8 važnih pravila za pravilno hranjenje bebe s mješavinom pedijatara

Bol

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko. Znanstvenici se ne umara da je istražuju, svaki put otkrivajući nove korisne osobine. Ali postoje slučajevi kada nema mlijeka ili je premalo za dobru prehranu. Postoji i popis medicinskih kontraindikacija za dojenje. Moguće je razmotriti još uvijek ne široku inačicu s donatorskim mlijekom, ali je dostupna daleko od svega. Tada dolazi do umjetne hrane za spašavanje.

Kako odabrati smjesu?

Hranjenje bebe vrlo je važan proces. I sve počinje izborom mješavine. Kako hraniti novorođenče ili mjesečno dijete? Za bebe u prvoj polovici godine života, ona bi trebala biti vrlo prilagođena, tj. Što je moguće bliže majčinom mlijeku.

Ova mješavina naziva se "početno", a na paketu će biti prikazana jedna. Za djecu starija od šest mjeseci su "naknadna" mješavina, sastav koji odgovara potrebama odraslog tijela.

Sadrže više proteina, masti i mikroelemenata. Paketi su označeni brojem "2".

Ako dijete često i više pravilno pljuje, anti-refluks smjesu će vam pomoći. U slučaju kršenja probave hrane, smjese kiselih mlijeka će doći do potpore, smjese koje sadrže sadržaj korisnih bakterija.

Prilikom odabira smjese preporuča se posavjetovati se s liječnikom. Pri kupnji mješavine treba obratiti pažnju na rok trajanja i cjelovitost pakiranja.

Važna pravila hranjenja

Posebno pripremljena jela

Boce koje se koriste za hranjenje moraju se očistiti četkom i sterilizirati. To se može učiniti kuhanjem 5 - 10 minuta ili pomoću posebnog sterilizatora. Boca u kojoj se smjesa razrijedi mora biti suha.

Bradavica treba odabrati s očekivanjem da će mješavina iz njega proći ne u cvjetanju, već kap po kap. To će osigurati aktivno sisanje, a ne samo gutanje mješavine za izlijevanje. Ono što je važno za razvoj maksilofacijalnih aparata.

Dijeta i rutina

Ovo je vrlo važno pitanje. Dijete dobiva svoju hranu na zahtjev. Koliko puta trebate jesti dijete u IV? Raspored ovisi o dobi. Dakle, novorođenče jede 7 do 9 puta dnevno, dijete od 2 do 5 mjeseci 6 do 7 puta, šestomjesečno dijete treba jesti 5 do 6 puta dnevno.

Koliko feeda u jednom feedu?

Da biste to učinili, najprije morate odrediti dnevni volumen hrane. Koliko beba treba jesti ovisi o težini i dobi. Na primjer, do dva mjeseca dijete treba količinu hrane u iznosu od 1 5 svoje težine, u trajanju od 2 do 4 mjeseca - 1 ◦ 6, u 4 do 6 mjeseci 1 7 tjelesne težine starije od šest mjeseci - 1 .

Na primjer, dijete teži 4,5 kilograma mjesečno, onda treba 900 mililitara mješavine dnevno. Treba imati na umu da taj volumen ne smije biti veći od 1 litre.

Da biste odredili volumen mješavine potrebne za jednu hranu, podijelite dnevnik s potrebnim brojem hranjenja. To će biti 100 do 130 mililitara mješavine.

Događa se da dijete jede nešto manje ili više. Mala vožnja je moguća. Nemojte dopustiti sustavno pretakanje ili prenapučenost. Za dijete to je ispunjeno pretilosti ili hipotrofijom.

Gore opisana rasutom metodom najlakši je i najprikladniji za upotrebu. Ako je potrebno ili ako postoje problemi s težinom, liječnik može za određeno dijete izračunati volumen određene mješavine metodom kaligrafije i uzimajući u obzir potrebu starosti za proteine, masti i ugljikohidrate.

Kako napraviti smjesu?

Potrebno je koristiti samo kuhanu vodu. Količina vode potrebna za hranjenje na temperaturi od 50 ° C ulijeva se u bočicu i ulijeva se propisana količina smjese (detaljno prikazana na pakovanju). Sve je temeljito potreseno i miješano.

Kako hraniti smjesu?

Kako hraniti dijete? Prije hranjenja potrebno je osigurati optimalnu temperaturu pripremljene smjese. Da biste to učinili, ispustite je na zglob (na palmaričnoj površini). Njezinu temperaturu ne smije osjetiti koža.

Operite ruke sapunom i vodom. Uzmi udobnu poziciju. To će pomoći posebnim jastucima, s kojima možete jednostavno organizirati i sebe i dijete. U tom će slučaju hranjenje biti ugodan odmor za njegu i izvor neophodnog taktilnog kontakta za bebu.

Okrenite bocu naopako kako bi smjesa u potpunosti ispunila bradavicu i vrat, a zrak teče prema dnu. To će spriječiti dijete da guta zrak i razvija koliku bolest.

Treba voditi računa da mješavina bradavica kapaju, a ne teku. Tijekom vremena, bradavice se istroše i treba ih zamijeniti.

Ako postoji mješavina spremna

Prema pravilima, mješavina preostala nakon hranjenja treba biti izlivena. No, i dalje se može zadržati. Na sobnoj temperaturi jedan do dva sata i ne više od pola dana u hladnjaku. Prije nego što hranite ovu smjesu, mora se zagrijati na prihvatljivu temperaturu.

Dopaivanie

Umjetna prehrana djeteta mora se nadopuniti tekućom vodom, slabim bujonima kukova i čajevima (ne uobičajenom, koju svakodnevno pijemo, ali bebu, biljni).

U vrućini i u sobi sa suhim zrakom, količina pili mora se povećati za 50 do 100 ml. Također je potrebno pratiti zdravlje djeteta.

Uvođenje komplementarne hrane

Bebe koje se hrane mješavinom, počnu ući u mamac prije beba. Od 4 do 4,5 mjeseci već počinju davati pire od povrća, uz 5 - kašu.

Kako znati da smjesa ne odgovara djetetu?

Često pokupiti mješavinu od prvog puta ne radi. Što će to svjedočiti?

 • probavni poremećaji;

Ako se nakon jela dijete puno pada i  ili ako počinje proljev ili zatvor, mješavina je neprikladna. Kada postoje kršenja, ali su manje, možete ga ostaviti na tjedan dana. Ako za to vrijeme ništa ne promijeni, moć se mora mijenjati;

 • alergijske manifestacije.

Prvi znak alergije je osip (dermatitis). To može biti njezin pojedinačni element i spajanje pjega u cijelom tijelu.

 • manjkava stanja.

Razvoj djeteta s anemijom, hipotrofijom ili nekom drugom bolesti povezanom s nedostatkom određenih supstanci nedostatka željeza zahtijeva odabir posebne mješavine s iscjeliteljskim učinkom.

Puna i adekvatna prehrana ključ je skladnog rasta i razvoja bebe!

