Zašto i kada je koagulogram propisan tijekom trudnoće

Rođenja

Mnoge trudnice ne znaju što je koagulogram (ili hemostasiogram) i odbija učiniti takvu važnu analizu. Ovo je samo rutinski test koagulacije krvi.

Periodično izvršenje ove analize omogućuje nam uočavanje zdravstvenih problema u vremenu, početak liječenja patologija u fazi kada će terapijske mjere biti najučinkovitije.

Kakvu analizu

Jedan od najvažnijih pokazatelja ljudskog zdravlja je stanje cirkulacijskog sustava. U razdoblju nošenja djeteta, njegovo funkcioniranje bi trebalo biti predmetom pažnje.

Koagulogram tijekom trudnoće pomaže otkriti bilo koji poremećaj hemostaze. On je odgovoran za osiguravanje da krv ostane u tekućem stanju, a kad dođe do krvarenja, brzo se koagulira.

Opasnost od povećane ili smanjene koagulabilnosti je da se povreda ne manifestira u početnim fazama. Međutim, tijekom porođaja može biti vrlo opasno za zdravlje.

Važnost ovog istraživanja

Tijekom trudnoće sustav homeostaze donekle se mijenja. Ovo restrukturiranje je sasvim prirodno. Povezan je s pojavom u tijelu drugog mjesta cirkulacije krvi (uteroplacental).

Tijelo se priprema za promjenu količine cirkulirajuće krvi i njegovog mogućeg gubitka tijekom porođaja.

Odstupanja od fizioloških parametara zgrušavanja krvi tijekom perioda trudnoće treba uočiti na vrijeme kako bi se mogli liječiti. Preporuča se pregledati i planirati trudnoću.

Vrste analize

Koagulogram je približan i proširen. Prva vrsta analize omogućuje otkrivanje prisutnosti hemostatskih poremećaja. Uloženi koagulogram utvrđuje uzrok povrede. Vrlo je važno za diferencijalnu dijagnozu patologija koagulacijskog sustava krvi.

Kod dešifriranja rezultata, dolazi do sveobuhvatne procjene svih abnormalnosti u tijelu.

Kada i tko treba testirati

U pravilu, krv za koagulogram predaje se 1 put u svakom tromjesečju. Prema svjedočenju to učini češće. To su stanja:

 • varikozne vene i povezane vaskularne promjene;
 • bolesti jetre;
 • plućne, vaskularne i imunološke patologije;
 • stanje nakon operacije.

Pacijenti s negativnim Rh faktorom nalaze se u skupini s posebnim rizikom. Tijekom trudnoće, imunološki sustav žene počinje uklanjati svoja antitijela. Isto vrijedi i za osobe s tendencijom povećanja zgrušavanja.

U takvim se slučajevima dodjeljuje neraspoređeno izvršenje koagulograma:

 • povećavajući ton maternice;
 • tlak prenapona;
 • prisutnost pobačaja i prerano rođenje u povijesti.

Što znače analitički pokazatelji?

Ovo istraživanje obuhvaća 8 pokazatelja. Omogućuje vam otkrivanje čak i malih odstupanja od norme. Ova analiza pokazuje sljedeće parametre:

 1. Fibrinogena. Ovo je protein odgovoran za normalnu koagulaciju. U trudnica, količina fibrinogena je nešto više od normalne. Još veći višak pokazuje da je žena sklona trombozi. U toksici se opaža smanjenje količine proteina.
 2. Aktivirano djelomično tromboplastinsko vrijeme. Tijekom tog perioda dolazi do koagulacije krvi. U trudnica se lagano smanjuje.
 3. Razdoblje trombina je trajanje završne faze procesa zgrušavanja. U trudnica, to traje nešto duže zbog povišene razine fibrinogena u krvi.
 4. Protrombina. To je protein koji je uključen u stvaranje krvnih ugrušaka.
 5. D-dimer je odgovoran za normalnu tvorbu tromba. Tijekom poroda stopa se postepeno povećava.
 6. Antitrombin-3 je protein koji pomaže usporiti koagulaciju krvi. Smanjenje nivoa podrazumijeva rizik od krvnih ugrušaka.
 7. Specifična antitijela mogu otkriti prisutnost lupus antikoagulansa kod ljudi. U normi ovog pokazatelja ne bi trebalo biti uopće.
 8. Trombociti su stanice koje se razvijaju u stanicama koštane srži. U trudnicama postoji nešto smanjenje broja. Izražena promjena u ovom pokazatelju ukazuje na poremećaj krvi.
 9. DIC sindrom. Kao rezultat intenzivne aktivnosti koagulacijskog sustava u trudnoći, moguće je razviti upalu placente, upalu endometrija i fetalnu emboliju.
 10. Vrijeme recalcifikacije pokazuje opće karakteristike procesa zgrušavanja.
 11. Tolerancija krvne plazme na heparin. Ako se smiri, trudnica ima visok rizik od razvoja zatajenja srca, malignog tumora.

Promjena barem jednog pokazatelja koagulograma tijekom trudnoće po tjednu ne može se zanemariti.

Kako se pripremiti za analizu

Pažljiva priprema za analizu - važan uvjet za dobivanje točnih rezultata. Prije uzimanja krvi morate odreći najmanje 8 sati hrane. Prije pregleda dopušteno je piti čistu ne-karboniziranu vodu.

Prije početka postupka, potrebno je upozoriti liječnika o uzimanju droga, što može promijeniti rezultate. Pacijent mora ostati mirno, ne paničariti, stres. Važno je eliminirati fizički stres.

Kako je postupak?

Krv se dobiva iz prsta ili vene. Mjesto probijanja temeljito je dezinficirano. Koža se probije na najmanje traumatski način da spriječi ulazak tromboplastina u uzorak.

Kako bi se uklonio rizik od upijanja tromboplastina u krv, laboratorijski tehničar stavlja krv u 2 epruvete i daje posljednji za analizu.

Prilikom uzimanja krvi iz vena, ne koristi se krvni tlak. Posebni antikoagulant se dodaje u cijev gdje se nalazi.

Tijekom uzimanja krvi pacijent bilježi nelagodu samo tijekom probijanja kože i prodiranja igle u nju.

Koagulogrami pokazatelji ovisno o trudnoći trudnoće

Tijekom poroda, žensko tijelo se prilagođava novim uvjetima za to. Ovaj proces prikazuje rezultate koagulograma za trudnoće trudnoće. Najprikladnije je predstaviti ih u obliku tablice normi.

Krvni testovi tijekom trudnoće: koagulogram

Tijekom trudnoće, žensko tijelo se stalno mijenja, svi su organi i sustavi prilagođeni djetetu i njegovom rođenju. Koagulacija krvi jedan je od najdinamičnijih pokazatelja tijekom svih 9 mjeseci. Do kraja pojma povećava se, sprečava gubitak krvi tijekom poroda. Koagulogram tijekom trudnoće omogućuje da se s vremenom identificiraju rizik od tromboze i neki drugi uvjeti koji otežavaju proces dovođenja djeteta i njegovo ugrožavanje.

