevnim hranjenja dati bebi dojku. Noćno hranjenje treba postupno smanjiti na 1 puta po noći. Hranjenje se smatra noćnom od 23 do 6 sati

Koliko beba treba spavati za 4 mjeseca

Trajanje noćnog spavanja kod djece u dobi od 4 mjeseca iznosi od 8 do 10 sati. Ako se pravilno organizirani način napajanja, mnoga djeca su spremni učiniti noćni hranjenja, tako da je ovo razdoblje može se koristiti za postupno odvikavanje od noćnog uspona. Kvaliteta sna također se mijenja - postaje sve mirnija. Ako se dijete u ovoj dobi i dalje često probudilo noću, je hirovito, teško zaspati nakon noći hranjenja, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom i saznati razlog. Moguće je nekoliko:

 • neugodan rublje (mnoga djeca ne dobro spavaju, ako su unutarnje šavovi odjeće ili pidžame slabo obrađeni, pa je bolje odabrati bešavne donje rublje za spavanje);
 • glad;
 • preniska ili visoka temperatura zraka (najbolji pokazatelj je 16 ° -18 °);
 • pruritus (uobičajeni uzrok je upotreba običnog deterdženta za pranje rublja s jakim okusima, koji se slabo ispiru iz odjeće).

Važno je! Spavanje bebe bilo je zdravo i snažno, trebate paziti na šetnje. Kisik je neophodan za normalno funkcioniranje srca, živčanog sustava i mozga. Osim toga, šetnje u ovom dobu mogu biti izvrsna razvojna aktivnost, ali ne biste trebali izaći samo u razdoblju budnosti djeteta. Ako beba spava 2-3 puta tijekom dana, barem jedan san treba biti na otvorenom. Trajanje boravka u vrućem vremenu trebalo bi biti 4-5 sati.

U nekim slučajevima, uzrok povremenog sna i čestih uspona može biti kronična, trombozna bolest s blagim simptomima, pa je potrebno savjetovati se s liječnikom u takvim slučajevima.

Također se mijenja i dnevni san pri 4 mjeseca. Ukupno trajanje dnevnog odmora trebalo bi biti oko 5-6 sati, ali postoje djeca koja u toj dobi idu u jednodnevni san od 3-4 sata, dok se osjećaju dobro i razvijaju se prema dobnim normama. Pediatricu se savjetuje da podijelite dnevni san najmanje 2 puta (čak i bolje - 3 trajanja spavanja od 2 sata svaki), ali ako dijete ostane aktivno i ima dobar apetit tijekom jednokratnog odmora, nemojte se miješati i pokušati prilagoditi režim prema standardima pedijatrije.

Pročitajte i članke o razvoju djeteta:

Spavanje i dnevni tretman 4 mjeseca mrvice

12. veljače 2014.

Što bi dijete moglo učiniti u 4 mjeseca

1. ČETVRTO MJESEC RAZVOJ DJECE


U ovom dobu, mrvica pokušava oponašati zvukove oko sebe. U glasnoći, tempou i intonaciji zvukova koje proizvodi, možete pronaći sličnosti sa stilom govornog jezika roditelja. Dijete osvjetljava svoje osjećaje - on se raduje i osmjehuje kada se mama ili tata pojavi pokraj njega, poziva na razgovor.

Točan režim dana djeteta na 4 mjeseca dojenja i hranjenja u bocama

Četvrtog mjeseca beba svladava roditelje s pojavom novih vještina i otkrića. Odrastao je i bio jak, postao je budan još tijekom dana. U svakodnevnoj rutini postoje neke promjene, u usporedbi s režimom u 3 mjeseca. I dalje se mijenja između razdoblja sna, hranjenja, dnevnih aktivnosti i higijene. Velike promjene utječu samo na trajanje ovih vremenskih intervala.

Približni dnevni režim u 4 mjeseca života

U dobi od četiri mjeseca, mali čovjek jasno razlikuje lica i glas odraslih. Među onima koji ga okružuju lako prepoznaje svoju majku. Vrijeme spavanja smanjilo se s 16 na 14 sati, a budnost je povećana za 1-2 sata. Dijete raste, dobiva težinu i rast u posebnom ritmu, programiranom prirodom.

Dnevna se rutina bebe mijenja, a na četiri mjeseca izgleda ovako:

Mrkva se već razlikuje od svjetlosnog i tamnog doba dana, a za njegovo hranjenje sve se rjeđe budi noću, preferirajući dovoljno spavanja do jutra. Tijekom dana, on može igrati i provoditi vrijeme bez spavanja oko 3 sata zaredom. Dijete više nije zainteresirano za laganje u praznom hodu, voli slušati razgovore s odraslima i oživljava se kada se obraćaju njemu. U danima buđenja, dijete proučava svijet kroz dodir, razmatra okolne objekte i sluša nove zvukove.

Dječji san na 4 mjeseca

Potreba za produljenim spavanjem kod djece u ovom dobu još uvijek je na visokoj razini. Nakon jela, beba dobrovoljno spava i može kratko drijemež u večernjim satima. Sam način spavanja bit će uspostavljen najkasnije u roku od šest mjeseci, ali u međuvremenu majka ne može uvijek točno predvidjeti vrijeme kada će njezino dijete zaspati. Sjetite se da je mrvica još uvijek premalena, a ne u svakoj situaciji preporuča se slijediti vremenski raspored. Dosta za udovoljavanje potrebnom ukupnom trajanju dnevnog sna.

Dnevne stope spavanja

Odgovarajući na pitanje koliko dijete od četiri mjeseca treba spavati, važno je napomenuti da u snu dijete treba provesti najmanje 14 do 15 sati dnevno. U tom slučaju, dnevni san traje najmanje 5 sati, preostalih 10 sati - noću. Trajanje dnevne budnosti povećava se svaki tjedan, a uz to se mijenja i uzorak mirovanja. Za neku djecu četiri razdoblja dnevnog odmora zamjenjuju se s tri.

Nutricionizam za bebe 4 mjeseca

Režim hranjenja uspostavljen na 4 mjeseca djeteta, pretpostavlja gladak prijelaz na hranu pet puta dnevno. Ovo je glavna razlika dnevne rutine od prethodnih tjedana. Danas majke imaju priliku odabrati hranu za bebu - kroz dojenje, miješanje ili umjetno hranjenje.

