Oporavak nakon carskog reza

Bol

Nakon carskog dijela, prvi su dani najteži. Takva sitnica koja se okreće na svojoj strani, kašljanje, udisanje duboko ili dopiranje u krevet nije lako.

PRVI DANI

Prvog dana nakon operacije, novootvorena majka nalazi se u jedinici intenzivne skrbi, gdje joj stanje prati sestra i anesteziolog. Analiziraju se krvni tlak, puls, temperatura, stupanj kontrakcije maternice i intenzitet vaginalnog pražnjenja, uriniranja. Sestra mijenja zavoje u postoperativnom području za šivanje. Nakon primjene epiduralne ili spinalne anestezije, žena bi trebala ostati u krevetu 3 do 12 sati. Morate postupno, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta i uvijek u prisustvu nekoga iz medicinskog osoblja ili rodbine. Možete sjesti 2-3. Dana nakon operacije.

Da biste se osjećali udobnije nakon operacije, dovoljno je slijediti sljedeće savjete:

Uključivanje strane

1. Kako biste olakšali valjanje s leđa na stranu, najprije savijte koljena tako da se noge odmaraju na ravnini na kojoj lažeš.
2. Oslonite noge i podignite bokove tako da se vaše tijelo ravnalo od ramena do koljena.
3. Skrenite bokove na stranu i spustite ih. Zatim okrenite gornji dio tijela u istom smjeru.

Tako da ležiš na tvojoj strani. Na taj način štedi vaše šavove od oštećenja i sprema laktove od bolnog trljanja na plahtama.

kašalj

Ako se tijekom perioda carskog reza upotrebljava opća anestezija, potrebno je kašljanje kako bi se oslobodio sluzi koji se nakupio u plućima.

Kašalj, bez straha od neugodnih ili bolnih osjeta, koristite nekompliciranu tehniku ​​nazvanu "woof". Unatoč ironičnom imenu, to je stvarno djelotvorno i preporučeno od strane stručnjaka.

1. Potrebno je ojačati šavove rukama, malim jastukom ili vezati ručnikom.
2. Sada duboko udahnite, punite pluća u potpunosti.
3. Sljedeća akcija je puni izdisaj, oštro, ali nježno - povlačenjem trbuha, a ne pušući.
4. Napravite zvuk poput "woof".
5. Ponovite nekoliko puta u roku od jednog sata, pogotovo ako se osjećate gurkanje ili jecanje u prsima. Ako je prsa čista i redovito izašete iz kreveta, nema potrebe za to često.

Ako je "neobično rođenje" planirano zbog posebnoga svjedočenja, koje smo već detaljno opisali u članku "Neprocjenjiva pomoć u porodu", izuzetno je korisno pravilno liječiti kašljanje.

Ustajte na noge i hodali

Po prvi put, medicinska sestra će vam pomoći iz kreveta nakon dopuštenja svog liječnika. U tom slučaju, osjećate slabost i vrtoglavicu. Nemojte se bojati! Ovo je prirodno, jer ste upravo prošli kroz abdominalnu operaciju! Bez obzira na to je li korištena opća anestezija ili epiduralna anestezija, neizbježan je osjećaj slabosti tijekom prvog uzlaza.

Sada, po prvi put porasli, prvo razmislite o onome što je već najteže, a vaš prvi uspon već znači da ste čvrsto na putu za oporavak!

Rođenje djeteta je veliki događaj, pravi izazov, bez obzira na to kako se to dogodilo - kroz rodni kanal ili uz pomoć "Cesareja". Ozbiljno mislite da ste u određenom trenutku, točno na određenoj točki velike Zemlje, ostvarili ovaj uspjeh! I vrlo brzo dugo očekivani bebin će biti s vama kod kuće i uživat ćete u sreći majčinstva, neprocjenjivim trenucima komunikacije s najslađim, najdražim, najdražima bitkom na svijetu.

Ako strogo slijedite preporuke liječnika, razumijevanje da vaše zdravlje izravno ovisi o njihovom poštivanju, razdoblje oporavka će ići glatko i brzo.

Da biste izašli iz kreveta, učinite sljedeće:

1. Okrenuvši se na stranu, dopustite nogama da se spuste s ruba kreveta i pomaknu se na sjedeći položaj.
2. Sjednite malo i napravite pokrete s nogama.
3. Kad ste spremni, spustite noge na pod i ustatnite (uvijek uz pomoć). Stajati što je moguće ravnije. To ne boli šavovima, čak i ako izgleda da su ispružene.
4. Kada se naviknete, poduzmite mali korak.

Svaki put kada izađete iz kreveta, vidjet ćete da je lakše i lakše to učiniti.

Sada pokušajte postupno povećati trajanje vaših šetnji. Samo nemojte zaboraviti misliti:

- Učinio sam! Svakim korakom postajem jači. Svaki pokret me približio kući za pražnjenje, jer svaki krilni poklopac nosi pticu bliže i bliže svom dragom gnijezdu.

Intestinalni plinovi

Oni, dragi, prisiljeni su paziti na sebe nakon bilo kakve operacije u trbušnoj šupljini. Jednostavno rečeno, ovo je situacija, izrazito izražena riječima "Ja sam u bič." Razlog tom problemu je usporavanje intestinalne aktivnosti kao rezultat operacije.

Uhvatiti plinove pomoći će vam:
- duboko disanje;
- stolica za ljuljanje (ako će plinovi poremetiti kod kuće);
- isključenje iz postoperativne prehrane hrane i pića koja proizvode plinove

mokrenje

Još jedan osjetljiv trenutak - moguće poteškoće s mokrenjem. Mogu se pojaviti nakon katetera u mokraćovodu, anesteziji i abdominalnoj operaciji.

Ne brinite, pijte više tekućine, pokušajte urinirati u tuš ili kadi. Ako se ne možete urinirati, još uvijek trebate kateter da ispraznite mjehur.

PRAVA HRANA

1. dan

Ženama je dopušteno piti vodu bez plina, zakiseljeno s limunovim sokom. S obzirom da se obično nakon operacije droga stavljaju, prvoga dana, majka prima sve hranjive tvari izravno u krvotok.

Dan 2

Drugi dan nakon cezariannog odjeljka žena se prebaci iz jedinice intenzivne skrbi na postpartumski odjel. Dijeta nakon cezariannog dijela slična je prehrani nakon bilo koje operacije abdomena. Gusta hrana je isključena - u ovom trenutku potrebno je uštedjeti organa probavnog trakta što je više moguće.

Dan 3 i dalje.

Dijeta se postupno proširuje. 3. dan nakon operacije u izbornik se unosi mršavi pileća juha, mljeveno kuhano meso, sir ili kruh od mesa ili juhe. Cijela dijeta podijeljena je na 5-6 prijem. Dopušteno je piti ne baš slatki čaj, pikantna mliječ, kompoti, bujon hips. Uobičajena količina hrane pri svakom prijemu - 70-100 ml.

Prva nezavisna stolica trebala bi biti na 3-5 dan nakon operacije. Nakon toga možete se vratiti proizvodima koji se konzumiraju tijekom trudnoće, ali podložni su ograničenjima koja su preporučena za majke koje rade. Uostalom, do tog trenutka obično dolazi mlijeko.

Srž normalizacije i prevencija zatvora su od velike pomoći:

- umjerena tjelesna aktivnost,
- također dovoljnu količinu povrća i suhog voća (osobito šljive) u prehrani. U tom razdoblju, nema prehrambenih navika za žene koje su rodile carski rez, ne postoje.

Dojenje "od A do Z"

Postoji mogućnost prvog hranjenja čak iu operacijskoj sobi, pod uvjetom da je operacija provedena lokalnom anestezijom, a bolnička pravila omogućuju takvo hranjenje. Ali s hranom morat ćete malo pričekati ako je operacija izvedena pod općom anestezijom ili vaše dijete treba medicinsku njegu.

Pokušajte podići dijete iz dječje sobe čim dođete do vaših osjetila. Treba imati na umu da određeni fizički čimbenici otežavaju djetetu da se prikaže na dojku.

