Postoperativno razdoblje

Zdravlje

Cezarianni dio je kirurška intervencija u tijelu. Stoga, za razliku od normalno porinutih vaginalnih poroda, nakon čega žena ne treba medicinski nadzor, nakon carskog reza, mora pratiti stanje puerperalne i medicinske njege. Osim toga, jasno je da je nakon operacije abdomena rizik komplikacija mnogo veći i broj ograničenja je veći.

Prvi dan nakon operacije mlađa majka provede u operativnoj jedinici pod nadzorom anesteziologa i opstetričara. Prate njezinu dobrobit, kako se smanjuje maternica, crijeva i mokraćni mjehur.

Prvih nekoliko sati nakon carskog rezima, puerperal laži. Nakon šest sati, smije se sjesti, a nakon 12 sati smije stajati i poduzeti nekoliko koraka. Naravno, nije nužno doći do same majke - to može biti učinjeno samo uz pomoć medicinske sestre ili nekoga iz obitelji.

Drugi dan mlada majka je prebačena u postpartum odjel, gdje može biti s djetetom.

Da bi se pužersko žensko tijelo brzo oporavilo nakon carskog rezka, dopušteno joj je piti mineralnu vodu bez plina, na koju se može dodati sok od limuna, prvoga dana nakon operacije. Istina, nema potrebe jesti prvi dan, umjesto toga, žene su obično propisane IV kapanje s vitaminima i elementima u tragovima. Već drugi dan nakon carski rez, dijeta se širi - možete jesti kašu, malo meso, kuhano meso, slatki čaj. Od trećeg dana prehrana je moguća - samo hrana koja nije preporučljiva za dojenje isključena je iz prehrane. Obično se provodi pastom za čišćenje radi normalizacije funkcije crijeva otprilike 24 sata nakon operacije.

Ako govorimo o podršci lijekovima u prvim danima nakon cezariannog dijela, onda bi anestetici trebali biti propisani za parturient. Anestezija je obično potrebna za prva 2-3 dana, a zatim se postupno napušta.

Osim lijekova protiv bolova, lijekovi se propisuju kako bi se smanjila maternica, te lijekovi koji normaliziraju funkciju gastrointestinalnog trakta. Kako bi se izbjegle zarazne komplikacije, nakon carskog reza (najčešće hitne), često se propisuju antibiotici. Nakon planiranog carskog - obično bez njih.

Najviše zabrinjavajuće nakon operacije, puerperal može biti isporučen šavom: može se ozlijediti, osobito uz čak i malo opterećenje, treba ga povezati dnevno, osim toga, abdomena i šavna površina ne mogu se namočiti tijekom prvog tjedna nakon carskog rezima. Osjećaji boli brzo slabe - do trećeg dana, većina žena koje su rodile odustaje od lijekova protiv bolova. Sedmoga dana nakon operacije šavovi se uklanjaju, osim ako se ne moraju sami rastopiti. Nakon što se šava iscjeljuje, bit će gotovo nevidljiva i ni na koji način neće ometati mladu majku. Naravno, ako će pažljivo pratiti sve preporuke liječnika.

Ako postoji carski rez, je li prirodno moguće rađati?

Cezarianni dio treba provoditi samo u slučajevima kada je vaginalna dostava povezana s visokim rizikom za zdravlje i život fetusa ili majke. Međutim, nedavno je povećan broj planiranih operacija. Neko vrijeme prolazi, a mnoge žene koje još jednom žele doživjeti sreću majčinstva počinju se pitati je li moguće prirodno rođenje nakon carski rez.

Liječnici ne daju definitivan odgovor na ovo pitanje. Druga i naknadna dostava može se provesti vaginalnim ili ponovnim provođenjem operacije. Razmotrite kada su drugi rođeni dopušteni nakon carskog rezima, pod kojim uvjetima je potrebna reoperacija i koliko su visoki rizici prirodnog porođaja nakon nekoliko godina nakon carskog reza.

Što trebate znati o carski rez

Unatoč činjenici da je, prema statistikama, broj djece rođenih kao posljedica operacije stalno u porastu, mnoge žene ne znaju zašto se operacija obavlja i koji rizici i komplikacije uzrokuju. Prvi cezarianni odjel provodi se isključivo iz medicinskih razloga. Samo što želiš trudnicu nije dovoljno.

Postoje sljedeće naznake:

 • prisutnost teških kroničnih bolesti (dijabetes, hipertenzija, kardiovaskularne patologije, endokrine bolesti);
 • anatomski uska zdjelica;
 • pogrešno mjesto fetusa;
 • stariji od 40 godina;
 • višestruka trudnoća;
 • veliki voće;
 • slaba radna snaga;
 • teška kasna toksikoza;
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice, visoki rizik od hipoksije;
 • različite genitalne infekcije;
 • anatomske malformacije maternice i drugih genitalnih organa.

Za carski rez, dijete se uklanja kroz disekciju prednjeg zida maternice. Istodobno ostaje ne samo vanjski ožiljak na koži, već i unutarnji ožiljak na maternici. To je prisutnost ožiljka koji može postati prepreka za daljnje gestacije i isporuke na prirodan način.

Vanjski ožiljak liječi u prilično kratkom vremenu, oko tjedan ili dva nakon operacije. Što se tiče obnove cjelovitosti tkiva maternice, potrebno je mnogo više vremena. Dovršenje iscjeljenja trebalo bi trajati od šest mjeseci do jedne godine.

Čarobni dio najčešće se provodi prema planu, ali može se donijeti odluka o svom izvanrednom posjedu kada postoji opasnost od rupture maternice, naglog prestanka rada, ranog placentalnog poremećaja.

