Koja smjesa je bolje hraniti novorođenče i kako to ispravno? Pregled proizvoda Pregled za mame

Bol

Nakon rođenja, sve se događa, a dojenje ne može uvijek u potpunosti zadovoljiti prehrambene potrebe djeteta.

To se događa iz raznih razloga, ali rezultat je isti: bebu treba dodatno hraniti umjetnom smjesom. Važno je da se postupak umjetne hranidbe vrši pod nadzorom pedijatrijskog pedijatara.

Trebam li koristiti dodatak tijekom dojenja?

Ova situacija ima prednosti nad potpuno umjetnom vrstom hranjenja. Dojenje se ne ugasi i može se odbiti hraniti.

Mješavina kao dodatni izvor energije je potrebna u sljedećim slučajevima:

 • Hipogalaktika (nedovoljna proizvodnja majčinog mlijeka).
 • Bolest majke koje se bavi (s teškim bolestima, kada žena uzima lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem ili hospitalizacija).
 • Prisilno razdvajanje (majka je morala napustiti dugo vremena, a zalihe izraženih majčinog mlijeka nisu bile dovoljne).
 • Debljina težine (pedijatri su vođeni donjim stupom težine. Ako beba ima jasan manjak, to znači da nema dovoljno hrane).
 • Preuranjenost (bebe koje su rođene puno prije vremena nisu fizički u stanju potpuno sisati grudi).
 • Prethodno izumiranje laktacije.
 • Nedostatak majčinog mlijeka u puerperalu.

Moram li ga unijeti ili li je laktacija obnovljena?

Ako dijete očito pati od nedostatka majčinog mlijeka (gubi ili ne dobiva na težini), tada bez uvođenja određene količine mješavine ne može učiniti. Provjerite imaju li mrvice dovoljno tjelesne težine pomoći će posebnim tablicama s indikatorima za djecu u prvoj godini života.

Ako su došlo do prekida u majčinom mlijeku zbog činjenice da je mama doživjela tešku stres, bila je jako umorna ili otrovana s nečim, tada s dodatnom hranom trebali biste čekati i usmjeriti sve napore da biste vratili punu hranu. Da biste to učinili, žena koja je skrb trebala bi piti puno toplih tekućina. Također je važno prilagoditi prehranu i odmoriti se više.

Neke majke vjeruju da je uvođenje dodataka prvi korak na putu do umjetnog hranjenja. Sve nije tako jednostavno. Ako majka koja briga za dijete svim sredstvima podupire proizvodnju majčinog mlijeka i na svaki način pokuša ojačati taj proces, tada se laktacija neće izumrijeti.

Korist i štetu

Mješovita hrana nije najidealniji način organiziranja hranjenja novorođenčeta, ali tehnika ima određene prednosti:

Dojenje se ne ugasi. Naravno, govorimo o onim slučajevima u kojima majka koja njeguje pokuša poticati proizvodnju mlijeka sa svim njezinim snagama: ona često stavlja bebu na grudi, ne usredotočujući se na režim, hrani dijete samo nakon sisanja dojke, pije puno tekućine i slijedi preporuke liječnika.

Vraćanje laktacije i povećanje proizvodnje mlijeka zahtijeva puno vremena i truda, ali rezultat je vrijedan toga. Majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče, koju priprema sama priroda.

 • Dijete dobiva na težini. Ovo je važan faktor ako, tijekom dojenja, dijete "pada iza" plana.
 • Novorođenče mirno i mirno spava. Spavanje je potrebno za vraćanje živčanog sustava i aktiviranje hormona rasta. Ako je dijete gladno, teško mu je dovoljno spavati. Dopuna vam omogućuje da zasićete bebu i pružite zdrav san za oporavak.
 • Nedostaci mješovitog hranjenja:

  • Izbijanje laktacije. Naglašavamo da je taj proces individualan i ovisi o tome da li se žena bavi njezinim stanjem, bez obzira na to poduzima li mjere za poboljšanje situacije. Ako je majka opuštena i ne radi ništa za potpuno povratak dojenju, ne potiče proizvodnju mlijeka, a nakon nekog vremena tijelo će prestati proizvoditi mlijeko.
  • Poremećaji probavnog trakta. Novorođenčad ima nezrelom probavni sustav koji reagira osjetljivo na bilo kakve promjene u prehrani. Reakcija na uvođenje smjese može se izraziti promjenom prirode i učestalosti stolice i abdominalne distenzije. Smjesa nema organoleptička svojstva kao što je majčino mlijeko.

  Stoga je preduvjet: dijete koje prima mješavinu, morate dodatno davati vodu za vodu, tako da se ne dođe do konstipacije.

 • Financijski trošak. U prvih šest mjeseci beba života, majka ne troši novac na prehranu djeteta - majčino mlijeko se proizvodi prirodno. Kada se miješa u obiteljski proračun, postoji nova stavka izdataka za kupnju suhe mješavine za dodatak, bocu, sterilizator. Kvalitetni proizvodi su vrlo skupi, a potrošnja je visoka.
 • Pojava dodatnih kućanskih poslova. Dojenje ne zahtijeva posebnu pripremu od majke - dovoljno je da su ruke i prsa čisti. No priprema smjese je poseban tehnološki proces koji zahtijeva vrijeme i temeljitost.

  1. Boca i bradavica trebaju se pripremiti, sterilizirati.
  2. Voda treba biti zagrijana, ali ne kuhana.
  3. Smjesa - točno izmjerite i dobro protresite.
  4. Nakon hranjenja, sva jela treba odmah oprati i ponovno sterilizirati.

  Svi ti koraci trebaju vremena, a majka je veoma zauzeta, pogotovo ako želi obnoviti dojenje.

 • Nudimo gledanje videozapisa o mješovitoj hrani i njegovim značajkama:

  Koja je najbolja umjetna hrana za bebe?

  dosljednost

  Na prodaji postoje dvije vrste mješavina:

  • suha (prah, trenutačna, praškasta instant) - najčešća opcija;
  • spremni za uporabu (tekuće formulacije) - mnogo su manje uobičajeni.

  Što se tiče dosljednosti gotove praškaste mješavine, koja je razrijeđena vodom i spremna za dodatno hranjenje, treba obratiti pozornost na sljedeće uvjete:

  1. Odsutnost grudica i žitarica praha u tekućini.
  2. Homogena (homogenizirana kompozicija).
  3. Nedostatak prekomjerne vlage ili debljine (to se postiže promatranjem proporcija koje preporučuje proizvođač. Važan čimbenik, jer je pretjerano gusta, "hranjiva" mješavina izravni put do konstipacije, a apsorbira takvu konzistenciju kroz bradavicu djeteta mnogo je teže. želudac uzrujan i ne zasiti dijete).

  vrsta

  Smjese se također klasificiraju prema stupnju prilagodbe (potpuno ili djelomično prilagođen, neprilagođen) i kiselosti (svježe / slatko i kiselo mlijeko). Nedavno su se pojavili prilagođeni fermentirani mliječni proizvodi ("NAN fermentirano mlijeko"). Opće načelo odabira smjese je kako slijedi: što je mlađe dijete, viši je stupanj prilagodbe sastava i slabiji ili slatki okus.

  prilagođen

  Potrebno je za dijete do 6 mjeseci. Takav proizvod sadrži formulu sastavljenu uzimajući u obzir sve karakteristike probave novorođenčadi. Takve smjese označene su brojem "1" ili prefiksom "Pre" na pakiranju.

  Mješavine za novorođenčad (0-6 mjeseci):

  Mješavine za djecu prve godine života (0-12 mjeseci):

  Kazein miješa:

  Nudimo gledanje videozapisa o prilagođenim izvorima za novorođenčad:

  mljekara

  To su slatke ili svježe vrste sastava koje se proizvode na osnovi kravljeg mlijeka. Takve smjese se pripreme neovisno od određenog skupa sastojaka ili kupuju u gotovom obliku. Cijelo mlijeko za dječju hranu razvedeno je. Postoje mliječne formule za prodaju:

  Dojenčad vrste "utvrđeno mlijeko" također se smatraju jednostavnim formulama mlijeka s poboljšanom sastavom. Kod kuće su pripremljene slatke mliječne mješavine jednostavnih sastava za hranjenje:

  • "Mix-B": kravlje mlijeko (1 dio), izlučivanje žitarica (1 dio), šećerni sirup (5% od ukupnog broja). Ne-kalorična smjesa za kratkotrajnu uporabu (ne dulje od tjedan dana). Podvrsta mješavine (ovisno o žitarici za juhu): "B-riža", "B-heljda", "B-zob".
  • "Mix-B": kravlje mlijeko (2 dijela), izlučivanje žitarica (1 dio), šećerni sirup (5%). Više hranjiva kompozicija, koja se koristi za dodatno hranjenje za 2-3 mjeseca.

  Za pripremu domaćih slatkih mješavina koristilo se razrijeđeno kuhano mlijeko. Za bebe stariju od 3 mjeseca dopušteno je pripremiti hranu na cjelokupnom kravljem mlijeku.

  Prednosti takvih smjesa u visokoj energetskoj vrijednosti (zbog korištenja juhe krune), zasićenost ugljikohidratima (laktoza, saharoza i škrob) i poboljšana aminokiselinska kompozicija.

  Nedostatak jednostavnih mješavina mlijeka u niskoj prilagodljivosti, zbog čega takvi proizvodi u potpunosti ne zadovoljavaju potrebe novorođenčadi. Nije nepoželjno završiti hranjenje djeteta s mješavinama mlijeka dulje vrijeme.

