Prva kretanja fetusa tijekom trudnoće

Bol

Kretanje fetusa je najdirljiviji i najemotivniji trenutak cijele trudnoće. To se posebno odnosi na prve pokrete. Bilo koja majka s trepidiranjem čeka sat kad se beba prvi put osjeća. U pravilu, to se događa u vrijeme kada je početna toksikoza iza, žena se navikla na njenu novu poziciju i čeka njezino poznanstvo s djetetom. Otajstvo i svečanost trenutka leži u činjenici da nitko drugi na svijetu nije dobio ovu čast, osim mame: po prvi put da osjećaš svoju bebu.

Nevjerojatno, fetus počinje kretati od 8. do 9. tjedna. Međutim, ipak je premalen, kada "plivanje" rijetko dodiruje zidove maternice, a majka ne osjeća ove pokrete. Vjerojatno je pogrešno mišljenje da neki proizvodi mogu "probuditi" dijete - aktivnost djece ne ovisi o hrani koju majka konzumira. Vjeruje se da se u prvom tjednu u prosjeku mogu čuti različiti pokreti djeteta po 20 puta - povlači ruke s nogama, dok dodiruje zidove maternice. Ali sve je vrlo individualno, a vrijeme može značajno varirati. Mršave žene obično osjete prve pokrete prije nego što su zaludne. To također ovisi o vrsti trudnoće koju nosite: većina više žena osjeća prve pokrete bebe već u 18. tjednu, pa čak i ranije. Općenito, žene doživljavaju fetalni pokret tijekom ponovljenih trudnoća otprilike 2-4 tjedna prije nego tijekom prvog. To se događa uglavnom zato što je žena već upoznata s tim osjećajem, a mišići maternice već su spremni za to. I primiparous ne može osjetiti dijete i 24 tjedna. Ako vam liječnik uvjerava da trudnoća nastavlja normalno, ti i dijete su u savršenom poretku, a ne brinite o nedostatku kretnji. Uskoro će postati redoviti i različiti, i sigurno ćete ih prepoznati. U međuvremenu možete isprobati ovu metodu. Navečer piti čašu mlijeka, leći na leđima i neko vrijeme leći. Vjeruje se da je takvo držanje vrlo neugodno za dijete, a sasvim je moguće da će vam to obavijestiti svojim potezima.

Obično do 24. tjedna voljene osobe mogu doživjeti radost perturbacija. Šokovi su dovoljno jaki da se drugi ljudi osjećaju. No, hoće li dijete htjeti razgovarati s "strancima"? Ako se samo navikne na njihov glas i česte dodir ruke.

Uz povećanje trajanja kretanja, mrvice bi trebale povećati intenzitet i snagu. U 20. tjednu fetus u prosjeku kreće od 200 pokreta dnevno, a između 28 i 32 tjedna njihov broj postiže maksimalnu izvedbu: 600 pokreta. Prije porođaja dijete je već prerano, već je vrlo malo prostora u trbuhu, pa se broj kretnji postupno smanjuje, iako njihova snaga ostaje ista ili se čak povećava.

Istraživanja pokazuju da do kraja pojma aktivnost djeteta raste od 8 do 8 sati - tijekom dana beba spava, obasjana pokretom majke.

Prva kretanja fetusa tijekom trudnoće

Prvi pokreti bebe trudnice čekaju s posebnim uzbuđenjem i drhtavom. Ti osjećaji donose radost, jer jačaju vezu između buduće majke i njezinog djeteta, dopuštaju joj da "komunicira" s mrvicama i nagađaju o njegovu zdravlju. Pitanje vremena prvog kretanja - najčešće među trudnicama. Kada očekujete ove čarobne senzacije tijekom prve trudnoće ili za vrijeme drugog, na kojem ovise i što kažu, o ovom materijalu ćemo reći.

Fetalni pokreti

Dijete u maternici počinje ranije krenuti. Ako se 5-6 tjedana trudnoće tijekom prolaska ultrazvučne dijagnostike prvi put može snimiti beba srca, a nakon 7-8 tjedana dijete se počinje kretati, ali do sada samo pažljivi ultrazvučni stručnjak može primijetiti ove pokrete. Buduća majka ne može ih osjetiti, jer je njezina beba još uvijek vrlo mala, visina je samo 15-16 mm, a njegova težina je oko 1 gram.

Sami pokreti imaju karakter prisilnog impulsa živaca. Iako se mogu nazvati nervozni samo s vrlo velikim potezom. Riječ je o ritmičkoj kontraktilnosti živčanih vlakana koja je prisutna i prije formiranja živčanog sustava.

Do 10-11 tjedana trudnoće, fetus se može aktivnije kretati, plivajući u amnionskoj tekućini, puni mjehura. S vremena na vrijeme dijete dotakne stijenke maternice, ali malena visina i težina određuju lakoću i određenu težinu tih dodira, a žena ih možda ne osjeća.

Do 16 tjedana trudnoće, kretanje oružja, nogu, kao i fleksibilnost i produžetak postaju znatno više svjesni. Beba percipira zvukove kao vibracije. Pojačavanje vibracija zvučnih valova uzrokuje promjenu motoričke aktivnosti, a srce bebe ubrzava. Do 18. tjedna trudnoće, dijete se počinje zabavljati, koliko to okolina dopušta - proguta amnionsku tekućinu, pljuje, pije, igra uz pupčanu vrpcu, okreće se u vodi, odbija noge i ruke iz maternice ako ih slučajno dotakne.

Nemojte misliti da se dijete kreće samo zato što nema više posla. Pokreti imaju važnu misiju u razvoju mozga. Oni doprinose razvoju refleksa, stvaranju motoričkih reakcija na podražaje. Zbog toga nastaju mišićno-neuralne veze.

Krhotina se stalno povećava u visini i dobiva na težini pa se u određenom trenutku njezina intrauterinska "zabava" postaje očigledna i savršeno razlikuje od trudnice. To su prvi prepoznatljivi pokreti. One se bilježe u prosjeku između 16 i 24 tjedna trudnoće. Takav veliki vremenski raspon ovisi o individualnim uvjetima.

Prva trudnoća

Žene koje su trudne sa svojim prvim djetetom obično počinju osjećati svoje dijete kasnije od onih koji nose drugo ili treće dijete. To je prvenstveno zbog činjenice da žena ne zna osjećaj fetalnih pokreta, nikada prije nisu doživjeli takvu stvar, pa se često zbunjuju s prvim laganim pokretima mrvica s drugim procesima u njihovim tijelima, uglavnom s pokretljivosti crijeva, crijevnim plinovima.

Činjenica da žene "na položaju" često "zavijaju" u trbuhu, svi znamo, jer progesteron ima opuštajući učinak na crijeva. Zato prvo svjetlo dodira bebe iznutra se ne percipira kao takvo, sve je "otpisano" u crijevima. Kod primigrina, prvi se pokreti obično osjećaju u razdoblju od 18 do 22 tjedna. Najčešće - 20 tjedana.

Ranije, prije pojave ultrazvučne dijagnostike, opstetri su provjeravali trajanje trudnoće prema prvom kretanju. Ako je prva žena u pokretu imala prvo rođenje, ona je uvjetno odgovarala razdoblju od 20 tjedana, a točno je ostala ispred rođenja. Sada, pomicanjem, razdoblje trudnoće nije uspostavljeno.

