Seksualni život nakon porođaja

Bol

Intimni život je intiman, i kako ne bi dopustio stranim znatiželjnim gledateljima da uđu u nju i ne razgovarati s prijateljima na svakom koraku. No ipak postoje situacije kada je moguće, pa čak i potrebno govoriti o seksu, na primjer, s ginekologom nakon uspješnog rođenja. Poznato je da trudnoća i pojava novog malog člana obitelji utječu na odnos supružnika. Uključujući i seksualni život koji također prolazi kroz promjene i zahtijeva oprezan pristup obnovi nakon porođaja.

Seksualni život nakon porođaja - apstinencija najmanje 4 tjedna

Seksualni život nakon porođaja definitivno je neophodan, to je samo pitanje kada i kako napraviti prvi seksualni kontakt nakon rođenja, morate se odgovoriti odgovorno. Nije tajna da je porođaj određeni stres za majčino tijelo, zahtijeva značajnu potrošnju energije od njega i dovodi do određenih fizioloških promjena. I nakon poroda, žena nužno treba vremena za oporavak: seksualni život u ovom slučaju obično se prikazuje prije ranije od 4-8 tjedana. Naravno, sve ovisi o individualnim anatomskim i fiziološkim obilježjima "novonastale" majke, o tome kako su rađanja izvedena, koliko su složene ili jednostavne.

U svakom slučaju, prije 4 tjedna seksualnih kontakata, liječnici ne preporučuju priznavanje. Ovo je minimalno vrijeme potrebno da se maternica nastavlja nakon dostave, kao i za uklanjanje iz ostataka krvi. Povratak u intimni život neposredno nakon rođenja djeteta također je kontraindiciran jer je tijekom tog perioda uterus najizloženiji infekciji. I rizik od infekcije neće nestati dok se ne vrati u prvobitno stanje i oporavi.

Ako je porođaj bio težak, s prekidima i smanjenjem, mora proći i vrijeme prije pojave seksualne aktivnosti nakon porođaja i još više. Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da bi, ako bi rođenje prolazilo kroz carski rez, onda takvi problemi vezani za seks, uz pojavu djeteta, ne bi trebali nastati. A ovo je potpuno pogrešna tvrdnja: nakon češkog dijela, žena treba još više vremena za oporavak sve dok se ubode iz operacije uopće ne liječe.

U idealnom slučaju, "dopušteno" vrijeme za prvi seksualni kontakt nakon rođenja bolje je da par razgovara s ginekologom. Specijalist će ispitati genitalije žene i procijeniti brzinu i stupanj njihovog oporavka te će stoga moći odrediti kada je moguće nastaviti s nastavkom seksualnog života. Osim toga, liječnik će moći savjetovati najprikladniju metodu kontracepcije, kako bi se spriječila ponovna trudnoća gotovo odmah nakon rođenja djeteta.

Seksualni život nakon poroda: kada mogu? Seksualni život nakon prirodnog porođaja: recenzije

Mlada majka nakon rođenja djeteta ima puno briga: hranjenje djeteta, brigu za nju i za sebe, dok nitko nije otkazao kućanske poslove! Ona nastavlja kuhati, oprati, očistiti i ostati supruga. Nakon poroda, žena treba podršku, nježnost i ljubav, a nakon nekog vremena par dolazi na zajedničku odluku da nastavi svoj seksualni život. Ali, nažalost, sve nije tako jednostavno u intimnoj vezi između muškarca i žene nakon rođenja djeteta.

Razlozi zbog kojih se seks nije odmah nakon rođenja

Svako rođenje je čisto individualno. Iz težine djeteta, njegov položaj, stanje žene, medicinsko osoblje ovisi o tome kako dobro proces dolaska djeteta na ovaj svijet. Seksualni život nakon porođaja moguć je uz dobrobit mlade majke.

Postoji nekoliko stvari koje čine intimne odnose teško ili nemoguće.

 1. Fiziološki uzroci. Nakon poroda, hormoni žena se mijenjaju, tako da libido može nestati i može se pojaviti suhoća vagine. Također, seks nakon porođaja može uspjeti zbog oslabljene napetosti mišića u ženi. Zbog toga ne dobiva dostojan užitak.
 2. Medicinski razlozi. Teško prirodno porođaj ili carski rez podrazumijeva pojavu straha od boli u mladoj majci. Ako šavovi nisu zacjeljeni, onda je vrijedno malo pričekati od seksa, inače će seksualni život žene nakon porođaja pretvoriti u noćnu moru.
 3. Psihološki uzroci. Strah od ponovnog zatrudnjivanja, neprivlačan za muža (osobito nakon rođenja partnera), buđenje djeteta, ne doživljavanje užitka - sve to dolazi od psihološkog stanja žene nakon poroda.

Početak seksualnog života nakon prirodnog poroaja

Prirodni porođaj je proces kojim žena sama pomaže djetetu da dođe na svjetlo. To ne zahtijeva operaciju.

Svaka žena nakon takvog procesa čisti tijelo. Trenutno izgleda krvarenje prema vrsti menstruacije, maternica se postupno vraća u prethodni oblik. Također, mlada majka može primijetiti da je postala više ženstvena, stekla zaobljene oblike grudi, stražnjice. Naravno, takve promjene neće proći nezapaženo od strane muža. On, kao normalni čovjek, ima želju i želju za svojom ženom. Stoga, supružnici postavljaju pitanje: "Seksualni život nakon poroda: kada možemo početi i da li će biti puna?" Liječnici kažu da nakon prirodnog porođaja, ako nema kontraindikacija, možete imati seks u 4-5 tjedana. Ali postoji mnogo razloga zašto su ta razdoblja znatno pomaknuta. Razmotrit ćemo ih u nastavku.

Seks nakon "Cesarean"

Seksualni život nakon porođaja u prvom mjesecu strogo je zabranjen za žene koje su rodile carski rez. Da, iu drugom je mjesecu teško, jer seks uključuje napetost nekih mišića, njihov rad. To može dovesti do divergencije šava i teške boli. Treba imati na umu da obnova sluznice maternice, šavovi na njoj trebaju vremena. U slučaju kirurškog zahvata tijekom poroda, važno je da supružnici znaju koliko će spolnog života nakon rođenja biti siguran. Ginekolozi savjetuju da ga započinju najranije 1,5 do 2 mjeseca nakon operacije. Za svoj vlastiti mir, prije nastavka intimnog života, trebate ići na savjetovanje i pregled liječnika. Uostalom, šava na koži zacjeljuje brže nego na maternici.

Nedostatak seksualne želje: psihološki aspekti

Nakon rođenja, mladi supružnici mogu osjetiti strah od pokretanja seksualnog života. To također može doprinijeti osobitosti psihe žene koja je rodila i čovjeka koji je bio prisutan u rođenju.