Mješovita hrana: sve što trebate znati prije odabira

Postoje slučajevi kada iskusne majke nakon porođaja pada u živčano stanje koje je osebujno za primiparous. Od ničice imamo buket sumnji u njihovim sposobnostima. To je olakšano mnogim psihološkim čimbenicima koji zavode. Naša majka redovito posjećuje internet forum, čita članke o prednostima dojenja, aktivno sudjeluje u "preziranju" svojih protivnika, zagovara napredne metode obrazovanja. Odjednom se pojavljuju pitanja njezine naizgled iskusne osobe: "Što učiniti, dijete je dodalo više od kilograma u prvom mjesecu, a samo 300 g u drugom?", "Zašto uvijek imam grudi "Prazno"? "," Dijete se brine, kad je sranje - nema dovoljno mlijeka? "

Povećana sumnjivost koja se razvija nakon porođaja nije otkazana. Uključena je u hormone i instinkt majke, ali najviše ovisi o psihološkom okruženju. Nekoliko pogrešnih komentara može trajno izazvati sumnju u njihovu sposobnost hranjenja. A onda se nervozna majka želi hitno smiriti (prije svega) i dijete s nečim pouzdanim. Na primjer, smjesu. Majčino mlijeko u opalu je "ne-masnoća", "nisko", to je "neki ne tako". I sa mješavinom svih vrlo jasnih. Dokormil - dijete se smirilo i "napokon" spava, šuti i čak doda težinu. O, ova težina! Do sada smo imali stereotip u glavi: težina je jednaka zdravlju. Taj pristup ostavlja individualni razvoj bez šanse ignorirati polikliniku i laboratoriju analiza.

Glavni razlozi zbog kojih je dijete prebačeno u miješano hranjenje, stručnjaci za dojenje nazivali su slabu svijest majki, podsvjesnu nespremnost na dojenje, kao i osip (bez prethodne dijagnoze) savjet liječnika.

Što je miješano hranjenje?

Miješano hranjenje je sustav hranjenja za dijete, u kojem se ova formula dopunjuje hranjenjem uz dojenje bez jasnog režima (po potrebi), dok volumen smjese ne zauzima više od polovice ukupne količine prehrane. Preporuča se zbog sljedećih razloga:

- nedovoljno povećanje težine;

- bolest majke, uzimanje lijekova nespojivih s HB;

- životna situacija: primjerice, obitelj je siromašna, a majka treba odmah otići na puno radno vrijeme.

Je li mješovito hranjenje uvijek put do umjetnog hranjenja? Uopće ne. Sve ovisi o vašim ciljevima. Ako majka želi zadržati dojenje, to znači da ispunjava (koliko je to moguće) sve preporuke za povećanje laktacije, davanje djeteta s mješavinom u iznosu od najviše 30-50% dnevnog obroka prehrane. S pravilnom primjenom svih savjeta i najvažnije - obnavljanje psihološke udobnosti, izgubljeno zbog sumnji i strahova o "gubitku mlijeka" - obnavljanje dojenja. U mnogim slučajevima, u dobi od 6 mjeseci, beba se potpuno prebacuje na čisto dojenje.

Kompetentni prijevod mješovitog hranjenja

Za prebacivanje na CB, potrebno je izračunati količinu hrane koja nedostaje gramima po danu, a vi ćete dovršiti obračunatu količinu smjese nekoliko puta dnevno. U izračunima ćete dobiti pomoć liječniku ili savjetniku za dojenje. Ako nećete nastaviti prenositi dijete u smjesu - svakako potražite preporuke za povećanje laktacije. U pravilu, to su redovite noćne veze na dojku (posebno prije zore), kontakt između kože i kože se drži blizu dojke kada se nadopunjuje mješavinom djeteta; regularni izraz mlijeka, kao i dodatak mješavinom ne iz boce, nego iz žlice ili šprice. Ako je moguće, izbjegavajte korištenje bradavica. Od mješavine bradavica brzo teče, dijete se ne treba mučiti i brzo se navikne na to. Nakon sisanja boce, bebe ne mogu ispravno prilagoditi svoj dah dok sisaju svoje grudi i počnu se brinuti. Radne mame, kako ne biste izgubili mlijeko, vrlo je važno dojiti bebu barem ujutro i navečer.

Hranite smjesu tek nakon primjene djeteta na dojku (obje dojke). Tijekom vremena, postupno smanjujte količinu smjese u korist dojke. Broj privitaka dojki trebao bi biti najmanje tri do pet puta dnevno.

Kako odabrati smjesu i izračunati točan iznos? Preporuke Zabelinoy Tamara Alexandrovna, pedijatrijski medicinski centar "XXI stoljeće", iskustvo medicinske prakse - 20 godina. (izvor: mama.mc21.ru)

Grubo možete upotrijebiti sljedeći izračun: za dijete mlađe od 10 dana, dnevni volumen mlijeka je 2% tjelesne težine pri rođenju, pomnožen s dobi djeteta u danima. Primjer: dijete iz sa tjelesne mase 3200 na 5. dana života mora dobiti oko 320 ml mlijeka dnevno (3200: 100h2h5 = 320), tj prosječnom brzinom od hranjenja od 8 do 10 volumena svakog hranjenja od 30 do 40 ml u prosjeku. Nakon 10 dana do 2 mjeseca života, izračun je još jednostavniji: dnevna količina hrane iznosi 1/5 tjelesne težine. Primjer: dijete od 1 mjeseca s tjelesnom težinom od 4500 na dan trebalo bi primiti oko 900 ml mlijeka. U toj dobi, u pravilu, učestalost hranjenja je oko 8 puta dnevno, tj. U prosjeku svako dijete prima oko 110 ml mlijeka (od 100 do 120 ml). Volumen za koji nedostaje ispunjen je dodatnom hranom - dojenčeta. Prilikom odabira mješavine uzima se u obzir starost djeteta, kao i prisutnost bilo kakvih problema kada se pojavi potreba za označavanjem specijaliziranih, tj. Medicinskih mješavina.

Ako je dijete zdravo, sljedeće dodatke mogu se upotrijebiti kao dodatak: "Nutrilon", "Humana", "Heinz", "Nan", "Nestagen", "Mamex" i "Hipp". Kada postoje dokazi maldigestion - kolike, stolica kašnjenje nestabilna stolica, za korekciju dysbiosis, na povećan rizik za razvoj infekcije, dobru mješavinu „nan fermentiranom mlijeku 1” za djecu prvih šest mjeseci života i „nan fermentiranog 2” do 6 mjeseci; Uz visok rizik od alergija na kravlje mlijeko - u slučaju nepodnošljivosti identificirati roditelji, braća ili sestre toddler - imenuje smjese koje sadrže djelomično hidrolizirani protein „nan hypoallergenic 1” u prvoj polovici i „Nan hypoallergenic 2” nakon 6 mjeseci Nutrilak hypoallergenic ", "Hipoalergijski hipp 1", "hipoalergijski hipp 2", "hipoalergijski humani 1" i "hipoalergijski humani 2". Ako je dijete već postoje znakovi alergije na kravlje mlijeko, potrebno je oznaka kao tretman za dojenje pomoć - hidrolizatom mješavine u kojoj hidrolizom uništili glavne alergene odgovorne za razvoj nepodnošljivosti hrane: „Nutrilak peptid SCT”, „frisopep”, „Alfaro”, " Nutrilon peptid "," pregestimil "," Nutramigen "," Damyl pepti ".

