Kako masirati novorođenče

Bol

O prednostima masažnih rasprava. Masaža za novorođenče je nužna! Nakon devet mjeseci embrionalnog, gotovo nepokretnog postojanja, dijete se još uvijek teško prilagođava našem svijetu. Stoga, ruke nježne majke, milujući, udarajući bebu, pomažu mu da prevlada stresno stanje prilikom prilagodbe. Taktični osjećaji donose radost i igraju važnu ulogu u komuniciranju dojenčadi i njihovim roditeljima.

Prednosti masaže

Masaža za novorođenče uključuje posebne tehnike koje utječu na unutarnje organe. Tehnike masiranja poznate su iscjeliteljima od davnina. Stroking, prigušivanje, brušenje, trnci, vibracije, profesionalni masažni terapeut radi na dubljim tkivima cijelim tijelom. Djelujući na receptorima kože, mišića, refleksnih točaka, stručnjak prenosi nadraženost središnjem živčanom sustavu. Kao rezultat, povećava ili opušta ton, poboljšava performanse tjelesnih sustava. To znači, kroz dodir kože, masaža utječe na cijelo tijelo.

Ovo je osobito korisno za dojenčad, jer aktivira fizički, senzorni, slušni, razvoj govora. Potaknuta je koordinacija kretanja i privlačenja pažnje, normalizacija sna i povećanje cirkulacije krvi.

U mrvicama do mjesec dana starosti, osjetljivi analizatori još uvijek nisu sazreli, a analizatori kože već su se pojavili. Stoga, dodir moje majke generira pokret i radosne emocije.

Tko može

Prije nego što razgovaramo o tome tko može napraviti masažu, valja napomenuti da postoje preventivne, terapijske i terapeutske i preventivne masaže.

Preventivan je dodijeljen svim dojenčadi koja nema kontraindikacije. Takvu masažu često rade sami roditelji kod kuće. Dakle, ako je vaše dijete zdravo i zabavno, onda u prvoj godini života, promatrački liječnik svakako će propisati dnevnu masažu.

Liječnik i liječnik-profilaktički djetetu daju profesionalni masažni terapeut, kako to propisuje liječnik. Ove su masaže usmjerene na ublažavanje određenih zdravstvenih problema.

Kada izvršiti postupak

Vrlo je važno razmotriti kada izvršiti masažu. Provedite postupak ujutro - od 8 do 15 sati. Poželjno je za jedan sat nakon hranjenja da beba probavlja hranu. Na prazan želudac, ne preporučuje se masaža, jer će mrvica biti hirovita. Postupci se izvode samo ako je beba u dobrom raspoloženju. S njegovim nezadovoljstvom, hirovima, otkazuje se masaža plača.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža se ne preporučuje djeci. Na primjer, pod takvim uvjetima:

 • visoka temperatura;
 • gastrointestinalni poremećaji;
 • akutne bolesti dišnog sustava i infekcije;
 • upale kože;
 • rahitis;
 • kile (pupčani, ingvinalni);
 • kongenitalne bolesti srca.

Prije nego što počnete

 1. Prije početka sesije, zrak i zagrijte sobu na ugodnu toplu temperaturu, jer će beba biti gola.
 2. Pripremite ravnu vodoravnu površinu, prekrite ga pelenama ili pokrivačem.
 3. Ako jedan od roditelja sami izvodi masažu kod kuće, onda morate ukloniti sve nakit iz vaših ruku, temeljito oprati, rezati i nanijeti nokte.

Pružite sve kako biste spriječili oštećenje djeteta tijekom postupaka.

Koliko puta?

Za bebe do jedne godine, masaža se obavlja 4 puta - svaki 3. mjesec. Razlog je jednostavan: tijekom određenih razdoblja života djeteta, u njegovom razvoju postoji kvalitativni skok. Masaža pomaže u konsolidiranju novih vještina.

Kako masirati novorođenče

Do tri mjeseca

Dok dijete ne stari 1 mjesec, masaža se ne preporuča.

U 1,5-2 mjesec je najlakši, nježan. Potrebno je započeti masažu novorođenčadi s milima, rukama, prstima, nogama, leđima, trbuhu. Pokreti su lagani, meki, bez uporabe sile i pritiska.

Polako, uz brzinu kretanja limfe 2 cm / s. prođite kroz linije masaže s vrhova prstiju do glave.

 • Ruke, noge i prsti milovati, lagano mijesiti, stimulirajući reflekse i umirujući dijete.
 • Stroking trbuha u smjeru kazaljke na satu pomaže probavu.
 • Natrag se masira na udaljenosti od 1 cm od kralježnice.

Šetnja regijom srca, jetre, limfnih čvorova u pazuhu i ispod koljena.

Preporučljivo je provesti tretmane masaže u zakazano vrijeme pet minuta. Tijekom sesije, razgovarajte tiho s djetetom, pjevajte pjesme, čitajte obične rijeke. Na kraju svakog postupka, nježno pohvaliti bebu.

Nakon 3-4 mjeseca

Masaža za novorođeno dijete od 3 mjeseca može biti komplicirana. Dodaju se udarci i gnječenje, a lagane mrlje uzrokuju da bebe vesele hodanje. Sada se trajanje sesije povećava za nekoliko minuta. Ako beba voli ove postupke, s vremenom ih se može odgoditi do pola sata.

Olovke i noge

Masaža počinje s rukama i nogama. Isprva, svi prsti na rukama su masirani, bregovi su odvojeni i stisnuti, wrists su lagano gumiran. Podsvjesnice nisu uključene.

Okrećemo se nogama: masiranje stopala, prstiju, diže se do prepona. Nemojte pritisnuti koljena, inače možete oštetiti zglobove. Ne preporuča se masaža pod koljenima i unutarnjim bedrima.

trbuščić

Tumija beba masira pomicanjem u smjeru kazaljke na satu. Iz srednjeg trbušastog tijela, glatko tijelo pokreti rukama klizanjem (jedan prema gore, a drugi dolje), ne dopiru do prepona.

Ribni kavez

Prsa u trajanju od 3-4 mjeseca još uvijek su vrlo krhka, pa mi masažu djetetu, lagano milovati ruku od strijca do ramena, a zatim na strane, bez dodira grudi.