Takav se pregled mora obaviti tri puta u 9 mjeseci, tj. Svakog tromjesečja. Ako postoje indikacije i odstupanja u rezultatima, koagulogram se može imenovati češće i uz napredne pokazatelje.

Što je koagulogram?

Koagulogram - analiza koagulacije krvi. To pokazuje da li postoji kršenje hemostaze - sustav koji odgovara da krv teče kroz pluća i ugruši kad su oštećeni.

Postoje dvije vrste poremećaja krvarenja:

 1. Hipoakagulacija - niska hemostaza, nedostatak stvaranja tromba i, kao rezultat toga, veliki gubitak krvi, čak i uz manje oštećenja krvnih žila.
 2. Hypercoagulation - visoka hemostaza, brzo stvaranje krvnih ugrušaka s rizikom od tromboze, srčanog udara i moždanog udara.

Tijekom trudnoće, te povrede su opasne, mogu dovesti do pobačaja, preranog rođenja djeteta u svijet i velikog gubitka krvi tijekom porođaja. Tijekom cijelog razdoblja dolazi do prirodnih, propisanih prirodom, promjena indikatora zgrušavanja.

Što je koagulogram za trudnoću?

Tijekom trudnoće važno je da stope zgrušavanja krvi ostanu normalne. Hypercoagulation može dovesti do komplikacija u procesu nošenja djeteta. Sve potrebne hranjive tvari i kisik fetus prima kroz placentu, prožetu mnogim plovilima. Ako se u njima pojavljuju krvni ugrušci, tada je poremećena cirkulacija, a dijete razvija hipoksiju, nedostatak vitamina, elemenata u tragovima i nekih drugih spojeva važnih za razvoj.

Kao rezultat toga, rizik od kongenitalnih abnormalnosti se povećava. Smanjena cirkulacija krvi u sustavu majke-placente-fetus također može dovesti do pobačaja, fetoplaznu insuficijenciju, teške preeklampsije i stvaranja krvnih ugrušaka u vitalnim krvnim žilama majke.

Hipokodulacija tijekom trudnoće događa se u pozadini prirodnog smanjenja imuniteta, koja štiti fetus od odbijanja majčinog organizma.

Nisko zgrušavanje je opasno za vrijeme porođaja, jer postoji veliki rizik od gubitka krvi nespojiv s životom. U kasnijim fazama takvo kršenje može prouzročiti abrupciju placente. U djeteta nakon rođenja, također se ponekad opaža hipoagulacija.

Kako i kada se analiza izvodi?

Za testiranje krvi za zgrušavanje potreban je uzorak iz vena. Najbolje je poduzeti analizu ujutro, jer to treba obaviti na praznom želucu. Najmanje 8 sati treba proći od zadnjeg obroka do postupka uzimanja uzoraka krvi. Pijenje u ovom trenutku dopušteno je samo čistom vodom. Morate reći laboratorijskom tehničaru ili upisati obrazac s osobnim podacima o uzimanju lijeka tijekom dana prije analize.

Normalno, koagulogram tijekom trudnoće se provodi jednom po trimestru. U slučaju vaskularnog, imunološkog i hepatičkog poremećaja, ovaj pregled se provodi češće. Također, dodatne procedure mogu biti potrebne kod žena s negativnim Rh faktorom i nezadovoljavajućim prethodnim rezultatima (nakon liječenja). Pročitajte više o negativnom Rh faktoru tijekom trudnoće →

Tumačenje rezultata i norme pokazatelja

Koagulogram odražava pet glavnih pokazatelja, koji se određuju odstupanjima u zgrušavanju krvi:

 1. Fibrinogena. To su molekule proteina koje tvore veliki dio ugruška tijekom koagulacije. Obično je njihova stopa od 2 do 4 g / l, ali tijekom trudnoće stopa se može povećati na 6 g / l. Svaki mjesec, ovaj protein postaje sve više i više, maksimalna količina se promatra u vrijeme rođenja.
 2. APTT. Indikator odražava vremensko razdoblje tijekom kojeg krv ima vremena da se ugruša. Norma za trudnice - 18-20 s, za ostalo - do 35 s.
 3. Vrijeme trombina. Ovo je trajanje posljednje faze koagulacije. Kod zdravih ljudi indeks se kreće od 11 do 18 s. Tijekom trudnoće malo se povećava zbog veće količine fibrinogena, ali je unutar gornje granice normalne.
 4. Protrombina. Jedan od proteina u krvi koji su uključeni u stvaranje ugrušaka. Gustoća krvi i mogućnost pravovremene koagulacije ovise o njegovoj koncentraciji. Indikator bi trebao normalno pasti u rasponu od 78 do 142%.
 5. Trombociti. To su komponente krvi koje proizvode koštana srž i sudjeluju u procesu zgrušavanja. Norma - 150-400 tisuća / μl, ali u trudnica dopušteno je smanjenje na 130 tisuća / μl.

Ti podaci ukazuju na prosječnu stopu, ali u praksi oni mogu biti veći ili niži nego što je naznačeno, čak i za vrijeme normalnog trudnoće. Koagulabilnost utječe na kronične bolesti, uzimanje određenih lijekova, pa čak i prehrambenih navika. Stoga liječnik mora provesti tumačenje rezultata.

Uzroci odstupanja od norme

Ovisno o tome koji indikator ili njihovu kombinaciju u koagulogradu odstupa od norme, liječnik može predložiti jedno ili drugo patološko stanje ili bolest:

 1. Fibrinogena. Količina tog proteina smanjuje kao toksikoza, jetre, DIC, koji uzimaju antikoagulanse, nedostatak vitamina B12 i / ili C, kao i kronične mijeloične leukemije. Povišene stope nalaze se u trudnica s infektivnim bolestima, hipotiroidizmom, infarktom miokarda, moždanim udarom, upalom pluća, onkološkim bolestima, operacijama ili opekotinama.
 2. APTT. Pad opažena u fazi 1 DIC, povećanje - u antifosfolipidni sindrom, hemofilija, smanjenje zgrušavanja i u posljednjoj fazi DIC.
 3. Vrijeme trombina. Povećava se s promjenama količine fibrinogena, uzimanjem lijekova s ​​heparinom, bolest jetre i DIC. Smanjenje može ukazivati ​​na početak DIC-a.
 4. Protrombina. Količina ovog proteina u krvi može se povećati kod žena koje uzimaju određene lijekove (na primjer, kortikosteroide), kao i kod tromboze i raka. Smanjenje se opaža kod bolesti gastrointestinalnog trakta, DIC, nasljednih poremećaja cirkulacijskog sustava, leukemije i uzimanja određenih lijekova.
 5. Trombociti. Razina tih elemenata raste s upalnim procesima, anemijom, gubitkom krvi, onkološkim bolestima, patologijama krvi, kao i fizičkim preopterećenjem. Smanjenje može ukazivati ​​na infekciju, sustavni lupus erythematosus, trombocitopeničku purpuru, povećanu slezenu i DIC.