Postoje dvije vrste rezova: klasični (uzdužni) i poprečni (rezati uz bikinijsku liniju). Druga vrsta pristupa je poželjna jer je manje primjetljiva i omogućava mogućnost bebe u budućnosti.

Planiranje naknadnih trudnoća

Najvažnija stvar u ovoj situaciji je pitanje: koliko se može roditi nakon carskog dijela? Bez obzira da li žena planira vaginalnu isporuku ili ponovljenim kirurškim zahvatom, razdoblje između rođenja i sljedeće koncepcije ne bi trebalo biti manje od dvije godine. Takva razdoblja su posve opravdana: za to vrijeme potrebno je potpuno proći iscjeljenje maternice i integritet tkiva organa.

Trudnoća, koja se dogodila godinu dana nakon cezariannog dijela, povezana je s vrlo velikom vjerojatnošću omekšavanja ožiljka. Tijekom kontrakcija može doći do pucanja ožiljka, a time i smrti djeteta, a ponekad i smrti majke.

U dvije do tri godine između trudnoća, žena bi trebala preuzeti vrlo odgovorni pristup pitanju zaštite. Odaberite najbolji kontraceptivni pomoć liječniku. Korištenje hormonskih kontraceptiva ne samo da može izbjeći preranu trudnoću, nego i vratiti hormone.

Pobačaj u ovom trenutku je također vrlo nepoželjan. Takva intervencija uvijek negativno utječe na stanje maternice, pogotovo ako na njemu postoji postoperativni ožiljak.

Kada planirate trudnoću nakon 2 godine nakon cezariana, pacijent treba konzultirati liječnika za procjenu stanja maternice. Za to su korištene sljedeće dijagnostičke metode:

 1. Histografija - pregled organske šupljine uz pomoć posebnog radiopakcijskog sredstva.
 2. Histeroskopija - proučavanje ožiljnog tkiva uz pomoć endoskopa.

Ako je ožiljak gotovo ne zamjetljiv, to vam omogućuje da govorite o svom potpunom iscjeljivanju i maksimalnom oporavku tijela. Smatra se bogatim, podložnim prevlastima mišićnog tkiva. U ovom slučaju, ženi može biti dopušteno planirati novu trudnoću. Ako je ožiljak oblika vezivnog tkiva, nova trudnoća je kontraindicirana.

Kada je moguća sama isporuka

Kao što je već spomenuto, najoptimalniji period je 2 godine nakon operacije. Međutim, princip "kasnije bolji", također ne radi u ovoj situaciji. Ako je razdoblje između rođenja značajno i druga trudnoća nastupa nakon 10 godina, malo je vjerojatno da će prirodna dostava biti važeća. S obzirom na starost majke, koja u to doba više nije mlada, vjerojatno je potrebna druga operacija.

Nakon operacije, žena treba uzeti ekstrakt iz povijesti tijeka rada, gdje će se naznačiti razlozi operativne dostave, način ubiranja rezova, materijala za šivanje i druge značajke operacije. U budućnosti će ta čitanja biti uzeta u obzir prilikom odlučivanja o mogućnosti vaginalne dostave.

Nezavisni rad nakon carskog dijela moguć je u sljedećim slučajevima:

 • prisutnost poprečnog urezivanja maternice;
 • prethodna operacija izvedena je prema indikacijama vezanim za osobitosti prve trudnoće (na primjer, višestruka trudnoća, netočan položaj fetusa, prijevremeni odjeljivanje posteljice);
 • postoperativni period oporavka bio je bezizlazan;
 • tijek nove trudnoće bez teških patologija;
 • zadovoljavajuće stanje utega maternice;
 • prezentacija glavobolje fetusa;
 • nedostatak vezanja posteljice na području ožiljnog tkiva;
 • težina djeteta ne više od 3,8 kg;
 • majčinska psihološka spremnost za prirodno porođaj.

Obavezno uzeti u obzir održivost ožiljka. Smatra se takvim s debljinom od najmanje 3 mm.

Ponovljeni samostalni rad ima nekoliko prednosti za majku i bebu. Povećavaju mogućnost prirodnog porođaja u budućnosti, omogućuju ženi da se vrati u normalu mnogo brže i vratiti menstrualni ciklus, ne uzrokuju poteškoće s dojenjem, pridonose bržoj prilagodbi bebe svijetu.

Kada neovisna isporuka nije poželjna

Neovisno o rađanju nakon cezariana ne preporučujem:

 1. U prisustvu uske zdjelice, kroničnih teških patologija, povećanog rizika od hipoksije i fetalne smrti. Uzimamo u obzir materijal za šivanje koji je korišten tijekom prethodne operacije. Pozitivno je korištenje suvremenih sintetičkih materijala (vicryl, poliamid).
 2. Ako je proces oporavka bio težak, uz povećanje tjelesne temperature, razvoj upalnog procesa i dugotrajna kontrakcija maternice.

Koliko su nezavisni mogući nakon 2 carske sekcije?

Obično liječnici kažu da je to malo vjerojatno. U tom je slučaju rizik razvoja raznih komplikacija vrlo visok, uključujući:

 • gladovanje kisika fetusa;
 • ruptura tijela maternice;
 • daljnji razvoj adhezije u jajovodima ili jajnicima;
 • pojava postoperativne kile.

Ako je prije nekoliko desetljeća, žene nakon dvije cezareje bile zabranjene trudnoće, danas više nema takvih ograničenja, ali je vjerojatno da neće moći izbjeći operaciju tijekom treće i kasnije isporuke. Svaka sljedeća operacija značajno povećava rizik od komplikacija.

