1 probira. zabrinut sam. Ja se pripremam. Pronašao je zanimljiv članak.

Zasnivanje

Screening za 1. trimestar je dijagnostička studija koja se provodi za trudnice u opasnosti od 10 do 14 tjedana.

To je, prva od dva promatranja promatranja, omogućava s velikom točnošću utvrditi koliko je visok rizik od rađanja bolesnog fetusa.

Ovaj ispit sastoji se od dva dijela: donacija krvi iz vene i ultrazvučna ispitivanja. Na temelju tih, uzimajući u obzir mnoge vaše pojedinačne čimbenike, genetičar donosi svoju presudu.


Vrlo je važno da sljedeće žene:

sastavljen s ocem u uskoj vezi brakeu koji je imao dva ili više spontana pobačaja (prijevremeni porod) je propustila pobačaj ili mertvorozhdeniezhenschina pretrpio virusnu ili bakterijsku bolest tijekom beremennostiest srodnika koji pate od genetskih patologiyamiu par već ima dijete sa sindromom Patau, dolje ili drugimibyl epizode liječenja lijekove koji se ne mogu koristiti tijekom trudnoće, čak i ako su propisane za životne pokazatelje trudnoće više od 35 godina Itel želite provjeriti vjerojatnost pacijenta ploda.Chto rođendan gleda na prvi ultrazvučni pregled u trudnoći


Što se gledalo na prvi screening? Procijenite duljinu embrija (to se naziva kopchiko-parietal size - KTP), veličina glave (njegov opseg, biparietalni promjer, udaljenost od čela do zatiljka).

Prvi pregled pokazuje simetriju hemisfere mozga, prisutnost nekih njegovih struktura koje su obvezne u ovom razdoblju. Pogledajte i 1 prikaz:

duge kosti, izmjeri dužinu ramena, kuka, podlaktice i goleninahoditsya li želudac i srce posebno za ovu mestahrazmery srca i iz njih sosudovrazmery zhivota.Kakuyu patologije ovo istraživanje otkriva

Prvi pregled trudnoće je informativan u smislu otkrivanja:

CNS patologija pupoljak - živčani trubkisindrom Patauomfalotsele - pupčane kila, kada je različit broj unutarnjih organa koji se nalaze izvan abdomen i u hernijskoj vreći preko kozheysindrom Daunatriploidiya (trostruko set kromosoma umjesto dvostruke) Edvardsasindrom Smith Opittsasindrom sindrom de Lange.Sroki studije

Kada trebam napraviti prvi pregled? Uvjeti dijagnoze za prvo tromjesečje su vrlo ograničeni: od prvog dana od 10. do 6. dana 13. tjedna. Bolje je napraviti prvi prikaz u sredini tog raspona, u 11-12 tjedana, jer pogreška u proračunu značajno smanjuje točnost izračuna.

Vaš liječnik mora ponovno skrupulozno i ​​temeljito, ovisno o datumu posljednje menstruacije, izračunati koliko dugo trebate napraviti prvu studiju ove vrste.

Kako se pripremiti za studij

Probira prvog tromjesečja izvodi se u dvije faze:

Prvo se radi o ultrazvučnom pregledu. Ako se to provede http://uzilab.ru/mochepolovoy-apparat/transvaginalnoe-uzi.html, tada nije potrebna priprema. Ako je http://uzilab.ru/zheludochno-kishechnyiy-trakt/abdominalnoe-uzi.html metoda, onda je potrebno da je mjehur pun. Da biste to učinili, pijte pola litre vode pola sata prije studija. Usput, http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/vtoroy-skrining-pri-beremennost.html tijekom trudnoće obavlja transabdominalnu, ali trening nije trebuet.http: //uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/biohimicheskiy-skrining- pri-beremennosti.html. Ta se riječ naziva uzorak krvi iz vena.

S obzirom na dvostupanjsku studiju, priprema za prvu studiju uključuje:

punjenje mokraćnog mjehura - prije nego što se probijanje ultrazvuka digne najmanje 4 sata prije izlijevanja krvi iz vena.

Osim toga, prije dijagnoze prvog tromjesečja potrebna vam je prehrana kako bi test krvi dao točan rezultat. To je uklanjanje primanja čokolada, morskih plodova, mesa i masne hrane dan prije namjeravate posjetiti http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/skriningovoe-uzi-pri-beremennosti.html tijekom trudnoće.

Ako planirate (i to je najbolja opcija za perinatalnu dijagnostiku prvog tromjesečja) podvrgnuti ultrazvučnoj dijagnostici i donirati krv iz vena u jednom danu, trebate:

cijeli prethodni dan upuštati u alergenih namirnica: agrumi, čokolada, moreproduktahisklyuchit potpuno masne i pržene hrane (1-3 dana prije studija) prije studije (obično krv screening 12 tjedana proći 11:00) ujutro ići na WC, a zatim - ili mokrenje 2-3 sata ili jedan sat prije postupka piju pola litre vode bez plina. To je nužno ako se studija provodi se kroz zhivotesli dijagnostici je vaginalni senzor, priprema za jedan tromjesečju probir u neće uključivati ​​sadržaj mokraćnog puzyrya.Kak provedeno istraživanje


Kako u 1-trimestru studije o malformacijama?

Ona, kao i ispitivanje od 12 tjedana, sastoji se od dvije faze:

Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće. Može se izvesti vaginalnom metodom ili abdomena. Osjećam se kao da se ne razlikuje od ultrazvuka u 12 tjedana. Razlika je u tome što ga izvode sonolozi, koji se specijaliziraju za prenatalnu dijagnozu, na opremu visoke klase. Uzimanje uzoraka krvi iz vena u količini od 10 ml, koje se mora obaviti na prazan želudac iu specijaliziranom laboratoriju.

Kako je dijagnostika pregleda prvog tromjesečja? Prvo prolazite kroz http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/pervoe-uzi-pri-beremennosti.html. Obično se izvodi transvaginalno.

Da biste izvodili studiju, morat ćete se skinuti ispod pojasa, leći na kauču, sagnuti nogu. Liječnik će vrlo pažljivo umetnuti tanki specijalni senzor u kondom u vašu vaginu, a oni će ga malo pomaknuti tijekom testiranja. Ne ozlijedi, ali nakon pregleda ovog ili sljedećeg dana na jastučiću, možete naći malu količinu krvarenja.

Kako se prvi pregled provodi s transabdominalnim senzorom? U tom slučaju, odvojite se do struka ili jednostavno podignite odjeću tako da otvorite trbuh na pregledu. S takvim ultrazvučnim pregledom za prvo tromjesečje, senzor će se kretati kroz abdomen bez da uzrokuje bol ili nelagodu.

Kako je sljedeća faza ankete? S rezultatima ultrazvuka donijet ćete krv. Na istom mjestu ćete odrediti neke podatke koji su važni za ispravno tumačenje rezultata.

Nećete odmah dobiti rezultate, već za nekoliko tjedana. Tako je i prvi pregled trudnoće.

Tumačenje rezultata 1. Normalni ultrazvučni podaci

Dešifriranje prvog pregleda započinje tumačenjem ultrazvučnih podataka. Stope ultrazvuka:

Kopkiko-parijetalna veličina (KTR) voća

Kada se prosije za 10 tjedana, ta se veličina nalazi u tom rasponu: od 33-41 mm prvog dana 10. - 41-49 mm - 6. dana 10. tjedna.

Screening 11 tjedana - stopa KTR: 42-50 mm prvog dana 11. tjedna, 49-58 - 6. dana.

S trudnoćom od 12 tjedana, ta veličina iznosi: 51-59 mm u točno 12 tjedana, 62-73 mm - posljednjeg dana tog razdoblja.

2. Debljina područja vrata

Ultrazvučna stopa trudnoće za ovaj glavni marker kromosomskih patologija:

na 10 tjedana - 1,5-2,2 mm zaslona, ​​11 tjedana predstavlja normu 1,6-2,4, a 12. tjedna taj pokazatelj je 1,6-2,5 mm u 13 tjedana - 1,7-2,7 mm.3. Nasalna kost

Dekodiranje ultrazvuka 1 trimestar nužno uključuje procjenu nosne kosti. To je znak, zahvaljujući kojem možemo pretpostaviti razvoj Downovog sindroma (za to je učinjeno probiranje prvog tromjesečja):

kod 10-11 tjedana ova kost već treba otkriti, ali njegova veličina još nije ocijenjena probirom na tjedan dana, ili se provodi tjedan dana kasnije, pokazuje da ova kost nije manja od 3 mm u normi4. Učestalost kontrakcija srca 10 tjedana - 161-179 otkucaja u minuti 11 tjedana - 153-177 u 12 tjedana - 150-174 otkucaja u minuti 13 tjedana - 147-171 otkucaja u minuti.5. Biparietal veličina

Prva studija screeninga tijekom trudnoće procjenjuje ovaj parametar ovisno o razdoblju:

na 10 tjedana - 14 mmv 11 - 17 mm pregled 12 tjedana trebao bi pokazati rezultat od najmanje 20 mmv 13 tjedana. BPD je u prosjeku 26 mm.

Prema rezultatima ultrazvuka prvog tromjesečja, procjenjuje se postoje li markeri abnormalnosti razvoja fetusa. Također analizira koliko dugo je razvoj djeteta korespondira. Na kraju, zaključuje se je li potreban sljedeći ultrazvuk probira u drugom tromjesečju.

