Kada se prijaviti za trudnoću

Rođenja

Trudnoća je čitava "znanost". Toliko različitih nijansi u kojima se tako lako zbuniti ili propustiti nešto važno. Na primjer, registracija. Svatko zna da trudnice moraju ići liječniku i registrirati se. Ali kada je najbolje to učiniti - mišljenja se razilaze. Uostalom, netko općenito ne namjerava otići do liječnika do kraja trudnoće, dok će drugi, uz pomoć ginekologa, osigurati da se mali muškarac naselio u trbuhu, a tu su i oni koji se praktično "kreću" u antenatalnu skrb za cijelo razdoblje trudnoće.

Nemojmo žuriti do krajnosti i trijezno raspravljati o pitanju prijave za trudnoću.

Zašto se moram registrirati za trudnoću?

Glavni argument u prilog pravovremene registracije trudnoće ključ je zdravlja budućih majki i njezine bebe. U prvom tromjesečju trudnoće nastaju gotovo svi organi fetusa. A ako žena ima bilo kakve abnormalnosti u zdravstvu, onda to može biti iznimno negativno odraženo na njezinu budućem djetetu. No, s pravodobnom dijagnozom bolesti - postoji svaka prilika za bijeg od mnogih problema. Već na prvom pregledu najranije, liječnik može utvrditi mogući tijek trudnoće. Od samog početka "zanimljive situacije" vrlo je važno proći sve potrebne ispite:

 • Određivanje tipa krvi i Rh faktora;
 • Potpuna količina krvi;
 • Analiza mokraće;
 • Bakterijska kultura urina;
 • Screening za HIV, sifilis;
 • Dijagnoza virusnog hepatitisa B;
 • Citološki razmaz;
 • Prvi ultrazvuk.

Također, liječnik će mjeriti krvni tlak, težinu, veličinu zdjelice. Nakon prikupljanja svih podataka, on će odrediti ili opovrgnuti svaku skupinu rizika, odrediti razdoblje trudnoće i procijenjeni datum rođenja.

Osim toga, prilikom registracije dobit ćete mjenjačnicu i rodni list, koji će vam biti potrebni prilikom ulaska u bolnicu. Tijekom cijele trudnoće informacije o njenom tečaju, rezultatima testova i pregleda bilježe se na mjenjačnici. Vaši osobni podaci i sve pojedinosti o povijesti bit će zabilježene na vašoj individualnoj trudnoj kartici.

Kada se moram registrirati?

Optimalno vrijeme za registraciju je od 7 do 12 tjedana. Liječnici to prije ne preporučuju, čak i ako je vaša trudnoća potvrđena. Do 8 tjedana postoji velika vjerojatnost proizvoljnog pobačaja. I iako praksa pokazuje da od prvih tjedana žena pokušava spasiti željeno dijete, još je bolje da se u potpunosti pouzdaju u majčinu prirodu. I nakon 8 tjedana, sigurno možete nastaviti s isporukom svih potrebnih testova i pregledati ih pravi liječnici. Prvi ultrazvuk obično se propisuje u 11 tjedana, a zatim staviti ženu na račun. Usput, prema ruskom zakonodavstvu, žena koja se prijavila za trudnoću do 12 tjedana plaća se paušalni iznos (od 1. siječnja 2012. godine, veličina 465,20 rubalja).

Kako se registrirati?

Trebate samo doći u bilo kakvu antenatalnu kliniku s putovnicom i politikom obveznog zdravstvenog osiguranja (nije istekla!) I napisati prijavu upućenu upravitelju. U isto vrijeme, vaša dozvola boravka nije važna. Može se vidjeti u bilo kojoj medicinskoj ustanovi u našoj zemlji. Ako se registrirate na LCD zaslonu, a ne u prebivalištu, trebat ćete izvući izvučnicu iz ambulantne kartice i potvrdu o uklanjanju registra u prevencijskoj klinici u mjestu prebivališta. Također imate punu mogućnost da se promatrate u bilo kojoj plaćenoj klinici, koja bi svakako trebala dati zamjensku karticu s kojom ćete roditi 20-22 tjedna trudnoće.

Trudnoća nije samo užitak nego i puno briga. Sigurni smo da ćete se nositi sa svime i roditi snažnu zdravu bebu! Sretno!

Koliko dugo morate registrirati?

Kada je bolje da se registrirate za trudnoću

U kojem se razdoblju trudnoće morate registrirati kod ginekologa - ovo je pitanje vrlo važno. Za neke, dugo očekivane i željene trudnoće, za nekoga dolazi vrlo neočekivano. Ali u svim slučajevima, u vrijeme otkrivanja određenog položaja, ogromna odgovornost pada na ženu da nosi i da roditi zdravo, punopravno dijete. Naravno, prvi pomoćnici za nas u ovom su liječnici. I to je da stručnjaci ženske konzultacije trebaju kontaktirati za trudnoću. Mnogi, posebno oni koji se prvi put suočavaju, zabrinuti su za pitanje kada se, po zakonu, trebate registrirati za trudnoću u predškolskoj klinici. Nema sumnje da je potrebno oblikovati se. Bez posjećivanja stručnjaka, nećete dobiti zamjensku karticu i rodni list. Što je, pak, neka vrsta prolaza u rodilištu.

Pa ipak, u koje vrijeme je bolje da se registrirate s liječnikom za promatranje? Optimalno vrijeme za registraciju trudnice je 8-10 tjedana. Prije toga, vjerojatnost pobačaja - spontani pobačaj. Prolaziti kroz sve testove, razne medicinske preglede i na kraju saznati da je sve uzaludno - nitko ne želi.

S druge strane, prema nekim liječnicima, prije što se buduća mama pregleda, to je vjerojatnije da spasiti trudnoću i zdravo dijete. Stoga, ako se prijavite na ranije datume, onda morate, naravno, biti prihvaćeni. U najmanju ruku se savjetuje liječnik radi potvrde početka trudnoće.

Činjenica da se koncepcija dogodila, na prvom mjestu, kaže nedostatak menstruacije u uobičajenom vremenskom okviru. Nadalje, obično se moderne žene okreću testnim trakama osjetljivima na promjene u razini hCG, što se povećava oplodnjom i razvojem trudnoće. Ako je rezultat pozitivan onda možete otići do liječnika.

I možete pričekati preporučene 8 tjedana. Trudnoća treba izračunati prvog dana posljednjeg menstruacije. To je prilično jednostavno. Naravno, ako pokrenete ženski kalendar. Ne treba zapamtiti datum seksa.

Možete se prijaviti na zakon u bilo kojoj antenatalnoj klinici. Međutim, preporučljivo je da se registrirate s onima na koje pripadate u mjestu prebivališta. Uostalom, tako da dobijete veliki plus - liječnici će biti blizu vašeg doma. Na prvom posjetu trebat će vam putovnica, polica osiguranja i SNILS.

