Kada mogu osjetiti prvo kretanje fetusa tijekom druge trudnoće?

Liječenje

Pitanje kada možete osjetiti prvo kretanje fetusa tijekom druge trudnoće aktivno se raspravlja na forumima i zamoljen od strane opstetričara i ginekologa na planiranim pregledima. U tom pogledu postoji toliko mnogo različitih mišljenja i pretpostavke da čak i najatraktivnija trudnica trudnica počinje zbuniti, sumnjati i brinuti. I to ne koristi ni njezinu ili njezinu bebu.

Dakle, mnogi ljudi su sigurni da tijekom druge trudnoće, početak fetalnih pokreta mora biti zabilježen mnogo ranije nego tijekom prvog. A ako se to ne dogodi, to znači da nešto nije u redu: dijete se ne kreće, jer zaostaje za razvojem, itd. Naravno, vrijeme je za paniku od takvih misli... U ovom ćemo članku pokušati dotaknuti i.

Početak perturbacija tijekom druge trudnoće: vrijeme

Odgovor na pitanje koliko tjedna druga dijete počinje kretati iznenaditi će mnoge. Točno isto kada je prvi. To se događa oko 8 ili 9 tjedana od trenutka začeća.

Vrijeme početka prvog kretanja ne ovisi o vrsti trudnoće. No, rani pokreti mrvica ne osjeća majka. Beba je još uvijek premalena i ne dira ni zidove maternice. Stoga, ne može biti poteškoća, a pokreti se zapravo mogu fiksirati samo na ultrazvuku.

Ali osjetiti pokret fetusa u drugoj trudnoći početi kada je dijete već dovoljno veliko: povremeno stezne prste i povlači pupčanu vrpcu. A žene, koje su već jednom rodile, često rješavaju šokove prije nekoliko tjedana. Ako se tijekom prve trudnoće kretanje djeteta počinje osjećati otprilike sredinom tog razdoblja, tada u drugoj majci do kraja četvrtog mjeseca može osjetiti bebu. Norma, u svakom slučaju, bez obzira na račun djeteta, početak je promiješanja u razdoblju od 16 do 24 tjedna.

Uzroci ranijih osjećaja tijekom druge trudnoće

Stoga, duljina vremena između kada počinju fetalni pokreti u drugoj trudnoći i kada ih majka osjeća, može biti manja od prenošenja prvog djeteta. Ponekad je razlika tjedan dana, a ponekad i mjesec dana. Ovo je jednostavno: iskustvo!

Kada se dijete počne kretati, vrlo je slično senzacijama tijekom intestinalne pokretljivosti. Primiparous žene jednostavno uzeti plašljiv baby pushes za signale iz probavnog sustava. Tek usred djetetovog pokreta postaju toliko aktivni da matična majka razumije: to je to.

Kada se dijete počne kretati tijekom druge trudnoće, žena koja je već jednom doživjela sve to, lakše je shvatiti gdje je peristaltika i gdje su šokovi. Stoga često popravlja prva kretanja djeteta često ranije. Ali to uopće nije potrebno. Ponekad se pojavljuju senzacije u istom razdoblju, a ponekad i kasnije. Doista, osim slijeda trudnoće, postoje i drugi čimbenici koji utječu na sposobnost da osjetite šokove.

Zašto su osjećaji različiti

Vrijeme fiksacije prvog fetalnog kretanja tijekom druge trudnoće (kao, doista, za bilo koji račun) ovisi o mnogim čimbenicima. Nisu sve buduće mame znaju o tome, čak i sa iskustvom.

Razdoblje nastanka opipljivih perturbacija utječe:

 1. Majčinu težinu Što je veća, kasnije žena može osjetiti šokove. Masni sloj na abdomenu ne dopušta trudnoj ženi da još uvijek osjeća još prilično slabu aktivnost bebe.
 2. Težina i rast fetusa. Što je dijete veće, ranije će se početi osjećati.
 3. Prag osjetljivosti žene. Ako je previsoka, majka će osjetiti prve kretnje fetusa tijekom druge trudnoće ranije, a ako se podcjenjuje, onda će se taj događaj dogoditi bliže sredinom pojma.
 4. Količina vode. Više od njih, kasnije će se mrvica osjećati.

Pored ovih četiri glavna razloga, karakter dijete, životni stil svoje majke i njezina prehrana igraju ulogu. U svakom slučaju treba imati na umu da vremenski raspored kretanja djeteta tijekom druge trudnoće ne mora nužno nastupiti prije nego tijekom prve.

Da, često se događa, ali ne uvijek. Ako se dijete ne osjeti čak i usred termina, nema razloga za brigu. Uostalom, norma za prva kretanja fetusa tijekom druge trudnoće je razdoblje od 16 do 24 tjedna.

Motorička aktivnost djeteta i osjećaje majke

Važno je da buduće majke znaju kako i koliko tjedana druga dijete treba kretati. Već je rečeno da su mu prvi pokreti započeli već 2 mjeseca, ali trudnica ih ne osjeća. Sredinom pojma zabilježeni su slabi signali. Oni su suptilni i nalikuju fermentaciji u crijevima.

Nakon 21 tjedna dijete već prepoznaje glasove i reagira na svjetlo, što može utjecati na njegovu aktivnost. Ako su pokreti odjednom postali rijetki, oštri i bolni, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. Ovako djeca obično reagiraju na nelagodu.

Od sedmog mjeseca beba uči disati i proguta amnionsku tekućinu koja ga uzrokuje da štucanje. Mama to osjeća dovoljno jaka, ritmička gura. U tom razdoblju vrhunac aktivnosti bebe. Daljnja kretanja neće biti česta, već opipljivija.

Načini računanja perturbacija

Kako ne biste propustili moguće komplikacije, trudnica bi trebala stalno pratiti pokrete djeteta: tijekom druge trudnoće, prva ili treća - to ne smeta. Postoji nekoliko načina za brojanje kretanja mrvica.

Evo osnovnih metoda:

 1. Pearson tehnologija. Od 9 do 21 sat, perturbacije se broje dnevno, a svakih desetina se bilježi na papiru. Oštri propusti u rasporedu trebali bi izazvati zabrinutost.
 2. Cardiffova metoda. Za 12 sati u bilo kojem prikladnom trenutku, trudnica bilježi pokrete, što ukazuje na razmak između svakog desetog u posebnoj tablici.
 3. Sadowski način. Morate početi računati u 19 sati, leži na lijevoj strani. Za sat vremena trebalo bi biti 10 ili više perturbacija. Ako su manje, a zatim se ne povećavaju, trebate se obratiti svom liječniku.

Sve gore navedene metode mogu se primijeniti, počevši od oko 28 tjedana, kada su pokreti tijekom druge trudnoće već jasno osjetljeni. U ranijim terminima, ove metode su neučinkovite. Pokreti djeteta još su uvijek preslabi i kaotični.

Ponašanje djeteta prije rođenja

Mnoge trudnice počinju paniku, primijetivši da se na samom kraju pojma dijete praktički prestalo kretati. Zapravo, ovo je normalno i sugerira da će se napadi početi iz dana u dan. Dječak se priprema za rođenje, a umirući sprema snagu. Osim toga, već je vrlo usko u maternici. Ali nema potpune tišine. Pokret, iako rijedak, trebao bi se osjetiti.

I ponekad, naprotiv, prije samih kontrakcija beba započinje fizičku aktivnost bez presedana. Ovo je također varijanta norme. Kad se dijete tijekom druge trudnoće počelo kretati vrlo snažno uoči okružnog tužitelja, možda pokušava usvojiti najudobniji položaj za rođenje.

Umiješanje oštro: uzroci i postupci

Ponekad pokreti naglo i nestaju u ranijim razdobljima. Ovdje je vrlo važno trajanje tišine. Uobičajeno, svaka serija aktivnih pokreta daje put miru. U ovom trenutku beba spava. Ako se nije pomaknuo nakon tri sata mira, moraš biti oprezan. Ako se kretanje ne osjeća više od 12 sati - vrijeme je za zvučni signal.

Dugo odsutnost kretanja može se objasniti različitim razlozima. I u većini slučajeva sve se dobro završava. Ali opet je sigurno biti sigurna. Uostalom, uzrok nestanka šokova može biti hipoksija i upadljivost pupkovine, kada hitno treba poduzeti mjere.

Da bi se sigurno rodila zdravu bebu, važno je ne samo znati kada se fetus počinje kretati tijekom druge trudnoće, već i da pomno prati njegovu tjelesnu aktivnost. I od 28. tjedna - brojiti šokove i popuniti posebnu tablicu.

Autor: Alexander Indra, liječnik,
posebno za Mama66.ru

Kretanje fetusa tijekom trudnoće: vrijeme i norma. Kretanje fetusa tijekom prve trudnoće

Trudnoća je prekrasno vrijeme u životu žene. Vrijeme kada cvjetaju postane divno, jer nosi u svom srcu najdragocjeniju stvar u svom životu - njegovo dijete. Nakon ovih očekivanih dvije trake na testu, možda je već dugo očekivano prvo kretanje fetusa tijekom trudnoće. Vjerojatno, upravo kad trudnica prvi put osjeti svoju bebu, ona je doista vjerovala i prožeta činjenicom da život živi u njoj. To je kao malo čudo... Još uvijek prilično blaga, prvi gurmani mrvica su od posebne važnosti.

