Postoperativno razdoblje

Zasnivanje

Cezarianni dio je kirurška intervencija u tijelu. Stoga, za razliku od normalno porinutih vaginalnih poroda, nakon čega žena ne treba medicinski nadzor, nakon carskog reza, mora pratiti stanje puerperalne i medicinske njege. Osim toga, jasno je da je nakon operacije abdomena rizik komplikacija mnogo veći i broj ograničenja je veći.

Prvi dan nakon operacije mlađa majka provede u operativnoj jedinici pod nadzorom anesteziologa i opstetričara. Prate njezinu dobrobit, kako se smanjuje maternica, crijeva i mokraćni mjehur.

Prvih nekoliko sati nakon carskog rezima, puerperal laži. Nakon šest sati, smije se sjesti, a nakon 12 sati smije stajati i poduzeti nekoliko koraka. Naravno, nije nužno doći do same majke - to može biti učinjeno samo uz pomoć medicinske sestre ili nekoga iz obitelji.

Drugi dan mlada majka je prebačena u postpartum odjel, gdje može biti s djetetom.

Da bi se pužersko žensko tijelo brzo oporavilo nakon carskog rezka, dopušteno joj je piti mineralnu vodu bez plina, na koju se može dodati sok od limuna, prvoga dana nakon operacije. Istina, nema potrebe jesti prvi dan, umjesto toga, žene su obično propisane IV kapanje s vitaminima i elementima u tragovima. Već drugi dan nakon carski rez, dijeta se širi - možete jesti kašu, malo meso, kuhano meso, slatki čaj. Od trećeg dana prehrana je moguća - samo hrana koja nije preporučljiva za dojenje isključena je iz prehrane. Obično se provodi pastom za čišćenje radi normalizacije funkcije crijeva otprilike 24 sata nakon operacije.

Ako govorimo o podršci lijekovima u prvim danima nakon cezariannog dijela, onda bi anestetici trebali biti propisani za parturient. Anestezija je obično potrebna za prva 2-3 dana, a zatim se postupno napušta.

Osim lijekova protiv bolova, lijekovi se propisuju kako bi se smanjila maternica, te lijekovi koji normaliziraju funkciju gastrointestinalnog trakta. Kako bi se izbjegle zarazne komplikacije, nakon carskog reza (najčešće hitne), često se propisuju antibiotici. Nakon planiranog carskog - obično bez njih.

Najviše zabrinjavajuće nakon operacije, puerperal može biti isporučen šavom: može se ozlijediti, osobito uz čak i malo opterećenje, treba ga povezati dnevno, osim toga, abdomena i šavna površina ne mogu se namočiti tijekom prvog tjedna nakon carskog rezima. Osjećaji boli brzo slabe - do trećeg dana, većina žena koje su rodile odustaje od lijekova protiv bolova. Sedmoga dana nakon operacije šavovi se uklanjaju, osim ako se ne moraju sami rastopiti. Nakon što se šava iscjeljuje, bit će gotovo nevidljiva i ni na koji način neće ometati mladu majku. Naravno, ako će pažljivo pratiti sve preporuke liječnika.

Život nakon cezariana

Oporavak nakon cezariannog dijela će dugo trajati ženu. No razdoblje tijekom kojega će se rehabilitacija odvijati može se podijeliti u dva segmenta.

Cezarejska sekcija: rani dani

Dok prvo razdoblje traje za ženom koja je rodila carski rez, morat će ležati u krevetu, jer joj je zadatak da se oporavi od operacije. A čak će i najjednostavnije postupke biti dane s teškoćama, na primjer, ne samo da će se iskaći, već će joj se duboko udahnuti. U ovom trenutku majka je obično prisiljena ostati u jedinici intenzivne skrbi, gdje se njeguju medicinske sestre, koje promatraju kako se rehabilitacija odvija nakon operacije.

Stanje žene prati liječnik, koji obraća pozornost na činjenicu da su svi indikatori (tlak, puls, temperatura) normalni. Liječnik također primjećuje koliko brzo oporavak nastavlja, kako maternica ugovara nakon carski rez, koliko je intenzivan vaginalni iscjedak. Posebna pažnja zaslužuje šav žene. Tijekom postoperativnog perioda potrebno je redovito mijenjati zavoje na njemu

Što učiniti nakon postupka?

Za vrijeme carski rez, nužno se koristi anestezija. S tim u vezi, žena ne bi trebala nikada sjesti na krevet dugo nakon operacije - do 12 sati. I izlazak iz kreveta u postoperativnom razdoblju moguće je samo 3 dana nakon cezariannog dijela. To će se morati učiniti vrlo pažljivo. U ovom slučaju, nagle kretnje i žurbe su kontraindicirane, poželjno je da rodbina ili medicinsko osoblje pomognu mamcima da rastu.

Ali moguće je ustati tek nakon što je liječnik koji je pohađao to dopustio. Nemojte se iznenaditi ako se nakon poremećaja vrtoglavice - to je normalno, iako je oporavak u punom zamahu. I osjećaj slabosti i slabe osjećaje povezan je s činjenicom da je žena podvrgnuta abdominalnoj operaciji pod anestezijom. Čak i ako se čini da su mnoge jednostavne kirurške intervencije, to ne negira sve "čari" koje prate postupak. Ne zaboravite to u procesu rezanja svih slojeva abdominalnog zida.

Učenje da ustane

Važno je zapamtiti da savjet liječnika prvenstveno ovisi o tome kako će proći razdoblje oporavka nakon carskog reza. I liječnik će vam dati sljedeće preporuke u vezi s prvim pokušajem ustati:

 • Prije nego što sjednete na rub kreveta, morate se prebaciti na njegovu stranu, a zatim možete nogirati noge i polako sjesti
 • sada morate "raditi" svojim nogama - dovoljno je napraviti bilo kakvu laganu vježbu. Izbjegavajte iznenadne pokrete, naposljetku, bili ste carski rez prije par dana.
 • nakon toga pritisnite noge na pod i zamolite nekoga da vam pomogne. Važan upozorenje - morate ustati ravno natrag, poželjno je i stajati. Samo u ovom slučaju, vaša će operacija nakon operacije biti sigurna čak i ako osjetite laganu napetost.
 • nemoj odmah pokušati poduzeti korak - za početak, pričekajte
 • nakon što se osjećate spremni poduzeti korak, poduzmite mali korak

Ova uputa treba biti praćena za vrijeme trajanja postoperativnog razdoblja. Nakon nekoliko dana primijetite da je lakše izaći iz kreveta. Čim prestanete doživjeti neugodnosti tijekom uspona, znate - uskoro ćete se morati potpuno oporaviti. Nakon toga, poželjno je postupno povećavati vrijeme "ritma", ali ne i naglo, tako da se šava ne počne razilaziti - nakon toga dolazi drugo razdoblje rehabilitacije žene nakon carskog reza.

Pravilno kašljujemo

Za majke koje su prošle kroz carski rez, važno je naučiti pravilno kašljati kako bi se brže oporavilo. Činjenica je da je postoperativno razdoblje u ovom slučaju drugačije u tome što se tijekom primjene opće anestezije (ako se upotrebljava), mucus nakupljen u plućima, koji postupno nestaje, tako da se kašalj pojavljuje ionako. U početku, to će uzrokovati bolne senzacije - područje na kojem se nalazi postoperativna šavna će boljeti.

Za početak je preporučljivo staviti dlanove na trbuh, kao da držite šav koji se pojavio nakon što ste imali carski rez (možete vezati ručnik oko). Zatim uzeti dah u prsima - sada oštro uzdisati, pokušavajući zadržati trbuh nacrtao. Točan kašalj bi trebao idealno podsjećati na psu lutanje. Morat ćete vježbati više puta sat vremena ako se tijekom razdoblja nakon poroda požalite na akumulaciju sluzi u prsima. Ako ne, postupak se može rijetko izvršiti. Važno je napomenuti - ako unaprijed znate da imate carski rez, bolje je naučiti tehniku ​​prije postupka.