Čak i strah može uzrokovati prve neuspješne hranjenja. Pored toga, mlijeko može doći kasnije (5-9 dana) zbog korištenja opće anestezije i ograničenja korištenja sredstava koja smanjuju maternicu, nedostatka potrebnih hormona koji se oslobađaju tijekom vaginalne dostave. Međutim, majčino mlijeko vaše bebe toliko je potrebno!

Sjeti se sljedećih pravila

Zahtijevajte privitak djetetovoj dojci odmah nakon isporuke ili nakon podizanja anestezije. Ali nemojte očekivati ​​od prvog dojenja hranjenja, jer morate oboje puno više naučiti.

Zamolite svog liječnika za pomoć ako vidite zabranu bolesničke skrbi za hranjenje bebe u odjelu za djecu, osobito ako je rođenje normalno. Morate unijeti bebu za hranjenje.

Najčešće, rodiljne bolnice nakon cezarije koriste lijekove koji su kompatibilni s dojenjem, ali medicinske sestre i dalje pate mame sa štetnim lijekovima, posebice antibioticima. Pitajte svog liječnika o lijekovima koje ste propisali i ako su kompatibilni s hranom. Zapišite imena tih lijekova.

Može se dogoditi da se tijekom vremena za hranjenje beba spava. Probudite ga, unatoč činjenici da nije etički. Kad se probudi, odmah počnite hraniti. Glavna stvar je vaša želja za početkom i nastavljanjem hranjenja. Proizvodnja mlijeka je vrlo ovisna o dvije stvari: vaše samopouzdanje da možete hraniti bebu i aktivnost bebe bebe.

Kad god je dijete doneseno za hranjenje, pripazite da ga pričvrstite na prsa, čak i ako spava: djeca mogu usisati polu snu.

Budite strpljivi. Ne brinite, dijete neće biti gladan, jer je potreba za hranom u novorođenčadi mala. Prije svega, vaše dijete treba ljubav i ljubav. Držite ga blizu. On će "zapamtiti" vaše srce i "prepoznati" vas.

Ako je dijete s vama najranije od 3. dana i čuva se odvojeno:

Biti u odjelu odvojeno od djeteta, dekantirati obje dojke - bolje je 8 do 10 kratkih pokušaja 5 minuta, svaka 2 sata, isključujući noćni odmor od 24 sata do 6 sati. Vaša je beba upravo rođena, a dok se kolostrum proizvodi malo, prema prirodnoj potrebi. Stoga, izraženo 5-10 grama nije dovoljno. I nemoguće je izraziti "do posljednje kapi". Nemojte se mučiti. Colostrum skuplja u bocu, 8 sati može biti pohranjen bez hladnjaka, na sobnoj temperaturi. U najranijoj prilici, dajte bebu colostrum, po mogućnosti iz žlice, stavljajući dijete na svoj lakat tako da je polu-vertikalna na njemu.

Ako vam dijete dođe do sat vremena, spremite još 6-8 pumpanja, isključujući noćni odmor. Obično svaka sekunda hranjenja je neučinkovita zbog činjenice da je beba hranjena i on je naviknut sisati iz boce. Ako tijekom dojenja beba aktivira dojku u ispravnom položaju, razmotrite ovaj datum pumpanjem. Ako beba sranje usisava - napuni grudi nakon hranjenja.

Svaki put kada posjetite dijete, ne treba se usredotočiti na to koliko je sranje, već o tome kako uzima dojku.

Svakako nanesite dijete na obje dojke u jednoj hrani, za bolju stimulaciju laktacije. Učinite to sve dok ne dođe do značajnog naleta mlijeka, što može započeti 2-5 dana nakon što je beba redovito dovedena.

Hranite bebu samo kada je mirna. Inače, neće moći pronaći i uhvatiti bradavicu. Ako dijete vrišti, povucite ga blizu, protresite ga i smirite. Onda dati prsa. Da biste smanjili postoperativnu nelagodu, kod hranjenja djeteta postavite jastuk ispod nje, ležeći na svojoj strani. Tijekom vremena, bol šavova će nestati i osjetit ćete samo radost kada hranite dijete.

Vi i vaša beba su kod kuće!

Nemojte biti nervozni ako imate neuspjeh kada hranite bebu. Hranjenje treba početi što je moguće mirnije i opušteno. Saznajte kako ne mislite na sve što vam može uzrujati i uzrujati.

Pored toga, mentalni stres može smanjiti oslobađanje mlijeka.

- Pozovite savjetnika za dojenje kako bi naučili praktičnost i tehniku ​​dojenja (morate naučiti pravilno primjenjivati, pravilno oduzeti, ugodno se hraniti, hraniti s različitih položaja, hraniti ležati i spavati zajedno u djetetu, ispravno izraziti, ako je potrebno)

- Prije savjetovanja o dojenju, primjenjujte bebu na prsa svakih 2 sata, bez obzira na to spava li se ili probuditi, osim za noćne pauze od 22 do 24 sata ujutro do 4 ujutro.

"Uzmi dijete u krevet s tobom čim pođete u krevet i spavate s njim po noći".

Vaša hrana tijekom hranjenja

Kod dojenja, dnevni unos treba sadržavati najmanje 500 ml mlijeka, kefira ili jogurta, 50-100 g svježeg sira, oko 200 g mesa, 600 g povrća (unatoč različitim povrćem), 1 jaje, 300-500 g voća ( količina treba postupno povećavati), 35 g maslaca i 20 g biljnog ulja.

Potrebno je isključiti alkohol i hranu koja uzrokuje alergije: med, agrum, jagode, čokoladu, konzervirane proizvode, kobasice. Potrebno je piti dovoljno tekućine. Također se preporučuje nastavak unosa vitamina i minerala za trudnice i dojenje, budući da potreba za vitaminima i mineralima ostaje visoka kao i tijekom trudnoće.

Preporučljivo je da vam netko pomogne oko kuće, tako da možete posvetiti vrijeme za vraćanje vlastite snage i uspostavljanje dojenja. Nakon dva ili tri mjeseca, već možete početi raditi posebne vježbe kako biste dobili elastičnost trbuha, vitke noge, ljepotu prsa.

Što ne može biti prvi put nakon cezariannog dijela

Cezarianni odjel koristi se u slučajevima nemogućnosti samostalne isporuke iz raznih razloga. Nakon češkog dijela, kao i nakon drugih operacija, predložene su neke zabrane i preporuke tijekom perioda oporavka. Ono što ne može biti učinjeno nakon carskog rezima i da je moguće u postoperativnom razdoblju, svaka žena koja se priprema za operaciju treba znati.

Prvi dani postoperativnog razdoblja

Nakon češkog dijela, žena je u jedinici intenzivne njege. U ovom trenutku žena dobiva intenzivnu rehabilitacijsku terapiju. Ovisno o stanju žene, može se propisati lijek za vraćanje izgubljene krvi, antibakterijskih lijekova i lijekova koji vraćaju crijeva.

Prvi dan nakon operacije ne može jesti. Možete popiti vodu s limunovim sokom. Također se prvog dana ne preporučuje sjesti. Sve hranjive tvari u prvih 24 sata nakon cezariannog dijela žene dobivaju intravenozno u obliku kapljica.

Drugi dan postoperativnog razdoblja

Ako je operacija nekomplicirana i stanje žene u radu je stabilno, drugi dan mladi majka se prenosi u odjel postpartum terapije. Svaka žena koja je podvrgnuta operaciji konzultira se o terapijskim metodama postoperativnog liječenja. Šavovi nakon cezariannog dijela se liječe 2 puta dnevno.

I dalje se nastavlja terapija antibioticima. Interdictions u ovom trenutku postaju manje strogi. Zabrana čvrste hrane i dalje postoji. Mama može već jesti mesu, prirodni jogurt, kuhano meso, sjeckano u miješalicu. Također možete popiti čaj, kompote i voćne napitke. Obroci bi trebali biti ograničeni. Potrebno je jesti u malim količinama 5 - 6 puta dnevno.