Kako se podaci koagulograma mijenjaju tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće zgrušavanje krvi se stalno povećava, dostižući maksimum za porođaj. Od trećeg mjeseca, fibrinogen indeks počinje povećavati. Nadalje, neprekidno raste sve do kraja razdoblja.

Paralelno se uočava povećanje aktivnosti unutarnjeg mehanizma koagulacije krvi, u rezultatima koagulograma to se odražava i na smanjenje APTT. Brzina antitrombina III smanjuje se tijekom trudnoće, što odgovara općoj tendenciji povećanja koagulabilnosti.

Promjene podataka koagulograma tijekom trudnoće su prirodne i fiziološke. Oni se javljaju zbog pojave drugog kruga cirkulacije krvi - uteroplacental. Tijelo povećava volumen cirkulirajuće krvi i zgrušavanje - ova dva mehanizma sprječavaju rizik od gubitka krvi kod rođenja.

Indikacije za poboljšani koagulogram

U nekim slučajevima je potreban produženi koagulogram tijekom trudnoće (uz dodatne pokazatelje). Takvo se istraživanje pokazuje ako su, kao rezultat prethodne analize, zabilježene odstupanja od norme. On se također može primijeniti za trudnice sa bolesti popraćenih s poremećajima krvarenja (bolest jetre, teškog menstruacija ili česte krvarenja iz nosa, tromboze i tromboembolije).

Na preporuku liječnika, radi se o produženom koagulograma za žene s ginekološkim i opstetrskim patologijama.

Najčešće indikacije - previa ili odvajanje posteljice, molarna trudnoća, teške preeklampsije, akutni steatoza, koji nose dva ili više voća u isto vrijeme, kao i trudnoća je rezultat IVF. Drugi razlozi za analizu mogu biti bolesti kardiovaskularnog sustava, metaboličkih poremećaja, različitih vrsta opijenosti.

Objašnjenje proširenih studijskih pokazatelja

S produženim koagulogramom dodaju se glavni pokazatelji:

 1. D-dimeri. To su spojevi nastali nakon uništenja krvnog ugruška. Normalna brzina je 248 ng / ml. Tijekom trudnoće, ona stalno raste i do rođenja se može povećati 3-4 puta.
 2. Lupus antikoagulant. U normalnom tijeku trudnoće ovaj pokazatelj ne smije biti.
 3. Protein C. To je komponenta protiv zgrušavanja. Njegova stopa iznosi 25 mg / l. Uz smanjenje, rizik od tromboze se povećava.
 4. Protein antitrombin III. Spoj koji inhibira zgrušavanje krvi. Inhibira trombin. Uobičajeno, indikator bi trebao pasti u rasponu od 71 do 115%.
 5. Biljezi fosfolipidnog sindroma. Ti spojevi ne bi trebali biti otkriveni u krvi trudnica, kao ni kod žena koje se pripremaju za začeće.

Koagulogram tijekom trudnoće jedan je od obveznih laboratorijskih testova. Uobičajeno zgrušavanje krvi je važno i za uspješno porođaj i za rođenje. Pravovremeno otkrivanje abnormalnosti može ih ispraviti i izbjeći ozbiljne komplikacije (pobačaj, razvojne patologije, gubitak krvi tijekom porođaja).

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Koagulogram tijekom trudnoće - za što je ta analiza? Norma i tumačenje pokazatelja

Svaka buduća majka želi samo najbolje za svoje dijete i spremna je učiniti sve, sve dok se rodi jaka i zdrava beba. Naravno, to će morati naporno raditi, proći puno pregleda, proći puno testova i posjetiti ginekolog više od jednom.

Jedna od najvažnijih i nužnih analiza je koagulogram. Naziv je, naravno, nerazumljiv, a mnoge se majke čak boji slušati sastanak.

Što je ova analiza i zašto je to potrebno?

Nemojte se bojati ovog nerazumljivog imena.

I za vrijeme trudnoće vrlo je važno.

Govoreći na jednostavnijem jeziku, koagulogram pokazuje stanje sustava zgrušavanja krvi, a također omogućuje identificiranje mogućih poremećaja, tj. Smanjenje ili povećanje zgrušavanja.

Za kontrolu tijeka trudnoće, koagulogram je jedna od najvažnijih analiza, budući da su promjene u zgrušavanju krvi što može dovesti do nepovratnih učinaka.

Na primjer, stvaranje krvnih ugrušaka može dovesti do moždanog udara, srčanog udara i tromboze, te tijekom trudnoće - do preranog rođenja, pa čak i pobačaja.

Ali povećanje zgrušavanja krvi može utjecati ne samo na majku, već i na razvoj djeteta. Na primjer, fetus može doživjeti teške oštećenja mozga. No, ako se problem utvrdi na vrijeme, njegove posljedice se mogu izbjeći.

Ali treba napomenuti da se u tijelu trudne žene fiziološke promjene u hemostatičkom sustavu pojavljuju sami. Sve unaprijed daje priroda, pa se stoga restrukturiranje odvija na prirodan način.

Tijelo trudnice, odnosno sustav zgrušavanja krvi, sada mora uzeti u obzir činjenicu da postoji dodatni krug cirkulacije krvi kroz uteroplaznu krvotok. Tijekom poroda, ponekad je moguće veliki gubitak krvi, što tijelo proizvodi kao rezervu.

Kako se količina krvi povećava, mnogi indikatori testa krvi se mijenjaju. Nije potrebno usporediti rezultate testova tijekom trudnoće i njezine odsutnosti, oni jednostavno moraju biti različiti.

Stoga, nije potrebno uključiti se u "samostalno" dijagnosticiranje i dešifrirati rezultate analiza. Samo liječnik treba izvući zaključke o stanju zdravlja trudnice.

A ovdje možete naučiti kako začeti dječaka.

Kako uzeti krvni test za koagulaciju?

Ovaj test zahtijeva krv iz vena.

Istodobno, krv na koagulogramu daje samo na prazan želudac. Prije nego što prođete ovaj test, ne smijete jesti 8 sati, pa vas liječnik unaprijed upozorava na vrijeme za dostavu analize.

U normalnom tijeku trudnoće, koagulogram se obavlja samo tri puta tijekom cijelog razdoblja promatranja - jedan u svakom tromjesečju. No, u nekim slučajevima mogu se provoditi dodatne i ponavljane studije, a ni jednom.

Takva potreba može nastati ako trudnica ima proširene vene, vaskularne, jetrene ili autoimune bolesti, kao i nakon ili prije operacije.

Rezultati dekodiranja

Ukupno, u koagulogradu ima 8 glavnih pokazatelja, prema kojima se mogu otkriti čak i male odstupanja.