Suočavanje s osjetljivim pitanjima.

Trebali biste biti spremni za činjenicu da će nakon cezariannog dijela imati nekoliko delikatnih problema - posebno se crijevni plinovi osjećaju. Za trbušne operacije ovo je tipična posljedica jer se peristaltika usporava zbog operacije i anestezije. Problem se može riješiti pomoću brojnih metoda. Na primjer, naučite duboko udahnuti, pokušajte prevrtati, sjediti na stolici i odbiti hranu koja može uzrokovati povećano stvaranje plina.

Drugi problem koji se može susresti nakon carskog je problema s uriniranjem. Može ih se potaknuti kateterom koji se koristi tijekom operacije, kao i samom anestezijom. Ako ste suočeni s ovim "nevoljama", ne brinite. Prije svega, pijte više da želite urinirati. Ako to ne možete učiniti, pokušajte ponovo u tušu zvuku tekuće vode.

Glavna stvar je da se opustite i ne počnete paničariti. Međutim, ne zaboravite da u slučajevima kada, nakon cezariannog dijela, niste bili u mogućnosti otići na zahod "na mali način", morate upozoriti liječnika o tome, jer je od vitalnog značaja za vas da ispraznite mjehur iz urina akumulirane u njemu. Najvjerojatnije ćete morati ponovno koristiti kateter, a zatim podvrgnuti dodatnom pregledu nefrologa. To će pomalo komplicirati oporavak žene u postoperativnom razdoblju.

Način rada napajanja

U prva dva dana nakon cezariannog dijela, sve hranjive tvari se intravenski injektiraju ženi, zbog čega je hrana zabranjena zbog abdominalne kirurgije - organi trebaju imati vremena za odlazak. Tako će se brže oporaviti. Ovih dana možete samo piti vodu bez plina, a možete dodati limun ako želite. Trećeg dana, žena već ima priliku jesti sami. Za početak, pileća juha je dopušteno piti - to je obično prvo jelo koje se dopušta da se konzumira tijekom razdoblja kada počinje oporavak mame.

Postupno, oni koji su dobili carski rez uvedeni su u dijetu, meso, sir, kašu, a curds su valjani u meso brusilicu. Potrebno je malo jesti (100 ml odjednom), također je poželjno popiti malo. Tijekom tog razdoblja, trbušni organi trebaju raditi tako da moraju smanjiti pritisak na minimum kako bi se oporavila brzina. Poželjno je da hrana nije bila previše gusta i teška, jer se prva stolica trebala dogoditi 5. dana nakon cezariannog dijela. Zatim bi prehrana trebala postati manje stroga. U idealnom slučaju, dijeta koja razlikuje postoperativno razdoblje trebala bi se postupno "ponovno roditi" u dijetu za majke koje bi davale majke.

dojiti

Ali što je s hranom ako žena mora proći kroz carski rez? Ako oporavak napreduje brzo, zatražite od djeteta da vam se prikaže što je prije moguće. Sada je vrlo važno organizirati dojenje, ali to će biti vrlo teško ako vam je dijete dano tri dana nakon carskog reza. Činjenica je da dijete mora stalno stimulirati mliječne žlijezde - samo u tom slučaju dojka će biti napunjena mlijekom. Ako se oporavak nakon cezariannog dijela odgađa ili dijete treba dodatnu medicinsku njegu, morat ćete naučiti kako se dekantirati.

Unatoč činjenici da se carski rez obavlja pod općom anestezijom, ako je to lokalno, zamolite dijete da se priloži prsima odmah nakon rođenja. Obično u bolnicama za trudnice koristite lijekove koji su dopušteni tijekom dojenja, stoga nemojte se bojati da štetite djetetu. Čak i ako mrvica zaspi, zamolite ga da prvi testni refleksi može raditi čak iu ovom slučaju. Zapamtite da će majčino mlijeko pomoći da se beba oporavi ako je rano rođen. Ali ako još uvijek ne možete hraniti dijete, samo ga pritisnite na dojku - on bi trebao osjetiti da je njegova majka još uvijek tamo. I prepoznaje vas otkucajima srca, koje je stalno slušao dok je bio u utrobi.

Međutim, imajte na umu da je u prvim danima nakon carskog rezima neželjeno uzeti bebu u vašim rukama vrlo često u trenutku kada stojite. Na taj način štedite šav, što može biti djelomično raspršeno od jakog opterećenja. Ograničavanje sebe u tom smislu trajat će dugo - do šest mjeseci, iako sve ovisi o tome kako se oporavak odvija. Kuće će morati više tražiti od obitelji pomoć, pogotovo kada se odlučite za šetnju po prvi put. Također, idealno, bolje je da ne obavljate kućanske poslove barem za prvi mjesec - nakon cezariannog dijela, važno je da se potpuno oporavite, baš kao i vaša beba. Zato što se ovaj put morate dati i mrvice.

Čuvanje šavova

Ako imate carski rez, tada je postoperativno razdoblje jednostavno nezamislivo bez brige za šavove. Jasno je da zahtijevaju posebnu skrb - tijekom prvog tjedna nakon carskog rezima, one se svakodnevno tretiraju i mijenjaju svoje zavoje svaki put. Nakon što uklonite šavove, možete se sigurno tuširati, ali je bolje da se ne upotrebljava tanka tekućina, iako je do tog vremena ožiljak već formiran.

Očito je da će šava nakon operacije i tijekom perioda oporavka povrijediti - u početku, bolovi koji olakšavaju bol pomazu mladu majku. Postupno, uz smanjenje nelagode, više im nije dopušteno dati ženu, od sada se preporuča nositi posebne zavoje. Zapamtite da liječnici ne dopuštaju mlade majke da podignu težinu veću od 2 kg najmanje 60 dana.

Postpartum nakon cezariannog dijela

Tesarna sekcija - operativna isporuka. Danas je ova metoda rođenja prilično raširena. Ova situacija dovodi do sve većeg broja komplikacija trudnoće, kako od majke tako i od djeteta.

Kako se izvodi carski rez?

Cesarni dio se izvodi samo pod anestezijom. Danas postoji postupan prijelaz iz opće anestezije u spinalnu anesteziju tijekom takvih operacija. Značenje ove anestezije je "isključiti" donju polovicu tijela. Žena je svjesna, ona može uzeti svoju bebu u naručju odmah nakon uklanjanja iz maternice. Osim toga, tijekom opće anestezije, dijete dobiva određenu količinu lijekova koji se ubrizgavaju u majku i malo je "zapanjen", a pri izboru anestezije kralježnice nema takvih osobina.
Nakon anestezije urezuje se urez u donjem dijelu trbuha, otvarajući maternicu i amnionsku vrećicu s naknadnim uklanjanjem djeteta. Kao u normalnom porodu, pupčana vrpca je vezana i presijecana. Zatim, kroz rez, fetalni mjehur i placenta se ekstrahiraju. Rana je šavana u slojevima, primjenjuje se sterilno odijevanje. Uz carski rez ispod spinalne anestezije, dijete se odmah primjenjuje na majčin prsima, s općom anestezijom - nakon nekog vremena je potrebno da žena izađe iz anestezije.