Snaga dojena

Najprikladnija hrana za djecu ove dobi je majčino mlijeko. Dijete se mora hraniti svakih 3-4 sata. Noću, interval između dojenja postaje dulji - oko 7 sati. Način dana dojenja često se poboljšava ne prije 5-6 mjeseci, jer beba još uvijek više ne voli jesti ni sat, već na zahtjev. U međuvremenu, broj obroka na GW-u se smanjuje u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Umjetno hranjenje

Umjetno hranjenje vrši se isključivo prilagođenom smjesom ili mješavinom i majčinim mlijekom čija količina ne prelazi 200 ml po danu. U to doba, početna (početna) smjesa s oznakom "1" prikladna je za dijete. Potrebna količina mješavine ovisi o težini i stanju zdravlja malog čada. Na temelju tih podataka liječnik izračunava približnu količinu i učestalost obroka dnevno.

Približna shema hranjenja za 4 mjeseca dojenčadi hranjena djetetom izgleda ovako:

(tjelesna težina)

500-700 ml smjese, ostatak je komplementarna hrana

Prvi feed na IV

Djeca koja hrane mješavinu, prva hrana se primjenjuje za 4 i pol mjeseca kako bi se tijelo popunilo sa svim nedostajućim tvarima. Pediatri preporučuju upoznavanje s "odraslom" hranom s oprezom, postupno uvodeći u dijetu jednosastavni pire od povrća, zatim žitarice bez mlijeka i glutena, a nakon toga voćni sokovi za dječju hranu.

Valjani proizvodi za uvođenje komplementarne hrane djeci starijoj od 4 mjeseca:

Reakcija djeteta na komplementarnu hranu je od najveće važnosti: proizvod bi trebao biti njegov ukus. Polazeći od ½ tsp. nova hrana, njegova količina raste svakodnevno za 1 tsp. Nakon deset dana volumen komponenata ubrizgavanja treba biti 120-150 ml. Dakle, četiri hranjenja dnevno ostaju isključivo mliječni proizvodi, a peti je zamijenjen novim proizvodom.

Dopunska beba od 4 mjeseca - što tražiti:

 • U pravilu, ova formula digestirala je djetetov želudac dulje od majčinog mlijeka. Zbog toga dobro hranjene bebe ostaju dulje, a lakše je postaviti raspored s takvim bebama.
 • U dojenčadi s pravilno odabranom smjesom, kolik se odvija 4-4,5 mjeseci, tako da djeca spavaju noću mnogo puta tiša od svojih vršnjaka.
 • Potrošnja dojenčadi može se razlikovati od prijema do prijema. Dijete je ujutro pojelo 160 ml, a nije pribavilo 120 ml na ručak? To je normalno i može biti posljedica nedostatka apetita, ali do doba dana ili čak raspoloženja mrvica.

Mješovita hranjenja

Prehrana na mješovitoj hrani podrazumijeva da dijete prima majčino mlijeko (najmanje 1/5 dnevnog volumena) i prilagođenu mješavinu. Ako je četveromjesečno beba na mješovitoj prehrani, trebalo bi ga hraniti na zahtjev. Pediatricians u ovom slučaju se savjetuje da daju razrijeđena smjesa žlice, a ne iz boce - navikavanje na njega može imati loš učinak na HS. Lakše je piti iz boce, a uskoro mnoga djeca odbijaju grudi.

Pješice s djetetom

Karapuz počinje pokazivati ​​aktivan interes za okolni svijet. Tijekom šetnje pokušajte mu ispričati sve što se događa na putu: djeca igraju s loptom, životinjama, biljkama i prijevozom. Potrebno je otići na svježi zrak s kćeri ili sina najmanje dva puta za 1,5-2 sata dnevno.

Način djeteta zimi i kasne jeseni može varirati ovisno o vremenskim uvjetima - bolje je ostati kod kuće u teškom mraku, vjetru i kišama. Također, dijete režim u ljeto može se podesiti na previše vrućim danima, koji su sigurniji za dojenčad koji će se održati u ventilacijskoj sobi.

Pro i kontra hodanja na različitim temperaturama mogu se vidjeti u donjoj tablici.

Fizički razvoj djeteta

Jačanje i razvoj mišića mladog djeteta je važno da se redovito uključe i dajemo vam vrijeme ne samo ujutro. Gimnastika s djetetom važan je korak ka pripremi i ovladavanju vještinama okretanja i puzanja. Pedijatri smatraju optimalnu opterećenost od 5-7 minuta, izvedeni uz pomoć mame ujutro, poslijepodne i večeri.

 • U 4 mjeseca, djeca se sklupčavaju u položaj "trbuščić". Jačanje leđa mišića, možete ubrzati proces učenja. Korisno je igrati s djetetom u "kuglici". Pomiče bebu na trbuhu i leđa, prateći lekciju s bajkom da je postao lopta i sada želi ići daleko, daleko. Takva vježba čini trbušne mišiće djece fleksibilnim.
 • Vježba za jačanje kralježnice i ruku pripremit će mrvice za umijeće sjedenja. Dijete dograđuje indeksne prste jedne odrasle osobe; onda roditelj nježno i nježno vuče dijete prema sebi. Brojeći do deset, spuštamo je natrag na ležeći položaj.
 • Kako bi stimulirala puzanje, odrasla osoba može staviti ruku pod pete djeteta dok položi na trbuh. Karapuz će upotrijebiti njegov dlan kao potporu, - pokušavajući gurnuti noge, pokušat će krenuti naprijed. Tako da napori vašeg potomstva nisu uzaludni, čine površinu ugodnom za puzanje - to može biti pod prekriven pokrivačem ili pokrivačem.

Gimnastika i moguće vježbe s bebom (video):

Igre i razvoj u 4 mjeseca

Četveromjesečna djeca su budna tijekom osam sati tijekom dana. Izbor zanimljivih obrazovnih aktivnosti za bebu može biti dobra pomoć za mladu majku za svaki dan.