Najteže je prepoznati kretanje mrvica, ako nema iskustva u prenošenju i rađanju. Teško ih je opisati, jer puno ovisi o individualnoj osjetljivosti. Većina trudnica tvrdi da izgledaju poput nježne lagane dodira repa ribe iz akvarija iznutra ili lepršanja leptira.

ponovljen

Žene, iskusnije u pitanjima trudnoće i porođaja, imaju takav doživljaj, obično počinju osjećati kretanje fetusa ranije nego primiparozni. To je zbog činjenice da su zidovi uterusa rastegnuti, osim senzacija pokreta bebe već su poznati ženi i gotovo je nemoguće zbuniti ih s fermentacijom plinova u crijevima.

S ponovljenom trudnoćom pokreti obično osjećaju trudna majka tijekom razdoblja od 16-18 tjedana. Neki kažu da su počeli "čuti" svoje dijete u 14-15 tjedana ili čak malo prije. To je također moguće, u ovom slučaju također puno pojedinih čimbenika igraju ulogu.

Odakle ovise?

Kao što je već spomenuto, pojava prvih opipljivih perturbacija ovisi o vrsti trudnoće. Međutim, postoji niz čimbenika koji su jednako isti kao i primiparozni i rekurentni, na kojima ovisi koliko će rano biti moguće osjetiti pokrete djeteta. Pogledajmo svaki od njih.

Sastav i težina

Tanke žene obično počinju osjećati bebu u maternici prije svojih punih prijatelja. Što je veći indeks tjelesne mase prije trudnoće, to će teže osjećati dijete. Činjenica je da zidovi uterusa same nemaju posebnu osjetljivost.

Moguće je osjetiti dodir s njima kad je sama utjecaja iznutra dovoljno jak za živčane završetke peritoneuma da ih "ulove". Ako žena ima čvrste "zalihe" potkožnog masnog tkiva na prednjem abdominalnom zidu, impulsi će se manje razlikovati od središnjeg živčanog sustava.

Djeca u punim i tankim majkama počinju se kretati približno u isto vrijeme, samo veličina tijela i osjetljivost omogućit će ženama različitih kategorija težine da osjete pokreta u različito vrijeme.

Fetalni položaj

Osjetljivost buduće majke utječe na položaj posteljice u maternici. Ako se nalazi na stražnjem zidu (najčešća opcija), tada se kretanje osjeća nešto prije. Položaj "dječjeg mjesta" na prednjem zidu dovodi do činjenice da pokreti djeteta nisu usmjereni prema prednjem abdominalnom zidu majke, već prema crijevu. S ovim rasporedom, pokreti mogu postati vidljivi i primjetni tek kasnije.

Nitko ne može odabrati mjesto i uticati na to, on je određen najranije vrijeme kad embrij, koji nije duži od 8-10 dana, spušta se u šupljinu maternice i prianja se svom endometrijumu. On može proizvoljno ugraditi i prednji i stražnji zid majčinog reproduktivnog organa.

Aktivnost žena

Budući da su prvi pokreti vrlo osjetljivi i suptilni, lako ih je propustiti. Obično se to događa kod žena koje tijekom dana vode mobilni i aktivni životni stil. Radne žene, učenici jednostavno nemaju fizičku sposobnost da se opuste i osjećaju kretanje djeteta tijekom dana. Ali u večernjim satima, kad žena leži, opušta, sve senzacije postaju izražene.

Često, žene kažu da su prvi put navečer osjećale bebu u utrobi, kada su se udobno smjestili s knjigom na počinak ili noću, kada su bili spremni za zaspati. Žene manje aktivne imaju veću vjerojatnost da će doživjeti fetalni pokreti tijekom prve ili druge trudnoće.

Veličina fetusa i mnoštvo

Ako fetus ima tendenciju veličine, a ultrazvučni liječnik kaže da veličina bebe prelazi standardne prosječne stope, moguće je da će se pokreti osjetiti malo ranije. U trudnoći, blizanaca ili tripleta, pokreti bebe također se pojavljuju ranije.

Razlozi za odsutnost

Nedostatak prepoznatljivih pokreta fetusa u maternici ne bi trebao prestrašiti ženu ako rokovi postavljeni u porodici još nisu izašli. Drugim riječima, tijekom prve trudnoće treba se početi brinuti zbog nepostojanja perturbacija tek nakon 23 tjedna trudnoće i tijekom ponovljene trudnoće - nakon 20-21 tjedana.

Vrlo često, žene koje se žale kod ginekologa s pritužbama na nedostatak perturbacija, napuštaju liječnički ured "osvijetljen", jer liječnik pomaže analizirati sve neobične senzacije i zaključuje da postoji perturbacija, samo da im je buduća majka ostala neidentificirana.

Kada se pritužbe na nedostatak perturbacija propisuju ultrazvučni pregled. To je ultrazvuk koji pomaže u prepoznavanju pravih uzroka nedostatka tjelesne aktivnosti djeteta.

Zašto se fetus ne može micati? Razlozi za masu i svi, nažalost, nisu najugodniji.

hipoksija

Oganj gladovanja može se razviti u bilo kojoj fazi trudnoće. Može biti uzrokovan infektivnim bolestima, patologijom razvoja posteljice, lošim navikama, nekontroliranim lijekovima u ranoj fazi, rhesus-sukobom između majke i fetusa (ako žena ima negativni Rh faktor).

U ranim fazama manjka kisika, bebe se aktiviraju, kreću se brzo i nasumično. Ako se stanje hipoksije održava dulje vrijeme, fetus minimizira sve pokrete kako bi spasio kisik, što zahtijeva više aktivnosti nego što je to u ovoj situaciji.

Ako je početna faza hipoksije bila u ranijem razdoblju, u kojem nije bilo moguće osjetiti aktivnost mrvica, ili žena nije obraćala pažnju, tada do trenutka kad bi trebali biti prva zasebna kretanja, dijete već ulazi u fazu kronične hipoksije, kod koje se praktički ne kreće. Važno je ustanoviti uzrok koji je doveo do gladovanja kisika što je prije moguće kako bi se uklonio, inače bi dijete moglo umrijeti.

Trudnoća blijedi

Djete se može zaustaviti u svom razvoju u bilo kojoj fazi trudnoće do 28 tjedana. Do kraja prvog tromjesečja, mnoge trudnice izdahnu s olakšanjem - opasnost od pobačaja je gotova. No, opasnost od ne-razvojne trudnoće i dalje postoji, iako je vjerojatnost njegovog razvoja nakon 12 tjedana mala.

Trudnoća koja ne razvija se također naziva propala pobačaj, jer nakon smrti fetusa može ostati u uterusu već dulje vrijeme. Ponekad to može potrajati 3-4 tjedna prije trenutka odbijanja, što se očituje kao abnormalno krvarenje, teške bolove u grčevitoj prirodi. Jasno je da se mrtvo dijete neće micati.

Da biste isključili propušteni pobačaj, obavite ultrazvuk. Ako se na njemu ne bilježi motorička aktivnost, ako nema otkucaja srca, poduzima se odgovarajuća dijagnoza i žena je hospitalizirana zbog curetege uterusa, jer nerazvijena trudnoća predstavlja ozbiljnu prijetnju za život i zdravlje same žene.

