Krvni testovi tijekom trudnoće: koagulogram

Liječenje

Tijekom trudnoće, žensko tijelo se stalno mijenja, svi su organi i sustavi prilagođeni djetetu i njegovom rođenju. Koagulacija krvi jedan je od najdinamičnijih pokazatelja tijekom svih 9 mjeseci. Do kraja pojma povećava se, sprečava gubitak krvi tijekom poroda. Koagulogram tijekom trudnoće omogućuje da se s vremenom identificiraju rizik od tromboze i neki drugi uvjeti koji otežavaju proces dovođenja djeteta i njegovo ugrožavanje.

Takav se pregled mora obaviti tri puta u 9 mjeseci, tj. Svakog tromjesečja. Ako postoje indikacije i odstupanja u rezultatima, koagulogram se može imenovati češće i uz napredne pokazatelje.

Što je koagulogram?

Koagulogram - analiza koagulacije krvi. To pokazuje da li postoji kršenje hemostaze - sustav koji odgovara da krv teče kroz pluća i ugruši kad su oštećeni.

Postoje dvije vrste poremećaja krvarenja:

 1. Hipoakagulacija - niska hemostaza, nedostatak stvaranja tromba i, kao rezultat toga, veliki gubitak krvi, čak i uz manje oštećenja krvnih žila.
 2. Hypercoagulation - visoka hemostaza, brzo stvaranje krvnih ugrušaka s rizikom od tromboze, srčanog udara i moždanog udara.

Tijekom trudnoće, te povrede su opasne, mogu dovesti do pobačaja, preranog rođenja djeteta u svijet i velikog gubitka krvi tijekom porođaja. Tijekom cijelog razdoblja dolazi do prirodnih, propisanih prirodom, promjena indikatora zgrušavanja.

Što je koagulogram za trudnoću?

Tijekom trudnoće važno je da stope zgrušavanja krvi ostanu normalne. Hypercoagulation može dovesti do komplikacija u procesu nošenja djeteta. Sve potrebne hranjive tvari i kisik fetus prima kroz placentu, prožetu mnogim plovilima. Ako se u njima pojavljuju krvni ugrušci, tada je poremećena cirkulacija, a dijete razvija hipoksiju, nedostatak vitamina, elemenata u tragovima i nekih drugih spojeva važnih za razvoj.

Kao rezultat toga, rizik od kongenitalnih abnormalnosti se povećava. Smanjena cirkulacija krvi u sustavu majke-placente-fetus također može dovesti do pobačaja, fetoplaznu insuficijenciju, teške preeklampsije i stvaranja krvnih ugrušaka u vitalnim krvnim žilama majke.

Hipokodulacija tijekom trudnoće događa se u pozadini prirodnog smanjenja imuniteta, koja štiti fetus od odbijanja majčinog organizma.

Nisko zgrušavanje je opasno za vrijeme porođaja, jer postoji veliki rizik od gubitka krvi nespojiv s životom. U kasnijim fazama takvo kršenje može prouzročiti abrupciju placente. U djeteta nakon rođenja, također se ponekad opaža hipoagulacija.

Kako i kada se analiza izvodi?

Za testiranje krvi za zgrušavanje potreban je uzorak iz vena. Najbolje je poduzeti analizu ujutro, jer to treba obaviti na praznom želucu. Najmanje 8 sati treba proći od zadnjeg obroka do postupka uzimanja uzoraka krvi. Pijenje u ovom trenutku dopušteno je samo čistom vodom. Morate reći laboratorijskom tehničaru ili upisati obrazac s osobnim podacima o uzimanju lijeka tijekom dana prije analize.

Normalno, koagulogram tijekom trudnoće se provodi jednom po trimestru. U slučaju vaskularnog, imunološkog i hepatičkog poremećaja, ovaj pregled se provodi češće. Također, dodatne procedure mogu biti potrebne kod žena s negativnim Rh faktorom i nezadovoljavajućim prethodnim rezultatima (nakon liječenja). Pročitajte više o negativnom Rh faktoru tijekom trudnoće →

Tumačenje rezultata i norme pokazatelja

Koagulogram odražava pet glavnih pokazatelja, koji se određuju odstupanjima u zgrušavanju krvi:

 1. Fibrinogena. To su molekule proteina koje tvore veliki dio ugruška tijekom koagulacije. Obično je njihova stopa od 2 do 4 g / l, ali tijekom trudnoće stopa se može povećati na 6 g / l. Svaki mjesec, ovaj protein postaje sve više i više, maksimalna količina se promatra u vrijeme rođenja.
 2. APTT. Indikator odražava vremensko razdoblje tijekom kojeg krv ima vremena da se ugruša. Norma za trudnice - 18-20 s, za ostalo - do 35 s.
 3. Vrijeme trombina. Ovo je trajanje posljednje faze koagulacije. Kod zdravih ljudi indeks se kreće od 11 do 18 s. Tijekom trudnoće malo se povećava zbog veće količine fibrinogena, ali je unutar gornje granice normalne.
 4. Protrombina. Jedan od proteina u krvi koji su uključeni u stvaranje ugrušaka. Gustoća krvi i mogućnost pravovremene koagulacije ovise o njegovoj koncentraciji. Indikator bi trebao normalno pasti u rasponu od 78 do 142%.
 5. Trombociti. To su komponente krvi koje proizvode koštana srž i sudjeluju u procesu zgrušavanja. Norma - 150-400 tisuća / μl, ali u trudnica dopušteno je smanjenje na 130 tisuća / μl.

Ti podaci ukazuju na prosječnu stopu, ali u praksi oni mogu biti veći ili niži nego što je naznačeno, čak i za vrijeme normalnog trudnoće. Koagulabilnost utječe na kronične bolesti, uzimanje određenih lijekova, pa čak i prehrambenih navika. Stoga liječnik mora provesti tumačenje rezultata.

Uzroci odstupanja od norme

Ovisno o tome koji indikator ili njihovu kombinaciju u koagulogradu odstupa od norme, liječnik može predložiti jedno ili drugo patološko stanje ili bolest:

 1. Fibrinogena. Količina tog proteina smanjuje kao toksikoza, jetre, DIC, koji uzimaju antikoagulanse, nedostatak vitamina B12 i / ili C, kao i kronične mijeloične leukemije. Povišene stope nalaze se u trudnica s infektivnim bolestima, hipotiroidizmom, infarktom miokarda, moždanim udarom, upalom pluća, onkološkim bolestima, operacijama ili opekotinama.
 2. APTT. Pad opažena u fazi 1 DIC, povećanje - u antifosfolipidni sindrom, hemofilija, smanjenje zgrušavanja i u posljednjoj fazi DIC.
 3. Vrijeme trombina. Povećava se s promjenama količine fibrinogena, uzimanjem lijekova s ​​heparinom, bolest jetre i DIC. Smanjenje može ukazivati ​​na početak DIC-a.
 4. Protrombina. Količina ovog proteina u krvi može se povećati kod žena koje uzimaju određene lijekove (na primjer, kortikosteroide), kao i kod tromboze i raka. Smanjenje se opaža kod bolesti gastrointestinalnog trakta, DIC, nasljednih poremećaja cirkulacijskog sustava, leukemije i uzimanja određenih lijekova.
 5. Trombociti. Razina tih elemenata raste s upalnim procesima, anemijom, gubitkom krvi, onkološkim bolestima, patologijama krvi, kao i fizičkim preopterećenjem. Smanjenje može ukazivati ​​na infekciju, sustavni lupus erythematosus, trombocitopeničku purpuru, povećanu slezenu i DIC.