Počnite miješati

Početak fetalnog kretanja tijekom trudnoće nema strogo određeno vrijeme. Sve žene su različite, a trudnoća u svemu drugačija. Prvi pokreti ovise o nekim čimbenicima:

• Zbog trudnoće.

• Značajke vezanja posteljice.

• Ustav trudne žene.

• Značajke individualne osjetljivosti.

• Način života i tjelesna aktivnost trudne žene (one žene koje su aktivne tijekom trudnoće i mnogo se kreću tijekom dana često često ne primjećuju vrlo lagane pokrete i pokrete djeteta).

• Emocionalni i moralni status.

Naravno, postoji određeni okvir, a obično kretanje fetusa tijekom trudnoće počinje biti vidljivo od oko 19-20 tjedana, ako žena očekuje svoje prvo dijete. Ponavljajući počinju osjećati prve šokove od 17-18 tjedana. Međutim, već je uočeno da dani okvir izložen lijekovima ne odgovara uvijek stvarnosti. Prva kretanja nekih žena, bez obzira na to koliko se trudnoća mogu početi osjećati već 15 tjedana. A ta činjenica samo dokazuje da je svaka osoba individualna. Unatoč osjećajima žene, dijete se počinje kretati od 12. tjedna intrauterinog života, kada razvija ruke i noge. Ali on je još uvijek prilično malen, pa su mu pokreti još uvijek neprimjetni. Dijete stalno raste, postaje sve veće i njezini su pokreti sve opipljiviji.

Fetalni pokret tijekom trudnoće: senzacije i znakovi

Čini se da se ti osjećaji ne uspoređuju ni sa čim. No, zapravo, prepoznavanje prvog kretanja fetusa tijekom trudnoće nije tako lako, jer se lako može zbuniti s pokretljivosti crijeva ili fermentacijom plinova. Zato mnogi trudnici često ne mogu nazvati prvi datum kada su počeli osjećati pokrete djeteta u sebi. To nije kritično, ali ginekolozi strogo nadgledaju razvoj fetusa, uključujući i njegovu tjelesnu aktivnost. Na posebnoj deviznoj kartici postoje tablice u kojima treba zapisati početak kretanja i daljnje aktivnosti djeteta. Čak je razvijena posebna formula kojom se grubo izračunava datum rođenja, usredotočujući se na datum prvih pokreta, ali ne daje uvijek točan rezultat.

Kretanje fetusa, osobito tijekom prve trudnoće, jedna je od najduže očekivanih manifestacija djetetove aktivnosti, a sve žene opisuju senzacije koje se pojavljuju na taj način. U njoj se opisuju njezini osjećaji kao da ih je pomilovala iznutra, a druga se uspoređuje sa škakljivanjem, a treći se može osjećati već aktivnim pokemom i guranjem. Ako slušate svoje tijelo, a zatim u smislu valjanja, transfuzija unutar vas može jasno prepoznati kretanje bebe. Neke buduće majke često ne poznaju užitke osjeta prvih šokova njihovog djeteta, jer misle da su crijeva izbila.

Osjećaji uvelike ovise o strukturi ženskog tijela. Ustav buduće majke igra veliku ulogu. Tanke žene počinju osjećati kretanje djeteta mnogo ranije od onih koje su sklone tjesnobu. Vrlo rano pokretanje fetusa tijekom trudnoće može ukazivati ​​na veliku osjetljivost trudnice.

Zašto osjetiti kretanje fetusa

Bilo koja buduća majka zainteresirana je za pitanje koje se osjećaje smatra fiziološkim. Nedvosmislen odgovor ne postoji, jer mnogo ovisi o individualnim fizičkim karakteristikama.

Tijekom trudnoće fetus izvodi pokrete tijela u plivanju u amnionskoj tekućini. Dijete se postupno razvija, a udovi se počnu razvijati, s kojima se kreće, kako se očekuje mamac. Wiggling je siguran znak da je beba živa i razvija, što znači da trudnoća napreduje.

Fetalni pokret tijekom trudnoće: recenzije

Vjerojatno, gotovo svaka trudnica želi čuti kako se osjećaju druge žene. Neke priče su upadljive u njihovu singularnost.

Događa se da žene zbunjuju prve pokrete i osjećaju vibrirajući telefon u džepu. Istovremeno, vidjevši da ih nitko ne zove, još uvijek ne shvaćaju što je uzrokovalo njihove pogreške.

Drugi kažu da su se osjećali kao da ih netko vozi prstom iznutra, kao da je kroz mekani pokrivač. Čak se i buduće majke uspoređuju s akvarijem, primjećujući da riba pliva u njima.

I to ne radi, naravno, bez leptira u trbuhu. Kažu da osjećaj njihova lepršenja može biti pokret djeteta.

Prva trudnoća

Prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, prema statistikama, osjeća se u prosjeku za 20 tjedana. Kasnija osjetljivost u neupadljivih žena posljedica je činjenice da uterus prvi put doživljava takva opterećenja, mišići nisu spremni za njih i manje su osjetljivi od onih žena koje su već prošle trudnoću i porođaj.

Drugo i sljedeće trudnoće

Sekundarne žene obično počinju osjećati prve pokrete svoje bebe malo prije ženama koje su prvi put trudne. Kao što je ranije spomenuto, to je zbog činjenice da mišići maternice nakon prve trudnoće i porođaja postaju osjetljiviji od anatomske točke gledišta. S gledišta osjećaja same žene, njezina osjetljivost je posljedica činjenice da je, kada je jednom doživjela osjećaj prvih pokreta, već zna što se priprema i što su ti osjećaji. Zato višeparativne žene najčešće ne zbunjuju prve pokrete s intestinalnom pokretljivošću. Uvjeti su različiti, ali u prosjeku je oko 16-17 tjedana. Izjavu da se sa svakom kasnijom trudnoćom počinjete osjećati poteškoće sve ranije ima neku silu. Na primjer, neke buduće majke tvrdile su da su već u 13. tjednu osjetile prvo kretanje fetusa tijekom treće trudnoće!

Ono što određuje aktivnost perturbacija

Growing fetus tijekom buđenja gotovo se stalno kreće. Do 200 ili više pokreta u trenutku kada trudna majka počinje osjećati prve šokove. Od sredine drugog tromjesečja dijete se sve više i više potiče. No, što više raste, manje prostora ostaje za njega pa je stoga prilika za aktivno pomicanje svedena na minimum, a do kraja gestacijskog doba dijete se uglavnom smiruje.

Najviši vrh aktivnosti doseže se u večernjim satima i noću kada je trudnica u mirovanju. Djeca su vrlo osjetljiva na emocionalno i fizičko stanje majke, a ako je zastrašujuća, uznemirena ili pod stresom, tada dijete može biti nemirno, što će biti izraženo u jakim šokovima ili, obrnuto, može se potpuno smiriti. Što bi trebalo biti kretanje fetusa tijekom trudnoće? Norma je takva da pokreti mrvica ne bi trebali uzrokovati bolove majke, čak ni za vrijeme najtežih šokova. U protivnom, obratite se svom liječniku radi promatranja trudnoće.

Također može uzrokovati gladi da pomakne dijete. Ako je buduća majka iznenada odlučila zadržati lik i time ne dopustiti da dijete jede, to bi moglo izazvati cijelu pobunu u njoj. S obzirom da djeca već dobro slušaju u utrobi, previše glasna glazba ili drugi zvukovi mogu ih potaknuti. Ovdje je važno da trudnica mora pratiti reakciju bebe na određene podražaje, situacije i atmosferu koja ga okružuje kao cjelinu. U pravilu bi dijete trebalo kretati oko deset puta na sat.

Kretanje fetusa tijekom trudnoće vrlo je važno računati i unijeti u posebnu tablicu na mjenjačkoj kartici, budući da ti podaci mogu puno reći o stanju i razvoju djeteta. Liječnici nisu samo usmjereni na rastuću maternicu i abdomen. Prije svega, motorička aktivnost fetusa kaže da je živ, što će se složiti, najvažnija stvar. Razvio je nekoliko tehnika prebrojavanja.

Cardiffova tehnika

Trudnica bi trebala brojati pokrete 12 sati. Nije važno u koje doba dana početi računati. Norma - 10 pokreta i više od jednog sata. Ako njihov broj ne dostigne normu, tada se trudnica mora hitno kontaktirati svog liječnika, jer oslabljena tjelesna aktivnost djeteta ili čak njegova odsutnost može ukazivati ​​na ozbiljne probleme u svom razvoju ili čak biti prijetnja pobačajem.

Pearsonova tehnika

Složeniji glede Cardiffove metode. Trajanje praćenja započinje isključivo u 9 sati i traje 12 sati. Zabranjeno je prenošenje bilo kakvih tereta. Trudnica treba biti na miru. Obavezno zabilježite svaki potez i zabilježite točan vremenski period od desetog poteza. Ako su pokreti djeteta niski intenzitet, trudnica bi ih trebala provocirati (možete pojesti nešto slatko ili otići gore). Nakon toga, morate pratiti hoće li se aktivnost fetusa povećati. Ako se aktivnost ne povećava, posavjetujte se s liječnikom.

Sadowskiova tehnika

Potrebno je pratiti i bilježiti pokrete u razdoblju od 19 do 23 sata, strogo nakon jela. Preduvjet je položaj žena. Trudnica mora ležati točno na desnoj strani. Ako kretanje nije duže od 10 u dva sata, vjeruje se da je to vrlo niska aktivnost fetusa, preporuča se i odmah konzultirati liječnika.