Odgođeno razvoj fetusa

Kao što već znamo, beba mora doseći dovoljnu veličinu i težinu tako da njezini pokreti postanu opipljivi. Ako dijete ima intrauterino usporavanje rasta, perturbacije se mogu pojaviti mnogo kasnije nego što je normalno.

Obično se to događa sa značajnim IUGR, kada veličina fetusa u 3-4 tjedna zaostaje za normativnim vrijednostima.

Potrebno je utvrditi uzroke razvojnih kašnjenja, tako da postoji mogućnost da ih eliminiraju i daju djetetu priliku da se "dostigne" s normama. Najčešće, razlozi leže u majčinim bolestima - infektivnim, virusnim, genitalnim infekcijama. Djeca mogu usporiti razvoj jer je majka izložena štetnim učincima nikotina, alkohola, opojnih droga, toksina, nitrata, droga, koje je ona uzela bez pristanka liječnika.

Ponekad je uzrok kašnjenja u razvoju neizbježan: većina kromosomskih patologija, teški i neizlječivi sindromi u fetusu popraćeni su značajnim zaostajanjem u stopama rasta. Ponekad se ponašaju kao uzročnici patologije posteljice, malformacija djeteta, teških metaboličkih poremećaja u majčinom tijelu.

Aktivnost motora djeteta

Tek nakon 25 tjedana kretanja djeteta postaje redovitije. Sada će trudna majka moći "komunicirati" s djetetom. Do 29. i 30. tjedna beba će početi reagirati pokretima u nekim emocionalnim situacijama - njezinoj ruci na trbuhu, milovati, glasnim glasom, vikom, zalupcima vrata, alarmom.

Od 28. tjedna, ženi će se savjetovati da dnevno brojati broj epizoda dječje tjelesne aktivnosti koristeći jednu od postojećih metoda.

Smanjenje ili povećanje brzine kretanja po danu postat će dijagnostički važno. Mama može shvatiti je li sve u redu s djetetom

Prvi pokreti su previše nepravilni da bi mogli dijagnosticirati bilo što. Ne morate ih brojati. Samo jedan dan, bebe u 20. tjednu čine do 300 različitih pokreta, ali očekivana majka neće osjetiti više od 1-5% tog iznosa.

Do 28. tjedna važno je napomenuti dnevnu prirodu djetetove aktivnosti kretanja. Ako se u jednom danu mrvica pomiče češće, au drugoj - manje često, ne biste trebali paničariti. Djeca su vrlo osjetljiva na promjene vremena. Zimi, bebe mogu biti aktivnije nego na toplom ljetnom danu. Na kišni dan, žele spavati ne manje nego što su trudni.

Noću, fetalna aktivnost može biti izraženija nego tijekom dana. Ako majka doživljava i da je nervozna, dijete se može rjeđe kretati, jer hormoni stresa koji se proizvode u ženskom tijelu također utječu na njega.

Radosna majka koja prima pozitivne emocije velikodušno dijeli sa svojim bebom serotonin, hormon sreće. Prihvaćajući ga krvlju majke, dijete će se malo aktivnije kretati.

Savjet

Sljedeći savjeti pomoći će vam da razumijete senzacije i prepoznate prve pokrete.

 • Nakon sat vremena slobodnog vremena, jesti komad čokolade, popiti čašu toplog mlijeka i leći u stanju mirovanja, pažljivo slušajući senzacije. Obično čokolada ili bilo koja druga slatka čini bebe aktivnije.
 • Nemojte biti nervozni, vaša beba nije obvezna nikome, ne smije se razvijati i razvijati u strogom skladu s postojećim opstetrijskim normama. Ako nema perturbacije, trebate se opustiti. Stres i brige o njihovoj odsutnosti samo pogoršavaju situaciju.
 • Razgovarajte s bebom. Ne može vas još čuti u našem uobičajenom razumijevanju, ali se osjeća dobro kad mu se približava ljubavlju i brigom.

Više detalja o kretanju fetusa će reći dr. EM. Jobaeva u sljedećem videu.

Pokreti djeteta tijekom prve trudnoće: kada počinju i kako izgledaju

Za svaku ženu trudnoća je najvažnija životna faza, pogotovo ako se to prvi put događa. U prvoj trudnoći, buduća majka vrlo skrupulozno prati kako se nerođeno dijete razvija, prati sve promjene koje se dogode s njom u ovoj fazi života. Zato je za trudnicu vrlo važno osjetiti pokrete djeteta.

Kada počinju prvi pokreti bebe tijekom prve trudnoće?

Pokreti tijekom prve trudnoće su neka vrsta uspostavljanja emocionalnog kontakta između majke i djeteta. Onaj tko nosi novi život u srcu čeka sa strahopoštovanjem ovaj važan događaj. Kada se prva kretanja javljaju tijekom trudnoće, to znači da s malim, još neformiranim malenim čovjekom sve je u redu, da raste i razvija se i tako se osjeća.

Također je važno da ginekolog na recepciji osjeti kretnje mrvica, jer uz pomoć posebnog uređaja mora analizirati njihovu učestalost, pravilnost, intenzitet i donijeti zaključke o razvoju i dobrobiti fetusa prema tim znakovima.

Svaka žena koja očekuje dijete zainteresirana je za pitanje "kada prvi pokreti počinju tijekom prve trudnoće". Poznato je da embrij počinje stvarati prve pokrete 7.-8. Tjedna, kada je veličina oko 2 cm, a tijekom tog razdoblja i dalje je vrlo mala, stoga slobodno lebdi u fetalnom mjehuru i ne dodiruje zidove. U 12. tjednu, kad se formiraju ruke i noge u fetus, počinje stvarati prve poticajne napade, postaju aktivniji, trzaju, ali je nemoguće osjetiti njezine pokrete tijekom tog razdoblja. U narednim tjednima, fetus brzo raste i razvija, a ima manje prostora za fetalni mjehur. Osim toga, dijete postaje sve jači, njegovi pokreti postaju jači, sigurniji i aktivniji. Uskoro će mlada majka osjetiti još jedan život u sebi. Kada se prva kretanja fetusa osjećaju tijekom trudnoće, žena postaje svjesna činjenice da se dijete razvija u njoj, od tog trenutka uobičajena promjena načina života, a ona sretno pokušava na novu ulogu - ulogu majke.

Razdoblje kada se prva kretanja fetusa osjećaju tijekom prve trudnoće

Obično za one koji će prvi put roditi, u 18. i 20. tjednu trudnoće pojavljuju se opipljivi šokovi. Važno je napomenuti da vrijeme kada žena prvi put počinje osjećati podrhtavanje može varirati, budući da je trudnoća različita za sve. Opstetričari identificiraju nekoliko čimbenika koji utječu na vrijeme:

 • Položaj fetusa;
 • Pojedinačne osobine organizma buduće majke;
 • Emocionalno stanje;
 • Način života i tjelesna aktivnost trudnice (smatra se da se aktivnije žena kreće tijekom tog razdoblja, kasnije počinje osjećati trzanje);
 • Što je račun trudnoće (obično prva kretanja fetusa tijekom prve trudnoće vrlo je teško razumjeti, a žena ih ponekad uzima za intestinalnu pokretljivost);
 • Značajke vezanja posteljice.