Za djecu s laktaze insuficijencije, uključujući kao dijetetski akutnih crijevnih infekcija, preporučljivo smjesa niske laktoze „Nutrilon niske laktoze” „Nutrilak niske laktoze” „Humana PL” (to je smjesa mlijeka), smjesa se temelji na proteinskih hidrolizata - "frisopep", "hipp ha 1", "humano ha 1". Pored toga, mliječne mješavine sadrže manje laktoze zbog aktivnosti laktoze mikroorganizama. Mješavine u kojima je laktoza potpuno odsutna - bez mlijeka bez laktoze - "Mamex bez laktoze", "Nan bez laktoze", "Nutrilak bez laktoze"; mješavine na bazi soje također ne sadrže laktozu-enfamil soje, heinz soje, sojino soju, nan soje, nutrilon soje, itd., kao i mješavine lijekova hidrolizata - alfar, pregestimil "," Nutramigen "," nutrilon pepttststs ". Kod stalne regurgitacije, pedijatar ponekad smatra potrebnim propisati anti-refluks smjesu. Te smjese su povećani viskozitet zbog uklapanja u svojoj strukturi zgušnjavanje (desni ili škrob), "ar Nutrilak antireflux" "semper lemolak", "frisovom", "Humana ap", "Nutrilon antireflyuks" et al.

Neobjektivni razlozi dopunjavanja: nemojte sumnjati u sebe!

Razmislite o razlozima koji se mogu pripisati brzom izboru. To jest, kada dijete zapravo nije trebalo prijevod, ali su njegovi roditelji odlučili drugačije.

1. Nedostatak informacija. Niže navedene činjenice NIJE razlog za neposrednu dopunu.

- dijete se brine za prsa, baca prsa;

- prsa su prestala biti popunjena, plime ne osjećaju;

- malo mlijeka na pumpanju;

- dijete je u prvom mjesecu života dodalo iznad norme (više od 600-800 g), au drugom je dodao malo (manje od 600 g);

- kontrola vaganja pokazala je da dijete sranje malo mlijeka;

- Dijete ima bol u trbuhu, ima osip (dijazu).

Ako ih mlada majka donese kao argument, to znači da hitno treba osvježiti svoje znanje pravim informacijama. Na primjer, pročitajte materijale iz arhive našeg web mjesta: http://www.u-mama.ru/read/article.php?id=2223.

2. Pogreške pri dojenju: nepravilno zarobljavanje dojke, nelagoda kod sisanja, naviknuti na strogi režim hranjenja. Morate se obratiti savjetniku za dojenje.

3. Nesvarljiva vjera u dječju prehranu za djecu mlađu od godinu dana i slijepu poslušnost medicinskim preporukama. Treba jasno shvatiti da je ova shema razvijena prije mnogo godina na temelju statistike o stanju zdravlja djece pod mješovitom ili umjetnom hranom. Nove dječje norme, koje se temelje na statistici o dojenčadi, upravo su zaposjele svijet. Grudnichkov još uvijek mjeri klevetnici, dakle precijenjene stope rasta, ranog uvođenja komplementarne hrane i tako dalje. Još je više prikladan za liječnike koji se bave umjetnim umjetnicima, jer imaju sve u gramima i vremenu. Djeca na HBV - to je nekontrolirana prehrana, nepoznati gramovi, nerazumljivi sastav mlijeka. Sve je u magli. Mnogi liječnici daju žurne savjete o tome kako hraniti djecu mješavinom kako bi im se olakšalo razumijevanje dnevne rutine djeteta i količine hrane koju koristi. Suvremena majka mora shvatiti da sve zastarjele sheme ne uzimaju u obzir osobne karakteristike djece.

Pedijatrijski pristup u našoj zemlji dugo vremena podrazumijeva prijedlog majkama mnogih strahova, sumnji, stereotipa. Sustav se postupno mijenja, postaje stvar prošlosti, ali ostatci su uporni. Dobar liječnik ne bi trebao "podići" dijete u shemu, nego procijeniti individualnu situaciju. Bilo koja majka ima izbor - dopustiti da se njezino dijete vrednuje na transporteru ili pronaći liječnika koji ima vremena uzeti u obzir pojedinačne karakteristike. Takvi liječnici naiđu na redovne klinike u okrugu. Nemojte je uzimati kao neizbježan ako vam je rečeno da je vaše dijete dužno spavati cijelu noć sve do šest ujutro, a da se ne probudi - ili vagati 200 g više, na temelju tableta. To nije krajnja istina, već pedijatrijski pristup jednako primijenjen na svu djecu. Nitko ne poznaje vaše dijete bolje od tebe - nema potrebe za prebacivanjem SVE odgovornosti na liječnike!

4. Nedostatak dojenja. Jedan od najčešćih razloga. Može se kamuflirati, izraženo neizravno. Naše tijelo je vrlo pametan sustav. Kada se bojažljivo usadimo u sebi da nam je hladno, on se slaže i smrzne. Kada zapravo ne želimo nešto - ponovno se slaže i smanjuje dotok sile na naznačeno mjesto. Konkretno, smanjuje proizvodnju mlijeka i korisno nudi neke bolesti u asortimanu koji pomažu završiti laktaciju - na primjer, moja majka počinje osjećati glavobolju zbog nedostatka sna. Mlada majka može se boriti za pokazivanje "umiranja" laktacije, mašući popis mliječnih proizvoda i govoriti o svojoj borbi za GW, ali kroz iritacije će joj prije ili kasnije dati joj daleko. U ovom slučaju postoji izreka: "Bolje je hraniti dijete umjetnom prehranom, ali iz čistog srca, nego s majčinskim mlijekom bez dobre volje".

Tipično ponašanje u podlozi nesvjesne nespremnosti na dojenje je neprestano privlačenje nekih shema. Pokušavajući prilagoditi laktaciju, mama koristi utege (provjeravanje vaganja), prilagođava režim knjiga i savjeta, izračunava gramove i minute. Ona treba sve te događaje kako bi pokazala svoju "dobrotu". Oni ga štite od mogućih napada "navijača GW-a" i budućih kompleksa. Druga mama, nesigurna u sebi, odlučivši dopuniti mješavinom, jer odbacuje odgovornost. Lakše je za nju. Nije kriva za empirijske potrebe djeteta u mješavini - tablice, norme, gramovi su krivi. Ovdje bih htio zabilježiti odvojeno: dojenje bi trebalo biti lijepo i za majku i za dijete. "Zlo" hranjenje "Ne želim" neće donijeti nikakvu korist djetetu. Skladan prijevod IW-a ispravit će situaciju.