Kako se podaci koagulograma mijenjaju tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće zgrušavanje krvi se stalno povećava, dostižući maksimum za porođaj. Od trećeg mjeseca, fibrinogen indeks počinje povećavati. Nadalje, neprekidno raste sve do kraja razdoblja.

Paralelno se uočava povećanje aktivnosti unutarnjeg mehanizma koagulacije krvi, u rezultatima koagulograma to se odražava i na smanjenje APTT. Brzina antitrombina III smanjuje se tijekom trudnoće, što odgovara općoj tendenciji povećanja koagulabilnosti.

Promjene podataka koagulograma tijekom trudnoće su prirodne i fiziološke. Oni se javljaju zbog pojave drugog kruga cirkulacije krvi - uteroplacental. Tijelo povećava volumen cirkulirajuće krvi i zgrušavanje - ova dva mehanizma sprječavaju rizik od gubitka krvi kod rođenja.

Indikacije za poboljšani koagulogram

U nekim slučajevima je potreban produženi koagulogram tijekom trudnoće (uz dodatne pokazatelje). Takvo se istraživanje pokazuje ako su, kao rezultat prethodne analize, zabilježene odstupanja od norme. On se također može primijeniti za trudnice sa bolesti popraćenih s poremećajima krvarenja (bolest jetre, teškog menstruacija ili česte krvarenja iz nosa, tromboze i tromboembolije).

Na preporuku liječnika, radi se o produženom koagulograma za žene s ginekološkim i opstetrskim patologijama.

Najčešće indikacije - previa ili odvajanje posteljice, molarna trudnoća, teške preeklampsije, akutni steatoza, koji nose dva ili više voća u isto vrijeme, kao i trudnoća je rezultat IVF. Drugi razlozi za analizu mogu biti bolesti kardiovaskularnog sustava, metaboličkih poremećaja, različitih vrsta opijenosti.

Objašnjenje proširenih studijskih pokazatelja

S produženim koagulogramom dodaju se glavni pokazatelji:

 1. D-dimeri. To su spojevi nastali nakon uništenja krvnog ugruška. Normalna brzina je 248 ng / ml. Tijekom trudnoće, ona stalno raste i do rođenja se može povećati 3-4 puta.
 2. Lupus antikoagulant. U normalnom tijeku trudnoće ovaj pokazatelj ne smije biti.
 3. Protein C. To je komponenta protiv zgrušavanja. Njegova stopa iznosi 25 mg / l. Uz smanjenje, rizik od tromboze se povećava.
 4. Protein antitrombin III. Spoj koji inhibira zgrušavanje krvi. Inhibira trombin. Uobičajeno, indikator bi trebao pasti u rasponu od 71 do 115%.
 5. Biljezi fosfolipidnog sindroma. Ti spojevi ne bi trebali biti otkriveni u krvi trudnica, kao ni kod žena koje se pripremaju za začeće.

Koagulogram tijekom trudnoće jedan je od obveznih laboratorijskih testova. Uobičajeno zgrušavanje krvi je važno i za uspješno porođaj i za rođenje. Pravovremeno otkrivanje abnormalnosti može ih ispraviti i izbjeći ozbiljne komplikacije (pobačaj, razvojne patologije, gubitak krvi tijekom porođaja).

Autor: Olga Khanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Koagulogram tijekom trudnoće: je li potrebno donirati krv i za koju svrhu

Trudnice su propisane česte testove svih vrsta testova kako bi se utvrdilo da li se fetus pravilno razvija i koje su moguće opasnosti mogu ometati njegov zdrav rast.

Jedna od važnih i neophodnih je razvijeni koagulogram: što je to i koje abnormalnosti tijekom trudnoće pokazuju?

Kakvu analizu

Koagulogram je krvni test kojim je potrebno odrediti stupanj zgrušavanja u trudnici. Zbog "zanimljive" situacije, krv trudnice, osobito u kasnijim razdobljima, uvijek postaje viskoznije i sklona brzom zgrušavanju.

Zdravlje majke i bebe izravno ovisi o tome kako krv cirkulira kroz krvne žile i žile, tendenciju pojave krvnih ugrušaka ili blokada.

Ako se smanji koagulabilnost, postoji rizik od abrupcija plavljenja, prijevremenog porođaja i unutarnjeg krvarenja.

Uz povećanu koagulaciju, postoji opasnost od gladi od kisika mozga fetusa, kao i mogućih mikro udara i tromboembolije.

Krv za koagulaciju tijekom trudnoće se predaje svaka tri mjeseca, tj. Jednom svakog tromjesečja. Ako liječnik ima sumnje ili zabrinutosti, ta se analiza češće propisuje.

Pokazatelji u normalnom rasponu

Pokazatelji koji određuju zgrušavanje s koagulograma uključuju sljedeće:

 • Aktivirani parcijalni tromboplastični period (APTT). Odgovoran za vrijeme zgrušavanja. Kod trudnica aPTT je između 15 i 20 sekundi.
 • Fibrinogena. Protein, koji je glavni sastojak krvnog ugruška. Što je veća vrijednost fibrinogena, to je veća sklonost trudnice na pojavu krvnih ugrušaka. Ponekad se smanjuje zbog toksikoze, a potom raste. Indikator ne smije prelaziti 5-6 g / l.
 • Vrijeme trombina. Pokazuje brzinu koagulacije u završnoj fazi. Optimalno vrijeme trombina trudne žene je od 10 do 18 sekundi.
 • Broj trombocita. Može se malo smanjiti na 150-350 * 109 9 po 1 litre krvi.
 • Protrombina. Drugi protein odgovoran za stvaranje ugrušaka. Njegova brojčana vrijednost je vrlo važna, jer povećanje može potaknuti placentalnu abrupciju. Normalne numeričke vrijednosti - unutar 80-140%.
 • D-dimer. Obično polako i postupno raste.
 • Antitrombina. Protein odgovoran za ukapljivanje. Iz norme se ne smije odstupati za više od 50%.

Moguća normalna odstupanja

Brojčani podaci koagulabilnosti u ne-trudnica razlikuju se od onih u položaju. Tipično, postotak odstupanja nije više od 10-15% norme.

Fibrinogen, na primjer, obično je 2-4 g / l. U trudnoj ženi postupno raste do 6 g / l. Ali uobičajeno odstupanje od norme može biti vrijednost nešto iznad 6 g / l, što će ukazivati ​​na ubrzanje sedimentacije krvnih žila eritrocita.