  Ova tehnika nadoknađuje nedostatak masti. Za sprečavanje raka, proizvod je obogaćen vitamin D3 topljivim u mastima.

  hypoallergenic

  Pogodno za djecu s osjetljivim probavnim sustavima i alergijskim reakcijama. Hipoalergenske formule obogaćene su proteinima sirutke i imaju drugačiju osnovu (kravlje i kozje mlijeko, soja). Vrste hipoalergenskih smjesa:

  • Za djecu s proteinima alergije na kravlje mlijeko:
   1. Dadilja mlijeka za mlijeko;
   2. mješavine bazirane na protein hidrolizatima - "Nutramigen", "Frisopen", "Humana GA-1";
   3. s smanjenom hipoalergenskom aktivnošću - "Agusha - 1 (2)", "NAN fermentirano mlijeko", "Samper bifidus";
   4. soje - "Alsoy", ljekovito - "Alfar").
  • Za novorođenčad s nedostatkom laktoze:
   1. bez laktoze (Portagen);
   2. niska laktoza ("izokal");
   3. soja ("Frisos");
   4. s hidroliziranim proteinom ("Pepti-Junior").

  Treba imati na umu da, kada se nadomješta s mliječnim formulama, dijete ne prima životinjske bjelančevine, pa se preporučuje rano uvođenje komplementarne hrane.

  Prikladno, smjese za bolesnike koji pate od alergija podijeljeni su u sorte prema stupnju smanjenja alergizacije i omogućuju odabir odgovarajuće opcije. Mješavine niskog stupnja smanjenja alergije pripravljaju se na temelju hidrolizata proteina ili imaju fermentiranu mliječnu formulu. Srednje razine smjesa se priređuju na bazi soje proteinskog izolata, a većina hipoalergenskih spojeva sadrži visoko hidrolizirane proteine.

  Nudimo gledanje videozapisa o hipoalergenskim smjesama za hranjenje novorođenčadi:

  Kiselo mlijeko

  Oni se odnose na neprilagođene i djelomično prilagođene verzije s obogaćenom formulom. Sastav mliječne kiseline uključuje mikroflore, potrebnu za uspostavljanje rada crijeva i poboljšanje probavnih funkcija tijela.

  Na prodaju su prilagođeni mliječni proizvodi ("NAS fermentirano mlijeko").

  Neodgovarajuće mješavine na bazi mlijeka uključuju neprilagođene mliječne proizvode: kefir, narine i matsoni. Do šest mjeseci, takvi sastavi su nepoželjni, no događa se da mala količina cijelog kefira pomaže riješiti problem s nestabilnom stolicom ili se nositi s crijevnom infekcijom.

  Nudimo gledati videozapis o fermentiranim mliječnim smjesama za hranjenje djeteta:

  specijalizirani

  Takvi proizvodi smatraju se ljekovitim, sastavi imaju posebna svojstva i namijenjeni su djeci s određenim poremećajima i bolestima:

  1. soje (za djecu s nedostatkom laktaze i alergijom proteinskog kravljeg mlijeka);
  2. s niskim sadržajem fenilalanina (prikazan fenilketonurijom);
  3. na temelju hidrolizata proteina i triglicerida srednjeg lanca (za pacijente s celijakijom, cističnom fibrozom i nedostatkom laktaze);
  4. s probioticima (za upalnu bolest crijeva);
  5. antireflux (za djecu s uobičajenim sindromom regurgitacije);
  6. obogaćene i hiperkalorne (za prerane i niske novorođenčadi).

  Diplomirao po dobi

  • "0" - specijalizirane mješavine za prerane bebe i bebe s nedostatkom tjelesne mase;
  • "1" ("pre-") - smjese za djecu od 0 do 6 mjeseci;
  • "2" - "sljedeće formule", sastavi za djecu stariju od 5-6 mjeseci, imaju visok sadržaj bjelančevina;
  • "3" - posebno mlijeko za bebe za djecu staro 1 godinu;
  • "4" - mlijeko za djecu od 12 do 18 mjeseci.

  Osnovna pravila

  Kako kuhati?

  1. Operite ruke temeljito.
  2. Uzmite suhu, steriliziranu bocu pogodnog spremnika.
  3. Napunite bocu s toplom bebom (nepotrebnom) vodom u količini navedenoj u priručniku za proizvod.
  4. Izmjerite dio praha pomoću posebne mjerne žlice iz pakiranja. 1 žlica je količina suhog koncentrata koji se uklapa u žlicu bez klizača.
  5. Ulijte smjesu u bocu vode.
  6. Vijke kapu na vratu boce.
  7. Zagrijte bocu 1 minutu.
  8. Provjerite je li kompozicija ujednačena.
  9. Pazite da smjesa nije vruća, a ne hladno, spuštajući spoj na zapešće.

  Nudimo gledanje videozapisa o pravilnoj pripremnoj dječjoj formuli za bebu:

  Kako dati proizvode?

  Pravila za hranjenje djeteta:

  1. Stavite novorođenče na podlakticu slobodne ruke, stavljajući glavu u područje zavoja lakta.

  raspored

  Postoje dvije mogućnosti za organizaciju mješovite hranidbe:

  • naizmjenično (svako hranjenje je potpuno prirodno ili potpuno umjetno, naizmjenično);
  • (hranjenje smjese se provodi tek nakon dojenja).

  Specifična opcija ovisi o mnogim čimbenicima - potrebi napuštanja bebe, količini i brzini dolaska majčinog mlijeka, sposobnosti dekantiranja.

  Budući da je mliječna mješavina hranjivi proizvod, s bogatom složenom kompozicijom, traje najmanje 3-4 sata za probavu. Kada se mješovito hranjenje u prehrani pojavljuje način: dijete jede svakih 3-3,5 sati. Nemoguće je razbiti režim kako ne bi imali problema s probavom. Mnoštvo hranjenja: 6-7 puta dnevno. Interval između hranjenja: 3-3,5 sati tijekom dana, 6-6,5 sati noću.

  Savjeti za roditelje

  Za pravilno hranjenje slijedite ove savjete:

  • Ako je moguće, hranite dijete žlicom ili jednokratnom štrcaljkom. Ako koristite bocu, odaberite maksimalnu bradavicu s 1 otvorom.
  • Ne mijenjajte smjesu bez savjetovanja s pedijatrom koji redovito promatra novorođenče.
  • Ako želite vratiti dojenje, hranite dijete samo nakon što dijete usisava obje mliječne žlijezde.
  • Pijete bebu s vodom.
  • Slijedite preporuke o izboru dobnih smjesa.
  • Kontrolirajte količinu i unos kalorija.
  • Ako primijetite znakove da se smjesa ne uklapa ili ne sviđa dijete, obratite se svom pedijatru.

  Je li prikladno?

  Sljedeći znakovi pokazat će da je smjesa točna: dobrobit djeteta, odsutnost alergijskih reakcija i poremećaji probavnog trakta, stabilan dobitak težine i dobar apetit.

  Smjesa je odabrana slabo ako je dijete postalo nemirno, crvenilo ili osip pojavili su se na koži, došlo je do nedostatka težine i poremećaja probavnih funkcija.

  Nudimo vam gledanje videozapisa o tome kako utvrditi je li smjesa prikladna za dijete ili ne:

  Korisni videozapis

  Nudimo gledanje videozapisa o tome kako odabrati pravu dječju formulu za hranjenje:

  U svakom slučaju, prvo što majka treba učiniti je da se posavjetuje s pedijatrom. To je neophodno u bilo kojoj fazi mijenjanja prirode ili prehrane. Izbor mješavine je vrlo važno, jer njegovo stanje zdravlja i razvoja ovisi o vrsti umjetne prehrane koja je najprikladnija za ovo dijete.

  Kada je potreban dodatak za dojenčad: pravila mješovitog hranjenja

  Prije nego što hranite bebu, pobrinite se da jest. Majčino mlijeko sadrži potrebne elemente i vitamine za potpuni razvoj bebe. Sastav majčinog mlijeka je 500 hranjivih tvari koje normaliziraju funkcioniranje stanica u tijelu, oblikuju i ojačavaju imunološki sustav. Majčino mlijeko je idealna hrana koja u potpunosti zadovoljava potrebe novorođenčadi.

  Kada trebaš hraniti

  Postoji nekoliko znakova kada je potrebno miješano hranjenje. Mješovito hranjenje hranjenje u umjetnoj formuli i majčino mlijeko u pola. Dodatak je potreban za sljedeće probleme:

  • Neadekvatna dobitak težine ili gubitak težine;
  • Rođenje bebe prerano;
  • Bolesti majke i dugotrajna upotreba lijekova koji nisu kompatibilni s laktacijom;
  • Razdvajanje majke i bebe (rad, odlazak, itd.);
  • Nedostatak majčinog mlijeka, prijevremeni završetak dojenja.

  Da biste utvrdili ima li beba dovoljno majčino mlijeko, to će pomoći težini. U prvom mjesecu, stopa porasta tjelesne mase iznosi 90-150 grama u sedam dana, u drugom ili četvrtom mjesecu beba dobiva 140-200 grama tjedno, a nakon četvrtog mjeseca - 100-160 grama. Smatrajte da su to uvjetni pokazatelji, a svako dijete razvija se pojedinačno. Izračunajte normalnu težinu pomoći će tablici i formulama za povećanje težine djece do jedne godine.