Nedostatak želje za seksom nakon porođaja može biti posljedica nekih psiholoških razloga. Seksualni život nakon prirodnog porođaja, iako može početi ranije, ali ne postoji jamstvo da je žena spremna za nju psihološki. Sajam seksa uvijek želi izgledati lijepo. Nije tajna da razdoblje trudnoće može završiti u višim kilogramima. Na ovoj osnovi, kao i postnatalne psihoze, mogu se pojaviti razni kompleksi: pojava, nepoštivanje očekivanja muškaraca u spolu, strah od utjecaja seksualnog života na otpuštanje mlijeka. Ako je muž prisustvovao rođenju, žena iz nekog razloga misli da će joj hraniti. Svi ovi kompleksi su česti mitovi, ako supružnici imaju snažne obiteljske odnose. Rođenje djeteta samo ih jača, iako je vidio muškarca koji pati od žene, premda se malo promijenila. Da bi započeo seksualni život nakon rođenja, važno je iskrenost u odnosima, dogovoru i povjerenju. Zatim nećete imati razloga odbiti sebi užitak.

Što bi moglo biti fiziološki razlozi za dugu odsutnost seksa?

Takvi faktori uključuju komplikacije nakon porođaja i nedostatak želje, što se izražava na fiziološkoj razini.

Seksualni život nakon porođaja može biti kompliciran takvim medicinskim razlozima kao što su prekinuti šavovi, dugoročno iscjeljenje. Vi samo trebate biti strpljivi i pričekajte povoljno vrijeme za intimne odnose.

Drugi razlog, ne manje važan za supružnike, jest suhoća vagine i njezina ekspanzija nakon porođaja. Kao rezultat toga, seksualni odnos ne donosi zadovoljstvo ženi i muškarcu. Vaginalna suhoća uzrokovana je hormonskom pozadinom tijela mlade majke, maziva se mogu koristiti za rješavanje ovog problema. Drugi mogući problem je nizak ton vaginalnih mišića, što ga onemogućuje da se vrati u svoj izvorni oblik. Kao rezultat toga, žena nema priliku doživjeti orgazam, a čovjek ne doživljava isto zadovoljstvo kao i prije. Naravno, tko će uživati ​​u takvom seksualnom životu nakon poroda? Recenzije mladih majki pokazuju da su se tek nakon 8-12 mjeseci mogli osjećati kao ženski lion u intimnom afinitetu sa suprugom. Vidimo da je potrebno samo biti strpljiv, a onda će se seksualni život vratiti u normalu.

Treći dodatni, ili Strah od spola zbog djeteta

Drugi razlog nedostatka spolne želje kod žene je osjećaj trećeg prekomjernog viška u sobi - dijete. Neprekidno se trza u njegovu stenjanju, brine se da se neće probuditi na vrijeme i tako dalje. Za to morate planirati vrijeme i organizirati romantičnu večeru, budite sigurni da dijete spava. Jednostavno rješenje ovog problema je otići u drugu sobu za vrijeme intimnosti.

Kontracepcija nakon porođaja

Mnogi parovi unaprijed misle o tome kako žena ponovno ne zatrudne. Vjeruje se da sa stalnim dojenjem prije pojave menstruacije supružnici ne mogu biti zaštićeni. Ali to nije 100% kontracepcijska metoda. Svaka žena hormonska pozadina je individualna. I ako netko nakon porođaja može zatrudnjeti samo godinu dana, a drugi - u mjesec dana. Postoje mnoge metode kontracepcije, neke se mogu koristiti odmah nakon rođenja djeteta, ostale - ne. Ako ne znate koje bi metode zaštite od neželjenih trudnoća trebale koristiti, kontaktirajte nadležnog stručnjaka.

Kada je potrebno stručno savjetovanje?

Smatrali smo glavne razloge zbog kojih seks nakon porođaja ne može donijeti nikakvo zadovoljstvo. U slučaju laganih odstupanja od norme tjelesnog i psihičkog zdravlja uz podršku muža, ti se problemi lako mogu riješiti. Ali ako se par ne može nositi s njima sami, ne bismo trebali zanemariti savjet takvih stručnjaka kao ginekolog, psiholog, seksolog. Tada će seksualni život nakon rođenja dobiti novi ukus za muža i ženu.

Nakon koliko vremena možete sudjelovati u intimnom životu nakon poroda i kada je moguće početi spol ako postoje šavovi?

Ako imate poteškoća s nastavljanjem seksualnih odnosa nakon rođenja djeteta, nemojte paničariti i žuriti. Žensko tijelo traje dugo vremena da se oporavi i vrati tonu, tako da ne možete naletjeti na seks. Da biste točno odredili razdoblje kada možete živjeti intimni život, pomažite liječniku.

Značajke seksa nakon porođaja

Dijete je ozbiljan stres za ženu, pa se parovi mogu suočiti s problemima u svom seksualnom životu. Prvi seks nakon pojavljivanja djeteta često prati bol i nelagoda.

Nekoliko je razloga zašto je žena teško imati seks:

 • Šavova ili ozdravljenog tkiva na vagini ili perineumu, kao i na abdomenu (nakon cezariannog dijela). Ponekad morate rezati perineum ili grlić maternice, a zatim pričvrstiti rezove - ovaj postupak može promijeniti konfiguraciju intimnih organa.
 • Vaginalna suhoća. Majčinom tijelu nedostaje hormon užitak estrogena, tako da kad se vratite na seksualne odnose, postoji bol, svrbež i gori. Problem se rješava upotrebom maziva.
 • Slabost vagine vaginalnog mišića uzrokuje bol. Obično, u roku od nekoliko mjeseci, država normalizira i ne ometa spavanje s mužem, osobito kada obavlja vježbe koje preporučuje liječnik.

Nisu svi parovi suočeni s problemima u nastavku intimnih odnosa. Često privlačnost postaje sve izraženija, osjećaji postaju sjajni, a veza između supruge i muža emocionalno je obogaćena.

Kada možete živjeti seks ako postoji prirodni porod?

Kada trebate početi raditi ljubav nakon rođenja? U slučaju prirodnog nekompliciranog rada, seksualni odnosi dozvoljeni su u razdoblju od 1-1.5 mjeseci. Koji je razlog takvom razdoblju?

Prestanak krvarenja siguran je znak približavajućeg razdoblja kada će, nakon poroda, biti ponovno moguće seksati.

Previše rano povratak seksualnosti ima neugodne posljedice:

 • oštećenje vaginalnih zidova;
 • upala vagine i maternice;
 • otvoreno krvarenje;
 • praznine na mjestima šivanja;
 • opstrukcija maternice;
 • bol i spaljivanje tijekom seksa;
 • psihološka trauma.