APTT indeks u zdravih žena koji ne nosi dijete je 25-35 sekundi. Zbog "zanimljivog" položaja vrijeme koagulacije se smanjuje na 15-20 sekundi. Odstupanje u normalnom rasponu također se razmatra ako se minimizira brže nego u 12-13 sekundi.

Normalno, D-dimer je 250 ng / ml. Od početka trudnoće do rođenja, ti brojevi mogu povećati 3,5-4 puta. Ako povećanje ovog pokazatelja nije niže od 2,5-3 puta, to ne bi trebalo izazvati zabrinutost.

Općenito, sva odstupanja od norme mogu se smatrati vrlo uvjetnom. Uostalom, svaka buduća majka ima individualnu povijest i fiziološke značajke. Da biste rekli koji je pokazatelj na pravoj razini, a po kojoj je vrijednosti moguće samo u svakom pojedinom slučaju.

Dekodiranje kršenja u rezultatima i njihovim uzrocima

Ispod je tablica odstupanja od norme u koagulogradu, koji su opasni tijekom trudnoće i mogući uzroci.

Zašto i kada je koagulogram propisan tijekom trudnoće

Mnoge trudnice ne znaju što je koagulogram (ili hemostasiogram) i odbija učiniti takvu važnu analizu. Ovo je samo rutinski test koagulacije krvi.

Periodično izvršenje ove analize omogućuje nam uočavanje zdravstvenih problema u vremenu, početak liječenja patologija u fazi kada će terapijske mjere biti najučinkovitije.

Kakvu analizu

Jedan od najvažnijih pokazatelja ljudskog zdravlja je stanje cirkulacijskog sustava. U razdoblju nošenja djeteta, njegovo funkcioniranje bi trebalo biti predmetom pažnje.

Koagulogram tijekom trudnoće pomaže otkriti bilo koji poremećaj hemostaze. On je odgovoran za osiguravanje da krv ostane u tekućem stanju, a kad dođe do krvarenja, brzo se koagulira.

Opasnost od povećane ili smanjene koagulabilnosti je da se povreda ne manifestira u početnim fazama. Međutim, tijekom porođaja može biti vrlo opasno za zdravlje.

Važnost ovog istraživanja

Tijekom trudnoće sustav homeostaze donekle se mijenja. Ovo restrukturiranje je sasvim prirodno. Povezan je s pojavom u tijelu drugog mjesta cirkulacije krvi (uteroplacental).

Tijelo se priprema za promjenu količine cirkulirajuće krvi i njegovog mogućeg gubitka tijekom porođaja.

Odstupanja od fizioloških parametara zgrušavanja krvi tijekom perioda trudnoće treba uočiti na vrijeme kako bi se mogli liječiti. Preporuča se pregledati i planirati trudnoću.

Vrste analize

Koagulogram je približan i proširen. Prva vrsta analize omogućuje otkrivanje prisutnosti hemostatskih poremećaja. Uloženi koagulogram utvrđuje uzrok povrede. Vrlo je važno za diferencijalnu dijagnozu patologija koagulacijskog sustava krvi.

Kod dešifriranja rezultata, dolazi do sveobuhvatne procjene svih abnormalnosti u tijelu.

Kada i tko treba testirati

U pravilu, krv za koagulogram predaje se 1 put u svakom tromjesečju. Prema svjedočenju to učini češće. To su stanja:

 • varikozne vene i povezane vaskularne promjene;
 • bolesti jetre;
 • plućne, vaskularne i imunološke patologije;
 • stanje nakon operacije.

Pacijenti s negativnim Rh faktorom nalaze se u skupini s posebnim rizikom. Tijekom trudnoće, imunološki sustav žene počinje uklanjati svoja antitijela. Isto vrijedi i za osobe s tendencijom povećanja zgrušavanja.

U takvim se slučajevima dodjeljuje neraspoređeno izvršenje koagulograma:

 • povećavajući ton maternice;
 • tlak prenapona;
 • prisutnost pobačaja i prerano rođenje u povijesti.

Što znače analitički pokazatelji?

Ovo istraživanje obuhvaća 8 pokazatelja. Omogućuje vam otkrivanje čak i malih odstupanja od norme. Ova analiza pokazuje sljedeće parametre:

 1. Fibrinogena. Ovo je protein odgovoran za normalnu koagulaciju. U trudnica, količina fibrinogena je nešto više od normalne. Još veći višak pokazuje da je žena sklona trombozi. U toksici se opaža smanjenje količine proteina.
 2. Aktivirano djelomično tromboplastinsko vrijeme. Tijekom tog perioda dolazi do koagulacije krvi. U trudnica se lagano smanjuje.
 3. Razdoblje trombina je trajanje završne faze procesa zgrušavanja. U trudnica, to traje nešto duže zbog povišene razine fibrinogena u krvi.
 4. Protrombina. To je protein koji je uključen u stvaranje krvnih ugrušaka.
 5. D-dimer je odgovoran za normalnu tvorbu tromba. Tijekom poroda stopa se postepeno povećava.
 6. Antitrombin-3 je protein koji pomaže usporiti koagulaciju krvi. Smanjenje nivoa podrazumijeva rizik od krvnih ugrušaka.
 7. Specifična antitijela mogu otkriti prisutnost lupus antikoagulansa kod ljudi. U normi ovog pokazatelja ne bi trebalo biti uopće.
 8. Trombociti su stanice koje se razvijaju u stanicama koštane srži. U trudnicama postoji nešto smanjenje broja. Izražena promjena u ovom pokazatelju ukazuje na poremećaj krvi.
 9. DIC sindrom. Kao rezultat intenzivne aktivnosti koagulacijskog sustava u trudnoći, moguće je razviti upalu placente, upalu endometrija i fetalnu emboliju.
 10. Vrijeme recalcifikacije pokazuje opće karakteristike procesa zgrušavanja.
 11. Tolerancija krvne plazme na heparin. Ako se smiri, trudnica ima visok rizik od razvoja zatajenja srca, malignog tumora.

Promjena barem jednog pokazatelja koagulograma tijekom trudnoće po tjednu ne može se zanemariti.

Kako se pripremiti za analizu

Pažljiva priprema za analizu - važan uvjet za dobivanje točnih rezultata. Prije uzimanja krvi morate odreći najmanje 8 sati hrane. Prije pregleda dopušteno je piti čistu ne-karboniziranu vodu.

Prije početka postupka, potrebno je upozoriti liječnika o uzimanju droga, što može promijeniti rezultate. Pacijent mora ostati mirno, ne paničariti, stres. Važno je eliminirati fizički stres.

Kako je postupak?

Krv se dobiva iz prsta ili vene. Mjesto probijanja temeljito je dezinficirano. Koža se probije na najmanje traumatski način da spriječi ulazak tromboplastina u uzorak.

Kako bi se uklonio rizik od upijanja tromboplastina u krv, laboratorijski tehničar stavlja krv u 2 epruvete i daje posljednji za analizu.

Prilikom uzimanja krvi iz vena, ne koristi se krvni tlak. Posebni antikoagulant se dodaje u cijev gdje se nalazi.

