Kada odlaziti u bolnicu

Liječenje

Ovo pitanje postavlja apsolutno sve trudnice i liječnici, susjedi i djevojke na Internetu. Na kraju, dobiti najmanje tri potpuno drugačija odgovora. Prvo: nema potrebe žuriti, inače ćete biti vuk urla u obiteljskom odjelu najmanje 7 sati. Drugi je: što je ranije, to bolje, ili ćete roditi, poput mene, na stražnjem sjedalu u taksi. Treće: kada vas zatraži vaše majčino srce. A onda shvatite kada otići u ovu bolnicu za sina ili kćer.

U načelu, svi odgovori su točni, ali osobno sam skloniji potonjem, jer doista, unutarnji "chuyka" nikada ne uspijeva budućnu majku. Nevjerojatno, ali činjenica: čak i žena primipara točno određuje da dugo očekivani rođak tek dolazi, što znači da je vrijeme za odlazak u rodilište. Naravno, nije samo njezina intuicija koja joj pomaže, već i njezino poznavanje kako dolazi porod.

Prvo se morate nositi s očekivanim datumom rođenja. Sigurno ćete je napisati na mjenjačkoj kartici, ali rođenje na određeni dan rijetkost je, međutim, treba naglasiti ovaj dan u kalendaru, budući da ćemo ga voditi. Usput, moguće je odrediti najprecizniji datum rođenja do 12 tjedana trudnoće uz pomoć ultrazvuka. Studije u ranoj fazi s maksimalnom točnosti određuju trajanje trudnoće i, prema tome, datum rođenja. U normalnim okolnostima, trudnoća traje od 37 do 42 tjedna, što znači da u ovim tjednima morate biti oprezni i pričekajte minutu kada je vrijeme za vožnju u bolnicu.

Postoji prijedlog da se duljina prvog poroda dostiže od 12 do 20 sati, a drugi i kasniji naraštaji riješiti u roku od 10 sata ili manje. Međutim, iskustvo pokazuje da je sve vrlo individualno i savjetovati prvorotkonja žene da ostanu kod kuće što je duže moguće, tako da ne pate sami u rađaonici nije uvijek opravdana, od rođenja može biti brzo, pa čak i opasno, kako za dijete i za same majke. Nije činjenica da će se druga genera "uklopiti" u određeno vrijeme, tako da trebate slušati svoje tijelo i uzeti u obzir neke nijanse.

Po mom mišljenju, najvažnija stvar je da žena u bolnicu dobrog raspoloženja. Dopustite mi da objasnim zašto mislim tako. Nije tajna da "služba" u rodilištima želi najbolje. Ne želim vrijeđati medicinsko osoblje, ali još uvijek šanse za dobivanje na „dobre promjene” minimalan, jer takve promjene vrlo malo. Zašto je to liječnici ne vjeruju prvi put da žena radi roditi i tijekom svojih bolnih kontrakcija više muka „glupih” pitanja: što ulica živi ću nazvati osobni liječnik roditi, da li su usluge plaća za bolnice i druge. To je tek nakon dugog ispitivanja, konačno, poslao „stolicu” kako bi bili sigurni: žena ne pretvarati naporima u sredini - potrebe da požurite! Ako ste se bojali takvog scenarija - ići u bolnicu unaprijed, što će ga izvršiti u mirnoj atmosferi za vas, onda pregledao i poslao kući... a drugi put kada dođe neposredno prije rođenja i na taj način izbjeći bijesa na recepciji.

I sada značajnije preporuke o slanja u bolnicu.

Prvo, usredotočite se na kontrakcije, jer su glavni znak početka rada. Ali važno je prepoznati prave kontrakcije, a ne "trening", koji se mogu pojaviti već u 22. tjednu trudnoće. Dakle, prave kontrakcije se ponavljaju u redovitim intervalima, istodobno se te stanke postupno skraćuju, a trajanje kontrakcije se povećava. Te kontrakcije su vrlo bolne i gotovo je nemoguće anestezirati ih neovisno (mijenjanjem položaja tijela ili toplim tušem). Morat ćete izračunati koliko se često pojavljuje borba i koliko dugo traje. Ako je razlika između kontrakcija manja od 10 minuta - vrijeme je da otiđete u bolnicu.

Drugo, pazljivo pazite na sekrete. Odmah nazovite hitnu pomoć, ili je vaš liječnik potreban ako se voda povuče. Žene bez rodenja se boje propustiti ovu važnu točku, ali je gotovo nemoguće ne primijetiti čak i malu propuštanje vode. Rublje postaje mokro, bez obzira na uriniranje, a toplana tekućina može proizvoljno proći niz noge. Ne želim te plašiti, ali ako je voda u potpunosti razbijen (to jest, njihov broj dosegao je oko jednu litru), a redovni trudovi ipak, to stanje prijeti svoje dijete, jer je razbijen integritet ljuske, i stoga, nije bio zaštićen od vanjskih infekcija. Stoga, u najmanjem propuštanju vode idite u bolnicu.

I konačno, opće preporuke. Pripremite se unaprijed za bolnicu za rodilište kako ne biste zgrabili popis stvari u razdobljima između kontrakcija. Nemojte žuriti u bolnicu, ali ne odgađajte neizbježni posjet ovoj ustanovi. Slušajte svoje srce i dijete, koje će vam sigurno dati jedinstveni signal: spreman sam! Zapamtite: prikupljena, smirena, sigurna i hrabra žena doći će u bolnicu u pravo vrijeme.

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Od prvih tjedana trudnoće, svaka trudnica počinje se zamarati pitanjima: gdje roditi, što vam je potrebno, kakvu vrstu dostave treba odabrati. No, nakon gotovo devet mjeseci trudnoće, žena je izabrala bolnicu za majku, jasno zna što treba poduzeti.

Bilo je jedno važno pitanje - kada bih trebao ići u bolnicu?

Ne želim ići vrlo rano, ali ne želim kasniti, a onda roditi u hitnoj pomoći ili kod kuće. Ali, na žalost, niti jedan liječnik ne može odrediti točan datum i vrijeme rođenja.

Stoga biste trebali znati nekoliko stvari koje će vam pomoći pripremiti se za porođaj i stići na bolnicu na vrijeme.

Što svaka buduća majka treba znati?

Rodjenje može početi u bilo koje vrijeme od određenog razdoblja i bit će apsolutno normalno.

Zato sve što trebate odnijeti u bolnicu trebate kupiti i sastaviti u posebnom paketu unaprijed. Čak i ako se porod nije našao kod kuće, za rođake će biti lakše donijeti sve potrebne stvari kada se skupljaju na jednom mjestu.

Valja imati na umu da je mjenjačka kartica vrlo važan dokument i da je trudna djevojka uvijek nositi s njom, jer se neočekivane situacije nikada ne mogu isključiti, a informacije sadržane na mjenici vode liječnike o taktici porođaja.

Što su prekursori rada?

