Prva kretanja fetusa tijekom trudnoće

Liječenje

Kretanje fetusa je najdirljiviji i najemotivniji trenutak cijele trudnoće. To se posebno odnosi na prve pokrete. Bilo koja majka s trepidiranjem čeka sat kad se beba prvi put osjeća. U pravilu, to se događa u vrijeme kada je početna toksikoza iza, žena se navikla na njenu novu poziciju i čeka njezino poznanstvo s djetetom. Otajstvo i svečanost trenutka leži u činjenici da nitko drugi na svijetu nije dobio ovu čast, osim mame: po prvi put da osjećaš svoju bebu.

Nevjerojatno, fetus počinje kretati od 8. do 9. tjedna. Međutim, ipak je premalen, kada "plivanje" rijetko dodiruje zidove maternice, a majka ne osjeća ove pokrete. Vjerojatno je pogrešno mišljenje da neki proizvodi mogu "probuditi" dijete - aktivnost djece ne ovisi o hrani koju majka konzumira. Vjeruje se da se u prvom tjednu u prosjeku mogu čuti različiti pokreti djeteta po 20 puta - povlači ruke s nogama, dok dodiruje zidove maternice. Ali sve je vrlo individualno, a vrijeme može značajno varirati. Mršave žene obično osjete prve pokrete prije nego što su zaludne. To također ovisi o vrsti trudnoće koju nosite: većina više žena osjeća prve pokrete bebe već u 18. tjednu, pa čak i ranije. Općenito, žene doživljavaju fetalni pokret tijekom ponovljenih trudnoća otprilike 2-4 tjedna prije nego tijekom prvog. To se događa uglavnom zato što je žena već upoznata s tim osjećajem, a mišići maternice već su spremni za to. I primiparous ne može osjetiti dijete i 24 tjedna. Ako vam liječnik uvjerava da trudnoća nastavlja normalno, ti i dijete su u savršenom poretku, a ne brinite o nedostatku kretnji. Uskoro će postati redoviti i različiti, i sigurno ćete ih prepoznati. U međuvremenu možete isprobati ovu metodu. Navečer piti čašu mlijeka, leći na leđima i neko vrijeme leći. Vjeruje se da je takvo držanje vrlo neugodno za dijete, a sasvim je moguće da će vam to obavijestiti svojim potezima.

Obično do 24. tjedna voljene osobe mogu doživjeti radost perturbacija. Šokovi su dovoljno jaki da se drugi ljudi osjećaju. No, hoće li dijete htjeti razgovarati s "strancima"? Ako se samo navikne na njihov glas i česte dodir ruke.

Uz povećanje trajanja kretanja, mrvice bi trebale povećati intenzitet i snagu. U 20. tjednu fetus u prosjeku kreće od 200 pokreta dnevno, a između 28 i 32 tjedna njihov broj postiže maksimalnu izvedbu: 600 pokreta. Prije porođaja dijete je već prerano, već je vrlo malo prostora u trbuhu, pa se broj kretnji postupno smanjuje, iako njihova snaga ostaje ista ili se čak povećava.

Istraživanja pokazuju da do kraja pojma aktivnost djeteta raste od 8 do 8 sati - tijekom dana beba spava, obasjana pokretom majke.

Kretanje fetusa tijekom trudnoće: vrijeme i norma. Kretanje fetusa tijekom prve trudnoće

Trudnoća je prekrasno vrijeme u životu žene. Vrijeme kada cvjetaju postane divno, jer nosi u svom srcu najdragocjeniju stvar u svom životu - njegovo dijete. Nakon ovih očekivanih dvije trake na testu, možda je već dugo očekivano prvo kretanje fetusa tijekom trudnoće. Vjerojatno, upravo kad trudnica prvi put osjeti svoju bebu, ona je doista vjerovala i prožeta činjenicom da život živi u njoj. To je kao malo čudo... Još uvijek prilično blaga, prvi gurmani mrvica su od posebne važnosti.

Počnite miješati

Početak fetalnog kretanja tijekom trudnoće nema strogo određeno vrijeme. Sve žene su različite, a trudnoća u svemu drugačija. Prvi pokreti ovise o nekim čimbenicima:

• Zbog trudnoće.

• Značajke vezanja posteljice.

• Ustav trudne žene.

• Značajke individualne osjetljivosti.

• Način života i tjelesna aktivnost trudne žene (one žene koje su aktivne tijekom trudnoće i mnogo se kreću tijekom dana često često ne primjećuju vrlo lagane pokrete i pokrete djeteta).

• Emocionalni i moralni status.

Naravno, postoji određeni okvir, a obično kretanje fetusa tijekom trudnoće počinje biti vidljivo od oko 19-20 tjedana, ako žena očekuje svoje prvo dijete. Ponavljajući počinju osjećati prve šokove od 17-18 tjedana. Međutim, već je uočeno da dani okvir izložen lijekovima ne odgovara uvijek stvarnosti. Prva kretanja nekih žena, bez obzira na to koliko se trudnoća mogu početi osjećati već 15 tjedana. A ta činjenica samo dokazuje da je svaka osoba individualna. Unatoč osjećajima žene, dijete se počinje kretati od 12. tjedna intrauterinog života, kada razvija ruke i noge. Ali on je još uvijek prilično malen, pa su mu pokreti još uvijek neprimjetni. Dijete stalno raste, postaje sve veće i njezini su pokreti sve opipljiviji.

Fetalni pokret tijekom trudnoće: senzacije i znakovi

Čini se da se ti osjećaji ne uspoređuju ni sa čim. No, zapravo, prepoznavanje prvog kretanja fetusa tijekom trudnoće nije tako lako, jer se lako može zbuniti s pokretljivosti crijeva ili fermentacijom plinova. Zato mnogi trudnici često ne mogu nazvati prvi datum kada su počeli osjećati pokrete djeteta u sebi. To nije kritično, ali ginekolozi strogo nadgledaju razvoj fetusa, uključujući i njegovu tjelesnu aktivnost. Na posebnoj deviznoj kartici postoje tablice u kojima treba zapisati početak kretanja i daljnje aktivnosti djeteta. Čak je razvijena posebna formula kojom se grubo izračunava datum rođenja, usredotočujući se na datum prvih pokreta, ali ne daje uvijek točan rezultat.

Kretanje fetusa, osobito tijekom prve trudnoće, jedna je od najduže očekivanih manifestacija djetetove aktivnosti, a sve žene opisuju senzacije koje se pojavljuju na taj način. U njoj se opisuju njezini osjećaji kao da ih je pomilovala iznutra, a druga se uspoređuje sa škakljivanjem, a treći se može osjećati već aktivnim pokemom i guranjem. Ako slušate svoje tijelo, a zatim u smislu valjanja, transfuzija unutar vas može jasno prepoznati kretanje bebe. Neke buduće majke često ne poznaju užitke osjeta prvih šokova njihovog djeteta, jer misle da su crijeva izbila.

Osjećaji uvelike ovise o strukturi ženskog tijela. Ustav buduće majke igra veliku ulogu. Tanke žene počinju osjećati kretanje djeteta mnogo ranije od onih koje su sklone tjesnobu. Vrlo rano pokretanje fetusa tijekom trudnoće može ukazivati ​​na veliku osjetljivost trudnice.

Zašto osjetiti kretanje fetusa

Bilo koja buduća majka zainteresirana je za pitanje koje se osjećaje smatra fiziološkim. Nedvosmislen odgovor ne postoji, jer mnogo ovisi o individualnim fizičkim karakteristikama.