Rano poslijeporođajno razdoblje

Postoperativno razdoblje nakon cezariannog dijela se ne razlikuje značajno od tog razdoblja nakon drugih trbušnih operacija. Uobičajena praksa je rana aktivacija pacijenta. Nakon 6-8 sati (ovisno o općem stanju), žena je dopušteno sjediti u krevetu; u 10-12 sati - ustati i prošetati. Ta taktika omogućuje minimalizaciju rizika od razvoja ljepljivih komplikacija u trbušnoj šupljini, zagušenja u plućima (osobito nakon anestezije intubacije).
Ako stanje majke i novorođenče ne uzrokuje zabrinutost liječniku, potom drugoga dana prenose se u komoru zajedničkog prebivališta (ako postoje takve komore). Najčešće je žena propisana antibakterijska terapija kako bi se spriječile zarazne komplikacije u postpartum periodu, kao i lijekovi protiv bolova. U tom razdoblju vrijedno je upozoriti mladu majku na previše aktivnu skrb za dijete, često ga podižući u naručju (osobito za veliku djecu) i iznenadne pokrete. Kako bi se olakšalo nelagodu u postoperativnom ožiljak, preporuča se nositi poseban zavoj koji podupire trbušne mišiće.

Trajanje razdoblja nakon poroda

Postpartum razdoblje u slučaju fiziološkog porođaja traje 40 dana. Postpartum razdoblje nakon cezariannog dijela - do 60 dana. Jedan od glavnih pokazatelja tijeka poslijeporođajnog razdoblja je tzv. Invulacija maternice: proces kontrakcije i epitelizacije unutarnje površine. Tijekom tog vremena, žene imaju različite stupnjeve krvarenja iz genitalnog trakta (lochia). Treba napomenuti da je u pravilu intenzitet pražnjenja kod žena koje su rođene u carski rez manje: nakon dostave kroz rodni kanal do ispuštanja iz maternice, priloženo je iscjedak iz više ili manje ozlijeđenog cerviksa i vagine.
Budući da je tijekom operacije ugrožena cjelovitost vlakana mišića maternice, njezinih plovila i živaca, stopa utiskivanja maternice usporava. Ako je potrebno, žena je propisana odgovarajuća medicinska terapija koja stimulira kontraktilnu aktivnost mišića maternice, što smanjuje krvarenje iz plovila oštećenih tijekom incizije. Najčešće, upravo zbog sporog smanjenja maternice nakon poroda, majka s djetetom nakon carskog reza otpušta se kući nekoliko dana kasnije nego nakon fiziološkog rada.

Hrana nakon cezariannog dijela

Higijena nakon cezariannog dijela

Postoperativni ožiljak

Planiranje obitelji nakon carskog dijela

Ponovno započinjanje seksualne aktivnosti nakon cezariannog dijela preporuča se pola do dva mjeseca nakon operacije. Do sada je neophodno posjetiti ginekolog, kako bi se osiguralo da razdoblje oporavka bude glatko, kako bi se odredile prihvatljive metode kontracepcije. Planiranje za sljedeću trudnoću je bolje da se odgodi već dvije godine - ovaj put je dovoljno da se obnovi snaga majčinog organizma, da se stvori jaki ožiljak na maternici (kako bi se utvrdila njegova kvaliteta, izvršeno ultrazvučno skeniranje)
Medicinska se praksa sada odmakne od instalacije da je carski rez u povijesti izravna kontraindikacija za prirodno porođaj u budućnosti. Često, žene koje prolaze kroz carski rez, rađaju rođendansku kanalizaciju.

Što se događa ženi u postoperativnom razdoblju nakon carskog reza

Postoje takve situacije kada žena ne može roditi dijete na prirodan način. Razlozi za to mogu biti razni čimbenici, na primjer, nezadovoljavajuće stanje zdravlja žene ili fetusa, anatomska obilježja žene, nepravilno mjesto fetusa u maternici i još mnogo toga. U tim slučajevima koristi se carski rez.

Danas, tehnologija ove operacije smanjuje rizik za zdravlje i za žene i djecu. Ali, kao i svaka operacija, carski rez zahtijeva dugo postoperativno liječenje, kompleks koji uključuje različite antibiotike, analgetike i, u pravilu, intravensku i intramuskularnu primjenu fizioloških rješenja. Sve je to neophodno kako bi se smanjio rizik od infekcije nakon operacije, smanjili prag boli i pomogli da se žensko tijelo oporavi što je prije moguće.

Kako je oporavak nakon operacije?

Za većinu žena, nakon češkog dijela, postoperativno razdoblje je znatno izazovnije od same operacije.

Žena može imati:

 • jaka bol u području trbušnog incizije;
 • problemi s pražnjenjem i mokrenjem;
 • bolovi u trbuhu povezani s akumulacijom plina i kontrakcijom maternice;
 • mučninu i povraćanje tijekom prvih dana nakon operacije;
 • učinci: učinci anestezije, vrtoglavica, zamagljena memorija, halucinacije i još mnogo toga.

Odmah nakon operacije, žena stavlja mjehur na trbuh i ubrizgava smanjenje droga (oksitocin, itd.). Dakle, ubrzajte proces kontrakcije maternice u prvih sati nakon porođaja. Prvih 24 sata, pacijentu je zabranjeno ustajati samostalno iz kreveta. Budući da se rizik od divergencije šava i infekcije u njemu kada se pokušava povećati.

Unutar 5 dana tijek uzimanja antibiotika je obvezan, kako bi se spriječio razvoj infekcije. Kao i kod bilo koje rane, rez koji je napravljen za vrijeme operacije, dugo će ometati ženu. Osjećat će tešku bol u bilo kojem pokretu. Zbog toga su propisan lijekovi protiv narkotika, nakon čega je bol blijed, ali istodobno svijest je zamagljena. Kao rezultat toga, žena može imati "simptome pražnjenja od anestezije", to jest djelomična gubitka memorije, halucinacije, vrtoglavica, povraćanje i mučnina, dezorijentacija i poremećaji spavanja.

Ako je tijekom operacije uložena cijev u grlo (intubacija) kroz koju je anestezija isporučena, moguće posljedice bi bile:

 • oticanje grkljana;
 • privremena paraliza vokalnih užeta;
 • grčenja grkljana i bronha;
 • upaljeno grlo;
 • pojava upalnih procesa.

Intubacija može dovesti do upale pluća. Da biste spriječili pojavu bolesti, trebate proširiti i očistiti pluća preostale anestezije. Da bi to učinili, žena bi trebala biti svakodnevno vježbe disanja. Tijekom vježbe, rez treba poduprijeti jastukom.

kontrakcije maternice nakon carskog reza ranim danima ide slabo, tako da smanjenje lijekovi propisani, zbog čega se žena osjeća grčeve bol u trbuhu, koji se komplicira operacijski rana i nadutost, što također izvršio pritisak na zglob, što uzrokuje još više boli tijekom trudova. Kada se žena u radu ne može nositi s akumuliranim plinovima, ona može biti isporučena s ispušnom cijevi ili s obzirom na klistir.
Odmah nakon operacije, žena je umetnuta kateter u uretru. Po isteku 24 sata povuče se. Nemoguće je potpuno napuniti mokraćni mjehur, jer puno pritiska na šav. Stoga, ako majka ima problema s mokrenjem, može se vratiti.

Prva 2 - 3 dana unosa hrane je svedena na minimum, jer se može povraćanje i potrebu za pražnjenjem da ne može dopustiti ovih dana, jer postoji velika opasnost od divergencije šavova na najmanji napetost trbušne mišiće. Tijekom tog perioda, žensko tijelo održava se ubrizgavanjem tekućine sa svim potrebnim mineralima i vitaminima intravenozno.

Rizik infekcije u trbušnoj šupljini tijekom operacije je vrlo visok. I iako se vjeruje da je porast tjelesne temperature nakon porođaja prilično prirodan fenomen, u ovom slučaju potrebno je pažljivo pratiti njegove fluktuacije. Ako povišena temperatura nakon cezariannog dijela traje duže od 2-3 dana, postoji mogućnost da je infekcija ušla u tijelo i liječenje treba odmah početi. Kasni tretman može rezultirati prepunom zdravlja žene.