Tijekom uzimanja krvi pacijent bilježi nelagodu samo tijekom probijanja kože i prodiranja igle u nju.

Koagulogrami pokazatelji ovisno o trudnoći trudnoće

Tijekom poroda, žensko tijelo se prilagođava novim uvjetima za to. Ovaj proces prikazuje rezultate koagulograma za trudnoće trudnoće. Najprikladnije je predstaviti ih u obliku tablice normi.

Koagulogram tijekom trudnoće, je li studija važna?

Nakon začeća i tijekom gestacijskog razdoblja, žensko tijelo prolazi kroz mnoge promjene. Jedan od najvažnijih pokazatelja je procjena hemostaze trudnice, koja se može odrediti pomoću laboratorijske analize venske krvi - koagulograma. Inače se analiza naziva sustav koagulacije ili hemostasiogram.

Koja je to analiza za trudnice?

Coagulogram je uključen u popis laboratorijskih testova za upravljanje trudnicama. Liječnici koji su mu pomogli procjenjuju stanje trudnice, utvrđuju prisutnost patologije i provode odgovarajuću terapiju.

Proučavanje hemostaze u razdoblju trudnoće omogućuje predviđanje tijeka trudnoće Prepoznajte moguće abnormalnosti u uteroplacentalnom protoku krvi.

Na osnovu indikatora hemostasiograma može se spriječiti razvoj krvarenja u vrijeme isporuke ili u postpartumnom razdoblju.

Priroda je namjeravala da u procesu trudnoće krv postaje gušća zbog glavnih sastojaka (osobito fibrinogena).

Njeno zadebljanje smanjuje rizik od krvarenja u rođenju ili postpartum periodu. Ali iz nekog razloga, hemostaza je uznemirena, dosljednost se mijenja, a pojavljuje se tendencija tromboze.

Važnost istraživanja

U normalnom tijeku trudnoće daje se analiza koagulacijskog sustava:

 • pri registraciji, u ženskoj konzultaciji o trudnoći i porođaju;
 • u razdoblju od 22-24 tjedna;
 • u razdoblju od 30 do 36 tjedana trudnoće;
 • nakon prijama u zakonsko odjeljenje.

Ako je tijekom trudnoće bila hospitalizacija, povećava se broj testova.

Pokazatelji sustava koagulacije trudnoće pomažu identificirati:

 • tendencija majčinog organizma da stvori krvne ugruške. Na primjer, s trombofilijom. Tromboza tijekom trudnoće može postati uzrok izgladnjivanja kisika fetusa, usporenost njenog razvoja ili opadanje trudnoće. U ranim fazama, trombofilija je jedan od čimbenika spontanog pobačaja;
 • povećani rizik od krvarenja tijekom trudnoće ili u logičkom zaključku. Komplikacija je razvoj DIC sindroma u kojem je krvarenje teško zaustaviti zbog odsutnosti ili male količine čimbenika zgrušavanja. Kada ICE povećava rizik od smrti.

U trudnica sa sljedećim patologijama obavlja se koagulogram kako bi se spriječile negativne posljedice i odabir pravilnog odgovarajućeg liječenja:

 • varikozne vene donjih ekstremiteta - tromboflebitis;
 • hepatička patologija;
 • primarne ili sekundarne neplodnosti u povijesti;
 • česte nosebleeds;
 • hematoma uzrokovanih slabim moždanim udarom;
 • propustili pobačaj u povijesti;
 • patologija kardiovaskularnog sustava;
 • endokrine bolesti;
 • poremećaja genetskog krvarenja;
 • aktualna komplikacija trudnoće: fetopatija, preeklampsija, toksična bolest, višestruka trudnoća);
 • trudnoća in vitro oplodnja (IVF postupak).

Ponovljena analiza se provodi na nepovoljnim rezultatima prethodnih studija.

Kršenje hemostaze komplicira tijek trudnoće, a ne uvijek ima kliničke znakove.

Kada i kako donirati krv koagulograma za trudnice

Trudnice donose krv na koagulogram nekoliko puta tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Uz tešku trudnoću i česte hospitalizacije broj koagulograma povećava se s drugim laboratorijskim testovima.

Trudnice koje su identificirane i utvrdile uzrok poremećaja hemostaze zabilježene su na posebnom računu. Na primjer, genetski čimbenik.

Dodijelite analizu prisutnog opstetričara-ginekologa, u nekim slučajevima hematologu, ako postoje očigledne povrede koagulacije krvi.

Ispitivanje krvi za hemostasiogram

 • krv se daje ujutro na praznom trbuhu;
 • ujutro možete popiti čašu vode (ne čaj, a ne kava);
 • kada koristite lijekove, obavijestite medicinsku sestru, koja će na odgovarajućem obrascu za analizu napraviti odgovarajuću oznaku;
 • krv se izvuče iz vena pomoću vakuumskog sustava (ne kroz iglu ili špricu). Dokazano je da predanalitički stupanj (preparator) ima daljnji utjecaj na proces pripreme i analize uzoraka. Rezultat ovisi o tim faktorima;
 • venska krv se stavlja u ispitnu epruvetu s reagensom i mora se miješati.

Sljedeće se ne podliježe analizi:

 • hemolizirana krv;
 • nakupine u uzorku;
 • pogrešan omjer reagensa i biološkog materijala.

Hemostasiogram - tumačenje pokazatelja

Test krvi za koagulaciju može biti dva tipa:

 • glavni omogućuje otkrivanje kvantitativnog sadržaja fibrinogena, protrombina, INR, APTT i vremena trombina;
 • napredni - osim osnovnih parametara, D-dimer, lupus AK i antitrombin podliježu proučavanju
 1. Fibrinogen je koagulacijski faktor izveden iz fibrina. Što je veća količina fibrinogena, to je veći rizik od krvnih ugrušaka. Smanjenje fibrinogena događa se sinkrono s ukupnim proteinom u biokemijskoj analizi krvi;
 2. Protrombin i INR su pokazatelji stope koagulacije krvi. Protrombin je drugi čimbenik zgrušavanja, a INR (međunarodni normalizirani omjer) je laboratorijski pokazatelj vanjskog puta hemostaze;
 3. APTTV (aktivirani parcijalni tromboplastinski period) pokazatelj je koagulacijskog vremena krvi od trenutka krvarenja do početka formiranja ugruška na pozadini reagensa;
 4. Vrijeme trombina je pokazatelj vremena (u sekundama) tijekom kojeg nastaje ugrušak. U DIC sindromu vrijeme trombina nije određeno;
 5. D-dimer je dodatni pokazatelj za procjenu koagulacijskog sustava krvi. To je proizvod razgradnje fibrina. Značajno povećanje može imati fiziološku etiologiju, jer se povećava trajanje D-dimera povećava;
 6. Antitrombin III je specifičan protein koji je odgovoran za razrjeđivanje krvi;
 7. Lupus antikoagulant je pokazatelj bolesti "sistemski lupus erythematosus", koji proizvodi antitijela na enzime krvi.