Tijekom trudnoće fetus izvodi pokrete tijela u plivanju u amnionskoj tekućini. Dijete se postupno razvija, a udovi se počnu razvijati, s kojima se kreće, kako se očekuje mamac. Wiggling je siguran znak da je beba živa i razvija, što znači da trudnoća napreduje.

Fetalni pokret tijekom trudnoće: recenzije

Vjerojatno, gotovo svaka trudnica želi čuti kako se osjećaju druge žene. Neke priče su upadljive u njihovu singularnost.

Događa se da žene zbunjuju prve pokrete i osjećaju vibrirajući telefon u džepu. Istovremeno, vidjevši da ih nitko ne zove, još uvijek ne shvaćaju što je uzrokovalo njihove pogreške.

Drugi kažu da su se osjećali kao da ih netko vozi prstom iznutra, kao da je kroz mekani pokrivač. Čak se i buduće majke uspoređuju s akvarijem, primjećujući da riba pliva u njima.

I to ne radi, naravno, bez leptira u trbuhu. Kažu da osjećaj njihova lepršenja može biti pokret djeteta.

Prva trudnoća

Prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, prema statistikama, osjeća se u prosjeku za 20 tjedana. Kasnija osjetljivost u neupadljivih žena posljedica je činjenice da uterus prvi put doživljava takva opterećenja, mišići nisu spremni za njih i manje su osjetljivi od onih žena koje su već prošle trudnoću i porođaj.

Drugo i sljedeće trudnoće

Sekundarne žene obično počinju osjećati prve pokrete svoje bebe malo prije ženama koje su prvi put trudne. Kao što je ranije spomenuto, to je zbog činjenice da mišići maternice nakon prve trudnoće i porođaja postaju osjetljiviji od anatomske točke gledišta. S gledišta osjećaja same žene, njezina osjetljivost je posljedica činjenice da je, kada je jednom doživjela osjećaj prvih pokreta, već zna što se priprema i što su ti osjećaji. Zato višeparativne žene najčešće ne zbunjuju prve pokrete s intestinalnom pokretljivošću. Uvjeti su različiti, ali u prosjeku je oko 16-17 tjedana. Izjavu da se sa svakom kasnijom trudnoćom počinjete osjećati poteškoće sve ranije ima neku silu. Na primjer, neke buduće majke tvrdile su da su već u 13. tjednu osjetile prvo kretanje fetusa tijekom treće trudnoće!

Ono što određuje aktivnost perturbacija

Growing fetus tijekom buđenja gotovo se stalno kreće. Do 200 ili više pokreta u trenutku kada trudna majka počinje osjećati prve šokove. Od sredine drugog tromjesečja dijete se sve više i više potiče. No, što više raste, manje prostora ostaje za njega pa je stoga prilika za aktivno pomicanje svedena na minimum, a do kraja gestacijskog doba dijete se uglavnom smiruje.

Najviši vrh aktivnosti doseže se u večernjim satima i noću kada je trudnica u mirovanju. Djeca su vrlo osjetljiva na emocionalno i fizičko stanje majke, a ako je zastrašujuća, uznemirena ili pod stresom, tada dijete može biti nemirno, što će biti izraženo u jakim šokovima ili, obrnuto, može se potpuno smiriti. Što bi trebalo biti kretanje fetusa tijekom trudnoće? Norma je takva da pokreti mrvica ne bi trebali uzrokovati bolove majke, čak ni za vrijeme najtežih šokova. U protivnom, obratite se svom liječniku radi promatranja trudnoće.

Također može uzrokovati gladi da pomakne dijete. Ako je buduća majka iznenada odlučila zadržati lik i time ne dopustiti da dijete jede, to bi moglo izazvati cijelu pobunu u njoj. S obzirom da djeca već dobro slušaju u utrobi, previše glasna glazba ili drugi zvukovi mogu ih potaknuti. Ovdje je važno da trudnica mora pratiti reakciju bebe na određene podražaje, situacije i atmosferu koja ga okružuje kao cjelinu. U pravilu bi dijete trebalo kretati oko deset puta na sat.

Kretanje fetusa tijekom trudnoće vrlo je važno računati i unijeti u posebnu tablicu na mjenjačkoj kartici, budući da ti podaci mogu puno reći o stanju i razvoju djeteta. Liječnici nisu samo usmjereni na rastuću maternicu i abdomen. Prije svega, motorička aktivnost fetusa kaže da je živ, što će se složiti, najvažnija stvar. Razvio je nekoliko tehnika prebrojavanja.

Cardiffova tehnika

Trudnica bi trebala brojati pokrete 12 sati. Nije važno u koje doba dana početi računati. Norma - 10 pokreta i više od jednog sata. Ako njihov broj ne dostigne normu, tada se trudnica mora hitno kontaktirati svog liječnika, jer oslabljena tjelesna aktivnost djeteta ili čak njegova odsutnost može ukazivati ​​na ozbiljne probleme u svom razvoju ili čak biti prijetnja pobačajem.

Pearsonova tehnika

Složeniji glede Cardiffove metode. Trajanje praćenja započinje isključivo u 9 sati i traje 12 sati. Zabranjeno je prenošenje bilo kakvih tereta. Trudnica treba biti na miru. Obavezno zabilježite svaki potez i zabilježite točan vremenski period od desetog poteza. Ako su pokreti djeteta niski intenzitet, trudnica bi ih trebala provocirati (možete pojesti nešto slatko ili otići gore). Nakon toga, morate pratiti hoće li se aktivnost fetusa povećati. Ako se aktivnost ne povećava, posavjetujte se s liječnikom.

Sadowskiova tehnika

Potrebno je pratiti i bilježiti pokrete u razdoblju od 19 do 23 sata, strogo nakon jela. Preduvjet je položaj žena. Trudnica mora ležati točno na desnoj strani. Ako kretanje nije duže od 10 u dva sata, vjeruje se da je to vrlo niska aktivnost fetusa, preporuča se i odmah konzultirati liječnika.

Fetalni pokreti snage aktivnosti

Svaka trudnica treba strogo nadzirati stanje i dijete. Obično, oko 25-28 tjedana, očekivana majka već može biti vođena u načinu svoje bebe, tako da nagla promjena u njegovoj aktivnosti treba biti alarmantna. Kretanje fetusa treba pažljivo promatrati tijekom prve trudnoće, jer primipara još uvijek nije upoznata s osjećajima tjelesne aktivnosti djeteta.

Trebali biste se odmah posavjetovati s liječnikom ako nema pokreta za deset sati za redom. Odsutnost šokova ili slabe aktivnosti može ukazivati ​​na to da dijete razvija deprivaciju kisika. Najčešći razlog za to je stiskanje pupčane vrpce, u kojem bi dijete moglo zapetljati, aktivno se kretati. Mogu se razviti anomalije posteljice i pupčane vrpce, kao i hemolitička bolest. Točan razlog smirenosti određuje samo stručnjak.

Prečesto kretanje fetusa tijekom trudnoće može također biti signal da dijete razvija deficit kisika. Ovdje je vrijedno napomenuti da je neugodna držanja majke mogu uzrokovati aktivne pokrete djeteta. Kako biste bili sigurni da je dijete dobro, ako je njegova fizička aktivnost vrlo različita od uobičajene, svakako se trebate posavjetovati s liječnikom koji prati trudnoću.