Glavni promatrač je kontrakcije prekursora - bezbolne kontrakcije trbušnih mišića. Takvi kontrakcije pojavljuju se u bilo kojem trenutku, nepravilni, brzo prolaze nakon uzimanja antispazmodijskih lijekova.

Uz pomoć kontrakcija prekursora, žensko se tijelo počinje pripremati za predstojeću radnu aktivnost.

Rijetko, nekoliko dana prije porođaja, žene bilježe ispuštanje sluznice u obliku male količine sluzi koja se pojavljuje u vagini. Ovaj priključak pruža dodatnu zaštitu prilikom ulaska u cerviks.

Malo o početku rada

Kada trebaš ići u bolnicu? Odgovor je jednostavan - na početku radne aktivnosti. Međutim, postoje hitni razlozi zbog kojih odgodu prijama u bolnicu prijeti s različitim komplikacijama.

Takvi uzroci su pojava krvarenja i prenatalnog raskida amnionske tekućine.

Genericna aktivnost su kontrakcije koje su redovite, bolne i ponavljaju u redovitim razmacima.

Postupno se povećava učestalost kontrakcija, a kontrakcije se ne zaustavljaju upotrebom uobičajenih antispazmatičnih lijekova, što ih razlikuje od prekursora.

Može biti teško razlikovati ove dvije vrste kontrakcija, u kojem slučaju je bolje igrati na sigurnom i otići u bolnicu.

Pojava krvarenja može pratiti normalnu radnu aktivnost (cervikalna dilatacija popraćena je manjim oštećenjem krvnih žila), ali najčešće je pojava krvi znak odvajanja placente i drugih patoloških stanja.

Razvoj placentalnih abrupcija prijeti fetusu i majci smrcu pa stoga, kad se pojavi i mala količina krvi, bolje je nazvati ekipa hitne pomoći.

Ruptura amnionske tekućine obično je lako odrediti - često amnionska tekućina ima veliku količinu, iako, opet, može biti malo vode, može doći do postupnog propuštanja.

Osjećaj izgleda i ispuštanja vode iz vagine (ne mukoze) također je znak za poziv hitne pomoći.

Zaključno, treba reći da ako postoje naznake za carski rez ili ako je trudnoća složena, unaprijed se planira prenatalna hospitalizacija u bolnici. Sva ostala slučaja upravlja sama žena.

Također je vrijedno osigurati prve zvijeri, jer prvo rođenje obično traje dulje od 10 do 13 sati, a ponovljeni rađanja odvijaju se mnogo brže.

Kada odlaziti u bolnicu i kako računati kontrakcije rada?

Trudnoća i porođaj najvažniji su u životu svake žene. On dijeli cjelokupno postojanje prije i nakon pojavljivanja djeteta. Za one koji prvi put idu u bolnicu, vrlo je važno znati kamo otići i kako računati kontrakcije kako bi odredili vrijeme isporuke.

Što su trudovi?

Cijeli proces rada može se podijeliti u tri razdoblja:

 • otvaranje vrata maternice - kontrakcije;
 • pokušaji;
 • sami porod.

Po sebi, kontrakcije su snažna aktivnost maternice. Takve kontrakcije mišića pomažu djetetu da preuzme ispravan položaj i pripremi vrat za potpuno otkrivanje. Postoje kontrakcije "treninga" i stvarnih.

Prije odgovaranja na pitanje kako ispravno računati na kontrakcije, vrijedi razumjeti jesu li pravi ili pripremni.

Odgajanje treninga

Uobičajeno vrijeme rođenja je razdoblje od 38. do 40. tjedna trudnoće. Do tog vremena, fetus je u potpunosti formiran i spreman za rođenje za samostalan život.

Neke žene mogu doživjeti male kontrakcije maternice nekoliko tjedana prije početka rada. To su kontrakcije treninga (Braxton-Hicks).

To je također proces pripreme za normalan rad, i što je bliži rođenju, to su opipljivija. Mogu se pojaviti jednom ili nekoliko puta dnevno. Za neke buduće majke, ovo razdoblje može biti odsutno ili potpuno nevidljivo.

Ako još ima puno vremena prije rođenja, a kontrakcije vježbanja počele su se češće ponoviti (nekoliko puta na sat) i pojavi se mrlje - odmah se obratite svom ginekologu. To može biti ozbiljan simptom hospitalizacije kako bi se izbjeglo prijevremeno rođenje.

Ako ste nakon 36. tjedna imali "lažne" kontrakcije, tada se ne treba brinuti, naprotiv, to ukazuje na normalan tijek trudnoće. Vaš želudac ide dolje, olakšavajući disanje.

Stvarne borbe

Kada prave borbe počnu, s "lažnim" više se ne zbune. Oni se ne zaustavljaju i ne postaju manje bolni. U ovom je trenutku postavljeno pitanje kako računati kontrakcije.

Kontrakcije uterusa maternice nastavljaju se sukcesivno: prvo u gornjem dijelu, tada se napetost širi na sam cerviks. Na vrhuncu aktivnosti, ton iz ženskih organa ne nestaje.

Postoji nekoliko glavnih tipova kontrakcija tijekom rada:

 • Otvaranjem vrata maternice. Nastavljaju se sve dok otvor ne postane 10 cm.
 • Pokušaji. Poslužite za guranje fetusa do izlaza.
 • „Postporođajna”. Potrebno je napustiti posteljicu.
 • Nakon poroda. Može se pojaviti neko vrijeme nakon rođenja djeteta. Također se ne bi trebali bojati, pomažu ispravnom smanjenju maternice.

Postoji nekoliko znakova kako biste mogli odrediti početak rada.

Znakovi porođaja

Mnoge su žene zabrinute kako računati trudove rada prije porođaja. Da biste shvatili imate li generički postupak, pogledajte znakove kojima je određen početak:

 1. Trajanje jedne kontrakcije je više od 30 sekundi, a učestalost ponavljanja se povećava.
 2. Razdoblje između kontrakcija počinje od 20-30 minuta, a zatim dolazi do 10 ili manje, što znači da je proces otvaranja cerviksa počeo.
 3. Pojavile su se hemoragije, ukazuju na proces otkrića.
 4. Uz sve gore navedene simptome, postoji bol u leđima i donjem dijelu trbuha.

Kada je buduća majka imala sve te simptome, smatramo kontrakcije (kada odlazak u rodilište ovisi o njihovoj učestalosti).

Smatramo razmake između kontrakcija

Glavni je proces započeo - radna aktivnost, sada je pitanje kako računati kontrakcije relevantno.

Od intervala između kontrakcija ovisi o tome hoćete li biti u bolnici. Na primjer, ako ste otišli prerano, to jest, kontrakcija maternice pojavljuje se manje od jednom svakih 10 minuta, tada će vas savjetovati da još uvijek budete sjedili kod kuće.

Ako je žena pohađala tečajeve, zna da idu u bolnicu u vrijeme kad je jaz između kontrakcija smanjen na jednu minutu. Osim u onim situacijama u kojima se očekujete zbog medicinskih razloga.

