Nakon carskog dijela

Liječenje

Nakon češkog dijela, žena je prebačena u postoperativni odjel (jedinica intenzivne skrbi), gdje će provesti nekoliko sati dnevno pod nadzorom medicinske sestre, anesteziologa. Za to vrijeme promatramo opće zdravstveno stanje, količinu pražnjenja i kako se maternica smanjuje.

Prvih nekoliko sati nakon operacije, mlada majka leži, propisana je anestezija (šava je vrlo bolna i zahtijeva medicinsku anesteziju, učestalost primjene lijeka ovisi o intenzitetu boli), lijekove koji smanjuju maternicu i lijekove koji normaliziraju funkciju gastrointestinalnog trakta. Također se ubrizgava intravenozna fiziološka otopina kako bi se nadoknadio gubitak tekućine. Ako je potrebno, propisani su antibiotici kako bi se spriječile moguće komplikacije. Paket leda se nalazi na donjem trbuhu 20 minuta, što pridonosi smanjenju maternice i smanjenju gubitka krvi.

Mogući simptomi nakon cezariannog dijela: zimice, žeđ, teški umor, bol na mjestu šava, zbog dehidracije, male groznice. Nakon opće anestezije mogu biti bolovi, upalu grla, mučnina i povraćanje.

Kada mogu izaći na carski rez?

Prvog dana nakon operacije, propisana je ležaj za odmor, ali žena bi se trebala okrenuti bočno.

Da biste se popeli i prošetali nakon operacije (najčešće nakon 6 do 8 sati), neke mame moraju naučiti skoro ponovno, ali unatoč bolnim osjećajima, rano ustati je vrlo korisno. To je prevencija crijevne pareze (smanjena intestinalna motorička funkcija), stvaranje adhezija.

Morate postupno, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta, a prvi put morate biti u prisustvu medicinskog osoblja ili rodbine. Da biste izašli iz kreveta, najprije se približite rubu, okrenite stranu, spustite noge na pod, naslonite se na krevet jednom rukom i poduprite površinu šavova s ​​drugom. Polako sjesti, sjediti neko vrijeme (slabost i lagana vrtoglavica su moguće). Bez obzira na uporabu opće anestezije ili spinalne anestezije, neizbježan je osjećaj slabosti tijekom prvog uzlaza. Tada ćete morati pokušati, nagnuti se na krevet da se podignete i stojite neko vrijeme, pokušavajući držati leđa ravno, a da se ne pognete. Ovo je dovoljno za početak. U budućnosti možete poduzeti nekoliko koraka, postupno povećavajući tjelesnu aktivnost. Drugi dan, u odsutnosti komplikacija, žena se mora samostalno kretati.

Ponekad, olakšanje od premještanja u prvih nekoliko dana donosi postpartum zavoj ili tijesak pelene zavoj. U budućnosti je bolje odbiti nositi zavoj, jer mišiće treba dati opterećenje i trebali bi raditi.

Nakon operacije, preporučljivo je što više ležati na trbuhu.

Hrana nakon cezariannog dijela

Prvi dan nakon operacije. Tablica 0: mineralna voda bez plina, može biti s limunom, sokovi bez sadržaja šećera. Zabranjeno je: mlijeko, gusta hrana, čak iu obliku pire.

Drugi dan nakon operacije. Tablica 1. Vrlo tekuća kaša, juha od niske masti, juhe, odresirane od žitarica i juha, pire od kuhano povrće (osim kupusa), kao i juha od mlijeka s rezancima; može biti komad kuhanog mesa, slatkog čaja.

Treći dan nakon operacije. Dobra prehrana je moguća - samo hrana koja nije preporučljiva za dojenje isključena je iz prehrane.

Postoperativni postupci

Pažljiva kontrola postoperativnog stanja šivanja je vrlo važna. Tijekom prva 2-3 dana, sestra dnevno liječi postoperativnu šav s antiseptičkim otopinama (npr. 5% -tna otopina kalijevog permanganata), mijenja preljev i pregledava ožiljak kako bi se utvrdili područja sušenja. Ako se šavovi nanesu s materijalom koji se ne apsorbira ili spajalicama, niti ili metalni potpornji uklanjaju se 6. dan prije ispuštanja. S nekompliciranim postoperativnim razdobljem, potrebno je oko dva do tri tjedna da formira ožiljak na maternici.

U postoperativnom razdoblju potrebno je pažljivo pratiti funkciju mokraćnog mjehura i crijeva. Drugog dana postoperativnog perioda stimuliraju se i opterećuju crijeva, za koje se natrij klorid primjenjuje intravenozno, postavlja se krvni sustav s hipertenzivnim (solima). Potrebno je vratiti pokretljivost crijeva. Prva nezavisna stolica trebala bi biti na 3-5 dan nakon operacije, stoga je potrebno isključiti proizvode koji uzrokuju povećanje stvaranja plina i zatvora: bijeli kruh, bunja, krupica, riža, itd. Jedno od najvažnijih opažanja u neposrednom postoperativnom razdoblju je mjerenje volumena izlučenog urina, stoga je potrebno piti, osobito u prvim danima nakon operacije.

Kako bi se poboljšala kontraktilna aktivnost maternice i nedovoljno lučenje luge u postoperativnom periodu, primjenjuje se oksitocin.

Uzmite broj krvi i analizu urina.

Ultrazvučno skeniranje obavlja se na dan 4-5 radi razjašnjavanja stanja postoperativnog ožiljka na maternici, ispitivanja samog maternice, procjene stanja maternice i susjednih organa (mjehura).

Dojenje nakon cezariannog dijela

U nedostatku kontraindikacija majke i djeteta, hranjenje je dopušteno čim žena doživi život nakon operacije.

Korištenje antibiotika ne zahtijeva odustajanje od dojenja (probiotici kao što su bifidum-bakterin, normoflorin, Linex su propisani majci i bebi.

Nakon cezariannog dijela, mlijeko može doći na isti način kao i nakon prirodnog porođaja - trećeg dana, ili se laktacija može dogoditi kasnije, može se razviti hipogalaktika (nedovoljno izlučivanje mlijeka). Stoga je rano povezivanje s dojkom u ovoj situaciji još važnije nego kod prirodnog porođaja - za normalno smanjenje maternice i stvaranje dovoljne količine mlijeka. Štoviše, poželjno je hraniti dijete ne u rasporedu, već na zahtjev.

Nakon češkog dijela, najudobnija pozicija u kojoj je udobna za ženu da hrani dijete je u položaju - leži na svojoj strani: na ruku, kada majka drži djetetovu ruku ili na jastuku, kada dijete leži na jastuku i mlijeko dolazi iz gornje dojke.

Također možete hraniti dijete dok sjedi, držeći ga ispod ruke, kada leži preko kreveta. U tom položaju opterećenje se uklanja iz područja skuta, a mlijeko je dobro uklonjeno s donjih i bočnih režnja prsne, tj. Pražnjenje se događa u područjima gdje je često moguće stagnaciju mlijeka. Za hranjenje, jastuk (ili jastuci) stavlja se na ovu poziciju, dječje noge idu iza leđa njezine majke, trbuščić je okrenut prema majčinoj strani, glava je blizu dojke, dječja usta su na razini majčine bradavice (ako ne ispunjavate ovo stanje, majka će se brzo umoriti).

Dok se oporavlja, majka može hraniti dijete na drugim mjestima: ležati, sjediti i stajati.