Tablica prikazuje primjer normalnih vrijednosti i odstupanja od norme.

Standardi koagulograma za trudnoću trudnoće i dekodiranje pokazatelja analize

Čim žena postane trudna, cijeli život postaje drukčiji. Organizam je obnovljen, priprema se za rast fetusa, fiziologija se mijenja, apsolutno novi pogled na život se pojavljuje, emocionalno stanje se mijenja.

Ali još jedna važna točka je razmatranje u antenatalnoj klinici i beskonačno ispitivanje, uključujući i koagulogram, što uvelike komplicira život tijekom trudnoće. Kakva je to analiza, koliko često treba učiniti i za što - razmislite u nastavku.

Što je koagulogram?

Koagulogram (test zgrušavanja) je uobičajeni test krvi koji pomaže istražiti njegovu sposobnost ugrušavanja: nema kršenja u obliku povećane ili smanjene koagulacije.

To se obavlja na obveznoj osnovi, kako se koristi za proučavanje hemostatičkog sustava, također određuje sklonost organizma buduće majke na krvne ugruške i krvarenje, koji utječu na patološki razvoj djeteta, kompleksno ili prerano rođenje, pobačaja i druge poremećaje. Davanje rezultata hemostaze u grafičkom obliku također se naziva hemostasiogram.

Prilikom analize koagulograma, provjerite glavne i dodatne pokazatelje koagulacije (prikazane u donjoj tablici).

Kršenja kada je propisan produljeni koagulogram

 • Varikozne vene;
 • Višestruka trudnoća;
 • Pobačaj fetusa;
 • Patologija jetre;
 • Posljednji puta, intrauterini fetalni smrt;
 • Kršenje kardiovaskularnog sustava;
 • Genetska patologija krvi;
 • Stanje nakon operacije;
 • Složeni oblik toksioze;
 • Loše navike u položaju žene;
 • Patologija urinarnih i endokrinih sustava;
 • Gestoza i placentalna insuficijencija.
na sadržaj ↑

Koagulogramna norma tijekom trudnoće

Test koagulacije je važna dijagnostika za normalno dojenje. Pokazatelji normalnog koagulograma za trudnicu prikazani su u donjoj tablici.

U tablici koagulograma, normalne vrijednosti pokazatelja, prema rezultatima laboratorijske analize zgrušavanja, daju rezultat izokoagulacije.

Isocoagulacija je definicija što znači da je stanje koagulacijskog sustava normalno, pa se stoga trudnoća obično nastavlja, tako da nema ništa za brigu.

Ako se potvrdi gestoza ili druga kršenja tijeka trudnoće, tada se zgrušavanje javlja s oštećenjem, to znači da odmah trebate započeti liječenje ili se može razviti sindrom intravaskularne diseminirane koagulacije (DIC).

Ovaj se sindrom pojavljuje u fazama.

 1. Hypercoagulation je prvi stupanj na kojem nastaju brojni krvni ugrušci koji ometaju normalni put krvnih žila između majke i fetusa.
 2. Hipoakagulacija je druga faza kada se krvni ugrušci uništavaju zbog slabljenja faktora koji su odgovorni za zgrušavanje.
 3. Akoagulacija je zadnja faza u kojoj dolazi do koagulacije krvi, krvarenje maternice razvija se opasno za život majke i djeteta.

Ali zapamtite, ako su čak i rezultati analize daleko od norme, ali koagulogram je napravljen na vrijeme, a liječenje se provodi odmah, onda se mnogi rizici mogu ukloniti.

Potreba i učestalost ispitivanja zgrušavanja tijekom trudnoće

Za trudnice koagulogram je izuzetno važna analiza. Uz pomoć, pratiti ravnotežu koagulacije i antikoagulacijskih sustava.

 1. Nedostatak takve ravnoteže, kao što je gore spomenuto, posljedice za budućnost majke i fetusa, zdravlje.
 2. Neravnoteža u smjeru antikoagulacijskog sustava može inducirati metroragiju, placentalni gubitak krvi, gubitak krvi tijekom i nakon isporuke kod žene s plućima, te u smjeru koagulacije - zgusne krv, stvarajući krvne ugruške. U ovom slučaju dijete koje prima kisik isključivo iz posteljice doživljava gladovanje kisikom - razvija se hipoksija, moze se razviti patologija mozga, žena pati od nogu i tromboze, a može uzrokovati i srčani udar, moždani udar ili pobačaj.

Postupak testiranja je sljedeći: Bolje je gladovati prije uzimanja krvi, odnosno proći analizu na prazan želudac. Krv se uzima iz vena u zavoju, vaš liječnik decifira rezultat hemostasiograma.

S normalnim pokazateljima, dijagnoza se obavlja tri puta po planu:

 • Tijekom registracije trudnice (obično je 1 trimestar);
 • U drugom tromjesečju;
 • Tjedan ili dva prije rođenja, što je osobito važno za žene koje su spremne rađati sa carskim rezom.

U slučaju komplikacija ili abnormalne trudnoće, homeostaza se češće provjerava kako bi se adekvatno odgovorila i propisala učinkovito liječenje.

Pokazatelji norme za ženu u ovom razdoblju zbog promjena u fiziologiji dosta se razlikuju od onih prije koncepcije, jer žensko tijelo prilagođava drugu cirkulaciju krvi kroz protuupalni protok maternice (osiguravajući se protiv značajnog gubitka krvi). Stoga samo vaš liječnik može dijagnosticirati rezultate koagulograma.

Hemostasiogram pokazatelja tijekom trudnoće i tumačenje rezultata

Ono što određuje pokazatelje zgrušavanja:

Fibrinogen je poseban protein koji je glavna komponenta krvnog ugruška, proizvedena u zdravoj osobi od strane jetre, a rasprostranjen je kretanjem krvi u svim krvnim žilama. Ako u posudi postoji oštećeno mjesto, onda taj protein postaje netopljivi fibrin, koji postaje glavna komponenta tromba, koja začepljuje štetu na posudi, čime se zaustavlja odljevi tekućine iz njega. Takav trombus s normalnim brojem elemenata će postojati na mjestu lezije sve dok rana ne bude potpuno izliječena.

U slučaju nedostatka čimbenika 1 i 2, to može uzrokovati metroragiju, i ako su u suvišku, pojavit će se nezdravi krvni ugrušci - oni koji se sklupčaju i lutaju kroz posude, ometajući slobodni krvožilni put. Brzina fibrinogena mjeri se u mg / dL ili g / l, uz g / l ostavljajući mg / dL * 0.555 / 100. Do kraja pojma prije rođenja, vrijednost se neznatno povećava. I njegova niža vrijednost ne smije pasti na koagulogram za 0,5 g / l, jer je vrlo opasno za zdravlje.

Povećanje proteina može uzrokovati:

 • Upalne bolesti;
 • Metabolizam proteina;
 • Operativna intervencija prije uzimanja dijagnostičkih testova;
 • Lezije kože uslijed visoke temperature (opekline);
 • Povećana količina estrogena;
 • Mali broj hormona koji štitnjača mora proizvesti.