Vrlo je važno da buduća majka shvati i razumije da tijekom trudnoće ona postaje jedinstvena cjelina s djetetom, stoga je nužno uspostaviti kontakt i ni u kom slučaju ga izgubiti, uvijek slušajući vaše dijete. To će omogućiti trudnici da kontrolira stanje djeteta i tijek trudnoće općenito.

Kada počinju prvi pokreti?

Autor: Valeria Andreevna pod naslovom Korisni savjeti za trudnice

Tijekom cijele trudnoće, nove i neobične senzacije ne prestaju se pojavljivati ​​u trudnoj ženi. Nije uvijek očekivačka majka može odrediti kada je to norma, i kada je potrebno konzultirati liječnika. Svaka žena veseli poticaj budućeg djeteta, jer je to nezaboravan i ugodan osjećaj, uz koji dolazi i spoznaja da beba nije iluzija.

Dijete, osjećajući se ugodno, kreće se u amnionskoj tekućini, a to su njegovi prvi opipljivi šokovi i razlog za dodirnu radost budućih roditelja. Buduće mame koje hodaju u parku dijele ove dojmove kao najsvjetlije u početnoj fazi trudnoće. Dakle, oni koji još nisu prepoznali pokret vašeg djeteta, zabrinuto pitaju - „Kad počinje prvi uzbudljiv?” A oni koji su bili u stanju prepoznati svjetlo tremor, brinite - nije rijetkost, ako ne i često se presele dijete, koliko često i dugo trebalo bi se dijete kretati i još mnogo toga. Vaš će vam ginekolog savršeno objasniti, kao i reći o testovima trudnoće i sličnim nijansama.

Prvo mješanje

Razvijajući se u maternici, fetus počinje kretati u dobi od osam tjedana od trenutka začeća. Neuromuskularni odnosi u ovoj fazi još nisu dovoljno razvijeni, pa su dječji pokreti kaotični, nepravilni i neusklađeni. Naravno, ova pokreti još ne mogu osjetiti majka, a to je zbog činjenice da je beba još uvijek prilično mala, njezin rast iznosi oko 20 milimetara, a njezina težina doseže tri grama. Prostrana je i udobna u trbuhu mame, a zahvaljujući amnionskoj tekućini gotovo da ne dodiruje zidove maternice.

Uz razvoj i rast bebe, njegov se živčani sustav razvija i poboljšava, što je uzrok urednijih pokreta. Dijete već može reagirati na vanjske podražaje i jasno pokazuje kretanja njegove majke što je dobro za njega i što mu je loše. Dakle, ako ste zabrinuti o tome kada započeti prvi miješanje, opipljiv pokret fetusa u žena s prve trudnoće je period od 20 tjedana, a žene čekaju drugi i sljedeće djecu, osjećaj prvi uzbudljiv je i ranije - u 18. tjednu. Također, buduća majka može osjetiti miješanje bebe ranije, oko 16. - 17. tjedna, ako se razlikuje od krhke tjelesne strukture, tj. S nerazvijenim masnim tkivom; multipawed, za koju trudnoća je treća, četvrta i više; trudnica očekuje odjednom dvije ili više beba (višestruka trudnoća). Ove brojke su približne i mogu se znatno razlikovati.

Kako razumjeti da je ovo uzbuđenje?

Prve pokrete djeteta nisu jake, pa ih je teško prepoznati. Vrlo često se zbunjuju s povećanom intestinalnom peristalizom, opisanom kao pokreta i role malih mjehurića, prigušenja ribe ili premlaćivanja leptira. Kretanje djeteta u maternici apsolutno je bezbolno i ne uzrokuje neugodnosti, a prvo su tako nejasni i slabi da ih trudnica ne može osjećati svaki dan. Liječnici vrlo je važno da trudnica ima fiksni datum prvog miješanja od kojih je nužno zabilježen u zamjenu kartice, a fetalna pokret je jedan od važnih parametara po kojima u trudnoći klinici će se moći izračunati procijenjeni datum isporuke. Stoga trudnica treba znati kada počinju prvi pokreti.

Kako dijete raste i razvija se, šokovi, udarci, okretaji postaju vidljiviji. Do posljednjih tjedana trudnoće, ti pokreti mogu prouzročiti privremene neugodnosti za trudnicu, posebno za velike trudnoće. To je zbog rastućeg tijela bebe, koji je dosad bio prisiljen biti u vrlo ograničenom prostoru. Trudnica treba obratiti pažnju na točno mjesto gdje je obilježena najveća aktivnost bebe, jer po mjestu gdje kuca vaše dijete, možete odrediti gdje se nalaze njegove ruke i noge. Ako su neravnine i udaraca osjetio u dnu maternice, u mjestu u blizini dijafragme, onda je vaše dijete stavlja glavu, ako su perturbacije osjeća u donjem dijelu trbuha, to znači da je to izlaz nije ispravno postavljen i do 35 tjedana morat će prilika za preokret u ispravnom položaju. Do tog vremena, očekivana majka već bi trebala napraviti izbor bolnice.

Koliko često se dijete treba pomicati?

Od prvog vidljivog kretanja, očekivana majka treba pratiti njihov intenzitet. U ranoj fazi trudnoće vrlo je teško jer nije uvijek moguće razlikovati pokrete djeteta od peristaltike, što također nije isključeno. Jednostavno činjenica da se miješa. U kasnijim datumima, prebrojavanje pokreta je već sasvim moguće, ali ne biste trebali redovito čekati sljedeći pritisak štopericom u rukama. U prosjeku, dijete u utrobi čini oko deset pokreta po satu. U tečajevima za trudnice - "Intrauterin pedagogija" naučit ćete kako pravilno i točno izračunati kretanje beba, saznati više o testovima trudnoće i sličnim važnim točkama.

Kalkulacije, naravno, vrlo su uvjetovane i beba čini oko 200 pokreta dnevno. Treba imati na umu da mladi dijete već razvija individualni način budnosti i spavanja, a on može spavati točno kada želi računati njegove pokrete. Beba je, čak i u ranoj trudnoći, osjetljiva na vanjske podražaje, tako da ne biste trebali uključiti glasnu glazbu i biti na bučnim mjestima, inače možete sasvim jasno osjetiti njegovu nezadovoljstvo. Tečaj "Intrauterna pedagogija" pomoći će vam da jasno razumijete svoje ponašanje i specifičnost stanja. Strahovi među stručnjacima uzrokuju da beba kreće usporeno ili rijetko, oko tri sata. Ovo je ozbiljan razlog za liječenje hitne pomoći liječniku. Ako ste već odabrali majčin bolnički izbor, tada se možete hitno obratiti na pomoć stručnjaka.

Prve radosti majčinstva - kretanje fetusa tijekom trudnoće (prva, druga i treća)

U razdoblju čekanja djeteta, postoji nekoliko posebnih trenutaka koje su buduće roditelje zabrinuto percipirale i moraju biti zabilježene od strane liječnika. Jedan od tih trenutaka - prvi kretnji fetusa.

I bez obzira na broj trudnoće, prvo ili treće, događaj je uvijek radostan.

Kakvi su osjećaji

Fetus počinje aktivno kretati u 7-8 tjedana trudnoće. No, očekivana majka i dalje ne osjeća ovo, jer je fetus još uvijek premalen i slobodno se kreće unutar maternice.