Samobrojanje je vrlo jednostavan zadatak. Da biste to učinili, potrebna vam je štoperica (obično je ta funkcija u mobilnim telefonima). Poželjno je da je uz buduću majku netko iz obitelji koji sve može napisati na papiru.

Harbingeri rođenja: kako razumjeti da je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Trudnoća je jedinstveno razdoblje života za svaku ženu, posebno ako je dijete prvo. Svaka se trudna majka priprema za porođaj na svoj način, netko okuplja ogromne prtljage u rodilištu, pokušavajući predvidjeti što bi joj trebalo za nju i dijete u prva tri dana. Drugi je emocionalno podešen, jer nadolazeće rođenje nije samo fizički šok, nego i snažan psihološki val. Malo tko uspije prići porodu bez anksioznosti i brige. Najčešće, žene se boje da će propustiti značajne simptome i trenutke koji upućuju na početak rada. Nedavno su žene prestale odlaziti u rodilišta u mjestu prebivališta i pokušavaju dati rađanje dokazanih, poznatih liječnika koji provode cijelu trudnoću i znaju značajke ovog ženskog tijela. Ovo je pravo svake žene, ali ako idete u rodilište, koja je na pristojnoj udaljenosti od vašeg doma, morat ćete slušati svoje tijelo što je moguće bliže.

Simptomi početka rada

Dokazano je da se rodi samo svako deseto dijete prema propisanom roku. Sva druga djeca su rođena kada žele, mnogi čimbenici mogu pridonijeti tome. U praksi ginekologije bilo je žena koja je došla u rodilište u 37. tjednu s izlaznom vodom. Ispada da je dan prije nego što je ona i njezin suprug promatrali komedijski film, a od srčanih smijeha i napetosti trbuha počelo je porođaj, za što tijelo nije bilo spremno. Srećom, sve je dobro završilo. Rano rođenje može biti potaknuto seksom, neobičnim fizičkim poteškoćama, emocionalnim preobrazbama i drugim čimbenicima izazivanja. Ali kako prepoznati da se tijelo priprema za porođaj? Postoje li posebni signali? Naravno, priroda je sve organizirala na idealan način - tijelo se sama priprema za porođaj. Reći ćemo vam o nekim posebnim znakovima koji mogu ukazivati ​​na nadolazeće rođenje.

 1. Lagano olakšanje. 7-10 dana prije nadolazećeg rođenja, fetus počinje silaziti u malu zdjelicu, žena osjeća olakšanje, jer se pritisak na trbuh, pluća i membranu smanjuje. Čini joj se da je postalo lakše hodati, čak i disati.
 2. Kontrakcija maternice. Što je bliži pojam rada, češće se maternica počinje smanjivati. To ne znači da morate odmah krenuti u bolnicu, jer smanjenje može trajati više od tjedan dana. To se obično očituje kao - želudac postaje težak i, kako je to, komprimiran je nekoliko minuta. Ponekad kontrakcija može trajati nekoliko sati, nakon čega trbuh opet postaje savitljiv i mekan.

To su glavni znakovi koji se mogu pojaviti od 14 dana prije isporuke, i odmah prije isporuke.

Kada odlaziti u bolnicu

Dakle, ako se plut može odstraniti nekoliko tjedana prije rođenja, zaista morate ići u bolnicu i vidjeti ga tako dugo? Evo nekih znakova, čiji bi izgled odmah trebao otići u bolnicu.

 1. Ako je krvarenje počeo, boja izlučenog krvi postala je tamnocrvena.
 2. Ako su kontrakcije ritmičke i između njih jednaki su vremenski period manji od 10 minuta.
 3. U rodilištima bi trebalo ići s najmanjem sumnjom, ako se trudnoća ponavlja - u ovom slučaju, porođaj se brzo razvija.
 4. Ako imate planirani carski rez, za bilo kakve simptome nastupa rada, trebali biste otići svom liječniku što je prije moguće.
 5. Ispuštanje vode je težak simptom za hitnu hospitalizaciju, čak i ako još nema kontrakcija.
 6. Nakon 41 tjedna trudnoće, bilo kakve promjene u zdravstvenom stanju i tijelu trebale bi vas uputiti u bolnicu.
 7. Akutna bol, koja ne prolazi dugo, smatra se patologijom i također je razlog hitne hospitalizacije.
 8. Bilo koja kronična bolest i abnormalnosti trebaju biti pod nadzorom liječnika. U takvim slučajevima, u kasnoj trudnoći, bolje je biti u bolnici. To uključuje preeklampsiju, visoku vodu i nisku razinu vode, eklampsiju, zatajenje bubrega ili srca u majci, intrauterini patologija kod bebe, abnormalni fetalni položaj itd.
 9. Osim toga, ako žena živi daleko od rodilišta ili se nalazi sama kod kuće, na najmanji znak početka rada, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Bliže porodu, morate odlučiti gdje želite roditi - od svog opstetričara-ginekologa ili jednostavno kod vašeg prebivališta. Ako odaberete prvi slučaj, trebate biti u kontaktu s liječnikom. Obratite pažnju na izračun rezervne opcije - gdje idete rađati, ako odjednom liječnik ne odgovori na poziv (u životu može biti različite situacije) ili bolnica zatvori sudoper. Izračunajte i razmislite o svim mogućim situacijama - sretni što ćete otići u maternicu, ako je muž poslao na poslovno putovanje s kojim će ostati najstarije dijete, tko će hraniti mačku u vašoj odsutnosti. To će vam pomoći da se smirite i zaštitite od vanjskih problema i usredotočite se na radnu aktivnost.

Čak iu drevnom Rimu u doba Hipokratova, ljudi su vjerovali da se, prije rođenja, ženina tena mijenja, osobito ako očekuje djevojku. Možda postoji neka istina u tome, jer su hormonske promjene u punom zamahu. Pogledajte u zrcalu, možda postoje odgovori na sva vaša pitanja.

Rođenje: kada odlaziti u bolnicu i kako ću roditi? Vodič za borbu

Kako razumjeti da je rođenje počelo? Prvo razdoblje rada detaljno

Informacije o tome kako se isporuka odvijaju nije teško pronaći, ali često ne zadovoljava znatiželju trudnica, kako je opisano u medicinskom jeziku i na položaju liječnika. Trudnica je zainteresirana za specifičnija pitanja. Kako razumjeti da je rođenje počelo? Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu? Koliko dugo ću roditi? U izvrsnom priručniku "Yoga za trudnice" nalaze se odgovori na sva ova pitanja, detaljno opisuje što žena osjeća u porodu, a također pokazuje realne uvjete rođenja. Objavljujemo poglavlje o najdužem i najtežem razdoblju radne borbe.

Dostava se odvija u tri faze: prvom razdoblju (kontrakcije i proširenja vrata maternice), drugom razdoblju (pokušaji i protjerivanja fetusa) i trećeg razdoblja (rađanje posteljice). Prvo razdoblje sastoji se od tri faze: latentne, aktivne i prijelazne.