  Često se majke koje se bave lječnikom suočavaju s problemom smanjenja ili potpuno zaustavljanja proizvodnje mlijeka. Mlijeko nestaje iz raznih razloga: stres i iscrpljenost, nezdravu prehranu, bolesti i lijekove. Nemojte žuriti da biste uveli dopunu, i pokušajte uspostaviti laktaciju. To će vam pomoći u obilju toplih napitaka, pravilnoj prehrani i dnevnom režimu. Specifične metode za povećanje laktacije mogu se naći u članku "Kako povećati proizvodnju mlijeka".

  Prije uvođenja dodataka obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ako je potrebno miješano hranjenje, nemojte očajavati. Mnoge majke vjeruju da će dopunjavanje tijekom dojenja dovesti do potpunog prijelaza na umjetno hranjenje. Ako održavate laktaciju i slijedite preporuke za povećanje proizvodnje mlijeka, to se neće dogoditi.

  Za očuvanje dojenja, dopunjavanje smjesom ne bi trebalo prelaziti 30-50% dnevnog volumena dječje hrane!

  Kako hraniti bebu

  Boca s lutkom je poznato sredstvo za majke za njegu. Ali, unatoč popularnosti metode, morate koristiti pacifiera u ekstremnim slučajevima. Ova metoda prijeti dojenju. Praksa dokazuje da ako je beba pokušala bradavicu, on postupno odbije i često više ne prima grudi. Nemojte koristiti bradavice ako želite zadržati dojenje.

  Posebni sustav za dopunjavanje je cijev koja se stavlja u bočicu s mješavinom i vodi do bradavice. Tako beba dobiva zajedno s majčino mlijeko dobiva dodatnu prehranu. Međutim, ova metoda nije prikladna ako je majka neko vrijeme prisiljena potpuno zaustaviti dojenje zbog bolesti i lijekova.

  Čajna žličica je jednostavan i brz način prehrane bebe bez opasnosti od prirodnog hranjenja. Žlica je pogodna za prvi put hranjenja i male količine hrane.

  Šprica ili pipeta također su prikladne za malu količinu dodataka. Osim toga, proces traje dosta vremena i zahtijeva napor. Međutim, to ne ometa proces laktacije.

  Mala šalica je jednostavna metoda, ali ne i vrlo prikladna. Bez vještina i iskustva mlijeko će izliti iz posuđa. Osim toga, nećete shvatiti koliko je beba pila.

  Dojenje je sigurno za dojenje, ali dugo traje. Bolje je koristiti prst za razvoj refleksa za usisavanje.

  Mješavina hrane za bebe

  Dovršenje djeteta s mješavinom u prvih šest mjeseci života

  Dodatak prehrani je dodatna hrana koju dijete prve godine života prima s majčinskim mlijekom. Njegovo uvođenje uzrokovano je nedostatkom majčinog mlijeka. To može biti posljedica dugotrajne krize laktacije, nemogućnosti redovitog dojenja ili primarne hipogalaktike.

  U potonjem slučaju, problem se nalazi od prvih dana nakon rođenja. Dodatak novorođenčadi u rodilištu je uobičajena stvar. U dječjem medu. sestre uvijek imaju mlijeko u zalihi ako dijete ne uzima Mommyovu dojku ili nema dovoljno mlijeka za hranjenje djeteta. Iako kažu da je kolostrum uvijek dovoljan da djeca dobiju dovoljno, ali u stvari često se ispostavlja da je potrebno hraniti bebu s mješavinom. Pogotovo se često događa ako se dijete rodi veliko, 4 kg ili više. Potrebno je više prehrane nego troje kilograma bebe. Ako beba često curi, izgubi puno težine u prvim danima, a vrijeme izbacivanja iz bolnice ne povećava težinu, pedijatar govori o točnoj formuli i savjetuje različite načine prilagođavanja dojenja.

  Najvažnija stvar je ne hraniti dijete po rasporedu. Dajte grudi češće. Ovo pravilo posebno vrijedi za djecu prvog mjeseca života. Noćenje s mješavinom se ne preporučuje. U noćnom je snu djetetu bolje dano grudi. To je vrlo pogodno za laktaciju. I nedostatak dojenja tijekom noći, zajedno s mješavinama, vrlo brzo će dovesti do potpunog nestanka mlijeka majke.

  Najbolja mješavina za hranjenje beba

  Pa, savjetujete li se liječniku. To je osobito važno za dijete s određenim razvojnim značajkama. Na primjer, ako je rođen preuranjen, težak, pretjeran regurgitacija, alergija itd.

  Ali, u pravilu, za bebe prve godine života, oni kupuju mliječne formule s riječju "udobnost" u naslovu. Obavezno se prilagodite (s brojem 1), tj. Maksimalnom sastavu sličnom majčinom mlijeku. Takve smjese rijetko uzrokuju koliku, retenciju i alergijske reakcije. Čak i ako će to biti jednokratna dopunska mješavina za noć, izaberite najbolju umjetnu hranu.

  Poželjno je da sastav hrane nije škrob i saharoza. I tu su bili omega-3 i 6, prebiotici i nukleotidi. Što se tiče sadržaja palminog ulja, dobro ili ne, pitanje je kontroverzno. To je u većini smjesa i ne predstavlja prijetnju zdravlju djeteta.

  Koja smjesa je bolje dati za dodatak - na kozje mlijeko ili kravlje mlijeko? Mnogi vjeruju da je kozje mlijeko manje alergijsko. Ali nije. Važno je da odabrana mješavina bude prikladna za vaše dijete. Zato, mudro kupite prvu banku. Odmah razmislite hoćete li u budućnosti moći svladati kupnju ove mješavine, bez obzira na to je li vam dostupan po cijeni, bez obzira je li to u kratkom roku u najbližim trgovinama.

  Kakvu smjesu izabrati za dopunjavanje novorođenčeta i gdje ga kupiti treba paziti ako je potrebna prehrana za liječenje. Na primjer, liječnik savjetuje anti-refluks smjesu (od koje djeca ponovno regurgitate manje) ili niske laktoze. Možda nema takvih u supermarketima i ljekarnama sela i malih gradova. Morat ćemo naručiti poštom, putem interneta ili više doći do grada.

  Pokušavajući promijeniti smjesu na isti, ali jeftiniji (iako nije cijena) ne vrijedi. Tijelo djeteta se navikne na određenu mješavinu, a njegova promjena nužno dovodi do najmanjeg poremećaja crijeva u djeteta.

  Kada je neophodno hraniti novorođenče s mješavinom

  Samo kao posljednje sredstvo, ako dijete ima kašnjenje u dobivanju težine i visine, ili je bio jako zabrinut za više od jednog dana, uriniranje je rijetko. Tada je dijete potrebno hraniti. U drugim slučajevima mama se može nositi s njom. Žensko tijelo je vrlo složen mehanizam. A ako u trgovinama sada ne bi bilo toliko mješavina, mješovito hranjenje djece bilo bi mnogo rjeđe. Ako nemate problema s laktacijom, ne trebate kupiti posudu mješavine "samo u slučaju". Bolje naporite i zamrzite nekoliko porcija svog mlijeka ovom prigodom.

  Pedijatri prije imenovanja dodataka obratite pažnju na sljedeće točke.

  1. Niska težina. Uobičajeno, dijete u prva tri mjeseca života dodaje najmanje 600 grama mjesečno. To je oko 20 grama dnevno. Ako je beba dodala ne 600, već 500 grama, onda se sa svojim blagostanjem i razvojem jednostavno opaža više. Ako je povećanje bilo 300-400 grama ili manje, ženama je savjetovano vagati bebu prije i poslije hranjenja. I da vidite koliko dijete stvarno sisanje iz dojke.
  Ako je sisa aktivna, ali beba sranje malo mlijeka, WHO preporučuje hranjenje bebe umjetnom smjesom. Ako beba sranje posve trom, često spava tijekom hranjenja, mama bi trebala pokušati dati mu grudi češće. Nakon 2-3 tjedna, sve bi se trebalo vratiti u normalu. U istom slučaju, ako u večernjim satima ima malo mlijeka u dojki, dijete je gladno i vrištanje, možete mu dati mješavinu. No, u budućnosti, poželjno je odmaknuti se od nje, postupno poništiti.

  2. Rijetko uriniranje. Uobičajeno, dijete koje pije samo majčino mlijeko ne prima vodu, urinira 10 puta dnevno. Da biste izračunali količinu uriniranja, potrebno je prestati koristiti pelene tijekom 1-2 dana. Ako je mokrenje rjeđe - već je opasno za zdravlje djeteta i zahtijeva djelovanje.

  "Prazan kovčeg" nije znak da neće dati mlijeko. Međutim, u slučaju "lijenog plijen" to postaje problem. No, bez obzira na to, trebate je dati da sisati dijete. Ako postoji kriza dojenja, problemi s laktacijom su privremeni i proći će u narednih nekoliko dana.

  Kako pravilno hraniti smjesu ako nema dovoljno mlijeka

  Približnu količinu mješavine koja je potrebna za dopunu će pismeni liječnik reći, kojemu ćete najaviti prosječnu količinu mlijeka koju dijete diše. Smjesa će se morati dati nakon prsa.