Međutim, usred trudnoće, njegova masa već doseže značajnu veličinu, a šokovi na maternici postaju opipljivi za majku. To se obično događa na 18-23.

Najčešće, tijekom trudnoće, žene osjećaju prvo kretanje fetusa u opuštenoj sobi prije no što ode u krevet.

Neki uspoređuju ovaj uzbudljiv trenutak s lepršavanjem leptira ili plivajuće ribe. Ali drugi opisuju svoje osjećaje prozaično: slično je prolazu plinova kroz crijeva.

U budućnosti, beba raste sve više i više, a njegovi pokreti postaju redovitije i primjetni majci. U 27. i 30. tjednu moći će ih slušati i osjećati stavljanjem ruke ili uha na trbuh, budućeg oca i drugih bliskih srodnika.

Često, od tog trenutka mnogi roditelji počnu svečano nazvati dijete i aktivno komunicirati s njom. Uostalom, sada dijete sa svojim pokretima može reagirati na zvukove glasova i glazbe.

Može reagirati svjetlosnim udarcem u mjestu gdje majčina ruka dodiruje želudac ili se može stresiti ako je ruka strana i nepoznata. Gotovo svi puzozhiteli izražavaju svoje nezadovoljstvo aktivnim udarcima, ako im je majka za njih imala neugodan položaj.

Najčešće, aktivno kretanje fetusa tijekom trudnoće pada na razdoblja mamske smirenosti.

Kada trudnica sjedne, laže ili pokušava zaspati, dijete često počinje "zagrijati". I obrnuto, kada se mama kreće i zauzeta je nešto, beba, obasjana pokretima, mirno spava.

I ovdje ćete naučiti o metodama umjetne oplodnje.

Tijekom prve trudnoće

Žene koje čekaju prvo dijete, u pravilu, više su zabrinute zbog bilo kakvih promjena u tijelu koje se odnose na trudnoću. I pažljivo "slušajte" vaš trbuščić u očekivanju prvih pokreta.

I često se počnu brinuti zbog njihove odsutnosti do 20. tjedna. Pogotovo ako su drugi aktivno zainteresirani: kako je beba tamo, jostling?

Međutim, ako promatrački ginekolog kaže da je sve u redu: dijete raste, srce je dobro, a ne brinite se. Za žene koje prvo rađaju, prva primjetna kretanja fetusa do 23. tjedna mogu biti norma.

Razlog može biti:

 • tijelo žene: mršaviti mamci obično osjećaju kretanje fetusa prije nego što su zametnuti;
 • ženska aktivnost: ako je trudna majka uvijek u pokretu i aktivna, onda jednostavno ne bi primijetila miješanje (ili ih uzima kao predate) sve dok nisu slabi.

Pomozite da beba može biti na sljedeći način. Pijte čašu mlijeka ili jedite nešto ukusno i tiho ležite na leđima pažljivo "slušajte" trbuščić. Nakon srčanog obroka hrane i na položaju takve majke, dijete se obično deklarira miješanjem.

Plod se vrlo brzo razvija i uskoro će njezini pokreti postati jasni i razumljivi za majku i neće ih ništa zbuniti.

Tijekom druge trudnoće

Obično žena koja je rodila zna kako se osjećaju fetalni pokreti, a maternica je elastična i osjetljiva. Stoga, tijekom druge trudnoće, prva "preseljena" može se vidjeti u ranijim razdobljima. U nekim slučajevima, već 14-15 tjedana.

U trećoj trudnoći

Mnoge majke mnogih djece kažu da s svakom trudnoćom počinju osjećati da se prvi "preselio" sve ranije. Na primjer, prvorođeni su osjetili 20 tjedana, drugi - 18, a treći već 15-16 tjedana.

Ali ovo je daleko od norme. Žena, rana (u dobi od 15 do 17 tjedana), koja je osjetila kako se prvo dijete mješalo, tijekom druge i kasnije trudnoće, može osjetiti prvi "potez" istih datuma.

Svaka trudnica veseli kada se dijete počinje kretati. No, u koje će vam vrijeme to dogoditi, nitko ne može predvidjeti.

Stoga, vodite vlastitim emocijama i senzacijama i slijedite preporuke liječnika. I beba neće dugo dolaziti!

Pomiče se: prve gurke bebe

Ovaj uzbudljiv trenutak dolazi tijekom trudnoće za svaku ženu. U početku se lako može zbuniti s pokretljivosti crijeva ili napetosti mišića abdominalnih zidova, ali tijekom vremena fetalni pokret tijekom trudnoće postaje sve snažniji i jasniji.

Njezina važnost leži u činjenici da je njegova težina i aktivnost dijagnostički kriteriji za zdravlje nerođenog djeteta. U prošlom stoljeću stvoreni su dijagnostički testovi koji, uz pomoć motiliteta fetusa, mogu otkriti hipoksiju i placentarnu insuficijenciju.

Ali kako ispravno tumačiti ove rezultate? Koji čimbenici utječu na motoričke sposobnosti djeteta u maternici? Kada počinje fetalni pokret (tjedno) tijekom prvih i ponovljenih trudnoća? Zašto u trećem tromjesečju često njegova motorička aktivnost smanjuje? Odgovori na ta pitanja nalaze se u članku.

Prvi fetalni pokreti

Živčani sustav embrija počinje se formirati u 6 tjedana trudnoće. Već za 7-8 tjedana bilježe se nehotični pokreti, ali tijekom tog perioda dijete je još uvijek premalo (duljina je samo 15-22 mm), pa ih majka ne osjeća. Za 10-11 tjedana nastaju središta regulacije motora u mozgu. Tada nastaju prvi proizvoljni kontrakcije mišića.

Nakon završetka razvoja posteljice, u prvom tromjesečju fetus se nalazi u "slobodnom plivanju" u amnionskoj tekućini koja ga štiti od zaraznih, toplinskih i mehaničkih čimbenika. Može samostalno započeti sa stijenki maternice, ali zbog veličine i male snage, trudnica ne osjeća te šokove dugo vremena.

Preokret dolazi na 16-22 tjedana. Neriješeno dijete doseže veličinu od 18-22 cm, a njegova se težina dramatično povećava na 150-300 g. Počinje reagirati na vanjske podražaje (zvuk, mehanički).

Ono što utječe na izraz osjeta prvog miješanja

Po prvi put se osjećaj fetalnih pokreta bilježi kod trudnica u različitim vremenima. Ali zašto se to događa? Na to utječu brojni čimbenici:

 1. Značajke konstitucije tijela. Kod žena s puninom ili prekomjernom tjelesnom težinom, to se događa češće u 21-22 tjednu. Njihovi masni naslage u trbušnoj šupljini djeluju kao amortizeri djetetove motoričke aktivnosti. Tanke trudnice primijetiti pokret već u 18-19 tjedan dana.
 2. Prvi put, trudnice se uvijek osjećaju kasnije. To je zbog činjenice da se nakon porođaja smanjuje ton prednjeg trbušnog zida, a pacijent već zna što izgledaju rani znakovi aktivnih pokreta fetusa. Stoga, tijekom druge trudnoće, označava ih oko 2 tjedna ranije.
 3. Broj voća. Uz više trudnoća, majke već mogu osjetiti svoje pokrete od 16. tjedna (ili čak ranije).
 4. Čekaju majku. Ako pacijent namjerno čeka dijete da se pomakne, primjećuje ih nešto ranije.