Svaka faza prvog razdoblja odgovara emocionalnim i fiziološkim znakovima koji su isti za sve. Radim kao pratilac u radu, osobno sam promatrao te simptome. Iako će se vaše rođenje potpuno razlikovati od drugih, primijetit ćete neke sličnosti kada usporedite svoju povijest rođenja s pričama drugih žena.

Naravno, sva rađanja počinju na različite načine, a sve žene različito reagiraju na prve kontrakcije. Ne možete odrediti da vrata maternice otvaraju, ali ćete moći identificirati tri faze prve faze rada ako znate o fiziološkim i psihološkim promjenama koje se u ovoj fazi pojavljuju ženi. Pouzdajte se u svoje tijelo, uhvatite se s primljenim informacijama i vjerujte da će rođenje biti uspješno.

Latentna faza prvog razdoblja: početak rada

Obično, ako govorimo o prvom rođenju, možete očekivati ​​da će trajati od 12 do 24 sata. Ali često se događa da porođaj traje 48 sati, a čak i duže. Neke žene čak prolaze tzv. Pripremne kontrakcije prije početka latentne faze. To su redovite borbe, koje se iznenada zaustavljaju, ali se nastavljaju u slučajnim intervalima. Na kraju, te kontrakcije idu u prvu fazu rada. Tijekom pripremnih kontrakcija cerviks se ne otkriva značajno, ali započinje proces omekšavanja koji ga priprema za porod.

Pripremni napadi su jači od Braxton-Hicks napada i izgledaju redovito. Ako ne znate razlikovati pripremne kontrakcije od stvarnog početka rada, onda možete odlučiti da je rođenje počelo, a poželjno je poželjeti klinici. Ali ti će, naravno, biti poslan kući!

Čekanje pripremnih borbi može izazvati iritaciju, zbunjenost, pa čak i biti fizički debilitating ako oni i dalje dugo. Međutim, ako se ustajete i počnete hodati, preparativne kontrakcije obično se povuku. Ako se tijekom kretanja, naprotiv, intenziviraju kontrakcije, to ukazuje na početak radne aktivnosti. To je glavni znak lažnih borbi protiv stvarnih.

Kako razumjeti da je porođaj počeo:

 • U donjem dijelu leđa je dosadna bol, koja se zatim kreće do trbuha.
 • Ako primijetite vrijeme između bolnih napada, primijetit ćete redovne intermeale između njih.
 • Vode se mogu početi curiti ili umanjiti. Imajte na umu da voda u prirodi ne narušava prirodno.
 • Kada se kreće, bol se povećava.

Sljedeći su znakovi koji ukazuju na to da je porođaj pri ruci. Obratite pozornost na to koliko je ovaj popis kratak. Često se prekursori javljaju nekoliko dana prije početka rada:

 • Vi svibanj osjetiti potrebu za čišćenje kuće ili staviti stvari na mjesta; ovo je takozvani gnijezdo instinkt.
 • Može se pojaviti stanje nalik gripi, kao i mučnina, proljev i povraćanje.
 • Možda ćete se osjećati umornijim nego inače.

Jedan od fizioloških znakova nastupa rada je redovita kontrakcija. Da biste se nosili s intenzivnom boli kada se kontrakcije povećavaju, važno je imati razumijevanje razine boli. Bol koju osjećate u latentnoj fazi je samo početak. Kada dođu aktivne i prijelazne faze, bol će se značajno povećati. Kontrakcije će biti duže i intenzivnije, a intervalima između njih će se smanjiti. Stoga, kad bol postaje nepodnošljiva, podsjetite se da će se stvari pogoršati. To će vam pomoći u stvaranju percepcije boli. Prepoznavajući bol kao sredstvo za postizanje cilja, uzmite ga zdravo za gotovo, i čini vas jačom. Čekanje na povećanje boli pomaže povećanju pragova boli.

Što se događa s vašim tijelom u latentnoj fazi prvog razdoblja?

Fiziološke promjene:

 • Vrata se otvaraju od 1 do 3 cm.
 • Trajanje kontrakcija je od 30 do 45 sekundi.
 • Kontrakcije postaju sve jače, njihovo trajanje se povećava.
 • Ova faza može trajati od nekoliko sati do 20 sati ili dulje; to može biti najduža faza postupka otkrivanja.
 • Dijete diže u zdjelicu; dolazi do umetanja glave.

Emocionalni znakovi latentne faze:

 • Kad shvatite da su kontrakcije počele, osjetit ćete uzbuđenje da konačno imate vremena za roditi.
 • Možda ćete biti nervozni zbog nadolazeće isporuke.
 • Ako niste spremni za neugodne senzacije koje uzrokuju kontrakcije, onda se možete započeti brinuti, što će dovesti do napetosti u tijelu (napetost mišića može uzrokovati tešku isporuku rada).
 • Uzburka adrenalina može vam učiniti više pričljiv i energičan nego inače.

Neko vrijeme nakon početka latentne faze, čim vrat maternice dosegne 3 cm, osjećat ćete da se sve dramatično mijenja. Primjetit ćete da su borbe postale vrlo različite, za razliku od onih koje su trajale prethodnih nekoliko sati. U nekom trenutku, kontrakcije će se pojačati, a intervalima između njih će se smanjiti - to je dijete spušta u zdjelicu šupljine i prelazi na rodni kanal. Svaka sljedeća borba je neophodna kako bi stvorio pritisak koji dijete gura. Dok dijete spušta, vrata maternice će se nastaviti otvarati, a zidovi će se protezati.

U aktivnoj fazi, vjeruje se da je započeo rad. Ako odlučite otići u kliniku i ispasti da je otkrivanje 3 centimetra, bit ćete prihvaćeni. Kada otkrivate manje od 3 cm, vjerojatno ćete biti poslane kući i pričekati da "stvarni" rad počne.

Što se događa s vašim tijelom u aktivnoj fazi prvog razdoblja? trudovi

Fiziološke promjene:

 • Cerviks je rastegnut za 90-100 posto.
 • Objavljivanje se povećava od 3 do 8 cm.
 • Interval između kontrakcija kreće se od 3 do 7 minuta.
 • Ponekad razmake između kontrakcija mogu postati kaotični - 2 minute ili 15 minuta.
 • Kontrakcije postaju mnogo intenzivnije nego u latentnoj fazi.
 • Trajanje rada je 45-70 sekundi.
 • Bolne kontrakcije se povećavaju, pogotovo na vrhuncu.
 • Možda tijekom borbe ne možete govoriti niti hodati.
 • Ova faza može trajati od 30 minuta do 10 sati i duže. Iako je to aktivna faza, može potrajati neko vrijeme da dođe do prijelazne faze ako je rođenje prvo.

Emocionalni znakovi aktivne faze:

 • Ako latentna faza traje dugo, do ove točke možete osjetiti umor i slabost.
 • Ako niste dobri u liječenju boli tijekom kontrakcija, možda ćete se osjećati razdraženo od toga kako se rad odvija.
 • Intenzitet bolnih osjeta može biti toliko velika da će se porođaj počeo percipirati kao neplodni proces i izazvati ljutnju.
 • Bez sredstava za borbu s boli, možete početi sumnjati u učinkovitost prirodne metode.
 • Otpornost boli počinje opadati ako se rođenje odvija već duže vrijeme.