Počevši od drugog dana, morate se početi preseliti neovisno. Međutim, oštro izlazak iz kreveta nije preporučljivo. Morate se oprezno ustajati, okrenuti na stranu i spuštati noge na pod. U prvim danima bit će teško, ali motorička aktivnost nakon operacije je vrlo važna za brzi oporavak svih tjelesnih funkcija.

Osim toga, počevši od drugog dana nakon operacije, potrebno je primijeniti novorođenče na dojku što je češće moguće. Podignite dijete treba biti pažljivo, bez naprezanja trbušnih mišića. To će pomoći uspostaviti laktaciju i pridonijeti brzom smanjenju maternice.

Treći dan postoperativnog razdoblja

Trećeg dana nakon carskog rezima ostaje zabrana čvrstog hrane. Postupno možete uključiti u kašu za prehranu, laganoj maslaži, jogurtu s niskim udjelom masnoća, parnom, povrtnom ili voćnom kaši. Sprječavanje prejedanja. Potrebno je jesti često, ali u malim dozama.

Ipak, ne možete naglo izaći iz kreveta i napinjati mišiće abdominalaca. Dok se postoperativna šavova ne odgađa ožiljak, ne može se tuširati. Prvo pažljivo kupanje može se obaviti najkasnije sedmog dana nakon operacije. Nemojte trljati šav krpom. Lagano ga sapunite sapunom i isperite toplom vodom. Važno je temeljito izbrisati šav nakon kupanja mekanim ručnikom. Držite šav suhom. Po preporuci liječnika, ako je potrebno, šav mora biti tretiran antiseptičkim rješenjima.

Šavovi u postoperativnom razdoblju

Ovisno o šavovima koji su primijenjeni tijekom operacije, šavovi mogu biti apsorbirajući i apsorbiliraju se. Danas, u većini slučajeva, kirurzi koriste materijale za šivanje koje se ne trebaju ukloniti nakon operacije.

Teme rastopiti u roku od 2 mjeseca nakon operacije ili ostati u pacijentovom tijelu i ne zahtijevaju uklanjanje. Uz pravilnu skrb i poštivanje svih preporuka, šava se brzo odgađa i postaje gotovo neprimjetna nakon 3-6 mjeseci nakon intervencije.

Da biste izbjegli probleme sa šavovima, ne možete sami ukloniti zavoj. Potrebno je strogo slijediti sve preporuke liječnika i slijediti upute stručnjaka. U normalnom stanju šavova, žena je otpuštena kući na dan 7-10 nakon carski rez.

Početna obnova

Unatoč činjenici da se žena vratila kući, trebala bi u prvim tjednima nakon operacije strogo slijediti preporuke liječnika. Nemoguće je naglo podizati dijete, bolje je da ga hrane. Nema potrebe za teškim radom i prekomjernim radom.

Liječnici ne preporučuju podizanje težine i inzistiraju da jedino što žena može podići u postoperativnom razdoblju može biti novorođeno dijete. Sve ostale kućanske poslove povezane s dizanjem utega, morate se pobrinuti za obitelj i prijatelje.

Dijeta se postupno vraća na uobičajena jela za žene. Međutim, zabrana slatkog, prženog, masti. Također tijekom cijelog postoperativnog razdoblja zabranjeno je jesti mahunarke, kupus, citrusa, kobasice, konzervirane hrane i pekarskih proizvoda.

Kasnije, kada je žena posve obnovljena nakon operacije, ti se proizvodi mogu uvesti u prehranu, pažljivo promatrajući reakciju novorođenčeta. Ako dijete reagira alergijskom reakcijom ili trbuščićem, zabrana nekih hrane može trajati tijekom cijelog razdoblja dojenja.

Intimni život u postoperativnom razdoblju

Ovisno o stanju žene, zabrana seksa može se razlikovati od 1,5 do 2 mjeseca nakon carskog reza. Ovo pitanje treba riješiti liječnik koji se bavi liječenjem, na temelju pregleda i dinamike oporavka u postoperativnom razdoblju.

Ako nastanu komplikacije, poput infekcije šavova, upale maternice, endometrioze, itd., Zabrana intimnih odnosa može se produžiti sve do potpunog oporavka. U svakom slučaju, intimni život može se obnoviti tek nakon prestanka sekreta i potpunog zacjeljivanja šavova.

Sport u postoperativnom razdoblju

Mnoge su žene zainteresirane za pitanje kada započeti tjelesnu vježbu da bi se vratio lik. Ako se žene koje su sami rodile mogu početi igrati sport odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, a zatim s ženama koje su prolazile kroz carski rez, sve je posve drukčije.

Nakon operacije, morate izdržati najmanje 1,5 mjeseca prije početka vježbanja. Potrebno je započeti nastavu s minimalnim opterećenjima, postupno povećavajući broj i ritam vježbi.

Napravite vježbe za jačanje mišića trbuha samo nakon odobrenja liječnika.

Prije toga, možete napraviti svjetlo gimnastika, koja je usmjerena na podizanje vitalnosti i raspoloženja.

Ponovljena isporuka

Žene koje su rađene uz pomoć operacije, ne preporučuje se planirati trudnoću prije 2 godine nakon operacije. Tijekom tog vremena, ožiljak na maternici će potpuno izliječiti i neće moći nepovoljno utjecati na kasniju trudnoću.

Ako se slijede sve preporuke, žena se brzo oporavi nakon operativne dostave i može planirati rođenje drugog djeteta u budućnosti. Ponovljena dostava u ovom slučaju, najvjerojatnije, također će se odvijati uz pomoć kirurške intervencije. Međutim, postoje slučajevi i neovisna dostava nakon operacije.

Prvih dana nakon carskog rezima: kako ubrzati oporavak?

Bez obzira na to kakav je način rođenje djeteta, prirodno ili s carskim rezom, njegov dolazak u naš svijet pravi je čudo, a briga o sitnoj kvržici postaje primarna zadaća novorođene mame. Međutim, prvi dani nakon cezariannog dijela ponekad postaju pravi test, jer sve radnje koje prethodno nisu izazivale poteškoće, na primjer, kašljanje, smijeh, okretanje s jedne strane, duboko udahnuti, sada se čine nevjerojatno teškim i bolnim. Što možete očekivati ​​i kako ublažiti stanje u prvim danima nakon cezariannog dijela?

Prvih dana nakon carskog rezima: što očekivati?

Prvog dana nakon cezariannog dijela, novootvorena majka pomno se prati u jedinici intenzivne njege, mjerni tlak, puls, temperatura. Liječnik neprestano prati kako se maternica smanjuje, bez obzira da li postoji puno pražnjenja, bilo da se radi o mokrenju. Ako je tijekom epiduralne anestezije tijekom cezariannog dijela korištena žena, preporuča se da ostane u krevetu 3 do 12 sati. Potrebno je prvi put uz pomoć medicinske sestre ili rođaka uzeti vrlo pažljivo, polako, bez žurbe, bez iznenadnih pokreta. Dopušteno je sjesti ne prije 2-3 dana nakon operacije.

Kako olakšati život nakon carskog dijela?

Nažalost, ustajanje za kretanje i premještanje nakon carskog rezima morat će se stalno i to se ne može izbjeći. Ali možete olakšati život, osjećati se udobnije i udobnije, a ne izazivati ​​dodatne neugodne osjećaje ako slijedite jednostavne savjete.

Kako se prevrnuti na stranu?

 • Savijte koljena i stopala na površini kreveta.
 • Mi se odmaramo našim nogama i podignemo kukove kako bismo uspravili tijelo od ramena do koljena.
 • Sada skrenite bokove na stranu i ispustite ih na krevet. Gornji torzo također se okreće u istom smjeru.
 • A ovdje već ležiš na tvojoj strani.

Takav lagani način okretanja na svojoj strani će spasiti vas i vaše šavove od neželjenih boli i oštećenja, kao i spasiti laktove od trljanja o plahtama i prekomjernoj napetosti.

Kako ublažiti kašalj?