Drugi problem s kojim se žena suočava je prekomjerno znojenje i formiranje edema nakon carskog reza. To se smatra normalnim stanjem nakon porođaja, međutim, to je komplicirano činjenicom da je žena u radnom tijelu ograničena u kretanju, stoga je potrebno intenzivnije rješavati edem. Uostalom, otekline u nogama mogu dovesti do stvaranja vene varikoznih i tromboflebitisa. Stoga je u postoperativnom periodu preporučljivo nositi čarape. Na konzultaciji s liječnikom, žena može naučiti kako spriječiti ili smanjiti edem. Pročitajte više o tome kako ukloniti oticanje od stopala nakon porođaja →

Šavovi se uklanjaju oko 4-5 dana. U rijetkim slučajevima, od 6 do 7. U pravilu, nakon završetka uzimanja antibiotika i uklanjanja šavova, žena se ispušta i može se sigurno vratiti kući sa bebom, naravno, samo kada je stanje žene i djeteta zadovoljavajuće.

Učinci operacije

Nakon što se dijete ukloni iz maternice, žena se zalijepi i na trbušni zid i na zidove uterusa. Vjerojatnost dijastaze u ovom slučaju (divergencija rubova šava između mišića rektuma abdominisa) vrlo je visoka. To će zahtijevati pomoć kirurga. Često, liječenje dijastaze provodi se u kombinaciji s posebnim vježbama.

Iznad šavova mogu se formirati tzv. Keloidni ožiljci (rast crvene boje), koje bi trebalo liječiti samo stručnjak.

Ako nakon operacije šava izgleda ružno i vrlo je upečatljivo, možete koristiti pomoć kirurga ili kozmetičara. Danas postoje razne metode za ispravljanje šavova, čineći ga ravnomjernijim i gotovo neprimjetnim. Na primjer, mljevenje šavova, izglađivanje ili istiskivanje.

Ali nakon carskog rezanja, šav na abdomenu ne bi trebao poremetiti ženu kao šavova na zidovima maternice. Uostalom, ovisi o tome kako će kasnija trudnoća i sam porod.

Mjesečno nakon operacije traje isto razdoblje nakon vaginalne dostave, približno 28 do 40 dana. Ako postoje komplikacije, tada postupak čišćenja maternice može potrajati i do 2 - 2,5 mjeseca.

Što se tiče dojenja, nema nikakvih posljedica operacije. Mlijeko se javlja otprilike u isto vrijeme nakon prirodnog porođaja, oko 3-4 dana, ali hranjenje je nemoguće zbog antibiotika. Stoga, tijekom tog perioda, dijete se hrani isključivo iz boce, nakon čega se navikne na njega i ne uzima grudi.

Sprječavanje komplikacija

Kao prevencija komplikacija u postoperativnom razdoblju potrebno je pažljivo pratiti stanje tijela. I prije svega na šavovima i na boji i količini iscjedka. Izbjegavajte opterećenja i težine dizanja, pokušajte zadržati aktivan stil života, samo, naravno, umjereno i bez fanatizma. Učinite laganu gimnastiku.

Ako ustanovite da je boja iscjedka promijenjena, njihov se broj povećava ili smanjuje, razlika u šavovima, groznica i teška bol u donjem dijelu trbuha - odmah se obratite svom liječniku! Vaše tijelo treba pregledati i po potrebi liječiti.

Cezarijska sekcija nije šala, to je prava operacija, posljedice koje mogu biti vrlo različite.

uspostavljanje dojenje

Kao što je ranije rečeno, dok je žena koja se trudi podvrgnuta antibiotskom tretmanu, dijete se ne stavlja na dojku i postoji rizik da dijete neće uzeti majčinu dojku, kako je navikao jesti iz boce. No, postoji i drugi rizik od neprestanog dojenja nakon carskog rezima - nedostatka mlijeka ili nedostatka mlijeka.
Kako bi se to spriječilo, ženu koja radi trebao bi se dekantirati svaka dva sata pet minuta. Pauza noću ne smije biti duža od 6 sati. To će omogućiti razvoj žurbe majčinog mlijeka.

Što se tiče odbijanja djeteta iz dojke, sve ovisi o vama. Ako imate iskrenu želju za dojenjem, zasigurno ćete uspjeti. Nakon što ste otpustili iz bolnice, pokušajte ne davati bebino mlijeko iz boce. Pokušajte ga češće primijeniti na prsa. Jednog dana, u nazočnosti mlijeka, on će i dalje uzeti prsa, a možete nastaviti dojenje bez ikakvih problema!

Ako niste sigurni da ćete moći uspostaviti dojenje, posjetite razne forume, pročitajte recenzije onih koji su već prošli postoperativno razdoblje nakon carskog rezima i uspostavili dojenje. Možda je ovo mjesto gdje ćete naći mnogo korisnih informacija.

Slika oporavka

Proces obnove figure nakon carske sekcije traži puno vremena. Prvo, moguće je početi obavljati fizičke vježbe tek nakon pregleda liječnika i njegovog odobrenja. Drugo, morate početi s minimalnim opterećenjima na tijelu, postupno ih povećavajući. Treće, trebate prilagoditi svoju prehranu, pripremati hranu s niskom kalorikom s visokim sadržajem vlakana.

Zapamtite da sport kao i nakon cezariannog dijela, i nakon prirodnog porođaja, vrlo snažno utječe na laktaciju. Okus mlijeka može se promijeniti, nakon čega će dijete nevoljko sisati dojku i može potpuno nestati, a zatim ćete morati prenijeti dijete do umjetne hranjenja.

Najbolje je otići u teretanu i naći se trener koji će vam stvoriti program posebno za gubitak težine i pooštravanje kože, uzimajući u obzir osobitosti vašeg položaja. Saznajte od prijatelja ili pogledajte recenzije i preporuke drugih žena, gdje se u svom gradu možete prijaviti za pojedine lekcije dobrom treneru.

Da biste dobili osloboditi od celulita će pomoći masaže uz korištenje anti-celulita masaže. Masaža se može obavljati samostalno, tj. S vašim rukama ili uz pomoć masažera. Ako postoji prilika, onda je bolje koristiti usluge masažnog terapeuta.

dijeta

Ne može se govoriti o prehrani nakon carskog rezima! Tijelo je već oslabjelo nakon operacije, potrebno je oporaviti, a osim toga, količina i kvaliteta mlijeka u potpunosti ovisi o hrani koju majka konzumira.

Da biste izgubili težinu nakon trudnoće, nije potrebno "sjediti" na strogu prehranu, ograničiti se na sve i riskirati gubljenje mlijeka. Kilograme u većini slučajeva odlaze sami. Međutim, taj proces traži vremena. Ali ako želite ranije izgubiti težinu, trebate samo gledati vašu prehranu.

Isključite iz prehrane brašna i konditorskih proizvoda, masne i pržene hrane. Poželjno je odvojiti hranu. Pojite čašu vode prije jela. To će pomoći da malo zadovolji glad.

Ali imajte na umu da će dijete "sisati" sve korisne tvari iz vašeg tijela, pa ako imate divlju želju da nešto pojede, nemojte se poreći.

Općenito, nije preporučljivo "sjediti" na bilo kojoj prehrani tijekom dojenja. Igranje sporta je jedna stvar, a uskraćivanje vašeg tijela i tijela djeteta bitnih vitamina i minerala potpuno je drugačije.