 1. APTTV (aktivirani parcijalni tromboplastični period) je vrijeme tijekom kojeg se krvne ugrušaka. U svim trudnicama skraćivanje vremena zgrušavanja povećava razinu fibrinogena. Zato su indikatori za trudne i ne-trudnice različite. Promjene u tih pokazatelja može ukazivati ​​na razvoj komplikacija i DIC (diseminirane intravaskularne koagulacije), što ukazuje na vjerojatnost prijevremenog odvajanja placente, krvarenje, prijeti pobačaj, ozljeda, dug boravak u utrobi mrtvog ploda.
 2. Fibrinogen je specifičan protein koji je glavni sastojak krvnog ugruška koji nastaje tijekom zgrušavanja krvi. Brzina fibrinogena povećava se sa svakim mjesecom trudnoće i doseže maksimum do rođenja. To je posljedica uteroplacentalne cirkulacije. Odstupanje pokazatelja od norme može govoriti o upalu tkiva, pa čak i njihovoj nekrozi.
 3. Lupus koagulant je skupina specifičnih protutijela. Uobičajeno, trudnica ne bi trebala imati taj pokazatelj. Međutim, ako se takva antitijela se nalaze, to može biti pokazatelj autoimune bolesti (da ga jednostavno, imunološki sustav napada dijelove tijela sa vlastitim, jer ih doživljava kao strane), i preeklampsije. Vrlo često se to događa u Rh-konfliktu, i zato koagulogram propisuje trudnicama s negativnim Rh faktorom češće od drugih.
 4. Trombociti su krvne stanice koje nastaju u koštanoj srži. Tijekom trudnoće može doći do blagog smanjenja, ali ako je ovaj pokazatelj znatno ispod standarda, to može biti znak bolesti. Smanjenje broja trombocita može biti uzrokovano neishranjenjem ili razvojem DIC u trudnica (gore opisano).
 5. Protrombin je protein koji se nalazi u krvnoj plazmi. Iz protrombina se u slučaju nužde stvara trombin koji je uključen u stvaranje krvnih ugrušaka. Pomoću ovog pokazatelja možete odrediti debljinu krvi i njegovu sposobnost da se s vremenom sruši. Povećanje protrombina u krvi može dovesti do prijevremenog odstranjivanja posteljice i pobačaja.
 6. TB (vrijeme trombina) je vrijeme u kojem fibrinogen oblikuje fibrin pod djelovanjem trombina. Budući da količina fibrinogena u krvi raste tijekom trudnoće, vrijeme trombina se povećava. Abnormalnost ovog pokazatelja može ukazivati ​​na patologiju jetre.
 7. D-dimer je pokazatelj odgovoran za proces tromboze. I važno je za pravovremeno otkrivanje tromboze. Iako je normalno u trudnica, ovaj pokazatelj treba postupno rasti, ali prebrzim rastom rasta može ukazivati ​​na prisutnost takvih bolesti kao dijabetes mellitus, preeklampsija, bolesti bubrega itd.
 8. Antitrombin III je protein koji može usporiti zgrušavanje krvi. A ako trudnica uzima lijekove koji imaju za cilj smanjivanje zgrušavanja, tada će se ovaj pokazatelj morati pratiti i pratiti. Ako je stopa ovog pokazatelja smanjena za 50% ili više, onda to ukazuje na razvoj tromboze.

Nakon što pročitate ovaj članak, saznat ćete zašto se kurva boli nakon poroda.

Na našim stranicama http://puziko.online/ još puno zanimljivih i korisnih informacija.

Koja je norma?

Ne zaboravite da sve pokazatelje treba dešifrirati samo od strane liječnika, jer mnogi od njih mogu varirati u jednom ili drugom smjeru.

Na primjer, ako žena ima kronične bolesti, neki od tih pokazatelja bit će potpuno različiti, a tijek trudnoće će ostati normalan:

 • APTTV - 17-20 s;
 • Fibrinogen - do 6,5 g / l;
 • Lupus antikoagulant - mora biti odsutan;
 • Trombociti - 131-402 tisuće / μl;
 • Protrombin - 78-142%;
 • Vrijeme trombina - 18-25 s;
 • D-dimer - 33-726 ng / ml;
 • Antitrombin III - 70-115%.

Nije slučajno da se prilikom registracije trudnice temeljito intervjuira, prikuplja se detaljna povijest kako bi se uzeli u obzir sve nijanse, pratili promjene i poduzeli pravodobne mjere ako je potrebno.

Stoga, draga buduća mama, ostavite pokazatelje liječnicima, odmorite se malo više, nemojte brinuti, biti češća kapricioza, jer će sada vaši najmilije biti spremni ispuniti sve vaše želje. Vrlo brzo ćete postati majke, i morat ćete ispuniti ćudove svoje bebe.

Koagulogram tijekom trudnoće, je li studija važna?

Nakon začeća i tijekom gestacijskog razdoblja, žensko tijelo prolazi kroz mnoge promjene. Jedan od najvažnijih pokazatelja je procjena hemostaze trudnice, koja se može odrediti pomoću laboratorijske analize venske krvi - koagulograma. Inače se analiza naziva sustav koagulacije ili hemostasiogram.

Koja je to analiza za trudnice?

Coagulogram je uključen u popis laboratorijskih testova za upravljanje trudnicama. Liječnici koji su mu pomogli procjenjuju stanje trudnice, utvrđuju prisutnost patologije i provode odgovarajuću terapiju.

Proučavanje hemostaze u razdoblju trudnoće omogućuje predviđanje tijeka trudnoće Prepoznajte moguće abnormalnosti u uteroplacentalnom protoku krvi.

Na osnovu indikatora hemostasiograma može se spriječiti razvoj krvarenja u vrijeme isporuke ili u postpartumnom razdoblju.

Priroda je namjeravala da u procesu trudnoće krv postaje gušća zbog glavnih sastojaka (osobito fibrinogena).

Njeno zadebljanje smanjuje rizik od krvarenja u rođenju ili postpartum periodu. Ali iz nekog razloga, hemostaza je uznemirena, dosljednost se mijenja, a pojavljuje se tendencija tromboze.

Važnost istraživanja

U normalnom tijeku trudnoće daje se analiza koagulacijskog sustava:

 • pri registraciji, u ženskoj konzultaciji o trudnoći i porođaju;
 • u razdoblju od 22-24 tjedna;
 • u razdoblju od 30 do 36 tjedana trudnoće;
 • nakon prijama u zakonsko odjeljenje.

Ako je tijekom trudnoće bila hospitalizacija, povećava se broj testova.

Pokazatelji sustava koagulacije trudnoće pomažu identificirati:

 • tendencija majčinog organizma da stvori krvne ugruške. Na primjer, s trombofilijom. Tromboza tijekom trudnoće može postati uzrok izgladnjivanja kisika fetusa, usporenost njenog razvoja ili opadanje trudnoće. U ranim fazama, trombofilija je jedan od čimbenika spontanog pobačaja;
 • povećani rizik od krvarenja tijekom trudnoće ili u logičkom zaključku. Komplikacija je razvoj DIC sindroma u kojem je krvarenje teško zaustaviti zbog odsutnosti ili male količine čimbenika zgrušavanja. Kada ICE povećava rizik od smrti.