Vrata djeteta do godine masiraju se kada se nalazi na trbuhu. S laganim potezima, vodite od gornje kralješnice do ramena, od vrata do leđa. Ako u ovom trenutku dijete podiže ili okrene glavu, zaustavi masažu.

natrag

Masažite leđa djeteta ne uzduž kralježnice, ali uz nju s leđima dlanova. Upute - uzduž i daleko. Zatim od kukova do stražnjice.

Druga vježba: kada mrvica leži na svakoj strani, klizite prstom duž kralježnice od zdjelice do vrata. Ne uzduž kralježnice, ali uz njega, lagano pritišćući prstom. To uzrokuje produženje leđa i trening leđa mišića.

glava

Glava bebe s djetetom masira se vrlo pažljivo, pažljivo, bez dodirivanja fontana. Uz glavu lagano trčite prste preko ušiju.

Povucite se

Kada beba uči držati glavu, hone grasping vještine. Iz sklonog položaja, neka ga zgrabite s indeksnim prstima i ispruži ih da sjednu.

Mali koraci

Podignite dijete ispod pazuha, nagnite malo prema naprijed tako da se noge odmaknu od vodoravne površine. Pogledajte kako mali čovjek počinje prelaziti noge i napraviti male korake.

Spustite se

Kada dijete leži na trbuhu, lagano ga podignite preko kukova naopako. To uzrokuje krvarenje krvi u glavu. Ako je dijete neugodno, nemojte ponoviti vježbu.

gimnastika

Masaža novorođenčadi u trećem mjesecu poboljšana je gimnastikom grudi koja pomaže u jačanju mišićnog sustava.

Leži na leđima:

 • križne olovke i raširene;
 • kutija s olovkama;
 • povucite ih gore i dolje;
 • koljena zajedno
 • Roll s jedne na drugu stranu.

3-mjesečno dijete treba proširiti na trbuščić. Potiče rad probave, brzo uklanja plinove, što je prevencija kolike.

Uključite trbuščić

Nakon masiranja trbuha i prsima, poučavamo dijete da se vrati natrag u trbuh.

Privlači pozornost mrvica na svijetlu igračku i stavlja ga na stranu, ponavljajući vježbe s obje strane. Neka beba dopre do igračke.

6-9 mjeseci

Opća masaža nakon šestog mjeseca mijenja i postaje složeniji zbog činjenice da je dijete odraslo i on sam već zna puno. Sada je učio puzati, koordinirati pokrete. Sjednica se produljuje.

Masaža se vrši pomoću starih tehnika, ali se dodaju i novi. Postupak započinje masažom ruku, stopala, stopala. Daljnje aktivne vježbe pridružuju se.

puzati

Kad beba, koja je stara šestog mjeseca, leži na trbuhu, stavlja svoju omiljenu igračku ispred sebe. Zatim, polako gurajući i ohrabrujući, pozovite ga da uzme igračku. Ako je površina dovoljno tvrda, mali teleći će se protežu i puzati po igračkama.

Postajemo na nogama

Vježba se naziva "hodanje s djetetom". Značenje vježbe je podučiti dijete da zadrži ravnotežu. Prvo držite mrvicu za dvije olovke, a zatim za jednu. Ruke bi trebale biti rame ili niže.

9. - 12. mjesec

Polazeći od devetog mjeseca, gimnastika je komplicirana. Sada je dopušteno podizanje nogu iz sklona položaja, čučanjati, nagnuti naprijed od stojećeg položaja, pa čak i naginjati zaokret da biste dobili svijetlu igračku.

Budući da je angažiran kod kuće, vrlo je dobro koristiti loptu za masažu. Na pitanje koje dobi djeca trebaju koristiti loptu, odgovorimo: "Od 2. mjeseca".

 • Dok je dijete malo, samo ga zamahnite na loptu na trbuhu.
 • Tri mjeseca vožnje sa strane i natrag.
 • Šestomjesečno dijete stavilo je loptu na noge.
 • I za 9-10 mjeseci, dijete može napraviti male korake, držeći loptu rukama.

zaključak

Bez sumnje, masaža za dijete učinkovito će i ispravno izvesti masažni terapeut-pro, no ako majka posjeduje jednostavnu tehniku ​​kako se masaža novorođenčadi i samom bebi radi, to će donijeti veću radost i zadovoljstvo međusobnog komuniciranja.

Kako i na koje doba možete masaža novorođenčeta?

Od rođenja, dijete treba pažljivu njegu. Važnu ulogu u ovom slučaju igraju postupci masaže, posebno onih koje izvodi majka.

Masaža u svrhu liječenja treba obaviti stručnjak, jer neiskusna osoba može naštetiti djetetu.

Razmislite o dobi u kojoj možete i trebate napraviti bebu masažu. Također se usredotočite na korisna svojstva takvih postupaka.

Koja je njegova upotreba?

Postupci masaže za dojenčad provode se radi promicanja zdravlja. Ovisno o svrsi, oni su podijeljeni u sljedeće vrste:

 1. Terapija. On može biti imenovan od strane takvih specijalista kao neurološki kirurg ili ortopedist. Terapeutska masaža dizajnirana je za rješavanje specifičnog zdravstvenog problema.
 2. Ispravak. Ova vrsta masaže osmišljena je za jačanje pozitivnog rezultata medicinskih postupaka. Pomaže u sprječavanju ponovnog razvoja određene bolesti. Korektivnu masažu propisuje liječnik. Za postupke trebate kontaktirati kvalificiranog masera.
 3. Preventivna. Takvi se postupci mogu izvoditi samostalno kod kuće. Profilaktičke masaže jačaju mišićni korzet, potiču pravilan razvoj tijela i povećavaju imunitet.

Pravilno izvedena masaža ima mnoga korisna svojstva:

 • doprinosi normalnom fiziološkom rastu i razvoju bebe;
 • poboljšava probavni proces;
 • normalizira cirkulaciju krvi;
 • povećava protok limfe;
 • potiče snažan i zdrav san u djeteta;
 • ubrzava metaboličke procese;
 • povećava zaštitna svojstva kože, ubrzava proces oporavka epitela;
 • jača imunološki sustav.

Masažni tretmani kod kuće mogu se kombinirati s dječjim pjesmama i pjesmama. To će proces učiniti zanimljivijim i udobnijim za dijete.

