Koji su glavni čimbenici preživljavanja za prerane bebe po tjednu? Koliko dugo beba može biti spašena?

Hrana

Američki znanstvenici koji su proučavali djecu koji su rođeni u razdoblju od 22-24 tjedana, došao do zaključka da je stopa preživljavanja i nedostatak ozbiljnih kognitivnih i motoričkih poremećaja među takve djece stalno raste.

Što utječe na stopu preživljavanja preranog novorođenčadi i kada je vrijedno brinuti o djetetu?

Glavni čimbenici rizika

Vjerojatnost preživljavanja bebe izravno ovisi o dva faktora:

 1. Trajanje trudnoće.
 2. Težina pri rođenju.

Gestacijska dob, koja se također naziva gestacijska dob feta, indikator je koji pokazuje broj punih tjedana ženske trudnoće.

Što je gestacijsko doba preuranjenog fetusa veće, to je veća vjerojatnost da će beba preživjeti. Prema statistikama, beba rođena s težinom od više od 1,5 kg ima velike šanse za preživljavanje. Dojenčad mase do 1,5 kg čini samo 1% živorođenih.

Stupanj razvoja fetusa

Preuranjeno dijete rođeno je prije 37. tjedna trudnoće. Ova djeca imaju manji od normalnih pokazatelja težine i veličine, kao i nedovoljnog razvoja organizma u cjelini. Postoje četiri stupnja prijevremenosti fetusa:

 • Prvi stupanj: gestacijska dob 36-37 tjedna, težina 2-2,5 kg, visina 40-48 cm.
 • Drugi stupanj: gestacijska dob 32-35 tjedna, masa 1,5-2 kg, visina 37-40 cm.
 • Treći stupanj: gestacijska dob 28-32 tjedna, težina 1-1,5 kg, visina 35-37 cm.
 • Četvrti stupanj: gestacijska dob je manja od 28 tjedana, težina manja od 1 kg, visina manja od 35 cm.

Smatra se da dijete ima šansu za preživljavanje s tjelesnom težinom većom od 500 grama.

Neka nam detaljno ispita koliko dugo beba može preživjeti:

 1. Prvi stupanj je najopasniji. U tom slučaju, dijete se rađa s laganim nedostatkom težine i veličine, ali osnovni vitalni znakovi su normalni, beba može postojati izvan maternice i dosta zrela.
 2. U drugom stupnju težina i visina variraju od 1,5 do 2 kilograma, bebu treba pružiti pravodobnu medicinsku njegu, u posebnim uvjetima i posebnom režimu hranjenja.
 3. U slučaju prvog i drugog stupnja prijevremenosti, dijete ima sljedeće osobitosti:

 • Ton mišića se lagano spušta, ali u isto vrijeme beba može slobodno pomicati ruke i noge, uglavnom je aktivna.
 • Dobro stanje kože, ružičasta boja. Bradavice su obojene, dobro razlikovane.
 • Prisutnost dlake.
 • Mjesto pupka ispod središta trbuha.
 • Ukupna mršavost.
 • Mekani nokti pokrivaju vrhove prsta do vrha.
 • S trećim stupnjem prijevremenog porođaja, porođaj se događa vrlo rano, odnosno težina djeteta je kritično mala. Dijete treba dugoročno oporavak, liječnici različitih specijalnosti ga promatraju kako bi reagirali na vrijeme do pojave prvih simptoma bolesti.
 • Četvrti stupanj je najopasniji. Dijete se rodi prije 28. tjedna trudnoće. Dijete je rođeno maleno s kritično niskom težinom. U ovom slučaju dijete ne doseže zrelost, a vanjski svijet pravi je test za njega. Jedna od pet beba u četvrtom stupnju preuranentnosti je živo rođeno, ali mnogi od njih umiru bez mjeseca.
 • Treći i četvrti stupanj također se nazivaju duboke. Sljedeći znakovi su karakteristični za dojenčad:
  • Vrlo snižen ton mišića, letargija, pospanost, noge i ruke.
  • Koža je tanka, tamno crvena, s nabora i oteklina.
  • Boja bradavica se malo razlikuje od boje glavne kože.
  • Navel je vrlo nizak.
  • Ruke i noge izgledaju vrlo kratko, a glava je prevelika u usporedbi s tijelom.
  • Nailovi su vrlo mekani i kratki.
 • Bez jasno definirane granice između stupnjeva, to sve ovisi o razvoju pojedinog djeteta, tako da svi znakovi nedonoščadi može promatrati za jedno dijete, a drugo, i oni ne mogu biti.

  Koliko dugo možete spasiti bebu?

  Preuranjeno dijete raspada majčinom maternicom prerano, stoga su uvjeti u kojima padne neprikladni za njega:

  1. druga temperatura;
  2. tlak;
  3. prostor;
  4. zraka i tako dalje

  Prije odgovaranja na pitanje koliko tjedana bebe preživjeti, neophodno je znati da što je razdoblje trudnoće veće, bolje se mrvica prilagođava promjenama.
  Svaka trudnoća je jedinstvena i uvijek postoji nada da spasi prerano dijete.

  Statistika prijevremenog porođaja kaže sljedeće:

  • Do 8% svih porođaja je preuranjeno. To znači da prosječno stotinu žena na položaju rodi osam prerano, a preostalih 92 beba pojavljuju se na vrijeme.
  • Oko 6% preranih beba rođeno je u 22-27 tjedana, oko 20% ih se može spasiti.
  • 30% prijevremenog porođaja javlja se u 28-32 tjednu, oko 60% rođeno je živo.
  • Preostali slučajevi pada na 32-37 tjedana trudnoće. Obično dijete razvija dovoljno dobro i brzo dobiva na težini. U roku od nekoliko mjeseci beba se ne razlikuje od vršnjaka.

  Koje mjere poduzeti?

  Preuranjeno rođenje može se pojaviti iz raznih razloga, mnogi od njih se ne mogu kontrolirati, ali još uvijek postoje neka pravila za roditelje koji žele brinuti o zdravlju budućeg djeteta.

  1. Provjerite kod liječnika. U idealnom slučaju, to bi trebalo biti učinjeno prije začeća, i za žene i za muškarce. Čak i ako se čini da je sve u redu, vrijedno je biti siguran. Uostalom, različite infekcije mogu naštetiti djetetu u maternici.
  2. Zabilježite se u konzultacijama na vrijeme i razgovarajte sa svojim liječnikom o svim vašim bolestima.
  3. Potrebno je izbjeći izravan kontakt sa bolesnicima tijekom trudnoće, kako ne bi ugrozili fetus.
  4. Izbjegavajte stresne situacije tijekom trajanja trudnoće. Ako žena ima previše naporan rad, trebate se posavjetovati s liječnikom o uzimanju sedativa.
  5. Izbjegavajte teške tjelesne napore i nikako ne povećavajte težinu. Ako se žena želi zadržati u formi, trebali biste izvršiti samo one vježbe koje se preporučuju za žene na položaju, a samo pod nadzorom, na primjer, prijavite se za fitnes za trudnice. Bilo bi bolje da trener napravi individualni program, uzimajući u obzir trajanje trudnoće i upute liječnika.
  6. Također je potrebno pratiti prehranu, tako da beba prima dovoljno hranjivih tvari.

  Prije svega, trebate se posavjetovati s liječnikom, jer svaka situacija je jedinstvena na svoj način i zahtijeva individualni pristup.

  Dakle, stopa preživljavanja preranih beba ovisi o stupnju prijevremene djece, ali šanse se razlikuju ovisno o karakteristikama određenog novorođenčeta. Najveća stopa preživljavanja kod beba rođenih u prvom ili drugom stupnju. Najmanji su šanse mrvice koje se rađaju s četvrtim stupnjem prijevremenosti - manje od 28 tjedana trudnoće.

  Od koliko tjedana dijete smatra održivim

  Od toga tjedna plod smatra održivim

  Preranog rada

  Pretilno rođenje smatra se od 22 do 37 tjedna, kada je dijete rođeno prerano, ali je održivo. Sva djeca rođena živi s težinom većom od 500 grama trebaju primiti medicinsku njegu u neonatalnoj jedinici intenzivne skrbi. Ti zahtjevi uspostavljeni su u Rusiji od strane Ministarstva zdravstva prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

  Što je opasno pretrpano raditi?

  Broj komplikacija tijekom prijevremenog rada je mnogo veći nego kod hitnih. Najčešći od njih su:
  • prerana ruptura fetalnog mjehura, ranog ispuštanja vode;
  • hipoksija (gladovanje kisikom) djeteta;
  • infekcija maternice i djeteta;
  • olujna radna aktivnost, brza isporuka.
  • ozljede majke i djece, suze;
  • slab rad;
  Krvarenje od majke.

  Jedan od glavnih uzroka smrti djece u prijevremenom porodu jest nedostatak razvoja njihovih organa, a posebno pluća zbog kojih normalno ne mogu disati.
  Presudno u životu prerane bebe je vrijeme u kojem je došlo do rođenja.

  Pretilost rođenja 22 - 27 tjedana

  Masa djeteta je od 500 do 1000 grama. Prethodna dostava u ovim razdobljima najčešće je posljedica takozvane insuficijencije istok-cervikalne bolesti. To je stanje u kojem je cerviks oslabljen, ne može držati težinu rastućeg djeteta i počinje se razvijati prije vremena. Zbog toga curi vodu, krvarenje i infekcije mogu započeti.

  To je rijetkost u prvoj trudnoći, češće kod žena nakon pobačaja, s upalnim bolestima zdjeličnih organa ili kod onih koji su imali teške rupture cerviksa u ranijoj trudnoći.

  Ako postoje znakovi preranog rođenja u ovom trenutku, potrebno je pokušati produžiti trudnoću svim sredstvima, budući da su organi djeteta još uvijek potpuno nezreli i nisu spremni za život izvan majčinega tijela.

  Dijete ima šansu za preživljavanje samo ako je majka bolnica opremljena modernom opremom za reanimaciju za njegu preuranjenog i kvalificiranog osoblja.

  Preuranjeno rođenje 28 - 33 tjedna

  Težina djeteta je 1000 do 1800 grama. Preuranjeno rođenje u ovom trenutku može se pojaviti iz raznih razloga. U ovoj skupini već je do 30% žena s prvom trudnoćom. Više od polovice ljudi uspijeva zaustaviti prijevremeni rad i produžiti trudnoću uz pomoć lijekova.