Priprema za porođaj

Kada planirate drugu i daljnju trudnoću, pacijent mora proći histeroskopiju, omogućujući određivanje stanja ožiljka i spremnost da zatrudni i nosite fetus. Potrebno je liječiti bolesti koje mogu postati zapreka samopostajanju.

Nova trudnoća nakon operacije nastavlja bez odstupanja od norme. Trećina trudnica može biti izložena riziku od pobačaja uslijed prorjeđivanja stijenki maternice. Redoviti pregled maternice, osobito posljednjih tjedana prije očekivanog rođenja, je neophodan. Konačnu odluku o majčinoj spremnosti za obični porođaj donosi liječnik ne ranije od 35. tjedna trudnoće.

Bolničko liječenje obično javlja 37-38. Tjedan trudnoće. Ne postoji jedinstvena gledišta glede načina početka rada. U pravilu, oni su uzrokovani umjetnim sredstvima tijekom dana, tako da u slučaju povećanog rizika još uvijek imaju hitnu kirurgiju.

Ali ova praksa ima mnogo protivnika. Prema njihovom mišljenju, svaka vanjska intervencija i umjetna stimulacija rada mogu uzrokovati samo štetu. Prirodni tijek rada bez umjetne stimulacije njihovog nastupa obično je dulji, ali sigurno za majku i bebu. Najoptimalnije rješenje u ovoj situaciji je individualni pristup svakom konkretnom slučaju.

tijekom poroda

Prema statistikama, samo trećina žena odlučuje ponovno rađati bez operacije. To je zbog straha od komplikacija i neodlučnosti da riskiraju zdravlje djeteta. U međuvremenu, u nedostatku negativnih indikacija, drugi rođendan nakon carskog rezima, kojeg je preuzeo iskusni ginekolog, uspješan je.

Prilikom donošenja konačne odluke, obraćaju pozornost na to kako je prošao prenatalni period, pravovremenost pražnjenja vode, normalnu dinamiku cervikalne dilatacije i pozitivno stanje fetusa i majke.

U generičkom razdoblju slijedite sljedeća pravila:

 1. Njihovo držanje dopušteno je samo u specijaliziranim medicinskim ustanovama.
 2. Korištenje stimulansa prostaglandinskih maternica (na primjer, Dinoproston) nije poželjno.
 3. Majke zabranjuju prerano guranje.
 4. Kada pokušavate ne gurnuti abdomen.
 5. Izuzeti držanje boli protiv bolova zbog rizika od nestanka osjeta boli kao simptom uništenja ožiljka.
 6. Uzmite u obzir potrebu za kontinuiranim praćenjem stanja maternice.
 7. Pažljivo ispitivanje tijela maternice nakon rođenja djeteta.

Osjećaj zidova maternice i zacjeljujuće šavove nakon izlaska posteljice je neophodno kako bi se potpuno uklonili razlozi. Simptomi kršenja integriteta šavova mogu biti oštra slabost kontrakcija rada, pojava povraćanja i mučnine, kao i bol u pupku. Palpacija maternice izvodi se intravenoznom anestezijom i traje oko pet minuta.

S pojavom ovih simptoma i oštrim pogoršanjem stanja zdravlja žene u radu, ukazuje se na kirurški zahvat.

Razdoblje fiziološkog oporavka traje od 6 do 8 tjedana. Lakše je i skladno nego razdoblje rehabilitacije kao posljedica carskog cara. Glavna prednost je prilika da se uspostavi puna laktacija.

Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Mama nakon cezariannog dijela. Značajke obnavljanja

Mama nakon cezariannog dijela. Značajke obnavljanja

Cezarianni dio je operativni rad.

Ponekad je situacija takva da carski rez postaje jedini način da se rodite zdravom djetetu. Različite okolnosti mogu uzrokovati prirodno porođanje nemoguće. Ne brini ako se sve tako dogodilo. Najvažnije je rođenje novog života, rođenje malog zdravog čovjeka, vaše kćeri ili sina.

Što je carski rez?

Cezarianni dio je kirurška operacija u porodici, u kojoj dijete rodi na svijet ne kroz rodni kanal, već kroz disekciju trbušnog zida i maternice.

Priprema i provođenje ove operacije ovisi o tome je li planiran carski rez ili izvanredan. U prvom slučaju ležirat ćete unaprijed u rodilištu, najčešće se to događa u 38. tjednu trudnoće (ako imate blizanke ili triplete, a zatim ranije). U drugom slučaju, liječnik obično odluči obavljati operativne porode već u procesu rada, ako postoje dobri razlozi. Vrsta anestezije odabrat će liječnik pojedinačno, na temelju specifične situacije i stanja.

Ako vam se daje leđna anestezija (epiduralna, epiduralna), vjerojatno ćete moći vidjeti bebu odmah nakon rođenja. Ako vam se daje opća anestezija, tada ćete se malo susresti s mrvicama.

Ako usporedite operaciju abdomena s prirodnim porođajem, možete vidjeti neke značajke:

- Gubitak krvi tijekom operacije znatno je veći nego kod normalnog rada, a možda će biti potrebno napuniti određenu količinu krvi na jedan ili drugi način.

- Bilo koji ulazak u trbušnu šupljinu pun je formiranja adhezija, što ne može ometati život žene i može utjecati na njegovu kvalitetu (bol u donjem dijelu trbuha, problemi s stolicom).

- Uterus nakon cezariannog dijela znatno se smanjuje nego nakon prirodnog porođaja i stoga je moguće uvođenje lijekova.