Tijekom ove faze, možete početi izgubiti kontrolu nad svojim emocijama. Ako latentna faza traje dugo, osjećat će se umor i iritacija. No vrijedi dopustiti da te emocije prevladaju i bit će teško kontrolirati plemenski proces. Ako podlegneš boli, onda završavaš na rizik od donošenja odluke koja će vas dovesti do porođaja uz upotrebu lijekova.

Porijeklo može nalikovati maratonu, a jedini način da se pripremi je proučavanje informacija i dobivanje pravog raspoloženja. Svjesni stav prema vašem emocionalnom stanju pomoći će vam primijeniti tehnike koje će vam pomoći da se nosite s boli i opustite se unatoč intenzivnim bolnim senzacijama. Suočavanje s boli u prirodnom porođaju je težak posao, a aktivna faza može biti vaša prva prepreka kada ste vrlo frustrirani.

Nakon prolaska kroz aktivnu fazu i postizanja prijelazne faze, žena je gotovo na samom cilju. Prijelazna faza je posljednja prije pokušaja, tj. Guranje djeteta. Cervix bi trebao proći drugu, posljednju, promjenu, oslobađajući više prostora za bebu. Prijelazna faza može vam biti najteža, ali je i najkraća. Kontrakcije postaju bolnije i istodobno česte i intenzivne.

Nakon što prevladaju aktivnu fazu prve faze rada bez anestezije, prijeći ćete ogromnu granicu. U ovoj fazi vam se čini da ste dosegli svoje granice i više se ne možete protezati bez anestezije. Međutim, sada, ovisno o stupnju otkrivanja, može se pokazati da je već prekasno za anesteziju - i to je dobro. Ako ste došli do otkrića od 9 cm, što je točka anestezije i negiranja svega posla? Nije potrebno puno vremena za otvaranje od 8 do 10 cm - u prosjeku od 30 minuta do 3 sata bez epiduralne anestezije.

Što se događa s vašim tijelom u prijelaznoj fazi prvog razdoblja?

Fiziološke promjene:

 • Vrata se otvaraju od 8 do 10 cm.
 • Kontrakcije postaju vrlo bolne, a interval između njih se smanjuje.
 • Intervali su 1-3 minute, a trajanje kontrakcija je 60-90 sekundi.
 • Kontrakcije brzo dolaze do vrhunca boli; Ti vrhovi mogu biti nekoliko.
 • Ako se voda još uvijek ne preusmjerava, upravo u ovoj fazi fetalni mjehur može probiti.
 • U prijelaznoj fazi, može se dogoditi da cerviks dođe do potpunog otkrivanja, ali još nije potpuno uklonjena; dio njegove unutarnje ljuske, nazvan usnica, koja se često događa kada se otvori 10 cm, izlazi. Ponekad tijekom borbe, primalja može ugasiti ovu izbočinu s masažom ili vas zamoliti da počnete gurati, dok guraš istureni dio.
 • Osjećate pritisak na rektum i želju za guranjem (dijete u ovoj fazi nalazi se u rođendanskom kanalu, glava je pritisnuta, ali je u ovom trenutku vrlo važno da se ne gura da spriječi vaginalno oticanje).
 • U nogama se može pojaviti nekontrolirano drhtanje, kako dijete utiskuje živce.
 • Tijekom borbi bit ćete vrući, a između njih - hladno.
 • Vi svibanj osjećati mučninu; možda ćete povraćati.

Emocionalni znakovi prijelazne faze:

 • Bit ćete spremni odustati i odustati.
 • Intenzitet bolnih osjeta učinit će vas razdražljivim, ne želite se dirnuti.
 • Možete zaboraviti gdje se nalazite, gubite dodir s stvarnošću.
 • Bit ćete teški za kretanje i održavanje kontakta s ljudima.
 • Možete se osjećati potpuno sami; naći ćete da nitko ne razumije koliko je vaša bol.

Nakon prevladavanja prijelazne faze, žena je spremna nastaviti s pokušajima.

Harbingeri rođenja: Kada otići u bolnicu

Koja je opcija bliža vama - unaprijed otići u bolnicu ili se vratiti s trudnoćom?

Prvo sam otišla u maternicu s kontrakcijama, ali ne i kod prvog (treninga / lažnog) kontrakcija i kada su kontrakcije postale dinamične s intervalima između kontrakcija od 15-10-5 minuta. (u ovom slučaju, prije rođenja djeteta - 8-7-6 sati), bez obzira je li voda preusmjerena ili ne. Po dolasku u gležanj, u hitnoj sobi, otkriće je bilo 4 cm, odmah je poslano u rodblok i odmah je došlo do pluta, nakon nekog vremena voda se slomila i nakon nekog vremena rodila (za detalje, pogledajte dolje: S. S.).

Ako dođete u bolnicu s previše dugim intervalima ili s kontrakcijama treninga (lažnih), bez otkrivanja - možete ga poslati kući.

Naravno, prije toga možete prijeći na rodilište (za to morate uputiti od svog ginekologa), ali čekanje dinamike u borbama je najugodnije kod kuće, pored vašeg voljenog supruga, u toplom ugodnom kućnom okruženju, aktivno sudjelujući u Pep terapiji s orgazmom i spermom... kako bi stimulirali generičke nego u "hladnim sivim" lijekovima natopljenim bolnicama, u strahu i napetosti... zbog čega se generički proces može izgubiti na živcima i liječnicima morat će napraviti stimulaciju.

Ali, ako postoje medicinski pokazatelji - unaprijed idite u bolnicu, nemojte riskirati i ignorirati preporuke liječnika.

Postoje naznake u kojima se dinamične borbe ne mogu čekati!
To uključuje:

- napustile su se zelene vode s mirisom (norma je čista voda s bijelim pahuljicama bez mirisa) - znak da je dijete patilo;

- crvena krv, čak i ako je kap (norma - ichor s sluzom) - placental abruption;

- akutna bol u abdomenu, a ne kontrakcije (tijekom kontrakcija, abdomen ponekad postaje kamen, ponekad je blaga i bol nije neophodan, osobito na početku) - odstranjivanje posteljice;

- voda se drastično odmaknula, do 2 litre (norma - na chu-bitu, negdje do stakla odjednom) - javlja se ako dijete leži s nogama prema dolje, a ne s glavom, kako bi trebalo biti; ili dijete je premalo (s preuranjenom, preranom rođenjem ili, ako dijete je punopravno, ali fiziološki mala - u ovom slučaju to je norma!);

- kontrakcije svakih 10 minuta. i udaljenost između njih se smanjuje

Za bilo koji od ovih simptoma - hitno nazovite hitnu pomoć!