Tijekom posjeta liječnik će vas pregledati i dati upute za različite testove. Prema rezultatima, izradit će se plan upravljanja trudnoćama. Redovita promatranja liječnika i razumna primjena preporuke potrebna je za dobrobit buduće majke i bebe.

Čak i ako se registrirate do 12 tjedana, dobit ćete mali bonus u obliku paušalnog iznosa u iznosu od nešto više od 500 rubalja. Naravno, nije glavni grad, ali lijepo. Štoviše, vjerojatno biste se obratili liječnicima kako biste bili spokojni za svoje potomstvo.

Koji je najbolji trenutak za registriranje za trudnoću?

Žena koja se priprema da postane majka, trebala bi biti svjesna svoje odgovornosti za zdravlje djeteta. Neki pristupaju tom trenutku ozbiljno, pa čak i prije trudnoće posjećuju liječnika, planirajući zamisliti i prolaziti potrebna ispitivanja koja potvrđuju zdravlje roditelja. Drugi se registriraju već trudni. Kada je to bolje?

Zašto se moram registrirati?

Obično će žena saznati o trudnoći u razdoblju od 6-11 tjedana. U razdoblju prvog posjeta ginekologu od nje će se tražiti da se formiraju, nakon što se uskrsnu da se registriraju za trudnoću. To se može obaviti u bilo kojoj antenatalnoj klinici kojoj je pacijent pričvršćen - na mjestu stanovanja ili rada, gdje će biti prikladnije. Nije potrebno odabrati kliniku u kojoj je žena redovito promatrana, iako bi se u ovom slučaju olakšalo liječnicima da se upoznaju s pacijentovom karticom, saznaju o prisutnosti kroničnih bolesti i liječenju.

Prema zakonu Ruske Federacije, žena ima pravo dobiti besplatnu medicinsku skrb za sva 9 mjeseci nošenja bebe, bez obzira je li registrirana na LCD zaslonu tijekom trudnoće ili ne. No, rutinski posjet ginekologu, dostava odgovarajućih testova, redovito i sustavno praćenje razvoja fetusa pomaže u izbjegavanju mnogih problema i otkrivanju bilo kakvih abnormalnosti.

Medicinsko savjetovanje stručnjaka potrebno je za ženu tijekom trudnoće, počevši od ranijih uvjeta.

Zbog svoje lijenosti ili nepismenosti, neke žene odbijaju se registrirati na LCD zaslonu, kako ne bi gubilo vrijeme dok prolaze liječnici i prolaze testove. Nema zakona koji zahtijevaju od vas da to učinite. U međuvremenu, rana registracija u klinici ima svoje prednosti i za majku i za bebu (u većoj mjeri):

 1. Na početnim datumima položeni su važni sustavi i organi djeteta. U tom razdoblju važno je promatrati liječnika i slijediti njegove preporuke o prehrani, uzimanju vitamina itd.
 2. S početkom trudnoće, imunološki sustav se smanjuje, kronične bolesti koje mogu utjecati na zdravlje fetusa su pogoršane. Ginekolog će moći ispraviti bilo kakvu bolest.
 3. Izjava o početnim uvjetima povećava šanse za siguran tijek trudnoće. Ali u sljedećim mjesecima važno je promatrati razvoj fetusa, moguća odstupanja u njegovu razvoju.
 4. Pomoću analiza utvrđuje se da li trudna majka pripada bilo kojoj rizičnoj skupini koja komplicira porođaj.
 5. Također su dostupne i financijske koristi od prijevremene registracije. Ako je žena registrirana kod liječnika prije 12. tjedna trudnoće, ima pravo na jednokratno plaćanje (nakon isporuke). Iznos je simboličan - nešto više od 600 rubalja, ali plaćanje jamči država.

Koji se tjedan najbolje registrirati?

Svaka žena odluči za sebe kada prvi put vidi liječnika o upravljanju trudnoćom. Svi pojedinačno. Prvo, neće sve buduće majke istodobno saznati o njihovoj situaciji. Neplanirana djeca mogu proći nezapaženo, a tek nakon dugog kašnjenja i promjena općeg stanja žene počinje razmišljati o mogućoj trudnoći.

Strogi maksimalni i minimalni uvjeti nisu propisani nigdje, no postoje:

 1. Idealno se registrirajte prije 12 tjedana. U ovom trenutku započinju prva važna istraživanja: testiranje i provođenje postupaka koji prate zdravlje djeteta.
 2. Rok za prijavu - 30 tjedana. Tada je došlo do rodiljnog dopusta, a žena još uvijek uspije izdati sve potvrde i proći kroz neka istraživanja.

Povlačenje s putom u ginekolog ne vrijedi, ali je li potrebno žuriti da se registrirate? Možete organizirati sve potrebne dokumente i dobiti liječnički savjet puno prije "optimalnog" 7-12 tjedana, iako je u ovom trenutku dovoljno konzultirati liječnika opće prakse i ginekologa. To je osobito važno kada liječnik vodi pacijenta tijekom faze planiranja i pažljivo prati njezino zdravlje. Za svaki pojam postavljanja postoje preporuke.

Prijava do 6-7 tjedana

Registrirajte se kao buduća majka na LCD zaslonu tijekom razdoblja od 1 do 4 tjedna nakon opstetrije, zbog nekoliko razloga. Do prvog kašnjenja, teško je dijagnosticirati pojavu trudnoće, kako ženi tako i ginekologu. Vizualno se maternica ne mijenja. Utvrditi prisutnost embrija je moguće samo uz pomoć ultrazvuka. Ako je žena došla liječniku u ovom trenutku, može napisati znakove zanimljive situacije na hormonskoj neravnoteži.

Rana registracija je sasvim prihvatljiva, ali nema smisla istjecati tek nakon što vidite dvije trake na testu. Ginekolozi ne preporučuju prijavljivanje do 6 tjedana tijekom tog razdoblja vjerojatnost spontanog pobačaja je visoka. U slučaju razvoja nekih patologija dolazi do prirodne selekcije. Ponekad, na preporuku liječnika u ovom trenutku, nema pomoći u očuvanju: vjeruje se da je bolje roditi kasnije, ali zdravo dijete. Ponekad su u potpunosti odbijene registracije za kratko razdoblje, tvrdeći da se pobačaj može dogoditi. No, potvrdite trudnoću ultrazvukom.

Postoje situacije kada se buduća majka prati od 5 tjedana. Teški slučajevi uključuju:

 • povijest pobačaja;
 • ozbiljne kronične bolesti;
 • starost od 35 godina i više;
 • nepovoljni radni uvjeti za žene.

Prijava od 6-7 do 9 tjedana

Ako se trudnoća normalno odvija, žena je dosegla sedam tjedana ili više, bila je uvjerena u svoju poziciju uz pomoć analize ljekarni i došla do specijalista za konzultacije, on ne bi imao razloga odbiti registraciju. Dijagnoza je jednostavnija. Ako želite, žena može ići na privatne klinike i pobrinuti se za trudnoću uz pomoć krvnih testova (za hCG razinu) i ultrazvukom. S tim dokumentima, onda dođite na antenatalnu kliniku.