Fetalni pokreti snage aktivnosti

Svaka trudnica treba strogo nadzirati stanje i dijete. Obično, oko 25-28 tjedana, očekivana majka već može biti vođena u načinu svoje bebe, tako da nagla promjena u njegovoj aktivnosti treba biti alarmantna. Kretanje fetusa treba pažljivo promatrati tijekom prve trudnoće, jer primipara još uvijek nije upoznata s osjećajima tjelesne aktivnosti djeteta.

Trebali biste se odmah posavjetovati s liječnikom ako nema pokreta za deset sati za redom. Odsutnost šokova ili slabe aktivnosti može ukazivati ​​na to da dijete razvija deprivaciju kisika. Najčešći razlog za to je stiskanje pupčane vrpce, u kojem bi dijete moglo zapetljati, aktivno se kretati. Mogu se razviti anomalije posteljice i pupčane vrpce, kao i hemolitička bolest. Točan razlog smirenosti određuje samo stručnjak.

Prečesto kretanje fetusa tijekom trudnoće može također biti signal da dijete razvija deficit kisika. Ovdje je vrijedno napomenuti da je neugodna držanja majke mogu uzrokovati aktivne pokrete djeteta. Kako biste bili sigurni da je dijete dobro, ako je njegova fizička aktivnost vrlo različita od uobičajene, svakako se trebate posavjetovati s liječnikom koji prati trudnoću.

Vrlo je važno da buduća majka shvati i razumije da tijekom trudnoće ona postaje jedinstvena cjelina s djetetom, stoga je nužno uspostaviti kontakt i ni u kom slučaju ga izgubiti, uvijek slušajući vaše dijete. To će omogućiti trudnici da kontrolira stanje djeteta i tijek trudnoće općenito.

Pokreti djeteta tijekom prve trudnoće: kada počinju i kako izgledaju

Za svaku ženu trudnoća je najvažnija životna faza, pogotovo ako se to prvi put događa. U prvoj trudnoći, buduća majka vrlo skrupulozno prati kako se nerođeno dijete razvija, prati sve promjene koje se dogode s njom u ovoj fazi života. Zato je za trudnicu vrlo važno osjetiti pokrete djeteta.

Kada počinju prvi pokreti bebe tijekom prve trudnoće?

Pokreti tijekom prve trudnoće su neka vrsta uspostavljanja emocionalnog kontakta između majke i djeteta. Onaj tko nosi novi život u srcu čeka sa strahopoštovanjem ovaj važan događaj. Kada se prva kretanja javljaju tijekom trudnoće, to znači da s malim, još neformiranim malenim čovjekom sve je u redu, da raste i razvija se i tako se osjeća.

Također je važno da ginekolog na recepciji osjeti kretnje mrvica, jer uz pomoć posebnog uređaja mora analizirati njihovu učestalost, pravilnost, intenzitet i donijeti zaključke o razvoju i dobrobiti fetusa prema tim znakovima.

Svaka žena koja očekuje dijete zainteresirana je za pitanje "kada prvi pokreti počinju tijekom prve trudnoće". Poznato je da embrij počinje stvarati prve pokrete 7.-8. Tjedna, kada je veličina oko 2 cm, a tijekom tog razdoblja i dalje je vrlo mala, stoga slobodno lebdi u fetalnom mjehuru i ne dodiruje zidove. U 12. tjednu, kad se formiraju ruke i noge u fetus, počinje stvarati prve poticajne napade, postaju aktivniji, trzaju, ali je nemoguće osjetiti njezine pokrete tijekom tog razdoblja. U narednim tjednima, fetus brzo raste i razvija, a ima manje prostora za fetalni mjehur. Osim toga, dijete postaje sve jači, njegovi pokreti postaju jači, sigurniji i aktivniji. Uskoro će mlada majka osjetiti još jedan život u sebi. Kada se prva kretanja fetusa osjećaju tijekom trudnoće, žena postaje svjesna činjenice da se dijete razvija u njoj, od tog trenutka uobičajena promjena načina života, a ona sretno pokušava na novu ulogu - ulogu majke.

Razdoblje kada se prva kretanja fetusa osjećaju tijekom prve trudnoće

Obično za one koji će prvi put roditi, u 18. i 20. tjednu trudnoće pojavljuju se opipljivi šokovi. Važno je napomenuti da vrijeme kada žena prvi put počinje osjećati podrhtavanje može varirati, budući da je trudnoća različita za sve. Opstetričari identificiraju nekoliko čimbenika koji utječu na vrijeme:

 • Položaj fetusa;
 • Pojedinačne osobine organizma buduće majke;
 • Emocionalno stanje;
 • Način života i tjelesna aktivnost trudnice (smatra se da se aktivnije žena kreće tijekom tog razdoblja, kasnije počinje osjećati trzanje);
 • Što je račun trudnoće (obično prva kretanja fetusa tijekom prve trudnoće vrlo je teško razumjeti, a žena ih ponekad uzima za intestinalnu pokretljivost);
 • Značajke vezanja posteljice.

Drugi put oni koji se pripreme za majčinstvo počinju osjećati kretanje fetusa od 15 do 17 tjedana.

Postoji mišljenje da, osjećajući prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, od sada je vrlo jednostavno izračunati trajanje očekivanog rođenja. Do broja kada su šokovi prvi put osjetili, treba dodati 20 tjedana, što će rezultirati datumom rođenja. Međutim, točan datum postavljaju samo iskusni ginekolozi koji imaju trudnu ženu.

Kako razumjeti prve kretnje fetusa tijekom prve trudnoće?

Svaka trudnica vjerojatno se pita kako prepoznati kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, jer prije toga nije doživjela ništa takvo. Nije lako opisati riječi šokovima bebe, budući da sve trudnice opisuju taj osjećaj na različite načine. Netko uspoređuje kretnje njihovih mrvica s gurgulom u želucu, netko zbunjuje s procesima koji se javljaju u crijevima, neki moms povezuju pokreta s prskanjem ribe, pa čak i lepršavanjima leptira. Neki se u ovom trenutku trube u želucu, drugi su aktivni podrhtavanje, što u početku ne uzrokuje bol ili nelagodu. Posebno jasno možete osjetiti kretanje djeteta, dok leži u ležećem položaju. U tom položaju, gledajući trbuh, neki čak vide kako trbuh, kao da hoda, hoda.

Ako detaljno objasnite kako razumjeti prve pokrete tijekom prve trudnoće, treba napomenuti da možete prepoznati podrhtavanje od 20. tjedna. Dijete ne samo da se pokreće, već se i okreće u želucu, neko vrijeme se smiruje, a zatim nastavlja. Gruba se može nekoliko trenutaka vrebati, nema potrebe brinuti, nema se brinuti, samo je beba umorna i najvjerojatnije odmara. Što je dulje razdoblje, brže bebe pokreta tijekom prve trudnoće postaju sve intenzivnije. Uskoro će trudna majka početi prepoznati obrise - dijete ju je gurnulo rukom ili stopalom.

Gdje su prva kretanja djeteta tijekom trudnoće?

Oni koji prvi nosi dijete, pitajući se gdje je osjetio prvo miješanje trudnoće, to pitanje je važno jer, znajući odgovor, žena će biti u stanju razumjeti da li šokovi su pokreti djeteta stvarno, ili je to posljedica crijevne peristaltike. Od 18 do 30 tjedana može se osjetiti podrhtavanja u različitim područjima trbuha, ali najčešće u donjem dijelu. Od 31 tjedana pitanja „kako prepoznati prve miješajući trudnoće” i „na prvi miješanja slične trudnoće” nestati sami, jer u to vrijeme relativno veliki embrij zauzima određenu poziciju i njegov pokret može osjetiti vrlo jasno. Ako pričvrstite ruku u trbuh, lako je osjetiti guranje ručica ili nogu. Najčešće, od ove točke, pokret će se osjetiti u onim mjestima gdje se nalaze noge fetusa. Takvi šokovi mogu ozlijediti trudnu majku.

Ako je prvi pokret fetusa nije regularna, a njihov broj je oko 10 sat, a zatim na 26 - 30 tjedana, ne bi trebalo biti najmanje 20 - 30. Ponekad je dijete aktivnije ponaša, možda mu u ovom trenutku pogađa ukusna hrana, na primjer, slatkiši koji konzumira mama.

Prva kretanja fetusa tijekom prve trudnoće uzrokuju osjećaj radosti i tišine zbog činjenice da je sve u redu s bebom. Međutim, jednako je važno pratiti intenzitet potresa i njihovu učestalost. Ako tijekom dana nije bilo nikakvog kretanja fetusa - odmah se obratite ginekologu. Takav dugotrajni zastoj može ukazivati ​​na hipoksiju - nedostatak kisika, koji ima ozbiljne posljedice ako ne poduzmete pravovremene mjere. U nekim slučajevima trudnica može osjećati da je dijete previše aktivno, što također može značiti i nelagodu koju doživljava.

Ako je intenzitet pokreta odstupa od norme, ili u slučajevima kada se preselio vrijeme fetalnih pokreta tijekom prve trudnoće, liječnik propisuje pacijentu broj studija: ultrazvuk, ultrazvuk, dopler. Osim toga, stručnjak mora slušati srčane ritmove djeteta.