Teško porođaj, popraćen prekidima, rezovima i šavovima, može značajno povećati preporučeni seksualni odmor. Ako se maternica skrati, suzdržavanje od seksa traje najmanje 2 mjeseca. Nemoguće je imati puni seksualni život nakon poroda ako jedan od partnera doživi nelagodu.

Mnogi parovi misle da je odmah nakon porođaja dopušteno prakticirati nekonvencionalni odnos. Analni seks, poput vaginalnog seksa, dozvoljen je tek nakon 4 do 6 tjedana, jer može dovesti do divergencije šavova. Česta komplikacija postpartum je hemoroide - uzrokuje ozbiljnu nelagodu.

Cezarejska sekcija i spol - koliko dugo traje apstinencija?

Cezarianni dio - operacija koja vam omogućuje da učinite bez promjene tonusa vaginalnih mišića. Često par odlučuje da seksualni život 2-3 tjedna nakon rođenja djeteta neće štetiti mladoj majci. Ova odluka može biti ozbiljna pogreška:

 • ostaje rizik od infekcije u otvorenoj rani, budući da je odvajanje placente sastavni dio procesa rođenja;
 • šav na maternici i na abdomenu žene može raspršiti ili isporučiti niz neugodnih bolnih osjeta;
 • hitna carinska sekcija je moguća čak i kada je grlić maternice otvoren i potpune kontrakcije počele, tako da morate čekati da se organ vrati u mirno stanje.

Zbog kombinacije razloga, razdoblje oporavka ženskog tijela nakon carskog reza može trajati 4 do 12 tjedana. Ne biste trebali odabrati nestandardne složene posture, tako da ne izazivate bol na području šavova. Koliko dugo seksualni odmor nakon porođaja treba trajati u vašem slučaju odlučuje isključivo ginekolog.

Koji su razlozi za nestanak seksa u postpartum periodu?

Nedostatak intimnog života nakon porođaja može biti posljedica fizioloških i psiholoških aspekata stanja parova. Za punopravno seksualni život, morate saznati kakvi su problemi suočeni određena žena u radu.

Fizički razlozi odbacivanja spola:

 • bol, svrbež ili suhoća u vagini;
 • smanjeni vaginalni ton;
 • neozbiljan šavovi;
 • umoran

Psihološki razlozi uključuju:

 • osjećaji žene zbog gubitka atraktivnosti (oticanje, punina, osip);
 • postpartumna depresija, koja se javlja u 10% trudnica;
 • strah od intimnosti i boli;
 • strah od nove trudnoće;
 • nedostatak seksualne želje.

Prije nego što nastavite vođenje ljubavi, obitelj treba otvoreno govoriti o svim strahovima, osjećajima i iskustvima i potražiti savjet liječnika. Ako netko iz parova nema sumnje ili ne želi intimnost, bolje je čekati, inače će rezultat biti neugodan i teško će utjecati na vaš odnos.

Zašto nestane atrakcija?

Rođenje djeteta čini majčinskim odgovornostima prioritet za ženu, a seksualna želja može ozbiljno smanjiti ili potpuno nestati. To se događa iz više razloga.

U prvim mjesecima nakon rođenja, ne želeći seks je prirodno. Priroda je smanjila seksualnu želju za razdobljem kada je beba bespomoćna i treba posebnu njegu majke. U ovom trenutku, žensko tijelo proizvodi najmanje hormon užitak estrogena, tako da čak i uz potpuno oporavak nakon porođaja, žena svibanj ne žele seks.

Dijete je čimbenik koji može ozbiljno promijeniti intimne odnose supružnika. U svakom trenutku može poremetiti roditelje, zbog čega će se seksualni odnos prekinuti. Seksualni život nakon prekida može izazvati iritaciju, nelagodu, ljutnju i nezadovoljstvo.

Umor zbog roditeljskih odgovornosti i neprospavanih noći u tijelu uključuje program očuvanja sila. Spaljeni supružnici preferiraju seks nekoliko sati opuštenog sna.

Psihološki problemi - nezadovoljstvo njegovim tijelom, mržnja prema mužu zbog boli tijekom porođaja i zbog toga što mnogo ne pomaže djetetu, socijalnoj izolaciji, postpartumnoj depresiji, strahu od neugodnih osjećaja ili nove trudnoće. Ti razlozi smanjuju seksualnu želju ili ga čak "isključuju".

Često se događa da muž inzistira na seksu, ne uzimajući u obzir stanje i želje supružnika. U tom slučaju žena dobiva ozbiljnu psihološku traumu, a obiteljski odnosi su neorganizirani. Seksualni život nakon porođaja (kao i prije) mora biti uzajamno poželjan.

Kontraceptivne metode nakon porođaja

Da biste tijelo dao odmor, ali ne da se sami i supružnik porete u fizičkoj blizini, možete upotrijebiti jednu od metoda postpartalne kontracepcije:

 • Tablete. Samo liječnik može propisati vrstu i dozu. Pouzdanost ove metode je visoka, ali redovito morate uzimati propisane fondove, a cijena za njih nije najniža.
 • Ubrizgavanje. Injekcija hormona pouzdana je metoda koja traje oko 5 tjedana.
 • Se kapsula. Zajamčeno štiti od trudnoće i vrijedi do pet godina. Možete je izbrisati u bilo kojem trenutku. Nedostatak ove metode je visoki trošak.
 • Kondomi. Sigurno za bebe zdravlje, rade u 85 - 98% slučajeva.
 • Spiralna. Ova intrauterinska verzija kontracepcije privlači pristupačnu cijenu, no smije se staviti samo 1,5 mjeseca nakon isporuke.

Trebam li koristiti hormone tijekom dojenja? Još nije dokazano da li su kontracepcije mame poduzete štetne ili ne za bebu.

Kada trebate pomoć stručnjaka?

Prije povratka u intimni život nakon rođenja djeteta, trebate se posavjetovati s liječnikom. Tko trebam kontaktirati i kada?

Potrebno je posjetiti ginekolog nekoliko dana kasnije i 4 do 8 tjedana nakon isporuke. Liječnik će provjeriti jesu li vagine i maternica vratili u normalu, jesu li šavovi izliječeni, da li postoje problemi s zdravljem žena. Ako se ton nije oporavio, liječnik će vam preporučiti jednostavne vježbe - Kegelovu gimnastiku. Ako je mlada majka spremna za nastavak seksa, liječnik će odabrati lubrikant i metodu kontracepcije koja je sigurna za dijete i pogodna za ženu.

Ginekolog vas može uputiti drugim stručnjacima, poput zubara, liječnika opće prakse, osteopata ili flebologa. Bolesti mogu smanjiti razinu seksualne želje pa je važno da ih se riješite na vrijeme.

Seksolozi će spasiti od psiholoških prepreka do nastavka intimnog života. Jednostavne metode koje liječnik preporučuje pomoći će paru da se međusobno razumiju i grade odnose za punu emocionalnu i seksualnu intimnost.