Kritično smanjenje fibrinogena (ispod 0,5 g / l) je opasno:

 • Razvoj DIC;
 • Nedostatak vitamina C i B12;
 • Neispravnost srca ili jetre;
 • Postpartum komplikacije;
 • Akutna promyelocitna leukemija.

Potrebno je trombolitičko liječenje.

Vrijeme trombina je razdoblje tijekom kojeg se plazma kombinira s trombinom da stvori krvni ugrušak.

APTTV je vremenski period za stvaranje krvnog ugruška, koji se koristi za provjeru koliko funkcionira sustav koagulacije i adekvatnost faktora plazme u krvi.

Proširenje vremenskog intervala ukazuje na prisutnost trudne žene:

 • Drugi ili treći stupanj DIC;
 • Hemofilija A, B, C;
 • Ubrzana produkcija protutijela na fosfolipide.

Skraćeni razmak može uzrokovati:

 • DIC-sindrom 1. stupanj;
 • trombozu;
 • Ozljeda vene tijekom uzimanja uzoraka.

Protrombin (faktor 2) je složeni protein, jedan od glavnih čimbenika homeostaze koji određuje kvalitetu zgrušavanja krvi koju proizvodi jetra uz pomoć vitamina K.

Prema koagulogradu, njegovo povećanje je opasno:

 • Stvaranje krvnih ugrušaka;
 • Osjećaj srčanog mišića;
 • Tromboembolički sindrom.
Krvni ugrušci

Smanjenje protrombina govori o:

 • Nizak broj fibrinogena u krvi i razvoj ipofibrinogenemije;
 • Mali sadržaj vitamina K - kod djece koji se manifestiraju kao hemoragična dijaza;
 • Nedostatak protrombina, uzrokujući metrorrhagiju.

Protrombin se također povećava i smanjuje zbog žene koja preuzima mjesto droga koje usporavaju ili pojačavaju djelovanje kumarina.

INR (protrombinsko vrijeme) je vrijeme kada se stvara trombinski ugrušak kada faktori Ca i tkiva ulaze u krv.

Lupus antikoagulant je antifosfolipidno protutijelo - Ig klasa M, G, koja se u slučaju patologija imunološkog sustava proizvodi kako bi poremetila stezanje trombocitnih membrana. Njegova prisutnost je opasna zbog komplikacija i pobačaja.

Topivi fibrinski monomerni kompleks (FDMK) je međufazna potrošnja koja se javlja kao posljedica cijepanja grudica fibrina, što je vrlo teško odrediti zbog njihove rane eliminacije iz plazme. Dopušteno je povećati normu Rfmk u drugom tromjesečju do kraja razdoblja

Antitrombin III je protein čiji je glavni zadatak spriječiti hemostazu i ugruške.

D-dimer je razdoblje formiranja krvnog ugruška i fibrinskog cijepanja. Ovaj se broj postupno povećava tijekom trudnoće.

nalazi

Hemostasiogram je od velike važnosti i za život i za zdravlje trudnice s nerođenim djetetom. A ako je koagulogram normalan, to znači da se ništa ne brine, odnosno nema opasnosti za zdravlje majke i fetusa. Ali ako su brojke izvan normalnog raspona, savjetujte se sa svojim liječnikom što je prije moguće.

Glavno je ne panika, nego podvrgavati se svim pregledima koje vam liječnik propisuje kako bi se prilagodili tretmanu ako je potrebno kako bi dobili dobre rezultate.

Koagulogram tijekom trudnoće, prijepis, "trudnice imaju vlastitu stopu"

Koagulogram je test za određivanje koagulacije krvi. Tumačenje koagulograma pokazuje brzinu ili patologiju sustava koagulacije krvi. Najozbiljnije komplikacije trudnoće - venska tromboza, preeklampsija, trombofilija i neke druge osobe mogu se prepoznati na vrijeme zbog koagulograma. U trudnica, rizik od venske tromboze je pet puta veći od onih kod žena koje nisu trudne, zbog čega se koagulogram mora više puta mjeriti tijekom trudnoće!

zgrušavanja (koagulacije) - to je služba hitne krvi, to radi u trenutku krvarenja tijekom poroda, a to nema cijenu, ali to predstavlja strašnu prijetnju, ako počne djelovati u tijelu trudne žene prije roka! Pročitajte više o normalnom koagulograferu, Queen Cleopatri i Eleni Proklovu.

Tijekom trudnoće, promjene koagulacije na početku i na sredini trudnoće dominira suptilnih mehanizama prilagodbe dotok krvi dvaju organizama, dva tijela, krv, tekućine, tobogan slobodno na većini tankih plovila, slobodan prolaz u većini skrovitih kutaka dvaju tijela u radu, naprotiv, ona se zatvara krvarenje zbog stvaranja krvnih ugrušaka. Krvni ugrušci su dobri u trenutku krvarenja i vrlo loše ako nema krvarenja.

Koagulacijska funkcija krvi tijekom normalnih promjena trudnoće povećava faktore koagulacije. To je prirodno, budući da postoji dodatni krug cirkulacije krvi, koji osigurava prehranu fetusu i opskrbu krvlju maternice. Tijelo buduće majke priprema se za moguće gubitak krvi tijekom porođaja. Test krvi za zgrušavanje u trudnica provodi se tri puta, a češće u slučaju promijenjenih parametara.

Koagulogram omogućuje procjenu svih faza koagulacije krvi, ne samo trudnica, već i za bilo koje druge pacijente. Sve značajne abnormalnosti upućuju na patološki put i čak i na rizike pobačaja u različito vrijeme. Hemostaza je sposobnost tijela da održi kvalitativni i kvantitativni sastav krvi. U normalnoj hemostazi, trudnoća nastavlja bez odstupanja. Uz povećanje razine tromboze, postoji određeni rizik za krvne žile posteljice. Nastajanje najmanjih krvnih ugrušaka u posteljici jedan je od glavnih uzroka hipoksije fetusa. Krvni ugrušci mogu također nastati u velikim venskim dijelovima tijela majke. Postoji mogućnost odstranjivanja placente i krvarenja s mogućnošću razvoja vrlo opasne komplikacije - DIC sindroma. Disseminirani intravaskularni koagulacijski sindrom. Ovaj sindrom nastaje kada teških krvarenja i karakteriziran skladnog koagulacijskog sustava prestane raditi kao jedinstveni sustav postoji nesloge, neravnoteža zgrušavanja krvi, i to sve završava nažalost - zatajenje organa.

Ključni pokazatelji

Indikatori koagulacije su brojni. Sada možete odrediti različite faktore koagulacije, koji su mnogi. Ali postoje osnovne one koje mogu puno reći o tome kako se trudnoća nastavlja i što treba bojati.

Ovisno o laboratoriju, izvršena je ili proširena skraćena analiza koagulograma. Smanjeni koagulogram sadrži indikatore FIBRINOGEN, APTTV, PROTROMBIN i drugi pokazatelji koji se mogu identificirati u razvijenom koagulogramu.