Trajanje od 7-9 tjednih opstetrije pogodno je za prvi posjet ginekologu. Ženama će biti dodijeljena potrebna ispitivanja koja uključuju:

 • opći urin, izmet i krvni testovi;
 • određivanje Rh faktora;
 • hepatitis test;
 • screening za sifilis;
 • moždani udar;
 • krvna biokemija;
 • bakposev urin na skrivenim bakterijama;
 • EKG, itd.

Od sada (6-9. Tjedna), žena može početi obavljati prisilni pregled liječnika, pored ginekologa. Vrijeme dopušta, nema smisla trčati, a sljedeći stručnjaci trebaju proći kroz oko 12-20 tjedana:

 • Vaš obiteljski liječnik;
 • oftalmolog;
 • nauka;
 • Stomatolog (terapeut);
 • endokrinolog (ne uvijek).

Registracija od 9. do 12. tjedna

U ranoj fazi moderne medicine može identificirati genetsku patologiju fetusa. Zbog toga je liječenje počelo na vrijeme. Prva anketa, takozvani screening, ima za cilj ponuditi pobačaj u slučaju negativnih rezultata. Vrijeme testiranja propisuje ginekolog, no ako su trudnice izložene riziku, pregled se provodi na 10-12 tjedana. Ako se registrirate prije tog datuma, postoji mogućnost da dijagnosticira patologiju na vrijeme i poduzmete gore navedene mjere. Žene koje nisu registrirane na LCD zaslonu mogu također napraviti screening, ali uz naknadu, u privatnim klinikama.

Rok od 12 tjedana je približan kraj prvog tromjesečja. Vjeruje se da pobačaj nastao zbog medicinskih razloga tijekom tog razdoblja ne predstavlja prijetnju zdravlju majke.

Kada se prvi posjet ginekologu dogodi tijekom 9 tjedana, stručnjak može napraviti dijagnozu na temelju pregleda maternice i žlijezda mliječnih žlijezda. Također, buduća majka šalje se ultrazvuku kako bi uklonila ektopičnu trudnoću i napravila potrebna mjerenja fetusa. U 10-12 tjednu opstetrije nije prekasno da se registrira. Prenatalna dijagnoza će se provesti u cijelosti.

Postupak registracije na LCD zaslonu

Trudnica ima pravo primijeniti ne samo na gradsku polikliniku na mjestu registracije, već i na druge osobe - po volji. Zgodna lokacija - važan kriterij, budući da liječnici moraju redovito ići redovito. Osim toga, možete odabrati "svog liječnika", prijatelja ili na preporuku, i registrirati se u njegovoj klinici. Prije nego što se prijavite za ginekologa, morat ćete priložiti LCD - unijeti certifikat zdravstvenog osiguranja i putovnicu, napisati izjavu.

Državni poliklinici rade prema principu distrikta, pri čemu svaki liječnik ima određeno područje. Trudnica poslana "njezinom" liječniku. No, može samostalno izabrati ginekologa i pratiti ga (uz suglasnost liječnika). Pacijent ima pravo promijeniti liječnika tijekom trudnoće u slučaju nedostatka razumijevanja i drugih razloga.

Kada ginekolog izvodi primarni pregled, žena ponovno piše izjavu (adresiranu na glavu LCD-a), a ginekolog dobiva ambulantnu karticu koja se pohranjuje u njegovu uredu. Važno je sakupiti anamnezu, saznati koje su bolesti (nasljedna i kronična) u budućnosti majke, da li su u prošlosti bilo problema s upravljanjem trudnoćom (pobačaji, pobačaji) i tako dalje. Žena prilaže potrebne dokumente i njihove kopije na karticu:

 • putovnica;
 • OMS pravila koja daju pravo na besplatnu medicinsku njegu;
 • kartica mirovinsko osiguranje SNILS.

Koliko često trebam posjetiti liječnika?

U ginekološkom uredu u kojem žena ide, nalazi se kartoteka u kojoj su pohranjene sve ambulantne kartice trudnica. Liječnik također prati, na računalnoj bazi, kada i koji pacijent stigne na recepciji. Ako nema odstupanja, potrebno je svakog 2-3 tjedna posjetiti ginekolog. Osim toga, redovito se podvrgavaju testovima (krvi, urinu), prolaze stručni savjeti.

Situacija je komplicirana mogućom nekompatibilnosti faktora Rhesusa majke i djeteta, pa je potrebno donirati krv kako bi se odredila protutijela barem jednom mjesečno (jednom svaka 4-2 tjedna ovisno o razdoblju). Buduća majka će morati trčati, ali sve je učinjeno za zdravlje djeteta i ženu. Što je prije moguće dijagnosticirati mogući problem, to će prije biti otklonjen.

Ako trudna osoba neće biti registrirana

Ponekad se to događa tako da se žena ne svjesno registrira u klinici i posjeti liječnika neposredno prije ili tijekom porođaja. Trudnoća može dobro napredovati, a dijete će se roditi zdravo. Ali ako postoje problemi koji dovode do spontanog pobačaja ili patologije fetusa, nitko ne može reći trudnici da djeluje. Takvo neprilagođivanje u odnosu na njihovo zdravlje i zdravlje djeteta je ispunjeno posljedicama.

Ne prijavljivanjem države nema pravo kazniti nikakvu novčanu kaznu niti prijedlog. Žena se kažnjava, lišena pravovremene medicinske skrbi, dijagnostici, podršci. Čak i ako se trudna majka osjeća sjajnom i već ima iskustva u porođaju, preporučuje se podvrgnuti planiranim studijama. Nitko ne može predvidjeti kako će trudnoća nastaviti. Ako se "zanimljiva pozicija" potvrdi (barem testom), ali registracija otežava odlazak ili druge razloge, može se ispitati malo kasnije.

Optimalno "jedno" vrijeme za registraciju ne postoji. Svaka žena odlučuje za sebe koliko je to prikladno za nju. U kratkom vremenu ginekolog može odbiti registraciju i zakazati drugi termin nakon par tjedana u slučaju trudnoće. Preporuča se registrirati se u 1. trimestru, budući da se tijekom tog razdoblja provode sva potrebna primarna istraživanja.

Kada i kako se registrirati za trudnoću

Upravo ste saznali za trudnoću - imate kasni menstrualni ciklus i testovi trudnoće pokazali su 2 trake. Što je sljedeće? Svaka trudnica (prije ili kasnije) mora biti registrirana kod opstetričara-ginekologa.

Prvi korak je napraviti sastanak s specijalistom. Ovo može biti opstetričar-ginekolog u ženskoj klinici okruga ili ginekolog u privatnoj klinici. Imate pravo prijaviti se za trudnoću u klinici na mjestu registracije (propiska) ili prebivališta.

Registracija (što trebate poduzeti da biste posjetili liječnika)

Da biste se registrirali za trudnoću trebali bi biti u ranoj fazi (do 12 tjedana), jer to povećava vjerojatnost uspješnog trenda i dostave.