Nakon izbacivanja iz rodilišta

Nakon iscrpljivanja iz rodilišta (bez ikakvih komplikacija žena se isprazni 5-7 dana, nakon uklanjanja šavova ili zagrada, ukoliko se ne koriste materijali koji se mogu upiti), površina za šivanje mora se liječiti još 1-2 tjedna s jednim od antiseptika, ako je to 5% otopina kalij permanganata (koncentrirana tamna otopina kalijevog permanganata). Nemojte dopustiti da nosi mokro i prljavo rublje, jer se vlazi ili prljavim treba zamijeniti suhim.

Neobično bolna ili osjetljiva rana obično je zaražena. Stoga, u slučaju bolesti, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Najkasnije dva mjeseca nakon operacije potrebno je posjetiti antenatalnu kliniku, čiji liječnici trebaju davati preporuke glede prevencije i liječenja upalnih procesa, regulacije menstruacijske funkcije, izbora prihvatljive kontracepcije. S pojavom nepravilnih šablona iz genitalnog trakta, 3-6 mjeseci nakon operacije, prikazana je ultrazvučna scena za intrauterini dijagnostiku i ispravak patologije.

Oporavak nakon carskog dijela: oporavak bez gubitka

Nažalost, nije svaka trudnoća bez poteškoća i završava prirodnim porođajem, kao što to priznaje priroda. Ali mi, žene, imamo sreće što se rodimo u vrijeme kada možemo postati majke u slučaju teške trudnoće.

Milijuni žena koje rade u cijelom svijetu pomažu carski rez. Netko unaprijed zna da će se isporuka odvijati na ovaj način, jer netko češeran se hitno koristi, kako bi spasio život.

Što je carski rez?

Spinalna anestezija može biti dovoljna za njegovu primjenu - lijek se umetne u epiduralnu regiju kralježnice kroz kateter.

Oslobađanje boli i opuštanje mišića javljaju se samo u donjoj polovici tijela. Odmah nakon poroda, žena ima priliku uhvatiti bebu u naručju i pričvrstiti je na grudi.

Ako je unaprijed poznato da se carski rez očekuje trudnoće, zove se planirano. Postoji niz apsolutnih pokazatelja kada se alternativa i ne razmatra (nedosljednost između veličine djeteta i rodnog kanala, punog placenta previa, kao i određenih bolesti trudnice i određenog položaja fetusa u maternici) i indikacije izbora kada liječnik preferira operaciju kako bi se izbjegle moguće komplikacije,

Ako se u prirodnom porođaju, životno ugrožavaju komplikacije djeteta ili majke, otkrivaju hitnu kirurgiju zbog zdravstvenih razloga.

Planirani i izvanredni cesarijski odjel izvodi se različitim metodama.

Ovaj članak pruža popis stvari za novorođenče u ljeto. Što da se s vama u bolnicu i bez onoga što možete učiniti?

Duphalac za novorođenčad: upute, doza, cijena - u ovom članku.

Tehnika rada

Majke briju pubis, uvode kateter za obvezno potpuno pražnjenje mokraćnog mjehura. Napunjeni mjehur ometa redukciju, a time i brzo ozdravljenje maternice. Dosljedno izrezati kroz kožu, mišiće, peritoneum, maternicu, fetalni mjehur i ukloniti dijete.

Zatim se umbilikalna vrpca odsiše, prerada se ukloni, a uterus, peritonej također se sukcesivno spaja. Na koži nametnuti ili ubod, ili zagrade. Ponekad se ostavi drenaža da isprazni tekućinu iz trbušnih mišića, koja se uklanja nakon 2-3 dana. Kožne šavove će biti uklonjene 5-6 dana.

Važno: s planiranim carski rez, rez je horizontalno, s hitnim, u nekim slučajevima okomito.

Moguće komplikacije nakon operacije

Postotak komplikacija nakon ponašanja Cesarean sekcije je prilično visok, pojavljuju se u 10-40 posto žena u radnoj snazi.

U pravilu, prva su upala raznih lokalizacija i ozbiljnosti. Razlozi mogu biti i žarišta infekcije prisutnih u ženskom tijelu i pogreške u operaciji.

Najčešće se brine:

 • infekcija rana i endometritis;
 • simptomi upale na području šavova - bol, nepodudarnost, gubljenje;
 • vaginalni iscjedak, različit od uobičajene lohije, jasan signal problema u maternici;
 • peritonitis s razvojem sepsa - najteže moguće komplikacije koje se mogu razviti do smrti.

Ali manje opasne upale, kao što su endometritis (unutarnji sloj maternice), adnexitis (upala prstena), parametritis (upala krvožilnog tkiva), može dovesti do menstrualnih poremećaja, sindroma redovite boli, pobačaja i neplodnosti.

Anemija zbog opsežnog gubitka krvi tijekom operacije jedna je od najčešćih komplikacija. Važno je da tijekom ili nakon operacije treba imenovati manipulacije za nadoknadu gubitka krvi i da se žena treba u potpunosti hraniti za vrijeme perioda oporavka.

Druga ozbiljna komplikacija češkog dijela je tromboembolizam. Vrlo je važno prepoznati predispoziciju žene do nastanka čak i prije slanja u carski rez, te poduzimanje preventivnih mjera i liječenja na vrijeme.

Mislite li da je moguće odrediti trudnoću kod kuće? Možeš! Postoji nekoliko načina - ovdje.

Incision tijekom poroda - kako izbjeći i spriječiti suze? Učimo iz ovog članka.

Oporavak nakon operacije. Što može i ne može?

Prvi dan nakon operacije, žena se nalazi u jedinici intenzivne skrbi, gdje je njegovo stanje praćeno kvalificiranim osobljem.

Anestezija nakon operacije traje 2-3 dana.

Za sprečavanje pojave stagnacije, tromboembolizma i razvoja adhezivnih procesa vrlo je važno da žena promatra način kretanja. Prvo se okrenite u krevetu, ustajte do kraja prvog dana.

Važno je provesti terapeutsku gimnastiku 2-3 puta dnevno, a prva lekcija je 6 sati nakon operacije, ako nema medicinskih kontraindikacija.

 1. Stroking abdomen u smjeru kazaljke na satu.
 2. Udaranje prsa od donje desne - desne lijeve strane i obratno.
 3. Stroking donji back up.
 4. Izvršite duboko disanje dlana (dlan na membrani).
 5. Duboko trbušni disanje (dlan drži šav), s kontrakcijom i oteklinom abdomena.
 6. Alternativne klizne noge na limu, ležeći.
 7. Zakretanje stopala bez razbijanja peta.
 8. Kašljanje (dlan drži šav).

Potrebno je sjesti nakon carskog dijela (2 dana) s oprezom, pokušavajući ne pritiskati na površinu skuta, po mogućnosti ležeći natrag.

Prvi dan nakon anestezije nemojte uzimati čvrstu hranu. Bitni elementi u tragovima i vitamini propisani su kapljicama, žene mogu piti mineralnu vodu bez plina, obogaćene sokom limuna.

Sljedeći dan, dijeta uključuje proteinski bogati kuhano meso, kajgana jaja i sluzav. Prilikom odabira prehrane, važno je zapamtiti da hrana koja uzrokuje plin i fermentaciju u crijevima ne smije biti konzumirana, a osim toga, majke koje ne bi smjele jesti ono što je štetno za bebu.

Od 4 dana - zajednički stol.

Oslobođen je iz bolnice nakon cezarianog dijela 6-7 dana.