  Premda su pluća djeteta još uvijek nezrela, moguće ih je pripremiti za rođenje djeteta u dva do tri dana s modernim sredstvima, pa su šanse za preživljavanje u tim razdobljima mnogo veće.

  Preuranjeno rođenje 34 - 37 tjedana

  Težina djeteta je 1900 - 2500 grama ili više. U tom razdoblju, prerani je rad češći kod žena s prvom trudnoćom. Oni također mogu biti uzrokovani različitim razlozima, ali infekcija više nije toliko važna.

  Pluća djeteta dovoljno su razvijena i spremna za disanje zrakom, pa gotovo sva djeca rođena tijekom ovih razdoblja preživljavaju i razvijaju se normalno. No, ipak, ako postoji prilika, trudnoća bi se trebala proširiti na 38 do 40 tjedana.

  Znakovi nastupa prijevremenog rada

  Stručna Nina Antonova, opstetričar-ginekologica
  „Znakovi prijevremenog poroda može biti povlačenjem bol i težinu u trbuhu, krvarenje ili oozing bistre tekućine iz vagine, grčevi, (važno je da ih ne brkati s treninga Braxton-Hicks kontrakcije) i dalje za više od 30 sekundi. U isto vrijeme, fetalni pokreti više se ne osjećaju. "

  Ako se ti znakovi pojave, trebate nazvati hitnu pomoć i otići u maternicu, gdje ćete dobiti stručnu pomoć.

  Rodila moju kćer na 36 tjedana, voda curi 3 dana, prvi dan curenja napravio bris na kristalizacije pokazala je da nema vode na treći dan počela krvariti malo smo otišli u bolnicu i imala sam carski, glavni vremena obraćati pozornost, a može biti sve je puno gore, pa moj savjet, budite vrlo pažljivi. Kao što kažu luchshe biti siguran. U našem slučaju, sve se ispostavilo, već kod kuće, i pojede obraze!

  Da biste ostavili komentar, prijavite se ili se registrirajte.

  Da biste ostavili komentar, prijavite se ili se registrirajte.

  Sve što trebate zatražiti od liječnika želite li pomoći vašemu djetetu.

  Treba li čovjek uopće roditi? Netko treba netko ne. Prilikom donošenja odluke, prije svega, potrebno je razumjeti zašto je to potrebno.

  Od kada je dijete izvedivo?

  +To je sigurno. U našem vlastitom, ne pokušavaju se jako teško izvući u ovo doba. Ne želim se uplašiti, ali imam vrlo tužno iskustvo, u ovom trenutku sam izgubio dijete. Bolnica za majčinstvo imala je poseban odjel i reanimaciju za prerano, ali tim je očito došao čisto za krajolik, nitko nije ništa učinio. Ali 27 tjedana već imaju veće šanse, rekli su mi - ako je bilo još par tjedana, moglo bi doći do drugačijeg ishoda.

  Također želim mirno isporučiti do roka. Pazite na sebe i ne brinite!

  bio je i svjedok u Moskvi 72 rodilištu

  Također sam imala prijetnju preranog rođenja, počele su 28 tjedana, liječnici su se zaustavili. Zato je liječnik moj suprug nakon svega što se dogodilo.
  rekao je da, ako se to dogodi na 28, to nije baš dobro, budući da postoje brojni zdravstveni problemi, čak i ako izađu, ali od 31. već je normalno. Bio sam strašno prestraen. Ležala je, došla do toaleta do 35 tjedana, a zatim krenula i rođena na 37,5. Stoga je glavni mir potpuni i pokušaj dosegnuti što je duže moguće @@@@@@@
  Kći moje prijateljice rođena je 28. siječnja, izašla je, bilo je problema, ali za pet godina više nije bilo izravnano, samo je s njezinim očima promazopatija bila vrlo malo i zurila u jedno oko. Ali opet, sad je sve puno bolje, pa postoji nada da će se nositi s tim problemom. Nabavljena u Moskvi! Nikad ne govorite.

  Mi smo u 72. godini rekli da ne dolazimo ni ako bi rođenje počelo prije 34 tjedna. Kao prerano rođenje, oni ne vode. Ovo je kad smo s blizancima tražili gdje sklapati ugovor.

  Možete izaći i 24-25, samo šanse da dijete bude zdravo - minimalne. To se događa, ali to je prilično iznimka. A u našoj zemlji takvi slučajevi, ako postoje, rijetki su
  U dobi od 28-30 tjedana, s dobrim scenarijem, dijete će preživjeti i vjerojatno će biti zdravo, ali rehabilitacija će biti duga i teška.
  Nakon 30-32 tjedna, sve je puno lakše, iako se ovdje može okrenuti.
  Sve ovisi o tijeku trudnoće, na težini djeteta, tijekom porođaja. I iz sreće. Ljudi su podijeljeni u dvije vrste. Onima koji ga sada čitaju i onima koji će kasnije poslušati.

  Od 27-28 tjedana već su im sklone. Mine su rođene u 30 tjedana, 2 tjedna su bile u intenzivnoj njezi i još jedan mjesec u sljedećoj fazi sestrinstva.

  Od 37 tjedana, kada se radi o medicinskoj pomoći i specijalitetima. briga više neće biti potrebna. U svim ostalim slučajevima, opcije i ove opcije ovisit će o različitim čimbenicima (težina djeteta, opreme za majčinstvo, kvalifikacije liječnika, dostupnost potrebnih lijekova itd.). Ustanovite tako da obavijestite dijete do 37 tjedana, čak i ležite, ali bolje je obavijestiti vas.

  to je razumljivo, iako je moj prijatelj rođen 36 tjedana, a djetetu nije bilo posebnih manipulacija, težina je bila 3 kg.

  Sada u ovom lijeku je otišao daleko naprijed, skrbe desno od ekvatora (više puta sam čuo za takve slučajeve). Dakle, ne brinite, ali zato što su misli materijalne.

  Bio sam u trećem. Kažu čuda kako bi djeca uštedjela doista samo kada je gradska bolnica 8 sposobna za bolnicu. Specijalizirani su za to. Ali u mom slučaju, odijelo nije bilo dano tamo, a ne moj okrug.

  Kad sam prvi rodio 2004. godine. u 7. imamo djevojku, hitno smo primili dijete, beba je imala 29 tjedana. Čini se da je sve u redu.

  Tk, napisao sam već gore, imam tužno iskustvo, znam: Njega je obvezna ako dijete daje bilo kakve znakove života - disanje, vrištanje, palpitacije se čuju, pupčane vrpce, kreće i tako, težina mora biti barem 500 grama. Izraz nema značajnu vrijednost, ali se vjeruje da prije 25 tjedana gotovo da nema šanse. O životu barem tjedan dana - ovdje ste apsolutno u pravu, postoji takvo probno razdoblje.

  Kad kažu da 28-tjednu staru nije moguće izlaziti, sjećam se kako je držana u odjelu za trudnice i jedna od djevojčica je rodila takvo dijete. Nakon klanja seksa sa suprugom. nije mogao spasiti.
  Čak je i kartica u njezinu djetetu napisana. kasni pobačaj.
  Ja sam rodila 800 grama, a izašli su i znali gdje? U malom gradu sovjetske luke.
  Drugi prijatelj također je rodio istodobno, ali je došlo do problema koji su stvorili liječnici, pričvrstili su maternicu i probušili mjehurić. morali su roditi.
  Bio sam mučen, ali sam odrastao, dečko, visok 17-godišnji zgodan... amater... do 14 godina - redovite tečajne injekcije, pilule. I u djetinjstvu, i snimke, pilule i masaže.

  Rođen sam 27 tjedana, a sada divan čovjek koji traje 6,5 godina. Da, kada se rodio, nije ni rekao da li je to preživjelo ili ne, ali je preživjelo. Da, bilo je problema s očima, ali sada je sve u redu. I ja sam također imao drugu trudnoću, a ništa nije predskazalo bilo kakav pretprodukt. I napustio je samo u 8. bolnici u Moskvi. Nadam se da ćete biti u redu i na vrijeme @@@@@@@

  Uvod u neonatologiju

  Neonatologija je znanost o skrbi za novorođenčadima, pronalaženje najboljih metoda za dijagnosticiranje i liječenje bolesti u djece tijekom prva četiri tjedna života, rehabilitaciju bolesnih novorođenčadi i stvaranje neonatalnog razdoblja uvjeti potrebni za formiranje zdravstvenog stanja tijekom kasnijeg života osobe. U perinatalnom razdoblju (od 28. tjedna intrauterinog razvoja fetusa 7. dan života novorođenčeta) primarna i sekundarna prevencija mnogih ljudskih bolesti vrlo je učinkovita. Neonatologija je mlada znanost. Ona se ističe kao neovisni dio pedijatrije u XX stoljeću. Od studenog 1987. godine u nomenklaturu medicinskih specijalnosti uključeno je pedijatar-neonatolog.

  Terminologija, statistika.

  Gestacijska dob. Gestacijskom dobi misli se na cijeli tjedan između prvog dana posljednjeg menstruacije (a ne očekivanog vremena začeća) i datuma rođenja, bez obzira je li trudnoća završila - rođenje živog djeteta ili mrtvorođenog. Da bi se odredio pojam gestacije, upotrebljavaju se samo pune, a ne zaokružene do najbližeg tjedna (primjerice, gestacijska dob djeteta se smatra starom od 37 tjedana, čak i ako ima 37 tjedana i 6 dana).

  Malo za gestacijsku dob je termin zamijenjen intrauternim usporenjem rasta (vidi tekst u nastavku).

  Velike za gestacijsku dob - dijete koje ima tjelesnu težinu iznad 90% centila za gestacijsku dob.

  Pobačaj (abortus). Rođenje fetusa do 28 tjedana. Trudnoća manja od 35 cm i težina manja od 1000 g, bez obzira na to je li pokazala znakove života ili nije pokazala, smatra se pobačajem (abortusom). Ako ovo voće živi prvi tjedan, tj. 168 sati od trenutka rođenja, on bi trebao biti među živorođenim rođacima rođenim tijekom prijevremenog poroda.