Drugi put oni koji se pripreme za majčinstvo počinju osjećati kretanje fetusa od 15 do 17 tjedana.

Postoji mišljenje da, osjećajući prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, od sada je vrlo jednostavno izračunati trajanje očekivanog rođenja. Do broja kada su šokovi prvi put osjetili, treba dodati 20 tjedana, što će rezultirati datumom rođenja. Međutim, točan datum postavljaju samo iskusni ginekolozi koji imaju trudnu ženu.

Kako razumjeti prve kretnje fetusa tijekom prve trudnoće?

Svaka trudnica vjerojatno se pita kako prepoznati kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, jer prije toga nije doživjela ništa takvo. Nije lako opisati riječi šokovima bebe, budući da sve trudnice opisuju taj osjećaj na različite načine. Netko uspoređuje kretnje njihovih mrvica s gurgulom u želucu, netko zbunjuje s procesima koji se javljaju u crijevima, neki moms povezuju pokreta s prskanjem ribe, pa čak i lepršavanjima leptira. Neki se u ovom trenutku trube u želucu, drugi su aktivni podrhtavanje, što u početku ne uzrokuje bol ili nelagodu. Posebno jasno možete osjetiti kretanje djeteta, dok leži u ležećem položaju. U tom položaju, gledajući trbuh, neki čak vide kako trbuh, kao da hoda, hoda.

Ako detaljno objasnite kako razumjeti prve pokrete tijekom prve trudnoće, treba napomenuti da možete prepoznati podrhtavanje od 20. tjedna. Dijete ne samo da se pokreće, već se i okreće u želucu, neko vrijeme se smiruje, a zatim nastavlja. Gruba se može nekoliko trenutaka vrebati, nema potrebe brinuti, nema se brinuti, samo je beba umorna i najvjerojatnije odmara. Što je dulje razdoblje, brže bebe pokreta tijekom prve trudnoće postaju sve intenzivnije. Uskoro će trudna majka početi prepoznati obrise - dijete ju je gurnulo rukom ili stopalom.

Gdje su prva kretanja djeteta tijekom trudnoće?

Oni koji prvi nosi dijete, pitajući se gdje je osjetio prvo miješanje trudnoće, to pitanje je važno jer, znajući odgovor, žena će biti u stanju razumjeti da li šokovi su pokreti djeteta stvarno, ili je to posljedica crijevne peristaltike. Od 18 do 30 tjedana može se osjetiti podrhtavanja u različitim područjima trbuha, ali najčešće u donjem dijelu. Od 31 tjedana pitanja „kako prepoznati prve miješajući trudnoće” i „na prvi miješanja slične trudnoće” nestati sami, jer u to vrijeme relativno veliki embrij zauzima određenu poziciju i njegov pokret može osjetiti vrlo jasno. Ako pričvrstite ruku u trbuh, lako je osjetiti guranje ručica ili nogu. Najčešće, od ove točke, pokret će se osjetiti u onim mjestima gdje se nalaze noge fetusa. Takvi šokovi mogu ozlijediti trudnu majku.

Ako je prvi pokret fetusa nije regularna, a njihov broj je oko 10 sat, a zatim na 26 - 30 tjedana, ne bi trebalo biti najmanje 20 - 30. Ponekad je dijete aktivnije ponaša, možda mu u ovom trenutku pogađa ukusna hrana, na primjer, slatkiši koji konzumira mama.

Prva kretanja fetusa tijekom prve trudnoće uzrokuju osjećaj radosti i tišine zbog činjenice da je sve u redu s bebom. Međutim, jednako je važno pratiti intenzitet potresa i njihovu učestalost. Ako tijekom dana nije bilo nikakvog kretanja fetusa - odmah se obratite ginekologu. Takav dugotrajni zastoj može ukazivati ​​na hipoksiju - nedostatak kisika, koji ima ozbiljne posljedice ako ne poduzmete pravovremene mjere. U nekim slučajevima trudnica može osjećati da je dijete previše aktivno, što također može značiti i nelagodu koju doživljava.

Ako je intenzitet pokreta odstupa od norme, ili u slučajevima kada se preselio vrijeme fetalnih pokreta tijekom prve trudnoće, liječnik propisuje pacijentu broj studija: ultrazvuk, ultrazvuk, dopler. Osim toga, stručnjak mora slušati srčane ritmove djeteta.

U slučaju kada studije nisu potvrdile pojavu bilo kakvog odstupanja od norme, liječnik preporučuje trudnici da posebnu prehranu i gimnastiku za trudnice. Također biste trebali izbjegavati stresne situacije i prekovremeni rad. Tako se događa da nezreliti fetus nema dovoljno energije za obavljanje tjelesne aktivnosti, brzo se umori. Možete pokušati uključiti slatkiše u prehranu, jer će brzo ugljikohidrati dati snagu za bebu.

Ako prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće gotovo da ne uzrokuje nikakav osjećaj i često prolazi neopaženo, onda se kretanje budućeg djeteta ne može zanemariti za 28 do 32 tjedna. U tom se razdoblju događa najmanji broj mrvica, budući da je još uvijek prilično mali i slobodno se kreće u maternici. Kasnije, njegova aktivnost se smanjuje dok dijete raste u veličini. Postaje gužve i više se ne može slobodno kretati kao i prije.

Pritiskom možete odrediti način rada za dijete. Pa, ako beba ponaša aktivno tijekom dana i smiruje se noću, to znači da je dnevni režim točan. U slučajevima gdje mrvica noću ne daje odmaranje majci, a tijekom dana, naprotiv, mirna, to znači da je zbunio dan s noćenjem. S jedne strane, to nema ništa loše, ali s druge strane, trudnica doživljava određenu nelagodu i ne dobiva dovoljno spavanja noću.

Motorička aktivnost fetusa ovisi o mnogim čimbenicima:

 • Majčin pozira - s neugodnim položajem za njega počinje biti aktivan;
 • Hrana - slatka hrana pomaže jačanju pokreta;
 • Vježba - u mirovanju, majka počinje pomicati dijete;
 • Ambijentalni zvukovi - kod glasnih zvukova najčešće se počinju kretati, rjeđe - smiruje se;
 • Vremena dana - navečer i noću fetus je aktivniji, nekoliko tjedana ujutro i poslijepodne.

Kako prepoznati prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće: osjećaje buduće majke

Kada se fetalni pokreti počinju u prvoj trudnoći, mlada majka je preplavljena osjećajima, jer konačno ima priliku osjećati dijete. Tijekom vremena šokovi postaju intenzivniji - tijekom ovog razdoblja važno je slušati svoje osjećaje.

Prvo kretanje djeteta tijekom prve trudnoće možda je najvažniji događaj za ženu koja se priprema da postane majka. Nakon što je osjećala kretanje fetusa u sebi, mlada majka će sve više i više trepetati drhtanje. Ako se beba dugo ponaša tiho, to nije razlog za paničarenje, možda je privremeno zaustavljanje bilo rezultat nekih čimbenika. Možete pokušati potaknuti dijete, potaknuti ga. To se može učiniti na različite načine:

1. Lezi na svojoj strani i ostanite na ovom mjestu 10 - 15 minuta. Obično, dijete, u neugodnom položaju za njega, uskoro počinje pokazivati ​​nezadovoljstvo, tj. Gurati.