Kod kuće možete uzeti topli tuš s bebom sapunom, prije nego što je dopušteno samo djelomično zalijevanje s vodom. Kade su kontraindicirane, mogu se uzimati samo 2 mjeseca nakon operacije.

Zašto postoji vrtoglavica tijekom trudnoće? A o čemu se oni upozoravaju? Pitajte liječnika!

Zašto leđa boluje nakon poroda? Pročitajte o tome u našem članku.

Nakon izbacivanja iz bolnice

Kako pripremiti apartman za dolazak iz bolnice?

U idealnom slučaju, sve kućanske poslove u prvim danima nakon dolaska iz rodilišta trebaju preuzeti ostatak obitelji.

Sve akcije s bebom - mijenjanje odjeće, kupanja, hranjenja ne bi trebale biti organizirane tako da se majka morala presaviti. Stoga morate pripremiti stol za presvlačenje i visoki krevetić za dijete.

Kako prilagoditi dojenje?

Poteškoće s prehranom djeteta nakon cezariannog dijela javljaju se vrlo često. To je zbog brojnih razloga, uključujući gotovo obvezno hranjenje djeteta s mješavinama u rodilištu.

Mami se trebaju usredotočiti na povećanje količine proizvodnje mlijeka (masaža dojke, stalna pumpanja) i poboljšanje njegovog kvalitativnog sastava. Da biste to učinili, potrebno je uzeti specijalizirane dodatke i jesti u potpunosti.

Koja su ograničenja tijekom perioda oporavka?

Žena koja je prošla carski rez, mora pokazati dovoljno brige za sebe, tako da je oporavak potpun i nema utjecaja na njeno zdravlje. Stoga ne smije:

 • težine dizanja više od 3-4 kilograma. Dijete, prešano na prsa, može se nositi;
 • nositi odjeću izvan sezone, uhvatiti hladno;
 • seks je stroga zabrana do prestanka iscjedka (lohii). Nakon, obično nakon 8 tjedana - samo s pouzdanom kontracepcijom koju propisuje liječnik.

Ljudi često pitaju: što obrađuju šavove nakon porođaja? Pitali ste - mi odgovorimo.

Koliko tjedana traje trudnoća? Broji se zajedno - ovdje.

Nakon oporavka

Kada će početi menstruacija?

Obnova mjesečnog ciklusa je ista, i nakon vaginalne dostave i nakon operacije na maternici. Ovisno o laktaciji, to se može dogoditi nakon 2 mjeseca i nakon osam.

Još jednom, prikazana je carevinska, obvezna kontracepcija, čak i ako se mjesec još nije oporavio.

Kada treba posjetiti liječnika?

Ultrazvučno skeniranje također se provodi u bolnici za majčinstvo kako bi se pratilo proces iscjeljivanja maternice.

Ako je postupak normalan, trebate posjetiti ginekolog nakon završetka iscjedak.

Ako žena koja je prolazila kroz carski rez, postoje znakovi povećane upale - abnormalni iscjedak, bol, groznica, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ginekolog će staviti ženu na poseban račun i pratiti obnovu reproduktivne funkcije.

Kada mogu planirati sljedeću trudnoću?

Bez obzira na to koliko dobro ide proces iscjeljivanja maternice, uvijek postoji opasnost od rupture na mjestu šavova tijekom sljedeće trudnoće. Osim ako se razdoblje između trudnoća skrati, vjerojatno je da će žena moći prirodno rađati.

Što će biti naknadna dostava nakon cezariannog dijela?

Ako je žena zdrava i neće biti nikakvih komplikacija razvoja trudnoće i položaja fetusa, tada će se u budućnosti moći roditi.

Ako vam je još potreban drugi carski rez, tada će se držati na mjestu prvog šavova, prije nego što se oživi ožiljak.

Treba biti dobro poznato da je nakon što je prolazila kroz carski rez, žena je podvrgnuta operaciji abdomena. Ispravno ispunjavajući sve recepte liječnika i pomno razmatrajući njezin životni stil, ima svaku mogućnost obnavljanja svoje zdravstvene i reproduktivne funkcije.

Što je Elevit propisano za planiranje trudnoće? Koji su ti prekrasni vitamini? Pročitajte ovaj članak.

Za što i kako CTG tijekom trudnoće? Možete naučiti iz ovog članka.

Rehabilitacija nakon cezariannog dijela

Statistike pokazuju da se pomoću ove vrste operacije rodi više od 30% novorođenčadi. Za posebne kontraindikacije ili iz zdravstvenih razloga, majka ne može roditi dijete prirodno. Ponekad dolaze u cezarejsku sekciju već u osmom mjesecu trudnoće kako bi zaštitili dijete i majku od bilo kakvih komplikacija.

Indikacije za carski rez također mogu biti:

 1. Uske kosti zdjelice.
 2. Tumori i patologije genitalnih organa.
 3. Rani placentalni poremećaji.
 4. Hipoksija ili gušenja fetusa.
 5. Pogrešno mjesto fetusa.
 6. Veličina fetusa nije prikladna za maternicu.
 7. Majčinska infekcija (HIV).
 8. Dobna kategorija preko 38 godina.

Postoje mnoge indikacije za carski rez, neki od njih smatraju se apsolutnim, drugi relativni. Za opstetričar prvo mora uvijek spasiti život majke i djeteta. Ako je ova operacija naznačena trudnoj ženi, unaprijed se obratite svom liječniku kako prolazi i kako se brzo oporavlja nakon carskog rezima. Obično se propisuje planirani carski rez, kad je žena hospitalizirana i promatrana nekoliko dana prije operacije, provodeći potrebne postupke. U slučaju hitne hospitalizacije, račun može biti svaki djelić sekunde, tako da čine opću anesteziju i nastavljaju s operacijom. Takva operacija traje oko sat vremena, nakon čega slijedi prijenos prsa žena u jedinicu intenzivne skrbi. Tamo on provodi prvi dan, kada dijete njeguje medicinsko osoblje u bolnici majke. Izjava se provodi u roku od 5 do 7 dana nakon rođenja. I ovdje počinje novi život i majčinska nastojanja. Paralelno sa skrbi o djetetu, žena započinje proces obnavljanja njezinog tijela nakon carskog reza. Ovaj proces je vrlo naporan i zahtijeva dosta vremena, truda i energije. Život nakon operacije ima svoje ograničenje. Liječnik mora obavijestiti o tim ograničenjima i napisati preporuke koje treba slijediti.

Proces oporavka

Novootkrivena majka provodi dan nakon operacije u jedinici intenzivne skrbi, ali dijete, ako je rođeno bez patologija, nalazi se u dječjoj jedinici, gdje se pažljivo promatra i provodi sve potrebne postupke nakon odlaska. Otići iz kreveta i napraviti oštar pokret je zabranjen za još jedan dan. Postoje i ograničenja u dizanju utega. Najčešće, opterećenje ide do crijeva, u prvim danima može doći do mučnine i glavobolja. Novorođenče u tom razdoblju, majka ne donosi. Ukupno dijete s majkom u porodničkoj bolnici troši oko tjedan dana. Prije iscjedanja, liječnik uvijek savjetuje kako se oporaviti od carskog rezima i uspostaviti novi ritam tijela. Nakon carskog reza, rehabilitacija tijela traje gotovo 6 mjeseci. Ne samo unutarnji organi djevojke već i hormoni su obnovljeni. Dugo razdoblje prati pravilna prehrana i ograničeno fizičko naprezanje.