Možete zatražiti ultrazvučno skeniranje prvog tromjesečja. Također imate punu pravu za primanje fotografije, tj. Ispis te slike, koja je ili najuspješnija (ako je sve u redu) ili najočitije pokazuje pronađena patologija.

Koje su norme hormona određuje 1 screening

Probiranje prvog tromjesečja ne samo da procjenjuje rezultate ultrazvučne dijagnostike. Druga, ne manje važna faza po kojoj se fetus ocjenjuje da ima ozbiljne nedostatke je hormonska (ili biokemijska) procjena (ili test krvi u prvom tromjesečju). Obje ove faze predstavljaju genetsko probira.

1. Korionski gonadotropin

Ovo je hormon koji mrlje drugu traku na kućnom testu trudnoće. Ako je screening prvog tromjesečja otkrio smanjenje njegove razine, to ukazuje na patologiju posteljice ili povećan rizik od Edwards sindroma.

Povećana hCG na prvom screeningu može ukazivati ​​na povećani rizik razvoja Downovog sindroma u fetusu. Iako je s blizancima, ovaj hormon je također značajno povišen.

Prvi pregled tijekom trudnoće: brzina krvnog sadržaja ovog hormona (ng / ml):

Tjedan 10: 25.80-181.6011 tjedan: 17.4-130.3 Dekriptiranje perinatalne studije u prvom tromjesečju u 12. tjednu u odnosu na hCG pokazuje brojku od 13.4-128.5. Tjedan 13: 14.2-114.8.2. Protein A povezan s trudnoćom (PAPP-A)

Ovaj protein obično proizvodi placentu. Njegova koncentracija u krvi se povećava s povećanjem gestacijske dobi.

Kako razumjeti podatke


Program, u kojemu se unosi podataka ultrazvučna dijagnoza prvog tromjesečja, kao i razina gore navedenih dva hormona, izračunava analizu učinka. Pozvani su kao "rizici". U ovom slučaju dekodiranje rezultata probiranja prvog tromjesečja piše u obliku koji nije u razini hormona, već u takvom pokazatelju kao "MoM". Ovo je koeficijent koji pokazuje odstupanje vrijednosti u danoj trudnoj ženi od određenog izračunatog medijana.

Za izračun MoM, pokazatelj hormona podijeli se srednja vrijednost izračunata za određeno mjesto za određeno gestacijsko doba. MOM norme u prvom pregledu su od 0,5 do 2,5 (s blizancima, tripletima do 3,5). Idealno MoM vrijednost blizu "1".

Na indikator MM utječe dobni rizik tijekom pregleda prvog tromjesečja: to jest, usporedba se vrši ne samo s izračunatim medijanom u ovom razdoblju trudnoće, već s izračunatom vrijednošću za određenu dob trudnoće.

Intermedijalni rezultati pregleda prvog tromjesečja obično pokazuju količinu hormona u jedinicama MOM. Dakle, obrazac sadrži unos "HCG 2 MoM" ili "PAPP-A 1 MoM" i tako dalje. Ako MoM - 0,5-2,5 - ovo je normalno.

Patologija je razina kroničnog hepatitisa ispod 0,5 medijanih razina: to ukazuje na povećani rizik Edwardsovog sindroma. Povećanje hCG iznad 2,5 medijan vrijednosti ukazuje na povećanje rizika od Down sindroma. Smanjenje PAPP-A ispod 0,5 MM ukazuje da postoji rizik za oba gore navedena sindroma, ali njegovo povećanje ne znači ništa.

Postoje li rizici u istraživanju?

Normalno, rezultati dijagnoze prvog tromjesečja procjenjuju se stupanj rizika koji se izražava u frakcijama (na primjer 1: 360 za Downov sindrom) za svaki sindrom. Ovaj dio glasi ovako: s 360 trudnoća s istim rezultatima screeninga, samo je jedno dijete rođeno s Downovom patologijom.

Tumačenje norma za screening 1 trimestrima. Ako je dijete zdravo, rizik bi trebao biti nizak, a rezultat testa probiranja trebao bi biti opisan kao "negativan". Svi brojevi nakon frakcije moraju biti veliki (veći od 1: 380).

Loš prvi probir karakterizira "visoki rizik" rekord u zaključku 1: 250-1: 380, a rezultati hormona su manji od 0,5 ili više od 2,5 medijan vrijednosti.

Ako je pregled prvog tromjesečja loš, od vas se traži da posjetite genetičara koji odluči što učiniti:

dodijeliti vam da ponovno proučite u drugom, a zatim - http://uzilab.ru/prenatalnaya-diagnostika/skrining-3-trimestra.html da predložite (ili čak inzistirate) na invazivnu dijagnozu (biopsija korionske vilus, cordocentesis, amniocenteza), na temelju kojih i odlučiti hoće li produžiti ovu trudnoću, što utječe na rezultate

Kao u svakoj studiji, postoje lažno pozitivni rezultati prve perinatalne studije. Dakle, s:

IVF: rezultati hCG-a bit će veći, PAPP - 10-15% niži, pokazatelji prvog screening-ultrazvuka povećat će stopu tovnih trudnica: u ovom se slučaju povećavaju razine svih hormona, dok kod niske tjelesne mase, Dvaput: dok su standardi rezultata za takvu trudnoću nepoznati. Stoga je procjena rizika teška; moguće je samo ultrazvučna dijagnostika šećerne šećerne bolesti: prvi će screening pokazati smanjenje razine hormona, što nije pouzdano za tumačenje rezultata. U tom slučaju, screening trudnoće može otkazati amniocentezu: brzina perinatalne dijagnoze nije poznata ako je manipulacija provedena u sljedećem tjednu prije davanja krvi. Moramo pričekati dulje razdoblje nakon amniocenteze prije nego što prođemo prvi perinatalni screening za trudnice. Psihološko stanje trudnice. Mnogi ljudi pišu: "Bojim se prvog pregleda." On također može utjecati na rezultat i nepredvidljiv. Neke značajke patologije

Prvi pregled trudnoće u slučaju fetalne patologije ima neke značajke koje liječnici vide u ultrazvučnoj dijagnozi. Uzmite u obzir perinatalni screening trisomije kao najčešćih patologija otkrivenih ovim istraživanjem.

1. Downov sindrom većina plodova ne pokazuje nosnu kost u razdoblju od 10-14 tjedana od 15 do 20 tjedana, a ova kost je već vizualizirana, ali je kraća nego u uobičajenim konturama lica dopplerometrije (u ovom slučaju je moguće držati čak iu tom razdoblju) ili obrnuto još jedan abnormalni protok krvi u venskom kanalu.2. Sindrom Edwards je trend smanjenja učestalosti otkucaja srca pupčane kile (omphalocele) nije vidljiva kosti nosa, već umjesto 2 pupčane arterije - jedna 3. Patauupochia sindrom u svim srčanim palpitacijama i razvoj mozga razvijenog razvoja fetusa (nedosljednost duljine kosti s trajanjem) oštećenje razvoja određenih područja mozga - pupčana kila.

Gdje pregledavaju za prvo tromjesečje? Mnogi perinatalni centri, medicinski genetički savjetnici i privatne klinike angažirane su u provođenju ove studije. Da biste odabrali gdje trebate proći, provjerite postoji li laboratorij u klinici ili blizu nje. Preporuča se uzeti u takvim klinikama i centrima.

Na primjer, u Moskvi, CIR se nije loše preporučio: provođenje i probir za prvo tromjesečje može se obaviti u ovom centru.

Ultrazvučni pregled prvog tromjesečja: prosječna cijena je 2.000 rubalja. Trošak prve perinatalne studije (s definicijom hormona) je oko 4000-4100 rubalja.

Koliko je screening od 1 trimestra po vrsti analize: ultrazvuk - 2000 rubalja, određivanje hCG - 780 rubalja, analiza za PAPP-A - 950 rubalja.

Recenzije na screeningu 1 trimestr. Mnoge su žene nezadovoljne kvalitetom izračuna: od slučajeva kada se postavlja "visoki rizik", često je zabilježeno rođenje savršeno zdrave bebe. Dame pišu kako je najbolje pronaći stručnjaka visoke klase za perinatalnu ultrazvučnu dijagnostiku koja može potvrditi ili ukloniti sumnje o zdravlju djeteta.

Stoga je screening prvog tromjesečja dijagnoza, koja u nekim slučajevima pomaže identificirati najozbiljniju patologiju fetusa u ranim fazama. Ima vlastitu obuku i ponašanje. Tumačenje rezultata treba provesti uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike žene.

Kada, zašto i kako napraviti 1 screening tijekom trudnoće

Ovo testiranje se provodi na početku trudnoće kako bi se identificirale moguće genetske patologije u fetusu. Prvi pregled uključuje test krvi i ultrazvučni pregled. Samo u kompleksu daju točan rezultat. Kako se pripremiti za postupak, kojemu je prikazano, i može li ga odbiti?

Što je screening tijekom trudnoće?

Ovo je izuzetno važno ispitivanje koje se provodi kod nošenja djeteta. To vam omogućuje procjenu statusa i razvoja nerođenog djeteta. Pri propisivanju pregleda liječnik uzima u obzir obilježja majčinog tijela (težina, visina, loše navike, kronične bolesti), što može utjecati na rezultate ispitivanja.

Ultrazvučni liječnik razmatra razvoj fetusa i određuje postoje li abnormalnosti. Ako se pronađu prekršaji, možete početi s liječenjem na vrijeme.