Koliko mjeseci mogu početi?

Provođenje postupaka masaže za bebe kao preventivnu mjeru treba biti od prvog mjeseca rođenja. Ovisno o dobi djeteta, masaža se obavlja u smjeru postizanja tih ciljeva:

 1. Do tri mjeseca. U ovom dobu, gotovo svako dijete ima hipertoničnost mišića. Masaža u ovom slučaju pomaže im da se opustite.
 2. Do 4 mjeseca. Tijekom tog perioda, infantni hipertoni nestaju. Postupci su usmjereni na jačanje mišića gornjih i donjih ekstremiteta. Finger masaža pomaže poboljšati fine motoričke sposobnosti, kao i spriječiti probleme s aktivnostima govora.
 3. Od šest mjeseci. U ovom dobu dijete bi trebalo samostalno preokrenuti i sjesti. U šest mjeseci, masaža za dijete usmjerena je na jačanje mišića leđa i trbuha.
 4. Do 9 mjeseci. U tom razdoblju dijete počinje samostalno pokušavati hodati. Masaža vježbe u ovom slučaju imaju za cilj jačanje mišića u cijelom tijelu.
 5. Do godine 1. Postupci za ovu dob su potrebni za normalizaciju koordinacije pokreta. Bolje je držati ih u obliku igre, jer postaje dosadno da dijete leži, kao u ranoj dobi.

Kada i u koje je vrijeme bolje?

Prije obavljanja vježbi za masažu, za njihovu maksimalnu učinkovitost potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:

 1. Masirajte novorođenče ujutro. Ako se to provodi prije spavanja, može nadvladati dijete, zbog čega će mu biti teško spavati. Ako se vježbe provode u večernjim satima, manipulacije bi trebale biti lagane, smirujuće.
 2. 30-40 minuta nakon jela. Vježbe odmah nakon obroka mogu izazvati povraćanje. Također nije poželjno izvesti ih na prazan želudac.
 3. Koliko vremena to traje? Trajanje prvog postupka ne smije biti više od 5-7 minuta. Tijekom vremena, ovaj se razmak treba povećati na 15 minuta.

Također, nemojte zaboraviti ukloniti prstene i narukvice prije masaže. To će pomoći u izbjegavanju ozljeda kože djeteta.

Koliko često se postupak može izvesti za bebe?

Da biste ostvarili maksimalne rezultate, morate ih svakodnevno obavljati. Broj postupaka trebao bi biti 1-2 puta dnevno. Sve ovisi o individualnim karakteristikama razvoja dojenčadi, kao io svrsi masaže.

Zanimljiv video

Pogledajte video ortopedskog kirurga o masaži za novorođenče:

zaključak

Učenje najjednostavnijih tehnika masaže za bebe nije teško za bilo koju majku. Stoga bi svaka žena trebala proći takvu obuku. Uostalom, ovo je pomoćna komponenta pravodobnog rasta i razvoja bebe od rođenja.

Kada početi masaža novorođenčadi

Kada novorođenče počnu masaža

Prvih dana nakon rođenja djeteta najuzbudljiviji su i dodirni za roditelje. Ovo poznavanje djeteta s cijelim svijetom. Važno je u ovom trenutku da ne propustite trenutke brige za njega, što u budućnosti može utjecati na formiranje tijela i zdravlja. Naravno, uglavnom se roditelji sastaju s već pripremljenim novorođenim osobama: pohađaju posebne tečajeve, čitaju knjige, komuniciraju s liječnicima.

Jedan od važnih trenutaka neposredno nakon rođenja djeteta u svijet je masaža novorođenčadi.

Vjeruje se da djeca koja se bave ovim postupkom, razvijaju se bolje. Pa, ako se sastanak prati i razgovor - to pridonosi bržem razvoju govora.

Kada se novorođenče počnu masirati

Pedijatri i psiholozi došli su do zaključka da je većina elementarne masaže, majka može početi samostalno činiti dijete od prvog dana života. Činjenica je da je taktilni dodir s majkom vrlo važan za dijete. Ali imajte na umu da u dobi od 1 mjeseca trajanje ne bi trebalo prelaziti 10 minuta. Nakon toga, stopa se povećava na 15-20 minuta. Prvo, podmazujte tijelo s posebnim krema, a zatim zagrijavajte željeno područje laganim potezima. Uvijek počnite s pete, postupno se diže na glavu. Samo nemojte to učiniti odmah nakon jela. Pokret je blagi pokret mišića.

Kada novorođenče počnu masaža: kontraindikacije

Kao što je gore spomenuto, sjednica bi trebala biti prije 30 minuta nakon hranjenja ili ispred njega. Ovaj postupak je zabranjen 72 sata nakon cijepljenja, ako pupčana vrpca nije potpuno narasla, kao i kod uzimanja lijekova ili neke vrste bolesti. Bolje je odabrati vrijeme kada ste vi i dijete u dobrom raspoloženju, jer je masaža razmjena energije, neka budu pozitivni.

Novorođenče: od koje dobi masaža

Prije svega, pitajte svog pedijatara pitanje: kada treba novorođenče biti massaged? On mora osigurati da nema kontraindikacija.

Na pitanje koliko se staro dijete može masira, nema nedvosmislenog mišljenja: neki preporučuju da počnete gotovo od prvog dana, drugi smatraju da to ne biste trebali učiniti prije dva tjedna. U svakom slučaju, ako odlučite provesti postupak, onda u prvim danima treba biti lagano milovanje.

Kako masaža novorođenčadi

Ako je pitanje, kada se počnu masiraju novorođenčad, sve je više ili manje jasno, a sama tehnika ostaje tajna za nas. Nudimo razumjeti.

Nježno zamijesite prste, počevši od stopala, postupno se krećući do prepona. Nakon toga, zamotajte dršku, počevši od četkice, prelazite na prsa. Zatim idite na trbuh. Ako to učinite pažljivo, izbjeći će koliku bolest. Posljednja faza - leđa, a zatim glava. Ne zaboravite obratiti pozornost na uši.

Kako masirati vrat

Potrebno je provoditi mekane poteze, počevši od ušiju prema ramenima. Dalje od ramena, pomaknite se do prstiju.

Kada novorođenče možete pretvoriti u trbuh

Ovo je još jedna točka, osim pitanja kada treba masaža novorođenčadi, uzbudljive mlade majke.