„Izlet”

Dijete voli provoditi vrijeme s majkom u naručju i pogledati sve oko sebe. Organizirajte najmlađeg člana obitelji za šetnju po kući. "Putujući" sa svojim roditeljima u svojim rukama, nadovezuje svoj pasivni rječnik s imenima raznih predmeta. Sve informacije koje se čuju od odraslih postupno se pohranjuju u pamćenje djeteta, čim budete sigurni da će vaše dijete okrenuti glavu u smjeru subjekta koji je spomenut u razgovoru.

"Zujanje - zazvoni"

Fine motoričke vještine i taktilne senzacije pridonose razvoju inteligencije. Ostruge su korisne za upoznavanje s predmetima / igračkama koje imaju drugačiju teksturu. Djeca su sretna da šuškaju papir, skupljaju medvjediće i nauče zveckanje s rupama. Važno je da se usredotočite na materijal, a ne na boju - igračke zasićene nijansama raspršuju pozornost.

"Glazbena minuta"

Ritmička glazba uživa u četveromjesečnoj djeci. Jednostavno pljeskanje ruku u skladu s melodijom pomaže stvoriti osjećaj ritma "iz kolijevke". Samo uzmite dijete i plesajte s njim žarkom glazbom - takva vježba poboljšava raspoloženje, razvija pamćenje i koordinaciju.

"Četrdeset - bijela strana"

Djeca se zabavljaju prstima poput igre "Ladushki", "Sakrij i traži", "Goat Horned Goes" i razne igre s nogama i rukama. Zajedno s smiješnim licima, stroking prstima, centri za mozak su aktivirani - oni su odgovorni za pripremu artikulacije aparata, i, u budućnosti, govor.

Dnevni režim: četvrti mjesec

U četvrtom mjesecu života beba počinje trošiti sve više vremena budnom. Nutritivne količine se povećavaju, a pedijatri su dozvoljeni da isprobaju nove okuse za neku djecu: vrijeme je da se uvede komplementarna hrana u obliku kvasca od žitarica, voća ili povrća.

U načinu dana mrvice ulaze u sve više aktivnosti koje su razvijene kako bi razvile svoje motoričke vještine. Aktivna djeca pažljivo upravljaju puškom i puze, a vaša je zadaća posvetiti što više vremena tijekom razdoblja budnosti na vježbe koje će jačati mišiće djeteta i pomoći će u konsolidiranju novih vještina.

Približan način dana djeteta u 4 mjeseca

Naravno, nećete moći provesti približan način dana djeteta i slijedite ga iz minute u minutu. Narudžba se može malo pomaknuti, na primjer zbog lošeg zdravlja mrvica. Trebali biste samo nastojati osigurati da interval između obroka ne bude manji od 4 sata, a dijete troši oko 6 sati dnevno spavanje, podijeljeno u tri epizode.

hrana

dojenje

Do početka četvrtog mjeseca života, trebali ste učiti dojene dojene da slijedite strog raspored. Intervali između hranjenja sada trebaju biti 3,5-4 sati, a idealno noću treba smanjiti broj hranjenja. U prosjeku, dojenčad u četvrtom mjesecu treba odmoriti 6,5 sati bez buđenja.

Volumen konzumiranog majčinog mlijeka trebao bi se povećati na 200 ml po hranjenju. Dobro hranjeni beba spava i ostaje duže bez potrebe za jelo pa se intervalima između hranjenja bebe do početka četvrtog mjeseca povećava i njihov se broj smanjuje u usporedbi s trećim mjesecom. Sada beba na HB-u treba jesti 5 puta dnevno, tijekom tog perioda pije od 900 do 1000 ml. majčino mlijeko.

Vjeruje se da je prehrambena vrijednost majčinog mlijeka dovoljna da bi se mrvicama davale potrebne tvari. No, vaš pedijatar može preporučiti da dajete komplementarne hrane od četvrtog mjeseca, ako to zahtijeva i dopusti zdravlje mrvica. Dakle, ako ste mršaviji, liječnik vam može dopustiti da proširite količinu dojenčadi na HB žitarice i ako ste skloni zatvoru, povrće.

Umjetna smjesa

Od sredine 4 mjeseca, bebe u IW-u se hrane 5 puta dnevno, a interval između obroka i dalje traje 4 sata. Budući da je smjesa vrlo hranjiva, mirna djeca mogu bez hranjenja tijekom 8 sati noću. Takav peterostruki način održat će se sve dok mrvice ne budu stare godinu dana, a rast djeteta povećat će se samo volumen smjese u boci. Sada dijete treba piti 200 ml. hrana u isto vrijeme.

Obrazac djeteta na IV. U četvrtom mjesecu, u pravilu, počinje se obogaćivati ​​biljnim ili voćnim pureama. Koji proizvod je bolje početi upoznavati mrvicu s "čvrsta" hrana, savjetovat će vam pedijatar, na temelju zdravlja djeteta.

 1. Dijete mora biti pire, počevši s malim količinama na kraju glavne hrane.
 2. Za prvo poznanstvo dovoljno je dati proizvod na vrh čajne žličice, neka beba navikne na novi ukus. Postupno povećajte količinu komplementarne hrane i smanjite količinu mješavine. Bolje je uvesti pire krumpir u jednu od jela prve polovice dana.
 3. Kad će volumen komplementarne hrane biti 150 grama, potpuno ćete zamijeniti jedno hranjenje povrćem ili voćnim kašom.
 4. Upoznajte bebu s novim proizvodima zauzvrat. Na primjer, najprije počnite s kavom od jabuka, u potpunosti ga unesite u komplementarnu hranu, a zatim, prema prethodnom shemi, povećavajući količinu iz dana u dan, dodajte kruške ili bananu na prehranu.
 5. Obavezno pratite reakciju djeteta na IV u novom proizvodu, može se pratiti čak tri dana nakon što ga unesete u dodatke u obliku osipa ili proljeva.
 6. Stručnjaci preporučuju miješanje u pire od povrća kao žličicu biljnog ulja.

U četvrtom mjesecu, kvaliteta i trajanje djetetova sna znatno se mijenjaju. Budući da većina beba više ne pate od crijevne kolike po ovom trenutku, oni više spavaju i imaju bolji san.

