Koagulogram tijekom trudnoće - za što je ta analiza? Norma i tumačenje pokazatelja

Zasnivanje

Svaka buduća majka želi samo najbolje za svoje dijete i spremna je učiniti sve, sve dok se rodi jaka i zdrava beba. Naravno, to će morati naporno raditi, proći puno pregleda, proći puno testova i posjetiti ginekolog više od jednom.

Jedna od najvažnijih i nužnih analiza je koagulogram. Naziv je, naravno, nerazumljiv, a mnoge se majke čak boji slušati sastanak.

Što je ova analiza i zašto je to potrebno?

Nemojte se bojati ovog nerazumljivog imena.

I za vrijeme trudnoće vrlo je važno.

Govoreći na jednostavnijem jeziku, koagulogram pokazuje stanje sustava zgrušavanja krvi, a također omogućuje identificiranje mogućih poremećaja, tj. Smanjenje ili povećanje zgrušavanja.

Za kontrolu tijeka trudnoće, koagulogram je jedna od najvažnijih analiza, budući da su promjene u zgrušavanju krvi što može dovesti do nepovratnih učinaka.

Na primjer, stvaranje krvnih ugrušaka može dovesti do moždanog udara, srčanog udara i tromboze, te tijekom trudnoće - do preranog rođenja, pa čak i pobačaja.

Ali povećanje zgrušavanja krvi može utjecati ne samo na majku, već i na razvoj djeteta. Na primjer, fetus može doživjeti teške oštećenja mozga. No, ako se problem utvrdi na vrijeme, njegove posljedice se mogu izbjeći.

Ali treba napomenuti da se u tijelu trudne žene fiziološke promjene u hemostatičkom sustavu pojavljuju sami. Sve unaprijed daje priroda, pa se stoga restrukturiranje odvija na prirodan način.

Tijelo trudnice, odnosno sustav zgrušavanja krvi, sada mora uzeti u obzir činjenicu da postoji dodatni krug cirkulacije krvi kroz uteroplaznu krvotok. Tijekom poroda, ponekad je moguće veliki gubitak krvi, što tijelo proizvodi kao rezervu.

Kako se količina krvi povećava, mnogi indikatori testa krvi se mijenjaju. Nije potrebno usporediti rezultate testova tijekom trudnoće i njezine odsutnosti, oni jednostavno moraju biti različiti.

Stoga, nije potrebno uključiti se u "samostalno" dijagnosticiranje i dešifrirati rezultate analiza. Samo liječnik treba izvući zaključke o stanju zdravlja trudnice.

A ovdje možete naučiti kako začeti dječaka.

Kako uzeti krvni test za koagulaciju?

Ovaj test zahtijeva krv iz vena.

Istodobno, krv na koagulogramu daje samo na prazan želudac. Prije nego što prođete ovaj test, ne smijete jesti 8 sati, pa vas liječnik unaprijed upozorava na vrijeme za dostavu analize.

U normalnom tijeku trudnoće, koagulogram se obavlja samo tri puta tijekom cijelog razdoblja promatranja - jedan u svakom tromjesečju. No, u nekim slučajevima mogu se provoditi dodatne i ponavljane studije, a ni jednom.

Takva potreba može nastati ako trudnica ima proširene vene, vaskularne, jetrene ili autoimune bolesti, kao i nakon ili prije operacije.

Rezultati dekodiranja

Ukupno, u koagulogradu ima 8 glavnih pokazatelja, prema kojima se mogu otkriti čak i male odstupanja.

 1. APTTV (aktivirani parcijalni tromboplastični period) je vrijeme tijekom kojeg se krvne ugrušaka. U svim trudnicama skraćivanje vremena zgrušavanja povećava razinu fibrinogena. Zato su indikatori za trudne i ne-trudnice različite. Promjene u tih pokazatelja može ukazivati ​​na razvoj komplikacija i DIC (diseminirane intravaskularne koagulacije), što ukazuje na vjerojatnost prijevremenog odvajanja placente, krvarenje, prijeti pobačaj, ozljeda, dug boravak u utrobi mrtvog ploda.
 2. Fibrinogen je specifičan protein koji je glavni sastojak krvnog ugruška koji nastaje tijekom zgrušavanja krvi. Brzina fibrinogena povećava se sa svakim mjesecom trudnoće i doseže maksimum do rođenja. To je posljedica uteroplacentalne cirkulacije. Odstupanje pokazatelja od norme može govoriti o upalu tkiva, pa čak i njihovoj nekrozi.
 3. Lupus koagulant je skupina specifičnih protutijela. Uobičajeno, trudnica ne bi trebala imati taj pokazatelj. Međutim, ako se takva antitijela se nalaze, to može biti pokazatelj autoimune bolesti (da ga jednostavno, imunološki sustav napada dijelove tijela sa vlastitim, jer ih doživljava kao strane), i preeklampsije. Vrlo često se to događa u Rh-konfliktu, i zato koagulogram propisuje trudnicama s negativnim Rh faktorom češće od drugih.
 4. Trombociti su krvne stanice koje nastaju u koštanoj srži. Tijekom trudnoće može doći do blagog smanjenja, ali ako je ovaj pokazatelj znatno ispod standarda, to može biti znak bolesti. Smanjenje broja trombocita može biti uzrokovano neishranjenjem ili razvojem DIC u trudnica (gore opisano).
 5. Protrombin je protein koji se nalazi u krvnoj plazmi. Iz protrombina se u slučaju nužde stvara trombin koji je uključen u stvaranje krvnih ugrušaka. Pomoću ovog pokazatelja možete odrediti debljinu krvi i njegovu sposobnost da se s vremenom sruši. Povećanje protrombina u krvi može dovesti do prijevremenog odstranjivanja posteljice i pobačaja.
 6. TB (vrijeme trombina) je vrijeme u kojem fibrinogen oblikuje fibrin pod djelovanjem trombina. Budući da količina fibrinogena u krvi raste tijekom trudnoće, vrijeme trombina se povećava. Abnormalnost ovog pokazatelja može ukazivati ​​na patologiju jetre.
 7. D-dimer je pokazatelj odgovoran za proces tromboze. I važno je za pravovremeno otkrivanje tromboze. Iako je normalno u trudnica, ovaj pokazatelj treba postupno rasti, ali prebrzim rastom rasta može ukazivati ​​na prisutnost takvih bolesti kao dijabetes mellitus, preeklampsija, bolesti bubrega itd.
 8. Antitrombin III je protein koji može usporiti zgrušavanje krvi. A ako trudnica uzima lijekove koji imaju za cilj smanjivanje zgrušavanja, tada će se ovaj pokazatelj morati pratiti i pratiti. Ako je stopa ovog pokazatelja smanjena za 50% ili više, onda to ukazuje na razvoj tromboze.

Nakon što pročitate ovaj članak, saznat ćete zašto se kurva boli nakon poroda.

Na našim stranicama http://puziko.online/ još puno zanimljivih i korisnih informacija.

Koja je norma?

Ne zaboravite da sve pokazatelje treba dešifrirati samo od strane liječnika, jer mnogi od njih mogu varirati u jednom ili drugom smjeru.