Naknadna isporuka

Liječnici kažu da nakon cezariannog dijela, možete imati seks samo nakon 7 do 8 tjedana nakon operacije, i to samo ako za to nema komplikacija. Naknadna isporuka je moguća samo u trajanju od 2 do 3 godine. Tijekom tog razdoblja, trebali biste biti dobro zaštićeni, osim mehaničke zaštite, morate koristiti kontracepcijske lijekove.

U slučaju trudnoće u tom razdoblju trebalo bi izvršiti pobačaj, a po mogućnosti i na medicinski način. Budući da postupak pobačaja iscrpljuje zidove maternice, koje se već nisu uspjele oporaviti od carskog reza.
Ako je žena odlučila napustiti trudnoću, šanse za prijenos djeteta do kraja pojma iznose 1:10. Trudnoća mora biti pod strogim nadzorom liječnika.

Oporavak nakon operacije

Postoperativno razdoblje nakon cezariannog dijela ovisi o karakteristikama operacije. Treba podrazumijevati da kirurške intervencije prati značajna oštećenja nekoliko tkiva. Postoje i negativni učinci anestezije. Sve ove promjene zahtijevaju od žena da slijede niz posebnih pravila usmjerenih na bržu obnovu zdravlja.

Posljedice operacije

A carski rez ima posljedice za opću dobrobiti žene. Potrebno je razmotriti takve pojave kao:

 • prisutnost i obrada šava;
 • izgled iscjedka iz maternice;
 • uklanjanje anestezije;
 • liječenje genitalnih organa;
 • pojava laktacije.

Svi ovi procesi moraju se pažljivo pratiti. Ako žena ne zna što učiniti nakon carskog rezima, trebate pomoć liječnika. Vaš liječnik će objasniti što učiniti i kako se ponašati nakon operacije.

Otpuštanje nakon operacije

Kirurška intervencija provodi se pod utjecajem anestezije. Moderni liječnici koriste dvije vrste anestezije. Za mnoge pacijente operacija se provodi pod općom anestezijom. Time se eliminira psihološka trauma majke. Ali ova metoda negativno utječe na stanje bolesnika u postpartum periodu.

U ranim danima, liječenje nakon carskog rezima osigurava medicinsko osoblje. Žena u radu je zabranjena ustati i hodati nekoliko dana. To je zbog preostalog učinka anestezije. Pod utjecajem lijeka mogu se pojaviti različite patologije živčanog sustava. Većina pacijenata navodi vrtoglavicu i tešku mučninu. Ako se u prvim danima žene u porođaju pokuša sjesti ili ustati, ti fenomeni se povećavaju.

Anestezija utječe i na dobrobit djeteta. Mala količina lijeka ulazi u tijelo fetusa tijekom operacije. Tvar uzrokuje smanjenje motoričke aktivnosti djeteta. Postaje trom. Dugo se dijete spava. Snažni refleks također može biti poremećen. Takve bebe mogu odbiti dojku. Zbog toga velik broj beba rođenih tijekom operacije hranjen je umjetnim mješavinama.

Lijek koji se koristi za anesteziju potpuno se ispire iz tijela petoga dana. Nakon toga, tijelo se počinje oporavljati. Prvi znak uklanjanja tvari je jaka bol u području šavova. Da biste smanjili bol, morate koristiti analgetske lijekove. Veliki broj analgetika isključuje dojenje. Alat bi trebao izabrati samo liječnik. Nezavisna uporaba analgetika može dovesti do razvoja problema u majci ili djetetu.

Drugi znak uklanjanja tvari iz tijela je smanjenje vrtoglavice. Žena se počinje osjećati bolje. Njezino stanje je normalizirano.

Obrada zapisa

Postpartum razdoblje nakon cezariannog odjeljka zahtijeva da žena pravilno brine o šavovima. Rez u ovoj intervenciji može imati drugačiji oblik. Često, kako bi uklonili fetus, doktori raščlanjuju područje abdomena duž fiziološkog puta. U tom području ožiljak koji se pojavljuje na mjestu rane neće biti vidljiv. Također, ovaj rez smanjuje rizik od oštećenja djeteta.

Ako je žena podvrgnuta izlaganju opasnosti, rana se može postaviti uzdužno. Ova intervencija omogućuje liječniku da brzo djetetu daje pristup kisiku. Ali rana će dugo biti izliječena. Ožiljak nakon uzdužnog dijela za nuždu je grub.

Rubovi reznog dijela pričvršćeni su na različite načine. Većina liječnika koristi svilenu i samoupojivu nit za tu svrhu. Svileno vlakno ne ostavlja tragove na buragu. Ova se nit primjenjuje samo na vanjskim rubovima rane. Tkivo mišića pričvršćeno je s topljivom nitom. Potpuni nestanak čvorova javlja se za nekoliko tjedana. Maternica je povezana s istim materijalom. Za hitnu carski rez, ponekad se koriste zavoji. Izrađene su od medicinskog metala koji ne prolazi kemijske reakcije u tijelu pacijenta.

Nakon operacije, šavovi trebaju biti pravilno obrađeni. U bolnici, liječenje šavovima obavlja medicinska sestra. Površina rane se ispire antiseptičkom otopinom i bogato podmazuje sa sredstvom za sušenje. Da biste to učinili, bolnica koristi sjajno zelenu boju. Fukortsin se rjeđe koristi. Nakon temeljitog čišćenja, šavovi se zatvaraju postoperativnom krpom. Obloga je izrađena od prirodnih materijala i ima posebnu podlogu. Ne drži se rane i bezbolno se uklanja. Prvi tjedan šava se obrađuje 2 puta dnevno. U drugom tjednu obrada se može smanjiti na jednom.

Žena bi trebala shvatiti da nepravilno i nepravodobno čišćenje šavova može dovesti do razvoja komplikacija koje je teško liječiti. Ako pacijent pravilno brine o rani, uklanjanje šavova javlja se 10 dana nakon operacije.

Prvi dani trebali bi naučiti ispravno ustati. To će pomoći u izbjegavanju divergencije šavova. Zbog toga pacijent leži na njezinoj strani i spušta noge s kreveta. Nakon toga uzima se sjedeći položaj s ravnim leđima. Tek nakon toga možete ustati. Svi pokreti trebaju biti glatki i spori.

komplikacije

Nisu sve trudnice zalijepljene bez komplikacija. Prvih dana nakon carskog reza, liječnik prati stanje rane. Nepravilna briga i kontaminacija rane može dovesti do problema poput nedosljednosti. Taj se problem pojavljuje zbog visokog fizičkog napora. Da biste razumjeli što se može učiniti u nazočnosti šavova, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ako se liječenje rane provede s prekršajima, postoji opasnost od upale. Izgleda zbog teške kontaminacije rane. Patogeni mikroorganizmi naseljavaju se na površini rane koja mijenja tkivo. Teška onečišćenja također su ispunjena pretvaranjem. Pus u rezu može se pojaviti zbog akumulacije leukocita, mrtvih stanica i mikroorganizama. Kako bi se uklonio uzrok gubljenja, potrebno je pregledati terapijski postupak.

Nakon carskog režima, žena treba pratiti iscjedak rane. Prvi tjedan na njegovoj površini trebao bi izgledati ichor. Ova tekućina nastaje u oštećenim tkivima i sadrži veliki broj bijelih krvnih stanica. Ako se ne pojavi, morate obavijestiti liječnika. Vjerojatni uzrok je stvaranje šupljine između tkiva. Da bi se smanjio rizik od komplikacija je moguće uz pomoć drenaže, koji je instaliran u šav s operacijom.

I kostur se može istaknuti. Ako se šava dugo boji, smrtonosno krvarenje se smatra mogućim uzrokom. Pacijent je u hitnom ultrazvučnom pregledu koji omogućuje utvrđivanje uzroka bolesti. Da biste ispravno liječili, trebali biste slijediti propisani tretman.