Tijekom dana, dijete treba spavati 3 puta, odnosno prosječno 2 sata za svaku epizoda odmora, noću - 9-10 sati.

Važno je nastaviti prilagoditi način spavanja i hranjenja s malim odstupanjima. Ako se dijete budi prije vremena, pokušajte ga smiriti i odvratiti ga, istezanje preostalih minuta prije jela. Također biste trebali probuditi bebu ako je došlo vrijeme hranjenja, a on još uvijek spava.

U slučaju bilo kakvih neuspjeha u rasporedu, trebali biste se zapitati zašto se to dogodilo. Dijete će čvrsto spavati ako je pun, proveo je dovoljno vremena na svježem zraku i pomicao se puno i bio aktivan tijekom dana.

Šetnje

 • U četvrtom mjesecu života nastavite hodati s mrvicama barem dva puta za 1,5-2 sata, podešavajući trajanje šetnje, na temelju vremenskih uvjeta;
 • kada beba bude budna, njegove šetnje trebaju biti informativne, reći mrvicama o svemu što se događa;
 • to će biti dobro ako beba spava tijekom hoda;
 • Nemojte uzimati nestašno dijete u rukama, pokušajte ga smiriti pomoću bradavice ili ga zanimati svijetlom stranicom na invalidskim kolicima.

higijena

 1. U dnevnom režimu dojenčadi obvezni su jutarnja pranja i higijena kod mijenjanja pelene.
 2. Možete kupiti meku četkicu za mrvice i pokazati kako ga koristiti sami.
 3. U dojenčadi u četvrtom mjesecu, slinjenje nastavlja snažno teći, to je zbog početka zubnog rasta. Obrišite ih s lica djeteta s pamučnim šalovima i na vrijeme da promijenite mrvice odjeće.
 4. Budući da dijete, zbog svrbeža, vuče sve predmete u usta, trebali biste ga okružiti čistim igračkama koje treba pravilno sterilizirati.
 5. U četvrtom mjesecu, bebe muškarci počnu dobro slušati. Kupite šalice za igranje u kupaonici i pokažite svom djetetu da u njima možete uzeti vodu i izlijte je. Ove će klase odvesti bebu i osvijetliti minute provedene u kupaonici.

Gimnastika i masaža

Do kraja četvrtog mjeseca, većina beba bi trebala moći prebaciti na trbuh s položaja na leđima. Osim toga, aktivna djeca čine prve pokušaje puzati, tako da sve vrijeme i energiju trebate potrošiti na razvoj mišića koji će biti uključeni u ovladavanje tim vještinama. Za normalan razvoj, dovoljno je dati fizički napor za 5-10 minuta tri puta dnevno. Izvršite svaku vježbu prije jela ili jedan sat nakon hranjenja.

 1. Nastavite vježbati s djetetom, izazivajući ga da izvrši državni udar.
 2. Stavite prste u dlanove koji leže na leđima vaše bebe, lagano pijuckajte na sebe, ali nemojte sjesti. Ova vježba će ojačati trbušne mišiće, leđa i ručke.
 3. Stavite šarene igračke ispred vaše bebe koja leži na trbuhu. Nastojat će uhvatiti kućne ljubimce i pokušat će puzati. Da pomognete bebu, stavite dlanove pod noge, on će se nasloniti na njih i gurati se.
 4. Nastavite s nastave na fitballu, postupno komplicirajući vježbu.

Komunikacija i igre

Četvrti mjesec života, dijete provodi bez spavanja aktivnije od prethodnih. Dugo se dosadi u krevetiću, ali njegove nastave brzo su umorni pa je važno osigurati raznoliku "slobodno vrijeme" za bebu kada je budan.

 1. Okružite dijete s malom količinom igračaka. Za njega, njihov broj nije važan, već njihova raznolikost. Zviždaljke bi trebale stvarati različite zvukove i međusobno se razlikovati po boji i punjenju, igračke bi trebale biti ušivene od različitih do materijala za dodir, što će biti zanimljivo za bebu istražiti prstima, a ponekad i usta.
 2. Kao što dijete vuče sve u ustima, pobrinite se da igračke s kojima okružujete su čiste. Dok beba spava, kuhati ili kuhati one predmete koji će izdržati visoke temperature.
 3. Motorna aktivnost mrvica je povećana, tako da možete objesiti preko ovjesnih krakova i karusela, za koje bi ga zainteresirali.
 4. Upoznajte bebu s svijetom životinja, prikazujući mu slike u knjizi ili karticama s slikama. Počnite studirati boje, nije važno da beba još ne može reći i pokazati ništa - oznaka njegova znanja događa se upravo u razdoblju djetinjstva.
 5. Nosite bebu oko stana u svojim rukama, komentirajte sve što vidite. Uvesti ga u namještaj, jasno izgovoriti imena objekata.
 6. Djeca vole pljeskati ruke, tako da možete uključiti ritmičku melodiju i zabaviti se zajedno s djetetom.
 7. Vrlo korisno za treniranje vestibularnog aparata koji pleše s djetetom. Dijete će se oduševiti ako ga, držeći ga u naručju, počnite vrtjeti ili skakati.
 8. Malu djecu poput tradicionalnih igara kao što su četrdeset bijela i rogata.

Dojenje mjesecima - podsjetnik za mame

Autor: Julia Nevpryaga u odjeljku Dojenje

Dojenje mjesecima - podsjetnik za mame

Dojenje - 1 mjesec

U prvom mjesecu života, u prosjeku, dijete je 8-15 puta dnevno, ali svako dijete je individualno. Jedna potroši 1,5 sati na dojci, a drugi traje 10 minuta, ali nakon četvrt sata će ponovno zahtijevati dojku. Da bi se očuvala laktacija potrebna su noćna hranjenja. U prvom mjesecu ne biste trebali prilagoditi dijete za prikladnu prehranu za vas. Novorođenčad se mora primjenjivati ​​na zahtjev i dati mu onoliko vremena koliko mu treba.