  Kada beba počne primati smjesu, postoji opasnost da se laktacija dalje smanji. Da biste to spriječili, upotrijebite dodatni sustav hranjenja kao što je Medela. Ovo je nekomplicirani uređaj, koji je kontejner s njim povezanom šupljom cijevi, isti tip kao kapaljke. Iz spremnika, smjesa ulazi u cijev i ušće djeteta. Vrh cijevi odgovara točno majčinoj bradavici. Naime, ispada da beba sranje i majčinu prsa, potičući laktaciju, a istodobno i mješavina dobiva kroz cijev. Vrlo je meka i ne osjeća dijete.

  Ako dajete smjesu boce, postoji veliki rizik da dijete ne želi sisati dojku, u kojoj nema previše mlijeka. Kao posljednje sredstvo, koristite dud za bocu s vrlo malom rupom, od koje tekućina teče u kapi, a ne curenje.

  Ako količina dodatne hrane nije velika, na primjer, 30 grama, onda ga možete davati iz žlice za hranjenje ili samo čaj.

  I još jedno važnije pravilo, kako dodati nadopunu mješavinom tijekom dojenja - bolje je davati dodatnu prehranu 5 puta dnevno, 30 grama, 1 puta 150 grama, tj. Zamijeniti potpuno jedno hranjenje. Djetetu treba stimulirati dojku.

  Kako hraniti bebu na mješovitoj hranidbi: shema

  Najzahtjevnija hrana za bebe je majčino mlijeko. Ali ako iz nekog razloga nije dovoljno, idite na miješano hranjenje. Dijete će dobiti sve hranjive sastojke majčinim mlijekom, a količina koja nedostaje bit će dopunjena mješavinom. U ovoj vrsti hranjenja ima svoje osobine koje morate znati i uzeti u obzir.

  pramenovi

  Smjesa ne smije gurati majčino mlijeko u pozadinu. To rješava samo problem nedostatka adekvatne prehrane. Nijedna prilagođena smjesa ne može zamijeniti skupljanje onih hranjivih tvari koje su sadržane u majčinom mlijeku.

  Miješano hranjenje traje privremeno. Od 6 mjeseci, kada je riječ o prvom hranjenju, nedostatak hrane zamjenjuje se žitaricama, voćem ili povrćem.

  Pobrinite se za borbu za kvalitetnu laktaciju. To se olakšava češćim vezivanjem djeteta na dojku, noćnim hranjenjem, povećavajući količinu potrošene tekućine. Ne zamijenite refleks traženja u bocama ili bradavicama za bebe. Vrlo često, ove su mjere dovoljno zaustavljanje mješovitog hranjenja za nekoliko tjedana.

  Dodatno hranjenje s mješavinom je dug i težak proces. Potrebno je pripremiti za svaku hranidbu bočice, razrijediti smjesu, a to bi trebalo biti toplo. Majčino mlijeko je uvijek na vašoj strani i sadrži protutijela koja štite bebu od infekcija.

  U kojim slučajevima je potrebno dodatno hraniti

  Često, žena počinje hraniti dijete s mješavinama, bez pravih razloga za to, uzimajući joj meke i prazne dojke za probleme s laktacijom. Zapravo, to može biti znak zrele laktacije. Mlijeko počinje proizvoditi samo u trenutku kada se beba primjenjuje na dojku.

  Volumen izraženog mlijeka također nije pokazatelj prehrambenih nedostataka. Dijete može sisati puno više. Možete pokušati izraziti mlijeko prije hranjenja, uliti je u bočicu i provjeriti koliko je gramova ostalo. Još jedna stvar koju treba razmotriti. Dobivenom volumenu morate dodati 20-30 grama.

  Možete pokušati vagati bebu prije i nakon hranjenja. Dobivena razlika u težini i jednaka je volumenu konzumiranog mlijeka.

  Nije potrebno promatrati ponašanje djeteta, kao indikator nedostatka prehrane. Dijete može plakati i odmaknuti se od prsa, ako je previše pogođena, uzrujana. Osjećaj bolesnog može dovesti do slične reakcije: grčeve u abdomenu, zubima, začepljenim nosom.

  Vrlo je važno osigurati da beba ispravno snima dojku. U tom slučaju možete izbjeći gutanje viška zraka, pojavu rana i pukotina u bradavici, kao i problema s pothranjenom prehranom.

  Miješano hranjenje započinje samo ako dijete ne dobije težinu i nedovoljno se masira dnevno. Na dan djeteta treba biti oko 12 uriniranja. Možete računati, ako umjesto pelene priloži pelenu.

  Iz medicinskih razloga propisano je miješano hranjenje u sljedećim slučajevima:

  • smanjena laktacija;
  • bolesti majke koje su popraćene lijekovima;
  • prehrambene nedostatke u mlijeku za anemiju kod žena, neishranjenost;
  • potreba za prebacivanjem u prehrambene mješavine.

  Mješovita prehrana djeteta može započeti u rodilištu. Razlozi za to mogu biti nekoliko: veliki gubitak krvi tijekom porođaja, višestruke trudnoće, prerane bebe, rhesus-sukob.

  Dodatna oprema za hranjenje

  Svaki paket sadrži detaljne upute o pravilima uzgoja i ukupni iznos koji dijete treba jesti dnevno. Ovdje također moramo uzeti u obzir dob i karakteristike organizma. Cjelokupni preporučeni volumen smjese treba podijeliti na pet hranjenja. Polazni nadomjestak bolje je ujutro. Nije potrebno davati smjesu noću.

  Najbolji pokazatelj koliko grama mješavine za razrjeđivanje je vaganje bebe prije i poslije hranjenja. Dobiveni podaci koreliraju se s normama, a manjak se nadoknađuje dodatkom. Ali postoji jedna nijansa. Dijete može u različito vrijeme piti različite količine majčinog mlijeka. Ujutro malo može popiti, a za nekoliko sati može se napuniti još jednom količinom mlijeka.

  Potrebno je ponovo povezati metodu brojanja mokrih pelena. Uobičajeno, oni bi trebali biti 12. Ako je količina mokrenja nedovoljna, trebate pravilno ponuditi dodatnu hranu. To će vam pomoći u sljedećoj shemi.

  U dobi od 3 mjeseca djetetu se dodatno nudi 30 grama za svako uriniranje koje nedostaje, a sljedećih mjeseci dodaje se 10 grama. I već u dobi od šest mjeseci, dijete dobiva dodatnih 60 grama komplementarne hrane za svaku nedostajuću mokru pelenu.

  Na primjer, ako je dijete u dobi od 4 mjeseca uriniralo 9 puta dnevno, potrebno je umnožiti 40 po 3. Nedostaje 120 grama hrane koja se mora podijeliti na pet porcija dnevno.

  Dopunski savjeti za hranjenje

  Ako se smjesa mora razrijediti u malim količinama, nemojte žuriti da koristite bocu. Dijete se brzo naviknuto na lako sisanje i ne može uzeti dojku nakon boce.

  Hranjenje se preporučuje pomoću žlice, šprice, pipete. Žlica ne smije biti izrađena od metala. Nazvati malo mješavina i sipati preko djetetovog obraz. Nakon što proguta dio, ponudi sljedeće. Pipeta s sadržajem mora se nalaziti u kutu usta i uliti unutra.

  Ako se mješavina za hranjenje puno koristi, takve metode su neugodno i dugo za upotrebu. Zato morate odabrati pravu bradavicu za bocu. Trebao bi biti tijesan i imati malu rupu.

  Da bi se mješovito hranjenje moglo dogoditi pravilno i uspješno, treba koristiti sljedeću shemu:

  1. Najprije morate ponuditi dojku. Hrana bi trebala biti obje mliječne žlijezde. I tek nakon toga, dječja hrana može biti ponuđena iz žlice ili boce.
  2. Završetak dodataka trebao bi ponovno biti dojka majke. Dijete se smiri blizu majčina tijela i zaspati.
  3. Da biste dijete stavili na dojku, trebao bi biti na najmanji zahtjev.
  4. Treba odabrati zgodan položaj za hranjenje i prikladan način kojim se izvrši nadomjestak. Dijete bi se trebalo osjećati ugodno.
  5. Nije potrebno hraniti dijete mješavinom sile. Možda je ugasio glad, iu tom trenutku imao je dovoljno majčino mlijeko.
  6. Dovoljno je brojati mokre pelene jednom tjedno. Ako je nakon par tjedana sve u redu, onda bi smjesa trebala biti isključena.

  Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je majčino mlijeko više ujutro. Stoga biste se trebali pouzdanije hraniti češće. Ako je preostalo mlijeko u dojci, bolje je izraziti i dati je bebi kasnije.

  Ako se uzmu u obzir svi ti savjeti, majka će istodobno voditi borbu za uspostavljanje laktacije, a miješano hranjenje neće se pretvoriti u umjetno hranjenje.

  Mama se boji da miješano hranjenje može dovesti do sloma stolice u djetetu i pojave plina u trbuhu. Ako je smjesa pravilno razrijeđena, dano u maloj količini, a ne cijeli volumen odjednom, onda neće biti nikakvih problema.

  Miješano hranjenje, kao i potpuno prirodno, osigurava djetetovo tijelo s potrebnim imunološkim tijelima. U smjesama nema sličnih protutijela. Stoga, u najmanjoj mogućoj mjeri nije potrebno prebaciti se na umjetnu prehranu.

  novorođenčad

  Procjena tri kriterija pomoći će vam da razumijete trebate li hraniti dijete: dobitak na težini mjesečno, ponašanje djeteta u intervalima između hranjenja i količine mlijeka koji se jede po danu. Dodatak je potreban samo ako ti pokazatelji ne odgovaraju normi, unatoč činjenici da je beba zdrava.