Kako se mješavina osjeća

Aktivnost motora fetusa zarobljena je mehanoreceptorima, koji se nalaze na zidovima abdominalne šupljine i na unutarnjim organima. Stoga, u početku, njeni simptomi nisu specifični. Žene često opisuju perturbaciju kao osjećaj "leptir lepršavajući" ili "plivanje ribe" u želucu. Također, kretanje djeteta zbunjeno je s motoričkom aktivnošću crijeva.

Od 22. tjedna, pokret postaje vidljiviji. Osjeća se kao pritisak ili "udarci" u različitim dijelovima trbuha, intenzitet koji se tijekom vremena povećava. U drugom tromjesečju, dijete je slobodno mijenjati svoje mjesto u maternici. Prilikom okretanja, možete vidjeti promjenu u vanjskoj konfiguraciji trbuha. Ponekad jasno vidljiva noga.

U trećem tromjesečju trudnoće fetus raste do 40-50 cm duljine i zauzima stabilniji položaj. Njegove trešnje postaju bolne jer često udara mjehur, jetru ili trbuh s udovima.

Čimbenici motornog djelovanja

Fetus, koji je u maternici, može reagirati na različite vanjske i unutarnje podražaje. Njegova motorna aktivnost ovisi o sljedećim čimbenicima:

 1. Doba dana Mnoge trudnice zabilježile su da je njihova beba najaktivnije tijekom večernjih ili noćnih sati.
 2. Komunikacija s hranom. Često, motorna aktivnost se povećava nakon ručka za majku, ili obratno, kada je gladna.
 3. Glasovi poznatih ljudi. Eksperimenti su potvrdili da fetus iz drugog tromjesečja prepoznaje glasove koje često čuje. Mogu ga smiriti ili je naprotiv aktivirati.
 4. Vanjske buke. Oštri zvuci stimuliraju kretanje.
 5. Psiho-emocionalno stanje majke. Tijekom stresa, uzbuđenja, straha ili depresije, dijete može doživjeti hipo- ili hiperdynamiju.
 6. Neudobno držanje majke i tjelesna aktivnost. Češće se dijete kreće u stanju odmora ili kada je neugodno.

Norma miješanja

Djelovanje djeteta u maternici postupno se povećava. U 20 tjedana, u prosjeku, čini 160-180 pokreta, a maksimalni broj se promatra na 28-30 tjedana - 500-600. U trećem tromjesečju njihov broj se malo smanjuje zbog male količine slobodnog prostora. Naravno, majka osjeća samo najmoćnije podrhtavanje fetusa.

Na koji tjedan je poželjno početi pratiti učestalost kretanja djeteta? Stručnjaci to preporučuju 28. S pacijentom se dodjeljuju posebni oblici s tablicama, gdje piše svoje opažanja. Medicinsko osoblje mora objasniti trudnoj ženi kako to ispravno, u kojim situacijama ne biste trebali paničariti i kada trebate potražiti liječnika.

Koliko dugo trebate brinuti ako nema pokreta? Gotovo svi pacijenti osjećaju kretanje fetusa do kraja od 22 tjedna. Ali ako se to ne dogodi, bolje je kontaktirati svog ginekologa.

Wiggle i kardiotokografija

Kardiotokografija je neinvazivna ultrazvučna metoda za dijagnosticiranje brzine otkucaja srca. Stopa ovog pokazatelja iznosi 120-160 otkucaja u minuti. To se provodi prema planu u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, nakon što ga pregleda ginekolog.

Važna dijagnostička vrijednost je refleks motoričkih kardioma koji se pojavljuje u fetusu od 28. tjedna. Tijekom konvencionalne kardiotokografije provodi se simultano praćenje motoričkih aktivnosti. Trudni pacijent dobiva daljinski upravljač pomoću gumba, koju ona pritisne kad se dijete pomiče. U ovim trenucima, brzina otkucaja srca na ultrazvuku tijekom više od 10 sekundi povećava se za 15-30 otkucaja u minuti.

Ako je dijete ostalo mirno cijelo vrijeme ispitivanja, trudnica se traži da hoda malo po sobi.

Nedostatak motoričkog refleksa ukazuje na razvoj placentne insuficijencije, što je popraćeno kršenjem opskrbe krvi djetetu.

Stuping table

U ginekološkoj praksi koristi se tablica fetalnog kretanja, u kojoj trudnica ulazi u njezina opažanja vezana uz motoričku aktivnost fetusa. Postoji nekoliko vrsta:

 1. Pearsonov stol ("Count to ten") najčešće se koristi. Promatranje se odvija od 9 do 21 h. U tom slučaju, potrebno je snimiti vrijeme od 10 perturbacija u posebnu tablicu (npr. 12:30).
 2. Cardiffova metoda. Sam bolesnik odabire vrijeme za promatranje (ali i 12 sati), a bilježi kada je došlo do 10 kretanja, čije je vrijeme zabilježeno na posebnom obrascu.
 3. Sadowskiova tehnika. Nakon večere, pacijent leži na svojoj lijevoj strani (ti čimbenici pridonose povećanju motoričke aktivnosti). U roku od 4 sata, ona bi trebala osjetiti više od 10 odvojenih šokova.

Pri korištenju metoda Piercea ili Cardiffa, trudnica se može uključiti u svoje svakodnevne aktivnosti, ali bez pretjeranog fizičkog napora.

Uznemirujući simptomi

Postoji niz situacija u kojima trudnica treba odmah potražiti liječničku pomoć:

 • nema motoričke aktivnosti djeteta dulje od 6 sati;
 • guranje ploda iznenada oštro oslabljeno i počelo se događati mnogo rjeđe;
 • protiv hipodinamičke pozadine pojavila se oštra bol u abdomenu, pojavila se krv ili gnojno iscjedak iz genitalnog trakta;
 • voda je preuranjeno prekinula ili su počele kontrakcije.

Ako se tijekom kardiotokografije detektira smanjena motorička aktivnost fetusa, nema kardijalnog refleksa, pa se takvi pacijenti savjetuju da budu hospitalizirani u odjelu patologija trudnoće. Provedene su dodatne studije (krvne pretrage, Dopplerova sonografija, amniocenteza, itd.), Propisana je potporna terapija. Budući da je cilj očuvanje života majke i djeteta, razmatra se mogućnost prijevremenog rođenja (koristeći carski rez).

Kada nema razloga za zabrinutost

Ponekad fetus može uzeti gutljaj amnionske vode, što izaziva ritmičke kontrakcije dijafragme (štucanje) koje majka osjeća. To je potpuno sigurno stanje.

Nemojte paničariti ako nedostaje aktivnih pokreta nekoliko sati. U ovom trenutku beba može spavati. Njegov dnevni ritam često se ne podudara s roditeljima.

Ako je previše aktivan noću, i sprečava da žena odmara, onda će se bolje prilagoditi ritmu djeteta. Nekoliko sati sunčanja omogućit će vam potpuno oporavak.

U prvoj trudnoći često se primjećuje aktivno kretanje fetusa, koji nosi značajnu nelagodu ili bol trudnoj ženi. Nema rizika od ozljeda ili disfunkcije probavnog ili urinarnog sustava. Ovo nije preteča prijevremenog rada. Trudnice se savjetuju odabrati udobnu držač (na bočnoj strani), koristiti labav odjeću, jastuke i ortopedske madrace.