Dojenje - 2 mjeseca

Neki stručnjaci tvrde da bi od tri do četiri tjedna dijete trebalo jesti u intervalima od 3-3,5 sati. U većini slučajeva to je posve neprihvatljivo. U 2 mjeseca, dječja prehrana još uvijek je kaotična, a majka se i dalje mora prilagoditi ritmu mrvica. Ovo je normalno, jer dijete je još uvijek vrlo mala.

U razdoblju od 2 do 3 mjeseca, žena koja se brine može se suočiti s problemom laktacijske krize.

Dojenje - 3 - 4 mjeseca

Ovo je vrijeme kada beba počne razvijati svoju rutinu. Intervali između hranjenja nešto su duži, uključujući noću. Prema starim programima, u četiri mjeseca su uveli komplementarne hrane. No, prema najnovijim podatcima WHO-a, zdravo dijete ne treba dodatnu hranu za do šest mjeseci. Ako je dijete hranjeno na zahtjev, tada do ove godine nema potrebe za pitkom vodom.

Dojenje - 5 mjeseci

U ovom dobu beba je i dalje isključivo dojena. Kod 5 mjeseci djeca obično počinju pokazivati ​​živo zanimanje za hranu koju koriste roditelji. Odrasli to smatraju signalom za početak hranjenja.

Dojenje - 6 mjeseci

Od 6 mjeseci upoznamo bebu s hranom, uvodimo komplementarne hrane. Postoje mnoge mogućnosti i sheme za hranjenje. Možete započeti s žitaricama, pire od povrća ili mliječnim proizvodima. Svakog mjeseca dječji će izbornik postati raznolikiji. Uvesti nove proizvode s oprezom polazeći od pola žličice.

Ako prije nije bilo potrebe za žetvom beba, sada je vrijeme za početak.
Uvođenjem komplementarne hrane možete namjerno smanjiti učestalost privitka, ako odlučite postupno odmažite dijete.

Do doba za hranjenje djeteta

Ako majka nema zdravstvenih problema ili kontraindikacija na dojenje, onda WHO preporučuje stavljanje djeteta na grudi do 2 godine ili više. Ali mišljenja različitih stručnjaka, liječnika o ovoj ocjeni su suprotna. Neki pedijatri smatraju hranjenje do 6 mjeseci - potrebno, do 1 godine - poželjno i do 1.5 godina poželjno, ali opcionalno. Do dobi, samo majka odluči dojiti zbog svojih sposobnosti, okolnosti i želje. Dugoročno hranjenje samo će imati koristi bebi, jer sastav mlijeka varira ovisno o potrebama i dobi djeteta. Iako se mama suočava s nekim poteškoćama. Ovo je stalna veza s djetetom, hranjenje u neugodnim mjestima, teže odvikavanje.

Način dojenja

Mnoge se majke pitaju koliko često hrane dijete? Što bi trebao biti način rada? Do sada nisu definirane sheme dojenja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje stavljanje bebe na prsima po potrebi. Ipak, postoje dvije mogućnosti za hranjenje bebe - na zahtjev i po satu. Razmotrite dvije vrste.

Hranjenje po satu

Shema hranjenja po satima bila je naširoko korištena u dvadesetom stoljeću, kada su se žene, nakon kratkog rodiljnog dopusta, morale vratiti u proizvodnju i poslati djecu u vrtić od ranog djetinjstva. Suvremeni ritam života je također prilično aktivan, ali sada mame imaju izbor i široko informacijsko polje.

Bit vremena za hranjenje je navikavanje djeteta na disciplinu prikladnom za roditelje od pelene, kako bi se olakšala rana socijalizacija. Tijekom dana dijete se primjenjuje na prsima svakih 3 sata. Noćni interval treba biti 6 sati. Prema toj shemi, za 2-3 mjeseca razmak između dnevnih privitaka trebao bi biti 3,5-4 sati, a noćno će vrijeme porasti za jedan sat. Ova metoda ima mnogo minusa, a od prosova - način na koji će doći na ovaj način nije tako lako. Uostalom, ako novorođenče ima potrebu za hranom, vjerojatno je da ga ne zamjenjuje nečim. I gledati 3 sata na vrištanje djeteta? Psihološki, ova vrsta hranjenja ima negativan učinak na majku i dijete.

Prije svega, žene koje imaju malo mlijeka pate od hranjenja za sat vremena. Poznato je da se laktacija poboljšava zahvaljujući čestim privicima. Što manje hrane, to je još gore mlijeko. Vjerojatnost da će nestati s vremenom je velika.

Također, dijete nema vremena za zadovoljenje. Proces usisavanja zahtijeva od njega trud, a čak i gladno dijete može zaspati od umora, ne dostigavši ​​potrebnu količinu mlijeka. Ako se ova situacija ponovi i morate stalno pričekati sljedeće hranjenje za 3-4 sata, to će rezultirati brojnim posljedicama, kao što su poremećaji spavanja, povećana pobudnost i gubitak težine. Danas većina pedijatara ne preporučuje hranjenje po satu, posebno u ranoj dobi.

Hranjenje na zahtjev

Alternativa strogom režimu - hranjenje na zahtjev. Ovo je prirodan način prehrane za novorođenčad, osobito prvog mjeseca života.

Hranjenje na zahtjev ima puno prednosti.

  - smanjuje vjerojatnost mastitisa kod majke, maternica se aktivno smanjuje;
  - Mama odluči kada odvući dijete iz dojke, mlijeko ne odjednom nestaje;
  - dijete normalno dobiva težinu, dobiva sve potrebne hranjive tvari;
  - većina djece koja su na HB-u na zahtjev ne uzimaju pacifira i ne trebaju ga;
  - nema potrebe hraniti dijete do 6 mjeseci;
  - djeca, koja su na prirodnom HB, su smirenija, imaju mogućnost produženog i čestog kontakta s majkom.

Naravno, svaka metoda ima negativne strane, na primjer, dijete koje prima dojke na zahtjev može ga koristiti kako bi zadovoljio refleks sisanja. Kako dijete raste, majke zamagljuju granice svog osobnog prostora, a beba također može zahtijevati dojku na javnom mjestu. Prekomunikacija može biti duži i bolan proces. Ali u svemu trebate tražiti sredinu. Ako se majka, na primjer, okupila da bi odvela dijete do godine, onda je smisleno 3-4 mjeseca prije namjeravane dobi da se postupno prebaci na hranjenje po satu, povećavajući intervalu između njih.