  - Procjena tri kriterija pomoći će vam da razumijete trebate li hraniti dijete: dobitak na težini mjesečno, ponašanje djeteta u intervalima između hranjenja i količine mlijeka koji se jede po danu.

  - Potrebno je hraniti dijete samo s mješavinom ako ti pokazatelji ne odgovaraju normi, unatoč činjenici da je beba zdrava.

  - Čak i takvi problemi poput nedostatka laktaze u bebi, koliku ili pojavu nesigurnih mikroorganizama u majčinom mlijeku nisu razlog za uvođenje dodatne hrane ili zamjenu prirodne hrane umjetnim.

  - Zadaća nadomjestaka majčinog mlijeka je smanjiti štetu koju dječji nedostatak može uzrokovati. Zbog toga bi smjesa trebala biti što bliža "izvoru" u svom kemijskom sastavu.

  - Trebalo bi ga uvećati u roku od 5-7 dana, počevši od male količine (do 30 g). Ako se beba pogoršava, proizvod se ne mora poništiti, samo ne povećavajte količinu kako biste djetetu pružili priliku da se naviknete.

  Da biste razumjeli trebate li hraniti bebu, morate procijeniti tri kriterija.

  - Mjesec dana, dijete dobiva u prosjeku težinu ne manje od 600 g (računajući težinu pri rođenju) ili ne manje od 150 g tjedno.

  - Interval između hranjenja nije manji od 2,5 sata, au tom intervalu on ne izgleda gladno.

  - Količina majčinog mlijeka "jede" beba zadovoljava svoje potrebe: 1/5 stvarne težine u dobi do 1 mjesec; 1 / 6-1 / 7 - do 5-6 mjeseci.

  Moguće je utvrditi je li to tako, ako se dijete odvaže nakon jela, ne samo jednom, već tijekom dana, a po mogućnosti nekoliko puta za redom.

  Ako su svi gore navedeni zahtjevi ispunjeni u vašem slučaju, beba dobiva potrebnu, i do 4-5 mjeseci, ni dopunu niti uvođenje dodataka koji mu nije potrebno.

  Pronalaženje bilo kakvih odstupanja od ovih zahtjeva, prije svega morate saznati jesu li povezani s nekim bolestima ili narušenim zdravljem bebe (uključujući crijevnu disbakteriju, u kojoj je majčino mlijeko gore apsorbira, zbog čega dijete ne dodaje u krizi za laktaciju (to je kada se nakon 2-3 dana nedostatka majčinog mlijeka vraća u cijelosti), ili je razlog njegov trajni deficit (liječnici nazivaju hipolaktacijom ili hipogalaktijom).

  Ako majčino mlijeko nije dovoljno, dijete će morati biti hranjeno smjesama - njezinim zamjenama. Imajte na umu da takvi problemi kao što je nedostatak laktoze u bebi, koliku ili pojavu nesigurnih mikroorganizama u majčinom mlijeku nije razlog za uvođenje dodatne hrane ili zamjenu prirodne hrane umjetnim.

  Zadaća nadomjestaka majčinog mlijeka je smanjiti štetu koju dječji nedostatak može uzrokovati. Smjesa bi trebala biti što bliža "izvornom kodu" u svom kemijskom sastavu kako bi zadovoljila zahtjeve hranjivih tvari bebe.

  Istovremeno, ona također treba pomoći razvoju probavnog sustava, sadržavati potrebne komponente za reprodukciju korisnih bakterija u crijevu. Konvencionalne (ne medicinske) prilagođene mliječne formule zadovoljavaju ove zahtjeve.

  Njihov sastav je najbliži sastavu majčinog mlijeka u svim njegovim sastavnim dijelovima: u usporedbi s kravljim mlijekom, oni smanjuju ukupni sadržaj proteina (do 1.4-1.6 g / 100 ml) i predstavlja smjesu kazeina (glavni protein kravljeg mlijeka). mlijeko) i protein sirutke (oni dominiraju u ljudskom mlijeku) u omjeru 40:60 ili 50:50. Ove brojke su bliske onima ljudskog mlijeka (45:55).

  Preduvjet je prisutnost u mješavini mliječnog šećera (laktoza), što čini značajan udio u majčinom mlijeku.

  Iako su svi nadomjesni proizvodi majčinog mlijeka slični u sastavu, dogodilo se da dijete ne prihvaća jednu mješavinu, ali asimilira drugu istu vrstu bez problema.

  Smjesa se mora uvesti postupno, u roku od 5-7 dana, počevši od male količine (do 30 g). Ako se beba pogoršava, proizvod se ne mora poništiti, ne povećavajte iznos 2-3 dana da biste djetetu pružili priliku da se naviknete.

  Najčešće primijenjene mliječne formule su Frisolak (Friesland), Nan (Nestlé), Nutrilon (Nutritia), Humana (Humana), Hipp (Hipp), Semper Baby (Semper) "Mikamilk", "Agusha".

  Postoje dobne faze, koje su označene brojem nakon naziva proizvoda: 1; 2 (mješavina za djecu od 6 mjeseci do 1 godine); 3 (od 1 godine) pa čak 4 (od 1,5 do 3 godine).

  Ako vaša beba ima zdravstvene probleme (na primjer, kolik, konstipacija, regurgitacija), pedijatar može preporučiti smjesu iz kategorije medicinskih proizvoda.

  Budući da je nadomjestak s mješavinom zamjena za prirodnu prehranu, ista pravila vrijede za režim hranjenja, količinu hrane i dodatno konzumiranje alkohola.

  Pedijatrijski gastroenterolog, specijalist zaraznih bolesti, imunolog, Moskovski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju nazvan po Gabričevskom, liječnik-konzultant, kandidat medicinskih znanosti.

  Obitelj i mama

  Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

  • Otvorite izbornik bloga
  • glavni
  • Svi blog članci
  • O autoru i blogu
  • besplatno
  • povratna veza

  Koja smjesa je bolje odabrati za hranjenje (dodatno hranjenje) novorođenčad?

  Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko, jer pruža sve što je potrebno za unutarnje organe bebe i vitalne sustave kako bi pravilno oblikovali. Ali što ako je majka bolestna, s laktacijskim problemima ili mlijeko nije tako hranjivo koliko bi trebalo biti? Jedina mogućnost podizanja bebe postaje mliječna formula. Čak iu takvoj situaciji, nemojte očajavati, samo trebate shvatiti koja je smjesa najbolja za novorođenče. U nastavku razmatramo vrste mješavina za dijete, saznajte koja je prikladnija za hranjenje / hranjenje novorođenčeta. prednost?

  Što je formula za hranjenje beba?

  Mix za dojenčad je dizajniran da zadovolji sve potrebe tijela malog čovjeka u razvoju. Za novorođenčad je potrebna samo prilagođena prehrana. Prilagodljiva je u prvih tjedana beba života, jer je dobro probavljena, brzo nadopunjuje potrebne sastojke u tragovima i mineralima, količina ugljikohidrata, bjelančevina i masti savršeno je uravnotežena u njemu, a u sastavu predstavlja proizvod sličan majčinom mlijeku.

  Takve smjese imaju obogaćenu kompoziciju kako bi se dijete razvilo i brže rasti.

  Obično uključuje sljedeće tvari:

  • Laktobakterije i prebiotici za stvaranje djetetove vlastite crijevne mikroflore;
  • Elementi u tragovima - željezo, selen, jod, kalcij i drugi korisni elementi;
  • Askorbinska i folna kiselina;
  • Sirutka;
  • Polinezasićene, esencijalne kiseline;
  • Provitamin A (beta karoten);
  • Nukleinske kiseline;
  • Vitamin B8 (inozid);
  • karotenoida;
  • Kompleksni proteini;
  • 2-aminoetansulfonska kiselina (taurin).

  Međutim, to je mame znaju da postoji svibanj biti uključeni i komponente koje su uključene u zasićenja djeteta, međutim, ne samo da su beskorisni, ali u nekim slučajevima čak može uzrokovati štetu dječjem tijelu. Takve tvari uključuju saharozu, maltodekstrin, pa čak i palmino ulje, koje u sastavu nije mjesto.

  Kada majka ne zna koja je mješavina najbolja za novorođenče, ona treba proučiti sastav odabranog proizvoda, a ako se spominje lecitin ili glukoza, bolje je odbiti takvu smjesu odmah.

  U pravilu je takav proizvod mnogo jeftiniji od dječje hrane visoke kvalitete, ali vrlo često zbog sadržaja neželjenih elemenata, probavne smetnje, alergije, proljev i zatvor kod bebe mogu dovesti do hranjenja. Zato je bolje koristiti pouzdane proizvode proizvodnih tvrtki, koja je rasla nikoga osim nekoliko generacija djece.

  Takve smjese imaju nekoliko vrsta koje uzimaju u obzir obilježja male djece:

  1. Uz pojedinačnu netoleranciju na laktozu zbog nedostatka laktaze u djece - soje, ne-mliječnih smjesa
  2. Za slabu djecu s visokim sadržajem proteina;
  3. Za bebe s predispozicijom za česte zatvore;
  4. Prilagođeno za bebe sklone recurgitaciji (anti-refluks);
  5. Uz osjetljivost na alergene - hipoalergijsko;
  6. Posebna prehrana praha za rješavanje problema s odstupanjima od normalnog razvoja.