5. Što više (u vremenu) dijete odvoji od majke nakon rođenja, to je još gore veza "majka i dijete", majčino tijelo reagira manje na potrebe djeteta. Nisu se prilijepili na prsima nakon porođaja, pronašli su neke probleme - odveli su ih u ICU, zadržali neko vrijeme u bolnici - svi ovi razlozi mogu dovesti do hormonske neravnoteže, laktacija će početi blijedjeti. Stoljetno iskustvo dojenčadi pokazuje da se majčino mlijeko pojavljuje i kod žena bez rodenja koja se primjenjuju na dojku druge djece (medicinska sestra u Rusiji često nije imala vlastitu djecu). Želja za dojenjem prevladava mnoge prepreke: ako se ne može primijeniti na dojku, dijete ne hrani mješavinom, već izražava mlijeko. Općenito, dijete - on je vaš osobni. Kada budete odvojeni od djeteta nakon rođenja, trebate osigurati uvjete za normalno dojenje. Često nije zdravi smisao koji ometa, ali ljudski čimbenik (nezadovoljna medicinska sestra).

6. Pogrešno tumačenje kriza laktacije. U određenim razdobljima (obično u trećem mjesecu dojenja, šesti i deveti), postoji osjećaj nedostatka mlijeka. Beba počinje sisati češće i dulje - ili, naprotiv, baca prsa, je kapriciozan, dobiva male težine (manje nego u prva tri mjeseca). U TREĆE MJESECI počinje hraniti dijete s mješavinom, prelazeći u miješanu hranu (a kasnije i na umjetno hranjenje). Majke bi trebale pravodobno naučiti informacije o krizama za laktaciju, koje bi se trebale podnijeti samo kao neizbježan prirodni fenomen.

Važno: prema ponašanju dojke, nemoguće je utvrditi je li beba puna ili gladna. To se može učiniti ako računate dnevni broj uriniranja, da provedete "mokri pelenski test" (najmanje 10-12 mokrih pelena dnevno). Najučinkovitije djelovanje je umirivanje vaših živaca uz pomoć mliječne formule. Ublažiti živce treba valerian ili persen - izravno unutra. I također koristiti sve mogućnosti psihološke pomoći.

6. Pritisak rodbine. Očigledna je želja baka / susjeda / djevojaka da izgledaju pametnije na pozadini mlade majke koja je uvijek sumnjičava. Svi se sami prisvajamo na račun nekoga ili nečega, ako nema dovoljno snage za samoobnavljanje. U tom slučaju možete savjetovati da pohađate tečajeve nakon poroda (u nekim školama za majke dopušteno je dolazak s djecom), organiziranje forumskih sastanaka - češće se susreću sa istomišljenicima, raspravljaju o zajedničkim problemima, budite sigurni da niste sami.

Neke statistike: "jedna boca mješavine ne boli" - ili će to povrijediti?

* Dojenje i hranjene bebe imaju različitu crijevnu floru.

* Dojenje bebe imaju niže srednje kiseloj sredini (pH) u crijevu približno 5.1-5.4 pH tijekom prvih šest tjedana, predstavljen uglavnom bifidobakterija s malom količinom patogena - bakterije E. coli tipa, Bacteroides, klostridije, te streptokokima. Djeca koja su hranjena dojenčadi imaju visoku pH u crijevima - približno 5,9-7,3, s raznovrsnom beskorisnom florom.

* U dojene bebe koje se hrane mješavinom - prosječni pH iznosi oko 5,7-6,0 tijekom prva četiri tjedna, a do šestog tjedna smanjuje se na 5,45.

* Kada se formula nadopuni prehranom dojenčeta djeci tijekom prvih sedam dana života, proizvodnja neophodnog kiselog crijevnog okoliša odgađa se i nikad se ne može postići.

* Bebe koje su dojene i koje se hrane mješavinom, razvijaju crijevnu floru, poput djece koja su potpuno dojena.

* Čim se smjesa počne nadopunjavati hranom, bakterijska flora dojenčadi postaje slična onoj u umjetnoj djeci u kojoj bifidobakterije više ne dominiraju, a razvija se kolonizacija s anaerobnom florom.

Čak i male količine dopunske hrane (jedan hranjenje u 24 sata) dovest će do promjena crijevne mikroflore kod djeteta.

* Uvođenje smjese na dojenčad dojenčeta dovodi do poremećaja crijevnog ekosustava.

* U obiteljima s alergijama, dojilje mogu postati osjetljive na protein kravljeg mlijeka čak i nakon jedne boca mješavine (povremeno dodavanje ili planirano nadopunjavanje u dječjem odjelu tijekom prva tri dana života).

Što je bolje: miješano hranjenje ili umjetno?

O ovom pitanju nema konsenzusa. Čini se logičnim da dodavanje smjese u količini ne više od 50% cjelokupne prehrane je bolje jer dijete i dalje prima zdravo majčino mlijeko. S druge strane, zamislite: dijete je upravo rođeno. Prehrana je izgradnja tijela, svih vitalnih sustava. Vrlo je važno da se dijete odmah prilagodi predloženoj prehrani i počne ga harmonično uskladiti. U slučaju mješovitog hranjenja, ispada da je dijete prilagođeno majčinom mlijeku, no tada mu se nudi mješavina, kojoj se također trebate koristiti zasebno. Često tijelo djeteta izgubljeno je od periodičkog napada "alien" hrane i počinje slabiti.

Dokormu smjesom ponekad je previše lako, postavljajući ga bez sudjelovanja liječnika. Majčino mlijeko i svaka (vrlo skupo i kvalitetna) mješavina nisu međusobno jednaka. Sastav majčinog mlijeka je jedinstven, potpuno se prilagođava određenom djetetu, ima drugačiji sastav ovisno o dobi, godišnjem dobu, stanju zdravlja, pa i dobu dana. Nijedna smjesa nikada neće imati takva svojstva. Dopunska mješavina nužno se raspravlja sa zdravim liječnikom, prakticirajući individualni pristup i ne postavljajući mješavinu oglašavanja. Prijenos djeteta u miješano hranjenje vrlo je ozbiljan korak! Smjesa može biti alergična, odabrana je pojedinačno.

Neke majke počinju hraniti dijete s mješavinom noću prema "baki" savjet, tako da dijete bolje spava. Sva djeca nakon poroda moraju osloboditi stresni poremećaj. Zamislite da morate imati dijete u procesu rađanja. Bio je loš, ozlijeđen, preplašen. Izvukao se iz devet mjeseci odmora. Još 2-3 mjeseca ublažit će stres kroz spavanje ili kontakt s majkom. Dijete mora stalno osjećati majku kako bi bila sigurna: nije ga napustila. Stoga, novorođenčad može "visjeti" na prsima nekoliko sati. Bilo koja mješavina je vrlo slatki srdačan proizvod. Apsorbira se dulje i "noktira" dijete za dugi san. Nema ničeg prirodnog i skladnog u takvom snu, osim u udobnosti majke.

Izuzetna šteta je nadomjestak dojenčadi s kefirom ili kozjim mlijekom. Ovi proizvodi nisu prilagođeni, nisu identični majčinom mlijeku ili mješavinama i do šest mjeseci (kozji mlijeko je kontraindiciran do godinu dana), uzrokuju štetu tijelu, opterećuju bubrege, gušteraču, smanjuju imunitet.

I konačno. Ako ste pod pritiskom okolnosti prebacili bebu na mješovitu hranu, a zatim na umjetno - to nije razlog za daljnje komplekse. Ovo je tvoja individualna situacija. Naravno, dojenje je savršen izbor za dijete. Budući da ga ne možete podržati, još uvijek dajte svoje dijete manje ljubavi i brige, stalno mislite da je on najbolji. To je ono što je najvažnije.