Koliko mlijeka treba beba?

Odgovor na ovo pitanje nije u gramima i mililitrima već u ponašanju i blagostanju djeteta. Dijete s dovoljno mlijeka - dobro dobiva na težini, najmanje 600 grama mjesečno, aktivno je za vrijeme svog buđenja. Počevši od sredine prvog mjeseca, broj uriniranja je najmanje 12 puta dnevno (provodimo mokri pelenski test). Kada se priliježe na prsa vaganjem prije i nakon hranjenja, možete saznati koliko mlijeka dijete jede. Naravno, ako postoji potreba ili preporuka svog pedijatra.

Ako majka mora hraniti svoju bebu s izraženim mlijekom, onda postoje preporuke koje odgovaraju starosti.

Režim djeteta u 4 mjeseca

Dječak raste, svaki dan uči nešto novo, istodobno se mijenja životni režim jer će svaki dan sve manje i više naučiti o svijetu. Postoje određeni standardi, što i koliko treba dijete, ovisno o njegovoj dobi. U ovom članku ćemo pogledati dnevni režim 4-mjesečne bebe.

Djeca od 4 mjeseca su vrlo društvena, stalno "hodaju", reagiraju na igračke i ljude, sve je vrlo zanimljivo za njih u ovom dobu, i nastoje istražiti sebe i okolni prostor. Inovacije za ovo doba smatraju se početkom uvođenja komplementarne hrane i stvaranja vještina samostalnog sjedenja i preokreta.

Dnevna rutina djeteta na 4 mjeseca temelji se na činjenici da je potrebno pridržavati se režima hranjenja i spavanja, kao i promatrati njihov slijed:

Spavanje i budnost 4 mjeseca stara beba

U ovom dobu beba još uvijek spava 15-16 sati dnevno, od kojih bi većina (9-10 sati) trebala pasti noću, a obično 3-4 puta spavati tijekom dana, 1,5 do 2,5 sata. Noćni san će biti jak i dug samo ako dijete bude aktivno tijekom dana, dobiva nova pojavljivanja i šetnje na svježem zraku. Na ulici možete provesti oko dva sata, ovisno o vremenu.

Vrijeme budenja ili "hodanja" traje od 1,5 do 2 sata u djece već 4 mjeseca, a samo prije noći spavanje se preporučuje da se smanji na 1 sat, tako da dijete ne odjekuje snažno.

Ujutro i navečer beba treba vježbati ili gimnastiku (trajati najviše 5-6 minuta), ali samo 30-40 minuta nakon hranjenja. U ostatku vremena, dok beba ne spava, može igrati s igračkama u visećim tijelima, prelamati, zveckati, igrati se skrivačem sa sobom.

Svakog dana, bolje prije spavanja, dijete se mora okupati. Ako redovito to učinite, beba će već znati da će nakon kupanja uskoro otići u krevet i neće biti jako nestašan. Kupanje se može kombinirati s otvrdnjavanjem, pranje ju na kraju beba hladnom vodom.

Tijekom dana, dijete treba dati odmor od pelene: nakon kupanja, mijenjanja odjeće ili masiranja, ostavljajući ga goli 10-15 minuta.

Dijete dijete 4 mjeseca

Prema dnevnoj rutini 4-mjesečne bebe beba bi trebala jesti 6 puta tijekom dojenja: popodne u 3-3,5 sati, a noću - u 5-6 sati, a djeca na hrani za hranu jesti za 3,5-4 sata, i noću - u 7-8 sati.

Uvođenje dodataka u ovom dobu preporučuje se samo djeci - umjetnim sredstvima. Bolje ga je dati u prvoj polovici dana pola sata prije glavne hrane, a zatim razmakati jaz malo duže, budući da će nova hrana biti probrana puno duže od mješavine.

Približni dnevni režim za 4 mjeseca:

 • buđenje i hranjenje;
 • jutarnji tretmani (čišćenje, pranje nosa)
 • nesanica;
 • jutarnje vježbe i zračne kupke;
 • spavati (po mogućnosti na ulici);
 • hranjenja;
 • spavanje;
 • hranjenja;
 • nesanica;
 • hodati na ulici, spavati;
 • hranjenja;
 • budnost, večernja gimnastika;
 • kupanje, kupke za zrak;
 • hranjenja;
 • noćni san

Uz ovaj raspored, 4-mjesečno dijete koje je ustalo u 8 sati ujutro trebalo bi otići u krevet od 21.30-22.00.

Naravno, dijete u 4 mjeseca trebalo bi postupno proizvoditi određeni dnevni režim kako bi htio jesti, spavati i hodati u određenim satima. Ali budući da je svako dijete individualno i živi prema vlastitim biorhythmima, nemoguće ga je prisiliti da živi prema rasporedu koji ste sastavili, a bolje je režim koji se temelji na navikama i željama svoje bebe.

Približni dnevni režim za dijete u trajanju od 4 mjeseca. Savjeti i trikovi

Iza leđa četveromjesečne bebe ostao je još jedan mjesec života. Za to vrijeme bio je vrlo jak, odrastao i naučio mnogo. Prilagođavajući se novim potrebama i mogućnostima djeteta, njegova će se svakodnevna rutina također promijeniti. Nastavit će se sastojati od izmjeničnih hranjenja, razdoblja sna i budnosti, ispunjenih razvojnim igrama, gimnastikom i higijenskim postupcima, samo će trajanje ovih razdoblja promijeniti.