Nažalost, čak i najmanji kašalj nakon cezariannog dijela može uzrokovati znatnu patnju. Sada se sve češće koristi tijekom epiduralne anestezije tijekom cezarianne sekcije, no događa se da se koristi i opća anestezija. U tom slučaju potrebno je kašljati kako bi se oslobodili pluća mucusa akumuliranih u njima. Jednostavna tehnika, jednostavno nazvana "woof", pomoći će vam bezbolno iskašljavanje. Iako je ime čudno, ali tehnika je stvarno djelotvorna.

Dakle, ako smatrate da vam kašljanje odgovara, trebate učiniti sljedeće:

 • Zaštitite šavove rukama, mali jastuk ili ručnik.
 • Udahnite polagano i duboko, potpuno ispunjavajući pluća zrakom.
 • Izdahnite oštro, ali nježno, dok povlačite trbuh, ali ne dopustite da se napuhne.
 • Sada napravite zvuk poput "voska".

Kada se osjećate kako zujate u prsima i imaju snažan nagon za kašljem, koristite ovu metodu kašljanja nekoliko puta na sat sve dok pluća ne budu jasna.

Kako izaći iz kreveta?

Po prvi put, bolničko osoblje će vam pomoći da izađete iz kreveta nakon carskog rezima nakon dopuštenja odgojno-ginekologa. Kada prvi put izašete iz kreveta, osjećate vrtoglavicu i slabost. Za vas je sada normalno i, nažalost, neizbježan.

Da biste izašli iz kreveta, slijedite ove upute:

1. Uključite svoju stranu, slijedeći savjete u odjeljku "Kako se uključiti?". Nakon toga, neka vaše noge vise dolje s ruba kreveta i, gurajući lakat s kreveta, pomaknite se što je moguće lagano i nježno u sjedeći položaj.

2. Nemojte odmah ustati, sjediti neko vrijeme, premjestiti noge i noge.

3. Kada se osjećate spremni, stavite noge na pod i stand up uz pomoć. Pokušajte se ispraviti, nemojte se ustručavati u "tri smrti". Iako vam se čini da se šavovi pooštravaju, zapravo, uspravno stojeći ne može vam štetiti šavovima.

4. Kao što ste malo naviknuti na stojeći položaj, poduzmite mali korak.

Zapamtite da je najteže, a svaki put kad se ustanete bit će lakše i lakše. Hvalite se, ne lijeni hodati, pokušajte postupno povećavati broj koraka i trajanje šetnji. To doprinosi obnovi vašeg tijela i brzom ozdravljenju šavova. Zapamtite da vam svaki dodatni pokret donosi bliže poželjnom iscjedku i brzom povratku kući sa bebom.

Koliko se ne može sjesti nakon carski rez. Trajanje boravka u bolnici nakon carskog rezima

Nakon operacije, prvi dan ćete biti u intenzivnoj njezi pod nadzorom liječnika. Odmah ćete na donji trbuh staviti mjehurić s ledom, tako da se maternica bolje smanji. Za neko vrijeme morat ćete imati kateter u mjehuru. Prije svega sam "volio" trenutke kad je liječnik pokušao dotaknuti kako se maternica smanjuje. Pritisnula je na trbuhu i osjećala mi se da su se izbaci izbaci iz mene. Iako u stvari, sve nije bilo tako loše.

Prvih nekoliko sati zakašnit ćeš se, a kad se probudite, početi će vas pustošiti s kapaljkama, temperaturom, pritiskom i drugim postupcima. Sjećam se sve ovo loše, u postanestetičkoj magli. Donesite pokazati bebu, pridružit će mu se prsa. Moj sin više nije želio dojku bio je hranjen u odjelu za djecu s mješavinom. Unatoč tome, činjenica da nije bilo potpune prve primjene, a mrvica je hranjena smjesom tri dana, još uvijek smo uspjeli postaviti GW. Tako carski nije prepreka dojenju.

Sve dok ste u intenzivnoj njezi (ili jedinici intenzivne skrbi - gdje je to), vaše tijelo će se staviti u radno stanje u većoj mjeri. Uostalom, nema vremena da se razvede, beba čeka vas, koja ne može postojati bez tebe. Stoga ćete biti punjeni raznovrsnim lijekovima. Lijek protiv bolova. Oksitocin, tako da se uterus smanjuje. Lijekovi koji normaliziraju rad gastrointestinalnog trakta. Antibiotici također mogu biti prokapati da bi vas zaštitili od infekcija koje se mogu dovesti u maternicu tijekom operacije.

Isprva, to će vam nauditi da se čak okrenete od strane na stranu. Ali drugi put da se okrenete neće biti tako bolno kao prvi, a treći - lakše nego drugi. Što se prije počnete gomilati, češće ćete to učiniti - brže ćete doći do vaših osjetila.

Šest sati nakon operacije, možete pokušati ustati. Malo kasnije, medicinske sestre će vam pomoći da malo prošetate. Kada se manje možete samostalno kretati, bit ćete prebačeni na obični postpartumski odjel, gdje će vam biti donijeta beba. To se obično javlja dan nakon operacije. Od sada ćeš biti zajedno.

Nekoliko dana provodite u bolnici. Morat ćete slijediti određenu prehranu kako bi se tijelo oporavilo nakon operacije. Prvog dana možete samo piti, a samo vodu. Moguće je s limunom (iako, za HB, limuna je nepoželjna). Iskreno, nema nikakve želje. Ne prije. Drugi dan možete jesti kašu, malo meso, kuhano meso, slatki čaj. Od trećeg dana prehrana je moguća - samo hrana koja nije preporučljiva za dojenje isključena je iz prehrane. Obično se provodi pastom za čišćenje radi normalizacije funkcije crijeva otprilike 24 sata nakon operacije.

Kada odlaziti? - Kao što će liječnik reći. Teoretski, obično pišu za 6-7 dana. U praksi, izjava je dan peti, a ponekad i ranije. Sve ovisi o vašem stanju i stanju djeteta. Prije iscjednje trebali biste imati ultrazvučni pregled maternice kako bi provjerili da li je sve dobro i ukloniti šavove, osim ako nisu samoodobljivi.

Kako se ponašati kod kuće? - Zašto? U smislu da je poželjno, naravno, više odmarati, da se pridržavate ležaju i da se brinete za sebe na svaki način. Uostalom, vi ste nakon operacije. No, prisutnost novorođenčeta donosi svoje prilagodbe. Samo se pokušajte odmoriti i spavati kad beba spava.

Zašto ne? Ne možete se kupati za prvi mjesec i pol - samo tuš. Ne možete se baviti sportom tijekom prva dva mjeseca, a općenito nema opterećenja. Ne možete se seksati u prvih šest tjedana. Ne možete ponovno zatrudnjeti. Tijelo treba neko vrijeme da se oporavi. Stoga, sljedeća trudnoća treba planirati najmanje dvije godine nakon cezariana. Usput, postoji tako rasprostranjeno mišljenje da ako je prvo rođenje bilo kroz carski rez, onda sve kasnije moraju biti jednake. Dakle, to nije slučaj. Možda ćete roditi sami, ako COP-u nema izravne naznake.

Bez obzira na vaše dijete - prirodno ili provedeno uz pomoć COP-a - oni i dalje ostaju sjajni događaj u vašem životu. Uostalom, rođena je nova osoba. A ovo je najvažnija stvar.

Nije uvijek slučaj da se dijete rodi kroz prirodni prolaz majčinog rodnog kanala. Operacija je jedina šansa da spasi život majke i djeteta u teškim slučajevima. Učestalost operacija doseže 30%. Već prije hospitalizacije (češće ako je dijete prvo) žene su zabrinute zbog pitanja: "Koliko se čuva nakon carskog rezima u rodilištu?". Planirana su hospitalizacija.

Liječnik koji vodi trudnoću izračunava procijenjeni datum isporuke (DA). U idealnom slučaju, kada se pojam operacije podudara s datumom okružnog tužitelja, približava se. 1-2 tjedna prije PDR-a liječnik antenatalne klinike šalje trudnicu na hospitalizaciju. Sveobuhvatni pregled trudnice i fetusa provodi se u rodilištu. To uključuje: doplerometrija, ultrazvuk, kardiotokografiju, kliničke studije bioloških tekućina. Na temelju dobivenih podataka dodjeljuje se datum planirane operacije, a poželjno je da žena leži u bolnici i čeka to. Aktivni rad može započeti ranije, situacija će zahtijevati medicinsku intervenciju, možda hitnu operaciju.