Kako odabrati smjesu za novorođenče

Neke majke su prisiljene hraniti bebu s formulom. To može biti uzrokovano nedostatkom bebe i nedostatkom majčinog mlijeka. Pored toga, žena možda ne može redovito dojiti dijete.

Dopuna je neophodna za bebe i prerane bebe. U ovom slučaju, važno je odabrati pravu mješavinu i sastaviti dijetu dojenčadi. Inače, dijete može imati problema s trbuščićem, osipom, crvenilom i svrbežom. Pogledajmo koju vrstu mješavine odabrati za novorođenče s mješovitim hranjenjem.

Vrste smjesa

Prije nego što odaberete mješavinu djeteta, važno je konzultirati se s pedijatrom i razmisliti o vrsti dječje hrane. Prilikom odabira važno je osloniti se na značajke razvoja mrvica. Dakle, postoje posebne mješavine mlijeka za male i prerane bebe, za djecu s problemima u radu probave, hrane za alergije i druge vrste.

Mješavine mlijeka podijeljene su na sljedeće vrste:

 • Prilagođene i visoko prilagođene vrste razlikuju se u sastavu što je moguće bliže majčinom mlijeku žene. Ova dojenčeta je pogodna za najmanju bebu, koja se lako i brzo apsorbira;
 • Kazein ili djelomično prilagođeni su pogodni za djecu od 3-6 mjeseci, oni se probavljaju duže, ali više zadovoljavajuće. Takva prehrana zadovoljava potrebe malo odraslog djeteta;
 • Prijelazni tip je odabran za djecu preko šest mjeseci. U toj dobi prehrana i potrebe djeteta se jako razlikuju, jer se uvodi prva komplementarna hrana;
 • Smjese su podijeljene u standard za zdrave bebe i ljekovito. Oni proizvode hipoalergensku hranu, proizvode za prerane bebe, mješavinu mliječne kiseline za zatvore, probleme kolike i trbuha, mješavine soje i kozjeg mlijeka, vrste niske laktoze i laktoze, antirefluxne mješavine s obilnom regurgitiranjem djeteta.

Osim toga, hrana je podijeljena po dobi. Proizvodi s oznakom "0" ili "Pre" prikladni su za novorođenče i prerane bebe, "1" - za mrvice do pola godine, "2" se bira za dijete od 6 do 12 mjeseci, "3" - za dojenčad stariju od godinu dana. Važno je odabrati pravu hranu. Neispravno odabrana smjesa može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući alergijsku reakciju, probavne smetnje i čak trovanja.

Kako odabrati smjesu s miješanim hranom

Pažljivo proučite sastav prije kupnje. Hrana visoke kvalitete treba sadržavati jod, taurin, nukleotide, polinezasićene masne kiseline. Poželjno je da sastav sadrži niz vitamina i minerala, pro- i prebiotika. Dobra mješavina ne bi trebala uključivati ​​palmino ulje, velike količine šećera i škroba. Pri odabiru svakako razmotrite dob djeteta.

Za novorođenče s zatvorom, odaberite mješavinu fermentirane mlijeka, za dijete s akutnom crijevnom infekcijom, proizvodi s niskim sadržajem laktoze će učiniti. Dijeta bez laktoze odabire se ako dijete ima nedostatak laktoze. S produljenom i obilnom regurgitiranjem odabiru se anti-refluksni proizvodi visoke viskoznosti. Za prerane i male težine odaberite odgovarajuću smjesu.

Ako dijete ima rizik od alergijske reakcije ili je već alergično na nešto, trebate uzeti hipoalergensku smjesu označenu s "HA" ili "ON" i sadržaj hidroliziranog proteina. Prije uvođenja takve prehrane, svakako se posavjetujte sa svojim pedijatarom! Zapamtite da samo liječnik može propisati medicinske proizvode. Pročitajte više o kliničkoj ishrani u članku "Hypoallergenic mixtures for newborns". A onda ćemo razmisliti o najboljoj mješavini za novorođenčad mješovite hranidbe.

Vrh mješavine s miješanim hranom

 1. Friso (Friso) - optimalna mješavina s mješovitom hranom koja je pogodna za prerane i male težine. Proizvod uključuje jedinstvenu aminokiselinsku kompoziciju, visoku razinu joda. To osigurava pravilnu formiranost živčanog sustava i razvoj probave. Ali proizvod uključuje palmino ulje, nedovoljnu količinu cinka i željeza. Razlikuje se visokom cijenom koja doseže 800-900 rubalja za 400 grama;
 2. Dijete je pristupačna, jeftina mješavina koja sadrži probiotike, jod i korisne masne kiseline bez šećera. Lako se razrjeđuje, ali uključuje palmino ulje i soje lecitin, što može izazvati alergijsku reakciju. Prosječna cijena je 250 rubalja po 350 grama;
 3. Nutrilak (Nutrilak) - ruski proizvod s visokim sadržajem hranjivih tvari bez palminog i repice ulja. Povećava imunitet i poboljšava probavu, doprinosi pravilnom razvoju djeteta;
 4. Agusha je još jedan popularan ruski brand, koji uključuje veliku količinu vitamina i blagotvornih elemenata, nukleotida i taurina. Međutim, u sastavu nema dovoljno sadržaja joda i palminog ulja. Pomaže djeci s zatvorom, mogu uzrokovati alergije;
 5. Similac (Similac) - prilagođena hrana bez palminog ulja, pomaže kod kolika i zatvora, normalizira probavu i potiče razvoj mentalnih sposobnosti, ali je teško i dugo vremena da se rastopi. Osim toga, mnogi primjećuju gorak okus;
 6. Nestogen (Nestogen) s prebioticima i laktobacilima poboljšava i vraća dijete probavu. Djeluje lagano, ima pristupačnu cijenu i ugodan okus. Međutim, sadrži lecitin soje, koji može uzrokovati alergije;
 7. Dadilja na bazi kozjeg mlijeka trebala bi biti odabrana za djecu alergičnu na kravlje bjelančevine. Lako se probavlja i ne uzrokuje alergije, ali je vrlo skupo od tisuću rubalja na 400 grama;
 8. Nan (NAN) sadrži nukleotide i bifidobakterije, željezo i jod, fosfor, riblje ulje, vitamin C. Dobro se i brzo otapa, poboljšava probavu i jača imunološki sustav. Može uzrokovati alergije zbog sadržaja soje lecitina i palminog ulja;
 9. Humana sadrži ljudske masne kiseline i doprinosi razvoju inteligencije djeteta. Proizvod ima bogatu vitaminsku smjesu, blagu akciju. Što je moguće bliže majčinom mlijeku. Minimalni rizik od alergija. Visoka cijena, koja iznosi 500-600 rubalja za 350 grama;
 10. Hipp uključuje prebiotike, taurin, željezo i laktobacil, ali također sadrži palmino ulje i krumpirov škrob. Škrob se bubre u dječjoj trbuhu, što može povećati količinu u novorođenčadi. Smjesa je visoke kvalitete i skupih troškova. Prosječna cijena proizvoda je 400 rubalja po pakiranju 400 grama;
 11. Nutrilon - prilagođena mješavina za novorođenčad, koja smanjuje koliku i nadutost, poboljšava probavu. Razlikuje se u uravnoteženom sastavu koji se lako probavlja i probavlja. Ono jača imunološki sustav, ali sadrži sojino lecitin i palmino ulje. Može uzrokovati alergije.