2. Lezite na leđima i kratko ležite. U pravilu, nakon 5 minuta možete uhvatiti kretanje fetusa.

3. Ležanje na leđima preporučljivo je razgovarati s djetetom, čitati bajku, udariti trbuh. To je neophodno ne samo da ga potakne, već i da uspostavimo bliski kontakt majke i djeteta.

4. Napravite vježbe fizičkog ili disanja, popnite se / spustite stepenicama.

5. Uzmi kontrastni tuš, s posebnim osvrtom na trbušni prostor.

Pokreti djeteta tijekom prve trudnoće teško se osjećaju, osobito u ranoj fazi, u svakom slučaju, ne morate biti nervozni i brinuti, jer će uzbuđenje sigurno biti preneseno djetetu. Mlade majke trebaju uzeti u obzir da fetus može biti u stanju odmora 3-4 sata zaredom, što znači da spava. Razlog za posjetu opstetričaru bit će trom, jedva primjetna kretanja tijekom dana, kao i odsutnost šokova 12 sati. Previše nasilnih poticaja također bi trebali biti uzrok zabrinutosti jer mogu ukazivati ​​na disfunkcionalno dijete.

Kada se osjećate bol kada se dijete kreće tijekom prve trudnoće?

Često u posljednjim tjednima trudnoće, fetalni pokreti uzrokuju bol ženi. To je razumljivo, jer je dijete postalo prilično veliko, snažno, steklo snagu i potresi su postali jači. Osim toga, mjesto u amnionski mjehur je sada vrlo mala, što znači da je svaki pokret mrvica vrlo primjetan. Naravno, osjećaji prvih pokreta tijekom prve trudnoće ne mogu se usporediti s onima koje žena doživljava na kraju tog razdoblja. Najčešće je pritisak fetusa na mjehur bolan, stoga je česta poticaj. U nekim slučajevima, žena periodički osjeća pulsiranje u abdomenu. Ako je takva pulsacija privremena, ne brinite, pulsira krv u pupčanu vrpcu.

Vrlo često tijekom trudnoće žena može osjetiti ritmično podrhtavanje, a ova pojava traje od 5 do 20 minuta. Ovo štucanje djeteta, koje mu ne uzrokuje neugodne osjete, nego naprotiv, smatra se normom, što ukazuje na uspješno razvija središnji živčani sustav.

Liječniku se treba pojaviti ako kretanje djeteta tijekom prve trudnoće uzrokuje bol u pravoj hipohondriji. Potrebno je ispitati žučni mjehur majke. Moguće je da se osjećaju bolesti povezane s ovim organom. Nemir u grudima kada šokovi fetusa mogu uzrokovati dijafragmatsku kila. Ako se tijekom prve trudnoće osjećaju perturbacije, uzrokuju bol ili teške nelagode, potrebno je tražiti pomoć od opstetričara.

Važno je napomenuti da u većini slučajeva postoji stanka u posljednjem tjednu trudnoće. Prekrasno razdoblje kada se osjećate miješanje djeteta tijekom prve trudnoće završava, a dugo očekivani sastanak majke s djetetom dogodit će se vrlo brzo.

Prvi pokreti beba: razlozi za radost i anksioznost

Trudnoća: miješanje djeteta, razvoj fetusa

Stoljećima, buduće majke su zabrinuto, radosno i nadamo se slušale kretanju njihovog nerođenog djeteta. I danas, unatoč širokom izboru suvremenih metoda proučavanja fetalnog stanja fetusa, miješanje ostaje glavni pokazatelj djetetovog blagostanja, potvrđujući njezinu održivost.

Kada i zašto se dijete kreće?

Da bismo bolje razumjeli "jezik" pokreta fetusa, moramo se prisjetiti nekoliko faza u razvoju djeteta u maternici majke, znanstveno - faze embrijogeneze.

U ljudskom zametku, prvi srčani udar pojavljuju se na 21. danu razvoja. Elementi skeletnih mišića počinju se razvijati zbog rane kontraktilne aktivnosti. Ritmička kontraktilna aktivnost primarnih mišićnih vlakana promatrana je i prije početka embrionalnog živčanog sustava.

Na kraju embrionalnog razdoblja (kraj 8. tjedna trudnoće) i početka fetalnog perioda (od 8. tjedna trudnoće) počinje se razvijati fetalni živčani sustav koji je odgovoran za motoričku aktivnost. To je, po ovom trenutku već postoji mišićno tkivo, postoje živčana vlakna koja "hrane" impulse na mišiće, osiguravajući njihovo smanjenje.

Od kraja 8. tjedna trudnoće ustanovljeni su refleksi motora uzrokovani ekscitacijom živčanih završetaka. Prvi refleksi kao odgovor na iritaciju perioralne zone (blizu usta) - mandibularne (bukalne) i maksilarne (maksilarne) grane trigeminalnog živca javljaju se u fetusu u 7,5 tjedana trudnoće. Od 10. tjedna trudnoće pojavljuju se reflekti, uzrokovani iritacijom područja kože na koje idu spinalni živci.

Ukratko, dijete se prerano kreće u maternici. Istina, ti pokreti još nisu usklađeni ili svjesni, a relativna veličina embrija i fetalnog mjehura su takva da embrij slobodno lebdi u amnionskoj tekućini i rijetko dotakne zid maternice tako da ga mama to može osjetiti. Međutim, već od 10. tjedna trudnoće, spotaknuo se na zid maternice, dijete može promijeniti putanju kretanja. Od 9 tjedana trudnoće, fetus može progutati amnionsku tekućinu, a to je složeni motorni proces. U 16 tjedana trudnoće, fetus razvija motoričku aktivnost kao odgovor na zvukove (prvenstveno majčinom glasu, promjeni svoje intonacije). U 17 tjedana fetus počinje treptati. U 18 tjedana - prolazi kroz ručke pupčane vrpce, stisne i raskriva prste ruku, dodirne lice i čak rukama pokriva lice kad ima oštrih, glasnih i neugodnih zvukova.

Da bi mozak fetusa razvio i funkcionirao normalno, potrebni su mnogi podražaji i dovoljna razina intenziteta. Percepcija specifičnih osjeta već je formirana, a sada dijete uči da im odgovara pokretima.

U prvom tromjesečju, dijete je već formiralo ideju udobnosti. Oni pomažu djetetu da krene u onome što bi trebalo biti intenzitet različitih podražaja izvana. Fetus otkriva da se pomicanjem može regulirati intenzitet same stimulacije (na primjer, da se udaljenost od jakih zvukova), postaje "stvoritelj" svog života.

Glavni zadatak fetusa je razviti. Zbog toga mu treba hrana i mnogo poticaja. Ako nema dovoljno hranjivih tvari i kisika, fetus počinje aktivnije kretati, a time i masažu placente kako bi dobio dovoljan udio krvi tijekom kontrakcije maternice, a time i prehranu i kisik. Ili, na primjer, majka leži na leđima, stiskajući tako najveću maternicu tijela u trudnoj maternici (donja vena cava i mjesto bifurkacije aorte). Fetus će odmah reagirati brzim pokretom i prisiliti majku da promijeni položaj tijela, stoga trudnice preporučuju da leže samo na svojoj strani. Ako fetus pritisne pupčanu petlju, ona također počinje aktivno kretati i mijenjati svoj položaj.