Čuvanje šavova

U postoperativnom razdoblju nakon cezariannog dijela, na trupu djevojke ostaje šav, na trbušnom području, obavezno se nanosi zavoj na šav. U trenutku kada je pacijent u rodilištu, sve potrebne manipulacije ranom čine medicinska sestra. Šava se tretira antisepticima i zamjenskim oblicima. Šavovi su uklonjeni sedmog dana, nakon čega je već dopušteno vlaženje rane. U razdoblju nakon operacije cezariannog dijela može doći do gušenja ožiljak. Za brzo ozdravljenje, na ranu treba nanositi posebne kreme za brzo liječenje. U takvim slučajevima, hitno je zatražiti savjet liječnika.

Korištenje zavoja

Za održavanje tonusa trbušnih mišića i trbušne šupljine, preporučljivo je nositi zavoj. Postoperativno razdoblje nakon cezariannog dijela smanjuje se gotovo polovinom sredstvom povezivanja. Trajanje njenog nošenja je barem jedan mjesec, u ekstremnim slučajevima, to je brža rehabilitacija nakon cezariannog dijela. Obloga ne samo da štiti šav, nego također olakšava proces skrbi o djeci. Mnogi liječnici savjetuju pokretanje zavoja nakon šestog mjeseca trudnoće. Ali ovaj subjekt ima niz kontraindikacija:

 1. Problemi s gastrointestinalnim traktom.
 2. Ispuštanje šavova nakon carskog rezanja.
 3. Moguće oticanje bubrega.

Nemir u prvom slučaju temelji se na činjenici da zavoj cijepa organa probavnog sustava, što može uzrokovati ozbiljne probleme. Pukotina šavova donosi bol.

Trebalo bi uzeti pauze dok nosi zavoj, ne može biti oko sat vremena. Trbušni mišići se opuštaju s vremenom pa se pauze trebaju provoditi svaka 3-4 sata. Pojedinačno odabrati zavoj pomoći liječniku.

Obnova menstruacijskog ciklusa

U ovom slučaju, ne postoje posebne razlike nakon porođaja na prirodan način i ne postoji carski rez - menstrualni ciklus je obnovljen na isti način. Lochia je postpartum ispuštanje crvene boje, slično menstruaciji, s vlastitim specifičnim mirisom. Oni ostavljaju oko 2-3 mjeseca, osobito u izobilju u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Postupno, gube boju i potpuno nestanu. Koliko je tijelo obnovljeno nakon carskog dijela, a menstrualni ciklus je čisto individualni proces. Nakon rođenja maternica dolazi do željenog tonusa i stvara novu sluznicu. Oporavak traje oko 3 mjeseca. Kada se pojave menstruacije, prvih nekoliko ciklusa vrlo je bogato. Svakim ciklusom, količina iscjedka je normalizirana i potpuno završava nakon 5 mjeseci. Od tog vremena mjesečno, kao i prije, dolazi u pravom trenutku i jednom mjesečno.

Dijeta i pravilna prehrana

Rehabilitacija nakon carskog dijela uvelike ovisi o tome što hrani novu majku. U prvim danima rehabilitacije nakon carski rez, ženama je prikazana čistačica koja vraća crijeva. Liječnici preporučuju da ne preopterećuju gastrointestinalni trakt i ograničavaju unos hrane, zbog čega se propisuju odgovarajući kapaljke s pravom tvari (glukoza se obično ubrizgava). Možete unijeti dijetu na drugi ili treći dan. U bolnici ima sve da obnovi tijelo žene u radu. Nakon tri dana dozvoljeno je da se već uvelike unese u prehranu, poželjno je da se kuha i biljno ulje. Iz prehrane bi svakako trebalo ukloniti prženu i začinjenu hranu, osobito u dojenju.

Značajke prehrane nakon ispuštanja:

 1. Mliječni proizvodi i mliječni proizvodi (mlijeko, kefir, jogurt, sir, prirodni jogurti).
 2. Povrće, sirovo i kuhano. Preporuča se kuhati povrće za par, jer zadržavaju korisnije vitamine.
 3. Meso. Kuhanje također treba kuhati ili kuhati. Meso sadrži bjelančevine u velikim količinama, tijelo ga treba za gradnju materijala.
 4. Voće. Sirove jabuke, kruške, banane, grožđe i naranče. Pogotovo citrusa, s visokom zasićenosti vitamina C.
 5. Maslac i biljno ulje. Sadrži veliku količinu vitamina topljivih u mastima.
 6. Voda. Što više vode, to bolje donijeti kožu u tonus i zdrav izgled.
 1. Mesni proizvodi (kobasice, kobasice).
 2. Dimljeni proizvodi (riba, meso).
 3. Umak od rajčice, ketchup.
 4. Slatkiši.
 5. Češnjak i luk.
 6. Marinirani proizvodi.
 7. Brza hrana.
 8. Karbonatna pića i alkohol.

Ako djevojka odluči otići na prehranu, nužno je pregovarati s liječnikom. Pridržavanje određene prehrane je moguće ako ne postoje komplikacije nakon operacije. I prvo se treba sjetiti bebe, jer kada dojenje sve što mama jede, to se odražava. Dijeta treba zadržati dugo, oko 2 mjeseca.

 • Prvi dan Doručak - zobena kaša, čaj i sendvič s maslacem. Ručak - povrće, pileća juha, kuhana prsa, čaj. Večera s mueslom. Između obroka možete jesti voće i orašaste plodove.
 • Drugi dan Doručak - kuhano jaje, žitarice s mlijekom, čaj. Ručak-kuhani makaroni, bez ulja, peciva, salata od povrća, odjevena s maslinovim uljem. Večera - pirjani kupus, steamed kruh, čaj.
 • Treći dan Doručak - kašuti od heljde, čaj, prirodni jogurt. Ručak - rezanci, parići, šećerni kompot. Večera - svježi sir s voćem i jogurtom, čaj, kreker s maslacem.
 • Četvrti dan Doručak - zobena kaša s maslacem, čajem, jabukom. Večera - salata od povrća, pileća prsa s heljda, lagana juha, čaj. Večera - povrće ukrašeno kuhanom ribom, piće bez šećera.
 • Peti dan Doručak - kefir i žitarice, jaje. Večera - juha, kuhani krumpir bez ulja i komad parnog mesa. Večera - kuhano povrće s pilećem lignju.
 • Vikend - način pića, više od 2 litre vode, sirovo povrće i voće.

Ova hrana se može kombinirati svaki tjedan i dodati nešto novo, korisno.

Spolni i seksualni život

Nakon koliko je tijelo obnovljeno nakon carskog rezima i kad možete započeti seksualni život je teško. Ovi procesi su pojedinačni. Ginekolog mora propisati kontracepciju djevojci, čak i ako njezino razdoblje još nije započelo. Doziranje da se živi seksualno je moguće nakon savjetovanja s liječnikom, tek nakon pregleda i zaključivanja da je maternica došla do željenog oblika. To se obično događa nakon dva mjeseca. Što je kontracepcija? Proces carskog reza oštećuje tijelo života, genitalija i hormoni ponovno su obnovljeni. Nakon cezariana, sljedeća trudnoća je moguća tek nakon dvije ili tri godine, kada je tijelo potpuno normalno.

Ponovljena isporuka

Druga i naknadna isporuka nakon cezariannog dijela moguće su nakon dvije - tri godine. Do tog vremena, proces seksualnog života trebao bi biti praćen upotrebom kontracepcijskih lijekova. Ako je par odlučio imati još jedno dijete, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Postoje slučajevi kada je trudnoća nakon carezana nemoguća. Za mnoge djevojke, liječnici daju povoljnu prognozu za sljedeću trudnoću - možete prirodno rađati i nema prepreka za to.