Dekodiranje koagulograma

fibrinogen

Fibrinogen - ovaj protein preteča fibrina. Cijene za ne-trudnice su oko 2,0 - 4,0 g / l. Povišena razina u ne-trudnica ukazuje da postoji upala ili nekroza. Od 13-14 tjedana normalni fibrinogen raste i doseže 6 g / l prije isporuke.

 • ne trudna 2,3 - 5 g / l;
 • u prvom tromjesečju 2,4 - 5,1 g / l;
 • drugi trimestar 2,9-5,4 g / l;
 • treći trimestar 3,7 - 6,2 g / l;

APTT

APTT je vrijeme koagulacije ili aktivno djelomično vrijeme zgrušavanja, normalno u ne-trudnica je 24-35 s i ovisi o mnogim čimbenicima. APTTV se mijenja u sekundama u slučaju nesreće u tijelu, a prvenstveno se koristi za istraživanje neobjašnjivog krvarenja ili kršenja određenih svojstava krvi. Ovaj test može se koristiti za pomoć liječniku procijeniti težinu situacije u slučaju produljenog krvarenja.

APTT u trudnica može normalno biti ispod 24 godine. Dok se približavamo isporuke, smanjenje APTT do 18-20 može se dogoditi kada se tijelo priprema za gubitak krvi i povećava se količina fibrinogena. Kraći APTTV signalizira prijetnju motoru.

Povećanje APTT pokazuje da krv ne koagulira ispravno, hipoagulacija. Postoji mnogo razloga za to, a to je uvijek patologija, na primjer, postoji nedostatak čimbenika zgrušavanja u krvi.

Primjer bolesti s nedostatkom čimbenika koagulabilnosti je hemofilija, kao što se govorilo, kraljevska bolest. Klasične hemofilijske žene se ne razbole, ali njihovi su sinovi bolesni. Pročitajte o zgrušavanju krvi kod djece.

Poznati nositelj gena hemofilije bio je kraljica Victoria, nije bila bolesna, već je prenijela taj gen djetetu, vojvode Leopolda. Kasnije je njezin gen postigao ruski Tsarevich Aleksej Nikolayevich. Čak i ako nitko u obitelji nema problema s zgrušavanjem, novorođenče se može roñiti već bolesno. Oko trećine djece s pozitivnom testom hemofilije nema rođaka s tom bolešću. Pogledajte videozapis na kraju članka.

Ovaj pregled je potrebno prije operacije kako bi se utvrdilo je li žena izložena visokom riziku od nekontroliranog krvarenja.

Protrombin je određen kao postotak u usporedbi s uzorkom kontrolne plazme. Obično, 80-140%.

Vrijeme trombina
Taj pokazatelj karakterizira konačnu fazu koagulacije: formiranje fibrinogena iz fibrina. Trombin je potreban za ovaj proces.

Vrijeme trombina karakterizira svojstva plazme i njegovu sposobnost zgrušavanja. Liječnici obično propisuju ovaj test kako bi procijenili koliko dobro djeluju na lijekove za korekciju koagulacije ili za provjeru zgrušavanja tijekom trudnoće. Bolest jetre, hemofilija i drugi poremećaji koagulacije mogu pokazati abnormalno vrijeme trombina. Definicija ovog pokazatelja koristi se za otkrivanje abnormalne funkcije jetre u proizvodnji fibrinogena.

Normalan raspon vrijednosti

 • u ne-trudnoj odrasloj ženi: 12,7 do 15,4 sekundi;
 • 1 trimestar trudnoće: 9,7 do 13,5 sekundi;
 • 2 trimestra: 9,5 do 13,4 sekundi;
 • 3 trimestra: 9,6 do 12,9 sekundi;

Povećanje protrombinskog vremena može značiti prijetnju krvarenja ili formiranje hematoma. Ovaj test pokazuje nedostatak vitamina K, protrombina i drugih elemenata u krvi.

Protrombinski indeks odražava brzinu određenih jedinica koagulacije i izračunava se na temelju protrombinskog vremena. Ne smije ići dalje: 70-140. Odstupanja od normalnih vrijednosti upozoravaju na abrupciju posteljice.

Preostali pokazatelji koagulograma propisuju liječnik prema indikacijama. Nisu svi laboratoriji neobrađeni koagulogram.

Prošireni koagulogram

Lupus antikoagulant je SOS signal!
Lupus antikoagulant - ovaj pokazatelj za trudnicu trebao bi biti "0". Ovaj antigen ne bi trebao biti u krvi zdrave trudnice. Ono obilježava prisutnost protutijela (IgM i IgG) na vanjsku ljusku stanica trombocita. Time se povećava APTT. Takva antitijela pojavljuju se ako postoje autoimune bolesti ili pojavljuje se preeklampsija - toksično djelovanje druge polovice trudnoće. Kada se te bolesti pojavljuju tromboza velikih i malih žila. Trudnoća, koja prolazi s takvom patologijom, u većini slučajeva završava samoubojstvom, srčanog udara, abrupcija placente, intrauterne smrti fetusa.

Antitrombin III - norma: 72 - 116%. Ovaj protein T sustav je inhibitor trombina ili faktor u krvnom sustavu. On inhibira određene procese formiranja krvnog ugruška. Njegovo smanjenje može dovesti do tromboze.

 • Nije trudna - 101,5 ± 12,7,
 • 10 tjedana - 101,4 ± 10,3,
 • 20 tjedana - 104,2 ± 12,5,
 • 30 - 36 tjedana - 102,8 ± 13,5

D-dimer - normalno: manji od 248 ng / ml.

To je protein koji se pojavljuje nakon sloma fibrina. D-dimer se povećava s trudnoćom i doseže najviše vrijednosti za vrijeme rada. Nenormalne, visoke stope D-dimera karakteristične su za žene s preeklampsijom i tijekom trudnoće, što je popraćeno dijabetesom ili oboljenjem bubrega.

 • D-dimer se može specificirati u mg / ml:
 • u ne-trudnica, stopa je 0.24-0.5;
 • 13 - 14 tjedana - norma - 0,75;
 • 20 tjedana - 1; 21 40 tjedana do 1,5.

Trombociti su crvene krvne stanice, bez kojih hemostazu nije moguće. Trombocitna norma - 150-400 tisuća / μl izvan trudnoće.

Trudnice imaju vlastitu stopu trombocita! Do 130 tisuća / μl - norma - neznatno smanjenje broja tijekom nekomplicirane trudnoće. Teška trombocitopenija (vrlo malo trombocita) potresni signal - prijetnja ICE.

Na internetu je mnogo pogrešnih mišljenja o koagulogradu trudnica. Dekodiranje bi trebalo učiniti SAMO od strane ginekologa ili laboratorija koji radi u antenatalnoj klinici. Tijekom trudnoće, vlastitu stopu, razlikuje se od norme ne-trudnica! CATEGORICALLY NE koristiti savjete mumija na forumima kako bi dešifrirali takvu složenu studiju.