Ako se preporučuje screening za trudnicu, nakon što je pismeno odbila postupak, žena preuzima svu odgovornost za zdravlje djeteta.

Koliko traje prvi pregled?

Zainteresirani su pacijenti kada prvi pregledaju, i ako postoji vremenski okvir za odgađanje ili ubrzanje testiranja. Datumi koje postavlja ginekolog, vodeći trudnoću. Često se propisuje od 10 do 13 tjedana nakon začeća. Unatoč kratkim razdobljima trudnoće, testovi točno pokazuju prisutnost kromosomskih poremećaja u fetusu.

Obavezno pregledajte 13 tjedana žene u opasnosti:

 • stekli su 35 godina;
 • mlađi od 18 godina;
 • imaju genetske bolesti u obitelji;
 • preživio spontani pobačaj;
 • koji su rodili djecu s genetskim poremećajima;
 • zaražene infektivnom bolešću nakon začeća;
 • stvorio dijete od rođaka.

Screening je propisano ženama koje su imale virusne bolesti u prvom tromjesečju. Često, ne znajući što je na položaju, trudnica se tretira s konvencionalnim lijekovima koji negativno utječu na razvoj embrija.

Što bi trebalo pokazati

Zahvaljujući prvom pregledu, buduća mama i liječnik će točno znati kako dijete razvija i jeste li zdravi.

Biokemijska analiza prvog pregleda tijekom trudnoće ima određene pokazatelje:

 1. Norma hCG - otkriva Edwardsov sindrom, kada su brojke ispod utvrđene. Ako su previsoke, sumnja se na Downov sindrom.
 2. Plazma proteina (PAPP-A), čija je vrijednost niža od utvrđenih normi, ukazuje na sklonost fetusu na bolesti u budućnosti.

Ultrazvučni pregled trebao bi pokazati:

 • kako se fetus nalazi kako bi se eliminirao rizik od ektopične trudnoće;
 • što trudnoća: više ili singleton;
 • da li se fetalni srčani udar zadovoljava razvojnim standardima;
 • dužina embrija, opseg glave, duljina udova;
 • prisutnost vanjskih nedostataka i kršenja unutarnjih organa;
 • debljina svemira. Zdravi razvoj odgovara 2 cm. Ako se promatra zbijenost, vjerojatno je prisutnost patologije;
 • stanje placente kako bi se uklonio rizik od poremećaja.

Ultrazvučni pregled fetusa. Ovisno o intrauterini položaj i ponašanje:

- kroz kožu;

Sveobuhvatna anketa, čiji rezultati pokazuju prvi provedeni screening, omogućuje otkrivanje različitih genetičkih patologija. Ako se potvrdi ozbiljna bolest koja ugrožava kvalitetu života i zdravlje nerođenog djeteta, onda se od roditelja traži da prestanu trudnoću umjetnim sredstvima.

Kako bi točno potvrdila dijagnozu, žena je biopsija i probušila amnionsku membranu kako bi dobila amnionsku tekućinu i ispitala je u laboratoriju. Tek tada možemo sa sigurnošću reći da postoji patologija, a konačna odluka se može donijeti o budućem tijeku trudnoće i sudbini djeteta.

Priprema i provođenje probira

Ginekolog koji vodi trudnoću detaljno navodi ženu kako treba pripremiti pripreme za postupak. Također je svjestan standardnih ispitnih stopa. Sve točke interesa trebaju se raspravljati bez rezervnih informacija. Postoji nekoliko potrebnih nijansi za prvih tjedana probira.

 1. Hormonske pretrage se obavljaju istog dana. Bolje je napraviti prvi pregled u jednom laboratoriju. Buduća mama ne treba brinuti i shvatiti da je izuzetno potrebno da joj donirate krv iz vena. Neugodni osjećaji prilikom donošenja analize brzo će proći, što je najvažnije, da bi dobili rezultat.
 2. Krv se prenosi na prazan trbuh. Možete popiti neku kuhanu vodu s jakom žeđom.
 3. Vaganje. Prije pregleda preporuča se vagati, kao i za postupak važni pokazatelji podataka o težini i visini.

Rezultati testa dobivaju sami liječnik ili trudnica.

Rezultati i standardi istraživanja

Tipično, laboratoriji izdaju obrasce koji pokazuju standardne pokazatelje norme i rezultate trudnica dobivenih u laboratoriju. Buduća mama ih je lako razumjeti.

Norme sadržaja PAPP-A na prvom pregledu

Norme hCG na prvom pregledu

Ovi pokazatelji su normalni i ne ukazuju na postojanje kršenja.

Ultrazvučni dijagnostički pokazatelji

Rezultati mogu odrediti simetriju cerebralne polutke fetusa i pratiti kako se unutarnji organi razvijaju. No, glavna zadaća postupka je identificirati kromosomske patologije i ukloniti rizik njihovog razvoja kasnije.

Stoga vam prikazivanje omogućuje pravovremeno otkrivanje:

 • kromosomske abnormalnosti (triploidija, karakterizirana dodatnim skupom kromosoma);
 • nedostatke u razvoju živčanog sustava;
 • umbilikalna kila;
 • moguće prisutnost Down sindroma;
 • predispozicija za sindrom Patau, koja se očituje dobivanjem embrija 3 trinaestog kromosoma umjesto dva. Većina djece rođena s ovom rijetkom bolesti imaju puno fizičkih abnormalnosti i umiru tijekom prvih godina;
 • de Lange sindrom koji je karakteriziran mutacijama gena. Takva djeca su daleko iza sebe u mentalnom razvoju i imaju značajne fizičke nedostatke;
 • Edwardsov sindrom karakterizira prisutnost dodatnog 18. kromosoma. Takva djeca daleko su iza fizički i psihički, a češće su rođena prerano;
 • Lemli-Opitzov sindrom, kojeg karakterizira teška mentalna i fizička retardacija.

Kada je otkrivena kila herpesa, sumnja se na povredu unutarnjih organa, veliku učestalost srčanih kontrakcija, Patauov sindrom. U nedostatku nosne kosti ili njegove premale veličine, dostupne umbilikalne arterije i niske brzine otkucaja srca, prijeti opasnost od Edwardsovog sindroma.

Kada je vrijeme trudnoće dobro utemeljeno, ali ultrazvuk ne određuje nosnu kost i konture lica se ne izražavaju, to upućuje na Downov sindrom. Dekodiranje prvog pregleda obavlja samo iskusni stručnjak, jer pogrešni rezultati mogu dovesti do jakih osjećaja za buduće roditelje.

Kada početi brinući se trudna majka

Kao što je poznato, ljudski faktor je posvuda, pa čak iu ozbiljnim laboratorijima može doći do pogrešaka. Neispravni rezultati, koji pokazuju biokemiju, zbunjeni su s genetskim defektima. To se događa:

 • kod majki s dijabetesom;
 • za one koji imaju blizanke;
 • u slučaju ranog ili kasnog prvog pregleda;
 • s ectopic trudnoće.

Čimbenici kao što je popraćen neistinitost rezultata:

 • buduća pretilost majke;
 • Koncepcija IVF-om, dok će učinak proteina A biti nizak;
 • iskustva i stresnih situacija koje su se pojavile uoči ispitivanja;
 • liječenje lijekovima čiji je aktivni sastojak progesteron.

Ako PAPP-A pri visokoj stopi čini ga oprezni samo kad su rezultati ultrazvuka nepovoljni, tada nizak sadržaj bjelančevina ukazuje na takve poremećaje kao:

 • smrt fetusa;
 • patologija primarnog oblika živčanog sustava fetusa;
 • visoka vjerojatnost spontanog pobačaja;
 • rizik od preranog početka rada;
 • rhesus sukob mama i djeteta.

Test krvi je točno 68%, a samo u kombinaciji s ultrazvukom možete biti sigurni u dijagnozu. Ako se norme prvog zaslona ne odgovaraju propisanim, moguće je izbjeći strahove na sljedećem testiranju. Mora se provesti u drugom tromjesečju trudnoće. Kada su rezultati prvog pregleda upitni, možete ih pregledati u drugom neovisnom laboratoriju. Ponovljeni prvi pregled važan je za držanje do 13 tjedana trudnoće.

Roditelji će trebati genetsku konzultaciju, koja će preporučiti dodatna istraživanja. Kada ponovno ispitivanje pokazuje da dijete ima predispoziciju za Downov sindrom, to je naznačeno debljinom okvira i analize za hCG i PAPP-A. Ako je PAPP-A viši nego što bi trebao biti, a svi ostali indikatori odgovaraju standardnim, ne brinite se. U medicini postoje slučajevi kada je, unatoč lošoj prognozi prvog, pa čak i drugog pregleda, zdrava djeca rođena.

Probiranje prvog tromjesečja: zašto i kako to učiniti

Probira za prvo tromjesečje uključeno je u opći skup anketiranja tijekom razdoblja trudnoće radi procjene zdravstvenog stanja djeteta i mogućih prijetnji trudnoće. Projekcije su uobičajena metoda istraživanja, koja se odnosi ne samo na trudnice: preporuka za studije screeninga također je propisana novorođenčadi, kao i svim skupinama stanovništva uključenih u rizičnu skupinu za razvoj bilo koje bolesti, odstupanja, poremećaja.