  Živorođene djece. Rođenje živog djeteta (živo rođenje) treba shvatiti kao potpuno oslobađanje ili vađenje majčinog tijela fetusa u gestacijskoj dobi od 28 tjedana. i više (tj. fetus duži 35 cm i više, težak 1000 g ili više) koji nakon odvajanja od majčinog tijela napravio najmanje jedan po 3-3 dnevno samostalno ili ima druge znakove života - otkucaja srca, pulsiranje umbilikalnih krvnih žila ili pokreta spontanih mišića.

  Mrtvorođenče. Kriteriji za smrtnost su odsutnost neovisnog ekstrauterinskog plućnog disanja pri rođenju i neuspješno oporavak umjetnim sredstvima, bez obzira na prisutnost ili odsutnost srca ili drugih znakova života.

  Rana smrt fetusa je smrt prije kraja 20 punih tjedana trudnoće; posredna smrt fetusa - smrt nakon završetka 20. tjedna trudnoće; smrt kasne smrti fetusa - fetalna smrt nakon 28 tjedana trudnoće, tj. mrtvorođenče.

  Djeteta s punim rokom - rođena s gestacijskom dobi od 37 do 42 tjedna trudnoće, tj. između 260 i 294 dana gestacije.

  Novorođenče je beba od rođenja do 4 tjedna. života. Razlikuje se zrelo novorođeno dijete - stanje koje karakterizira spremnost organa i sustava da bi se osiguralo njegovo izuzetno postojanje, uspostavlja kompleks vanjskih obilježja (udio tijela, razvoj potkožnog masnog tkiva, stanje kostiju lubanje itd.) I pokazatelji funkcija (postoje izraženi refleksi za usisavanje i gutanje, stabilni i točan ritam disanja i otkucaja srca, itd.); novorođenčad nezrela - obično prerano beba, rijetko punopravno, razvija se u uteri u nepovoljnim uvjetima. Istodobno, prerano beba može funkcionirati vrlo zrelo. Neznatni su oni djeca čiji funkcionalni sustavi nisu dovoljno razvijeni da održavaju normalno funkcioniranje tijela u ekstuterinskim uvjetima. Djeca s malom masom, odnosno trajanje trudnoće dijele se na: malu težinu za pojam plod bez znakova prehrambene manjkavosti i male težine za pojam voće s znakovima pothranjenosti (suhoća, piling kože itd.); prerano novorođenče - dijete rođeno prije kraja normalnog perioda intrauterinalnog razvoja, tj. između 28. i 38. tjedna intrauterinog razvoja s tjelesnom težinom od 1000 do 2500 g i dužinom tijela od 35 do 45 cm (za detalje pogledajte odjeljak o preranoj bebi); Novorođenče dijete je dijete rođeno trudnoće od 294 dana ili više (42 ili više tjedana) čija težina i duljina prelaze one koji odgovaraju gestacijskoj dobi. Tjelesna težina pri rođenju iznad 3500 g. Pojam pretjerano velikog djeteta koristi se kada je masa tola pri rođenju 4500 g ili više.

  Perinatalno razdoblje i perinatalna smrtnost. Razdoblje je ograničeno na trinaest kratkih. Razmatra se od 28 tjedana. razvoj fetusa (kada fetus postane održiv) do kraja prvog tjedna fetalnog života. Koriste se tri kriminalca početne granice perinatalnog razdoblja: tjelesna težina - 1000 g. Duljina tijela - 35 cm. Razdoblje gestacije - 28 tjedana. U perinatalnom razdoblju postoje: kasni antenatalni period - od 28 tjedana prije pojave rada i ranog neo-natalnog razdoblja djetetovog života, tj. prvi tjedan života koji od drugog tjedna prolazi u kasno neonatalno razdoblje. Cijelo neonatalno razdoblje je stoga ograničeno na prva četiri tjedna života. Rano neonatalno razdoblje traje 6 dana, 23 sata i 59 minuta.

  Perinatalna smrtnost je broj mrtvorođenih (djeca rođena mrtva s gestacijskim razdobljem od preko 28 tjedana) + broj smrti u prvom tjednu života (6 dana 23 sata i 59 minuta) po 1000 rođenih živih i mrtvih.

  Dojenčad smrtnost je broj djece koja su umrla prije dobi od 1 godine od 1.000 živih poroda.

  Rana neonatalna smrt je broj djece koja su umrla u prvih 7 dana života (168 sati) po 1000 živorođenih. Struktura smrtnosti dojenčadi dominiraju kongenitalne anomalije, traume rođenja, asfiksija, hipoksija, respiratorne bolesti, hemolitička bolest. Uzroci rane neonatalne smrtnosti su atelektaza, bolest hijalinske membrane, asfiksija, kongenitalne malformacije, upala pluća itd.

  Izvori: http://mama.ru/articles/prezhdevremennye-rody, http://eva.ru/beauty/messages-2672027.htm, http://www.neonatology.narod.ru/neonatology/neonatology_introduction.html

  Još nema komentara!

  Kako pomoći djeci s niskom težinom Djeca s niskom ocjenom: kako im pomoći u razvoju Točan način dana novorođenčeta Dobitak težine u novorođenčadi Nedostatak dojki

  Preuranjeno dijete

  Djeca rođena kao posljedica preranog rođenja težine manje od 2500 grama i niže od 45 cm smatraju se preuranjenima. Ti kriteriji su proizvoljni jer se rađaju puno punoljetnih beba s težinom manjom od 2500 grama, a neke prerane bebe imaju masu veću od 2500 grama. Glavna značajka preuranjenih beba je nezrelost glavnih sustava tijela - respiratorni, kardiovaskularni i termostatski. Prerane bebe zahtijevaju posebnu njegu i medicinski nadzor. Nerijetko rođene rođene rođendane rođene na vrijeme smatraju se djecom s intrauternim usporenjem rasta.

  Od kada je moguće ostaviti novorođenče?

  Prema definiciji SZO, djeca rođena ranije od 22 tjedna trudnoće i težila više od 500 grama smatraju se potencijalno održivima. Duboko prerano bebe za njegu moguće je samo u specijaliziranim odjelima bolnica ili perinatalnih centara. Što je dulje razdoblje trudnoće u vrijeme početka preranog rođenja, to je manji rizik za bebu. Bebe rođene između 32 i 37 tjedana imaju znatno manje problema od preranih beba rođenih između 22 i 32 tjedna trudnoće. Liječnik uzima u obzir težinu djeteta, donosi odluku o potrebi stavljanja djeteta na kubu, imenovanja fototerapije, pri odabiru vrste prehrane preranog djeteta iu drugim slučajevima.

  Što izgleda prerano beba?

  U pravilu, glava je nerazmjerno velika u usporedbi s tijelom. Koža je vrlo tanka, ponekad čak i prozirna, mekša od normalne do dodira, prekrivena zubima i mazivima. Subkutani sloj masti je beznačajan ili odsutan, koža je naborana. Male i velike fontane su veće od uobičajene. Nails su vrlo tanki i često ne dođu do vrha prstiju. Kod dječaka testisi se ne smiju spuštati u skrotum, dok su kod djevojčica labi nerazvijeni. Udovi su tanji i dulji, aurikani su mekani i pritisnuti na lubanju, pupka je niska.

  Kakva je nezrelost prerane bebe?

  U prijevremenim bebama obično su loše definirane, au nekim slučajevima nema osnovnih refleksa. Ton tonusa je smanjen, sustav termoregulacije je nerazvijen, tako da novorođenče ne može samostalno održavati konstantnu tjelesnu temperaturu. Ostatak tijela može također biti nezrel - dišni, probavni, kardiovaskularni, vizualni, nervozni, kosti. U nedostatku vitalnih refleksa (disanja ili gutanja) dijete se smjesti u jedinicu intenzivnog liječenja ili intenzivnu njegu.

  Zašto je dijete smješteno u kabinu?

  Inkubator je uređaj s prozirnim zidovima koji omogućuju promatranje djeteta i optimalnu umjetnu mikroklimu (temperatura - 33-38º, vlažnost - 85-100%, sadržaj kisika - 25-40%). Za njegu djeteta unutar nape, postoji posebna rupa ili posebni rukav. U inkubatoru su prerane bebe postavljene za zagrijavanje i dodatnu zaštitu od hlađenja tijela, kao i za poboljšanje zasićenja kisika u krvi. Kisik, ako je potrebno, može se poslužiti bez prekida. Treba imati na umu opasnost od toksičnih učinaka kisika na mrežnici, što može dovesti do potpunog gubitka vida, osobito u vrlo preuranjenim bebama s dugotrajnim održavanjem ispod kapulja s kisikom (pravovremenom dijagnozom i liječenjem ta je situacija reverzibilna).

  Što je skrb klokanova?

  Ova metoda se koristi u bolnicama za majku za njegu preranih beba: dijete ostaje neko vrijeme na majčinom prsima, u kontaktu "koža na kožu", u optimalnom temperaturnom okruženju za njega, osjeća se poznati miris. Istraživanja su pokazala da je "metoda klokanova" učinkovita za brigu o djeci s niskom tjelesnom masom.

  Koliko dugo treba preuranjeno dijete ostati u bolnici?

  Kako bi se održala konstantna normalna tjelesna temperatura, prerane bebe trebaju pomoć. Biti u poklopcu omogućuje djetetu da ne troši energiju na termoregulaciju, brže se prilagođava i dobiva na težini. Trajanje boravka djeteta u "inkubatoru" ovisi o težini djeteta pri rođenju i ukupnoj dinamici svog stanja. Djeca s malim stupnjem prijevremenosti mogu biti u inkubatoru od nekoliko sati do 4 dana, djeca mase do 1750 grama. - oko tjedan dana, a težine do 1500 gr. - od tjedan do dva. Obično je dijete izbačeno iz majčinog bolnice ili specijalizirane dječje bolnice, kada stalno dobiva težinu, održava stalnu tjelesnu temperaturu, nema problema s disanjem, a njegova je težina 2500 g i više.

  Hoće li se prerano dijete naknadno razlikovati od svojih punoljetnih vršnjaka?

  U prijevremenim bebama brzina tjelesnog razvoja ubrzava se, a manja je njihova težina rođenja, to će se brže povećati. Neuropsihološki razvoj ove djece je nešto sporiji nego obično, prerane bebe zahtijevaju više pažnje i specijalnih zanimanja (masaža, gimnastika). Prvo, pri procjeni psihomotornog razvoja preranog beba, potrebno je usredotočiti se na razdoblje u kojem bi se trebao roditi i iz tog trenutka računati sve događaje. Na primjer, ako je dijete rođeno 32 tjedna, odnosno 2 mjeseca ispred vremena, trebali biste očekivati ​​da će se početi okretati ne na 3,5-4 mjeseca nakon rođenja, ali na 5,5-6. U prosjeku, u dobi od jedne i pol do dvije godine, zdravo prerano bebe praktički se ne razlikuju od vršnjaka s punim radnim vremenom.