  Kada se anemija nalazi kod djeteta, bolje mu je odabrati dijetu koja sadrži visok postotak željeza. Fermentirane mliječne mješavine namijenjene su djeci s oslabljenom probavom i crijevima, jer sastav sadrži prebiotike i bifido kulture.

  Osim toga, smjesa može biti suha i tekuća, istodobno, suha pohranjena dulje, samo pripremljena i jeftinija.

  Takav veliki izbor može iznenaditi roditelje. Koja smjesa je bolje hraniti novorođenče i što općenito imaju prednosti umjetnog hranjenja?

  Svi pro i kontra umjetne prehrane

  Kada se pojavi pitanje koja je mješavina bolja za novorođenče, novi roditelji imaju mnogo savjetnika, a naravno, svatko, žalostan za mladu obitelj, savjetuje im više pristupačne mogućnosti u obliku praškastih smjesa. Ako se uzme suhu hranu za bebe, kao što je to u većini slučajeva, opcija proračun i to je najbolji način za roditelje, naravno, takvih proizvoda ima određene prednosti. Oni su kako slijedi:

  • Hrana je lagana za pripremu, paket uvijek sadrži mjernu žlicu, tako da majka zna koliko je njezino dijete jedilo (ili ne jede);
  • Osim majke hraniti mrvicama i drugi članovi obitelji, kad odjednom joj se da zdravstveni problem, ona želi odmoriti ili napustiti kuću na poslu;
  • Ako kupite mješavinu više kvalitete, ne brinite se da dijete može doživjeti alergijsku reakciju, inače će biti tako jasno da je to razlog.

  S druge strane, opasnosti ponekad vrebaju gdje ih ne očekujete. Ako ne dajete važnost elementarnoj čistoći boce ili ne obratite pozornost na dozvoljeni broj proporcija, u najboljem slučaju možete dobiti upalu crijeva u bebi. No, posljedice mogu biti još ozbiljnije ako infekcija uđe u tijelo djeteta.

  Još jedan nedostatak je da se razrijeđena suha mješavina ne može uzeti sa sobom kada morate hodati, a još više kada trebate doći do dječje klinike koja je udaljena od sata. Činjenica je da se takav proizvod može koristiti kao umjetna smjesa samo u toplom obliku odmah nakon završetka pripreme.

  A sada o ozbiljnijim problemima - kod djece koja su neprestano u praškastoj prehrani, postoji kršenje normalnog pokreta crijeva, moguća je pojava trbušunastog trbuha, grčeva i česta regurgitacija hrane. Nepotrebno je reći, kako se prilagoditi moć nije, ne može dati djetetu ono što čini majka za vrijeme dojenja - jak imunološki sustav, pomaže djetetu da se odupre raznih bolesti.

  Tekuća skupe mješavine, naravno, su kvalitetnije, ali ne svaka obitelj može priuštiti takvo zadovoljstvo.

  Koja je najbolja mješavina za novorođenče?

  Ponekad, odabrati najprikladniju hranu, roditelji moraju mijenjati nekoliko marki proizvoda.

  Sljedeći znakovi mogu ukazivati ​​na to da dijete ne odgovara smjesi:

  • Osip i crvenilo na koži;
  • Iritacija, iscrpljujuće raspoloženje u djeteta;
  • Poremećen san;
  • Problemi s stolicama (obično proljev pomiješan s bijelim grudama);
  • Dijete zapravo ne raste, jer ne dobiva tjelesnu težinu.

  Osim toga, mama i tata trebaju zapamtiti da se smjesa treba razrijediti u skladu s priloženim uputama, au svakom slučaju, ne mijenjajte dozu koja je navedena u njoj.

  Potrebno je utvrditi koja je mješavina za novorođenčad najbolja. Da biste to učinili, morate uzeti u obzir sve prednosti i nedostatke svake marke prikladne za novorođene bebe. Na pakiranju treba biti jedinica, što znači da je proizvod namijenjen dojenčadi od rođenja do šest mjeseci.

  Prije kupnje, trebate se posavjetovati s pedijatrom, pored toga, pažljivo pročitajte koje su komponente dio mješavine.

  Najsigurniji proizvodi za novorođenče danas su:

  1. Nutrilon je prilagođena smjesa koja sadrži vitamine, polinezasićene masne kiseline, prebiotike, iako postoji i značajan nedostatak - prisutnost palminog ulja;
  2. Nan je hypoallergenic proizvod s dodatkom joda, taurina, masnih kiselina u obliku ribljeg ulja, ali sastav ne sadrži takav važan element kao maltodekstrin, a postoji i mali postotak niskokvalitetnog palminog ulja;
  3. Nutrilak - medicinska smjesa za djecu s problemima probave i asimilacije hrane, sastav je obogaćen mineralnim spojevima i vitaminima;
  4. Nestozhen je također namijenjen dojenčadi koja ima problema s probavom, sastav pomaže normalizaciji crijeva, jer sadrži prebiotike, plus nedostatak saharoze, ali za dijete je dodan sirup, pa smjesa ima slatki miris;
  5. Humana - mliječni proizvod koji ima za cilj uklanjanje abdominalne boli i kolike kod djece, također za prerane bebe, ima hipoalergenski sastav koji uključuje veliku količinu hranjivih tvari;
  6. Hipp sadrži željezo i folnu kiselinu, smjesa je pogodna za djecu s niskim hemoglobinom i znakovima anemije, uz sastav prebiotika i laktobacila koji reguliraju rad gastrointestinalnog trakta.

  Često roditelji su zainteresirani za ono što je najbolje miješati završiti hranjenja novorođenčeta, to je zbog nedovoljnog dojenja, nestašica mlijeka ili nedostatka svom sastavu. Zbog toga nema dobitaka na težini, a dijete ne dobro spava i često plače. U tom slučaju možete koristiti i navedene proizvode. Prema pregledima majki suočenih s ovim problemom za hranjenje, dobro je koristiti marke kao što su Nan, Hipp ili Nestozhen.

  Odabir smjese je bolje za novorođenče, potrebno je uzeti u obzir stanje djeteta, njegove osobine i predispoziciju za određene patologije. Ako je odabrana odgovarajuća prehrana, to je poželjno da to ne mijenja dok dijete nije dosegla sljedeći dobnu kategoriju, Bole to učiniti oštro, što može uzrokovati razne probleme. I, naravno, ovo pitanje ne može bez preporuke kvalificiranog pedijatara.

  Mješovita hrana: sve što trebate znati prije odabira

  Postoje slučajevi kada iskusne majke nakon porođaja pada u živčano stanje koje je osebujno za primiparous. Od ničice imamo buket sumnji u njihovim sposobnostima. To je olakšano mnogim psihološkim čimbenicima koji zavode. Naša majka redovito posjećuje internet forum, čita članke o prednostima dojenja, aktivno sudjeluje u "preziranju" svojih protivnika, zagovara napredne metode obrazovanja. Odjednom se pojavljuju pitanja njezine naizgled iskusne osobe: "Što učiniti, dijete je dodalo više od kilograma u prvom mjesecu, a samo 300 g u drugom?", "Zašto uvijek imam grudi "Prazno"? "," Dijete se brine, kad je sranje - nema dovoljno mlijeka? "

  Povećana sumnjivost koja se razvija nakon porođaja nije otkazana. Uključena je u hormone i instinkt majke, ali najviše ovisi o psihološkom okruženju. Nekoliko pogrešnih komentara može trajno izazvati sumnju u njihovu sposobnost hranjenja. A onda se nervozna majka želi hitno smiriti (prije svega) i dijete s nečim pouzdanim. Na primjer, smjesu. Majčino mlijeko u opalu je "ne-masnoća", "nisko", to je "neki ne tako". I sa mješavinom svih vrlo jasnih. Dokormil - dijete se smirilo i "napokon" spava, šuti i čak doda težinu. O, ova težina! Do sada smo imali stereotip u glavi: težina je jednaka zdravlju. Taj pristup ostavlja individualni razvoj bez šanse ignorirati polikliniku i laboratoriju analiza.

  Glavni razlozi zbog kojih je dijete prebačeno u miješano hranjenje, stručnjaci za dojenje nazivali su slabu svijest majki, podsvjesnu nespremnost na dojenje, kao i osip (bez prethodne dijagnoze) savjet liječnika.

  Što je miješano hranjenje?

  Miješano hranjenje je sustav hranjenja za dijete, u kojem se ova formula dopunjuje hranjenjem uz dojenje bez jasnog režima (po potrebi), dok volumen smjese ne zauzima više od polovice ukupne količine prehrane. Preporuča se zbog sljedećih razloga:

  - nedovoljno povećanje težine;

  - bolest majke, uzimanje lijekova nespojivih s HB;

  - životna situacija: primjerice, obitelj je siromašna, a majka treba odmah otići na puno radno vrijeme.

  Je li mješovito hranjenje uvijek put do umjetnog hranjenja? Uopće ne. Sve ovisi o vašim ciljevima. Ako majka želi zadržati dojenje, to znači da ispunjava (koliko je to moguće) sve preporuke za povećanje laktacije, davanje djeteta s mješavinom u iznosu od najviše 30-50% dnevnog obroka prehrane. S pravilnom primjenom svih savjeta i najvažnije - obnavljanje psihološke udobnosti, izgubljeno zbog sumnji i strahova o "gubitku mlijeka" - obnavljanje dojenja. U mnogim slučajevima, u dobi od 6 mjeseci, beba se potpuno prebacuje na čisto dojenje.