Sport i oporavak slike

Koliko se dugo tijelo oporavi nakon carskog režima i kada možete početi igrati sport ovisi o općem stanju žene. Čim majka odluči početi igrati sport, potrebno je konzultirati ginekologa. On procjenjuje stanje genitalija i proces ozdravljenja šavova. Ako je sve u dobrom stanju, daje odobrenje za fizički napor. Često se utvrdi da nakon što se djevojka počela baviti sportom, mlijeko nestaje. Je li moguće? Da, moguće je. U sportskom procesu morate znati mjeru, a ne preopteretiti nepripremljenu organizmu. Povećajte pristup i broj vježbi koji se traže postupno. Na primjer, Kegelove vježbe pomoći će vratiti ton maternice.

Ako nema kontraindikacija liječniku, tada možete početi s gimnastikom već u odjelu, uz pomoć disanja.

 1. Duboki dah, brzo uzdisati. 2 seta od 10 puta.
 2. Udaranje trbuhu u smjeru kazaljke na satu dubokim dahom i dubokim dahom.
 3. Masiranje trbuha od vrha do dna.

Liječnici savjetuju radeći joge nakon carskog rezima. Možete se prijaviti za pojedine predmete ili pronaći tečaj vježbi za vježbe kod kuće.

Nakon 2 mjeseca sporta možete aktivnije raditi. Naglasak treba staviti na trbušne mišiće i stražnjice.

Vježbe za tisak:

 1. Alternativno podizanje nogu. 3 seta od 20 puta.
 2. Podizanje torza. 5 setova od 15 puta.
 3. Podizanje glave u skloni položaj. Dok naprezanje mišića tiska. 3 seta od 15 puta.

Vježbe za stražnjicu:

 1. Čučanj. 3 seta od 30 puta.
 2. Čučanje s utezima (2-3 kg). 3 seta od 20 puta.
 3. I. p - leži na svojoj strani. Podizanje nogu po tijelu. 3 seta od 20 puta. Uz drugu nogu.

Spavati i odmoriti

Nakon operacije, svakako se morate odmoriti i uspostaviti san i odmor. U snu se tijelo obnavlja i dolazi u formu. Sa malim djetetom ovo je svakako problematično, ali uvijek se može pronaći izlaz.

Šetnje

S pojavom bebe šetnje trebao bi biti u svakodnevnom načinu rada. Svježi zrak i kisik pomažu bebu da se navikne na način života izvan maternice, a majke - kako bi tijelo zasitio kisikom. Bez kisika, oporavak tijela je nemoguće. Ona hrani tkiva i organe i pomaže iscjeljenju rezova i ožiljaka.

higijena

Uzimanje tuševa i vruće kupke dopušteno je samo nakon uklanjanja šavova. Do ove točke treba prati toplom vodom i sapunom i obrišite tijelo s salvama kako biste izbjegli pojavu infekcija.

Ton trbušne kože

Naoružani uljima, možete se početi boriti sa strijama, ako su naravno dostupni. Ulje aktivno glatku kožu i njeguje. Glavna stvar u ovom poslu je pravilnost. Svakodnevno - ujutro i navečer nanesite ulje na trbuh i stražnjicu. Za najbolji učinak ne povrijediti masažu.

Prvih dana nakon carskog rezima: kako ubrzati oporavak?

Bez obzira na to kakav je način rođenje djeteta, prirodno ili s carskim rezom, njegov dolazak u naš svijet pravi je čudo, a briga o sitnoj kvržici postaje primarna zadaća novorođene mame. Međutim, prvi dani nakon cezariannog dijela ponekad postaju pravi test, jer sve radnje koje prethodno nisu izazivale poteškoće, na primjer, kašljanje, smijeh, okretanje s jedne strane, duboko udahnuti, sada se čine nevjerojatno teškim i bolnim. Što možete očekivati ​​i kako ublažiti stanje u prvim danima nakon cezariannog dijela?

Prvih dana nakon carskog rezima: što očekivati?

Prvog dana nakon cezariannog dijela, novootvorena majka pomno se prati u jedinici intenzivne njege, mjerni tlak, puls, temperatura. Liječnik neprestano prati kako se maternica smanjuje, bez obzira da li postoji puno pražnjenja, bilo da se radi o mokrenju. Ako je tijekom epiduralne anestezije tijekom cezariannog dijela korištena žena, preporuča se da ostane u krevetu 3 do 12 sati. Potrebno je prvi put uz pomoć medicinske sestre ili rođaka uzeti vrlo pažljivo, polako, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta. Dopušteno je sjesti ne prije 2-3 dana nakon operacije.

Kako olakšati život nakon carskog dijela?

Nažalost, ustajanje za kretanje i premještanje nakon carskog rezima morat će se stalno i to se ne može izbjeći. Ali možete olakšati život, osjećati se udobnije i udobnije, a ne izazivati ​​dodatne neugodne osjećaje ako slijedite jednostavne savjete.

Kako se prevrnuti na stranu?

 • Savijte koljena i stopala na površini kreveta.
 • Mi se odmaramo našim nogama i podignemo kukove kako bismo uspravili tijelo od ramena do koljena.
 • Sada skrenite bokove na stranu i ispustite ih na krevet. Gornji torzo također se okreće u istom smjeru.
 • A ovdje već ležiš na tvojoj strani.

Takav lagani način okretanja na svojoj strani će spasiti vas i vaše šavove od neželjenih boli i oštećenja, kao i spasiti laktove od trljanja o plahtama i prekomjernoj napetosti.

Kako ublažiti kašalj?

Nažalost, čak i najmanji kašalj nakon cezariannog dijela može uzrokovati znatnu patnju. Sada se sve češće koristi tijekom epiduralne anestezije tijekom cezarianne sekcije, no događa se da se koristi i opća anestezija. U tom slučaju potrebno je kašljati kako bi se oslobodili pluća mucusa akumuliranih u njima. Jednostavna tehnika, jednostavno nazvana "woof", pomoći će vam bezbolno iskašljavanje. Iako je ime čudno, ali tehnika je stvarno djelotvorna.

Dakle, ako smatrate da vam kašljanje odgovara, trebate učiniti sljedeće:

 • Zaštitite šavove rukama, mali jastuk ili ručnik.
 • Udahnite polagano i duboko, potpuno ispunjavajući pluća zrakom.
 • Izdahnite oštro, ali nježno, dok povlačite trbuh, ali ne dopustite da se napuhne.
 • Sada napravite zvuk poput "voska".

Kada se osjećate kako zujate u prsima i imaju snažan nagon za kašljem, koristite ovu metodu kašljanja nekoliko puta na sat sve dok pluća ne budu jasna.

Kako izaći iz kreveta?

Po prvi put, bolničko osoblje će vam pomoći da izađete iz kreveta nakon carskog rezima nakon dopuštenja odgojno-ginekologa. Kada prvi put izašete iz kreveta, osjećate vrtoglavicu i slabost. Za vas je sada normalno i, nažalost, neizbježan.

Da biste izašli iz kreveta, slijedite ove upute:

1. Uključite svoju stranu, slijedeći savjete u odjeljku "Kako se uključiti?". Nakon toga, neka vaše noge vise dolje s ruba kreveta i, gurajući lakat s kreveta, pomaknite se što je moguće lagano i nježno u sjedeći položaj.