Pri prijavi potrebno je sljedeće dokumente:

 • putovnica;
 • zdravstveno osiguranje;
 • SNILS - osigurani broj osobnog računa osiguranika (kartica mirovinskog osiguranja).

A također vam je potrebna: pelena za pregled na kauču, pokrivače cipela - u ljekarnama, trošak je mnogo jeftiniji nego u stroju. Notepad i olovka za bilješke.

U antenatalnoj klinici dobit ćete dvije kartice - "Pojedinačna kartica trudnice i puerperal", koja će biti pohranjena u uredu opće-ginekologa u datoteci kartice na datum sljedećeg posjeta i "Razmjena karata" - glavni dokument trudnice, koju izdaje antenatalna klinika u rasponu od 22 do 23 tjedna bez kojeg se nećete primiti u glavni rodiljni odjel.

Ove kartice sadržavat će sve informacije o vama, informacije o tome kako vaša trudnoća prolazi, rezultate testova, pregleda i ultrazvuka.

U Ruskoj Federaciji postoji standard za medicinske preglede u upravljanju trudnoćom, koji se provode besplatno. Liječnik-ginekolog će pratiti vaše zdravlje, dodijeliti određene testove i preglede u svakoj fazi trudnoće kako bi se uklonile moguće komplikacije.

Osim toga, radne žene koje su se prijavile za trudnoću u zdravstvenoj ustanovi u ranoj fazi trudnoće (do 12 tjedana) plaćaju jednokratnu naknadu.

Kako se registrirati ne u mjestu prebivališta (registracije) i nerezidenta.

U skladu s čl. 32 Federalni zakon od 29.11.2010. Br. 326-FZ "O obveznom zdravstvenom osiguranju u Ruskoj Federaciji" Osigurani (tj. Oni s CMI politikom) imaju pravo:

 1. Slobodno pružanje liječničke skrbi od strane medicinskih organizacija po nastanku osiguranog slučaja na cijelom području Ruske Federacije u iznosu utvrđenim osnovnim programom obveznog zdravstvenog osiguranja.

Osnovni program obveznog zdravstvenog osiguranja sastavni je dio programa državnih jamstava besplatne medicinske skrbi građanima koje je odobrila Vlada Ruske Federacije.

Osnovni program obveznog zdravstvenog osiguranja pruža primarnu zdravstvenu zaštitu, uključujući preventivnu skrb, hitnu medicinsku njegu i specijaliziranu medicinsku skrb u slučajevima navedenim u stavku 6. Članak 35 №326-RZ, uključujući tijekom trudnoće, porođaja, postpartum razdoblje.

 • Izbor medicinske organizacije od medicinskih organizacija uključenih u provedbu teritorijalnog programa obveznog zdravstvenog osiguranja u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije.
 • Odabir liječnika podnošenjem zahtjeva osobno ili putem predstavnika upućene čelniku medicinske organizacije sukladno zakonodavstvu Ruske Federacije.

  U skladu s čl. Br. 323.-FZ "Na temelju zaštite zdravlja građana Ruske Federacije" za primanje primarne zdravstvene zaštite, građanin bira medicinsku organizaciju, uključujući i teritorijalno-teritorijalnu osnovu, najviše jednom godišnje ( osim slučajeva promjena prebivališta ili mjesta boravka građanina). U odabranoj medicinskoj organizaciji, građanin ne može izabrati više od jednom godišnje (s iznimkom slučajeva kada je medicinska organizacija zamijenjena) od liječnika opće prakse, općinskih liječnika opće prakse, pedijatara, četvrtog pedijatara, liječnika opće prakse (obiteljskog liječnika) ili bolničkog liječnika. podnošenje prijave osobno ili putem predstavnika upućene čelniku medicinske organizacije.

  Stoga, kako biste se pridružili antenatalnoj klinici, trebate napisati prijavu upućenu glavnom liječniku s adresom prebivališta i politikom obveznog zdravstvenog osiguranja.

  Ranije u Moskvi za privitak djece i trudnica zahtijeva dokument o registraciji u gradu Moskvi. Stupanjem na snagu Naredbe br. 1533 od 13. rujna 2010. ovaj je dokument isključen.

  Ako odbiješ registrirati, imate pravo podnijeti žalbu kod jedne više organizacije - Ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravstva.

  Kakva će pitanja postavljati liječnik na prvom sastanku?

  Prvi put žena u dogovoru o trudnoći liječnik upoznati s općim i porodiljske i ginekološke povijesti: o značajkama menstrualnog ciklusa, uključujući o broju trudnoća, odmora između njih, trajanje, tijeku i ishodu, komplikacija tijekom poroda i razdoblja nakon poroda; masa novorođenčeta, razvoj i zdravlje djece u obitelji. Određuje povijest spolno prenosivih infekcija (genitalni herpes, sifilis, gonoreja, klamidija, ureaplasmosis, mikoplazma, HIV / AIDS, hepatitis B i C), primjena kontraceptiva.

  Saznajte prisutnost dijabetesa rođaka, visokog krvnog tlaka, tuberkuloze, mentalno zdravlje, raka, multiple trudnoće, prisutnost djece u obitelji s prirođenim i nasljednim bolestima), doživjeli u djetinjstvu i odrasloj dobi, somatske i ginekoloških bolesti, a posebno o menstrualnom ciklusu i reproduktivne funkcije. Pitat će mu dob i zdravstveno stanje muža, njegovu vrstu krvi i Rh-pripadnost, kao i prisutnost radnih opasnosti i loših navika.

  Također, liječnik treba dobiti informacije o prenesenih bolesti žena, posebno rubeole, toksoplazmoza, genitalnog herpesa, infekcije citomegalovirusom, kroničnog tonzilitisa, bolesti bubrega, pluća, jetre, kardiovaskularni, endokrini, onkološkog patologije, povećane krvarenje, operacije, transfuzije krvi, alergijske reakcije, te također o uporabi duhana, alkohola, opojnih ili toksičnih sredstava.

  Ispitivanje trudnog liječnika

  Na prvom pregledu trudnice procjenjuje se priroda njezine tjelesne strukture, navode se informacije o početnoj tjelesnoj težini neposredno prije trudnoće i prirodi prehrane. Posebna pažnja posvećuje se ženama koje imaju prekomjernu težinu i težinu.

  Tijekom pregleda trudne izmjerene tjelesne mase, krvni tlak na obje ruke, skrenuo je pozornost na boju kože i sluznice, čuju srce zvuči, pluća, opipljivu štitnjača, mliječne žlijezde, regionalne limfne čvorove; procijenjeno stanje bradavice. Provedena poroda pregled: određen vanjskim zdjelice dimenzije, prsni pregled obavlja se uz obveznu provjeru vrata maternice i vaginalne zidove u zrcalima, kao i međice i anusa.

  Kod žena s fiziološkim tijekom trudnoće, u nedostatku promjena u vagini i cerviksu, vaginalni pregled obavlja se jednom, a učestalost naknadnih studija je indicirana.