  Kompetentni prijevod mješovitog hranjenja

  Za prebacivanje na CB, potrebno je izračunati količinu hrane koja nedostaje gramima po danu, a vi ćete dovršiti obračunatu količinu smjese nekoliko puta dnevno. U izračunima ćete dobiti pomoć liječniku ili savjetniku za dojenje. Ako nećete nastaviti prenositi dijete u smjesu - svakako potražite preporuke za povećanje laktacije. U pravilu, to su redovite noćne veze na dojku (posebno prije zore), kontakt između kože i kože se drži blizu dojke kada se nadopunjuje mješavinom djeteta; regularni izraz mlijeka, kao i dodatak mješavinom ne iz boce, nego iz žlice ili šprice. Ako je moguće, izbjegavajte korištenje bradavica. Od mješavine bradavica brzo teče, dijete se ne treba mučiti i brzo se navikne na to. Nakon sisanja boce, bebe ne mogu ispravno prilagoditi svoj dah dok sisaju svoje grudi i počnu se brinuti. Radne mame, kako ne biste izgubili mlijeko, vrlo je važno dojiti bebu barem ujutro i navečer.

  Hranite smjesu tek nakon primjene djeteta na dojku (obje dojke). Tijekom vremena, postupno smanjujte količinu smjese u korist dojke. Broj privitaka dojki trebao bi biti najmanje tri do pet puta dnevno.

  Kako odabrati smjesu i izračunati točan iznos? Preporuke Zabelinoy Tamara Alexandrovna, pedijatrijski medicinski centar "XXI stoljeće", iskustvo medicinske prakse - 20 godina. (izvor: mama.mc21.ru)

  Grubo možete upotrijebiti sljedeći izračun: za dijete mlađe od 10 dana, dnevni volumen mlijeka je 2% tjelesne težine pri rođenju, pomnožen s dobi djeteta u danima. Primjer: dijete iz sa tjelesne mase 3200 na 5. dana života mora dobiti oko 320 ml mlijeka dnevno (3200: 100h2h5 = 320), tj prosječnom brzinom od hranjenja od 8 do 10 volumena svakog hranjenja od 30 do 40 ml u prosjeku. Nakon 10 dana do 2 mjeseca života, izračun je još jednostavniji: dnevna količina hrane iznosi 1/5 tjelesne težine. Primjer: dijete od 1 mjeseca s tjelesnom težinom od 4500 na dan trebalo bi primiti oko 900 ml mlijeka. U toj dobi, u pravilu, učestalost hranjenja je oko 8 puta dnevno, tj. U prosjeku svako dijete prima oko 110 ml mlijeka (od 100 do 120 ml). Volumen za koji nedostaje ispunjen je dodatnom hranom - dojenčeta. Prilikom odabira mješavine uzima se u obzir starost djeteta, kao i prisutnost bilo kakvih problema kada se pojavi potreba za označavanjem specijaliziranih, tj. Medicinskih mješavina.

  Ako je dijete zdravo, sljedeće dodatke mogu se upotrijebiti kao dodatak: "Nutrilon", "Humana", "Heinz", "Nan", "Nestagen", "Mamex" i "Hipp". Kada postoje dokazi maldigestion - kolike, stolica kašnjenje nestabilna stolica, za korekciju dysbiosis, na povećan rizik za razvoj infekcije, dobru mješavinu „nan fermentiranom mlijeku 1” za djecu prvih šest mjeseci života i „nan fermentiranog 2” do 6 mjeseci; Uz visok rizik od alergija na kravlje mlijeko - u slučaju nepodnošljivosti identificirati roditelji, braća ili sestre toddler - imenuje smjese koje sadrže djelomično hidrolizirani protein „nan hypoallergenic 1” u prvoj polovici i „Nan hypoallergenic 2” nakon 6 mjeseci Nutrilak hypoallergenic ", "Hipoalergijski hipp 1", "hipoalergijski hipp 2", "hipoalergijski humani 1" i "hipoalergijski humani 2". Ako je dijete već postoje znakovi alergije na kravlje mlijeko, potrebno je oznaka kao tretman za dojenje pomoć - hidrolizatom mješavine u kojoj hidrolizom uništili glavne alergene odgovorne za razvoj nepodnošljivosti hrane: „Nutrilak peptid SCT”, „frisopep”, „Alfaro”, " Nutrilon peptid "," pregestimil "," Nutramigen "," Damyl pepti ".

  Za djecu s laktaze insuficijencije, uključujući kao dijetetski akutnih crijevnih infekcija, preporučljivo smjesa niske laktoze „Nutrilon niske laktoze” „Nutrilak niske laktoze” „Humana PL” (to je smjesa mlijeka), smjesa se temelji na proteinskih hidrolizata - "frisopep", "hipp ha 1", "humano ha 1". Pored toga, mliječne mješavine sadrže manje laktoze zbog aktivnosti laktoze mikroorganizama. Mješavine u kojima je laktoza potpuno odsutna - bez mlijeka bez laktoze - "Mamex bez laktoze", "Nan bez laktoze", "Nutrilak bez laktoze"; mješavine na bazi soje također ne sadrže laktozu-enfamil soje, heinz soje, sojino soju, nan soje, nutrilon soje, itd., kao i mješavine lijekova hidrolizata - alfar, pregestimil "," Nutramigen "," nutrilon pepttststs ". Kod stalne regurgitacije, pedijatar ponekad smatra potrebnim propisati anti-refluks smjesu. Te smjese su povećani viskozitet zbog uklapanja u svojoj strukturi zgušnjavanje (desni ili škrob), "ar Nutrilak antireflux" "semper lemolak", "frisovom", "Humana ap", "Nutrilon antireflyuks" et al.

  Neobjektivni razlozi dopunjavanja: nemojte sumnjati u sebe!

  Razmislite o razlozima koji se mogu pripisati brzom izboru. To jest, kada dijete zapravo nije trebalo prijevod, ali su njegovi roditelji odlučili drugačije.

  1. Nedostatak informacija. Niže navedene činjenice NIJE razlog za neposrednu dopunu.

  - dijete se brine za prsa, baca prsa;

  - prsa su prestala biti popunjena, plime ne osjećaju;

  - malo mlijeka na pumpanju;

  - dijete je u prvom mjesecu života dodalo iznad norme (više od 600-800 g), au drugom je dodao malo (manje od 600 g);

  - kontrola vaganja pokazala je da dijete sranje malo mlijeka;

  - Dijete ima bol u trbuhu, ima osip (dijazu).

  Ako ih mlada majka donese kao argument, to znači da hitno treba osvježiti svoje znanje pravim informacijama. Na primjer, pročitajte materijale iz arhive našeg web mjesta: http://www.u-mama.ru/read/article.php?id=2223.

  2. Pogreške pri dojenju: nepravilno zarobljavanje dojke, nelagoda kod sisanja, naviknuti na strogi režim hranjenja. Morate se obratiti savjetniku za dojenje.

  3. Nesvarljiva vjera u dječju prehranu za djecu mlađu od godinu dana i slijepu poslušnost medicinskim preporukama. Treba jasno shvatiti da je ova shema razvijena prije mnogo godina na temelju statistike o stanju zdravlja djece pod mješovitom ili umjetnom hranom. Nove dječje norme, koje se temelje na statistici o dojenčadi, upravo su zaposjele svijet. Grudnichkov još uvijek mjeri klevetnici, dakle precijenjene stope rasta, ranog uvođenja komplementarne hrane i tako dalje. Još je više prikladan za liječnike koji se bave umjetnim umjetnicima, jer imaju sve u gramima i vremenu. Djeca na HBV - to je nekontrolirana prehrana, nepoznati gramovi, nerazumljivi sastav mlijeka. Sve je u magli. Mnogi liječnici daju žurne savjete o tome kako hraniti djecu mješavinom kako bi im se olakšalo razumijevanje dnevne rutine djeteta i količine hrane koju koristi. Suvremena majka mora shvatiti da sve zastarjele sheme ne uzimaju u obzir osobne karakteristike djece.

  Pedijatrijski pristup u našoj zemlji dugo vremena podrazumijeva prijedlog majkama mnogih strahova, sumnji, stereotipa. Sustav se postupno mijenja, postaje stvar prošlosti, ali ostatci su uporni. Dobar liječnik ne bi trebao "podići" dijete u shemu, nego procijeniti individualnu situaciju. Bilo koja majka ima izbor - dopustiti da se njezino dijete vrednuje na transporteru ili pronaći liječnika koji ima vremena uzeti u obzir pojedinačne karakteristike. Takvi liječnici naiđu na redovne klinike u okrugu. Nemojte je uzimati kao neizbježan ako vam je rečeno da je vaše dijete dužno spavati cijelu noć sve do šest ujutro, a da se ne probudi - ili vagati 200 g više, na temelju tableta. To nije krajnja istina, već pedijatrijski pristup jednako primijenjen na svu djecu. Nitko ne poznaje vaše dijete bolje od tebe - nema potrebe za prebacivanjem SVE odgovornosti na liječnike!