Pokreti djeteta tijekom prve trudnoće: kada počinju i kako izgledaju

Za svaku ženu trudnoća je najvažnija životna faza, pogotovo ako se to prvi put događa. U prvoj trudnoći, buduća majka vrlo skrupulozno prati kako se nerođeno dijete razvija, prati sve promjene koje se dogode s njom u ovoj fazi života. Zato je za trudnicu vrlo važno osjetiti pokrete djeteta.

Kada počinju prvi pokreti bebe tijekom prve trudnoće?

Pokreti tijekom prve trudnoće su neka vrsta uspostavljanja emocionalnog kontakta između majke i djeteta. Onaj tko nosi novi život u srcu čeka sa strahopoštovanjem ovaj važan događaj. Kada se prva kretanja javljaju tijekom trudnoće, to znači da s malim, još neformiranim malenim čovjekom sve je u redu, da raste i razvija se i tako se osjeća.

Također je važno da ginekolog na recepciji osjeti kretnje mrvica, jer uz pomoć posebnog uređaja mora analizirati njihovu učestalost, pravilnost, intenzitet i donijeti zaključke o razvoju i dobrobiti fetusa prema tim znakovima.

Svaka žena koja očekuje dijete zainteresirana je za pitanje "kada prvi pokreti počinju tijekom prve trudnoće". Poznato je da embrij počinje stvarati prve pokrete 7.-8. Tjedna, kada je veličina oko 2 cm, a tijekom tog razdoblja i dalje je vrlo mala, stoga slobodno lebdi u fetalnom mjehuru i ne dodiruje zidove. U 12. tjednu, kad se formiraju ruke i noge u fetus, počinje stvarati prve poticajne napade, postaju aktivniji, trzaju, ali je nemoguće osjetiti njezine pokrete tijekom tog razdoblja. U narednim tjednima, fetus brzo raste i razvija, a ima manje prostora za fetalni mjehur. Osim toga, dijete postaje sve jači, njegovi pokreti postaju jači, sigurniji i aktivniji. Uskoro će mlada majka osjetiti još jedan život u sebi. Kada se prva kretanja fetusa osjećaju tijekom trudnoće, žena postaje svjesna činjenice da se dijete razvija u njoj, od tog trenutka uobičajena promjena načina života, a ona sretno pokušava na novu ulogu - ulogu majke.

Razdoblje kada se prva kretanja fetusa osjećaju tijekom prve trudnoće

Obično za one koji će prvi put roditi, u 18. i 20. tjednu trudnoće pojavljuju se opipljivi šokovi. Važno je napomenuti da vrijeme kada žena prvi put počinje osjećati podrhtavanje može varirati, budući da je trudnoća različita za sve. Opstetričari identificiraju nekoliko čimbenika koji utječu na vrijeme:

 • Položaj fetusa;
 • Pojedinačne osobine organizma buduće majke;
 • Emocionalno stanje;
 • Način života i tjelesna aktivnost trudnice (smatra se da se aktivnije žena kreće tijekom tog razdoblja, kasnije počinje osjećati trzanje);
 • Što je račun trudnoće (obično prva kretanja fetusa tijekom prve trudnoće vrlo je teško razumjeti, a žena ih ponekad uzima za intestinalnu pokretljivost);
 • Značajke vezanja posteljice.

Drugi put oni koji se pripreme za majčinstvo počinju osjećati kretanje fetusa od 15 do 17 tjedana.

Postoji mišljenje da, osjećajući prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, od sada je vrlo jednostavno izračunati trajanje očekivanog rođenja. Do broja kada su šokovi prvi put osjetili, treba dodati 20 tjedana, što će rezultirati datumom rođenja. Međutim, točan datum postavljaju samo iskusni ginekolozi koji imaju trudnu ženu.

Kako razumjeti prve kretnje fetusa tijekom prve trudnoće?

Svaka trudnica vjerojatno se pita kako prepoznati kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, jer prije toga nije doživjela ništa takvo. Nije lako opisati riječi šokovima bebe, budući da sve trudnice opisuju taj osjećaj na različite načine. Netko uspoređuje kretnje njihovih mrvica s gurgulom u želucu, netko zbunjuje s procesima koji se javljaju u crijevima, neki moms povezuju pokreta s prskanjem ribe, pa čak i lepršavanjima leptira. Neki se u ovom trenutku trube u želucu, drugi su aktivni podrhtavanje, što u početku ne uzrokuje bol ili nelagodu. Posebno jasno možete osjetiti kretanje djeteta, dok leži u ležećem položaju. U tom položaju, gledajući trbuh, neki čak vide kako trbuh, kao da hoda, hoda.

Ako detaljno objasnite kako razumjeti prve pokrete tijekom prve trudnoće, treba napomenuti da možete prepoznati podrhtavanje od 20. tjedna. Dijete ne samo da se pokreće, već se i okreće u želucu, neko vrijeme se smiruje, a zatim nastavlja. Gruba se može nekoliko trenutaka vrebati, nema potrebe brinuti, nema se brinuti, samo je beba umorna i najvjerojatnije odmara. Što je dulje razdoblje, brže bebe pokreta tijekom prve trudnoće postaju sve intenzivnije. Uskoro će trudna majka početi prepoznati obrise - dijete ju je gurnulo rukom ili stopalom.

Gdje su prva kretanja djeteta tijekom trudnoće?

Oni koji prvi nosi dijete, pitajući se gdje je osjetio prvo miješanje trudnoće, to pitanje je važno jer, znajući odgovor, žena će biti u stanju razumjeti da li šokovi su pokreti djeteta stvarno, ili je to posljedica crijevne peristaltike. Od 18 do 30 tjedana može se osjetiti podrhtavanja u različitim područjima trbuha, ali najčešće u donjem dijelu. Od 31 tjedana pitanja „kako prepoznati prve miješajući trudnoće” i „na prvi miješanja slične trudnoće” nestati sami, jer u to vrijeme relativno veliki embrij zauzima određenu poziciju i njegov pokret može osjetiti vrlo jasno. Ako pričvrstite ruku u trbuh, lako je osjetiti guranje ručica ili nogu. Najčešće, od ove točke, pokret će se osjetiti u onim mjestima gdje se nalaze noge fetusa. Takvi šokovi mogu ozlijediti trudnu majku.

Ako je prvi pokret fetusa nije regularna, a njihov broj je oko 10 sat, a zatim na 26 - 30 tjedana, ne bi trebalo biti najmanje 20 - 30. Ponekad je dijete aktivnije ponaša, možda mu u ovom trenutku pogađa ukusna hrana, na primjer, slatkiši koji konzumira mama.

Prva kretanja fetusa tijekom prve trudnoće uzrokuju osjećaj radosti i tišine zbog činjenice da je sve u redu s bebom. Međutim, jednako je važno pratiti intenzitet potresa i njihovu učestalost. Ako tijekom dana nije bilo nikakvog kretanja fetusa - odmah se obratite ginekologu. Takav dugotrajni zastoj može ukazivati ​​na hipoksiju - nedostatak kisika, koji ima ozbiljne posljedice ako ne poduzmete pravovremene mjere. U nekim slučajevima trudnica može osjećati da je dijete previše aktivno, što također može značiti i nelagodu koju doživljava.

Ako je intenzitet pokreta odstupa od norme, ili u slučajevima kada se preselio vrijeme fetalnih pokreta tijekom prve trudnoće, liječnik propisuje pacijentu broj studija: ultrazvuk, ultrazvuk, dopler. Osim toga, stručnjak mora slušati srčane ritmove djeteta.