Kako pravilno hraniti bebu

Prije uvođenja dodataka i prijelaza na miješano hranjenje, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom. U isto vrijeme pokušajte održavati dojenje i pazite da održite laktaciju. Ako je prelazak na mješavinu mlijeka privremen, možete se vratiti na HB. Važno je da novorođenče primaju majčino mlijeko. Uostalom, samo ona ima potrebnu i najkonformniju kompoziciju za puni rast i razvoj mrvica.

Kako bi se očuvala dojenje, formulu treba dopuniti ne više od polovice dnevnog volumena dojenčadi. U ovom slučaju, pedijatri ne preporučuju uporabu boca na bradavicu. Unatoč jednostavnosti korištenja ovog uređaja, to je izravna prijetnja HB-u. Djeca koja su naviknuta na bradavicu i bocu, rijetko se vraćaju u prsa.

Za novorođenčad često se koristi poseban dodatak, koji se sastoji od cijevi. Stavlja se u bočicu s hranom i vodi do bradavice. Dakle, dijete prima i nadopunjuje i majčino mlijeko. Kako odabrati bocu za dijete, pročitajte ovdje.

Osim toga, možete koristiti čajnu žličicu i malu šalicu za dodatak. Usput, danas proizvode prikladne boce s mlaznicom u obliku šalice s izljevom ili zdjelom za piće. Novorođenčad koja još uvijek zahtijeva malu dozu smjese, pogodnu špricu ili pipetu. Ovo je dovoljno dugo, ali sigurno za GA proces.

Hranite bebu nakon što pojede majčino mlijeko. I u svakom obroku, pazite da dojite svoju bebu! Optimalna temperatura napajanja je 37-38 stupnja. Kada kuhate, koristite čistu filtriranu ili posebnu bebu vodu. Svaki put kada pripremite novi dio, nije poželjno pohraniti kuhanu hranu. Pročitajte više o tome kako pripremiti i pohranjivati ​​mliječne formule u ovom članku.

Kako izračunati omjer mješavine i mlijeka

Kada je mješovito hranjenje važno za praćenje težine bebe, kao u ovoj prehrani vrlo je lako nadjačati bebu. U ovom slučaju važno je poštivati ​​norme i dozu prehrane:

 • Od prvih dana života do četiri tjedna, dnevni volumen mješavine mlijeka je 30-55 ml;
 • U jednom mjesecu se povećava na 85-120 ml;
 • Od dva do šest mjeseci, to je 130-175 ml;
 • Za šest mjeseci - od 180 do 230 ml. Nakon šest mjeseci počinju uvoditi dodatnu hranu, a količine mješavine i majčinog mlijeka postupno se smanjuju.

Koja smjesa je bolja za izbor, ovisno o dobi, zdravlju i razvoju, kao io djetetovim ukusu. Ako je jedna hrana savršena za jednu bebu, možda ne može biti prikladna za drugu. Kada pokušate s novom smjesom, po prvi put pokušajte pola čajne žličice mrvica. Pratite reakciju bebe na dva dana.

Mješavina hrane za bebe

Dovršenje djeteta s mješavinom u prvih šest mjeseci života

Dodatak prehrani je dodatna hrana koju dijete prve godine života prima s majčinskim mlijekom. Njegovo uvođenje uzrokovano je nedostatkom majčinog mlijeka. To može biti posljedica dugotrajne krize laktacije, nemogućnosti redovitog dojenja ili primarne hipogalaktike.

U potonjem slučaju, problem se nalazi od prvih dana nakon rođenja. Dodatak novorođenčadi u rodilištu je uobičajena stvar. U dječjem medu. sestre uvijek imaju mlijeko u zalihi ako dijete ne uzima Mommyovu dojku ili nema dovoljno mlijeka za hranjenje djeteta. Iako kažu da je kolostrum uvijek dovoljan da djeca dobiju dovoljno, ali u stvari često se ispostavlja da je potrebno hraniti bebu s mješavinom. Pogotovo se često događa ako se dijete rodi veliko, 4 kg ili više. Potrebno je više prehrane nego troje kilograma bebe. Ako beba često curi, izgubi puno težine u prvim danima, a vrijeme izbacivanja iz bolnice ne povećava težinu, pedijatar govori o točnoj formuli i savjetuje različite načine prilagođavanja dojenja.

Najvažnija stvar je ne hraniti dijete po rasporedu. Dajte grudi češće. Ovo pravilo posebno vrijedi za djecu prvog mjeseca života. Noćenje s mješavinom se ne preporučuje. U noćnom je snu djetetu bolje dano grudi. To je vrlo pogodno za laktaciju. I nedostatak dojenja tijekom noći, zajedno s mješavinama, vrlo brzo će dovesti do potpunog nestanka mlijeka majke.

Najbolja mješavina za hranjenje beba

Pa, savjetujete li se liječniku. To je osobito važno za dijete s određenim razvojnim značajkama. Na primjer, ako je rođen preuranjen, težak, pretjeran regurgitacija, alergija itd.

Ali, u pravilu, za bebe prve godine života, oni kupuju mliječne formule s riječju "udobnost" u naslovu. Obavezno se prilagodite (s brojem 1), tj. Maksimalnom sastavu sličnom majčinom mlijeku. Takve smjese rijetko uzrokuju koliku, retenciju i alergijske reakcije. Čak i ako će to biti jednokratna dopunska mješavina za noć, izaberite najbolju umjetnu hranu.

Poželjno je da sastav hrane nije škrob i saharoza. I tu su bili omega-3 i 6, prebiotici i nukleotidi. Što se tiče sadržaja palminog ulja, dobro ili ne, pitanje je kontroverzno. To je u većini smjesa i ne predstavlja prijetnju zdravlju djeteta.

Koja smjesa je bolje dati za dodatak - na kozje mlijeko ili kravlje mlijeko? Mnogi vjeruju da je kozje mlijeko manje alergijsko. Ali nije. Važno je da odabrana mješavina bude prikladna za vaše dijete. Zato, mudro kupite prvu banku. Odmah razmislite hoćete li u budućnosti moći svladati kupnju ove mješavine, bez obzira na to je li vam dostupan po cijeni, bez obzira je li to u kratkom roku u najbližim trgovinama.

Kakvu smjesu izabrati za dopunjavanje novorođenčeta i gdje ga kupiti treba paziti ako je potrebna prehrana za liječenje. Na primjer, liječnik savjetuje anti-refluks smjesu (od koje djeca ponovno regurgitate manje) ili niske laktoze. Možda nema takvih u supermarketima i ljekarnama sela i malih gradova. Morat ćemo naručiti poštom, putem interneta ili više doći do grada.