Rijetki na šavu pojavljuje se fistulous kanal. Nastala je zbog djelomičnog očuvanja niti nakon operacije. Tkanine koje okružuju nit postaju upaljene. Oblikuju gnojna tekućina. Postupno, stanice tkiva umiru. Atrofija stanica potiče stvaranje kanala. Na površini šavova formira se tumor, ispunjen gnojem. Može se otvoriti samostalno. Iscjeljenje čistog kanala je dugo. Ako je pacijent primijetio bolno otvrdnjavanje tijekom palpacije, o tome obavijestiti liječnika.

Otpuštanje nakon operacije

Žena nakon carske sekcije treba pomno pratiti iscjedak. Preporuke se odnose na prva 4 tjedna poslijeoperacijskog razdoblja.

Žena trudnoća započinje s embrijom koji se pričvršćuje na zid uterusa. Za ovaj endometrija je formirana u njemu. Ovo tkivo do početka ovulacije sastoji se od nekoliko slojeva i ima debljinu od 12 mm. Tijekom trudnoće, endometrija nastavlja ljuštiti. Oblikovane su pahuljice. Nakon operacije, pahuljice se pomiješaju s krvlju i tekućinom. Ova mješavina liječnika zvala lochia. Moraju se samostalno ukloniti iz maternice. Nekoliko dana lohe su u izobilju. Zbog ove osobine, preporučuje se korištenje posebnih puerperal jastučića koji mogu apsorbirati veliku količinu tekućine. Za neko vrijeme odabir ima tamnu boju. Od drugog tjedna postoji promjena u kvaliteti lohii. Ispuštanje postaje lagano, volumen se smanjuje. Do kraja prvog mjeseca poslijeoperacijskog razdoblja, pražnjenje se zaustavlja.

Lochia nije uvijek znak čišćenja maternice. Ako je krvarenje u pražnjenju, trebate savjet liječnika. Dugotrajno pražnjenje krvi može dovesti do pogoršanja zdravlja žene. Postoji rizik od krvarenja. Hitno je tražiti njezin uzrok. Od velikog gubitka krvi žena može umrijeti.

Nemojte zbuniti lochia s uobičajenim mjesečnim. Menstruacija nakon cezariana može početi za šest mjeseci ili više. Ako se iscjedak pojavi ranije, potrebna je pomoć stručnjaka. Ispitivanje ginekologa eliminirat će odstupanje unutarnjih šavova.

Početak dojenja

Ograničenja nakon cezariannog dijela također se javljaju zbog pojave laktacije. Sposobnost dojenja se javlja pod utjecajem prolaktina. Ovaj hormon nastaje u ženskom tijelu pod utjecajem prirodnog rada.

Prije početka kontrakcija hipofiza proizvodi oksitocin. Pomaže maternici da se ugovara. Također, njegova aktivnost pridonosi povećanju razine prolaktina. Hormon dopušta mliječne žlijezde da proizvode tekućinu. U prvim danima dojke pojavljuje se kolostrum. Ova tekućina sadrži veliku količinu hranjivih tvari za bebu. Postupno se kolostrum zamjenjuje mlijekom.

Kirurška intervencija propisuje liječnik na kraju posljednjeg tromjesečja. Često, carski se provodi u 37. tjednu. U ovom trenutku, tijelo ne počinje prenatalnu pripremu. Oksitocin i prolaktin nisu formirani.

Rast prolaktina može se pojaviti na kraju prvog tjedna postoperativnog razdoblja. Da biste ubrzali izgled mlijeka, možete koristiti sljedeće metode:

 • Često povezivanje djeteta s grudima;
 • uzimanje stimulirajućih lijekova;
 • primanje smjese radi laktacije;
 • dijeta za njegu.

Mnoge žene pitaju se što se može učiniti kako bi se povećala laktacija u bolničkom okruženju. Liječnici savjetuju češće staviti dijete na prsa. Reflektirajuće dijete čini djetetu da uzima praznu žlijezdu. Pod utjecajem masažnih pokreta mlijeko počinje aktivnije proizvoditi. Ako nije moguće priložiti dijete, možete koristiti poseban uređaj.

Pumpa za grudi možete kupiti u bilo kojoj trgovini ljekarni. Postoje dvije vrste crpki dojki: ručno i električno. Ručni uređaj se nanosi na prsa i uz pomoć posebne ručice žena može dekantirati. Električni uređaj je prikladniji za uporabu. Ne treba zadržati. Kontakt s dojkama stvara vakuum. Takav uređaj vam omogućuje povećanje cirkulacije krvi u dojci i povećanje protoka mlijeka.

Tijekom operacije carske operacije, postoperativno razdoblje odvija se u bolnici. Kako biste povećali količinu mlijeka, možete se savjetovati s drugim majkama. Mnoge žene znaju da možete uzeti posebnu mješavinu koja povećava laktaciju. Također možete koristiti posebnu prehranu. To bi trebalo povećati konzumaciju durum sira i vrhnja. Može također pomoći bee mlijeku. Dolazi u obliku tableta i prodaje se u ljekarnama. Prije korištenja savjeta, potrebno je konzultirati liječnika. On će reći da ne možete koristiti za povećanje laktacije.

Ali laktacija nakon operacije nije uvijek moguća. Mnoge žene nemaju mlijeko. Liječnik također može zabraniti dojenje. Razlozi zabrane su uporaba antibiotika, negativni učinci anestezije, antibakterijska terapija.

Intimni problemi

Svi pacijenti su zainteresirani za seks kada je moguće nakon cezariana. Dopuštenje za pokretanje seksualne aktivnosti ovisi o duljini postoperativnog razdoblja. Liječnik je zainteresiran za stanje šava na stjenci maternice. Prije spolne aktivnosti trebalo bi utvrditi sljedeće pojave:

 • završetak čišćenja maternice;
 • prestanak kontraktilne aktivnosti;
 • stvaranje gustog ožiljka;
 • nema genitalne infekcije.

U drugom mjesecu nakon operacije, liječnik obavlja kontrolni pregled maternice. Provodi se pomoću ultrazvučnog uređaja. Na zaslonu liječnik pregledava prisutnost preostale tekućine u šupljini. Ako postoji nakupljanje krvi, postoji rizik od latentnog krvarenja. Prisutnost tekućine ne dopušta ženi da ima seksualni kontakt.

Važna točka studije je proučavanje debljine ožiljaka i prestanka kontraktilne aktivnosti glatkih mišića maternice. Normalna debljina ožiljnog tkiva trebala bi biti 2 mm. Ako je manje, postoji opasnost od rupture stijenke maternice tijekom spolnog odnosa. Dopuštenje se daje samo kada tkanina dosegne potrebnu debljinu.

Trebali biste ispitati stanje vaginalne mikroflore. Cezarianni dio nakon operacije povećava šanse za zamjenu zdrave patogene mikroflore. Rizik proizlazi iz oštećenja unutarnjeg sloja maternice. Tijelo svake žene sadrži uvjetno patogene mikroorganizme. Pod utjecajem kirurške intervencije može se promijeniti flora. U tom slučaju liječnik ispituje razmazivanje sastava mikroflore. Ako ne sadrži patogene mikroorganizme, liječnik dopušta seksualni život.

Prvi kontakt nakon operacije može biti neugodan za roditelja. Mišići maternice potpuno su obnovljeni tek do kraja petog mjeseca. Ožilom se također boli. Postupno, maternica uzima normalnu veličinu. Seksualni život normalizira.