Možete početi nakon što se pupčana vrpca ozdravi. Pokušajte ga najprije staviti na trbuh. Prvi puta ne smije biti duže od 5 minuta, s vremenom možete povećati interval. Samo nemojte to učiniti odmah nakon jela.

Dakle, sada znate kada obaviti prvu masažu novorođenčadi i malo razumjeti njegovu tehniku.

Ocjena 4.6 od 5 Ocjena: 1 ★★★★★

Home masaža novorođenčadi: uvjeti, tehnika

Početna / Novorođena / Home masaža za novorođenčad: prednosti, pravila i tehnika

Home masaža novorođenčadi i njihovih roditelja važan je način komuniciranja, ali ima i mnoge druge pogodnosti. Samo 5-10 minuta dnevnih vježbi potiče probavu, povećava imunitet, smiruje živčani sustav za duboko miran san. Pedijatri napominju da bebe koje se masiraju redovito dobivaju brže mase više su energetski i društveno.

Kako bi se izbjegla prekomjerna stimulacija, važno je razumjeti ispravne pokrete, idealno vrijeme i trajanje masaže. Kao i svaki drugi oblik terapije, to zahtijeva specifične metode i pažljiv pristup.

Kada početi masaža novorođenčadi?

Dugo prije nego što dijete počne govoriti, komunicira sa svijetom kroz taktilne senzacije. Majka instinktivno dodiruje novorođenče da ga smiri. Masaža je nastavak ovog prirodnog impulsa.

Ruski pedijatri preporučuju masažu novorođenčadi kod kuće od 2-3 tjedna, međutim, među stranim liječnicima postoji zajedničko mišljenje o potrebi postupka od trenutka rođenja. Iznimka su prerane bebe: one su nestabilne s medicinskog stajališta, a masaža za njih može biti previše stimulirajuća. Također se ne preporučuje za groznicu, lezije kože (pioderma i atopijski dermatitis), poremećaji krvarenja.

Prednosti postupka

Masaža ima mnoge fizičke i psihološke prednosti za djecu i njihove roditelje:

 1. Podržava zdrav imunološki sustav i puni razvoj djeteta promicanjem krvi i limfne cirkulacije u cijelom tijelu. Takva stimulacija vam omogućuje učinkovito davanje hranjivih tvari u tkiva i organe, a zatim uklanjanje metaboličkih proizvoda.
 2. Masaža aktivira proizvodnju određenih hormona koji su odgovorni za dobro raspoloženje i ublažavanje boli. Konkretno, to su endorfini i oksitocin, koji pomažu smanjiti patnju zbog kolike ili drugih problema.
 3. Pomaže u postizanju ravnoteže između povećanog i smanjenog mišićnog tonusa. Masaža cijelog tijela stimulira mišiće, ali u isto vrijeme opušta ih prekomjernom napetosti.
 4. Podržava sposobnost djeteta da ostvari individualni razvojni potencijal, pomažući sazrijevanje živčanog sustava i potičući veze mozga i tijela.
 5. Podiže djetetovu svijest o mogućnostima vlastitog tijela, veličini i položaju njezinih dijelova.
 6. Masaža je sjajan način komuniciranja. On daje djetetu shvaćanje da mu je drago i drago. Usmjerena, kontinuirana razmjena dodirnih i kontaktnih očiju potiče međusobno razumijevanje i povjerenje.
 7. Za roditelje ovo je učinkovit način da se "odvoji vrijeme" i pobjegne od svakodnevnog stresa.

Iako je masaža korisna za sve dojenčad, ona je vrlo vrijedna za djecu s posebnim potrebama - s Downovim sindromom ili cerebralnom paralizom, jer pruža jedinstven način komuniciranja i poticanja razvoja.

Uvjeti masaže

Prilikom pripreme i provođenja postupka masaže kod kuće za novorođenče, preporučljivo je pridržavati se nekih preporuka vezanih za vrijeme, sobu i tehniku ​​kretanja.

vrijeme

Prije masaže, odaberite vrijeme koje je ugodno za sve sudionike u procesu. Ne biste trebali žuriti nigdje, mirna i sporost pomoći će da se pokreti budu masi i mjerljivi što je više moguće. Nemojte početi s masažom kada dijete samo jede ili je gladan, želi spavati ili je zločesto. Najbolje vrijeme je jedan i pol sati nakon hranjenja ujutro.

Često možete pronaći preporuke oko 10-15 minuta masaže dnevno. Zapravo, glavni pokazatelj vremena postupka je sam dijete. Čim je pokazao nezadovoljstvo, zaustavite se, bez obzira koliko dugo masaža nastavlja.

Za djecu mlađu od 5 mjeseci, pokušajte nekoliko sati između masaže i kupke. To može dovesti do pretjerane stimulacije živčanog sustava. Nikada ne masirajte dijete kad plače, jedina iznimka je pokret za ublažavanje kolike, zatvora i izlučivanje plina.

mjesto

Pronađite mjesto i položaj prikladan za vas i dijete. Glavni zahtjevi su sposobnost održavanja kontakta s očima, ugodne temperature (standardna preporuka je oko 24 ° C) i prozračena prostorija. Mnogi ljudi više vole staviti bebu na stol za presvlačenje, ali masaža se može obaviti na podu, krevetu ili kauču, držeći dijete u krilu, ali ne zaboravljajući na njegovu sigurnost. U ovom slučaju vrijedi zaštititi odjeću pelenama, osobito ako koristite ulje.

Maslinovo ulje

Za ulje za masažu nije nužno, ali njegova upotreba omogućuje vam da učinak na osjetljivu kožu bude nježniji i pomaže vam da se hidratizira. Na tržištu postoji mnogo izvrsnih ulja za djecu, ali biljno ulje (uglavnom hladno prešano) dovoljno je. Možete koristiti lavandu, kamilicu, ružu ili cedarovo ulje, nadopunjavajući ih vitaminima A i E, čija se rješenja prodaju u ljekarni. Prije prve uporabe, vrijedi napraviti test senzitivnosti tako da koža djeteta ne pati od neočekivanih alergija.

Što se tiče gotovih ulja, pažljivo ispitajte sastav. Alat mora biti hipoalergenski i sadržavati minimalni kemijski aditiv.