Na koji dan hospitalizacije planirani carski rez "je dodijeljen"

Liječnik ili babica u rodilištu prepričavaju DA, a datum se može razlikovati od liječničkog savjetovanja. Izračun se obavlja na posljednjoj menstruaciji.
Datum planiranog carskog dijela ovisi o:

 • fetalni uvjeti;
 • trudna;
 • procjena spremnosti tijela za porođaj;
 • status šavova nakon prethodne operacije;

U posebnim slučajevima (višestruka trudnoća, HIV infekcija majke), datum kirurškog zahvata pomaknut je na rani datum. Liječnik može pričekati prirodni početak rada (cervikalna dilatacija, redovite kontrakcije, ispuštanje sluznice) bez postavljanja određenog datuma.

Važno je! Ako ne možete čekati da postanete majka, ne postoji želja dugo ležati u odjelu, nemojte požuriti liječnike i događaje. Točno vrijeme rođenja je 40 punih tjedana trudnoće.

Postoperativno razdoblje rehabilitacije

Velika većina operacija obavlja se lokalnom (epiduralnom) anestezijom, lijek se ubrizgava lokalno u kralježničkoj regiji. Ubrizgavanje je malo bolno. Žena je svjesna, ali za neko vrijeme je izgubljena osjetljivost donjeg dijela tijela. Majka ne vidi kirurško polje. Mama se susreće s djetetom u prvih minuta rođenja, stavlja novorođenčad na dojku. Opća anestezija - više stresa u tijelu, rijetko se koristi.

Operacija traje 20 - 40 minuta, nametnuti spojnice ili napraviti šav, staviti mjehurić s ledom. Šava je češće horizontalna kozmetička. Puerperal se prenosi u jedinicu intenzivnog liječenja, prevenciju postoperativnih komplikacija, anesteziju i praćenje stanja.

Nutricionizam mlade majke se postupno širi. Prvog dana im je dopušteno piti vodu s limunovim sokom; u drugom pilejnom juhu, tijestu s niskim udjelom masnoće, slanom soku. Nakon prvog pokreta prirodnog crijeva, naznačena je dijeta žene koja se brine (4-5 dana nakon operacije). 2-3 dana moja majka je zabranjeno sjesti. Sestra meda dnevno obrađuje šav antiseptičkom otopinom. Tuš se uzima 7. dan.

Trajanje planiranog pražnjenja

Važno je! Odjel za majčinstvo - vrsta kontinuirano operativnog "transportera". Dugi put liječnici nemaju namjeru držati majku i dijete u obiteljskoj kući. Svakoga dana mjesto je opravdano uvjetom majke, djeteta.

Pedijatar piše djetetu, opstetričarku-ginekologu - majku. Koliko dana nakon operacije čuvaju se u bolnici? Uz povoljan tijek događaja 6 - 7 dana.

Uvjeti ispuštanja ovise o:

 1. rezultati ultrazvučnog pregleda maternice (izvedeni 5. dan nakon carskog rezanja);
 2. stanje žene, prisutnost pritužbi na dobrobit;
 3. spremnost djeteta na iscjedak.

Koliko dana leći nakon što carski rezident odluči liječnika. Vrijeme provedeno u rodilištu je ograničeno, ako zdravlje novorođenčeta ili majke uzrokuje zabrinutost, prenose se u specijalizirane odjele bolnice.

Cezarianni dio je ozbiljna operacija abdomena. Često je žena slaba, brzo umorna, osjeća nelagodu na području šavova.

Važno je! Žena je teško obaviti svoje poslove i voditi brigu o djetetu. Ona treba dobar odmor i spavanje. Pomoćnik može biti muž, baka, mlađa djeca, bliska prijateljica. Prva tri mjeseca ne dižu kolica s djetetom, dopušteno opterećenje je jednako težini djeteta.

Na ženskim forumima često se opisuju situacije u kojima trogodišnje dijete pruža svu moguću pomoć majci (trese automobil, daje dude, zvečeri zvukove, zabavlja bebu).

Cezarski ožiljak na maternici nije apsolutna kontraindikacija za daljnje prirodno porođaj. Žena ima priliku doživjeti trudove, pokušaje i pojavu djeteta kroz rodni kanal.

Koliko ih je u bolnici nakon što su otpušteni iz bolnice. Kada i što jesti i piti nakon cezariana, kada menstruacija počne ponovno, kada možete imati seks.

Gdje i koliko su na carski rez, kad se ispuštaju

U pravilu (ako ne postoje komplikacije), žena nakon carskog provede dan u jedinici intenzivne njege (reanimacija). Liječnici se pobrinuti da ne postoje komplikacije (krvarenje, temperatura). Zatim je žena prebačena u postpartum odjel, gdje leži s djetetom. Obično, ako je sve u redu s mamom i djetetom, onda se ispuštaju 5 punih dana nakon operacije.

Napomena. U mnogim roditeljskim bolnicama u nedjelju nema iscjedak. Stoga se može dogoditi da majka s djetetom ostane u bolnici još jedan dan.

Prije izbijanja, učinit će sljedeće.

 • Oni će vas ispitati na ultrazvuku.
 • Liječnik će rezati čvorove niti na uglovima šava.
 • Morate napraviti fluorografiju.
 • Dijete mora biti vagano da bi utvrdilo koliko je izgubio težinu nakon rođenja (norma je oko 10%).
 • A ti i dijete pregledat će ih liječnici.

Kada, nakon carskog cara, morate sjesti, ustaj, ići u toalet

Nekoliko sati kasnije (4-5) nakon operacije, liječnici preporučuju ženu da se okrene u krevet (s jedne strane, a zatim s druge strane). To bi trebalo biti vrlo sporo i pažljivo. To će ozlijediti, ali svaki put sve lakše.

Nakon 6-8 sati nakon operacije, možete pokušati sjesti. To je potrebno poduzeti pod nadzorom (tako da je medicinska sestra bila u odjelu i mogla bi pomoći). Prvo morate uključiti svoju stranu, zatim polako spustiti noge s kreveta i sjesti. Sjednite kako biste bili sigurni da nema vrtoglavice. Prvo pokušajte samo ustati i stajati. Pokušajte malo poravnati leđa. Ako postoji leđa u krevetu, najbolje je držati. Stoga stojite nekoliko minuta i ponovno ležite. Sljedeći put (za 15-20 minuta) možete pokušati ponovo. Zatim možete poduzeti nekoliko koraka, bolje naginjati se na uzglavljem, ili muž (sestra).

Do kraja prvog, početkom drugog dana, žena bi trebala normalno "puzati" u zahod i ići sama do WC-a.

Svi pokreti će ozlijediti. Pomaže polagano, čekajući bol. Sjedili su u krevetu, čekali su. Ustadoše - čekali su. Svaki put to će biti lakše. Pokušajte učiniti sve vrlo glatko. Ustajanje rano korisno je i za liječenje i kao sprečavanje prianjanja. Također pomaže prianjati na nešto.

Napomena. Vrlo je bolno za prvi drugi dan. Tada će biti lakše i lakše. Samo ovih dana trebate izdržati.

Možete otići u tuš kad se prenese na postpartum odjel. Bolje je da vam vaš suprug ili netko drugi pomogne. Pa, ako se tuširaš. U prvom - drugom danu žena je posebno bolna i posebno je oslabljena, pa se morate pomjeriti pažljivo kako ne biste slučajno pali.

Uzmite parfem ili osobnu higijenu samo s organskom hipoalergenskom kozmetikom. U mami možete kupiti:

Za 3-5 dana treba biti "neovisna" stolica.