U trudnica sa sljedećim patologijama obavlja se koagulogram kako bi se spriječile negativne posljedice i odabir pravilnog odgovarajućeg liječenja:

 • varikozne vene donjih ekstremiteta - tromboflebitis;
 • hepatička patologija;
 • primarne ili sekundarne neplodnosti u povijesti;
 • česte nosebleeds;
 • hematoma uzrokovanih slabim moždanim udarom;
 • propustili pobačaj u povijesti;
 • patologija kardiovaskularnog sustava;
 • endokrine bolesti;
 • poremećaja genetskog krvarenja;
 • aktualna komplikacija trudnoće: fetopatija, preeklampsija, toksična bolest, višestruka trudnoća);
 • trudnoća in vitro oplodnja (IVF postupak).

Ponovljena analiza se provodi na nepovoljnim rezultatima prethodnih studija.

Kršenje hemostaze komplicira tijek trudnoće, a ne uvijek ima kliničke znakove.

Kada i kako donirati krv koagulograma za trudnice

Trudnice donose krv na koagulogram nekoliko puta tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Uz tešku trudnoću i česte hospitalizacije broj koagulograma povećava se s drugim laboratorijskim testovima.

Trudnice koje su identificirane i utvrdile uzrok poremećaja hemostaze zabilježene su na posebnom računu. Na primjer, genetski čimbenik.

Dodijelite analizu prisutnog opstetričara-ginekologa, u nekim slučajevima hematologu, ako postoje očigledne povrede koagulacije krvi.

Ispitivanje krvi za hemostasiogram

 • krv se daje ujutro na praznom trbuhu;
 • ujutro možete popiti čašu vode (ne čaj, a ne kava);
 • kada koristite lijekove, obavijestite medicinsku sestru, koja će na odgovarajućem obrascu za analizu napraviti odgovarajuću oznaku;
 • krv se izvuče iz vena pomoću vakuumskog sustava (ne kroz iglu ili špricu). Dokazano je da predanalitički stupanj (preparator) ima daljnji utjecaj na proces pripreme i analize uzoraka. Rezultat ovisi o tim faktorima;
 • venska krv se stavlja u ispitnu epruvetu s reagensom i mora se miješati.

Sljedeće se ne podliježe analizi:

 • hemolizirana krv;
 • nakupine u uzorku;
 • pogrešan omjer reagensa i biološkog materijala.

Hemostasiogram - tumačenje pokazatelja

Test krvi za koagulaciju može biti dva tipa:

 • glavni omogućuje otkrivanje kvantitativnog sadržaja fibrinogena, protrombina, INR, APTT i vremena trombina;
 • napredni - osim osnovnih parametara, D-dimer, lupus AK i antitrombin podliježu proučavanju
 1. Fibrinogen je koagulacijski faktor izveden iz fibrina. Što je veća količina fibrinogena, to je veći rizik od krvnih ugrušaka. Smanjenje fibrinogena događa se sinkrono s ukupnim proteinom u biokemijskoj analizi krvi;
 2. Protrombin i INR su pokazatelji stope koagulacije krvi. Protrombin je drugi čimbenik zgrušavanja, a INR (međunarodni normalizirani omjer) je laboratorijski pokazatelj vanjskog puta hemostaze;
 3. APTTV (aktivirani parcijalni tromboplastinski period) pokazatelj je koagulacijskog vremena krvi od trenutka krvarenja do početka formiranja ugruška na pozadini reagensa;
 4. Vrijeme trombina je pokazatelj vremena (u sekundama) tijekom kojeg nastaje ugrušak. U DIC sindromu vrijeme trombina nije određeno;
 5. D-dimer je dodatni pokazatelj za procjenu koagulacijskog sustava krvi. To je proizvod razgradnje fibrina. Značajno povećanje može imati fiziološku etiologiju, jer se povećava trajanje D-dimera povećava;
 6. Antitrombin III je specifičan protein koji je odgovoran za razrjeđivanje krvi;
 7. Lupus antikoagulant je pokazatelj bolesti "sistemski lupus erythematosus", koji proizvodi antitijela na enzime krvi.

Tablica prikazuje primjer normalnih vrijednosti i odstupanja od norme.

Koagulogram tijekom trudnoće

Vrijeme odrţavanja nije samo poseban period u ţenskom ţivotu kad se mijenja njezino tijelo, fiziologija, psihoemotionalno stanje i svjetonazor. Ovo je vrijeme kada izleti u polikliniku i beskrajna isporuka širokog raspona testova postaju sastavni dio vašeg života. Vjerojatno malo ljudi uživa u ovom procesu. No, često se buduće majke brinu za svaki sljedeći smjer: koliko je moguće i zašto je sve to nužno? Je li sve u redu s djetetom? Je li trudnoća prijetila bilo što?

U svrhu dobivanja odgovora na ova pitanja, liječnici šalju trudnicu na ispit. Među brojnim testovima morat ćete napraviti koagulogram.

Što je koagulogram?

Nemojte se bojati nerazumljive riječi. Ovo je uobičajeni test krvi koji pomaže istražiti hemostatički sustav, što je iznimno važno tijekom trudnoće. Jednostavno i jasno rečeno: koagulogram pokazuje stanje zgrušavanja krvi i pomaže identificirati moguće poremećaje: povećano zgrušavanje ili smanjenje.

Zašto napraviti koagulogram tijekom trudnoće?

Zapravo, vrlo je važno za ponašanje trudnoće. Promjene u zgrušavanju krvi povezane su s mnogim rizicima, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka, što može dovesti do tromboze, srčanog udara, moždanog udara i nosi dijete - pobačaj ili prerano rođenje. Također, povećano zgrušavanje krvi može uzrokovati razvoj ozbiljnih poremećaja mozga u fetusu, ako se problem ne identificira na vrijeme. Dakle, u kombinaciji s drugim testovima, ovo pomaže u praćenju normalnog tijeka trudnoće.

Treba reći da fiziološki, hemostazni sustav trudne žene podvrgava se nekim promjenama na prirodan način (tijelo je obnovljeno za dodatnu cirkulaciju krvi kroz uteroplacentalni protok krvi i za budući rad, u kojem su mogući veliki gubici krvi). Dakle, samo vaš liječnik treba dešifrirati rezultate analize.

Koagulogram tijekom trudnoće: je li potrebno donirati krv i za koju svrhu

Trudnice su propisane česte testove svih vrsta testova kako bi se utvrdilo da li se fetus pravilno razvija i koje su moguće opasnosti mogu ometati njegov zdrav rast.

Jedna od važnih i neophodnih je razvijeni koagulogram: što je to i koje abnormalnosti tijekom trudnoće pokazuju?

Kakvu analizu

Koagulogram je krvni test kojim je potrebno odrediti stupanj zgrušavanja u trudnici. Zbog "zanimljive" situacije, krv trudnice, osobito u kasnijim razdobljima, uvijek postaje viskoznije i sklona brzom zgrušavanju.

Zdravlje majke i bebe izravno ovisi o tome kako krv cirkulira kroz krvne žile i žile, tendenciju pojave krvnih ugrušaka ili blokada.