Kosa stoje na kraju kada čitate koje su strašne odluke donijele buduće mame nakon dekodiranja analize svih svijetlih ne-medicinskih umova na Internetu. Pijte lijekove, otrovite sebe i njihovu buduću bebu!

Coagulogram tijekom trudnoće - dužnost ili nužnost?

Svaka trudnica prolazi niz testova. Neki od njih su obavezni, dok se drugi pod određenim indikacijama bave. Krvni testovi omogućuju vam da procijenite rad ženskog tijela i na vrijeme kako biste utvrdili moguće komplikacije tijekom trudnoće. Popis potrebnih unosi i analizu koagulacije - koagulogram.

Zašto uzeti ovaj test tijekom trudnoće

Stanje cirkulacijskog sustava važan je pokazatelj zdravlja trudnice. Odstupanja od normalnih vrijednosti mogu ukazivati ​​na razvoj ozbiljnih komplikacija. Koagulogram - analiza koja pokazuje razinu koagulacije krvi (hemostaze) u tijelu. U medicini se također naziva "hemostasiogram". Ovo je prilično složena studija koja omogućuje određivanje rada koagulacijskih i anti-koagulacijskih sustava.

Trudnoća uključuje mnoge promjene u fizičkim i psiho-emocionalnim uvjetima. Rad cirkulacijskog sustava žena nije iznimka. U ovom trenutku, hemostaza se povećava. Tako se žensko tijelo postupno priprema za pojavu dodatnog kruženja cirkulacije krvi i zbog neizbježnog gubitka krvi tijekom poroda.

Za buduću majku i dijete, sve promjene u koagulumu mogu značiti razvoj patologije. S nižom razinom hemostaze, teškim gubitkom krvi, moguća je abrupcija plašta. Ako je pokazatelj povišen, postoji rizik od krvnih ugrušaka (krvnih ugrušaka), koji će neizbježno dovesti do hipoksije fetusa. Pored toga, tendencija tromboze može ugroziti blokiranje plućnih arterijskih žila. Također je moguće tromboza vene donjih ekstremiteta i zdjelice.

Važno je! Kršenje zgrušavanja krvi u nedostatku odgovarajućeg praćenja i liječenja može dovesti do prijevremenog porođaja ili pobačaja.

Video: važni pokazatelji zgrušavanja krvi

U kojim je slučajevima prikazana analiza koagulabilnosti?

Rutinska analiza izvodi se tri puta tijekom cijele trudnoće:

 1. Pri prijavi kod ginekologa.
 2. 22-24 tjedna (II. Trimestra).
 3. U dobi od 30 do 36 tjedana (tromjesečje III, kratko prije porođaja).

Treba napomenuti da se koagulogram izvodi 1 puta po trimestru samo tijekom normalne trudnoće. U nekim se slučajevima preporučuje dodatna istraživanja. To se događa kada se ženi dijagnosticira ili sumnja:

 • autoimune bolesti;
 • varikozne vene;
 • bolesti jetre;
 • rhesus u sukobu s ocem djeteta;
 • vaskularne, endokrine patologije;
 • poremećaj cirkulacijskog sustava,
 • poremećaj urogenitalnog sustava;
 • predispozicija za krvarenje ili povećano zgrušavanje;
 • pobačaj prethodne trudnoće;
 • višestruka trudnoća;
 • kršenja placente;
 • anemija ili anemija nedostatka željeza;
 • sklonost tromboembolisu, srčani udar, moždani udar.

Loše navike buduće majke također su znak za stalnu kontrolu zgrušavanja krvi.

Dugotrajna analiza koagulograma može se dodijeliti trudnoj ženi. To se događa u slučaju:

 • prisutnost bilo kakvih komplikacija u trimestru I i III (edem, povećani tlak);
 • preeklampsija (toksično djelovanje druge polovice trudnoće);
 • višestruka trudnoća;
 • trudnoća nakon dugog neplodnosti;
 • predispozicija žena za krvne bolesti.

Ako liječnik to smatra neophodnim, studija koagulacije provodi se mjesečno.

Kako se pripremiti za postupak

Krv se uzima iz vena. Prije nego što se studija ne preporuča jesti 8-12 sati. Analiza se daje samo ujutro na prazan želudac. Ne biste trebali piti kavu, čaj, kompot i ostala pića. Dopušteno je piti samo običnu ne-karboniziranu vodu.

Prije studija, žena se mora smiriti jer je dokazano da napetost i stres utječu na rezultat.

Ako žena uzima bilo kakve lijekove, obavezno obavijestite tehničara i napišite imena lijekova na obrazac za analizu.

Video: ispravna priprema za test krvi

Indikatori dekodiranja i brzina

Analiza zgrušavanja sadrži osam vodećih pokazatelja:

 1. Fibrinogen je protein koji se proizvodi u jetri. To je glavni element tromboze. Zahvaljujući uteroplacentalnoj cirkulaciji, njegova se učinkovitost postepeno povećava s približavanjem dana rođenja. Odstupanje od norme upućuje na upalni proces koji se odvija u tijelu žene.
 2. Aktivirani parcijalni tromboplastični period (APTT) je razdoblje tijekom kojeg nastaje jedan ugrušak krvi. U trudnica ova vrijednost se lagano smanjuje, što je normalno. Veliko smanjenje razine ukazuje na rizik od krvnih ugrušaka, a povećanje ukazuje na predispoziciju za krvarenje.
 3. Vrijeme trombina (TV) - razdoblje zgrušavanja krvi. Uz trudnoću, to se povećava. Odstupanje od norme često se događa kada jetra ne uspije.
 4. Lupus antikoagulant je pokazatelj proizvodnje antitijela. Obično se ne bi smjelo otkriti u krvi trudnice. Njihov izgled obično ukazuje na autoimune bolesti, preeklampsiju i prisutnost krvnih ugrušaka u arterijama i venama.
 5. Trombociti su krvne stanice koje aktivno sudjeluju u koagulacijskom procesu i odgovorne su za stanje hematopoetskog sustava. Tijekom trudnoće njihova je razina neznatno smanjena, a značajno smanjenje ukazuje na prisutnost progresivne bolesti.
 6. D-dimer je pokazatelj postupka tromboze. Tijekom trudnoće malo se diže. Oštar rast ukazuje na razvoj dijabetesa, bolesti bubrega ili preeklampsije.
 7. Antitrombin III je protein koji usporava proces zgrušavanja krvi. Smanjenje njegove količine znači tendenciju stvaranja krvnih ugrušaka, a povećanje razine znači povećani rizik od krvarenja.
 8. Protrombin je sastavni dio krvne plazme. Visina može signalizirati placentalnu abrupciju.

Uz normalnu trudnoću, obično su četiri pokazatelja koagulograma dovoljni:

Ako je potrebno, napravite detaljnu sliku zgrušavanja krvi. Čak i malo odstupanje od norme može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Tumačenje rezultata koagulograma provodi samo liječnik, jer postoje pogreške u pokazateljima koji mogu biti povezani s kroničnim bolestima žene, neishranjenosti, lijekovima.