Na primjer, ako žena ima kronične bolesti, neki od tih pokazatelja bit će potpuno različiti, a tijek trudnoće će ostati normalan:

 • APTTV - 17-20 s;
 • Fibrinogen - do 6,5 g / l;
 • Lupus antikoagulant - mora biti odsutan;
 • Trombociti - 131-402 tisuće / μl;
 • Protrombin - 78-142%;
 • Vrijeme trombina - 18-25 s;
 • D-dimer - 33-726 ng / ml;
 • Antitrombin III - 70-115%.

Nije slučajno da se prilikom registracije trudnice temeljito intervjuira, prikuplja se detaljna povijest kako bi se uzeli u obzir sve nijanse, pratili promjene i poduzeli pravodobne mjere ako je potrebno.

Stoga, draga buduća mama, ostavite pokazatelje liječnicima, odmorite se malo više, nemojte brinuti, biti češća kapricioza, jer će sada vaši najmilije biti spremni ispuniti sve vaše želje. Vrlo brzo ćete postati majke, i morat ćete ispuniti ćudove svoje bebe.

Koagulogram tijekom trudnoće: je li potrebno donirati krv i za koju svrhu

Trudnice su propisane česte testove svih vrsta testova kako bi se utvrdilo da li se fetus pravilno razvija i koje su moguće opasnosti mogu ometati njegov zdrav rast.

Jedna od važnih i neophodnih je razvijeni koagulogram: što je to i koje abnormalnosti tijekom trudnoće pokazuju?

Kakvu analizu

Koagulogram je krvni test kojim je potrebno odrediti stupanj zgrušavanja u trudnici. Zbog "zanimljive" situacije, krv trudnice, osobito u kasnijim razdobljima, uvijek postaje viskoznije i sklona brzom zgrušavanju.

Zdravlje majke i bebe izravno ovisi o tome kako krv cirkulira kroz krvne žile i žile, tendenciju pojave krvnih ugrušaka ili blokada.

Ako se smanji koagulabilnost, postoji rizik od abrupcija plavljenja, prijevremenog porođaja i unutarnjeg krvarenja.

Uz povećanu koagulaciju, postoji opasnost od gladi od kisika mozga fetusa, kao i mogućih mikro udara i tromboembolije.

Krv za koagulaciju tijekom trudnoće se predaje svaka tri mjeseca, tj. Jednom svakog tromjesečja. Ako liječnik ima sumnje ili zabrinutosti, ta se analiza češće propisuje.

Pokazatelji u normalnom rasponu

Pokazatelji koji određuju zgrušavanje s koagulograma uključuju sljedeće:

 • Aktivirani parcijalni tromboplastični period (APTT). Odgovoran za vrijeme zgrušavanja. Kod trudnica aPTT je između 15 i 20 sekundi.
 • Fibrinogena. Protein, koji je glavni sastojak krvnog ugruška. Što je veća vrijednost fibrinogena, to je veća sklonost trudnice na pojavu krvnih ugrušaka. Ponekad se smanjuje zbog toksikoze, a potom raste. Indikator ne smije prelaziti 5-6 g / l.
 • Vrijeme trombina. Pokazuje brzinu koagulacije u završnoj fazi. Optimalno vrijeme trombina trudne žene je od 10 do 18 sekundi.
 • Broj trombocita. Može se malo smanjiti na 150-350 * 109 9 po 1 litre krvi.
 • Protrombina. Drugi protein odgovoran za stvaranje ugrušaka. Njegova brojčana vrijednost je vrlo važna, jer povećanje može potaknuti placentalnu abrupciju. Normalne numeričke vrijednosti - unutar 80-140%.
 • D-dimer. Obično polako i postupno raste.
 • Antitrombina. Protein odgovoran za ukapljivanje. Iz norme se ne smije odstupati za više od 50%.

Moguća normalna odstupanja

Brojčani podaci koagulabilnosti u ne-trudnica razlikuju se od onih u položaju. Tipično, postotak odstupanja nije više od 10-15% norme.

Fibrinogen, na primjer, obično je 2-4 g / l. U trudnoj ženi postupno raste do 6 g / l. Ali uobičajeno odstupanje od norme može biti vrijednost nešto iznad 6 g / l, što će ukazivati ​​na ubrzanje sedimentacije krvnih žila eritrocita.

APTT indeks u zdravih žena koji ne nosi dijete je 25-35 sekundi. Zbog "zanimljivog" položaja vrijeme koagulacije se smanjuje na 15-20 sekundi. Odstupanje u normalnom rasponu također se razmatra ako se minimizira brže nego u 12-13 sekundi.

Normalno, D-dimer je 250 ng / ml. Od početka trudnoće do rođenja, ti brojevi mogu povećati 3,5-4 puta. Ako povećanje ovog pokazatelja nije niže od 2,5-3 puta, to ne bi trebalo izazvati zabrinutost.

Općenito, sva odstupanja od norme mogu se smatrati vrlo uvjetnom. Uostalom, svaka buduća majka ima individualnu povijest i fiziološke značajke. Da biste rekli koji je pokazatelj na pravoj razini, a po kojoj je vrijednosti moguće samo u svakom pojedinom slučaju.

Dekodiranje kršenja u rezultatima i njihovim uzrocima

Ispod je tablica odstupanja od norme u koagulogradu, koji su opasni tijekom trudnoće i mogući uzroci.

Korisni savjeti: kako donirati krv na koagulogram

Koagulogram je krvni test koji pokazuje proces zgrušavanja. To uključuje niz pokazatelja za procjenu zgrušavanja krvi. Međutim, ovi pokazatelji se smatraju relativno, prije svega morate paziti na uzroke oštećene hemostaze.

Normalna razina koagulabilnosti vrlo je važna za funkcioniranje tijela, ishranu organa i tkiva. Analiza omogućuje određivanje uzroka krvarenja i tromboze.

Koagulogram: imenovanje i ključni pokazatelji

Koagulogram - skup pokazatelja koji karakteriziraju zgrušavanje krvi

Koagulabilnost je najvažnije svojstvo krvi, obavljajući zaštitnu funkciju. Zbog sposobnosti krvi da ugruša tijelo štiti od gubitka krvi ako su oštećeni vaskularni zidovi. Međutim, smanjena i povećana koagulacija je opasna. Debeli krv često dovodi do tromboze.

Prije testiranja, liječnik upozorava pacijenta o tome kako donirati krv za koagulogram i kako se pripremiti za postupak. Iz ispravne pripreme ovisi o pouzdanosti rezultata. Coagulogram uključuje nekoliko pokazatelja: protrombinski indeks, vrijeme zgrušavanja, aPTT, fibrinogen itd.

Dodjeljivanje kratkog i razotkrivenog koagulograma. Kratka analiza obično je dovoljna za procjenu stanja tijela i proces zgrušavanja.

Razvijeni koagulogram uključuje različite pokazatelje i dodjeljuje se kada je potrebno razjasniti uzroke određenih kršenja.

Možete uzeti krvni test za zgrušavanje kako je namijenjeno, i na zahtjev pacijenta. Kako bi se spriječilo davanje krvi od krvi za zgrušavanje se preporučuje svima godišnje, starije osobe - svakih šest mjeseci.