Ako se smanji koagulabilnost, postoji rizik od abrupcija plavljenja, prijevremenog porođaja i unutarnjeg krvarenja.

Uz povećanu koagulaciju, postoji opasnost od gladi od kisika mozga fetusa, kao i mogućih mikro udara i tromboembolije.

Krv za koagulaciju tijekom trudnoće se predaje svaka tri mjeseca, tj. Jednom svakog tromjesečja. Ako liječnik ima sumnje ili zabrinutosti, ta se analiza češće propisuje.

Pokazatelji u normalnom rasponu

Pokazatelji koji određuju zgrušavanje s koagulograma uključuju sljedeće:

 • Aktivirani parcijalni tromboplastični period (APTT). Odgovoran za vrijeme zgrušavanja. Kod trudnica aPTT je između 15 i 20 sekundi.
 • Fibrinogena. Protein, koji je glavni sastojak krvnog ugruška. Što je veća vrijednost fibrinogena, to je veća sklonost trudnice na pojavu krvnih ugrušaka. Ponekad se smanjuje zbog toksikoze, a potom raste. Indikator ne smije prelaziti 5-6 g / l.
 • Vrijeme trombina. Pokazuje brzinu koagulacije u završnoj fazi. Optimalno vrijeme trombina trudne žene je od 10 do 18 sekundi.
 • Broj trombocita. Može se malo smanjiti na 150-350 * 109 9 po 1 litre krvi.
 • Protrombina. Drugi protein odgovoran za stvaranje ugrušaka. Njegova brojčana vrijednost je vrlo važna, jer povećanje može potaknuti placentalnu abrupciju. Normalne numeričke vrijednosti - unutar 80-140%.
 • D-dimer. Obično polako i postupno raste.
 • Antitrombina. Protein odgovoran za ukapljivanje. Iz norme se ne smije odstupati za više od 50%.

Moguća normalna odstupanja

Brojčani podaci koagulabilnosti u ne-trudnica razlikuju se od onih u položaju. Tipično, postotak odstupanja nije više od 10-15% norme.

Fibrinogen, na primjer, obično je 2-4 g / l. U trudnoj ženi postupno raste do 6 g / l. Ali uobičajeno odstupanje od norme može biti vrijednost nešto iznad 6 g / l, što će ukazivati ​​na ubrzanje sedimentacije krvnih žila eritrocita.

APTT indeks u zdravih žena koji ne nosi dijete je 25-35 sekundi. Zbog "zanimljivog" položaja vrijeme koagulacije se smanjuje na 15-20 sekundi. Odstupanje u normalnom rasponu također se razmatra ako se minimizira brže nego u 12-13 sekundi.

Normalno, D-dimer je 250 ng / ml. Od početka trudnoće do rođenja, ti brojevi mogu povećati 3,5-4 puta. Ako povećanje ovog pokazatelja nije niže od 2,5-3 puta, to ne bi trebalo izazvati zabrinutost.

Općenito, sva odstupanja od norme mogu se smatrati vrlo uvjetnom. Uostalom, svaka buduća majka ima individualnu povijest i fiziološke značajke. Da biste rekli koji je pokazatelj na pravoj razini, a po kojoj je vrijednosti moguće samo u svakom pojedinom slučaju.

Dekodiranje kršenja u rezultatima i njihovim uzrocima

Ispod je tablica odstupanja od norme u koagulogradu, koji su opasni tijekom trudnoće i mogući uzroci.

Tumačenje koagulograma tijekom trudnoće (s naznakom normi)

Koagulogram (ili hemostasiogram) je analiza potrebna za procjenu sposobnosti krvi da ugruši. U stanju je ukazati na tendenciju trudne žene da stvori krvne ugruške ili krvarenje, čime se sprječava razvoj patologija formiranja fetusa, placentalnih abrupcija i komplikacija tijekom porođaja.

i s produženim koagulogramom:

Indikacije i priprema za davanje krvi za koagulogram

Tijekom trudnoće predviđene su tri planirane donacije krvi po koagulograma:

 1. Odmah nakon registracije za trudnoću.
 2. U rasponu od 22-24 tjedna.
 3. U rasponu od 30-36 tjedana.

Neisplaćena donacija krvi za hemostasiogram obavlja se prema indikacijama:

 • produljena prethodna neplodnost;
 • obično pobačaj;
 • komplikacije (višestruke trudnoće, trudnoća koja proizlazi iz IVF-a, kao i fetalni odstupanje u prenatalnom razvoju, rana ili kasna preeklampsija, fetoplacentna insuficijencija);
 • varikozne vene u budućoj majci;
 • hematomi (modrice) nakon manjih ozljeda, nosa bradavica, krvarenje zubnog mesa kod četkanja zuba;
 • pušenje i druge loše navike trudnice;
 • potreba za procjenom jetre. U tom slučaju, hemostasiogram omogućuje procjenu funkcioniranja jetre praćenjem formiranja čimbenika protrombinskog kompleksa u njemu;
 • praćenje stanja sustava koagulacije krvi kod žena koje su dugo vremena bile liječene izravnim antikoagulansima (na primjer, heparinom);
 • sumnja na smanjenje zgrušavanja krvi.

Da biste dobili pouzdane pokazatelje zgrušavanja krvi, trebate napraviti hemostasiogram posta. Nije preporučljivo uzimati hranu 8 sati prije testa, uključujući sok za piće, čaj i kavu. Suzdržite se od pojave slatkiša (uključujući žvakaću gumu sa šećerom). Možete piti samo čistu vodu bez plina.

Pola sata prije darivanja krvi, trebali biste se suzdržati od pušenja ako je trudna majka takva loša navika. I također se ne preporučuje fizički pretjerivanje 30-40 minuta prije analize. Emocionalno, žena mora biti mirna, dopušteno je samo emocija svjetlosti.

Krv za analizu uzima se iz vena u krilu ruku.

Tumačenje pokazatelja koagulograma

Jednostavnim hemostasiogramom nužno je identificirati:

 • Protrombin + INR
 • APTT
 • fibrinogen
 • Vrijeme trombina

Produženi koagulogram propisan je ako postoje odstupanja u jednostavnom koagulogradu ili se odmah umjesto nje izvode. Zatim dodatno navedite:

 • Antitrombin III (AT3)
 • D-dimer
 • Lupus antikoagulant

Smjer za prošireni hemostasiogram daje se prema indikacijama. To uključuje:

 • obično pobačaj;
 • prethodna produljena neplodnost;
 • fetalna smrt u prošlosti;
 • višestruka trudnoća;
 • nasljedni poremećaji krvi;
 • teški oblici toksične (preeklampsije).

Dekodiranje analize donosi liječnik u antenatalnoj klinici.

Norme indeksa koagulograma potrebne za dekodiranje rezultata analize

Protrombin + INR

Protrombin (faktor II) jedan je od glavnih čimbenika zgrušavanja krvi. S pravodobnim otkrivanjem odstupanja od ovog pokazatelja od norme, liječnik je u stanju pravodobno spriječiti razvoj tromboze, placentalnog odvajanja ili pojave krvarenja tijekom isporuke. Zato je poželjno provesti koagulogram u svakom tromjesečju trudnoće.