Studije screeninga mogu odrediti vjerojatnu mogućnost prisutnosti patologije. U prvom tromjesečju trudnoće, screening kombinira ultrazvučni pregled i analizu parametara krvi, dok se rezultati tumače isključivo u sveobuhvatnoj analizi obje vrste istraživanja.

Prvi pregled tijekom trudnoće: razdoblje i vrijeme studija

Tijekom trudnoće, žene se potiču da prolaze kroz tri pregleda kako bi identificirali i ispravili moguće abnormalnosti tijekom trudnoće ili razvoja fetusa u vremenu.

1 screening se obavlja u prvom tromjesečju. Razdoblje trudnoće u klasičnoj verziji utvrđuje se na temelju prebrojavanja opstetrije, pri čemu se prvi dan gestacijskog razdoblja smatra datumom posljednjeg prije početka trudnoće. U kalendarskoj metodi određivanja trajanja trudnoće stručnjaci se odbijaju od dana začeća. Međutim, budući da je fiziološka koncepcija teško odrediti taj datum (dan ovulacije i dan spajanja jaja i sperme može se mijenjati 3-5 dana) preporučuje se pratiti opstetričku tehniku ​​usmjerenu na datum zadnje menstruacije.

Tijekom dugog menstrualnog ciklusa stručnjak može napraviti izmjene datuma screeninga, međutim u prosjeku se prva studija probira između 11 i 14 tjedana trudnoće, ograničavajući gornju granicu na 13 tjedana i 6 dana od datuma početka posljednjeg menstrualnog krvarenja.

Zašto je ovo razdoblje odabrano za prvi prikaz? U 12 porodničkih tjedana, granica između embrionalnih i fetalnih ili fetalnih razdoblja razvoja: buduće dijete kreće se od stadija embrija do fetusa. Prisutnost formiranih struktura i promjena u tijelu dopušta budućem djetetu da dobije novi status u perinatalnoj fazi razvoja.

Također, ovo razdoblje je minimalno, gdje možete identificirati najčešće, ali rijetko nastale odstupanja, kao i reakciju majčinog organizma na razvoj novog života.

Probiranje - dobrovoljno istraživanje ili dužnost?

Budući da je rana dijagnoza mogućih odstupanja omogućuje brzo i učinkovito pomaganje trudnice u ispravljanju mogućih negativnih posljedica, probira za vrijeme trudnoće preporučuje se svim trudnicama bez obzira na dob, zdravstveno stanje i prisutnost zdrave djece. Odstupanja zabilježena tijekom studije mogu se javiti spontano bez korelacije sa zdravljem roditelja, rođaka i životnog stila.

Unatoč činjenici da se screening studija provodi u smjeru ginekologa, može se odstraniti screening. Ovaj postupak je dobrovoljno, iako ga preporučuje Ministarstvo zdravstva kao dio medicinskog održavanja trudnoće za svaku ženu.

Kada odbacujete screening iz jednog ili drugog razloga, potrebno je zapamtiti da je ova studija korisna za sve, a posebno za neke kategorije trudnih majki. Rizične skupine uključuju:

 • buduće majke iznad 35 godina, bez obzira na prethodno iskustvo trudnoće i porođaja. Ova je preporuka povezana s povećanjem broja vjerojatnih kromosomskih abnormalnosti s početkom procesa starenja;
 • žene s dijagnozom stanja koja ugrožavaju spontani pobačaj ili pobačaj, propuštenu, ne-razvojnu trudnoću;
 • povijest zaraznih bolesti (uključujući gripu, ARVI tijekom prvog tromjesečja);
 • roditelji s genetskim poremećajima, žene koje imaju visoki rizik od genetskih abnormalnosti, prisutnost patologija ili djeca rođena s kromosomskim abnormalnostima tijekom prethodnih trudnoća;
 • trudnice koje su prisiljene uzimati lijekove koji su ograničeni ili zabranjeni primati tijekom trudnoće ili neposredno prije nje, određene vrste cijepljenja i medicinske postupke koji su prethodili trudnoći u kratkom vremenu;
 • žene čija je trudnoća proizašla iz bliske veze;
 • žene s ovisnostima: alkohol, ovisnost o drogama itd.

Probna studija ne predstavlja rizik za fetus ili majku, pa je odbijanje dijagnosticiranja, što može otkriti lako ispravljiva odstupanja za određeno razdoblje, barem nerazumno.

Istraživanje se provodi besplatno u javnim klinikama. Izbor se može pregledati na bilo kojoj drugoj klinici, ako je potrebno, možete ponovo provesti cijelu studiju, kao i jednu od njezinih faza, ako to dopušta vrijeme trudnoće.

Što je uključeno u prvi perinatalni screening?

Probiranje u prvom tromjesečju trudnoće ograničeno je na ultrazvučni pregled stanja fetusa i maternice žene, kao i biokemijski pregled krvi trudnice, koji određuje razinu odgovarajućih hormona i prisutnost određenih pokazatelja.

Veličina fetusa, svojstva razvoja dijelova tijela, kosti, prisutnost pojedinih dijelova cirkulacijskog sustava u kombinaciji s rezultatima testa krvi omogućuju potvrdu točnosti djetetovog razvoja i reakcije majčinog tijela, ili sumnju na mogućnost odreĎenih odstupanja.

Kako se pripremiti za prvi screening?

Ultrazvučno ispitivanje fetusa i maternice može se provesti na dva načina: pomoću uređaja s transvaginalnim senzorom ili transabdominalnim vanjskim pregledom pomoću površine peritoneuma.

U prvom slučaju, priprema za proučavanje sastoji se u pražnjenju mokraćnog mjehura neposredno ispred ultrazvuka, u drugom slučaju potrebno je ispuniti mokraćni mjehur prije ispitivanja, što će stvoriti neophodno zatamnjenje i kontrast. Punjenje mokraćnog mjehura vrijedi oko 30 minuta prije početka studije, potrebnog volumena tekućine - od 0,5 do 0,7 litara. Poželjno je koristiti pitku vodu koja nije gazirana, a ne ići u WC, počevši od 4 sata prije dolaska specijalista do kraja ultrazvuka.

Tijekom samog postupka, položaj fetusa važan je čimbenik. Ako dijete leži na takav način da je teško izračunati točne dimenzije nekih dijelova tijela, tada se očekuje da se trudnica može ponuditi hodati, savijati se, naprezati i opustiti trbuh, oponašati kašalj itd. U ovom trenutku ponekad je moguće odrediti spol budućeg djeteta, ali za Za točniji rezultat, bolje je čekati drugi ultrazvučni pregled iznad 20 tjedana.

Krvna biokemija tijekom prvog trimestrinskog pregleda treba provoditi strogo nakon ultrazvuka. Krvna formula u majčinom organizmu tijekom razdoblja trudnoće se svakodnevno mijenja, a bez korelacije s datumom ultrazvuka specijalist neće moći ispravno interpretirati analitičke podatke.

Za najpouzdanije rezultate biokemijskih krvnih testova potrebno je isključiti sve čimbenike koji mogu utjecati na rad različitih organa. Dakle, u pripremi za drugu fazu screeninga uključuje:

 • isključivanje iz prehrane potencijalnih alergena hrane za sve žene (kakaovci, orašasti plodovi, školjke, agrumi, ne-sezonski povrće i voće) i identificirani alergeni za trudnice s alergijskim reakcijama u anamnezi. Prisutnost alergije u vrijeme pregleda ili neposredno prije nego što je potrebno obavijestiti stručnjaka, to će omogućiti točniju procjenu rezultata analize. Nema potrebe da govorimo o potrebi da ne uzmemo alkoholna pića tijekom trudnoće, međutim, prije nego što probiramo ovo pravilo je osobito važno i primjenjuje se čak i na male doze alkohola tijekom praznika;
 • Zadnji obrok trebao bi biti 12 sati prije prikupljanja krvi za studiju, navečer prethodnog dana. Nakon podizanja i prije analize nemoguće je piti;
 • Neposredno prije uzimanja krvi, morate sjediti 15-20 minuta, izbjegavajte stres, tjelesni napor (trčanje iza autobusa, penjanje na duge stepenice itd.).

Nepridržavanje gore navedenih pravila može dovesti do poremećaja u rezultatima testova, što može biti pogrešno tumačeno kao odstupanje u razvoju fetusa ili tijekom trudnoće. Takvi nepotrebni rizici moraju se izbjeći.

Fetalne stope procijenjene ultrazvukom tijekom prvog trimestra

U procesu ultrazvučnog pregleda, stručnjak procjenjuje veličinu fetusa prema različitim pokazateljima, kao i neke parametre djetetovog tijela, posebno razvoj i stanje posteljice i maternice u ovom razvojnom razdoblju.