Coagulogram je propisan u sljedećim slučajevima:

 • Trudnoća. Tijekom trudnoće, koagulogram se predaje nekoliko puta. Stanje fetusa ovisi o kardiovaskularnom sustavu i zgrušavanju krvi. Uz visoku koagulabilnost, dijete počinje s deprivacijom kisika.
 • Priprema za operaciju. Svaka trbušna kirurgija obavlja se tek nakon pregleda. Pacijent daje krv, urin i druge testove. Coagulogram ovdje zauzima posebno mjesto. Nisko zgrušavanje može uzrokovati da umirući pacijentu od krvarenja.
 • Kardiovaskularne bolesti. Sve kardiovaskularne bolesti (ishemijska bolest, srčani udar, zatajenje srca, ateroskleroza itd.) Zahtijevaju stalno praćenje zgrušavanja.
 • Odabir lijekova. Posebno pažljiv na zgrušavanje krvi u imenovanju lijekova koji se temelje na acetilsalicilnoj kiselini, što nastoji smanjiti krv i povećati rizik od krvarenja. Potrebno je donirati koagulogram prije početka recepcije i tijekom tečaja za praćenje zgrušavanja krvi.

Kako donirati krv: pripremu i postupak

Krv pažljivo dajemo koagulogramu!

Koagulogram je jedan od standardnih krvnih testova. Sam proces isporuke ne razlikuje se od uobičajenog uzorkovanja krvi. Kod koagulacije obično se uzima venska krv. Do određenog vremena, pacijent dolazi u laboratorij, sjedi na kauču, medicinska sestra podiže podlakticu i ubaci iglu u krv u licu lakta. Nakon sakupljanja male količine krvi, pacijent pritišće mjesto ubrizgavanja.

Možete donirati krv u bilo kojem privatnom ili općinskom laboratoriju. Privatni medicinski centri ne zahtijevaju upućivanje, samo donijeti putovnicu i sklopiti ugovor. Rezultat analize je spreman za 24 sata.

Priprema za postupak koagulograma je standardna:

 1. Postupak se predaje na prazan želudac. Najčešće, analiza je zakazana za jutro. Prije dolaska u laboratorij trebate punu brzinu 8-10 sati. Budući da zgrušavanje ovisi o probavnom procesu, preporučljivo je krv darovati 12 sati nakon posljednjeg obroka.
 2. Prije davanja krvi, ne preporučuje se ne samo jesti, već i piti bilo koje piće osim redovite ne-karbonirane vode. Ne možete piti čaj, kavu, soda, sok prije nego što posjetite laboratorij. Pijenje alkohola posebno je nepoželjno. Preporuča se da se uzdrži od uzimanja alkohola od 2. dana dok se ne provede ispitivanje.
 3. Potrebno je otkazati sve lijekove prije davanja krvi. Ako prestanak uzimanja lijeka nije moguć, prijam treba prijaviti liječniku tako da uzima u obzir tu činjenicu prilikom dešifriranja rezultata. Posebno snažno utječu na koagulabilnost lijekova na bazi aspirina.
 4. Prije davanja krvi preporuča se izbjegavanje fizičkog i emocionalnog stresa. Tjelesna aktivnost utječe na zgrušavanje krvi, što može dovesti do pogrešnog rezultata. U jutarnjim satima se ne preporučuje vježbati, duga šetnja. Dan prije darivanja krvi, poželjno je napustiti sport. Prije ulaska u laboratorij, preporuča se mirno sjediti u predvorju i uhvatiti dah. Kada se puls vrati na normalu, možete donirati krv.

Za najprecizniji rezultat preporuča se popiti čašu čiste ne-karbonirane vode sat-dva prije pregleda. Dehidracija također utječe na rezultat.

Dekodiranje: norma i uzroci odstupanja

Odstupanje svih pokazatelja analize od norme - prijetnja životu!

Koagulogram sadrži nekoliko ključnih pokazatelja koji procjenjuju ukupan broj. Međutim, odstupanje svakog pokazatelja može ukazivati ​​na određene poremećaje u tijelu.

Stopa koagulacije, u pravilu, ne ovisi o dobi ili spolu bolesnika. Važni čimbenici:

 • Vrijeme ugušćivanja. Ovo je vrijeme koje prolazi od početka krvarenja do formiranja ugruška. Venska krv zdrave osobe smanjuje se unutar 5-10 minuta. Ako se vrijeme zgrušavanja povećava, to može ukazivati ​​na trombocitopeniju (nedostatak krvnih pločica), nedostatak vitamina C, bolest jetre, hemofilija (kronično smanjenje zgrušavanja krvi). Smanjeno vrijeme zgrušavanja se opaža s produljenim ili masivnim krvarenjem, uz uzimanje oralnih kontraceptiva
 • PTI. Protrombinski indeks je omjer normalnog vremena zgrušavanja krvi prema istom indikatoru kod pacijenta. Normalni indikator se smatra 97-100%. U trudnica ova brojka može se povećati na 150%, što se također smatra normalnim. U pravilu, PTI označava bolest jetre. Povišena stopa se nalazi kod uzimanja oralnih kontraceptiva i tromboze. Razlozi za snižavanje PTD-a su različiti, ali obično ukazuju na rizik od krvarenja.
 • Vrijeme trombina. Ovo je vrijeme kada se fibrinogen pretvara u fibrin. U zdravih osoba ovaj proces traje od 15 do 18 sekundi. Ako je ovo vrijeme manje, možemo govoriti o višku fibrinogena u krvi. Povećanje stope nalazi se u ozbiljnim patologijama jetre (ciroza, virusni hepatitis).
 • APTT. Ovo je vrijeme stvaranja krvnog ugruška kada se dodaju kalcijev klorid. Norm APTTV kreće se od 30 do 40 sekundi. Promjena AChT izravno ovisi o ostalim pokazateljima. Ako odstupaju od norme za više od 30%, to dovodi do povećanja ili smanjenja APTT.
 • Fibrinogena. Normalna količina fibrinogena u krvi je 2-4 g / l. Fibrinogen se formira u jetri i zatim se pretvara u fibrin, koji je odgovoran za zgrušavanje krvi. Indeks se smanjuje s patologijama jetre, smanjenom hemostazom, tijekom toksikoze s nedostatkom vitamina B i C.

Koagulogram tijekom trudnoće

Koagulogram - obvezna analiza trudnica

U normalnom tijeku trudnoće, žena daje koagulogram tri puta (svaki tromjesečje). Prvi put daje koagulogram kada se registrira, drugi put - 22-24 tjedna, treći put - 30-36 tjedana.

Ako trudnica ima problema s zgrušavanjem, test krvi se daje onoliko često koliko je potrebno. Pomoću koagulograma možete odrediti rizik od spontanog pobačaja i preranog rođenja, što se često vidi kod tromboze i debele krvi.

U pravilu, u prvom tromjesečju trudnoće zgrušavanje krvi smanjuje, krv postaje fluidnija zbog hormonalnih promjena u tijelu. Povećava se usko grlo. Tako se tijelo štiti od krvarenja tijekom poroda.

Ako žena ima problema s plućima i žilama, postoje kronične bolesti jetre, koagulogram se daje svaka 2-3 tjedna. Također je propisana neplanirana isporuka koagulograma za uobičajeni pobačaj, višestruko trudnoće, IVF, fetoplaznu insuficijenciju, gingivno krvarenje ili krvarenje iz nosa, pušenje i uzimanje antikoagulanata.