Što se osjeća mama?

Do 20-22 tjedana, kada se formiraju kičmena moždina i mozak, fetalni pokreti postaju redoviti. U ovoj fazi (oko 20 tjedana) majka počinje osjećati i osjetiti kretanje fetusa. Poznato je da žene koje žive u prvom redu osjećaju kretanje od 20. tjedna trudnoće i višestrukih žena - od 18. tjedna trudnoće. Međutim, ti se datumi mogu razlikovati.

Prve pokrete opisuju sve drukčije. Mogu biti poput prskanja ribe, lepršavih leptira ili, trivijalno, na crijevnu peristaltiku. Prema većini trudnica, ovo je jedno od najuzbudljivijih razdoblja u životu, a od tog trenutka majka postaje najtočniji i nepogrešivi "senzor" koji bilježi stanje njezine bebe. Mnoge žene iz prvih šokova počinju percipirati fetus kao svoje dijete.

Isprva, pokreti fetusa su prilično bojažljiv, a ne usklađeni, ali postupno se pojednostavljuju i stječu određeno značenje i značenje. U roku od pola sata, 5-mjesečni fetus može izvesti 20 do 60 šoka, ponekad i više, ponekad i manje. Općenito, ritam, ritam i snaga kretanja variraju s doba dana.

Do 24 tjedna trudnoće, pokreti fetusa podsjećaju na novorođenče. Od tog doba dijete aktivno "govori" s majkom u jeziku pokreta o njegovoj anksioznosti, radosti, zadovoljstvu i zdravlju. S druge strane, fetus je vrlo osjetljiv na promjene u emocionalnom stanju majke. Na primjer, kada je majka zabrinuta ili sretna, dijete se može aktivnije kretati ili se, obrnuto, povlačiti neko vrijeme.

Prekomjerno, bolno kretanje fetusa ukazuje na nevolje u njegovu stanju. Ponekad se dijete kreće na povrijeđenu mamu. U ovom slučaju, žena mora promijeniti položaj tijela. Ako duže vrijeme, u roku od nekoliko sati, kretnje fetusa i dalje budu bolne, trudnica mora to prijaviti liječniku. Većina žena prijavljuje bol u subkostnom području tijekom trećeg trimestra trudnoće - i to nije odstupanje od norme.

Pa kako pravilno pratiti i tumačiti fetalni pokret?

Potrebno je slušati pokrete djeteta. Cjelokupni prestanak motoričke aktivnosti za 12 sati ili više vrlo je uznemirujući signal.

Polazeći od 24. tjedna trudnoće, fetus bi trebao kretati u prosjeku 10-15 puta na sat, može spavati 3 sata i gotovo se ne pomaknuti. Međutim, ako je dijete aktivno već nekoliko dana ili, obratno, nekoliko dana njegova aktivnost se smanjila, trudnica bi trebala stupiti u vezu s njezinim opstetrom. Postoje situacije kada trebate stalno pratiti pokrete djeteta. U svakom slučaju, ako ne osjećate kretanje fetusa u roku od 12 sati, trebate se posavjetovati s liječnikom. Da bi potaknuli kretanje fetusa, možete napraviti neke fizičke vježbe, vježbe disanja s drškom daha, jesti slatkiše.

Iznenadni, vrlo aktivni pokreti fetusa mogu biti posljedica neugodnog položaja majke - položaja u kojem se fetus unosi manje kisika, na primjer, kada žena sjedi, prekriži noge ili leži na leđima. U tom slučaju potrebno je promijeniti položaj. Ako se unutar nekoliko sati od perturbacije ostane neuobičajeno aktivan, trebate se posavjetovati s liječnikom. Dakle, usporena i slaba perturbacija ili pretjerano aktivna također svjedoče o nepovoljnom stanju fetusa.

Obstetričari preporučuju primjenu testa fetusa D. D. Pearson "Broji do deset". Na posebnoj kartici svakodnevno se bilježi broj pokreta fetusa od 28 tjedana trudnoće. Kresanje počinje u 9:00 i završava u 21:00. Započnite brojanje fetalnih pokreta točno u 9 sati, zabilježite vrijeme 10. promiješanja u tablici ili na grafikonu. Mali broj kretnji (manje od 10 dnevno) može ukazivati ​​na nedostatak kisika fetusa i razlog je traženja liječničke pomoći.

Ako se blizanci razvijaju, dojam je da se kretanja fetusa osjećaju posvuda i da su vrlo intenzivni. Ultrazvuk može ukloniti sumnju ako se potvrdi da se dva maternica razvijaju u maternici.

Najveća povećana motorička aktivnost fetusa promatra se od 24. do 32. tjedna trudnoće. Zatim se postupno smanjuje; To je osobito vidljivo u vrijeme isporuke. Do kraja trećeg tromjesečja broj perturbacija može se neznatno smanjiti, ali njihov intenzitet i, može se reći, njihova snaga ostaje isti ili se povećava.

Također je zanimljivo da se do kraja trudnoće osjećaju najaktivnije perturbacije na mjestu udova fetusa. Dakle, ako dijete leži glavom (to se događa u velikom broju slučajeva), tada se pokreti jasno osjete u gornjim dijelovima maternice; ako je zdjelica (prsni prikaz) blizu izlaza maternice, pokreti su u donjim sekcijama jasniji. Brojenje učestalosti fetalnih pokreta u roku od 30 minuta ujutro i navečer pokazuje da se u večernjim satima povećava zdrava trudnica.

Kao što je već napomenuto, motorička aktivnost fetusa karakterizira njegovo stanje.

Što neobičan "ponašanje" djeteta?

U slučaju odstupanja od normalnog ritma, učestalost i karakter perturbations, slušanje zvukova srca, ultrazvuk, CTG su potrebni.

Kakvu vrstu fetalnih patnji govorimo kad govorimo o poremećajima motoričke aktivnosti fetusa? Najčešće, fetusna nevolja fetusa uzrokovana je hipoksijom (gladovanje kisikom). Uzroci hipoksije su: komplikacije trudnoće, različite bolesti (anemija, kardiovaskularne bolesti, dijabetes itd.), Krvarenje, fetalna placentna insuficijencija, prolaps iz maternice i kompresija ispuštene petlje pupčane vrpce s glavom fetusa, bolesti fetusa (RH sukob, infekcija fetusa). Akutni nedostatak kisika može se dijagnosticirati auskultacijom (slušanjem) fetalnih srčanih tonova. U slučaju kronične intrauterine hipoksije fetusa, pokazatelji kardiotokografije (registracija srčanih kontrakcija pomoću posebnog aparata) su više informativni. U vrijeme kretanja fetusa, broj otkucaja srca obično raste za 10-15 otkucaja u minuti.

U početnim fazama intrauterine hipoksije zapaženo je anksiozno ponašanje fetusa, što se sastoji u povećanju i povećanju njegove motoričke aktivnosti. Progresivnom hipoksijom fetusa dolazi slabljenje i prestanak njegovih pokreta.