Vrste masaže za novorođenčad

Kod kuće, novorođenčad, u pravilu, dobiva se opća jačanje (aka profilaktička) masaža - korisna je za opći razvoj u nedostatku specifičnih zdravstvenih i razvojnih problema.

Tu je i posebna terapijska masaža - namijenjena je problemskim područjima, te tretmanu i profilaktiji koja pokriva cijelo tijelo s posebnom pažnjom na kršenja. Ove postupke propisuje liječnik (neurolog, pedijatar, ortopedist) prema indikacijama, a obavlja ga stručnjak, međutim, možete ih obavljati i sami, ali tek nakon treninga.

Osnovne tehnike masaže

Prilikom izvođenja masaže imajte na umu sljedeće opće principe:

 • Uvijek počnite masirati noge - ovo je najmanje nametljiv način za pokretanje masaže, budući da neprestano dodirujte noge pri mijenjanju pelena ili pelena.
 • Patting potiče živčani sustav, a moždani udar smiruje.
 • Koristite lagane i lagane kretnje uz lagani pritisak i brzinu od oko 2 cm u sekundi (brzina limfnog toka), jerkovi, brzi i previše lagani dodir mogu nadražiti dijete.
 • Svaki pokret se ponavlja najmanje 3 puta.
 • Masaža udova i tijela provodi se uglavnom od periferije do središta, a trbuh - u smjeru kazaljke na satu i samo u donjoj polovici, bez utjecaja na područja jetre i srca.
 • Prije postupka, upozorite dijete o masaži. Tijekom vremena će se naviknuti, sjećati se i znati što će s njim učiniti.
 • Uključite umirujuću pozadinsku glazbu ili uživajte.
 • Nije potrebno obaviti cijelu masažu tijela svaki put, ako nakon trljanja noge dijete ne želi nastaviti, ne biste ga trebali prisiliti.
 • Slijedite želje djeteta kad se okrene, plače ili nestaje, odgodi postupak, ako ne voli bilo kakve pokrete, nemoj inzistirati. Masaža bi trebala biti zabavna.

Možete koristiti sljedeće tehnike:

 • stroking, takav pokret se preporučuje za novorođenčad;
 • trljanje - za djecu od 6 tjedana;
 • gnječenje, ovu tehniku ​​koriste prvenstveno stručnjaci;
 • vibracija ili patnja na nogama i dlanovima može se koristiti od samog početka, na tijelu tek nakon 1.5 mjeseci života.

Značajke masaže za bebe različitih dobi i set vježbi

Do pedeset i pol mjeseci, pedijatri preporučuju oprezne poteze kao masažu. To je zbog činjenice da koža novorođenčeta je suviše tanka i nježna, a potapanje može dovesti do prekomjerne stimulacije živčanog sustava. U budućnosti se preostale tehnike postupno uvode, a za 3-4 mjeseca, i neke gimnastičke elemente.

Zapravo, postupak kućne masaže novorođenčadi može izgledati kako slijedi:

 1. Noge i noge. Udarajte noge, napravite nekoliko kružnih pokreta na njih i obratite pozornost na svaki prst. Možete ih nježno odvesti palcem i kažiprstom i lagano se okrenuti. Zatim uzmite djetetovu peta u jednoj ruci, a druga, počevši od boka do gležnja, lagano stiskajući, podsjeća na mužnju krava. Učinite nekoliko unatrag pokreta od gležnja do bedra i promijenite noge.
 2. Ruke. Počnite s dlanovima masiranjem svakog prsta, a zatim nježno i lagano stisnite, milujući od pazuha do ruku, a zatim natrag. Možete lagano okrenuti zglobove na jednu ili drugu stranu.
 3. Glava. Stavite ruke na obje strane djetetove glave, a zatim ga spustite do prstiju. Zatim povucite male krugove na glavu s prstima.
 4. Lice. Stavite ruke (kao da molite) na čelo djeteta, pa se pažljivo širite na hramove. Koristeći palac, nacrtajte osmijeh na bebinom licu, milujući ga s jednog obraza preko gornje usne na drugu. Ponovite na donjoj usnici.
 5. Grudi. Stavite ruke na prsa vašeg djeteta, a zatim ih razdvojite, kao da zaglađujete stranice otvorene knjige.
 6. Želudac. Koristite prste s prstima kako biste nacrtali oval ispod pupka vašeg djeteta (u smjeru kazaljke na satu slijedite prirodni put probave).
 7. Spina. Prijeđite prstom od jedne do druge strane, a zatim gore i dolje. Također kružno kretanje.

Restaurativna masaža novorođenčadi koja se provodi kod kuće može ubrzati psihološki i fizički razvoj djeteta, ublažiti probavne probleme i dati dubok san. No, njegova najvrednija prednost je mogućnost međusobne komunikacije. Mnogi pedijatri tvrde da glavna stvar nije toliko tehnika kao i zadovoljstvo koje roditelji i djeca dobivaju od dodirivanja, mirisa i kontakta s očima. Restaurativnu masažu treba obaviti samo nakon konzultacija s liječnikom i medicinskim - prema strogim indikacijama.

Korisni video o baby masaži

Masaža za novorođenčad: tehnike i pravila

Što god se moglo reći o prednostima masaže, ali sami morate biti sigurni da će masaža za novorođenče biti korisna.

Masažna pravila za novorođenče

1. Kada počinje masaža novorođenčeta? Dok novorođenče neće otići drugi mjesec, masaža se ne može učiniti! Mali se samo rodi i navikne na vanjski svijet. Sada više ne treba dodatna opterećenja. Međutim, mame majke vrlo lagane milovati djecu su dobrodošli.

2. Na samom početku vaših predavanja nije potreban cijeli niz vježbi. Dovoljno je započeti s nekim zasebnim dijelovima tijela. Na primjer, s laganim potezima nogu i stražnjice, koji su tako zaljubljeni u dijete. Nekoliko dana kasnije, možete ići na masažu trbuha, leđa i grudi.

3. Ne svi djeca vole naplatiti novorođenče za olovke. Međutim, u tim je udovima širenje povećanog tonusa. Stoga je potrebno napraviti takve vježbe. Vrlo je jednostavno:

- stavite dijete na vodoravnu površinu, širite ručke mrvica na stranu, a zatim je ponovno pritisnite na dojku. Zato morate napraviti 4-5 puta.