Stopa pokazatelja za trudnice i druge trudnice nije bitno drugačija.

U trudnica fibrinogena se može povećati na 6,5 ​​g / l, što se smatra normalnim. APTTV se obično smanjuje, vrijeme trombina raste do 25 sekundi.

Rizična skupina uključuje žene s negativnim Rh faktorom. Trebaju uzeti koagulogram cijelo vrijeme. U rhesusu, imunološki sustav majke prepoznaje stanice fetusa kao stranu i napada ih, što može dovesti do pobačaja. Treba ga identificirati i spriječiti na vrijeme.

Na videozapisu možete saznati više o sustavu zgrušavanja krvi:

Posebno pozorno na protrombin. Ovaj pokazatelj vam omogućuje da odredite odstupanje trudnoće. Povišeni protrombin je jedan od pokazatelja placentalnog poremećaja. Kod trudnica, protrombin ne smije prelaziti 150%.

Lupus koagulant u krvi trebao bi biti odsutan. Čini se samo u autoimunim bolestima, ali ponekad se pojavljuje i kod trudnica s gestozom (stanje koje dovodi do povećanja krvnog tlaka, pojave proteina u mokraći i smanjene funkcije bubrega).

Kako se koagulogram uzima tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće žena mora proći sveobuhvatan pregled. Puna dijagnostika omogućit će identifikaciju patologija u ranoj fazi, što će stručnjacima omogućiti izračunavanje svih mogućih rizika i zaštitu budućih majki i djeteta od komplikacija. Koagulogram (hemostasiogram) tijekom trudnoće otkriva poremećaj krvarenja. Što je koagulogram?

Značajke tijekom trudnoće

Hemostasiogram tijekom trudnoće je vrsta krvnog testa, što je krvni test u grafičkom izrazu. Sustav hemostaze u tijelu ima vrlo važnu funkciju, naime, provodi zgrušavanje krvi i antikoagulabilnost. Kao rezultat krvnih testova otkrivaju se poremećaji hemostaze.

Tijekom trudnoće ova je studija vrlo važna za ženu, budući da se od patologije hemostaze može pojaviti pobačaj ili prerano rođenje. Za organizam, oba aspekta hemostaze važni su kao koagulabilnost i nesposobnost. Bilo kakva ozljeda krvnih žila uzrokuje krvarenje, koje se zaustavlja zbog dobro funkcioniranog sustava hemostaze.

Antikoagulantni sustav omogućuje vam održavanje krvi u tijelu u tekućem stanju, tako da se bez poteškoća kreće kroz posude i male kapilare. Ako je rad obaju sustava uznemiren, takvo stanje je opasno za ljudsko zdravlje.

Loša koagulacija prijeti velikom gubitku krvi tijekom poroda - ovo stanje može dovesti do smrti majke i djeteta. Osim toga, previše debela krv vodi do stvaranja krvnih ugrušaka i ugrušaka koji mogu začepiti krvne žile.

Tijekom trudnoće, zgrušavanje iznad norme ugrožava neugodne posljedice, jedna od patologija je DIC, koji se naziva diseminirana intravaskularna koagulacija. Ova patologija karakterizira gusta i viskozna krv u plućima, što dovodi do slabije ishrane posteljice.

Ovo stanje utječe na zdravlje i razvoj fetusa. Ako je tijekom trudnoće zabilježeno takvo odstupanje, tada se može ispraviti, ali ako patologija nije dijagnosticirana na vrijeme, dijete će se roditi, zaostajući u razvoju od svojih vršnjaka. Često je zamrznuta trudnoća. Ali, ako donirate krv za koagulogram tijekom trudnoće, komplikacije se mogu izbjeći.

Ono što se istražuje

Analiza krvi proučava se po mnogim karakteristikama. Glavni parametri koji analiziraju analizu koalaga:

 1. Fibrinogena. Protein koji je uključen u stvaranje krvnih ugrušaka i krvnih ugrušaka. Kada razbijete tkivo krvnih žila, tvar se pretvara u fibrinske filamente, koje se razvijaju u trombus. Dakle, oštećenje krvnih žila je blokirano, krv prestaje. Kao posljedica patologije, krvni ugrušak ne može nastati, što prijeti gubitkom krvi ili će se pojaviti krvni ugrušak bez ozljeda tkiva.
 2. Protrombina. Važan element sustava zgrušavanja krvi. Norma ukazuje na zdravlje jetre i gastrointestinalnog sustava, svako odstupanje ukazuje na patologiju ovih organa, kao i na mogućnost odstranjivanja placente i krvarenja tijekom poroda.
 3. APTT. Vremenski interval od trenutka oštećenja plovila i stvaranja krvnog ugruška. Stopa ovog pokazatelja osigurava brzo ozdravljenje rana.
 4. Vrijeme trombina. Razlika od trenutka miješanja plazme s trombinom do stvaranja krvnog ugruška.
 5. Vrijeme protrombina. Vremenski interval od trenutka miješanja plazme s tromboplastinom i kalcijem do stvaranja trombinskog ugruška.
 6. SFMC. Proizvodi za raspad fibrinskog tromba. Vrlo je teško popraviti ovaj pokazatelj u krvi, jer se brzo uklanja iz krvi.
 7. Antitrombin III. Sintetizira se u stanicama jetre i krvnih žila. On obavlja funkciju antikoagulabilnosti i stvaranje ugrušaka.
 8. Lupus antikoagulant. Ovaj element ne bi trebao biti prisutan u krvnom testu trudnice. Pokazuje prisutnost autoimune bolesti ili preeklampsije. Negativan utjecaj na trudnoću, u nekim slučajevima, dovodi do pobačaja.
 9. Dimer - vrijednost koja karakterizira formiranje ugruška i otapanje fibrina.

Pokazatelji koagulacije tijekom trudnoće bi trebali biti normalni.

Dostava analize

Žene koje planiraju trudnoću savjetuje se da će uzeti test koagulacije prije začeća. U tom slučaju, liječenje se provodi učinkovitije, jer neće biti opasnosti od štetnog djelovanja na fetus. Postoje naznake za koje žena treba uzeti krvni test za zgrušavanje u fazi planiranja trudnoće. Postoje rizične skupine:

 1. Pacijenti koji imaju rođake s trombozama, srčanim udarima i potezima.
 2. Pacijent je već bio trudan, ali prethodne su završile smrznute ili pobačate.
 3. Žena ulazi u sport, bavi se osobito teškim fizičkim opterećenjima.
 4. U pacijenti postoje varikozne vene, ili postoje žene s takvom patologijom u rodu.

Analiza hemostaze ne zahtijeva posebne mjere pripreme. Krv je dana ujutro na praznom trbuhu. Za ovu analizu potrebna je venska krv. Tijekom trudnoće, postupak se obično propisuje u antenatalnoj klinici u kojoj je žena registrirana.

Tumačenje hemostasiograma tijekom trudnoće provodi ginekolog koji prati trudnoću. Stopa pokazatelja ne zahtijeva terapiju, međutim, analiza se ponavlja svaki tromjesečje. Takva analiza se daje neposredno nakon što se žena registrira za trudnoću, a zatim se provodi 23 tjedna, a neposredno prije isporuke, osobito u slučaju indikacija za carski rez. Ako se indikatori odstupaju od norme, analiza se imenuje puno češće.