Osim toga, razina protrombina omogućava liječniku da preuzme prisutnost kvarova u jetri i probavnom sustavu žene. Kako je protrombin povezan s tim organima? - pitaj.

Odgovor je: protrombin se proizvodi u jetri uz sudjelovanje vitamina K. Jedan dio ovog vitamina proizvodi crijevna mikroflora, a drugu se uzima hrana koja treba probaviti kako bi se dobila prestižni vitamin K.

Probavni trakt i jetra sudjeluju u probavnom procesu, jer proizvodi žuč za želučani sok. A ako je razina protrombina smanjena, to znači:

1) jetra se ne može nositi sa svojim dužnostima;

2) teška apsorpcija vitamina K iz gastrointestinalnog trakta (na primjer, zbog bolesti kao što je enterokolitis ili ulcerativni kolitis);

3) proizvodnja vitamina K nije u potpunosti posljedica smanjene crijevne mikroflore.

U tom slučaju, dodatni krvni testovi se dodjeljuju jetrenim enzimima (ALT i AST), koji najčešće čine dio plus-plus biokemijskog testa krvi i upute za drugi potpuni test krvi i urina (moguće izmet). Ako je potrebno, ultrazvuk se može propisati ovim organima ili drugim dijagnostičkim testovima.

Suvremeni laboratoriji protrombina izmjereni Kviku (%). Normalna vrijednost protrombina je u rasponu od 78-142%.

Neki laboratoriji izračunavaju samo protrombirani indeks (PTI). Njegova norma u vlastitim laboratorijima, potrebno je učiti iz laboratorija.

Povišene razine protrombina (više od 142%) mogu se otkriti kada:

 • sklonost formiranju krvnih ugrušaka. To uključuje stanja preinfarcije i infarkt miokarda, tromboembolijska stanja, povišene razine globulina u krvi i hipohidratacije, koje su nastale zbog povećane viskoznosti krvi;
 • uzimanje lijekova koji inhibiraju djelovanje kumarina (na primjer, vitamin K) ili ga mogu smanjiti (meprobamat i kortikosteroidi).

Ako je protrombin smanjen (manji od 78%), tada je detektiran:

 • hipofibrinogenemija, karakterizirana niskim razinama fibrinogena u krvi;
 • nedostatak vitamina K u ženskom tijelu (hemoragijska dijaza u bebi);
 • nedostatak koagulacijskog faktora protrombina, što rezultira trudnicom ima tendenciju krvarenja.

Prihvaćanje buduće majke antikoagulanata i kumarina, kao i lijekova koji poboljšavaju njihovo djelovanje, također dovodi do smanjenja protrombina u krvi.

INR (International Normalized Ratio) pokazuje brzinu kojom nastaje ugrušak krvi. Analiza za određivanje razine protrombina + INR redovito se propisuje ljudima koji uzimaju antikoagulanse - lijekove koji sprečavaju trombozu.

Ako se trudna majka tretira izravnim antikoagulansima, rezultati koagulograma trebaju ukazivati ​​i na vrijednost Međunarodnog normaliziranog odnosa, koju žena mora unaprijed obavijestiti da se INR izračunava i za nju (INR - Međunarodni normalizirani omjer).

Ako se žena ne liječi lijekovima koji pridonose razrjeđivanju krvi, vrijednost INR obično nije indicirana u rezultatima analize (jednostavno se ne računa, jer to nema potrebe).

INR zdrave osobe je unutar raspona od 0,8-1,2. No, ovisno o bolesti i taktici njegova liječenja, standardni raspon može biti različit. Stoga, za svakog pacijenta, normu ovog indikatora određuje liječnik koji se naziva i naziva se "INR target range".

Ako je INR ispod normale, doza antikoagulansa je nedovoljna i rizik od tromboze je još uvijek visok.

Ako je INR veća od normalne, tada je odabrana doza antikoagulansa prekomjerna, a sada se povećava rizik od krvarenja.

Dakle, izračunavanje INR je neophodno za prilagodbu doze propisanog lijeka kako bi se smanjio rizik od krvnih ugrušaka.

APTTV (aktivirani parcijalni tromboplastični period) je vremenski period tijekom kojeg nastaje ugrušak krvi.

U laboratoriju, ovaj put određuje sljedeće iskustvo. Prvo, krvna plazma se odvoji, a zatim se dodaju reagensi (kalcijev sol klorovodične kiseline, smjesa kaolin-kefalina i drugi). To simulira početak prirodnog procesa koagulacije krvi u ljudskom tijelu.

Kao rezultat eksperimenta, utvrđena je prisutnost čimbenika koji su uključeni u koagulaciju ili njihov nedostatak. Određena je prisutnost komponenti u krvi koja usporava proces zgrušavanja. I, naravno, otkriva se vrijeme u kojem nastaje krvni ugrušak.

Normalna vrijednost aPTT za buduće majke je u rasponu od 17-20 sekundi.

Za ne-trudnicu, stopa APTT je uključena u sljedećem vremenskom okviru od 24,0 do 38,2 sekunde.

APTT = 21 sekunde ili više. Ako se nakon dodavanja reagensa u krvnu plazmu, ugrušak koji se formira duže od 20 sekundi, onda to ukazuje na sklonost krvarenju zbog prisutnosti žene:

 • druga ili treća faza diseminirane intravaskularne koagulacije (DIC);
 • hemofilija A, B, C;
 • povećana proizvodnja protutijela na fosfolipide.

APTTV se može poboljšati u budućem majčinskom liječenju heparinom, pa da bi se dobio pouzdani rezultat potrebno je otkazati heparin 2 dana prije testa ili donirati dodatnu krv za lupus antikoagulant i antitijela na kardiolipin.

APTT = 16 sekundi ili manje. A ako se stvorio ugrušak u manje od 17 sekundi, to znači da:

 • početna faza ICE sindroma, karakterizirana povećanim zgrušavanjem krvi, kada se brzo stvaraju ugrušci kod primanja ozljeda u velikim krvnim žilama i ugrušaka u malim;
 • tromboembolije ili tromboze;
 • povećani sadržaj aktiviranih čimbenika zgrušavanja;
 • ozljeda tijekom uzimanja uzoraka krvi za analizu (analiza mora biti ponovljena, bolje je uzeti krv iz vena druge ruke).

fibrinogen

Drugi čimbenik zgrušavanja krvi je fibrinogen. Fibrinogen (faktor I) je poseban protein koji se treba smatrati glavnom komponentom krvnog ugruška. U zdravih ljudi, proizvodi ih jetra i distribuira kroz cirkulacijski sustav. Na mjestu oštećenja stijenke krvnih žila, fibrinogen se pretvara u netopljivi fibrin, koji postaje temelj tromba. Ovaj ugrušak začepljuje oštećenu posudu, čime se zaustavlja krvarenje.