U slučaju kada studije nisu potvrdile pojavu bilo kakvog odstupanja od norme, liječnik preporučuje trudnici da posebnu prehranu i gimnastiku za trudnice. Također biste trebali izbjegavati stresne situacije i prekovremeni rad. Tako se događa da nezreliti fetus nema dovoljno energije za obavljanje tjelesne aktivnosti, brzo se umori. Možete pokušati uključiti slatkiše u prehranu, jer će brzo ugljikohidrati dati snagu za bebu.

Ako prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće gotovo da ne uzrokuje nikakav osjećaj i često prolazi neopaženo, onda se kretanje budućeg djeteta ne može zanemariti za 28 do 32 tjedna. U tom se razdoblju događa najmanji broj mrvica, budući da je još uvijek prilično mali i slobodno se kreće u maternici. Kasnije, njegova aktivnost se smanjuje dok dijete raste u veličini. Postaje gužve i više se ne može slobodno kretati kao i prije.

Pritiskom možete odrediti način rada za dijete. Pa, ako beba ponaša aktivno tijekom dana i smiruje se noću, to znači da je dnevni režim točan. U slučajevima gdje mrvica noću ne daje odmaranje majci, a tijekom dana, naprotiv, mirna, to znači da je zbunio dan s noćenjem. S jedne strane, to nema ništa loše, ali s druge strane, trudnica doživljava određenu nelagodu i ne dobiva dovoljno spavanja noću.

Motorička aktivnost fetusa ovisi o mnogim čimbenicima:

 • Majčin pozira - s neugodnim položajem za njega počinje biti aktivan;
 • Hrana - slatka hrana pomaže jačanju pokreta;
 • Vježba - u mirovanju, majka počinje pomicati dijete;
 • Ambijentalni zvukovi - kod glasnih zvukova najčešće se počinju kretati, rjeđe - smiruje se;
 • Vremena dana - navečer i noću fetus je aktivniji, nekoliko tjedana ujutro i poslijepodne.

Kako prepoznati prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće: osjećaje buduće majke

Kada se fetalni pokreti počinju u prvoj trudnoći, mlada majka je preplavljena osjećajima, jer konačno ima priliku osjećati dijete. Tijekom vremena šokovi postaju intenzivniji - tijekom ovog razdoblja važno je slušati svoje osjećaje.

Prvo kretanje djeteta tijekom prve trudnoće možda je najvažniji događaj za ženu koja se priprema da postane majka. Nakon što je osjećala kretanje fetusa u sebi, mlada majka će sve više i više trepetati drhtanje. Ako se beba dugo ponaša tiho, to nije razlog za paničarenje, možda je privremeno zaustavljanje bilo rezultat nekih čimbenika. Možete pokušati potaknuti dijete, potaknuti ga. To se može učiniti na različite načine:

1. Lezi na svojoj strani i ostanite na ovom mjestu 10 - 15 minuta. Obično, dijete, u neugodnom položaju za njega, uskoro počinje pokazivati ​​nezadovoljstvo, tj. Gurati.

2. Lezite na leđima i kratko ležite. U pravilu, nakon 5 minuta možete uhvatiti kretanje fetusa.

3. Ležanje na leđima preporučljivo je razgovarati s djetetom, čitati bajku, udariti trbuh. To je neophodno ne samo da ga potakne, već i da uspostavimo bliski kontakt majke i djeteta.

4. Napravite vježbe fizičkog ili disanja, popnite se / spustite stepenicama.

5. Uzmi kontrastni tuš, s posebnim osvrtom na trbušni prostor.

Pokreti djeteta tijekom prve trudnoće teško se osjećaju, osobito u ranoj fazi, u svakom slučaju, ne morate biti nervozni i brinuti, jer će uzbuđenje sigurno biti preneseno djetetu. Mlade majke trebaju uzeti u obzir da fetus može biti u stanju odmora 3-4 sata zaredom, što znači da spava. Razlog za posjetu opstetričaru bit će trom, jedva primjetna kretanja tijekom dana, kao i odsutnost šokova 12 sati. Previše nasilnih poticaja također bi trebali biti uzrok zabrinutosti jer mogu ukazivati ​​na disfunkcionalno dijete.

Kada se osjećate bol kada se dijete kreće tijekom prve trudnoće?

Često u posljednjim tjednima trudnoće, fetalni pokreti uzrokuju bol ženi. To je razumljivo, jer je dijete postalo prilično veliko, snažno, steklo snagu i potresi su postali jači. Osim toga, mjesto u amnionski mjehur je sada vrlo mala, što znači da je svaki pokret mrvica vrlo primjetan. Naravno, osjećaji prvih pokreta tijekom prve trudnoće ne mogu se usporediti s onima koje žena doživljava na kraju tog razdoblja. Najčešće je pritisak fetusa na mjehur bolan, stoga je česta poticaj. U nekim slučajevima, žena periodički osjeća pulsiranje u abdomenu. Ako je takva pulsacija privremena, ne brinite, pulsira krv u pupčanu vrpcu.

Vrlo često tijekom trudnoće žena može osjetiti ritmično podrhtavanje, a ova pojava traje od 5 do 20 minuta. Ovo štucanje djeteta, koje mu ne uzrokuje neugodne osjete, nego naprotiv, smatra se normom, što ukazuje na uspješno razvija središnji živčani sustav.

Liječniku se treba pojaviti ako kretanje djeteta tijekom prve trudnoće uzrokuje bol u pravoj hipohondriji. Potrebno je ispitati žučni mjehur majke. Moguće je da se osjećaju bolesti povezane s ovim organom. Nemir u grudima kada šokovi fetusa mogu uzrokovati dijafragmatsku kila. Ako se tijekom prve trudnoće osjećaju perturbacije, uzrokuju bol ili teške nelagode, potrebno je tražiti pomoć od opstetričara.

Važno je napomenuti da u većini slučajeva postoji stanka u posljednjem tjednu trudnoće. Prekrasno razdoblje kada se osjećate miješanje djeteta tijekom prve trudnoće završava, a dugo očekivani sastanak majke s djetetom dogodit će se vrlo brzo.

Kada osjetite kretanje fetusa

Dobar dan, i netko večer ili čak ujutro! Moji posebni pozdrav svim trudnim čitateljima, jer je današnja tema opet o njima. Pa, volim te, što da radim, tako da plaćam toliko pozornosti. Znam koliko budućih majki ponekad ima iskustva, brige i pitanja. Ja ću odgovoriti jednom od njih danas. Mnogi pitaju: "Kada možete osjetiti kretanje fetusa?". Moj odgovor je ovo: sve je čisto individualno.

Iskusne mumije će potvrditi: vrijeme kada su se osjećale kao prvo dragocjeno guranje s malom olovkom ili nogom unutar trbuha je drugačije. Razlike u tjednu ili dva s brzinom pojavljivanja prvih pokreta smatraju se beznačajnim. Ali o samoj normi i kada je vrijedno početi brinuti, ako beba "sjedi" previše tiho, pročitajte na...

Rani pokreti: Je li moguće?

U prvoj trudnoći čini se da se mali život u unutrašnjosti osjeća. Neiskusne djevojke već u 12. tjednu pokušavaju uhvatiti neko kretanje unutar sebe. I oni to rade! Samo to nije dijete koje se kreće, ali unutarnji organi ili akumulirani plinovi su raseljeni zbog rastuće maternice. Shvatite da je tako kratko vrijeme dijete još uvijek plivanje u trbuhu, poput ribe, a vi jednostavno ne možete osjetiti njegove pokrete.

No, kada postane tjeskoban, naime, otprilike od 18. tjedna trudnoće, vi ćete sami razumjeti. Ili po laktama, a zatim po glavi, a zatim do koljena, ona će "rastegnuti" vaš trbuh na jedan ili drugi način. Smatra se da je prva mama trebala osjetiti prve pokrete od 18 do 22 tjedna. U drugoj trudnoći, dijete se počinje rukovati ranije - od 16 tjedana.

Zašto se ponavljaju ljudi ranije osjećaju svoje pokrete? Pa, prvo, njihov trbušni zid već je prilično rastegnut i osjetljiviji. I drugo, već znaju kako izgledaju prva kretanja malih. Usput, mnogi ga uspoređuju s "lepršavim leptirom" koji jedva dira "zidove" trbuha svojim "krilima".

Tijekom treće trudnoće, dijete kreće oko 15 tjedana, možda malo prije. Vjeruje se da teške žene osjećaju perturbacije kasnije od utega. Sve zbog činjenice da masni sloj na trbuhu otežava jasno "čuti" signale mrvica.

Koliko tjedana možete osjetiti već očigledne, snažne podrhtavanje bebe? U drugom tromjesečju, tj. Od otprilike 18. tjedna, pokreti djeteta još su uvijek kaotični. Još nije uzeo određenu poziciju i "hoda" u amnionskoj tekućini, stoga ćete osjetiti male šokove s različitih strana. Jači pokreti, kada već možete podići dlanom izbočeni maleni koljeno ili lakat, početi u trećem tromjesečju.