Indikacije za dostavu

U nekim slučajevima, koagulogram tijekom trudnoće odlazi češće nego obično. U pravilu, liječnik donosi odluku o kontinuiranom praćenju zgrušavanja krvi, ako žena ima sljedeće patologije:

 1. Autoimuna.
 2. Patologija jetre.
 3. Varikozne vene.
 4. Patologija urinarnog sustava.
 5. Bolesti endokrinog sustava.
 6. Patologija sustava proizvodnje krvi.
 7. Vaskularne patologije.
 8. Postoperativno razdoblje.
 9. Višestruka trudnoća.
 10. Nasljedna povećana koagulabilnost.
 11. Krvarenje.
 12. U prethodnom koagulograma utvrđene su abnormalnosti.
 13. Loše navike.
 14. Prethodna trudnoća završila je pobačaja.
 15. Preeklampsija.
 16. Placentna insuficijencija.

Ako iz nekog razloga analiza nije bila dodijeljena ženi, međutim, ona je u opasnosti ili ima nekih bolesti, preporučuje se provjeriti kod liječnika zbog čega takva studija nije zakazana. Uostalom, s nekim komplikacijama postoji pravi rizik gubitka djeteta.

Neke žene suočavaju se s problemom pobačaja nekoliko puta. Razlozi za tu situaciju mogu biti mnogi. Pobačaj se može dogoditi zbog infekcije, kongenitalnih abnormalnosti fetusa itd., Ali mnogi ljudi ne znaju da visoka zgrušavanja utječu na trudnoću.

U nekim slučajevima, trudnoća je komplicirana preeklampsijom, stanjima u kojima žena pati od edema, povećanog tlaka, a kada prolazi urin, protein je prisutan u analizi. Istovremeno, povećana koagulacija znatno pogoršava stanje žene.

Nažalost, stanje preeklampsije nije moguće liječiti, međutim, može se predvidjeti i pripremiti. Koagulogram u fazi planiranja trudnoće omogućit će identificiranje mogućnosti pojave preeklampsije i provođenje terapijskih mjera, nakon čega će se stanje žene značajno poboljšati, oblik preeklampsije će biti lakši.

Hypertonus uterusa javlja se u gotovo svakoj drugoj trudnoj ženi. Ovo stanje je opasno spontani pobačaj. Karakterizira bolan osjećaj u donjem dijelu trbuha. Jedan od razloga za to stanje je također povećana zgrušavanje krvi.

Uobičajena izvedba

Hemostaza tijekom trudnoće može varirati, važno je da su svi pokazatelji u skladu s normom. Dešifriranje koagulograma tijekom trudnoće važan je stupanj dijagnoze i mora se povjeriti profesionalcu. Dakle, za ženu na položaju, dekodiranje indikatora je lažno odgovarati podacima u nastavku. Fibriogen se u prvom tromjesečju ne razlikuje od vrijednosti prije trudnoće, u drugom tromjesečju koncentracija je od 4 do 5 g / l. Do trenutka rođenja taj pokazatelj se povećava na 6 g / l.

Vrijeme trombina u koagulogramu trudne žene je također nešto veće nego prije začeća. Pokazatelji u rasponu od 11 do 18 sekundi - norma, iznad vrijednosti - signal prisutnosti bolesti jetre. APTT vrijednost bi trebala biti nešto niža, stopa od 17 sekundi.

Postotak protrombina u normalnom rasponu od 78 do 142%, prekoračenje ove vrijednosti je opasno za trudnicu jer prijeti placentalnom abrupciju. Vrijeme protrombina ne bi se trebalo mijenjati, odstupanje treba zabilježiti, a liječnici bi trebali poduzeti mjere za uklanjanje takvog problema.

Prisutnost protutijela tijekom trudnoće dovodi do propadanja u preeklampsiji ili ukazuje na prisutnost autoimune bolesti. Lupus koagulant u krvi ne smije biti. NFRM stopa varira ovisno o tromjesečju. Dakle, kod prve koncentracije je jednako 78 do 130 jedinica, u drugom od 85 do 135, u trećem od 90 do 140.

Antitrombin III je jedan od najvažnijih pokazatelja koagulograma. Ako je vrijednost u rasponu od 75 do 125%, hemostatički sustav normalno funkcionira. Ako je slika niža od normalne, krv je pretjerano debela i sklona stvaranju krvnih ugrušaka, slika iznad norme označava slabu zgrušavost koja prijeti krvarenjem.

U trudnoći, stopa stvaranja krvnog ugrušaka D-dimera nešto je viša. Normalna vrijednost treba biti između 33 i 725 ng / ml. Jako odstupanje od norme upućuje na krizozu, dijabetes, bolest bubrega.

Svaka promjena u indeksima ne može se zanemariti, jer na jedan ili drugi način signaliziraju patologiju koja treba otkriti i zaustaviti na vrijeme kako bi se sačuvao trudnoću, osigurao normalni tijek i obavljao jednostavan rad. Koagulogram tijekom trudnoće važan je i obvezan za svaku trudnicu.

Koagulogram tijekom trudnoće, je li studija važna?

Nakon začeća i tijekom gestacijskog razdoblja, žensko tijelo prolazi kroz mnoge promjene. Jedan od najvažnijih pokazatelja je procjena hemostaze trudnice, koja se može odrediti pomoću laboratorijske analize venske krvi - koagulograma. Inače se analiza naziva sustav koagulacije ili hemostasiogram.

Koja je to analiza za trudnice?

Coagulogram je uključen u popis laboratorijskih testova za upravljanje trudnicama. Liječnici koji su mu pomogli procjenjuju stanje trudnice, utvrđuju prisutnost patologije i provode odgovarajuću terapiju.

Proučavanje hemostaze u razdoblju trudnoće omogućuje predviđanje tijeka trudnoće Prepoznajte moguće abnormalnosti u uteroplacentalnom protoku krvi.

Na osnovu indikatora hemostasiograma može se spriječiti razvoj krvarenja u vrijeme isporuke ili u postpartumnom razdoblju.

Priroda je namjeravala da u procesu trudnoće krv postaje gušća zbog glavnih sastojaka (osobito fibrinogena).

Njeno zadebljanje smanjuje rizik od krvarenja u rođenju ili postpartum periodu. Ali iz nekog razloga, hemostaza je uznemirena, dosljednost se mijenja, a pojavljuje se tendencija tromboze.

Važnost istraživanja

U normalnom tijeku trudnoće daje se analiza koagulacijskog sustava:

 • pri registraciji, u ženskoj konzultaciji o trudnoći i porođaju;
 • u razdoblju od 22-24 tjedna;
 • u razdoblju od 30 do 36 tjedana trudnoće;
 • nakon prijama u zakonsko odjeljenje.

Ako je tijekom trudnoće bila hospitalizacija, povećava se broj testova.