  Kada prvi puta posjetite ženu, navedeno je trajanje trudnoće i datum očekivanog rođenja. Ako je potrebno, pitanje trajanja trudnoće odlučuje se savjetovanjem, uzimajući u obzir ultrazvučne podatke.

  Nakon prvog pregleda kod liječnika ginekologa trudna usmjerena na uvid terapeutu koji pregledava po svojoj fiziološkoj trudnoći dva puta (nakon prvog pregleda kod liječnika ginekologa i 30 tjedana trudnoće).

  Koliko često će biti potrebno posjetiti liječnika?

  posjeta liječniku učestalosti Opstetričar ginekolozima i drugim stručnjacima u žena s fiziološkim i komplicirane trudnoće, učestalost laboratorijskih i drugih ispitivanja, terapijske mjere, indikacije za bolničko liječenje su sadržane u „Shema dinamički nadzor trudnica i žena u porodu” Učestalost posjeta i količina istraživanja trebaju Opstetričar-ginekolog raspravlja s trudnicom i dobiva svoj pristanak.

  Prema nalogu Ministarstva zdravstva Rusije od 01.11.2012. N 572n tijekom fiziološkog tijeka trudnoće, obavljaju se pregled trudnica:

  1. Liječnik-ginekolog - najmanje deset puta:
   • nakon prvog ispitivanja, posjećivanja nakon 7-10 dana uz analize, zaključivanje terapeuta i drugih stručnjaka;
   • u budućnosti - jednom mjesečno do 28 tjedana,
   • jednom mjesečno - nakon 28 tjedana trudnoće.
   Učestalost promatranja može biti 6-8 puta kada primalja primjećuje svaka 2 tjedna, nakon 37 tjedana - svakih 7-10 dana.
  2. Liječnik opće prakse, stomatolog - najmanje tri puta (prvi se pregled provodi najkasnije 7-10 dana nakon prvog upućivanja na antenatalnu kliniku, a zatim svaki tromjesečje);
  3. Otorinolaringolog, oftalmolog - najmanje dva puta;
  4. Ostali stručnjaci - prema indikacijama, uzimajući u obzir komorbiditete.

  Kako bi se povećala učinkovitost prenatalne dijagnostike i prevencije rođenja djece s prirođenim i nasljednim patologije sve trudne prenatalne dijagnostike provodi se u skladu s ruskog Ministarstva zdravstva reda od 28.12.2000 # 457 „Na poboljšanje prenatalne dijagnostike u prevenciji nasljednih i prirođenih bolesti u djece.”

  Svi dijagnostički i laboratorijski testovi su besplatni za trudnice.

  Kada se prijaviti za trudnoću? Razmotrite sve nijanse

  Da biste shvatili kada se registrirate za trudnoću, morate znati zašto.

  Trudnoća uopće proizlazi na različite načine. Jedna žena može imati problema s trudnoćom u prvom tromjesečju, a druga - u drugoj, a trećina uopće nema poteškoća.

  Kako bi se spriječio razvoj fetalnih patologija od prvih tjedana trudnoće, potrebno je što prije vidjeti liječnika.

  Nakon zatrudnjenja, žena obično to osjeća prije početka menstrualnog ciklusa. Međutim, svi testovi na trudnoći još uvijek ne daju pozitivan rezultat. Znakovi trudnoće nisu dovoljni da ginekolog odredi točno što se događa sa ženskim tijelom.

  Tjedna od 1 do 7

  U razdoblju od 1-4 tjedna trudnoće maternica se vizualno ne mijenja, stoga ginekolog može pripisati kašnjenju menstruacije drugim uzrocima: stresu ili hormonskoj neravnoteži.

  Ultrazvuk može otkriti trudnoću vrlo rano, kada ginekolog još uvijek ne može ništa reći. Ali je li ključno dijagnosticirati trudnoću u prvim tjednima?

  Ako u ranom razdoblju (1-7 tjedana) počinje odjeljivanje posteljice ili se pojavljuju drugi problemi koji ukazuju na nisku prilagodljivost embrija na budući život, onda je bolje da ga ostavite kakva jest.

  Bolje je rađati zdravo dijete od bolesnika, s kongenitalnim abnormalnostima, sada. Majka priroda vodi brigu o zdravlju budućeg djeteta i sprječava rođenje djeteta za koje će život postati mučenje. Bez obzira na to koliko je tužno, to ne bi trebalo biti pristrano.

  Tko će imati koristi od Viferona: svijeće tijekom trudnoće? Pročitajte ovdje.

  I ovdje ćete se upoznati s simptomima propuštenog pobačaja.

  Tjedan 7 do 12

  Ako žena nije izgubila dijete prije 6-7 tjedana trudnoće, onda je vrijeme da se obratite ginekologu.

  Do tog vremena maternica već raste u veličini, a embrij postaje održiviji. Ginekolog na osnovu pregleda maternice i mliječnih žlijezda čini dijagnozu: trudnoću.

  Ako je buduća majka zabrinuta zbog boli, ima smeđe i krvavi iscjedak, onda je vrijeme za prvi ultrazvučni pregled. To će vam pomoći potvrditi ili isključiti ektopičnu trudnoću.

  Nakon prvog posjeta ginekologu, ženama se daju brojni preporuke za testiranje i opći liječnički pregled.

  Na temelju prvog pregleda, liječnik će donijeti zaključak o tome koliko je vjerojatnost pojave komplikacija tijekom trudnoće, kao i odrediti točniji datum i približan datum isporuke.


  Obično je trudnica propisana folna kiselina, vitaminska i mineralna kompleksa kako bi isključila abnormalnosti u razvoju fetusa.

  Država potiče registraciju trudnoće u ranoj trudnoći (do 12 tjedana) i obećava plaćanje jednokratne novčane naknade. Štoviše, neki vitaminski kompleksi mogu se izdati besplatno.

  Ako nije sve dobro

  Kada žena pokuša dugo ostati trudna, a ona to ne dobiva, ili se stalno pogađaju, registracija je poželjna od prvih znakova trudnoće.

  U ovom slučaju, liječnici će pomoći zadržati trudnoću, bez obzira na to koliko je trajanje. Kako bi spasio dijete, buduća majka se šalje u bolnicu, gdje će biti pod stalnim nadzorom. U tom slučaju, propisajte lijekove koji smanjuju rizik od pobačaja.

  Kasniju registraciju može donijeti mnogo neugodnih iznenađenja. To se posebno odnosi na žene s kroničnim bolestima ili bolestima koje ona ne zna.

  Od 1 do 10 tjedana, dijete je najosjetljivije na posljedice bolesti koje njegova majka pati, jer do 10 tjedana nastaju svi vitalni organi i živčani sustav.

  U ovom članku, saznat ćete je li moguće kupiti se za trudnice ili ne.

  Kako, kada i za što se prijaviti za trudnoću?