U rezultatima ultrazvuka na prvom pregledu, vidjet ćete sljedeću notaciju:

 • KTP ili duljina fetusa od krune do koccika: ovako se proces prenatalnog razvoja odnosi na "rast" djeteta, budući da je najkarakterističniji položaj fetusa s nogu savijen i povučen na prsa, naročito u kasnim razdobljima, nije moguće odrediti duljinu cijelog tijela. Puni "rast" može se uvjetno procijeniti na temelju duljine kostiju bedrene kosti koja je, poput duljine kostiju ramena i podlaktice, važan pokazatelj razvoja fetusa;
 • Ispušni plin je mjera veličine glave fetusa, izmjerena u opsegu (izračunata na temelju promjera);
 • BPR je pokazatelj veličine bioparijentne glave između parietalnih kostiju. Ovaj pokazatelj odražava razvoj glave strukture fetusa, au kasnijim razdobljima omogućuje nam pretpostavke o željenom načinu isporuke majke. S velikim volumenom lubanje i suženom zdjelicom, najvjerojatnije će se ponuditi carski rez. Također se mjeri udaljenost od čela do djeteta djeteta;
 • TVP je pokazatelj debljine ovratnika ili cervikalnog nabora fetusa, procjenjuje se samo u prvom tromjesečju. Do 16. tjedna ta se formacija pretvara u nove organe, a u razdoblju prvog pregleda tog indikatora u kombinaciji s markerima krvi, dijagnosticira se odsutnost ili povećana vjerojatnost kromosomskih abnormalnosti;
 • debljina nosne kosti kao vjerojatnog pokazatelja prisutnosti genetskih abnormalnosti mjeri se ultrazvukom u 12-13 tjedana, a ultrazvuk u 11 obstetrijskih tjedana u većini slučajeva omogućuje samo da primijetite njegovu prisutnost i početak formiranja;
 • strukturalne značajke mozga, kosti lubanje: ovaj indikator opisuje kako simetrično i u skladu s normom kranijska kutija i moždano tkivo fetusa razvijaju;
 • Srčana frekvencija, pokazatelj brzine otkucaja srca ili srčanog ritma, procjenjuje se u skladu s dobnom normom. Isto tako, prilikom ispitivanja srca, ako je moguće, specijalisti studiraju veličinu, strukturalne dijelove srčanog mišića. Također se istražuje lokalizacija srca, želuca, velikih arterija i žila;
 • lokalizacija koriona (placente), debljina organa. U kasnijim studijama također će se istražiti prisutnost i broj kalcifikacija - uključenja koja ukazuju na fiziološko starenje posteljice;
 • broj pluća pupkovine;
 • volumen i stanje amnionske tekućine;
 • karakteristike tonus maternice i cerviksa.

Prosječne vrijednosti glavnih parametara u skladu s tjedima trudnoće:

Prvi pregled tijekom trudnoće: preglede i datumi

U prvom tromjesečju trudnoće, svaka žena podvrgava se bezbolnom postupku kao što je screening. Za mnoge, ovo je novi koncept. Stoga je potrebno detaljnije razmotriti problem probira i identificirati glavne patologije prema svojim rezultatima.

Što je prvi pregled i koji testovi to uključuje

Ovaj postupak je vrlo važan tijekom trudnoće, jer pruža informacije o stanju i razvoju djeteta. Održava se kako bi se isključile sve patološke promjene u tijelu fetusa genetske prirode.

Prosijavanje se sastoji od testiranja krvi i ultrazvuka. Prije pregleda stručnjak uzima u obzir glavne karakteristike trudnice (težina, visina, ovisnost o lošim navikama, moguće bolesti) koje mogu utjecati na rezultate ispitivanja.

Ono što određuje prvi pregled

U desetom tjednu trudnoće, očekivana majka mirisa o tome kako se fetus razvija i jesu li prisutne genetske bolesti. Ako se fetus razvije s znakovima Downovog sindroma, tada će se odrediti debljinom oklopnog prostora. Patologije su detektirane posebnim pokazateljima u analizi krvi:

 1. Stopa hCG-a: ako je brojka niža od norme, najvjerojatnije će se u fetusu potvrditi Edwardsov sindrom, ako je veći - Downov sindrom.
 2. Indikator PAPP-A (plazma protein): vrijednost je manja od norme koja ukazuje da je u budućnosti dijete sklono bolesti.

Ultrazvuk na prvom pregledu ima za cilj odrediti sljedeće točke:

 • lokaciju fetusa kako bi se isključila mogućnost ektopične trudnoće;
 • potvrda jednokratnih ili višestrukih trudnoća;
 • praćenje otkucaja srca i održivost embrija u desetom tjednu razvoja;
 • izračun CTE-a (kocciksa-parietalna veličina);
 • anatomsko ispitivanje fetusa (definirano kao vanjski nedostatci i patologija unutarnjih organa);
 • pregled prostora ovratnika, čija debljina, tijekom normalnog razvoja, treba odgovarati dva centimetra. Ako se opaža zadebljanje, vjerojatnost manjka je visoka;
 • pregled stanja posteljice i isključenje njegove disfunkcije.

To je ovo sveobuhvatno istraživanje koje pomaže identificirati fetalne genetske kromosomske abnormalnosti. Ako je potvrđena ozbiljna dijagnoza, koja cripples životu nerođenog djeteta, umjetni pobačaj svibanj biti ponuđena trudnica.

Samo prema kompleksnim testovima, liječnik određuje točno stanje fetusa. U slučaju potvrde vjerojatnosti patologije, žena se šalje na posebne testove - biopsiju i amniocentezu. Na temelju rezultata, donose konačne zaključke i odlučuju o budućoj sudbini fetusa.

Kada se prvi pregled tijekom trudnoće

Je li potrebno probira?

Kada se trudna majka registrira, obvezni su kompleks studija koji omogućuju praćenje stanja trudnice i njenog fetusa. Ovdje se također može uključiti screening, što omogućava mladoj ženi mirno za genetsko kromosomsko razvijanje bebe. No, ako žena sam odbija ovaj postupak, tada liječnik ne može prisilno prisiliti da obavlja prvi pregled.

Prije svega, ginekolozi se usredotočuju na zanimanje trudnice. Zato što bi svaka majka trebala brinuti o stanju fetusa od trenutka začeća. Opasnost od neispitivanja može biti u činjenici da u ranoj fazi fetus može imati najozbiljniju moždanu bolest koja će dovesti do smrti prije rođenja ili teške invalidnosti u budućnosti. Čak i ako je planirana trudnoća i oba roditelja su potpuno zdravi, a među rodbinom nema osoba s rodbinom genetske bolesti, vodeći liječnik i dalje preporučuje da se podvrgne postupku pregleda.

Tko se preporučuje da prođe probir

Postoje rizične skupine koje treba pregledati u prvom tromjesečju. Zanemaruju prvi prozor zabranjen. Ova grupa uključuje:

 • žene u dobi od 35 godina;
 • mlade osobe koje odluče postati majke u odrasloj dobi;
 • djevojke, među čijim rodbinom postoje ljudi s Downovim sindromom ili druge genetske bolesti, također, ako postoje takvi predstavnici među rodbinom muža;
 • ako su prethodne trudnoće bile s fetalnim abnormalnostima ili pobačajima;
 • trudnice koje su prije začeća zlostavljale alkohol ili opojne tvari;
 • ako je otac djeteta udaljeni rođak žene u radnoj snazi;
 • trudnice koje su prethodno izvijestile o slučajevima mrtvorođenja;
 • djevojke koje, neposredno prije začeća, koriste lijekove za brzi pobačaj;
 • ako je prethodno dijete rođeno genetskom patologijom.

Kako se pripremiti za prvi pregled tijekom trudnoće

Pripremne aktivnosti održavaju se u antenatalnoj klinici za sudjelovanje vodećeg ginekologa. Razgovor treba provesti između trudnice i liječnika, tijekom kojeg će pacijent razjasniti sva pitanja od interesa o testovima. Postoje i neke nijanse o prvom pregledu:

 1. Sveobuhvatni testovi trebali bi se održati u jednom danu, preporučljivo ih je uzeti u jednom laboratoriju. Majka treba biti mirna i shvatiti da svi postupci neće donijeti bol, ako ne uzmete u obzir unos venske krvi.
 2. Prije davanja krvi, preporučljivo se suzdržite od intimnosti i jedenja, jer to može utjecati na rezultate.
 3. Prije pregleda, trudnica bi trebala težiti, jer će u vrijeme postupka biti potrebni precizni podaci o visini i težini.
 4. Neposredno prije postupka treba se suzdržati od upotrebe tekućina. S jakom žešću dopušteno je više od sto mililitara tekućine.
 5. Rezultati istraživanja i zaključci o prisutnosti patologija nakon dekodiranja prijavljuju liječnik.

Norme prvog pregleda tijekom trudnoće

Ako trudnica zna normalne vrijednosti, onda će joj biti lako za dešifriranje rezultata prvog pregleda samostalno. Dakle, očekivana majka će već biti svjesna vjerojatnosti rizika od patologija. U tu svrhu osiguravaju se norme koje su odobrili stručnjaci.

Važni su pokazatelji proteina (PAPP-A), koji su odgovorni za normalno funkcioniranje posteljice i hCG.

Stope PAPP-A i hCG na prvom screeningu

Ovi pokazatelji su norma i ne predviđaju razvoj nedostataka.

Norme pokazatelja prvog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće

Prva stvar koju liječnik obraća pozornost je brzina otkucaja srca (u ovom trenutku trebala bi biti između 150-175 otkucaja) i CTE (ne manje od 45 mm) u ovom trenutku.

Izračunavanje mogućih patologija u screeningu

Prema prvom pregledu određuje se simetrija moždanih polutki, kao i opći pokazatelji razvoja unutarnjih organa fetusa. No, glavna zadaća istraživanja je dati podatke koji potvrđuju vjerojatnost kromosomske patologije. Nositi dijete, vrlo je važno isključiti daljnja odstupanja i bolesti:

 1. Triplodija (u normalnom fetalnom razvoju, zabilježen je dvostruki skup kromosoma).
 2. Patološke promjene u neuralnoj cijevi.
 3. Moguća umbilikalna kila.
 4. Vjerojatnost dolje sindroma.
 5. Mjesto na Patauov sindrom.
 6. Simptomi de Lange sindroma.
 7. Fetus se razvija s Edwardsovim sindromom.