  Je li istina da su prerane bebe sklonije bolesti?

  U prosjeku, prerane bebe obolijevaju se češće od normalnih beba, proces ozdravljenja traje dulje. Prerane bebe su osjetljive na bolesti dišnog sustava (bronhitis, upala pluća). Žutica. u novorođenčadi, za prerane bebe može biti ozbiljna opasnost. Također, prerane bebe često imaju problema s razvojem središnjeg živčanog sustava, gastrointestinalnog trakta, a koštani sustav i zglobovi mogu patiti.

  Neurologija u novorođenčadi

  Zajednički san: pro i kontra Tonus bebe: što se događa i što učiniti Nedostatak laktoze: što je to?

  Preuranjeno dijete

  Prijevremena vjeruju djece rođene u razdoblju od 22-og do 37-og tjedna trudnoće s porođajnom težinom manjom od 2500-2700 g i tijelo duljine 45-47 cm manje od najstabilniji pokazatelj -. Trudnoće.

  Fetus je održiv (prema definiciji WHO) s tjelesnom težinom od 500 g i više, duljinom tijela od 25 cm ili više i s gestacijskim razdobljem od više od 22 tjedna. od prerano statistici (spontane ili izazvane pobačaja s vremenu kada je fetus smatra izvediv) kod poroda obuhvaća samo djeca od 28 tjedana gestacije težine 1000 g ili više i dužine tijela od 35 cm ili više. Od onih koji su rođeni živi s tjelesnom težinom od 500-999 g, novorođenčad koja je živjela 7 dana nakon rođenja podliježe registraciji.

  Postoje četiri stupnja prijevremenosti.

  Ja stupanj -36-37 tjedana - 2001-2500 grama
  II stupanj -32-35 tjedna -1501-2000 grama
  Grade III -31-28 tjedna -1001-1500 grama
  Grade IV - Manje od 28 tjedana - Manje od 1000

  Etiologija. Najčešći uzroci prijevremene bolesti: cervikalna insuficijencija, malformacije maternice, izvanstanična patologija, zarazne bolesti u trudnica; fetalnog patologija (razvojnih defekata, pregledi patologija, kongenitalnih bolesti), patologija trudnoće i poroda (toksikoza, imunološke inkompatibilnost između trudnica i fetusa, prerano odvajanje posteljice, prijevremeno kidanje membrana), kao i faktori kao što su radu rizika, dobi od trudne mlađih od 20 i preko 35 godina, loše navike (alkoholizam, ovisnost o drogama, pušenje).

  Klinički znakovi prijevremene bolesti

  Pojava preranog djeteta ovisi o stupnju prijevremenosti.

  · Duboko prerano dijete (tjelesna težina manja od 1500 g) ima tanku naboranu kožu tamno crvene boje, bogato prekriven lubrikantom i pištoljem (lanugo). Jednostavna eritema traje do 2-3 tjedna. Subkutani sloj masti nije izražen, bradavice i isola mliječnih žlijezda jedva su vidljivi; aurikalije su ravne, bez oblika, mekane, prešane na glavu; nokti su tanki i ne dolaze uvijek do ruba nokta; pupak se nalazi u donjoj trećini abdomena. Glava je relativno velika i iznosi 1/3 duljine tijela, udovi su kratki. Šavovi lubanje i fountainanelles (veliki i mali) su otvoreni. Kosti lubanje su mršave. Kod djevojčica, genitalni jaz ostaje kao posljedica nerazvijenosti maternice, klitorisa

  Funkcionalni znakovi preranog djeteta su smanjeni mišićni tonus, letargija, slaba plač ili cvrčanje, nedostatak ozbiljnosti ili nedostatak gutanja i sisanja refleksa. Broj dišnih pokreta varira od 36 do 82 1 min, dah površine, neujednačena dubine označen istezanja pojedinih udisaja, respiratorne stanki različitih duljina, vrijeme spavanja dišnih pokreta s teškoćama izdisanje (zvan gaspsy). pojavljuje se, kod dječaka, testisi nisu spušteni u skrotum.

  Preuranjene bebe njeguju se u posebnom odjelu s temperaturom zraka od 25 ° C s vlažnosti od 55-60%. Pojedinačni uvjeti nastaju uz pomoć inkubatora ili dodatnog zagrijavanja kreveta. U prvim danima života, inkubatori zatvorenog tipa koriste se za djecu s dojiljom težom od 2 kg ili manje.

  Zdrave prerane bebe otpuštaju se kući nakon postizanja tjelesne težine od 2 kg, ali ne prije 8-10 dana.

  Zdrave prerane bebe koje nisu dosegle tjelesnu težinu od 2 kg u prva dva tjedna života, a pacijenti, bez obzira na tjelesnu težinu, prenose se u drugu fazu njege

  U bolnici 2. stupnja dječje skrbi premještena je u posebno opremljenim strojevima za oživljavanje s kovčezom i opskrbom kisikom

  U specijaliziranim odjelima, djeca se nalaze u zatvorenim odjelima. Duboko prerano i bolesna djeca se njeguju u karijeri

  Kupanje zdravih preuranjenog početka od 2 tjedna starosti (s epitelizacijom pupkovine), s tjelesnom težinom manjom od 1000 g, higijenske kupke počinju u dobi od 2 mjeseca.

  Pješačenje se provodi od 3-4 tjedna do tjelesne težine od 1 700-1 800 g

  Onemogućite zdrave djece iz odjela 2. stupnja skrbi nakon postizanja tjelesne težine od 1700 g.

  · Preživljavanje ovisi o gestacijskoj dobi i tjelesnoj masi pri rođenju.

  · U HI-IV stupnju prijevremenosti i manje od 30-31 tjedna trudnoće, porođaj završava s rođenjem živog djeteta u 1% slučajeva

  · S intenzivnim liječenjem moguće je preživljavanje djece s gestacijskim razdobljem od 22 do 23 tjedna.

  · Mortalitet povećava s faktorima rizika:

  · Krvarenje od majke prije porođaja

  · Porođaj na plinskoj prezentaciji

  · Muški spol fetusa

  Dječje alergije: što trebate znati?

  Dječja hrana u paru. Što znate o njima?

  Natjecanje "U jeziku sreće"

  Testirati vožnju dječjom organskom hranom Pročitajte recenzije!

  Isprobajte korisne zalogaje za djecu od 1 godine

  Sigurno nisi znao o insekata!

  Mama ide na istraživanje

  Enciklopedija o insektima: najzanimljiviji

  Ukusni i zdravi snack za djecu

  Ovdje su dragocjene trake! Što dalje?

  Povezani postovi o "Premature Baby"

  Preuranjeno dijete i njega

  kako se brinuti za prerano dijete

  Članak. Preuranjeno dijete: rodiljna bolnica i dječja bolnica

  Dječje alergije: što bi trebala znati mama?

  Što ste radili za 2 godine?

  Djeca u stanicama. kao u Londonu, 30-e hodaju svojim bebama

  Preuranjeno dijete

  Prijevremena vjeruju djece rođene u razdoblju od 22-og do 37-og tjedna trudnoće s porođajnom težinom manjom od 2500-2700 g i tijelo duljine 45-47 cm manje od najstabilniji pokazatelj -. Trudnoće.

  Fetus je održiv (prema definiciji WHO) s tjelesnom težinom od 500 g i više, duljinom tijela od 25 cm ili više i s gestacijskim razdobljem od više od 22 tjedna. od prerano statistici (spontane ili izazvane pobačaja s vremenu kada je fetus smatra izvediv) kod poroda obuhvaća samo djeca od 28 tjedana gestacije težine 1000 g ili više i dužine tijela od 35 cm ili više. Od onih koji su rođeni živi s tjelesnom težinom od 500-999 g, novorođenčad koja je živjela 7 dana nakon rođenja podliježe registraciji.

  Postoje četiri stupnja prijevremenosti.

  Ja stupanj -36-37 tjedana - 2001-2500 grama
  II stupanj -32-35 tjedna -1501-2000 grama
  Grade III -31-28 tjedna -1001-1500 grama
  Grade IV - Manje od 28 tjedana - Manje od 1000

  Etiologija. Najčešći uzroci prijevremene bolesti: cervikalna insuficijencija, malformacije maternice, izvanstanična patologija, zarazne bolesti u trudnica; fetalnog patologija (razvojnih defekata, pregledi patologija, kongenitalnih bolesti), patologija trudnoće i poroda (toksikoza, imunološke inkompatibilnost između trudnica i fetusa, prerano odvajanje posteljice, prijevremeno kidanje membrana), kao i faktori kao što su radu rizika, dobi od trudne mlađih od 20 i preko 35 godina, loše navike (alkoholizam, ovisnost o drogama, pušenje).

  Klinički znakovi prijevremene bolesti

  Pojava preranog djeteta ovisi o stupnju prijevremenosti.

  · Duboko prerano dijete (tjelesna težina manja od 1500 g) ima tanku naboranu kožu tamno crvene boje, bogato prekriven lubrikantom i pištoljem (lanugo). Jednostavna eritema traje do 2-3 tjedna. Subkutani sloj masti nije izražen, bradavice i isola mliječnih žlijezda jedva su vidljivi; aurikalije su ravne, bez oblika, mekane, prešane na glavu; nokti su tanki i ne dolaze uvijek do ruba nokta; pupak se nalazi u donjoj trećini abdomena. Glava je relativno velika i iznosi 1/3 duljine tijela, udovi su kratki. Šavovi lubanje i fountainanelles (veliki i mali) su otvoreni. Kosti lubanje su mršave. Kod djevojčica, genitalni jaz ostaje kao posljedica nerazvijenosti maternice, klitorisa

  Funkcionalni znakovi preranog djeteta su smanjeni mišićni tonus, letargija, slaba plač ili cvrčanje, nedostatak ozbiljnosti ili nedostatak gutanja i sisanja refleksa. Broj dišnih pokreta varira od 36 do 82 1 min, dah površine, neujednačena dubine označen istezanja pojedinih udisaja, respiratorne stanki različitih duljina, vrijeme spavanja dišnih pokreta s teškoćama izdisanje (zvan gaspsy). pojavljuje se, kod dječaka, testisi nisu spušteni u skrotum.

  liječenje

  Preuranjene bebe njeguju se u posebnom odjelu s temperaturom zraka od 25 ° C s vlažnosti od 55-60%. Pojedinačni uvjeti nastaju uz pomoć inkubatora ili dodatnog zagrijavanja kreveta. U prvim danima života, inkubatori zatvorenog tipa koriste se za djecu s dojiljom težom od 2 kg ili manje.