Nakon koliko poslije poroda možeš ponovno živjeti intimni život i zašto ne odmah?

Vraćanje seksualnog života nakon pojave djeteta ima pojedinačne uvjete za svaki par. Obično ginekolog postavlja novootvorenu majku određenom razdoblju apstinencije tijekom rutinskog pregleda. Njegov pojam ovisi o stanju zdravlja žene, obilježjima porođaja i drugim nijansama.

Kada mogu imati seks nakon rođenja?

Svaka mlada mama je zabrinuta zbog pitanja, koliko ne možete imati seks nakon rođenja? Odgovor je: ako se rođenje djeteta dogodilo bez komplikacija, moguće je vratiti se u intimni život unutar mjesec i pol dana nakon rođenja.

To je zbog potrebe vratiti maternicu i mjesto liječenja vezanja posteljice. Infekcija u otvorenoj rani može dovesti do upale maternice, stoga trebate čekati ozdravljenje oštećenog tkiva.

Dimenzije vagine također bi trebale imati oblik. Neposredno nakon rođenja, to je u rastegnutom stanju i postupno se svodi na svoju dosadašnju veličinu. Kako bi ubrzali taj proces, mnogi ginekolozi preporučuju specijalne vježbe koje vlak mišiće vagine i perineuma. Na pregledu, ginekolog će vidjeti hoće li se organi žene vratiti u normalu ili se preporučuje daljnje odbijanje seksa.

Nakon isporuke vagina je podložna infekciji. Stoga je potrebno koristiti kvalitetnu kontracepciju i higijenu. To će pomoći u izbjegavanju komplikacija nakon poroda.

Ako se operacija dogodila u obliku curetege maternice, razdoblje apstinencije povećava se na najmanje dva mjeseca. U nekim slučajevima, trajanje ograničenja seksualnog života trebalo bi se povećati za vrijeme koje je potrebno za potpunu obnovu rodnog kanala mlade majke.

Šavovi i pauze

Na seksualni život utječu razne komplikacije koje su se dogodile tijekom porođaja.

Na primjer, nakon epiziotomije (rupture perineuma i naknadnih šavova), žena treba dulje vrijeme oporavka tijekom kojeg će morati odustati od seksa.

U području ženskih genitalnih organa postoje mnogi živci čija osjetljivost je oštećena kada se perineum slomi. Zbog toga se završava živčano zatvaranje, što će uzrokovati nelagodu tijekom ponovnog započinjanja seksualnih odnosa. Kada se mogu pojaviti šavovi, može doći do promjene u konfiguraciji vagine, što će uzrokovati bol u žena u određenim položajima.

Bol će na kraju proći, jer osjetljivost živčanih završetaka ima sposobnost prilagodbe novim uvjetima. Prvi put čovjek bi trebao biti posebno oprezan tijekom seksa, tako da nije bio bolan i neugodan za svog partnera.

Pritisak na šavove, koji je neizbježan tijekom spolnog odnosa, može uzrokovati bol i ženski nedostatak prirodnog podmazivanja. Kako biste smanjili bol, možete omekšati područje šivanja pomoću masti koje liječe keloidne ožiljke.

Značajke seksa nakon cezariannog dijela

Trajanje napuštanja seksa nakon rođenja s carskim rezom ne razlikuje se od razdoblja apstinencije nakon normalne dostave i kreće se od četiri do šest tjedana.

Potrebno je otprilike naznačeno vrijeme za liječenje ožiljka maternice, osim ako nema komplikacija.

Šav na trbuhu iz carskog dijela u većini slučajeva liječi brže od ožiljka na maternici. Međutim, budući da nije glavni pokazatelj oporavka mišića, stopa njezina iscjeljenja nije uzeta u obzir pri preporuci nastavka seksualnog života.

Budući da su zidovi vagine i cerviksa isti kao i prije trudnoće, neće biti problema gubitka senzacija.

Vrste intimnosti

Gotovo svaki bračni par osjeća promjenu u svom seksualnom životu nakon rođenja djeteta. U početku, partneri se prilagođavaju novim senzacijama i moraju pronaći najbolju opciju za seks koji će odgovarati objema od njih.

Oralni seks nakon poroda može se nastaviti puno ranije od drugih vrsta seksa. To će omogućiti ženi i muškarcu da dobije opuštanje bez početka seksualnog odnosa s penetracijom.

Prvi put nakon rođenja može biti teško vaginalnom seksu zbog raznih razloga. Nedostatak podmazivanja, ženski strah od boli, promjena osjetljivosti - sve to može utjecati na želju za seksom. Korištenje visokokvalitetnog maziva, odabir pravilnog držanja i usporene brzine pomoći će u rješavanju problema i povratku na bivšu seksualnu aktivnost.

Što se tiče analnog seksa, ona bi također trebala biti napuštena neko vrijeme nakon isporuke. To se posebno odnosi na žene koje su imale perinealne suze u porodu, hemoroidi ili analnim pukotinama.

Neugodni simptomi: što biste trebali obratiti pozornost?

Svaka žena nakon poroda trebala bi slušati njezine osjećaje tijekom seksa, ne samo da bi imala zadovoljstvo, već i da spriječi probleme.

Na primjer, bol tijekom odnosa može biti i fiziološka i psihološka. U prisustvu teške boli trebali biste odgoditi spol i tražiti uzrok nelagode.

Prisutnost krvi tijekom seksa može uplašiti partnere, i da otkrije razlog, žena odmah treba vidjeti ginekologa.

Pri odlučivanju o kršenju seksualnog mira žena treba uzeti u obzir ne samo preporuke njezina liječnika, već i svoju spremnost na seksualni život. Psihološko stanje mlade majke treba biti stabilno. Tek tada može kvalitetan seks, koji će donijeti užitak oba partnera.

Pogledajte video o tome kako se vratiti u krevet s mužem nakon rođenja:

Seks nakon poroda: kada mogu? I vrijedi li biti zaštićen?

Kad je rođenje nestalo, dugo je čekala beba, a već se malo prilagodite novom načinu života u vašoj obitelji, možete se sjetiti seksa nakon rođenja. Kada je moguće obnoviti intimne odnose, kako se zaštititi i kakvi problemi mogu nastati u ovoj osjetljivoj stvari?

Elena Trifonova
Opstetričar-ginekolog, Moskva

Naravno, nakon porođaja, fiziološke promjene se javljaju u ženskom tijelu, koje ostavljaju trag na seksualnoj strani odnosa između supružnika. U prvih 6-8 tjedana nakon rođenja djeteta, ginekolozi ne preporučuju seks nakon rođenja. To je zbog činjenice da za to vrijeme postoji obrnuti razvoj (involucija) svih organa i sustava koji su podvrgnuti promjenama zbog trudnoće i porođaja. Izuzetak su mliječne žlijezde, čija funkcija doseže svoj vrhunac u postpartum periodu.