  Trudnoća je važan događaj u životu svake žene, a svaka buduća majka nastoji osigurati da se ovo vrijeme potroši za nju i dijete koje se razvija u njezinu utrobu na najbolji mogući način. Uspješni tijek trudnoće u velikoj mjeri ovisi o kvalificiranom medicinskom nadzoru, stoga prva stvar koju žena koja uči o svom novom položaju trebala bi se prijaviti za trudnoću u predškolskoj klinici. Razgovarajmo o tome kako, kada i zašto se trebate registrirati i što je potrebno za to.

  Kada se trudnica treba prijaviti kod ginekologa?

  Jedno od prvih pitanja koja brine žene koje jedva znaju za svoju trudnoću je kada je potrebno kontaktirati antenatalnu kliniku da se registrira za trudnoću. Ginekolozi preporučuju uzimanje pod nadzor liječnika u prvom tromjesečju, ili bolje, prije početka 12. tjedna. To će izbjeći komplikacije kod nošenja djeteta, vrijeme za primijetiti i spriječiti prijetnju pobačaja, te, ako je potrebno, ispraviti tijek trudnoće.

  Želja trudnice da se što prije savjetuje s ginekologom je sasvim razumljiva, ali treba imati na umu da liječnici rijetko registriraju buduće majke prije 7-8 tjedana.

  Oni to objašnjavaju rekavši da je razdoblje od 1 do 6 tjedana vrijeme kada je rizik spontanog pobačaja previsok. Budući majčin prigovor na činjenicu da želi sačuvati trudnoću odgovara liječnik: ako je trudnoća prekinuta tijekom prvih tjedana, to ukazuje na to da embrij nije održiv ili ima ozbiljna odstupanja pa možemo reći da ovdje djeluje "prirodna selekcija" Bilo bi tužno za ženu. Držanje takve trudnoće ne bi imalo smisla.

  Međutim, još je moguće u ranoj fazi kontaktirati antenatalnu kliniku kako bi se potvrdila ili poništila pojava trudnoće. Na pregledu ginekolog uvijek ne može primijetiti da je žena na položaju pa postoji mogućnost da će je poslati na ultrazvučni pregled ili analizu koja određuje razinu hCG.

  Da bi ispravno odredili razdoblje u kojem je već moguće registrirati za trudnoću, morate početi ne od očekivanog datuma začeća, već od prvog dana posljednjeg menstrualnog razdoblja. U medicini se to zove opstetrički termin, a ginekolozi koriste ovu metodu izračuna, određujući koliko tjedana žena je trudna. Nakon što se izračuna opstetrički termin, ginekolog određuje očekivani datum isporuke i vrijeme puštanja na dekret.

  Mogu li se registrirati nakon 12 tjedana?

  O tome zašto se trebate prijaviti prije 12. tjedna, već je već spomenuto. Mnoge trudnice zanima je li moguće kasnije doći do ginekologa. Teoretski, žena može izaći pod nadzor liječnika čak i nakon 12 tjedana, ali onda mora razumjeti kakve će posljedice imati za nju i njezino dijete. Prva važna testiranja i studije provode se već u prvom tromjesečju, tako da ginekolozi snažno savjetuju: bolje je ne propustiti preporučeni period registracije.

  Žene koje su u ranom razdoblju pod nadzorom ginekologa u antenatalnoj klinici, država potiče malu uplatu koja će biti izdana zajedno s majčinstvom.

  Još jedan važan razlog za neodgodivanje registracije je rođendanska svjedodžba. Ovo je dokument koji ženama pruža besplatnu medicinsku pomoć tijekom trudnoće, tijekom rada i neko vrijeme poslije. Raspoređen je u kliniku za majčinstvo kada se trudna majka kreće na porodni dopust, to jest 28. ili 30. tjedna, ovisno o tome očekuje li se jedna ili više djece. Preduvjet za dobivanje dokumentacije je činjenica promatranja trudnoće najmanje 12 tjedana, a obavezno je jedan stručnjak. Stoga, čak i ako se žena nije prijavila u ranoj dobi, trebala bi se pojaviti u ginekologu najkasnije 18 tjedana (za višestruke trudnoće - najkasnije 16), inače bi joj se moglo uskratiti svjedodžba o davanja potvrde, a onda će morati platiti za porod,

  Kako se trudnice registriraju?

  Natrag u ranim 2000-ih, trudnica je bila dužna registrirati se samo za trudnoću u mjestu prebivališta. No, u 2006. godini izdana je uredba koja je regulirala izdavanje generičkog certifikata. Ovaj je dokument stvoren kako bi se poboljšala kvaliteta medicinske skrbi u antenatalnim klinikama, rodilištima i dječjim klinikama, temeljem materijalnog interesa medicinskog osoblja.

  Istodobno, zahvaljujući rodnom listiću, svaka žena u našoj zemlji dobila je pravo izbora u kojem će ženskoj klinici biti promatrana tijekom trudnoće i u kojoj bolnici želi rađati.

  Danas, buduća majka, nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata, može odabrati u kojoj će zdravstvenoj ustanovi biti bolja i ugodnija imati trudnoću te ima pravo prijaviti se za gotovo bilo kakvu antenatalnu kliniku - javnu ili privatnu, u mjestu prebivališta, registracije ili u bilo kojem drugom području nagodbe. Ako je potrebno, to se može obaviti iu nekom drugom gradu. Treba imati na umu da nisu sve privatne klinike akreditirane za izdavanje rodnog listića, stoga je neophodno pojasniti ovu točku prije registracije za praćenje trudnoće kod određenog ginekologa.

  Obično nije teško registrirati se na mjestu registracije, pogotovo ako je žensko savjetovanje u kojem je žena već promatrana. Za izjavu pod nadzorom liječnika trebat će vam sljedeći dokumenti:

  • putovnica;
  • zdravstveno osiguranje;
  • potvrda o mirovinskom osiguranju.

  Uzimajući buduću majku na račun, liječnik dobiva dvije karte - pojedinačna trudna kartica i mjenjačka kartica. Prva je pohranjena u ginekološkom uredu sve do rođenja, drugi je predan pacijentu. To su najvažniji dokumenti za trudnicu i njezin ginekolog. Osobito je vrijedna razmjena kartica. Sadržavat će sve informacije o zdravlju majke, tijeku i ishodu trudnoće te podatke o novorođenčadi. Žena bi trebala imati zamjensku karticu u bilo kojem planiranom i neplaniranom prijemu, uključujući i specijalizirane stručnjake, i pazite da je sačuvate tijekom prijama u bolnicu.

  Da biste se registrirali u mjestu prebivališta ili boravišne dozvole, potrebno je prikupiti sve iste dokumente, sastaviti kopiju i priložiti ih na prijavu. Zahtjev upućenom čelniku savjetovanja sadržavat će zahtjev da se priloži ovoj klinici kako bi pratila napredak trudnoće. Osim toga, trebali biste imati kopiju privremene dozvole boravka ili kopiju ugovora o zakupu s vama. Kao što pokazuje praksa, nedavni dokumenti u klinikama uvijek ne zahtijevaju, ali kako bi se izbjegla nepotrebna zbrka, najbolje je to prije toga paziti.