Napomena. Što se tiče "izleta na zahod". Tema je intimna, ali da budem iskrena, malo je potrebno razjasniti ovu temu. Budući da sam, na primjer, imao prvo carski rez, bilo je potpuno nesporazum o tome kako se to može fizički provesti (naročito prva vremena). Svi rađaju u različitim bolnicama za majčinstvo, s različitim uvjetima. Možda ćete imati svoju privatnu kupaonicu u postpartum odjelu. Ali sasvim je moguće da će kupaonica biti podijeljena. Pitanje je da je vrlo bolno sjesti na zahod i izaći iz nje. Osim toga, u općoj kupaonici, trebate nekako "pripremiti" zahod za sjedenje na njemu. Ne mogu preporučiti ništa za to, to je vrlo bolno. Stoga, kao opciju, možete uzeti WC sjedalo iz kuće na zahodu i sjesti. Ili ga pokrijte s prekrivačima, papirima. Ako postoji nešto što se treba pridržavati (primjerice na zidovima štandova), najbolje je da se priljubite što je više moguće dok stojite i sjedite.

Ako postoji prilika za vašeg muža da vam pomogne (sjesti i ustati), nemojte se ustručavati pitati za to.

Što i kada jesti i piti nakon cezariana

Prvi dan nakon operacije. Ne možete ništa jesti, samo piti vodu, bez plina, možete dodati malo limuna. Bez šećera.

Drugi dan nakon operacije. Tekući kašuti, nagnuti juhu, pire od juhe (povrće), možete mirisati meso (malo). Juhe bez kupusa. Možete pire krumpir na vodi. Nenastučene infuzije i komadići sušenog voća.

Treći dan nakon operacije. Možeš raditi skoro sve, sada su samo osnovna ograničenja.

Napomena. Ponekad kod žena, osobito tijekom prvog porođaja, u prvim danima nakon operacije, u bolnici postoji određeno. Činjenica je da zdravlje jedne žene "nadzire" jedan liječnik, a zdravlje djeteta je drugo. I morate pažljivo kombinirati dvije dijete. Jedan, - postoperativni, a drugi, - kada se hrane. Na primjer, nakon carskog cara zbog boljeg zdravlja, liječnik mi je rekao da pio infuziju ruže. Vidio sam, a dijete je odmah postalo alergijsko. Stoga, iz postoperativne prehrane isključujete one proizvode koji nisu kompatibilni s dojenjem.

Važno je jesti dovoljno hrane od vlakana (žitarice, pire od juhe). Trebate vaše crijeva da rade ispravno. Za 3-5 dana trebao bi biti nezavisni stolac. Ako se to ne dogodi, liječnik može preporučiti klistir.

Trebali biste pokupiti čak i za vrijeme trudnoće, ukusnih i slatkih "zalogaja" u maminskoj trgovini. za trudnice i njegu su vrlo hranjive, ukusne, udobne, možete ih odvesti sa sobom u bolnicu ili jesti mrvice nakon rođenja bez naprezanja. U tim proizvodima izvrsna ravnoteža između masti, proteina i ugljikohidrata, a što je najvažnije, hipoalergenskih komponenti.

Napomena. Vraćanje hrane i kozmetike na naš trošak moguće je samo s netaknutom ambalažom.

Na žalost, bez obzira na što jedete (čak i ako izbjegavate proizvode koji generiraju plin), možda ćete ga mučiti plinovima. U tom slučaju liječnik može preporučiti lijekove kao što je Espumizana. Može se napiti djeci od rođenja, tako da neće štetiti dojenju, a to će olakšati situaciju s plinovima.

Zajednički boravak s djetetom nakon carskog rezima

Kao što je već napisano gore, nakon jednog dana u jedinici intenzivne njege, majka i dijete prenesu se u postnatalni odjel i leže pred iscjedakom. U ovih nekoliko dana postoji "vrhunac" neugodnih učinaka carskog dijela. Stoga, pitanja o tome kako QC oslobađaju svoje stanje ovih dana raspravlja se u zasebnom članku.

Dom nakon carski rez

Ako je sve u redu s vama i djetetom, tada ćete biti odbačeni iz bolnice 5 dana nakon operacije. U pravilu, žena koja se vraća kući već sama od ove činjenice osjeća se dobro. No, s druge strane, kod kuće ste "uključeni" u obični život: pored djeteta imate kuhanje, čišćenje i mnoge različite zabrinutosti. Mi dajemo osnovne preporuke o tome što činiti i što bismo izbjegli.

 • Pokušajte ne prekršiti pravilo o dizanju teških. To znači da ništa teže od vašeg djeteta ne podiže. Ako je dijete zabrinuto i morate ga nositi na rukama satima, pokušajte ga koristiti, imat ćete slobodne ruke, a leđa neće umoriti. Pitajte za pomoć tatu, također može nositi dijete.
 • Nemojte ozlijediti pokrete. Pustite malo, vrlo brzo će biti moguće kretati se vrlo mirno. Neposredno nakon povratka kući, može biti teško sagnuti se, može biti bolno s iznenadnim pokretima. Ne pokušavajte to učiniti.
 • Budite oprezni u kupaonici kako ne biste skliznuti. Bolje je da muž pomaže u početku.

Mjesečno nakon carskog

Mjesečno nakon cezariana može se nastaviti unutar 3-4 mjeseca nakon operacije. Ali, u pravilu, počinju nakon 7-12 mjeseci ako dojite.

Seks nakon cezariannog dijela

Za 1,5 mjeseci nakon operacije, ne možete imati seks.

Kada vam liječnik dopušta seks (obično nakon 1,5 mjeseca), svakako odaberite pravu kontracepciju. Činjenica da dojenje ne sprječava da ponovno dobijete trudnoću.

Kada kupujete, jamčimo besplatnu dostavu, zamjenu / povrat proizvoda na naš trošak i, naravno, ugodnu i brzu uslugu.

Prilično dugo razdoblje oporavka nakon carskog reza također nije baš ugodno. Mnoge žene bi htjele izbjeći takvu operaciju, ali ne uspiju. Prvi dani nakon operacije smatraju se najtežim, ali u ovom trenutku žena je obično u maternici, a pomažu joj medicinske sestre i liječnici: prate joj zdravlje, povezuju i pomažu joj da izlazi iz kreveta po prvi put. Gotovo je nemoguće nositi se sa svime ovim putem, žena je još uvijek vrlo slaba, može pasti i ozlijediti se svemu drugom bez pomoći.

reanimacija

Za carski rez, postoje dvije mogućnosti anestezije:

 • opća anestezija;
 • epiduralna anestezija.

Bez obzira na odabranu metodu, prvi će dan i dalje biti potrošen u intenzivnoj njezi pod stalnim medicinskim nadzorom. Već neko vrijeme nakon operacije trebat će vam anestetik, kapaljka i mjerenje temperature i tlaka. Zahvaljujući kapi, prvog dana, žena prima sve hranjive tvari intravenozno, ali je nemoguće jesti prvoga dana, dopušteno je samo nekarbonirana voda.

Sateci poslije 12 godina nakon operacije, oporavak nakon carskog rezima prolazi u trenutku kada žena stoji prvi put i treba ići na zahod. Sestra pomaže da ustane i ona je odvede u toalet ako je slučaj teški. Majka koja radi mora biti spremna za činjenicu da će ustati na noge, osjetit će slabost i vrtoglavicu. Ovo je sasvim normalno, jer žena je prošla abdominalnu operaciju.

Postpartum jedinica

Sljedećeg dana, majka će biti prebačena na postpartum odjel, dijete će najvjerojatnije ostati u vrtiću. U nekim bolnicama za majčinstvo, žene nakon carskog pušača smiju odmah uzeti bebu. U tom slučaju, oporavak od cezariannog odjeljka bit će nešto teže, jer ćete se često morati oduprijeti djetetu, a to je teško. S druge strane, blizina bebe mnogim ženama pomaže zaboraviti na njihovu nelagodu.