Smanjen libido

Nije uvijek odmah uspostavljena seksualna aktivnost žene u postoperativnom razdoblju. Ponekad postoje problemi. Smanjeni libido može se pojaviti iz sljedećih razloga:

 • psihološko stanje;
 • nepotrebne brige za dijete;
 • umor;
 • osjećaj loše.

Tijekom prvog mjeseca kod kuće, žena može biti naglašena. To se događa zbog hormonske prilagodbe. Da pacijent ne padne u depresiju, rođaci bi trebali podupirati i pomoći. Postupno, žena će se naviknuti na novi status. Seksualna aktivnost će se vratiti u normalu.

Libido se također smanjuje zbog aktivnosti prolaktina. Na pozadini laktacije, žena je stalno zabrinuta zbog djeteta. Samo psiholog može pomoći u smanjivanju anksioznosti.

Tu je i umor. Stajanje u bolnici duže vrijeme gume ženu koja radi. Nakon operacije, ona treba odmor. Kod kuće, ne mogu se svi opustiti. Čišćenje, kuhanje, hranjenje i kupanje dijete ne dopušta disanje. U tom slučaju pomoć može promijeniti situaciju.

Problem s intimnim životom javlja se zbog pogoršanja izgleda. Žene u radu sramežljive da se uklone. Nemoguće je smanjiti težinu u postoperativnom razdoblju korištenjem uobičajenih metoda. Dijeta je zabranjena zbog laktacije. Aktivna tjelesna aktivnost je zabranjena zbog operacije. Potrajat će neko vrijeme da se vrati lik. Kako bi podržao majku, čovjek mora objasniti sve pozitivne osobine njenog novog statusa.

Cezarianna sekcija izbjegava veliki broj problema koji mogu biti uzrokovani prirodnim porođajem. Oporavak nakon operacije treba provesti prema pravilima koje izgovara liječnik. Točne aktivnosti pacijenta će smanjiti postoperativno razdoblje.

Cezarejska sekcija: što očekivati ​​nakon operacije?

Bez obzira na to koliko je prakticirano i zajedničko u našem vremenu bilo carski rez, važno je zapamtiti da je to i dalje operacija. Da bi izbjegli komplikacije nakon toga, mlada majka mora uzeti u obzir mnogo važnih točaka.

Lyudmila Spitsyna
Opstetričar-ginekolog, Moskva

U modernoj opstetrici, carski rez je najčešće izvedena operacija spašavanja klana. To je učinjeno pod općom ili regionalnom anestezijom (spinalna ili epiduralna anestezija - s ovim tipom anestezije, anestetik se ubrizgava u leđne kanale na razini lumbalnog sustava). Prilikom izvođenja takve anestezije, samo je donji dio tijela anesteziran. Buduća majka je svjesna tijekom operacije i može čuti i vidjeti svoju bebu odmah nakon rođenja. Nakon uklanjanja bebe, žena se često injektira s lijekovima kako bi mogla spavati ostatak operacije. U tom slučaju, kirurgija se lakše podnosi. Buđenje se događa na operativnom stolu. U ovom slučaju, u pravilu, žena se osjeća dobro, ne osjeća osjećaj slabosti i mučnine. I kada koristite opću anesteziju, žena se oporavi 30-60 minuta nakon operacije.

To uopće ne ozlijedi
Prije operacije, kateter se umetne u ženski mjehur, kao i kateter (tanka cijev) u venu ruku. Kateter obično uklanja iz mjehura krajem prvog dana, ovaj postupak je potpuno bezbolan. Kateter u venu lakta je na mjestu sve dok postoji potreba za intravenskom primjenom lijekova.

Prvi dan nakon carskog reza - jedinica intenzivne njege

Nakon operacije, žena je prebačena u jedinicu intenzivne skrbi, gdje je pod nadzorom medicinskog osoblja. U odjelu je instalirana oprema koja omogućuje kontinuirano praćenje stanja mlade majke i, najvažnije, odgojno-ginekologa i anesteziologa-resuscitologa prate njezinu dobrobit.

Nakon operacije se nanosi na abdomenu ledenoj vrećice za 1.5-2 sata u svrhu prevencije krvarenja i formiranje hematoma postoperativna (hemoragija), poboljšanje kontrakcija maternice, uklanjanje postoperativne edem tkiva.

Nakon 2-3 sata nakon operacije, žena bi trebala početi premještati ruke i noge, okrećući se u krevetu. Sjedenje i hodanje u odjelu dopušteno je 5-6 sati nakon operacije.

Nakon češkog dijela, žena dobiva niz lijekova:

 • provesti intravenoznu infuziju tekućina kako bi se stvorio gubitak krvi i vratio ravnotežu vode i elektrolita. Nakon operacije, u pravilu, ostaje intravenozni kateter (cijev umetnuto u kubitalnu venu). Kroz ovaj kateter uz pomoć kapaljke i ulazi u tekućinu. Ako je operacija carskog dijela bila bez komplikacija, kapaljka ostaje 2-3 sata;
 • propisani su narkotički analgetici, jer je bol u području sjeckanja prilično teška. Ovi lijekovi se ubrizgavaju 1-2 puta dnevno tijekom prvih 2-3 dana, a zatim se postupno otkazuju. Oni pružaju potrebni stupanj olakšavanja boli;
 • lijekovi koji smanjuju maternicu (oksitocin) se daju intravenski u IV ili intramuskularno 2 puta dnevno;
 • Infektivne postoperativne komplikacije nakon cezariana provode se uz pomoć antibakterijskih lijekova. Prva doza antibiotika se primjenjuje intravenozno odmah nakon što se pupčana ligacija ligira i opet 6-12 sati kasnije tijekom prvih dana nakon operacije. Ako žena pripada skupini s visokim rizikom za razvoj zaraznih i upalnih komplikacija nakon carskog reza (na primjer, ako su otkrivene infekcije mokraćnog sustava tijekom trudnoće, prošlo je više od 12 sati od trenutka pražnjenja do operacije itd.), Uvođenje antibakterijskih lijekova nastavi 5-7 dana. Ako je operacija planirana, otišla je bez komplikacija, tada je tijekom operacije moguća jedna injekcija antibiotika. U svakom slučaju, uporaba antibiotika tijekom operacije i nakon toga, u pravilu, ne utječe na mogućnost dojenja. Ako je potrebno koristiti antibakterijske lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem, liječnik će o tome javiti mladoj majci i objasniti kako se ponašati kako bi se održala mogućnost dojenja djeteta na kraju liječenja.

Prvog dana nakon cezariana, terapija je usmjerena na obnavljanje rada crijeva. U tu svrhu nužno se dodaju stimulatori kontraktilne aktivnosti crijeva (kalijeve pripravke i sl.) Ubrizganim otopinama. Na kraju prvog - početkom drugog dana nakon operacije, propisuje se čišćenje klistir za aktiviranje crijeva.

Na dan nakon cezariannog dijela, dopušteno je samo piti i ne jesti. Ovo ograničenje je neophodno kako bi se smanjilo opterećenje gastrointestinalnog trakta. Možete piti vodu s limunovim sokom ili mineralnom vodom bez plina.

U ranom poslijeoperacijskom razdoblju provoditi prevenciju od krvnih ugrušaka u žilama donjih udova: primijenjenih lijekova koji sprečavaju stvaranje tromba, preporuča previjanje noge prije operacije ili korištenje posebnih čarapa kompresije - ova mjera poboljšava vensku odljev s nogu, pomaže promicati krv kroz vene. Nosite elastične zavoje ili čarape poželjno barem sedam dana nakon isporuke.

Ako je operacija bila uspješna, moja majka i beba nema komplikacija, prvo dijete može dovesti do hranjenja je već u intenzivnoj njezi, iako je u većini rodilišta ne prihvaćaju, a često donose mrvice s majkom već u post-natalni odjela.