Najizraženije involucijske promjene javljaju se u genitalijama, osobito u maternici. Nakon rođenja poroda, u njemu ostaje velika površina rane koja traje oko 4-6 tjedana liječenja. Tijekom tog razdoblja, lochiae se izlučuju - u prvim danima su krvave, postupno se njihova boja mijenja iz crvene u smećkasto, do 4. tjedna izlučivanja gotovo prestaju i uskoro u potpunosti nestaju. Seksualni život nakon porođaja može doprinijeti prodiranju infekcije kroz otvoreni vrat u maternicu, a ispuštena krv i otvorena površina rane samo će pridonijeti brzom razvoju upale.

Nakon dostave kroz rodni kanal, često su dovoljno komplikacije kao što su rezovi ili suze perineuma, zidovi vagine ili cerviksa. Također treba vremena za izliječiti šavove nakon isporuke. Čak i ako u rođenju nema suza, znatno se smanjuje mišićni ton vagine i perineuma nakon prirodnog poroaja. Proces oporavka nakon porođaja ovisi o stanju ovih mišića prije trudnoće, o tome je li ih žena obučavala dok su čekali dijete, na dob i na genetske značajke.

U žena, nakon cezariannog dijela, zidovi vagine se ne mijenjaju, ali oporavak nakon isporuke maternice događa se sporije. Osim toga, potrebno je vremena da se iscjeljuju i oblikuju ožiljak na abdomenu.

Dakle, nakon 6-8 tjedana nakon rođenja, poželjno je posjetiti ginekologa koji će odrediti stanje maternice, cerviksa, šavova na perineumu ili zidovima vagine, ožiljak nakon cezariannog dijela, uzeti krpom na floru kako bi se otkrili znakovi upale. Nakon toga, liječnik će dati preporuke o tome kada treba obnoviti intimne odnose.

Seks nakon porođaja. Mogući problemi

Kod ponovnog započinjanja seksa nakon poroda, par se može suočiti sa sljedećim problemima:

Vaginalna suhoća. Nakon poroda, većina žena ima snažno smanjenje razine ženskih spolnih hormona - estrogena. Kao rezultat toga, količina prirodnog vaginalnog podmazivanja je smanjena. Iz tog razloga, seksualni odnos može biti neugodan i čak bolan za ženu. U ovom slučaju vrijedi se zalijepiti na poseban mazivo (lubrikant), koji se može kupiti u ljekarni. Samo morate pažljivo pratiti sastav tih sredstava, a ne koristiti one koji sadrže hormone, ako žena doji.

Bolnost spolnog odnosa nakon porođaja također može biti povezana s prisutnošću šavova i ožiljaka na perineumu i vagini. Ponekad, zbog šavova, konfiguracija vagine se može promijeniti. Bolest se često zapaža i na području ožiljka na abdomenu nakon carskog reza. Naravno, s vremenom, dok se tkiva potpuno izliječe na području suza i posjekotina, ti će se osjećaji proći. No, to još nije dogodilo, da se izbjegne nelagodu ili eliminirati, potrebno je u vrijeme spolnog odnosa poziciji birati na kojoj je minimalni pritisak na ožiljak. Možete se posavjetovati s vašim opservatorijem ginekologom koji će preporučiti lokalne pripravke za ubrzavanje oporavka nakon porođaja tkiva na području šavova, dopušteno za korištenje majki koje skrbe.

Slabost mišićnog tonusa vagine i njegova ekspanzija mogu ostaviti svoj trag na senzacijama tijekom prvog seksualnog odnosa. Međutim, taj je fenomen privremen, a za nekoliko mjeseci problem će nestati, osobito ako žena može naći dosta vremena za vježbe Kegela, koje se sastoje od kontrakcije mišića zdjelice koje podupiru vaginu. Ti se mišići mogu osjetiti s proizvoljnim prekidom mokrenja ili napetosti vagine.

Za brzi oporavak nakon poroda njihovog tonusa preporuča se izvršiti vježbe svakih sat vremena tijekom 3 tjedna. Tehnika je vrlo jednostavna: trebate iscijediti mišiće perineuma i anusa 5 sekundi (kao da stvarno želite ići u WC), a zatim ih držati u maksimalnoj napetosti 5 sekundi, a zatim ih postepeno opustiti još 5 sekundi. Zatim, nakon 5 sekundi, vježba se ponavlja. Trebate napraviti najmanje 30 rezova odjednom - to traje samo nekoliko minuta.

Potrebno je reći i da mnoge žene nemaju nikakvih problema s seksom nakon rođenja - čak i suprotno, kažu da je privlačnost njezinog muža postala jača i orgazam je svjetliji.

Učinite bez iznenađenja

Vrlo važna točka u seksualnim odnosima nakon rođenja djeteta je pitanje zaštite od trudnoće. Liječnici vjeruju da minimalni interval između poroda mora biti najmanje 2 godine. Tijekom tog vremena, žensko tijelo potpuno je obnovljeno.

Izbor metode kontracepcije ovisi o pravilnosti spolnog odnosa, dojenju i sklonosti supružnika. Briga o zaštiti trudnoće je također neophodna u slučajevima kada se menstrualni ciklus još nije oporavio, jer čak iu nedostatku menstruacije može doći do ovulacije, odnosno otpuštanja jajašca iz jajnika. Razmotrite osnovne metode kontracepcije nakon porođaja.

Prekinuti seks. Korištenje prekinutog spola je vrlo neučinkovita metoda kontracepcije. Prvo, svaki čovjek ne može jasno osjetiti početak ejakulacije i kontrolirati ga u ovom trenutku. Drugo, određena količina sperme izlučuje se tijekom spolnog odnosa. Prema nekim podacima, oni su najobilniji i održivi, ​​što u skladu s tim čini vjerojatnost začeća vrlo visoku. Osim toga, s ponovljenim seksualnim odnosom u vagini može doći do preostalih spermija na zidovima muškaraca uretre nakon prve ejakulacije. Učinkovitost ove metode kontracepcije je samo 70-75%.

Metoda laktacijske amenoreje. Ova metoda kontracepcije temelji se na nedostatku ovulacije tijekom dojenja. Dok se hrani dijete, hormon prolaktin se oslobađa, što povećava proizvodnju mlijeka i ima kontracepcijsko djelovanje suprimiranjem jajnika žene.

Da bi metoda kontracepcije uspješno radila, moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

 • dijete je isključivo dojena, bez upotrebe dodataka i dodataka vodom;
 • beba sranje dojke najmanje svakih 3 sata tijekom dana;
 • interval između noćnih hranjenja ne smije biti duži od 6 sati (češće dolazi do hranjenja, učinkovitiji način kontracepcije);
 • nedostatak menstruacije;
 • nakon isporuke nije prošlo više od 6 mjeseci.