  Zdrave prerane bebe otpuštaju se kući nakon postizanja tjelesne težine od 2 kg, ali ne prije 8-10 dana.

  Zdrave prerane bebe koje nisu dosegle tjelesnu težinu od 2 kg u prva dva tjedna života, a pacijenti, bez obzira na tjelesnu težinu, prenose se u drugu fazu njege

  U bolnici 2. stupnja dječje skrbi premještena je u posebno opremljenim strojevima za oživljavanje s kovčezom i opskrbom kisikom

  U specijaliziranim odjelima, djeca se nalaze u zatvorenim odjelima. Duboko prerano i bolesna djeca se njeguju u karijeri

  Kupanje zdravih preuranjenog početka od 2 tjedna starosti (s epitelizacijom pupkovine), s tjelesnom težinom manjom od 1000 g, higijenske kupke počinju u dobi od 2 mjeseca.

  Pješačenje se provodi od 3-4 tjedna do tjelesne težine od 1 700-1 800 g

  Onemogućite zdrave djece iz odjela 2. stupnja skrbi nakon postizanja tjelesne težine od 1700 g.

  Trenutna i prognoza

  · Preživljavanje ovisi o gestacijskoj dobi i tjelesnoj masi pri rođenju.

  · U HI-IV stupnju prijevremenosti i manje od 30-31 tjedna trudnoće, porođaj završava s rođenjem živog djeteta u 1% slučajeva

  · S intenzivnim liječenjem moguće je preživljavanje djece s gestacijskim razdobljem od 22 do 23 tjedna.

  · Mortalitet povećava s faktorima rizika:

  Minimalni rok za održivo porođaj

  Službeni dokumenti koje je Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije odobrilo na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije određuju vrijeme prijevremenog poroda, tijekom kojega je moguće roditi životno sposobno dijete. Kriteriji koji reguliraju potrebu za medicinskom skrbi za novorođenčad uključuju približna razdoblja trudnoće na kojoj se dijete rodi.

  Minimalno i fiziološko razdoblje rada

  Najbolji izgled je rođenje bebe 40. tjedna, ali samo svaka deseta trudnica može se brinuti. Ovo je idealno vrijeme za porođaj, au životu rijetko nešto nije savršeno. U 40 tjedana, priroda daje potrebne uvjete za rođenje zdravog djeteta, a generički proces je prošao bez komplikacija.

  Razvoj fetusa u maternici mora biti potpun. Kliničke studije su pokazale da malena odstupanja od pedijatrijske norme ne utječu značajno na stanje novorođenčeta.

  Koliko dugo možete roditi životnu bebu? Dugi niz godina u modernoj pedijatriji, punoljetni rođaci smatraju se pojmom od 37 do 42 tjedna. Prvi tjedan opstruktivnog dana bilježi se od 1. dana posljednjeg menstruacije i provjerava se prema ultrazvučnom podacima u svakom tromjesečju.

  Dijete s punim radnim vremenom može se dobiti od 37. do 40. tjedna. U 36 se i dalje smatra punim radnim vremenom, na 41. i 42. godini postaje zreliji. Prošlog tjedna, pitanje pomoćnih mjera za poticanje procesa rođenja ili prijevremene dostave s carskim rezom.

  Preporuke koji je usvojio kao osnova u propisima Ruske Federacije, glavni kriterij za određivanje fiziološkog rođenje djeteta u smislu utvrđivanja prirode i vitalnost, postao gestacijsku dob nego na težini i rast novorođenčeta, iako izvedba je također uzeti u obzir. Žena rađa djetetu s punim radnim vremenom samo na 37, 38, 39 i 40 tjedana. Od 22 do 36, smatra se preuranjenim, na 41 i 42 - prerano.

  Stupanj preuranjenosti i indikatora

  Medicinska skrb za životnu podršku tijekom prijevremenog poroda obavlja se od 22. tjedna trudnoće, pod uvjetom da dijete teži najmanje 500 g, a duljina tijela iznosi 25 cm ili više. Statistika obuhvaća djecu rođenu u dobi od 1 kg i 35 cm visine od 28. tjedna. Od 22 do 27 godina, pružena je medicinska pomoć i poduzete su potrebne mjere skrbi. Ako je takvo dijete živjelo više od tjedan dana, živi ga registriraju.

  Glavni kriteriji za stavljanje u povijest bolesti tjednom trudnoće:

  • 22-27 - 4 stupnja prijevremenosti, težina od 0,5 do 0,999 kg;
  • 28-31 - 3 stupnja prijevremenosti, - 1 kg - 1,5 kg;
  • 32-35 - 2 stupnja prijevremenosti, - 1, 501 kg - 2,0 kg;
  • 36 (ponekad 36-37) tjedan - 1 stupanj prijevremenosti, - 2,001-2,5 kg;
  • 37-40 - smatra se punopravnim;
  • 41-42 - prenesena.

  Prema preporukama WHO-a, porođaj koji se dogodio između 22. i 37. tjedna smatra preuranjenim. Dijete rođeno u 37 tjedana već je navedeno rođeno u najkraćem roku za fiziološko rođenje, ako je dijete rođeno tjedan dana ranije - još uvijek nije potpuno razumljivo niže granice normalnosti.

  Preživljavanje u svakoj fazi

  4 stupanj prijevremenosti - razdoblje kada dijete nije dovoljno pripremljeno za život izvan maternice. Ne radi se samo o niskoj težini, već i nerazvijenosti vitalnih organa. Ako bolnica ima potrebnu opremu i posebno obučeno osoblje, postoji minimalna vjerojatnost da preživi novorođenčad. Stoga se registracija, kao živa, provodi samo od 28. tjedna ili 7 dana nakon rođenja.

  U 3. razredu bilježi se preživljavanje približno 50%, uzrok visokih smrtnosti u nezrelom plućima. Ako su se mogli pripremiti prije isporuke, dijete preživjelo.

  Na 2 i 1 stupnja, u modernim uvjetima, moguće je uštedjeti gotovo svu djecu. Unatoč stopi preživljavanja od 100% djece s 1 i 2 stupnja preuranjenosti, liječnici pokušavaju produljiti trudnoću barem u minimalnom fiziološkom razdoblju. Nijedna najsuvremenija oprema ne može zamijeniti materinsku maternicu u smislu opskrbe, udobnosti i optimalnih prirodnih uvjeta.

  U tjednima kada je dijete još uvijek navedeno kao prerano, dolazi do prijelaza u vanjski svijet. Tijelo podliježe radikalnim promjenama kako bi se osigurala prilagodba izvan majke, realizacija neovisnog disanja i hranjenja.

  Kako bi se spriječilo prerano rođenje, svaka žena mora slijediti liječničke recepte, maksimalno se brine o vlastitom tijelu i budućem djetetu koje treba roditi. Život i zdravlje bebe ovise o majci.

  Intrauterni razvoj fetusa po tjednu

  sadržaj:

  Trudnoća je fiziološki proces u kojem se novi organizam razvija u maternici uslijed gnojidbe. Prosječno trudnoće traje 40 tjedana (10 mjeseci opstetriranja).

  U prenatalnom razvoju djeteta postoje dva razdoblja:

  1. Fetalni (do 8 tjedana trudnoće, uključivo). U ovom trenutku embrij se zove embrij i stječe osobine osobe;
  2. Fetal (od 9. tjedna do isporuke). U ovom trenutku, zametak se zove fetus.

  Rast djeteta, formiranje njegovih organa i sustava redovito se odvija u različitim razdobljima prenatalnog razvoja, koji je podređen genetskom kodu ugrađenom u zametne stanice i fiksiran u procesu ljudske evolucije.

  Razvoj embrija u prvom mjesečnom opsegu (1-4 tjedna)

  Prvi tjedan (1-7 dana)

  Trudnoća počinje od trenutka gnojidbe - spajanja zrele muške stanice (spermijska stanica) i ženske stanice jaja. Taj se proces obično javlja u ampularnom dijelu crijeva. Nakon nekoliko sati, oplođeno jaje počinje se podijeliti eksponencijalno i spušta se kroz jajovodnu cijev u utornu šupljinu (ovo putovanje traje do pet dana).

  Kao rezultat podjele, dobiva se višestanični organizam koji je sličan berbi berbe (u latinskom "moru"), zbog čega se embrija naziva morula u ovoj fazi. Oko 7. dana morula se uvodi u maternicu (implantacija). Villi vanjskih stanica embrija povezani su s krvnim žilama maternice, a naknadno se formira placenta od njih. Ostale vanjske stanice morule dovode do razvoja pupkovine i membrane. Nakon nekog vremena razviti će se različita tkiva i organi fetusa iz unutarnjih stanica.

  Informacije U trenutku implantacije, žena može imati mali krvarenje iz genitalnog trakta. Takve sekrete su fiziološke i ne zahtijevaju liječenje.

  Drugi tjedan (8-14 dana)

  Vanjske stanice morule gusto rastu u sluznicu maternice. Zametak počinje formiranje pupkovine, placente i neuralne cijevi, od kojih se fetalni živčani sustav kasnije razvija.

  Treći tjedan (15-21 dan)

  Treći tjedan trudnoće je teško i važno razdoblje. U ovom trenutku počinju se položiti važni organi i sustavi fetusa: pojavljuju se počeci dišnih, probavnih, cirkulacijskih, živčanih i izlučnih sustava. Na mjestu gdje će se fetalna glava uskoro pojaviti, formira se široka ploča koja će dovesti do mozga. 21 dan, srce djeteta počinje pobijediti.

  Četvrti tjedan (22-28 dana)

  Ovaj tjedan nastavlja polaganje fetalnih organa. Počeci crijeva, jetre, bubrega i pluća već su prisutni. Srce počinje raditi intenzivnije i pumpa više krvi kroz krvotok.