- naizmjence podignite ručke novorođenčeta na glavu, a zatim ga spustite duž torza.

4. Masaža za bebe treba svakodnevno. Karapuz će se naviknuti na lekcije i neće pokazati nezadovoljstvo. Potrebno je započeti s minimalnim trajanjem (5-10 minuta). Do kraja drugog mjeseca, to će biti 30 minuta. Povećajte sve što treba biti glatka.

5. Tijek masaže traje 20 dana. Tada je pauza za 2-3 tjedna.

6. Prvi od vaših klasa najbolje se provodi pod nadzorom stručnjaka.

7. Otjerajte dijete iz takvog teškog posla za njega: pjevajte pjesme, zajebajte, ispričajte dječje trikove, osmjehnite.

Kada je masaža kontraindicirana?

- bilo kakve groznice u dojenčadi - bolesti povezane s preosjetljivosti kože - kila, sklona kršenju - pielonefritis, hepatitis, tuberkuloza - bolesti karakterizirane krhkom kostiju i krvnih žila

- gnojna i akutna upala kože, limfnih čvorova, kostiju i mišića

Tehnike masaže za novorođenče

Stroking - nježni i ujednačeni klizni pokreti dlana preko kože djeteta

Trljanje - stavljajući više napora u kretanje dlana nego kada se miluje. Utjecaj na kožu djeteta događa se u različitim smjerovima.

Gnječenje je duboka masaža mišića koja snima mišiće, koja se proteže ritmičkim spiralnim pokretima prstiju.

Pijenje je lagano, ali vrlo ritmično otkucava s vrhovima prstiju ili dlanovima. Koristi se za vrlo dobro hranjene bebe.

Sve te tehnike treba provesti u posebnom slijedu:

stroking - trljanje - milovanje - gnječenje - milovanje - tapkanje - milovanje

Masaža za novorođenčad uvijek bi trebala početi s laganim pokretima. Stroking se ponavlja 4-6 puta, preostale tehnike - 8-12 puta. Tlak bi se trebao povećati tek nakon opuštanja dječjih mišića.

Kretanje odozgo prema dolje uvijek bi trebalo biti lakše od pokreta odozdo prema gore.

Masaža cijelog tijela

Načela mljevenja i gnječenja prikladni su za masažu ruku i stopala.

Glatke, ruke, noge, leđa i prsa će biti sretni milovati i lagano udaranje (beba dobi od 2-3 mjeseca). Sve ove manipulacije će smanjiti tonus mišića, opustiti i poboljšati krvnu i limfnu cirkulaciju.

Trbuščić se masirati u kružnom gibanju s dlanom u smjeru kazaljke na satu (ako novorođenče ima proljev, a zatim u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu)

Prsa se masiraju od sredine strijca do ramena, a opet od sredine do bočnih površina.

Glatke - nosimo dlan od zglobova kuka do anusa.

Olovke - počnemo s četkom i dovodimo do aksilarnih limfnih čvorova.

Leđa - od kralježnice se kretamo prema stranama, od struka do ramena.

Noge - nosimo dlan od pete do limfnih čvorova prepona.

Masaža za novorođenče uvijek počinje bolje s rukama i nogama. Udovi djeteta trebali bi lagano savijati. Ruke trebaju biti opuštene.

- nikada ne masirajte patelu novorođenčeta, kao ni unutarnju površinu bedra

- u mjestu bubrega ne može pat

- tijekom masaže ne boli genitalije bebe

Masaža za novorođenče na slikama

1. Vaše dijete treba biti dobro raspoloženo. Prije nego počnete masirajte noge i noge, pobrinite se da je beba spremna za to. Da biste to učinili, uzmite ga za nogu i lagano savijte, pokazujući udicu malom djetetu. Sve je u redu Je li dijete još uvijek smiješeno? Zatim ga možete skinuti i pokrenuti postupak.

2. Za masažu koristite poseban ulje za bebe. Koristili smo tvrtku Bübchen.

3. Uzmite djetetovu nogu, savijte ga kako bi djeca otišla. Nastavite držati ruku pod djetetovom koljenom, držite dlan iz gležnja i nastavite kretati po koljenu, a zatim na vanjskoj površini bedra (ne dodirujte iznutra!)

Masirajte gornji dio tijela.

1. Potezima od ramena do sredine prsa

2. Lagani potezi od ramena do zglobova

3. Vrlo nježno izvodite kružne pokrete na trbuhu. Učenici i područje oko njega NIJE masiraju.

Masaža lica i leđa

1. Za lice, koristite prstima prstiju.

2. Dugi udarci iz cervikalnih kralješaka do anusa

3. Ako je dijete počelo plakati i odoljeti, odmah zaustavite masažu

Pogotovo za My LYALYA

Kako ispravno dijete masira?

Masaža za bebe često nije sklon roditeljima, nego prava nužnost: zahvaljujući sjednicama, moguće je značajno poboljšati ukupnu živčanu aktivnost bebe, smanjiti razinu stresa i doprinijeti ubrzanom fizičkom razvoju djeteta. Znanstveno je dokazano da terapija masaže koja se redovito provodi ima ljekoviti učinak.

Kada trebam početi masirati djecu?

Roditelj bilo kojeg spola može naučiti kako izvesti masažu. Najbolje je započeti sesije kada dijete odraste dobi od jednog i pol ili dva mjeseca: do tada, koža novorođenčadi je previše nježna. Najprikladnije vrijeme za masažu je točno prije jela. Neposredno nakon jela, masaža se ne preporuča, bolje je pričekati sat ili pola kako bi se osiguralo da se hrana bolje apsorbira.

Obratite posebnu pozornost na činjenicu da je masaža masaža ugodna za djetetu: soba mora biti dovoljno topla, ne smije postojati neovlašteni ljudi i predmeti koji mogu uplašiti bebu. Nemojte koristiti posebna ulja, tekućine i kreme, tako popularni kod većine odraslih osoba. Tvoje ruke trebaju biti suhe i tople.