Međutim, s povećanjem intervala između hranjenja, uvođenjem dodataka, metoda kontracepcije postaje neučinkovita. Osim toga, što je proteklo više vremena nakon porođaja, veća je vjerojatnost neplanirane trudnoće. U nekim je ženama, unatoč dojenju, čak 1,5-2 mjeseca nakon porođaja moguće nastaviti funkciju jajnika, zbog čega dolazi do ovulacije i može doći do trudnoće. Ako je žena oporavila razdoblje, čak i ako je od rođenja prošlo manje od 6 mjeseci, trebate odabrati drugi način kontracepcije nakon rođenja. Učinkovitost metode ovisi o intervalu nakon porođaja: u prvih 6 mjeseci, ako su ispunjeni svi uvjeti, trudnoća se javlja u oko 1-2% slučajeva, od 6 do 12 mjeseci - u 4,5-7%.

Metode kontracepcije barijera - kondom, dijafragme, kapsule vrata maternice. Metode kontracepcije barijere ne utječu na proces dojenja i stanje djeteta. Stoga se može koristiti bez ograničenja u bilo kojem razdoblju nakon isporuke. Učinkovitost je od 90-98% s kondomom, na 70-80% za cervikalne kapice, te 77-98% kod dijafragme.

Spermicidi postoje u različitim oblicima - pjenom, spužvom, gelovima, topivim filmovima, tabletama, mastima ili supozitorijima. Sastav spermicida uključuje kemijsku supstancu koja uništava spermatozoide i osnovu kojom se alat širi u vaginu. Oni ne sadrže hormone, djeluju samo lokalno pa se mogu koristiti tijekom dojenja. Osim toga, spermicidi imaju hidratantni učinak, što je pozitivno za žene koje nemaju dovoljno podmazivanja u postpartum periodu.

Među nedostatcima spermicida jesu sljedeći: neki oblici otpuštanja spermicida zahtijevaju određeno vrijeme čekanja prije početka spolnog odnosa; neke žene, osobito u postpartum periodu, mogu izazvati iritaciju kože i alergijske reakcije na spermicid. Učinkovitost spermicida je nešto više od 60%.

Intrauterinski uređaj (IUD) je intrauterinski kontraceptiv, koji je mali plastični uređaj s bakrom, srebrom ili zlatom. IUD je umetnut od ginekologa u uterus. Mehanizam djelovanja intrauterinog uređaja je taj da inhibira kretanje sperme u maternicu, smanjuje život jajeta i sprečava oplođeno jaje da se pričvrsti na zid uterusa. Uvođenje intrauterine naprave moguće je 6 tjedana nakon isporuke. Prije toga moraš pregledati ginekolog. IUD ne utječe na stvaranje mlijeka pa je njegova uporaba sigurna tijekom dojenja. Uz uobičajene intrauterine uređaje postoji hormonski intrauterinski sustav. Oslobađa malu količinu hormona, analoga progesterona, koji dodatno blokira rast endometrija i sprječava vezanje jajašca u maternicu. Tijekom dojenja, hormonalni IUD se također može primijeniti 6 tjedana nakon isporuke.

Negativni aspekti ove metode kontracepcije nakon porođaja su: povećanje rizika upale u maternici; povećana vjerojatnost razvijanja ektopične trudnoće (uz uporabu hormonskog spirala, taj je rizik vrlo mali); dovoljno velik broj kontraindikacija, čiji su glavni kronični upalni oblici zdjeličnih organa.

Za ne-hormonske IUD-ove, indeks Pearl 1 je oko 1-1,5, za hormonske IUD-ove je oko 0,5.

Hormonski kontraceptivi. Tijekom razdoblja dojenja mlada majka može poduzeti daleko od svih hormonskih kontraceptiva, ali samo one koje ne sadrže estrogene - hormone koji prodiru u majčino mlijeko i mogu doći do bebe. Njegovatelj majke može koristiti hormonske kontraceptive koji sadrže samo gestagenske - analoge hormonskog progesterona. Ove tvari ulaze u tijelo žene u vrlo malim količinama, čak i manje prodiru u mlijeko. Za dijete ti su hormoni sigurni. Takvi kontraceptivi mogu biti u obliku tableta (mini-pili), injekcija (pricks, najčešće dugotrajnog djelovanja) ili implantata ugrađenih ispod kože nekoliko mjeseci. Ta se sredstva mogu koristiti 6 tjedana nakon isporuke.

Prednosti ovih sredstava uključuju njihovu visoku učinkovitost. Indeks bisera za suvremene kontraceptive je 0,1-0,5. Obzirom na - potrebu za dnevnim unosom u točno određenim vremenima i prisutnosti kontraindikacija - stoga prije nego počnete uzimati te lijekove, obavezno se posavjetujte sa ginekologom.

Kirurška sterilizacija - ligacija cjevčica. Ovo je nepovratna metoda kontracepcije nakon poroda. Najčešće se provodi tijekom cezariannog dijela ili nakon isporuke na zahtjev žene. Može se preporučiti ženama starijima od 35 i dvije ili više djece.

Da bi se nastavila intimna veza nakon takvog važnog stadija vašeg života kao trudnoće i porođaja, sve se vraća u normalu, ne postoji univerzalni recept - sve je vrlo individualno. Ali, pokazujući strpljenje i uzajamno razumijevanje, moguće je osigurati da seks nakon porođaja donese još veći užitak nego prije.

Nakon koliko poslije porođaja možete živjeti intimni život?

Nakon rođenja djeteta kod žena, postavlja se pitanje o nastavku seksualnog života. Neki odmah počinju živjeti intimni život, čim se odmaknu od rezolucije, ali većina njih suočava se s neugodnim osjećajima tijekom intimnosti. Mogu trajati od tri mjeseca do šest mjeseci. Razumijemo pitanje kada započeti intimni život nakon poroda i da li je vrijedno da ne uskratite sebi ništa drugo nakon dva tjedna.

Kada mogu

S fiziološkog gledišta, tijelo žene je spremno za nastavak seksa nakon što su njezini spolni organi potpuno obnovljeni. Svaki od njih traje drugačije vrijeme, što određuje razdoblje tijekom kojeg ne možete imati seks nakon rođenja. Maternica i mišići vagine moraju se vratiti na svoju normalnu veličinu. Uobičajeno, maternica uzima svoj prirodni volumen vrlo brzo, u roku od tri do četiri tjedna. Ali vagina treba oko 6-8 tjedana, a ponekad i do šest mjeseci.