Nemojte "udariti" na rebra, dušo

Koliko tjedana dijete konačno slegne u želudac s glavom dolje (prezentacija glave), ili gore (prsni prikaz) i više ne mijenja položaj? Nakon 32 tjedna beba će postati nespretna, dobivši težinu, i teško će mu se pomaknuti. Istina, pripremite se za aktivne napade po nogama u pravom hipohondrijumu (s glavom) ili... u mjehur (s prsima).

Obje nisu ugodne, osobito bliže porodu. Ja osobno, moj sin od 4 funte gurnuo je odmah u rebra i pritisnuo glavu prema dolje. Sjećam se buđenja noću iz činjenice da je dijete nestalo i igrala me "nogomet", udarajući kosti. Da, i neprestano u WC-u, mjehur je uznemiren. Gotovo uvijek, nagon je bio lažan, ukratko, dijete me je zadiralo. Stoga se pripremite, mama.

Bliže rođenju unutar trbuha, a ne leptirići lepršaju, ali mali se slon-ždrijeb gura. Osim toga, djeca imaju naviku često štucanje, gutanjem amnionske tekućine. Sada se sjećam: pokušavate zaspati, samo prekrivate oči i trbuh počinje drhtati, kao u prvim šokovima potresa. Kad sada razgovaram o ovom malom sinu, veselo se smije. A onda nisam bio smiješan.

Prije samog rođenja, dva dana, vidljivo je mirno. Djeca više ne guraju, ali se smrzavaju, kao na "startu" prije utrke, točnije "bijega" koju će napraviti. Iako se neke živahne, naprotiv, počinju kretati još aktivnijim nego prije, zagrijavaju, tako da govore.

Kretate li normalno

Mnoge se majke pitaju koliko treba kretanje normalno? Ovo je pitanje točno i vrlo pismeno. Broj kretnji bebe pokazatelj je njegove normalne vitalne aktivnosti u maternici. Stoga, razmislite! Od samog početka, od prvih šokova, tj. Od 20. do 26. tjedna, beba će se rijetko kretati, ili bolje, nećete uvijek primijetiti njegovu aktivnost. Još je mali.

Od 26 do 28 tjedana beba bi trebala kretati oko 10 puta svaka 2-3 sata. Liječnici-ginekolozi savjetuju mame da održavaju kalendar pokreta, gdje treba zapaziti koliko je puta fetus prešao u dva sata. Ako mrvica "ne ispuni normu" i, na primjer, ne pomiče 10, već 6-7 puta u određeno vrijeme, ne biste trebali brinuti.

Kada se uopće ne osjeća nikakav pokret, trebali biste promijeniti položaj tijela, hodati malo, jesti nešto. Dokazano je da je nakon jela plod zamjetno ubrzan. Morate biti oprezni ako "lull" traje duže od 6 sati: odmah idite do liječnika ili nazovite hitnu pomoć.

Ginekolog će slušati bebino srce, trebalo bi pobijediti frekvencijom od 120-140 otkucaja u minuti (pročitajte temu "Fetalni otkucaji srca"). Čak i ako vam srce otkuca u normalnom rasponu, nakon što vas posluša, CTG (kardiotokografija) bit će vam učinjena kako biste utvrdili ima li vaša beba hipoksija.

Mirno - znak hipoksije

Ako se utvrdi da dijete pati od nedostatka kisika, majci će propisati posebne lijekove za poboljšanje cirkulacije krvi i opskrbu hranjivim tvarima. Povremeno će ponovno voditi CTG i Doppler. Nažalost, događa se da sve poduzete mjere ne pomažu, a hipoksija počinje povećavati. Tada se propisuje izvanredni porod, tako da dijete ne uguši. Bez obzira je li to carski rez ili vaginalna dostava, ginekolog će odlučiti.

Kako ne bi došlo do ovog i dovesti dijete u određeno vrijeme, potražite liječniku s najmanje sumnje. Ponekad kašnjenje može biti preskupo. Ako je mrvica previše tiho sjedila u trbuhu ili, naprotiv, "organizira ples" oko sat, trebate provjeriti je li sve u redu!

Jednostavna trudnoća i porod! Napišite komentare koliko ste dugo osjetili prve pokrete vaše djece, opišite što su ti osjećaji bili za vas. I sad vas neko vrijeme oprostim, vidimo se uskoro!

Značajke pokreta fetusa, ovisno o trajanju trudnoće

Od prvog dana trudnoće, buduće majke počinju biti zainteresirane za pitanja vezana uz motivaciju fetusa: "U koje se vrijeme dijete počinje kretati?", "Kada ću osjetiti prve pokrete?". Pored njih, trudnica može biti uznemirena intenzivnim ili, suprotno, slabim kretanjima djeteta. O ovim i drugim važnim pitanjima raspravlja se u članku.

Prvi pokreti

Prva kretanja djeteta počinju u embrionalnoj fazi razvoja (trudnoća 8-10 tjedana). Nemoguće ga je osjetiti, ali se mogu jasno vidjeti na prvom ultrazvučnom pregledu. Zametak je veličine 4-7 cm, a njegovi pokreti su nekontrolirani (nesvjesni) živčani trzaji povezani s rastom i razvojem bebe i njegovim središnjim živčanim sustavom.

U tom razdoblju embrij je duboko u zdjelici i još je uvijek vrlo mala, pa ako trudnica izgleda kao da ima nešto "trzanje" u trbuhu, onda su to vjerojatno znakovi nadutosti ili jednostavnih impulsa živaca koji se spuštaju do donjeg trbuha.

Koliko čekati?

Pokazatelj kao što je "prvo kretanje fetusa" sadrži važne informacije za vodećeg ginekologa, ukazujući na točan razvoj djeteta i njegovo opće zdravlje. Žena može osjetiti takve senzacije počevši od drugog tromjesečja trudnoće. Određeni datumi ovise samo o individualnim karakteristikama trudnice.

Razmotrite i sljedeće čimbenike:

 • Lika žene. Ako trudnica ima tanku tjelesnu građu, može osjetiti kretanje djeteta od 20. tjedna. Što je veća težina žene, manje osjetljivi su prvi pokreti.
 • Broj rođenih. Ako je žena već rodila, onda se druga i kasnije trudnoće mogu osjetiti nešto ranije (od 18 tjedana). To je zbog činjenice da žena koja je rodila već zna točno kako dijete gura, plus, pod takvim okolnostima, žena postaje osjetljiviji.
 • Aktivni životni stil. Kada žena tijekom trudnoće vodi aktivan život: obavlja kućanske poslove, odlazi na posao, uživa zanimljive hobije povezane s velikom mobilnošću - u takvim razdobljima ona jednostavno nema vremena obratiti pozornost na prve geste njezine bebe.

Obično prosječne trudnice počinju osjećati kretanje fetusa u 18-22 tjednu.

Postoje slučajevi kada trudna majka i 23-24 tjedna ne osjećaju prvo pintochka dijete. Ali to još uvijek ne znači da trudnoća s patologijama. Međutim, vrijedi obavijestiti vašeg opstetričara i ginekologa o tome (kako bi se uklonili rizici). Najčešće, žena ima samo nisku osjetljivost, ili dijete preferira odmarati tijekom dana, a noću, dok mama spava, ona bjesni.

Osjećaji i trajanje tjedna trudnoće

U ovom odjeljku će se razmotriti pokreti fetusa, počevši od 18. tjedna i završavajući s 40. završetkom. Prikazani podaci mogu se malo razlikovati od stvarnih senzacija trudne žene, budući da svaka buduća majka ima osebujno tijelo, a reakcija osjetljivosti može se djelomično razlikovati.

Od 18 do 19 tjedana - lagano trzanje, osjećaj povećane nadutosti. Tijekom dana možete osjetiti 5 ili više takvih "udaraca". Trajanje je približno 2-10 sekundi u kratkom periodu miješanja. Ako pomno gledate na donji dio trbuha, vidjet ćete kako se koža trese na mjestima tijekom kretanja - ovo je mjesto gdje beba šalje majci svoje prve znakove vidljive aktivnosti.

Od 20 do 25 tjedana - u tim uvjetima, pokreti postaju vidljiviji, a ne možete ih zbuniti s plinovima, ali njihov intenzitet uopće nije super.

Od 26 do 30 tjedana - tijekom ovog perioda beba postaje mnogo veća i svi njegovi pokreti se osjećaju vrlo jasno. Uz aktivnu snagu fetusa trbuh može "tresti". U nekim slučajevima, s naglim kretnjama mrvica - majka može osjetiti i malu nelagodu, pogotovo ako dijete "udari" u mjehur. Količina kretanja od oko 10 puta dnevno. S prekidima dijete spava (1-3 sata).

Od 31 do 36 tjedana - u ovom trenutku, fetus počinje kretati i "gurati" najviše. Već je dobro narastao, a većina njegovih organa je zrela. To je gotovo punopravno zdravo dijete i njegovi su pokreti već svjesni: ponekad se okreće u snu, ponekad je budan - igra s rukama i nogama. Može se protezati (trbuh se dramatično proteže u jednom smjeru za 3-10 sekundi), štucanje (ritmički trzaji za 1-10 minuta).

Od 36 do 40 tjedana - tijekom tog razdoblja fetus može malo smanjiti njegovu aktivnost. Dijete postaje vrlo veliko i gotovo da nema mjesta za zamračivanje. U tom razdoblju dijete može biti na jednom mjestu pola dana i istovremeno pritisnuti na neki organ. Trudna žena vjerojatno je počela primijetiti da ima rebro, boli joj želudac ili "puca" u jetri. U takvim situacijama, trebate nekako pomicati dijete, trudnica može jesti čokoladu, trpjeti joj trbuh i razgovarati s njim ili otići u šetnju. No unatoč smirenoj odgoju djeteta, pokreti se trebaju osjetiti barem 10 puta dnevno.