  Od početka četvrtog tjedna pojavljuju se nabori tijela na zametku, a pojavljuje se kralježnica (akord).

  Do 25. dana formiranje neuronske cijevi je dovršeno.

  Do kraja tjedna (otprilike 27-28 dana) formira se mišićni sustav, kralježnica, koja dijeli zametak u dvije simetrične polovice i gornji i donji udovi.

  U tom razdoblju počinje stvaranje jama na glavi, koje kasnije postaju oči fetusa.

  Razvoj embrija u drugom mjesecu opstetrije (5-8 tjedana)

  Peti tjedan (29-35 dana)

  Tijekom tog perioda, embrij težak oko 0,4 grama, duljina od krune do kocciksa je 1,5-2,5 mm.

  Započinje stvaranje sljedećih organa i sustava:

  1. Sustav probave: jetra i gušterače;
  2. Dišni sustav: grkljan, dušnik, pluća;
  3. Cirkulacijski sustav;
  4. Reproduktivni sustav: stvaraju se preteče zametnih stanica;
  5. Senzorni organi: stvaranje očiju i unutarnjeg uha nastavlja se;
  6. Živčani sustav: počinje stvaranje dijelova mozga.

  U ovom trenutku postoji slabo vidljiva pupčana vrpca. Nastava udova se nastavlja, pojavljuju se prve osnove čavala.

  Na licu se formira gornja usnica i nosna šupljina.

  Šesti tjedan (36-42 dana)

  Duljina embrija u tom razdoblju je oko 4-5 mm.

  Šesti tjedan počinje formiranje posteljice. U ovom trenutku tek počinje funkcionirati, cirkulacija krvi između nje i embrija još nije formirana.

  Nastajanje mozga i njegovih odjela nastavlja se. Šestoga tjedna, kada se izvodi encefalogram, već je moguće snimati signale iz mozga fetusa.

  Počinje stvaranje mišića lica. Oči fetusa već su izražene i pokrivene tijekom stoljeća koja tek počinju formirati.

  U tom razdoblju se gornji udovi počinju mijenjati: oni se produžuju i pojavljuju se pupoljci prstiju i prstiju. Donji udovi su još uvijek u djetinjstvu.

  Postoje promjene u važnim organima:

  1. Srce. Završena je podjela na komore: ventrikuli i atriji;
  2. Mokraćni sustav. Osnovni su bubregovi, počinje razvoj uretera;
  3. Probavni sustav. Počinje stvaranje gastrointestinalnog trakta: trbuh, mali i veliki crijeva. Do tog razdoblja jetra i gušterača gotovo su završili svoj razvoj;

  Sedmi tjedan (43-49 dana)

  Sedmi tjedan je značajan po tome što je formiranje pupkovine napokon završeno i uteroplacentalna cirkulacija je uspostavljena. Sada disanje i hranjenje fetusa će se provoditi zbog cirkulacije krvi kroz krvne žile i placente.

  Zametak je još uvijek savijen savijen, ima mali rep na zdjelici tijela. Veličina glave nije niža od cijele polovice embrija. Duljina od krune do sakra do kraja tjedna raste do 13-15 mm.

  Razvoj gornjih ekstremiteta nastavlja se. Prsti su jasno vidljivi, ali njihovo razdvajanje još nije došlo. Dijete počinje izvoditi spontane kretnje svojih ruku na učinke podražaja.

  Dobro oblikovane oči, već prekrivene kapcima, koje ih štite od sušenja. Dijete može otvoriti usta.

  Postoji jezičac nosnih nabora i nosa, formiran na stranama glave dva uparena uzvišenja, od kojih se pilule počinju razvijati.

  Intenzivni razvoj mozga i njegovih odjela nastavlja se.

  Osmi tjedan (50-56 dana)

  Tijelo embrija počinje izravnati, duljina od krune do tailbone je 15 mm na početku tjedna i 20-21 mm za 56 dana.

  Nastavlja se stvaranje važnih organa i sustava: probavni sustav, srce, pluća, mozak, urinarni sustav, reproduktivni sustav (dječaci razvijaju testise). Razvijaju se organi sluha.

  Do kraja osmog tjedna, lice djeteta postaje poznato osobi: oči prekrivene kapcima, nosu, čašicama su dobro izražene, formiranje usana završava.

  Zapažen je intenzivan rast glave, gornjih i donjih ekstremiteta, razvija se oslabljivanje dugih kostiju ruku i nogu i lubanje. Prsti su dobro vidljivi, među njima već nema kožne membrane.

  Osim toga, osmi tjedan završava embrionalno razdoblje razvoja i započinje fetus. Fetus iz tog vremena zove se fetus.

  Razvoj fetusa u trećem mjesecu opstetrije (9-12 tjedana)

  Deveti tjedan (57-63 dana)

  Na početku devetog tjedna koccyx-parietala, veličina fetusa je oko 22 mm, do kraja tjedna - 31 mm.

  Poboljšanje pluća posteljice, što poboljšava uteroplacentalni protok krvi.

  Razvojem mišićno-koštanog sustava nastavlja se. Proces obnavljanja počinje, nastaju zglobovi prstiju i ruku. Voće počinje aktivnim pokretima, može pritijevati prste. Glava je spuštena, brada je čvrsto pritisnuta na prsa.

  Promjene se javljaju u kardiovaskularnom sustavu. Srce čini do 150 otkucaja u minuti i pumpa krv kroz svoje krvne žile. Sastav krvi i dalje je vrlo različit od krvi odrasle osobe: sastoji se samo od crvenih krvnih stanica.

  Daljnji rast i razvoj mozga nastaju, nastaju strukture malog mozga.

  Organi endokrinog sustava intenzivno se razvijaju, posebno nadbubrežne žlijezde, koji proizvode važne hormone.

  Poboljšano tkivo hrskavice: čašice, hrskavica žlijezda, je formiranje vokalnih užeta.

  Deseti tjedan (64-70 dana)

  Do kraja desetog tjedna duljina fetusa iz krme na krunu iznosi 35-40 mm.

  Stražnjice se počinju razvijati, a postojeći rep nestaje ranije. Fetus je dovoljno u uterusu u slobodnom položaju u polu savijenom stanju.

  Razvoj živčanog sustava nastavlja se. Sada fetus izvodi ne samo kaotične pokrete, nego i refleksne pokrete kao odgovor na nadražujuće. S nasumičnim dodirom na zidove maternice, dijete odgađa pokret kao odgovor: okreće glavu, savija ili izravnava ruke i noge, gura na stranu. Veličina fetusa je još uvijek vrlo mala, a žena još ne može osjetiti ove pokrete.

  Usisni refleks formiran, dijete započinje reflektirajuće pokrete usnama.

  Završava razvoj dijafragme, koji će aktivno sudjelovati u disanju.

  Jedanaesti tjedan (71-77 dana)

  Do kraja ovog tjedna veličina koštanog parijetalnog fetusa povećava se na 4-5 cm.

  Tijelo fetusa ostaje nerazmjerno: maleno tijelo, velika glava, duge ruke i kratke noge, savijen u svim zglobovima i prešani na trbuh.

  Placenta je već dostigla dostatan razvoj i rješava svoje funkcije: osigurava opskrbu kisikom i hranjivim tvarima fetusu i uklanja ugljični dioksid i metaboličke proizvode.

  Postoji daljnje formacije oka fetusa: u ovom trenutku razvija se iris, koji će u budućnosti odrediti boju oka. Oči su dobro razvijene, polu-zatvorene stoljećima ili širom otvorene.

  Dvanaesti tjedan (78-84 dana)

  Koštano-parietalna veličina voća je 50-60 mm.

  Razvoj genitalnih organa je ženski ili muški.

  Daljnje poboljšanje probavnog sustava. Intestina se izvlači u dužinu i položi u petlje, kao u odrasloj dobi. Počinje svoju periodičnu kontrakciju - peristaltiku. Fetus počinje gutati, proguta amnionsku tekućinu.

  Nastavlja se razvoj i poboljšanje fetalnog živčanog sustava. Mozak ima malu veličinu, ali točno ponavlja sve strukture mozga odrasle osobe. Velike hemisfere i drugi odjeli dobro su razvijeni. Refleksni pokreti su poboljšani: fetus može stisnuti i raskrčiti prste u šaku, dograbi palac i aktivira ga.

  Ne samo crvene krvne stanice već su prisutne u fetalnoj krvi, već počinje proizvodnja bijelih krvnih stanica - leukocita.

  U ovom trenutku dijete počinje registrirati jedan pokret respiratora. Prije rođenja fetus ne može disati, pluća ne funkcioniraju, ali izvodi ritmičke pokrete prsa, imitirajući disanje.

  Do kraja tjedna pojavljuju se obrve i trepavice na fetusu, vrat je jasno vidljiv.

  Razvoj fetusa u četvrtom mjesecu opstetrije (13-16 tjedana)

  Tjedan 13 (85-91 dana)

  Veličina kocciksa parietala do kraja tjedna iznosi 70-75 mm. Proporcije tijela počinju se mijenjati: gornji i donji udovi i torzo se produžuju, veličine glave više nisu toliko velike u odnosu na torzo.

  Poboljšanje probavnog i živčanog sustava nastavlja se. Zametci mliječnih zuba počinju se pojavljivati ​​ispod gornje i donje čeljusti.

  Lice je potpuno oblikovano, auricles, nose i oči su jasno vidljivi (stoljećima su potpuno zatvoreni).

  Tjedan 14 (92-98 dana)

  Veličina kocciksa-parijetala do kraja četrnaestog tjedna povećava se na 8-9 cm. Proporcije tijela se i dalje mijenjaju na više poznate. Čelo, nos, obraze i bradavice izgledaju dobro na licu. Prva kosa se pojavljuje na glavi (vrlo tanka i bezbojna). Površina tijela je prekrivena pahuljastim dlačicama koje zadržavaju podmazivanje kože i time provode zaštitne funkcije.

  Sustav mišićno-koštanog sustava fetusa se poboljšava. Kosti su postale jače. Povećana tjelesna aktivnost: fetus može prevrnuti, savijati se, kretati plivanje.

  Dovršen je razvoj bubrega, mokraćnog mjehura i uretera. Bubrezi počinju izlučivati ​​urin, koji se miješa s amnionskom tekućinom.