  Ispitivanje trudnice prilikom registracije

  Da bi se registrirala trudnoća, žena ne samo da mora prikupiti potrebne dokumente, već i podvrgnuti nizu pregleda. Prije svega, to će biti pregled ginekologa s kojim planira pratiti.

  Kada je buduća majka registrirana i popunjena njezinom individualnom i mjenjačkom karticom, potrebne su sljedeće informacije:

  • datum zadnje menstruacije (za izračunavanje razdoblja opstanka);
  • podaci o zdravlju majke: kakve su bolesti i operacije podvrgnute, bilo da je bilo više trudnoća i porođaja, bilo da ima loše navike
  • podaci o težini i veličini zdjelice trudnice;
  • normalni krvni tlak.

  Liječnik može obaviti ginekološki pregled i uzeti test na analizu mikroflore. Na istom prijemu, ginekolog će objasniti kakva će istraživanja buduća majka morati proći u bliskoj budućnosti. Trudnice također trebaju posjetiti uske stručnjake - terapeuta, stomatologa, oftalmologa, ENT stručnjaka.

  Trajanje trudnoće do 30 tjedana trebao bi biti prikazan ginekologu barem jednom mjesečno, nakon toga - jednom svaka dva tjedna. Trajanje od 36 ili više tjedana uključuje posjet liječniku svaki tjedan do isporuke.

  Zanemarivanje posjeta ginekologu koji vodi trudnoću nije potrebno ni na samom početku niti na kasniji datum: buduća majka sama i njezin liječnik ovise o načinu na koji njihovo zdravlje i razvoj djeteta odgovara uspješnoj dostavi i rađanju zdravog i snažnog djeteta. beba. Stoga je vrlo važno odabrati kvalitetnu medicinsku njegu i registrirati se na vrijeme.

  Kada se prijaviti za trudnoću i u kojem slučaju ženski savjet?

  Svaka žena, nakon saznanja da će uskoro postati majka, postavlja pitanje: tko i gdje će provesti medicinsko promatranje nje i njezine bebe. Najčešća je opcija da upravljate trudnoćom u antenatalnoj klinici. Što budućnost majke treba znati o ovoj ustanovi i prije svog prvog posjeta?

  Lyudmila Spitsyna
  Opstetričar-ginekolog, Moskva

  Potrebni dokumenti za registraciju za trudnoću

  Trudnica treba znati da može odabrati bilo koju žensku konzultaciju za obavljanje trudnoće, bez obzira na mjesto registracije. Najčešće je ovo žensko savjetovanje na mjestu upisa, u mjestu stvarnog stanovanja ili najbližem mjestu rada. Zgodna lokacija važan je kriterij pri odabiru zdravstvene ustanove.

  Za vođenje trudnoće, nije loše odabrati žensku konzultaciju u kojoj je žena ranije promatrana. U ovom slučaju, ambulantna kartica već sadrži informacije o svom zdravstvenom stanju, prošlim bolestima i liječenju. Svi ovi podaci bit će korisni za opstetričarku-ginekolog tijekom trudnoće. Ako trudnica odabere drugu žensku konzultaciju za registraciju, preporučljivo je donijeti ekstrakt s ambulantne kartice prethodne medicinske ustanove.

  Politika MHI je dokument koji daje pravo na besplatnu medicinsku skrb u svim državnim medicinskim ustanovama Ruske Federacije, bez obzira na mjesto izdavanja politike i mjesto stanovanja pacijenta. Ovo pravo je sadržano u saveznom zakonu br. 326-FZ od 29. studenoga 2010. godine "O obveznom zdravstvenom osiguranju u Ruskoj Federaciji". Opseg usluga prema ovoj politici osigurava osnovni program obveznog zdravstvenog osiguranja. U nedostatku OMS politike, pacijent ima pravo primati samo hitnu medicinsku pomoć.

  Da biste se registrirali za trudnoću, prijavite se voditelju rodilišne klinike i priložite joj potrebne dokumente.

  Ženske konzultacije rade prema načelu okruga, tj. Određeno područje se dodjeljuje svakom liječniku. Trudnica je u pravilu povezana s ginekološkim odgojem, vodećim mjestom na kojem pripada mjesto prebivališta buduće majke. Međutim, žena bi trebala znati da sama može odabrati liječnika (s liječnikovim pristankom), a također promjeniti opstetričara i ginekologa ako s njim nema razumijevanja. Promjena opstetričarsko-ginekologa koji vodi trudnoću provodi se uz pristanak šefa zdravstvene ustanove, čije je ime i zapis u ovom slučaju.

  Dokumenti buduće majke

  • Jedan od glavnih dokumenata koje je izdala trudnica u antenatalnoj klinici je mjenjačka kartica. Sadrži osnovne informacije o tijeku trudnoće, potrebne za provedbu kontinuiteta između zdravstvenih ustanova. Razmjena kartica izdana je na 22-23 tjedna trudnoće. Matična majka uvijek bi trebala imati s njom u slučaju hitne pomoći za medicinsku pomoć. U svakom sljedećem posjetu antenatalnoj klinici morate s vama donijeti mjenjačnicu za snimanje inspekcijskih podataka i rezultata istraživanja u njemu. Ako nema zamjenske karte, trudnica se pomaže u opservacijskom odjelu rodilišne bolnice, gdje se nepotpuni pregled ili zaražene žene hospitaliziraju.
  • Popis nesposobnosti za rad (prenatalni i postnatalni dopust) izdaje opstetričar-ginekolog koji vodi trudnoću u roku od 30 tjedana trudnoće u isto vrijeme za 140 kalendarskih dana (70 kalendarskih dana prije rođenja i 70 kalendarskih dana nakon isporuke). U slučaju višestrukih trudnoća, popis nesposobnosti za rad je izdan u 28 tjedana trudnoće za 194 kalendarska dana (84 kalendarski dana prije rođenja i 110 kalendarskih dana nakon rođenja).
  • Osim toga, u slučaju nesposobnosti za rad prije početka rodiljnog odmora (na primjer, prijetnja prestankom trudnoće), porodničar-ginekolog u antenatalnoj klinici također daje štićenicima maternicu.

  Registriramo se na trudnoću: što ranije, to bolje?

  Preporučljivo je registrirati se u antenatalnoj klinici od rane trudnoće (do 12 tjedana) odmah nakon utvrđivanja činjenice trudnoće. Ako sumnjate u trudnoću, obratite se svom ginekološkom liječniku koji će odrediti njeno trajanje. Također, liječnik će davati preporuke o daljnjem ponašanju i objasniti kada je bolje upisati se. Optimalno vrijeme za registraciju za trudnoću je 5-6 tjedana trudnoće. Promatranje od ranih faza trudnoće omogućava opstetričar-ginekolog da dobije najciljniju i potpuniju sliku stanja zdravlja žene. Ako dođe do odstupanja od normalnog tijeka trudnoće, prijevremena registracija im omogućuje da se pravodobno dijagnosticiraju i pružaju potrebnu medicinsku njegu.