Pokazatelji sustava koagulacije trudnoće pomažu identificirati:

 • tendencija majčinog organizma da stvori krvne ugruške. Na primjer, s trombofilijom. Tromboza tijekom trudnoće može postati uzrok izgladnjivanja kisika fetusa, usporenost njenog razvoja ili opadanje trudnoće. U ranim fazama, trombofilija je jedan od čimbenika spontanog pobačaja;
 • povećani rizik od krvarenja tijekom trudnoće ili u logičkom zaključku. Komplikacija je razvoj DIC sindroma u kojem je krvarenje teško zaustaviti zbog odsutnosti ili male količine čimbenika zgrušavanja. Kada ICE povećava rizik od smrti.

U trudnica sa sljedećim patologijama obavlja se koagulogram kako bi se spriječile negativne posljedice i odabir pravilnog odgovarajućeg liječenja:

 • varikozne vene donjih ekstremiteta - tromboflebitis;
 • hepatička patologija;
 • primarne ili sekundarne neplodnosti u povijesti;
 • česte nosebleeds;
 • hematoma uzrokovanih slabim moždanim udarom;
 • propustili pobačaj u povijesti;
 • patologija kardiovaskularnog sustava;
 • endokrine bolesti;
 • poremećaja genetskog krvarenja;
 • aktualna komplikacija trudnoće: fetopatija, preeklampsija, toksična bolest, višestruka trudnoća);
 • trudnoća in vitro oplodnja (IVF postupak).

Ponovljena analiza se provodi na nepovoljnim rezultatima prethodnih studija.

Kršenje hemostaze komplicira tijek trudnoće, a ne uvijek ima kliničke znakove.

Kada i kako donirati krv koagulograma za trudnice

Trudnice donose krv na koagulogram nekoliko puta tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Uz tešku trudnoću i česte hospitalizacije broj koagulograma povećava se s drugim laboratorijskim testovima.

Trudnice koje su identificirane i utvrdile uzrok poremećaja hemostaze zabilježene su na posebnom računu. Na primjer, genetski čimbenik.

Dodijelite analizu prisutnog opstetričara-ginekologa, u nekim slučajevima hematologu, ako postoje očigledne povrede koagulacije krvi.

Ispitivanje krvi za hemostasiogram

 • krv se daje ujutro na praznom trbuhu;
 • ujutro možete popiti čašu vode (ne čaj, a ne kava);
 • kada koristite lijekove, obavijestite medicinsku sestru, koja će na odgovarajućem obrascu za analizu napraviti odgovarajuću oznaku;
 • krv se izvuče iz vena pomoću vakuumskog sustava (ne kroz iglu ili špricu). Dokazano je da predanalitički stupanj (preparator) ima daljnji utjecaj na proces pripreme i analize uzoraka. Rezultat ovisi o tim faktorima;
 • venska krv se stavlja u ispitnu epruvetu s reagensom i mora se miješati.

Sljedeće se ne podliježe analizi:

 • hemolizirana krv;
 • nakupine u uzorku;
 • pogrešan omjer reagensa i biološkog materijala.

Hemostasiogram - tumačenje pokazatelja

Test krvi za koagulaciju može biti dva tipa:

 • glavni omogućuje otkrivanje kvantitativnog sadržaja fibrinogena, protrombina, INR, APTT i vremena trombina;
 • napredni - osim osnovnih parametara, D-dimer, lupus AK i antitrombin podliježu proučavanju
 1. Fibrinogen je koagulacijski faktor izveden iz fibrina. Što je veća količina fibrinogena, to je veći rizik od krvnih ugrušaka. Smanjenje fibrinogena događa se sinkrono s ukupnim proteinom u biokemijskoj analizi krvi;
 2. Protrombin i INR su pokazatelji stope koagulacije krvi. Protrombin je drugi čimbenik zgrušavanja, a INR (međunarodni normalizirani omjer) je laboratorijski pokazatelj vanjskog puta hemostaze;
 3. APTTV (aktivirani parcijalni tromboplastinski period) pokazatelj je koagulacijskog vremena krvi od trenutka krvarenja do početka formiranja ugruška na pozadini reagensa;
 4. Vrijeme trombina je pokazatelj vremena (u sekundama) tijekom kojeg nastaje ugrušak. U DIC sindromu vrijeme trombina nije određeno;
 5. D-dimer je dodatni pokazatelj za procjenu koagulacijskog sustava krvi. To je proizvod razgradnje fibrina. Značajno povećanje može imati fiziološku etiologiju, jer se povećava trajanje D-dimera povećava;
 6. Antitrombin III je specifičan protein koji je odgovoran za razrjeđivanje krvi;
 7. Lupus antikoagulant je pokazatelj bolesti "sistemski lupus erythematosus", koji proizvodi antitijela na enzime krvi.

Tablica prikazuje primjer normalnih vrijednosti i odstupanja od norme.

Koagulogram tijekom trudnoće

Koagulogram tijekom trudnoće - nužna analiza za praćenje zdravlja ženskog tijela. Proces trudnoće je poseban period tijekom kojeg se javljaju različite promjene psiho-emocionalnog i fizičkog plana trudnice.

Tijekom cijelog razdoblja žena mora stalno prolaziti raznim testovima kako bi bila svjesna stanja oba organizma. Zahvaljujući njima, moguće je znati6 je li nešto prijeti fetusu i trudnoći općenito i je li sve dobro s fetusom?

Popis testova je prilično dug, uključuje provjere zaraznih patogena, prisutnost antitijela na razne bolesti, kao i upalni proces u tijelu. Osim toga, potrebno je znati stanje krvnog sustava. U tu se svrhu propisuju nekoliko testova krvi i urina (opća klinička, biokemijska analiza), od kojih je jedan koagulogram - za proučavanje sustava koagulacije krvi.

Indikacije za imenovanje koagulograma tijekom trudnoće

Fiziološki se propisuje da tijekom trudnoće žensko tijelo prolazi globalne promjene s formiranjem dodatnog krvotoka, koji stavlja pritisak na srce, vaskularne, respiratorne i druge važne sustave.

Uz povećanje težine fetusa dolazi do povećanja veličine maternice što dovodi do smanjenja respiratornog volumena pluća zbog "potporne" dijafragme od strane maternice, kao i pojačanog rada bubrega i venske posude nogu, protoka krvi kod kojeg je poremećena zbog prisutnosti prepreka na putu maternica.

Indikacije za imenovanje koagulograma tijekom trudnoće uzrokovane su prisutnošću istodobne patologije u trudnica. To se odnosi na varikozne vene, patologiju jetre, krvne žile i autoimune bolesti. Također biste trebali uzeti u obzir prisutnost kirurških zahvata i lijekova koji utječu na sustav koagulacije krvi.

Tko se može obratiti?

Koagulogram pri planiranju trudnoće

Prije nego što par odluči dopuniti svoju obitelj s malim čovjekom, morat će se pripremiti za to. Dakle, partneri moraju proći testove za kompatibilnost krvnih skupina i Rh faktora, prisutnost infekcija, sistemske patologije i bolesti upalnog porijekla.

Žensko tijelo posebno se pažljivo provjerava, jer mora osigurati dobru prehranu i rast fetusa 9 mjeseci. Ovoj ženi treba biti spremna, jačajući njezino zdravlje.

Osim toga, nakon porođaja, mlada mama će također morati kontrolirati njezinu prehranu i zdravlje ako je beba dojena. Općenito, analize će se provoditi dulje vrijeme.