  Poboljšava se endokrini sustav: stanice gušterače počinju raditi, proizvodnju inzulina i stanica hipofize.

  Postoje promjene genitalija. U dječaka se stvara prostata, u djevojčicama, jajnici migriraju u šupljinu zdjelice. U četrnaestom tjednu, s dobrim osjetljivim ultrazvučnim strojem, već je moguće utvrditi spol djeteta.

  Petnaesti tjedan (99-105 dana)

  Veličina koštanog parijetalnog fetusa je oko 10 cm, težina fetusa je 70-75 grama. Glava je još uvijek prilično velika, ali rast ruku, nogu i torza počinje ga nadmašiti.

  Cirkulacijski sustav se poboljšava. Dijete u četvrtom mjesecu može već odrediti krvnu skupinu i Rh faktor. Krvne žile (vene, arterije, kapilare) rastu duljine, zidovi postaju jači.

  Započinje proizvodnja izvornog izmeta (meconium). To je zbog ingestije amnionske tekućine koja ulazi u želudac, potom u crijeva i napuni je.

  Prsti i prsti su potpuno formirani, na njima se pojavljuje pojedinačni uzorak.

  Šesnaesti tjedan (106-112 dana)

  Voće se povećava do 100 grama, veličine koštanog parieta - do 12 cm.

  Do kraja šesnaestog tjedna fetus je već u potpunosti formiran, ima sve organe i sustave. Bubrezi aktivno rade, svaki sat manja količina mokraće se izlučuje u amnionsku tekućinu.

  Koža fetusa je vrlo mršava, potkožno masno tkivo praktički nema, stoga krvne žile sjaju kroz kožu. Koža izgleda sjajno crvena, prekrivena ružnim dlačicama i mastima. Dobro definirane obrve i trepavice. Formirani nokti, ali oni pokrivaju samo rub noktiju falange.

  Mimični mišići nastaju, a fetus počinje "grimati": ima mrštenje obrva, svojevrstan osmijeh.

  Razvoj fetusa u petom mjesecu opstetrije (17-20 tjedana)

  Sedmog tjedna (113-119 dana)

  Voćna masa je 120-150 grama, koštana parietalna veličina - 14-15 cm.

  Koža ostaje vrlo tanka, ali ispod njega počinje razvijati potkožno masno tkivo. Nastavlja se razvoj mliječnih zuba, koji su prekriveni dentinom. Pod njima počinju stvarati zametke trajnih zuba.

  Postoji reakcija na zvučne podražaje. Od ovog tjedna možete reći točno ono što je dijete počelo čuti. S pojavom jakih oštrih zvukova, fetus počinje aktivno kretati.

  Položaj fetusa se mijenja. Glava je podignuta i gotovo je uspravna. Ruke su savijene s laktovima, prsti su se gotovo cijelo vrijeme stisnuli u šaku. Povremeno dijete počinje sisati palac.

  Srčani ritam postaje različit. Od sada, liječnik ga može slušati stetoskopom.

  Osamnaesti tjedan (120-126 dana)

  Dijete teži oko 200 grama, duljine - do 20 cm.

  Počinje formiranje sna i budnosti. Većinu vremena, fetus spava, pokreti u ovom trenutku prestaju.

  U ovom trenutku žena može već početi osjećati kretanje djeteta, posebno tijekom ponovljenih trudnoća. Prvi pokreti se osjećaju kao nježni gurmani. Žena može osjećati aktivnije pokrete tijekom anksioznosti i stresa, što se odražava u emocionalnom stanju djeteta. U ovom trenutku, oko deset epizoda fetalnog kretanja po danu su norma.

  Devetnaesti tjedan (127-133 dana)

  Djetetova težina povećava se na 250-300 grama, duljina tijela je 22-23 cm. Proporcije tijela se mijenjaju: glava zaostaje iza tijela, ruke i noge počinju produljivati.

  Mješanje postaje češće i opipljivo. Osjećaju se ne samo žene, već i drugi ljudi, stavljajući joj ruku u trbuh. U ovom trenutku primigraci mogu samo početi osjećati perturbacije.

  Kroz endokrini sustav se poboljšava: gušterača, pituitary, nadbubrežne žlijezde, spolnih žlijezda, štitnjače i paratireoidnih žlijezda aktivno djeluju.

  Sastav krvi je promijenjen: pored crvenih krvnih stanica i bijelih krvnih stanica, postoje monociti i limfociti u krvi. Slezena počinje sudjelovati u formiranju krvi.

  Dvadeseti tjedan (134-140 dana)

  Duljina tijela raste do 23-25 ​​cm, težina - do 340 grama.

  Koža fetusa je još uvijek tanka, prekrivena zaštitnim mazivom i prigušenim dlačicama koje mogu trajati do samog rođenja. Intenzivno razvijaju potkožno masno tkivo.

  Dobro oblikovane oči, u dvadeset tjedana, počinje treptati refleks.

  Poboljšana koordinacija kretanja: dijete pouzdano stavlja prst u usta i počinje sisati. Izražava se izraz lica: plod se može zeznuti, osmjehnuti, namrštiti.

  Ovog tjedna pokret je već osjetio sve žene, bez obzira na broj trudnoća. Aktivnost kretanja varira tijekom dana. Kada se pojavljuju iritanti (glasni zvukovi, začepljena soba), dijete se počinje vrlo brzo i aktivno kretati.

  Razvoj fetusa u šestom mjesecu opstetrije (21-24 tjedna)

  Dvadeset prva tjedna (141-147 dana)

  Tjelesna težina raste do 380 grama, duljina fetusa - do 27 cm.

  Sloja potkožnog tkiva se povećava. Koža fetusa je naborana, s mnogo nabora.

  Fetalni pokreti postaju aktivniji i opipljiviji. Fetus se slobodno kreće u maternici: leži s glavom ili stražnjicom, preko maternice. Može li pupkovina, gurnuti ruke i noge sa zidova maternice.

  Mijenja san i budnost. Sada fetus provodi manje vremena u snu (16-20 sati).

  Dvadeset i drugi tjedan (148-154 dana)

  U 22. tjednu fetalna veličina povećava se na 28 cm, težinu - do 450-500 grama. Dimenzije glave proporcionalne su deblu i udovima. Noge su gotovo uvijek u savijenom stanju.

  Fetalna kralježnica je u potpunosti formirana: ima sve kralježnice, ligamenti i zglobove. Nastavlja se proces jačanja kostiju.

  Fetalni živčani sustav se poboljšava: mozak već sadrži sve živčane stanice (neurone) i ima masu od oko 100 grama. Dijete počinje biti zainteresirano za svoje tijelo: osjeća njegovo lice, ruke, noge, zakreće glavu, prstima prstima u usta.

  Značajno povećava veličinu srca, poboljšavajući funkcionalnost kardiovaskularnog sustava.

  Dvadeset i treći tjedan (155-161 dan)

  Duljina tijela fetusa je 28-30 cm, težina - oko 500 grama. U koži, pigment počinje sintetizirati, kao rezultat, koža postaje svijetlo crvena. Subkutano masno tkivo je još uvijek prilično tanko, kao rezultat, dijete izgleda vrlo tanko i naborano. Mazivo pokriva cijelu kožu, više se nalazi u naborima tijela (lakat, aksijalni, inguinalni i drugi nabori).

  Razvoj unutarnjih genitalnih organa nastavlja: kod dječaka - skrotuma, kod djevojčica - jajnika.

  Učestalost pokreta dišnih putova povećava se na 50-60 puta u minuti.

  Gutanje je još uvijek dobro razvijeno: dijete stalno proguta amnionsku tekućinu s česticama zaštitnog maziva kože. Tekući dio amnionske tekućine apsorbira se u krv, u crijevu ostaje gusta supstanca zelene crne boje (meconium). Normalno, crijeva se ne bi trebali isprazniti sve dok se dijete ne rodi. Ponekad gutanje vode uzrokuje štucanje na fetus, žena ga može osjetiti u obliku ritmičkih pokreta nekoliko minuta.

  Dvadeset četvrti tjedan (162-168 dana)

  Do kraja ovog tjedna fetalna težina povećava se na 600 grama, duljinu tijela - do 30-32 cm.

  Pokreti postaju sve jači i jasniji. Fetus zauzima gotovo cijelo mjesto u maternici, ali još uvijek može promijeniti položaj i preokrenuti se. Ojačani mišići rastu.

  Dijete na kraju šestoga mjeseca ima dobro razvijene osjetilne organe. Vizija počinje funkcionirati. Ako se jarko svjetlo pada na trbuh žene, fetus se počinje okretati, čvrsto zatvarajući kapke. Dobro razvijeno uho. Plod određuje za sebe ugodne i neugodne zvukove i drugačije reagira na njih. S ugodnim zvukovima dijete se mirno ponaša, njegovi pokreti postaju mirni i mjerljivi. Kada neugodni zvukovi počnu blijedjeti, ili, obrnuto, vrlo aktivno kretati.

  Između majke i djeteta uspostavljena je emocionalna veza. Ako žena doživljava negativne emocije (strah, anksioznost, čežnja), dijete počinje osjećati slične osjećaje.

  Razvoj fetusa u sedmom mjesecu opstetrije (25-28 tjedana)

  Dvadeset i petog tjedna (169-175 dana)

  Duljina fetusa je 30-34 cm, tjelesna težina se povećava na 650-700 grama. Koža postaje elastična, broj i težina nabora se smanjuje zbog akumulacije potkožnog masnog tkiva. Koža ostaje tanka s velikim brojem kapilara, dajući mu crvenu boju.

  Lice ima uobičajenu pojavu za osobu: oči, kapke, obrve, trepavice, obrazi, čaše su dobro izražene. Hrskavice ušiju još uvijek su tanke i mekane, njihovi zavoji i kovrče nisu potpuno oblikovani.

  Intenzivno razvija koštanu srž, koja preuzima glavnu ulogu u stvaranju krvi. Jačanje kostiju fetusa nastavlja se.

  Dolaze do važnih procesa u sazrijevanju pluća: formiraju se mali elementi plućnog tkiva (alveoli). Prije rođenja djeteta, oni su bez zraka i nalikuju ispuhanim balonima, koji su napuknuti tek nakon prvog krikova novorođenčeta. Od 25. tjedna alveoli počinju proizvoditi posebnu tvar (tenzid) potrebnu za održavanje njihovog oblika.