Nakon carskog dijela: postpartum

Na kraju prvog - drugog dana nakon carskog reza, žena se prenosi na redovni postnatalni odjel. Dopušteno joj je sjediti i hodati u odjelu. 2. dan nastavlja i uvođenje infuzijskih rješenja. U slučaju uporabe lijekova koji mogu imati negativan utjecaj na novorođenče, dojenje je preporučljivo početi kasnije, nakon završetka njihove akcije.

U roku od 6 do 7 dana liječnik pregledava postoperativnu šav, a medicinska sestra ih ligira i obrađuje antiseptičkim otopinama jednom dnevno. Uklanjaju šavove, u pravilu, 5-7 dana nakon operacije.

Za procjenu stanja mlade majke propisane su razne krvne pretrage. Na 5-6 dana nakon operacije se izvodi ultrazvuk prsni organi, što daje naznaku veličine maternice, stanje postoperativne šavova, prisutnost hematoma, krvnih ugrušaka, veličinu i sadržaj maternice.

Nakon poroda, maternica je velika rana. Postupak iscjeljivanja prati prisutnost sekreta iz genitalnog trakta - lohii. Nakon cezariannog dijela, kao i nakon vaginalne dostave, Lochia najprije izlazi krvavo, a zatim sukcinskom (smeđ-ružičastom) i oni će se istaknuti unutar 6-8 tjedana nakon isporuke. Ženama se preporučuje čišćenje vanjskih genitalija nakon svakog uriniranja, odmrzavanja, promjene sanitarne podloge svakih 2-4 sata.

Prehrana nakon carskog rezanja

Opterećenje gastrointestinalnog trakta u postoperativnom razdoblju treba postupno povećavati. Drugi dan možete jesti kuhano meso, žitarice, mliječnu masu, piti slatki čaj. Od trećeg dana majka može priuštiti bolju prehranu, uzimajući u obzir dojenje.

Podrška za trbuh nakon cezariana

Odmah nakon prijenosa u postpartum odjel možete početi nositi postoperativni zavoj. Nosite se preko aseptičnog odijela. Postoperativni zavoji popravljaju šavove, trbušne mišiće, smanjuje bol u području šavova, vjerojatnost kila. Potrebno je nositi zavoj unutar 2 mjeseca nakon operacije.

Dojenje nakon cezariannog dijela

Dojenje je dopušteno, ovisno o tradiciji ustanove, stanju majke i djeteta 1-3 dana nakon operacije. Formiranje laktacije nakon cezariannog dijela gotovo se ne razlikuje od onih žena koje su prirodno rodile. Ako je operacija planirana (izvedena prije razvoja spontanog rada), mlijeko ne može doći na 3-4., Već 4-5. Dan, ali kolostrum počinje isticati odmah nakon operacije.

Najprikladnije je u prvih dana nakon što je carski rez za hranjenje bebe koja leži na svojoj strani. U tom položaju, postoperativna šav će imati najmanje utjecaja. U budućnosti je moguće hraniti bebu u sjedećem ili stojećem položaju.

U normalnom tijeku postoperativnog perioda, majka se iskrcava iz rodilišta za 6-7 dana.

Nakon povratka kući

10-12 dana nakon iscrpljivanja iz rodilišne bolnice, poželjno je posjetiti opstetričarku-ginekolog u antenatalnoj klinici kako bi se osiguralo da oporavak nakon operacije bude normalan.

Posljednji Cesarni oporavak

Konačno iscjeljivanje postoperativne rane u maternici i nastanku ožiljaka javlja se unutar 8 tjedana nakon isporuke. Tijekom ovih razdoblja preporučljivo je ponovno posjetiti ginekolog. U tom slučaju potrebno je kontrolirati ultrazvučni pregled organa zdjelice kako bi se provjerili stanje maternice i postoperativni ožiljak.

Menstruacija nakon cezariannog dijela je obnovljena na isti način kao i nakon prirodnog poroaja. Ako žena doji bebu, onda se menstruacija vraća 6-12 mjeseci nakon rođenja, u slučajevima kada beba prima hranu - obično 8 tjedana nakon rođenja.

Pri ponovnom uspostavljanju seksualnih odnosa potrebno je koristiti kontraceptivne lijekove, koje liječnik pomaže izabrati. Pobačaj koji se obavlja u roku od 1-2 godine nakon operacije značajno pogoršava prognozu naknadnih trudnoća. Smatra se da optimalno stanje ožiljka (kompletna obnova mišićnog sloja) na maternici doseže 2-3 godine nakon operacije. Preko tog vremenskog razdoblja preporučuje se planirati naknadnu trudnoću.

Korisni savjeti

 1. Nakon cezariannog dijela, preporuča se seksualni odmor 2 mjeseca nakon operacije.
 2. U roku od 2 mjeseca nakon operacije nepoželjno je dizati težine veće od 3-4 kg (težina djeteta).
 3. Obavezno slijedite pravila osobne higijene: poželjno je tuširati barem 2 puta dnevno, dok se površinu šavova ne bi trebalo trljati rublja. Nakon tuširanja, preporuča se liječenje postoperativnog područja ožiljaka jednom dnevno s antiseptičkim otopinama (briljantno zeleno, 70% otopina etilnog alkohola). Nakon obrade, na površinu šavova nanosi se jednokratni antiseptični preljev da se spriječi trljanje od odjeće. Nakon potpunog nestanka korica (u prosjeku 10-14 dana nakon operacije), zavoj na području postoperativne šavove više se ne može primijeniti.
 4. U izborniku žene koja je prolazila kroz carski rez i dojenje, trebala bi biti dovoljna količina proteina jer su glavni građevinski materijal za sintezu imunoloških faktora i hemoglobina. Također, proteini u velikim količinama dio su majčinog mlijeka. Puno proteina se nalazi u mesu, ribi, siru, mlijeku, siru. Istodobno, meso i riba trebaju biti mršave, kuhane ili parne. Sir treba odabrati ne oštar.
 5. U roku od 2 mjeseca nakon operacije, ne možete zamahivati ​​trbušne mišiće jer postoji mogućnost divergencije šavova. No, nakon 1 mjeseca, možete započeti laganu vježbu, s ciljem vraćanja ukupnog tona tijela. Za početnike možete vježbati 15-20 minuta, a kasnije povećati vrijeme predavanja do 40 minuta dnevno.

Vježbe za disanje

Unutar 2 sata nakon operacije može se provesti vježbe disanja usmjerene prije svega na sprečavanje stagnacije i upalnih procesa u plućima komplikacija koje mogu nastati zbog činjenice da je žena tijekom relativno dugog razdoblja bio u poziciji laže. Osobito relevantno ove vježbe pod općom anestezijom, kad se daju u cijev dišnih, to iritira dišne ​​puteve, formiraju se u povećanom količinom sluzi, što je plodno tlo za klice. Gimnastika dišnog sustava provodi medicinsku sestru. Sastoji se od kombinacije faza disanja (inhalacije i izdisaja) s određenom frekvencijom. U tu se svrhu također može koristiti balonska inflacija.

Izvor fotografije: Shutterstock

Cezarianni dio je jedan od najstarijih kirurških operacija. Ova kumulativna operacija, u kojoj je fetus i potomstvo izvađen kroz umjetno napravljen rez u maternici, trenutno se koristi u 17-25.

Oporavak nakon porođaja nije jednostavan proces, čak i za žene koje rađaju rođendanski kanal. Što reći o carski rez, kada se postoperativni problemi pridružuju postnatalnim problemima! Mi smo utrke.

Cesarna sekcija poznata je još od davnih vremena. U mitologiji mnogih kultura, postoje priče o operativnoj ekstrakciji živog djeteta od žive majke.