- Nakon bilo kakvog rađanja, može doći do takve komplikacije kao što je upala maternice, ali nakon operacije češće se događa, stoga bi moglo biti potrebno antibakterijsko liječenje.

- Nakon prirodnog porođaja, mlada majka diže se za nekoliko sati, a nakon operatora provodi još jedan dan u jedinici intenzivne njege pod stalnim nadzorom stručnjaka.

Čini se da žena misli da će morati ponovno proći operaciju ako mora ponovno rađati. I iako je teoretska mogućnost prirodnog porođaja nakon carskog dijela, nažalost, u praksi u našoj zemlji češće se suočava s činjenicom da liječnici i žene ne uzimaju takav rizik. Naravno, to je vrijedno razgovarati o takvoj mogućnosti. Sve u takvim slučajevima rješava pojedinačno, zajedno s liječnikom (dužničkim timom) i ženom.

Fiziološke i psihološke značajke postoperativnog razdoblja

Tijekom postpartum razdoblja u slučaju prirodnog porođaja i nakon operacije će se odvijati na različite načine. Pogledajmo značajke obnove nakon cezariannog dijela detaljnije.

Prvi dan nakon abdominalne operacije, žena provodi u BIT (jedinica intenzivne njege). Obično, prva ili dva dana, dobiva anesteziju za lijekove u obliku injekcija.

Ako postoperativno razdoblje nastavi normalno, mladi majka može početi ustati i korak nakon prebacivanja na uobičajeni postnatalni odjel (od reanimacijske kutije).

Prve dane žena je ograničeno u hrani: obično prvog dana je dopušteno koristiti samo vodu bez plina, drugi i treći dan moguće je dodati mršave juhe, četvrti i peti dan je obično dopušteno dodati kuhano i pire mršavo meso, prirodno voće voće. Postupno, crijeva vraćaju svoj posao, a žena se vraća u normalnu prehranu, ograničenje na koje će uskoro biti nametnuto dojenjem.

Tijekom bolničkog postoperativnog dana, medicinsko osoblje nadgleda vašu šav, obrađuje se i oblači se mijenjaju.

Ako oporavak ide bez ikakvih komplikacija, bit će vam ispražnjen s domom za bebe 7. dan nakon cezariannog dijela.

Ako šav nije izazvao zabrinutost vašem liječniku i bio ste siguran od roditeljske bolnice, on ne zahtijeva posebnu njegu (naravno, ako vam liječnik nije dao druge preporuke). Istina, prvi put, tuširanje, šav ne preporučuje se utrljati s krpom.

Moms nakon carskog reza obično počinje dojiti bebe kasnije nego žene nakon prirodnog porođaja, jer kasnije dobivaju mlijeko. Ali to ne znači da ne biste trebali staviti dijete na prsa. Nemojte zaboraviti da dijete treba kolostrum da ojača svoj imunitet i normalizira rad gastrointestinalnog trakta, a zadovoljstvo bliskog kontakta je zbog svoje smirenosti i osjećaja sigurnosti.

Obično, nakon operacija abdomena, pacijentu nije dopušteno dizati težine oko 2 mjeseca. Ako imate pomoćnike - dobro, a ako ne, još uvijek morate uzeti bebu u svoje ruke. Samo pokušajte to pažljivo i uštedite se što je više moguće u prva dva mjeseca.

Intimnost s partnerom nakon cezariannog dijela je moguća nakon 2 mjeseca, kada se postpartumski iscjedak - lochia zaustavi, kako ne bi zarazila šupljinu maternice koja još nije spremna za takve upoznavanje.

Obnova menstruacije nakon carskog reza najčešće se javlja u isto vrijeme kao i prirodno rađanje žena, ali ponekad se maternica može pogoršati ugovoriti i oporaviti duže zbog ožiljaka na njemu.

Tijekom seksualnog odnosa nemojte zaboraviti na eventualnu trudnoću jer ovulacija može nastati u žena već nakon 6 tjedana (5-15% slučajeva), a mogućnost nošenja nove trudnoće nakon carskog reza pojavit će se najdulje dvije godine zbog insolventnosti ožiljka na maternica (potrebno mu je vrijeme da ozdravi).

Pitanja o kontracepciji razgovaraju sa svojim liječnikom. Izbor načina zaštite ne ovisi samo o tome jeste li hranili bebu ili ne, već i na svoje stanje i želju.

Cezarski dio je poseban rod, tako da možete imati poseban fiziološki i psihološki oporavak i iskustva nakon rođenja. Uobičajeni osjećaji i raspoloženja nakon poroda mogu se pomiješati s osjećajem "neaktivnosti", neprirodnosti takve vrste, kao i možda osjećaj krivnje uzrokovan činjenicom da ne možete roditi dijete na prirodan način.

Žena koja je dijete rodila djetetu putem carskog dijela može nešto razlikovati od majke nešto drugo nego žena nakon prirodnog porođaja. Možda je to zbog činjenice da nije osjetila bolove u radu i nije sudjelovala u procesu rođenja djeteta (u uobičajenom smislu). Ako je carski rez postao hitno nakon boli koji je već bio iskusan, žena ne dobiva "rezoluciju" stanja boli od rađanja, kao da taj proces ostaje nedovršen za nju, unatoč činjenici da ima bebu u naručju.

Osjetite duboku emocionalnu vezu s mrvicama, takva majka ne može odmah. Ali sve će sigurno poboljšati, čak i ako traje još malo vremena, glavna stvar je želja i nastojanja za njom.

Ponekad je psihološki oporavak nakon operacije dulji. Može doći do promjene raspoloženja od olakšanja do tuga, i obrnuto. Za sve ovo razdoblje prolazi na svoj način, nije nužno usredotočiti se isključivo na prosječne pokazatelje. Samo znajte da je imate.