2. Nemojte odmah ustati, sjediti neko vrijeme, premjestiti noge i noge.

3. Kada se osjećate spremni, stavite noge na pod i stand up uz pomoć. Pokušajte se ispraviti, nemojte se ustručavati u "tri smrti". Iako vam se čini da se šavovi pooštravaju, zapravo, uspravno stojeći ne može vam štetiti šavovima.

4. Kao što ste malo naviknuti na stojeći položaj, poduzmite mali korak.

Zapamtite da je najteže, a svaki put kad se ustanete bit će lakše i lakše. Hvalite se, ne lijeni hodati, pokušajte postupno povećavati broj koraka i trajanje šetnji. To doprinosi obnovi vašeg tijela i brzom ozdravljenju šavova. Zapamtite da vam svaki dodatni pokret donosi bliže poželjnom iscjedku i brzom povratku kući sa bebom.

Što ne može biti prvi put nakon cezariannog dijela

Cezarianni odjel koristi se u slučajevima nemogućnosti samostalne isporuke iz raznih razloga. Nakon češkog dijela, kao i nakon drugih operacija, predložene su neke zabrane i preporuke tijekom perioda oporavka. Ono što ne može biti učinjeno nakon carskog rezima i da je moguće u postoperativnom razdoblju, svaka žena koja se priprema za operaciju treba znati.

Prvi dani postoperativnog razdoblja

Nakon češkog dijela, žena je u jedinici intenzivne njege. U ovom trenutku žena dobiva intenzivnu rehabilitacijsku terapiju. Ovisno o stanju žene, može se propisati lijek za vraćanje izgubljene krvi, antibakterijskih lijekova i lijekova koji vraćaju crijeva.

Prvi dan nakon operacije ne može jesti. Možete popiti vodu s limunovim sokom. Također se prvog dana ne preporučuje sjesti. Sve hranjive tvari u prvih 24 sata nakon cezariannog dijela žene dobivaju intravenozno u obliku kapljica.

Drugi dan postoperativnog razdoblja

Ako je operacija nekomplicirana i stanje žene u radu je stabilno, drugi dan mladi majka se prenosi u odjel postpartum terapije. Svaka žena koja je podvrgnuta operaciji konzultira se o terapijskim metodama postoperativnog liječenja. Šavovi nakon cezariannog dijela se liječe 2 puta dnevno.

I dalje se nastavlja terapija antibioticima. Interdictions u ovom trenutku postaju manje strogi. Zabrana čvrste hrane i dalje postoji. Mama može već jesti mesu, prirodni jogurt, kuhano meso, sjeckano u miješalicu. Također možete popiti čaj, kompote i voćne napitke. Obroci bi trebali biti ograničeni. Potrebno je jesti u malim količinama 5 - 6 puta dnevno.

Počevši od drugog dana, morate se početi preseliti neovisno. Međutim, oštro izlazak iz kreveta nije preporučljivo. Morate se oprezno ustajati, okrenuti na stranu i spuštati noge na pod. U prvim danima bit će teško, ali motorička aktivnost nakon operacije je vrlo važna za brzi oporavak svih tjelesnih funkcija.

Osim toga, počevši od drugog dana nakon operacije, potrebno je primijeniti novorođenče na dojku što je češće moguće. Podignite dijete treba biti pažljivo, bez naprezanja trbušnih mišića. To će pomoći uspostaviti laktaciju i pridonijeti brzom smanjenju maternice.

Treći dan postoperativnog razdoblja

Trećeg dana nakon carskog rezima ostaje zabrana čvrstog hrane. Postupno možete uključiti u kašu za prehranu, laganoj maslaži, jogurtu s niskim udjelom masnoća, parnom, povrtnom ili voćnom kaši. Sprječavanje prejedanja. Potrebno je jesti često, ali u malim dozama.

Ipak, ne možete naglo izaći iz kreveta i napinjati mišiće abdominalaca. Dok se postoperativna šavova ne odgađa ožiljak, ne može se tuširati. Prvo pažljivo kupanje može se obaviti najkasnije sedmog dana nakon operacije. Nemojte trljati šav krpom. Lagano ga sapunite sapunom i isperite toplom vodom. Važno je temeljito izbrisati šav nakon kupanja mekanim ručnikom. Držite šav suhom. Po preporuci liječnika, ako je potrebno, šav mora biti tretiran antiseptičkim rješenjima.

Šavovi u postoperativnom razdoblju

Ovisno o šavovima koji su primijenjeni tijekom operacije, šavovi mogu biti apsorbirajući i apsorbiliraju se. Danas, u većini slučajeva, kirurzi koriste materijale za šivanje koje se ne trebaju ukloniti nakon operacije.

Teme rastopiti u roku od 2 mjeseca nakon operacije ili ostati u pacijentovom tijelu i ne zahtijevaju uklanjanje. Uz pravilnu skrb i poštivanje svih preporuka, šava se brzo odgađa i postaje gotovo neprimjetna nakon 3-6 mjeseci nakon intervencije.

Da biste izbjegli probleme sa šavovima, ne možete sami ukloniti zavoj. Potrebno je strogo slijediti sve preporuke liječnika i slijediti upute stručnjaka. U normalnom stanju šavova, žena je otpuštena kući na dan 7-10 nakon carski rez.

Početna obnova

Unatoč činjenici da se žena vratila kući, trebala bi u prvim tjednima nakon operacije strogo slijediti preporuke liječnika. Nemoguće je naglo podizati dijete, bolje je da ga hrane. Nema potrebe za teškim radom i prekomjernim radom.

Liječnici ne preporučuju podizanje težine i inzistiraju da jedino što žena može podići u postoperativnom razdoblju može biti novorođeno dijete. Sve ostale kućanske poslove povezane s dizanjem utega, morate se pobrinuti za obitelj i prijatelje.

Dijeta se postupno vraća na uobičajena jela za žene. Međutim, zabrana slatkog, prženog, masti. Također tijekom cijelog postoperativnog razdoblja zabranjeno je jesti mahunarke, kupus, citrusa, kobasice, konzervirane hrane i pekarskih proizvoda.

Kasnije, kada je žena posve obnovljena nakon operacije, ti se proizvodi mogu uvesti u prehranu, pažljivo promatrajući reakciju novorođenčeta. Ako dijete reagira alergijskom reakcijom ili trbuščićem, zabrana nekih hrane može trajati tijekom cijelog razdoblja dojenja.

Intimni život u postoperativnom razdoblju

Ovisno o stanju žene, zabrana seksa može se razlikovati od 1,5 do 2 mjeseca nakon carskog reza. Ovo pitanje treba riješiti liječnik koji se bavi liječenjem, na temelju pregleda i dinamike oporavka u postoperativnom razdoblju.

Ako nastanu komplikacije, poput infekcije šavova, upale maternice, endometrioze, itd., Zabrana intimnih odnosa može se produžiti sve do potpunog oporavka. U svakom slučaju, intimni život može se obnoviti tek nakon prestanka sekreta i potpunog zacjeljivanja šavova.

Sport u postoperativnom razdoblju

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje kada započeti tjelesnu vježbu da bi se vratio lik. Ako se žene koje su sami rodile mogu početi igrati sport odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, a zatim s ženama koje su prolazile kroz carski rez, sve je posve drukčije.

Nakon operacije, morate izdržati najmanje 1,5 mjeseca prije početka vježbanja. Potrebno je započeti nastavu s minimalnim opterećenjima, postupno povećavajući broj i ritam vježbi.

Napravite vježbe za jačanje mišića trbuha samo nakon odobrenja liječnika.