Od tog dana, ženama u radnom životu moći će se jesti mesojedine i pire krumpir. U isto vrijeme, vjerojatno će se suočiti s takvim problemima kao bol tijekom jednostavnih akcija:

 • promjene položaja;
 • kihanje;
 • izlazi iz kreveta.
 1. 1. Uključite svoju stranu. Prvo, povucite noge na svoje tijelo, odmarajući noge na krevet, zatim podignite kukove, okrenite ih i spustite ih natrag na krevet, a tek onda okrenite gornju polovicu tijela. Ova metoda pomoći će ne samo smanjiti bol, već i smanjiti opterećenje na šav, što je također vrlo važno.
 2. 2. Ispravno kašalj. Ako je operacija izvedena pod općom anestezijom, sluz se neizbježno nakuplja u plućima, koji se moraju ukloniti, a najbolji je način kašljanja. Postoji posebna tehnika koja ima prilično komični naziv - "woof". Za početak, šav mora biti ojačan, na primjer, rukama ili jastukom. Zatim duboko udahnite, potpuno popunjavajući pluća. I poslije toga stvarate zvukove koji izgledaju kao pas koji laje. Ponovite nekoliko puta.
 3. 3. Izlazimo iz kreveta. To je potrebno učiniti vrlo pažljivo, najprije objesite noge s kreveta, pa pažljivo sjesti. Nemoj odmah ustati, bolje je sjediti, naviknuti se na vertikalan položaj. Tek nakon toga možete ustati.

Za 3-5 dana majka treba imati prvu stolicu, nakon čega može početi jesti redovnu hranu, uzimajući u obzir ograničenja za majke koje se brinu. Osim toga, u prvim danima zasigurno ćete naći priliku da ležete na trbuhu, što će ubrzati uklanjanje krvi iz maternice, inače se mogu stvoriti ugrušci, a to je ispunjeno truljem i infekcijom.

Sedam dana, majka je uklonjena i šavovi su uklonjeni, i ako su ona i dijete u redu, otpuštaju se kući. Od sada nadalje, oporavak nakon cezariana ulazi u novu fazu, kada se žena mora nositi sa svim problemima. Preporučljivo je pitati rodbinu i prijatelje da vam pomognu barem u prvim danima.

Home »Hrana» Koliko se ne može sjesti nakon carski rez. Trajanje boravka u bolnici nakon carskog rezima

Rehabilitacija nakon cezariannog dijela

Statistike pokazuju da se pomoću ove vrste operacije rodi više od 30% novorođenčadi. Za posebne kontraindikacije ili iz zdravstvenih razloga, majka ne može roditi dijete prirodno. Ponekad dolaze u cezarejsku sekciju već u osmom mjesecu trudnoće kako bi zaštitili dijete i majku od bilo kakvih komplikacija.

Indikacije za carski rez također mogu biti:

 1. Uske kosti zdjelice.
 2. Tumori i patologije genitalnih organa.
 3. Rani placentalni poremećaji.
 4. Hipoksija ili gušenja fetusa.
 5. Pogrešno mjesto fetusa.
 6. Veličina fetusa nije prikladna za maternicu.
 7. Majčinska infekcija (HIV).
 8. Dobna kategorija preko 38 godina.

Postoje mnoge indikacije za carski rez, neki od njih smatraju se apsolutnim, drugi relativni. Za opstetričar prvo mora uvijek spasiti život majke i djeteta. Ako je ova operacija naznačena trudnoj ženi, unaprijed se obratite svom liječniku kako prolazi i kako se brzo oporavlja nakon carskog rezima. Obično se propisuje planirani carski rez, kad je žena hospitalizirana i promatrana nekoliko dana prije operacije, provodeći potrebne postupke. U slučaju hitne hospitalizacije, račun može biti svaki djelić sekunde, tako da čine opću anesteziju i nastavljaju s operacijom. Takva operacija traje oko sat vremena, nakon čega slijedi prijenos prsa žena u jedinicu intenzivne skrbi. Tamo on provodi prvi dan, kada dijete njeguje medicinsko osoblje u bolnici majke. Izjava se provodi u roku od 5 do 7 dana nakon rođenja. I ovdje počinje novi život i majčinska nastojanja. Paralelno sa skrbi o djetetu, žena započinje proces obnavljanja njezinog tijela nakon carskog reza. Ovaj proces je vrlo naporan i zahtijeva dosta vremena, truda i energije. Život nakon operacije ima svoje ograničenje. Liječnik mora obavijestiti o tim ograničenjima i napisati preporuke koje treba slijediti.

Proces oporavka

Novootkrivena majka provodi dan nakon operacije u jedinici intenzivne skrbi, ali dijete, ako je rođeno bez patologija, nalazi se u dječjoj jedinici, gdje se pažljivo promatra i provodi sve potrebne postupke nakon odlaska. Otići iz kreveta i napraviti oštar pokret je zabranjen za još jedan dan. Postoje i ograničenja u dizanju utega. Najčešće, opterećenje ide do crijeva, u prvim danima može doći do mučnine i glavobolja. Novorođenče u tom razdoblju, majka ne donosi. Ukupno dijete s majkom u porodničkoj bolnici troši oko tjedan dana. Prije iscjedanja, liječnik uvijek savjetuje kako se oporaviti od carskog rezima i uspostaviti novi ritam tijela. Nakon carskog reza, rehabilitacija tijela traje gotovo 6 mjeseci. Ne samo unutarnji organi djevojke već i hormoni su obnovljeni. Dugo razdoblje prati pravilna prehrana i ograničeno fizičko naprezanje.

Čuvanje šavova

U postoperativnom razdoblju nakon cezariannog dijela, na trupu djevojke ostaje šav, na trbušnom području, obavezno se nanosi zavoj na šav. U trenutku kada je pacijent u rodilištu, sve potrebne manipulacije ranom čine medicinska sestra. Šava se tretira antisepticima i zamjenskim oblicima. Šavovi su uklonjeni sedmog dana, nakon čega je već dopušteno vlaženje rane. U razdoblju nakon operacije cezariannog dijela može doći do gušenja ožiljak. Za brzo ozdravljenje, na ranu treba nanositi posebne kreme za brzo liječenje. U takvim slučajevima, hitno je zatražiti savjet liječnika.

Korištenje zavoja

Za održavanje tonusa trbušnih mišića i trbušne šupljine, preporučljivo je nositi zavoj. Postoperativno razdoblje nakon cezariannog dijela smanjuje se gotovo polovinom sredstvom povezivanja. Trajanje njenog nošenja je barem jedan mjesec, u ekstremnim slučajevima, to je brža rehabilitacija nakon cezariannog dijela. Obloga ne samo da štiti šav, nego također olakšava proces skrbi o djeci. Mnogi liječnici savjetuju pokretanje zavoja nakon šestog mjeseca trudnoće. Ali ovaj subjekt ima niz kontraindikacija:

 1. Problemi s gastrointestinalnim traktom.
 2. Ispuštanje šavova nakon carskog rezanja.
 3. Moguće oticanje bubrega.

Nemir u prvom slučaju temelji se na činjenici da zavoj cijepa organa probavnog sustava, što može uzrokovati ozbiljne probleme. Pukotina šavova donosi bol.

Trebalo bi uzeti pauze dok nosi zavoj, ne može biti oko sat vremena. Trbušni mišići se opuštaju s vremenom pa se pauze trebaju provoditi svaka 3-4 sata. Pojedinačno odabrati zavoj pomoći liječniku.

Obnova menstruacijskog ciklusa

U ovom slučaju, ne postoje posebne razlike nakon porođaja na prirodan način i ne postoji carski rez - menstrualni ciklus je obnovljen na isti način. Lochia je postpartum ispuštanje crvene boje, slično menstruaciji, s vlastitim specifičnim mirisom. Oni ostavljaju oko 2-3 mjeseca, osobito u izobilju u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Postupno, gube boju i potpuno nestanu. Koliko je tijelo obnovljeno nakon carskog dijela, a menstrualni ciklus je čisto individualni proces. Nakon rođenja maternica dolazi do željenog tonusa i stvara novu sluznicu. Oporavak traje oko 3 mjeseca. Kada se pojave menstruacije, prvih nekoliko ciklusa vrlo je bogato. Svakim ciklusom, količina iscjedka je normalizirana i potpuno završava nakon 5 mjeseci. Od tog vremena mjesečno, kao i prije, dolazi u pravom trenutku i jednom mjesečno.