Stoga, kako bi se počelo pravodobno liječiti ili potaknuti razvoj fetusa, preporučljivo je da sve trudnice nakon desetog tjedna idu na screening. Provođenje dekodiranja 1 tijekom trudnoće treba obaviti stručnjak, jer nepravilna interpretacija parametara dovest će samo do neželjenih panika i anksioznosti.

Čimbenici koji utječu na rezultate prve pretrage

Ponekad rezultati sveobuhvatne studije mogu biti netočni, a to je popraćeno takvim čimbenicima:

 • prekomjerna težina trudna, stupanj pretilosti;
 • ako se začeće ne pojavljuje na prirodan način, ali uz pomoć IVF-a - tada će se proteina u krvi podcijeniti;
 • ako je trudnoća višestruka (u ovom slučaju teško će se odrediti pokazatelj norme);
 • iskustva i stresne situacije uoči testiranja s trudnicom;
 • amneocentoza također može utjecati na rezultate;
 • ako trudna ima dijagnozu dijabetesa.

Takvi slučajevi narušavaju rezultate screeninga i ne daju potpunu kliničku sliku stanja budućeg djeteta.

Mogu li rezultati prvog pregleda biti lažni?

Kao što znate, mogu postojati razni čimbenici koji značajno utječu na rezultate istraživanja. Nemojte isključiti mogućnost medicinske pogreške. Dakle, prisutni su pogrešni rezultati koji se lako zbunjuju s pokazateljima genetske bolesti:

 • u trudnica s dijabetesom;
 • također odstupanje od norme hCG može biti kada je žena trudna s blizancima;
 • kasna dostava prvog screeninga (prije ili kasnije);
 • ektopična trudnoća.

Prvi videozapis

Pozivamo vas da gledate prvi videozapis na kojem ćete nadam se pronaći odgovore na preostala pitanja.

Prvi pregled tijekom trudnoće: kada i kako to učiniti, dekodiranje rezultata, normi i odstupanja

Svi parovi koji namjeravaju uskoro postati roditelji, želim vjerovati da će imati zdravu bebu. Kako bi im se pružilo takvo povjerenje, liječnici nude postupke koji im omogućuju da vide norme i odstupanja u razvoju djeteta.

To uključuje prenatalni prvi pregled tijekom trudnoće - to je ime cijelog kompleksa medicinskih laboratorija i ultrazvučnih istraživanja s ciljem identificiranja patologija fetusa i posteljice. Nije obvezno, ali preporučljivo za sve.

Glavni cilj prvog pregleda je otkrivanje razvojnih defekata fetusa i placente najranije (do 14 tjedana) trudnoće. Omogućuje vam otkrivanje:

 • stupanj rizika patoloških promjena;
 • genetske abnormalnosti koje nisu podložne korekciji: Downov sindrom, Edwards, Patau, de Lange, Smith-Opitz;
 • umbilikalna kila, omfalocel;
 • patologija neuronske cijevi: meningocele, encefalocele, meningomyelocele;
 • umjesto dvostrukog - trostruki set kromosoma, to jest triploidije;
 • fizioloških nedostataka u formiranju organa i sustava malog organizma.

Prvi pregled ne otkriva specifičnu bolest u fetusu, ali ukazuje na tipične markere, ako ih ima. Na temelju rezultata bez dodatnih istraživanja, tijekom trudnoće nije došlo do dijagnoze. Liječnici mogu imati samo sumnje koje treba potvrditi ili odbaciti invazivnim laboratorijskim tehnikama. Ovaj postupak mora biti propisan ženama u opasnosti.

Terminologija. Medicinski koncept "probira" nastaje od engleske riječi "screening", što znači "odabir, probira i razvrstavanje".

Prije svega, da je trudnoća sigurno i bez komplikacija, vrijedi se prisjetiti osobne higijene.

Buduće mame trebaju biti vrlo pažljive pri odabiru kozmetičkih proizvoda deterdženata i paziti na sastav proizvoda. Ako među komponentama primijetite takve tvari kao što su natrijev lauril / Laureth sulfat, CocoSulfate ili kratice DEA, MEA, TEA - ne biste trebali kupiti takve alate. Takve kemijske komponente vrlo su opasne za zdravlje budućeg djeteta i zdravlje majke. Prolaze kroz pore u krv i uranjaju se u unutarnje organe, uzrokujući slabljenje imunološkog sustava i trovanja.

Većina liječnika preporučuje korištenje kozmetike za intimnu higijenu samo na prirodnoj osnovi bez štetnih nečistoća. Prema istraživanjima stručnjaka iz područja prirodne kozmetologije, najuspješniji izbor su kozmetički proizvodi tvrtke Mulsan Cosmetic (mulsan.ru). Proizvođač ne koristi štetne sastojke, boje i konzervanse u sastavu proizvoda, preferirajući samo prirodne proizvode i vitamine.

svjedočenje

Prvi pregled je izborni postupak. On je imenovan za one buduće majke koje su u opasnosti od razvoja fetalnih patologija. Indikacije za provođenje ovog istraživanja su:

 • dobi nakon 35 godina;
 • prisutnost nasljednih bolesti;
 • virusne bolesti koje su pretrpjele tijekom rane trudnoće;
 • prethodna fetalna smrt, mrtva priroda;
 • blisko povezani brak;
 • uporaba droga i lijekovi zabranjeni tijekom trudnoće;
 • alkoholizam;
 • rođenje prve djece s genetskim abnormalnostima;
 • štetni radni uvjeti;
 • pobačaja, pobačaja u prošlosti.

Prvi se screening također može provesti ako par sami izraziti želju da se osigura da je sve u redu s njihovim djetetom. Postupak uključuje 2 studije trudnoće - ultrazvuk i krvni test (u ovom slučaju, uzima se iz vene).

Prema pismu zakona. U Ministarstvu zdravstva Ruske Federacije postoji broj narudžbe broj 457 iz 2000. godine. Navodi se da se prenatalni screening preporučuje za sve trudnice. Međutim, svatko ima pravo odbiti.

istraživanje

Rezultati prvog pregleda izvedeni su iz ultrazvuka i podataka dobivenih iz biokemije krvi. Obje studije međusobno nadopunjuju i daju veću točnost dobivenih stope trudnoće.

ultrazvučni pregled

Prema rezultatima prvog ultrazvučnog pregleda odrediti:

 • tijelo bebe: jesu li svi dijelovi na mjestu, bez obzira na to jesu li ispravno locirani;
 • opseg glave;
 • duljina nogu, podlaktice, ramena, femura, cijevnih kostiju;
 • rast embrija, koji mora zadovoljavati standarde;
 • stopa fetalnog protoka krvi, rad i veličina srca;
 • volumen vode;
 • simetrija hemisfere mozga i njihove strukture;
 • KTP (tzv. Koccik-parietalna veličina);
 • LZR (čitanje kao veličina fronto-okcipitalne veličine);
 • TVP (ovo je debljina ovratnika);
 • Otkucaji srca (otkucaji srca);
 • BPR (označava biparetalnu veličinu) - jaz između parietalnih humaka;
 • struktura, mjesto, veličina placente;
 • broj pluća pupkovine;
 • stanje cerviksa maternice;
 • njezin hiperton.

Svaki od tih pokazatelja se uspoređuje s normom gestacijske dobi kada se studije provode. Najmanji odstupanja u njima analiziraju liječnici, vodeći računa o karakteristikama organizma, prethodno identificiranim upitnicima. Uz ultrazvuk, prvi screening uključuje analizu biokemije venske krvi.

Ispitivanje krvi

Biokemija krvi iz vene za prvi pregled naziva se dvostruko testiranje, jer vam omogućuje određivanje 2 parametra za trudnoću vrlo su važni:

 • razina plazme proteina (označena kao PAPP-A);
 • sadržaj ljudskog korionskog gonadotropina (u zaključku treba biti stupac "slobodni β-hCG").

Tako su na prvom pregledu prikazani rezultati dviju glavnih studija - ultrazvuk i biokemijska -. Ovo je jedna od najpristupačnijih metoda za dobivanje pouzdanih podataka u kratkom vremenu uz minimalan trošak.

Korisne informacije. Za trudnoću, vrlo važnu ulogu imaju takvi pokazatelji kao što su TVP i hCG.

datumi

Mnogi mame zabrinuti su koliko dugo rade na prvom pregledu tijekom trudnoće, jer žele imati vremena za pripremu za takav važan događaj. Ginekolog ga obično propisuje za razdoblje koje nije ranije od 10. i najkasnije do 13. tjedna. Točnije - od prvog dana od 10. do petog dana 13. stoljeća.

Najbolje vrijeme za provođenje istraživanja na prvom pregledu je sredina navedenog vremena, tj. Oko šestog dana 11. tjedna. Točnije, datum izračunava liječnik koji propisuje testove i vodi trudnoću.

U nekim slučajevima, razdoblje prvog pregleda može se lagano povećati do 6. dana 14. tjedna, ali će pogreška dobivenih podataka biti opipljivija, a rezultati neće biti potpuno točni.

Zašto takav vremenski okvir? Do 11. tjedna TVP je toliko mali da se ne može mjeriti. Nakon 14. tjedna ovaj prostor može biti popunjen limfnom, što narušava rezultate studije. No, ovaj pokazatelj označava mnoge kromosomske abnormalnosti tijekom trudnoće.