Prije toga, možete napraviti svjetlo gimnastika, koja je usmjerena na podizanje vitalnosti i raspoloženja.

Ponovljena isporuka

Žene koje su rađene uz pomoć operacije, ne preporučuje se planirati trudnoću prije 2 godine nakon operacije. Tijekom tog vremena, ožiljak na maternici će potpuno izliječiti i neće moći nepovoljno utjecati na kasniju trudnoću.

Ako se slijede sve preporuke, žena se brzo oporavi nakon operativne dostave i može planirati rođenje drugog djeteta u budućnosti. Ponovljena dostava u ovom slučaju, najvjerojatnije, također će se odvijati uz pomoć kirurške intervencije. Međutim, postoje slučajevi i neovisna dostava nakon operacije.

Oporavak nakon carskog reza

Nakon carskog dijela, prvi su dani najteži. Takva sitnica koja se okreće na svojoj strani, kašljanje, udisanje duboko ili dopiranje u krevet nije lako.

PRVI DANI

Prvog dana nakon operacije, novootvorena majka nalazi se u jedinici intenzivne skrbi, gdje joj stanje prati sestra i anesteziolog. Analiziraju se krvni tlak, puls, temperatura, stupanj kontrakcije maternice i intenzitet vaginalnog pražnjenja, uriniranja. Sestra mijenja zavoje u postoperativnom području za šivanje. Nakon primjene epiduralne ili spinalne anestezije, žena bi trebala ostati u krevetu 3 do 12 sati. Morate postupno, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta i uvijek u prisustvu nekoga iz medicinskog osoblja ili rodbine. Možete sjesti 2-3. Dana nakon operacije.

Da biste se osjećali udobnije nakon operacije, dovoljno je slijediti sljedeće savjete:

Uključivanje strane

1. Kako biste olakšali valjanje s leđa na stranu, najprije savijte koljena tako da se noge odmaraju na ravnini na kojoj lažeš.
2. Oslonite noge i podignite bokove tako da se vaše tijelo ravnalo od ramena do koljena.
3. Skrenite bokove na stranu i spustite ih. Zatim okrenite gornji dio tijela u istom smjeru.

Tako da ležiš na tvojoj strani. Na taj način štedi vaše šavove od oštećenja i sprema laktove od bolnog trljanja na plahtama.

kašalj

Ako se tijekom perioda carskog reza upotrebljava opća anestezija, potrebno je kašljanje kako bi se oslobodio sluzi koji se nakupio u plućima.

Kašalj, bez straha od neugodnih ili bolnih osjeta, koristite nekompliciranu tehniku ​​nazvanu "woof". Unatoč ironičnom imenu, to je stvarno djelotvorno i preporučeno od strane stručnjaka.

1. Potrebno je ojačati šavove rukama, malim jastukom ili vezati ručnikom.
2. Sada duboko udahnite, punite pluća u potpunosti.
3. Sljedeća akcija je puni izdisaj, oštro, ali nježno - povlačenjem trbuha, a ne pušući.
4. Napravite zvuk poput "woof".
5. Ponovite nekoliko puta u roku od jednog sata, pogotovo ako se osjećate gurkanje ili jecanje u prsima. Ako je prsa čista i redovito izašete iz kreveta, nema potrebe za to često.

Ako je "neobično rođenje" planirano zbog posebnoga svjedočenja, koje smo već detaljno opisali u članku "Neprocjenjiva pomoć u porodu", izuzetno je korisno pravilno liječiti kašljanje.

Ustajte na noge i hodali

Po prvi put, medicinska sestra će vam pomoći iz kreveta nakon dopuštenja svog liječnika. U tom slučaju, osjećate slabost i vrtoglavicu. Nemojte se bojati! Ovo je prirodno, jer ste upravo prošli kroz abdominalnu operaciju! Bez obzira na to je li korištena opća anestezija ili epiduralna anestezija, neizbježan je osjećaj slabosti tijekom prvog uzlaza.

Sada, po prvi put porasli, prvo razmislite o onome što je već najteže, a vaš prvi uspon već znači da ste čvrsto na putu za oporavak!

Rođenje djeteta je veliki događaj, pravi izazov, bez obzira na to kako se to dogodilo - kroz rodni kanal ili uz pomoć "Cesareja". Ozbiljno mislite da ste u određenom trenutku, točno na određenoj točki velike Zemlje, ostvarili ovaj uspjeh! I vrlo brzo dugo očekivani bebin će biti s vama kod kuće i uživat ćete u sreći majčinstva, neprocjenjivim trenucima komunikacije s najslađim, najdražim, najdražima bitkom na svijetu.

Ako strogo slijedite preporuke liječnika, razumijevanje da vaše zdravlje izravno ovisi o njihovom poštivanju, razdoblje oporavka će ići glatko i brzo.

Da biste izašli iz kreveta, učinite sljedeće:

1. Okrenuvši se na stranu, dopustite nogama da se spuste s ruba kreveta i pomaknu se na sjedeći položaj.
2. Sjednite malo i napravite pokrete s nogama.
3. Kad ste spremni, spustite noge na pod i ustatnite (uvijek uz pomoć). Stajati što je moguće ravnije. To ne boli šavovima, čak i ako izgleda da su ispružene.
4. Kada se naviknete, poduzmite mali korak.

Svaki put kada izađete iz kreveta, vidjet ćete da je lakše i lakše to učiniti.

Sada pokušajte postupno povećati trajanje vaših šetnji. Samo nemojte zaboraviti misliti:

- Učinio sam! Svakim korakom postajem jači. Svaki pokret me približio kući za pražnjenje, jer svaki krilni poklopac nosi pticu bliže i bliže svom dragom gnijezdu.

Intestinalni plinovi

Oni, dragi, prisiljeni su paziti na sebe nakon bilo kakve operacije u trbušnoj šupljini. Jednostavno rečeno, ovo je situacija, izrazito izražena riječima "Ja sam u bič." Razlog tom problemu je usporavanje intestinalne aktivnosti kao rezultat operacije.

Uhvatiti plinove pomoći će vam:
- duboko disanje;
- stolica za ljuljanje (ako će plinovi poremetiti kod kuće);
- isključenje iz postoperativne prehrane hrane i pića koja proizvode plinove

mokrenje

Još jedan osjetljiv trenutak - moguće poteškoće s mokrenjem. Mogu se pojaviti nakon katetera u mokraćovodu, anesteziji i abdominalnoj operaciji.

Ne brinite, pijte više tekućine, pokušajte urinirati u tuš ili kadi. Ako se ne možete urinirati, još uvijek trebate kateter da ispraznite mjehur.

PRAVA HRANA

1. dan

Ženama je dopušteno piti vodu bez plina, zakiseljeno s limunovim sokom. S obzirom da se obično nakon operacije droga stavljaju, prvoga dana, majka prima sve hranjive tvari izravno u krvotok.

Dan 2

Drugi dan nakon cezariannog odjeljka žena se prebaci iz jedinice intenzivne skrbi na postpartumski odjel. Dijeta nakon cezariannog dijela slična je prehrani nakon bilo koje operacije abdomena. Gusta hrana je isključena - u ovom trenutku potrebno je uštedjeti organa probavnog trakta što je više moguće.

Dan 3 i dalje.

Dijeta se postupno proširuje. 3. dan nakon operacije u izbornik se unosi mršavi pileća juha, mljeveno kuhano meso, sir ili kruh od mesa ili juhe. Cijela dijeta podijeljena je na 5-6 prijem. Dopušteno je piti ne baš slatki čaj, pikantna mliječ, kompoti, bujon hips. Uobičajena količina hrane pri svakom prijemu - 70-100 ml.