Koagulogram pri planiranju trudnoće potreban je za određivanje svojstava koagulacijskog sustava krvi. To je nužno zbog toga što je povezan rizik od krvnih ugrušaka, zbog čega je moguće tromboza koronarnih arterija srca s razvojem infarkta, grana pluća, kao i krvnih žila i drugih krvnih žila.

Povećana tromboza može uzrokovati spontani pobačaj i prerano rođenje. Za fetus prijeti rizik od razvoja kongenitalne patologije mozga.

Istraživanje koagulacijskog sustava krvi je vrlo važno u fazi planiranja trudnoće, jer ako postoje kršenja, liječnik će moći propisati tijek prevencije ili terapije kako bi pomogao u smislu. Osim toga, trudnoća s normalnim zgrušavanjem bit će stabilnija i bez komplikacija.

Preporučljivo je da se ovo istraživanje provede za žene koje:

 • imaju nasljednu sklonost koagulacijskim poremećajima;
 • imao je povijest propuštenog pobačaja, pobačaja ili pobačaja;
 • pate od uobičajenog pobačaja (nekoliko slučajeva zagušenja trudnoće ili spontanih pobačaja);
 • imaju nasljedni rizik od moždanog udara, srčanog udara, tromboembolije, varikozne vaskularne bolesti;
 • bave se teškim fizičkim radom.

Kao što znate, bolest je lakše spriječiti nego liječiti. Stoga, pravodobno otkrivanje problema koagulacije krvi i njihovo uklanjanje omogućit će vam da u budućnosti sigurno zarazite, podnosite i rodite zdravo dijete.

Kako uzeti koagulogram tijekom trudnoće?

Svaka trudnica mora proći analizu koagulograma jer su vrijednosti i rezultati ove studije vrlo važni za uspješnu trudnoću i rad.

Uz normalnu trudnoću i odsutnost abnormalnosti u tijelu žene, stručnjaci savjetuju provesti ovu studiju jednom u svakom tromjesečju trudnoće, barem. U nekim slučajevima, analiza se provodi češće - to se može dogoditi, na primjer, ako žena pati od kardiovaskularnih bolesti.

Prije nego što prijeđete na test, preporučujemo da se prije početka studije odrekne upotrebe hrane oko 10-12 sati. Uz hranu, sok, kompote, alkohol, kava i čaj također su zabranjeni. Dopušteno je koristiti samo čistu bez karboniranu vodu bez aditiva.

Ako uzimate bilo kakve lijekove ili ih uzimate jedan ili dva dana prije studija, obavezno obavijestite laboratorijsku tehničaru o tome i napišite u istraživačkom planu sva imena lijekova.

Prije polaganja testa preporuča se sjediti na stolici, smiriti se, a ne paničariti jer stres i napetost mišića mogu utjecati na konačni rezultat studije.

Mnogi, za točnost pokazatelja, preporučuju neposredno prije davanja krvi da piju 150 do 200 ml čiste vode na sobnoj temperaturi.

U pravilu, oblik s rezultatima koagulograma može se prikupiti već sljedeći dan.

Koagulogrami tijekom trudnoće

Analiza hemostatskog sustava je dužan procijeniti interakcije faktora zgrušavanja, trombocita i fibrinolize, koji zajedno kontroliraju ravnotežu zgrušavanja i antikoagulacijskim sustava.

Čak i mala promjena u jednom od tih sustava može uzrokovati ozbiljne posljedice, kao što je DIC. Osnova razvoja ovog patološkog stanja je kršenje procesa zgrušavanja krvi i otapanja fibrina.

Indeksi koagulograma tijekom trudnoće mogu također ukazivati ​​na razvoj antifosfolipidnog sindroma koji može dovesti do prestanka trudnoće u bilo kojem trenutku. Karakteristična manifestacija ove patologije je povećani rizik od tromboze u venama i arterijama.

Među svim pokazateljima treba izdvojiti APTT, fibrinogen razinu, prisutnost ili odsutnost lupus antikoagulansa, broj trombocita, razina protrombina, vrijeme trombina, D-dimer odgovoran za proces tromboze u tijelu, kao i antitrombin III.

Pogledajmo što bi trebalo biti pokazatelj koagulacije tijekom trudnoće.

 • Fibrinogen je protein globulin grupa, obično znak upale ili nekroze tkiva. Sudjeluje u procesu zgrušavanja krvi. Normalni indeks fibrinogena je 2,0-4,0 g / l, a neposredno prije početka rada, raste do 6 g / l. Neizravno prikazuje povišene vrijednosti ESR-a.
 • APTT - vrijeme stvaranja krvnog ugruška nakon spajanja plazme i drugih reagensa. Normalni pokazatelji - od 24 do 35 sekundi. U trudnoći, ove vrijednosti mogu pasti na 17 sekundi, što nije razlog za zabrinutost - to je jednostavno rezultat fiziološkog porasta parametara fibrinogena.
 • Lupus antikoagulant - reprezentativni imunoglobulin IgG, antitijelo krvnih enzima. Kada trudnoća treba biti odsutna. Ako je VA pozitivan, onda to može ukazivati ​​na razvoj preeklampsije, što zauzvrat može dovesti do spontanog pobačaja, placentalnog infarkta ili fetalne smrti djeteta.
 • Vrijeme trombina - njegovi pokazatelji odražavaju stanje završne faze koagulacije. Normalne TV vrijednosti su između 11 i 18 sekundi.
 • Protrombin - prekursor trombina, trombogen. Normalne vrijednosti su od 78 do 142%, što znači postotni omjer protrombinskog kompleksa s protrombinskim vremenom plazme. Uz povećanje protrombina, može se očekivati ​​da će doći do preranog placentalnog oštećenja.
 • Antitrombin III je protein koji sprječava zgrušavanje krvi. Normalne vrijednosti su od 71 do 115%. Uz smanjenje rizika od krvnih ugrušaka smatra se povećanom. Ako ne slijedite količinu antitrombina, tada možete propustiti opasnost od spontanog pobačaja ili razvoja placentalne insuficijencije.
 • D-dimer je produkt raspadanja fibrina, proteinskog elementa koji ostaje nakon fibrinolitičkog procesa. Ovaj pokazatelj stalno raste trend od samog početka trudnoće, stoga, do početka rada, vrijednosti mogu biti tri puta veće od početnih vrijednosti. Ovo se ne smatra patologijom. Normalne vrijednosti D-dimera ne smiju biti veće, inače se sumnja na kasnu gestozu, nefropatiju ili dijabetes.
 • Trombociti su krvne stanice koje su dizajnirane kako bi osigurale sam proces zgrušavanja i pokazuju stanje hematopoetskog sustava. Trombociti su formirani u koštanoj srži iz megakariocita. To su pločice koje čine glavni dio krvnog ugruška koji se formira u rani tijekom krvarenja. Normalni broj trombocita u trudnica - od 150 do 380 x 10 ^ 9 / l. Moguće je neznatno smanjenje učinka, što može biti posljedica oštrog porasta količine krvi u krvi ili nedostataka prehrane. Ako se razina trombocita značajno smanji, onda govore o trombocitopeniji - previše tekućih krvi, kada postoji rizik od krvarenja i unutarnjih krvarenja.