Zaključavši naš razgovor, želio bih podsjetiti na trudnice: prva kretanja djeteta nisu samo pokazatelj njegova stanja, nego i jedinstvene senzacije koje žena može iskusiti tek u ovom kratkom, ali tako sretnom razdoblju svog života.

Prvi znakovi djetetovog kretanja

Možda najuzbudljivije osjećaje tijekom trudnoće uzrokuju prve pokrete djeteta u trbuhu trudnice. Kada i kako žena osjeća dječje pokrete i u kojim slučajevima može "ponašanje" fetusa postati alarmni signal? Prva različita kretanja fetusa u pravilu osjećaju žene bliže drugoj polovici trudnoće, a one s više beba osjećaju ih ranije nego majke koje očekuju svoje prvo dijete.

To je zbog činjenice da žene koje su rodile već znaju što su ovi osjećaji, a žene koje su prvi put trudne mogu u početku zbuniti fetalni pokret, dok još nisu dovoljno intenzivne, s pokretljivosti crijeva, formiranjem plina u abdomenu ili kontrakcijama mišića. Osim toga, u trudnom prednjem abdominalnom zidu je više rastegnut i osjetljiv. Punije žene osjećaju fetalni pokreti nešto kasnije od tankih. Pojedinosti o kretanju fetusa u trbuhu majke potražite u članku na temu "Prvi znakovi dječjeg miješanja".

Kada osjetite kretanje djeteta

Stoga, tijekom prve trudnoće, žene prvi put odgajaju fetus, u pravilu, između 18 i 22 tjedna (obično u tjednima), a multiparas već od 16 tjedana može osjetiti kretanje budućeg djeteta. Kad buduće majke počnu osjećati kretanje svojih beba, imaju puno pitanja i dvojbi: koliko često beba treba kretati? Je li se dovoljno teško kretao? Treba imati na umu da je svako dijete individualno i razvija se vlastitim tempom, a norme koje se odnose na fetalne pokrete imaju prilično širok raspon.

Prvo tromjesečje U prvom tromjesečju trudnoće dolazi do najintenzivnijeg porasta nerođenog djeteta. Prvo, grupa stanica brzo se dijeli, raste i pretvara u zametak koji priliježe zidu maternice i počinje rasti, zaštićen amnionskom tekućinom, membranama fetusa i mišićnom zidu maternice. Već od 7-8 tjedana tijekom ultrazvuka možete snimiti kako se udovi embrija kreću. To je zato što je njegov živčani sustav već dovoljno zreo da provede živčane impulse mišićima. U ovom trenutku, embrij se neprimjetno kreće, a čini se da njezini pokreti nemaju nikakvo značenje. Naravno, i dalje je premalen, a pokreti su preslabi da bi ih mogli osjetiti. Drugo tromjesečje Do 14-15 tjedana trudnoće fetus je već narastao, a udovi su se potpuno diferencirali (stekli su uobičajeni oblik i oblik nogu i ruke), pokreti su postali intenzivni i aktivni. Tijekom tog razdoblja dijete slobodno pluta u amnionskoj tekućini i odbija od zidova maternice. Naravno, on je još uvijek vrlo mala, pa su ti odbijanja slabi i buduća majka još ne osjeća.

Do 18-20 tjedana fetus raste, a njezini pokreti postaju vidljiviji. Ove svjetlosti prvi dodiri su opisali trudnice kao "lepršavši leptire", "plivanje ribe". Kako fetus raste, osjećaji postaju jasniji i 20-22 tjedana, u pravilu, sve trudnice jasno osjećaju kretanje djeteta. U drugom tromjesečju, buduće majke mogu osjetiti "šokove" djeteta u različitim dijelovima trbuha, jer još nije uzeo određeni položaj u maternici, a još uvijek ima dovoljno prostora da se može okretati i okretati u svim smjerovima. Što djeca rade u maternici? Prema opažanjima ultrazvuka, nerođene bebe imaju mnogo različitih aktivnosti: piju amnionsku tekućinu (s ultrazvukom mogu vidjeti kako se donja čeljust pomiče), okrenite glavu, kucajte noge, držite se rukama i uhvatite pupkovinu. Kako vrijeme trajanja trudnoće raste, beba raste i postaje jača. Svjetlosne podrhtavanje već se zamjenjuju snažnim "udarcima", a kad se dijete vrti u maternicu, vidljivo je izvana, budući da želudac mijenja svoju konfiguraciju. U isto vrijeme, majka se može suočiti s činjenicom da je njezino dijete "štucalo". U ovom slučaju, žena se osjeća kao da dijete drhti u redovitim razmacima. "Kremenjem" kretanja uzrokovane su činjenicom da fetus intenzivno proguta amnionsku tekućinu, a njegova dijafragma počinje aktivno smanjivati. Takva kretanja dijafragme su refleksni pokušaji guranja tekućine. To je potpuno sigurno i norma. Odsutnost "štucanja" također je varijanta norme.

Kada se osjete prvi pokreti tijekom trudnoće

Početkom trećeg trimestra fetus se može slobodno prevrtati i rotirati, a za 30-32 tjedna zauzima stalni položaj u maternici. U većini slučajeva, to je glava dolje. To se naziva prezentacija glavobolje fetusa. Ako se dijete nalazi dolje s nogu ili stražnjicom, onda se to naziva zdjelica prezentacije fetusa. Uz glavnu prezentaciju, u gornjem dijelu trbuha vidljivi su aktivni pokreti, a kod zdjelice, naprotiv, osjećaju se u donjim krajevima. U trećem tromjesečju, trudnica također može primijetiti da beba ima određene cikluse spavanja i budnosti. Buduća majka već zna kakav je položaj tijela udobniji za dijete, jer kada je majka u neugodnom položaju za dijete, sigurno će mu to obavijestiti nasilni intenzivni pokreti. Kada trudnica leži na leđima, uterus stavlja pritisak na krvne žile, osobito na one kroz koje krv ulazi u maternicu i fetus. Kada ih pritisne, protok krvi spušta, tako da fetus počinje doživjeti blagi manjak kisika, na koji reagira nasilnim perturbacijama. Bliže porodu, perturbacije se uglavnom osjećaju u području gdje se nalaze dječji ekstremiteti, najčešće u pravom hipohondrijumu (kao što je u velikoj većini fetus smješten glave dolje i natrag lijevo). Takve poteškoće mogu čak povrijediti trudnu majku. Međutim, ako se malo nagnuti prema naprijed, dijete će prestati gurati tako teško. To se može objasniti činjenicom da se na tom položaju protok krvi poboljšava, više kisika dolazi u fetus i "smiruje".

Neposredno prije početka rada, glava djeteta (ili stražnjice, ako je fetus u prsnom stanju) pritisnut je prema ulazu u zdjelicu. Iz boka se čini da se želudac "spušta". Trudnice zapažaju da se prije porođaja fetalna fizička aktivnost smanjuje, što je objašnjeno činjenicom da je već na kraju trudnoće fetus već toliko velik da nema dovoljno mjesta za aktivne pokrete i kao da se "smiruje". Neke buduće majke, naprotiv, primjećuju povećanje motoričke aktivnosti fetusa, budući da neke bebe, naprotiv, reagiraju na mehaničko ograničenje motoričke aktivnosti s više turbulentnim karakterom pokreta.