  Trenutno postoje testovi za dijagnozu fetalnih kromosomskih abnormalnosti. I jedan od njih (dvostruki test) provodi se točno u 10-14 tjedana trudnoće. Dakle, ako kontaktirate kasnije, ovaj test može biti kasno. Ovaj test je pouzdan samo kada se izvodi u određenim razdobljima trudnoće: dvostruko testiranje - u razdoblju od 10-14 tjedana, trostruko testiranje - u razdoblju od 16-20 tjedana. Kasnije, oni nisu ispunjeni. To je zbog nekoliko razloga.

  Prvo, u određenom vremenskom okviru, kada se otkrivaju fetalne malformacije, relativno je siguran prestanak trudnoće još uvijek moguć.

  Drugo, u razdoblju od 10-14 tjedana trudnoće, povećanje krvnih biokemijskih parametara može biti povezano sa zadebljanjem oklopnog prostora fetusa, otkrivenog tijekom ultrazvuka. U kasnijim razdobljima ovratnika više se ne promatra.

  Treće, u razdoblju od 16-20 tjedana zabilježeno je najpouzdaniji i izraženije povećanje biokemijskih indeksa za fetalne malformacije.

  Veliku ulogu igra fetalni ultrazvuk, izveden u ranoj fazi trudnoće, najbolje je razdoblje od 5-6 tjedana trudnoće. Žena se upućuje na ultrazvučni pregled kada prvi put odlazi u medicinsku ustanovu u slučaju sumnje na trudnoću. To nam omogućuje utvrditi činjenicu trudnoće maternice, isključujući ektopičnu, potvrđuju prisutnost fetalnog srčanog ritma, dijagnosticiraju višestruke trudnoće, povećavaju ton maternice itd. Važna je točka mjerenja tjelesne težine na početku trudnoće kako bi se procijenila ukupna težina dobitka za cijelo razdoblje čekanja bebe. Ovo povećanje ne smije prelaziti 10-12 kg. Povećanje tjelesne težine više od ove vrijednosti je patološko, najčešće ukazuje na prisutnost edema i zahtijeva medicinsku korekciju. Ako se trudnica registrira kasnije, ponekad je teško procijeniti povećanje tjelesne težine, a time i odrediti daljnje taktike trudnoće.

  Osim toga, žene koje se prijavljuju u ranoj fazi trudnoće dobivaju certifikat na antenatalnoj klinici, prema kojoj država plaća jednokratnu naknadu za majčinstvo.

  Registriramo se za trudnoću: prvi ulazak u antenatalnu kliniku

  Tijekom prvog posjeta, ginekolog-opstetricac utvrđuje stanje zdravlja trudnice, pita o ranijim bolestima i operacijama, prisutnosti kroničnih bolesti, tijeku prethodnih trudnoća i porođaja, prisutnosti radnih opasnosti. Pored toga, postavlja pitanja o zdravlju oca djeteta i sljedećeg roda.

  Zatim, trudnica se ispituje na kauču, tijekom kojeg liječnik mjeri veličinu zdjelice s tazomerom i mjerne trake.

  Sljedeća faza je pregled na ginekološkoj stolici koja omogućuje procjenu sukladnosti veličine maternice s očekivanim trajanjem trudnoće, njezinom uzbudljivosti, kao i stanje cerviksa i njenih dodataka. Osim toga, unutarnje dimenzije zdjelice se procjenjuju tijekom pregleda na stolici. Pazite da uzmete razmaz od vagine na floru.

  Na kraju pregleda, opstetričar-ginekolog zaključuje o prisutnosti čimbenika rizika i izrađuje plan za upravljanje trudnoćom, daje savjetodavnoj trudnici na dnevni režim i prehranu. Imenovani vitamini i, ako je potrebno, lijekovi. Trudnice dobivaju preporuke za preglede, koji uključuju opći klinički krvni test, određivanje krvne grupe i Rh faktor, test krvi za HIV, sifilis, virusni hepatitis B i C, biokemijski krvni test, opći klinički test urina. Osim toga, ultrazvuk fetusa je potreban. Buduća majka također prima preporuke specijalistima: terapeuta, otorinolaringologa, stomatologa i oculista.

  Ponovljeni posjet je zakazan za 7-10 dana s rezultatima testa, zaključkom terapeuta i ostalih stručnjaka. Kasnije u prvoj polovici trudnoće (do 20 tjedana), očekivana majka posjećuje liječnika jednom mjesečno, nakon 20 tjedana trudnoće - 2 puta mjesečno, nakon 32 tjedna trudnoće - 3-4 puta mjesečno.

  Ako trudnica ima popratne kronične bolesti ili komplikacije trudnoće, imenuje se dodatna stručna konzultacija i pregled. Možda upućivanje na opstetričke centre na višoj razini.

  Praćenje u antenatalnoj klinici nastavlja se do kraja trudnoće, odnosno prije isporuke.

  Komercijalni medicinski centri

  Alternativa ženskom savjetovanju je komercijalni medicinski centar, gdje je i trudnoća. U takvim institucijama obično se nude ugovori za upravljanje trudnoćom, koji uključuju sve potrebne medicinske usluge. Trošak ovih ugovora ovisi o količini pruženih usluga. Promatranje trudnice-ginekologa trudna od strane liječnika počinje od trenutka sklapanja ugovora i javlja se, u pravilu, do 36 tjedana trudnoće, nakon čega trudnica i dalje nadzire liječnik koji rodi. Pri odabiru trgovačkog medicinskog centra u svrhu provođenja trudnoće, svakako pitajte je li ova zdravstvena ustanova dopuštena izdavanje mjenica i bolničkih listova. Drugim riječima, će li rodiljni dopust i mjenjačka kartica izdati na propisani način? Učestalost posjeta ginekologu i količina pregleda u trgovačkom medicinskom centru bit će utemeljena na istom principu kao iu antenatalnoj klinici.

  U plaćenim medicinskim centrima, prijem i sve studije (uključujući ultrazvuk) provode se po dogovoru. Pacijent stigne u određeno vrijeme, a to vam omogućuje da ne gubite vrijeme čekanja u redu. Važan aspekt je i cjelokupna komunikacija s liječnikom koji vodi trudnoću. Ova je usluga dostupna u mnogim komercijalnim medicinskim centrima. Tipično, takvi objekti imaju praktičan raspored rada, pacijentovo prijem i ispitivanje može se provesti vikendima i praznicima, što je prikladno za radne pacijente. Uvjeti provedbe istraživanja su minimalni.

  Većina komercijalnih medicinskih centara ima vlastitu 24-satnu ili dnevnu bolnicu s udobnom, ugodnom atmosferom, jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama. Psiholozi rade u mnogim centrima. Nema temeljnih razlika u taktici medicinskih promatranja i metoda liječenja između komercijalnih medicinskih centara i vladinih ženskih klinika, budući da su standardi skrbi isti.