U slučaju kada studije nisu potvrdile pojavu bilo kakvog odstupanja od norme, liječnik preporučuje trudnici da posebnu prehranu i gimnastiku za trudnice. Također biste trebali izbjegavati stresne situacije i prekovremeni rad. Tako se događa da nezreliti fetus nema dovoljno energije za obavljanje tjelesne aktivnosti, brzo se umori. Možete pokušati uključiti slatkiše u prehranu, jer će brzo ugljikohidrati dati snagu za bebu.

Ako prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće gotovo da ne uzrokuje nikakav osjećaj i često prolazi neopaženo, onda se kretanje budućeg djeteta ne može zanemariti za 28 do 32 tjedna. U tom se razdoblju događa najmanji broj mrvica, budući da je još uvijek prilično mali i slobodno se kreće u maternici. Kasnije, njegova aktivnost se smanjuje dok dijete raste u veličini. Postaje gužve i više se ne može slobodno kretati kao i prije.

Pritiskom možete odrediti način rada za dijete. Pa, ako beba ponaša aktivno tijekom dana i smiruje se noću, to znači da je dnevni režim točan. U slučajevima gdje mrvica noću ne daje odmaranje majci, a tijekom dana, naprotiv, mirna, to znači da je zbunio dan s noćenjem. S jedne strane, to nema ništa loše, ali s druge strane, trudnica doživljava određenu nelagodu i ne dobiva dovoljno spavanja noću.

Motorička aktivnost fetusa ovisi o mnogim čimbenicima:

 • Majčin pozira - s neugodnim položajem za njega počinje biti aktivan;
 • Hrana - slatka hrana pomaže jačanju pokreta;
 • Vježba - u mirovanju, majka počinje pomicati dijete;
 • Ambijentalni zvukovi - kod glasnih zvukova najčešće se počinju kretati, rjeđe - smiruje se;
 • Vremena dana - navečer i noću fetus je aktivniji, nekoliko tjedana ujutro i poslijepodne.

Kako prepoznati prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće: osjećaje buduće majke

Kada se fetalni pokreti počinju u prvoj trudnoći, mlada majka je preplavljena osjećajima, jer konačno ima priliku osjećati dijete. Tijekom vremena šokovi postaju intenzivniji - tijekom ovog razdoblja važno je slušati svoje osjećaje.

Prvo kretanje djeteta tijekom prve trudnoće možda je najvažniji događaj za ženu koja se priprema da postane majka. Nakon što je osjećala kretanje fetusa u sebi, mlada majka će sve više i više trepetati drhtanje. Ako se beba dugo ponaša tiho, to nije razlog za paničarenje, možda je privremeno zaustavljanje bilo rezultat nekih čimbenika. Možete pokušati potaknuti dijete, potaknuti ga. To se može učiniti na različite načine:

1. Lezi na svojoj strani i ostanite na ovom mjestu 10 - 15 minuta. Obično, dijete, u neugodnom položaju za njega, uskoro počinje pokazivati ​​nezadovoljstvo, tj. Gurati.

2. Lezite na leđima i kratko ležite. U pravilu, nakon 5 minuta možete uhvatiti kretanje fetusa.

3. Ležanje na leđima preporučljivo je razgovarati s djetetom, čitati bajku, udariti trbuh. To je neophodno ne samo da ga potakne, već i da uspostavimo bliski kontakt majke i djeteta.

4. Napravite vježbe fizičkog ili disanja, popnite se / spustite stepenicama.

5. Uzmi kontrastni tuš, s posebnim osvrtom na trbušni prostor.

Pokreti djeteta tijekom prve trudnoće teško se osjećaju, osobito u ranoj fazi, u svakom slučaju, ne morate biti nervozni i brinuti, jer će uzbuđenje sigurno biti preneseno djetetu. Mlade majke trebaju uzeti u obzir da fetus može biti u stanju odmora 3-4 sata zaredom, što znači da spava. Razlog za posjetu opstetričaru bit će trom, jedva primjetna kretanja tijekom dana, kao i odsutnost šokova 12 sati. Previše nasilnih poticaja također bi trebali biti uzrok zabrinutosti jer mogu ukazivati ​​na disfunkcionalno dijete.

Kada se osjećate bol kada se dijete kreće tijekom prve trudnoće?

Često u posljednjim tjednima trudnoće, fetalni pokreti uzrokuju bol ženi. To je razumljivo, jer je dijete postalo prilično veliko, snažno, steklo snagu i potresi su postali jači. Osim toga, mjesto u amnionski mjehur je sada vrlo mala, što znači da je svaki pokret mrvica vrlo primjetan. Naravno, osjećaji prvih pokreta tijekom prve trudnoće ne mogu se usporediti s onima koje žena doživljava na kraju tog razdoblja. Najčešće je pritisak fetusa na mjehur bolan, stoga je česta poticaj. U nekim slučajevima, žena periodički osjeća pulsiranje u abdomenu. Ako je takva pulsacija privremena, ne brinite, pulsira krv u pupčanu vrpcu.

Vrlo često tijekom trudnoće žena može osjetiti ritmično podrhtavanje, a ova pojava traje od 5 do 20 minuta. Ovo štucanje djeteta, koje mu ne uzrokuje neugodne osjete, nego naprotiv, smatra se normom, što ukazuje na uspješno razvija središnji živčani sustav.

Liječniku se treba pojaviti ako kretanje djeteta tijekom prve trudnoće uzrokuje bol u pravoj hipohondriji. Potrebno je ispitati žučni mjehur majke. Moguće je da se osjećaju bolesti povezane s ovim organom. Nemir u grudima kada šokovi fetusa mogu uzrokovati dijafragmatsku kila. Ako se tijekom prve trudnoće osjećaju perturbacije, uzrokuju bol ili teške nelagode, potrebno je tražiti pomoć od opstetričara.

Važno je napomenuti da u većini slučajeva postoji stanka u posljednjem tjednu trudnoće. Prekrasno razdoblje kada se osjećate miješanje djeteta tijekom prve trudnoće završava, a dugo očekivani sastanak majke s djetetom dogodit će se vrlo brzo.

Kada mogu osjetiti prvo kretanje fetusa tijekom druge trudnoće?

Pitanje kada možete osjetiti prvo kretanje fetusa tijekom druge trudnoće aktivno se raspravlja na forumima i zamoljen od strane opstetričara i ginekologa na planiranim pregledima. U tom pogledu postoji toliko mnogo različitih mišljenja i pretpostavke da čak i najatraktivnija trudnica trudnica počinje zbuniti, sumnjati i brinuti. I to ne koristi ni njezinu ili njezinu bebu.

Dakle, mnogi ljudi su sigurni da tijekom druge trudnoće, početak fetalnih pokreta mora biti zabilježen mnogo ranije nego tijekom prvog. A ako se to ne dogodi, to znači da nešto nije u redu: dijete se ne kreće, jer zaostaje za razvojem, itd. Naravno, vrijeme je za paniku od takvih misli... U ovom ćemo članku pokušati dotaknuti i.

Početak perturbacija tijekom druge trudnoće: vrijeme

Odgovor na pitanje koliko tjedna druga dijete počinje kretati iznenaditi će mnoge. Točno isto kada je prvi. To se događa oko 8 ili 9 tjedana od trenutka začeća.