Koliko često se dijete kreće?

Priroda motoričke aktivnosti fetusa je vrsta senzora tijeka trudnoće. Koliko se intenzivno i često kretanje osjeća, neizravno može utvrditi hoće li se trudnoća sigurno nastaviti i kako beba osjeća. Približno do 2. tjedna, dok je fetus još uvijek prilično mali, trudna majka može obilježiti dugo razdoblje (do jednog dana) između epizoda fetalnog kretanja. To ne znači da dijete ne pomiče toliko vremena. Upravo je to da žena možda ne primjećuje neko miješanje jer fetus još uvijek nije dovoljno jak i buduća majka nije naučila dovoljno prepoznati kretanja njezinog djeteta. No, od 26 do 28 tjedana smatra se da bi fetus trebao kretati 10 puta u roku od dva do tri sata.

Opstetričari i ginekolozi razvili su poseban "kalendar fetalnih pokreta". Tijekom dana, žena računa koliko je puta njezina beba uzbudila i bilježi vrijeme kada se desetog kretanja dogodilo. Ako se trudnoj ženi čini da se beba umirila, potrebno je udobno sjediti, opustiti se, jesti nešto (vjeruje se da se fetalna tjelesna aktivnost povećava nakon jela) i bilježite dva sata koliko je puta beba krenula tijekom tog vremena. Ako ima 5-10 pokreta, onda se ne treba brinuti: sve je u redu s djetetom. Ako majka ne osjeti kretnje djeteta na 2 sata, trebali biste se hodati ili penjati i spustiti niz stepenice, a zatim mirno leći. U pravilu, ove aktivnosti pomažu aktivirati fetus, a poteškoće će se nastaviti. Ako se to ne dogodi, trebate se posavjetovati s liječnikom u sljedećih 2-3 sata. Priroda pokreta odraz je funkcionalnog stanja fetusa pa ih morate slušati. Ako je očekivana majka primijetila da je u posljednjih nekoliko dana dijete počelo manje kretati, trebali biste se također posavjetovati s liječnikom kako biste provjerili kako dijete osjeća.

Do trećeg trimestra trudnoće, buduće majke, u pravilu, već su svjesne prirode kretanja svoje djece i mogu primijetiti bilo kakve promjene u "ponašanju" bebe. Za većinu žena, uznemirujući znak je nasilna, previše aktivna promjena. Međutim, povećana motorna aktivnost nije patologija i najčešće je povezana s neugodnim položajem tjelesne mame, pri čemu se manje kisika privremeno isporučuje u fetus zbog smanjenja protoka krvi. Poznato je da kada trudnica leži na leđima ili sjedi, snažno naslonivši se natrag, fetus počinje aktivnije kretati nego obično. To je zbog činjenice da trudna maternica komprimira krvne žile, koje posebno nose krv u maternicu i posteljicu. Kada su pritisnute, krv ulazi u fetus kroz pupčanu vrpcu u manjem volumenu, kao rezultat, osjeća nedostatak kisika i počinje se aktivnije kretati. Ako promijenite položaj tijela, na primjer, sjesti nagnuti prema naprijed ili ležati na svojoj strani, tada će se protok krvi vratiti i fetus će se kretati svojim uobičajenim aktivnostima.

Kada se brinuti?

Strašan i alarmantan pokazatelj je smanjenje motoričke aktivnosti ili nestanak kretanja djeteta. To sugerira da fetus već pati od hipoksije, odnosno nedostatka kisika. Ako primijetite da je vaša beba postala manje vjerojatno da će se kretati, ili ako ne osjetite njegove pokrete duže od 6 sati, trebali biste odmah kontaktirati svog opstetričara. Ako ne možete posjetiti liječnika pri ambulantnom prijemu, možete nazvati hitnu pomoć. Prije svega liječnik će uz pomoć opstetrijskog stetoskopa slušati fetalni srčani udar, obično bi trebao biti 120-160 otkucaja u minuti (prosječno - 136-140 otkucaja u minuti). Čak i ako se tijekom normalne auskultacije (slušanja) fetalna brzina otkucaja srca određuje unutar normalnog raspona, potrebno je provesti drugi postupak - kardiotokografski pregled (CTG). CTG je metoda koja omogućuje procjenu fetalnog otkucaja srca i njegovo funkcionalno stanje, kako bi se provjerilo da li dijete pati od hipoksije (nedostatak kisika). Tijekom studija, pričvršćen je posebni senzor s trakama na prednji trbušni zid na leđima djeteta u približnoj projekciji njegova srca. Ovaj senzor otkriva krivulju fetusa srca. Paralelno, trudnica drži posebnu gumu u ruci, koja treba pritisnuti kad osjeća fetalni pokret. Na grafikonu se prikazuje s posebnim oznakama. U normalnim uvjetima, brzina otkucaja srca počinje se povećavati kao odgovor na kretanje, što se naziva "motoričkim refleksom". Ovaj refleks se pojavljuje nakon 30-32 tjedna, pa držanje CTG prije ovog datuma nije dovoljno informativno.

CTG se izvodi 30 minuta. Ako tijekom tog vremena nije došlo do pojedinačnog povećanja brzine otkucaja srca kao odgovor na kretanje, liječnik traži trudnicu da neko vrijeme ili nekoliko puta hoda za spuštanje stubama, a zatim drži još jedan unos. Ako se miokardijalni kompleksi nisu pojavili, to neizravno ukazuje na fetusnu hipoksiju (nedostatak kisika). U ovom slučaju, kao i ako se beba počne dobro kretati kroz razdoblje od 30 do 32 tjedna, liječnik će propisati studiju Doppler. Tijekom ove studije liječnik mjeri brzinu protoka krvi u pluća pupkovine iu nekim plućima fetusa. Na temelju tih podataka, također je moguće odrediti da li fetus pati od hipoksije.

Ako postoje znakovi hipoksije fetusa, taktika opstetrije određuje se s težinom hipoksije. Ako su znakovi hipoksije manji i neizraženi, trudnica je pokazala da promatra, provodi CTG i Doppler i vrednuje svoje rezultate tijekom vremena, kao i propisivanje lijekova koji poboljšavaju cirkulaciju krvi i opskrbu kisikom i hranjivim tvarima fetusu. Uz povećanje znakova hipoksije, kao i u prisutnosti izraženih znakova hipoksije, potrebno je provesti neposrednu isporuku, budući da danas ne postoji učinkovita terapija lijekom koja ima za cilj uklanjanje fetalne hipoksije. Bez obzira je li to carski rez ili dostava kroz rodni kanal, ovisi o mnogim čimbenicima. Među njima - stanje majke, spremnost rodnog kanala, gestacijska dob i niz drugih čimbenika. Ova odluka donosi ginekolog pojedinačno u svakom pojedinom slučaju. Dakle, svaka žena treba slušati pokrete njezina djeteta. Ako postoji sumnja u dobrobit fetusa, nemojte odgađati posjet liječniku, jer pravovremeni posjet liječniku-ginekologu može spriječiti negativne ishode trudnoće. Sada znate što su prvi znakovi bebe promiješteni u maternici.