Norme motornih aktivnosti

Svaka trudnica u različito vrijeme misli o tome da li dijete premalo / previše? Odjednom se osjećao lošim u trbuhu? Da pomognete trudnici da razumije stanje pokreta bebe - sljedeće su norme fetalne tjelesne aktivnosti:

Kada možete osjetiti prve kretnje fetusa tijekom trudnoće?

Prvo, kretanje fetusa koje je osjećala buduća majka uzrokuje puno pozitivnih emocija. Gotovo svaka žena koja nosi malog čovjeka pod srcem veseli trenutak kada može osjetiti njegovo miješanje. Najčešće, pokreti fetusa postaju opipljivi kada je žena već navikla na njezin položaj i prošla ranu toksičnost. Istovremeno, nitko osim majke ne može se ovako osjećati kad se dijete kreće u vama.

Fetus počinje stvarati prve pokrete u gestacijskoj dobi od 8-9 tjedana Međutim, tijekom tog razdoblja njezina veličina je još uvijek toliko mala da, dok pliva u maternici, ne dodiruje zidove maternice, tako ih mama ne može osjetiti. Liječnici kažu da trudnica može primijetiti prve opipljive kretnje fetusa u oko 20 tjedana, jer se sada beba već može protezati ruke i noge, dodirujući ih maternici. Međutim, zbog individualne osjetljivosti i tijekom trudnoće, ovo razdoblje može se razlikovati u jednom ili drugom smjeru. Na primjer, vitka žena će osjetiti prve kretnje djeteta ranije nego zubar, a ako žena ne obavlja prvu trudnoću, tada počinje čuti bebu do 18. tjedna.

Obično više odrasle žene osjećaju prve kretnje fetusa oko 2-4 tjedna ranije nego kod žena s primarnim ženama, budući da su već upoznate s takvim senzacijama, a mišići maternice već su bili spremni za to, ali prvorodijelne žene često ne osjećaju svoje pokrete. beba čak i na 24. tjednu. U ovom slučaju, razlozi za to iskustvo ne bi trebali biti samo ako je vaš liječnik uvjeren da je trudnoća normalna. U svakom slučaju, uskoro ćete početi redovito osjećati aktivnost bebe. Ali ako zaista želite ubrzati taj proces, pokušajte piti čašu mlijeka u večernjim satima i leći na leđima, takvo držanje je dosta neudobno za dijete i on će vas pokušati obavijestiti o tome s trzajima.

U pravilu, u vremenu od 24 tjedna, ne samo vi, već i članovi vaše obitelji mogu osjetiti kretanje bebe, jer je u ovom trenutku podrhtavanje već toliko jaka da se dobro osjećaju izvan trbuha. Što je razdoblje trudnoće duže, intenzivniji i jači gurmani vaše bebe. Na primjer, u periodu od 20 tjedana, dijete dnevno čini oko 200 tona kretanja, a u intervalima između 28. i 32. tjedna čini najmanje 600 pokreta. Pristup porođaja, dijete raste toliko da postaje vrlo gužva u majčinoj utrobi. Stoga se frekvencija i njezini pokreti počinju postupno smanjivati, ali snaga šokova može se povećati.

Prema istraživanju provedeno, najviša aktivnost bebe u zadnjoj fazi trudnoće pada na noćni interval između 8 sati navečer i 8 sati ujutro, a tijekom dana beba spava, kako ga majčina kretanja čine pospana. Prva kretanja djeteta u svakoj pojedinoj trudnici uzrokuju vlastite udruge. Neki kažu da ti pokreti podsjećaju na lepršanje leptira, drugi - plivajuće ribe u akvariju, drugi tvrde da su to obične podrhtavanje, a drugi osjećaju njihovu mrvicu kao bubnjanje u crijevima.

Do samog rođenja, jedini posao djeteta je aktivan rast koji će mu omogućiti da i dalje žive samostalno, bez obzira na majčino tijelo, za koje treba stjecati određene vještine. Tijekom ultrazvučne dijagnoze, često je moguće vidjeti kako dijete usisava prst u maternici. Osim toga, već od dobi od 9 tjedana dijete može progutati amnionsku tekućinu koja zahtijeva složenu motoričku aktivnost - usne šupljine, istezanje, štipanje udova. Do 17. tjedna beba već zna kako se zeznuti, a do 18., izdvojiti pupčanu vrpcu sa svojim ručkama, stisnuti i raskopčati šake, osjetiti svoje lice i prekriti ga olovkama tijekom oštrih ili neugodnih zvukova.

Intrauterni pokreti fetusa nisu samo znak njegove prisutnosti i djelovanja u nutriji majke, nego i metoda prijenosa podataka o potrebama djeteta majci. Buduća mama, na intuitivnoj razini, zna shvatiti što dijete pokušava reći joj svojim pokretima: da li se zabavlja ili je ogorčen. Od otprilike 16. tjedna trudnoće, dijete, kao odgovor na majčinske mrlje trbuha ili glasa, već je sposobno odgovoriti na motoričku aktivnost.

Crumb počinje raditi najaktivnije pokrete kad se njegova majka odluči odmoriti. Štoviše, čim se spusti, odmah počinje gurati, ali za vrijeme majčine aktivnosti dijete preferira spavanje.

Osim toga, prve manifestacije prirode mrvica pojavljuju se čak i unutar majčina trbuha. Na primjer, neka djeca počinju aktivno krenuti kao odgovor na oštre zvukove, dok drugi, naprotiv, zaustave svoju aktivnost. U ovom slučaju, većina djece koja su odgovorila na neugodnu držanje njezine majke počinju reagirati s bijesom i jakim šokom. Vjeruje se da ako se dijete prebaci previše, onda može imati hipoksiju, ali to nije ništa više od mitova, ali rijetke i slabe podrhtavanje mrvica bi trebale izazvati zabrinutost.

Ako trudna majka ima kamenje u žučnom mjehuru, tada u posljednjoj fazi trudnoće može osjetiti nelagodu, pa čak i bol zbog kretanja bebe, koja treba prijaviti liječniku. Također, bol u odgovoru na šokove mrvica može se pojaviti na području ožiljka na maternici, koja je ostala nakon operacije carskog dijela, što je također vrijedno reći liječniku. Ponekad, buduće majke osjećaju puls u abdomenu, ali ako se to ne dogodi cijelo vrijeme, onda ne vrijedi brinuti, jer samo pulsira krv u svojim plovilima ili pupčanu vrpcu.

Koji tjedan možete osjetiti kretanje fetusa

Kad prvi fetalni pokreti počinju tijekom trudnoće

Prvi pokreti fetusa u maternici pojavljuju se u prvom tromjesečju trudnoće na oko 7-8 tjedana. Ali majka ih ne može osjetiti, budući da mrvica ima dovoljno prostora i počinje plivati ​​iz jednog zida maternice u drugu, još je uvijek prilično malen da bi natjerao majku iznutra.

Buduća majka u ovom trenutku može osjetiti samo određenu jedva primjetnu vibraciju u donjem dijelu trbuha. U prvom tromjesečju trudnoće žena i dijete upozoravaju mnoštvo prijetnji i zdravstvenih opasnosti, za to je vrijeme da se vitalni organi formiraju u nerođenog djeteta.

Zato je potrebno u prvom tromjesečju voditi brigu o sebi i vrlo pažljivo slušati svoje tijelo, odreći se loših navika i iskusiti pozitivne emocije što je više moguće. Mlađa majka često brine, kako njezino dijete doživljava tamo, sve je dobro s njim. Pobrinite se da će normalan i pravilan razvoj pomoći ultrazvuku. Ako je mama jako osjetljiva, onda može kupiti kućni Doppler, koji će joj pomoći u svakom trenutku slušati bebu.

U drugom tromjesečju, s takvim iskustvom, to je lakše za ženu, jer se malena počinje osjećati uz pomoć svjetlosnih šokova.

Kada osjetite prve pokrete

Majka može osjetiti prve senzacije fetalnog pokreta od 20. tjedna trudnoće. Budući da su prvi pokreti jedva primjetni i gotovo neprimjetni, žena ih može zbuniti s crijevnom kolikom ili plinom, a ne da mu pozornost. Žena će osjetiti čiste šokove 22-24 tjedan trudnoće. Prvi osjećaji fetalnog kretanja u multiparozima pojavljuju se već od 16. tjedna trudnoće.

Organizam svake majke je individualan i u svakom slučaju, ne trebate se brinuti ako se prisutnost djeteta nikada nije osjetila prije 20 tjedana. Na primjer, žene s punom veličinom tijela mogu osjetiti prve udarce u trajanju od 22-25 tjedana, ali tanka gradnja, naprotiv, ranije, u razdoblju od 18 tjedana. Istodobne majke počinju osjećati osjećaje prvih pokreta fetusa tjedan ili dva ranije.

Kako se osjećaju?

Svaka žena opisuje ove osjećaje na svoj način. Netko ga uspoređuje s ribom u trbuhu, netko sa škakljivanjem iznutra. Možete nazvati prvi pokret - svjetlosni valovi.