Treba imati na umu da se po prvi put nakon poroda može pretvoriti u infekciju s teškom infekcijom. Takav scenarij je vjerojatno ako se rana koja je ostavila nakon ispuštanja posteljice nije potpuno izliječena. Kompletno iscjeljivanje odvija se tijekom trećeg do šestog tjedna. Istodobno, ako žena doživi carski rez, za iscjeljenje maternice traje otprilike isto razdoblje. U tome leži glavni razlog zašto ne možete imati seks nakon dopuštenja.

Razdoblje kada možete spavati s mužem određuje uspjeh oporavka tijela nakon dopuštenja. Zabrana seksa, najvjerojatnije, bit će dva ili čak tri mjeseca.

Vrijeme apstinencije određuje se na različite načine. Neki preporučuju kao optimalno vrijeme kada možete imati seks nakon dopuštenja - 42 dana, ostali - 8 tjedana. Najmanji je 4 tjedna (oko mjesec dana). Ovdje je svaki određen pojedinačno. Signal na činjenicu da možete započeti seksualni život, je prestanak pražnjenja Lohege. Ali prije nego što prestanete seksualno odmarati nakon rođenja, morate pregledati liječnik i pobrinite se da je sve u redu.

Postoje oni koji nastavljaju seksualni život dva tjedna nakon rođenja djeteta. Ali nemojte žuriti da biste nastavili seks odmah nakon poroda, bolje je trpjeti malo, nego riskirati svoje zdravlje. Čak i uporaba kondoma ne jamči potpunu sigurnost spolnog odnosa.

Shvatili smo koliko možete imati seks nakon rođenja. No, ometanje ljubavnih radosti mogu biti unutarnje prepreke. Prvi strah da žena ima kad odluči imati seks ili ne je strah od boli. Bol uzrokuje:

 • vaginalna suhoća zbog nižih razina hormona estrogena;
 • uganuća, rupture i rezovi zbog kojih su se došlo do promjena u strukturi mišićnog tkiva i sluznica;
 • upale, infekcije, zbog čega se i struktura sluznice mijenja.

Problem kod razvoja prirodnog podmazivanja javlja se u gotovo svim novim majkama. Stoga, da neudobnost ne pokvari trenutak, preporučuje se korištenje lubrikanta na bazi vode. Pažljivo pročitajte sastojke, izbjegavajte maziva na bazi ulja, jer mogu izazvati iritaciju.

Koliko će trajati? Bol uzrokuje i prenosi kirurški zahvat, ali ako su šavovi mali, a zatim s urednim pristupom, brzo će proći. Ako šavovi zauzimaju veliki dio tijela, vrijedi suzdržati od intimnosti. Vrijeme koje će šavovi izliječiti i određuje koliko dana možete napraviti ljubav nakon rođenja djeteta.

Tkiva od kojih je izgrađen reproduktivni sustav su vrlo osjetljivi i osjetljivi, zbog čega se javlja bol. Nijedna opasnost najčešće ne nosi, ali za potpuno oporavak potrebno je 6 mjeseci. U najnaprednijim slučajevima vjerojatno će biti potrebna plastika. No, ako se bol tijekom intimnosti javlja u trbuhu, leđima ili leđima, potrebno je odmah privući liječnika, budući da je to simptom razvoja upalnog procesa.

Pažljivo i pažljivo izaberite položaj koji su partneri prije trudnoće mogli biti neprikladni

Zbog snažno rastegnutih mišića vagine tijekom stvaranja ljubavi nastaje bol, pa je važno da se gospođa zauzme udobnu poziciju za sebe.

izbor

Dodjela prate mladoj dami dva mjeseca nakon dopuštenja, nakon čega prestaju. Ali postoje situacije kada se ponovno počnu. U tom slučaju, odmah se prijavite za stručni pregled. U situaciji u kojoj je par prerano počeo živjeti seksualno, može se pojaviti krv. Postoji nekoliko razloga za to:

 • mehanička oštećenja plovila u šavovima;
 • nastavak lochia iscjedak.

Ako se gubitak lochia nastavio, unatoč činjenici da su oni trebali prestati davno, to nije norma. Izvor iscjedka bit će maternica ili vrat.

 • Intimnost prekida za kratko vrijeme. Ako se sekrecija pojavljuje u malim količinama, onda možda žensko tijelo jednostavno nije spremno za seks.
 • Ako je izlučivanje u izobilju, neprekinuto, odmah potražite liječničku pomoć.

hormoni

Promjene u hormonalnoj pozadini mogu uzrokovati nedostatak želje i utjecati na vrijeme kada možete nastaviti uzajamnu ljubav. Tijelo je izgrađeno na takav način da nakon rođenja djeteta hormoni potrebni za laktaciju i kontrakciju maternice potiskuju želju, povećavajući majčinske instinkte, a kao rezultat toga, gospođa počinje brinuti o svom djetetu i potpuno izgubi interes za seksom.

Ali takav fenomen je privremen. Koliko brzo će taj osjećaj proći sam po sebi, teško je reći, ali sam proces pomoći će se riješiti nedostatka privlačnosti. Vrijedno je početi, čak i ako zapravo ne želite.

Često je razlog nedostatka želje da žena u potpunosti pripada njezinoj bebi. U ovom slučaju zadovoljstvo odnosa zamjenjuje osjećaj krivnje ispred djeteta. Međusobno razumijevanje i podrška u tom razdoblju ujedinit će obitelj, pomažu preživjeti ovo teško razdoblje početka majčinstva.

Psihološke prepreke

Često su se suočili s situacijom u kojoj djevojka gura ljubavne milovanja. Razlozi za to su veliki broj, jedan od glavnih leži u psihološkom raspoloženju. A ponekad se dogodi da se instalacija blokira pojavljuje u njezinu mužu. Postoji strah od boli, jer je seks nakon porođaja vrlo sličan prvom putu. U takvoj situaciji, iskrenost osjećaja prema svojoj polovici igra veliku ulogu. Jednostavni poljupci, nježne riječi, zagrljaji, međusobna pomoć će ojačati povjerenje jedni na druge i ojačati odnose te pozitivno utjecati na to koliko će vremena trebati da se vrate u normalu.

Osim toga, postoji nekoliko psihičkih blokada:

 • nedostatak komunikacije;
 • ljutnju prema svom suprugu da ne obraća dovoljno pozornosti obitelji;
 • odbacivanje vlastitog tijela;
 • strah od nove trudnoće;
 • umor.

Ovi blokovi se lako zaobilaze, glavna stvar je pravi stav. Sjeti se da sreća vaše obitelji ovisi o vlastitoj sreći. Kako bi se postigla ravnoteža uma preporučuje se:

 • komunicirati u društvenim mrežama s iste mlade majke;
 • pohađati fitness centre, razne klubove, prijaviti se za tečajeve stranih jezika;
 • hodati više na svježem zraku, komunicirati s ljudima živjeti.