Vrijeme početka prvog kretanja ne ovisi o vrsti trudnoće. No, rani pokreti mrvica ne osjeća majka. Beba je još uvijek premalena i ne dira ni zidove maternice. Stoga, ne može biti poteškoća, a pokreti se zapravo mogu fiksirati samo na ultrazvuku.

Ali osjetiti pokret fetusa u drugoj trudnoći početi kada je dijete već dovoljno veliko: povremeno stezne prste i povlači pupčanu vrpcu. A žene, koje su već jednom rodile, često rješavaju šokove prije nekoliko tjedana. Ako se tijekom prve trudnoće kretanje djeteta počinje osjećati otprilike sredinom tog razdoblja, tada u drugoj majci do kraja četvrtog mjeseca može osjetiti bebu. Norma, u svakom slučaju, bez obzira na račun djeteta, početak je promiješanja u razdoblju od 16 do 24 tjedna.

Uzroci ranijih osjećaja tijekom druge trudnoće

Stoga, duljina vremena između kada počinju fetalni pokreti u drugoj trudnoći i kada ih majka osjeća, može biti manja od prenošenja prvog djeteta. Ponekad je razlika tjedan dana, a ponekad i mjesec dana. Ovo je jednostavno: iskustvo!

Kada se dijete počne kretati, vrlo je slično senzacijama tijekom intestinalne pokretljivosti. Primiparous žene jednostavno uzeti plašljiv baby pushes za signale iz probavnog sustava. Tek usred djetetovog pokreta postaju toliko aktivni da matična majka razumije: to je to.

Kada se dijete počne kretati tijekom druge trudnoće, žena koja je već jednom doživjela sve to, lakše je shvatiti gdje je peristaltika i gdje su šokovi. Stoga često popravlja prva kretanja djeteta često ranije. Ali to uopće nije potrebno. Ponekad se pojavljuju senzacije u istom razdoblju, a ponekad i kasnije. Doista, osim slijeda trudnoće, postoje i drugi čimbenici koji utječu na sposobnost da osjetite šokove.

Zašto su osjećaji različiti

Vrijeme fiksacije prvog fetalnog kretanja tijekom druge trudnoće (kao, doista, za bilo koji račun) ovisi o mnogim čimbenicima. Nisu sve buduće mame znaju o tome, čak i sa iskustvom.

Razdoblje nastanka opipljivih perturbacija utječe:

 1. Majčinu težinu Što je veća, kasnije žena može osjetiti šokove. Masni sloj na abdomenu ne dopušta trudnoj ženi da još uvijek osjeća još prilično slabu aktivnost bebe.
 2. Težina i rast fetusa. Što je dijete veće, ranije će se početi osjećati.
 3. Prag osjetljivosti žene. Ako je previsoka, majka će osjetiti prve kretnje fetusa tijekom druge trudnoće ranije, a ako se podcjenjuje, onda će se taj događaj dogoditi bliže sredinom pojma.
 4. Količina vode. Više od njih, kasnije će se mrvica osjećati.

Pored ovih četiri glavna razloga, karakter dijete, životni stil svoje majke i njezina prehrana igraju ulogu. U svakom slučaju treba imati na umu da vremenski raspored kretanja djeteta tijekom druge trudnoće ne mora nužno nastupiti prije nego tijekom prve.

Da, često se događa, ali ne uvijek. Ako se dijete ne osjeti čak i usred termina, nema razloga za brigu. Uostalom, norma za prva kretanja fetusa tijekom druge trudnoće je razdoblje od 16 do 24 tjedna.

Motorička aktivnost djeteta i osjećaje majke

Važno je da buduće majke znaju kako i koliko tjedana druga dijete treba kretati. Već je rečeno da su mu prvi pokreti započeli već 2 mjeseca, ali trudnica ih ne osjeća. Sredinom pojma zabilježeni su slabi signali. Oni su suptilni i nalikuju fermentaciji u crijevima.

Nakon 21 tjedna dijete već prepoznaje glasove i reagira na svjetlo, što može utjecati na njegovu aktivnost. Ako su pokreti odjednom postali rijetki, oštri i bolni, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. Ovako djeca obično reagiraju na nelagodu.

Od sedmog mjeseca beba uči disati i proguta amnionsku tekućinu koja ga uzrokuje da štucanje. Mama to osjeća dovoljno jaka, ritmička gura. U tom razdoblju vrhunac aktivnosti bebe. Daljnja kretanja neće biti česta, već opipljivija.

Načini računanja perturbacija

Kako ne biste propustili moguće komplikacije, trudnica bi trebala stalno pratiti pokrete djeteta: tijekom druge trudnoće, prva ili treća - to ne smeta. Postoji nekoliko načina za brojanje kretanja mrvica.

Evo osnovnih metoda:

 1. Pearson tehnologija. Od 9 do 21 sat, perturbacije se broje dnevno, a svakih desetina se bilježi na papiru. Oštri propusti u rasporedu trebali bi izazvati zabrinutost.
 2. Cardiffova metoda. Za 12 sati u bilo kojem prikladnom trenutku, trudnica bilježi pokrete, što ukazuje na razmak između svakog desetog u posebnoj tablici.
 3. Sadowski način. Morate početi računati u 19 sati, leži na lijevoj strani. Za sat vremena trebalo bi biti 10 ili više perturbacija. Ako su manje, a zatim se ne povećavaju, trebate se obratiti svom liječniku.

Sve gore navedene metode mogu se primijeniti, počevši od oko 28 tjedana, kada su pokreti tijekom druge trudnoće već jasno osjetljeni. U ranijim terminima, ove metode su neučinkovite. Pokreti djeteta još su uvijek preslabi i kaotični.

Ponašanje djeteta prije rođenja

Mnoge trudnice počinju paniku, primijetivši da se na samom kraju pojma dijete praktički prestalo kretati. Zapravo, ovo je normalno i sugerira da će se napadi početi iz dana u dan. Dječak se priprema za rođenje, a umirući sprema snagu. Osim toga, već je vrlo usko u maternici. Ali nema potpune tišine. Pokret, iako rijedak, trebao bi se osjetiti.

I ponekad, naprotiv, prije samih kontrakcija beba započinje fizičku aktivnost bez presedana. Ovo je također varijanta norme. Kad se dijete tijekom druge trudnoće počelo kretati vrlo snažno uoči okružnog tužitelja, možda pokušava usvojiti najudobniji položaj za rođenje.

Umiješanje oštro: uzroci i postupci

Ponekad pokreti naglo i nestaju u ranijim razdobljima. Ovdje je vrlo važno trajanje tišine. Uobičajeno, svaka serija aktivnih pokreta daje put miru. U ovom trenutku beba spava. Ako se nije pomaknuo nakon tri sata mira, moraš biti oprezan. Ako se kretanje ne osjeća više od 12 sati - vrijeme je za zvučni signal.

Dugo odsutnost kretanja može se objasniti različitim razlozima. I u većini slučajeva sve se dobro završava. Ali opet je sigurno biti sigurna. Uostalom, uzrok nestanka šokova može biti hipoksija i upadljivost pupkovine, kada hitno treba poduzeti mjere.

Da bi se sigurno rodila zdravu bebu, važno je ne samo znati kada se fetus počinje kretati tijekom druge trudnoće, već i da pomno prati njegovu tjelesnu aktivnost. I od 28. tjedna - brojiti šokove i popuniti posebnu tablicu.

Autor: Alexander Indra, liječnik,
posebno za Mama66.ru