Priprema za bebu masažu

Početna masaža se preporučuje kada je dijete u mirnom, dobrom raspoloženju. Ako je uzrujan, vrlo razigran ili nezadovoljan - vrijedi malo odgoditi planiranu sesiju. Ako imate nestašno dijete, pokušajte ne početi trljati tijekom lošeg raspoloženja, frustracije ili plače: inače, možete trajno povezati njegovu ideju masaže s mislima o nečemu neugodnom, inače.

Tijekom masaže, dijete ne bi trebalo naprezati, plakati ili vikati - općenito, izraziti svoje nezadovoljstvo. Inače radite nešto loše. Pazite na njegovu udobnost unaprijed: stavite bebu na ravnu površinu prekrivenu mekim suhim materijalom. Idealno za ovaj lan i pamuk.

Koje su metode bebe masaže danas popularne?

Ako je za više djece odrasle, možete koristiti specijalizirane setove pokreta za masažu, pa čak i cijele komplekse, a zatim u slučaju novorođenčadi trebate se ograničiti na četiri osnovna kretanja: udaranje, trljanje, milovanje tijela i gnječenje mišića.

Morate započeti sesiju masaže što je moguće blažim akcijama, tako da beba dobiva malo koristi za dodir i opuštanje. Kada masirate novorođenče, dodirujte mu tijelo jedino s vrhovima i vrhovima prsta: s tim pristupom, rizik od oštećenja kože bebe je mnogo manji.

Usput, možete dobiti lekcije za masažu novorođenčeta iz okruga pedijatara: liječnik će vas naučiti osnove, osnovne pokrete i mogućnosti masaže koje možete sami izraditi "kod kuće".

Koliko često moram imati masažu?

Kao i sa svime što se tiče obrazovanja djece, ovdje treba provoditi umjerenost. Jedna ili dvije masaže dnevno je više nego dovoljno. Obratite posebnu pozornost na činjenicu da masaža može izazvati vaše dijete, što znači da se ne bi trebalo obaviti sat-dva prije predviđenog sna.

Kada ne možete masažu novorođenčad?

Postoji nekoliko kontraindikacija kada se ne preporuča masaža djeteta:

 1. Kada se identificiraju akutne respiratorne i zarazne bolesti, osobito ako su u akutnoj fazi.
 2. Ako dijete ima rakom.
 3. U slučajevima upale kože, osipa, pustularnih formacija, diateze.
 4. Kada dijete ima inguinalnu, femoralnu, pupčanu ili neku drugu vrstu kile.
 5. Hemofilija, tuberkuloza, maligni tumori također su kontraindikacije za bebnu masažu.
 6. Hepatitis, artritis i povećana krhkost dječjeg koštanog tkiva zahtijevaju odustajanje od masaže.
 7. Kongenitalna bolest srca, poremećaji kompenzacije i neke druge bolesti također sprečavaju bebu da ne masira.

Preporuke za masažu djece do jedne godine (po godinama)

U dobi od dva mjeseca, preporuča se započeti sesije fleksijom i proširenjem zglobova, stavljajući dijete na leđa. Zatim nastavite do glatkog brušenja udova. Glava novorođenčeta treba biti zaštićena od iznenadnog trzanja i drugih nepažljivih akcija koje mogu pratiti neiskusni roditelj tijekom prvih masažnih sjednica. Trljanjem nogu i rukama, okrenite dijete na trbuščić i gnječite ga natrag, stražnjicu i noge. Nakon toga, potrebno je obratiti dijete na leđima i lagano udarati trbuh: ta će radnja pomoći poboljšanju probave vašeg malog sina ili kćeri.

U budućnosti možete provesti kratki set vježbi s ciljem poticanja razvoja tjelesne aktivnosti nogu i, osobito, stopala djeteta, što doprinosi prevenciji klatnih nogu i fleksibilnosti kralježnice.

Kada beba dospije u dobi od 3-4 mjeseca, hipertoničnost mišića na rukama i nogama značajno se smanjuje, ostajući samo djelomično u donjem dijelu tijela. Za masažni kompleks treba dodati češće trljanje, a posebnu pozornost trebate posvetiti strokingu unutarnjih bedara i nogu. Nemojte zanemariti savijanje i produženje mišića "povlačenja": tako pripremamo dijete za učenje hodanja. Kružni stroking trbuha, prsa i stražnjice trebao bi biti dodan u arsenal masera.

Od dobi od 5 mjeseci do pola godine, uobičajene kretnje dodaju se česti pokreti položaja tijela: djelomično možete masažirati tijelo tako što sjedite dijete ili ga postavite na stranu. Aktivnije se počnemo mijenjati ruke djeteta.

Da biste to učinili, možete upotrijebiti zanimljivu tehniku: dati "pacijentu" da uzme palac ruku, a drugom rukom mijesiti mišiće i pomicati ručke dijete u zglobovima.

Ovdje možete dodati tzv. "Podstavljanje" nogu: staviti jednu ruku na vanjsku stranu donje noge, a drugu iznutra, masažni terapeut lagano pomiče dječje mišiće na prvi, a zatim na drugu stranu. Ovaj tip masaže treba biti pažljivo i nakon nekog treninga mišića: treba ih prethodno umijati i zagrijati.

Od svega navedenog dodaju se od 7 do 10 mjeseci, stiskanje leđa djeteta sa stražnjom rukom, kao i mali "piljenje" ruku i nogu. Istodobno je potrebno uvesti elemente gimnastike: staviti dijete na noge, pomoći u puzanju.

U ovom dobu preporuča se pratiti vježbe s djetetom jednostavnim riječima: "dati", "držati", "sjediti", "služiti", "uzeti" i drugima.

U 11 i 12 mjeseci života djeteta treba aktivno doprinijeti njegovoj motoričkoj aktivnosti: držeći ruke, učiti hodati i čučati, pridonoseći tome predgrijavanjem udova.

Kako masirati leđa djeteta?

Leđa je posebno važno područje za masažu. Dijete bi trebalo staviti na trbuh tako da ruke budu pod dojkama, a ne paralelne s tijelom (kao što je to slučaj s odraslim osobama). Dječak noge ima maser.

Preporučljivo je započeti natrag masažu s milovanje od stražnjice i do cervikalne regije, a preporuča se glačati sa stražnjom rukom, dolje prstima. Obično je dovoljno 4-5 ponavljanja.