Sve mame nose postoperativno razdoblje na različite načine, fiziološki i psihološki. Neki od njih su lako obnovljeni i vrlo brzo zaboravljaju njihov porod. Često to ovisi o osobnim karakteristikama žene (optimizam, aktivnost), o motivaciji za rođenje djeteta (briga za željeno dijete skriva sve poteškoće). A neke žene općenito gledaju na operaciju spasenja od "boli i muka" koje su mogli čekati tijekom prirodnog porođaja.

U svakom slučaju, idite na negativna iskustva i nemojte se mučiti.

Ne zaboravite da je dovoljno velik postotak porođaja je carski rez, što znači da niti vi ni vaša beba nisu iznimka.

Ako ste prikazani carski rez, to je najsigurniji način da se beba rodi, a ne tragedija!

Uzmite i vrijeme za sebe, slušajte se, ako vam se čini da je razdoblje oporavka nekako pogrešno, ako se ne možete nositi s rastućim negativnim osjećajima, kontaktirajte svog psihologa za pomoć. Vaša beba treba te sretno!

Čini se da žena u žurbi ne nastavlja aktivan seksualni život nakon rođenja zbog straha: "kako će to biti sada?", "Je li sve ozdravljeno?", "Hoće li me ozlijediti?", "Neću li povrijediti ništa?" ? ", Itd. Osim ovih iskustava, umor od neprospavanih noći, neobične dužnosti, odgovornost za bebu se pridružuje. I nakon carski rez, sve ove "užitke" dodaju s više neugodnosti i misli o postoperativnom šav. Prvo, mama se boji da ga "uznemiri". Drugo, ona vjeruje da izgled neizazvanog uboda na neprivlačan želudac može uzrokovati negativne emocije u mužu. Ali sva su pitanja riješena. Ako se još niste vratili izvana, možete upotrijebiti lijepe donje rublje, pokrivajući ono što vidite svome mužu, a ne.

Prva intimnost nakon cezariannog dijela možda neće biti najprivlačnija od fizioloških razloga, a vaši strahovi i strahovi, što će značajno smanjiti raspoloženje i želju obaju partnera, također mogu utjecati. Strah će sigurno nestati s vremenom, jer senzacije postaju življe i ugodnije od blizine bliskosti. I dok tek počinjete seksati nakon rođenja, uvijek pokušavajte podići svoje duhove prije intimnih odnosa. Nije naštetiti razgovarati sa svojim mužem o svojim strahovima (naravno, prije navodne intimnosti), usput, suprug također može paziti na neke točke, pa će ovaj otvoreni razgovor biti koristan i za vas. No najvjerojatnije će se osmijeh na vaše brige, jer on ne samo razumije sve, već najvažnije - voli te.

Doista, prva intimnost nakon porođaja može biti pomalo bolna, ali uskoro će proći (oko 3-6 mjeseci nakon rođenja). Pa još nekoliko tjedana, i u potpunosti ćete se oporaviti.

Razmislite o činjenici da ćete uskoro postati ne manje atraktivni nego što ste prije bili (i neki ljudi vjeruju da je žena s djecom još privlačnija), a samo će vam trag ili tanka, neprimjetna linija ostati iz vašeg šavova.

Neke značajke psihološkog oporavka nakon carskog dijela

* Cezarejska sekcija puno je bolje tolerirati žene koje su unaprijed znale i pripremale se za to.

To je objašnjeno činjenicom da su oni više puta raspravljali o ovoj situaciji, prihvatili dovoljno potpune informacije, značajno smanjili njihovu anksioznost i navikli na tu neizbježnost. Iz toga možemo zaključiti da je potrebno pripremiti takav prijelaz događaja unaprijed u pripremne tečajeve za porođaj, budući da je proces rođenja nepredvidljiv. Cesarejska sekcija mame, koja su protivnici ove metode opstanka i sigurni su da se to neće dogoditi, trpe najgore.

Stoga, ako se pripremate za porođaj, svakako pitajte moderatora da obratite pozornost na carski rez i objasnite detaljno točke koje uzrokuju pitanja i strahove.

* Da biste "napustili" negativna pojavljivanja, što je češće moguće, govorite o vašim iskustvima.

Bilo koji rod - stres za tijelo, nakon čega će biti obnovljen. S vremenom nećete htjeti podijeliti te emocije, ali za sada su takve priče vrlo korisne. Sipajte dušu prijateljicama, poznanicima, rođacima.

Dovoljno je da se njezin suprug "žali" samo jednom, nakon povratka iz rodilišta. Tada će biti prikladno, ali često ponavljani rituali često teško prepoznaju muškarci. Činjenica je da oni ne razumiju što i kako vam mogu pomoći u takvoj situaciji, ali samo je teško slušati kako je teško i bolno za vas. I pretpostavimo da to pete putujete samo da kažete, oni ne mogu. Ovo nije ni loše ni dobro, muškarci i žene samo su drugačije uređeni. Muškarci vole radnje i emocije žena (ovo se ne odnosi na žene koje su morale poduzeti mnoge muške odgovornosti, zbog nužnosti ili vlastite želje).

* Bebe blues i postpartum depresija mogu imati svoje osobine, potonje, nažalost, nakon operativne isporuke javlja češće nego nakon prirodnih.