Prvi pokreti su jasno osjetljivi, upravo kad je žena u horizontalnom položaju, na leđima ili na njezinoj strani, u stanju mirnoće. Kada je žena fizički aktivna, beba obično spava, budući da oscilirajući pokreti, primjerice, kada hodaju, stavljaju na spavanje.

Da bi shvatio kako prepoznati prve kretnje fetusa, žena mora slušati svoje tijelo, a tada nikada neće zbuniti prvo kretanje bebe s crijevnim plinovima.

Što dijete radi u utrobi?

Većinu vremena spava, ali ne cijelo vrijeme, ali u razdobljima od 30-40 minuta. Ukupno, spavanje traje oko 18-20 sati dnevno, a preostalih 4-6 sati odlazi na budnost. Do 24. tjedna beba već reagira na majčin glas, glasan zvuk, previše jaka svjetlost.

Do tog vremena počinje raditi vježbe disanja i može početi zujati zbog ingestije amniotskih tekućina. U takvim trenucima, majka može primijetiti pulsirajuće ritmičke gušenja u abdomenu, koja traje nekoliko minuta. U maternici beba povlači, zijeva, lica, zatvara i otvara oči, a usisava prst. Općenito, vodi svoj život svojim rasporedom i ritmom. Do 34 tjedna trudnoće dijete zauzima završni položaj i priprema se za porod. Pokreti fetusa prije porođaja nisu tako aktivni kao i prije. Raspored Chad spavanja podudara se s majčinim sanom.

Priroda pokreti koje biste trebali obratiti pozornost na:

 1. Ako se dijete ne kreće više od šest sati, a razdoblje trudnoće je 28 tjedana ili više, trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste bili sigurni da je sve u redu s njim;
 2. Ako je razdoblje trudnoće puna 25 tjedana, a ne osjećaju se pokreti, potrebno je posjetiti ultrazvučnu sobu;
 3. Ako se dijete počelo osjećati rjeđe, a udarci su slabiji nego obično nekoliko dana, onda biste trebali posjetiti liječnika;
 4. Ako se previše aktivno kretao prije, to može biti znak hipoksije, gladovanje kisikom;
 5. S oskudicom vode, podrhtavanje je intenzivnije, a s puno vode, naprotiv, oni su oslabljeni, dok se njihov karakter bitno razlikuje od uobičajene, što je ranije bilo;
 6. Ako se dijete jako kreće prije rođenja, onda to nije jako dobar znak, potrebno je provesti ultrazvučne i CTG studije kako bi se eliminirao manjak kisika.

Važno je napomenuti da se prije rođenja beba potpuno ne smiri, on se kreće, ali ne tako aktivan, jer ima malo prostora. Bilo koja buduća majka treba brinuti o njezinu zdravlju, a onda će sve biti u redu s njom i njezinim djetetom.

Korisni video o razvoju fetusa

15. travnja 2016. u 9:50 sati

Moja mala mrvica se počela kretati u trbuhu od 16. tjedna, a tada sam već osjetila sve njezine pokrete. Usput, činilo mi se da ova riba pliva u trbuhu. No, najzanimljivija stvar je bila da se moja mala riba probudila za pola dvanaest godina i gurnula me do pet sati ujutro. Nisam mogla spavati ili leći, a tijekom cijele trudnoće gledala sam filmove noću, jer je moja beba praktički igrala nogomet u meni)))

14. travnja 2016. u 09:53

Osjetila je bebe šokove u 20. tjednu. Čekao sam jako puno, ali svejedno se ispostavilo neočekivano :)) U večernjim satima spavala sam pola spavanja prije no što sam se spavala, a mi se u želucu činilo da se mačić probio. Da, i dalje se sjećam toga, iako je prošlo puno vremena. Usput, nakon rođenja djeteta, imao sam još dva mjeseca osjećao kako ga muče. Takav je psihološki faktor. Vjerojatno je propustio vrijeme kada smo bili jedan :)

Kada mogu osjetiti prvo kretanje fetusa tijekom druge trudnoće?

9. travnja 2017. 0 2734

Pitanje kada možete osjetiti prvo kretanje fetusa tijekom druge trudnoće aktivno se raspravlja na forumima i zamoljen od strane opstetričara i ginekologa na planiranim pregledima. U tom pogledu postoji toliko mnogo različitih mišljenja i pretpostavke da čak i najatraktivnija trudnica trudnica počinje zbuniti, sumnjati i brinuti. I to ne koristi ni njezinu ili njezinu bebu.

Dakle, mnogi ljudi su sigurni da tijekom druge trudnoće, početak fetalnih pokreta mora biti zabilježen mnogo ranije nego tijekom prvog. A ako se to ne dogodi, to znači da nešto nije u redu: dijete se ne kreće, jer zaostaje za razvojem, itd. Naravno, vrijeme je za paniku od takvih misli... U ovom ćemo članku pokušati dotaknuti i.

Početak perturbacija tijekom druge trudnoće: vrijeme

Odgovor na pitanje koliko tjedna druga dijete počinje kretati iznenaditi će mnoge. Točno isto kada je prvi. To se događa oko 8 ili 9 tjedana od trenutka začeća.

Vrijeme početka prvog kretanja ne ovisi o vrsti trudnoće. No, rani pokreti mrvica ne osjeća majka. Beba je još uvijek premalena i ne dira ni zidove maternice. Stoga, ne može biti poteškoća, a pokreti se zapravo mogu fiksirati samo na ultrazvuku.

Ali osjetiti pokret fetusa u drugoj trudnoći početi kada je dijete već dovoljno veliko: povremeno stezne prste i povlači pupčanu vrpcu. A žene, koje su već jednom rodile, često rješavaju šokove prije nekoliko tjedana. Ako se tijekom prve trudnoće kretanje djeteta počinje osjećati otprilike sredinom tog razdoblja, tada u drugoj majci do kraja četvrtog mjeseca može osjetiti bebu. Norma, u svakom slučaju, bez obzira na račun djeteta, početak je promiješanja u razdoblju od 16 do 24 tjedna.

Uzroci ranijih osjećaja tijekom druge trudnoće

Stoga, duljina vremena između kada počinju fetalni pokreti u drugoj trudnoći i kada ih majka osjeća, može biti manja od prenošenja prvog djeteta. Ponekad je razlika tjedan dana, a ponekad i mjesec dana. Ovo je jednostavno: iskustvo!

Kada se dijete počne kretati, vrlo je slično senzacijama tijekom intestinalne pokretljivosti. Primiparous žene jednostavno uzeti plašljiv baby pushes za signale iz probavnog sustava. Tek usred djetetovog pokreta postaju toliko aktivni da matična majka razumije: to je to.

Kada se dijete počne kretati tijekom druge trudnoće, žena koja je već jednom doživjela sve to, lakše je shvatiti gdje je peristaltika i gdje su šokovi. Stoga često popravlja prva kretanja djeteta često ranije. Ali to uopće nije potrebno. Ponekad se pojavljuju senzacije u istom razdoblju, a ponekad i kasnije. Doista, osim slijeda trudnoće, postoje i drugi čimbenici koji utječu na sposobnost da osjetite šokove.

Zašto su osjećaji različiti

Vrijeme fiksacije prvog fetalnog kretanja tijekom druge trudnoće (kao, doista, za bilo koji račun) ovisi o mnogim čimbenicima. Nisu sve buduće mame znaju o tome, čak i sa iskustvom.

Razdoblje nastanka opipljivih perturbacija utječe:

 1. Majčinu težinu Što je veća, kasnije žena može osjetiti šokove. Masni sloj na abdomenu ne dopušta trudnoj ženi da još uvijek osjeća još prilično slabu aktivnost bebe.
 2. Težina i rast fetusa. Što je dijete veće, ranije će se početi osjećati.
 3. Prag osjetljivosti žene. Ako je previsoka, majka će osjetiti prve kretnje fetusa tijekom druge trudnoće ranije, a ako se podcjenjuje, onda će se taj događaj dogoditi bliže sredinom pojma.
 4. Količina vode. Više od njih, kasnije će se mrvica osjećati.

Pored ovih četiri glavna razloga, karakter dijete, životni stil svoje majke i njezina prehrana igraju ulogu. U svakom slučaju treba imati na umu da vremenski raspored kretanja djeteta tijekom druge trudnoće ne mora nužno nastupiti prije nego tijekom prve. Da, često se događa, ali ne uvijek. Ako se dijete ne osjeti čak i usred termina, nema razloga za brigu. Uostalom, norma za prva kretanja fetusa tijekom druge trudnoće je razdoblje od 16 do 24 tjedna.

Motorička aktivnost djeteta i osjećaje majke

Važno je da buduće majke znaju kako i koliko tjedana druga dijete treba kretati. Već je rečeno da su mu prvi pokreti započeli već 2 mjeseca, ali trudnica ih ne osjeća. Sredinom pojma zabilježeni su slabi signali. Oni su suptilni i nalikuju fermentaciji u crijevima.

Nakon 21 tjedna dijete već prepoznaje glasove i reagira na svjetlo, što može utjecati na njegovu aktivnost. Ako su pokreti odjednom postali rijetki, oštri i bolni, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. Ovako djeca obično reagiraju na nelagodu.