Prva nezavisna stolica trebala bi biti na 3-5 dan nakon operacije. Nakon toga možete se vratiti proizvodima koji se konzumiraju tijekom trudnoće, ali podložni su ograničenjima koja su preporučena za majke koje rade. Uostalom, do tog trenutka obično dolazi mlijeko.

Srž normalizacije i prevencija zatvora su od velike pomoći:

- umjerena tjelesna aktivnost,
- također dovoljnu količinu povrća i suhog voća (osobito šljive) u prehrani. U tom razdoblju, nema prehrambenih navika za žene koje su rodile carski rez, ne postoje.

Dojenje "od A do Z"

Postoji mogućnost prvog hranjenja čak iu operacijskoj sobi, pod uvjetom da je operacija provedena lokalnom anestezijom, a bolnička pravila omogućuju takvo hranjenje. Ali s hranom morat ćete malo pričekati ako je operacija izvedena pod općom anestezijom ili vaše dijete treba medicinsku njegu.

Pokušajte podići dijete iz dječje sobe čim dođete do vaših osjetila. Treba imati na umu da određeni fizički čimbenici otežavaju djetetu da se prikaže na dojku.

Čak i strah može uzrokovati prve neuspješne hranjenja. Pored toga, mlijeko može doći kasnije (5-9 dana) zbog korištenja opće anestezije i ograničenja korištenja sredstava koja smanjuju maternicu, nedostatka potrebnih hormona koji se oslobađaju tijekom vaginalne dostave. Međutim, majčino mlijeko vaše bebe toliko je potrebno!

Sjeti se sljedećih pravila

Zahtijevajte privitak djetetovoj dojci odmah nakon isporuke ili nakon podizanja anestezije. Ali nemojte očekivati ​​od prvog dojenja hranjenja, jer morate oboje puno više naučiti.

Zamolite svog liječnika za pomoć ako vidite zabranu bolesničke skrbi za hranjenje bebe u odjelu za djecu, osobito ako je rođenje normalno. Morate unijeti bebu za hranjenje.

Najčešće, rodiljne bolnice nakon cezarije koriste lijekove koji su kompatibilni s dojenjem, ali medicinske sestre i dalje pate mame sa štetnim lijekovima, posebice antibioticima. Pitajte svog liječnika o lijekovima koje ste propisali i ako su kompatibilni s hranom. Zapišite imena tih lijekova.

Može se dogoditi da se tijekom vremena za hranjenje beba spava. Probudite ga, unatoč činjenici da nije etički. Kad se probudi, odmah počnite hraniti. Glavna stvar je vaša želja za početkom i nastavljanjem hranjenja. Proizvodnja mlijeka je vrlo ovisna o dvije stvari: vaše samopouzdanje da možete hraniti bebu i aktivnost bebe bebe.

Kad god je dijete doneseno za hranjenje, pripazite da ga pričvrstite na prsa, čak i ako spava: djeca mogu usisati polu snu.

Budite strpljivi. Ne brinite, dijete neće biti gladan, jer je potreba za hranom u novorođenčadi mala. Prije svega, vaše dijete treba ljubav i ljubav. Držite ga blizu. On će "zapamtiti" vaše srce i "prepoznati" vas.

Ako je dijete s vama najranije od 3. dana i čuva se odvojeno:

Biti u odjelu odvojeno od djeteta, dekantirati obje dojke - bolje je 8 do 10 kratkih pokušaja 5 minuta, svaka 2 sata, isključujući noćni odmor od 24 sata do 6 sati. Vaša je beba upravo rođena, a dok se kolostrum proizvodi malo, prema prirodnoj potrebi. Stoga, izraženo 5-10 grama nije dovoljno. I nemoguće je izraziti "do posljednje kapi". Nemojte se mučiti. Colostrum skuplja u bocu, 8 sati može biti pohranjen bez hladnjaka, na sobnoj temperaturi. U najranijoj prilici, dajte bebu colostrum, po mogućnosti iz žlice, stavljajući dijete na svoj lakat tako da je polu-vertikalna na njemu.

Ako vam dijete dođe do sat vremena, spremite još 6-8 pumpanja, isključujući noćni odmor. Obično svaka sekunda hranjenja je neučinkovita zbog činjenice da je beba hranjena i on je naviknut sisati iz boce. Ako tijekom dojenja beba aktivira dojku u ispravnom položaju, razmotrite ovaj datum pumpanjem. Ako beba sranje usisava - napuni grudi nakon hranjenja.

Svaki put kada posjetite dijete, ne treba se usredotočiti na to koliko je sranje, već o tome kako uzima dojku.

Svakako nanesite dijete na obje dojke u jednoj hrani, za bolju stimulaciju laktacije. Učinite to sve dok ne dođe do značajnog naleta mlijeka, što može započeti 2-5 dana nakon što je beba redovito dovedena.

Hranite bebu samo kada je mirna. Inače, neće moći pronaći i uhvatiti bradavicu. Ako dijete vrišti, povucite ga blizu, protresite ga i smirite. Onda dati prsa. Da biste smanjili postoperativnu nelagodu, kod hranjenja djeteta postavite jastuk ispod nje, ležeći na svojoj strani. Tijekom vremena, bol šavova će nestati i osjetit ćete samo radost kada hranite dijete.

Vi i vaša beba su kod kuće!

Nemojte biti nervozni ako imate neuspjeh kada hranite bebu. Hranjenje treba početi što je moguće mirnije i opušteno. Saznajte kako ne mislite na sve što vam može uzrujati i uzrujati.

Pored toga, mentalni stres može smanjiti oslobađanje mlijeka.

- Pozovite savjetnika za dojenje kako bi naučili praktičnost i tehniku ​​dojenja (morate naučiti pravilno primjenjivati, pravilno oduzeti, ugodno se hraniti, hraniti s različitih položaja, hraniti ležati i spavati zajedno u djetetu, ispravno izraziti, ako je potrebno)

- Prije savjetovanja o dojenju, primjenjujte bebu na prsa svakih 2 sata, bez obzira na to spava li se ili probuditi, osim za noćne pauze od 22 do 24 sata ujutro do 4 ujutro.

"Uzmi dijete u krevet s tobom čim pođete u krevet i spavate s njim po noći".

Vaša hrana tijekom hranjenja

Kod dojenja, dnevni unos treba sadržavati najmanje 500 ml mlijeka, kefira ili jogurta, 50-100 g svježeg sira, oko 200 g mesa, 600 g povrća (unatoč različitim povrćem), 1 jaje, 300-500 g voća ( količina treba postupno povećavati), 35 g maslaca i 20 g biljnog ulja.

Potrebno je isključiti alkohol i hranu koja uzrokuje alergije: med, agrum, jagode, čokoladu, konzervirane proizvode, kobasice. Potrebno je piti dovoljno tekućine. Također se preporučuje nastavak unosa vitamina i minerala za trudnice i dojenje, budući da potreba za vitaminima i mineralima ostaje visoka kao i tijekom trudnoće.

Preporučljivo je da vam netko pomogne oko kuće, tako da možete posvetiti vrijeme za vraćanje vlastite snage i uspostavljanje dojenja. Nakon dva ili tri mjeseca, već možete početi raditi posebne vježbe kako biste dobili elastičnost trbuha, vitke noge, ljepotu prsa.