Dopustite mi da vas podsjetim: uobičajene isporuke smatraju se u razdoblju od 38 tjedana. do 43 tjedna
Ako ste već ušli u Županijski odbor (40 tjedana), a porođaj još nije počeo, nema potrebe za alarmom - dijete još nije spremno za rođenje, sve je individualno. Nastavite vidjeti svog ginekologa, kao i obično. Anksioznost mora početi premlaćivati ​​nakon 43 tjedna, jer se od sada, trudnoća smatra odgođenim i zahtijeva intervenciju liječnika.

O pristupu porođaja, možete se usredotočiti na prekursore porođaja:

1. Nedugo prije početka rada, zdjelične kosti počinju raspršivati. To može biti popraćeno ne jakom, ali neugodnom boli.

2. Jedan mjesec prije rođenja - neugodan osjećaj stezanja u donjem dijelu trbuha.

3. U prosjeku, 4 tjedna (za sve na različite načine, imam 1 tjedan prije rođenja) želuca potonuo. Maternica se spušta u zdjelicu. Dijete je naopako, na rođeni kanal.

Karakteristični znakovi spuštenog trbuha:
- nestanak žgaravice i žgaravice, tako mučeni tijekom trudnoće;
- lakše disanje, jer maternica već ne stavlja pritisak na dijafragmu;
- neugodnost kod hodanja - hod, poput patke, u sjedećem položaju teško je sačuvati koljena - ljudi se rastu, poput muškaraca, teško je sjesti i sagnuti - želiš što više sagnuti leđa i ramena;
- Povećanje potreba za WC-om na mali način, jer se maternica čvršće utiskuje na mjehur;
- prisutnost neugodnih bolova u perineumu i zdjelici - pritisak na bol u maternici doprinosi razlici kostiju zdjelice;
- pojavljuje se slobodni prostor između prsa i trbuha - dlan se nalazi;
- teško je skinuti sebe, čak i nemoguće;
- u ogledalu možete vidjeti da pupak gleda na pod - možete ga vidjeti vrlo dobro u profilu - oni oko vas koji su vidjeli vaš trbuh prije nego što je pao, može ga vidjeti sa strane - onda, kao što vi to ne možete primijetiti.

4. Nedugo prije porođaja, nestaje apetit, mučnina, povraćanje, kao i opuštanje stolice, kao u proljeva. Težina može malo ostaviti.
Čišćenje crijeva, tijelo se priprema za porođaj. Od ovog trenutka bolje je ne jesti ništa, lakše je roditi na praznom želucu. Ali, ako glad pobjegne uopće - jede, ali nemojte prejedati, dajte prednost svjetlu tanku juhu.

5. Sindrom "gniježđenje". Žena se odjednom počela aktivno pripremati za pojavu djeteta: ona nosi dječju odjeću, kupuje sve dječje stvari za redom, zalijepi pozadinu u vrtić, preuređuje namještaj... Sindrom naglo otpušta apatiju.
Pokušajte usmjeriti energiju u zdravom smjeru, hodati pješice.

6. Skokovi se zaustavljaju. Dijete postaje miran, dobiva snagu i priprema se za utrku.

7. Prikazuje se serosni iscjedak s sluzi. Cerviks se opušta, krvne žile su rasprsnute. Ove sekrete mogu biti deblje tijekom seksa.

8. Tu je pluto - ugrušak sluzi. Pluto može biti viskozno, tako da se može uhvatiti ili ukapati vodenom mukom.
Ovaj prekursor nije jasan: porođaj će početi ovaj sat ili sljedeći tjedan. Nema razloga za odlazak u bolnicu.

9. Otpadne vode. Vode se provjeravaju brtvom: ako brtva apsorbira tekuću vodu; ako tekućina ostane na površini u obliku sluzavog pluta.
Polako idemo u maternicu: provjeravamo torbe i dokumente.
https://www.baby.ru/blogs/post/37399361-32216313/

10. Trening (lažne) kontrakcije - ton uterusa, maternica se priprema za otvaranje w. maternica: abdomena kameneet - tada meka..., dok bol nije neophodan: mogu biti i potpuno bezbolni i bolni - osjećaji vuče, kao i kod menstruacije. Borbe za treniranje su kaotične, neuredne, bez dinamike, s razmakom između kontrakcija: zatim 2 minute, 2 sata, 2 sekunde, 20 minuta... Ako u ovom trenutku idemo u bolnicu, možemo se vratiti kući.

Prvi trening vježbe može započeti čak i prije nego što želuca kapi (počela sam ga dva tjedna prije ptice abdomena), i imaju vrlo dug interval: Oh! I zaboravite - tišinu nekoliko dana / tjedana.

11. Kontrakcije rađanja su dinamičke, poboljšane, intervala između kontrakcija od 20 minuta. i nastavlja s redukcijom. Potvrđuje da je otkrivanje w. uterus je počeo.
Do tog vremena, sve što je potrebno za bolnicu trebalo bi biti spremno. Sada možete učiniti sami: seks na kolosijeku, tuširanje, manikura: izrezivanje noktiju (ne trebate vrlo brzo rezati, ostaviti do 5 mm) i ukloniti lak (možete prekriti nokte prozirnim lakom jer liječnici određuju boju kože za nokte) stanje žene), brijanje, prsten djevojke...

12. Bolovi rađanja su dinamični, interval između kontrakcija iznosi 10-5 minuta. i dalje se smanjuje. Prije rođenja, oko 6-7 sati.
U ovom trenutku pozivamo hitnu pomoć, bez obzira je li se pluta maknula ili ne. Jedite u bolnici. Ako se voda ne pomakne, u maternici će se probiti mjehur.

Najjača i najduža bol rada traje 1 min., Svi ostali rad traju nekoliko sekundi.

Brzina cervikalne dilatacije je 1 cm (1 prst) za 1 sat, a cijelo otvaranje cerviksa je 10-12 cm (10-12 prstiju) u 10-12 sati.

Bol boli započinje postupno i povećava se porastom redoslijeda, od potpuno bezbolnih kontrakcija / onda: "Oh!" - i zaboravili su: "Bog, ubij me!". - Ni u filmovima, - žena je tiha, mirna. i onda oštro prema cijeloj kući: "A-aaaa. ", I počelo... Nakon 5 minuta. s djetetom u naručju. - u životu se to ne događa!

Vrh cramping boli javlja se u vrijeme kada w. maternica je već potpuno otvorena do 10-12 cm, a dijete je spušteno u zdjelicu. U ovom slučaju, bol je popraćena snažnim željama za guranjem. U ovom slučaju, to je nemoguće izravnati u svakom slučaju, jer vaš w. maternica, ni u ovom trenutku ni u kojem slučaju ne može sjediti na svećeniku, jer može oštetiti glavu djeteta (možete samo čučanj ili fitball, ako laže i želite ustati, morate se izbjegavati sjedeći položaj) moćne borbe trebaju proizvoditi!

Kada je dijete potpuno spušteno u zdjelicu, bol će proći, primalja će vidjeti leđa glave djeteta bez da vas dotakne, i rukom možete dodirnuti glavu djeteta, - od ovog trenutka možete gurati... Važno je slušati babicu!