Pokušavajući promijeniti smjesu na isti, ali jeftiniji (iako nije cijena) ne vrijedi. Tijelo djeteta se navikne na određenu mješavinu, a njegova promjena nužno dovodi do najmanjeg poremećaja crijeva u djeteta.

Kada je neophodno hraniti novorođenče s mješavinom

Samo kao posljednje sredstvo, ako dijete ima kašnjenje u dobivanju težine i visine, ili je bio jako zabrinut za više od jednog dana, uriniranje je rijetko. Tada je dijete potrebno hraniti. U drugim slučajevima mama se može nositi s njom. Žensko tijelo je vrlo složen mehanizam. A ako u trgovinama sada ne bi bilo toliko mješavina, mješovito hranjenje djece bilo bi mnogo rjeđe. Ako nemate problema s laktacijom, ne trebate kupiti posudu mješavine "samo u slučaju". Bolje naporite i zamrzite nekoliko porcija svog mlijeka ovom prigodom.

Pedijatri prije imenovanja dodataka obratite pažnju na sljedeće točke.

1. Niska težina. Uobičajeno, dijete u prva tri mjeseca života dodaje najmanje 600 grama mjesečno. To je oko 20 grama dnevno. Ako je beba dodala ne 600, već 500 grama, onda se sa svojim blagostanjem i razvojem jednostavno opaža više. Ako je povećanje bilo 300-400 grama ili manje, ženama je savjetovano vagati bebu prije i poslije hranjenja. I da vidite koliko dijete stvarno sisanje iz dojke.
Ako je sisa aktivna, ali beba sranje malo mlijeka, WHO preporučuje hranjenje bebe umjetnom smjesom. Ako beba sranje posve trom, često spava tijekom hranjenja, mama bi trebala pokušati dati mu grudi češće. Nakon 2-3 tjedna, sve bi se trebalo vratiti u normalu. U istom slučaju, ako u večernjim satima ima malo mlijeka u dojki, dijete je gladno i vrištanje, možete mu dati mješavinu. No, u budućnosti, poželjno je odmaknuti se od nje, postupno poništiti.

2. Rijetko uriniranje. Uobičajeno, dijete koje pije samo majčino mlijeko ne prima vodu, urinira 10 puta dnevno. Da biste izračunali količinu uriniranja, potrebno je prestati koristiti pelene tijekom 1-2 dana. Ako je mokrenje rjeđe - već je opasno za zdravlje djeteta i zahtijeva djelovanje.

"Prazan kovčeg" nije znak da neće dati mlijeko. Međutim, u slučaju "lijenog plijen" to postaje problem. No, bez obzira na to, trebate je dati da sisati dijete. Ako postoji kriza dojenja, problemi s laktacijom su privremeni i proći će u narednih nekoliko dana.

Kako pravilno hraniti smjesu ako nema dovoljno mlijeka

Približnu količinu mješavine koja je potrebna za dopunu će pismeni liječnik reći, kojemu ćete najaviti prosječnu količinu mlijeka koju dijete diše. Smjesa će se morati dati nakon prsa.

Kada beba počne primati smjesu, postoji opasnost da se laktacija dalje smanji. Da biste to spriječili, upotrijebite dodatni sustav hranjenja kao što je Medela. Ovo je nekomplicirani uređaj, koji je kontejner s njim povezanom šupljom cijevi, isti tip kao kapaljke. Iz spremnika, smjesa ulazi u cijev i ušće djeteta. Vrh cijevi odgovara točno majčinoj bradavici. Naime, ispada da beba sranje i majčinu prsa, potičući laktaciju, a istodobno i mješavina dobiva kroz cijev. Vrlo je meka i ne osjeća dijete.

Ako dajete smjesu boce, postoji veliki rizik da dijete ne želi sisati dojku, u kojoj nema previše mlijeka. Kao posljednje sredstvo, koristite dud za bocu s vrlo malom rupom, od koje tekućina teče u kapi, a ne curenje.

Ako količina dodatne hrane nije velika, na primjer, 30 grama, onda ga možete davati iz žlice za hranjenje ili samo čaj.

I još jedno važnije pravilo, kako dodati nadopunu mješavinom tijekom dojenja - bolje je davati dodatnu prehranu 5 puta dnevno, 30 grama, 1 puta 150 grama, tj. Zamijeniti potpuno jedno hranjenje. Djetetu treba stimulirati dojku.

Obitelj i mama

Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

 • Otvorite izbornik bloga
 • glavni
 • Svi blog članci
 • O autoru i blogu
 • besplatno
 • povratna veza

Koja smjesa je bolje odabrati za hranjenje (dodatno hranjenje) novorođenčad?

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko, jer pruža sve što je potrebno za unutarnje organe bebe i vitalne sustave kako bi pravilno oblikovali. Ali što ako je majka bolestna, s laktacijskim problemima ili mlijeko nije tako hranjivo koliko bi trebalo biti? Jedina mogućnost podizanja bebe postaje mliječna formula. Čak iu takvoj situaciji, nemojte očajavati, samo trebate shvatiti koja je smjesa najbolja za novorođenče. U nastavku razmatramo vrste mješavina za dijete, saznajte koja je prikladnija za hranjenje / hranjenje novorođenčeta. prednost?

Što je formula za hranjenje beba?

Mix za dojenčad je dizajniran da zadovolji sve potrebe tijela malog čovjeka u razvoju. Za novorođenčad je potrebna samo prilagođena prehrana. Prilagodljiva je u prvih tjedana beba života, jer je dobro probavljena, brzo nadopunjuje potrebne sastojke u tragovima i mineralima, količina ugljikohidrata, bjelančevina i masti savršeno je uravnotežena u njemu, a u sastavu predstavlja proizvod sličan majčinom mlijeku.

Takve smjese imaju obogaćenu kompoziciju kako bi se dijete razvilo i brže rasti.

Obično uključuje sljedeće tvari:

 • Laktobakterije i prebiotici za stvaranje djetetove vlastite crijevne mikroflore;
 • Elementi u tragovima - željezo, selen, jod, kalcij i drugi korisni elementi;
 • Askorbinska i folna kiselina;
 • Sirutka;
 • Polinezasićene, esencijalne kiseline;
 • Provitamin A (beta karoten);
 • Nukleinske kiseline;
 • Vitamin B8 (inozid);
 • karotenoida;
 • Kompleksni proteini;
 • 2-aminoetansulfonska kiselina (taurin).

Međutim, to je mame znaju da postoji svibanj biti uključeni i komponente koje su uključene u zasićenja djeteta, međutim, ne samo da su beskorisni, ali u nekim slučajevima čak može uzrokovati štetu dječjem tijelu. Takve tvari uključuju saharozu, maltodekstrin, pa čak i palmino ulje, koje u sastavu nije mjesto.

Kada majka ne zna koja je mješavina najbolja za novorođenče, ona treba proučiti sastav odabranog proizvoda, a ako se spominje lecitin ili glukoza, bolje je odbiti takvu smjesu odmah.

U pravilu je takav proizvod mnogo jeftiniji od dječje hrane visoke kvalitete, ali vrlo često zbog sadržaja neželjenih elemenata, probavne smetnje, alergije, proljev i zatvor kod bebe mogu dovesti do hranjenja. Zato je bolje koristiti pouzdane proizvode proizvodnih tvrtki, koja je rasla nikoga osim nekoliko generacija djece.