Približna dnevna rutina 4-mjesečne bebe:

 • 6: 00-8: 00 Jutarnje buđenje, prvi obrok, skup higijenskih postupaka (uz obavezno pranje i mijenjanje pelene), uzimanje zračnih kupki u kombinaciji s jutarnjim vježbama, razdoblje aktivne budnosti.
 • 8: 00-10: 00 Jutarnji san.
 • 10: 00-12: 00 Drugi objed, aktivan odmor (vježba, lagana masaža, komunikacija s prijateljima, edukativne igre).
 • 12: 00-14: 00 Šetnja u kombinaciji s spavanjem na otvorenom (oko prvih šetnji).
 • 14: 00-16: 00 Treći obrok, obilazak stana, aktivne igre, edukativne aktivnosti.
 • 16: 00-18: 00 Večernja šetnja, poznanstvo sa svijetom, spavanje.
 • 18: 00-21: 00 Četvrti obrok, igre i edukativne aktivnosti s članovima obitelji, mrvice za kupanje.
 • 21: 00-22: 30 Priprema za krevet.
 • 22:30 Noćni obrok.
 • 23: 00-6: 00 Noćni san.

Dodatna opcija (izborno):

Moms bi trebao shvatiti da je predložena dnevna rutina približna i ne bi trebala otići s puta kako bi je pratila iz minute u minutu. Pojedinačne osobine svakog djeteta neizbježno će izvršiti vlastitu prilagodbu.

Međutim, za svako podešavanje četveromjesečnih mrvica na dan, sljedeće točke trebaju ostati nepromijenjene:

 • interval između jela mora biti najmanje četiri sata;
 • ukupno trajanje dnevnog sna, što je oko šest sati (preporučljivo je podijeliti ih u tri razdoblja).

hrana

Redoslijed koji regulira život 4 mjeseca starog djeteta ne daje šest, ali pet puta hranjenje. To je njegova glavna razlika od režima u prethodnom mjesecu. Moderne majke imaju mogućnost prehraniti svoju djecu na jedan od tri načina: dojkama, umjetnim i mješovitim hranjenjem.

 • Četrnaestogodišnja beba koja je dojena još ne osjeća potrebu za dodatnim hranjenjem jer je hranjiva vrijednost majčinog mlijeka dovoljna za njega. Smanjenje broja obroka uzrokovano je činjenicom da stariji i jači dijete skoči više mlijeka za jedan hranjenje, a ostatak je pun;
 • Svakodnevna potreba za majčinim mlijekom u djeteta u trajanju od 4 mjeseca iznosi 900-1000 ml, pa je lako izračunati da volumen jednog serviranja bude oko 200 ml. Dijete koje je na umjetnom hranjenju prima bocu s takvom količinom mliječne formule.

Pročitali smo detaljno o tome koliko dojena mlijeka ili formule dijete treba jesti - http://razvitie-krohi.ru/kormlenie-grudyu/skolko-dolzhen-sedat-novorozhdnaky.html

Jedan važan događaj se događa u životu djece umjetne djece: od ovog mjeseca počinju primati prvu komplementarnu hranu. Što se tiče prirode proizvoda s kojima trebate započeti komplementarnu hranidbu, stavovi pedijatara su podijeljeni. Neki od njih vjeruju da je najbolja opcija glatka bez mliječnih kašica, dok drugi preporučuju hranjenje mrvica s jogurtom od jogurta i sjemenjem. Velika većina stručnjaka savjetuje postupno uvođenje povrća i sokova, a zatim voća, u dječju prehranu.

Crumbova reakcija na komplementarne hrane je važna: on bi trebao hranu. Počevši od čajne žličice, količina novog proizvoda dnevno se povećava za jednu žlicu. Nakon deset dana količina komplementarne hrane treba biti najmanje 150 ml. Čim se to dogodi, jedna osoba koja se hrani novim proizvodom pojavljuje se u djetetovoj prehrani, a ostala četiri hranjena su uobičajenom mliječnom formulom.

Dopunska hrana uvodi se u prehranu 4 mjeseca starih beba, zbog potrebe za mješovitim hranjenjem. Obično se koriste majke koje proizvode nedovoljnu količinu majčinog mlijeka. S takvom prehranom dijete treba 500 ml majčinog mlijeka, 400 ml mliječne formule i 150 ml komplementarne hrane.

U djetetu od 4 mjeseca potreba za spavanjem je još uvijek visoka. Kao i prethodnog mjeseca, treba spavati najmanje šesnaest sati dnevno, međutim, povećano trajanje dnevne budnosti dovodi do promjene u uzorku spavanja.

U idealnom scenariju, mrvica mora spavati najmanje deset sati noću i šest tijekom dana. Umjesto četiri razdoblja dnevnog odmora, ima tri.

Naravno, ovaj način nije pogodan za svako dijete. Neke bebe još trebaju četiri dana spavanja, dok su druge u redu s jednom. Neki spavaju dobro cijelu noć, dok se drugi čak i budu noću svaka tri sata i zahtijevaju pojačanje. U ovom dobu već je moguće razumjeti tko će biti "rana ptica" i tko će biti "sova".

U svakom pojedinom slučaju, inteligentna i brižna majka trebala bi izgraditi način djetetovog dana na takav način da mu omogući uvjete za pravilan razvoj, a to je moguće samo uz razumnu izmjenu razdoblja sna i budnosti. Loše spava beba će djelovati, odbiti igrati i jesti, a spavanje će postati previše energična. Dakle, ovdje je važna zlatna sredina.

Sa zamišljenim pristupom, možete se prilagoditi svakoj pojedinačnoj osobini svakog djeteta, prisiljavajući ga da se navikne na ispravnu rutinu. Ako maca ne spava dobro noću, ne dopuštajući svojim voljenima spavati, ima smisla žrtvovati prvi dio svog noćnog odmora i staviti ga u krevet malo kasnije nego obično. Morat ćemo pokazati neke genijalnosti, zabavljati kapriciozno dijete, ali nakon toga odmah će zaspati, a ne probuditi se do jutra.

Kako podučiti bebu da spava cijelu noć / naš dnevni režim od 4 mjeseca:

Šetnje

Organizacija, trajanje i broj šetnje s djetetom ostaju isti kao u prethodnom mjesecu: potrebno ga je svježem zraku odvesti 1,5 do 2 sata dva puta dnevno. Naravno, ako to nije otežano lošim vremenskim uvjetima: jake mraz, vjetar ili nepodnošljiva vrućina.

Ne smijemo zaboraviti da početak šetnje treba biti informativan za dijete koje je počelo aktivno zanimati svijet koji ga okružuje, stoga mu je potrebno reći o svemu što se događa na putu: o biljkama, životinjama i pticama koje se vide, prolaznicima i prolazima vozila.