Kako se pripremiti

Ono što priprema za prvi pregled obuhvaća pacijenta treba detaljno objasniti pacijentu.

 1. Ne možete biti nervozni prije postupka jer iskustva mogu utjecati na točnost rezultata. Moramo vjerovati da je dijete dobro.
 2. Istraživanja provedena u okviru prvog pregleda apsolutno su bezbolna pa se ne moraju bojati.
 3. Transvaginalni ultrazvuk trening trudnoće ne zahtijeva.
 4. Sa abdominalnim ultrazvukom poželjno je da trudni mjehur bude pun. Da biste to učinili, nekoliko sati prije studija morate popiti dovoljnu količinu ne-karbonirane, čiste vode i ne ići na zahod.
 5. Krv za biokemijsku analizu uzima se na prazan želudac. Dakle, 4 sata prije analize se ne može jesti.
 6. 2-3 dana prije dvostrukog krvnog testa morat će se popeti na dijetu, tako da je analiza dala točnije rezultate. Ne možete jesti čokoladu, plodove mora, meso, orašaste plodove, masne i dimljene jela.
 7. 2-3 dana prije prvog pregleda liječnici preporučuju suzdržavanje od seksualnog odnosa.

Trebamo se mentalno i fizički pripremiti za prvi prikaz, tako da su rezultati točniji. Za veći mir uma možete unaprijed naučiti što je taj postupak i kako se izvodi.

Mišljenja se divergiraju. Vjeruje se da se ultrazvuk i kemijska krv mogu provesti u jednom danu. Ali ako je ultrazvuk trbušni, morate piti puno vode, što će zauzvrat utjecati na krvni test. Budite sigurni da raspravljate o ovom pitanju sa svojim liječnikom.

Kako

Obično se probiranje prvog tromjesečja provodi u tri faze.

Prethodni pregled

Tjedan dana prije očekivanog datuma prvog pregleda prikupljaju se podaci koji mogu značajno utjecati na rezultate studija. Oni pomažu identificirati značajke tijeka trudnoće i ženskog tijela. Za točnost rezultata su važni pokazatelji kao što su:

 • dob;
 • težina;
 • kronične bolesti identificirane prije trudnoće;
 • loše navike;
 • hormonska pozadina buduće majke;
 • način koncepcije (bio je IVF);
 • analize koje su već podnesene na ovu točku.

Prije prvog pregleda trudnoće, liječnik razgovara s roditeljima budućeg djeteta. Ako su u opasnosti, objašnjava obveznu prirodu ovog postupka. Ako su sami izrazili želju da prođu kompleks istraživanja, on ih obavještava o značajkama istraživanja koje se provode.

ultrazvučni pregled

Ultrazvučna i biokemijska analiza krvi se provode u jednom laboratoriju. Prvo - ultrazvučni pregled koji točno određuje trajanje trudnoće. Na temelju tog pokazatelja laboratorijski tehničari će potom odraditi dekriptiranje dvostrukog testa.

 1. Transvaginalni ultrazvuk uključuje umetanje senzora u vaginu.
 2. S transabdominalnim ultrazvukom, senzor kontaktira abdomen.
 3. Prostorno područje je gelirano gelom radi glatkog prolaza valova, a zatim liječnik vodi senzor kroz tijelo. Slika na monitoru računala omogućuje vam da vidite stanje fetusa i napravite odgovarajuća mjerenja.
 4. Ako položaj djeteta ne dopušta liječniku da poduzme mjerenja, može zatražiti od žena da kašlja, hoda, pomakne se, tako da se fetus okreće kako treba.

Uz pristanak buduće majke, Doppler ultrazvuk može se izvoditi u ovoj fazi trudnoće - studija koja mjeri smjer i brzinu protoka krvi u pupčanu vrpcu. To vam omogućuje da ispravno procijenite stanje fetusa i posteljice. Nakon ultrazvuka, krv se uzima iz vena radi biokemijske analize.

Biokemijski pregled

Kako bi rezultati ispitivanja krvi bili pouzdani, liječnici trebaju znati s maksimalnom točnošću gestacijsku dob kada se obavlja biokemijski pregled. Zato se ultrazvuk obavlja prvo. Uzimanje uzoraka krvi izvodi se pomoću specijalne 5 ml vakuumske cijevi.

Rezultati prvog pregleda mogu biti spremni sljedeći dan. Ako se studije provode u redovitoj bolnici na prvom mjestu, možete pričekati 2-3 tjedna - sve će ovisiti o količini posla u laboratorijskim tehničarima i liječnicima. Ako se testovi provode u privatnoj klinici, roditelji će biti obaviješteni o rezultatima u bliskoj budućnosti. Izračuni su napravljeni računalnim programima koji uspoređuju podatke istraživanja s cijenama određenim za trudnoću.

Korisni savjeti. Ako se bojite donirati krv iz vena, uzmite s vama jednu od rodbine na zaslon screeninga. Psiholozi savjetuju u vrijeme analize da razgovaraju sa bliskom osobom na apstraktnoj temi i ni u kojem slučaju ne gledaju u špricu.

norme

Poznavajući norme prvog pregleda, mladi roditelji mogu samostalno dešifrirati rezultate istraživanja kako bi potvrdili nalaze liječnika o trudnoći i ne brinuti o zdravlju nerođenog djeteta.

Uobičajeno je da rezultati prvog pregleda trudnoće prema ultrazvuku trebaju biti kako slijedi.

CTE

 • Kod 10 tjedana: norma varira od 33 do 41 mm;
 • na 11: 42-50;
 • na 12: 51-59;
 • na 13: 62-73.

TVP

 • 10 tjedana: 1,5-2,2 mm;
 • na 11: od 1,6 do 2,4;
 • u 12: ne manje od 1,6 i ne više od 2,5;
 • na 13: 1,7-2,7.

Broj otkucaja srca (otkucaja po minuti)

 • U 10 tjedana: 161-179;
 • na 11: od 153 do 177;
 • na 12: 150-174;
 • u 13: 147-171.

Nasalna kost

 • 10 tjedana: nemoguće je utvrditi;
 • u 11: nije izmjereno;
 • u 12: više od 3 mm;
 • u 13: više od 3.

BDP

 • Za 10 tjedana: 14 mm;
 • na 1117;
 • u 12:20;
 • u 13:26.

To su ultrazvučne stope za prvi screening, koji bi trebali biti vođeni, vrednovanje rezultata studija za trenutnu gestacijsku dob.

Ispitivanje krvi

Podaci dobiveni analizom krvi za biokemiju također bi trebali biti zadržani unutar normalnog raspona.

HCG (obično izmjereno u med / ml):

 • na 10-11 tjedana trudnoće: donja granica je 20.000, gornja je 95.000;
 • u 12 tjedana: od 20.000 do 90.000;
 • 13-14: ne manje od 15.000 i ne više od 60.000.

Ako je hCG izmjeren u ng / ml, rezultati će biti različiti brojevi:

 • u 10 tjedana: približni okviri 25.8-181.6;
 • na 11: od 17.4 do 130.3;
 • u 12: ne manje od 13,4 i ne više od 128,5;
 • na 13: minimum 14,2, maksimalno 114,8.

Protein, PAPP-A (izmjereno u med / ml):

 • na 10 tjedana: 0,45-3,73;
 • na 11: 0,78-4,77;
 • na 12: 1.03-6.02;
 • na 13: 1.47-8.55.

Test krvi ne može se koristiti za 100% dijagnozu. Dobiveni podaci mogu biti samo razlog za imenovanje dodatnih studija. Potpuno dekodiranje rezultata probiranja prvog tromjesečja moguće je samo od strane stručnjaka. Usporedit će normu sa stvarnim materijalom i napisati zaključak o prisutnosti ili odsutnosti odstupanja i stupnju rizika.

Tajne dekodiranja. Laboratoriji ukazuju na razinu hCG u različitim jedinicama: može biti mIU / ml - označava milli (međunarodna jedinica) po mililitru; mIU / ml (u međunarodnoj oznaku) - mili-međunarodne jedinice po milimetru (engleski); Med / ml je isti kao mIU / ml, ali Ed je jednostavna jedinica, a ne međunarodna; ng / ml - nanogramima po mililitru; ng / ml - nanogrami po mililitru (engleska kratica). MED / ml je jednak mIU / ml; ng / ml pomnoženo s 21,28 je jednako mU / ml (mIU / ml).

odstupanja

Kada liječnici daju zaključke o abnormalnostima u prvom pregledu trudnoće? To se događa ako se rezultati značajno razlikuju od norme, što ukazuje na prisutnost intrauterinih patologija.

Na ultrazvuku prvog pregleda utvrđuju se fizički nedostaci djeteta. Moguće je da nedostaju dijelovi tijela ili organa, koji se ne nalaze tamo gdje je obično. Neki pokazatelji mogu se podcijeniti, što će upućivati ​​na usporavanje rasta intrauterine. Osim toga, ultrazvuk u ovoj fazi trudnoće može potvrditi sumnju na neku prilično ozbiljnu patologiju.

Cord hernija, omfalocel:

 • unutarnji organi se nalaze ne u peritoneumu, već u hernial sac.