Prvi rođaci traju oko 10-12 sati u prosjeku. Drugi - prosječno 5-7 sati. Treći je još brži.

Možeš ići u rodilište u svom automobilu - gravitacijom. U tom slučaju, potvrda se vrši u redoslijedu općeg reda i nakon onih koji su stigli u ambulantu.

Ali ako odlučite otići u bolnicu hitnom pomoći u određenu bolnicu koju ste odabrali, pomoći će vam sljedeći savjeti:

1. Kada tim stigne, objasnite vozaču bolnicu koju trebate i ponudite vozaču novac - nagradu. Obično vozačeva naknada iznosi 500 rubalja - 1.000 rubalja, ali iznos može narasti do 5.000 rubalja ili čak 10.000 rubalja. Hitna pomoć je dužna voziti besplatno samo do najbliže bolnice gdje se nalaze slobodna mjesta ili u bolnici koju daje otpremnik.

Ako vozač nije u vožnji tamo gdje vam je potreban za naknadu i nastavlja inzistirati na njegovu.

2. Odbiti usluge ovog tima i pozvati prijatelja. Nema novca u ovom slučaju, kao što je kazna, oni nemaju pravo preuzeti od vas.

3. Kada nazovete novu hitnu pomoć, dispečeru, morate prijaviti da ćete roditi u određenoj bolnici i naznačiti adresu ove bolnice. U tom će slučaju dolazni tim biti dužan dovesti vas točno tamo gdje će dispečer reći i besplatno, a ne tamo gdje su bliže.

U slučaju vašeg dolaska u bolnicu hitnom pomoći, prijam se pojavljuje bez reda, ali prema onima koji su prije vas došli hitnom pomoći.

I konačno: prije nego što napustite gusjenicu, nemojte zaboraviti oprati noktiju. Ovo je vrlo važna točka, jer liječnici prate status ženske žene po boji noktiju.

Sretno i lagana dostava za vas!

____________________________
P. S.: Nazvao sam hitnu pomoć da idem na gležanj, kada su kontrakcije prolazile u intervalima od 5 minuta, a interval je bio smanjen. Brzo smo stigli, u roku od 5 minuta. Liječnik hitne pomoći identificirao je otkrivanje. maternica 2 cm (2 prsta). Pitao me je li me tko vodi? Nazvao sam željeni gusar. Pitao je liječnik, i ako nema mjesta, onda gdje voditi? Nazvao sam alternativni RD. Liječnik je pitao, i ako nema mjesta, onda gdje. Rekao sam, a onda prema vašem nahođenju... Nakon toga, nazvala je željeni gusar, da bi saznali o prisutnosti mjesta tamo... Oni su odvedeni besplatno. Proveli smo oko 30 minuta.

U željenom RD-u su se ispostavila mjesta i rado su mi prihvaćeni, budući da je objavljivanje w. maternica je već bila 4 cm. Kao što je izdana, odmah je dostavljena u zasebni rodblock, s objavom w. Uterus 6 cm... Rođen je potpuno besplatno u skladu s njezinim rođenim planom:
https://www.baby.ru/blogs/post/46269834-32216313/

Jedino što je... Na otpuštanju muž, babica, koja mu je dao kćer, dala je omotnicu s kovanicom, ali to je bila njegova osobna inicijativa... Primkinja je prihvatila omotnicu i, bez otvaranja, odložila je...

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Dug put od devet mjeseci dolazi do kraja. Kako odrediti trenutak kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Nadezhda Zaretskaya
Doktor najviše kategorije, u Ginekolog, MD, specijalist opstetricije i ginekologije i genetike.Spetsialist za genetičko savjetovanje obitelji i trudnica. Obavlja prenatalnu dijagnozu fetalnih bolesti, a trenutno radi u stanicama.

Prvo, trebate znati očekivani kalendarski datum rođenja. Trajanje trudnoće za svaku ženu je individualno; u prosjeku je 280 dana ili 40 tjedana, fluktuacije od 38 do 42 tjedna smatraju se normalnim.

Kako saznati datum isporuke?

Postoje razni načini za računanje datuma isporuke. Neki pokušavaju odrediti dan začeća i brojati dane iz njega. Međutim, dan kada je došlo do spolnog odnosa i dan začeća ne može se podudarati, budući da spermatozoidi mogu održati održivost i "čekati" za jaje u ženskom genitalnom traktu nekoliko dana.

Određivanje datuma rođenja menstruacije

Najčešći način izračuna datuma isporuke je "menstruacija". Ovo je obično dobro fiksiran događaj. Potrebno je točno zapamtiti prvi dan posljednjeg menstruacije, od početka čega se predlaže brojanje 280 dana. I još lakše - do datuma prvog dana posljednjeg menstruacije dodati još 7 dana i odbrojavati tri mjeseca. Na primjer, posljednja menstruacija počela je 5. rujna. Potom se 12. lipnja može očekivati ​​porod (5 + 7 dana = 12, 9. mjesec rujan - 3 = 6. mjesec lipanj). Ali ova će metoda biti nepouzdana ako žena ima nepravilan menstrualni ciklus ili se ne sjeća datuma njezina razdoblja.

Izračunajte datum isporuke za mjesečnice pomoći će vam Kalkulator datuma isporuke

Određivanje datuma rođenja ultrazvukom

U modernim uvjetima, datum rođenja je određen prilično točno, usredotočujući se na podatke ultrazvuka (US), proizvedene prije 12. tjedna trudnoće. U kasnijim fazama trudnoće, greška u određivanju razdoblja pomoću ultrazvuka povećava. To je zbog činjenice da veličina fetusa, koju liječnik usredotočuje na svoje izračune, na kraju trudnoće ima velike pojedinačne fluktuacije.

Na isti način, izračun se vrši na temelju datuma i trajanja trudnoće, ustanovljenog prvim posjetom liječniku (metoda "po prvi put u antenatalnoj klinici"). Što prije liječnik utvrdi gestacijsku dob, točnije buduće projekcije datuma rođenja bit će.

Određivanje datuma rođenja fetalnim pokretima

Možete grubo izračunati datum isporuke i prvo kretanje fetusa: kod žena s primarnim ženama, to se događa u prosjeku za 20 tjedana, a za višestruke žene - u 18 tjedana. Naravno, ovo je vrlo subjektivni osjećaj, jer trenutak prvog kretanja djeteta nije uvijek dobro istaknut.

O punini trudnoće i nadolazećem rođenju možete saznati na nekoliko osnova. Za oko 1 do 2 tjedna pojavljuju se takozvani "prekursori" porođaja.