Ostatak hoda, dijete će mirno mirno spavati u kolicima: zahvaljujući priljevu svježeg zraka koji zasićuje stanice mozga s kisikom, taj će san biti osobito dug i koristan za njega.

Obrazovne igre

Budući da je dijete osam sati probudilo 4 mjeseca, ovaj put mora biti ispunjen velikim brojem obrazovnih igara.

 • Vrlo korisno za bebe šetnje, obilaske apartmana. Putujući u rukama odraslih, postaje upoznat s imenom i svrhom predmeta u njemu. Sve primljene informacije pohranjene su u njegovu sjećanju. Nakon nekog vremena možete vidjeti ovo. Nazovite nekakav poznati objekt i vidjet ćete da će mrvica okrenuti glavu u njegovu smjeru;
 • Za razvoj taktilnih osjeta, korisno je dati bebne svijetle igračke s različitim površinskim teksturama. Mogu biti tvrde i meke, glatke i grube, neravan i imaju rupe. Boje igračaka trebaju biti monofoni, ili sadržavati najviše dvije ili tri boje. Granice prijelaza u boji trebaju biti jasne;
 • Četiri mjeseca - plodno vrijeme za korištenje obrazovnih tepiha, zabavnih centara i mobitela. Promicanje razvoja sluha, vida i malih osjetilnih osjeta koje probudaju tjelesnu aktivnost djeteta, sve su ove igračke vrlo korisne za njega, ali ne biste trebali ponuditi nekoliko predmeta vašem djetetu: trebao bi se usredotočiti na jednu stvar;
 • Korisno je za bebe slušati ritmičku glazbu. Glaveći ruke prema ritmu glazbe, majka će pridonijeti formiranju ritma u bebi. Možete uzeti bebu u svoje ruke i glatko kružiti s njim na lijepu melodiju;
 • Dijete treba ispričati bajke, pjevati dječje pjesme, recitirati pjesme i obrede. Već u ovoj dobi, djeci treba podučavati gledati slike i čitati knjige;
 • Djeca imaju vrlo korisne i voljene igre s rukama i nogama, igračima prsta poput "Četrdeset Raven", "Ladushki", "Goat Horned" (+10 igara koje omogućuju bebu). Ubiranje i masiranje malenih prstiju pogoduje ne samo razvoju osjetila, nego i aktivaciji središta mozga odgovornog za govor.

Znajući da su sve igračke i predmeti koji pada u ruke bebe, sigurno će biti u njegovim ustima, potrebno je pratiti njihovu čistoću. Igračke treba svakodnevno oprati s kuhanom vodom, a ostatke podvrgnuti periodičnom pranju.

Tjelesni razvoj, otvrdnjavanje i higijena

Čvrsta beba treba više tjelesne vježbe, stoga, osim jutarnjih vježbi, potrebno je uključiti se u jačanje i razvoj mišića tijekom dana. Pet minuta opterećenja koja će se izvoditi ujutro, podne i navečer biti će optimalna.

 • Djeca ove dobi počinju bez valjanja na trbuhu. Da bi im se olakšao ovaj zadatak, jačanje mišića leđa i trbušnih mišića, vrlo je korisno igrati se u "peku". Pažljivo valjanje djeteta s leđa u trbuščić (i suprotno) na velikom krevetu, možete pratiti svoje radnje s veselim komentarom da je mrvica pretvorena u gumenu kuglu ili u kantu koja bježi od svojih progonitelja;
 • Za jačanje kralježnice i ruke, majka može dati mrvicama zgrabiti za svoje indeks prstima, a zatim povucite prema sebi. Ova vježba će biti priprema za vještine neovisnog sjedenja (kada će beba početi sjesti?);
 • Kada postavljate dijete (leži na podu) na trbuhu, korisno je staviti ruku pod pete. Gurajući joj noge, beba će napraviti prvi pokušaj da se udalji. Za te pokušajima da budu uspješni, pod ne smije biti sklizak. Najbolja opcija je da ima tepih prekriven tankim pokrivačem.

ČITATI ISTAK: razvoj djeteta u 4 mjeseca i ono što bi dijete trebalo biti u 4 mjeseca: vještine u 4 mjeseca

Kako se umiriti za bebu

4 mjeseca je vrlo pogodna dob za pokretanje postupaka kaljenja. Pod uvjetom da se redovito izvode, omogućit će bebu da uvijek ostane zdrava.

 • Početak stvrdnjavanja učinjen je u prvim mjesecima djetetovog razvoja, budući da su zračne kupke i šetnje na svježem zraku također pripadaju kategoriji postupaka otvrdnjavanja. Trajanje zračnih kupki u sobi s temperaturom od 22 stupnja za dijete trebalo bi biti najmanje deset minuta. Treba ih izvoditi najmanje dva puta dnevno;
 • Jedno od najpoželjnijih postupaka procijepljenosti s vodom je trljanje. Prije nego što prijeđete na mokro brisanje, provesti suho. Nježna dječja koža je obrisana rukavicom od frotirne tkanine. To treba učiniti vrlo pažljivo, na blagi crvenilo kože. Nakon 7-10 dana, kada se trljanje upozna, možete početi koristiti mokro rukavice. Zagađujte ga s toplom vodom (36 stupnjeva) i dobro se stisnite, najprije brisnite samo dijete. Nakon nekoliko sesija, površina rubdown postupno se povećava, čime se potpuno brisanje cijelog tijela. Trajanje postupka je najviše dvije minute. Nakon svake tri procedure, temperatura vode se smanjuje za jedan stupanj (trebate ga dovesti do 30 stupnjeva).

Kompleks higijenskih postupaka za dijete ostaje isti, uključujući postupak jutarnjeg pranja, obavezno ispiranje pri svakoj promjeni pelene i večernjim kupanjem.

Slijedeći predložene preporuke i prilagođavajući ih individualnim karakteristikama svoje četveromjesečne bebe, svaka majka koja brine će moći stvoriti takvu dnevnu rutinu potrebnu za uspješan intelektualni i fizički razvoj djeteta.