Nemojte se ustručavati tražiti pomoć od obiteljskog psihologa. Pomoći će poboljšanju obiteljskih odnosa. Da, neće biti lako, ali se morate boriti za sretan obiteljski život. Glavna stvar nije da se zaključate u svojim kompleksima, da biste se razvili fizički i duhovno.

Odbijanje vlastitog tijela

Sljedeći čimbenik koji utječe kada se možete početi baviti "užicima". Trudnoća nameće svoj lik na slici. Prekomjerna tezina, stezaljke uzrokuju nesigurnost u svojoj privlačnosti i služe kao razlog pojave novih kompleksa. Ako je dama doživjela operaciju, vjerojatno će se postidjeti ožiljak. Osim toga, postoji i novi strah da će njezin muž ići na drugu, vitku i atraktivnu djevojku.

Nakon što se prirodno razriješi, majka će imati osjećaj suzdržanosti uzrokovan gubitkom elastičnosti genitalnih mišića. Da, mišići maternice gube svoj ton, ali ova je situacija vrlo lako oporaviti jednostavnim vježbama.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da brzo riješite problem s prekomjernom težinom i steknete samopouzdanje:

 1. Tijekom trudnoće, ne biste trebali povećati dio za 2 puta. Dovoljno je dodati samo četvrtinu uobičajenog volumena. To je dovoljno da fetus dobije sve mikroelemente potrebne za njegov razvoj. Osim toga, prejedanje povećava opterećenje na probavnom sustavu, što će u budućnosti doprinijeti problemima s gastrointestinalnim traktom. Uključite u svoju prehranu povrće i voće, odustati prženi, slan i papar.
 2. Kegel vježbe. Oni ojačavaju mišiće maternice, tako da su korisni ne samo za one koji su već postali majke, već i za sve žene, bez obzira na dob. Stegnite mišiće vagine, kao da želite odgoditi uriniranje. Držite ovu poziciju nekoliko sekundi i opustite se. Tijekom vremena povećajte vrijeme vježbanja i broj pristupa. Osim toga, ovaj kompleks će pomoći u izbjegavanju problema s inkontinencijom.
 3. Ljubite se. Ljubav i samopoštovanje se očituju u onim što je briga i briga za sebe, pažnju na svoje osjećaje. Ljubav i razumijevanje u obitelji počinju ljubavlju, prije svega, prema sebi.
 4. Lijep rublje. Corsages i peignoirs će dati povjerenje.

Svaki dan, odvojite vrijeme za obavljanje tjelesne aktivnosti, stavite se u red, napravite lijepu frizuru, masku za lice, manikuru.

Opći savjeti

Shvatili smo možete li imati seks nakon rođenja. Evo nekoliko savjeta o tome kako poboljšati kvalitetu seksa:

 • Prije nego što započnete ljubavne radosti, svakako posjetite ginekologa i posavjetujte se s njim o tome. Ginekolog će odrediti koliko je vaše tijelo spreman za taj proces.
 • Obradite šavove s posebnim gelovima protiv brtvljenja ili mastima kako biste ubrzali regeneraciju i učinili ožiljak manje vidljivim.
 • Nedovoljna proizvodnja prirodnih maziva rješava se uz pomoć vodenih maziva. Osim toga, dugi preludni i posebni maziva pomoći će. Ali pazite da lubrikant ne sadrži hormone, posebno ako dojite.

Nemojte se odreći užitaka i paziti na svoje osjećaje. Ispravno nastaviti intimni život nakon dopuštenja. Provedite vrijeme na samooblikovanju, vrlo je važno ako želite izgraditi snažnu i prijateljsku obitelj.

Seks nakon porođaja

Pravila za seks nakon porođaja

Fiziološka i psihološka osnova

 • nakon rođenja djeteta, maternica se postupno razriješi. 60 dana unutarnji organ uklanja lochia (specifični iscjedak). Ovaj proces karakterizira postupno blijedi znak;
 • Ženska groznica ima određene ozljede. Iz tog razloga, bilo kakva penetracija može izazvati oštru bol. Opasna infekcija koja može donijeti dodatne poremećaje i bolesti može lako prodrijeti kroz labave šavove.
 1. Značajna promjena u prioritetima. To se može nazvati prirodnim instinktom. Sada mama plaća svu pozornost na jedno dijete. Jednostavno ne razmišlja o užitku, nego je vođena refleksom, koji se očituje u brigu za novorođenčad;
 2. Prisutnost kompleksa u odnosu na vaše tijelo. Nije tajna da je većina žena vrlo zabrinuta zbog svojih oblika. Sada, kada se pojavi prekomjerna tjelesna težina, trbuščić se povećao, formirali su se strijke, liječili su postoperativne šavove, supružnici mogu doživjeti ozbiljne osjećaje. U ovom slučaju, čovjek bi trebao podupirati i uvjeriti na drugi način.
 3. Depresija postpartum tipa. Teret odgovornosti može poremetiti i najsnažnije žene u karakteru i predanosti;
 4. Kronični umor. Mama je na dužnosti 24 sata dnevno i obavlja sve poslove oko kuće. Dakle, emocionalna sfera doživljava ozbiljan stres, koji utječe na aktivnost u krevetu.

Koliko se suzdržavati od seksa nakon poroda?

Intimni život nakon cezariannog dijela

Sustav vježbanja za rehabilitaciju

zaključak

Samir

Nove promocije

Popularni postovi

Kako uzeti goji bobice? Goji plodine - dokazani alat koji pomaže ne samo da poboljšava vid ili ojačava imunološki sustav, već i izgubi težinu. O tome koliko i kako ih piti, pročitajte naš članak.

Prednosti i mane kontracepcije IVF-a U našoj zemlji, problem neplodnosti postao je aktualno pitanje za mnoge parove. ECO je dostojan način izlaska. Saznajte glavne prednosti i nedostatke IVF-a.

Varanje: Nisam kriv, došao je! Govoreći o ljubavnom trokutu sa položaja ţrtve-ţene, naravno, prihvaća se prvo kriv "ovo" koje je privuklo vjernike u mreţu. Netko nadalje gradi logički lanac i počinje razumjeti

Ne smije se: Yevgeny Petrosyan i Elena Stepanenko razveli 65-godišnja Elena Stepanenko podnijela je sudu sudski spor o podjeli imovine koja je zajednički stekla u braku s 72-godišnjim Jevgenijem Petrosyanom. Khamovnichesky sud će razmotriti tvrdnju glumice. Elena namjerava dobiti pic

10 jednostavnih savjeta za sretne roditelje 10 riječi i radnji koje će vam pomoći u komunikaciji s djetetom. Često zaboravljamo na jednostavne radnje i riječi koje nam pomažu u izgradnji odnosa s djetetom, kao i sa voljenima.