Harbingeri porođaja

Većina žena na kraju trudnoće primjećuje da je njihov abdomen "spušten" i postalo je lakše disati. To je zbog toga što se tijekom trajanja trudnoće, količina amnionske tekućine lagano smanjuje, a glava fetusa je pritisnuta prema ulazu u zdjelicu žene. Maternica postaje još uzbuđujuća, "vlakovi", priprema se za nadolazeći veliki posao. Nepravilna nisko-bolna napetost maternice i osjećaj težine u donjem trbuhu i donjem dijelu leđa nazivaju se "kontrakcije trudnica". Čak ni liječnik ne može uvijek sa sigurnošću reći je li to početak rada ili pripremnog rada. Ako takvo stanje povećane nepravilne uzbude maternice traje 1 - 2 dana, onda je bolje da se obratite majci bolnici, gdje će moći procijeniti da li dijete pati.

Nekoliko dana prije porođaja (ili na dan rođenja) mogu se pojaviti svjetlosne sluznice iz genitalnog trakta, ponekad s malim tragovima krvi. Obično je rečeno da je "sluzni čep" isključen ". Ovo je povoljan znak omekšavanja i "zrenja" cerviksa.

Mnoge žene do kraja trudnoće iz bradavica ističu kolostrum - preteča majčinog mlijeka.

Zdrava žena s povoljnom trudnoćom može biti kod kuće prije početka rada. Ako postoji razlika u žensko zdravlje, trudnoća ima komplikacija, ako je instaliran znakovi fetalne patnje, naravno, posljednjih 1 - 2 tjedna (i, ako je potrebno, i više) bi trebao biti u staračkom domu pod nadzorom stručnjaka. Nedavno mnoge žene, posebno mještani, vole unaprijed otići u maternicu. To je očito zbog općeg pogoršanja zdravlja stanovništva, želje obitelji, ako je moguće, osiguranja protiv različitih nesreća.

Kada je vrijeme za odlazak u bolnicu?

Dakle, kod kuće ste osjetili neke promjene u vašem stanju. Bilo je težine, slaba bol u donjem dijelu leđa, donji dio trbuha, uterus se ukrutio i osjetio je vrlo gustu dodira. U početku, kontrakcije i opuštanje maternice su nepravilni, traju 5 do 10 sekundi s dugim prekidima (do pola sata). Zatim se povećava njihova učestalost i intenzitet. Počeo se boriti. Ako prvi put rodiš i živiš u blizini porodnične bolnice, možeš pričekati da se kontrakcije postanu redovne - jednom svakih 5-7 minuta. Ako se rođenje ponovi, odmah s početkom trudnoće treba ići u bolnicu. Ponovljeni rad je obično brži od prve, postoji rizik od rađanja izvan bolnice.

Često, prije pojave kontrakcija, može se pojaviti amnionska tekućina. Uobičajeni sadržaj vode u maternici do kraja trudnoće je do 1,5 litre. Vi svibanj osjetiti da prozirna, topla tekućina izlazi iz vagine (bez obzira na uriniranje). Može izlijati malo tekućine, a možda i sve 1,5 do 2 litre. Bilo kako bilo, ako primijetite neuobičajeno mokro donje rublje - to je situacija u kojoj je potrebno, bez odlaganja, otići u bolnicu. Ako se voda izlijeva potpuno ili malo propušta - to znači da je cjelovitost fetalnih membrana razbijena, a dijete više nije zaštićeno od učinaka vanjskog okruženja, prvenstveno od infektivnih sredstava. Vrijeme se troši na sat, a poželjno je da se dijete u takvoj situaciji rodi najkasnije 12 sati nakon ispuštanja vode. Liječnik u porodničkoj bolnici treba utvrditi imate li priliku roditi se kroz rodni kanal ili je bolje imati carski rez. U većini slučajeva, nakon izlijevanja vode počinju normalni kontrakcije, a posao završava uspješno.

Iznad njega je ispričano o tipičnim normalnim situacijama na kraju trudnoće. No moguće su i komplikacije. Postoje situacije koje zahtijevaju posebnu pažnju i hitnu skrb, što bi trebalo biti svjesno žene s punim trudnoćom. Odmah nazovite hitnu pomoć i idite u bolnicu ako:

zabrinuta glavobolja, vizija je postala mutna ("muhe leti" pred očima), bolovi u epigastričnom području, povišeni krvni tlak, ne mogu urinirati.

U svakom slučaju, ako se osjećate nelagodom, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom, promatrajući svoju trudnoću i noću, kontaktirajte bolnicu. Praksa pokazuje da je bolje biti sigurnije nego podcijeniti ozbiljnost situacije i ugroziti život djeteta i njegove.

Nekoliko preporuka prije hospitalizacije u rodilištu

1. Odredite unaprijed koju instituciju ćete roditi. Mnoge žene vole da isti liječnik vodi trudnoću i rađa. U praksi to nije uvijek izvedivo. Državni sustav praćenja trudnica organiziran je na takav način da liječnik nije nužno prisutan pri rođenju svog pacijenta. Da, iu ne-državnim klinikama za opstetricki koje su vas promatrale, zbog raznih okolnosti, možda niste u blizini ovog trenutka. Međutim, ne smije se shvatiti kao tragediju kada nepoznati liječnik vodi vas da rađate. Odaberite dobru instituciju za isporuku; ako ga niste "dodijelili" na teritorijalnoj osnovi (formalni prigovori mogu nastati tijekom hospitalizacije), unaprijed odlučite za sebe hoćete li pristati na plaćene usluge. Preporučljivo je proći skup ispita koji se provode u ovoj ustanovi, kako bi sklopili ugovor o uslugama.

2. Sačuvajte svoje dokumente sastavljene:

BOLJE JE SVE DOKUMENE S Vama!

U nedostatku medicinskih dokumenata potrebno je roditi u II opstetričkom odjelu (opservacijski odjel) ili čak u specijaliziranoj infektivnoj maternističkoj bolnici! Ako nemate putovnicu ili police osiguranja, možda imate problema s mogućnošću besplatne dostave (za obvezno zdravstveno osiguranje). Budite pažljivi.

3. Pripremite vrećicu sa svime: 2 - 3 košulje od pamuka, 3 - 4 pelena (po mogućnosti posebne jednokratne), 3 - 4 parove pamučnih hlača, jastučići (najveći), ogrtač, pranje pletiva, 2 - 3 para pamučnih čarapa, ručnici.

Međutim, u samoj jedinici za majčinstvo, ne trebate ništa osim papučica: obično, za vrijeme rođenja, potrebno je donijeti rublje i odjeća u bolnici. Sve ostalo, uključujući stvari za bebu, rodbine će vam donijeti nakon isporuke.

Što da se s vama u bolnicu potaknut će našu službu Popis stvari u bolnici

Bit će praktičniji za liječnike, a vi također, ako se, osjećajući pristup radništvu, nećete posebno napuniti želudac. Čekajući početak rada kod kuće, ograničite vašu prehranu na svjetlo krekere, šalicu juhe i čaj.

Izrežite nokte; Možete brijati pubis sebe - to su obvezni postupci prije porođaja.

Nemojte izgubiti svoju prisutnost uma, biti odlučujući i prikupljeni - imate težak, ali radosni posao. Zapamtite da ste prije svega ti koji ste odgovorni za sebe i za svoje dijete.