Takve smjese imaju nekoliko vrsta koje uzimaju u obzir obilježja male djece:

 1. Uz pojedinačnu netoleranciju na laktozu zbog nedostatka laktaze u djece - soje, ne-mliječnih smjesa
 2. Za slabu djecu s visokim sadržajem proteina;
 3. Za bebe s predispozicijom za česte zatvore;
 4. Prilagođeno za bebe sklone recurgitaciji (anti-refluks);
 5. Uz osjetljivost na alergene - hipoalergijsko;
 6. Posebna prehrana praha za rješavanje problema s odstupanjima od normalnog razvoja.

Kada se anemija nalazi kod djeteta, bolje mu je odabrati dijetu koja sadrži visok postotak željeza. Fermentirane mliječne mješavine namijenjene su djeci s oslabljenom probavom i crijevima, jer sastav sadrži prebiotike i bifido kulture.

Osim toga, smjesa može biti suha i tekuća, istodobno, suha pohranjena dulje, samo pripremljena i jeftinija.

Takav veliki izbor može iznenaditi roditelje. Koja smjesa je bolje hraniti novorođenče i što općenito imaju prednosti umjetnog hranjenja?

Svi pro i kontra umjetne prehrane

Kada se pojavi pitanje koja je mješavina bolja za novorođenče, novi roditelji imaju mnogo savjetnika, a naravno, svatko, žalostan za mladu obitelj, savjetuje im više pristupačne mogućnosti u obliku praškastih smjesa. Ako se uzme suhu hranu za bebe, kao što je to u većini slučajeva, opcija proračun i to je najbolji način za roditelje, naravno, takvih proizvoda ima određene prednosti. Oni su kako slijedi:

 • Hrana je lagana za pripremu, paket uvijek sadrži mjernu žlicu, tako da majka zna koliko je njezino dijete jedilo (ili ne jede);
 • Osim majke hraniti mrvicama i drugi članovi obitelji, kad odjednom joj se da zdravstveni problem, ona želi odmoriti ili napustiti kuću na poslu;
 • Ako kupite mješavinu više kvalitete, ne brinite se da dijete može doživjeti alergijsku reakciju, inače će biti tako jasno da je to razlog.

S druge strane, opasnosti ponekad vrebaju gdje ih ne očekujete. Ako ne dajete važnost elementarnoj čistoći boce ili ne obratite pozornost na dozvoljeni broj proporcija, u najboljem slučaju možete dobiti upalu crijeva u bebi. No, posljedice mogu biti još ozbiljnije ako infekcija uđe u tijelo djeteta.

Još jedan nedostatak je da se razrijeđena suha mješavina ne može uzeti sa sobom kada morate hodati, a još više kada trebate doći do dječje klinike koja je udaljena od sata. Činjenica je da se takav proizvod može koristiti kao umjetna smjesa samo u toplom obliku odmah nakon završetka pripreme.

A sada o ozbiljnijim problemima - kod djece koja su neprestano u praškastoj prehrani, postoji kršenje normalnog pokreta crijeva, moguća je pojava trbušunastog trbuha, grčeva i česta regurgitacija hrane. Nepotrebno je reći, kako se prilagoditi moć nije, ne može dati djetetu ono što čini majka za vrijeme dojenja - jak imunološki sustav, pomaže djetetu da se odupre raznih bolesti.

Tekuća skupe mješavine, naravno, su kvalitetnije, ali ne svaka obitelj može priuštiti takvo zadovoljstvo.

Koja je najbolja mješavina za novorođenče?

Ponekad, odabrati najprikladniju hranu, roditelji moraju mijenjati nekoliko marki proizvoda.

Sljedeći znakovi mogu ukazivati ​​na to da dijete ne odgovara smjesi:

 • Osip i crvenilo na koži;
 • Iritacija, iscrpljujuće raspoloženje u djeteta;
 • Poremećen san;
 • Problemi s stolicama (obično proljev pomiješan s bijelim grudama);
 • Dijete zapravo ne raste, jer ne dobiva tjelesnu težinu.

Osim toga, mama i tata trebaju zapamtiti da se smjesa treba razrijediti u skladu s priloženim uputama, au svakom slučaju, ne mijenjajte dozu koja je navedena u njoj.

Potrebno je utvrditi koja je mješavina za novorođenčad najbolja. Da biste to učinili, morate uzeti u obzir sve prednosti i nedostatke svake marke prikladne za novorođene bebe. Na pakiranju treba biti jedinica, što znači da je proizvod namijenjen dojenčadi od rođenja do šest mjeseci.

Prije kupnje, trebate se posavjetovati s pedijatrom, pored toga, pažljivo pročitajte koje su komponente dio mješavine.

Najsigurniji proizvodi za novorođenče danas su:

 1. Nutrilon je prilagođena smjesa koja sadrži vitamine, polinezasićene masne kiseline, prebiotike, iako postoji i značajan nedostatak - prisutnost palminog ulja;
 2. Nan je hypoallergenic proizvod s dodatkom joda, taurina, masnih kiselina u obliku ribljeg ulja, ali sastav ne sadrži takav važan element kao maltodekstrin, a postoji i mali postotak niskokvalitetnog palminog ulja;
 3. Nutrilak - medicinska smjesa za djecu s problemima probave i asimilacije hrane, sastav je obogaćen mineralnim spojevima i vitaminima;
 4. Nestozhen je također namijenjen dojenčadi koja ima problema s probavom, sastav pomaže normalizaciji crijeva, jer sadrži prebiotike, plus nedostatak saharoze, ali za dijete je dodan sirup, pa smjesa ima slatki miris;
 5. Humana - mliječni proizvod koji ima za cilj uklanjanje abdominalne boli i kolike kod djece, također za prerane bebe, ima hipoalergenski sastav koji uključuje veliku količinu hranjivih tvari;
 6. Hipp sadrži željezo i folnu kiselinu, smjesa je pogodna za djecu s niskim hemoglobinom i znakovima anemije, uz sastav prebiotika i laktobacila koji reguliraju rad gastrointestinalnog trakta.

Često roditelji su zainteresirani za ono što je najbolje miješati završiti hranjenja novorođenčeta, to je zbog nedovoljnog dojenja, nestašica mlijeka ili nedostatka svom sastavu. Zbog toga nema dobitaka na težini, a dijete ne dobro spava i često plače. U tom slučaju možete koristiti i navedene proizvode. Prema pregledima majki suočenih s ovim problemom za hranjenje, dobro je koristiti marke kao što su Nan, Hipp ili Nestozhen.

Odabir smjese je bolje za novorođenče, potrebno je uzeti u obzir stanje djeteta, njegove osobine i predispoziciju za određene patologije. Ako je odabrana odgovarajuća prehrana, to je poželjno da to ne mijenja dok dijete nije dosegla sljedeći dobnu kategoriju, Bole to učiniti oštro, što može uzrokovati razne probleme. I, naravno, ovo pitanje ne može bez preporuke kvalificiranog pedijatara.