Dešifriranje koagulograma tijekom trudnoće treba obaviti liječnik, budući da svi rezultati mogu imati svoje pogreške, na primjer, povezane s nedostatkom vitamina, pogreškama u prehrani, kroničnim bolestima, uporabom droga itd. Liječnik mora uzeti u obzir sve to prilikom dešifriranja rezultata studije.

Dešifriranje koagulograma tijekom trudnoće

Ovi koagulogrami daju predodžbu liječniku o stanju krvi žene. Dakle, uz pomoć ove analize možete saznati razinu fibrinogena koja se stalno povećava s trudnoćom do isporuke. Može doseći normu od 6 g / l.

Pokazatelji aktiviranog djelomičnog tromboplastinskog vremena tijekom trudnoće nešto su različiti i čine do 20 sekundi, što je 10-15 sekundi manje nego prije trudnoće.

Dešifriranje koagulograma tijekom trudnoće također ima lupus antikoagulantne pokazatelje, što ukazuje na skupinu protutijela koja doprinose povećanju razine aPTT. Normalno, tijekom trudnoće ne smiju biti u krvi. Ako se pojave, treba sumnjati u sustavnu bolest autoimune prirode, uključujući preeklampsiju.

Vrijeme trombina često je neznatno povećano u trudnica, ali ne bi trebalo biti znatno više od normalnih vrijednosti - do 18 sekundi.

Analiza procjene sustava hemostaze je prilično važan pokazatelj - protrombin, što ukazuje na prijetnju preuranjene placentalne abrupcije. Trebalo bi normalno kretati između 80-140%.

Uloženi koagulogram tijekom trudnoće

Istraživanje koagulacije krvi može biti normalno i raspoređeno. Najčešće, liječnici koriste konvencionalni koagulogram, koji se sastoji od četiri pokazatelja: protrombin indeks, APTT (vrijednost aktiviranog parcijalnog tromboplastinskog vremena), količina fibrinogena i trombocita. Ako liječnik sumnja u bilo kakvu povredu koagulacijskog sustava, on može propisati već razvijeni koagulogram, koji će pokazati cijelu sliku koagulacije krvi u tijelu. U tom će slučaju biti moguće procijeniti ne samo stanje samog koagulacijskog sustava, već i predvidjeti njezinu funkcionalnost u budućnosti.

Preporučuje se detaljna analiza onih koji pate od obiteljske nasljednosti (na primjer, kod bolesnika s tromboembolijom, moždanog udara, srčanog udara), kao i kod žena s varikoznim žilama ili tromboflebitisom ili nakon dugotrajne uporabe hormonskih kontracepcijskih lijekova.

Pfcc tijekom trudnoće

Hemostatski parametri (topljivi fibrin monomera kompleksi - SFMC) - omogućuju procijeniti razinu i postotak tromba elemenata, od kojih je broj mogućnosti povećati u masovnoj trombogenezu u krvotok. Na primjer, takvo stanje može se opaziti s trombozom velikih velikih žila, s plućnim tromboembolizmom.

Povišene razine PCM mogu se promatrati u krvi pacijenata s diseminiranom intravaskularnom koagulacijom, u kojima postoji naglo i rastući poremećaj svih faza koagulacije. To se, primjerice, događa u šoku, s teškim ozljedama, opsežnim opeklinama, sistemskom trombozom itd.

Coagulogram RMPA je vrlo osjetljiv, za razliku od, primjerice, etanovog tijesta.

Povećana učinkovitost FEMC-a ukazuje na sve veći rizik nastanka intravaskularnih krvnih ugrušaka.

Koagulogram tijekom dekodiranja trudnoće PCM je sljedeći:

 • u zdravih osoba, 3.38-4.0 mg / 100 ml se smatra normalnim pokazateljem AFMC;
 • tijekom trudnoće dopušteno je povećanje ove vrijednosti za oko 3 puta.

D dimera

Kao što smo već rekli, D-dimer je produkt fibrinolize - kolaps krvnog ugruška. Procjena ovog pokazatelja treba provesti i prije trudnoće i tijekom trudnoće.

Prije trudnoće, razina produkta fibrinolize treba iznositi 248 ng / ml i ne smije prelaziti 500 ng / ml.

Normalne stope tijekom trudnoće variraju ovisno o tromjesečju.

 • I trimestra - razina se može povećati za 1,5 puta (ne više od 750 ng / ml);
 • II tromjesečje - ne više od 1000 ng / ml;
 • III tromjesečju - ne više od 1500 ng / ml.

Dakle, iz fizioloških razloga, razina D-dimera u trudnica raste. Međutim, prekoračenje ove vrijednosti iznad dopuštenih ograničenja može značiti razvoj:

 • dijabetes;
 • bolesti bubrega;
 • kasna toksikoza;
 • bolesti jetre;
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice.

Smanjenje razine D-dimera opaženo je mnogo rjeđe. Takvo smanjenje nije pokazatelj bilo koje patologije, ali u većini slučajeva pruža priliku za temeljitijim istraživanjima funkcionalne koagulacije krvi. U takvim slučajevima potrebno je savjetovanje s hematologom.

INR - indikatori prema normama međunarodnog normaliziranog omjera - predstavljaju procijenjenu vrijednost koagulograma, koja pokazuje omjer protrombinskog vremena određene osobe i normalnog prosječnog protrombinskog vremena. INR procjena je neophodna za praćenje stanja koagulacijskog sustava tijekom razdoblja liječenja antikoagulanskim lijekovima - indirektnim antikoagulansima (na primjer Fenilin, Valfarin). Ako se takav tretman provede, praćenje INR-a treba provesti barem jednom svaka tri mjeseca.

Prekomjerni višak pokazatelja INR-a može ukazivati ​​na rizik od krvarenja, uključujući i unutarnje.

Smanjenje pokazatelja pokazuje nedostatak učinkovitosti antikoagulantnog liječenja, što potvrđuje trajni rizik od krvnih ugrušaka.

Normalni indikatori INR su 0,8-1,2. Tijekom razdoblja liječenja antikoagulansima, prihvatljiva stopa je oko 2,5.

Koagulogram troškova tijekom trudnoće

Danas se koagulacija može provesti u gotovo svakom laboratoriju. Najpopularniji u našoj zemlji su laboratorij Dila, Synevo i Invitro. Potrebno je pojasniti cijene za analizu procjene homeostaze:

 • D-dimer - 120 - 140 UAH;
 • APTT, ART - aktivirana parcijalna tromboplastinska vremena - 60-80 UAH;
 • Antitrombin - 45-145 UAH;
 • Lupus antikoagulant - UAH 160-400;
 • Fibrinogen - 50-110 UAH;
 • Vrijeme trombina - 30-70 UAH;
 • Prothrombin test - 50-80 UAH;
 • razvijeni koagulogram - 220-840 UAH.

Zapamtite da je koagulogram tijekom trudnoće obavezna analiza, au antenatalnoj klinici treba biti slobodan. Provjerite to pitanje sa svojim ginekologom.

Medicinski stručni urednik

Portnov Alexey Alexandrovich

Obrazovanje: Kijev Nacionalno medicinsko sveučilište. AA Bogomoleti, specijalnost - "Medicina"