Zatim idite na izravno trljanje leđa, koja se izvodi s dvije ruke u isto vrijeme. Pored uobičajenih pokreta gore i dolje, možete dodati neke spiralne pokrete (ali samo kada beba ima 6 mjeseci), bez utjecaja na kralježnicu.

Na kraju sesije masaže, bebina koža treba biti malo crvenkast i topla.

Vrste masaže za bebe i njihova pravila

Masaža za novorođenčad je važan modalni trenutak u životu mrvica. Njegovo držanje nije samo poželjno, već nužno. Zato kada posjetite dječju kliniku u sobi zdravog djeteta, medicinska sestra pokazuje majci kako napraviti masažu i njegove elemente pogodne za određeno doba. U ovom članku bih želio detaljnije prebivati ​​o vrstama masaže, načelima njegove primjene i njegovoj važnosti za razvoj djeteta.

Zašto je važno masažu bebe?

Masaža je univerzalni način da utječe na tijelo bebe kao cjeline. Novorođeno dijete ima nerazvijene razne sustave tijela, ali analizatori kože su vrlo spremni za rad. Stoga, klase masaže donose maksimalne prednosti. Oni pomažu razvoju tjelesnog i govora, poboljšavaju koordinaciju pokreta i doprinose uspostavi dublje emocionalne veze između majke i djeteta. Naravno, pod uvjetom da samostalno čini bebu opuštajuću masažu, a ne koristi usluge masažnog terapeuta.

Masaža beba podijeljena je u dvije vrste

 • Tonski ili generički;
 • Terapija.

Majka za restaurativnu masažu može samostalno raditi kod kuće. Da bi to postigao, potrebno je naučiti kretanje masaže, pravilno pripremiti sobu i stol, te unaprijed dobiti sve potrebne alate za masažu. Terapeutska masaža propisuje pedijatrijski ortopedski kirurg, kirurg ili neurolog. Bolje je povjeriti njegovu vođenje stručnjacima, iako nakon vježbanja i promatranja nekoliko postupaka, majka može samostalno vladati pravilima i pokretima.

Načela opće jačanje masaže:

 • Kada početi masažu? Od 2-3 tjedna života.
 • Pokreti se provode duž linija masaže - od periferije do središta.
 • Brzina kretanja ruku - 2 cm u sekundi - treba se podudarati s brzinom limfnog toka.
 • Prekoračenje kralježnice, limfnih čvorova, jetre i srca.
 • Nježno djelujte na vratu.
 • Stroking trbuščić je samo u smjeru kazaljke na satu.
 • Svi pokreti trebaju biti lagani, ne bi trebali biti pretjerani pritisak.
 • Masaža za bebe provodi se pod klasičnom glazbom ili vlastitim pjevanjem. Također možete reći pjesme i pjesme.

Koliko je godina masaža?

Možete prakticirati održavanje tonic masaža sjednice kada dijete dosegne dob polumjeseca. Dok dijete ne dosegne 1,5 mjeseca, jedini bi se pokret trebao milovati. Nježni dodiri masiraju djetetove noge i ruke, trbuščić i leđa, prste. Kasnije (nakon 3-4 mjeseca) može se uvesti trljanje, udaranje, gnječenje i elementi gimnastike.

Pokreti masaže za rješavanje problema

Restorativna masaža za dojenčad provodi se ako su zdravi i normalno se razvijaju. Ako dijete ima problema, tada će posebne vježbe za masažu ili čak i njihovi kompleksi pomoći u borbi s njima.

Opća masaža trbuha je dobra za bebu, jer vam omogućuje da poboljšate probavu. A ako dijete pati od crijevne kolike, posebna masaža za koliku pomaže. Potrebno je alternativno smanjiti lijevu ili desnu ruku duž rebra djeteta. Dalje, dignite noge djeteta desnom rukom i lagano masirati trbuh s lijeve strane, a zatim pritisnite savijene koljena na trbuščić.

S hipertonskom pomoć fitball vježbom. Fitball je izvrsna kugla za vježbanje. Postavite trbuh za bebu na površinu lopte i lagano se protresite s jedne na drugu stranu. Također, ova vježba doprinosi ispuštanju plinova.

Dacryocystitis je bolest u kojoj se upala lipična vrećica i suzni sustav. U djece, vrlo učinkovito rješenje problema je posebna masaža. Masaža s dacryocystitis je kako slijedi. Potrebno je pritisnuti točku koja se nalazi na vanjskom kutu oka i kretati se u smjeru mosta nosa, stvarajući pritiskanje kretanja. Učinkovita primjena ovog postupka u kombinaciji s protuupalnim kapima može zamijeniti kiruršku intervenciju.

Također može pomoći kod zatvora. Međutim, da biste se posvetili ovoj mjeri treba propisati liječnik. Odabrat će odgovarajuću metodu, a profesionalni masažni terapeut će osigurati potrebni pritisak.

U slučaju umbilikalne kile male veličine prakticiraju se sljedeće metode liječenja: opća masaža, fizioterapija, polaganje na abdomen, masaža prednjeg trbušnog zida. Prve dvije metode provode masažni terapeut i liječnik vježbanja, a posljednja dva mogu se lako prakticirati majka sama. To uključuje stroking trbuhu u smjeru kazaljke na satu. Stavljanje bebe na trbuh preporučuje se prije svakog hranjenja 5-10 minuta.

Masaža vrata može odrediti neurolog, ako dijete utvrdi tortikulozu. Kompleks se sastoji od vježbi, postupno dovođenja vrata u normalno stanje. Bolje je povjeriti svoju provedbu stručnjaku.

Za bebe važno je obratiti pažnju na majku i fizički kontakt s njom. Masaža će omogućiti djetetu da osjeća nježne majčinske ruke, dodir, njegu i zdravlje, oslobađajući od zdravstvenih problema.

Kompleksna masaža od trenirao pedijatara, koji se može izvoditi kod kuće

Članci našeg web mjesta napisali su razni stručnjaci koji posjeduju ne samo znanje, već i praktično iskustvo. Neobičan članak o masaži za bebe napisao je na našem siteu pedijatar Elena Borisova.

Preporuča se da pročitate ovaj članak i istražite kompleks koji Elena nudi i redovito masirajte bebu.

Kako i na koje doba možete masažiti novorođenče: vježbe za bebe 1-2-3 mjeseca kod kuće

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.