Samo s dovoljnim brojem komponenti krvnog ugruška, krvni ugrušak je stabilan i ostaje na mjestu ozljede posude do iscjeljenja. Ako postoji manjak faktora I i II, osoba je sklona povećanju krvarenja, a ako postoji višak, postoji tromboza bez ikakvih oštećenja (tj. Stvaranje patoloških trombi koje se mogu odvojiti od zidova krvnih žila i blokirati protok krvi).

Fibrinogen se mjeri u mg / dl ili g / l. Da bi se dobila vrijednost komponente u g / l, potrebno je izračunati prema formuli:

 • do otprilike 12. tjedna trudnoće 2.00-4.00 g / l;
 • od 3 mjeseca do kraja trudnoće, povećanje fibrina do 6,5 g / l je prihvatljivo;

Razine fibrinogena ne smiju pasti ispod 0,5 g / l. Ovo je kritična razina fibrinogena u krvi.

Povišene razine fibrinogena mogu ukazivati ​​na:

 • tijek akutnih upalnih i infektivnih bolesti (na primjer, gripa);
 • nedostatak hormona koji proizvodi štitnjača;
 • kršenje metabolizma bjelančevina;
 • nedavna operacija;
 • povišene razine estrogena;
 • opsežno opekline.

Malo fibrinogena (manje od 2,0 g / l) može biti posljedica:

 • DIC;
 • nedostatak vitamina B12 i C;
 • toksičnost;
 • zatajenje srca;
 • akutna promyelocitna leukemija;
 • komplikacije nakon poroda;
 • oštra oštećenja jetre;
 • trombolitička terapija.

Vrijeme trombina

Vrijeme trombina (TB) je vrijeme tijekom kojeg nastaje ugrušak nakon miješanja krvne plazme s trombinom. Tijekom trudnoće, stopa TV je od 10,3 do 25 sekundi.

Povećanje TV-a (preko 25 sekundi) govori o:

 • nizak fibrinogen (do 0,5 g / l);
 • patologija jetre zbog prisutnosti defekata fibrinogena na molekularnoj razini;
 • fibrinolitički terapijski produkt;
 • visoki sadržaj bilirubina u krvnom serumu;
 • prisutnost u krvi izravnih antikoagulanata u liječenju heparina ili drugih sličnih lijekova.

Niski TV (manje od 10,3 sekunde) Promatra se kada:

 • visoke razine fibrinogena u krvi;
 • početna faza razvoja DIC-a.

Antitrombin III

Antitrombin III (AT3) je složeni protein koji proizvodi vaskularne i jetrene stanice i inhibira proces zgrušavanja krvi. Potrebno je kako bi se spriječilo povećano stvaranje krvnih ugrušaka (krvni ugrušci).

U normalnom AT3 je 70-120%.

Visoka AT3 (više od 120%) promatrana je s:

 • akutni hepatitis;
 • prisutnost upale;
 • kolestaza;
 • teški akutni pankreatitis;
 • antikoagulantno liječenje;
 • nedostatak vitamina K.

Smanjeni AT3 (manje od 70%) može biti posljedica:

 • nedostatak kongenitalnog antitrombina III;
 • akutni DIC;
 • ateroskleroza;
 • kronično zatajenje jetre;
 • liječenje heparinom;
 • začepljenje tromba pluća.

D-dimer

D-dimer je pokazatelj koji karakterizira proces stvaranja tromba i otapanje fibrina. Normalno, do kraja trudnoće, diže se 3-4 puta od početne razine. Ali uspon D-dimera treba biti postupno. Brzi rast može ukazivati ​​na komplikacije trudnoće, moguće bubrežne bolesti i dijabetes melitus.

Norma D-dimera ovisi o laboratoriju.

Za neovisni Invitro laboratorij i Euromed kliniku, standardne vrijednosti za trudnice su:

 • I trimestra - manje od 286 ng / ml;
 • II tromjesečje - manje od 457 ng / ml;
 • III trimestra - manje od 644 ng / ml.

Vrijednost D-dimera ne smije pasti ispod 33 ng / ml.

Za kliniku AltraVita, stopa D-dimera tijekom trudnoće je drugačija:

 • I trimestra - od 0 do 525 ng / ml;
 • Trimester II - od 438 do 1200 ng / ml;
 • III trimestra - od 888 do 2085 ng / ml.

Laboratorijska služba "Helix" ima vlastite D-dimerske standarde za trudnice:

 • prije 13. tjedna, 0-0,55 mkg / ml;
 • Tjedan 13-21 - 0,2-1,4 μg / ml;
 • 21-29 tjedan - 0,3-1,7 μg / ml;
 • 29-35 tjedna - 0,3-3 ug / ml;
 • 35-42 tjedna - 0,4-3,1 ug / ml.

μg / ml • 1000 = ng / ml

ng / ml • 0,001 = μg / ml

Na primjer, 500 ng / ml = 0,5 ug / ml.

Povećanje razine promatra se uz prisustvo:

 • tromboza dubokih vena, plućni tromboembolizam;
 • DIC;
 • infekcija, sepsa;
 • upala (uz blagi porast vrijednosti D-dimera);
 • bolesti jetre;
 • opsežnih hematoma.

Nakon trombolne terapije ili operacije (čak i nakon ekstrakcije zuba), vrijednost D-dimera može se povećati. Konačna toksično djelovanje također doprinosi povećanju ovog pokazatelja.

Lupus antikoagulant

Lupus antikoagulant (VA) - antitijela koja sprječavaju konverziju protrombina u trombin. U normalnoj trudnoći, VA je odsutan. Pojava protutijela govori o autoimunim bolestima (na primjer, sistemski lupus erythematosus, antifosfolipidni sindrom), kada tijelo uzima svoje stanice kao stranu i počinje se boriti s njima. U pravilu, u prisutnosti BA u krvi postoji i povećanje APTT.

Zakonski rezultat u sekundama - 31-44 sekundi.

Otkrivanje BA događa se kada:

 • vaskularna okluzija s trombom (tromboza, tromboembolizam);
 • s trajnim pobačajem zbog antifosfolipidnog sindroma (APS);
 • ulcerativni kolitis;
 • reumatoidni artritis ili druge autoimune bolesti;
 • prisutnost zaraznih bolesti (HIV, EBV, parvovirus B19, hepatitis).

VA se može otkriti u ljudskoj krvi, ali u malim količinama do 1,2 konvencionalne jedinice (u nekim laboratorijima, do 9 sati). Ako je lupus antikoagulant uvjetno odsutan, rezultati analize su zabilježeni "negativno", ako su prisutni u krvi - "pozitivno".

Liječenje antikoagulansima može dovesti do lažno pozitivnog rezultata, tako da se analiza lupus antikoagulansa treba obaviti prije terapije koja zamjenjuje heparin ili heparin.

Ako se produženi koalogram izvodi tijekom liječenja heparinom, ne biste trebali obratiti pažnju na pozitivnu VA.

Ovisno o količini protutijela u uzorku, dodjeljuje se komentar: "slabo", "umjereno" ili "značajno".