Budite pažljivi i budite oprezniji. Ponovno pročitajte preporuke o tome što učiniti u slučaju depresije nakon poroda. Čini se da je žena nakon carezijalnog dijela teško podnijeti situaciju, okrivljavajući se za "ne može kontrolirati proces rođenja", "ne biti u mogućnosti sudjelovati u njemu", "rođenje djeteta prošlo je kao majka sama". Misli o tome, zajedno s tjelesnom nelagodom, mogu izazvati depresivno stanje majke nakon carskog dijela, pa čak i utjecati na njezino samopouzdanje i samopoštovanje u budućnosti. Također, žene nakon carskog dijela žale se na "nedostatak komunikacije s djetetom", rekavši da ne osjećaju ništa posebno o njemu.

Ako se proces porođaja ne odvija dobro, žene, prije svega, okrivljuju se sve više, a nakon operativnog rođenja majka često osjeća krivnju, stalno se "vraća" u situaciju trudnoće i operacije.

Ako tuga, melankolija će vas potpuno mučiti, ako shvatite da su negativne emocije puno jače nego što bi trebale biti tijekom normalnih hormonalnih promjena, trebali biste potražiti pomoć od stručnjaka. Možda ste u takvom trenutku ne smeta što će se dogoditi s vama, a zatim razmislite o djetetu: to ovisi o vama ne samo fizički (hranjenje, hodanje, kupanje), već najvažnije, emocionalno.

* Pokušajte staviti bebu na prsa što je češće moguće, unatoč činjenici da je laktacija loša ili čak i odsutna (to se događa nakon operacije).

Prvo, dijete treba colostrum. Jedući ih, on će ojačati svoj imunitet, čime se štiti od mogućih infekcija.

Drugo, dojenje će pomoći poboljšanju (početka) dojenja.

Treće, takav afinitet zasigurno će uspostaviti emocionalnu vezu između vas. S bliskim fizičkim kontaktom, gledajući "vlastito stvorenje", smacking vašeg prsa, osjetit ćete val ljubavi i topline. Sve to neće biti sporo da odražava ne samo na vas, nego i na dobrobit djeteta.

Kada počnete dojenje, a zatim dajte bebu bocu (ako još nema mlijeka), nemojte stavljati bebu u krevetić. Uvijek ga hranite u rukama ili leži na krevetu s njim. Dijete bi trebalo osjetiti toplinu i otkucaje srca tijekom jela.

Biti majka, osjećaj svoje bebe, dajući mu svoju ljubav je divno bez obzira na to kako je vaše dijete došlo na svijet! :)

Tel: +7 929 9020234, +7 916 4015150 (bolje je napisati, jer često ne mogu odgovoriti na poziv zbog zauzetosti, nazvat ću vas ili pisati)

Ako živimo u različitim gradovima ili ne možete doći na recepciju na licu mjesta, samo upotrijebite Skype savjet.

Saznajte više o trudnoći, porodu, poslijepodnevnom oporavku i podizanju djeteta, možete iz mojih knjiga: "Kako je lako roditi, ili rodni vodič", "Ja sam rođen, hvala majci, ili prvoj godini života majke i bebe", "Trudnoća nakon 30 godina, ili Svjesno majčinstvo, "Strahovi budućih majki, ili Kako se nositi s poteškoćama trudnoće".

Cezarejska sekcija: što očekivati ​​nakon operacije?

Bez obzira na to koliko je prakticirano i zajedničko u našem vremenu bilo carski rez, važno je zapamtiti da je to i dalje operacija. Da bi izbjegli komplikacije nakon toga, mlada majka mora uzeti u obzir mnogo važnih točaka.

Lyudmila Spitsyna
Opstetričar-ginekolog, Moskva

U modernoj opstetrici, carski rez je najčešće izvedena operacija spašavanja klana. To je učinjeno pod općom ili regionalnom anestezijom (spinalna ili epiduralna anestezija - s ovim tipom anestezije, anestetik se ubrizgava u leđne kanale na razini lumbalnog sustava). Prilikom izvođenja takve anestezije, samo je donji dio tijela anesteziran. Buduća majka je svjesna tijekom operacije i može čuti i vidjeti svoju bebu odmah nakon rođenja. Nakon uklanjanja bebe, žena se često injektira s lijekovima kako bi mogla spavati ostatak operacije. U tom slučaju, kirurgija se lakše podnosi. Buđenje se događa na operativnom stolu. U ovom slučaju, u pravilu, žena se osjeća dobro, ne osjeća osjećaj slabosti i mučnine. I kada koristite opću anesteziju, žena se oporavi 30-60 minuta nakon operacije.

To uopće ne ozlijedi
Prije operacije, kateter se umetne u ženski mjehur, kao i kateter (tanka cijev) u venu ruku. Kateter obično uklanja iz mjehura krajem prvog dana, ovaj postupak je potpuno bezbolan. Kateter u venu lakta je na mjestu sve dok postoji potreba za intravenskom primjenom lijekova.

Prvi dan nakon carskog reza - jedinica intenzivne njege

Nakon operacije, žena je prebačena u jedinicu intenzivne skrbi, gdje je pod nadzorom medicinskog osoblja. U odjelu je instalirana oprema koja omogućuje kontinuirano praćenje stanja mlade majke i, najvažnije, odgojno-ginekologa i anesteziologa-resuscitologa prate njezinu dobrobit.

Nakon operacije se nanosi na abdomenu ledenoj vrećice za 1.5-2 sata u svrhu prevencije krvarenja i formiranje hematoma postoperativna (hemoragija), poboljšanje kontrakcija maternice, uklanjanje postoperativne edem tkiva.

Nakon 2-3 sata nakon operacije, žena bi trebala početi premještati ruke i noge, okrećući se u krevetu. Sjedenje i hodanje u odjelu dopušteno je 5-6 sati nakon operacije.