  4. Nedostatak dojenja. Jedan od najčešćih razloga. Može se kamuflirati, izraženo neizravno. Naše tijelo je vrlo pametan sustav. Kada se bojažljivo usadimo u sebi da nam je hladno, on se slaže i smrzne. Kada zapravo ne želimo nešto - ponovno se slaže i smanjuje dotok sile na naznačeno mjesto. Konkretno, smanjuje proizvodnju mlijeka i korisno nudi neke bolesti u asortimanu koji pomažu završiti laktaciju - na primjer, moja majka počinje osjećati glavobolju zbog nedostatka sna. Mlada majka može se boriti za pokazivanje "umiranja" laktacije, mašući popis mliječnih proizvoda i govoriti o svojoj borbi za GW, ali kroz iritacije će joj prije ili kasnije dati joj daleko. U ovom slučaju postoji izreka: "Bolje je hraniti dijete umjetnom prehranom, ali iz čistog srca, nego s majčinskim mlijekom bez dobre volje".

  Tipično ponašanje u podlozi nesvjesne nespremnosti na dojenje je neprestano privlačenje nekih shema. Pokušavajući prilagoditi laktaciju, mama koristi utege (provjeravanje vaganja), prilagođava režim knjiga i savjeta, izračunava gramove i minute. Ona treba sve te događaje kako bi pokazala svoju "dobrotu". Oni ga štite od mogućih napada "navijača GW-a" i budućih kompleksa. Druga mama, nesigurna u sebi, odlučivši dopuniti mješavinom, jer odbacuje odgovornost. Lakše je za nju. Nije kriva za empirijske potrebe djeteta u mješavini - tablice, norme, gramovi su krivi. Ovdje bih htio zabilježiti odvojeno: dojenje bi trebalo biti lijepo i za majku i za dijete. "Zlo" hranjenje "Ne želim" neće donijeti nikakvu korist djetetu. Skladan prijevod IW-a ispravit će situaciju.

  5. Što više (u vremenu) dijete odvoji od majke nakon rođenja, to je još gore veza "majka i dijete", majčino tijelo reagira manje na potrebe djeteta. Nisu se prilijepili na prsima nakon porođaja, pronašli su neke probleme - odveli su ih u ICU, zadržali neko vrijeme u bolnici - svi ovi razlozi mogu dovesti do hormonske neravnoteže, laktacija će početi blijedjeti. Stoljetno iskustvo dojenčadi pokazuje da se majčino mlijeko pojavljuje i kod žena bez rodenja koja se primjenjuju na dojku druge djece (medicinska sestra u Rusiji često nije imala vlastitu djecu). Želja za dojenjem prevladava mnoge prepreke: ako se ne može primijeniti na dojku, dijete ne hrani mješavinom, već izražava mlijeko. Općenito, dijete - on je vaš osobni. Kada budete odvojeni od djeteta nakon rođenja, trebate osigurati uvjete za normalno dojenje. Često nije zdravi smisao koji ometa, ali ljudski čimbenik (nezadovoljna medicinska sestra).

  6. Pogrešno tumačenje kriza laktacije. U određenim razdobljima (obično u trećem mjesecu dojenja, šesti i deveti), postoji osjećaj nedostatka mlijeka. Beba počinje sisati češće i dulje - ili, naprotiv, baca prsa, je kapriciozan, dobiva male težine (manje nego u prva tri mjeseca). U TREĆE MJESECI počinje hraniti dijete s mješavinom, prelazeći u miješanu hranu (a kasnije i na umjetno hranjenje). Majke bi trebale pravodobno naučiti informacije o krizama za laktaciju, koje bi se trebale podnijeti samo kao neizbježan prirodni fenomen.

  Važno: prema ponašanju dojke, nemoguće je utvrditi je li beba puna ili gladna. To se može učiniti ako računate dnevni broj uriniranja, da provedete "mokri pelenski test" (najmanje 10-12 mokrih pelena dnevno). Najučinkovitije djelovanje je umirivanje vaših živaca uz pomoć mliječne formule. Ublažiti živce treba valerian ili persen - izravno unutra. I također koristiti sve mogućnosti psihološke pomoći.

  6. Pritisak rodbine. Očigledna je želja baka / susjeda / djevojaka da izgledaju pametnije na pozadini mlade majke koja je uvijek sumnjičava. Svi se sami prisvajamo na račun nekoga ili nečega, ako nema dovoljno snage za samoobnavljanje. U tom slučaju možete savjetovati da pohađate tečajeve nakon poroda (u nekim školama za majke dopušteno je dolazak s djecom), organiziranje forumskih sastanaka - češće se susreću sa istomišljenicima, raspravljaju o zajedničkim problemima, budite sigurni da niste sami.

  Neke statistike: "jedna boca mješavine ne boli" - ili će to povrijediti?

  * Dojenje i hranjene bebe imaju različitu crijevnu floru.

  * Dojenje bebe imaju niže srednje kiseloj sredini (pH) u crijevu približno 5.1-5.4 pH tijekom prvih šest tjedana, predstavljen uglavnom bifidobakterija s malom količinom patogena - bakterije E. coli tipa, Bacteroides, klostridije, te streptokokima. Djeca koja su hranjena dojenčadi imaju visoku pH u crijevima - približno 5,9-7,3, s raznovrsnom beskorisnom florom.

  * U dojene bebe koje se hrane mješavinom - prosječni pH iznosi oko 5,7-6,0 tijekom prva četiri tjedna, a do šestog tjedna smanjuje se na 5,45.

  * Kada se formula nadopuni prehranom dojenčeta djeci tijekom prvih sedam dana života, proizvodnja neophodnog kiselog crijevnog okoliša odgađa se i nikad se ne može postići.

  * Bebe koje su dojene i koje se hrane mješavinom, razvijaju crijevnu floru, poput djece koja su potpuno dojena.

  * Čim se smjesa počne nadopunjavati hranom, bakterijska flora dojenčadi postaje slična onoj u umjetnoj djeci u kojoj bifidobakterije više ne dominiraju, a razvija se kolonizacija s anaerobnom florom.

  Čak i male količine dopunske hrane (jedan hranjenje u 24 sata) dovest će do promjena crijevne mikroflore kod djeteta.

  * Uvođenje smjese na dojenčad dojenčeta dovodi do poremećaja crijevnog ekosustava.

  * U obiteljima s alergijama, dojilje mogu postati osjetljive na protein kravljeg mlijeka čak i nakon jedne boca mješavine (povremeno dodavanje ili planirano nadopunjavanje u dječjem odjelu tijekom prva tri dana života).

  Što je bolje: miješano hranjenje ili umjetno?

  O ovom pitanju nema konsenzusa. Čini se logičnim da dodavanje smjese u količini ne više od 50% cjelokupne prehrane je bolje jer dijete i dalje prima zdravo majčino mlijeko. S druge strane, zamislite: dijete je upravo rođeno. Prehrana je izgradnja tijela, svih vitalnih sustava. Vrlo je važno da se dijete odmah prilagodi predloženoj prehrani i počne ga harmonično uskladiti. U slučaju mješovitog hranjenja, ispada da je dijete prilagođeno majčinom mlijeku, no tada mu se nudi mješavina, kojoj se također trebate koristiti zasebno. Često tijelo djeteta izgubljeno je od periodičkog napada "alien" hrane i počinje slabiti.

  Dokormu smjesom ponekad je previše lako, postavljajući ga bez sudjelovanja liječnika. Majčino mlijeko i svaka (vrlo skupo i kvalitetna) mješavina nisu međusobno jednaka. Sastav majčinog mlijeka je jedinstven, potpuno se prilagođava određenom djetetu, ima drugačiji sastav ovisno o dobi, godišnjem dobu, stanju zdravlja, pa i dobu dana. Nijedna smjesa nikada neće imati takva svojstva. Dopunska mješavina nužno se raspravlja sa zdravim liječnikom, prakticirajući individualni pristup i ne postavljajući mješavinu oglašavanja. Prijenos djeteta u miješano hranjenje vrlo je ozbiljan korak! Smjesa može biti alergična, odabrana je pojedinačno.

  Neke majke počinju hraniti dijete s mješavinom noću prema "baki" savjet, tako da dijete bolje spava. Sva djeca nakon poroda moraju osloboditi stresni poremećaj. Zamislite da morate imati dijete u procesu rađanja. Bio je loš, ozlijeđen, preplašen. Izvukao se iz devet mjeseci odmora. Još 2-3 mjeseca ublažit će stres kroz spavanje ili kontakt s majkom. Dijete mora stalno osjećati majku kako bi bila sigurna: nije ga napustila. Stoga, novorođenčad može "visjeti" na prsima nekoliko sati. Bilo koja mješavina je vrlo slatki srdačan proizvod. Apsorbira se dulje i "noktira" dijete za dugi san. Nema ničeg prirodnog i skladnog u takvom snu, osim u udobnosti majke.

  Izuzetna šteta je nadomjestak dojenčadi s kefirom ili kozjim mlijekom. Ovi proizvodi nisu prilagođeni, nisu identični majčinom mlijeku ili mješavinama i do šest mjeseci (kozji mlijeko je kontraindiciran do godinu dana), uzrokuju štetu tijelu, opterećuju bubrege, gušteraču, smanjuju imunitet.

  I konačno. Ako ste pod pritiskom okolnosti prebacili bebu na mješovitu hranu, a zatim na umjetno - to nije razlog za daljnje komplekse. Ovo je tvoja individualna situacija. Naravno, dojenje je savršen izbor za dijete. Budući da ga ne možete podržati, još uvijek dajte svoje dijete manje ljubavi i brige, stalno mislite da je on najbolji. To je ono što je najvažnije.