Od sedmog mjeseca beba uči disati i proguta amnionsku tekućinu koja ga uzrokuje da štucanje. Mama to osjeća dovoljno jaka, ritmička gura. U tom razdoblju vrhunac aktivnosti bebe. Daljnja kretanja neće biti česta, već opipljivija.

Načini računanja perturbacija

Kako ne biste propustili moguće komplikacije, trudnica bi trebala stalno pratiti pokrete djeteta: tijekom druge trudnoće, prva ili treća - to ne smeta. Postoji nekoliko načina za brojanje kretanja mrvica.

Evo osnovnih metoda:

 1. Pearson tehnologija. Od 9 do 21 sat, perturbacije se broje dnevno, a svakih desetina se bilježi na papiru. Oštri propusti u rasporedu trebali bi izazvati zabrinutost.
 2. Cardiffova metoda. Za 12 sati u bilo kojem prikladnom trenutku, trudnica bilježi pokrete, što ukazuje na razmak između svakog desetog u posebnoj tablici.
 3. Sadowski način. Morate početi računati u 19 sati, leži na lijevoj strani. Za sat vremena trebalo bi biti 10 ili više perturbacija. Ako su manje, a zatim se ne povećavaju, trebate se obratiti svom liječniku.

Sve gore navedene metode mogu se primijeniti, počevši od oko 28 tjedana, kada su pokreti tijekom druge trudnoće već jasno osjetljeni. U ranijim terminima, ove metode su neučinkovite. Pokreti djeteta još su uvijek preslabi i kaotični.

Ponašanje djeteta prije rođenja

Mnoge trudnice počinju paniku, primijetivši da se na samom kraju pojma dijete praktički prestalo kretati. Zapravo, ovo je normalno i sugerira da će se napadi početi iz dana u dan. Dječak se priprema za rođenje, a umirući sprema snagu. Osim toga, već je vrlo usko u maternici. Ali nema potpune tišine. Pokret, iako rijedak, trebao bi se osjetiti.

I ponekad, naprotiv, prije samih kontrakcija beba započinje fizičku aktivnost bez presedana. Ovo je također varijanta norme. Kada je dijete tijekom druge trudnoće počelo kretati vrlo snažno uoči DA. možda pokušava usvojiti najudobniji položaj za rođenje.

Umiješanje oštro: uzroci i postupci

Ponekad pokreti naglo i nestaju u ranijim razdobljima. Ovdje je vrlo važno trajanje tišine. Uobičajeno, svaka serija aktivnih pokreta daje put miru. U ovom trenutku beba spava. Ako se nije pomaknuo nakon tri sata mira, moraš biti oprezan. Ako se kretanje ne osjeća više od 12 sati - vrijeme je za zvučni signal.

Dugo odsutnost kretanja može se objasniti različitim razlozima. I u većini slučajeva sve se dobro završava. Ali opet je sigurno biti sigurna. Uostalom, uzrok nestanka šoka može biti hipoksija. i uvučen pupčanim vrpcom. kada treba hitno poduzeti akcije.

Da bi se sigurno rodila zdravu bebu, važno je ne samo znati kada se fetus počinje kretati tijekom druge trudnoće, već i da pomno prati njegovu tjelesnu aktivnost. I od 28. tjedna - brojiti šokove i popuniti posebnu tablicu.

Autor: Alexander Indra, liječnik,
posebno za Mama66.ru

Korisni video o fetalnom kretanju

Kada možete osjetiti prve kretnje fetusa tijekom trudnoće?

Prvo, kretanje fetusa koje je osjećala buduća majka uzrokuje puno pozitivnih emocija. Gotovo svaka žena koja nosi malog čovjeka pod srcem veseli trenutak kada može osjetiti njegovo miješanje. Najčešće, pokreti fetusa postaju opipljivi kada je žena već navikla na njezin položaj i prošla ranu toksičnost. Istovremeno, nitko osim majke ne može se ovako osjećati kad se dijete kreće u vama.

Fetus počinje stvarati prve pokrete u gestacijskoj dobi od 8-9 tjedana Međutim, tijekom tog razdoblja njezina veličina je još uvijek toliko mala da, dok pliva u maternici, ne dodiruje zidove maternice, tako ih mama ne može osjetiti. Liječnici kažu da trudnica može primijetiti prve opipljive kretnje fetusa u oko 20 tjedana, jer se sada beba već može protezati ruke i noge, dodirujući ih maternici. Međutim, zbog individualne osjetljivosti i tijekom trudnoće, ovo razdoblje može se razlikovati u jednom ili drugom smjeru. Na primjer, vitka žena će osjetiti prve kretnje djeteta ranije nego zubar, a ako žena ne obavlja prvu trudnoću, tada počinje čuti bebu do 18. tjedna.

Obično više odrasle žene osjećaju prve kretnje fetusa oko 2-4 tjedna ranije nego kod žena s primarnim ženama, budući da su već upoznate s takvim senzacijama, a mišići maternice već su bili spremni za to, ali prvorodijelne žene često ne osjećaju svoje pokrete. beba čak i na 24. tjednu. U ovom slučaju, razlozi za to iskustvo ne bi trebali biti samo ako je vaš liječnik uvjeren da je trudnoća normalna. U svakom slučaju, uskoro ćete početi redovito osjećati aktivnost bebe. Ali ako zaista želite ubrzati taj proces, pokušajte piti čašu mlijeka u večernjim satima i leći na leđima, takvo držanje je dosta neudobno za dijete i on će vas pokušati obavijestiti o tome s trzajima.

U pravilu, u vremenu od 24 tjedna, ne samo vi, već i članovi vaše obitelji mogu osjetiti kretanje bebe, jer je u ovom trenutku podrhtavanje već toliko jaka da se dobro osjećaju izvan trbuha. Što je razdoblje trudnoće duže, intenzivniji i jači gurmani vaše bebe. Na primjer, u periodu od 20 tjedana, dijete dnevno čini oko 200 tona kretanja, a u intervalima između 28. i 32. tjedna čini najmanje 600 pokreta. Pristup porođaja, dijete raste toliko da postaje vrlo gužva u majčinoj utrobi. Stoga se frekvencija i njezini pokreti počinju postupno smanjivati, ali snaga šokova može se povećati.

Prema istraživanju provedeno, najviša aktivnost bebe u zadnjoj fazi trudnoće pada na noćni interval između 8 sati navečer i 8 sati ujutro, a tijekom dana beba spava, kako ga majčina kretanja čine pospana. Prva kretanja djeteta u svakoj pojedinoj trudnici uzrokuju vlastite udruge. Neki kažu da ti pokreti podsjećaju na lepršanje leptira, drugi - plivajuće ribe u akvariju, drugi tvrde da su to obične podrhtavanje, a drugi osjećaju njihovu mrvicu kao bubnjanje u crijevima.

Do samog rođenja, jedini posao djeteta je aktivan rast koji će mu omogućiti da i dalje žive samostalno, bez obzira na majčino tijelo, za koje treba stjecati određene vještine. Tijekom ultrazvučne dijagnoze, često je moguće vidjeti kako dijete usisava prst u maternici. Osim toga, već od dobi od 9 tjedana dijete može progutati amnionsku tekućinu koja zahtijeva složenu motoričku aktivnost - usne šupljine, istezanje, štipanje udova. Do 17. tjedna beba već zna kako se zeznuti, a do 18., izdvojiti pupčanu vrpcu sa svojim ručkama, stisnuti i raskopčati šake, osjetiti svoje lice i prekriti ga olovkama tijekom oštrih ili neugodnih zvukova.

Intrauterni pokreti fetusa nisu samo znak njegove prisutnosti i djelovanja u nutriji majke, nego i metoda prijenosa podataka o potrebama djeteta majci. Buduća mama, na intuitivnoj razini, zna shvatiti što dijete pokušava reći joj svojim pokretima: da li se zabavlja ili je ogorčen. Od otprilike 16. tjedna trudnoće, dijete, kao odgovor na majčinske mrlje trbuha ili glasa, već je sposobno odgovoriti na motoričku aktivnost.

Crumb počinje raditi najaktivnije pokrete kad se njegova majka odluči odmoriti. Štoviše, čim se spusti, odmah počinje gurati, ali za vrijeme majčine aktivnosti dijete preferira spavanje.

Osim toga, prve manifestacije prirode mrvica pojavljuju se čak i unutar majčina trbuha. Na primjer, neka djeca počinju aktivno krenuti kao odgovor na oštre zvukove, dok drugi, naprotiv, zaustave svoju aktivnost. U ovom slučaju, većina djece koja su odgovorila na neugodnu držanje njezine majke počinju reagirati s bijesom i jakim šokom. Vjeruje se da ako se dijete prebaci previše, onda može imati hipoksiju, ali to nije ništa više od mitova, ali rijetke i slabe podrhtavanje mrvica bi trebale izazvati zabrinutost.

Ako trudna majka ima kamenje u žučnom mjehuru, tada u posljednjoj fazi trudnoće može osjetiti nelagodu, pa čak i bol zbog kretanja bebe, koja treba prijaviti liječniku. Također, bol u odgovoru na šokove mrvica može se pojaviti na području ožiljka na maternici, koja je ostala nakon operacije carskog dijela, što je također vrijedno reći liječniku. Ponekad, buduće majke osjećaju puls u abdomenu, ali ako se to ne dogodi cijelo vrijeme, onda ne vrijedi brinuti, jer samo pulsira krv u svojim plovilima ili pupčanu vrpcu.