Nakon češkog dijela, žena dobiva niz lijekova:

 • provesti intravenoznu infuziju tekućina kako bi se stvorio gubitak krvi i vratio ravnotežu vode i elektrolita. Nakon operacije, u pravilu, ostaje intravenozni kateter (cijev umetnuto u kubitalnu venu). Kroz ovaj kateter uz pomoć kapaljke i ulazi u tekućinu. Ako je operacija carskog dijela bila bez komplikacija, kapaljka ostaje 2-3 sata;
 • propisani su narkotički analgetici, jer je bol u području sjeckanja prilično teška. Ovi lijekovi se ubrizgavaju 1-2 puta dnevno tijekom prvih 2-3 dana, a zatim se postupno otkazuju. Oni pružaju potrebni stupanj olakšavanja boli;
 • lijekovi koji smanjuju maternicu (oksitocin) se daju intravenski u IV ili intramuskularno 2 puta dnevno;
 • Infektivne postoperativne komplikacije nakon cezariana provode se uz pomoć antibakterijskih lijekova. Prva doza antibiotika se primjenjuje intravenozno odmah nakon što se pupčana ligacija ligira i opet 6-12 sati kasnije tijekom prvih dana nakon operacije. Ako žena pripada skupini s visokim rizikom za razvoj zaraznih i upalnih komplikacija nakon carskog reza (na primjer, ako su otkrivene infekcije mokraćnog sustava tijekom trudnoće, prošlo je više od 12 sati od trenutka pražnjenja do operacije itd.), Uvođenje antibakterijskih lijekova nastavi 5-7 dana. Ako je operacija planirana, otišla je bez komplikacija, tada je tijekom operacije moguća jedna injekcija antibiotika. U svakom slučaju, uporaba antibiotika tijekom operacije i nakon toga, u pravilu, ne utječe na mogućnost dojenja. Ako je potrebno koristiti antibakterijske lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem, liječnik će o tome javiti mladoj majci i objasniti kako se ponašati kako bi se održala mogućnost dojenja djeteta na kraju liječenja.

Prvog dana nakon cezariana, terapija je usmjerena na obnavljanje rada crijeva. U tu svrhu nužno se dodaju stimulatori kontraktilne aktivnosti crijeva (kalijeve pripravke i sl.) Ubrizganim otopinama. Na kraju prvog - početkom drugog dana nakon operacije, propisuje se čišćenje klistir za aktiviranje crijeva.

Na dan nakon cezariannog dijela, dopušteno je samo piti i ne jesti. Ovo ograničenje je neophodno kako bi se smanjilo opterećenje gastrointestinalnog trakta. Možete piti vodu s limunovim sokom ili mineralnom vodom bez plina.

U ranom poslijeoperacijskom razdoblju provoditi prevenciju od krvnih ugrušaka u žilama donjih udova: primijenjenih lijekova koji sprečavaju stvaranje tromba, preporuča previjanje noge prije operacije ili korištenje posebnih čarapa kompresije - ova mjera poboljšava vensku odljev s nogu, pomaže promicati krv kroz vene. Nosite elastične zavoje ili čarape poželjno barem sedam dana nakon isporuke.

Ako je operacija bila uspješna, moja majka i beba nema komplikacija, prvo dijete može dovesti do hranjenja je već u intenzivnoj njezi, iako je u većini rodilišta ne prihvaćaju, a često donose mrvice s majkom već u post-natalni odjela.

Nakon carskog dijela: postpartum

Na kraju prvog - drugog dana nakon carskog reza, žena se prenosi na redovni postnatalni odjel. Dopušteno joj je sjediti i hodati u odjelu. 2. dan nastavlja i uvođenje infuzijskih rješenja. U slučaju uporabe lijekova koji mogu imati negativan utjecaj na novorođenče, dojenje je preporučljivo početi kasnije, nakon završetka njihove akcije.

U roku od 6 do 7 dana liječnik pregledava postoperativnu šav, a medicinska sestra ih ligira i obrađuje antiseptičkim otopinama jednom dnevno. Uklanjaju šavove, u pravilu, 5-7 dana nakon operacije.

Za procjenu stanja mlade majke propisane su razne krvne pretrage. Na 5-6 dana nakon operacije se izvodi ultrazvuk prsni organi, što daje naznaku veličine maternice, stanje postoperativne šavova, prisutnost hematoma, krvnih ugrušaka, veličinu i sadržaj maternice.

Nakon poroda, maternica je velika rana. Postupak iscjeljivanja prati prisutnost sekreta iz genitalnog trakta - lohii. Nakon cezariannog dijela, kao i nakon vaginalne dostave, Lochia najprije izlazi krvavo, a zatim sukcinskom (smeđ-ružičastom) i oni će se istaknuti unutar 6-8 tjedana nakon isporuke. Ženama se preporučuje čišćenje vanjskih genitalija nakon svakog uriniranja, odmrzavanja, promjene sanitarne podloge svakih 2-4 sata.

Prehrana nakon carskog rezanja

Opterećenje gastrointestinalnog trakta u postoperativnom razdoblju treba postupno povećavati. Drugi dan možete jesti kuhano meso, žitarice, mliječnu masu, piti slatki čaj. Od trećeg dana majka može priuštiti bolju prehranu, uzimajući u obzir dojenje.

Podrška za trbuh nakon cezariana

Odmah nakon prijenosa u postpartum odjel možete početi nositi postoperativni zavoj. Nosite se preko aseptičnog odijela. Postoperativni zavoji popravljaju šavove, trbušne mišiće, smanjuje bol u području šavova, vjerojatnost kila. Potrebno je nositi zavoj unutar 2 mjeseca nakon operacije.