Dijeta i pravilna prehrana

Rehabilitacija nakon carskog dijela uvelike ovisi o tome što hrani novu majku. U prvim danima rehabilitacije nakon carski rez, ženama je prikazana čistačica koja vraća crijeva. Liječnici preporučuju da ne preopterećuju gastrointestinalni trakt i ograničavaju unos hrane, zbog čega se propisuju odgovarajući kapaljke s pravom tvari (glukoza se obično ubrizgava). Možete unijeti dijetu na drugi ili treći dan. U bolnici ima sve da obnovi tijelo žene u radu. Nakon tri dana dozvoljeno je da se već uvelike unese u prehranu, poželjno je da se kuha i biljno ulje. Iz prehrane bi svakako trebalo ukloniti prženu i začinjenu hranu, osobito u dojenju.

Značajke prehrane nakon ispuštanja:

 1. Mliječni proizvodi i mliječni proizvodi (mlijeko, kefir, jogurt, sir, prirodni jogurti).
 2. Povrće, sirovo i kuhano. Preporuča se kuhati povrće za par, jer zadržavaju korisnije vitamine.
 3. Meso. Kuhanje također treba kuhati ili kuhati. Meso sadrži bjelančevine u velikim količinama, tijelo ga treba za gradnju materijala.
 4. Voće. Sirove jabuke, kruške, banane, grožđe i naranče. Pogotovo citrusa, s visokom zasićenosti vitamina C.
 5. Maslac i biljno ulje. Sadrži veliku količinu vitamina topljivih u mastima.
 6. Voda. Što više vode, to bolje donijeti kožu u tonus i zdrav izgled.
 1. Mesni proizvodi (kobasice, kobasice).
 2. Dimljeni proizvodi (riba, meso).
 3. Umak od rajčice, ketchup.
 4. Slatkiši.
 5. Češnjak i luk.
 6. Marinirani proizvodi.
 7. Brza hrana.
 8. Karbonatna pića i alkohol.

Ako djevojka odluči otići na prehranu, nužno je pregovarati s liječnikom. Pridržavanje određene prehrane je moguće ako ne postoje komplikacije nakon operacije. I prvo se treba sjetiti bebe, jer kada dojenje sve što mama jede, to se odražava. Dijeta treba zadržati dugo, oko 2 mjeseca.

 • Prvi dan Doručak - zobena kaša, čaj i sendvič s maslacem. Ručak - povrće, pileća juha, kuhana prsa, čaj. Večera s mueslom. Između obroka možete jesti voće i orašaste plodove.
 • Drugi dan Doručak - kuhano jaje, žitarice s mlijekom, čaj. Ručak-kuhani makaroni, bez ulja, peciva, salata od povrća, odjevena s maslinovim uljem. Večera - pirjani kupus, steamed kruh, čaj.
 • Treći dan Doručak - kašuti od heljde, čaj, prirodni jogurt. Ručak - rezanci, parići, šećerni kompot. Večera - svježi sir s voćem i jogurtom, čaj, kreker s maslacem.
 • Četvrti dan Doručak - zobena kaša s maslacem, čajem, jabukom. Večera - salata od povrća, pileća prsa s heljda, lagana juha, čaj. Večera - povrće ukrašeno kuhanom ribom, piće bez šećera.
 • Peti dan Doručak - kefir i žitarice, jaje. Večera - juha, kuhani krumpir bez ulja i komad parnog mesa. Večera - kuhano povrće s pilećem lignju.
 • Vikend - način pića, više od 2 litre vode, sirovo povrće i voće.

Ova hrana se može kombinirati svaki tjedan i dodati nešto novo, korisno.

Spolni i seksualni život

Nakon koliko je tijelo obnovljeno nakon carskog rezima i kad možete započeti seksualni život je teško. Ovi procesi su pojedinačni. Ginekolog mora propisati kontracepciju djevojci, čak i ako njezino razdoblje još nije započelo. Doziranje da se živi seksualno je moguće nakon savjetovanja s liječnikom, tek nakon pregleda i zaključivanja da je maternica došla do željenog oblika. To se obično događa nakon dva mjeseca. Što je kontracepcija? Proces carskog reza oštećuje tijelo života, genitalija i hormoni ponovno su obnovljeni. Nakon cezariana, sljedeća trudnoća je moguća tek nakon dvije ili tri godine, kada je tijelo potpuno normalno.

Ponovljena isporuka

Druga i naknadna isporuka nakon cezariannog dijela moguće su nakon dvije - tri godine. Do tog vremena, proces seksualnog života trebao bi biti praćen upotrebom kontracepcijskih lijekova. Ako je par odlučio imati još jedno dijete, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Postoje slučajevi kada je trudnoća nakon carezana nemoguća. Za mnoge djevojke, liječnici daju povoljnu prognozu za sljedeću trudnoću - možete prirodno rađati i nema prepreka za to.

Sport i oporavak slike

Koliko se dugo tijelo oporavi nakon carskog režima i kada možete početi igrati sport ovisi o općem stanju žene. Čim majka odluči početi igrati sport, potrebno je konzultirati ginekologa. On procjenjuje stanje genitalija i proces ozdravljenja šavova. Ako je sve u dobrom stanju, daje odobrenje za fizički napor. Često se utvrdi da nakon što se djevojka počela baviti sportom, mlijeko nestaje. Je li moguće? Da, moguće je. U sportskom procesu morate znati mjeru, a ne preopteretiti nepripremljenu organizmu. Povećajte pristup i broj vježbi koji se traže postupno. Na primjer, Kegelove vježbe pomoći će vratiti ton maternice.

Ako nema kontraindikacija liječniku, tada možete početi s gimnastikom već u odjelu, uz pomoć disanja.

 1. Duboki dah, brzo uzdisati. 2 seta od 10 puta.
 2. Udaranje trbuhu u smjeru kazaljke na satu dubokim dahom i dubokim dahom.
 3. Masiranje trbuha od vrha do dna.

Liječnici savjetuju radeći joge nakon carskog rezima. Možete se prijaviti za pojedine predmete ili pronaći tečaj vježbi za vježbe kod kuće.

Nakon 2 mjeseca sporta možete aktivnije raditi. Naglasak treba staviti na trbušne mišiće i stražnjice.

Vježbe za tisak:

 1. Alternativno podizanje nogu. 3 seta od 20 puta.
 2. Podizanje torza. 5 setova od 15 puta.
 3. Podizanje glave u skloni položaj. Dok naprezanje mišića tiska. 3 seta od 15 puta.

Vježbe za stražnjicu:

 1. Čučanj. 3 seta od 30 puta.
 2. Čučanje s utezima (2-3 kg). 3 seta od 20 puta.
 3. I. p - leži na svojoj strani. Podizanje nogu po tijelu. 3 seta od 20 puta. Uz drugu nogu.

Spavati i odmoriti

Nakon operacije, svakako se morate odmoriti i uspostaviti san i odmor. U snu se tijelo obnavlja i dolazi u formu. Sa malim djetetom ovo je svakako problematično, ali uvijek se može pronaći izlaz.

Šetnje

S pojavom bebe šetnje trebao bi biti u svakodnevnom načinu rada. Svježi zrak i kisik pomažu bebu da se navikne na način života izvan maternice, a majke - kako bi tijelo zasitio kisikom. Bez kisika, oporavak tijela je nemoguće. Ona hrani tkiva i organe i pomaže iscjeljenju rezova i ožiljaka.

higijena

Uzimanje tuševa i vruće kupke dopušteno je samo nakon uklanjanja šavova. Do ove točke treba prati toplom vodom i sapunom i obrišite tijelo s salvama kako biste izbjegli pojavu infekcija.

Ton trbušne kože

Naoružani uljima, možete se početi boriti sa strijama, ako su naravno dostupni. Ulje aktivno glatku kožu i njeguje. Glavna stvar u ovom poslu je pravilnost. Svakodnevno - ujutro i navečer nanesite ulje na trbuh i stražnjicu. Za najbolji učinak ne povrijediti masažu.