Downov sindrom:

 • nazalna kost nije vidljiva;
 • glatke konture lica;
 • povećao TVP;
 • poremećaji protoka krvi;
 • male veličine maksilarne kosti;
 • megacistis - velika veličina mokraćnog mjehura;
 • tahikardija.

Ako su abnormalnosti u razvoju fetusa vidljive na ultrazvuku golim okom (nedostatak ekstremiteta, deformacija lica, podcijenjena mjerenja), liječnici obavještavaju roditelje o tome i daju preporuke. Najčešće - o pobačaju. Ako su rezultati istraživanja nejasni, a stručnjak nije siguran u njih, konačni zaključci omogućuju test krvi za biokemiju.

Dvostruko ispitivanje

Korionski gonadotropin (također se obično naziva slobodnim β-hCG) glavni je hormon trudnoće. Stoga, odstupanja od norme ovog pokazatelja, tj. Slaba krv na prvom pregledu, ukazuju na sljedeće patologije:

 • smanjili hCG signale o placentalnoj patologiji, Edwardsovom sindromu, ektopičnoj trudnoći, visokom riziku od prijevremenog prekida;
 • visok hCG je pokazatelj dolje sindroma, višestruke trudnoće, teške toksemije i dijabetesa kod majke.

Analiza proteina plazme može pokazati slijedeća odstupanja:

 • nisko PAPP-A povećava rizik od prisutnosti genetskih poremećaja - Downov sindrom, de Lange, Edwards;
 • PAPP-A je povišen, dok su ostale stope trudnoće normalne - nema se čega brinuti.

Rezultati krvnog testiranja za biokemiju nisu konačna dijagnoza, jer kod 100% -tne točnosti ne mogu potvrditi prisustvo kromosomskih bolesti u djeteta. Oni vam omogućuju određivanje samo vjerojatnosti patologije u svakom slučaju. Međutim, na temelju njih izračunava se drugi pokazatelj, vrlo važan za prvi pregled, MoM.

Za rezultate prvog pregleda, također je važan koeficijent MM, što ukazuje na razinu odstupanja. Prilikom određivanja ovog pokazatelja koriste se vrijednosti koje uzimaju u obzir sve značajke tijela budućih majki. Obično MOM norme na prvom screeningu su 0.5-3. Ako je trudnoća višestruka, rezultat se može povećati na 3,5. Ovaj pokazatelj izračunava se pomoću sljedećih formula:

 • MoM slobodni β-hCG = pravi pokazatelj gonadotropina u krvi pacijenata / normalno;
 • MoM PAPP-A = pravi pokazatelj proteina u pacijentovoj krvi / brzini.

Dobivene brojke mogu ukazivati ​​na razvoj sljedećih odstupanja u genetici:

 • Downov sindrom: PAPP-A = 0,41, P-hCG = 1,98;
 • Edwardsov sindrom: PAPP-A = 0,16, P-hCG = 0,34;
 • Triploidija: PAPP-A = 0,75, P-hCG = 0,06;
 • Klinefelterov sindrom: PAPP-A = 0,88, P-hCG = 1,07;
 • Sindrom Shereshevsky: PAPP-A = 0.49, p-hCG = 1.11.

Na temelju dobivenih podataka, izračunavanje rizika izvodi se posebnim računalnim programom PRISCA, koji ne dopušta pogreške. Ako zaključak kaže da je rizik 1: 380, to je norma. Ali ako je manje od tih pokazatelja, to znači da je njegov prag prekoračen. Sada postoji mnogo informacija da projekcije trudnoće ne daju točne rezultate, pa stoga ne biste trebali trošiti novac, živce i vrijeme na njih. Međutim, udio njihove neistine ne prelazi 5%, a većina ih se objašnjava čimbenicima koji liječnik nije uzimao u obzir tijekom početnog ispitivanja.

Još jednom na terminologiji. MoM je engleski izraz "višestruki medijan", što znači "višestruki medij".

Lažne rezultate

Također se događa da prvi pregled može dati lažne rezultate iz raznih razloga, koji bi se trebali uzeti u obzir prilikom izračuna rizika:

 • pretilost u trudnoj ženi koja izaziva pretjeranu razinu hormona;
 • IVF: PAPP-A može biti niži za 10-15%, povećani hCG na prvom screeningu, LZR se povećava;
 • višestruka trudnoća;
 • psihološko raspoloženje žene: panika strah od istraživanja, anksioznost;
 • amniocenteza, provedena 7 dana prije biokemijskog pretraživanja;
 • dijabetes će smanjiti hCG razinu.

Svi ti čimbenici koji utječu na rezultate prvog pregleda trudnoće obično se identificiraju u fazi preliminarnog ispitivanja i uzimaju se u obzir pri izračunavanju MOM i rizika. Daljnja sudbina fetusa ovisit će o tim pokazateljima.

Potrebno je znati! Rezultati prvog pregleda mogu se razlikovati ako su studije provedene u različito vrijeme iu različitim laboratorijima. Osim toga, razine hormona i proteina su izračunate u različitim jedinicama. Liječnici kategorički ne preporučuju dekodiranje testova sami. Samo profesionalni bi trebao raditi ovdje.

Sljedeći koraci

Ako se dobije loš prvi pregled, tj. Rezultati će pokazati visoki stupanj rizika od razvoja patologija, trudnoća će biti pod posebnom kontrolom. Žena će morati proći dodatnu dijagnostiku:

 • potrebno je genetsko savjetovanje;
 • amniocenteza - proučavanje amnionske tekućine za razjašnjenje dijagnoze kromosomskih i genskih patologija;
 • korionska biopsija - proučavanje crvenih vila potvrđuje ili negira prisutnost nasljednih ili kongenitalnih bolesti fetusa;
 • Cordocentesis - Analiza krvi kabela;
 • Obavezno drugi pregled u drugom tromjesečju trudnoće.

Ako je dijagnoza potvrđena, ovisno o težini i mogućnosti prilagodbe, liječnik daje preporuku za pobačaj ili propisuje liječenje kako bi se uklonili razvoj patologija. Ako su roditelji uznemireni nekim pitanjima o prvome screeningu već provedenom ili samo na rasporedu, trebali bi ih svakako pita stručnjaku koji prati trudnoću. Uostalom, smirenost buduće majke jamstvo je zdravlja djeteta.

Trebali biste znati. Amniocenteza, korionska biopsija i cordocenteza invazivne su metode za ispitivanje trudnoće koja može predstavljati prijetnju zdravlju fetusa. Stoga nisu obvezni i nisu uključeni u prvi pregled.

I druge značajke

Žena koja očekuje dijete ne bi trebala biti prestrašena prvim pregledom trudnica, i zbog toga bi trebala znati maksimalne podatke o njemu, kako se ne bi uzalud brinuo. Pokrivenost nekih od najvažnijih pitanja o ovom postupku pomoći će u raspadanju sumnji i shvatiti da ove studije neće uzrokovati štetu ili bol, ali će biti sigurni da će se njezino dijete roditi zdravo.

Je li prvi pregled važan?

To je vrlo važno jer vam omogućuje pravovremeno utvrđivanje patologije trudnoće i poduzimanje odgovarajućih mjera (pobačaj, liječenje). On daje povjerenje budućim roditeljima da je njihova beba potpuno zdrava. Ali psihološka udobnost žene na položaju igra veliku ulogu.

Koji je probir važniji: prvi ili drugi?

Obje su važne, ali većina liječnika vjeruje da je to prva koja je važnija za daljnji uspješan tijek trudnoće. To daje veću točnost rezultata (do 95%) od drugog (jedva do 90%). Ako su rezultati prvog pregleda dobri i nema odstupanja, drugi se ne dodjeljuje.

Koja je razlika između prvog pregleda i drugog?

 1. Prvi screening propisan je od 11. do 13. tjedna, drugi - od 20 do 24 sata.
 2. Prvi uključuje ultrazvučne i krvne testove za određivanje razine PAPP i hCG proteina. Drugi je test krvi za otkrivanje pokazatelja placentnog laktogena, hCG, slobodnog estriola, alfa-fetoproteina. U praksi, oni također zahtijevaju ultrazvuk.
 3. Prvi, prema Zakonu, trebao bi biti slobodan. Drugi roditelji plaćaju roditelji nerođenog djeteta.
 4. Ako pokazatelji prvog pregleda ne uzrokuju sumnju među liječnicima, drugi se ne provodi.

Što se prvo pojaviti tijekom trudnoće?

Označava razne abnormalnosti u prenatalnom razvoju djeteta.

Koliko tjedana je prvi pregled?

Od 10 do 13 tjedana (u iznimnim slučajevima + 6 dana).

Je li to vidljivo na prvom pregledu spola djeteta?

Veličina tijela i orgulje bebe u prvom tromjesečju i dalje su vrlo mala pa je točnost određivanja spola 50 do 50.

Mogu li jesti prije pregleda prvog tromjesečja?

4 sata prije nego se krvni test iz vene ne može pojesti.

Što se ne može jesti prije prvog izbora?

Prije prvog pregleda ne možete jesti čokoladu, matice, plodove mora, meso, masnoće i dimljena jela.

Nemojte odustati od prvog pregleda, čak i ako niste u opasnosti. Trudnoća je često nepredvidljiva, a što prije saznate o svojim patologijama, manje su opasnosti i komplikacije koje ćete imati u budućnosti. Ne zamračujte devet mjeseci čekanja djeteta o tome kako će se roditi: budite uvjereni da je sve u redu s njim, na temelju rezultata provedenih istraživanja.