Dojenje nakon cezariannog dijela

Dojenje je dopušteno, ovisno o tradiciji ustanove, stanju majke i djeteta 1-3 dana nakon operacije. Formiranje laktacije nakon cezariannog dijela gotovo se ne razlikuje od onih žena koje su prirodno rodile. Ako je operacija planirana (izvedena prije razvoja spontanog rada), mlijeko ne može doći na 3-4., Već 4-5. Dan, ali kolostrum počinje isticati odmah nakon operacije.

Najprikladnije je u prvih dana nakon što je carski rez za hranjenje bebe koja leži na svojoj strani. U tom položaju, postoperativna šav će imati najmanje utjecaja. U budućnosti je moguće hraniti bebu u sjedećem ili stojećem položaju.

U normalnom tijeku postoperativnog perioda, majka se iskrcava iz rodilišta za 6-7 dana.

Nakon povratka kući

10-12 dana nakon iscrpljivanja iz rodilišne bolnice, poželjno je posjetiti opstetričarku-ginekolog u antenatalnoj klinici kako bi se osiguralo da oporavak nakon operacije bude normalan.

Posljednji Cesarni oporavak

Konačno iscjeljivanje postoperativne rane u maternici i nastanku ožiljaka javlja se unutar 8 tjedana nakon isporuke. Tijekom ovih razdoblja preporučljivo je ponovno posjetiti ginekolog. U tom slučaju potrebno je kontrolirati ultrazvučni pregled organa zdjelice kako bi se provjerili stanje maternice i postoperativni ožiljak.

Menstruacija nakon cezariannog dijela je obnovljena na isti način kao i nakon prirodnog poroaja. Ako žena doji bebu, onda se menstruacija vraća 6-12 mjeseci nakon rođenja, u slučajevima kada beba prima hranu - obično 8 tjedana nakon rođenja.

Pri ponovnom uspostavljanju seksualnih odnosa potrebno je koristiti kontraceptivne lijekove, koje liječnik pomaže izabrati. Pobačaj koji se obavlja u roku od 1-2 godine nakon operacije značajno pogoršava prognozu naknadnih trudnoća. Smatra se da optimalno stanje ožiljka (kompletna obnova mišićnog sloja) na maternici doseže 2-3 godine nakon operacije. Preko tog vremenskog razdoblja preporučuje se planirati naknadnu trudnoću.

Korisni savjeti

 1. Nakon cezariannog dijela, preporuča se seksualni odmor 2 mjeseca nakon operacije.
 2. U roku od 2 mjeseca nakon operacije nepoželjno je dizati težine veće od 3-4 kg (težina djeteta).
 3. Obavezno slijedite pravila osobne higijene: poželjno je tuširati barem 2 puta dnevno, dok se površinu šavova ne bi trebalo trljati rublja. Nakon tuširanja, preporuča se liječenje postoperativnog područja ožiljaka jednom dnevno s antiseptičkim otopinama (briljantno zeleno, 70% otopina etilnog alkohola). Nakon obrade, na površinu šavova nanosi se jednokratni antiseptični preljev da se spriječi trljanje od odjeće. Nakon potpunog nestanka korica (u prosjeku 10-14 dana nakon operacije), zavoj na području postoperativne šavove više se ne može primijeniti.
 4. U izborniku žene koja je prolazila kroz carski rez i dojenje, trebala bi biti dovoljna količina proteina jer su glavni građevinski materijal za sintezu imunoloških faktora i hemoglobina. Također, proteini u velikim količinama dio su majčinog mlijeka. Puno proteina se nalazi u mesu, ribi, siru, mlijeku, siru. Istodobno, meso i riba trebaju biti mršave, kuhane ili parne. Sir treba odabrati ne oštar.
 5. U roku od 2 mjeseca nakon operacije, ne možete zamahivati ​​trbušne mišiće jer postoji mogućnost divergencije šavova. No, nakon 1 mjeseca, možete započeti laganu vježbu, s ciljem vraćanja ukupnog tona tijela. Za početnike možete vježbati 15-20 minuta, a kasnije povećati vrijeme predavanja do 40 minuta dnevno.

Vježbe za disanje

Unutar 2 sata nakon operacije može se provesti vježbe disanja usmjerene prije svega na sprečavanje stagnacije i upalnih procesa u plućima komplikacija koje mogu nastati zbog činjenice da je žena tijekom relativno dugog razdoblja bio u poziciji laže. Osobito relevantno ove vježbe pod općom anestezijom, kad se daju u cijev dišnih, to iritira dišne ​​puteve, formiraju se u povećanom količinom sluzi, što je plodno tlo za klice. Gimnastika dišnog sustava provodi medicinsku sestru. Sastoji se od kombinacije faza disanja (inhalacije i izdisaja) s određenom frekvencijom. U tu se svrhu također može koristiti balonska inflacija.

Izvor fotografije: Shutterstock

Cezarianni dio je jedan od najstarijih kirurških operacija. Ova kumulativna operacija, u kojoj je fetus i potomstvo izvađen kroz umjetno napravljen rez u maternici, trenutno se koristi u 17-25.

Oporavak nakon porođaja nije jednostavan proces, čak i za žene koje rađaju rođendanski kanal. Što reći o carski rez, kada se postoperativni problemi pridružuju postnatalnim problemima! Mi smo utrke.

Cesarna sekcija poznata je još od davnih vremena. U mitologiji mnogih kultura, postoje priče o operativnoj ekstrakciji živog djeteta od žive majke.