  Dvadeset i šestog tjedna (176-182 dana)

  Duljina voća je oko 35 cm, masa se povećava na 750-760 grama. Rast mišićnog tkiva i potkožnog masnog tkiva nastavlja se. Kosti su ojačane, a razvoj trajnih zuba nastavlja se.

  Nastava genitalija se nastavlja. U dječaka se testisi počnu spuštati u skrotum (proces traje 3-4 tjedna). U djevojčicama je formirana vulva i vagina.

  Poboljšajte osjetila. Dijete ima osjećaj mirisa (mirisa).

  Dvadeset sedmi tjedan (183-189 dana)

  Težina se povećava do 850 grama, duljina tijela - do 37 cm.

  Organi endokrinog sustava, osobito gušterača, hipofiza i štitnjača, aktivno djeluju.

  Fetus je vrlo aktivan, slobodno kreira razne pokrete unutar maternice.

  Od dvadeset sedmog tjedna u djetetu počinje formirati individualni metabolizam.

  Dvadeset i osmi tjedan (190-196 dana)

  Težina djeteta povećava se na 950 grama, a duljina tijela iznosi 38 cm.

  Po ovom vremenu, fetus postaje praktički održiv. U nedostatku patologije organa, dijete s dobrom brigom i liječenjem može preživjeti.

  Subkutano masno tkivo i dalje se akumulira. Koža je još uvijek crvena boje, pahuljasta kosa počinje padati postupno, preostala samo na leđima i ramenima. Obrve, trepavice, kosa na glavi postaju tamnija. Dijete počinje često otvarati oči. Hrskavice nosa i ušiju ostaju meke. Nokti još ne dolaze do ruba falanxa noktiju.

  Ovaj tjedan jedna od moždanih hemisfera počinje aktivnije djelovati. Ako desna hemisfera postane aktivna, dijete postaje lijevom rukom, ako lijevi postaje desna ruka.

  Razvoj fetusa u osmom mjesecu (29-32 tjedna)

  Dvadeset i deveti tjedan (197-203 dana)

  Težina ploda je oko 1200 grama, rast se povećava na 39 cm.

  Dijete je odraslo dovoljno i zauzima gotovo cijelo mjesto u maternici. Pokreti nisu tako kaotični. Pokreti se manifestiraju u obliku periodičnih guranja s nogama i rukama. Fetus počinje zauzeti određenu poziciju u maternici: glava ili stražnjica dolje.

  Nastavite s poboljšavanjem svih organskih sustava. Bubrezi izlučuju do 500 ml mokraće dnevno. Povećava opterećenje kardiovaskularnog sustava. Krvotok krvi još se značajno razlikuje od cirkulacije krvi novorođenčeta.

  30. tjedan (204-210 dana)

  Tjelesna težina raste do 1300-1350 grama, rast ostaje otprilike isti - oko 38-39 cm.

  Potkožno masno tkivo se stalno nakuplja, kože se omekšaju. Dijete se prilagođava nedostatku prostora i preuzima određenu poziciju: sruši, prekriju ruke i noge. Koža još uvijek ima svijetlu boju, smanjuje se količina masti i kose.

  Nastavlja se razvoj alveola i razvoj tenzida. Pluća se priprema za rođenje djeteta i početak disanja.

  Razvoj mozga se nastavlja, povećava se broj konvulzija i područje korteksa.

  Trideset i prva tjedna (211-217 dan)

  Težina djeteta je oko 1500-1700 grama, visina povećava do 40 cm.

  Dijete mijenja san i budnost. Spavanje i dalje traje dugo, u ovom trenutku nema fizičke aktivnosti fetusa. Tijekom buđenja dijete se aktivno kreće i gura.

  Oči u potpunosti oblikovane. Tijekom spavanja, dijete zatvori oči, dok je budno, oči su otvorene, povremeno dijete trepne. Boja šarenice u svim djecom je ista (plava), a nakon poroaja se počinje mijenjati. Plod reagira na jarku svjetlost suženjem ili dilatacijom učenika.

  Povećava veličinu mozga. Sada je volumen oko 25% volumena mozga odrasle osobe.

  Trideset drugi tjedan (218-224 dana)

  Rast djeteta je oko 42 cm, težina - 1700-1800 grama.

  Nastavlja se akumulacija potkožnog masnog tkiva, u vezi s tim, koža postaje lakša, na njemu praktički nema nikakvih nabora.

  Unutarnji organi se poboljšavaju: organi endokrinog sustava intenzivno luče hormone, a tenzidi se akumuliraju u plućima.

  Fetus stvara poseban hormon koji potiče stvaranje estrogena u majčinom tijelu, zbog čega se mliječne žlijezde počinju pripremati za proizvodnju mlijeka.

  Razvoj fetusa u devetom mjesecu (33-36 tjedana)

  Trideset i treći tjedan (225-231 dan)

  Težina fetusa povećava se na 1900-2000 grama, rast je oko 43-44 cm.

  Koža postaje sve više svjetla i glatka, povećava se sloj masnog tkiva. Pluta kosa više obrisana, sloja zaštitnog maziva, naprotiv, povećava. Nokti rastu do ruba falanxa noktiju.

  Dijete postaje sve bliže u maternici, tako da njegovi pokreti postaju rjeđi, ali jaki. Položaj fetusa (glava ili stražnjica dolje) je fiksna, vjerojatnost da će se dijete vratiti nakon toga razdoblja je iznimno mala.

  Rad unutarnjih organa sve se više poboljšava: masa srca raste, formiranje alveola je gotovo završeno, ton krvnih žila raste, mozak je potpuno formiran.

  Trideset četvrti tjedan (232-238 dana)

  Težina djeteta kreće se od 2000 do 2500 grama, što je povećanje od oko 44-45 cm.

  Dijete je sada u stabilnom položaju u maternici. Kosti lubanje su mekane i pokretne zahvaljujući fontanelama koje se mogu zatvoriti tek nekoliko mjeseci nakon rođenja.

  Intenzivno rastopiti kosu na glavi i uzeti određenu boju. Međutim, boja kose nakon isporuke može se promijeniti.

  Poznato je intenzivno jačanje kostiju, u vezi s tim, fetus počinje uzimati kalcij iz majčinog tijela (žena u ovom trenutku može primijetiti pojavu konvulzija).

  Dijete stalno proguta amnionsku tekućinu, potičući gastrointestinalni trakt i bubrege, koji proizvode najmanje 600 ml jasnog urina dnevno.

  Trideset i petog tjedna (239-245 dana)

  Svakog dana dijete dodaje 25-35 grama. Težina u ovom razdoblju može se jako razlikovati, a do kraja tjedna iznosi 2200-2700 grama. Rast se povećava na 46 cm.

  Svi unutarnji organi djeteta i dalje se poboljšavaju, priprema tijelo za nadolazeće ekstuterinsko postojanje.

  Intenzivno deponirano masno tkivo, dijete postaje dobro hranjeno. Količina dlake za kosu znatno se smanjuje. Nailovi su već stigli do vrha noktiju.

  U crijevima fetusa je nakupila dovoljnu količinu meconija, koja bi obično trebala početi 6-7 sati nakon rođenja.

  Trideset i šestog tjedna (246-252 dana)

  Težina djeteta je vrlo različita i može biti od 2000 do 3000 grama, visine - u rasponu od 46-48 cm

  Fet je već dobro razvijen potkožni masni tkivo, boja kože postaje lagana, bore i nabore potpuno nestanu.

  Dijete zauzima određeni položaj u maternici: češće se nalazi naopako (rjeđe, s nogama ili stražnjicama, u nekim slučajevima, poprečno), glava je savijena, brada je pritisnuta na prsima, ruke i noge su pritisnute na tijelo.

  Kosti lubanje, za razliku od ostalih kostiju, ostaju meke, s pukotinama (fontanelles), što će omogućiti da glava djeteta bude savitljiva prilikom prolaska kroz rodni kanal.

  Svi organi i sustavi su potpuno razvijeni za postojanje djeteta izvan maternice majke.

  Razvoj fetusa u desetom mjesecu opstetrije

  Trideset i sedmi tjedan (254-259 dana)

  Rast djeteta povećava se na 48-49 cm, masa može značajno varira. Koža postaje lakša i deblja, masni sloj se povećava za 14-15 grama dnevno svaki dan.

  Hrskavice nosa i čašice postaju sve gusto i elastičnije.

  Pluća su potpuno formirana i zrela, alveoli sadrže potrebnu količinu surfaktanta za disanje novorođenčeta.

  Sazrijevanje probavnog sustava je gotov: trudovi se javljaju u želucu i crijevima, koji su potrebni za guranje hrane (peristaltika).

  Trideset osmog tjedna (260-266 dana)

  Težina i visina djeteta jako se razlikuju.

  Voće je potpuno zrelo i spremno za rođenje. Izvana, dijete izgleda kao punopravno novorođenče. Koža je lagana, masno tkivo je dovoljno razvijeno, pahuljasta kosa gotovo je odsutna.

  Trideset i deveti tjedan (267-273 dana)

  U pravilu, dva tjedna prije rođenja, fetus počinje silaziti, prianjajući se na kosti zdjelice. Dijete je već dostiglo punu zrelost. Posteljica postupno počinje rasti i njezini se metabolički procesi pogoršavaju.

  Masa fetusa značajno se povećava (30-35 grama dnevno). Proporcije tijela se potpuno mijenjaju: prsni i rameni pojas, zaobljeni trbuh, a dugački udovi dobro su razvijeni.

  Osjećaji su dobro razvijeni: dijete preuzima sve zvukove, vidi svijetle boje, može usredotočiti svoj vid i okusni pupoljci se razvijaju.

  Šesti četvrti tjedan (274-280 dana)

  Svi pokazatelji razvoja fetusa odgovaraju novorođenčadi. Beba je potpuno spremna za porod. Masa može znatno varirati: od 250 do 4000 grama i više.

  Maternica počinje povremeno smanjivati ​​(doći do tonusa), što se manifestira bolnim bolovima u donjem dijelu trbuha. Vrata se lagano otvaraju, a glava fetusa je pritisnuta bliže zdjeličnoj šupljini.

  Kosti lubanje su još uvijek meke i podatne, što omogućuje da djetetova glava promijeni oblik i lakše proći rodni kanal.

  Zanimljive Činjenice O Trudnoći